Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το μεγάλο ''όχι'' της υφηλίου στον πόλεμο
  • [02] Επιστρέφει η κακοκαιρία
  • [03] Μία ημέρα διήρκησε η επίσκεψη του τέως στην Αθήνα
  • [04] Βρέθηκε μεταλλικό αντικείμενο στην Ικαρία
  • [05] Αιματηρό επεισόδιο στις φυλακές της Κέρκυρας
  • [06] Αποτρόπαιο έγκλημα στην Πάτρα
  • [07] Γέφυρες συνεργασίας αράβων-ΕΕ αναζητά ο Παπανδρέου
  • [08] Επαφές Παπαντωνίου με Μπαρνιέ-Πρόντι για θέματα άμυνας
  • [09] Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο προσφεύγει η Ολυμπιακή
  • [10] Νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν
  • [11] Σε δύο- τρεις εβδομάδες ο διορισμός Παλαιστίνου πρωθυπουργού
  • [12] Φωτιά σε συναγωγή στο ανατολικό Παρίσι
  • [13] Συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ για υποστήριξη Τουρκίας
  • [14] Ιταλία (21η ημέρα): Στην κορυφή η Γιουβέντους
  • [15] Βέλγιο (22η ημέρα): ''Τεσσάρα'' η Αντερλεχτ
  • [16] Αιφνίδιος θάνατος ποδοσφαιριστή
  • [17] Σαντάμ-Μπους σε μουσείο κέρινων ομοιωμάτων

    [01] Το μεγάλο ''όχι'' της υφηλίου στον πόλεμο

    16/2/2003 3:35:00 μμ

    Μήνυμα ειρήνης έστειλαν εκατομμύρια άνθρωποι, που διαδήλωσαν το Σάββατο εναντίον ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ, σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου. Στην Αθήνα χιλιάδες φιλειρηνιστές έκαναν πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Συλλαλητήρια κατά του πολέμου έγιναν, επίσης, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε 30 επαρχιακές πόλεις. Σε αρκετές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, οι αντιπολεμικές συγκεντρώσεις ήταν από τις πολυπληθέστερες των τελευταίων ετών. Ο αριθμός των διαδηλωτών στο Λονδίνο, τη Ρώμη και τη Βαρκελώνη ξεπέρασε το εκατομμύριο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Μαδρίτη, το Βερολίνο και το Παρίσι.

    Αντιπολεμικό κίνημα και στις ΗΠΑ

    Στη Νέα Υόρκη, περίπου 150.000 άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης. Η αστυνομία διέλυσε συγκέντρωση και προέβη σε συλλήψεις στο Κολοράντο Σπρινγκς όπου βρίσκονται πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Περίπου 20.000 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλές διασημότητες του κινηματογράφου, πραγματοποίησαν πορεία και στους δρόμους του Χόλιγουντ.

    [02] Επιστρέφει η κακοκαιρία

    16/2/2003 6:15:00 μμ

    Η κακοκαιρία, όπως φαίνεται δεν μας άφησε παρά προσωρινά καθώς από το βράδυ της Κυριακής τα χιόνια, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι επιστρέφουν. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής η ΕΜΥ ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση από το βράδυ. Συγκεκριμένα θα σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, της Πελοποννήσου, ενώ έντονες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο τα πεδινά της Πελοποννήσου τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Ήδη απαγορεύτηκε ο απόπλους από τον Πειραιά και τη Ραφήνα, ενώ κλειστά είναι και πολλά πορθμεία της χώρας.

    Θυελλώσεις άνεμοι έως 10 μποφόρ τη Δευτέρα

    Τη Δευτέρα η κακοκαιρία θα επεκταθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα και θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, τις ισχυρές καταιγίδες και τους θυελλώδεις άνεμους, που θα φθάσουν σε ένταση τα 10 μποφόρ.Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν την Τρίτη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων που θα επικρατήσουν στο Αιγαίο απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Κλειστά είναι επίσης τα πορθμεία Θάσου-Πρίνου και Θάσου-Καβάλας. Στον Αργοσαρωνικό, αλλά και στη γραμμή Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας, τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με κλειστού τύπου πλοία.

