Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιοδοξία Ανάν για λύση του Κυπριακού
  • [02] Νέα επιδείνωση του καιρού
  • [03] Κλείνουν τους δρόμους οι αγρότες
  • [04] Επανέρχονται τα παρκόμετρα στην Αθήνα
  • [05] Πρώτη απειλεί να πλήξει η Πιονγιάνγκ τις ΗΠΑ
  • [06] Αιματηρές συγκρούσεις στη Ναμπλούς
  • [07] Σύγκρουση τρένων στην Ταϊλάνδη
  • [08] Κασμίρ: Κατάρριψη κατασκοπευτικού αεροσκάφους
  • [09] Συνέδριο ''Αθλητισμός και Γυναίκα''
  • [10] Διεθνές Σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής στη Βιέννη
  • [11] Εκτοξεύεται ο πρώτος ελλαδοκυπριακός δορυφόρος
  • [12] Ιντερνετ και στα τρένα!

    [01] Αισιοδοξία Ανάν για λύση του Κυπριακού

    6/2/2003 9:31:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Τις προσπάθειές του για λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, θα συνεχίσει ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη 40λεπτη συνάντηση, που είχε με τον κ. Ανάν, στην έδρα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανάν σκοπεύει μέσα στις επόμενες μέρες να στείλει επιστολές στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, ζητώντας τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη λύση του θέματος της ασφάλειας στην Κύπρο, σε μια παράλληλη διαδικασία με τις προσπάθειες για συνολική λύση του Κυπριακού.

    Ο Αναν δεν μίλησε για αναθεωρημένο σχέδιο

    Στην συνάντηση, που είχαν οι δύο άνδρες, ο κ. Ανάν αναφέρθηκε στην αφοσίωσή του και στη βούλησή του να επιμείνει για να βρεθεί λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, αφού τον ευχαρίστησε για όλες τις προσπάθειες που κάνει, τόνισε πως η χώρας μας είναι έτοιμη να συνεχίσει τις δικές της προσπάθειες σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., αλλά και όπου εμπλέκεται η Ελλάδα.

    Όσον αφορά στην ιδιαίτερη πτυχή της ασφάλειας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε έτοιμος να συζητήσει. "Όταν και η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη, μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λύσουμε αυτό το κεφάλαιο στο σχέδιο Aνάν", υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν έκανε λόγο για νέο αναθεωρημένο σχέδιο, ούτε εάν και πότε προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα ασχοληθεί ενεργά τις επόμενες εβδομάδες με την προσπάθεια να προχωρήσει η διαπραγμάτευση προς επίλυση του ζητήματος.

    Τέλος, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, με την προϋπόθεση ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να προχωρήσουν, με τη βοήθεια του ΟΗΕ.

    Γουέστον: Η κρίση στο Ιράκ δεν θα επηρεάσει το Κυπριακό

    Την πεποίθηση ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για επίλυση του Κυπριακού, παρά το παρουσιαζόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες, εξέφρασε ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα αναλώσουν όλες τις προσπάθειές τους προς αυτό το στόχο.

    Ο κ. Γουέστον απέρριψε φόβους που εκφράζονται ότι η κρίση στο Ιράκ μπορεί να πλήξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Κύπρο, με το να επιτραπεί στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει το ρόλο της, ως ζωτικής συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή για να ματαιώσει την επίτευξη μιας συμφωνίας στην Κύπρο.

    Ο κ. Γουέστον, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για επαφές με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθοδόν προς την Αγκυρα, είπε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας κατέστησε πολύ σαφές ότι επιθυμεί μια διευθέτηση του Κυπριακού, αν και μέλη του τουρκικού κατεστημένου δεν αισθάνονται ευτυχή με ορισμένες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

    Εν τω μεταξύ, οι κ.κ. Κληρίδης και Ντενκτάς θα συναντηθούν την Παρασκευή και τη Δευτέρα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, παρουσία του Αλβάρο ντε Σότο.

