Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις για ανακούφιση των αγροτών από την Κομισιόν
  • [02] Ο ''ευρωστρατός'' στην ΠΓΔΜ
  • [03] Επίθεση με ρουκέτες στην Καμπούλ
  • [04] Νέος σφοδρός βομβαρδισμός της Βαγδάτης
  • [05] Πτώση του Σαντάμ προβλέπει πρώην συνεργάτης του
  • [06] Προσέλκυση επενδυτών για τη ΔΕΗ

    [01] Προτάσεις για ανακούφιση των αγροτών από την Κομισιόν

    30/3/2003 9:32:00 μμ

    Θετικές επιπτώσεις, για το εισόδημα των ευρωπαίων αγροτών, θα έχουν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που εξετάζονται αυτη την περίοδο από το Συμβούλιο υπουργών. Αυτό προκύπτει από δύο μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα τις επιπτώσεις της ΚΑΠ, τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, το βασικό μέτρο της πρότασης, που αφορά την αποσύνδεση της πριμοδότησης από την παραγωγή, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε εγκατάλειψη της παραγωγής, ενώ προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις του αγροτικού εισοδήματος τα επόμενα χρόνια.

    Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις

    Ειδικότερα, με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπται ότι το αγροτικό εισόδημα θα αυξηθεί κατά 7% το 2004 σε σχέση με το 2001, κατά 4,4% το 2005, κατά 7% το 2006, κατά 8,4% το 2007, κατά 7% το 2008 και κατά 8,5% το 2009.

    Υπολογίζεται ότι στις νέες χώρες μέλη το αγροτικό εισόδημα θα αυξηθεί το 2009 κατά 17% σε σχέση με το 2002, ενώ με την καταβολή των άμεσων εισοδηματικλών ενισχύσεων προς τους παραγωγούς η αύξηση αυτή μπορεί να φτάσει το 45%.

    Σε ότι αφορά τον τομέα του βοείου κρέατος προβλέπεται ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 0,5% ενώ οι τιμές θα μειωθούν κατά 2,4% το 2004 σε σχέση με το 2001.

    Το 2005 η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,2% ενώ οι τιμές θα μειωθούν κατά 5,2%.

    Το 2006 η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 0,1% και οι τιμές θα μειωθούν κατά 0,1%.

    Για το 2007 αναμένεται μείωση της παραγωγής της τάξης του 1,4% ( με αύξηση των τιμών κατά 4,9%) που θα φτάσει το 2,4%, το 2008 (με αύξηση των τιμών κατά 6,6%) και το 2,7% (με αύξηση των τιμών κατά 7,1% ) το 2009.

    [02] Ο ''ευρωστρατός'' στην ΠΓΔΜ

    30/3/2003 9:19:00 μμ

    Η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ αναλαμβάνει τη Δευτέρα την πρώτη της αποστολή στην ΠΓΔΜ. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (γνωστής και ως "ευρωστρατός"), η οποία με την ονομασία "Κονκόρντια" (Ομόνοια) θα αντικαταστήσει τη σημερινή δύναμη του ΝΑΤΟ ("Συμμαχική Αρμονία") που εδρεύει στην ΠΓΔΜ. Την ανάπτυξη της αποστολής αυτής της ΕΕ ζήτησε η ηγεσία της ΠΓΔΜ και το καθεστώς που θα διέπει την παρουσία της εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή της χώρας πριν μερικές ημέρες. Η στρατιωτική αυτή αποστολή της ΕΕ, με το διακριτικό "EUFOR", θα αποτελείται περίπου από 350 άνδρες. Σε αυτήν θα συμμετέχουν 27 χώρες, τόσο μέλη της ΕΕ όσο και άλλες χώρες.

