Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαντωνίου: Η Τουρκία κινδυνεύει με απομόνωση
  • [02] Καταπλακώθηκε χωριό χρυσωρύχων στη Βολιβία
  • [03] Eπικοινωνία Παπανδρέου-Γκιουλ για ανθρωπιστική βοήθεια
  • [04] Μπους: ''Πλησιάζουμε στη Βαγδάτη και στη νίκη''
  • [05] Η Συρία θέλει την ήττα της συμμαχίας
  • [06] Συρία: Αυτοκίνητο προσέκρουσε στη βρετανική πρεσβεία

    [01] Παπαντωνίου: Η Τουρκία κινδυνεύει με απομόνωση

    31/3/2003 9:07:00 μμ

    Η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας, όπως δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι στις επαφές που θα έχει την Τρίτη στην Ουάσιγκτον θα θέσει το θέμα στους Αμερικανούς συνομιλητές του, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δημιουργεί νέες παραμέτρους και ότι υπάρχει κίνδυνος διεθνούς απομόνωσης της Τουρκίας.

    Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

    Ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι η χώρα μας εκτιμά πως αυτός ο κίνδυνος θα πρέπει να αποτραπεί, καθώς η Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει ενσωματωμένη στο διεθνές και ευρωπαϊκό σύστημα, εάν πράγματι θέλουμε μία ουσιαστική και μακροχρόνια βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο κ. Παπαντωνίου, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, σημείωσε ότι είχε μία ενδιαφέρουσα συνομιλία για το πολύ σημαντικό έργο που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ για την εδραίωση της ορθόδοξης πίστης και γενικότερα την ακτινοβολία της πίστης αυτής στον πολιτικό χώρο.

    Επίσης, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι συζητήθηκε η εξέλιξη των εθνικών θεμάτων, που απασχολούν παρά πολύ την Αρχιεπισκοπή, η οποία πάγια έχει στηρίξει τα θέματα αυτά, μέχρι και στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, που είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Επαφές με Ράμσφελντ και Ράις

    Την Τρίτη, ο κ. Παπαντωνίου θα έχει συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ και τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις.

    Ο Έλληνας Υπουργός θα μεταβεί την Τετάρτη στο Ντάλλας όπου θα παραβρεθεί στην τελετή παραλαβής των νέων αεροσκαφών F-16 Block 52+ που παρήγγειλε η χώρα μας.

    Την Πέμπτη ο κ. Παπαντωνίου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Foreign Policy Association (FPA) στη Νέα Υόρκη, ενώ την επομένη θα μεταβεί στη Βοστώνη όπου και θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

    Κατά την παραμονή στις ΗΠΑ ο κ. Παπαντωνίου θα έχει συνάντηση και με μέλη του Hellenic American Heritage Council, καθώς και με τον ομογενή Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνης.

    [02] Καταπλακώθηκε χωριό χρυσωρύχων στη Βολιβία

    1/4/2003 12:35:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Tόνοι λάσπης καταπλάκωσαν οικισμό χρυσωρύχων στη Βόρεια Βολιβία με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 700 άτομα. Οι αρχές κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες. Οι κατολισθήσεις, σημειώθηκαν, μετά από καταρρακτώδεις βροχές, στην περιοχή Τσίμα, 190 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λα Παζ.

    [03] Eπικοινωνία Παπανδρέου-Γκιουλ για ανθρωπιστική βοήθεια

    1/4/2003 12:14:00 πμ

    Οι εξελίξεις στην ιρακινής κρίσης και με επίκεντρο το θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Σύμφωνα με αρμόδιες διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου έχει δώσει εντολή και ήδη βρίσκεται από την Κυριακή στην Αγκυρα αντιπροσωπεία της Ελληνικής Προεδρίας, με επικεφαλής τον πρέσβη Αλεξ Ρόντο, προκειμένου να συζητηθεί με Τούρκους αξιωματούχους η ανάληψη μιας κοινής πρωτοβουλίας Ε.Ε. και Τουρκίας στον τομέα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στο Ιράκ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ρόντος πλαισιώνεται από στενούς συνεργάτες των αρμοδίων επιτρόπων κ.κ. Πάτεν και Φερχόιγκεν, όπως και του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

