Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάθεση Χρυσόστομου για τους εκβιασμούς
  • [02] Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [03] 17Ν: Υποπτοι, δικαστές και γειτονικές γιάφκες
  • [04] Συνεδρίαση της διακοματικής για τους ετεροδημότες
  • [05] Στάσεις εργασίας στο υπ. Μεταφορών
  • [06] Στην Ιορδανία ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [07] Νέος κύκλος προκηρύξεων στο πλαίσιο του ''Ανταγωνιστικότητα''
  • [08] Το ευρωπαϊκό μοντέλο του μέλλοντος
  • [09] Κόντρα στον Αθνάρ η ισπανική κοινή γνώμη
  • [10] Σε αναζήτηση ταλέντων η Ορχήστρα Νέων της ΕΕ
  • [11] Συνέδριο για την Παγκοσμιοποίηση: Κίνδυνοι και ευκαιρίες
  • [12] Μονόδρομος η πολεμική σύρραξη κατά του Ιράκ;
  • [13] Αποχωρεί ο Χάβελ από την προεδρία της Τσεχίας
  • [14] Ναυάγιο στην Τουρκία: Δύο νεκροί-10 αγνοούμενοι
  • [15] Έκκληση ντε Βιλπέν στον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού
  • [16] Γαλλία: Δεν επανεκλέχθηκε ο Ρομπέρ Υ
  • [17] Πλησιάζει η μέρα ''κρίσης'' για τη Βόρειο Κορέα
  • [18] Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη Κίνα
  • [19] Ισχυρή έκρηξη στο Λάγος της Νιγηρίας
  • [20] Το ιρακινό στο επίκεντρο συνάντησης Χριστοδουλάκη - Σόλμπες
  • [21] Το ελληνικό επιχειρείν στο μικροσκόπιο της PricewarehouseCoopers
  • [22] Παγώνει προσωρινά ο διαγωνισμός για ''Ξυστό''
  • [23] Παρέμβαση Συνήγορου του Πολίτη για οικογενειακά επιδόματα
  • [24] ''Χρυσός'' ο Κακλαμανάκης στα Μιστράλ
  • [25] Τένις: Στο διεθνές τουρνουά Παρισιού η Δανιηλίδου
  • [26] Τζούντο: Ασημένιο η Μπουκουβάλα
  • [27] Στην Εθνική Πολωνίας ο Ολισαντέμπε
  • [28] Εδώ Λιλιπούπολη... όπως παλιά
  • [29] Μαρινέλλα-Νταλάρας ξανά στο Μέγαρο Μουσικής
  • [30] ΕΦΕΤ: Έλεγχοι σε μη ασφαλή τρόφιμα
  • [31] Οι Ελβετοί ψηφίζουν τώρα και on line
  • [32] Μεθυσμένος αοιδός προκαλεί σοκ στο κοινό του
  • [33] Σουηδός υπ. Δικαιοσύνης ''ετεροφυλόφιλος της χρονιάς''

    [01] Κατάθεση Χρυσόστομου για τους εκβιασμούς

    3/2/2003 5:55:00 μμ

    Τετράωρη κατάθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, έδωσε την Δευτέρα ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, Χρυσόστομος, που φέρεται να είχε εκβιαστεί από δύο ή τρία άτομα του δημοσιογραφικού χώρου, κατά την περίοδο που ήταν υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κατονόμασε τα άτομα που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του. Εν τω μεταξύ, στο Πρωτοδικείο προσήλθε ο εκδότης Γιώργος Τράγκας, όπου κατέθεσε αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου για συκοφαντική δυσφήμηση.

    Πολύτιμες καταθέσεις που ''δένουν'' την υπόθεση

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των εκβιασμών επιχειρηματιών στο όνομα και μη της 17 Νοέμβρη.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προσεχείς ημέρες ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα παραδώσει το πόρισμα του και θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων.

    Ο εισαγγελέας έχει στα χέρια του ατράνταχτα στοιχεία και είναι έτοιμος έως το τέλος της εβδομάδας να συντάξει το πόρισμα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, προκύπτουν ενδείξεις για τη διάπραξη, τόσο του αδικήματος της εκβίασης, όσο και της απειλής.

    Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, πάντως ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να ενέχονται στους εκβιασμούς με θύματα επιχειρηματίες στο όνομα της 17Ν εμπλέκονται και στους εκβιασμούς σε βάρος ιεραρχών.

    Η δίωρη κατάθεση του μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμου, την περασμένη Παρασκευή, σε συγγενικό του σπίτι, έδωσε ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία στον εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες κατονόμασε ένα συγκεκριμένο εκδότη που όπως υποστήριξε τον εκβίαζε πριν την εκλογή του αρχιεπισκόπου, το 1998.

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εξεταστούν τουλάχιστον άλλοι δύο μητροπολίτες, καθώς και τρεις δημοσιογράφοι.

    [02] Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία

    3/2/2003 1:16:00 μμ

    Χειμωνιάτικο σκηνικό στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, καθώς έντονες βροχοπτώσεις και χιόνια πέφτουν στη Βόρεια, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να εντείνονται. Η ΕΜΥ προβλέπει από αύριο νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς νοτιάδες και βροχοπτώσεις. Χιόνια πέφτουν από το πρωί στη βόρεια χώρα, ενώ η στάθμη του ποταμού Εβρου ξεπέρασε τα όρια επιφυλακής. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός Αχαΐας, λόγω της αναμενόμενης νέας επιδείνωσης του καιρού, ενώ σήμερα συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συντονιστικό Oργανο για να εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών άρχισε ήδη η καταγραφή των καταστροφών που έγιναν στην περιοχή.

    Χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές

    Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο νομό Ηλείας από την υπερχείλιση του ποταμού Αλφειού, ενώ ζημιές σε καλλιέργειες προκλήθηκαν και στο νομό Μεσσηνίας.

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και στον Εβρο, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και τις επόμενες μέρες.

    Η στάθμη του ποταμού Εβρου έχει ξεπεράσει το όριο επιφυλακής, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται στο βόρειο τμήμα του νομού, αλλά και σε νότιες περιοχές της Βουλγαρίας. Το πρωί η στάθμη του νερού έφτασε στα 5.40 μέτρα με όριο επιφυλακής τα 4.70.

    Χιόνια πέφτουν από το πρωί σε ολόκληρη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Καστοριάς, Γρεβενών και Κοζάνης σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας εξαιτίας του παγετού.

    Τα σχολεία στις κοινότητες Οργάνη και Κέχρου στη Ροδόπη και στο βόρειο τμήμα του νομού Εβρου είναι κλειστά.

    Χιόνια έπεσαν επίσης στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, καθώς και στους νομούς Κιλκίς, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που θα κινηθούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα των νομών Ημαθίας και Πιερίας.

    Προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες έχουν δημιουργηθεί από τις έντονες χιονοπτώσεις και στο Πήλιο, όπου η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται με μεγάλη προσοχή και με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

    Ο δρόμος προς Ζαγορά "ανοιγοκλείνει" λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος προς Ανάβρα και Κεραμύδι.

    Τα σχολεία είναι σήμερα κλειστά στους δήμους Ζαγοράς και Μουρεσίου, ενώ κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς τις Βόρειες Σποράδες.

    [03] 17Ν: Υποπτοι, δικαστές και γειτονικές γιάφκες

    Τζένη Χαραλαμπίδου 3/2/2003 1:32:00 μμ

    Στάση αναμονής τηρούν οι Αρχές για τη σύλληψη και των υπολοίπων μελών της 17Ν. Στην διάθεση της Αντιτρομοκρατικής υπάρχουν καταθέσεις- τουλάχιστον από τον Σάββα Ξηρό- για δύο ακόμα εναπομείναντα μέλη της 17 Νοέμβρη, που διαφεύγουν της σύλληψης. Πρόκειται για ένα άτομο με καλλιτεχνική κλίση στο σκίτσο, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο Σάββας Ξηρός ενώ ο δεύτερος φέρεται να έχει πανεπιστημιακή ιδιότητα και να ξεκίνησε την δράση του από την 17 Νοέμβρη αλλά να πέρασε στη συνέχεια στην οργάνωση "1η Μάη". Εν τω μεταξύ, κληρώθηκαν το πρωί στο Εφετείο τα μέλη της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που θα δικάσουν την υπόθεση της ''17Ν'' καθώς και οι αναπληρωτές τους.

    Η δίκη της δεκαετίας

    Πρόεδρος κληρώθηκε ο πρόεδρος Εφετών Μιχάλης Μαργαρίτης, με αναπληρωτή του τον Χρήστο Γεωργαντόπουλο.

