Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ
  • [02] Ακαρπες μέχρι τώρα οι έρευνες στην Ικαρία
  • [03] ΕΕΔΥΕ: Αντιπολεμική πορεία
  • [04] Κλειστά τα δικαστήρια της χώρας
  • [05] Οι εξελίξεις στο Κυπριακό επί τάπητος
  • [06] Σημαντική η σημερινή απόφαση της ΑΙΕΑ για Β. Κορέα
  • [07] Δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης
  • [08] Φονική θεομηνία στην Αργεντινή
  • [09] Κολομβία: Πέντε νεκροί από πτώση αεροσκάφους
  • [10] Εκκληση Καρζάι να συνεχιστεί η διεθνής βοήθεια στο Αφγανιστάν
  • [11] Ευρωπαϊκό Κύπελλο Κλειστού Στίβου
  • [12] Προσοχή στο αντισυλληπτικό ''Implanon''
  • [13] Το εμβόλιο του άνθρακα ''τρομάζει'' Αυστραλούς ναύτες
  • [14] Απαλλάχθηκε το Yahoo από κατηγορίες για ναζιστικά αναμνηστικά

    [01] Προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ

    12/2/2003 11:49:00 πμ

    Νέες τροποποιημένες προτάσεις για την στρατιωτική προετοιμασία του ΝΑΤΟ, με αφορμή μία ενδεχόμενη κρίση στο Ιράκ, παρουσιάζει αυτή την ώρα στη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, ο γ.γ. της Συμμαχίας, λόρδος Ρόμπερτσον. Ωστόσο, άκαρπες απέβησαν οι τρεις πρώτες απόπειρες για εξεύρεση λύσης σχετικά με το θέμα της αμυντικής ενίσχυσης της Τουρκίας, καθώς Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο επέμειναν στο βέτο τους. Εν τω μεταξύ, νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν απειλεί τις ΗΠΑ με επιθέσεις αυτοκτονίας σε περίπτωση που επιτεθούν στη Βαγδάτη.

    Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο επιμένουν στο βέτο

    Στην άμυνα της Τουρκίας αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο που θα παρουσιάσει στους 19 αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ, ο λόρδος Ρόμπερτσον.

    Το σχέδιο διαμορφώθηκε μετά από ολονύκτιες τηλεφωνικές επαφές και έχει ως στόχο την άρση του τριπλού βέτο Γερμανίας, Γαλλίας και Βελγίου.

    Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε ότι το νέο σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει μία σημαντική εξέλιξη, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν οι τρεις χώρες θα το αποδεχτούν.

    Μέχρι στιγμής οι 19 χώρες-μέλη της Συμμαχίας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια απόφαση.

    Σύμφωνα με τους έως τώρα συσχετισμούς δυνάμεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έντεκα από τα δεκαπέντε μέλη υποστηρίζουν την παράταση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, ενώ μόνο τέσσερις χώρες δεν συμμερίζονται αυτή τη θέση, ''οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία , η Ισπανία και η Βουλγαρία''.

    Την Δευτέρα, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία υιοθέτησαν "κοινή δήλωση", με την οποία ζητείται ''συνέχιση'' και ''ουσιώδης ενίσχυση'', σε τεχνικά μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό, των επιθεωρήσεων από τον ΟΗΕ του ιρακινού οπλοστασίου.

    Υπέρ της πρωτοβουλίας Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας τάχθηκε και η Κίνα, τονίζοντας ότι υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική λύση της κρίσης στο Ιράκ.

    Συνάντηση Σημίτη-Παπανδρέου για το Ιράκ

    Την ίδια ώρα, οριστικοποιήθηκε για τη Δευτέρα η έκτακτη σύνοδος των 15 της Ε.Ε., με στόχο μια ενιαία στάση στο ιρακινό, καθώς η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας έγινε ομόφωνα δεκτή.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει αυτή την ώρα συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ενόψει της έκτακτης συνόδου και τις εξελίξεις στο Ιράκ.

    Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήρε την Τρίτη την πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας για το Ιράκ, εκφράζοντας την ελπίδα η συνάντηση αυτή να συμβάλει στο ξεπέρασμα των αντιθέσεων στους κόλπους της Ε.Ε.

