Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Παπαδόπουλος νέος Πρόεδρος της Κύπρου
  • [02] Επέστρεψε ο χειμώνας
  • [03] Ο Σημίτης διαψεύδει τα σενάρια παραίτησης
  • [04] Στάση εργασίας στο ΕΚΑΒ-Ακαρπες οι έρευνες
  • [05] Σίγουρη για την ''πυρηνική'' της νίκη η Β. Κορέα
  • [06] Νέο κύμα βίας στα κατεχόμενα
  • [07] Ιράκ: Ζητείται κοινή πολιτική στην ΕΕ
  • [08] Κλείνει τα βόρεια σύνορα του το Κουβέιτ
  • [09] Προς τα που γέρνετε όταν φιλάτε τον αγαπημένο σας;
  • [10] Τελευταίο ταξίδι για τους Ariane-4

    [01] Ο Παπαδόπουλος νέος Πρόεδρος της Κύπρου

    17/2/2003 11:16:00 πμ

    Νέος πρόεδρος της Κύπρου από τον πρώτο γύρο των εκλογών εξελέγη ο Τάσσος Παπαδόπουλος με ποσοστό 51,5% έναντι 38,8% του Γλαύκου Κληρίδη. Ακολουθούν ο Αλέκος Μαρκίδης με 6,62% και ο Νίκος Κουτσού με 2,12%. "Θα επιδιώξουμε λύση στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρώπη", δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και απέστειλε μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους ότι προσβλέπει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το καλό των δύο κοινοτήτων. Επίσης ζήτησε από τον Γλαύκο Κληρίδη να μείνει στο Εθνικό Συμβούλιο, κάτι που αποδέχθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος.

    ''Ελληνικά'' συγχαρητήρια στον νεοεκλεγέντα

    Από τις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον Τάσσο Παπαδόπουλο τονίζοντας ότι έχει την εμπειρία και τη γνώση τής κατάστασης που τον καθιστούν κατάλληλο για τον χειρισμό της υπόθεσης της Κύπρου. Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ενώ συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον νεοεκλεγέντα Κύπριο πρόεδρο απέστειλαν η ΝΔ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Αλβαρο ντε Σότο.

    ''Προσβλέπω στη συνεργασία του κόσμου και των κομμάτων''

    Στην πρώτη δήλωσή μετά την εκλογή του, ο Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους λέγοντας ότι προσβλέπει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση προς το καλό των δύο κοινοτήτων, με ισότητα και σεβασμό της αυτοτέλειας κάθε μιας.

    Αναμένουμε, πρόσθεσε, τον κ. Ανάν για να συζητήσουμε και θα αποδείξουμε στη διεθνή κοινότητα ότι η δέσμευσή μας για λύση παραμένει σταθερή, ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρώπη.

    Επίσης, τόνισε ότι πρόθεσή του είναι να αξιοποιήσει την πείρα του απερχομένου Προέδρου Κληρίδη.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα εργασθεί για μια κοινωνία ισότητας, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις και αξιοκρατία, λέγοντας ότι θα είναι πρόεδρος όλου του λαού.

    Της δήλωσης του κ. Παπαδόπουλου προηγήθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα του προέδρου Κληρίδη και σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Κληρίδη και του είπε: "Πρόθεσή μου είναι να μείνεις στο Εθνικό Συμβούλιο. Θέλω να αξιοποιήσω την πείρα, τις γνώσεις και τις επαφές σου".

    Τον κ. Παπαδόπουλο συνεχάρη και ο Αλέκος Μαρκίδης, από τον οποίο ο νέος πρόεδρος ζήτησε να συναντηθούν την Δευτέρα για να συζητήσουν.

    Ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, συγχαίροντας το νέο πρόεδρο, είπε ότι συμφωνεί με τη θέλησή του να αξιοποιήσει τον πρόεδρο Κληρίδη. Επίσης κάλεσε τους οπαδούς των κομμάτων που στήριξαν την εκλογή του κ. Παπαδόπουλου να πανηγυρίσουν τη νίκη, αλλά να αποφύγουν προκλήσεις και ανοίκεια συμπεριφορά.

