Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο ακόμα σημαντικές καταθέσεις για εκβιασμούς
  • [02] Απόψε στη Βουλή το ασυμβίβαστο των βουλευτών
  • [03] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί την Πέμπτη
  • [04] Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον ολυμπιακό προϋπολογισμό
  • [05] Συνάντηση Καραμανλή-Μπακογιάννη
  • [06] Νεκρός από τροχαίο στην Αθηνών-Πατρών
  • [07] Διεθνές συνέδριο για το ''Μέλλον της εργασίας''
  • [08] Ημερίδα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eContent
  • [09] Ρήγμα στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ
  • [10] Πολύνεκρο προσκύνημα στη Μέκκα
  • [11] Κίνα: Μυστηριώδης επιδημία με 6 νεκρούς
  • [12] Βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν
  • [13] ''Αντιτρομοκρατικός'' στρατός στο Λονδίνο
  • [14] Προβληματισμός από την κρίση του Ιράκ
  • [15] Την Δευτέρα οι εγγραφές για τα νέα ομόλογα
  • [16] Κρίσιμο τεστ της εθνικής πριν την Ιρλανδία
  • [17] ΠΑΟ: Ατομικό πρόγραμμα Λυμπερόπουλος-Σεϊταρίδης
  • [18] Καμπάνα 30 ημερών για τον διαιτητή Δούρο
  • [19] Το τελευταίο ''All Star Game'' του Michael Jordan
  • [20] Νέα μέθοδος προφύλαξης από το AIDS
  • [21] Με νέες διαδικασίες η επιλογή τραγουδιού για τη Eurovision
  • [22] Νέο τηλεπαιχνίδι με έπαθλο 1 δις δολαρίων
  • [23] Παραπλανητικό κατά Τζάκσον το βρετανικό βίντεο

    [01] Δύο ακόμα σημαντικές καταθέσεις για εκβιασμούς

    Τζένη Χαραλαμπίδου 11/2/2003 7:39:00 μμ

    Με την κατάθεση του δημοσιογράφου Γ. Μασαβέτα συνεχίστηκε η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των εκβιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μασαβέτας, προσωπικός φίλος του Μιχάλη Βρανόπουλου που εκτελέστηκε από τη 17Ν, κατέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν πως η οικογένεια Βρανόπουλου έπεσε θύμα εκβιαστών. Επίσης, συμπληρωματική κατάθεση στον εισαγγελέα έδωσε και ο επιχειρηματίας Αρ. Σαλιαρέλης. Οπως είναι γνωστό ο κ. Σαλιαρέλης έχει υποστηρίξει με δηλώσεις του ότι εκβιάστηκε από τον εκδότη Γρ. Μιχαλόπουλο πριν λίγα χρόνια, με αφορμή συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό "ΤΗΛΕΤΩΡΑ".

    Μασσαβέτας: ''Ο Βρανόπουλος εκβιαζόταν. . . ''

    Δεχόταν ή όχι απειλές ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος πριν δολοφονηθεί από τη 17Ν; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τον εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο οποίος διενεργεί την έρευνα για τους εκβιασμούς στο όνομα της 17Ν.

    Το πρωί κατέθετε επί μία ώρα ο δημοσιογράφος Γιώργος Μασσαβέτας ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλυψε στον εισαγγελέα τα στοιχεία μιας γυναίκας που βρισκόταν στο στενό περιβάλλον του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι ο Μιχάλης Βρανόπουλος εκβιαζόταν λίγο πριν δολοφονηθεί από συγκεκριμένα πρόσωπα.

    Μάλιστα πληροφορίες θέλουν αυτή τη γυναίκα να είχε σχέση με ένα ακόμη θύμα της 17Ν.

    Κατάθεση - ''κλειδί'' της Σοφίας Δασκαλάκη

    Για τον εισαγγελέα έχει ιδιαίτερη σημασία η υπόθεση της δολοφονίας Βρανόπουλου και του ενδεχόμενου εκβιασμού του και για το λόγο αυτό κάλεσε για κατάθεση το περασμένο Σάββατο τη χήρα του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Σοφία Δασκαλάκη.

    Στην τρίωρη κατάθεση της φέρεται να αναφέρθηκε με στοιχεία σε συγκεκριμένο εκδότη.

    Από τον εισαγγελέα ρωτήθηκε, μάλιστα για το Γρηγόρη Μιχαλόπουλο ο οποίος τον Ιανουάριο του 1994 ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία Βρανόπουλου.

    Πλησιάζουν οι ποινικές διώξεις ενώ συνεχίζονται οι έρευνες

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο εισαγγελέας θα έχει συντάξει την αναφορά του, καθώς είναι έτοιμος να ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

    Δεν αποκλείεται, πάντως, η έρευνα ως προς κάποια σκέλη της να συνεχιστεί, αφού καταγγελίες για εκβιασμούς φθάνουν συνεχώς στο εισαγγελικό γραφείο, όπως αυτές από ιεράρχες.

    Μετά την κατάθεση - "βόμβα" για το θέμα των εκβιασμών που σχετίζεται με τη 17Ν από τον μητροπολίτη Ζακύνθου το περασμένο Σάββατο, ο εισαγγελέας έχει καλέσει για κατάθεση τρεις ακόμα ιεράρχες για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία ότι έχουν υπάρξει θύματα εκβιαστών.

    Ο μητροπολίτης Ζακύνθου σε συνέντευξη του το Σάββατο δήλωσε πως κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι εκβιάστηκε το 1985 από τον εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, στο όνομα της 17Ν. Ισχυρίστηκε ότι έδωσε σε συνεργάτη του κ. Μιχαλόπουλου 30.000 δρχ. με αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες ο εκδότης, μέσα από την εφημερίδα του, να τον εκθειάζει.

    Ο κ. Χρυσόστομος κατονόμασε ως εκβιαστές του και άλλα δύο πρόσωπα- εκτός του Μιχαλόπουλου: τους δημοσιογράφους Διονύση Μακρή και Ζήσιμο Τσουκαλά.

    O εκδότης της εφημερίδας "Ελεύθερη Ωρα" Γρηγόρης Μιχαλόπουλος αρνείται πάντως κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση των εκβιασμών και μέσω του δικηγόρου του απειλεί με μηνύσεις.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    [02] Απόψε στη Βουλή το ασυμβίβαστο των βουλευτών

    11/2/2003 3:05:00 μμ

    Αρχίζει απόψε, στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές αφού το νομοσχέδιο είχε καταψηφιστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο υπ. Εσωτερικών έχει διατυπώσει την άποψη ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν αλλαγές ενώ το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής δέχεται ότι ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες μπορούν να επιτραπούν. Σε περίπτωση καταψήφισης του νομοσχεδίου θα ισχύσει το πλήρες ασυμβίβαστο χωρίς καμιά εξαίρεση, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του αναθεωρημένου συντάγματος.

