Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με Ράμσφελντ και Κοντολίζα συναντάται ο Παπαντωνίου
  • [02] Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Γ΄ΚΠΣ
  • [03] Η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της
  • [04] Προσπάθειες για συνάντηση Πάουελ και ΥΠΕΞ των ''15''
  • [05] Σύνοδος ''Ευρωσοσιαλιστών'' στο Καβούρι
  • [06] Σ. Ξηρός: Προϊόν βασανιστηρίων οι προανακρίσεις
  • [07] Κούβα: Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή
  • [08] Πυρά ΗΠΑ κατά κρατών στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • [09] Δάνεια ''εκατομμυρίων'' εξασφάλισε η Βραζιλία
  • [10] ''Οι πόλεμοι των ΗΠΑ προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα''
  • [11] Β. Κορέα: Εκτόξευση πυραύλου κατά πλοίου
  • [12] Ιρακινές τακτικές ''κίνητρο'' Παλαιστινίων Ισλαμιστών
  • [13] Εντείνονται οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις
  • [14] O Σαντάμ είναι εδώ...
  • [15] Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μυστική κυβέρνηση
  • [16] Υπέρ του πολέμου οι Αυστραλοί
  • [17] Πάουελ: Αντίθεση σε οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στο Ιράκ
  • [18] Συμμαχικές απώλειες
  • [19] Το Ριαντ καλεί τον Σαντάμ να παραιτηθεί
  • [20] Το Ιράν προσπαθεί να μείνει ουδέτερο
  • [21] Εκκληση Ρωσίας να προστατευθούν τα ιστορικά μνημεία του Ιράκ
  • [22] ΗΠΑ: Δεν θα σταλθούν αιχμάλωτοι στο Γουαντάναμο
  • [23] Έκτακτη Σύνοδο ζητούν τα αραβικά κράτη
  • [24] Δράσεις ΕΟΤ για τον περιορισμό των απωλειών λόγω Ιράκ
  • [25] ΕΛΓΑ: Καταβολή αποζημιώσεων από σήμερα
  • [26] Η ιστορία του Καραγκιόζη στο Βαφοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο
  • [27] Η Ανοιξη έρχεται μαζί με τις αλλεργίες της
  • [28] Ιράκ: Μια καλή αγορά στο μέλλον για τις νέες τεχνολογίες
  • [29] Αφαίρεση όγκου 23 κιλών
  • [30] Πούλησαν το μωρό τους για λίγα χρήματα και αυγά

    [01] Με Ράμσφελντ και Κοντολίζα συναντάται ο Παπαντωνίου

    1/4/2003 11:43:00 πμ

    Ο υπουργός Αμυνας

    με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

    Το Ιράκ, ο ρόλος της Τουρκίας καθώς και η διμερής αμυντική συνεργασία και οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών επαφών του υπουργού Αμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου με τον Αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Ράμσφελντ και τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολιζα Ράις στην Ουάσιγκτον. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας δήλωσε χθες από τη Νέα Υόρκη ο κ. Παπαντωνίου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι στις επαφές που θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον θα θέσει το θέμα στους Αμερικανούς συνομιλητές του, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δημιουργεί νέες παραμέτρους και ότι υπάρχει κίνδυνος διεθνούς απομόνωσης της Τουρκίας.

    Ο Έλληνας Υπουργός θα μεταβεί την Τετάρτη στο Ντάλας όπου θα παραβρεθεί στην τελετή παραλαβής των νέων αεροσκαφών F-16 Block 52+ που παρήγγειλε η χώρα μας.

    Την Πέμπτη ο κ. Παπαντωνίου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Foreign Policy Association (FPA) στη Νέα Υόρκη, ενώ την επομένη θα μεταβεί στη Βοστώνη όπου και θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

    Κατά την παραμονή στις ΗΠΑ ο κ. Παπαντωνίου θα έχει συνάντηση και με μέλη του Hellenic American Heritage Council, καθώς και με τον ομογενή Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνης.

    [02] Σύσκεψη στο Μαξίμου για το Γ΄ΚΠΣ

    1/4/2003 12:16:00 μμ

    Η πορεία απορρόφησης του Γ' ΚΠΣ απασχόλησε τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τους Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρήστο Πάχτα και στη συνεχεία με την συμμετοχή των υπουργών Ακη Τσοχατζόπουλου, Βάσω Παπανδρέου, Πέτρου Ευθυμίου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Η ανάπτυξη της Περιφέρειας έχει προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Ο υπουργός τόνισε ότι τα προγράμματα των ιδιωτών βρίσκονται σε μια φάση δυναμικής εξέλιξης με τις απορροφήσεις των κονδυλίων να έχουν ξεκινήσει και σημείωσε ότι υπογράφηκε σήμερα η ίδρυση Κέντρων Τεχνολογικής Υποστήριξης και Ανάπτυξης τα οποία δημιουργούνται ένα σε κάθε Περιφέρεια. Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ ο υπουργός τις χαρακτήρισε υπερφίαλες σημειώνοντας ότι το κρίσιμο θέμα αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ειρήνη και υποχρέωση της χώρας μας να προωθήσει την ενδυνάμωση της Ευρώπης.

