Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάρτης. . . ''γδάρτης''
  • [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΗΣΑΠ
  • [03] Απονομή των βραβείων του Ιδρύματος Μπότση
  • [04] Σημίτης: Σταδιακή απομάκρυνση φυλακών Κορυδαλλού
  • [05] Τρελή πορεία φορτηγού σκότωσε 15χρονο
  • [06] Εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΕΝΑΕ
  • [07] Συνάντηση Σημίτη με ηγεσία υπουργείου Εξωτερικών
  • [08] ''Προς μία πιο ανταγωνιστική Ευρώπη''
  • [09] Συμπεράσματα και προτάσεις για το Περιβάλλον
  • [10] Η Ευρώπη γερνάει!
  • [11] Οι Σλοβάκοι αποφασίζουν για την ένταξη τους στις 16-17 Μαΐου
  • [12] Πρόταση οδηγίας για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης
  • [13] Αύριο η απόφαση για τις κάμερες
  • [14] Ενσταση για τη σύνθεση του δικαστηρίου
  • [15] Με τους δημοσιογράφους ''τα έβαλε'' ο Γιωτόπουλος
  • [16] ΗΠΑ: ''Παρανοήθηκαν οι δηλώσεις Μίλερ''
  • [17] Επιστολή του ΔΣΑ προς τους δικηγόρους
  • [18] Εκρηξη σε λεωφορείο στη Χάιφα του Ισραήλ
  • [19] Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα
  • [20] Αποδείξεις ότι ζει ο Μπιν Λάντεν στην κατοχή του Σέιχ Μοχάμεντ
  • [21] ΗΠΑ: Πόλεμος χωρίς τον ΟΗΕ
  • [22] Πράσινο φως του τουρκικού στρατού στις ΗΠΑ
  • [23] Σημαντικές οι απώλειες των ΗΠΑ σε ένα πόλεμο με το Ιράκ
  • [24] Αντίθετος στον πόλεμο ο Ισλαμικός κόσμος
  • [25] Μέτρα πρόληψης επίθεσης στο Ισραήλ
  • [26] Συναλλαγές με τις ΔΟΥ μέσω τηλεφώνων και e-mail
  • [27] Αισιοδοξία Χριστοδουλάκη για το ρυθμό ανάπτυξης
  • [28] Στο στόχαστρο της ΝΔ η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης
  • [29] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Χ.Α.Κ.
  • [30] Το Αιγάλεω στους ''4'' για το Κύπελλο Ελλάδας
  • [31] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Μάντσεστερ Σίτι
  • [32] Ενταση στη Βουλή για το ''Καραϊσκάκη''
  • [33] Τέλος τα online συγχωροχάρτια στις Φιλιππίνες!
  • [34] Η Αναστάζια υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση

    [01] Μάρτης. . . ''γδάρτης''

    5/3/2003 7:28:00 μμ

    Οι οιωνοί για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας δεν είναι οι καλύτεροι, σύμφωνα με τους Μετεωρολόγους. Ο καιρός θα είναι βροχερός, χωρίς όμως ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, και μάλλον το πέταγμα του χαρταετού δεν θα είναι εύκολο υπό βροχή. Οσοι προγραμματίζουν να κινηθούν προς την ορεινή Ελλάδα, καλό είναι να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Από το πρωί ισχυρές καταιγίδες σημειώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι θυελλώδεις άνεμοι, που πνέουν όλη μέρα στα πελάγη, κρατούν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια. Το βράδυ πάντως αναμένεται να κοπάσουν.

    Βροχερό το τριήμερο

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προγνώσεις ο καιρός θα είναι βροχερός και το εορταστικό τριήμερο. Οι χαρταετοί όπως φαίνεται θα μείνουν κλειδωμένοι στο σπίτι καθώς οι Μετεωρολόγοι περιμένουν βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα.

    Αλλά και τα χιόνια στο ορεινό οδικό δίκτυο που δεν έχουν λιώσει ακόμα, δημιουργούν προβλήματα στις οδικές μεταφορές. Σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, καλό είναι αντιολισθητικές αλυσίδες να έχουν τα οχήματα που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των νομών:

    - Ευρυτανίας,

    - Αιτωλοακαρνανίας,

    - Αρτας,

    - Ιωαννίνων,

    - Καστοριάς,

    - Φλώρινας,

    - Σερρών Καρδίτσας,

    - Φθιώτιδας,

    - και στην Εθνική Οδό Καλαμάτας-Σπάρτης.

    [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΗΣΑΠ

    5/3/2003 5:24:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Προβλήματα θα αντιμετωπίσει τις προσεχείς ημέρες το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, το σωματείο οδηγών του ΗΣΑΠ κήρυξε δύο 24ωρες απεργίες για την Παρασκευή, 7 του μηνός και την άλλη Παρασκευή 14 Μαρτίου, ενώ την προσεχή Τρίτη, 11 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν δύο τετράωρες στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις εννέα το πρωί και από 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι ζητούν την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

    [03] Απονομή των βραβείων του Ιδρύματος Μπότση

    5/3/2003 6:12:00 μμ

    Δημοσιογράφοι, που διακρίθηκαν πέρυσι για τη δουλειά τους, βραβεύτηκαν το μεσημέρι από το ίδρυμα Προαγωγής της δημοσιογραφίας "Αθανασίου Μπότση", που εδώ και 21 χρόνια έχει θεσπίσει και δίνει τα συγκεκριμένα βραβεία. Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν η Βάσω Βασιλαδιώτη, ο Παύλος Γερακάρης και η Λασκαρίνα Γερασίμου, δημοσιογράφοι και οι τρεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Τα βραβεία απονεμήθηκαν παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του επίτιμου προέδρου της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, καθώς και άλλων προσωπικοτήτων της πολιτικής και οικονομικής ζωής.

    Κεντρικό θέμα η ποιότητα στην ενημέρωση

    Τη απονομή των βραβείων δημοσιογραφίας χαιρέτισαν, με σύντομες ομιλίες τους, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, Σπύρος Αβαρκιώτης, η Γ.Γ. της ΕΣΗΕΑ, Νανά Νταουντάκη, και ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), Αθανάσιος Παπανδρόπουλος.

    ''Η ποιότητα και η εγκυρότητα στην ενημέρωση δεν είναι αυτονόητες, αλλά κερδίζονται καθημερινά'', επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Πρωτόπαπας, για να συνεχίσει λέγοντας ότι ''πρέπει να εξασφαλίζεται η νομιμότητα, η ποιότητα και η διαφάνεια και στην κατεύθυνση αυτή κινείται η Πολιτεία με την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο εξετάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τις άδειες των ηλεκτρονικών μέσων, καθώς και η θεσμοθέτηση του ασυμβίβαστου μεταξύ μετόχου ΜΜΕ και προμηθευτή του Δημοσίου''.

    Επίσης, ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι προωθούνται στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Κώδικες Δεοντολογίας, ώστε στη συνέχεια να προωθηθούν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Στην αναγκαιότητα να εξασφαλίζεται η ποιότητα της ενημέρωσης και να μην μετατρέπονται οι ειδήσεις σε θέαμα αναφέρθηκαν οι υπόλοιποι ομιλητές, ενώ η κ. Νταουντάκη πρότεινε να θεσμοθετηθεί και βραβείο αντιρατσιστικής δημοσιογραφίας.

    Ακόμα, ο κ. Παπανδρόπουλος ανήγγειλε την ίδρυση Ινστιτούτου Δημοσιογραφικών Ερευνών, και κάλεσε τους δημοσιογράφους να το πλαισιώσουν.

    Τέλος, στα πλαίσια της σημερινής εκδήλωσης, ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση δύο υποτροφιών:

    * Η πρώτη που αφορά μεταπτυχιακές σπουδές νέου δημοσιογράφου. Θεσμοθετείται από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στη μνήμη του δημοσιογράφου Σπύρου Αλεξίου, σκαπανέα του Εκκλησιαστικού ρεπορτάζ.

    * Η δεύτερη που αφορά επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στη δημοσιογραφία, προέρχεται από το δημοσιογράφο Χρήστο Πασαλάρη, ο οποίος δώρισε το ήμισυ των συγγραφικών δικαιωμάτων από το βιβλίο του ''Την αλήθεια κι ας πονάει'' στο Ιδρυμα Μπότση, ενώ το υπόλοιπο ήμισυ το δώρισε στο Ιδρυμα Λίλιαν Βουδούρη.

    Τα βραβεία αναλυτικά

    Τα βραβεία με τα οποία τιμώνται η επαγγελματική ευσυνειδησία, το δημοσιογραφικό ήθος, η δημοσιογραφική έρευνα και η διασταύρωση των πληροφοριών απονεμήθηκαν στους εξής δημοσιογράφους:

    Νίκο Κιάο για την πολύχρονη παρουσία του στο πολιτικό ρεπορτάζ, Γιάννη Πολίτη για την ολοκληρωμένη και αντικειμενική παρουσίαση των θεμάτων του, Παύλο Γερακάρη για την αντικειμενική δημοσιογραφική κάλυψη επί 31 έτη του αθλητικού χώρου, Δημήτρη Μεσσήνη για την επιτυχή κάλυψη των μεγάλων διεθνών γεγονότων ως φωτορεπόρτερ και για τις αποκλειστικότητές του από τον πόλεμο του Αφγανιστάν όπου υπήρξε ο μοναδικός δυτικός φωτογράφος στην περιοχή των Ταλιμπάν.

    Τα βραβεία απένειμε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επίσης, ο κ. Στεφανόπουλος απένειμε στη Γιολάντα Τερέντσιο το βραβείο Εθνικής Αντίστασης ''Μανώλης Λίτινας''.

    Επίσης βραβεία απονεμήθηκαν για τον τομέα του

    Κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ στη Λασκαρίνα Γερασίμου Οικονομικού ρεπορτάζ στον Γρηγόρη Νικολόπουλο και τον Βασίλη Στεφανακίδη Ρεπορτάζ Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Βασιλική Βασιλαδιώτη Ανθρωπιστικό ρεπορτάζ στη Γαλήνη Φούρα Ρεπορτάζ για την ισότητα των φύλων στον Χρήστο Τελίδη και την Μαρία Ριτζαλέου

    Το Ιδρυμα Μπότση, απένειμε, επίσης, τιμητικές διακρίσεις στους:

    Ραδιοφωνικό σταθμό της Καβάλας Alpha Radio 88,6 και στο μηνιαίο πολιτιστικό περιοδικό επίσης, της Καβάλας ''Περιωδικό''. Νίκο Βουργουτζή, για την επί 43 χρόνια πορεία του στη δημοσιογραφία στην Βόρεια Ελλάδα. Ευάγγελο Αντώναρο, για το έργο του ως προέδρου της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Πάνο Σόμπολο και Βασίλη Λαμπρόπουλο για την αντικειμενική, υπεύθυνη και εντός του πλαισίου της δεοντολογίας δημοσιογραφική κάλυψη της υπόθεσης της τρομοκρατίας.

