Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απορρίπτει η Κύπρος πρόταση Ερντογάν
  • [02] Δεύτερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα
  • [03] Κριτική στην κυβέρνηση κατά τον εορτασμό στο Κιλελέρ
  • [04] Συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου
  • [05] Οι υποθέσεις Πέτσου-Μπακογιάννη στο προσκήνιο
  • [06] Διαμαρτυρίες Τουρκοκυπρίων κατά Ντενκτάς
  • [07] Η σύζυγος του Μιλόσεβιτς αρνείται κατηγορίες περί δολοφονίας
  • [08] Στόχος η Βασόρα!
  • [09] Νέες επιθέσεις αυτοκτονίας προανήγγειλε ο Τ. Αζίζ
  • [10] Μειώνεται η υποστήριξη των Βρετανών
  • [11] Οι απώλειες των Αμερικανών
  • [12] Μάχες σώμα με σώμα στο νότο
  • [13] Καταφθάνουν Αραβες εθελοντές στο Ιράκ
  • [14] Έπεσε αμερικανικό ελικόπτερο-τρεις νεκροί
  • [15] ''Εβδομάδες αεροπορικού πολέμου''
  • [16] ''Παραινέσεις'' Πάουελ προς Συρία
  • [17] Στην Ουάσινγκτον ο Αυστραλός υπ. Εξωτερικών
  • [18] Καταστροφή στρατοπέδου από Αμερικανούς και Κούρδους
  • [19] Σημίτης: Υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία μας
  • [20] Ιράκ και Νιγηρία κρατούν ψηλά τις τιμές του πετρελαίου
  • [21] Λήξη προθεσμίας για κλείσιμο φορολογικών υποθέσεων '93-'98
  • [22] Τέσσερα ''εφηβικά'' μετάλλια στην πυγμαχία
  • [23] Ελληνικές διακρίσεις στο διεθνές ελευθέρας πάλης στο Μινσκ
  • [24] Μανιφέστο για το θέατρο της Ευρώπης
  • [25] Διαστάσεις παίρνει η άτυπη πνευμονία στον Καναδά
  • [26] Νικητής καλλιστείων σκύλων κατηγορείται για παράνομο λίφτινγκ

    [01] Απορρίπτει η Κύπρος πρόταση Ερντογάν

    31/3/2003 2:04:00 πμ

    Η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, για πενταμερή διάσκεψη με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη είναι το μόνο βήμα όπου οι προσπάθειες για λύση μπορούν να αποδώσουν καρπούς". Ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού "είναι περιορισμένες στο επίπεδο των δύο κοινοτήτων" και πρόσθεσε πως η πολιτική του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και αυτή που ακολουθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι πλήρως εναρμονισμένη στην υποστήριξη της γραμμής του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ως προς το Κυπριακό.

    ''Έντιμες, δίκαιες και δοκιμασμένες αρχές πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή για την αναζήτηση μιας μόνιμης διευθέτησης στην Κύπρο'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ''τα Ηνωμένα Εθνη είναι το μόνο βήμα, όπου οι προσπάθειες για λύση μπορούν να αποδώσουν καρπούς, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθ' όσον η ενταξιακή διαδικασία της Δημοκρατίας τώρα ολοκληρώνεται".

    Ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε την πρόταση του Ρετζέπ Ερντογάν ως μια ''νέα πρωτοβουλία'', για συνάντηση των τριών εγγυητριών χωρών, Τουρκίας, Αγγλίας και Ελλάδας, με το ψευδοκράτος και την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να βρουν μια λύση στο Κυπριακό, χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών.

    Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στο Ιράκ και η πιθανότητα να παραταθεί για πολύ χρόνο επηρεάζει σοβαρά τις προοπτικές για λύση του Κυπριακού προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός αυτό προβληματίζει τη Λευκωσία και την Αθήνα.

    [02] Δεύτερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα

    31/3/2003 6:06:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Αλλο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού προστέθηκε στις ελληνικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο ναύσταθμο της Σούδας για την ασφάλειά του. Πρόκειται για την πυραυλάκατο ''Τρουπάκης'', η οποία διατέθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό μετά από εντολή των συναρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς η φύλαξη των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Είχε προηγηθεί ενέργεια των ΗΠΑ να αποστείλουν στην περιοχή τρία πλοία της ακτοφυλακής τους από την Ιταλία για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη Σούδα. Τα δύο από τα τρία αμερικανικά σκάφη παραμένουν ελλιμενισμένα στο ναύσταθμο της Σούδας, ενώ το τρίτο αποχώρησε. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή περιπολεί από καιρό η τορπιλάκατος ''Μπάτσης''.

    [03] Κριτική στην κυβέρνηση κατά τον εορτασμό στο Κιλελέρ

    30/3/2003 3:18:00 μμ

    Τιμήθηκε την Κυριακή η 93η επέτειος της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων στο Κιλελέρ. Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και ο δήμος Κιλελέρ και η οποία εξελίχθηκε σε διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής και ιδιαίτερα εκείνης που αφορά το βαμβάκι, μετείχαν αρκετοί επίσημοι -κυρίως από τη ΝΔ, αλλά και δήμαρχοι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και αντιπροσωπεία του ΣΥΝ Λάρισας-, ελάχιστοι όμως αγρότες.

    Ομιλητές ήταν ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός και ο δήμαρχος Κιλελέρ κ.Απ. Εξαρχος, οι οποίοι αναφέρθηκαν ''στα αδιέξοδα της γεωργίας'' όπως είπαν, με ιδιαίτερες -και επικριτικές για το υπουργείο Γεωργίας- επισημάνσεις, γύρω από το "αλαλούμ" που επικρατεί τις ημέρες αυτές στα εκκοκκιστήρια του θεσσαλικού κάμπου, όπου εκατοντάδες αγρότες προσπαθούν να παραδώσουν το προϊόν τους, που έμεινε αδιάθετο, χωρίς όμως να το καταφέρνουν εξαιτίας -όπως αναφέρθηκε- των αντικρουόμενων εγκυκλίων και των γραφειοκρατικών διαδικασιών του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εξάλλου, οι ομιλητές έθεσαν μετ' επιτάσεως το αρδευτικό πρόβλημα του γεωγραφικού διαμερίσματος, καθώς και την έλλειψη έργων υποδομής. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές της ΝΔ Χρ. Ζώης ,Γ. Γαρουφαλιάς και Ευαγ. Μπασιάκος, πολλοί δήμαρχοι του νομού Λάρισας, συνδικαλιστές και μερικές δεκάδες αγροτών, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Κιλελέρ.