    Η δύναμη έχει εντολή παραμονής έξι μηνών και σε αυτήν πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η Γαλλία, μιας και θα διαθέτει τους περισσότερους στρατιώτες της αποστολής, η οποία θα έχει επικεφαλής τον αντιστράτηγο Πιέρ Μαράλ. Ο έλεγχος της δύναμης θα τελεί υπό τον Γερμανό ναύαρχο Ράινερ Φέιστ, αναπληρωτή διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

    Η δύναμη θα αναπτυχθεί στο σύνολο της επικράτειας της ΠΓΔΜ και θα αποτελείται από 30 μονάδες, 22 κινητές που θα φέρουν ελαφρύ οπλισμό και 8 σταθερές μονάδες οι οποίες θα έχουν υποστήριξη τεθωρακισμένων.

    Ωστόσο, παρά την αντικατάσταση της "Συμμαχικής Αρμονίας" από τον "ευρωστρατό", το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στην ΠΓΔΜ, με μειωμένο αριθμό στρατιωτών και θα έχει ρόλο "συμβουλευτικό", γα την ασφάλεια της ΠΓΔΜ, ενώ ο "ευρωστρατός" θα αναλάβει το "επιχειρησιακό" τμήμα, το οποίο προβλέπει κυρίως την αποφυγή των εντάσεων στη χώρα.

    Η συνέχιση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη χώρα θεωρείται επιβεβλημένη και για να μη δοθούν "λανθασμένα" μηνύματα στις χώρες της περιοχής. Η "Κονκόρντια" θα αντικαταστήσει την αποστολή του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ "Συμμαχική Αρμονία", η οποία είναι η τρίτη στη σειρά αποστολή της νατοϊκής συμμαχίας στη χώρα από τον Αύγουστο του 2001 όταν και εγκαταστάθηκε μετά τη λήξη των συγκρούσεων που είχαν ξεσπάσει μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ και την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αχρίδας.

    Η πρώτη αποστολή του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, με την ονομασία "Απαραίτητη Συγκομιδή", αποτελείτο από 3.000 στρατιώτες και τελούσε υπό βρετανική διοίκηση.

    Κύριο μέλημά της ήταν η συλλογή του οπλισμού των Αλβανών ανταρτών του τότε "Απελευθερωτικού Εθνικού Στρατού" (UCK), ο οποίος με την υπογραφή της συμφωνίας της Αχρίδας, διαλύθηκε. Η αποστολή εκείνη αντικαταστάθηκε από νέα, την "Κεχριμπαρένια Αλεπού", η οποία αριθμούσε πολύ μικρότερο αριθμό, περίπου 800 στρατιώτες και τέλεσε υπό γερμανική και ολλανδική διοίκηση και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τη σημερινή αποστολή, τη "Συμμαχική Αρμονία".

    Κύριο σκοπό των τελευταίων δύο αποστολών του ΝΑΤΟ αποτέλεσε η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας και η προστασία των παρατηρητών της ΕΕ και του ΟΑΣΕ στην ΠΓΔΜ.

    Η πρώτη αυτή στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, αναμένεται ότι δεν θα συναντήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς η κατάσταση ασφαλείας στην ΠΓΔΜ έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ και οι εντάσεις έχουν μειωθεί αρκετά.

    Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στα Σκόπια, θα παραστούν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα και ο προεδρεύων του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΕ, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Οι κκ. Παπανδρέου και Σολάνα θα έχουν εξάλλου αύριο στς Σκόπια ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι, όσο και με τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον ηγέτη της "Ένωσης για τη Δημοκρατική Ένταξη", Αλί Αχμέτι, πρώην αρχηγό του UCK, το κόμμα του οποίου συμμετέχει σήμερα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

    Η πρώτη αυτή στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης του "ευρωστρατού", ο οποίος, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα αριθμεί 60.000 άνδρες.

    Σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει εκπρόσωποι της ΕΕ, επόμενος στόχος του "ευρωστρατού", θα αποτελέσει η αντικατάσταση της νατοϊκής δύναμης που εδρεύει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη --και αριθμεί 12.000 στρατιώτες-- εφόσον βέβαια υπάρξει ανάλογη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ.