    Ο Νίκος Κουτσού συνεχάρη τον κ. Παπαδόπουλο για την εκλογή του και εξέφρασε απογοήτευση γιατί δεν πήρε τα ποσοστά που ανέμενε στις εκλογές.

    Στο μεταξύ, οι υποστηρικτές του Τάσσου Παπαδόπουλου άρχισαν ξέφρενους πανηγυρισμούς για την εκλογική του νίκη, εν αναμονή της επίσημης ανακήρυξής του αργότερα απόψε.

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι είναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν με βάση της οδηγίες των κομμάτων.

    Ο κ. Βασιλειου εξέφρασε την ευχή ο κ. Παπαδόπουλος να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να διαπραγματευθεί με βάση το σχέδιο Ανάν για να διατηρηθεί η δυναμική που υπάρχει για λύση του Κυπριακού προβλήματος

    Επιφυλακτικός στην εκλογή Παπαδόπουλου ο τουρκοκυπριακός Τύπος

    Αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις του Τουρκοκυπριακού Τύπου στην εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας. Αγνοώντας την προτροπή του ίδιου "να τον κρίνουν για το τι είναι και όχι για το τι άλλοι λέγουν ότι είναι", τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου αντανακλούν από επιφυλακτικότητα μέχρι εχθρότητα.

    Ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία αντέδρασε πιο ήπια, ενώ οι περισσότεροι πολιτικοί δεν προβλέπουν αλλαγή. Τέλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα σχολιάσει σήμερα τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

    [02] Επέστρεψε ο χειμώνας

    17/2/2003 11:33:00 πμ

    Νέα επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός σε όλη τη χώρα, με βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη με αποτέλεσμα να παραμένουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια. Λόγω ισχυρής χιονόπτωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο δρόμο προς την Πάρνηθα, από το ύψος του τελεφερίκ. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν από την Τρίτη σταδιακά στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.

    Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων απαγορεύθηκε από το απόγευμα της Κυριακής ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας τα πλοία πηγαίνουν μόνο μέχρι το Μαρμάρι. Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου.

    Προβλήματα στο νομό Φθιώτιδας

    Μάχη με τα χιόνια έδιναν όλη νύχτα άνθρωποι και μηχανές στη Φθιώτιδα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας. Ήδη από την Κυριακή το βράδυ τα φαινόμενα επεκτάθηκαν, ενώ χιόνισε ακόμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας.

    Η κατάσταση στη δυτική Φθιώτιδα είναι δύσκολη, αφού οι νέες χιονοπτώσεις μέχρι την Κυριακή το βράδυ ανέβασαν το ύψος του χιονιού κατά 20 περίπου πόντους. Έτσι περισσότερα από 30 χωριά είναι ήδη αποκλεισμένα, ενώ τα καιρικά φαινόμενα συνεχώς εντείνονται. Ειδικότερα στα ορεινά χωριά της Σπερχειάδας, της Υπάτης, της Μακρακώμης και του Δομοκού το χιόνι έχει ξεπεράσει του 30 πόντους και ήδη όλοι οι δρόμοι έχουν κλείσει.

    Τα μηχανήματα της Περιφέρειας δίνουν μάχη να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο από Λαμίας προς Δομοκό- Τρίκαλα και Καρδίτσα ρίχνοντας τόνους αλάτι. Πάντως οι αλυσίδες είναι προς το παρόν απαραίτητες μετά την έξοδο της Λαμίας μέχρι το 41ο χλμ. Την ίδια μάχη δίνουν τα εκχιονιστικά και στην περιοχή του Μπράλλου στο δρόμο από Λαμία προς Αμφισσα όπου οι αλυσίδες είναι αναγκαίες από το 6ο χλμ μέχρι το 25ο. Στο δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι είναι αναγκαίες οι αλυσίδες από το 40ο χλμ μέχρι το Καρπενήσι, ενώ όλη τη νύχτα τα μηχανήματα της περιφέρειας έδειναν πραγματική μάχη για να μην κλείσει ο δρόμος.

    Στην Εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα παρά το γεγονός ότι στο 260ο χλμ στα όρια Φθιώτιδας Μαγνησίας υπήρχε αραιά χιονόπτωση. Τέλος όλο το επαρχιακό δίκτυο στη δυτική Φθιώτιδα και στην περιοχή του Δομοκού είναι αποκλεισμένο ενώ με δυσκολία και μόνο με αλυσίδες γίνεται η συγκοινωνία στην περιοχή της Αμφίκλειας.