    [04] Συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου

    31/3/2003 7:37:00 πμ

    Ο πόλεμος στο Ιράκ, η κρίση στους κόλπους της Ε.Ε και ο ρόλος της Ευρώπης μεταπολεμικά, θα απασχολήσουν την ολομέλεια της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνέρχεται από σήμερα έως τις 3 Απριλίου στην Αθήνα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού και προεδρεύοντος της Ε.Ε. Στη θέση της Σοσιαλιστικής Ομάδας για τον πόλεμο, όπως προκύπτει από το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, καταδικάζεται η απόφαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να επέμβουν στρατιωτικά στο Ιράκ, ως πράξη που παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο.

    [05] Οι υποθέσεις Πέτσου-Μπακογιάννη στο προσκήνιο

    31/3/2003 11:45:00 πμ

    Με τις υποθέσεις της απόπειρας δολοφονίας και κατά του Γιώργου Πέτσου και του οδηγού του και της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη, και καταθέσεις μαρτύρων, συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η πέμπτη εβδομάδα της δίκης της υπόθεσης για τη δράση της 17Ν. Η εξέλιξη της διαδικασίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για τις πρώτες εγκληματικές ενέργειες με πολιτικούς στόχους, που τίθενται υπό εξέταση. "Μικρό επιχειρησιακό κομμάτι της 17Ν'', χαρακτήρισε τους κατηγορουμένους στην κατάθεσή του ο πρώην υπουργός, Γιώργος Πέτσος, ο οποίος υποστήριξε ότι απουσιάζουν από το δικαστήριο οι εγκέφαλοι, αλλά και εκείνοι, που συνέτασσαν τις προκηρύξεις.

    Κατάθεση Πέτσου

    Με την έναρξη της διαδικασίας οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Σάκης Κεχαγιόγλου έθεσαν σειρά δικονομικών θεμάτων, που αφορούν το δικαίωμά τους να κάνουν χρήση των προανακριτικών απολογιών των κατηγορουμένων και -κυρίως- της απολογίας, την οποία έχει δώσει ο Σάββας Ξηρός, μετά την απόρριψη από το δικαστήριο της ένστασης ακυρότητας της προδικασίας, που είχε υποβάλει η υπεράσπιση.

    Ο πρώην υπουργός Γιώργος Πέτσος δήλωσε πεπεισμένος ότι σήμερα δικάζεται μόνο μία μερίδα της 17Ν. Ο κ. Πέτσος, ο οποίος χτυπήθηκε από τη 17Ν με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, στις 8 Μαΐου 1989 στη Φιλοθέη, υποστήριξε στην κατάθεσή του πως δεν αισθάνεται θύμα μόνο των κατηγορουμένων, αλλά και άλλων ανθρώπων, που δεν βρίσκονται στο εδώλιο.

    Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, το χτύπημα σε βάρος του είχε στόχο την εξόντωσή του, ώστε να μην παραστεί στη δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για το ''σκάνδαλο Κοσκωτά''.

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθησή του ότι, τόσο η επίθεση εναντίον του, όσο και αυτή σε βάρος του Παύλου Μπακογιάννη, εξυπηρέτησαν πολιτικές σκοπιμότητες και καιροσκοπισμό. Ο κ. Πέτσος άφησε υπόνοιες πως στην υπόθεση της τρομοκρατίας εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες και για το λόγο αυτό ζήτησε να κληθεί να καταθέσει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Κώστας Τσίμας.

    Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, για δύο μήνες πριν το περιστατικό αυτοκίνητο ή δίκυκλο με συμβατικές πινακίδες, που πιθανότατα ανήκαν στην ΕΥΠ, παρακολουθούσε τις κινήσεις του.

    Τόνισε, μάλιστα, πως το επίμαχο πρωινό οι αστυνομικοί συνοδοί του του επεσήμαναν ότι δεν είχαν δει κανένα ύποπτο όχημα να τους παρακολουθεί. Υπήρχε, ωστόσο, στον τόπο της έκρηξης ένα περιπολικό με διακριτικά της Εθνικής Οδού, που έφυγε αμέσως μετά την επίθεση.

    Ο κ. Πέτσος έδωσε στο Δημήτρη Κουφοντίνα δύο έγγραφα, ώστε -όπως είπε- να γνωρίζουν εκείνοι, που αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη και υποστηρίζουν στις προκηρύξεις ότι είναι ένοχος, ποια είναι η αλήθεια. Τα έγγραφα πιθανότατα αφορούν την αθωωτική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου και την ανακήρυξή του ως νομάρχη μετά τη δίκη.

    [06] Διαμαρτυρίες Τουρκοκυπρίων κατά Ντενκτάς

    31/3/2003 11:34:00 πμ

    Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι αξιώσεις για απομάκρυνση του Ραούφ Ντενκτάς και του καθεστώτος του έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ δεν λείπουν και ανάλογα εφημερίδων. Μετά τα συμβολικά δημοψηφίσματα, η νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος πραγματοποίησε εκδήλωση σε χώρο μεταξύ Λευκωσίας και Κερύνειας, με κεντρικά συνθήματα "Ντενκτάς, παραιτήσου", "Δε θέλουμε να μεταναστεύσουμε", "Ειρήνη στην Κύπρο".

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρισλι" σε σημερινό άρθρο της αναφέρει ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει καταληφθεί από πανικό λόγω του διογκούμενου κύματος αντιδράσεων από πολίτες. Η εφημερίδα επισημαίνει το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται απαγορεύσεις συλλαλητηρίων, εκδηλώσεων και απεργιών, μέτρα φίμωσης του τύπου και προσπάθεια αναβολής των λεγόμενων εκλογών.

    Μπροστά στην πιθανότητα αυτή, ο λεγόμενος Δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Κουτλάυ Ερκ, σε άρθρο του στη Γενί Ντουζέν ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και καλεί τα κόμματα να εργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Καλεί επίσης την Πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας" και την Επιτροπή για το "Κοινό Όραμα" των Τουρκοκυπρίων να συνεχίσουν τον αγώνα για να θέσουν στο περιθώριο τη σημερινή ηγεσία, την οποία κατηγορεί ότι παραπληροφορεί τον κόσμο για τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

    Η εφημερίδα "Αφρίκα" εκφράζει απογοήτευση γιατί ενώ απομένουν μόνο δύο εβδομάδες μέχρι την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Η εφημερίδα γράφει ότι ενώ οι Ελληνοκύπριοι θα ενταχθούν στην ΕΕ, οι Τουρκοκύπριοι θα προσεγγίσουν περισσότερο την Τουρκία λόγω της πολιτικής της ενοποίησης.

