Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύλληψη Έλληνα στη Μ. Βρετανία
  • [02] Επί τάπητος η επικαιρότητα στο Μαξίμου
  • [03] Τροχαίο με τρόλεϊ στην Κυψέλη
  • [04] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κολομβία
  • [05] Πρόκριση της ΑΕΚ στο Κύπελλο Ελλάδας
  • [06] Η Λάτσιο στους ''8''
  • [07] Προσφυγή Μπασίρ στη FIFA για δεδουλευμένα
  • [08] Ευρωλίγκα: Νίκη του Ολυμπιακού επί της Βιλερμπάν
  • [09] Έκθεση Βυζαντινών εικόνων στο Αμστερνταμ
  • [10] Story Book Medicine Levels από τον Jason Meadows
  • [11] Ενας κέρινος Σαντάμ σε μουσείο της Μαδρίτης

    [01] Σύλληψη Έλληνα στη Μ. Βρετανία

    5/3/2003 11:26:00 μμ

    Η αστυνομία της Κομητείας Νορφάμπρια συνέλαβε στην πόλη Νιουκάστλ τον Έλληνα Χαράλαμπο Δουσεμερτζή, 25 ετών, βάσει του άρθρου 57 του αντιτρομοκρατικού νόμου και του απαγγέλθηκε ήδη η κατηγορία ''για κατοχή αντικειμένων τα οποία επρόκειτο ή μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές ενέργειες''. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δωμάτιο του Δουσεμερτζή βρέθηκαν αφίσες της "17 Νοέμβρη" και βιβλία για διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι ελληνικές προξενικές αρχές του Λονδίνου δεν είχαν ενημερωθεί για τη σύλληψη του Δουσεμερτζή η οποία έγινε στις 25 Φεβρουαρίου. Ήδη ορίσθηκε δικάσιμος για την Τρίτη 11 Μαρτίου.

    Ο Δουσεμερτζής φέρεται να είχε δική του ιστοσελίδα όπου σημείωνε την επιθυμία του να γινόταν μέλος της "17Ν". Ο συλληφθείς διέμενε στην Αγγλία τα τελευταία 8 χρόνια.

    Η αστυνομία δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία και στο ερώτημα αν ο συλληφθείς Έλληνας συνδέεται με την "17Ν", εκπρόσωπος των αρχών απάντησε "δεν το γνωρίζω" και συμπλήρωσε ότι ο φάκελός του έχει σταλεί στη Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα η οποία και μπορεί να κάνει επίσημες ανακοινώσεις.

    Αύριο Πέμπτη, οι ελληνικές αρχές θα καταθέσουν διάβημα διαμαρτυρίας στο Φόρειν Όφις. Επιπλέον, ο γενικός πρόξενος στο Λονδίνο Αλέξης Χατζημιχάλης θα επικοινωνήσει με την αστυνομία της Κομητείας Νορφάμπρια για να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τον Έλληνα κρατούμενο και θα ενεργήσει ανάλογα με τις οδηγίες που θα πάρει από την κεντρική του υπηρεσία στην Αθήνα.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι μέσω της πρεσβείας μας στο Λονδίνο ζήτησε ενημέρωση και πληροφορίες για το γεγονός από τη βρετανική κυβέρνηση.

    Πηγές: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8.

    [02] Επί τάπητος η επικαιρότητα στο Μαξίμου

    5/3/2003 7:54:00 μμ

    Eφ' όλης της ύλης πολύωρη σύσκεψη για το Κυπριακό, την κρίση με το Ιράκ και την Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου καθώς και για τις θεσμικές μεταβολές που καλείται η Ευρώπη να συζητήσει για τους επόμενους μήνες πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτήν συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Κυπριακό: ''Είμαστε στο παρά πέντε της λύσης''

    Θα εξετάσουμε το κατά πόσο θα προχωρήσουν τα δημοψηφίσματα στις δύο πλευρές, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει τις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ενώ θα πρέπει να δούμε αν θα υπάρξει πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά.

    Κληθείς να σχολιάσει αρνητικές δηλώσεις της άλλης πλευράς, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς επιμένει να απορρίπτει το σχέδιο. "Είμαστε στο παρά πέντε της λύσης, αλλά δεν έχουν λυθεί όλα. Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι αν συμφωνεί ο Ντενκτάς με το σχέδιο, αλλά αν συμφωνεί να το θέσει στην κρίση του τουρκοκυπριακού λαού", τόνισε ο υπουργός.