    Πολιτικές εντάσεις πυροδότησε τον προηγούμενο μήνα, η ρύθμιση για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική ομάδα, προβληματίζοντας την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των βουλευτών.

    "Το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, δεν θα επιτρέπει παράθυρα παραβίασης του Συντάγματος", είχε επισημάνει ο Κώστας Σκανδαλίδης,

    [03] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί την Πέμπτη

    11/2/2003 7:45:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη, οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά. Οι γιατροί ζητούν μεταξύ άλλων, νομιμοποίηση όλων των συναδέλφων τους στα νοσοκομεία και αύξηση των δαπανών για την υγεία. Την Πέμπτη τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

    [04] Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον ολυμπιακό προϋπολογισμό

    11/2/2003 1:33:00 μμ

    Την εκτίμηση ότι δεν θα ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός των 4,6 δισ. για τα ολυμπιακά έργα εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα υπάρξει καταγραφή των αναγκών από την τριμελή επιτροπή ελέγχου και αν διαπιστωθεί έλλειμμα θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο κ. Βενιζέλος άφησε παράλληλα αιχμές για άτυπη ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ηγεσία του Αθήνα 2004. Οσον αφορά στο στάδιο Καραϊσκάκη, ο υπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα κυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης χρήσης στο ερασιτεχνικό σωματείο του Ολυμπιακού.

    [05] Συνάντηση Καραμανλή-Μπακογιάννη

    11/2/2003 11:51:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τρέχοντα θέματα της εσωτερικής, αλλά και της διεθνούς επικαιρότητας είχαν το πρωί στη Ρηγίλλης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με την δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. Η συνάντηση, όπως διευκρινίστηκε, δεν είχε επίσημο θεσμικό χαρακτήρα, αφού η κ.Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, με την ιδιότητα του κομματικού στελέχους. Κατά την έξοδό της η κ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική δικαιοσύνη.

    [06] Νεκρός από τροχαίο στην Αθηνών-Πατρών

    11/2/2003 10:41:00 πμ

    Τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα βρήκε στις 3.50 την Τρίτη τα ξημερώματα στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών κοντά στο Αίγιο ο Ιωάννης Ιωάννου 45 χρόνων από την Πάτρα. Το δυστύχημα συνέβη όταν το ΙΧ που οδηγούσε ο Ιωάννου μπήκε στο αντίθετο ρεύμα πορείας και συγκρούστηκε με φορτηγό της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά τη σύγκρουση τραυματίστηκαν επίσης ο οδηγός του φορτηγού σμηνίας Γεώργιος Θανασούλας 30 ετών και ο συνοδηγός σμηνίας Χρήστος Νικολακόπουλος 28 ετών. Και οι δύο υπηρετούν στην 116 ΠΜ του Αράξου. Οι τραυματίες διακομίστηκαν αρχικά στο νοσοκομείο Αιγίου και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου όπου και νοσηλεύονται

    [07] Διεθνές συνέδριο για το ''Μέλλον της εργασίας''

    11/2/2003 6:43:00 μμ

    Ενα πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο, στα πλαίσια της προτεραιότητας της Ελληνικής Προεδρίας που αφορά την στρατηγική της Λισσαβόνας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το διήμερο 13 και 14 Φεβρουαρίου. Θέμα του: ''Το μέλλον της εργασίας. Βασικές προκλήσεις της ευρωπαϊκής στρατηγικής απασχόλησης'' και στο πλαίσιο των εργασιών του θα εξετασθούν σε βάθος όλες οι πτυχές που συνδέονται με το μέγα πρόβλημα της απασχόλησης. Ενα πρόβλημα που είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με πολύ σημαντικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε άλλες ηπείρους. Σήμερα, στην ΕΕ υπάρχουν 16-17 εκατ. άνεργοι και περίπου 30 εκατ. κοινωνικά περιθωριοποιημένα άτομα, ενώ το ποσοστό των ατόμων που ανήκουν στους φτωχούς και αδύνατους οικονομικά ξεπερνάει το 20-22% του πληθυσμού της ΕΕ.

    Εστιάζοντας στην απασχόληση

    Τα σοβαρότατα προβλήματα που θα εξετασθούν είναι η ανεργία, η υποαπασχόληση, το εισόδημα των εργαζομένων, η οικονομική ανάπτυξη, η ευημερία του πληθυσμού κάθε κράτους και φυσικά όλες οι άλλες αρνητικές παρενέργειες που δημιουργεί η έλλειψη απασχόλησης σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, όπως υποσιτισμός, στρώματα του κοινωνικού περιθωρίου, κλοπές, εγκλήματα κάθε βαθμού, ναρκωτικά, βία και αναλφαβητισμός.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, το υπουργείο Εργασίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικά από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η στρατηγική της Λισσαβόνας

    Η στρατηγική της Λισσαβόνας, στην οποία εντάσσεται και το εν λόγω συνέδριο, αφορά τη η γνωστή κατεύθυνση που έχει λάβει η ΕΕ (Σύνοδος Κορυφής της Λισσαβόνας το 1999) για την πολιτική που θα ακολουθήσει στην δεκαετία 2000-2010, προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση στο κρίσιμο θέμα της απασχόλησης στην ΕΕ.

    Συγκεκριμένα έχει θέσει ως στόχο για το 2010, να φθάσει η απασχόληση στο 70% ως ποσοστό του πληθυσμού, 60% για τις γυναίκες και 50% για τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους.

    Σήμερα, στην ΕΕ υπάρχουν 16-17 εκατ. άνεργοι και περίπου 30 εκατ. κοινωνικά περιθωριοποιημένα άτομα, ενώ το ποσοστό των ατόμων που ανήκουν στους φτωχούς και αδύνατους οικονομικά ξεπερνάει το 20-22% του πληθυσμού της ΕΕ.

    Είναι λοιπόν αυταπόδεικτο πως το πρόβλημα απασχόληση με ικανοποιητικούς όρους και μισθούς, συνθήκες εργασίας, παραγωγικότητα κλπ. είναι ένα τεράστιο κοινωνικό και φυσικά οικονομικό πρόβλημα που απασχολεί και πρέπει να απασχολήσει στα αμέσως επόμενα χρόνια την επίσημη πολιτική των κρατών-μελών.