    Τακτικά μέλη θα είναι οι κύριοι Νικόλαος Ζαϊρης και Βασίλης Κουρκάκης, με αναπληρωτές τους κυρίους Ιωάννη Σιδέρη και Χαρ. Παπαηλίου.

    Εισαγγελέας έδρας κληρώθηκε ο Χρήστος Λάμπρου με αναπληρωτή τον Βασίλη Μαρκή.

    Η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν θα αρχίσει στις 3 Μαρτίου.

    Iδια γειτονιά οι γιάφκες ''17Ν'' και ''Ε.Λ.Α.''

    Το Καλοκαίρι που μάς πέρασε, η οδός Πάτμου στα Κάτω Πατήσια έγινε διάσημη, καθώς μία από τις γιάφκες της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", -που άρχισε να εξαρθρώνεται από τον Ιούλιο 2002- βρισκόταν σε αυτόν τον. . . κατά τα άλλα ήσυχο δρόμο στον αριθμό 84. Απέναντι από τη γιάφκα της 17Ν στην Πάτμου είχε ένα από τα οπλοστάσια του και ο Ε.Λ.Α.

    Έκπληκτοι οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής από τις έρευνες που έκαναν όλο αυτό το διάστημα, ανακάλυψαν ότι ένας εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στον Ε.Λ.Α είχε νοικιάσει το απέναντι διαμέρισμα από την γιάφκα της 17Ν , στον αριθμό Πάτμου 51.

    Ανάλογη επιβεβαίωση έκανε η Αντιτρομοκρατική και για άλλες τέσσερις γιάφκες του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα: σε διάφορα σημεία στην Αθήνα εντοπίστηκαν διαμερίσματα που χρησιμοποιούσαν μέλη της 17Ν και βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από χώρους που χρησιμοποιούσε ο Ε.Λ.Α. για την τρομοκρατική δράση του.

    [04] Συνεδρίαση της διακοματικής για τους ετεροδημότες

    3/2/2003 3:46:00 μμ

    Όλα τα παρόντα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και όχι μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα υπογράφουν τους φακέλους στα μικτά εκλογικά τμήματα, όπως αποφασίστηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του Κώστα Σκανδαλίδη και εξετάζει το νομοσχέδιο για τους ετεροδημότες. Να σημειώσουμε ότι τα μικτά εκλογικά τμήματα θα συσταθούν σε έδρες νομών, με την προϋπόθεση πως θα συγκεντρώνεται ένας αριθμός ετεροδημοτών τουλάχιστον 40 ατόμων.

    Μόνο μία γυναίκα ψήφισε δύο φορές στις εκλογές του Οκτωβρίου

    Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι στο εξής γίνεται υποχρεωτική η δήλωση διεύθυνσης κατοικίας των πολιτών σε οποιαδήποτε συναλλαγή του με το δήμο ή τα ΚΕΠ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τη δυνατότητα η διεύθυνση κατοικίας των πολιτών να διασταυρώνεται και με άλλους φορείς του Δημοσίου.

    Όσον αφορά στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου 2002, ο αριθμός των διπλοεγγεγραμμένων πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχεται στις 80.000 από τις οποίες έχουν ελεγχθεί 30.000 δηλώσεις διπλοεγγεγραμμένων, ή παραληφθέντων.

    Από τον μέχρι τώρα έλεγχο έχει διαπιστωθεί πως μόνο μια γυναίκα ψήφισε δυο φορές, ενώ έξι άτομα εμφανίστηκαν με σκοπό να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε διαφορετικό δήμο την Α' και την Β' Κυριακή των εκλογών.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι όσες περιπτώσεις παρατυπίας διαπιστωθούν στην εκλογική διαδικασία, κατά την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων για διπλοεγγεγραμμένους, θα παραπέμπονται στον εισαγγελέα.

    [05] Στάσεις εργασίας στο υπ. Μεταφορών

    3/2/2003 1:40:00 μμ

    Μετ΄ εμποδίων από σήμερα και για ημέρες οι συναλλαγές του κοινού με όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και τα ΚΤΕΟ. Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Μεταφορών πραγματοποιούν από σήμερα και ως την Πέμπτη 6 του μηνός, στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί και μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Τις κινητοποιήσεις τους θα επαναλάβουν και την επόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ, από την προηγούμενη Δευτέρα απέχουν επ΄ αόριστον από τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών, με αποτέλεσμα αυτές να μην πραγματοποιούνται. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Μεταφορών διεκδικούν την καταβολή επιδόματος 176 ευρώ, που λαμβάνουν και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

    [06] Στην Ιορδανία ο Γιώργος Παπανδρέου

    3/2/2003 6:29:00 μμ

    Την πλήρη συνεργασία του Σαντάμ Χουσεΐν με τη διεθνή κοινότητα και την απόλυτη συμμόρφωσή του με το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησε με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό ομόλογό του Μαρουάν Μουάσερ στο Αμάν, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη Μ. Ανατολή. Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι υπάρχει πιθανότητα να αποφευχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ, σε περίπτωση συμμόρφωσης του Σαντάμ Χουσεΐν, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε βράδυ της 2ας Φεβρουαρίου με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

    ''Ο Σαντάμ δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης''

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι Αμερικανοί θα καλωσόριζαν μια μεταστροφή της στάσης του Σαντάμ Χουσείν και συμμόρφωσής του με τα προβλεπόμενα από τον ΟΗΕ, αν και κάτι τέτοιο δεν το θεωρούν πιθανό.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Πάουελ για την εξέλιξη ης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.

    Εκφράζοντας πάντως την εντύπωση που σχημάτισε ο ίδιος από τις μέχρι τώρα επαφές του στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι ''οι ηγεσίες των χωρών της περιοχής εκτιμούν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι εάν το αντιληφθεί υπάρχουν περιθώρια συμμόρφωσης και σοβαρή πιθανότητα να αποφευχθεί ο πόλεμος''.

    O ''οδικός χάρτης'' αποτελεί το κλειδί για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή

    ''Εάν ο Ιρακινός ηγέτης συμμορφωθεί, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για διπλωματική επιτυχία'', τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ωστόσο αν και έκανε λόγο για προετοιμασία σχεδίου αντιμετώπισης των συνεπειών ενός ενδεχόμενου πολέμου επέμεινε ότι ''προς το παρόν προέχουν οι διπλωματικές προσπάθειες''.

    Σε ότι αφορά το Παλαιστινιακό, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη να αρχίσει ο διάλογος για την εφαρμογή του ''οδικού χάρτη'', ο οποίος θα οδηγήσει σε δύο ανεξάρτητα ειρηνικά κράτη ως το 2005.

    Τη σύνδεση της εξέλιξης του ''οδικού χάρτη'' με τον ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ επιχείρησε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά στην ανάγκη για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό.

    ''Δεν μπορεί να υπάρξει πόλεμος στο Ιράκ εάν δεν προχωρά η εφαρμογή του ''οδικού χάρτη'', δήλωσε ο κ. Μουάσερ και πρόσθεσε ''δεν μπορούμε να μιλούμε για πόλεμο χωρίς επιπτώσεις''.

    Αναφερόμενος στις συνέπειες που θα είχε για την ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα για τη χώρα του ένας πόλεμος στο Ιράκ, ο Μαρουάν Μουάσερ δήλωσε ότι το Αμάν δεν έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί πρόσφυγες και θα βασιστεί γι' αυτό σε εξωτερική βοήθεια. Τόνισε δε την ανάγκη για διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του Ιράκ, ακόμη και μετά από έναν ενδεχόμενο πόλεμο.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Αμπου Νάζεμ, στενό συνεργάτη του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και τη Συρία σε ότι αφορά στα θέματα ασφαλείας.

    O κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός από τον Ιορδανό Βασιλιά Αμπντάλα και αργότερα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μωχάμαντ Μουστάφα, πριν αναχωρήσει για τη Βηρυτό, όπου θα ολοκληρώσει το πρώτο μέρος της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

    [07] Νέος κύκλος προκηρύξεων στο πλαίσιο του ''Ανταγωνιστικότητα''

    3/2/2003 4:51:00 μμ

    Στο δεύτερο κύκλο προκηρύξεων των προγραμμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" προχωρεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με τη σταδιακή ανακοίνωση σειράς προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων, συνολικού ύψους 1,25 δισ. ευρώ, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη προκηρυχθεί.

    Οι συγκεκριμένες δεκαεπτά δράσεις αφορούν επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 50 άτομα, την ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων με επενδύσεις ποιοτικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και προγράμματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Για ορισμένες προκηρύξεις τρέχουν ήδη οι προθεσμίες, ενώ άλλες παραμένουν ανοιχτές μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003, για την κατάθεση ανά πάσα στιγμή προτάσεων που αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως ανά εξάμηνο).