    [04] Σημίτης: Σταδιακή απομάκρυνση φυλακών Κορυδαλλού

    5/3/2003 4:51:00 μμ

    Την απομάκρυνση αρχικά των γυναικείων φυλακών από τον Κορυδαλλό επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με επιστολή που απέστειλε στον δήμαρχο της πόλης, Στέφανο Χρήστου, ο οποίος πριν λίγες ημέρες, μαζί με εκατοντάδες κατοίκους και εκπροσώπους φορέων, είχε πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε πρώτον με αφορμή τα αστυνομικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην πόλη, εξαιτίας της δίκης των 19 κατηγορουμένων ως μελών της ''17Ν'' στην ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών, και δεύτερον για τη σιωπή που τηρούν στο θέμα της απομάκρυνσης των φυλακών, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων. Ο δήμαρχος είχε προαναγγείλει και άλλες κινητοποιήσεις των κατοίκων του Κορυδαλλού.

    Πρώτο βήμα με τις γυναικείες φυλακές

    Ωστόσο πριν δυο μέρες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απέστειλε επιστολή στο δήμαρχο Κορυδαλλού τονίζοντας τα εξής: ''Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει και αποδείξει την προσήλωσή της στη διασφάλιση των θεσμών, της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών της χώρας. Πρόσφατο δείγμα γραφής η εξάρθρωση της τρομοκρατίας έπειτα από σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος.

    Ο πρωθυπουργός συνεχίζει λέγοντας ότι "η ίδια προσήλωση στις αρχές του σεβασμού των θεσμών και των πολιτών, αλλά και στην επιλογή αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων, διέπει και τη δέσμευση της κυβέρνησης για σχεδιασμένη σταδιακή απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού, με πρώτη τη μεταφορά των γυναικείων φυλακών, όπως άλλωστε, προβλέπει και ορίζει το υπογραφέν χρονοδιάγραμμα''.

    [05] Τρελή πορεία φορτηγού σκότωσε 15χρονο

    5/3/2003 2:24:00 μμ

    Μπετονιέρα που οδηγούσε ο Βασίλειος Μαγκλάρας, 55 χρόνων, στην Ανατολή Ιωαννίνων, παρέσυρε και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Αλκιβιάδη Γεωργούλα από το Κουτσελιό Ιωαννίνων. Η μπετονιέρα προσπερνούσε σταθμευμένο λεωφορείο από το οποίο μόλις είχε αποβιβασθεί ο 15χρονος για να πάει στο σχολείο του σήμερα στις 8.10 το πρωί.

    [06] Εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΕΝΑΕ

    5/3/2003 1:51:00 μμ

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 261 Νομάρχες και Νομαρχιακοί σύμβουλοι, για να εκλέξουν τη νέα διοίκηση της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Από την γενική συνέλευση που συγκάλεσε η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, θα εκλεγούν τα 21 μέλη του διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία στη συνέχεια θα αναδείξουν το νέο πρόεδρο της ΕΝΑΕ.

    [07] Συνάντηση Σημίτη με ηγεσία υπουργείου Εξωτερικών

    5/3/2003 7:49:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Το Κυπριακό, εν όψει και της επίσκεψης στη χώρα μας του Κύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά και οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από την ελληνική προεδρία για το θέμα του Ιράκ, βρίσκονται στο επίκεντρο συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Εκτός από την κρίση στο Ιράκ, συζητήθηκαν και θέματα οργανωτικά της ελληνικής προεδρίας.

    [08] ''Προς μία πιο ανταγωνιστική Ευρώπη''

    5/3/2003 2:45:00 μμ

    Η λεγόμενη ατζέντα της Λισαβόνας που άπτεται των θεμάτων της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, εξετάστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού την Τετάρτη, ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 21 και 22 Μαρτίου. Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η ελληνική προεδρία στα θέματα αυτά έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη φορολογία των αποταμιεύσεων και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κινούνται στην κατεύθυνση για μια Ευρώπη πιο ανταγωνιστική και με περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Στη συνάντηση εκτός του κ. Χριστοδουλάκη μετείχαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανάπτυξης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Οι πολιτικές της Λισαβόνας και οι στόχοι του 2010

    Η Ελλάδα προετοιμάζεται συστηματικά τουλάχιστον ένα χρόνο για το Συμβούλιο των Βρυξελλών, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει επισκόπηση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κατάστασης, επίσης, θα έρθουν προς συζήτηση και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ, ενώ παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο θέμα του Ιράκ.

    Ειδκότερα όσον αφορά στα ευρωπαϊκά θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, αυτά θα αφορούν ζητήματα φορολογίας, όπως η φορολογία επί της ενέργειας, το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, όπως και θέματα σχετικά με την έρευνα. Επίσης, στόχος είναι να υιοθετηθεί μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση για να γίνουν οι πολιτικές των κρατών - μελών περισσότερο αποτελεσματικές. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες που σχετίζονται με την προστασία των εργαζομένων σε καθεστώς προσωρινής απασχόλησης, αλλά και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των αυτοαπασχολουμένων.

    Εξάλλου, η στρατηγική της ΕΕ για την αειφόρο ανάπτυξη απασχολεί ήδη ιδιαίτερα τους ''15''. Οπως είναι φυσικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βρυξελλών δεν αναμένεται να λυθούν όλα τα θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη φορολογία κλπ.

    Ωστόσο η Ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί να δοθεί μια νέα ώθηση στο βασικό στόχο της Λισσαβόνας, σύμφωνα με τον οποίο η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταστεί η πιο ανταγωνιστική στον πλανήτη έως το 2010.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Στο θέμα αυτό υπάρχουν αρκετές διαφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. Απλουστεύοντας τις θέσεις των κρατών - μελών θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Βρετανία κυρίως προωθεί ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας από εκείνη που ισχύει ήδη στην επικράτειά της, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Γαλλία και κάπου ενδιάμεσα η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της λεγόμενης ''σύνθετης ευελιξίας'', ο ορισμός της οποίας δεν έχει καθοριστεί επακριβώς, προς το παρόν.

    Σύμφωνα με τους ειδήμονες, η ευελιξία στην αγορά εργασίας σημαίνει μεν απελευθέρωση απολύσεων και σύναψη ειδικών συμφωνιών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σε ό,τι αφορά το χρόνο εργασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, σημαίνει όμως και μια προσαρμοστικότητα του εργατικού δυναμικού με περισσότερες δυνατότητες επαγγελματικής κατάρτισης. Οι δυνατότητες επαγγελματικής κατάρτισης και μετεκπαίδευσης θα ενισχύονται, στο πλαίσιο της ''σύνθετης ευελιξίας'', από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

    Ένα από τα ζητούμενα στο πλαίσιο αυτό είναι η κοινωνική συναίνεση η οποία δύσκολα μπορεί να ''αποσπασθεί''. Έτσι κι αλλιώς οι ειδήμονες απορρίπτουν το λεγόμενο αμερικανικό μοντέλο στην αγορά εργασίας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι ένα τέτοιο μοντέλο δε συνάδει με τους θεσμούς, τις παραδόσεις και την ιστορία της ΕΕ.

    Όσον αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας, να σημειώσουμε ότι ο στόχος της Λισσαβόνας για το 2010 προβλέπει ευρωπαϊκό μέσο όρο απασχόλησης 70%, αύξηση των απασχολουμένων μεγάλης ηλικίας (ηλικιωμένων) και αύξηση των θέσεων εργασίας για τις γυναίκες. Ταυτόχρονα, προωθείται η μείωση της ανεργίας στο επίπεδο του 3-4% που θεωρείται και χαρακτηρίζεται ''διαρθρωτική''.

    Η Ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί ότι οι στόχοι της Λισσαβόνας θα επαναβεβαιωθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών και ότι συγκεκριμένες αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης (Χαλκιδική).

    [09] Συμπεράσματα και προτάσεις για το Περιβάλλον

    5/3/2003 5:46:00 μμ

    Με ένα συνθετικό κείμενο, το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος -που συνήλθε στις 5 Μαρτίου στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία της Ελληνίδας υπουργού Βάσως Παπανδρέου -προτείνει στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου 2003, συγκεκριμένες δράσεις σε μια σειρά τομείς όπως περιβάλλον, ενέργεια, μεταφορές, αλιεία, δάση, συνεργασία για την ανάπτυξη κ.ά. Με τη συνεισφορά του αυτή το Συμβούλιο, τόνισε η Ελληνίδα υπουργός, επιδιώκει την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής διάστασης και την εξισορρόπηση μεταξύ οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης συμπεράσματα για το "Περιβάλλον για την Ευρώπη" ενόψει της 5ης Πανευρωπαϊκής Υπουργικής Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο, τα οποία θα αποτελέσουν το πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα του περιβάλλοντος στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Οι 15 υπουργοί ασχολήθηκαν ακόμη με θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, που θεωρείται τομέας προτεραιότητας για την Ελλάδα.

    Ζητούμενο η ενίσχυση της περιβαλλοντικής διαστασης σε όλους τους τομείς

    Οπως ανέφερε η κ Παπανδρέου σε συνέντευξη τύπου, είναι η πρώτη φορά που εγκρίνεται από το Συμβούλιο, ένα ενιαίο κείμενο με όλους τους τομείς δραστηριότητας και τα χρονοδιαγράμματα για τους επόμενους δώδεκα μήνες- με προτεραιότητα στην ενέργεια, τις μεταφορές, την ανθρώπινη υγεία, τους φυσικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα - ως συνεισφορά στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την Στρατηγική της Αειφόρου Ανάπτυξης.

    Με τη συνεισφορά του αυτή το Συμβούλιο, τόνισε η Ελληνίδα υπουργός, επιδιώκει την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής διάστασης και την εξισορρόπηση μεταξύ οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας.

    Η Ελληνίδα Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης της ενσωμάτωσης των περιβαλλοντικών απαιτήσεων στις τομεακές πολιτικές (διαδικασία Κάρντιφ), καθώς και της συνοχής ανάμεσα στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ στη βάση εφαρμογής των δεσμεύσεων της Ευρώπης στο Γιοχάνεσμπουργκ, που αφορούν την καταπολέμηση της φτώχειας, πρωτοβουλίες για το νερό και την ενέργεια, βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, χημικά, εμπόριο, χρηματοδότηση της ενέργειας.

    Το κείμενο του Συμβουλίου θέλει να προβάλλει ιδιαίτερα, τόνισε η κ. Παπανδρέου, τη σημασία ενός σχεδίου δράσης για την αποτελεσματική διείσδυση των περιβαλλοντικών τεχνολογιών στην αγορά.

    Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης συμπεράσματα για το ''Περιβάλλον για την Ευρώπη'' ενόψει της 5ης Πανευρωπαϊκής Υπουργικής Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο στις 21-23 Μαΐου 2003, τα οποία θα αποτελέσουν το πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα του περιβάλλοντος στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

    Οι 15 υπουργοί ασχολήθηκαν ακόμη με θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, που θεωρείται τομέας προτεραιότητας για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα υιοθέτησαν αποφάσεις για την προστασία και τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπου ιδιαίτερα αναδεικνύεται η προσέγγιση με βάση το οικοσύστημα και η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των περιφερειακών Συμβάσεων για την προστασία της θάλασσας.

    Με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας το Συμβούλιο ενημερώθηκε εξάλλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ισπανική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ρύπανσης από το ναυάγιο του ''Πρεστίζ''. Συζητήθηκε ακόμη η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.

    Συζητήθηκαν τέλος οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της προεδρίας για την περιβαλλοντική ευθύνη.

    Η ελληνική προεδρία φιλοδοξεί, όπως ανέφερε η κ Παπανδρέου, να υπάρξει πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου στο θέμα κατά την επόμενη σύνοδο του τον προσεχή Ιούνιο, με την προϋπόθεση ότι και το Ευρωκοινοβούλιο θα τηρήσει το δικό του χρονοδιάγραμμα.