    [07] Η σύζυγος του Μιλόσεβιτς αρνείται κατηγορίες περί δολοφονίας

    31/3/2003 3:20:00 πμ

    Η Μιργιάνα Μάρκοβιτς, σύζυγος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διέψευσε πως είχε παραγγείλει τη δολοφονία του πρώην προέδρου της Σερβίας Ιβάν Σταμπόλιτς, τα λείψανα του οποίου ανακαλύφθηκαν την περασμένη Παρασκευή, μετά από περίπου δύο χρόνια από την εξαφάνισή του. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ζάρκο Κόρατς κατηγόρησε τη Μάρκοβιτς, πως διέταξε να δολοφονηθεί ο Ιβάν Σταμπόλιτς, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από την προεδρία της Σερβίας το 1987 από τον Μιλόσεβιτς, που τότε ήταν προστατευόμενός του.

    Η σύζυγος του Μιλόσεβιτς, απέστειλε μέσω φαξ στην εφημερίδα "Πούμπλικα" του Μαυροβουνίου, επιστολή στην οποία αναφέρει ότι είναι ενήμερη των συκοφαντικών ψευδών και των αντιποίνων κατά των πολιτικών αντιπάλων και επισημαίνει ότι δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε έγκλημα. "Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον μου αποσκοπούν ουσιαστικά να αποσταθεροποιήσουν τον σύζυγό μου στη Χάγη και να κηλιδώσουν την εικόνα της ευφυούς υπεράσπισής του, να τον αποδυναμώσουν και να τον σκοτώσουν ηθικά", τονίζει η Μάρκοβιτς, υποστηρίζοντας πως εγκατέλειψε στα τέλη Φεβρουαρίου το Βελιγράδι "για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους".

    Η Μάρκοβιτς επισημαίνει ότι εκείνοι που επιτίθενται ενάντια σε εκείνην και στον σύζυγό της "είναι άτιμοι και προδότες του σερβικού λαού", προσθέτοντας ότι όλα αυτά γίνονται επειδή ορισμένοι στους κόλπους της Δεξιάς την αντιλαμβάνονται ως μία γυναίκα αρκετά έξυπνη και επομένως ως μία επικίνδυνη αντίπαλο".

    [08] Στόχος η Βασόρα!

    31/3/2003 12:31:00 μμ

    Δύναμη εκατοντάδων Bρετανών πεζοναυτών εξαπέλυσε σήμερα μεγάλης κλίμακας επίθεση κοντά στη Βασόρα, η οποία εξακολουθεί να βομβαρδίζεται ανηλεώς, ενώ από τη βρετανική στρατιωτική διοίκηση εκτιμάται ότι άρχισε η μάχη για την κατάληψη της βασικής αυτής πόλης του ιρακινού νότου. Αμερικανοί πεζοναύτες και ιρακινές δυνάμεις αντάλλαξαν τη νύχτα πυρά πυροβολικού κοντά στο Αλ Κούτ, στο κεντρικό Ιράκ, ενώ από το πρωί αναφέρονται σφοδρές συγκρούσεις στην Καρμπάλα και κοντά στη Νατζάφ, στην πρώτη απευθείας χερσαία αναμέτρηση Αμερικανών πεζοναυτών με την προεδρική φρουρά του Σαντάμ. Μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς δέχεται τις τελευταίες ώρες η Βαγδάτη, την ώρα που η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία αντιμετωπίζει επικρίσεις για τα πολεμικά σχέδια και δηλώνει πως δεν υπάρχει λόγος για βεβιασμένη εισβολή στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Σκληρές μάχες σε Ναζάφ και Κερμπάλα

    Σφοδρές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στο Ναζάφ, στο κεντρικό Ιράκ, ανάμεσα στην 3η αμερικανική μεραρχία και τους άνδρες της ιρακινής Προεδρικής Φρουράς, δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός. Συγκρούσεις ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στην Κερμπαλά, 100 χλμ νότια της Βαγδάτης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Γουίλ Γκρίμσλεϊ, διοικητής της πρώτης ταξιαρχίας στην 3η μεραρχία.

    Στο βόρειο Ιράκ, νέα κύματα βομβαρδισμών αναφέρονται από Κίρκουκ και Βασόρα (όπου οι αμερικανό-βρετανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τη σύλληψη ιρακινού στρατηγού), ενώ βομβαρδίστηκαν και πάλι το πρωί ιρακινές θέσεις στην περιοχή Καλάκ κοντά στη διαχωριστική γραμμή με το ιρακινό Κουρδιστάν.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι Κούρδοι σύμμαχοί τους κατέστρεψαν ένα στρατόπεδο που υποπτεύονταν ότι χρησιμοποιούνταν από μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα στο βορειοανατολικό Ιράκ, τόνισε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων Ρίτσαρντ Μάγερς.

    Στα νότια, παρά τη διακοπή της χερσαίας προέλασης προς τη Βαγδάτη, σκληρές μάχες διεξάγονται σε Νασιρίγια, Νατζάφ και Μοσούλη, η οποία δέχεται και αεροπορική επιδρομή.

    Τέλος, στη Βαγδάτη τις τελευταίες ώρες χτυπήθηκαν με πυραύλους Κρουζ το μέγαρο που χρησιμοποιεί ο δευτερότοκος γιος του Σαντάμ, Κουσάι και για δεύτερη φορά το υπουργείο Πληροφοριών, (όπου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στις κεραίες δορυφορικών λήψεων). Νωρίς το πρωί διακόπηκαν άλλωστε οι εκπομπές της ιρακινής τηλεόρασης μετά την πρώτη επίθεση με πύραυλο Κρουζ εναντίον του υπουργείου Πληροφοριών, ενώ τέτοιοι πύραυλοι έπληξαν τη νύχτα προεδρικό μέγαρο στις όχθες του Τίγρη. Θύματα μεταξύ των αμάχων αναφέρει το Αλ Τζαζίρα.

    ''Συμμαχικές'' απώλειες

    Εξάλλου, 3 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν κι ένας τραυματίστηκε από πτώση ελικοπτέρου που σύμφωνα με το Πεντάγωνο οφείλεται σε δυστύχημα. Η ίδια πηγή δίνει έως τώρα απολογισμό 38 νεκρούς, πάνω από 100 τραυματίες, 17 αγνοούμενους και 7 αιχμαλώτους πολέμου.

    Από την πλευρά τους οι Ιρακινοί ανακοίνωσαν την καταστροφή 11 εχθρικών τεθωρακισμένων και την κατάρριψη 5 μη-επανδρωμένων αεροσκαφών. Επίσης, την κατάρριψη 2 αμερικανικών ελικοπτέρων και το θάνατο των 2 πιλότων τους, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την αμερικανική διοίκηση.