    Στο μεταξύ, αποκλεισμένα παραμένουν πολλά χωριά στην Μακεδονία, τη Φθιώτιδα, την Πελοπόννησο και την Εύβοια, από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου και ειδικότερα στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Πιερίας, βόρειας Χαλκιδικής και προς τα χιονοδρομικάκέντρα της Ημαθίας.

    [03] Μία ημέρα διήρκησε η επίσκεψη του τέως στην Αθήνα

    16/2/2003 3:05:00 μμ

    Αναχώρησε για το Λονδίνο ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ μαζί με την οικογένειά του, ο οποίος πραγματοποίησε 24ωρη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο τέως έφτασε το μεσημέρι του Σαββάτου με την οικογένειά του με δανέζικο διαβατήριο και το ονοματεπώνυμο "Κωνσταντίνος ντε Γκρέτσια". Ο λόγος της επίσκεψής του ήταν η τέλεση τρισάγιου στους τάφους των προγόνων του.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Κ. Γλύξμπουργκ εισήλθε κανονικά στη χώρα μας ως Ευρωπαίος πολίτης με βάση τη συνθήκη Σένγκεν. Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος σχολιασμού, καθώς τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται με βάση τις διεθνής συνθήκες. Είναι ένας από τα εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται στην χώρα μας κάθε χρόνο, είπε χαρακτηριστικά.

    Σκανδαλίδης: Στην κρίση του τέως πότε και πως θα πάρει την ελληνική ιθαγένεια

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ο Κ. Γλύξμπουργκ να θελήσει να λάβει την ελληνική ιθαγένεια, παρέπεμψε το θέμα στις αρμόδιες επιτροπές του ελληνικού κράτους.

    "Υπάρχουν επτά επιτροπές σε όλη τη χώρα, εξαρτάται πού θέλει να εγκατασταθεί. Αν θέλει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, μπορεί να ζητήσει να περάσει από τη διαδικασία που απαιτείται για να πάρει την ελληνική ιθαγένεια". "Αν η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας σημαίνει βεβαίως ότι είναι ξένος υπήκοος, υπάρχουν και οι διαδικασίες των ξένων που θέλουν να γίνουν Ελληνες. Ενας ξένος που γίνεται Ελληνας, πρέπει να καθήσει στη χώρα τουλάχιστον δέκα χρόνια, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό καθεστώς. Εχει δρόμους να διαλέξει, ας διαλέξει αυτόν που θεωρεί καταλληλότερο", τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

    Οσον αφορά τα σενάρια διαδοχολογίας στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρότερα και μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως χώρα και κυβέρνηση (Ελληνική Προεδρία, Ιράκ, Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004), γι' αυτό δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε συνεχώς με θέματα εσωστρέφειας και μιζέριας. Παράλληλα, ο κ. Σκανδαλίδης, επισήμανε ότι "δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, προχωράμε μπροστά και θα κριθούμε με βάση το έργο μας και όχι τις φιλοδοξίες οποιωνδήποτε στελεχών μας".

    [04] Βρέθηκε μεταλλικό αντικείμενο στην Ικαρία

    16/2/2003 12:10:00 μμ

    Ενα μεταλλικό αντικείμενο, πιθανότατα να είναι η άτρακτος του μοιραίου ελικοπτέρου έχουν εντοπίσει τα σόναρς του ωκεανογραφικού σκάφους ''Αιγαίο'' σε βάθος 110 μέτρων και σε απόσταση 3 μιλίων από το αεροδρόμιο της Ικαρίας. Το αντικείμενο θα το διερευνήσει το βαθυσκάφος ''Θέτις''. Οι συγγενείς των αγνοουμένων, που βρίσκονται στην Ικαρία, ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των ερευνών και περιμένουν τον εντοπισμό και την ανεύρεση του ελικοπτέρου. Στο νησί έφτασε σήμερα, αντιεισαγγελέας από την Σάμο, προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες του δυστυχήματος.