    Οι 15 υπουργοί συμφώνησαν επίσης στον Κανονισμό που αφορά τα περιβαλλοντικά προβλήματα των δασών.

    [10] Η Ευρώπη γερνάει!

    5/3/2003 1:16:00 μμ

    Στις επιπτώσεις που προκύπτουν από τη γήρανση του πληθυσμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στην παγκόσμια αλλά κυρίως στην ευρωπαϊκή οικονομία επικεντρώθηκε η συνδιάσκεψη που έλαβε χώρα την Τρίτη στις Βρυξέλλες και συνδιοργανώθηκε από την Γενική Δ/νση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων και το Κέντρο Στρατηγικών Διεθνών Μελετών. Εξαρχής έγινε δεκτό πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εξελισσόμενο και αφορά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. "Το εν λόγω πρόβλημα αφορά πρωτίστως στην ευρωπαϊκή οικονομία, προκαλώντας δημοσιονομικές αλλά και κοινωνικές ανατροπές" επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές υποθέσεις, Πέδρο Σόλμπες.

    Η υπογεννητικότητα η αιτία του προβλήματος

    Pedro Solbes

    Εντός των επομένων δεκαετιών αναμένονται πληθυσμιακές ανατροπές στην πληθυσμιακή δομή των χωρών-μελών της Ε.Ε., καθώς και των υπό ένταξη, σήμερα, χωρών σημείωσε ο κ. Σόλμπες. Οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για την επίταση του προβλήματος θα εξακολουθήσουν και στο προσεχές μέλλον να θεωρούνται οι περιορισμένη γονιμότητα (υπογεννητικότητα) και η συνεχής αύξηση του μέσου όρου ζωής.

    Μία παράμετρος που σχετίζεται έμμεσα με το όλο πρόβλημα και αμεσότερα με τις επιπτώσεις τού προβλήματος αυτού στις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι και η ανεξέλεγκτη, κατά τον Επίτροπο, ροή των οικονομικών μεταναστών προς την Ε.Ε. Ο κ. Σόλμπες παραδέχτηκε πως ελλείψει εναλλακτικής πολιτικής οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν το μοναδικό σήμερα αποθεματικό σε ανθρώπινο δυναμικό στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

    Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις της Eurostat οι επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος θα είναι περισσότερες για τον ενεργό εργασιακά πληθυσμό και λιγότερες έως και ελάχιστες για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

    Εάν χαρακτηρίσουμε ενεργές εργασιακά τις ηλικίες μεταξύ των 15 και των 64 ετών, όπως ορίζεται και από τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες, συμπλήρωσε ο κ. Σόλμπες, εκτιμάται πως μέσα στα επόμενα 50 χρόνια ο ενεργός πληθυσμός στην Ε.Ε. θα μειωθεί κατά 40% ενώ ταυτόχρονα αναμένεται και μία αντίστοιχη αύξηση της κατηγορίας εκείνης του ανενεργού πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν βεβαίως τον μέσο όρο, γεγονός που σημαίνει πως θα υπάρξουν χώρες-μέλη που θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στο προσεχές μέλλον.

    Σε επίπεδο Ε.Ε., παρατήρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, δόθηκε εξαρχής ιδιαίτερη προσοχή στην εξέλιξη του φαινομένου της υπογεννητικότητας και των επιπτώσεών του στις οικονομίες των κρατών-μελών. Εξαρχής το ενδιαφέρον της Επιτροπής επικεντρώθηκε στις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την παράταση του φαινομένου σε σχέση με τις ακολουθούμενες κοινωνικές πολιτικές, τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές καλύψεις των πολιτών κ.λ.π.

    Ο κ. Σόλμπες υπογράμμισε τέλος πως οι δημόσιες δαπάνες που αφορούν σε παροχές υπέρ των ανενεργών πολιτών άνω των 65 ετών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να αυξηθούν κατά 5 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες επί του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος των κρατών-μελών έως το έτος 2040.

    [11] Οι Σλοβάκοι αποφασίζουν για την ένταξη τους στις 16-17 Μαΐου

    5/3/2003 12:04:00 μμ

    Δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο λαός της Σλοβακίας αν θέλει ή όχι η χώρα να γίνει μέλος της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Μαΐου. Την απόφαση αυτή έλαβε το εθνικό κοινοβούλιο της Σλοβακίας με τη θετική ψήφο και των 147 βουλευτών που ήταν παρόντες. Η σλοβάκικη αντιπολίτευση δεν επιχείρησε καν να προβάλει ερωτήματα ή να αμφισβητήσει το περιεχόμενο της απόφασης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σλοβακίας μετά την αποχώρησή της από την Τσεχοσλοβακική ομοσπονδία και την δημιουργία ανεξάρτητης χώρας το 1993, όλες οι πολιτικές παρατάξεις παρουσιάζονται ενωμένες σε ένα μείζον θέμα για το μέλλον της χώρας.

    ''Αυγή μιας νέας εποχής''

    Το γεγονός χαιρετίστηκε ως "αυγή μιας νέας εποχής" στα πολιτικά πράγματα της χώρας αφού στην σύντομη ιστορία της από το 1993 μέχρι σήμερα η λέξη "δημοψήφισμα" αποτελεί περίπου "ταμπού".

    Στην Σλοβακία απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον 50% για να θεωρηθεί η ψήφος έγκυρη και σε όσα δημοψηφίσματα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα κανένα δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο ποσοστό, ή απλά η πρόταση για δημοψήφισμα δεν πέρασε καν από το εθνικό κοινοβούλιο.

    Το 1994 ένα ελάχιστο ποσοστό δέχτηκε να ψηφίσει στο δημοψήφισμα για το "αν είναι απαραίτητο το πόθεν έσχες των πόρων που χρησιμοποιούνται από ιδιώτες για τις αγορές εταιρειών από το δημόσιο". Ανάλογα απέτυχε και το 1997 η προσπάθεια να γίνει δημοψήφισμα για την έγκριση της εισόδου της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ και το 1998 η προσπάθεια απαγόρευσης της ιδιωτικοποίησης σημαντικών βιομηχανιών της χώρας. Το 2000 η τότε αντιπολίτευση επιχείρησε την διενέργεια δημοψηφίσματος για την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Απέτυχε όμως όπως είχαν αποτύχει και όλοι οι προηγούμενοι.

    Αυτή τη φορά όλοι συμφωνούν πως αφού η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το δημοψήφισμα θα γράψει διπλή ιστορία. Όχι μόνο ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για έναν κοινό σκοπό, αλλά θα είναι και επιτυχημένο. Η ερώτηση που θα τεθεί στους πολίτες της Σλοβακίας στα μέσα Μαΐου θα είναι "Συμφωνείτε να γίνει η Σλοβακία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;". Αν το δημοψήφισμα γίνονταν σήμερα, το "ναι" θα έπαιρνε περισσότερο από 74 % ψήφων με το "όχι" στο 13% και ένα επίσης 13% δεν θα ψήφιζε ή θα δήλωνε αναποφάσιστοι, ενώ η συμμετοχή στο δημοψήφισμα θα ήταν μεγαλύτερη του 70%.

    [12] Πρόταση οδηγίας για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης

    3/3/2003 7:48:00 μμ

    Την επιβολή ποινικών κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για τη ρύπανση που προκαλούν πλοία, πρότεινε με σχέδιο οδηγίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση οδηγίας προβλέπει ότι η θαλάσσια ρύπανση είναι εγκληματική ενέργεια. Οι κυρώσεις θα ισχύουν για κάθε άτομο -συμπεριλαμβανομένου του πλοιάρχου, του ιδιοκτήτη, και του ναυλωτή- που έχει διαπιστωθεί ότι προκάλεσε ή συνέβαλε στη ρύπανση, είτε εκ προμελέτης είτε εξ αμελείας. Οι κυρώσεις είναι πιθανόν, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, να περιλαμβάνουν ποινές φυλάκισης. Το σχέδιο οδηγίας αποτελεί μια επιπλέον ενέργεια στην προσπάθεια της Επιτροπής να σταματήσει τις εκατοντάδες εσκεμμένες ρίψεις αποβλήτων και καταλοίπων από πλοία στη θάλασσα γύρω από την Ευρώπη.

    Η προτεινόμενη οδηγία παρέχει συγκεκριμένους κανόνες σε ό,τι αφορά την απόρριψη ρυπογόνων ουσιών -συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και των χημικών- και ορίζει ως παράνομη οποιαδήποτε παραβίασή τους στο θαλάσσιο χώρο της ΕΕ.

    Εξάλλου, η προτεινόμενη οδηγία απαγορεύει τη ρύπανση στις ανοιχτές θάλασσες, ανεξαρτήτως της σημαίας του πλοίου.

    Σχολιάζοντας την πρόταση οδηγίας, η Επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο, αρμόδια για θέματα ενέργειας και μεταφορών, είπε ότι "η συμπερίληψη των ανοιχτών θαλασσών είναι απαραίτητη, αφού η ρύπανση των θαλασσών δεν αναγνωρίζει τεχνητά σύνορα και λόγω του ότι αρκετά κράτη μέλη δεν έχουν καν δεχτεί την αποκλειστική οικονομική ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων".

    [13] Αύριο η απόφαση για τις κάμερες

    5/3/2003 5:00:00 μμ

    Με κυρίαρχο θέμα την τηλεοπτική κάλυψη έκλεισε η 3η μέρα της δίκης για τη 17Ν. Οι κατηγορούμενοι πήραν, στο σύνολό τους, θέση υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης. Διχασμένη είναι η πλευρά της πολιτικής αγωγής. Αρνητικός στο ενδεχόμενο αυτό εμφανίζεται ο εισαγγελέας έδρας. Η απόφαση αναμένεται αύριο.

    ''H στάση των κατηγορουμένων είναι αντιφατική''

    Ως θέμα ουσίας επιχείρησαν να παρουσιάσουν το ζήτημα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης της δίκης οι 19 κατηγορούμενοι, θέμα με το οποίο αναλώθηκε η συζήτηση, την 3η μέρα της δίκης.

    Κατά της παρουσίας κάμερας τάσσονται πολλοί συνήγοροι, που εκπροσωπούν οικογένειες θυμάτων.

    Oι δυο εισαγγελείς της έδρας τάχθηκαν κατά της τηλεοπτικής κάλυψης, ενώ επισήμαναν ότι η στάση των κατηγορουμένων είναι αντιφατική: μιλούν για δημοσιότητα της δίκης και αρνούνται να φωτογραφηθούν.

    Οσοι συνήγοροι μίλησαν, αν και είχαν εκφράσει την επιθυμία των κατηγορουμένων για πλήρη κάλυψη, υποστήριξαν ότι ο τρόπος που καλύπτεται μέχρι τώρα δημοσιογραφικά η δίκη δεν αποδίδει αντικειμενικά τις θέσεις των κατηγορουμένων και τα διαδραματιζόμενα στο δικαστήριο.