    Δεύτερη δέσμη προκηρύξεων

    Επιχειρηματικά σχέδια ΜΜΕ (Β' Κύκλος)

    Προθεσμία: 14. 2.2003

    Μεταποιητικές ΜΜΕ με τουλάχιστον τριετή διάρκεια λειτουργίας, απασχολούμενο προσωπικό έως 50 άτομα και μέσο ετήσιο κύκλο εργασίας της τελευταίας τριετίας μέχρι επτά (7) εκ. ευρώ.

    Τεχνολογικός Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων

    Προθεσμία: 18. 4.2003

    Υφιστάμενες μεταποιητικές ΜΜΕ μέχρι 250 ατόμων, Εργαστήρια παροχής υπηρεσιών ποιότητας, μονάδες ανακύκλωσης, μονάδες ανάκτησης/ αξιοποίησης στερεών υλικών και αποβλήτων ή υγρών ουσιών

    Ιδιωτικές Επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας και συμπαραγωγής - Β Κύκλος Προθεσμία: 30.4.2003 (ανά 4μηνο μέχρι 31.12.2003)

    Υφιστάμενες ή και νέες επιχειρήσεις του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, καθώς και νέοι επιχειρηματίες

    Ποιοτικός εκσυγχρονισμός Ξενοδοχείων, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων που δεν υπάγονται στο Ν2601/98 / Ανοικτή προκήρυξη για επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων που δεν υπάγονται στον Αναπτυξιακό Νόμο

    Επιχειρηματικά Σχέδια τουριστικών ΜΜΕ όλων των κλάδων / Ανοικτή προκήρυξη ΜΜΕ όλων των κλάδων του τουριστικού τομέα 6. Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας των Γυναικών (Β' Κύκλος)

    Προθεσμία:31.3.2003

    Γυναίκες χωρίς προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους

    Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας των Νέων (Β' Κύκλος)

    Προθεσμία: 31.3.2003

    για νέους χωρίς προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους

    Ενίσχυση επενδύσεων πρόληψης και αντιμετώπισης βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ)

    Προθεσμία: 28.2.2003

    για μικρομεσαίες Μεταποιητικές Επιχειρήσεις που υπάγονται στη νομοθεσία αντιμετώπισης ΒΑΜΕ

    Παρεμβάσεις υποστήριξης επιχειρήσεων του Τουριστικού Τομέα για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος (Διάδοση και καθιέρωση ελληνικής κουζίνας και ενίσχυση επιχειρήσεων για την απόκτηση σήματος ΕΟΤ για την ελληνική κουζίνα

    Προθεσμία: 30.6.2003

    Επιχειρήσεις, εστιατόρια με ελληνική κουζίνα

    Ανθρώπινα Δίκτυα Ερευνητικής και Τεχνολογικής Επιμόρφωσης

    Προθεσμία: 30.5.2003

    Επιχειρήσεις, ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς, κλαδικές ενώσεις, επιμελητήρια, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί

    Ένταξη ερευνητών από το εξωτερικό (ΕΝΤΕΡ)

    Προθεσμία: 28.2.2003

    Ερευνητικά εργαστήρια των ΑΕΙ, ΤΕΙ και δημόσιων ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων

    Τοποθέτηση ερευνητικού προσωπικού στις επιχειρήσεις (ΗΡΩΝ) (ενίσχυση των επιχειρήσεων για την πρόσληψη ερευνητικού προσωπικού) / Ανοικτή προκήρυξη Επιχειρήσεις όλων των κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

    Διακρατικές Συνεργασίες στην Ε &amp; Τα / Ανοικτή προκήρυξη Επιχειρήσεις, δημόσια ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, ΑΕΙ,ΤΕΙ

    Κοινοπραξίες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε τομείς εθνικής προτεραιότητας (προώθηση συνεργασιών παραγωγικών και ερευνητικών φορέων σε έργα έρευνας και ανάπτυξης με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών και την αντιμετώπιση κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας/

    Προθεσμία: 17.2.2003

    Επιχειρήσεις-Ερευνητικοί Φορείς, ΑΕΙ,ΤΕΙ-Αλλοι Δημόσιοι Φορείς

    Πρόγραμμα αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων (spin off) Α Φάση / Ανοικτή προκήρυξη για οργανισμούς παραγωγής γνώσης, όπως ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικοί φορείς, ανεξάρτητα ινστιτούτα, ΑΕΙ, ΤΕΙ, εταιρίες της περιουσίας ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητές

    Πρόγραμμα ανάπτυξης βιομηχανικής έρευνας και τεχνολογίας ΠΑΒΕΤ-ΝΕ για νέες επιχειρήσεις (ενίσχυση επιχειρήσεων με διάρκεια ζωής μικρότερη της πενταετίας για εκτέλεση έργων βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης)

    Προθεσμία : 30.6.2003

    για επιχειρήσεις που δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία λειτουργίας από όλους τους κλάδους της οικονομίας

    Τεχνομεσιτεία: Δημιουργία κέντρων ή η επέκταση υπηρεσιών μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας από το εξωτερικό

    Προθεσμία: 11.4.2003

    Μεταποιητικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων

    Πληροφορίες

    Γραφείο Ενημέρωσης Κοινου

    Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑΝ

    Μεσογείων 56 (Ισόγειο) Αθήνα

    Τηλ.7758727, 7794956

    e-mail: infoepan@mou.gr

    Σχετικά links: www.antagonistikotita.gr

    [08] Το ευρωπαϊκό μοντέλο του μέλλοντος

    3/2/2003 7:24:00 μμ

    Το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας χαρακτηρίζεται από πολλούς αναλυτές ως κομβικό σε σχέση με τις διεργασίες για την διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης αντίληψης για την Ευρώπη του κοινού μέλλοντός μας. Οι σχετικές διεργασίες αναμένεται να ενταθούν στο διάστημα αυτό και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στα τέλη του 2003. Στην προσπάθεια αυτή δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να μην μετέχει ενεργά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σαν το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Eνωσης. Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε μεταφράζονται στη σύσταση δύο ανεξάρτητων ομάδων εργασίας που είναι επιφορτισμένες με το έργο του διαλόγου, σε βάθος χρόνου, για το ευρωπαϊκό μοντέλο του μέλλοντος.

    Αναζητώντας τον ''χρυσή τομή''

    Η διπλή αυτή πρωτοβουλία εδράζεται στη λογική της θέσπισης και επαναβεβαίωσης των θεμελιωδών αρχών και κανόνων, οι οποίοι θα θέσουν τις βάσεις της μελλοντικής συμβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών και των μεταναστών εντός και εκτός των ορίων της Ένωσης, στον ευρύτερο δηλαδή ευρωπαϊκό χώρο.

    1. Η πρώτη ομάδα εργασίας θα προσπαθήσει να διακριβώσει την πολιτιστική συνοχή των λαών της διαρκώς διευρυνόμενης Ευρώπης, εξετάζοντας τις αρχές που διέπουν τις διαφορετικές πολιτισμικές και άλλες καταβολές και αναζητώντας την κοινή εκείνη συνισταμένη, επί της οποίας θα οικοδομηθεί η ειρηνική Ευρώπη του μέλλοντος.

    Πρόεδρος της ομάδας αυτής ορίζεται ο καθηγητής φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων της Βαρσοβίας και της Βοστόνης και πρύτανης του Ινστιτούτου ανθρωπίνων επιστημών της Βιένης, Κριστόφ Μικάλσκι. Η ομάδα του κ. Μικάλσκι οφείλει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να παραδώσει τις προτάσεις της στο τέλος του 2003.

    2. Η δεύτερη ομάδα εργασίας, εν είδη στρογγυλής τραπέζης θα έχει σκοπό να επεξεργαστεί το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος και οι νέες ανάγκες και οι προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών με αντικειμενικό σκοπό την υποβολή σχεδίου προτάσεων και υποδείξεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης, ώστε να εξυπηρετηθούν οι προαναφερόμενες νέες ανάγκες και προτιμήσεις των πολιτών.

    Της δεύτερης αυτής ομάδας θα προεδρεύει ο Ντομινίκ Στρός-Κάαν, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα η ομάδα του κ. Στράους-Κάαν οφείλει να παραδώσει τις προτάσεις της το αργότερο το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη συστήσει και μια τρίτη ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα. Η ομάδα αυτή έχει επικεντρώσει το έργο της στον διαπολιτισμικό διάλογο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εξετάζοντας παράλληλα την πολιτισμική διάσταση της Ευρω-μεσογειακής συνεργασίας. Στόχος της είναι μέσω της επεξεργασίας των νέων προσανατολισμών και των νέων εναλλακτικών πολιτικών να επιταχυνθεί ο Ευρω-μεσογειακός πολιτισμικός διάλογος.