    Νέο απειλητικό μήνυμα του Μπιν Λάντεν

    Εν τω μεταξύ, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σε νέο μήνυμά του, που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, κάλεσε τους οπαδούς του να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας, λέγοντας ότι είναι σημαντικές στον πόλεμο κατά της Αμερικής.

    Στο μήνυμα του ο Λάντεν είπε ότι ένας πόλεμος κατά του Ιράκ θα είχε ως στόχο του όλους τους μουσουλμάνους και όχι αποκλειστικά το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν.

    Αμερικανοί αναλυτές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η φωνή που ακούγεται στο ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο μεταδόθηκε από το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα ήταν όντως του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ωστόσο περιμένουν την τεχνική ανάλυση, ώστε να γνωρίζουν με απόλυτη βεβαιότητα σχετικά με τη γνησιότητα του μηνύματος.

    Διαδηλώσεις κατά του πολέμου

    Με σύνθημα "Ο κόσμος λέει όχι στον πόλεμο", περισσότερα από 100.000 άτομα θα συγκεντρωθούν στο κεντρικό Μανχάταν για να διαδηλώσουν εναντίον μία πολεμικής επιχείρησης στο Ιράκ.

    Μετά από απόφαση του περιφερειακού ομοσπονδιακού δικαστηρίου, δεν θα επιτραπεί στους διαδηλωτές να περάσουν μπροστά από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, με την πρόφαση ότι μια τέτοια πορεία θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα ασφάλειας.

    Παρόμοιες διαδηλώσεις προγραμματίζονται το Σαββατοκύριακο σε 300 περίπου πόλεις σε όλο τον κόσμο.

    [02] Ακαρπες μέχρι τώρα οι έρευνες στην Ικαρία

    12/2/2003 10:54:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες συνεχίζονται, τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα οι έρευνες στην Ικαρία, για την ανεύρεση των 4 μελών του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ. Στο μεταξύ πολλά είναι τα ερωτήματα για τα αίτια και της νέας τραγωδίας. Αναστέλλονται προσωρινά οι νυχτερινές πτήσεις ενώ οι διακομιδές θα πραγματοποιούνται από το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό. Έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για ανεπάρκεια του συστήματος αεροδιακομιδής ασθενών και ζητούσε να σταματήσουν αμέσως, μέχρι να επανεκτιμηθεί το όλο σύστημα, ο προϊστάμενος του τμήματος πρόληψης ατυχημάτων του ΕΚΑΒ.

    Αντεγκλίσεις Διοίκησης ΕΚΑΒ και εργαζομένων

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Χρήστος Μπαρκονίκος παρουσίασε έγγραφο από το οποίο προκύπτει, ότι στο συγκεκριμένο ελικόπτερο είχαν επισημανθεί βλάβες και είχε ζητηθεί η άμεση παρέμβαση της Διοίκησης, η οποία από τη μεριά της υποστηρίζει ότι ουδέποτε έλαβε τέτοιο έγγραφο.

    Παράλληλα και η εταιρεία ELITALIA, που έχει αναλάβει την συντήρηση των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, υποστηρίζει πως το ελικόπτερο δεν είχε ιστορικό βλαβών. Εξάλλου δεν πρόκειται να ανανεωθεί από το ΕΚΑΒ η σύμβση με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

    Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση και στάση εργασίας έως τις δύο το μεσημέρι, προκειμένου να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους.

    Σε βάθος οι έρευνες για τα αίτια

    Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιαώνει ότι θα διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα, το τρίτο με ελικόπτερο του ίδιου τύπου, την τελευταία τριετία.

    Ερωτήματα, όμως, για τις πτητικές ικανότητες των ελικοπτέρων "Αγκούστα Μπελ" εγείρουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες στο υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.