    [05] Αιματηρό επεισόδιο στις φυλακές της Κέρκυρας

    Πηγή: ΑΠΕ 16/2/2003 3:29:00 μμ

    Νέο επεισόδιο μεταξύ κρατουμένων σημειώθηκε το μεσημέρι στις φυλακές της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για δύο νεαρούς Αλβανούς κρατούμενους, που κατά τη συμπλοκή τους χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιο μαχαίρι. Οι Αλβανοί έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, καθώς ο ένας φέρει τραύματα στο πόδι και ο άλλος στο πρόσωπο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους, ωστόσο έως αυτή την ώρα δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες από τις αρχές των φυλακών. Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες είχαμε ένα ακόμη επεισόδιο μεταξύ Αλβανών κρατουμένων, όπου ένας νεαρός Αλβανός ο Νικόλας Σαμπάνις τραυματίστηκε από ομοεθνή του, επίσης κρατούμενο, με αυτοσχέδιο μαχαίρι στο στήθος.

    [06] Αποτρόπαιο έγκλημα στην Πάτρα

    16/2/2003 3:01:00 μμ

    Έγκλημα, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, διαπράχθηκε στη 1:30 μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου σε καφενείο επί της οδού Κανάρη 40, στην Πάτρα. Θύμα είναι ο πατέρας του ιδιοκτήτη του καταστήματος Φώτης Κραβαριώτης, 58 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κραβαριώτης δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από τρεις αγνώστους, ενώ βρισκόταν στο καφενείο με μια φίλη του. Την ώρα της επίθεσης ο Κραβαριώτης ήταν μόνος καθώς η φίλη του Μαρία Αμασιάδη 36 ετών, ήταν στην τουαλέτα του καταστήματος. Οι δράστες αναζητούνται, ενώ ανακρίσεις διενεργεί η Ασφάλεια Πατρών.

    [07] Γέφυρες συνεργασίας αράβων-ΕΕ αναζητά ο Παπανδρέου

    16/2/2003 6:56:00 μμ

    Η αναζήτηση κοινού σχεδίου δράσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και αραβικού κόσμου στο θέμα του Ιράκ, βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε στο Καιρό ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, δεν θα λάβει αποφάσεις για τις λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την ιρακινή κρίση, καθώς είναι ο ΟΗΕ που χειρίζεται το θέμα. Θα τεθεί όμως ένα σημαντικό πλαίσιο που θα διατυπώνει την κοινή ευρωπαϊκή θέση.

    ''Υπάρχει περιθώριο αν συμμορφωθεί ο Σαντάμ''

    Την πλήρη συμμόρφωση του Ιράκ με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, από τον Ιρακινό ομόλογό του κ. Νατζί Σάμπρι, τον οποίο συνάντησε στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

    ''Η Ευρώπη πασχίζει για την ειρήνη. Υπάρχει περιθώριο για διπλωματική λύση και δεν πρέπει να χαθεί. Δεν θα χαθεί εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Γέφυρες συνεργασίας αναζητεί ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών

    Την ανάγκη συνεργασίας του αραβικού κόσμου με την ΕΕ, προκειμένου να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς το Ιράκ για την πλήρη συμμόρφωσή του με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επισήμανε το μεσημέρι στη διάρκεια της εισήγησής του στην υπουργική συνάντηση με τους ομολόγους του των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο.

    ''Η Ιρακινή κρίση δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε σύγκρουση πολιτισμών και θρησκειών" υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ και ο αραβικός κόσμος έχουν ιστορική ευθύνη να χτίσουν γέφυρες και να συνεργαστούν, ώστε να αποσιωπηθεί η κρίση. "Εμείς θα είμαστε στο πλευρό των Αράβων σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση και εξακολουθούμε να θεωρούμε τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας ως τα μόνα αρμόδια όργανα να χειριστούν την κρίση'', τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είναι ο πρώτος μη Αραβας υπουργός Εξωτερικών που προσκαλείται σε σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, τόνισε την ανάγκη να επανενεργοποιηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή (στο πλαίσιο του οδικού χάρτη).