    [09] Κόντρα στον Αθνάρ η ισπανική κοινή γνώμη

    3/2/2003 6:29:00 μμ

    Όλες οι κυβερνήσεις, της ισπανικής περιλαμβανομένης, ''γνωρίζουν ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, λόγω του εξοπλισμού που διαθέτει, βιολογικού και χημικού καθώς και λόγω των σχέσεων με τις τρομοκρατικές ομάδες, αποτελεί απειλή για την ειρήνη, για την παγκόσμια ασφάλεια και για την Ισπανία...είναι επαρκώς εμφανές'', δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ σε συνέντευξή του την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στο πρακτορείο Europa Press. Οι δηλώσεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης οι οποία απηύθυνε ''έκκληση για μέτωπο εναντίον του πολέμου'', ενώ και η ισπανική κοινή γνώμη σε ποσοστό 64,7%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της El Pais συμφωνούν με τη γαλλο-γερμανική θέση για το Ιράκ, έναντι του 9,9% που συντάσσεται με την αμερικανική πολιτική.

    Οδηγούμαστε σε έναν πόλεμο χωρίς λόγους και επιχειρήματα, λέει η αντιπολίτευση

    ''Όταν η Γαλλία και η Γερμανία εκθέτουν τη θέση τους, είναι αναμφισβήτητα σημαντική, αλλά δεν προϋποθέτει ευρωπαϊκή συναίνεση'', εκτίμησε ο Ισπανός πρωθυπουργόε Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο υπογράφων την ''επιστολή των Οκτώ'', που στηρίζει την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ.

    Ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Σαπατέρο από την πλευρά του έκανε έκκληση για τη δημιουργία μετώπου ''εναντίον αυτών που θέλουν να μας οδηγήσουν στον πόλεμο χωρίς λόγους και επιχειρήματα''. "Ο Αθνάρ έκανε κάτι περισσότερο από το να υιοθετήσει την αμερικανική πολιτική", είπε ο Σαπατέρο.

    "Προκάλεσε ρήξη εντός της ΕΕ'', πρόσθεσε, τονίζοντας ''αυτά που έχει προσφέρει στην ανάπτυξη της Ισπανίας'', η ''παλιά Ευρώπη'', αναφερόμενος στον περιφρονητικό χαρακτηρισμό του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Πιο μετριοπαθή πολιτική στο θέμα του πολέμου ζητούν οι Ισπανοί πολίτες

    Την ίδια ώρα το 64.7% των Ισπανών τάσσεται υπέρ του μετριοπαθούς γαλλο-γερμανικού άξονα για το Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα 3 Φεβρουαρίου στην εφημερίδα El Pais.

    Στην έρευνα της εταιρείας Opina, το 64.7% των 1000 ερωτηθέντων στο διάστημα 29-30 Ιανουαρίου, απαντά πως πιστεύει πως η χώρα τους θα πρέπει να συνταχθεί με τις θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, που είναι μετριοπαθέστερες από εκείνες τις κυβέρνησής τους, έναντι ποσοστού μόλις 9,9% που ευνοεί την ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ.

    Ενδεικτικό είναι ότι τις γαλλογερμανικές θέσεις υποστηρίζουν τόσο η πλειονότητα (52.2%) των ψηφοφόρων του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, όσο και το 73.3% των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    [10] Σε αναζήτηση ταλέντων η Ορχήστρα Νέων της ΕΕ

    3/2/2003 7:46:00 μμ

    Δεκαεπτά νέοι Έλληνες μουσικοί από κάθε γωνιά της χώρας θα δώσουν το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2003 τον καλύτερο τους εαυτό ενώπιον της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής, καθώς και των εκπροσώπων της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεκδικώντας μια θέση στις "τάξεις" της τελευταίας. Η επιλογή θα γίνει στο πλαίσιο της τελικής φάσης του διαγωνισμού, που διοργανώνεται, από το 1981 από το Τμήμα Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΡΤ, και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

    Εν αναμονή της τελικής φάσης του διαγωνισμού

    Η προκριματική φάση του διαγωνισμού για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2003 στο Ωδείο Αθηνών.

    Φέτος, οι πρωτοεμφανιζόμενοι στο διαγωνισμό ήταν 28, ηλικίας από 14 έως 28 ετών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι διαγωνιζόμενοι ερμήνευσαν ένα έργο της επιλογής τους, ενώπιον της Κριτικής Επιτροπής.

    Οι μουσικοί που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι οι εξής:

    -Βιολί, Ζούτσος Ηλίας, Καραγιάννη Μαριαλένα, Καρακαντάς Δημήτρης, Κουκουλιώτη Βασιλική, Λάβαρης Οδυσσέας.

    -Βιόλα, Μεταξάς Παύλος.

    -Βιολοντσέλο, Κολοβού Μαρίνα, Νικολοπούλου Φωτεινή.

    -Φλάουτο, Μπολοβίνου Καλλιόπη, Παχνιστή Μαρία, Σκριβάνος Γιώργος.

    -Κλαρινέτο, Καλαϊτζόγλου Ιορδάνης-Αγγελος.

    -Κόρνο, Παπαδόπουλος Τραϊανός-Δαυίδ.

    -Όμποε Γεωργουσοπούλου Σταυρούλα, Θεοδωρόπουλος-Ζανιώτης Γιώργος.

    -Κρουστά, Σιτοκωνσταντίνου Χρήστος.

    -Αρπα, Τσαουσάκη Ελένη.

    Η τελική φάση θα λάβει χώρα το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2003 στις 10.30 π.μ. στο Ωδείο Αθηνών, παρουσία Εθνικής Κριτικής Επιτροπής, καθώς και των εκπροσώπων της ορχήστρας οι οποίοι περιοδεύουν και στις 15 χώρες-μέλη προκειμένου να ακούσουν όλους τους διαγωνιζόμενους και να επιλέξουν τελικά τους 140 νέους μουσικούς που θα συμμετάσχουν στην ορχήστρα.

    Στην τελική φάση του διαγωνισμού για την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πάρουν μέρος οι φιναλίστ των προηγουμένων ετών και οι επιτυχόντες του φετινού προκριματικού διαγωνισμού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός αυτός λειτουργεί παράλληλα και ως Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οργάνων Συμφωνικής Ορχήστρας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες για πανελλαδική αναγνώριση και συμμετοχή σε σημαντικές μουσικές δραστηριότητες εντός των συνόρων της χώρας.

    [11] Συνέδριο για την Παγκοσμιοποίηση: Κίνδυνοι και ευκαιρίες

    3/2/2003 7:07:00 μμ

    Tην ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου τύπου δημοκρατικής παγκόσμιας διακυβέρνησης, όπου τα εργαλεία και οι στρατηγικές σε διεθνές επίπεδο θα συνδέονται με τις πολιτικές σε περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Απασχόλησης Δημήτρης Ρέππας σε ομιλία του σε συνέδριο με θέμα "Το πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας-Κίνδυνοι και ευκαιρίες". Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης της κοινωνικής διάστασης της παγκοσμιοποίησης, η οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε διεθνείς οργανισμούς.

    Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι κάθε χώρα ξεχωριστά θα πρέπει να αναπτύξει πολιτικές που να περιορίζουν τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα εξής θέματα:

    - Τη δημιουργία και λειτουργία ενός βιώσιμου κοινωνικού κράτους που θα διασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

    - Την προώθηση διαρθρωτικών πολιτικών που επιτρέπουν την αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων και τη διασφάλιση μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης.

    - Τον προσανατολισμό του εκπαιδευτικού συστήματος στα νέα πεδία που αναδεικνύονται στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας.

    -Την ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και την υποστήριξη της έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών με τη συμμετοχή όλων ώστε να προωθηθεί η ανεκτικότητα και ο σεβασμός στην πολυμορφία της πολιτιστικής έκφρασης.

    Η αρμόδια για την απασχόληση επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης της κοινωνικής διάστασης της παγκοσμιοποίησης, η οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων.

    Επεσήμανε ότι σε μια περίοδο όπου η διάσταση μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών γίνεται εντονότερη παγκόσμια και η φτώχεια και η ανεργία αποτελούν τη σύγχρονη μάστιγα του πλανήτη μας, διαπιστώνεται αύξηση της οργανωμένης αντίδρασης κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου, η παγκοσμιοποίηση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μια νοοτροπία στεγανών, δηλαδή από μια πλευρά οι "επιχειρήσεις" και από την άλλη τα "τα κοινωνικά ζητήματα".

    Στόχος είναι, κατέληξε, η συμβολή στο έργο της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Κοινωνική Διάσταση της παγκοσμιοποίησης που συστάθηκε από τη διεθνή Οργάνωση Εργασίας το Φεβρουάριο του 2002.