    Στη συνέχεια, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα μεταβεί στην έδρα του Οργανισμού, προκειμένου να ενημερώσει τον Κόφι Ανάν για τις εξελίξεις στο θέμα.

    [02] Νέα επιδείνωση του καιρού

    6/2/2003 8:39:00 πμ

    Ένταση των καιρικών φαινομένων προβλέπει από το απόγευμα η ΕΜΥ με βροχές, καταιγίδες, χιόνια και ισχυρούς άνεμους στα πελάγη. Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια και κλειστά όλα τα πορθμεία πλην αυτό της Κυλλήνης-Ζακύνθου. Στον Αργοσαρωνικό εκτελούνται δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Στο Καστρί της Πρέβεζας, ένας δάσκαλος και ο πεντάχρονος γιος του βρήκαν τραγικό θάνατο την Τετάρτη, όταν το αυτοκίνητό τους παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Αχέροντα.

    Με αλυσίδες κινούνται τα αυτοκίνητα στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού δικτύου στην Ήπειρο, ενώ κατολισθήσεις έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο οδικά δίκτυα της Ευρυτανίας και της Μεσσηνίας.

    Τραγική κατάληξη είχε η προσπάθεια του 53χρονου δάσκαλου Παναγιώτη Πάτση να διασχίσει με το αυτοκίνητό του τη γέφυρα Καστρίου,για τον ίδιο και για τον μόλις πέντε χρονών γιο του Γιώργο στο Καναλάκι Πρέβεζας, οι οποίοι παρασύρθηκαν το πρωί της Τετάρτης από τα ορμητικά νερά του ποταμού Αχέροντα.

    Στο μεταξύ, την άμεση δημοπράτηση τριών αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική, προανήγγειλε μέσω της ΝΕΤ 105,8 μας ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης. Τα έργα αυτά αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ θα δημοπρατηθούν έως τις 13 Μαρτίου.

    Παράλληλα, ο κ. Τσακλίδης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2008 συνολικής αξίας 250 δισ. δραχμών.

    [03] Κλείνουν τους δρόμους οι αγρότες

    6/2/2003 9:16:00 πμ

    Σε νέα κινητοποίηση κατεβαίνουν σήμερα οι βαμβακοπαραγωγοί του νόμου Λάρισας ζητώντας την απορρόφηση όλων των ποσοτήτων βάμβακος που δεν έχουν παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια. Στις 12:00 θα παρατάξουν τα τρακτέρ αποκλείοντας την κυκλοφορία στους οδικούς κόμβους Βελεστίνου, Μελισσοχωρίου, Νίκαιας-Χάλκης, Κιλελέρ, Τερψιθέας, Μεσοράχης και στο Κουλούρι. Την Τρίτη, η Ενωτική Ομοσπονδία που πρόσκειται στο ΚΚΕ, διοργάνωσε συλλαλητήριο στην επαρχία Αγιάς, ενώ έχει προγραμματίσει και νέο συλλαλητήριο για το Σάββατο στον Τύρναβο.

    [04] Επανέρχονται τα παρκόμετρα στην Αθήνα

    6/2/2003 11:26:00 πμ

    Θα επανέλθουν τα παρκόμετρα στην Αθήνα δηλώνει η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ο δήμος Αθηναίων θα προκηρύξει 700 νέες θέσεις στη δημοτική αστυνομία στις οποίες θα προσληφθούν ισάριθμοι μόνιμοι δημοτικοί αστυνόμοι της Αθήνας. Η κ. Μπακογιάννη, σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη έκανε σαφή την πρόθεσή της να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και την Αθήνα 2004 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Την Παρασκευή κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, θα θέσει εκ νέου το θέμα της απόδοσης περίπου 35 δις δρχ. στο δήμο Αθηναίων για την ολυμπιακή προετοιμασία της πόλης