    [03] Η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της

    1/4/2003 8:04:00 πμ

    Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα σημειώνει ότι δεν υπήρξε κανένας θάνατος από τρομοκρατική δραστηριότητα και η αστυνομία έχει συλλάβει 19 μέλη της ομάδας "17 Νοέμβρη". Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, προσθέτοντας πάντως ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα σε μερικούς τομείς, όπως κακοποίηση από δυνάμεις ασφαλείας παράνομων μεταναστών και Aθιγγάνων και συνωστισμός και άσχημες συνθήκες σε μερικές φυλακές.

    Αλλά και περιορισμοί στην ελευθερία εθνοτικών μειονοτήτων

    Στην έκθεση σημειώνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν νομικοί περιορισμοί στην ελευθερία του συνέρχεσθαι για μέλη εθνοτικών μειονοτήτων. Μερικοί ηγέτες μειονοτικών θρησκειών διαπίστωσαν γενικά μια βελτίωση της ανοχής της κυβέρνησης, αλλά άλλοι ανέφεραν δυσκολίες με τις Αρχές. Στην έκθεση τονίζεται επίσης, ότι παραμένουν εν ισχύ νόμοι που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης, νομικοί περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια στην θρησκευτική ελευθερία.

    Αρκετός χώρος αφιερώνεται στις καταγγελίες για δυσμενή μεταχείριση των Αθίγγανων, σε κρούσματα ξενοφοβίας εναντίον Αλβανών και στην παράνομη διακίνηση γυναικών και κοριτσιών για πορνεία, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αναφέρονται επίσης περιπτώσεις που ξένα παιδιά εξαναγκάστηκαν σε επαιτεία.

    Σημειώνονται όμως μέτρα και έργα υπέρ των Αθιγγάνων και η θέσπιση νέου νόμου ο οποίος διευκολύνει τη δίωξη των σωματεμπόρων και την προστασία των γυναικών από παράνομη εκμετάλλευση.

    Τέλος, για τη μουσουλμανική μειονότητα και τους Σλαβόφωνους (που υπολογίζονται σε 10-50.000) επαναλαμβάνονται κατά το πλείστον οι διαπιστώσεις της περυσινής έκθεσης.

    [04] Προσπάθειες για συνάντηση Πάουελ και ΥΠΕΞ των ''15''

    1/4/2003 12:03:00 μμ

    Επαφές προκειμένου να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και των 15 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγονται στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε σήμερα διπλωματική πηγή. Σύμφωνα με αυτήν, η αμερικανική κυβέρνηση γνωστοποίησε την επιθυμία της να πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Κόλιν Πάουελ την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. Στο επίπεδο της ΕΕ, έχουν ήδη προγραμματισθεί συνομιλίες ανάμεσα στον Πάουελ και την ευρωπαϊκή τρόικα την οποία αποτελούν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις Κρίς Πάτεν.

    Πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ο Γερμανός, Γιόσκα Φίσερ θα βρίσκονται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στη Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης.

    [05] Σύνοδος ''Ευρωσοσιαλιστών'' στο Καβούρι

    1/4/2003 11:21:00 πμ

    Το ιρακινό ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου που πραγματοποιείται στο Καβούρι με ατζέντα το σύνολο των θεμάτων της ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι εργασίες της ολομέλειας άρχισαν το πρωί της Δευτέρας και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη με την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Σήμερα Τρίτη θα συμμετάσχουν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης και πολλοί υπουργοί που χειρίζονται σημαντικά οικονομικά και θεσμικά ζητήματα επί τη ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας. Υπενθυμίζεται ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου σε ψήφισμά της καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους να επέμβουν στρατιωτικά στο Ιράκ, απαιτεί από την Τουρκία να μην εμπλακεί στον πόλεμο, εκφράζει απογοήτευση για την εσωτερική κρίση στην ΕΕ και ζητά την άμεση επιστροφή στη διεθνή νομιμότητα.

    Τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, απασχόλησης και ανάπτυξης συζητήθηκαν, την Δευτέρα, μεταξύ άλλων, στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

    Κατά την ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε πως βασικό μέλημα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η ενίσχυση της απασχόλησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της έρευνας, ώστε η χώρα μας να συμπορευτεί με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή προοπτική.

    [06] Σ. Ξηρός: Προϊόν βασανιστηρίων οι προανακρίσεις

    1/4/2003 10:01:00 πμ

    Αμέσως μετά την έναρξη σήμερα της δίκης των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Χριστόφορου Σαββάκη, αστυνομικού-συνοδού του Γιώργου Πέτσου. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Σάκης Κεχαγιόγλου, που εκπροσωπεί το Γιώργο Πέτσο, ζήτησε να ερωτηθεί ο Σάββας Ξηρός αν αποδέχεται τη συμμετοχή του στην ενέργεια αυτή. Ο Σάββας Ξηρός δε διευκρίνισε αν συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του κ. Πέτσου και επανέλαβε ότι οι προανακριτικές του καταθέσεις είναι προϊόν βασανιστηρίων.

    ''Αδιευκρίνιστες διευκρινίσεις'' Σάββα Ξηρού

    Σάββας Ξηρός: Εχει ομολογήσει ο κ. Διώτης ότι τρεις ημέρες μετά την έκρηξη ήταν στην εντατική. Μόλις άνοιξα τα μάτια μου με έριξαν στα σκυλιά. Αυτό το έγκλημα ζητάει υπεύθυνο.

    Πρόεδρος δικαστηρίου: Αυτό κ. Ξηρέ είναι το σοβαρότερο έγκλημα που ακούσατε εδώ μέσα;

    Σάββας Ξηρός: Εχουμε και τον πόλεμο του Ιράκ.

    Πρόεδρος δικαστηρίου: Ναι βέβαια. Εχουμε και τους περσικούς πολέμους παλαιότερα και του Μαραθώνα. . .

    Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του δεύτερου συνοδού τού Γιώργου Πέτσου, του Ιωάννη Καραχάλιου, ο οποίος ήταν μαζί του την ώρα της επίθεσης.

    [07] Κούβα: Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή

    1/4/2003 10:20:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Οι κουβανικές Αρχές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τον ένοπλο που έχει καταλάβει κουβανικό αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ 24 με 46 επιβαίνοντες στο αεροδρόμιο της Αβάνας και θέλει να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αεροπειρατής που έχει στην κατοχή του δύο χειροβομβίδες κατέλαβε χθες το βράδυ το αεροσκάφος που εκτελούσε εσωτερική πτήση προς το νησί της Νεολαίας στις νότιες ακτές της Κούβας και διέταξε τον πιλότο να κατευθυνθεί στις ΗΠΑ. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο της Αβάνας καθώς δεν είχε καύσιμα για να συνεχίσει το ταξίδι ως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Δύο χειροβομβίδες κρατά ο αεροπειρατής

    Το Αντόνοφ εξακολουθεί να παραμένει με όλους τους επιβαίνοντες σε μιά απομακρυσμένη γωνιά του διεθνούς αεροδρομίου της Αβάνας και οι Αρχές προσπαθούν να διαπραγματευθούν την απελευθέρωση των ομήρων και την παράδοση του αεροπειρατή, δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου. ''Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ο αεροπειρατής είναι στο πίσω τμήμα του αεροσκάφους, κρατώντας δύο χειροβομβίδες'' ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου και πρόσθεσε ότι μεταξύ των επιβατών είναι και έξι παιδιά.

    Ο αεροπειρατής δεν κατόρθωσε να εισέλθει στο πιλοτήριο και ο κυβερνήτης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις Αρχές.

    Ανδρες των ειδικών δυνάμεων της κουβανικής αστυνομίας ντυμένοι στα μαύρα έχουν περικυκλώσει το αεροσκάφος και οι Αρχές έχουν κλείσει το αεροδρόμιο. Τα αεροσκάφη που φθάνουν στην Αβάνα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της παράκτιας πόλης Βαραντέρο.

    Η νέα αεροπειρατεία εκδηλώθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το προηγούμενο αντίστοιχο επεισόδιο, όταν μία ομάδα Κουβανών κατέλαβε ένα Ντάγκλας DC-3 με 36 επιβάτες και ανάγκασε τον κυβερνήτη του να κατευθυνθεί στο Κι Γουέστ της Φλόριντα.