    [03] Επίθεση με ρουκέτες στην Καμπούλ

    30/3/2003 10:23:00 μμ

    Επίθεση με δύο ρουκέτες δέχθηκαν την Κυριακή οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας στο Αφγανιστάν (ISAF) στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οπως έγινε γνωστό όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί που συμμετέχουν στην αποστολή είναι καλά. Λίγες ώρες νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν, ο μουλάς Νταντουλάχ Ακχούντ, κάλεσε τους Αφγανούς να εξεγερθούν κατά των αμερικανικών στρατευμάτων και διέταξε τους μαχητές του να ξεκινήσουν την επίθεσή τους με την έναρξη της άνοιξης.

    [04] Νέος σφοδρός βομβαρδισμός της Βαγδάτης

    31/3/2003 12:08:00 πμ

    Με νέο κύμα βομβαρδισμών πλήττεται για ακόμα μια φορά η Βαγδάτη. Πριν λίγο η ιρακινή πρωτεύουσα συγκλονίστηκε από άλλη μία ισχυρή έκρηξη, καθώς ένας πύραυλος έπεσε στο κέντρο της πόλης σε κατοικημένη περιοχή. Νωρίτερα άλλοι δύο πύραυλοι, είχαν πέσει στο κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα, τα μηνύματα για την διάρκεια του πολέμου γίνονται όλο και πιο δυσοίωνα. Για πόλεμο μέχρι το καλοκαίρι έκανε λόγο, ο αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων στο Κατάρ στρατηγός Φρανκς. Ο Υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής των στρατιωτικών επιχειρήσεων ή για κατάπαυση του πυρός στο Ιράκ. Παράλληλα, ο πόλεμος στο Ιράκ οδηγεί σε συσπείρωση ακραίων μουσουλμανικών δυνάμεων, με την Τζιχάντ να δηλώνει ότι έχει αποστείλει κομάντος αυτοκτονίας στη Βαγδάτη.

    Επεσε αμερικανικό ελικόπτερο-τρεις νεκροί

    Νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε κέντρο εκπαίδευσης των Φενταγίν, ένα προεδρικό μέγαρο, ένα συγκρότημα υπηρεσιών πληροφοριών και εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους-αέρος.

    Οι Ιρακινοί από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν δυο αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, οι στρατιωτικές δυνάμεις ττης χώρας ο τελευταίο 24ωρο, κατέστρεψαν δύο αμερικανικά ή βρετανικά άρματα μάχης και εννέα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

    Κατέρριψαν επίσης πέντε μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη και εκτόξευσαν 31 πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον αμερικανικών και βρετανικών θέσεων σε διάφορες περιοχές του Ιράκ.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι ιρακινές δυνάμεις έπληξαν την αεροπορική βάση Αλι αλ Σάλεμ δυτικά της Πόλης του Κουβέιτ. Από αμερικανικής πλευράς δεν έχει γίνει λόγος για παρόμοια επίθεση κατά της συγκεκριμένης αυτής βάσης.

    Οπως ανακοινώθηκε από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, ένα ελικόπτερο έπεσε στο νότιο Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις πεζοναύτες και ένας να τραυματιστεί.Το συμβάν αποδόθηκε σε δυστύχημα καί όχι στα εχθρικά πυρά.

    Η αμερικανική κεντρική διοίκηση στο Κατάρ, ανακοίνωσε ότι δυο Αμερικανοί πεζοναύτες, σκοτώθηκαν σε περιοχές του νοτίου και κεντρικού Ιράκ.

    Από το Βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοινώθηκε επίσης ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά την διάρκεια επιχειρήσεων κοντά στη Βασόρα.

    Σύροι μαχητές στο πλευρό των Ιρακινών στη Μοσούλη

    Στο βορρά, σφοδρές μάχες αναφέρονται στη Μοσούλη, ανατολικά της οποίας βομβαρδίστηκαν ιρακινές θέσεις στη διαχωριστική γραμμή με την κουρδική πόλη Καλάκ.