    [05] Πρώτη απειλεί να πλήξει η Πιονγιάνγκ τις ΗΠΑ

    6/2/2003 10:29:00 πμ

    Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται προληπτικά να πλήξει πρώτη τις αμερικανικές δυνάμεις αντί να περιμένει μια αμερικανική επίθεση μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, προειδοποίησε εκπρόσωπος της Πιονγιάνγκ σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Κι ενώ η Β. Κορέα αποφασίζει να τεθούν σε ''κανονική λειτουργία'' οι πυρηνικές μονάδες στη χώρα και πως γι' αυτήν την απόφαση θα πρέπει να επικρίνονται οι ΗΠΑ και όχι η ίδια, την ίδια ώρα η κυβέρνηση της χώρας απειλεί να αγνοήσει παντελώς κάθε τυχόν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με τη διένεξή της με την αμερικανική κυβέρνηση για τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Κλιμακώνεται η ένταση

    Όπως διευκρίνησε το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο, η κανονική επαναλειτουργία των πυρηνικών ενεργειακών μονάδων αποφασίστηκε για να ηλεκτροδοτηθεί η χώρα λίγο αφότου πράγματι οι πυρηνικές μονάδες ξανατεθούν σε κανονική ισχύ.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι μετά το Ιράκ, είμαστε ο επόμενος στόχος", δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ο υποδιευθυντής του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρι Πιονγκ-γκαπ. "Έχουμε όμως τα δικά μας αντίμετρα. Οι προληπτικές επιθέσεις δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των Ηνωμένων Πολιτειών" τόνισε ο Ρι.

    Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Γκάρντιαν, ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος τόνισε ότι η τρέχουσα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Β. Κορέας είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ότι πριν 10 χρόνια, όταν οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου.

    [06] Αιματηρές συγκρούσεις στη Ναμπλούς

    6/2/2003 9:10:00 πμ

    Δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με ισραηλινούς στρατιώτες μετά την επίθεση που είχαν εξαπολύσει νωρίτερα στην Ναμπλούς σκοτώνοντας δύο Ισραηλινούς, ανακοίνωσαν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Οι σοροί των δύο Παλαιστινίων βρίσκονται στα χέρια του ισραηλινού στρατού, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι Παλαιστίνιοι πυροβόλησαν και σκότωσαν νωρίτερα δύο Ισραηλινούς στα περίχωρα της Ναμπλούς. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν δύο παλαιστινιακές οργανώσεις με τηλεφώνηματά τους στο Γαλλικό Πρακτορείο

    Πρόκειται για τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα και τις Ταξιαρχίες Αμπού Αλί Μουστάφα, ένοπλη πτέρυγα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

    Η σημερινή επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα αφότου οι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 5 Παλαιστίνιους σε διαφορετικά επεισόδια. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και μία γυναίκα, η μητριά ενός Παλαιστίνιου μέλους ένοπλης οργάνωσης, η οποία έχασε τη ζωή της όταν οι Ισραηλινοί κατεδάφισαν το σπίτι της στη Λωρίδα της Γάζας.

    Από την έναρξη της Ιντιφάντα έχουν χάσει τη ζωή τους 2.927 άτομα, εκ των οποίων 2.182 Παλαιστίνιοι και 689 Ισραηλινοί.

    [07] Σύγκρουση τρένων στην Ταϊλάνδη

    6/2/2003 8:11:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 45 τραυματίστηκαν όταν μία επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με φορτηγό τρένο στην κεντρική Ταϊλάνδη. Το δυστύχημα σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη σιδηροδρομική γραμμή Μπανγκόκ-Νονγκ Κάι της επαρχίας Λοπμπούρι, περίπου 150 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας. ''Δύο τρένα συγκρούστηκαν αργά χτες σε μια μονή σιδηροδρομική γραμμή'', ανέφερε αστυνομικός των κρατικών σιδηροδρόμων της χώρας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, σκοτώθηκαν 5 Ταϊλανδοί, 4 άνδρες και μία γυναίκα, μεταξύ των οποίων και ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Οι εθνικότητες των τραυματιών δεν έχουν γίνει γνωστές. Η διαδρομή αυτή είναι δημοφιλής στους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη βορειοανατολική Ταϊλάνδη και το γειτονικό Λάος. Το φορτηγό τρένο μετέφερε ζάχαρη από το Νονγκ Χάι στην επαρχία Τσονμπούρι. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται.