    ''Για μας αποτελεί βασική προτεραιότητα καθώς δεν είναι δυνατόν η Ιρακινή κρίση να σκιάζει το μεσανατολικό. Αν ζητούμε να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους συμπεριλαμβανομένων και των Ισραηλινών'', δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική κ. Κρίς Πάτεν απευθυνόμενος και αυτός στην ολομέλεια των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου επισήμανε την ανάγκη για εφαρμογή του οδικού χάρτη και χαιρέτισε την κινητικότητα των Παλαιστινίων και ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ ο κ.Πάτεν επανέλαβε ότι η ΕΕ παραμένει υποστηρικτής του διεθνούς πλαισίου όπως αυτό εκφράζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

    [08] Επαφές Παπαντωνίου με Μπαρνιέ-Πρόντι για θέματα άμυνας

    16/2/2003 2:35:00 μμ

    Σημαντικές επαφές με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τον Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, θα έχει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου θα ενημερώσει τα μέλη του σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα άμυνας. Ειδικότερα ο κ. Παπαντωνίου θα μιλήσει για την πρόοδο που συντελείται σχετικά με την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και για θέματα αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σχεδιασμός αμυντικής πολιτικής

    Ο υπουργός Αμυνας θα συναντηθεί με τον κ. Μπαρνιέ, με τον οποίο θα συζητήσει, με βάση τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης και του Ζισκάρ ντ' Εστέν, το πως θα ενσωματωθούν στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ουσιώδη θέματα άμυνας, όπως η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τους Εξοπλισμούς και η μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στο μέλλον.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπαντωνίου θα συναντηθεί με τον κ. Πρόντι, με τον οποίο θα συζητήσει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μετά την επιστολή που απέστειλε ο υπουργός στον κ. Πρόντι τον Νοέμβριο του 2002.

    Ο κ. Παπαντωνίου θα αναπτύξει τις θέσεις της Ελληνικής Προεδρίας σχετικά με την συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών, τη διαμόρφωση ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου για αγορά αμυντικού υλικού και την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πρόντι θα ενημερώσει τον κ. Παπαντωνίου για τις ενέργειες που έχει αναλάβει και υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα θέματα αυτά.

    [09] Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο προσφεύγει η Ολυμπιακή

    16/2/2003 7:11:00 μμ

    Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο θα προσφύγει η Ολυμπιακή Αεροπορία κατά της απόφασης της κομισιόν σύμφωνα με την οποία η εταιρία πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό Δημοσιο, εκτός των 41 εκατομ. ευρώ, πόσο που έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, και ένα επιπλέον ακαθόριστο πόσο ύψους περίπου 153 εκατομ. ευρώ. Ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησε ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής το νομικό συμβούλιο του κράτους γνωμοδότησε ότι δεν προκύπτει από πουθενά προνομιακή μεταχείριση της ΟΑ σε σχέση με άλλες αεροπορικές εταιρίες ως προς τις ρυθμίσεις χρεών της και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κατά συνέπεια δεν διαφαίνεται παράνομη κρατική ενίσχυση προς την ΟΑ σύμφωνα με την ίδια γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους.

    Σε δήλωση του ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Χρήστος Βερελής επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται μόνο το πρώτο σκέλος της απόφασης της κομισιόν που υποχρεώνει την ΟΑ να επιστρέψει στον ελληνικό Δημόσιο 41 εκατομ. ευρώ τα οποία έλαβε με τη μορφή κρατικής ενίσχυσης το 1998.

    Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαία επίτροπος μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο είχε προειδοποιήσει ότι, εάν η ΟΑ δεν καταβάλει τα 153 εκατομ. ευρώ και προσφύγει σε ένδικα μέσα τότε θα ανοίξει ο φάκελος της εταιρίας και θα κληθεί να επιστρέψει 1,7 δισεκατ. ευρώ.