    [12] Μονόδρομος η πολεμική σύρραξη κατά του Ιράκ;

    3/2/2003 7:49:00 μμ

    Αναπόφευκτος φαίνεται, να είναι όπως όλα δείχνουν, ο πόλεμος κατά του Ιράκ. "Η έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στη Βαγδάτη και τον ΟΗΕ είναι αναμφισβήτητη" δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, ενώ ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, κάλεσε τους Ιρακινούς να συνεργαστούν περισσότερο με τον ΟΗΕ καθώς η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της. "Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει προσδιορίσει χρονικά την ημερομηνία της στρατιωτικής επέμβασης" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, διαψεύδοντας τα σενάρια περί έναρξης του πολέμου, μέσα σε έξι εβδομάδες.

    Πόλεμος δηλώσεων για τη γνησιότητα των στοιχείων

    Η ώρα της κρίσης για τη Βαγδάτη, πλησιάζει.

    Στην Ευρώπη, οι διπλωματικές συνεργασίες κορυφώνονται την ώρα που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την Τετάρτη, τα στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο που πρόκειται να παρουσιάσει ο Κόλιν Πάουελ.

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν το συντομότερο δυνατό τις όποιες αποδείξεις διαθέτουν, ενώ η Βαγδάτη επιμένει ότι οι Αμερικανοί θα δώσουν πλαστά στοιχεία, προκειμένου να "κατασκευάσουν" την αιτία της επίθεσης.

    Μιλώντας στο BBC, ο Iρακινός στρατηγός Χοσάμ Μοχάμεντ Αμίν, , υποστήριξε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ θα παρουσιάσει κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη στοιχεία που θα αποτελούνται από ''κατασκευασμένες φωτογραφίες από δορυφόρους και αεροσκάφη''.

    Αντίθετα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με άρθρο του στη Wall Street Journal, επιμένει ότι η Βαγδάτη κρύβει τα παράνομα οπλικά συστήματα που διαθέτει.

    Διπλωματικές επαφές Γιώργου Παπανδρέου

    Στην κρίση του Ιράκ, προέχουν οι διπλωματικές προσπάθειες και έπονται οι προετοιμασίες αντιμετώπισης ενός πολέμου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό ομόλογό του Μαρουάν Μουάσερ στο Αμάν της Ιορδανίας, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη Μ. Ανατολή μετά τη Συρία.

    Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε με κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη συνεργασία του Σαντάμ με τη διεθνή κοινότητα και την απόλυτη συμμόρφωσή του με το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Από την πλευρά του ο Μ. Μουσάσερ τόνισε την ανάγκη για διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του Ιράκ, ακόμη και αν γίνει πόλεμος.

    Ο κ. Παπανδρέου θα έχει επαφές με το βασιλιά Αμπντάλα και τον πρωθυπουργό Μωχάμαντ Μουστάφα και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βηρυτό, ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

    Στο μεταξύ, ως τις 5 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν στη Βαγδάτη 35 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες. Η επίσκεψη πραγματοποιείται για να υπογραμμισθεί η ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης και να τονισθεί η ανάγκη συμμόρφωσης του Ιράκ με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας

    [13] Αποχωρεί ο Χάβελ από την προεδρία της Τσεχίας

    3/2/2003 6:41:00 μμ

    Δεκατρία χρόνια μετά τη "Βελούδινη Επανάσταση", που τον οδήγησε στην προεδρία της χώρας του, και μόλις λίγες ημέρες μετά την συμμετοχή του στην κοινή διακήρυξη των ηγετών οκτώ ευρωπαϊκών χωρών που κάλεσαν την Ευρώπη να υποστηρίξει την Ουάσινγκτον, ο Βάτσλαβ Χάβελ υποκλίθηκε για τελευταία φορά μπροστά στους 10.000.000 συμπατριώτες του και τους ευχαρίστησε ''μέσα από την καρδιά του'', ζητώντας συγγνώμη ακόμα και από τους εχθρούς του. Στην αποχαιρετιστήρια πεντάλεπτη ομιλία του, που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της Τσεχίας είπε πως σχεδιάζει να γράψει σύντομα τα απομνημονεύματά του, αφού όμως πρώτα ''σκεφτεί, ηρεμήσει και φροντίσει την υγεία του''.

    Δεν περίμενε να παραμείνει τόσο καιρό στην προεδρία

    ''Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους εκείνους που με εμπιστεύτηκαν, με συμπόνεσαν με κάποιον τρόπο και με υποστήριξαν. Χωρίς την κατανόηση και την καλή σας θέληση δεν θα μπορούσα να παραμείνω στην εξουσία ακόμα και για λίγα λεπτά".

    Ο ίδιος επισήμανε πως αρχικά πίστευε πως θα μείνει στο προεδρικό μέγαρο ''μόνο για λίγους μήνες'', όμως τελικά η θητεία του, η οποία άρχισε το 1989, κράτησε μέχρι σήμερα. ''Επίσης, σε όλους εσάς που απογοήτευσα, σε εσάς που δεν συμφωνήσατε με τις πράξεις μου ή απλώς με μισούσατε, ειλικρινά ζητώ συγγνώμη και ελπίζω πως θα με συγχωρήσετε'', τόνισε ο Χάβελ απευθυνόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους.

    Μέχρι σήμερα η τσεχική βουλή δεν έχει καταφέρει να εκλέξει το διάδοχο του Χάβελ. ''Πιστεύω πως αργά ή γρήγορα θα εκλεγεί πρόεδρος. Αυτός ή αυτή θα είναι επικεφαλής της χώρας σε μια περίοδο που μπορεί να μην είναι τόσο ταραγμένη και ενδιαφέρουσα όσο ήταν όταν ανέλαβα την προεδρία, αλλά με κανένα τρόπο δεν θα είναι βαρετή'', επισήμανε και πρόσθεσε: ''Το αντίθετο. Μόνο την περίοδο που διανύουμε τώρα μπορούμε να δείξουμε μέχρι ποιο σημείο είμαστε ένα πραγματικό κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου''.

    Ο Βάτσλαβ Χάβελ και η σύζυγός του Ντάγκμαρ σχεδιάζουν να αποσυρθούν στις πορτογαλικές ακτές. ''Αγαπημένοι μου φίλοι. Σας αποχαιρετώ ως πρόεδρός σας, αλλά θα μείνω μαζί σας ως συμπολίτης σας'', κατέληξε στην ομιλία του.

    [14] Ναυάγιο στην Τουρκία: Δύο νεκροί-10 αγνοούμενοι

    3/2/2003 4:07:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Οπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ''Ιντερφάξ'', δύο νεκροί και 10 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τη βύθιση του ρωσικού φορτηγού πλοίου Strelets στα στενά του Βοσπόρου. Δύο ναυτικοί διασώθηκαν, ενώ βρέθηκαν δύο πτώματα και αγνοείται η τύχη δέκα ναυτικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού κέντρου συντονισμού επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης. Δέκα ρωσικά και τουρκικά σκάφη και ένα πολωνικό μετέχουν στις έρευνες στην θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο.

    Ερευνες για τα αίτια του ναυαγίου

    Το Strelets, 4.540 τόνων, που είχε ναυπηγηθεί το 1990, είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό το λιμάνι Ταγκανρόγκ, στη νοτιοδυτική Ρωσία.

    Δεν μετέφερε εμπορεύματα και η αιτία της βύθισής του παραμένει άγνωστη, ανέφερε το Ιντερφάξ.

    Σύμφωνα με τοπικές τουρκικές Αρχές, το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Ιζμίτ (Νικομήδεια) της βορειοδυτικής Τουρκίας και βυθίστηκε 60-70 ναυτικά μίλια από το Ζονγκουλντάκ, στις 04.30 ώρα Ελλάδας.

    [15] Έκκληση ντε Βιλπέν στον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού

    3/2/2003 7:09:00 μμ

    Ο πρόεδρος Λοραν Γκμπαγκμπο

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν ζήτησε την Κυριακή, "επισήμως" από τον πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο, να σεβαστεί την συμφωνία, που υπέγραψε στο Παρίσι για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στη χώρα του. Η συμφωνία είχε υπογραφεί στο προάστιο του Παρισιού Μαρκουσίς, έπειτα από διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, που διήρκεσαν εννέα ημέρες. Εκπρόσωπος της ανταρτικής οργάνωσης MPCI στην Ακτή του Ελεφαντοστού δήλωσε ότι "η συμφωνία δεν είναι διαπραγματεύσιμη".