    Ο Δημήτρης Κρεμαστινός μαζί με άλλους 6 συναδέλφους του βουλευτές από το Αιγαίο, του ΠΑΣΟΚ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό τους για την υγειονομική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου ενώ μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πτητική ικανότητα των συγκεκριμένων ελικοπτέρων

    [03] ΕΕΔΥΕ: Αντιπολεμική πορεία

    12/2/2003 11:20:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Πορεία διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράκ, θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα από την Ομόνοια προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με μηχανοκίνητα μέσα η ΕΕΔΥΕ (Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη) και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Η κινητοποίηση συμπεριλαμβάνεται στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν το Σάββατο στις 12:30 στην πλ.Συντάγματος, με το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, το οποίο διοργανώνουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και μη κυβερνητικοί φορείς, και αναμένεται να συμμετάσχουν πλήθος συνδικαλιστικών φορέων, οργανώσεων νεολαιών, κινήσεων πολιτών, δημοτικών παρατάξεων, καλλιτεχνών, συγγραφέων και πανεπιστημιακών.

    Την Πέμπτη, η δημοτική κίνηση "Θεσσαλονίκη των πολιτών και της Οικολογίας", θα πραγματοποιήσει αντιπολεμική εκδήλωση στις 7 το απόγευμα.

    Την Παρασκευή, οι διοικήσεις των σωματείων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη θα προχωρήσουν σε δίωρη στάση εργασίας, από τις 10:00 έως τις 12:00, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το αμερικανικό προξενείο.

    Επίσης, εκδήλωση υπέρ της ειρήνης θα διοργανώσει το πρωί της Παρασκευής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) στο βράχο της Ακρόπολης, στη διάρκεια της οποίας θα αναγνωστεί η "η Διακήρυξη της Ακρόπολης: Οι δημοσιογράφοι της Ευρώπης ενάντια στον πόλεμο".

    Συνεντευξη τύπου έδωσαν σήμερα εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ.

    [04] Κλειστά τα δικαστήρια της χώρας

    12/2/2003 8:32:00 πμ

    Με προβλήματα θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο η λειτουργία των Δικαστηρίων, των Εισαγγελιών και των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων όλης της χώρας, λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων. Εκατοντάδες υποθέσεις πολιτικές και ποινικές θα αναβληθούν με εξαίρεση τις επείγουσες, τα αυτόφωρα και τις υποθέσεις των κατηγορούμενων που λήγει το 18μηνο προφυλάκισής τους. Οι δικαστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για την μισθολογική τους κατάσταση, την έλλειψη προσωπικού και για συνταξιοδοτικά τους ζητήματα.

    [05] Οι εξελίξεις στο Κυπριακό επί τάπητος

    12/2/2003 10:48:00 πμ

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα ενημερώσει την Τετάρτη τον Κόφι Ανάν, ο Αλβάρο Ντε Σότο. Στο μεταξύ, πιθανή θεωρεί την υποβολή ενός αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, χωρίς ωστόσο να αναμένει σημαντικές αλλαγές στα βασικά σημεία του και αλλαγή των ισορροπιών. Επισκέψεις στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία προγραμματίζει την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Σκοπός της περιοδείας του κ. Aνάν, που θα βρίσκεται στην Aθήνα στις 25 και 26 του μηνός, είναι η επίτευξη συμφωνίας για το Kυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    Κατευθείαν σε δημοψήφισμα το τρίτο σχέδιο, αν υποβληθεί

    Την ίδια ώρα ασφυκτικές πιέσεις προς την Τουρκική πλευρά να συγκατατεθεί στην υποβολή ενός τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου για λύση του Κυπριακού αποδίδει στα Ηνωμένα Έθνη ο Ραούφ Ντενκτάς. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι λύση του Κυπριακού δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί πριν από τις 28 Φεβρουαρίου.

    Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την έδρα του ΟΗΕ, εάν ο Κόφι Ανάν υποβάλλει και τρίτο σχέδιο λύσης αυτό δεν θα επιδέχεται διαπραγμάτευση, αλλά θα πρέπει να τεθεί απευθείας σε δημοψήφισμα. Αν και η νέα πρόταση απορριφθεί τότε η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, θα τερματιστεί.

    Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" υποστηρίζει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα ακολουθήσει οριστική διχοτόμηση της νήσου με όλους τους κινδύνους που αυτή περικλείει.