    Tοποθετήσεις

    Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα και της συζύγου του Αγγελικής Σωτηροπούλου, κ. Κούρτοβικ, υποστήριξε ότι παρακολουθώντας χθες το βράδυ τηλεοπτικούς σταθμούς πείστηκε ότι η δίκη αναπαράγεται, μόνο που όπως τόνισε, στη θέση των δικαστών βρίσκονται δημοσιογράφοι.''Παραβιάζεται έτσι το τεκμήριο αθωότητας και το αγαθό που θέλει να προστατεύσει ο νόμος που απαγορεύει την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης". Η κ. Κούρτοβικ τόνισε επίσης ότι ούτε ο εισαγγελέας, ούτε τα μέλη του δικαστηρίου πρέπει να αρνούνται την παρουσία της τηλεόρασης. ''Αν για την προστασία της δίκης είναι αναγκαία η αποβολή της κάμερας, τότε έχουμε πρόβλημα. Δεν εξασφαλίζεται δίκαιη δίκη αν το δικαστήριο αποφεύγει να εκτεθεί στη δημοσιότητα''. Σύμφωνα με τη δικηγόρο, η Αγγελική Σωτηροπούλου διασύρθηκε από τον Τύπο από την αρχή της υπόθεσης σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτό να συντελέσει στην απαγγελία κατηγορίας σε βάρος της.

    Σε σχόλιο της κ. Κούρτοβικ για χαρακτηρισμούς όπως ''προκλητικός και επιθετικός'' που κάποια μέσα ενημέρωσης χρησιμοποίησαν για το Δημήτρη Κουφοντίνα, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου τη διέκοψε λέγοντας: ''Η συμπεριφορά του κ. Κουφοντίνα ήταν ευγενική. Εδώ ήταν ευγενής''.

    Ο συνήγορος του Κώστα Τέλιου Νίκος Πρωτέκδικος επεσήμανε στο δικαστήριο ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας με τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα της δίκης. Τόνισε επίσης ότι χθες εμφανίστηκε φωτογραφία που ελήφθη από τη γιγαντοοθόνη του Κέντρου Τύπου. Κατά τον κ. Πρωτέκδικο με τον τρόπο αυτό υπάρχει μετάδοση της δίκης και μάλιστα με μορφή και ύφος που δεν εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις του νόμου.

    Ο συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Γιάννης Ραχιώτης επεσήμανε ότι η άρνηση της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη μονόπλευρη παρουσίαση της διαδικασίας.

    Ο Λευτέρης Παπαδημητρίου, δικηγόρος, θύμα της 17Ν και συνήγορος πολιτικής αγωγής τάχθηκε υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης αν και όπως είπε, δεν ξέρει το κατά πόσο αυτό θα βοηθήσει.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης των αδερφών Ξηρού Γιώργος Αγιοστρατίτης συμφώνησε με την τηλεοπτική κάλυψη αλλά για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος. Τόνισε ότι θα υποστηρίξει την ένσταση περί αναρμοδιότητας και σύνθεσης του δικαστηρίου, όπως επίσης και για το εάν πρόκειται για πολιτικά ή όχι εγκλήματα.

    Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, του κ. Πέτσου, Σάκης Κεχαγιόγλου δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη, γιατί όπως ανέφερε ούτε η δημοκρατία ούτε το δικαστήριο έχουν να φοβηθούν κάτι.

    Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, πολιτική αγωγή της χήρας Αθανασιάδη και του Βαρδή Βαρδινογιάννη προέβλεψε ότι δεν θα επιτραπεί η τηλεοπτική κάλυψη της δίκης αφού ορισμένοι παράγοντες δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

    Εξάλλου, ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Σταμούλης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο αποκλεισμός της τηλεόρασης είναι αντίθετος με το σύνταγμα.

    Στο δικαστήριο τοποθετήθηκαν επίσης οι συνήγοροι υπεράσπισης κύριοι Ζώτος του Θεολόγου Ψαραδέλλη, Οικονομίδης του Πάτροκλου Τσελέντη κ.α.

    Γ. Σερίφης: ''Δεν με νοιάζει αν θα μπει ή όχι η κάμερα''

    Το λόγο ζήτησε και ο εκ των κατηγορουμένων Γιάννης Σερίφης, ο οποίος δήλωσε:

    Σερίφης: "Επειδή ακούγονται διάφορα ότι θέλουμε την κάλυψη επειδή βοηθάει εμάς στην προβολή μας, θέλω να σας πω ότι δεν με νοιάζει καθόλου αν θα μπει ή όχι η κάμερα. Δεν με ενδιαφέρει η προσωπική μου προβολή, δεν θα μπω σε κάποιο κόμμα, ούτε θα ιδρύσω κανένα εγώ. Είμαι ευχαριστημένος που ανήκω στο αντιεξουσιαστικό κίνημα γιατί εκεί γνωρίζουμε καλά ότι η πληροφόρηση είναι στα χέρια εμπόρων της πληροφόρησης. Λόγω αρχής και μόνο ξέρουμε ότι εμείς δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ύπαρξη της τηλεόρασης. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον όπως ακούσαμε τον εισαγγελέα να υπονοεί. Χθες το βράδυ κανάλι είχε φωτογραφία από εδώ. Θα μας πουλάνε δηλαδή κομμάτι-κομμάτι σε όποιον δίνει τα πιο πολλά; Ετσι και αλλιώς έμποροι είναι. Εδώ και τρεις μήνες έχω τρεις κλούβες, όχι της αστυνομίας, των ΜΜΕ έξω από το σπίτι μου. Κανένας εισαγγελέας, καμία αρχή δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει κάτι. Επειδή λέτε ότι τα κάνετε για την προστασία μας, εγώ σας λέω ότι δεν υπάρχει προστασία και ότι ο νόμος είναι πολύ λάστιχο".

    Πρόεδρος: Αν οι νόμοι έχουν παράθυρα ή όχι είναι άλλο θέμα. Εσείς όμως τι θέλετε;

    Σερίφης: Λόγω αρχής και μόνο, να υπάρχουν οι τηλεοπτικές κάμερες.

    Φήμες περί παράνομης μαγνητοσκόπησης και ηχογράφησης

    Εκτός και εντός δικαστικής αίθουσας όπου και πραγματοποιείται η δίκη των δικών, έντονες ήταν από χθες οι φήμες περί παράνομης μαγνητοσκόπησης και ηχογράφησης αποσπασμάτων της διαδικασίας. Για το θέμα αυτό ο εισαγγελέας Εδρας έθεσε ερώτημα στον Πρόεδρο του δικαστηρίου.

    Εισαγγελέας Εδρας Χρήστος Λάμπρου: "Υπάρχουν φήμες ότι κάποιοι λαμβάνουν παρανόμως ήχο και εικόνα".

    Πρόεδρος: "Το απαγορεύει ο νόμος, ο οποίος προβλέπει αυστηρές ποινές. Παρακαλώ μην μας φέρετε σε δύσκολη θέση. Εγώ έχω την ευθύνη αστυνόμευσης της αίθουσας, αλλά δεν είμαι αστυνόμος. Παρακαλώ μην μας φέρετε σε δύσκολη θέση τουλάχιστον πριν αποφανθούμε για την είσοδο τηλεοπτικών καμερών, και τότε. . . χαράς ευαγγέλια".

    Πρόταση της ΕΣΗΕΑ

    Η ΕΣΗΕΑ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, καταθέτοντας πρόταση και για μερική κάλυψη της δικής δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Πάνος Σόμπολος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις προς τους δημοσιογράφους και τόνισε ότι ήδη έχουν δοθεί λύσεις σε 27 θέματα που τέθηκαν από την ΕΣΗΕΑ και επικαλέστηκε γι' αυτό σχετική δήλωση του προεδρεύοντος της Ενωσης Συντακτών.

    [14] Ενσταση για τη σύνθεση του δικαστηρίου

    5/3/2003 5:01:00 μμ

    Με την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης για τη σύνθεση του δικαστηρίου θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη, η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη ''17Ν''. Αργά το μεσημέρι άρχισε να αναπτύσσεται η ένσταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Το λόγο έλαβε ο συνήγορος του Νίκου Παπαναστασίου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο οποίος τόνισε ότι παραβιάζεται το άρθρο 8 του Συντάγματος που αφορά στον τρόπο επιλογής των δικαστών. Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη τα ονόματα των δικαστών που μπήκαν στην κληρωτίδα δεν επελέγησαν από τους 176 εφέτες και προέδρους εφετών αλλά από το ένα έκτο αυτών. Ο κ.Ρουμελιώτης απηύθυνε το ερώτημα πως επελέγησαν οι δικαστές, με ποια κριτήρια και ποια ονόματα μπήκαν στην κληρωτίδα.

    ''Πολιτικές οι διώξεις'' λένε οι κατηγορούμενοι

    Κατά την δεύτερη ημέρα της δίκης, την Τρίτη, τοποθετήθηκαν επί του κατηγορητηρίου οι 19 κατηγορούμενοι.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είπε ότι βρίσκεται στο εδώλιο επειδή το θέλουν οι Αμερικανοί και οι συνεργάτες τους στην κυβέρνηση.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μίλησε για δίκη έκτακτων μέτρων, ειδικών ποινών και δίκη φρονημάτων και πολιτική.

    Ο Σάββας Ξηρός μίλησε για προκατειλημμένο και αναρμόδιο δικαστήριο.

    Το κατηγορητήριο αποδέχθηκαν εν μέρει μόνο οι Πάτροκλος Τσελέντης, Σωτήρης Κονδύλης και Κώστας Τέλιος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σχολίασε την Τετάρτη ότι οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να δικαστούν ιδεολογικά και δεν υπάρχει πολιτική δική στην Ελλάδα. Η αναφορά του κ. Πρωτόπαπα αφορούσε σε σχόλια σύμφωνα με τα οποία η έκδοση καρτών διαπίστευσης υπό τον τίτλο ''διαπίστευση σε ποινική δίκη'' προκαταλαμβάνει την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά το αν η συγκεκριμένη δίκη έχει πολιτικό ή ποινικό χαρακτήρα. Οπως είπε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με τη δικονομία υπάρχουν δυο είδη δικών, ποινικές και αστικές. Και η συγκεκριμένη δίκη εντάσσεται στις ποινικές, ανεξάρτητα αν μια ποινική δράση ή ένα ποινικό έγκλημα έχει πολιτικές επιπτώσεις. Δεν αρνήθηκε επίσης ότι η δράση της ''17Ν'' είχε πολιτικές επιπτώσεις κυρίως σε ό,τι αφορά στο διεθνές κύρος της χώρας. Τόνισε πάντως ότι η σύλληψη των μελών της ''17Ν'' συνιστά ένα βαρύ ιδεολογικό και επιχειρησιακό πλήγμα στη συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση.

    [15] Με τους δημοσιογράφους ''τα έβαλε'' ο Γιωτόπουλος

    5/3/2003 12:01:00 μμ

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διακοπής της δίκης, την Τετάρτη, εξέφρασε τη δυσφορία του και πρόσθεσε ότι επί οχτώ μήνες τον έβγαζαν αρχηγό της 17Ν. "Δεν θα με βγάλετε τώρα αρχηγό και με τις κραυγές σας", προσθέτοντας ότι "επί οχτώ μήνες δεν υπάρχει άνθρωπος που να στιγματίστηκε περισσότερο από τον ίδιο". Επίσης οι δημοσιογράφοι υπέβαλαν ερωτήσεις και στο Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος, όμως, δεν έδωσε καμία απάντηση.