    [10] Νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν

    16/2/2003 12:38:00 μμ

    Με νέες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ απειλεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν σε νέο ηχογραφημένο μήνυμα, το οποίο αποδίδεται στον Σαουδάραβα τρομοκράτη και περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας "Αλ Χάγιατ". Στο μήνυμά του ο Μπιν Λάντεν υποστηρίζει ακόμη ότι ορισμένες αραβικές χώρες θα είναι ο επόμενος αμερικανικός στόχος μετά το Ιράκ. Το νέο ηχογραφημένο μήνυμα Λάντεν είναι διάρκειας 53 λεπτών και η εφημερίδα αναφέρει ότι ήρθε στην κατοχή της στο Κάιρο. Στο μήνυμα που φέρεται να ανήκει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Σαουδάραβας τρομοκράτης χαρακτηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο "ηλίθιο" και "Φαραώ του αιώνα".

    Οι ΗΠΑ αποσκοπούν στη δημιουργία του ''Μεγάλου Ισραήλ''

    Καταδικάζοντας τις "σταυροφορίες" των οποίων ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπιν Λάντεν φέρεται να τονίζει ότι "οι μουσουλμάνοι πρέπει να πειστούν πως μπορούν να νικήσουν τους Αμερικανούς".

    "Ενας αμερικανικός πόλεμος κατά του Ιράκ δεν θα είναι παρά το πρώτο στάδιο μιας σειράς επιθέσεων που ετοιμάζονται εναντίον άλλων χωρών, όπως η Συρία, το Ιράν, η Αίγυπτος και το Σουδάν", φέρεται να δηλώνει ο Σαουδάραβας τρομοκράτης.

    Οι απειλές ενάντια στο Ιράκ δεν συνιστούν μια κίνηση τακτικής, αλλά "στρατηγική επιλογή" της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών που θέλουν να "τεμαχίσουν " την περιοχή για να ευνοήσουν τη δημιουργία ενός "Μεγάλου Ισραήλ", λέει ο Λάντεν και προσθέτει:

    "Το Μεγάλο Ισραήλ μπορεί να περιλαμβάνει στα σύνορά του μεγάλα τμήματα του Ιράκ, της Αιγύπτου, της Συρίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας και του συνόλου της Παλαιστίνης, όπως επίσης και τμήματα της Σαουδικής Αραβίας".

    "Προετοιμάζουν ένα νέο σχέδιο Σάικς- Πικό" φέρεται να δηλώνει ο Λάντεν, αναφερόμενος στην γαλλο-βρετανική συμφωνία του 1916, με την οποία διαμελίστηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    "Μπους και Μπλερ έχουν τους ίδιους στόχους,να καταστρέψουν το ισλαμικό έθνος" καταλήγει το μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάντεν.

    [11] Σε δύο- τρεις εβδομάδες ο διορισμός Παλαιστίνου πρωθυπουργού

    16/2/2003 5:31:00 μμ

    "Σε δύο, ή τρεις εβδομάδες", θα διορίσει πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας, Ναμπίλ Σάατ, ο οποίος όμως δεν αποκάλυψε τα ονόματα των υποψήφιων για το αξίωμα αυτό. Στο μεταξύ, τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι της μαχητικής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκαν, όταν ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη κοντά στο σημείο που βρίσκονταν σε ένα αγρόκτημα νότια της Πόλης της Γάζας. Η έκρηξη συνέβη στη συνοικία αλ-Ζεϊτούν, που θεωρείται προπύργιο της Χαμάς, μία ημέρα μετά την έκρηξη παλαιστινιακής νάρκης σε ισραηλινό άρμα μάχης στη βόρεια λωρίδα της Γάζας, που είχε ως συνέπεια το θάνατο των τεσσάρων στρατιωτών που επέβαιναν σε αυτό.

    Την ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου διεκδικούν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, στρατιωτική πτέρυγα του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος Χαμάς, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ και οι Ταξιαρχίες αλ Κοτς, της ισλαμικής Τζιχάντ.