    [06] Σημαντική η σημερινή απόφαση της ΑΙΕΑ για Β. Κορέα

    12/2/2003 10:09:00 πμ

    Στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα καταθέσει την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας τον φάκελο για πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας. Ο ΟΗΕ θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ για παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της. Θεωρείται ωστόσο πιθανότερο ότι θα δοθεί παράταση για την εκτόνωση της κρίσης. Οι ΗΠΑ, καθώς και άλλες χώρες, επιθυμούν να παρέμβει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στο ζήτημα που έχει προκύψει.

    Προσπαθούν να καθησυχάσουν οι ΗΠΑ

    Θεωρητικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσε να αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα για παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών της με την καταγγελία της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (NPT) και την αποπομπή των επιθεωρητών της ΑΙΕΑ από τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

    Μολαταύτα, οι ΗΠΑ, παρόλο που πιέζουν από καιρού την ΑΙΕΑ να φέρει τον φάκελο στο Συμβούλιο, ανακοίνωσαν πως δεν επιθυμούν να εφαρμοσθούν κυρώσεις, με στόχο να καθησυχάσουν πολλούς από τους συμμάχους τους, και ιδίως τη Ρωσία, που είναι επιφυλακτικοί ως προς την κατάθεση του φακέλων για τα πυρηνικά της Βορείου Κορέας.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η Βόρεια Κορέα απέλασε από τη χώρα τους επιθεωρητές του ΟΗΑ, ενώ, εκτός από την επαναλειτουργία του πυρηνικού προγράμματός της, έχει ανακοινώσει και την αποχώρησή της από τη Συνθήκη για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει τη δύναμη, αν παρέμβει στην υπόθεση, να επιβάλλει διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, η οποία, όμως, έχει, ήδη, κάνει σαφές ότι κάτι τέτοιο θα το θεωρήσει ως αιτία πολέμου.

    [07] Δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης

    12/2/2003 8:59:00 πμ

    Δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους όταν επιχείρησαν να εισβάλουν στον οικισμό εβραίων εποίκων Ντουγκίτ, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τριών παλαιστινίων καμικάζι που επιχείρησαν να εισβάλουν στον οικισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ο τρίτος τραυματίστηκε και καταζητείται. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι παλαιστίνιοι ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες και μαχαίρια. Από την έναρξη της Ιντιφάντα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000, έχουν σκοτωθεί 2.195 Παλαιστίνιοι και 690 Ισραηλινοί.

    [08] Φονική θεομηνία στην Αργεντινή

    12/2/2003 10:22:00 πμ

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι 800 έχουν απομακρυνθεί από τα προάστια του Μπουένος Αιρες εξαιτίας των ραγδαίων βροχοπτώσεων και των ισχυρότατων ανέμων που πλήττουν εδώ και δύο ημέρες την Αργεντινή. Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Ριόχα, 1200 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας, από την κατάρρευση ενός υπόστεγου, κάτω από το οποίο είχαν καταφύγει εκατοντάδες εποχιακοί εργάτες. Ο τέταρτος θάνατος οφείλεται σε οδικό δυστύχημα, που αποδίδεται στις κακές συνθήκες της κυκλοφορίας στους δρόμους της χώρας.

    Θα συνεχισθεί η κακοκαιρία

    Σε διάστημα 48 ωρών έχουν πέσει 180 mm νερού στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της, ενώ το κανονικό είναι 117 mm για όλον τον μήνα Φεβρουάριο.

    Οι καταιγίδες προκάλεσαν την πτώση 25 δένδρων στην πρωτεύουσα, δύο εκ των οποίων έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα, τόνισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της πρωτεύουσας.

    Η κατάσταση του καιρού δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει πως η κακοκαιρία θα συνεχισθεί αμείωτη τουλάχιστον ως την Πέμπτη.