    [16] ΗΠΑ: ''Παρανοήθηκαν οι δηλώσεις Μίλερ''

    5/3/2003 6:00:00 μμ

    Η κυβέρνηση επιμένει στις δηλώσεις που έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Τόμας Μίλερ ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Νιου Γιορκ Τάϊμς'' είχε υποστηρίξει ότι δικάζεται κυρίως ο επιχειρησιακός κορμός της ''17Ν'', αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχουν ασύλληπτα ηγετικά στελέχη. Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ισχύουν οι χθεσινές του δηλώσεις επί του θέματος και μάλιστα χωρίς τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει προκειμένου να ενημερωθεί για το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Μίλερ. Είδα ακριβώς τί είχε πει, ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο οποίος πρόσθεσε ότι σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ακόλουθο Τύπου της Αμερικανικής πρεσβείας ο οποίος υποστήριξε ότι, κατά την άποψή του, παρανοήθηκαν οι δηλώσεις του κ. Μίλερ.

    ''Περίεργη βιασύνη'' και από στελέχη της Ν.Δ''

    Ο κ. Πρωτόπαπας, ο οποίος χθες μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ότι ο κ. Μίλερ βιάζεται, δήλωσε σήμερα ότι την ίδια ''περίεργη βιασύνη'' με τον Αμερικανό πρέσβη, έδειξαν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

    "Αν κάποιοι πολιτικοί έχουν διαφορετική άποψη και στοιχεία πρέπει να τα πουν αλλιώς να περιμένουν την εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη από όπου θα δοθούν όλες οι απαντήσεις. Ας έχουν λίγη υπομονή, τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στο ζήτημα αυτό δεν χρειάζονται πολλά λόγια αλλά στάση ευθύνης".

    Οι δηλώσεις Μίλερ και στη δικαστική αίθουσα

    Κατά την 3η μέρα της πολύκροτης δίκης για την υπόθεση της τρομοκρατικής υπόθεσης 17Ν, ο συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη σχετικά με την εκδικαζόμενη υπόθεση.

    Συν. Γιωτόπουλου: ''Είναι ένας άτυπος παράγων, ο πρέσβης, αλλά όταν μιλά δεν είναι κάτι που περνάει στο βρόντο, ασκείται πίεση στην κοινωνία. Επίσης δεν καταλαβαίνω τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που χθες πήρε θέση, στο Πρες Ρουμ. Σ εμένα απευθύνεται; Σε σας απευθύνεται κύριε πρόεδρε!''.

    Πρόεδρος: "Κύριε συνήγορε τι με ενδιαφέρει εμένα τι λέει ο πρέσβης, τι λέει ο ένας και ο άλλος; Με ξέρετε εμένα να φοβάμαι κανέναν; Εχει ακουστεί κάτι τέτοιο; Εχουμε μια ιστορία όλοι μας''.

    [17] Επιστολή του ΔΣΑ προς τους δικηγόρους

    5/3/2003 12:56:00 μμ

    Δημήτρης Παξινός

    Σύσταση στους δικηγόρους να αποφεύγουν κάθε μορφής αναπαραγωγής της δίκης έκανε την Τετάρτη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός επισημαίνει ότι η μεταφορά της δίκης από την αίθουσα του δικαστηρίου στα ΜΜΕ και η αντιπαράθεση των δικηγόρων προς υπεράσπιση των εντολέων τους δεν συνάδει με το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου ως υπερασπιστή. Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι οι δικηγόροι οφείλουν να περιφρουρήσουν το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος και της δικαιοσύνης και να δικαιώσουν την θεσμική αποστολή, που ο νόμος τους αναθέτει και οι εντολείς τους εμπιστεύτηκαν.

    [18] Εκρηξη σε λεωφορείο στη Χάιφα του Ισραήλ

    5/3/2003 5:11:00 μμ

    Δεκαπέντε νεκροί και περισσότεροι από σαράντα τραυματίες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε σε λεωφορείο στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ. Οι αρχές φοβούνται δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για έργο Παλαιστίνιου καμικάζι.

    Έκτακτα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν στρατός και αστυνομία

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 2.30 μ.μ.(τοπική ώρα) στο προάστιο Καρμελία στα βόρεια της πόλης.

    Το αστικό λεωφορείο ήταν γεμάτο από κόσμο, κυρίως από φοιτητές και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες καταστράφηκε ολοσχερώς.

    "Διαλύθηκε η οροφή, τα παράθυρα και οι πόρτες του. Τίποτα δεν έμεινε" δήλωσε μία νεαρή κοπέλα στο τοπικό ραδιόφωνο.

    Για την κατασκευή της βόμβας, εκτιμά η αστυνομία, χρησιμοποιήθηκαν περίπου 60 κιλά εκρηκτικών υλών, ενώ από την έκρηξη συντρίμμια από το λεωφορείο εκτινάχθηκαν έως και 30 μέτρα μακριά.

    Αν τελικά πρόκειται για έργο Παλαιστινίου καμικάζι, θα είναι η πρώτη βομβιστική επίθεση, που σημειώνεται από τον Ιανουάριο, όταν σε διπλή επίθεση καμικάζι στο Τελ Αβίβ, έχασαν τη ζωή τους 22 άτομα.

    Οι πρώτες αντιδράσεις

    Ο Αμπντέλ Αζιζ Ραντίσι, εκπρόσωπος της Χαμάς, ενώ εγκωμίασε το έργο των βομβιστών δεν ανέλαβε για λογαριασμό της οργάνωσης την ευθύνη της επίθεσης.

    " Δεν θα σταματήσουμε την αντίσταση μας" είπε χαρακτηριστικά.

    Την επίθεση καταδίκασε δια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    "Ο πρόεδρος, καταδικάζει το νέο κρούσμα βίας, εναντίον αμάχων στο Ισραήλ" δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε:

    "Το μήνυμα του προέδρου προς τους τρομοκράτες είναι ότι οι προσπάθειες τους θα αποτύχουν".

    "Μια νέα κτηνωδία των Παλαιστινίων τρομοκρατών" είπε αναφερόμενος στην βομβιστική επίθεση, ο Μαρκ Σόφερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

    Πηγές: Reuters, Associated Press

    [19] Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα

    5/3/2003 1:32:00 μμ

    Την ανάπτυξη επιπρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στη Βόρειο Κορέα διέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την αναχαίτιση αμερικανικού αεροσκάφους από την Πιονγκ Γιανγκ. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να συνοδεύουν τα αναγνωριστικά αεροπλάνα. Οι αξιωματούχοι δεν ανακοίνωσαν τι είδους στρατιωτικές δυνάμεις πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή, όμως ο ανταποκριτής του BBC στο αμερικανικό Πεντάγωνο αναφέρει ότι μπορεί να σταλούν και βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

    Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι σχεδίαζαν να στείλουν περισσότερα από 20 βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-1 and B-52 στο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, Γκουάμ. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν εκεί και περίπου 2.000 στρατιώτες.

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιμένουν ότι η εν λόγω απόφαση είχε ληφθεί την Παρασκευή και ότι δεν πρόκειται για αντίποινα μετά την αναχαίτιση του αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους από μαχητικά της Βορείου Κορέας.

    ΠΗΓΕΣ: BBC, BBC GREEK

    [20] Αποδείξεις ότι ζει ο Μπιν Λάντεν στην κατοχή του Σέιχ Μοχάμεντ

    5/3/2003 4:17:00 μμ

    Χειρόγραφες επιστολές του Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι οποίες βρέθηκαν στην κατοχή του υψηλόβαθμου στελέχους της αλ-Κάιντα Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο στο Πακιστάν, φαίνεται πως αποδεικνύουν πως ο αρχηγός του τρομοκρατικού δικτύου είναι ζωντανός και κρύβεται ''στην περιοχή'', δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος της πακιστανικής ασφάλειας. ''Υπάρχουν στοιχεία, όπως επιστολές και άλλα πράγματα που βρέθηκαν στην κατοχή του Χάλεντ Σέιχ Μοπχάμεντ, τα οποία υποδηλώνουν έντονα ότι ο Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και μπορεί να κρύβεται στην περιοχή'', δήλωσε ο αξιωματούχος προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Μέτρα καταστολής κατά της Αλ-Κάιντα θα λάβει το Πακιστάν

    Ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Φάισαλ Σάλεχ Χαγιάτ δήλωσε την Τετάρτη πως το Πακιστάν διαθέτει πλέον ''σημαντικές πληροφορίες'' που του επιτρέπουν να ''λάβει μέτρα καταστολής'' για να εξαλείψει τα παρακλάδια της αλ-Κάιντα στην επικράτειά του, ''είτε είναι ενεργά είτε εν υπνώσει'', βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μετά τη σύλληψή τους.

    Ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος φέρεται ως ο οργανωτής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και ο Μουστάφα αλ-Χαουσάουι, που φέρεται να μεταβίβασε κεφάλαια στους τρομοκράτες, συνελήφθησαν το Σάββατο στο βόρειο Πακιστάν.

    Έπειτα από τρεις ημέρες ανάκρισης από Πακιστανούς και Αμερικανούς πράκτορες, ο Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Κουβέιτ από Πακιστανούς γονείς, και ο Σαουδάραβας Μουστάφα αλ-Χαουσάουϊ, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς την Τρίτη στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, στο Αφγανιστάν, όπου ο αμερικανικός στρατός έχει δημιουργήσει ένα κέντρο κράτησης.

    ''Δεν πρέπει να βασανιστεί'' λέει η Διεθνής Αμνηστία

    Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πάντως την Τετάρτη πως ο Σέιχ Μοχάμεντ θα πρέπει να δικαστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και να μην υποβληθεί σε βασανιστήρια για να αποσπαστούν απ' αυτόν πληροφορίες. ''Όλες οι κατάλληλες τεχνικές'' και ''το πλήρες φάσμα των επιτρεπτών ανακριτικών τεχνικών'' θα χρησιμοποιηθούν χωρίς να παραβιαστεί η γραμμή που χωρίζει τις τεχνικές αυτές από τα βασανιστήρια, έχουν δηλώσει Αμερικανοί αξιωματούχοι. Αλλά η Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της εξαιτίας πληροφοριών για τις τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ κατά την ανάκριση των υπόπτων, περιλαμβανομένου του Μοχάμεντ.

    Η Ουάσινγκτον Ποστ έχει αναφέρει πως οι Αμερικανοί ανακριτές χρησιμοποιούν τεχνικές ''πίεσης και περιορισμού''. ''Παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου από Αμερικανούς αξιωματούχους, η χρησιμοποίηση της στέρησης των αισθήσεων (κουκούλες), του παρατεταμένου φυσικού περιορισμού (αλυσίδες) και η άρνηση χορήγησης ιατρικής φροντίδας είναι όλα χαρακτηριστικά στοιχεία βασανισμού και, ως ψυχολογικά βασανιστήρια, απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο'', τονίζει η οργάνωση σε δήλωσή της.

    ''Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 να προσαχθούν στη δικαιοσύνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο''. Η Αμνηστία προσθέτει πως πράκτορες υπεύθυνοι για το βασανισμό ή την κακομεταχείριση κρατουμένων είναι πιθανό να διωχθούν.

    Μήνυμα της Αλ-Κάιντα στο διαδίκτυο

    Την ίδια ώρα μήνυμα που αποδίδεται στην αλ Κάιντα και εμφανίστηκε σε ιστοσελίδα στο Ιντερνετ κάνει λόγο για επιθέσεις εναντίον δυτικών συμφερόντων σε όλα τα ισλαμικά εδάφη.