    Αποκλεισμένα χωριά στην Πελοπόννησο

    Σφοδρή κακοκαιρία με χιόνια στα ορεινά και έντονες βροχοπτώσεις πλήττει το νομό Αχαΐας με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί όλη η ορεινή Αχαΐα. Με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στο δρόμο Πάτρας-Τρίπολης, ενώ συνεργεία της Νομαρχίας προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους.

    Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει και το νομό Αρκαδίας. Στο εθνικό οδικό δίκτυο από Τρίπολη προς Καλαμάτα, Πύργο, Σπάρτη και Αθήνα χρειάζονται αλυσίδες, το ίδιο και στο επαρχιακό δίκτυο γύρω από την Τρίπολη. Το ορεινό οδικό δίκτυο είναι κλειστό.

    Σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο δήμος Βυτίνας, όπου πρωτόγνωρη είναι η ποσότητα του χιονιού. Τα σχολεία στο νομό θα παραμείνουν τη Δευτέρα κλειστά, ενώ τα μηχανήματα της νομαρχίας, των δήμων, αλλά και της πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να ανοίξουν τους δρόμους.

    Αποκλεισμένα είναι τα χωριά Κοσμάς, Αγιος Βασίλειος, Παλαιοχώρι, Πελεσα, Πηγάδι, Χούνη, Βλησιδά, Μαρί, Καστρί, Ανω Δολιανά, Μαυρίκι, Βέρβαινα, Αγιος Πέτρος, Βουρβουρά, Καστάνιτσα, Σίταινα, Πλάτανος και Χάρανδρος.

    Κλειστή η εθνική Ιωαννίνων-Τρικάλων

    Κλειστός παραμένει από την Κυριακή το βράδυ ο εθνικός δρόμος Ιωαννίνων-Τρικάλων από δεκάδες νταλίκες, που έχουν ξέφυγαν από την άσφαλτο με αποτέλεσμα να κλείσει το οδόστρωμα. Μέχρι τις 10 το πρωί σήμερα είχαν απεγκλωβιστεί από τα συνεργεία αποχιονισμού πολλά άλλα μικρά αυτοκίνητα, αλλά τα προβλήματα παραμένουν όσο οι νταλίκες συνεχίζουν να κλείνουν το δρόμο και κυρίως στο τμήμα από την Κατάρα μέχρι το νομό Τρικάλων, όπου επιπλέον μαίνεται η χιονοθύελλα.

    Επίσης, από χθες το βράδυ έκλεισε και ο νέος δρόμος, από τον κόμβο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Τρικάλων μετά το Μέτσοβο μέσω Μηλιάς και Γρεβενών.

    Απαραίτητες οι αλυσίδες σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας

    Χιόνια και τσουχτερό κρύο επικρατούν από το πρωί στους νομούς της Μακεδονίας. Εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα που κινούνται σ' ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Κοζάνης, Γρεβενών, και Φλώρινας, καθώς και στα ορεινά της Καστοριάς.

    Επίσης, προς και απ' όλα τα χιονοδρομικά κέντρα των νομών Ημαθίας και Πιερίας, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των νομών Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής και Πέλλας.

    [03] Ο Σημίτης διαψεύδει τα σενάρια παραίτησης

    17/2/2003 9:00:00 πμ

    ''Όνειρα θερινής νυχτός'' χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, από τις Βρυξέλλες τα σενάρια περί της παραίτησης του, προσθέτοντας ότι οι φήμες αυτές, δημιουργούνται ''από όσους επιδιώκουν να παρεμποδίσουν το κυβερνητικό έργο''. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια το έργο της ως την Ανοιξη του 2004 και τότε θα εκφράσει την κρίση του ο Ελληνικός λαός", τόνισε ο κ. Σημίτης, ο οποίος για πρώτη φορά παρέβη τον κανόνα του, να μην κάνει δηλώσεις για θέματα εσωτερικής πολιτικής, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό.

    Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, όπου τον ήθελαν να παραιτείται και να χρίζει διάδοχό του τον Γεώργιο Παπανδρέου, καθώς εκτίμησε ότι αν δεν απάντουσε θα δημιουργούνταν πρόσθετες αρνητικές εντυπώσεις.

    Σχολιάζοντας τα σενάρια, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι έχουν κουράσει τον κόσμο, ενώ την πεποίθησή του ότι ο Κώστας Σημίτης θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, τις οποίες και θα κερδίσει, εξέφρασε ο Ιωάννης Μαγκριώτης.

    [04] Στάση εργασίας στο ΕΚΑΒ-Ακαρπες οι έρευνες

    17/2/2003 8:52:00 πμ

    Πεντάωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν από τις 8.00 οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τους συναδέλφους τους που έχασαν τη ζωή τους στην Ικαρία Την ίδια ώρα άκαρπες έχουν αποβεί μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό του μοιραίου ελικοπτέρου και του τετραμελούς πληρώματος, ανοιχτά της Ικαρίας. Στις έρευνες πήραν μέρος και 8 βατραχάνθρωποι του λιμενικού, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάτι από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου.

    Το βαθυσκάφος ΘΕΤΙΣ, είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί, καθώς ο καιρός χαλάει και στην περιοχή αναμένονται τις προσεχείς ώρες άνεμοι έντασης έως 9 μποφόρ.

    Οι συγγενείς των αγνοουμένων, που βρίσκονται στην Ικαρία, ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των ερευνών και περιμένουν τον εντοπισμό και την ανεύρεση του ελικοπτέρου.

    Στο νησί έφτασε την Κυριακή, αντιεισαγγελέας από την Σάμο, προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες του δυστυχήματος.

    [05] Σίγουρη για την ''πυρηνική'' της νίκη η Β. Κορέα

    17/2/2003 8:39:00 πμ

    Βέβαιη θεωρεί τη νίκη σε ενδεχόμενο πυρηνικό της πόλεμο με τις ΗΠΑ η Βόρειος Κορέα. Η κρατική ραδιοφωνία της χώρας μετέδωσε πως η νίκη είναι βέβαιη σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου με τις ΗΠΑ, χάρις στο πολιτικό σύστημα της Πιονγκγιάνγκ που δίνει πρωτίστως βαρύτητα στην στρατιωτική οργάνωση. ''Η νίκη σε έναν πυρηνικό πόλεμο θα είναι δική μας και η κόκκινη σημαία της πολιτικής πρώτα ο στρατός θα ανεμίσει ακόμη πιο περήφανα'', τονιζόταν στο ραδιοφωνικό μήνυμα, όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο Γιονχάπ.

    ''Η νίκη μας είναι βέβαιη και το μέλλον μας ακόμη πιο ακτινοβόλο'', πρόσθεσε η κρατική εκπομπή, υπογραμμίζοντας την παντοδυναμία των ενόπλων δυνάμεων στην πλέον στρατοκρατούμενη κοινωνία του πλανήτη μας. Ο βορειοκορεατικός στρατός, που αριθμεί ένα εκατομμύριο οπλίτες είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος στον κόσμο.

    [06] Νέο κύμα βίας στα κατεχόμενα

    Πηγή: ΑΠΕ 17/2/2003 8:14:00 πμ

    Δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες στα κατεχόμενα. Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην Πόλη της Γάζας και την οποία η ισλαμιστική οργάνωση απέδωσε στο Ισράηλ δηλώνοντας πως θα εκδικηθεί. Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν επίσης τρεις Παλαιστίνιους στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στη διάρκεια επιδρομής του στρατού για τη σύλληψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Τέλος, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια εισβολής μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

    [07] Ιράκ: Ζητείται κοινή πολιτική στην ΕΕ

    17/2/2003 7:44:00 πμ

    Με στόχο την αναζήτηση κοινής ευρωπαϊκής στάσης στην ιρακινή κρίση πραγματοποιείται την Δεύτερα, έκτακτη άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που συγκάλεσε στις Βρυξέλλες η Ελληνική Προεδρία και στην οποία θα παραστεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. "Έχουμε κοινή πολιτική στο ζήτημα και επιθυμούμε ειρηνική λύση", δήλωσε από τη Βελγική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αργά το βράδυ της Κυριακής, (και κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων) το ΝΑΤΟ κατέληξε σε συμφωνία με την οποία εγκρίνεται ο σχεδιασμός αμυντικών μέτρων για την προστασία της Τουρκίας, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