    Ιράκ: Ανάγκη για ισχυρή φωνή

    Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες της ΕΕ κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, θέματα που ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικά για την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, τη συνοχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας και τώρα και μετά τη διεύρυνση. Στη σύνοδο θα παρουσιάσει εξάλλου τις προτάσεις του για θεσμικές αλλαγές στην Ένωση ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.

    "Με αφορμή το Ιράκ υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός στην ΕΕ για το ρόλο της, για την ανάγκη ισχυρής φωνής, για τις διατλαντικές σχέσεις", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Υπάρχει επίσης ένας προβληματισμός για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως αυτές με τα όπλα μαζικής καταστροφής, όπου η Ευρώπη έχει πολλά να δώσει και λόγω της ιστορίας της. Η ελληνική προεδρία θα ανοίξει διάλογο και εντός της ΕΕ και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για όλα αυτά τα θέματα, τόνισε ο ίδιος.

    Η ελληνική προεδρία, έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες στο θέμα του Ιράκ, περιλαμβανομένων και επισκέψεων σε αραβικές χώρες, υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου. Μια κινητικότητα, που, όπως είπε, έχει πολύ εκτιμηθεί. Πρέπει να εξαντλήσουμε τα διπλωματικά μέσα για την ειρηνική λύση, έστω και μέχρι την τελευταία στιγμή, κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Σχετικά με δηλώσεις Μίλερ

    Ερωτηθείς για το θέμα που ανέκυψε με τις "παρεμβάσεις" του πρέσβη κ. Μίλερ σχετικά με τη δίκη της ''17 Ν'', ο κ. Παπανδρέου απήντησε ότι καλύπτεται απολύτως από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για φιλοαμερικανούς και φιλοευρωπαίους στην κυβέρνηση, απήντησε ότι δεν ευσταθούν αυτά.

    "Η Ελλάδα είναι πρώτα από όλα ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει την εμβάθυνση και τη διεύρυνση της ΕΕ", είπε και πρόσθεσε ότι βεβαίως πάντα οι κινήσεις μας πρέπει να διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα.

    [03] Τροχαίο με τρόλεϊ στην Κυψέλη

    5/3/2003 8:38:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Τροχαίο ατύχημα με "πρωταγωνιστή" ένα τρόλεϊ, σημειώθηκε λίγο μετά τις 4:30 το απόγευμα στην περιοχή της Κυψέλης. Συγκεκριμένα, ένα τρόλεϊ της γραμμής Κυψέλη-Αθήνα, αφού παρέσυρε τρία σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα, κατέληξε στη βιτρίνα καταστήματος, χωρίς να τραυματιστεί κανείς από τους επιβάτες, ή τους πελάτες του καταστήματος. Από τη διοίκηση των ΗΛΠΑΠ ανακοινώθηκε ότι ήδη διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ όπως έγινε γνωστό, το όχημα δεν παρουσίαζε κανένα τεχνικό πρόβλημα και μάλιστα μόλις χθες είχε περάσει από πλήρη τεχνικό έλεγχο. Τα αίτια του ατυχήματος ερευνά ομάδα εμπειρογνωμόνων, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και συγκεκριμένα σε κακό χειρισμό του οδηγού.

    [04] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κολομβία

    5/3/2003 8:06:00 μμ

    Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν από τη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που έγινε το πρωί, στο εμπορικό κέντρο "Αλεχάντρια" της πόλης Κουκούτα, 580 χλμ βορειανατολικά της Μπογκοτά. Μετά την ανατίναξη του αυτοκινήτου, που έγινε στις 16.40 ώρα Ελλάδας, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε ένα υπόγειο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου και απειλεί τα 400 καταστήματα που βρίσκονται στο κτιριακό αυτό συγκρότημα. Ένα γειτονικό κολέγιο εκκενώθηκε από τους πυροσβέστες, λόγω του κινδύνου μετάδοσης της φωτιάς στους χώρους του. Η επίθεση αποδόθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας (DAS) στους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN). Η έκρηξη έγινε σε απόσταση 50 μέτρων από τα γραφεία του κυβερνήτη της επαρχίας, ο οποίος χαρακτήρισε "τραγωδία" τη νέα αυτή βομβιστική επίθεση.