    ''Καλούμε τους λαούς του έθνους μας να πάρουν τα όπλα, να αποθηκεύσουν πυρομαχικά και να αρχίσουν έναν ιερό πόλεμο εναντίον της συμμαχίας των Σταυροφόρων και των Εβραίων και των συμφερόντων τους σε όλες τις ισλαμικές χώρες'', γράφει το ''πολιτικό γραφείο'' της αλ Κάιντα στο μήνυμα αυτό.

    [21] ΗΠΑ: Πόλεμος χωρίς τον ΟΗΕ

    5/3/2003 7:45:00 μμ

    Εντείνουν τις πολεμικές τους προετοιμασίες οι ΗΠΑ ενόψει ενός πιθανού πολέμου με το Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν έναν πόλεμο κατά του Ιράκ με ή χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Εξάντληση των διπλωματικών μέσων και παράταση των ελέγχων από τους επιθεωρητές ζήτησαν με κοινές τους δηλώσεις οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας.

    Πάουελ: ''Εχουμε τις ψήφους''

    Σαφές έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν έναν πόλεμο κατά του Ιράκ με ή χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, δείχνοντας τις πρόθεσεις των ΗΠΑ.

    Ο Πάουελ τόνισε επίσης, πως η κατάθεση προς ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μίας νέας απόφασης για το Ιράκ, που θα εξουσιοδοτεί τη χρήση βίας, δεν είναι ακόμη βέβαιη και πρόκειται να αποφασισθεί στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, έπειτα κι από τις διαβουλεύσεις "με τους ομολόγους μας, μεταξύ αυτών και με την Ρωσία".

    Το ίδιο επισήμανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων, τονίζοντας ότι η ακριβής ημερομηνία της ψηφοφορίας ''εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζητήσεων''.

    Ο Μπλερ πρόσθεσε πάντως ότι, εάν ο Σαντάμ Χουσέιν δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις επιταγές του ΟΗΕ, θα υπάρξει οπωσδήποτε ψηφοφορία για την έγκριση του σχεδίου, το οποίο ανοίγει το δρόμο στην πολεμική σύγκρουση.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είχε δηλώσει ότι ο Τόνι Μπλερ, διατηρεί την πεποίθηση ότι θα υιοθετηθεί στον ΟΗΕ η δεύτερη απόφαση για το Ιράκ.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή ένα δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ θα έχει την υποστήριξη ''εννέα ή δέκα ή και περισσότερων'' χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας παράλληλα ότι η ειρήνη δεν έχει πολλές πιθανότητες υπέρ της.

    Αντίθετες Γαλλία-Γερμανία-Ρωσία σε μία απόφαση υπέρ της επίθεσης

    Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν στο Παρίσι τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν απέναντι στο σχέδιο νέας απόφασης που θα καταθέσουν οι ΗΠΑ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, και η οποία θα επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    "Δεν θα αφήσουμε να περάσει ένα σχέδιο απόφασης που θα επιτρέπει την προσφυγή στη βία", δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν παρουσία των ομολόγων του της Ρωσίας και της Γερμανίας. Δηλώνοντας ότι η Ρωσία και η Γαλλία "θα αναλάβουν όλες τους τις ευθύνες στο Συμβούλιο Ασφαλείας" του ΟΗΕ, ο αρχηγός της γαλλικής διπλωματίας πρόσθεσε: "οι επιθεωρήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' άπειρον, ο κοινός μας στόχος παραμένει ο αποτελεσματικός και πλήρης αφοπλισμός του Ιράκ".

    Οι τρεις αξιωματούχοι υπενθύμισαν ότι και η Κίνα ταυτίζεται με τις απόψεις τους.

    Γαλλία και η Ρωσία, μετά από τις συνομιλίες που είχε ο Ζακ Σιράκ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, επιβεβαίωσαν τη θέση τους για αφοπλισμό του Ιράκ με ειρηνικά μέσα και την αντίθεση τους σε μία απόφαση του ΟΗΕ με την οποία θα εγκρίνεται η προσφυγή σε στρατιωτική ισχύ εναντίον του Ιράκ, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εκπροσώπου του Γάλλου προέδρου.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ υποβάθμισε τις δηλώσεις της Γαλλίας και της Ρωσίας. "Όπως το έχω πει συχνά, θα συνεχίσουμε να ακούμε διαφορετικές δηλώσεις που προέρχονται από διάφορα άτομα στον κόσμο. Ο πρόεδρος Μπους θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας και τους ηγέτες τους. Ο πρόεδρος είπε, και το ίδιο έκανε χθες και ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Πάουελ, ότι είναι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Αρι Φλέισερ.

    Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται από νομική άποψη μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξαπολύσουν μιαν επίθεση εναντίον του Ιράκ, δήλωσε σήμερα από τη Μόσχα ο Στίβεν Ρέιντμεϊκερ, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. "Βέβαια, η απόκτησή της θα ήταν πολύ χρήσιμη πολιτικά και γι' αυτό προσπαθούμε να την εξασφαλίσουμε. Όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην πολιτική χρησιμότητα και τη νομική αναγκαιότητα", πρόσθεσε.

    Χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είχε υπογραμμίσει στο BBC, ότι η Μόσχα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στην έκδοση ενός νέου ψηφίσματος για το Ιράκ.

    Εξαπατά το Ιράκ υποστηρίζει ο Ράμσφελντ

    Την ίδια ώρα, στο Ιράκ ακόμα εννέα πύραυλοι τύπου αλ-Σαμούντ 2 πρόκειται να καταστραφούν σήμερα, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο από την αρχή της διαδικασίας καταστροφής των πυραύλων αυτών, την 1η Μαρτίου.

    Η έως τώρα πρόθεση του Ιράκ για αφοπλισμό όπως αυτός προτάσσεται μέσω των αποφάσεων του ΟΗΕ, δεν φαίνεται να πείθει τις ΗΠΑ. Χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε πως η καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ 2 από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν δεν αποτελεί πραγματικό σημάδι αφοπλισμού του Ιράκ, τονίζοντας πως πιστεύει ότι ο Σαντάμ εξακολουθεί να παράγει όπλα.

    Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο πόλεμος μπορεί ακόμη να αποφευχθεί εάν ο Σαντάμ Χουσέιν αποφασίσει να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη ή να φύγει από τη χώρα ή αν ανατραπεί με πραξικόπημα.

    [22] Πράσινο φως του τουρκικού στρατού στις ΗΠΑ

    5/3/2003 2:35:00 μμ

    Παρά την καταψήφιση από το τουρκικό κοινοβούλιο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ. Ο στρατηγός Οζκιόκ σε μία από τις σπάνιες παρεμβάσεις του ενώπιον δημοσιογράφων, ταυτίστηκε με τις θέσεις της κυβέρνησης όπως εκφράζονται στο σχέδιο ψηφίσματος.

    Αυστηρή προειδοποίηση προς τους Κούρδους του Ιράκ

    Παράλληλα, ο Τούρκος στρατηγός, διατύπωσε αυστηρή προειδοποίηση προς τους Κούρδους του Ιράκ ότι θα υποστούν τις συνέπειες σε περίπτωση σύγκρουσής τους με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. ''Τους υπενθυμίζω το νόμιμο δικαίωμά μας να υπερασπισθούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ελπίζω ότι θα είναι αρκετά προσεκτικοί και συνεργάσιμοι'', είπε ο Οζκιόκ.

    ''Εκείνοι που θέλουν να αντικαταστήσουν την ειρήνη με τη σύγκρουση θα αναλάβουν επίσης την ευθύνη και τις συνέπειες'', κατέληξε ο στρατηγός.

    Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε επίσης ότι η Τουρκία θα υποστεί ζημία σε περίπτωση πολέμου και θα βρεθεί σε καλύτερη θέση για να περιορίσει τη ζημία αυτή, εάν ταχθεί στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [23] Σημαντικές οι απώλειες των ΗΠΑ σε ένα πόλεμο με το Ιράκ

    5/3/2003 1:17:00 μμ

    Πόλεμος χωρίς ανθρώπινες απώλειες στο πεδίο της μάχης δεν υπάρχει. Και αυτό ισχύει τόσο για τους επιτιθέμενους όσο και για τους αμυνόμενους. Αυτό προσπάθησε να επισημάνει ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, που προειδοποίησε χθες τους συμπατριώτες του πως οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα υποστούν απώλειες σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, εκτιμώντας πως αυτός πρόκειται να είναι πιο αιματηρός από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

    "Οι Αμερικανοί θα πρέπει να κατανοήσουν πως εάν ο στρατός λάβει διαταγές να εισβάλει στο Ιράκ, αυτό θα σημάνει πόλεμο κι ο πόλεμος αυτός θα είναι πολύ επικίνδυνος και βρώμικος και θα υπάρχουν απώλειες", τόνισε ο Μάγιερς, μιλώντας στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο WMAL.

    Ο ίδιος τόνισε πως του είναι αδύνατον να προβλέψει το μέγεθος των απωλειών και πρόσθεσε πως δύο από τους παράγοντες αβεβαιότητας για τις ανθρώπινες απώλειες σχετίζονται με το κατά πόσον το Ιράκ θα χρησιμοποιήσει, ή όχι, χημικά και βιολογικά όπλα, και από τη θέληση του ιρακινού στρατού να πολεμήσει.

    "Δεν μπορώ να σκεφθώ εάν κάποιος που φορά στολή μπορεί να υποσχεθεί πως αυτός θα είναι ένας πόλεμος δίχως απώλειες", τόνισε. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο το 1991 οι τότε αμερικανικές απώλειες ήταν μόλις 250 οπλίτες.

    [24] Αντίθετος στον πόλεμο ο Ισλαμικός κόσμος

    5/3/2003 4:29:00 μμ

    Την πλήρη αντίθεσή της σε ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ, διακήρυξε η έκτακτη σύνοδος της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, στο τέλος των εργασιών της στο Κατάρ. Το κείμενο της σχετικής απόφασης υπογραμμίζει την άρνηση των ισλαμικών χωρών ''να μετάσχουν σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια'' στο Ιράκ και την επιθυμία τους να ''διαφυλαχθεί η εδαφική ενότητα'' της χώρας αυτής. Στην ίδια απόφαση οι μετέχοντες στη διάσκεψη καλούν επίσης τη διεθνή κοινότητα να ''υποστηρίξει τις προσπάθειες των ισλαμικών χωρών για την αποτροπή του πολέμου'' και χαιρετίζει τις εκκλήσεις που έχουν διατυπώσει πολλές χώρες του κόσμου υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ και των διπλωματικών προσπαθειών για μία ειρηνική λύση της κρίσης.

    Φραστικό επεισόδιο μεταξύ Ιράκ και Κουβέιτ

    Νωρίτερα, η θέση του Κουβέιτ για ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και η χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα ως ορμητήριο για μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, έκανε στενό συνεργάτη του Σαντάμ Χουσείν να επιτεθεί φραστικά εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μοχάμεντ Σαμπάχ αλ Σαμπάχ χαρακτηρίζοντάς τον "γάιδαρο" και "προδότη".

    Η διένεξη σημάδευσε την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης που συζητά την ιρακινή κρίση.