    Δεδομένου δε ότι από το 2004 εντάσσονται στην ΕΕ, κι άλλα δέκα κράτη με ένα πληθυσμό άνω των 100 εκ. ατόμων και ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας και φτώχειας προσθέτει με τη σειρά του κι άλλα προβλήματα προς αντιμετώπιση.

    Στο διεθνές συνέδριο θα λάβουν μέρος εκατοντάδες αντιπρόσωποι κρατών και οργανισμών, εκπρόσωποι υπουργείων εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων πολλών κρατών μελών της ΕΕ, εκπρόσωποι μεγάλων κρατικών και ιδιωτικών φορέων και οργανώσεων, ινστιτούτων οικονομικών ερευνών και κοινωνικής πολιτικής, εκπρόσωποι ειδικών επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, αντιπρόσωποι πολλών ειδικών επιτροπών και διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, καθηγητές γνωστών μεγάλων πανεπιστημίων, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών εργοδοτικών φορέων αλλά και ομοσπονδίες εργαζομένων και άλλοι. Οι εκπρόσωποι είτε κρατικών είτε ιδιωτικών οργανισμών, φορέων και πανεπιστημίων ή ινστιτούτων θα προέρχονται από όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη.

    Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετέχουν ενεργά, επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου, των αρμοδίων υπουργείων κρατών-μελών, η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, και οι υπουργοί κ.κ. Ρέππας, Τζιόλας, Σπυρόπουλος.

    Το συνέδριο θα λειτουργήσει υπο μορφή ''στρογγυλών τραπεζιών'' με ανάλογα θέματα το καθένα. Ετσι, μετά τις εναρκτήριες ομιλίες και την κεντρική ομιλία (η πολιτική απασχόληση και το μέλλον της εργασίας: ομιλητής ο γνωστός Jeremy Rifkin) θα ακολουθήσουν οι εργασίες των τεσσάρων συνεδριακών εργαστηρίων με την εξής θεματολογία:

    1. Νέες διαστάσεις στην οργάνωση εργασίας.

    2. Δημογραφική γήρανση και απασχόληση.

    3. Εργασία, μια προοπτική για όλους

    4. Απασχόληση και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

    Την Παρασκευή 14/2 θα ανακοινωθούν τα πορίσματα των εργασιών από τους κύριους εισηγητές, εν συνεχεία τα συμπεράσματα και θα κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου ο Ελληνας υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και φυσικά προεδρεύων του διεθνούς συνεδρίου Δ. Ρέππας.

    [08] Ημερίδα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eContent

    11/2/2003 6:23:00 μμ

    Ημερίδα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eContent διοργανώνει το Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί η τρίτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική Ευρώπη (eEurope) και έχει στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και χρήσης ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχομένου στα παγκόσμια δίκτυα, καθώς και την προώθηση της γλωσσικής πoλυμορφίας στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Το πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο 2001-2005 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

    Με στόχο την ''Κοινωνία της γνώσης''

    Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, δεδομένου ότι η επένδυση στο ψηφιακό περιεχόμενο αποτελεί κλειδί για την επίτευξη του στόχου που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Λισσαβόνα, "η ευρωπαϊκή οικονομία να καταστεί η πιο ανταγωνιστική και δυναμική, βασισμένη στη γνώση, οικονομία στον κόσμο".

    Βασικές Γραμμές Δράσης του eContent, το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ελληνικών φορέων και επιχειρήσεων, είναι:

    η βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες του δημόσιου τομέα και της χρήσης αυτών η αύξηση της παραγωγής περιεχομένου σε πολυγλωσσικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον η ενίσχυση του δυναμισμού της αγοράς ψηφιακού περιεχομένου

    Στην ημερίδα, όπως προαναφέραμε θα παρουσιαστεί η 3η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, ενδεικτικού προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την κατάθεση προτάσεων, τόσο σε καθορισμένη ημερομηνία (προθεσμία παραλαβής των αιτήσεων: 21 Μαρτίου 2003), όσο και στο πλαίσιο του συστήματος ανοιχτής υποβολής προτάσεων (προθεσμία υποβολής: 28 Μαΐου 2004).

    Θα παρουσιαστούν επίσης στατιστικά στοιχεία για την επιτυχημένη μέχρι σήμερα συμμετοχή των ελληνικών φορέων στο πρόγραμμα.

    Bασικός εισηγητής θα είναι ο κ. Anders-Lindgard Gjeon (Γενική Διεύθυνση "Κοινωνία της Πληροφορίας" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Την εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν οι εθνικοί εκπρόσωποι του προγράμματος, κ. κ. Ε. Μπούμπουκας (Διευθυντής ΕΚΤ) και Σ. Πιπερίδης (υπεύθυνος Τμήματος Γλωσσικών Εφαρμογών Γραφείου, Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου).

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003 (09.30-12.30) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο "Λ. Ζέρβας", Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Η εκδήλωση εντάσσεται στις δραστηριότητες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα eContent.

    Το πρόγραμμα της ημερίδας και το δελτίο συμμετοχής διατίθενται από το δικτυακό κόμβο του ΕΚΤ: http://www.ekt.gr

    [09] Ρήγμα στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ

    11/2/2003 7:32:00 μμ

    Συνεχίζεται η κρίση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, λόγω της διάστασης απόψεων που υπάρχει για την ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ. Στις 19.00 ώρα Ελλάδας, αναμενόταν να αρχίσει η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ, για την επίλυση του αδιεξόδου σχετικά με την υποστήριξη της Τουρκίας, σε περίπτωση ενός αμερικανικού πολέμου κατά του Ιράκ. Το ΝΑΤΟ πρέπει να ''κάνει αυτό που πρέπει'' προκειμένου να υποστηριχθεί η Τουρκία, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, με κοινή τους δήλωση επιμένουν στον ειρηνικό αφοπλισμό της Βαγδάτης.

    Κοινό μέτωπο ειρήνης Γαλλίας-Γερμανίας-Ρωσίας

    Την απόφαση για τη σημερινή συνεδρίαση πήρε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο να άρουν τις αντιρρήσεις τους και να επιτευχθεί συμφωνία. Στην έκτακτη Σύνοδο της Δευτέρας, οι 19 χώρες- μέλη της Συμμαχίας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια απόφαση. Ο κ. Ρόμπερτσον δήλωσε ότι δεν συντρέχει ακόμα λόγος για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

    Χθες, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία υιοθέτησαν ''κοινή δήλωση'', με την οποία ζητείται ''συνέχιση'' και ''ουσιώδης ενίσχυση'', σε τεχνικά μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό, των επιθεωρήσεων από τον ΟΗΕ του ιρακινού οπλοστασίου.

    Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά το τέλος των συνομιλιών που είχαν τη Δευτέρα, στο Παρίσι οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν,και της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

    Γαλλία, η Ρωσία και η Γερμανία ελπίζουν να ενώσουν και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ γύρω από "την εναλλακτική λύση στον πόλεμο", ενώ οι πρεσβευτές των τριών χωρών στον ΟΗΕ θα διανείμουν στο σύνολο των μελών του Συμβουλίου τη κοινή δήλωση.

    Υπέρ της πρωτοβουλίας Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας τάχθηκε και η Κίνα, τονίζοντας ότι υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική λύση της κρίσης στο Ιράκ.

    Σήμερα οι πρόεδροι της Κίνας και της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και Τζιάν Τζεμίν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, επιβεβαίωσαν την ανάγκη "να συνεχιστούν και να ενισχυθούν" με τεχνικά μέσα και με ανθρώπινο δυναμικό οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ.

    Στην κατά ουσία απόρριψη της πρότασης των τριών προχώρησε η Βρετανία θεωρώντας την κοινή δήλωση ως μια συνταγή για επιπλέον δικαιολογίες και καθυστερήσεις, από την πλευρά του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, όπως δήλωσε σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζάκ Στρό.

    Σύμφωνα με τους έως τώρα συσχετισμούς δυνάμεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ένδεκα από τα δεκαπέντε μέλη υποστηρίζουν την παράταση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, ενώ μόνο τέσσερις χώρες δεν συμμερίζονται αυτή τη θέση, ''οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία , η Ισπανία και η Βουλγαρία''.

    Η Γαλλία επίσης επεξεργάζεται κείμενο, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερειακά και επακριβώς τα μέτρα για την ενίσχυση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, που είχε προτείνει ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντομνίκ ντε Βιλπέν.

    Το κείμενο που από το απόγευμα της Δευτέρας κυκλοφορεί μεταξύ των μελών του Συμβουλίου, απευθύνεται στους επικεφαλής των ομάδων των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και αναμένεται να λάβει την τελική μορφή του εντός των προσεχών 48 ωρών, τονίζουν διπλωματικές πηγές. Ο απώτερος στόχος είναι "να εξετασθεί και να συζητηθεί αυτή η ιδέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη Παρασκευή", όταν οι Μπλιξ και Ελ Μπαραντέι θα παρουσιάσουν τη δεύτερη έκθεσή τους για τις επιθεωρήσεις στο Ιράκ, τόνισε καλά πληροφορημένη πηγή.

    ''Απογοητευμένος'' δήλωσε ο Τζορτζ Μπους από τη στάση της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, στάση την οποία χαρακτήρισε ''μυωπική'' και προειδοποίησε ότι η διχογνωμία θα έχει αρνητικές συνέπειες στη Συμμαχία.

    Ομόφωνα δεκτή η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας

    Την ίδια ώρα, οριστικοποιήθηκε για τη Δευτέρα η έκτακτη σύνοδος των 15 της ΕΕ με στόχο μια ενιαία στάση στο ιρακινό, καθώς η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας έγινε ομόφωνα δεκτή. Υπάρχει επίσης πιθανότητα η ελληνική πλευρά να καταθέσει δικό της συνθετικό κείμενο που θα περιγράφει την ενιαία στάση της ΕΕ στο θέμα του Ιράκ.

    Την Τρίτη εξάλλου, ο προεδρεύων κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τους ηγέτες των 10 υπό ένταξη χωρών στην Κοινότητα και αν υπάρξει συμφωνία των 15 για το ιρακινό τότε οι 10 θα κληθούν να τη συνυπογράψουν.

    Η θέση της Ελληνικής Προεδρίας είναι σαφής: υπάρχει ειρηνικός τρόπος επίλυσης της κρίσης, ο πόλεμος δεν είναι μονόδρομος, και πρέπει τώρα να τοποθετηθούν όλοι.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήρε σήμερα την πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας για το Ιράκ την ερχόμενη εβδομάδα, εκφράζοντας την ελπίδα η συνάντηση αυτή να συμβάλει στο ξεπέρασμα των αντιθέσεων στους κόλπους της ΕΕ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει την πιθανότητα να λάβει τα ''κατάλληλα μέτρα'' για την προσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

    Ενισχύουν τις δυνάμεις τους οι ΗΠΑ

    Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύουν τις δυνάμεις τους στον κόλπο. Σύμφωνα με αμερικανό στρατιωτικό, περίπου 55,000 αμερικανοί οπλίτες βρίσκονται επί του παρόντος στο Κουβέιτ κι άλλοι 33,000 είναι πάνω στα πλοία που διαπλέουν στην περιοχή. Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε, πως η συνολική δύναμη των ανδρών που σταθμεύουν στην περιοχή έφθασε το Σαββατοκύριακο τους 133,000.

    Ετσι κι αλλιώς, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντ. Ράμσφελντ προειδοποίησε ότι η κρίση που εκδηλώθηκε στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να καθυστερήσει ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    [10] Πολύνεκρο προσκύνημα στη Μέκκα

    11/2/2003 6:58:00 μμ

    Τουλάχιστον 14 Μουσουλμάνοι προσκυνητές βρήκαν το θάνατο και δεκάδες τραυματίστηκαν, εξαιτίας συνωστισμού κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος "Χάτζ", σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας. Ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στην ιερή πόλη της Μέκκας, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πιστοί, ανακοίνωσε ότι το δυστύχημα συνέβη στην γειτονική πόλη Μίνα. Χιλιάδες πιστοί είχαν προσέλθει για μια παραδοσιακή τελετή, όπου οι προσκυνητές λιθοβολούν μια σειρά στήλες που αντιπροσωπεύουν το Σατανά. Πολλοί πιστοί έπεσαν στο έδαφος και ποδοπατήθηκαν από το πλήθος.

    Ανάμεσα στα θύματα ήταν έξι γυναίκες και πιστοί από το Πακιστάν, την Ινδία, την Αίγυπτο, το Ιράν και την Υεμένη, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η θρησκευτική αυτή τελετή έχει και στο παρελθόν προκαλέσει θανατηφόρο συνωστισμό.

    Το 2001, 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε παρόμοιο συμβάν, ενώ το 1998 180 προσκυνητές είχαν σκοτωθεί στη Μέκκα.