    ''Εβδομάδες θα διαρκέσουν οι βομβαρδισμοί'' λέει ο Ράμσφελντ

    "Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν πρώτη επιλογή μας και αυτό φάνηκε από το ψήφισμα 1441 του ΣΑ", ανέφερε χθες ο Κόλιν Πάουελ. "Το Ιράν πρέπει να πειστεί από την διεθνή κοινότητα να σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία" τόνισε, ενώ προειδοποίησε τη Συρία ότι οι επιλογές της θα έχουν συνέπειες.

    Και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να προσφέρει βοήθεια στο Ιράκ. Ο αρχηγός του αμερικανικού Πενταγώνου παραδέχτηκε ότι οι Ιρακινοί προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, προανήγγειλε ότι οι βομβαρδισμοί θα διαρκέσουν εβδομάδες, αποφεύγοντας αυτή τη φορά να προβλέψει τη διάρκεια του πολέμου και διέψευσε πληροφορίες για αναστολή της χερσαίας προέλασης προς τη Βαγδάτη.

    Καμικάζι εναντίον βομβών

    Αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν τα ξημερώματα στην πόλη Σάτρα, βορείως της Νασιρίγια, με στόχο ιρακινούς αξιωματούχους, που πιστεύουν πως διευθύνουν τις επιθέσεις καμικάζι. Μεταξύ των στόχων είναι και ο Αλι Χασάν Αλ Ματζίντ, ή "Χημικός Αλι", τον ξάδελφο του Σαντάμ Χουσέιν, που ο Ιρακινός πρόεδρος τοποθέτησε επικεφαλής του νοτίου μετώπου. Ο Ματζίντ οφείλει την επωνυμία του στην επιχείρηση εναντίον των Κούρδων με τοξικά αέρια το 1988, την οποία επέβλεπε.

    Κι άλλες επιθέσεις αυτοκτονίας προανήγγειλε μιλώντας στο αμερικανικό κανάλι ABC ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Αζίζ, ενώ σύμφωνα με Ιρακινό στρατιωτικό εκπρόσωπο, "χιλιάδες άραβες εθελοντές βρίσκονται στο Ιράκ, έτοιμοι για επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των εισβολέων".

    Η Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι μια πρώτη ομάδα βομβιστών-καμικάζι της ισλαμικής οργάνωσης βρίσκεται ήδη στη Βαγδάτη, ενώ το Αλ Τζαζίρα προέβαλε εικόνες Σύρων εθελοντών που έφτασαν για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ιρακινών.

    Τέλος, έτοιμος να επιστρέψει στο Ιράκ για να πολεμήσει τους εισβολείς δήλωσε στο αμερικανικό κανάλι CBS ο κυριότερος ηγέτης της σιιτικής ιρακινής αντιπολίτευσης αγιατολάχ Μπακέρ Χακίμ, που βρίσκεται εξόριστος στο Ιράν.

    [09] Νέες επιθέσεις αυτοκτονίας προανήγγειλε ο Τ. Αζίζ

    31/3/2003 7:13:00 πμ

    Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC την Κυριακή, δήλωσε πως θα πραγματοποιηθούν κι άλλες επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ. "Είναι ένας από τους τρόπους για να υπερασπισθούμε το Ιράκ κατά των εισβολέων. Οταν πολεμάς τους εισβολείς με όλα τα μέσα που διαθέτεις, τότε δεν είσαι τρομοκράτης, αλλά ήρωας", τόνισε ο Αζίζ. Αυτοί είναι "μαχητές της ελευθερίας κατά των εισβολέων, κατά των αποικιοκρατών, κατά των ιμπεριαλιστών, είναι μαχητές της ελευθερίας και ήρωες, κι εμείς είμαστε περήφανοι γι΄αυτούς", δήλωσε ο Αζίζ, μία ημέρα μετά την πρώτη επίθεση του είδους, που είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς Αμερικανούς.

    Ο ίδιος τόνισε πως ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν βρισκόταν στο σημείο που βομβαρδίστηκε κατά την πρώτη ημέρα των βομβαρδισμών και πως ο Ιρακινός ηγέτης είναι καλά και σε ασφαλές σημείο. Ο Αζίζ κατόπιν εξέφρασε την έκπληξή του για τον τρόπο οπυ οι αμερικανοί και βρετανοί υπεύθυνοι χειρίζονται την πορεία του πολέμου.

    "Δεν θέλω να είμαι ωμός, αλλά εκπλήσσομαι πραγματικά για τον επιφανειακό τρόπο που οι στρατιωτικοί και πολιτικοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας χειρίζονται την πορεία του πολέμου", τόνισε. Ο Ταρέκ Αζίζ πρόσθεσε πως οι Αραβες και οι Μουσουλμάνοι από ολόκληρο τον κόσμο "υποστηρίζουν το Ιράκ και γνωρίζουν πως είναι ένας άδικος πόλεμος. Ενας πόλεμος επιθετικός, αποικιοκρατικός, και ιμπεριαλιστικός κατά του Ιράκ".

    [10] Μειώνεται η υποστήριξη των Βρετανών

    31/3/2003 6:26:00 πμ

    Η κοινή γνώμη στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, φαίνεται πως δεν υποστηρίζουν σθεναρά τον πόλεμο στο Ιράκ. Η δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov εμφανίζει επίσης μία αύξηση της πεποίθησης μεταξύ των Βρετανών ότι ο πόλεμος πρόκειται να διαρκέσει περισσότερο απ' όσο αρχικά θεωρούσαν και πως τα βρετανο-αμερικανικά στρατεύματα δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά όσο αναμενόταν. Στην έρευνα, που διεξήχθη το Σάββατο, το ποσοστό των υποστηρικτών του πολέμου ανέρχεται στο 54% σε σαφή κάμψη από το 59% που ήταν το ίδιο ποσοστό στις 27 Μαρτίου.

    Δεν πιστεύουν ότι θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος

    Οι περισσότεροι από τους 1004 Βρετανούς που ερωτήθηκαν δήλωσαν πως πιστεύουν πως οι Ιρακινοί επιθυμούν μεν την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, εξακολουθούν όμως να αντιμετωπίζουν τους Βρετανούς και Αμερικανούς ως εχθρούς τους.

    Το 56% δήλωσε πως πιστεύει ότι θα απαιτηθούν μερικοί μήνες για να καταβληθεί ο κύριος όγκος των ιρακινών δυνάμεων, έναντι 37% στις 27 Μαρτίου, όταν οι περισσότεροι ήσαν τότε αισιόδοξοι πως ο πόλεμος θα τελείωνε μέσα σε έναν μήνα.