    [05] Πρόκριση της ΑΕΚ στο Κύπελλο Ελλάδας

    5/3/2003 9:28:00 μμ

    Στους "4" του κυπέλλου Ελλάδας προκρίθηκε η ΑΕΚ, που νίκησε 4-2 τον Πανιώνιο στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον επαναληπτικό της προημιτελικής φάσης (Α' αγώνας 1-1). Δύο γκολ για την "Ενωση" πέτυχε ο Δημήτρης Ναλιτζής (38', 75') και από ένα οι Κατσουράνης (26') και Κωνσταντινίδης (43'), ενώ ο Πανιώνιος, που έχει σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία, είχε προηγηθεί 2-0 πριν καν συμπληρωθεί το δεκάλεπτο, με σκόρερ τους Σίλιακ (3'), Ερόλ (8').

    [06] Η Λάτσιο στους ''8''

    5/3/2003 9:09:00 μμ

    Δια πυρός και σιδήρου, η Λάτσιο κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση στους προημιτελικούς του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με συνολικό σκορ 5-4 εναντίον της Βίσλα Κρακοβίας. Οι "Λατσιάλι" επικράτησαν 2-1 στην Πολωνία, στον εξ' αναβολής επαναληπτικό του Δ' γύρου και πήραν την πρόκριση καθώς ο πρώτος αγώνας, στο "Ολύμπικο" της Ρώμης, είχε ολοκληρωθεί ισόπαλος 3-3. Στο ματς οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν μόλις στο 3ο λεπτό με τον Κούζμπα, όμως η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι βρήκε τα ψυχικά αποθέματα, καθώς αρχικά ισοφάρισε με τον Φερνάντο Κόουτο στο 21' και στη συνέχεια πήρε τη νίκη με γκολ του Ενρίκε Κιέζα στο 54'. Στους προημιτελικούς, η Λάτσιο θα αντιμετωπίσει τη Μπεσίκτας.

    [07] Προσφυγή Μπασίρ στη FIFA για δεδουλευμένα

    5/3/2003 8:50:00 μμ

    Καταγγελία στην FIFA έκανε ο Μαροκινός ποδοσφαιριστής του Αρη, Σελαχεντίν Μπασίρ, κατά του συλλόγου της Θεσσαλονίκης για μη καταβολή δεδουλευμένων ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, επιταγές των οποίων βρίσκονται στα χέρια του. Ο ξένος παίκτης που λόγω τραυματισμών δεν πρόσφερε ακόμα θετικές υπηρεσίες στην ομάδα του από το καλοκαίρι που εντάχθηκε σε αυτήν, ζήτησε τα χρήματα του, η διοίκηση της ΠΑΕ εδώ και μερικές εβδομάδες προσπάθησε ανεπιτυχώς να βρει φόρμουλα κοινής διακοπής του συμβολαίου του, κάτι που δεν αποδέχτηκε ο παίκτης.

    Τσαρούχας: Απάτη η μεταγραφή του

    Για την πρωτοβουλία αυτή του Μπασίρ, εξέφρασε την απογοήτευση και αγανάκτηση του ο πρόεδρος της ΠΑΕ Νίκος Τσαρούχας, που θεωρεί την μεταγραφή του Μαροκινού στην ομάδα του, απάτη, με τον τρόπο που έγινε.

    Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε τα εξής: "Ο Σελαχεντίν Μπασίρ, χωρίς να παίξει και χωρίς να προσφέρει τίποτα στην ομάδα έκανε καταγγελία στην FIFA για ανεξόφλητες υποχρεώσεις ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, που μαζί με τους τόκους θα ανεβάσουν σε δυσθεώρητα ύψη το συγκεκριμένο ποσό. Η ένσταση μας έχει να κάνει με την αποκάλυψη ότι ο ξένος ποδοσφαιριστής ήρθε τραυματίας στην ομάδα και από άγνοια οι προκάτοχοι μου αποδέχτηκαν τους όρους της μεταγραφής πριν περάσει πλήρη ιατρικό έλεγχο και χωρίς καμιά δικλείδα ασφαλείας για την ομάδα στην περίπτωση που ο παίκτης δεν έπαιζε, όπως και έγινε.