    Κατά τα άλλα στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου ο εμίρης του Κατάρ σεϊχης Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, προειδοποίησε για την επιδείνωση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ από τη σύνοδο.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ, από την πλευρά του, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε στη σύνοδο κορυφής τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της ιρακινής κρίσης και ζήτησε τη συνέχιση των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

    [25] Μέτρα πρόληψης επίθεσης στο Ισραήλ

    5/3/2003 1:22:00 μμ

    Εκτιμώντας ότι η ημερομηνία της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ιράκ ''πλησιάζει'', ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα τους πολίτες της χώρας να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα εφόδια, ώστε ν' αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επίθεση με ιρακινούς πυραύλους. Στα φυλλάδιά της η υπηρεσία Πολιτικής άμυνας καλεί τους Ισραηλινούς να εφοδιαστούν κυρίως με εμφιαλωμένο νερό, τρόφιμα σε κονσέρβες, μπαταρίες, φακούς, ταινίες και πλαστικά φύλλα για να στεγανοποιήσουν ένα δωμάτιο τους σπιτιού τους σε περίπτωση επίθεσης με χημικά ή βιολογικά όπλα.

    Στον πόλεμο του Κόλπου το 1991, το Ιράκ είχε εκτοξεύσει 39 πυραύλους Σκούντ με συμβατικές κεφαλές στο Ισραήλ, προκαλώντας το θάνατο δύο ατόμων, τον τραυματισμό εκατοντάδων και ζημιές σε πολλά σπίτια κυρίως στην περιοχή του Τελ-Αβίβ.

    Προληπτικά συστοιχίες πυραύλων του αμερικανού στρατού έχουν αναπτυχθεί από χθες στον τομέα του Τελ-Αβίβ και της Γιάφας, ενώ το Ισραήλ έχει ήδη θέσει σε ετοιμότητα τις δικές του συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ και Arrow.

    O αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών του ισραηλινού στρατού στρατηγός Ααρόν Ζεεβί δήλωσε χθες ότι, το Ιράκ δεν έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη πυραύλων στο δυτικό τμήμα του που να μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ.

    [26] Συναλλαγές με τις ΔΟΥ μέσω τηλεφώνων και e-mail

    5/3/2003 4:25:00 μμ

    Απλουστεύονται οι διαδικασίες σε τέσσερις τομείς συναλλαγών των επιχειρήσεων και των φορολογούμενων πολιτών με την εφορία. Τις αλλαγές ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι επιδίωξη της πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο, είναι να μην προσέρχονται πλέον οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις εφορίες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους και αυτό να γίνεται μέσω τηλεφώνου, φαξ, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με την απλή γραπτή αίτηση, ανάλογα με την περίπτωση.

    Προς διευκόλυνση των πολιτών και αποσυμφόρηση των εφοριών

    Οι περιπτώσεις στις οποίες μεταβάλλεται ο τρόπος παροχής τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι οι εξής:

    Για την έναρξη εργασιών επιχείρησης ή επαγγέλματος: Υποβολή μόνο της δήλωσης χωρίς την προσκόμιση των δικαιολογητικών. Τα δικαιολογητικά παραμένουν και φυλάσσονται στην έδρα της επιχείρησης και επιδεικνύονται σε κάθε έλεγχο. Στις περιπτώσεις που τα δικαιολογητικα είναι ελλιπή, θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις.

    Υποβολή δήλωσης αλλαγής έδρας επιχείρησης χωρίς μετάβαση στη ΔΟΥ, αλλά με αλληλογραφία.

    Κατάργηση της προληπτικής αυτοψίας κατά την έναρξη και πραγματοποίηση κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης.

    Κατάργηση της αναγκαίας παρουσίας στην εφορία για υποβολή δήλωσης γνωστοποίησης της μεταβολής των λογιστικών χαρακτηριστικών της επιχείρησης.

    Αυτό απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από 130.000 επισκέψεις στις εφορίες για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

    1. Για μη τήρηση βιβλίων υποκαταστήματος, όταν μεταβιβάζονται οι εγγραφές με απευθείας σύνδεση στο κεντρικό (on line).

    2. Για ενημέρωση των μηχανογραφικά τηρουμενων βιβλίων, εκτός έδρας.

    3. Για τη χρησιμοποίηση περισσότερων σειρών συγχρόνως για κάθε είδος στοιχείου.

    4. Για την αφαίρεση ή αντικατάσταση της μνήμης των φορολογικών μηχανισμών.

    5. Κατά την επέκταση της χρήσης του ενιαίου μηχανογραφικού εντύπου για έκδοση και άλλου φορολογικού στοιχείου ή άλλης σειράς στοιχείων από ήδη θεωρημένο έντυπο.

    6. Σε περίπτωση βλάβης του Η/Υ ή γενικά μη λειτουργίας του λογισμικού, για δεκαήμερη παράταση ενημέρωσης των βιβλίων.

    7. Για την παρακολούθηση των λογιστικών στοιχείων όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων στην κεντρική μονάδα της έδρας.

    8. Για την ανάθεση έκδοσης εγγράφων μεταφοράς σε αντιπρόσωπο ή πράκτορα, από μεταφορέα που πραγματοποιεί θαλάσσιες ή εναέριες μεταφορές.

    9. Για την αρχική εγκατάσταση-προσθήκη μείωση εγκατάστασης αυτόματων πωλητών ή τη μεταφορά τους.

    10. Χρησιμοποίηση από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων για τη μεταφορά των υπαλλήλων προκειμένου να μην εκδίδουν δελτία κίνησης.

    11. Για την τήρηση ενιαίας αρίθμησης κατά την έκδοση φορολογικών στοιχείων από παραδρομή (αφορά δήλωση πριν το φορολογικό έλεγχο).

    12. Για την από παραδρομή έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων (αφορά δήλωση πριν το φορολογικό έλεγχο).

    13. Για την επανάληψη της αρίθμησης κατά την έκδοση στοιχείων από παραδρομή (αφορά δήλωση πριν το φορολογικό έλεγχο).

    14. Για την επανάληψη της ενιαίας αρίθμησης των βιβλίων που τηρούνται σε κινητά φύλλα και των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται.

    15. Για την τήρηση των βιβλίων και στοιχείων εκτός έδρας, αλλά εντός χωρικής αρμοδιότητας της ΔΟΥ.

    16. Για την τήρηση των βιβλίων και των στοιχείων των Ανωνύμων Εταιριών των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης σε εγκατάσταση εντός του ιδίου νομού.

    17. Για την τήρηση των βιβλίων και στοιχείων εκτός έδρας αλλά σε τόπο χωρικής αρμοδιότητας άλλης ΔΟΥ της ίδιας πόλης, εκτός Αττικής-Θεσσαλονίκης.

    18. Για την πρώτη αλλαγή του χρόνου λήξης της διαχειριστικής περιόδου.

    19. Για την πρώτη αλλαγή της μεθόδου προσδιορισμού της τιμής κτήσης των αποθεμάτων ή του ιστορικού κόστους παραγωγής.

    20. Αλλαγή του τόπου χρήσης των φορολογικών ταμειακών μηχανών από μια εγκατάσταση της επιχείρησης σε άλλη.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή αποτελούμενη από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και από φορείς (ΓΣΕΕ, επιμελητήρια κ.α.), η οποία θα εξετάζει τρόπους περαιτέρω απλοποίησης των συναλλαγών. Οι αλλαγές θα ανακοινώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Φόρος στις υπεράκτιες εταιρίες

    Ο κ. Χριστοδουλάκης έδωσε στη δημοσιότητα και την εγκύκλιο για την εφαρμογή του φόρου 3% στα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι οff shore εταιρίες (υπεράκτιες). Ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι 20 Ιουλίου.

    Ωστόσο παρέχεται η δυνατότητα και κίνητρα μεταβίβασης των ακινήτων αυτών στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους. Η δυνατότητα αυτή ισχύει για το διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2003.

    Τα κίνητρα αφορούν στην απαλλαγή από το φόρο του 3% και στην καταβολή μειωμένου κατά 50% του φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς.

    Επίσης δεν θα εφαρμόζεται το τεκμήριο αγοράς του ακινήτου με την προϋπόθεση ότι κατά το χρόνο κτήσης του ακινήτου από την εταιρία η δαπάνη αγοράς του καλυπτόταν με δηλωμένα εισοδήματά της.

    [27] Αισιοδοξία Χριστοδουλάκη για το ρυθμό ανάπτυξης

    5/3/2003 4:02:00 μμ

    Ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 3,8% το 2003 είναι εφικτός ακόμα και υπό την παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Όπως υποστηρίζει, οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης, θα επανέλθουν σε κατάσταση ισχυρότερης ανάπτυξης και μικρότερων πληθωριστικών πιέσεων αμέσως μετά τον ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ. Αναφερόμενος στον πληθωρισμό της Ελλάδας τον Φεβρουάριο, προέβλεψε ότι θα αυξηθεί σημαντικά, σε επίπεδα που όπως είπε, θα θυμίσουν τον Ιανουάριο του 2002.

    Συγκυριακή η πτώση του ΧΑΑ

    Τότε, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 4%.

    Ερωτηθείς γαι την πορεία του ΧΑΑ ο υπουργός χαρακτήρισε συγκυριακή την πτώση του και την απέδωσε στο ευρύτερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές λόγω των διεθνών εξελίξεων.

    [28] Στο στόχαστρο της ΝΔ η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

    5/3/2003 2:18:00 μμ

    Αδιέξοδη χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος Tύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των τομεαρχών του κόμματος του που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. "Η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, όπως τη ζουν καθημερινά οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις, είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη και προβληματική" τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος. Ο αρμόδιος συντονιστής επί των οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκουφης χαρακτήρισε και αυτός προβληματική την κατάσταση της οικονομίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "υπονομεύει την οικονομία στο βωμό προεκλογικών σκοπιμοτήτων".

    ''Πολιτικό το πρόβλημα της οικονομίας''

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει επηρεάζει και την ελληνική οικονομία, αλλά επισήμανε ότι η κατάσταση είναι βεβαρημένη λόγω της αδιέξοδης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αυτό φαίνεται, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, από τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν μεγάλη πτώση τζίρου και κερδών, από το Χρηματιστήριο που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού, το κύμα της ακρίβειας, την υψηλή ανεργία και την αδυναμία των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα δάνεια και τα χρέη τους.

    Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια νέα οικονομική πολιτική την οποία, όπως είπε, μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί και να εφαρμόσει ως κυβέρνηση.

    Ο συντονιστής της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης επισήμανε ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ επηρεάζουν συμπληρωματικά την ελληνική οικονομία και έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα και πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης. "Οι πράξεις και οι παραλείψεις της", είπε ο κ. Αλογοσκούφης, "προκαλούν μεγάλο κόστος στην οικονομία, την οποία", όπως είπε, "θυσιάζει η κυβέρνηση στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων". Ο κ. Αλογοσκούφης κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται μία νέα οικονομική πολιτική και μία νέα κυβέρνηση.

    [29] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Χ.Α.Κ.

    5/3/2003 4:25:00 μμ

    Την παραίτηση του έθεσε του ενώπιον του νέου υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού, ο πρόεδρος του κυπριακού χρηματιστηρίου Παύλος Σαββίδης. Επεξηγώντας τους λόγους της απόφασής του, ο κ. Σαββίδης αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του, ότι ο νέος υπουργός πρέπει να έχει την ευχέρεια να επιλέξει ελεύθερα τους στενούς συνεργάτες του σε μείζονος σημασίας οργανισμούς.