    Στη Μοσούλη έφτασαν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του αραβικού δορυφορικού δικτύου Αλ Τζαζίρα που βρίσκεται στην περιοχή, εθελοντές από τη Συρία για να πολεμήσουν τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις.

    Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε εικόνες των εθελοντών αυτών, ορισμένοι από τους οποίους εμφανίστηκαν να κραδαίνουν όπλα και να κρατούν πορτραίτα του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν και να καλούν όλους τους Αραβες να πολεμήσουν στο πλευρό των ιρακινών.

    Μάχες σώμα με σώμα στο νότο

    Στο νότο βομβαρδίζεται ανελέητα η Νασιρίγια. Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι σφοδρές μάχες διεξήχθησαν στη Νασιρίγια, όπου Αμερικανο-Βρετανοί πεζοναύτες σφυροκόπησαν με πυροβολικό και ελικόπτερα Κόμπρα Ιρακινούς μαχητές οχυρωμένους σε διαμερίσματα, ενώ πυρά πυροβολικού ακούστηκαν και στα βόρεια του λιμανιού Ουμ Κασρ, στον ιρακινό νότο.

    Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σε σακούλα που βρέθηκε σε νοσοκομείο της Νασιρίγια, βρέθηκαν αιματοβαμμένες στολές στρατιωτών, οι οποίες πιστεύεται ότι ανήκουν στους άνδρες της 507ης μονάδας συντήρησης, που έπεσαν σε ενέδρα Ιρακινών στις 23 Μαρτίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, από τις στολές είχαν αφαιρεθεί οι ετικέτες με τα ονόματα των στρατιωτών και οι αμερικανικές σημαίες. Οι Αμερικανοί βρήκαν επίσης και μια συσκευή βασανιστηρίων.

    Καταιγιστικά πλήγματα δέχεται η πολύπαθη Βασόρα και τα περίχωρα. Βρετανοί στρατιώτες αναφέρουν ότι συγκρούστηκαν με Ιρακινούς παραστρατιωτικούς που επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη, συνέλαβαν αιχμαλώτους και σκότωσαν συνταγματάρχη της ιρακινής προεδρικής φρουράς, ενώ έχουν συλλάβει ένα στρατηγό.

    Ανηλεείς βομβαρδισμοί έπληξαν απόψε και την περιοχή Αμπου αλ Χασίμπ, νοτιοανατολικά της Βασόρας, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του αραβικού δορυφορικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι επιδρομές προκάλεσαν την απάντηση των αντιαεροπορικών πυρών των Ιρακινών.

    Σύμφωνα με βρετανική στρατιωτική πηγή, Ιρακινοί στρατιώτες εγκατέλειψαν έξω από τη Βασόρα τεράστιες ποσότητες οπλισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αντιαρματικοί και αντιαεροπορικοί πύραυλοι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή 16 αποθήκες οπλισμού ανακαλύφθηκαν κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης αυτής του βορείου Ιράκ, η οποία πολιορκείται από το βρετανικό στρατό, ενώ και άλλες ποσότητες πυρομαχικών καταστράφηκαν κοντά στο χωριό Ιμάμ Ανας, στα νοτιοδυτικά της Βασόρας.

    Κοντά στην πόλη Νατζάφ, οι αμερικανικές δυνάμεις χτύπησαν με πυροβολικό και όλμους θέσεις Ιρακινών οι οποίοι ανταπέδωσαν. Ολόκληρη τη νύχτα βομβαρδιζόταν η γέφυρα του Ευφράτη ποταμού, στα βόρεια της Νατζάφ που απέχει 160 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης. Ο βομαβρδισμός ήταν ιδιαίτερα σφοδρός το διάστημα 01.00-02.00 τα ξημερώματα, τοπική ώρα. Αμερικανοί αξιωματικοί είπαν ότι οι Ιρακινοί ανταπέδωσαν τα πυρά με πυραυλοκίνητες βομβίδες και ελαφρά όπλα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν απώλειες από την πλευρά των αμερικανικών στρατευμάτων.

    Προηγουμένως το πυροβολικό χτύπησε και το λιμάνι Ουμ Κάσρ.