    [04] Μπους: ''Πλησιάζουμε στη Βαγδάτη και στη νίκη''

    31/3/2003 11:43:00 μμ

    Κάθε ημέρα που περνάει φέρνει πιο κοντά τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη και στη νίκη, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε ομιλία του προς την ηγεσία της ακτοφυλακής, στο λιμάνι της Φιλαδέλφειας. Ωστόσο, ο κ. Μπους έσπευσε να προειδοποιήσει ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι ακόμα, καθώς όπως υποστήριξε, στόχος του πολέμου αυτού είναι να αφοπλιστεί ένα επικίνδυνο καθεστώς και να απελευθερωθεί ένας λαός. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τους στρατιώτες της συμμαχίας για το θάρρος τους, τονίζοντας ότι σήμερα οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα του νότιου και του δυτικού Ιράκ. Επίσης, ο Τζορτζ Μπους, που συνοδευόταν από τον υπεύθυνο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τομ Ριτζ, προειδοποίησε ότι ένα ετοιμοθάνατο ιρακινό καθεστώς μπορεί να προσπαθήσει να εισαγάγει την τρομοκρατία στις ακτές των ΗΠΑ.

    [05] Η Συρία θέλει την ήττα της συμμαχίας

    31/3/2003 10:19:00 μμ

    Το συμφέρον της Συρίας είναι να δει τις δυνάμεις της αμερικανοβρετανικής συμμαχίας να ηττώνται, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Αλ Σάρα, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα "Αλ Μπαας". Ο Σύριος υπουργός, που έκανε τις παραπάνω δηλώσεις ενώπιον του κοινοβουλίου, σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση οδήγησε τον λαό της στην καταστροφή βάζοντας τον σε σύγκρουση με όλη τη διεθνή κοινότητα, ενώ χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ ως ξένη κατοχή μιας αραβικής χώρας.

    ''Οι ΗΠΑ διαπράττουν φόνους και πράξεις καταστροφής στο Ιράκ''

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, η αντίσταση των Ιρακινών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, καθώς οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της ιρακινής αντιπολίτευσης.

    Εξάλλου, ο Αλ Σάρα υπογράμμισε ότι το οποίο σχέδιο για διαμελισμό του Ιράκ απέτυχε λόγω της ενότητας του ιρακινού λαού απέναντι στην εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων.

    Οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν τα σχέδια τους για την εισβολή με τους ισχυρισμούς της απελευθέρωσης του Ιράκ και της διατήρησης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ διαπράττουν φόνους και πράξεις καταστροφής στο Ιράκ, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σύριος υπουργός.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλ Σάρα, ο αμερικανικός λαός άρχισε να καταλαβαίνει το ρόλο που παίζει το Ισραήλ στα σχέδια καταστροφής του Ιράκ και στον επανασχεδιασμό της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

    Στο μεταξύ, ο κ. Αλ Σάρα και ο Ιρανός ομόλογός του Καμάλ Χαραζί απηύθυναν έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Sana. Οι δυο άνδρες ζητούν τον τερματισμό της αμερικανοβρετανικής εισβολής", αναφέρει το Sana, που προσθέτει ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία ανάμεσα στην Συρία και το Ιράν.

    [06] Συρία: Αυτοκίνητο προσέκρουσε στη βρετανική πρεσβεία

    31/3/2003 10:45:00 μμ

    Ένα αυτοκίνητο έπεσε το βράδυ της Δευτέρας στο κτήριο της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και τυλίχθηκε στις φλόγες, όπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στην ιρανική κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια ή όχι. Σύμφωνα με το σπουδαστικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ISNA, ο οδηγός του οχήματος είναι νεκρός, ενώ το όχημα προσέκρουσε κοντά στην κεντρική πύλη της διπλωματικής αποστολής της Βρετανίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν έχει τραυματιστεί κάποιο από τα μέλη της πρεσβείας, ενώ η Αστυνομία έχει αποκλείσει τον δρόμο μπροστά από το κτήριο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 March 2003 - 21:55:11 UTC