    [09] Κολομβία: Πέντε νεκροί από πτώση αεροσκάφους

    12/2/2003 9:24:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Τραγικό θάνατο βρήκαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και ο υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας της Κολομβίας, Χουάν Λουίς Λοντόνο, όταν το δικινητήριο αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη στις Ανδεις, λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο της πόλης Χιραρντότ. Εκτός από τον Κολομβιανό υπουργό, στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο σύμβουλοι του και ένας σωματοφύλακας. Το αεροσκάφος είχε χαθεί από την περασμένη Πέμπτη και τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν την Τρίτη από τους άνδρες των ομάδων διάσωσης. Σύμφωνα με πιλότο που συμμετείχε στις έρευνες, το μικρό αεροπλάνο μετά την πτώση του φαίνεται πως άρπαξε φωτιά.

    [10] Εκκληση Καρζάι να συνεχιστεί η διεθνής βοήθεια στο Αφγανιστάν

    12/2/2003 9:22:00 πμ

    Στην αστάθεια και την αναρχία θα βυθισθεί το Αφγανιστάν, εάν στερέψουν οι στρόφιγγες της ξένης βοήθειας εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι. Σύμφωνα με τον Καρζάι, η διεθνής βοήθεια θα πρέπει να συνεχίσει να φθάνει στη χώρα του, έως ότου το Αφγανιστάν αποκτήσει τις ικανές υποδομές και τους κυβερνητικούς θεσμούς για να λειτουργήσει αυτόνομα. "Εάν κάτι πάει άσχημα, δεν θα είναι μόνο οι Αφγανοί που θα υποφέρουν. Οι γείτονές μας θα υποφέρουν επίσης", τόνισε ο Καρζάι σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC World.

    Προειδοποιήσεις και στο Πακιστάν

    "Όσο το Αφγανιστάν δεν λειτουργεί με αυτόνομο τρόπο, όσον αφορά τους κυβερνητικούς θεσμούς και την ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας, δεν θα ήταν συνετό να απομακρυνθούν οι οργανώσεις αρωγής. Το Αφγανιστάν τότε θα ήταν ευάλωτο και αυτή η αδυναμία του δεν είναι κάτι που επιθυμούμε", τόνισε ο αφγανός πρόεδρος.

    Ο Καρζάι κάλεσε επίσης το Πακιστάν να συμβάλει στην καταπολέμηση των διασυνοριακών επιθέσεων από πραγματοποιούν άτακτοι μαχητές στις επαρχίες Πακτίκα, Πάκτια, Κανταχάρ και Χελμάντ. Μάλιστα απείλησε πως δεν πρόκειται να αφήσει τις επιθέσεις αυτές ατιμώρητες. "Οι Αφγανοί θα αμυνθούν. Οι Αφγανοί δεν πρόκειται να αφήσουν να οπισθοδρομήσει η χώρα τους σε εκείνη την καταστροφική κατάσταση ανάμειξης, την οποία αντιμετώπισαν στη διάρκεια μεγάλου αριθμού ετών στο παρελθόν", πρόσθεσε ο Αφγανός πρόεδρος.

    Βομβαρδισμών...συνέχεια!

    Την Τρίτη συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν με βόμβες κατευθυνόμενες από λέιζερ στόχους ανταρτών στο κεντρικό Αφγανιστάν, μετά από επίθεση που εκδηλώθηκε από τους ενόπλους με αυτόματα όπλα και ρουκέτες. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, τα αεροπλάνα έπληξαν τρεις σπηλιές και μία μικρή ομάδα ενόπλων στην κοιλάδα Μπαγκράν, όπου Αμερικανοί στρατιώτες είχαν δεχθεί επίθεση το πρωί της Δευτέρας. Απο την επίθεση των ανταρτών δεν υπήρξαν θύματα.

    [11] Ευρωπαϊκό Κύπελλο Κλειστού Στίβου

    12/2/2003 10:09:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών και αθλητριών της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Κλειστού Στίβου, στο "Στάδιο Αρένα" της Λειψίας, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003. Οι ομάδες που μετέχουν είναι: ΑΝΔΡΕΣ: Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Ελλάδα και ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ρουμανία, Βρετανία, Πολωνία, Ισπανία, Ελλάδα. Οι άνδρες θα συμμετάσχουν σε δέκα αγωνίσματα και οι γυναίκες σε εννέα. Η ΕΤ-1 θα μεταδώσει σε μαγνητοσκόπηση τους αγώνες, από τις 23.30 έως τη 01.00.