    Λιγότερο αισιόδοξοι είναι οι Βρετανοί όσον αφορά την πρόοδο του πολέμου, με το 30% να δηλώνει πως τώρα ο πόλεμος "βαίνει αρκετά άσχημα", έναντι 10% που πίστευαν το ίδιο στις 23 Μαρτίου.

    Αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ έδειξε επίσης ότι πάνω από τους μισούς Αμερικανούς πιστεύουν πως η κυβέρνησή τους υπήρξε πολύ αισιόδοξη στις εκτιμήσεις της για την πιθανή πορεία του πολέμου στο Ιράκ.

    [11] Οι απώλειες των Αμερικανών

    31/3/2003 2:10:00 πμ

    Τριάντα οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του αμερικανικού Πεντάγωνου. Όπως διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή ο κατάλογος συντάσσεται κάθε 48 ώρες και επομένως δεν περιλαμβάνει ούτε τους τέσσερις στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας του καμικάζι το Σάββατο, ούτε τους τρεις πεζοναύτες που σκοτώθηκαν, όταν συνετρίβη νωρίς την Κυριακή το ελικόπτερο, που τους μετέφερε. Οκτώ στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από μη εχθρικές ενέργειες ή σε δυστυχήματα ενώ τριάντα σκοτώθηκαν από πυρά του εχθρού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου. Ανέφερε επίσης ότι πιθανώς οι τραυματίες να ξεπερνούν συνολικώς ήδη τους εκατό. Τέλος, δέκα επτά στρατιώτες φέρονται αγνοούμενοι, ενώ επτά είναι αιχμάλωτοι πολέμου.

    [12] Μάχες σώμα με σώμα στο νότο

    31/3/2003 12:40:00 πμ

    Ανελέητα βομβαρδίζεται στο νότιο Ιράκ η Νασιρίγια. Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι σφοδρές μάχες διεξήχθησαν στη Νασιρίγια, όπου Αμερικανο-Βρετανοί πεζοναύτες σφυροκόπησαν με πυροβολικό και ελικόπτερα Κόμπρα Ιρακινούς μαχητές οχυρωμένους σε διαμερίσματα, ενώ πυρά πυροβολικού ακούστηκαν και στα βόρεια του λιμανιού Ουμ Κασρ, στον ιρακινό νότο. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σε σακούλα που βρέθηκε σε νοσοκομείο της Νασιρίγια, βρέθηκαν αιματοβαμμένες στολές στρατιωτών, οι οποίες πιστεύεται ότι ανήκουν στους άνδρες της 507ης μονάδας συντήρησης, που έπεσαν σε ενέδρα Ιρακινών στις 23 Μαρτίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, από τις στολές είχαν αφαιρεθεί οι ετικέτες με τα ονόματα των στρατιωτών και οι αμερικανικές σημαίες. Οι Αμερικανοί βρήκαν επίσης και μια συσκευή βασανιστηρίων.

    Βομβαρδίζεται η Βασόρα

    Καταιγιστικά πλήγματα δέχεται η πολύπαθη Βασόρα και τα περίχωρα. Βρετανοί στρατιώτες αναφέρουν ότι συγκρούστηκαν με Ιρακινούς παραστρατιωτικούς που επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη, συνέλαβαν αιχμαλώτους και σκότωσαν συνταγματάρχη της ιρακινής προεδρικής φρουράς, ενώ έχουν συλλάβει ένα στρατηγό.

    Ανηλεείς βομβαρδισμοί έπληξαν απόψε και την περιοχή Αμπου αλ Χασίμπ, νοτιοανατολικά της Βασόρας, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του αραβικού δορυφορικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι επιδρομές προκάλεσαν την απάντηση των αντιαεροπορικών πυρών των Ιρακινών. Σύμφωνα με βρετανική στρατιωτική πηγή, Ιρακινοί στρατιώτες εγκατέλειψαν έξω από τη Βασόρα τεράστιες ποσότητες οπλισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αντιαρματικοί και αντιαεροπορικοί πύραυλοι.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή 16 αποθήκες οπλισμού ανακαλύφθηκαν κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης αυτής του βορείου Ιράκ, η οποία πολιορκείται από το βρετανικό στρατό, ενώ και άλλες ποσότητες πυρομαχικών καταστράφηκαν κοντά στο χωριό Ιμάμ Ανας, στα νοτιοδυτικά της Βασόρας. Κοντά στην πόλη Νατζάφ, οι αμερικανικές δυνάμεις χτύπησαν με πυροβολικό και όλμους θέσεις Ιρακινών οι οποίοι ανταπέδωσαν. Ολόκληρη τη νύχτα βομβαρδιζόταν η γέφυρα του Ευφράτη ποταμού, στα βόρεια της Νατζάφ που απέχει 160 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης. Ο βομαβρδισμός ήταν ιδιαίτερα σφοδρός το διάστημα 01.00-02.00 τα ξημερώματα, τοπική ώρα.

    Αμερικανοί αξιωματικοί είπαν ότι οι Ιρακινοί ανταπέδωσαν τα πυρά με πυραυλοκίνητες βομβίδες και ελαφρά όπλα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν απώλειες από την πλευρά των αμερικανικών στρατευμάτων. Προηγουμένως το πυροβολικό χτύπησε και το λιμάνι Ουμ Κάσρ.

    [13] Καταφθάνουν Αραβες εθελοντές στο Ιράκ

    31/3/2003 12:29:00 πμ

    Σφοδρές μάχες αναφέρονται στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, ανατολικά της οποίας βομβαρδίστηκαν ιρακινές θέσεις στη διαχωριστική γραμμή με την κουρδική πόλη Καλάκ. Στη Μοσούλη έφτασαν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του αραβικού δορυφορικού δικτύου Αλ Τζαζίρα που βρίσκεται στην περιοχή, εθελοντές από τη Συρία για να πολεμήσουν τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε εικόνες των εθελοντών αυτών, ορισμένοι από τους οποίους εμφανίστηκαν να κραδαίνουν όπλα και να κρατούν πορτραίτα του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν και να καλούν όλους τους Αραβες να πολεμήσουν στο πλευρό των ιρακινών.