    Ο Μπασίρ απολαμβάνει τώρα της αποθεραπείας του στη Θεσσαλονίκη, η οποία στοιχίζει στην ομάδα και θέλει τα χρήματα του, ενώ γνώριζε πως ήρθε αδύναμος για να παίξει. Εμείς του ζητήσαμε να συμβιβαστεί για να λύσει το συμβόλαιο του και από την στιγμή που δεν θέλησε του ζητήσαμε να βρούμε μια άλλη φόρμουλα, ώστε και την ομάδα να βοηθήσει και τα χρήματα του να εισπράξει. Ούτε κι αυτό έγινε και τώρα μας καταγγέλει. Τον αναζήτησα για να δούμε τι θέλει, αλλά ο κ. Φοιρός μού είπε πως είναι ασθενής και δεν ήρθε στην προπόνηση. Ελπίζω και εύχομαι να έρθει αύριο Πέμπτη και να συζητήσουμε το θέμα", κατέληξε ο κ. Τσαρούχας, που δεν απέκρυψε τις ευθύνες των παραιτηθέντων παραγόντων της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της ΠΑΕ, για την σπουδή τους να εξασφαλίσουν μια μεταγραφή του καλοκαιριού, η οποία στοίχισε χωρίς να αποσβέσει.

    Εν τω μεταξύ, δήλωση συμμετοχής στο ερχόμενο Κύπελλο Ιντερτότο έκανε ο Αρης, θέμα για το οποίο θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ προέδρου και προπονητή.

    [08] Ευρωλίγκα: Νίκη του Ολυμπιακού επί της Βιλερμπάν

    Πηγή: ΑΠΕ 5/3/2003 11:47:00 μμ

    Το "2 στα 2" στη δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα πέτυχε την Τετάρτη ο Ολυμπιακός. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν στο κλειστό του Κορυδαλλού της Βιλερμπάν με 69-59 (ημίχρονο 33-26), βρίσκονται στην κορυφή του Ζ' ομίλου και ετοιμάζονται για το μεγάλο ντέρμπι της επόμενης εβδομάδας στην Ισπανία με τη Μπαρτσελόνα. Ένα καλό τετράλεπτο, από το όγδοο ως το δωδέκατο λεπτό, ήταν αρκετό για να πάρουν οι παίκτες του Σλόμπονταν Σούμποτιτς μια σημαντική διαφορά στο σκορ.

    Ένα σερί 12-0 έφερε τους γηπεδούχους να προηγούνται 22-8, καθώς η Βιλερμπάν δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους προς το "ερυθρόλευκο" καλάθι. Σιγά-σιγά πάντως οι Γάλλοι συνήλθαν και, εκμεταλλευόμενοι την κακή εμφάνιση του Μορίς Εβανς, μείωσαν σε 33-26 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Οι φιλοξενούμενοι ακολούθησαν στο σκορ μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου, μέχρι δηλαδή να βγει από τον... λήθαργο ο Εβανς.

    Όταν ο Αμερικανός πήρε μπροστά και ο Ολυμπιακός επιτάχυνε το ρυθμό, οι Γάλλοι δεν είχαν ελπίδες να κάνουν την έκπληξη, καθώς μάλιστα η άμυνα των Πειραιωτών τους είχε "στραγγαλίσει". Τόμιτς και Ντε Μιγκέλ έδιναν τις απαραίτητες βοήθειες και οι "ερυθρόλευκοι" ξέφυγαν 58-39 στο 30΄.

    Στην τελευταία αναλαμπή της η Βιλερμπάν μείωσε 58-47, όμως ένα τρίποντο του Χαρίση έβαλε οριστική "ταφόπλακα" στις ελπίδες της. Η ελληνική ομάδα έφτασε άνετα στη νίκη με 69-59 και συνεχίζει τη μάχη για την πρώτη θέση του ομίλου, που οδηγεί στο φάιναλ-φορ της Βαρκελώνης.

    Τα δεκάλεπτα: 19-8, 33-26, 58-39, 69-59

    Οι συνθέσεις: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χαρίσης 11 (2), Τόμιτς 13 (3), Εβανς 18 (1), Γιαννουζάκος 8 (2), Τζόνσον 8, Μπουντούρης 2, Ντε Μιγκέλ 9, Μαντζάνας, Μάρκοβιτς, Μοράλες

    ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Μάρτσελιτς 5 (1), Πετρόφ 14 (1), Τζιφά 16 (2), Οουενς 5 (1), Σμιθ 2, Εφθίμοφ 8, Μράζεκ 3 (1), Φριγκού 6

    [09] Έκθεση Βυζαντινών εικόνων στο Αμστερνταμ

    5/3/2003 8:07:00 μμ

    Μέχρι την 1η Ιουνίου θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό της Ολλανδίας, η έκθεση βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, από τη συλλογή της Ιεράς Μητροπόλεως Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας, στο μουσείο της Βίβλου στο Αμστερνταμ. Η έκθεση, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της "Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004".