    Το φετινό προσκύνημα επισκιάστηκε από την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κόλπου για μία πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράκ που κατηγορείται για κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής.

    Πολλοί προσκυνητές αντιτίθενται στον πόλεμο και η εκστρατεία κατά του Ιράκ έχει δημιουργήσει περαιτέρω δυσφορία.

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC Greek

    [11] Κίνα: Μυστηριώδης επιδημία με 6 νεκρούς

    Πηγή: ΑΠΕ 11/2/2003 3:48:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Μια επιδημία, άγνωστης προέλευσης έχει γίνει αιτία να χάσουν μέχρι στιγμής τη ζωή τους έξι άνθρωποι, στην επαρχία Γκουανγκσί, του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί είναι αυτοί που ραντίζουν με ξύδι τα σπίτια τους ελπίζοντας ότι θα προστατευθούν απο τον ιό, που είναι του τύπου της πνευμονίας και κατά μια πληροφορία ενδέχεται να σχετίζεται με τον άνθρακα. Όσοι ταξιδεύουν από το Χονγκ Κονγκ, προς άλλες περιοχές της Κίνας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, μετά τον πανικό που έχει προκληθεί και τους τρομοκρατημένους κατοίκους που έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων από τα αντιβιοτικά και τα αντιγριππικά φάρμακα, προειδοποίησε η Υπηρεσία Υγείας του Χονγκ Κονγκ.

    Εκατό άνθρωποι παρουσίασαν διάφορα συμπτώματα

    Εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης η αξία της φιάλης του ξυδιού δεκαπλασιάστηκε, από τα 1,3 στα 13 δολάρια σε πολλές περιοχές.

    Αφού έγιναν γνωστές οι πρώτες μολύνσεις, πριν απο δύο μήνες, περίπου εκατό άνθρωποι παρουσίασαν διάφορα συμπτώματα και έξι υπέκυψαν. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν προς το παρόν την ταυτότητα του ιού και έστειλαν δείγματα στο Πεκίνο για ανάλυση.

    Η δόκτωρ Μάργκαρετ Τσαν, διευθύντρια της Υπηρείας Υγείας του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι παρακολουθείται προσεκτικά η κατάσταση και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστα κρούσματα ασθενειών, σχετιζόμενων με την γρίπη σε νοσοκομεία και κλινικές του Χονγκ Κονγκ.

    [12] Βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν

    11/2/2003 12:18:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν με βόμβες κατευθυνόμενες από λέιζερ στόχους ανταρτών στο κεντρικό Αφγανιστάν, μετά από επίθεση που εκδηλώθηκε από τους ενόπλους με αυτόματα όπλα και ρουκέτες. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, τα αεροπλάνα έπληξαν τρεις σπηλιές και μία μικρή ομάδα ενόπλων στην κοιλάδα Μπαγκράν, όπου Αμερικανοί στρατιώτες είχαν δεχθεί επίθεση το πρωί της Δευτέρας. Απο την επίθεση των ανταρτών δεν υπήρξαν θύματα.

    Πυκνώνουν οι επιθέσεις

    Το ολλανδικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι δράστες της επίθεσης κατά των αμερικανικών δυνάμεων διέφυγαν μετά τον βομβαρδισμό της περιοχής, στην επαρχία Ουρουζγκάν, από δύο ολλανδικά F-16.

    Το Αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του αναφέρεται εξάλλου ότι το βράδυ της Δευτέρας έγινε επίθεση με τρεις ρουκέτες εναντίον προκεχωρημένης βάσης Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή Χοστ του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    Τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει οι επιθέσεις ενόπλων εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν. Οι δράστες των επιθέσεων πιστεύεται ότι έχουν σχέσεις με τους Ταλιμπάν και τον πολέμαρχο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ.

    [13] ''Αντιτρομοκρατικός'' στρατός στο Λονδίνο

    11/2/2003 1:13:00 μμ

    Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές της Βρετανίας, καθώς υπάρχουν φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα, μετά και τις προειδοποιήσεις του πνευματικού ηγέτη του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος Αλ-Μουχατζίρουν. Η Βρετανία αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας της λόγω του εορτασμού της μουσουλμανικής γιορτής της Θυσίας, στη μνήμη της θυσίας του Αβραάμ.

    Τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Χίθροου, του Λονδίνου, έχουν αυξηθεί, ενώ έχουν κινητοποιηθεί τουλάχιστον 400 Βρετανοί στρατιώτες, ώστε ν' αποτραπούν ενδεχόμενες απόπειρες επιθέσεων, ανακοίνωσαν η Σκότλαντ Γιαρντ και το υπουργείο Αμυνας. Από σήμερα άνδρες του στρατού κάνουν περιπολίες μέσα στο αεροδρόμιο στο πλαίσιο της ''ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας'', ενώ μικρός αριθμός θωρακισμένων οχημάτων έχει επίσης αναπτυχθεί στο χώρο του αερολιμένα.

    Ενίσχυση μέτρων ασφαλείας

    Η αστυνομία εκφράζει φόβους ότι μέλη της οργάνωσης Αλ-Κάιντα θα επωφεληθούν από τις γιορτές αυτές για να εξαπολύσουν τρομοκρατική επίθεση.

    Σε ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ υπογραμμίζεται ότι ''η τωρινή ενίσχυση της ασφάλειας είναι ένα προληπτικό μέτρο που έχει σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται και σε άλλες χώρες και με το ενδεχόμενο ότι η λήξη των εορτασμών της Εϊντ αλ-Αντχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Αλ-Κάιντα και δίκτυα που έχουν διασυνδέσεις με αυτήν για να οργανωθεί επίθεση''. Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας προβλέπεται και σε άλλες τοποθεσίες, αλλά η αστυνομία είπε πως δεν θα δώσει άλλες πληροφορίες.

    Ο πνευματικός ηγέτης του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος Αλ-Μουχατζίρουν, ο Ομαρ Μπάκρι Μοχάμεντ, προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία για ενδεχόμενες επιθέσεις οπαδών της οργάνωσης Αλ-Κάιντα. ''Θα ήμουν επιφυλακτικός. Υπάρχει κόσμος στη Βρετανία που συμπαθεί την Αλ-Κάιντα και αυτός ο κόσμος πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να ανταπαντήσει'' στις επιθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης που προετοιμάζεται για έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Στη Λισσαβόνα, τα μέτρα ασφαλείας στη βρετανική πρεσβεία, καθώς και η προσωπική ασφάλεια του Βρετανού πρεσβευτή έχουν ενισχυθεί, μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο Lusa. Το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, πρόσθεσε ότι αυτά τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί από την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της θέσης της Βρετανίας που τάσσεται υπέρ μιας ένοπλης σύρραξης στο Ιράκ.