    [14] Έπεσε αμερικανικό ελικόπτερο-τρεις νεκροί

    31/3/2003 12:15:00 πμ

    Ένα κέντρο εκπαίδευσης των Φενταγίν, ένα προεδρικό παλάτι, ένα συγκρότημα υπηρεσιών πληροφοριών και εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους-αέρος, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι χτύπησε ο αμερικανικός στρατός. Οι Ιρακινοί από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν δυο αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας το τελευταίο 24ωρο, κατέστρεψαν δύο αμερικανικά ή βρετανικά άρματα μάχης και εννέα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Κατέρριψαν επίσης πέντε μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη και εκτόξευσαν 31 πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον αμερικανικών και βρετανικών θέσεων σε διάφορες περιοχές του Ιράκ.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι ιρακινές δυνάμεις έπληξαν την αεροπορική βάση Αλι αλ Σάλεμ δυτικά της Πόλης του Κουβέιτ. Από αμερικανικής πλευράς δεν έχει γίνει λόγος για παρόμοια επίθεση κατά της συγκεκριμένης αυτής βάσης.

    Οπως ανακοινώθηκε από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, ένα ελικόπτερο έπεσε στο νότιο Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις πεζοναύτες και ένας να τραυματιστεί.Το συμβάν αποδόθηκε σε δυστύχημα καί όχι στα εχθρικά πυρά.

    Η αμερικανική κεντρική διοίκηση στο Κατάρ, ανακοίνωσε ότι δυο Αμερικανοί πεζοναύτες, σκοτώθηκαν σε περιοχές του νοτίου και κεντρικού Ιράκ. Από το Βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοινώθηκε επίσης ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά την διάρκεια επιχειρήσεων κοντά στη Βασόρα.

    [15] ''Εβδομάδες αεροπορικού πολέμου''

    31/3/2003 12:09:00 πμ

    Aρνήθηκε να διακινδυνεύσει μία πρόβλεψη για τη συνολική διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ παρ' όλα αυτά ανήγγειλς "Eβδομάδες αεροπορικού πολέμου" ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Νωρίτερα ο αρχηγός του Πενταγώνου, σε άλλη συνέντευξή του στο δίκτυο Fox News είχε προειδοποιήσει ότι η άλωση της Βαγδάτης θα είναι δύσκολη και επικίνδυνη, αν και δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βεβαιότητά του για την τελική νίκη των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων. Στη συνέντευξή του στο ABC ο Ράμσφελντ δήλωσε ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν βρει στο Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής, διότι τα στρατεύματα δεν έχουν φτάσει ακόμα στην περιοχή, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα.

    [16] ''Παραινέσεις'' Πάουελ προς Συρία

    31/3/2003 6:55:00 πμ

    "Να σταματήσει να υποστηρίζει τις ¨τρομοκρατικές ομάδες¨ και την ιρακινή ηγεσία", κάλεσε τη Συρία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μιλώντας την Κυριακή ενώπιον της Επιτροπής Αμερικανοϊσραηλινών Δημοσίων Υποθέσεων. "Η Συρία τώρα αντιμετωπίζει μία κρίσιμη επιλογή. Μπορεί να εξακολουθήσει την άμεση υποστήριξή της στις τρομοκρατικές ομάδες και στο θνήσκον καθεστώς του Σαντάμ, ή να ακολουθήσει μία διαφορετική και πιο ελπιδοφόρα πορεία", υποστήριξε ο Πάουελ, προσθέτοντας, "με κάθε τρόπο, η Συρία φέρει την ευθύνη για τις επιλογές της και τις συνέπειές τους". Να θυμήσουμε ότι η Συρία αποτελεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Πιθανή η πρόοδος στο Παλαιστηνιακό

    Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Πάουελ τόνισε πως "μπορεί να είναι εκ νέου πιθανή" κάποια πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    "Σήμερα, βρισκόμαστε σε μία στιγμή ελπίδας καθώς μία πρόοδος μπορεί να είναι εκ νέου πιθανή", αναφερόμενος έμμεσα στην νέα ισραηλινή κυβέρνηση και τον διορισμό του Μαχμούντ Αμπας ως πρωθυπουργού των Παλαιστινίων.

    [17] Στην Ουάσινγκτον ο Αυστραλός υπ. Εξωτερικών

    31/3/2003 6:33:00 πμ

    Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ ανακοίνωσε πως πρόκειται να μεταβεί σήμερα στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους για τον πόλεμο στο Ιράκ και την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το πέρας του. Η επίσκεψη αυτή οργανώθηκε μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ να συμμετάσχει σε συνδιάσκεψη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο Καμπ Ντέιβιντ.

    Ο Ντάουνερ, που θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο του Μπους σε θέματα ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, δήλωσε πως η ανοικοδόμηση του Ιράκ και η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό του θα βρίσκονται στον πυρήνα των συνομιλιών του. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως οι αντισυμβατικές τακτικές των Ιρακινών μαχητών μπορεί να οδηγήσουν τον πόλεμο σε επιμήκυνση, όμως αυτό δεν πρόκειται να προκαλέσει αλλαγές στα σχέδια τη συμμαχία, ούτε θα την κάνει να σκέφτεται λιγότερο τις απώλειες των αμάχων.

    [18] Καταστροφή στρατοπέδου από Αμερικανούς και Κούρδους

    31/3/2003 5:37:00 πμ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι Kούρδοι σύμμαχοί τους κατέστρεψαν ένα στρατόπεδο που υποπτέυονταν ότι χρησιμοποιούνταν από μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα στο βορειοανατολικό Ιράκ, τόνισε το βράδυ της Κυριακής, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς. Το στρατόπεδο, που διοικούνταν από την ισλαμιστική ομάδα Ανσάρ αλ Ισλάμ, την οποία κατηγορούν οι ΗΠΑ πως έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα, βομβαρδιζόταν επί πολλές ημέρες από τα αμερικανικά στρατεύματα, επικουρούμενα από Κούρδους συμμάχους τους, τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μάγερς. "Βρισκόμαστε εκεί παρόντες με μία μεγάλη δύναμη και με κουρδική βοήθεια", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι μεγάλος αριθμός από υπερασπιστές του στρατοπέδου, κατά πάσα πιθανότητα μέλη της Αλ Κάιντα, βρήκαν τον θάνατο κατά τις επιχειρήσεις, ενώ πολλοί άλλοι αιχμαλωτίσθηκαν. Το στρατόπεδο απέκτησε διεθνή φήμη, όταν τον περασμένο μήνα την ύπαρξή του επικαλέσθηκε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ μιλώντας στον ΟΗΕ, για να αποδείξει πως η Βαγδάτη είχε κρυφούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    [19] Σημίτης: Υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία μας

    31/3/2003 11:58:00 πμ

    Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο πρέπει να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ιδίως στον τομέα της Οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. "Αυτή την στιγμή δεν χρειάζεται να καταφύγουμε σε έκτακτα μέτρα για την οικονομία. Κάποιοι τα ζητούν και φωνάζουν χωρίς όμως ποτέ να ξεκαθαρίζουν τι ακριβώς εννοούν", τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε "υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και αυτό δεν θα πρέπει να το διακινδυνεύσουμε με τίποτα".