    ''Εβδομάδες αεροπορικού πολέμου''

    "Eβδομάδες αεροπορικού πολέμου" κατά του Ιράκ ανήγγειλε ότι θα υπάρξουν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, αν και αρνήθηκε να διακινδυνεύσει μία πρόβλεψη για τη συνολική διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

    Νωρίτερα ο αρχηγός του Πενταγώνου, σε άλλη συνέντευξή του στο δίκτυο Fox News είχε προειδοποιήσει ότι η άλωση της Βαγδάτης θα είναι δύσκολη και επικίνδυνη, αν και δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βεβαιότητά του για την τελική νίκη των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων.

    Στη συνέντευξή του στο ABC ο Ράμσφελντ δήλωσε ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν βρει στο Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής, διότι τα στρατεύματα δεν έχουν φτάσει ακόμα στην περιοχή όπου βρίσκονται αποθηκευμένα.

    [05] Πτώση του Σαντάμ προβλέπει πρώην συνεργάτης του

    31/3/2003 12:46:00 πμ

    Το καθεστώς του Σαντάμ ''θα πέσει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες'', υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Μπιλντ αμ Ζόνταγκ", ένας από τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του Iρακινού ηγέτη, ο Χατιχάμ Ρασίντ Ουιχαΐμπ, που σήμερα ζει στο Λονδίνο. ''Είμαι πεπεισμένος ότι το καθεστώς θα πέσει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Ο Σαντάμ γνωρίζει ότι είναι πλέον θέμα χρόνου. Γι' αυτό εξάλλου και έχει ετοιμάσει μία πολυτελή εξορία'', τονίζει ο πρώην ιρακινός αξιωματούχος. Ηλικίας 52 ετών σήμερα, αυτός ο πρώην εξ' απορρήτων του Σαντάμ Χουσεΐν είναι εγκατεστημένος στο Λονδίνο από το 1995 και, όπως βεβαιώνει η εφημερίδα, τις τελευταίες ημέρες έχει τακτική επικοινωνία με υψηλόβαθμους ιρακινούς αξιωματούχους.

    Η "Μπιλντ αμ Ζόνταγκ" δεν προσδιορίζει το πού βρίσκεται αυτή η ''πολυτελής εξορία'' του Σαντάμ. Σύμφωνα με τον Ουιχαΐμπ ''ο Σαντάμ Χουσεΐν θέλει να ξαναβρεθεί μαζί με την οικογένειά του μόλις πέσει η Βαγδάτη. Αν αυτό δεν γίνει δυνατό, έχει ζητήσει από τους σωματοφύηλακές του να τον σκοτώσουν. Διότι δεν δέχεται επ' ουδενί λόγω να συλληφθεί ζωντανός''. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο ίδιος ο Σαντάμ έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να πεθάνει στη χώρα του.

    [06] Προσέλκυση επενδυτών για τη ΔΕΗ

    30/3/2003 9:10:00 μμ

    Τη συμμετοχή των τραπεζών στην προσπάθεια προσέλκυσης των θεσμικών επενδυτών στη νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ, πρόκειται να συζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης με τις διοικήσεις των τραπεζών. Αυτό προέκυψε από τα όσα είπε ο κ.Τσοχατζόπουλος, σήμερα, κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του 41ου Πανελλαδικού Συμβουλίου της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ) που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, το ζητούμενο είναι να πεισθούν οι θεσμικοί επενδυτές να συμμετάσχουν στη νέα μετοχοποίηση και να αλλάξει η εντύπωση που επικρατεί, ότι οι επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας είναι ασύμφορες και αβέβαιες.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας και τη σχετική οδηγία της ΕΕ που προβλέπει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην ΕΕ μέχρι το 2007. Εχοντας κατά νου τις αντιρρήσεις και τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται αυτό το διάστημα εκ μέρους των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός.

    Ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση θα γίνει αλλά, το πώς θα γίνει, θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 March 2003 - 21:54:41 UTC