    [14] Προβληματισμός από την κρίση του Ιράκ

    11/2/2003 4:54:00 μμ

    Τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία ένας ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ εξέτασαν σήμερα Τρίτη σε έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη είχε το μεσημέρι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε τον προβληματισμό του, εκτιμώντας ότι, το 2003 θα σημειωθεί ελαφρά υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης.

    Ανησυχία για τουρισμό-πετρέλαιο

    Ο κ. Γκαργκάνας, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για στον τουρισμό, ο οποίος συνεισφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενώ αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου ανέφερε ότι, σύμφωνα με σενάρια διεθνών οργανισμών, η ανώτατη τιμή που μπορεί να φθάσει η τιμή του βαρελιού είναι τα 40 δολάρια.

    Οσον αφορά την υποχώρηση του εγχώριου πληθωρισμού τον Ιανουάριο, ο κ. Γκαργκάνας την απέδωσε εν μέρει στα περσινά υψηλά επίπεδα στα οποία είχε διαμορφωθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή. Υπογράμμισε δε τη σημαντική συμβολή των διαρθρωτικών αλλαγών στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό στην απελευθέρωση των αγορών.

    Το Μάρτιο ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να ανησυχούν για την κρίση στο Ιράκ, αντίθετα πρέπει να συνεχίσουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα, τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος στη διάρκεια συνεδρίου για τον Τουρισμό και την Ανάπτυξη.

    Επίσης ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι, το επόμενο διάστημα θα συσταθεί ομάδα διαχείρισης κρίσης, η οποία θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια από την κρίση στον Περσικό.

    Τέλος, υποστήριξε ότι στις 3/3 θα συζητηθεί νέος αναπτυξιακός νόμος στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.

    [15] Την Δευτέρα οι εγγραφές για τα νέα ομόλογα

    11/2/2003 6:39:00 μμ

    Την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν οι δημόσιες εγγραφές στις τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για τους ετήσιους τίτλους αποταμίευσης. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, το επιτόκιο για τη συγκεκριμένη έκδοση θα είναι 3,6%, σαφώς υψηλότερο από το μέσο πληθωρισμό, που εκτιμάται ότι το 2003 θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,5% και 3%. Η εγγραφή θα γίνεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και το ανώτατο όριο που έχει μπει για κάθε ενδιαφερόμενο, είναι τα 10.000 ευρώ. Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι αν οι τίτλοι διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους, θα είναι αφορολόγητοι.

    [16] Κρίσιμο τεστ της εθνικής πριν την Ιρλανδία

    11/2/2003 7:19:00 μμ

    Πρόβα τζενεράλε, ενόψει της αναμέτρησης με την Ιρλανδία για τα προκριματικά του EURO 2004, αποτελεί για την εθνική ομάδα των ανδρών ο φιλικός αγώνας με τη Νορβηγία, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στο Ηράκλειο, στο γήπεδο "Θεόδωρος Βαρδινογιάννης". Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ, θέλει να δει την αγωνιστική ετοιμότητα των διεθνών, αλλά και να δοκιμάσει κάποια αγωνιστικά σχήματα, ενόψει του κρίσιμου παιχνιδιού με τους Ιρλανδούς. Ο αγώνας θα μεταδοθεί από την ΕΤ-1 στις 20.00.

    Οι Αντζας, Πατσατζόγλου του Ολυμπιακού καθώς και ο Σεϊταρίδης του Παναθηναϊκού δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εθνική ομάδα, λόγω τραυματισμού.

    Στη θέση τους, ο Γερμανός ομοσπονδιακός κάλεσε τον Σπύρο Βάλλα της Ξάνθης και τον Γιάννη Γκούμα του Παναθηναϊκού.

    "Οι Νορβηγοί έχουν το ίδιο στυλ παιχνιδιού με τους Ιρλανδούς κι αυτό θα μας βοηθήσει αποφασιστικά ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα", τόνισε ο Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος ζήτησε την συμπαράσταση του κόσμου.

    [17] ΠΑΟ: Ατομικό πρόγραμμα Λυμπερόπουλος-Σεϊταρίδης

    11/2/2003 5:45:00 μμ

    Ατομικό πρόγραμμα που περιελάμβανε ασκήσεις ενδυνάμωσης, ακολούθησαν την Τρίτη ο Νίκος Λυμπερόπουλος και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, καθώς οι δύο παίκτες του Παναθηναϊκού ταλαιπωρούνται από διάστρεμμα. Αντίθετα, ο Κάρλος Σαίνιο, προπονήθηκε κανονικά, αφού ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, ενώ στην προπόνηση δεν πήραν μέρος οι διεθνείς. Την ίδια ώρα, η διοίκηση των "πρασίνων", σαφώς ικανοποιημένη από την πορεία της ομάδας και το έργο του Σέρτζιο Μαρκαριάν, προσανατολίζεται στην υποβολή πρότασης για ανανέωση της συνεργασίας με τον Ουρουγουανό τεχνικό. Το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι θετικό και όλα δείχνουν πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να συμφωνήσουν για διετή ανανέωση της συνεργασίας τους.

    [18] Καμπάνα 30 ημερών για τον διαιτητή Δούρο

    11/2/2003 5:30:00 μμ

    Με αποκλεισμό 30 ημερών τιμώρησε η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας τον Κορίνθιο διαιτητή, Γιώργο Δούρο, για την απόδοση του στον αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ Ακράτητου και Καλλιθέας. Η ποινή του Δούρου άρχισε να μετρά από τις 3 Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, για ζηλοφθονία έκανε λόγο ο πατέρας του Κύρου Βασσάρα και πρώην αρχιδιαιτητής, Αντώνης Βασσάρας, σχετικά με όσα λέγονται μετά το ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ. "Η ελληνική διαιτησία κατατροπώνεται από την ίδια την ελληνική διαιτησία", τόνισε ο πρώην αρχιδιαιτητής, προσθέτοντας ότι "ο Κύρος Βασσάρας διατηρεί τη ψυχραιμία του και δεν επηρεάζεται από τα όσα λέγονται, γιατί ξέρει από πού προέρχονται".