    [12] Φωτιά σε συναγωγή στο ανατολικό Παρίσι

    16/2/2003 12:44:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου κατέστρεψε την αίθουσα και το κλιμακοστάσιο ενός κτιρίου που στεγάζει μια συναγωγή στο Σεν Μαντ, στο ανατολικό Παρίσι, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική υπηρεσια. Εννέα άνθρωποι που υπέστησαν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς δέχτηκαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες. Η φωτιά ξέσπασε στις 00:24 τοπική ώρα και σβήστηκε περίπου μιάμιση ώρα αργότερα. Τα αίτια της δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Η συναγωγή, που είχε εγκαινιαστεί πριν από ενάμιση μήνα περίπου, στεγαζόταν στο ισόγειο ενός τετραόροφου κτιρίου, στο οποίο υπάρχουν και διαμερίσματα.

    [13] Συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ για υποστήριξη Τουρκίας

    16/2/2003 7:10:00 μμ

    Η Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, συνεδριάζει από το πρωί, προκειμένου να εξετάσει τα μέτρα υποστήριξης της Τουρκίας, στο ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ. Δεν μετέχει η Γαλλία. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει επίσημη σύνοδος των 19 πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, στο βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Την Τρίτη αναμένεται να υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας δύο σχέδια ψηφίσματος, το αμερικανο-βρετανικό που προβλέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας και το γαλλο-γερμανικό, που ζητά την παράταση των επιθεωρήσεων στο ιρακινό έδαφος.

    Ανάν: Ισως να χρειαστεί να εγκριθεί νέα απόφαση

    ''Ο γενικός προσανατολισμός είναι προς μία αποκλιμάκωση και την αναζήτηση μίας λύσης στην αρχή της εβδομάδας'', δήλωσε ο διπλωμάτης ζητώντας να μην κατονομαστεί και αναφέρθηκε ''στην πιθανότητα να υπάρξει μία λύση τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

    Η Γαλλία επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανή μια συμβιβαστική λύση στο ΝΑΤΟ για την αμυντική θωράκιση της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία το Παρίσι δεν θα μετάσχει στα στρατιωτικά μέτρα υποστήριξης της Αγκυρας, αλλά θα επαναβεβαιώσει την πολιτική αλληλεγγύη της προς την Τουρκία, δήλωσαν γαλλικές διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι ο Οργανισμός ίσως να χρειαστεί να εγκρίνουν μια νέα απόφαση για το Ιράκ και πως οι επιθεωρήσεις για τα όπλα δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' αόριστον χωρίς τη συνεργασία της Βαγδάτης. Πιστεύω, είπε, ότι οι επιθεωρητές πρέπει να συνεχίσουν την εργασία τους, αλλά αν δεν υπάρξει συνεργασία, τότε το Συμβούλιο θα εξετάσει την περίπτωση η επιχείρηση να κριθεί άνευ σημασίας, οπότε και οι επιθεωρήσεις θα σταματήσουν.

    ''Η μπάλα βρίσκεται και πάλι στο γήπεδο της ιρακινής ηγεσίας'', πρόσθεσε ο κ. Ανάν και σχολίασε ότι δεν πιστεύει πως ένας πόλεμος είναι αναπόφευκτος.

    Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν είπε ότι αισθάνεται ανακούφιση από την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη συνεργασία της χώρας του μαζί τους, δήλωσε στο ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI UNO ο απεσταλμένος του Πάπα στη Βαγδάτη Καρδινάλιος Ρότζερτ Εστεγκαράιι.

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιτεθούν στο Ιράκ όχι επειδή διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά επειδή είναι μία ''αραβική και μουσουλμανική χώρα σύμφωνα με τον Καρδινάλιο Εστεγκαράι.

    Οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ στην Τουρκία

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν στην Τουρκία ένα οικονομικό πακέτο βοηθείας, το οποίο περιλαμβάνει έξι δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις και πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε μορφή εγγυήσεων δανείου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Τουρκίας για μία επέμβαση στο Ιράκ, ανακοίνωσαν κύκλοι που πρόσκεινται σε αυτούς που διατύπωσαν την προσφορά.