    Στην έκθεση παρουσιάζονται 32 εικόνες από το 13ο ως και το 18ο αιώνα, από την πλουσιότατη συλλογή εικόνων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και αντιπροσωπεύουν όλες τις εποχές αλλά και τάσεις της αγιογραφικής τέχνης.

    Οι εικόνες, δημιουργήθηκαν από τεχνίτες των μεγάλων κέντρων της Ορθοδοξίας, με τα οποία η Βέροια είχε στενές σχέσεις. (Αγιον Όρος, Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη).

    Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πρόκειται για εικόνες αδημοσίευτες, με ποικίλα θέματα.

    Κυριαρχούν τα πρόσωπα του Χριστού και της Παναγίας, που κοσμούν τα τέμπλα των ναών αλλά και οι μορφές του Αγίου Δημήτριου και Αγίου Νικόλαου.

    [10] Story Book Medicine Levels από τον Jason Meadows

    4/3/2003 5:04:00 μμ

    Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Jason Meadows παρουσιάζει στην γκαλερί Εls Hanappe Underground, τρία καινούργια γλυπτά συνοδευόμενα από σχέδια και ζωγραφική. Για τον θεατή τα γλυπτά του Meadows ίσως φαίνονται στην αρχή αλλόκοτα, αυτοσχέδια και πειραματικά. Οι ακανόνιστες φόρμες, προκύπτουν από υλικά τα οποία κολλήθηκαν, βιδώθηκαν και ενώθηκαν με έναν "Do It Yourself" τρόπο. Αν και τα γλυπτά φαίνονται αφηρημένα, οι τίτλοι τους παραπέμπουν σε συγκεκριμένα αντικείμενα, πρόσωπα και μύθους της Αμερικής του 'σήμερα', μερικές φορές με έναν χιουμοριστικό υπαινιγμό -όπως Count Dracula και Web of Spiderman- ο οποίος μοιάζει να λειτουργεί και σαν αντίδοτο στην κατασκευασμένη μαγεία τύπου Hollywood.

    Τελευταία τα έργα του Jason Meadows αναπτύσσονται πιο έντονα στο χώρο, ενώ προσέθεσε χρώμα για να δημιουργήσει μία πιο έντονη οπτική οντότητα μεταξύ των διαφορετικών κομματιών και υλικών.

    Μέσω της χρήσης του ρυθμού και της επανάληψης, συνδυάζοντας αφηρημένα σχήματα με αναπαραστατικές αναφορές ο καλλιτέχνης καταφέρνει να μετατρέψει καθημερινά αντικείμενα σε λυρικές συνθέσεις.

    Η δουλειά του Jason Meadows συχνά συνδέεται με μία ομάδα ανερχόμενων νέων καλλιτεχνών, κυρίως από την Μεγάλη Βρετανία και την Δυτική Ακτή των Η.Π.Α, όπως oι Gary Webb, Eva Rothschild, Evan Holloway κ.α. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Απριλίου.

    [11] Ενας κέρινος Σαντάμ σε μουσείο της Μαδρίτης

    5/3/2003 7:58:00 μμ

    Το ομοίωμα του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν θα βρίσκεται εφεξής μεταξύ αυτών άλλων πολιτικών ηγετών από τον 19ο ως τον 21ο αιώνα που κοσμούν το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαδρίτης. Ο Σαντάμ, ο οποίος κρατάει ένα τουφέκι, πήρε τη θέση του στη γκαλερί του μουσείου με τους πολιτικούς ηγέτες, πίσω από δύο καρέκλες στις οποίες κάθονται ο κύριος αντίπαλός του σήμερα Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

    Το ομοίωμα του Σαντάμ περιτριγυρίζεται από άλλους 11 πολιτικούς ηγέτες μεταξύ των οποίων η πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντιρα Γκάντι, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ Ντε Γκωλ, ο πρώην γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Μάο Τσε-Τουνγκ και ο γερμανός δικτάτορας Αδόλφος Χίτλερ.

    ''Εδώ και τρεις μήνες κάνουμε μια έρευνα για να μάθουμε ποιες είναι οι προσωπικότητες που δεν υπάρχουν στις γκαλερί μας και που το κοινό θα ήθελε να βλέπει και επελέγη ο Σαντάμ Χουσεΐν'', εξήγησε ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων του μουσείου Γκονζάλο Πρέσα Χιντάλγο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 March 2003 - 21:54:17 UTC