    [19] Το τελευταίο ''All Star Game'' του Michael Jordan

    Aννα Κούρτη 11/2/2003 7:30:00 μμ

    "Συναρπαστικός" ήταν ο τελικός του All Star Game, που διεξήχθη την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, στο κατάμεστο "Philips Arena" της Ατλάντα. Οι 24 καλύτεροι παίκτες του πρωταθλήματος ΝΒΑ πρόσφεραν εκπληκτικό θέαμα στον κόσμο που κατέκλυσε το γήπεδο και μεταξύ άλλων παρακολούθησαν στο ημίχρονο, το τελευταίο "All Star Game" του Michael Jordan. Η ειδική τελετή, ξεκίνησε με την προβολή προσωπικών φάσεων του Michael Jordan και συνεχίστηκε με την γοητευτική τραγουδίστρια Mariah Carey να ερμηνεύει, τρία τραγούδια, μεταξύ αυτών και το διάσημο "Hero" προς τιμήν του αξεπέραστου "Air". Η Δύση νίκησε την Ανατολή μετά από δύο παρατάσεις με 155-145. Ο Kevin Garnett ήταν ο πρώτος σκόρερ της Δύσης και του ματς με 37 πόντους και φυσικά αναδείχθηκε σε MVP του αγώνα.

    Η Mariah με το εφαρμοστό

    φόρεμα στα χρώματα

    των Washington JZARDS

    με το νούμερο 23.

    Ολόκληρο το γήπεδο σηκώθηκε όρθιο για το καθιερωμένο standing ovation και ο M.J, πήρε το μικρόφωνο για τις απαραίτητες ευχαριστίες.

    "Θέλω να ευχαριστήσω εσάς τους οπαδούς μου, τους πρώην συμπαίκτες μου, τους πρώην ανταγωνιστές μου και την οικογένεια μου. Αφήνω το παιχνίδι σε καλά χέρια, σε τόσα νέα αστέρια, όπως το άφησαν σε μένα ο Dr J (Τζούλιους Ερβινγκ), ο Λάρι Μπερντ, ο Μάτζικ Τζόνσον.", δήλωσε ο άσος του Jordan.

    [20] Νέα μέθοδος προφύλαξης από το AIDS

    11/2/2003 1:26:00 μμ

    Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακάλυψη μιας νέας μεθόδου για να σταματήσει η μετάδοση του ιού ΗΙV που προκαλεί το Έιτζ. Υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν για πρώτη φορά μια χημική ουσία η οποία σκοτώνει μικροοργανισμούς και σταματά την εξάπλωση του ιού που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει το Έιτζ.

    Λύση για όσους αρνούνται τη χρήση προφυλακτικού

    Η νέα χημική ουσία, σε μορφή ζελέ, ή αντισυλληπτικών θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από τη σεξουαλική πράξη και εμποδίζει τον ιό να πλησιάσει τα ευαίσθητα κύτταρα, τα οποία προσβάλλει, ενώ παράλληλα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον ιό.

    Τα πειράματα των επιστημόνων διενεργήθηκαν σε θηλυκούς πιθήκους. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εν λόγω ανακάλυψη θα βοηθήσει ιδιαίτερα εκείνες τις γυναίκες, των οποίων οι σεξουαλικοί σύντροφοι αρνούνται να χρησιμοποιούν προφυλακτικά. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία στατιστικών ερευνών οι γυναίκες θεωρούνται πιο ευάλωτες στον ιό του ΗΙV.

    [21] Με νέες διαδικασίες η επιλογή τραγουδιού για τη Eurovision

    11/2/2003 1:50:00 μμ

    Στις 26 Φεβρουαρίου θα γίνει η επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 48ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της EUROVISION. Η επιλογή θα γίνει σε ζωντανή εκπομπή που θα πραγματοποιηθεί στο Cine Κεραμεικός και θα μεταδοθεί από την ΕΤ-1. Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ Τζώνη Καλημέρης, φέτος θα υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία επιλογής του τραγουδιού.

    Αλλαγές στον τρόπο επιλογής

    Συγκεκριμένα τα βίντεο κλιπ των τραγουδιών θα γυριστούν όλα στο ίδιο φόντο, σε στούντιο της ΕΤ-1, με τους ίδιους συνεργάτες και τα ίδια ακριβώς πλάνα για τους ερμηνευτές, προκειμένου να υπάρξει ισότιμη και δίκαιη προβολή των υποψήφιων τραγουδιών.

    Τα βίντεο κλιπ θα παρουσιαστούν σε εκπομπή της ΕΤ-1 με τη Δάφνη Μπόκοτα που θα μεταδοθεί στις 23 Φεβρουαρίου, κατόπιν κληρώσεως.

    Αμέσως μετά το τέλος της εκπομπής οι τηλεθεατές θα μπορούν να ψηφίσουν το τραγούδι της επιλογής τους, μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS επί τρεις ημέρες, μέχρι δηλαδή και τη βραδιά του τελικού.

    Τα τραγούδια θα παρουσιαστούν ακόμα τρεις φορές στις 24, 25 και 26 Φεβρουαρίου στο πρωινό πρόγραμμα της ΕΤ-1.

    Τη βραδιά της τελικής επιλογής τα τραγούδια θα ακουστούν μια φορά με τη σειρά κλήρωσης αλλά και αντίστροφα, το ρεφρέν και το κουπλέ, από το δέκατο έως και το πρώτο.

    Μετά το τέλος της παρουσίασης το κοινό θα μπορεί να ψηφίσει μέσω τηλεφώνου (televoting), παράλληλα με την ειδική κριτική επιτροπή.

    Η ψήφος του κοινού θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα έναντι αυτής της κριτικής επιτροπής, σε ποσοστό 60 προς 40.