    Αμερικανοί και Τούρκοι διαπραγματευτές δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε τελική συμφωνία, για το αν επιτραπεί στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις τουρκικές βάσεις ως κέντρα επιχειρήσεων για την επέμβαση στο Ιράκ από βορρά. Εάν η συμφωνία επιτευχθεί, ο πρόεδρος Μπους θα την προωθήσει για έγκριση στο Κογκρέσο ως τμήμα ενός επείγοντος πολεμικού προϋπολογισμού.

    Στο μεταξύ, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν το Σάββατο δύο κινητές βάσεις εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων στο νότιο Ιράκ, θεωρώντας ότι τα συστήματα αυτά βρίσκονταν σε απειλητικό σημείο.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, για να παραβρεθεί στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής για το Ιράκ, μετέδωσε το ημιεπίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''. Ο κ. Γκιουλ θα επωφεληθεί από την παρουσία τους στις Βρυξέλλες, για να έχει και άλλες συνομιλίες, το περιεχόμενο των οποίων δεν διευκρινίστηκε και θα επιστρέψει στην Τουρκία την Τρίτη, πρόσθεσε το ''Ανατολή''.

    [14] Ιταλία (21η ημέρα): Στην κορυφή η Γιουβέντους

    16/2/2003 7:08:00 μμ

    Στην κορυφή της βαθμολογίας του καμπιονάτο βρίσκεται από σήμερα η Γιουβέντους που νίκησε την Πάρμα στο "Ενιο Ταρντίνι", πολύ πιο εύκολα απ΄ό,τι δείχνει το τελικό 2-1. Οι "μπιανκονέρι" προηγήθηκαν 2-0 πριν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο (Ντι Βάιο 13', Τακινάρντι 29') και έφτασαν άνετα στην τελική επικράτηση, καθώς η Πάρμα μείωσε στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού, με τον Αντριαν Μούτου. Ετσι, η ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι "έπιασε" την Ίντερ στην κορυφή, μετά τις πρώτες 21 αγωνιστικές του πρωταθλήματος Ιταλίας, ενώ οι δύο πρωτοπόροι θα πρέπει να περιμένουν τον βραδινό αγώνα Λάτσιο-Μίλαν για να μάθουν αν θα έχουν και τρίο "συγκάτοικο". Στην Εμπολι, ο Ζήσης Βρύζας έδωσε στο 5ο λεπτό το προβάδισμα στην Περούτζια στο ματς εναντίον της τοπικής ομάδας, όμως οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν αμέσως με τον Καπαρέλι στο 7' και το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος. Όσο για την Τορίνο, ο υποβιβασμός φαντάζει πλέον αναπόφευκτος, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε την Μόντενα (1-1) στο "Ντέλε Αλπι".

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία:

    Κιέβο-Ιντερ 2-1 Ρόμα-Μπρέσια 0-0 Αταλάντα-Ουντινέζε 0-0 Εμπολι-Περούτζια 1-1 Πάρμα-Γιουβέντους 1-2 Πιατσέντζα-Μπολόνια 3-1 Ρετζίνα-Κόμο 4-1 Τορίνο-Μόντενα 1-1 Μίλαν-Λάτσιο Εναρξη 21:30

    Βαθμολογία (σε 21 αγώνες):

    Γιουβέντους 45 Ιντερ 45 Μίλαν 42 (20αγ) Λάτσιο 38 (20αγ) Κιέβο 37 Ουντινέζε 33 Πάρμα 31 Περούτζια 29

    [15] Βέλγιο (22η ημέρα): ''Τεσσάρα'' η Αντερλεχτ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/2/2003 7:04:00 μμ

    Με ανεβασμένο ηθικό θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη η Αντερλεχτ τον Παναθηναϊκό, στην Αθήνα, στον πρώτο αγώνα για τους "16" του κυπέλλου UEFA. Η ομάδα του Ούγκο Μπρόος επικράτησε 4-1 της Αντβερπ στο "Κονστάντ βαντεν Στοκ" των Βρυξελλών. Χατ-τρικ πέτυχε ο Νέναντ Γέστροβιτς (14', 45', 58') και ένα γκολ σημείωσε ο Τιχίνεν (22'), ενώ για τους φιλοξενούμενους μείωσε ο Γκόοτς στο 54'. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη νίκη για την Αντερλεχτ, μετά το 2-0 στην Γάνδη και σίγουρα το κλίμα στην ομάδα δείχνει βελτιωμένο, αν αναλογιστεί κανείς τα διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα που έθεσαν τους πρωτευουσιάνους εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος, αλλά και Κυπέλλου στο Βέλγιο.