    Η αποστολή της ελληνικής εθνικής ομάδας ανδρών και γυναικών αποτελείται από τους αθλητές:

    Αρης Γκαβέλας, στα 60 μ. Τάσος Γκούσης, στα 400 μ. Παύλος Φαρούγγιας, Σκυταλοδρομία 4χ200-400-600-800 Κώστας Καρακατσάνης, στα 800 μ Μιχάλης Γελασάκης, στα 1.500 μ Δημήτρης Πιέτρης, στα 3.000 μ. Γιώργος Οικονομίδης, στα 60 μ. εμπόδια Αγγελος Θωμόπουλος, σκυταλοδρομία 4χ200-400-600-800 Ανδρέας Γεωργίου, σκυταλοδρομία 4χ200-400-600-800 Δημήτρης Συρράκος, σκυταλοδρομία 4χ200-400-600-800 Λούης Τσατούμας, ύψος Βάιος Τίγκας, σφαιροβολία

    Από τις αθλήτριές μας συμμετέχουν οι:

    Μαρίνα Βαρσαμίδου, στα 60 μ. Χρύσα Γκουντενούδη, στα 400μ. Μαρία Νταλάκα, στα 800 μ. Κωνσταντίνα Εφεντάκη, στα 1.500 Μαρία Τσίρμα, στα 3.000 μ. Φλώρα Τεντούμη, στα 60 μ. εμπόδια Παρασκευή Τσαπάρα, σκυταλοδρομία 4χ200-400-600-800 Όλγα Καϊδαντζή, σκυταλοδρομία 4χ200-400-600-800 Αγγελική Ραφτάκη, σκυταλοδρομία 4χ200-400-600-800 Αναστασία Μυλωνά, σκυταλοδρομία 4χ200-400-600-800 Γεωργία Τσιλιγκίρη, επί κοντώ Όλγα Βασδέκη, τριπλούν.

    Στη διοργάνωση της Λειψίας θα συμμετάσχουν από πλευράς ανδρών και γυναικών, οι έξι πρώτες ομάδες της περσινής κατάταξης στη Σούπερ Λίγκα του Μπρούνο Τζάουλι και οι δύο πρώτες της Α' κατηγορίας.

    [12] Προσοχή στο αντισυλληπτικό ''Implanon''

    12/2/2003 9:50:00 πμ

    Πανικό έχει προκαλέσει το αντισυλληπτικό Implanon, σε χιλιάδες Αυστραλές, μετά την πληροφορία ότι 47 γυναίκες που χρησιμοποίησαν το αντισυλληπτικό έμειναν έγκυοι. Πρόκειται για μια νέα μέθοδο αντισύλληψης, εντελώς διαφορετική από το κλασσικό χάπι. Έρχεται σε μορφή πολύ μικρής κάψουλας στο μέγεθος σπιρτόξυλου, που τοποθετείται από το γιατρό κάτω από το δέρμα του μπράτσου, εφοδιάζοντας καθημερινά τον οργανισμό με progestogen.

    Η αιτία της αποτυχίας του αντισυλληπτικού σε 47 άτομα, αποδίδεται, κατά ένα μεγάλο βαθμό στο ότι δεν τοποθετήθηκε σωστά.

    Από την άλλη πλευρά κανένα αντισυλληπτικό δεν είναι 100% επιτυχές.

    Εκπρόσωπος της παρασκευαστικής εταιρίας Organon, δήλωσε ότι οι γυναίκες που έμειναν έγκυοι, ενώ χρησιμοποιούσαν το Implanon, ζητούν αποζημιώσεις για νευρικό κλονισμό, ιατρικές δαπάνες, απώλεια εσόδων και σε μια περίπτωση τα έξοδα ανατροφής του παιδιού.

    Μόνο μια είναι ακόμη έγκυος, ενώ οι υπόλοιπες 46 απέβαλαν ή έκαναν έκτρωση.