    Τα διαγωνιζόμενα τραγούδια

    Τα 10 τραγούδια που προκρίθηκαν από την κριτική επιτροπή για να διαγωνιστούν στις 26 Φεβρουαρίου, είναι τα εξής:

    IT'S ALRIGHT

    Συνθέτης -στιχουργός - ερμηνευτής: Γιώργος Νάσσιος CAMERA

    Συνθέτης -στιχουργός: Νίκος Δουκάκης Ερμηνεύτρια: Σαμπρίνα ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ

    Συνθέτης: Παναγιώτης Γιατράκος Στιχουργός: Ιωάννης Πάττας Ερμηνεύτρια: Μαρία Ατσοπάρδη ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΦΩΤΙΑ

    Συνθέτης -στιχουργός: Χρήστος Γιαννόπουλος, Ερμηνευτές: Χρήστος Γιαννόπουλος και το συγκρότημα ALTER EGO NEVER LET YOU GO

    Συνθέτης-ερμηνεύτρια: Μαντώ Στιχουργός: Τέρυ Σιγανός Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ-L' AMORE E LA STRADA

    Συνθέτης: Πέρσα Σούκα Στιχουργός: Βάντα Κουτσοκώστα

    Ερμηνευτής: Αλέξανδρος Χατζής GOTTA BE A WAY FOR LOVE

    Συνθέτης: Κωνσταντίνος Τσελέστε Στιχουργός -ερμηνευτής: Κώστας Χρύση ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

    Συνθέτης: Δημήτρης Κοντόπουλος Στιχουργοί: Δημήτρης Σωτάκης - Μιχάλης Σφήκας Ερμηνευτής: Γιάννης Βαρδής CAN'T ESCAPE

    Συνθέτης -στιχουργός: Κωνσταντίνος Τσελέστε Ερμηνεύτρια: Μάριαν Γεωργίου ΚΑΠΟΤΕ-COME WITH ME

    Συνθέτης: Γιώργος Καμινάρης Στιχουργοί: Γιώργος Καμινάρης, Στέφανος Κοτρωνάκης

    Ερμηνευτές: Γιώργος Καμινάρης, Λάκης Παπαδόπουλος, Ελένη Παπαλέξη

    O 48ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας, με παρουσιαστές την περσινή νικήτρια, Maria Naumova και τον τραγουδιστή των Brain Storm, Renard Cawper, ο οποίος ήρθε τρίτος στο διαγωνισμό του 2000 στη Στοκχόλμη.

    Επίσης στον επίσημο δικτυακό τόπο της ΕΡΤ Α.Ε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ert.gr/eurovision οι χρήστες του Internet μπορούν να βρουν στοιχεία για την ιστορική αναδρομή της διοργάνωσης και της ελληνικής παρουσίας από το 1974 μέχρι και σήμερα, καθώς και τα τελευταία νέα από το διαγωνισμό. Το σχεδιασμό και τη ανάπτυξη του συγκεκριμένου δικτυακού τόπου έκανε η ERTοnline.

    Φέτος συμμετέχουν συνολικά 26 χώρες, οι οποίες θα διαγωνιστούν με της εξής σειρά: Ισλανδία, Αυστρία, Ιρλανδία, Τουρκία, Μάλτα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πορτογαλία, Κροατία, Κύπρος, Γερμανία, Ρωσία, Ισπανία, Ισραήλ, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ουκρανία, Ελλάδα, Νορβηγία, Γαλλία, Πολωνία, Λετονία, Βέλγιο, Εσθονία, Ρουμανία, Σουηδία και Σλοβενία.

    Πάνω από 70 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν το κορυφαίο γεγονός, το οποίο θα καλύψουν πάνω από 30 ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ, που έχουν εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης στις χώρες τους.

    Την παρουσίαση της βραδιάς έχει αναλάβει η Δάφνη Μπόκοτα με συμμετοχή της Ρίκας Βαγιάννη και της Πόπης Τσαπανίδου. Φιλοξενούμενη της βραδιάς θα είναι η Maria Naumova, η οποία θα είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής.

    Τη σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς θα έχει ο Χρήστος Φασόης, τη διεύθυνση παραγωγής ο Στέφανος Αγοραστάκης και οι χορογραφίες θα είναι του Φωκά Ευαγγελινού.

    [22] Νέο τηλεπαιχνίδι με έπαθλο 1 δις δολαρίων

    11/2/2003 4:30:00 μμ

    Ένα νέο ριάλιτι τηλεπαιχνίδι ετοιμάζεται να προβληθεί ζωντανά στις αμερικανικές οθόνες, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, που θα δίνει την ευκαιρία στους παίκτες να κερδίσουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Daily Variety" το τηλεπαιχνίδι, που κάθε επεισόδιο θα διαρκεί δύο ώρες, θα αρχίσει να μεταδίδεται από το τηλεοπτικό δίκτυο WB και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι αγοράσουν ένα ''σημαδεμένο'' κουτάκι αναψυκτικού Pepsi. Ο παραγωγός της εκπομπής είναι ο Michael Davies, που εκμεταλλεύεται και το παιχνίδι '' Ποιός θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;''.

    Οι λεπτομέρειες του παιχνιδιού μέχρι στιγμής δεν είναι σαφείς αλλά οι παίκτες θα εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι δοκιμασίας των νεύρων, αναφέρει το άρθρο.

    Επίσης, δεν υπάρχει εγγύηση ότι κάποιος μπορεί να κερδίσει το τελικό έπαθλο του ενός δις δολαρίων, καθώς η Pepsi έχει σχεδιάσει έτσι το παιχνίδι ώστε να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναδειχθεί νικητής.

    Στην περίπτωση όμως που κάποιος κατορθώσει να φθάσει στο τέλος και να κερδίσει το τεράστιο αυτό ποσόν, η εταιρία έχει έλθει σε συμφωνία με διάφορες άλλες εταιρίες αλλά και με την ασφαλιστική Λόιντς για να διασφαλίσει τα χρήματα του επάθλου.

    [23] Παραπλανητικό κατά Τζάκσον το βρετανικό βίντεο

    11/2/2003 5:44:00 μμ

    Θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει η σπάνια καταγραφή της καθημερινής ζωής του Μάικλ Τζάκσον, την περασμένη Δευτέρα, στο Βρετανικό κανάλι ΙΤV. Ο διάσημος τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον δήλωσε την Κυριακή ότι θα επιτρέψει την προβολή αποσπασμάτων του ντοκιμαντέρ, για να αποδείξει ότι ήταν παραπλανητικό και άδικο. Οι νομικοί σύμβουλοι του Τζάκσον έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις αποκοινού με τις βρετανικές αρχές, για το ντοκιμαντέρ, στο οποίο ο διάσημος τραγουδιστής φαίνεται να παραδέχεται ότι μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με ανήλικα παιδιά. Στη μήνυση οι συνήγοροι του Τζάσκον χαρακτηρίζουν το ντοκιμαντέρ ''Living with Michael Jackson'', που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Μάρτιν Μπασίρ-''χονδροειδή κακοποίηση της αλήθειας'', που παραβιάζει κατάφορα την ιδιωτική ζωή του καλλιτέχνη.

    Ο δημοσιογράφος Μάρτιν

    Μπασίρ

    Ο Μάικλ Τζάκσον απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στο Λονδίνο.

    Πηγές: BBC-Reuters-ΑΠΕ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 February 2003 - 18:16:52 UTC