    "Πήραμε μια πρωτοβουλία για να ενώσουμε όλους τους κατοίκους της Ακτής του Ελεφαντοστού και κατέληξαν σε μια συμφωνία. Θα πρέπει τώρα να την σεβαστούν. Η Γαλλία ζητεί επισήμως από τον πρόεδρο Γκμπάγκμπο να δεσμευτεί στο δρόμο της συμφιλίωσης", τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

    Οι αντιτιθέμενοι στο σχέδιο οργάνωσαν το Σάββατο την μεγαλύτερη διαδήλωση, που είδε ποτέ η χώρα μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου τον Σεπτέμβριο του 2002.

    Περισσότεροι από 100.000 οργισμένοι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσα Αμπιτζάν.

    Πρόκειται για οπαδούς του προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο ο οποίος έχει απορρίψει το γαλλικό σχέδιο.

    Ο Πρόεδρος και οι οπαδοί του αντιδρούν στην κυβέρνηση συνασπισμού που προβλέπεται από το ειρηνευτικό σχέδιο της Γαλλίας.

    Αιτία της αντίθεσης τους είναι ότι το σχέδιο αναφέρεται σε σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν οι ηγέτες των στασιαστών που επιχείρησαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Γκμπάγκμπο, με στρατιωτικό πραξικόπημα.

    Πηγές: BBC GREEK, ΑΠΕ

    [16] Γαλλία: Δεν επανεκλέχθηκε ο Ρομπέρ Υ

    3/2/2003 7:00:00 μμ

    Έχασε τη βουλευτική του έδρα ο πρόεδρος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ρομπέρ Υ, στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη την Κυριακή στο Βαλ ντ' Ουάζ, έπειτα από ένσταση που κατατέθηκε για τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών του 2002. Ο Υ ηττήθηκε από τον υποψήφιο της δεξιάς Ζορζ Μοντρόν, δήμαρχο της κοινότητας Αρζαντέιγ, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 51,78%. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής μπορεί να σημάνει το τέλος της πολιτικής καριέρας του Υ, ο οποίος διαδέχθηκε το 1994 τον Ζορζ Μαρσέ στην ηγεσία του ΓΚΚ.

    Προαναγγελθείσα αποχώρηση

    Ο Γάλλος πολιτικός έχει ήδη ανακοινώσει πως θα παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος στο 32ο συνέδριό του που θα γίνει στις αρχές Απριλίου.

    Το μόνο αιρετό αξίωμα που του απομένει είναι αυτό το δημάρχου της μικρής κοινότητας Μοντινί-λε-Κορμέιγ, στα προάστια του Παρισιού.

    Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια ο Ρομπέρ Υ δέχτηκε δύο πλήγματα, το πρώτο στις προεδρικές εκλογές του 2002, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσε το μικρότερο ποσοστό (3,37%) στην ιστορία του, και το δεύτερο στις προεδρικές εκλογές όταν έχασε για πρώτη φορά τη μάχη από τον Μοντρόν.

    [17] Πλησιάζει η μέρα ''κρίσης'' για τη Βόρειο Κορέα

    3/2/2003 6:58:00 μμ

    Πιέσεις προς το καθεστώς της Πιονγάνγκ, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς επιταγές για το πυρηνικό της οπλοστάσιο ασκεί η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Όπως δήλωσε νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ελ Μπαραντέι, στις 12 Φεβρουαρίου η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει το κατά πόσο θα αναφέρει το θέμα της Πιονγάνγκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Οι προσπάθειες για επίλυση του θέματος της Βορείου Κορέας έχουν εξαντληθεί δήλωσε ο Ελ Μπάραντεϊ, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι σε περίπτωση που αναφερθεί το θέμα της Πιονγάνγκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δε σημαίνει ότι θα της επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις ή θα κινηθεί πολεμικά εναντίον της η διεθνής κοινότητα.

    " Πιστεύω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα επιδιώξει μια ειρηνική διευθέτηση του θέματος" είπε χαρακτηριστικά.

    [18] Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη Κίνα

    3/2/2003 6:52:00 μμ

    Τριάντα τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή, σε ξενοδοχείο στην πόλη Χαρμπίν στη βορειοανατολική Κίνα. Η φωτιά ξέσπασε στις 18:00 το απόγευμα (τοπική ώρα) από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο ξενοδοχείο "Τιαντάν" και οι πυροσβέστες κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο μισή ώρα αργότερα. Τα συνεργεία διάσωσης μετέφεραν εκατό ανθρώπους, έξω από το ξενοδοχείο και δέκα από αυτούς νοσηλεύονται με ελαφρά εγκαύματα.

    [19] Ισχυρή έκρηξη στο Λάγος της Νιγηρίας

    3/2/2003 4:10:00 μμ

    Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των επιζώντων της ισχυρής έκρηξης, που συγκλόνισε την Κυριακή, το κέντρο της πρωτεύουσας της Νιγηρίας Λάγος, συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Τουλάχιστον δύο κτίρια καταστράφηκαν από την έκρηξη, το ένα από τα οποία το τετραώροφο κτίριο με καταστήματα και διαμερίσματα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί πάνω από 30 πτώματα και δεκάδες τραυματίες. Μερικά από τα θύματα φαίνεται ότι ποδοπατήθηκαν, καθώς ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος προς την έξοδο.

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Λάγος, Μπόλα Τινούμπου προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα συντρίμμια.

    Όμως αξιωματούχος της Πολιτείας είπε ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες να ανασυρθούν ζωντανοί πολλοί από τους εγκλωβισθέντες.

    Μετά την έκρηξη επικράτησε πανδαιμόνιο, καθώς περαστικοί άρχισαν να συρρέουν αμέσως μετά την έκρηξη, από περιέργεια ή για να βρουν αντικείμενα αξίας και χρήματα στα συντρίμμια και οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

    Ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μετά τη λεηλασία της τράπεζας Prudent που στεγάζεται σε ένα από τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.

    Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι προκάλεσε την έκρηξη, αν πρόκειται για ατύχημα ή εγκληματική ενέργεια.

    Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν στο Λάγος η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα.

    Πηγή: BBC Greek

    [20] Το ιρακινό στο επίκεντρο συνάντησης Χριστοδουλάκη - Σόλμπες

    3/2/2003 6:37:00 μμ

    Οι επιπτώσεις στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία από τον ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης στο χώρο της Ευρωζώνης βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πέδρο Σόλπες. "Δεν είμαστε πάντα συνεπείς στο τι αποφασίζουμε στις Βρυξέλλες και τι γίνεται εκ των υστέρων" δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κληθείς να σχολιάσει τη διαφοροποιημένη στάση των 8 χωρών σχετικά με το Ιρακινό, ενώ προέβλεψε επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2003.

    Πληθωρισμός-ασφαλιστικό: ''Αγκάθια'' της ελληνικής οικονομίας

    "Η ελληνική οικονομία εξελίσσεται καλά λόγω και των ενδογενών θετικών ωθήσεων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες" διαπίστωσε ο αρμόδιος Επίτροπος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας προκαλεί πληθωρικές πιέσεις.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, το δημόσιο χρέος και τη γήρανση του πληθυσμού, η οποία εγκυμονεί μείζον θέμα για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

    Αβεβαιότητα λόγω πολέμου

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης, επεσήμανε ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ, εγκυμονεί κινδύνους για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές.

    Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες.

    Αναφερόμενος στην πορεία ισοτιμίας του Ευρώ, τόνισε ότι οι όποιες προβλέψεις μπορούν να κινηθούν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.

    [21] Το ελληνικό επιχειρείν στο μικροσκόπιο της PricewarehouseCoopers

    3/2/2003 5:39:00 μμ

    Οι Σπύρος Λάτσης, Νίκος Στασινόπουλος και Σωκράτης Κόκκαλης είναι κατά σειρά, οι τρεις πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες Ελλάδα, ενώ ο Στέλιος Χατζηιωάννου θεωρείται ως ο πιο αξιόλογος νέος businessman της χώρας μας. Σε αυτά τα άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, κατέληξε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία PricewarehouseCoopers.

    Οι πιο πετυχημένοι και οι πολλά υποσχόμενοι

    Στη λίστα με τις πιο πετυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις πρώτη έρχεται η εταιρεία Τιτάν και ακολουθούν η Coca Cola-3E και ο ΟΤΕ, ενώ σε ότι αφορά τον τομέα αξιοπιστίας και διαφάνειας, τις πρώτες θέσεις μοιράζονται οι Τιτάν, η Coca Cola-3E και ο Όμιλος Βιοχάλκο.

    Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, οι τρεις εταιρείες που αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας τα επόμενα 5-10 χρόνια είναι ο ΟΤΕ η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα.

    Ιδιαίτερα δημοφιλείς νέοι επιχειρηματίες πλην του Στέλιο Χατζηιωάννου του ομίλου EasyJet ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση, οι Δημήτρης Δασκαλόπουλος του ομίλου ΔΕΛΤΑ και Σπύρος Θεοδωρόπουλος του ομίλου Chipita.