    Σημίτης: ''Συνολικό σχέδιο λύσης για το Ιράκ''

    Η ΕΕ δεν θα προσφέρει σήμερα ''συνολικό σχέδιο λύσης για το Ιράκ'', τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως επί του θέματος αρμόδιο είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι ''15'', πρόσθεσε, θέλουν να έχουν μια ανοιχτή συζήτηση επί του θέματος του Ιράκ για να υπάρξει και μια συνεννόηση.

    Ο πρωθυπουργός το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ και το απόγευμα με τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Πρέπει να ''εξαντληθούν'' όλα τα διπλωματικά μέσα για τη διευθέτηση της ιρακινής κρίσης, πριν από έναν ενδεχόμενο πόλεμο που μπορεί να αποδειχθεί ''αναγκαίος'', δήλωσε ενόψει της έκτατης συνόδου ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα.

    Ο ευρωπαίος αξιωματούχος, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του έργου των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ και της ενίσχυσης των μέσων για να επιτελεστεί η αποστολή τους. ''Κάνουν καλή δουλειά και πρέπει να συνεχίσουμε να τους βοηθούμε'', διευκρίνισε.

    Στην αναγκαιότητα πλήρους συμμόρφωσης του Ιράκ, με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρθηκε από το Κάιρο όπου παραβρέθηκε στην έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    "Καμία συμβολή σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ" υπογραμμίζουν σε κοινή διακήρυξή τους οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών και επισημαίνουν την ανάγκη συνεργασίας ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών για τον αφοπλισμό των Ιρακινών και την αποφυγή του πολέμου.

    Συμφωνία στο ΝΑΤΟ για τη προστασία της Τουρκίας

    Το ΝΑΤΟ κατέληξε σε συμφωνία η οποία εγκρίνει το σχεδιασμό αμυντικών μέτρων για την προστασία της Τουρκίας , σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, στη διάρκεια της χθεσινής συνόδου της Επιτροπής Αμυντικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, στην οποία δεν μετέχει η Γαλλία.

    Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Τζορτζ Ρόμπερτσον τόνισε ότι, τα μέτρα που θα λάβει το ΝΑΤΟ για να υποστηρίξει την Τουρκία θα είναι καθαρά αμυντικά, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός υποστηρίζει τη διαδικασία που έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Εθνη για την ιρακινή κρίση.

    Η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, με κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν ότι, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο ΝΑΤΟ σχετικά με την ιρακινή κρίση δεν προδικάζει επ΄ουδενί τις προσπάθειες που διεξάγονται στο πλαίσιο της απόφασης 1441 του ΟΗΕ.

    Την ευαρέσκειά τους για την απόφαση του ΝΑΤΟ σχετικά με την ασφάλεια της Τουρκίας εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του πρεσβευτή τους στη Συμμαχία Νίκολας Μπέρνς.

    Στο μεταξύ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα συνεχίσουν με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους για το ιρακινό οπλοστάσιο και την 1η Μαρτίου θα υποβάλουν νέα έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [08] Κλείνει τα βόρεια σύνορα του το Κουβέιτ

    17/2/2003 10:23:00 πμ

    Αγγλοι στρατιώτες στο Κουβέιτ

    Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες αποκλεισμού των βορείων συνόρων του Κουβέιτ μέσα στην εβδομάδα για λόγους ασφαλείας εν ενόψει της πιθανής αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ. "Συνεχίζουμε τη διαδικασία και θα την έχουμε ολοκληρώσει αυτή την εβδομάδα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της χώρας. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει λίγες ημέρες περιθώριο στους πολίτες που έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και ιδιοκτησίες κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, για να εξασφαλίσουν ειδικές άδειες εισόδου στη ζώνη που θα αποκλειστεί.