    Το αντισυλληπτικό βρίσκεται στην αγορά τα τελευταία δυο χρόνια και χρησιμοποιείται πάνω από 160.000 γυναίκες στην Αυστραλία.

    [13] Το εμβόλιο του άνθρακα ''τρομάζει'' Αυστραλούς ναύτες

    12/2/2003 9:10:00 πμ

    Ασφαλές και χωρίς παρενέργειες είναι το εμβόλιο κατά της ασθένειας του άνθρακα, δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Αμύνης, γερουσιαστής, Ρόμπερτ Χιλ., μετά την απόφαση του κυβερνήτη του αυστραλιανού πολεμικού σκάφους HMAS Kanimbla, που κατευθύνεται προς τον Περσικό, να "διώξει" τρία μέλη του πληρώματος, επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Ένας από τους ναύτες δήλωσε ότι αρνήθηκε το εμβόλιο, φοβούμενος τις παρενέργειές του και ισχυρίστηκε ότι οι ανώτεροι του τον απείλησαν ότι "η καριέρα του στο ναυτικό τελείωσε".

    Το Εργατικό κόμμα υποστηρίζει ότι το εμβόλιο έπρεπε να είχε χορηγηθεί σε όσους στάλθηκαν στην εύφλεκτη περιοχή, προαιρετικά, πριν αναχωρήσουν από την Αυστραλία.

    "Πρέπει να γνωρίζουμε τι εμβόλιο χορηγείται, κάτω από ποιες συνθήκες και αν υπάρχουν παρενέργειες", δήλωσε ο Εργατικός βουλευτής.

    Ο υπουργός Αμύνης απάντησε ότι "δεν υπάρχει πρόβλημα. Το εμβόλιο χορηγείται, για να προστατευθούν οι Αυστραλοί στρατιώτες, που στέλνονται στον Κόλπο".

    Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας, στρατηγός Κόσγκροβ, δήλωσε ότι "το εμβόλιο δίνεται προαιρετικά. Οι άλλοι Αυστραλοί ναύτες που το αρνήθηκαν θα επιστρέψουν στην Αυστραλία".

    Ο Σίμον Μποντ, μέλος του πληρώματος του πλοίου που αρνήθηκε να δεχτεί το εμβόλιο δήλωσε ότι "πάνω στο σκάφος υπάρχει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των μελών του πληρώματος".

    [14] Απαλλάχθηκε το Yahoo από κατηγορίες για ναζιστικά αναμνηστικά

    12/2/2003 11:34:00 πμ

    Αθώος κρίθηκε ο πρώην επικεφαλής της εταιρίας κολοσσού στο Ίντερνετ, Yahoo, ο οποίος κατηγορήθηκε για πώληση ναζιστικών αναμνηστικών του μέσω του διαδικτύου. Εις βάρος του Αμερικανού επιχειρηματία, Τίμοθι Κουγκλ, εκκρεμούσαν δύο κατηγορίες: η πρώτη για πώληση αντικειμένων με ναζιστικό περιεχόμενο και η δεύτερη για μετατροπή της ιστοσελίδας σε κέντρο πλειστηριασμών.

    Η δικαστική μάχη κατά της εταιρίας Yahoo είχε αρχίσει το 2000 έπειτα από μήνυση εκπροσώπων του Συλλόγου Εβραίων Φοιτητών στη Γαλλία. Στην πρώτη δίκη, οι δικαστές ζήτησαν από την Yahoo να διακόψει τη λειτουργία της στη Γαλλία για να μην μπορούν οι Γάλλοι χρήστες του διαδικτύου να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της και κυρίως στις αγοραπωλησίες της. Η αμερικανική εταιρία τότε προέβη σε ολική απαγόρευση πώλησης και διάθεσης ναζιστικών αντικειμένων.

    Στην τελευταία δίκη, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν αποδείχτηκε το κατηγορητήριο εναντίον του Τίμοθι Κουγκλ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι για να καταδικαστεί κάποιος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να "εξυμνεί ή τουλάχιστον να παρουσιάζει εγκλήματα πολέμου. Η εν λόγω εταιρία δεν έπραξε κάτι τέτοιο".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 February 2003 - 10:08:29 UTC