    [30] Το Αιγάλεω στους ''4'' για το Κύπελλο Ελλάδας

    5/3/2003 7:07:00 μμ

    Μαγικές στιγμές ζουν όλοι απόψε στο Αιγάλεω. Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα, στον επαναληπτικό προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος που έγινε στο Δημοτικό στάδιο της πόλης, απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τον Παναθηναϊκό και πήρε πανηγυρική πρόκριση για την τετράδα της διοργάνωσης, χάρη στη νίκη με 1-0 που είχε πετύχει στο πρώτο ματς, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το τέρμα των γηπεδούχων πέτυχε ο Αγρίτης στο 44΄, ενώ για τους φιλοξενούμενους σκόραρε ο Σαπάνης στο 4΄.

    Λεπτό προς λεπτό ο αγώνας

    Στο πρώτο πεντάλεπτο, λοιπόν, οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να προηγηθούν και να. . . ισοφαρίσουν το γκολ που είχαν δεχθεί στο "Απόστολος Νικολαίδης", στο πρώτο ματς. Από το κόρνερ του Λίνκαρ και την κεφαλιά του Κυργιάκου, ο Βαζέχα φάνηκε ν` ανατρέπεται από τους αμυντικούς του Αιγάλεω, ο διαιτητής Τεροβίτσας άφησε τη φάση να εξελιχθεί και ο Σαπάνης που έγινε αποδέκτης της μπάλας, δεν δυσκολεύτηκε να παραβιάσει την εστία του Μπίκιτς (0-1).

    Οι "Πράσινοι" στο 26΄έφτασαν κοντά σ΄ ένα δεύτερο γκολ, όμως ο Βαζέχα αν και βρέθηκε μόνος σε άδειο τέρμα μετά την ασθενή απόκρουση του Μπίκιτς, δεν μπόρεσε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Αιγάλεω. Ο Ελληνοπολωνός άσος, ένα λεπτό αργότερα, είχε μια δεύτερη ευκαιρία να πετύχει γκολ, όμως το σουτ που επιχείρησε από το ύψος του πέναλτι, η μπάλα έσκασε στο έδαφος πριν φύγει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Μπίκιτς.

    Το Αιγάλεω, ανέβασε θεαματικά την απόδοσή του και περιόρισε τον Παναθηναϊκό σε παθητικό ρόλο για το υπόλοιπο 20λεπτο. Στο 35΄ ο Κοτσώλης νίκησε τον Αγρίτη στο τετ-α-τετ που είχαν στο ύψος του πέναλτι, όμως ο τελευταίος, οκτώ λεπτά αργότερα βρήκε στόχο και έδωσε εκ νέου προβάδισμα στους γηπεδούχους όσον αφορά την υπόθεση πρόκριση. Συγκεκριμένα, από το κόρνερ του Εντουσέι, η μπάλα έφτασε στον Αγρίτη και αυτός από κοντά ισοφάρισε σε 1-1.

    Οι "Πράσινοι", στο 53ο λεπτό "άγγιξαν" το δεύτερο γκολ, όμως ο Βλάοβιτς αρχικά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μπίκιτς στο τετ-α-τετ που είχαν στο ύψος του πέναλτι, ενώ το νέο σουτ που επιχείρησε ο Κροάτης, απέκρουσε ακριβώς πάνω στη γραμμή ο Παπουτσής.

    Η πίεση από πλευράς φιλοξενουμένων στο τελευταίο μισάωρο του αγώνα έγινε ακόμη πιο ασφυκτική, όμως λίγο οι αμυντικοί του Αιγάλεω, λίγο ο Μπίκιτς έκαναν ό,τι έπρεπε ώστε η ομάδα του Χατζάρα να πανηγυρίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Διαιτητής: Τεροβίτσας Βασίλης

    Κίτρινες κάρτες: Αγγος, Βόκολος, Κωνσταντινίδης, Αλεξόπουλος.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Μπίκιτς, Παπουτσής, Εντουσέι, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Αγγος, Χατζής (46΄ Ουάνγκα), Σκοπελίτης, Χλωρός, Αγρίτης, Νικολόπουλος (61΄ Βελέντζας, 77΄ Χρήστου).

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κοτσώλης, Βόκολος, Σάριτς, Κυργιάκος (46΄ Μπασινάς), Πίτσος (77΄ Κόλκα), Σαϊνιο, Λίνκαρ, Σαπάνης, Κωνσταντινίδης, Βλάοβιτς (69΄ Λυμπερόπουλος), Βαζέχα.

    Τα αποτελέσματα

    ΑΕΚ-Πανιώνιος, σήμερα, στις 19.30 (Στον πρώτο γύρο το παιχνίδι έληξε 1-1)

    Αιγάλεω-Παναθηναϊκός 1-1 (στον α γύρο το σκορ ήταν 1-0

    Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 12/3 (στο πρώτο ματς το σκορ ήταν 1-3

    Εθνικός Αστέρας-Αρης 19/3 (στον πρώτο αγώνα το παιχνίδι έληξε 1-3)

    [31] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Μάντσεστερ Σίτι

    5/3/2003 6:31:00 μμ

    Σε διοικητική κρίση βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι, καθώς το μεσημέρι, ο Ντέιβιντ Μπερνστάιν, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτηση του από την προεδρία του συλλόγου. "Τους τελευταίους μήνες προέκυψαν διαφορές σχετικά με την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στον οικονομικό τομέα και το μάνατζμεντ της ομάδας. Γεγονός που μείωσε την ικανότητα μου να διευθύνω τον σύλλογο στην κατεύθυνση που εγώ επιθυμούσα", δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Μπερνστάιν που βρισκόταν στον "προεδρικό θώκο" από το 1998. Επικρατέστερος να αναλάβει την προεδρία, θεωρείται ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος, Τζον Γουόρντλ, που φέρεται προσκείμενος στον προπονητής της ομάδας, Κέβιν Κίγκαν.

    [32] Ενταση στη Βουλή για το ''Καραϊσκάκη''

    5/3/2003 5:34:00 μμ

    Έντονη αντιπαράθεση δημιουργήθηκε στη Bουλή για την τροπολογία με την οποία παραχωρείται για 50 χρόνια το γήπεδο Καραϊσκάκη στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης τόνισε ότι όλες οι μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη αγωνίζονται στην ιστορική τους έδρα, προσθέτοντας ότι το υπουργείο δεν προβαίνει σε χαριστικές συμφωνίες, αφού το ελληνικό δημόσιο δεν θα πληρώσει δραχμή για την ανακατασκευή του σταδίου Καραϊσκάκη.

    Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Αριστείδης Τσιπλάκος ζήτησε να υπάρξει έλεγχος της νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η τροπολογία είναι ανεκτή μόνο υπό απαράβατους όρους και βάσει της αρχής της ισότητας και για άλλες περιπτώσεις.

    Για εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών, έκαναν λόγο ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    Η προώθηση της σύμβασης ως διάταξη νόμου αποτελεί ακόμη διαφανέστερη διαδικασία, υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΝ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έφερε προς κύρωση στη Βουλή τη σχετική σύμβαση.

    [33] Τέλος τα online συγχωροχάρτια στις Φιλιππίνες!

    Αννίτα Πασχαλινού 5/3/2003 7:18:00 μμ

    Συνέβη και αυτό. Στην αιχμή της τεχνολογίας, οι καθολικοί ιερείς των Φιλιππίνων, καθιέρωσαν έναν εντυπωσιακά ασυνήθιστο τρόπο προσέγγισης των νεαρών Φιλιππινέζων στους κόλπους της Εκκλησίας: τις εξομολογήσεις μέσω Email, μηνυμάτων στο κινητό αλλά και φαξ. Το φαινόμενο, που τελευταία άρχισε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, προκάλεσε την οργή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας των Φιλιππίνων, η οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτή τη νέα μορφή επικοινωνίας πιστών και κληρικών.

    Ανεπίτρεπτο το Reply to sender για άφεση αμαρτιών

    Όσο και αν η τεχνολογία το επιτρέπει, η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο του πιστού με τον ιερέα του είναι αναντικατάστατη, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων, Χερνάντο Κορονέλ.

    Ακόμα και αν πολλοί νέοι σήμερα, χρησιμοποιούν το Internet για να επικοινωνήσουν με τον πνευματικό τους, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, αυτός ο τρόπος να εφαρμόζεται και στην άφεση αμαρτιών.

    Στην ανακοίνωση της Καθολικής Εκκλησίας δηλώνεται ρητώς, ότι ένας κληρικός, δεν μπορεί να συγχωρέσει μια αμαρτία, κάνοντας απλά reply σε μία εξομολόγηση που έχει σταλεί με Email, μήνυμα στο κινητό, ακόμα και φαξ.

    Πέρα από το θέμα της επικοινωνίας, η Hi-Τech εξομολόγηση εγείρει και ένα άλλο εξίσου σοβαρό πρόβλημα, αυτό της αποτελεσματικότητας.

    Τα αληθινά ευεργετήματα για τον πιστό, υποστηρίζει η Καθολική Εκκλησία των Φιλιππίνων, επιτυχχάνονται μόνο με την προσωπική εξομολόγηση του μεταμελημένου και όχι με την εξ αποστάσεως επαφή του με τον ιερέα.

    [34] Η Αναστάζια υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση

    5/3/2003 12:39:00 μμ

    Σε χειρουργική και επανορθωτική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου από το στήθος της υπεβλήθη πρόσφατα η Αναστάζια, η γνωστή τραγουδίστρια της ποπ. Όπως μάλιστα έδειξαν όλες οι εξετάσεις η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος έσωσε τη ζωή της δημοφιλούς τραγουδίστριας. Η 29χρονη Αναστάζια είχε ανακοινώσει η ίδια τον Ιανουάριο ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού. ''Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της Αναστάζια ήταν σοβαρή, τελικά ήταν πολύ τυχερή'', δήλωσε ο δόκτωρ Αλεξάντερ Σουίστελ προσθέτοντας ότι λόγω της επιθετικής μορφής του καρκίνου απείχε μόλις ένα μήνα από την ημέρα που όγκος θα γινόταν άμεσα απειλητικός για τη ζωή της.

    Αναρρώνει και αισιοδοξεί η τραγουδίστρια

    "Οι προγνώσεις είναι καλές, όπως και η ψυχολογική της κατάσταση γεγονός που συμβάλλει στη γρήγορη ανάρρωσή της'' υπογράμμισε ο γιατρός της Αναστάζια.

    Η τραγουδίστρια, που ζει στην πόλη της Νέας Υόρκης υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση διάρκειας επτά ωρών στις 10 Φεβρουαρίου για να της αφαιρεθεί ο όγκος και στη συνέχεια σε επανορθωτική επέμβαση στο στήθος. Στη συνέχεια θα υποβληθεί σε ραδιοθεραπεία διάρκειας επτά εβδομάδων.

    Η Αναστάζια, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Λιν Νιουκέρκ και έχει γεννηθεί στο Σικάγο, από την ηλικία των 13 χρόνων πάσχει από τη ασθένεια του Κρον, μια χρόνια ασθένεια του πεπτικού συστήματος. Σε μήνυμα προς τους θαυμαστές της, που διενεμήθη, η Αναστάζια αναφέρει ότι η ταλαιπωρία της δίδαξε πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και απευθύνει έκκληση σε όλες τις γυναίκες να κάνουν τακτικά μαστογραφία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 March 2003 - 18:38:38 UTC