    Στις αρχές του μήνα το Κουβέιτ είχε ανακοινώσει ότι θα χαρακτηρίσει αποκλειστικά στρατιωτική ζώνη τα σύνορα με το Ιράκ, ώστε οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων να εντείνουν τις ασκήσεις που πραγματοποιούνται για να μπορέσουν να αποκρούσουν πιθανή επίθεση από την ιρακινή πλευρά.

    Ο αποκλεισμός των συνόρων έχει επίσης στόχο να διευκολυνθούν οι χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην έρημο και προετοιμάζονται για εισβολή στο Ιράκ.

    [09] Προς τα που γέρνετε όταν φιλάτε τον αγαπημένο σας;

    17/2/2003 11:34:00 πμ

    Αναρωτηθήκατε ποτέ, προς τα που γέρνουν τα κεφάλια τους, τα περισσότερα ζευγάρια όταν φιλιούνται; Η πλειοψηφία αυτών, γέρνει το κεφάλι της προς τα δεξιά, υποστηρίζει ένας Γερμανός ερευνητής, ο οποίος μιλά για συνήθεια που αποκτάμε από την εμβρυακή περίοδο και διατηρούμε καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Μετά από παρατήρηση 120 ερωτευμένων ζευγαριών, από τη Γερμανία τις ΗΠΑ και την Τουρκία, ο Ονούρ Γκουντουρκούν, κατέληξε στο συμπέρασμα η κλίση προς τα δεξιά, είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν ενός εμβρύου τους εννέα μήνες παραμονής στη μήτρα της μητέρας του.

    Ο έρωτας δεν εξαρτάται από την κλίση

    Ο Γερμανός καθηγητής, μελέτησε την κλίση του κεφαλιού, στο πρώτο τους φιλί, 120 ζευγαριών ηλικίας από την εφηβεία μέχρι και την Τρίτη ηλικία.

    Επέλεξε ζευγάρια από διαφορετικές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες και ήθη και έθιμα την ώρα που φιλιόντουσαν και ενώ βρίσκονταν σε αεροδρόμια, σταθμούς, παραλίες και λιμάνια.

    Η κλίση προς τα δεξιά, εκτιμά , δεν εξαφανίζεται ποτέ, ενώ όπως υποστηρίζει δεν είναι ενδεικτική του πόσο ερωτευμένος είναι κάποιος.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας, δεν προκαλούν έκπληξη, υποστηρίζει ο Κρις ΜακΜάνους από το πανεπιστημιακό κολέγιο του Λονδίνου.

    "Το 90% των μωρών, αν τα βάλεις ανάσκελα γυρνούν το κεφάλι τους προς τα δεξιά και σηκώνουν το αριστερό τους χέρι. Είναι αντανακλαστικό" εκτιμά.

    Η έρευνα του Γερμανού καθηγητή έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Nature.

    Πηγή: BBC

    [10] Τελευταίο ταξίδι για τους Ariane-4

    17/2/2003 9:14:00 πμ

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, η τελευταία αποστολή εκτόξευσης των Ευρωπαΐκών πυραύλων Ariane-4, καθώς ετέθη σε τροχιά και ο τελευταίος δορυφόρος τηλεπικοινωνιών. Το πρόγραμμα Arianespace πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100 ασφαλείς αποστολές. Οι πύραυλοι θα αντικατασταθούν από τους νεότερης τεχνολογίας Ariane-5, οι οποίοι είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας, που έχουν τεθεί σε λειτουργία από το 1999, όμως υπήρξαν προβληματικοί για το Arianespace.

    Προβλήματα κατά την εκτόξευση στους Ariane-5

    Ενας από τους πυραύλους εξερράγη κατά την πιλοτική εκτόξευση το 1996, ενώ ένας ακόμη πύραυλος καταστράφηκε πέρυσι το Δεκέμβριο. Υπολογίζεται ότι η καταστροφή του πυραύλου στοίχισε στο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Η εκτόξευση του Σαββάτου ήταν η 116η στην ιστορία του προγράμματος και είχε ματαιωθεί τρεις φορές, λόγω ισχυρών ανέμων. Ωστόσο, μετά τη συντριβή του αμερικανικού διαστημόπλοιου Κολούμπια, οι επικεφαλής του προγράμματος έχουν γίνει περισσότερο επιφυλακτικοί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 February 2003 - 10:06:14 UTC