    [08] Κασμίρ: Κατάρριψη κατασκοπευτικού αεροσκάφους

    6/2/2003 8:22:00 πμ

    Οι στρατιωτικές αρχές της Ινδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος του Πακιστάν που είχε εισχωρήσει στον ινδικό εναέριο χώρο στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ. Την περασμένη εβδομάδα το Πακιστάν είχε επίσης ανακοινώσει ότι κατέρριψε αν μη επανδρωμένο ινδικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος μέσα στον πακιστανικό εναέριο χώρο στην περιοχή των Ιμαλαΐων του Κασμίρ. Το πακιστανικό αεροσκάφος εντοπίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης και καταρρίφθηκε αμέσως στον τομέα Μεντχάρ της περιοχής Πουντς, σε απόσταση 250 χλμ βόρεια του Τζάμου, της χειμερινής πρωτεύουσας του Κασμίρ. Τα συντρίμμια του έπεσαν κοντά στην ινδική πλευρά της Γραμμής Ελέγχου που χωρίζει τις πακιστανικές και ινδικές δυνάμεις στην περιοχή του Κασμίρ, όπως ανέφερε ο αντισμήναρχος Μπανουάρ Ραθόρ.

    [09] Συνέδριο ''Αθλητισμός και Γυναίκα''

    6/2/2003 10:00:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Με την συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του αθλητισμού θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο "Αθλητισμός και Γυναίκα", 7-8 Μαρτίου 2003, στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη οριστικοποίησαν τη συμμετοχή τους μεγάλες μορφές από το χώρο των Ολυμπιονικών ενώ αναμένεται να παραβρεθούν κι άλλες προσωπικότητες.

    Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη θα παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, οι Irena Szewinska (Πολωνία, έξι Ολυμπιακά μετάλλια στο στίβο, η οποία είναι και μέλος της ΔΟΕ), Stefka Konstantinova (Βουλγαρία, δυο Ολυμπιακά μετάλλια στο άλμα εις ύψος), Ulrike Meyfarth ( Γερμανία, δυο Ολυμπιακά μετάλλια στο άλμα σε ύψος), Galina Gorochova (Ρωσία ,τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια στη ξιφασκία), Heli Rantanen (Φινλανδία, χρυσό μετάλλιο στην Ατλάντα στο ακόντιο), Brigitte Fisher (Γερμανία, 10 Ολυμπιακά μετάλλια στο κανόε καγιακ), Τeressa Sanderson Αγγλία, χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο), Ingrid Kristiansen (Νορβηγίδα μαραθωνοδρόμος) και η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης της δισκοβολίας Αναστασία Κελεσίδου.

    Ακόμη, εκεί θα βρίσκεται η Natalie Du Toit από τη Νότια Αφρική (πρωταθλήτρια κολύμβησης στην ειδική κατηγορία πρόσθετο μέλος-πόδι) καθώς και ο Αγγλος Freddie New, ως εκπρόσωπος της βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

    [10] Διεθνές Σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής στη Βιέννη

    6/2/2003 9:41:00 πμ

    Την προβολή της Βυζαντινής μουσικής και παράδοσης, έχει ως στόχο του το τριήμερο Διεθνές Σεμινάριο Ιστορίας και Θεωρίας της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής που διοργανώνεται από 10 μέχρι 12 Φεβρουαρίου στη Βιέννη από το Ινστιτούτο Βυζαντινολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της αυστριακής πρωτεύουσας. Την επίσημη έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Σεμιναρίου, μετά την οποία θα ακολουθήσει συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου, θα κηρύξει ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αυστρία Χρήστος Αλεξανδρής.