    Στόχος η πραγματική σύγκληση

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και θα πρέπει να δούμε τα προβλήματά τους από κοντά. "Υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον λόγω του πολέμου και της παγκόσμιας κρίσης. Πρέπει όμως να είμαστε ψύχραιμοι. Η Ελλάδα είναι σε θέση να διατηρήσει την πορεία της ασφάλειας και της σταθερότητας", επεσήμανε ο κ. Σημίτης.

    Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος της Οικονομικής Πολιτικής της κυβέρνησης είναι η πραγματική σύγκληση με έμφαση στο Κοινωνικό Κεφάλαιο.

    [20] Ιράκ και Νιγηρία κρατούν ψηλά τις τιμές του πετρελαίου

    31/3/2003 11:55:00 πμ

    Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι διεθνείς αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για την επάρκεια της προμήθευσης με αργό λόγω του πολέμου στο Ιράκ και της μείωσης των εξαγωγών πετρελαίου από τη Νιγηρία. Σε διαπραγματεύσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ACCESS στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (NYMEX), το βαρέλι του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδισε το πρωί 31 σεντς, με την τιμή του να ανέρχεται στα 30,47 δολάρια. Στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, η τιμή του Brent σημείωσε άνοδο κατά 42 σεντς, ανερχόμενη στα 26,77 δολάρια το βαρέλι.

    Ανασφάλειες και ανησυχίες

    Τις ανησυχίες λόγω του ότι περίπου 800.000 βαρέλια αργού από την Νιγηρία εξακολουθούν να λείπουν από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά λόγω εθνοτικών συγκρούσεων διασκέδασε εν μέρει η ανακοίνωση του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτων της χώρας Nigeria Labour Congress ότι δεν θα προχωρήσει σε απεργία επ' αόριστον αλλά μόνον για τρεις ημέρες. Στην περίπτωση που το NLC επέμενε στην αρχική απόφασή του, οι εξαγωγές νιγηριανού αργού θα μειώνονταν ακόμη περισσότερο.

    Διχασμένοι παραμένουν οι αναλυτές για την μελλοντική τάση των τιμών του πετρελαίου δεδομένης της βεβαιότητας, πλέον, για όχι σύντομο πόλεμο στο Ιράκ.

    Ο αναλυτής στη Deutsche Bank Securities στη Ν. Υόρκη Τζέι Σόντερς όπως και ο πρόεδρος της εταιρίας συμβούλων για την πετρελαϊκή βιομηχανία W.H. Brown &amp; Co. Ουίλιαμ Μπράουν προβλέπουν ότι οι τιμές του πετρελαίου μεσοπρόθεσμα θα υποχωρήσουν παρά το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης πολιορκίας της Βαγδάτης, καθώς τόσο τα πεδία άντλησης Ρουμάιλα στο νότο του Ιράκ όσο και ο βασικός πετρελαιοεξαγωγικός λιμένας της χώρας Μινα αλ-Μπακρ βρίσκονται ήδη στα χέρια των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων.

    Την προηγούμενη βδομάδα ο Βρετανός πτέραρχος Μπράιαν Μπάριτζ δήλωσε αισιόδοξος ότι οι εξαγωγές ιρακινού αργού ενδέχεται να επαναληφθούν σε διάστημα τριών μηνών.

    ''Το μεγάλο ερώτημα είναι, ποιος θα το πωλεί;'' τονίζει η διεθύντρια της αμερικανικής εταιρίας συμβούλων Energy Securty Analysis Inc. Σάρα Εμερσον. ''Για τη διαχείριση της πώλησης του πετρελαίου απαιτείται ένας διοικητικός οργανισμός. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να φανούν ότι πωλούν το ιρακινό πετρέλαιο. Θα μοιάζει σαν να το κλέβουμε'', πρόσθεσε.

    [21] Λήξη προθεσμίας για κλείσιμο φορολογικών υποθέσεων '93-'98

    31/3/2003 11:26:00 πμ

    Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων γιά το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της 6ετίας 1993-1998. Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που θέλουν να περαιώσουν τις υποθέσεις τους θα πρέπει να απευθυνθούν στις εφορίες και, μαζί με τη σχετική δήλωση, να καταβάλλουν 9 δόσεις προσαυξημένες κατά 20%.

    [22] Τέσσερα ''εφηβικά'' μετάλλια στην πυγμαχία

    31/3/2003 8:43:00 πμ

    Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η ...έξοδος τεσσάρων εφήβων πυγμάχων μας στο εξωτερικό. Δημήτρης Πριονάς (60κ. - Μαλεμπιτζόπουλος), Γκεβόργκ Γκαλστιάν (64κ. - ΠΑΟΚ), Κωνσταντίνος Πετρόπουλος (75κ. - Ολυμπιακός), ο οποίος πήρε την α΄θέση στην κατηγορία του και Γιώργος Χοτζ (91κ. - Εθνικός Κοζάνης) πήραν μέρος σε διεθνές τουρνουά εφήβων της Ιταλίας, κατακτώντας και οι τέσσερις μετάλλιο.

    Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Κώστας Πετρόπουλος, που στο πρόσφατο Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία του. Στο τουρνουά του Μπάρι, ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού κέρδισε αρχικά τον Ιταλό Εσπόζιτο Τομάσο με 15-1 στα σημεία και στη συνέχεια τον Κροάτη Μπλανίνιτς Τόμισλαβ με 17-5 στα σημεία και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

    Την πρώτη θέση στα 91κ. πήρε ο Γιώργος Χοτζ. Ο πρωταθλητής Ελλάδας, έδωσε έναν αγώνα, απέναντι στον Ιταλό Ρικάρντο Κακόγια, τον οποίο κέρδισε με διακοπή στον 3ο γύρο λόγω μεγάλης διαφοράς στα σημεία.

    Το ασημένιο μετάλλιο πήραν οι Δημήτρης Πριονάς και Γκεβόργκ Γκαλστιάν. Ο αθλητής του Μαλεμπιτζόπουλου έχασε με 12-27 στα σημεία από τον Κροάτη Αλμίν Κοβάτσεβιτς, ενώ ο Γκαλστιάν ηττήθηκε από τον Ιταλό Ντιέγκο Ντιούλγκα με 10-21 στα σημεία.

    Στον πρώτο του αγώνα, ο πρωταθλητής του ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει του Ιρλανδού Περς Μπρόουσιγκ με 18-8 στα σημεία.

    Την ελληνική αποστολή, που θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 31 Μαρτίου, συνοδεύουν στο Μπάρι ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Βλαδίμηρος Ουρκουντίνοβ και ο διαιτητής-κριτής Ζαχαρίας Μηχανικός, ο οποίος είναι αρχηγός της αποστολής.