    Αποτελέσματα-Βαθμολογία

    Η σύνθεση της Αντερλεχτ: Ζίτκα, Τιχίνεν, Ιλιτς (85΄ Ντολ), Ντεσάχτ, Κρασόν, Βαντερέγκε, Χάζι, Σέολ (75΄ Κόλαρ), Γέστροβιτς, Μόρναρ (70΄ Ντιντάνε)

    Τα αποτελέσματα στην 22η ημέρα του πρωταθλήματος Βελγίου:

    Μπριζ-Σταντάρ Λιέγης 4-2 Γκέρμιναλ-Λα Λουβιέρ 2-0 Λιρς-Μαλίν 3-0 Λόκερεν-Μπέβερεν 1-2 Σεντ Τρουϊντέν-Βέστερλο 1-0 Μονς-Γάνδη 0-1 Λόμελ-Γκενκ 1-3 Αντερλεχτ-Αντβερπ 4-1 Σαρλερουά-Μουσκρόν 5-0

    Βαθμολογία (σε 21 αγ)

    Μπριζ 58 Αντερλεχτ 44 Λιρς 44 Σεντ Τρουϊντεν 41 Λόκερεν 40 Γκενκ 38

    [16] Αιφνίδιος θάνατος ποδοσφαιριστή

    16/2/2003 6:35:00 μμ

    Την τελευταία του πνοή μέσα στο γήπεδο της Τέμενης Αιγίου άφησε το Σάββατο το απόγευμα ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Βαζούκης, 38 ετών, πατέρας δύο παιδιών. Ο Βαζούκης αγωνιζόταν με την ομάδα του ''Αστέρα'' Τέμενης, στο πρωτάθλημα της Γ' Κατηγορίας της ΕΠΣΑ, με αντίπαλο την ομάδα της ''Νίκης'' Νικολεΐκων. Λίγο πριν τελειώσει ο αγώνας στο 80ο λεπτό ο Βαζούκης πλησίασε τον τερματοφύλακα της ομάδας του και του είπε ότι αισθάνεται αδιαθεσία. Στη συνέχεια λιποθύμησε. Ο παρευρισκόμενος Γ. Ζωιτσίδης του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείου Αιγίου, όπου και υπέκυψε.

    Είχε επιλεγεί ως κριτής για το άθλημα του μπέιζμπολ το 2004

    Από τη νεκροψία διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του προήλθε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    Ο Βαζούκης είχε έντονη αθλητική δραστηριότητα και μάλιστα ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004, είχε επιλεγεί ως κριτής για το άθλημα του μπέιζμπολ.

    [17] Σαντάμ-Μπους σε μουσείο κέρινων ομοιωμάτων

    16/2/2003 1:33:00 μμ

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους και ο Ιρακινός ομόλογός του Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί ''είναι στα μαχαίρια'' στη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά θα σταθούν δίπλα-δίπλα σε μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στην Ισπανία. Ενα κέρινο ομοίωμα του Σαντάμ με κοστούμι, καπέλο και ένα τουφέκι στα χέρια θα σταθεί δίπλα στο αντίστοιχο του Μπους στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Μαδρίτης σε δύο εβδομάδες. Οι γλύπτες βρίσκονται σε οργασμό δουλειάς για να σπεύσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους μέσα σε δύο εβδομάδες, αντί για δύο μήνες που είναι το σύνηθες για την τελειοποίηση ενός κέρινου ομοιώματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του μουσείου Γκονζάλο Πρέσα Χιδάλγκο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 February 2003 - 19:12:42 UTC