    [22] Παγώνει προσωρινά ο διαγωνισμός για ''Ξυστό''

    3/2/2003 1:53:00 μμ

    Με σημερινή προσωρινή διαταγή του προέδρου του Δ' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχαήλ Βροντάκη σταματάει προσωρινά ο σημερινός διαγωνισμός για την ανάθεση του στιγμιαίου λαχείου ''Ξυστό''. Ειδικότερα με την προσωρινή διαταγή δεν επιτρέπεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών του επίμαχου διαγωνισμού. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Πρακτόρων Εθνικών Λαχείων, εννέα λαχειοπώλες και εκπρόσωπος βρετανικής εταιρίας. Επίσης σήμερα κατατέθηκαν στο ΣτΕ και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων από τους ίδιους ενδιαφερόμενους κατά του επίμαχου διαγωνισμού.

    [23] Παρέμβαση Συνήγορου του Πολίτη για οικογενειακά επιδόματα

    3/2/2003 11:55:00 πμ

    Υπέρ της αναδρομικής καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων από τον Μάρτιο του 2001, οπότε εκδόθηκε η σχετική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, τάσσεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος με επιστολή προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητεί τη συμμόρφωση της Διοίκησης απέναντι στη δικαστική απόφαση.

    Καταβολή με δόσεις

    Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να καταβάλλει τα, αλλά από τον Ιούλιο του 2002 και όχι από τον Μάρτιο του 2001 όπως ορίζει η σχετική απόφαση.

    Με άλλη νεότερη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ορίζεται μάλιστα ότι τα οικογενειακά επιδόματα θα πρέπει να δοθούν και στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, ενώ προς ρύθμιση βρίσκεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες η καταβολή του επιδόματος για τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ. Το θέμα σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Εργαζομένων απασχολεί πάνω από 300.000 συνταξιούχους.

    Υπό αυτές τις νέες συνθήκες η κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή του επιδόματος σε δόσεις, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούλιο.

    [24] ''Χρυσός'' ο Κακλαμανάκης στα Μιστράλ

    3/2/2003 12:03:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Το χρυσό μετάλλιο στη διεθνή ιστιοπλοϊκή Ρεγκάτα "Miami Rolex International", που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, κατέκτησε ο Νικος Κακλαμανάκης στα Μιστράλ. Ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, έδειξε σταθερότητα και πήρε με διαφορά την πρώτη θέση, αφήνοντας στη δεύτερη τον Καναδό Στιτλ και στην τρίτη τον Μεξικανό Τέραν. Το χάλκινο και το ασημένιο μετάλλιο, πήραν αντίστοιχα, η Χειμώνα στα Europe και το πλήρωμα των Γιακουμίδου-Δημητρακοπούλου-Μαντζαράκη στα Yngling.

    [25] Τένις: Στο διεθνές τουρνουά Παρισιού η Δανιηλίδου

    3/2/2003 5:50:00 μμ

    Η Αμερικανίδα, Αλεξάντρα Στίβενσον, είναι το πρώτο εμπόδιο που θα βρει στον δρόμο της η Ελληνίδα τενίστρια Λένα Δανιηλίδου, στην πορεία της στο Ρολάν Γκαρός. Το διεθνές τουρνουά του Παρισιού, είναι ένα από τα σημαντικότερα του πλανήτη, καθώς περιλαμβάνεται στο γκραν σλαμ. Η Δανιηλίδου (Νο 18 στον κόσμο), μετά την σπουδαία εμφάνιση της στο Αυστραλιανό Όπεν, θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά ότι συγκαταλέγεται στην "αφρόκρεμα" του παγκόσμιου τένις. Η 22χρονη Στίβενσον, που βρίσκεται στην 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχει ύψος 1.85μ, ζυγίζει 71 κιλά και διαμένει στο Σαν Ντιέγκο.

    [26] Τζούντο: Ασημένιο η Μπουκουβάλα

    3/2/2003 5:05:00 μμ

    Νέα μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό τζούντο, καθως η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Προολυμπιακό τουρνουά που ολοκληρώθηκε στην Σόφια. Η πρωταθλήτρια μας, που αγωνίζεται στην κατηγορία των 57 κιλών, εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της και είναι χαρακτηριστικό ότι σημείωσε τέσσερις νίκες επί αντιπάλων υψηλού επιπέδου. H Μπουκουβάλα κέρδισε την Ολλανδέζα, Μίριαμ Πόλακ, την Αγγλίδα, Ναταλί Μπαρ, την Ρωσίδα, Ολγα Σατμίνα και την Ινγκα Γκαλασέβσκι από την Πολωνία, ενώ ηττήθηκε στον τελικό από την Τσέχα, Μικαέλα Σουκάλοβα.

    Αναφερόμενος στην επιτυχία της Μπουκουβάλα, ο προπονητής της, Βλαδίμηρος Παπαδόπουλος, δήλωσε: "Η Ιουλιέτα βελτιώνεται συνεχώς, αλλά δουλεύει πάρα πολύ. Είμαι σίγουρος ότι αν συνεχίσει έτσι, θα διεκδικήσει με αξιώσεις μία σημαντική διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Φυσικά και είμαι ικανοποιημένος από την επιτυχία της και μάλιστα σε ένα Προολυμπιακό τουρνουά, στο οποίο πήραν μέρος πολύ μεγάλες αθλήτριες από 24 χώρες".

    [27] Στην Εθνική Πολωνίας ο Ολισαντέμπε

    3/2/2003 4:00:00 μμ

    Στη διάθεση του ομοσπονδιακού τεχνικού της Πολωνίας, Πάβελ Γιάνας για τις φιλικές αναμετρήσεις με Κροατία (12 Φεβρουαρίου) και ΠΓΔΜ (14 Φεβρουαρίου), θα βρίσκεται ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού, είναι ένας από τους 26 ποδοσφαιριστές που θα πάρουν μέρος στη "μίνι" προετοιμασία, η οποία θα είναι και η τελευταία πριν τους δύο αγώνες για την προκριματική φάση του Euro 2004 (4ος Ομιλος) με Ουγγαρία και Σαν Μαρίνο στις 29 Μαρτίου και 2 Απριλίου αντίστοιχα. Στην αποστολή θα βρίσκονται και τέσσερα νέα πρόσωπα και συγκεκριμένα οι Ραφάλ Λασότσκι (Λεχ Πόζναν), Γιάτοσλαβ Μπίενιουκ (Αμίκα Βρόνκι), Μίροσλαβ Σζνάουτσερ (Κατοβίτσε) και Ανταμ Μαγιέφσκι (Λέγκια Βαρσοβίας).

    [28] Εδώ Λιλιπούπολη... όπως παλιά

    Κι ο χρόνος τρέχει παιδια!

    3/2/2003 5:28:00 μμ

    Οι μεταδόσεις των "λιλιπουπολίτικων" επεισοδίων θα παραταθούν. Από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου, το Τρίτο Πρόγραμμα και το ραδιόφωνο Kosmos 93,6, μετακομίζουν στη "Λιλιπούπολη" και ετοιμάζουν ένα αφιέρωμα στις τρεις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της πόλης-"Λιλιπόλης". Το αφιέρωμα ξεκινάει με την "Χαρχουδειάδα" (10/2-16/2), όπου θα παρουσιαστούν και θα ακουστούν τα έργα και οι περίφημοι λόγοι του σπουδαίου αυτού δημάρχου. Για την ισορροπία της δημοκρατίας, το αφιέρωμα συνεχίζεται με την αντιπολίτευση της "Δυστροποπιγγειάδας" (17/2-23/2). Ακολουθεί η "Παπαγαλειάδα" (24/2-2/3) και το αφιέρωμα τελειώνει (3/3-9/3), με κάποια επεισόδια, σταθμούς για την εκπομπή της "Λιλιπούπολης".

    Για παράδειγμα, επεισόδια στα οποία συμμετείχαν η Σαπφώ Νοταρά, ως "μάγισσα Μπρουχίλντα" και η Αλέκα Παϊζη ως "πριγκηπομήτωρ".

    Ο χρόνος συνεχίζει το ρυθμό του και παίζει τα χρώματα και τις μελωδίες της Ανοιξης.

    Στην Ανοιξη της ροζ λατέρνας να αποχαιρετίσουμε ξανά όλοι μαζί τη "Λιλιπούπολη".