    Τα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν το Σεμινάριο θα είναι, μεταξύ άλλων, η βυζαντινή τονική και μουσική παλαιογραφία, το εκφωνητικό άσμα, τα βιβλία εκκλησιαστικής μουσικής, η έρευνα της τυπολογίας των εκκλησιαστικών μουσικών έργων, η παράδοση της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής στη σημερινή Σερβία και τα δύο βασικά εγχειρίδια μουσικής θεωρίας του 19ου αιώνα.

    Στόχος των διοργανωτών και των υποστηρικτών της πρωτοβουλίας είναι η καθιέρωση διοργάνωσης αυτού του Διεθνούς Σεμιναρίου σε ετήσια βάση στην Αυστρία και ήδη για το 2004 σχεδιάζεται η πραγματοποίησή του και πάλι στη Βιέννη με κεντρικό θέμα την μουσικοιστορική παράδοση και εικονογράφηση του Βυζαντίου.

    [11] Εκτοξεύεται ο πρώτος ελλαδοκυπριακός δορυφόρος

    6/2/2003 9:54:00 πμ

    Αρχισε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση του πρώτου ελλαδοκυπριακού δορυφόρου της εταιρείας ''Ελλάς Σατ'', η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2003, από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της αμερικανικής πολιτείας Φλώριδα. Ο δορυφόρος "Γιούροσταρ" είναι έτοιμος στην Τουλούζη της Γαλλίας και την προσεχή Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, θα φορτωθεί σε ένα αεροπλάνο "Αντόνοφ" και θα αναχωρήσει για την Φλώριδα των ΗΠΑ.

    Όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη στην Κύπρο στο ξενοδοχείο ''Χίλτον Παρκ'', η εταιρεία ''Ελλάς Σατ'' και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), με την εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού αυτού δορυφόρου υλοποιείται το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για το Διάστημα που έχουν υπογράψει η Ελλάδα και η Κύπρος το 1996 και ''ένα όνειρο δεκαετιών'' των δύο χωρών γίνεται πραγματικότητα.

    Παρών στην ημερίδα ήταν, μεταξύ άλλων, ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην υλοποίηση αυτού του έργου, χαρακτηρίζοντάς το ''πρωτοποριακό, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο επίσης παρευρεθείς στην ημερίδα, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Γεώργιος Γεωργιάδης, είπε ότι ''η ΑΗΚ υπέβαλε πρόταση στο υπουργικό Συμβούλιο για να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ''Ελλάς Σατ'', με ένα ποσοστό 26% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα ποσόν της τάξης των 20.000.000 δολαρίων (10,5 εκ. λίρες περίπου).

    [12] Ιντερνετ και στα τρένα!

    6/2/2003 8:58:00 πμ

    Η σκανδιναβική επιχείρηση σιδηροδρόμων Linx πρόκειται να προσφέρει, στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών της, τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο με ευρυζωνικές ταχύτητες και συγκεκριμένα, στη γραμμή Γκέτεμποργκ-Κοπεγχάγη. Η υπηρεσία, που εκτιμάται ότι είναι η πρώτη στο είδος της, θα είναι διαθέσιμη στους επιβάτες και της πρώτης και της δεύτερης θέσης των συρμών υψηλών ταχυτήτων της Linx. Η σιδηροδρομική εταιρεία χρησιμοποιεί τις τεχνολογικές λύσεις της εταιρείας Icomera.

    Μεταξύ άλλων, παρέχονται μηχανήματα, λογισμικό και επικοινωνιακοί δίαυλοι με τη χρήση δορυφόρων για ευρυζωνική χωρητικότητα και πολλαπλές συνδέσεις GSM για αξιοπιστία. Οι επιβάτες που χρησιμοποιούν την υπηρεσία θα μπορούν να συνδέονται με το ασύρματο δίκτυο των συρμών, μέσω των φορητών υπολογιστών τους.

    Η Linx, που αποτελεί κοινή επιχείρηση των σουηδικών και νορβηγικών Οργανισμών Σιδηροδρόμων, προσφέρει διεθνείς υπηρεσίες αμαξοστοιχιών υψηλών ταχυτήτων μεταξύ της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Δανίας.

    Πηγή: Europemedia.net


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 February 2003 - 10:28:40 UTC