    [23] Ελληνικές διακρίσεις στο διεθνές ελευθέρας πάλης στο Μινσκ

    31/3/2003 6:02:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Δύο χάλκινα μετάλλια ήταν ο ελληνικός απολογισμός της ελευθέρας πάλης στο διεθνές τουρνουά που διεξήχθη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ο Αφταντίλ Ξανθόπουλος στα 96 κιλά πήρε χωρίς αγώνα την τρίτη θέση (ο αντίπαλός του από το Καζακστάν δεν κατέβηκε στον "μικρό" τελικό, ενώ ο Λάζαρος Λοϊζίδης νίκησε 3-0 τον Ρώσο αντίπαλό του και έτσι πήρε το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας των 84 κιλών.

    [24] Μανιφέστο για το θέατρο της Ευρώπης

    31/3/2003 12:49:00 μμ

    Το "Μανιφέστο της Θεσσαλονίκης" για τις γλώσσες και το θέατρο της Ευρώπης, παρέδωσαν στον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο η διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και η Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης, που προσκάλεσαν στη Θεσσαλονίκη σημαντικές προσωπικότητες του θεάτρου από όλη την Ευρώπη για να το διαμορφώσουν. Στο Μανιφέστο ζητείται από τους υπουργούς Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συνάντησή τους στις 24 Μαΐου, να πιέσουν με όλη τους τη δύναμη, ώστε το Σύνταγμα της Ευρώπης να διεκδικήσει την ποικιλότητα των γλωσσών της και να διακηρύξει τη σημασία που έχουν για τους λαούς της οι υψηλές και δυνατές καλλιτεχνικές φιλοδοξίες.

    Ζητούμενο μια ''Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεάτρου'' και μια ''Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα Γλωσσών''

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το Μανιφέστο "πολύ σημαντικό για την ευρωπαϊκή πολιτιστική άρα και πολιτική ταυτότητα σε μια βαριά συγκυρία, τη συγκυρία του πολέμου στο Ιράκ".

    Σύμφωνα άλλωστε με τον Υπουργό, ο ρόλος τους πολιτισμού είναι βαθύτατα πολιτικός γιατί πίσω από όλες τις μεγάλες συγκρούσεις κρύβονται θέματα όπως η ιστορία, η συνείδηση, η γλώσσα, οι νοοτροπίες.

    "Πρέπει η Ευρώπη να θέσει ανάμεσα στα επείγοντα καθήκοντά της τη δημιουργία μιας "Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Γλωσσών" και να συνταχτεί μια "Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεάτρου" αναφέρεται στο Μανιφέστο.

    Μάλιστα οι καλλιτέχνες των ευρωπαϊκών θεάτρων επιθυμούν να αναλάβει ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, την πρωτοβουλία προς τους ομολόγους του της ΕΕ ώστε να συνταχθεί μια "Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεάτρου".

    [25] Διαστάσεις παίρνει η άτυπη πνευμονία στον Καναδά

    31/3/2003 3:31:00 πμ

    Και τέταρτο άτομο έχασε τη ζωή του από την άτυπη πνευμονία στο Τορόντο, σύμφωνα με τις καναδικές υγειονομικές αρχές, ενώ ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων της επικίνδυνης νόσου έχει ξεπεράσει τους εκατό, στην Πολιτεία του Οντάριο. Ο ανώτερος ιατρικός υπεύθυνος του Οντάριο, Δρ Κόλιν Ντ' Κούνια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, πως το θύμα, που εξέπνευσε την Παρασκευή, είχε έλθει σε άμεση επαφή με ασθενή της ίδιας νόσου στο νοσοκομείο Σκάρμπορο Γκρέις. Το Οντάριο έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει θέσει σε καραντίνα χιλιάδες ανθρώπους κι έχει εφαρμόσει αυστηρές απαγορεύσεις στις επισκέψεις στα νοσοκομεία. Η εξάπλωση της νόσου στο Τορόντο έχει αυξήσει τη ζήτηση στις μάσκες προσώπου, και η μεγαλύτερη εταιρεία ιατρικών ειδών της χώρας ανακοίνωσε πως έχει διαθέσει όλα τα αποθέματά της τις τελευταίες ημέρες.

    Μεταδίδεται με το βήχα και το φτέρνισμα

    "Θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ασθενούς, και στους φίλους του", τόνισε ο Ντ' Κούνια προσθέτοντας πάντως πως ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό της άτυπης πνευμονίας είναι πολύ μικρός, κι επανέλαβε πως οι αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν τον ιό, ο οποίος μεταδίδεται με τα σταγονίδια από τον βήχα και το φτέρνισμα.

    [26] Νικητής καλλιστείων σκύλων κατηγορείται για παράνομο λίφτινγκ

    31/3/2003 8:17:00 πμ

    Μεγάλο είναι το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί ο τίτλος από τον νικητή του μεγαλύτερου διαγωνισμού σκύλων στον κόσμο έπειτα από τις κατηγορίες εναντίον του πως είχε πραγματοποιήσει κρυφά... λίφτινγκ προσώπου, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Times του Λονδίνου. Ο Ντάνι, ράτσας πεκινουά, που επικράτησε έναντι 20,000 αντιπάλων του, κι εχρίσθη "Υπέρτατος Πρωταθλητής" στον ανανεωμένο διαγωνισμό Κράφτς νωρίτερα εντός του μηνός, θα αποτελέσει αντικείμενο ερευνών μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του, αναφέρει η εφημερίδα.

    ''Όλα είναι ζήλεια''...

    Οι αισθητικές επεμβάσεις απαγορεύονται βάσει των κανονισμών του διαγωνισμού και οι νικητές που αποδείχθηκε πως δέχθηκαν το ευεργετικο νυστέρι ενός πλαστικού χειρουργού χάνουν τον τίτλο τους, όπως τονίζουν στην εφημερίδα υπεύθυνοι της φιλοζωϊκής λέσχης Κένελ Κλαμπ, που διοργανώνουν το έπαθλο.

    Μολαταύτα, οι ιδιοκτήτες του 3-χρονου Ντάνι απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τις κατηγορίες, τονίζοντας πως αυτές είναι έργο των ζηλόφθονων αντιπάλων τους στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόσμο των καλλιστείων σκύλων.

    "Όλα είναι ζήλεια. Δεν μπορούν να πούν ότι απλώς είναι ένα όμορφο σκυλί", τόνισε ο Αλμπερτ Ισντον, που παρουσίασε τον Ντάνι στα καλλιστεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 March 2003 - 10:08:17 UTC