    [29] Μαρινέλλα-Νταλάρας ξανά στο Μέγαρο Μουσικής

    3/2/2003 12:11:00 μμ

    Έπειτα από τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβριο του 2002, η Μαρινέλλα και ο Γιώργος Νταλάρας δίνουν ξανά ραντεβού για τέσσερις ακόμη συναυλίες, στις 5, 6, 8 και 9 Φεβρουαρίου. Μετά από 30 χρόνια οι αγαπημένοι καλλιτέχνες συναντώνται ει νέου, για να υποκλιθούν στο αθηναϊκό κοινό, το οποίο στις πρώτες πέντε εμφανίσεις τους πριν τρεις μήνες, τούς αγκάλιασαν και τούς χειροκρότησαν με λατρεία. Τα εισιτήρια το Νοέμβριο έγιναν ανάρπαστα από την πρώτη κιόλας μέρα προπώλησης, ενώ και για αυτές τις συναυλίες του Φεβρουαρίου, τα εισιτήρια, η προπώληση των οποίων ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου, είναι ήδη εξαντλημένα.

    Οι συντελεστές και η επιλογή τραγουδιών εγγυώνται μοναδικές στιγμές

    Ο Γιώργος Νταλάρας και η Μαρινέλλα θα θυμηθούν με 36 τραγούδια όχι μόνο στιγμές από την πρώτη τους συνεργασία, που ξεκίνησε το 1969, αλλά και από όλη τους την κοινή πορεία που κράτησε έως το 1972.

    Tριάντα από τα τραγούδια που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι διφωνίες και ντουέτα.

    Τη δομή του προγράμματος υπογράφει ο Γιώργος Νταλάρας.

    Την μουσική επιμέλεια έχουν κάνει ο Λάμπρος Λιάβας και η Αννα Νταλάρα.

    Τις ενορχηστρώσεις επιμελούνται ο Κώστας Γανωσέλης και ο Γιώργος Νιάρχος.

    Τους δύο τραγουδιστές θα πλαισιώνει πλήθος συντελεστών και μουσικών ενώ την ορχήστρα διευθύνει ο Γιώργος Νιάρχος.

    [30] ΕΦΕΤ: Έλεγχοι σε μη ασφαλή τρόφιμα

    3/2/2003 2:39:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Το 7,4% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν πέρυσι από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, σε σύνολο 10.806, είχε κάνει παράβαση που αφορούσε κυρίως μη ασφαλή τρόφιμα, μη τήρηση των κανόνων γενικής υγιεινής, προβλήματα παρουσίασης και επισήμανσης τροφίμων. Συστάσεις έγιναν σε 3.584 επιχειρήσεις (33,16%), ενώ κατασχέθηκαν 35 τόνοι εμπορευμάτων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΕΤ δέχθηκαν πέρυσι 511 καταγγελίες καταναλωτών, οι οποίες και διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές μετά από την πλήρη διερεύνησή τους.

    ''Σήμα Ελληνικής Κουζίνας''

    Σε ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρεται ότι το ποσοστό της παραβατικότητας για τα διάφορα είδη επιχειρήσεων τροφίμων κυμαίνεται από 5% για τις επιχειρήσεις, που παρασκευάζουν και πωλούν λιανικώς τρόφιμα (αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ) έως 16% για τους παρασκευαστές / συσκευαστές (αρτοβιομηχανίες, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, επεξεργασίας κρέατος, τυποποιητήρια ελαιολάδου κλπ).

    Το μεγάλο ποσοστό παραβατικότητας της τελευταίας κατηγορίας αποδίδεται από τον ΕΦΕΤ στην πολυπλοκότητα των εργασιών σε συνδυασμό με την ελλιπή κατάρτιση του προσωπικού, στη μη ικανοποιητική εφαρμογή των απαραίτητων συστημάτων αυτοελέγχου ή στην αγορά πρώτων υλών από μη αξιόπιστους προμηθευτές.

    Σημειώνεται ότι παρατηρήθηκε συμμόρφωση σε ποσοστό 60% περίπου επί του συνόλου των περιπτώσεων επανελέγχου.

    Τέλος, στα αποτελέσματα περιλαμβάνονται 80 πλήρεις έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΦΕΤ, στα πλαίσια του προγράμματος "Σήμα Ελληνικής Κουζίνας" για την αναβάθμιση της ποιότητας λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων μαζικής εστίασης.

    [31] Οι Ελβετοί ψηφίζουν τώρα και on line

    3/2/2003 11:48:00 πμ

    Οι κάτοικοι του ελβετικού χωριού Ανιέρ μπορούν πλέον να ψηφίζουν μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό "Television Suisse Romande". Είναι η πρώτη φορά στην Ελβετία που οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν on line. Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έχει επίσης ενθαρρύνει όσους απείχαν. Στο τελευταίο δημοψήφισμα για την έγκριση κονδυλίου ανακαίνισης του δημαρχιακού μεγάρου, ψήφισαν το 63,8% των 1.150 κατοίκων της Anieres. Σαρανταοκτώ κάτοικοι ψήφισαν αυτοπροσώπως, 323 έστειλαν επιστολική ψήφο και 370 ψήφισαν on line. Η ελβετική κυβέρνηση στοχεύει στην επανάληψη της διαδικασίας σε ψηφοφορίες που θα γίνουν σε επίπεδο καντονιού και επικρατείας.

    Πηγή: europemedia.net / Poynter Institute / nzz.ch

    [32] Μεθυσμένος αοιδός προκαλεί σοκ στο κοινό του

    3/2/2003 12:15:00 μμ

    Ένας ανερχόμενος αστέρας της όπερας της Μόσχας προκάλεσε σοκ στο κοινό στην πόλη Αικατερίνεμπουργκ όταν εμφανίσθηκε στην σκηνή σε κατάσταση μέθης. Όπως μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο TVS, ο 28χρονος βαρύτονος Βλαντιμίρ Μπόικοφ εμφανίστηκε στη σκηνή του θεάτρου τρεκλίζοντας και μια μάτια που γυάλιζαν παράξενα ερμήνευσε με τραχύ τρόπο την άρια από την όπερα του Ζορζ Μπιζέ '' Η ωραία κόρη του Περθ''. Το κοινό άρχισε να καγχάζει και να τον αποδοκιμάζει. Όσο και αν φαίνεται παράξενο ο Μπόικοφ κατόρθωσε να ολοκληρώσει την ερμηνεία της άριας και αποχώρησε από τη σκηνή πανευτυχής και αποχαιρέτησε το κοινό χαμογελώντας.

    [33] Σουηδός υπ. Δικαιοσύνης ''ετεροφυλόφιλος της χρονιάς''

    3/2/2003 2:09:00 μμ

    Ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης Τόμας Μπόντστροεμ ανακηρύχθηκε ο ''ετεροφυλόφιλος της χρονιάς'' από το ομοφυλοφιλικό περιοδικό QX που του απένειμε τον τιμητικό τίτλο χθες βράδυ στη διάρκεια μεγάλης εκδήλωσης στη Στοκχόλμη. Ιδιαίτερα εμφανίσιμος, πρώην ποδοσφαιριστής- τρία χρόνια στην πρώτη κατηγορία- δικηγόρος και από το 2000 υπουργός Δικαιοσύνης, ο Μπόντσροεμ 40 χρονών σήμερα, είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. ''Είμαι περήφανος'', δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός χαμογελώντας την ώρα που λάμβανε το βραβείο. ''Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αποδείξει κανείς τη σημασία του νόμου που επιτρέπει στα ομοφυλοφιλικά ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά και του νόμου κατά των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Κάναμε μια καλή αρχή μαζί'', υπογράμμισε στην εφημερίδα ''Αφτονμπλάντετ'', υποδηλώντας το νόμο που μόλις τέθηκε σε ισχύ.

    Μπορούν να υιοθετήσουν παιδί τα ομοφυλοφιλικά ζευγάρια

    Τα ομοφυλοφιλικά ζευγάρια μπορούν από την 1η Φεβρουαρίου να δηλώσουν υποψηφιότητα για να υιοθετήσουν παιδί.

    Ωστόσο οι έξι εγκεκριμένες ενώσεις για υιοθεσίες παιδιών (σχεδόν όλα τους από το εξωτερικό) εκτιμούν ότι οι χώρες που ήταν ανοιχτές στους ενδιαφερόμενους που έψαχναν παιδιά για υιοθεσία, θα είναι επιφυλακτικές ως προς το να επιτρέπουν στα παιδιά να πάνε στη Σουηδία για υιοθεσία, η οποία μπορεί να γίνει και από ομοφυλοφιλικά ζευγάρια.

    Σύμφωνα με την εθνική Ενωση για την Ισότητα των Φύλων (RFSL), κύρια οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στη Σουηδία, τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια είναι θύματα του ''εξοστρακισμού'' των ενώσεων αυτών. Για το λόγο αυτό η ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να ιδρύσει το δικό της γραφείο υιοθεσιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 February 2003 - 17:53:49 UTC