    [08] Πυρά ΗΠΑ κατά κρατών στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    1/4/2003 10:59:00 πμ

    Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή τους για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον κόσμο, στην οποία επικρίνονται χωρίς διακρίσεις πολλοί εχθροί και σύμμαχοι και -φυσικά- πρώτο πρώτο το Ιράκ. Στην έκθεση αυτή, που καλύπτει το 2002, εξετάζονται οι επιδόσεις όλων των χωρών του κόσμου, εκτός από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Το Ιράκ πάντως δεν μονοπωλεί την προσοχή των Αμερικανών, καθώς στην έκθεση εκτοξεύονται κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πολλά κράτη, όπως είναι η Β. Κορέα, η Συρία, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Τουρκία κ.α.

    Επικρίσεις σε ''φίλους'' και ''εχθρούς''

    Στην έκθεση εγκαλείται η Β. Κορέα για τα ''βασανιστήρια, τις συνοπτικές εκτελέσεις και τα καταναγκαστικά έργα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες'', που ακολουθεί.

    Επίσης και η Κίνα παραδοσιακά υποδεικνύεται ως μία από τις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καυτηριάζεται, επίσης, και η πολιτική της Μόσχας στην Τσετσενία.

    Το Ισραήλ κατηγορείται από τις ΗΠΑ για ορισμένα μέτρα που λαμβάνει κατά των Παλαιστινίων, (όπως η καταστροφή κτηρίων).

    Η Σαουδική Αραβία κατηγορείται για την έλλειψη θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα.

    Επίσης πυρά εκτοξεύουν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας, ως χώρας η οποία υποθάλπει την τρομοκρατία.

    Στην Τουρκία σοβαρό παραμένει το θέμα των βασανιστηρίων

    Στις εισαγωγικές επισημάνσεις της εφετινής ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρεται ότι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βουλγαρία υιοθέτησαν νομοθεσία κατά της παράνομης διακίνησης προσώπων.

    Το τμήμα της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορά στην Τουρκία αναφέρει την έμμεση επιρροή του Στρατού στην πολιτική, και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν στην πράξη την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Γίνεται εκτενής αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους τομείς της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, σε ό,τι αφορά στις συνθήκες κράτησης υπόπτων και φυλακισμένων, τις διακρίσεις και την κακομεταχείριση γυναικών και παιδιών.

    Η Τουρκία ευθύνεται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο

    Την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα αντιπαραθέτει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Κύπρο.

    Η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Τουρκία είναι υπεύθυνη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο λόγω της στρατιωτικής επέμβασης του 1974 και ότι το καθεστώς του κ. Ντενκτάς αποτελεί τοπική αρχή, υποτελή στην Τουρκία.

    [09] Δάνεια ''εκατομμυρίων'' εξασφάλισε η Βραζιλία

    1/4/2003 7:06:00 πμ

    Η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της Λατινικής Αμερικής, Βραζιλία, εξασφάλισε δάνεια ύψους 505 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων της. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον δήλωσε ότι "θα μπορούσε να προσβλέπει σε εισροή ξένων επενδύσεων μόλις ολοκληρωθεί ο πόλεμος στο Ιράκ. Δεν αντιμετωπίζετε τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μέση Ανατολή, το θρησκευτικό φανατισμό ή τις υπερατλαντικές διαφορές που υπάρχουν σήμερα. Μόλις βγούμε από αυτή την τρελή παγκόσμια κατάσταση, θα υπάρξουν πιθανόν πλεονεκτήματα για τη Βραζιλία". Επίσης, ο κ. Γούλφενσον πρόσθεσε ότι ήταν εξαιρετικά εντυπωσιασμένος από τη δέσμευση της κυβέρνησης της Βραζιλίας για περιορισμό των εξόδων και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Eκμηδενισμός της πείνας

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάθιο Λούλα Ντα Σίλβα, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του δανείου εξήγησε τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησής του στους αξιωματούχους της Παγκόσμιας Τράπεζας και στον Ενρίκε Ιγκλέσιας, πρόεδρο της Ενδοαμερικανικής Τράπεζας Αναπτύξεως.

    Ο κ. Λούλα Ντα Σίλβα είπε ότι το κεντρικό στοιχείο των κοινωνικών του μεταρρυθμίσεων είναι το σχέδιο του για τον "εκμηδενισμό της πείνας", που σκοπό έχει να εξασφαλίσει τρία γεύματα την ημέρα στα 46 εκατομμύρια Βραζιλιάνους που επιβιώνουν με λιγότερο από ένα δολάριο καθημερινά.

    Στη Βραζιλία επικρατεί ανησυχία ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα μετριάσει τις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη, εάν οι υψηλές τιμές πετρελαίου οδηγήσουν σε άνοδο του πληθωρισμού.

    Η Βραζιλία στηρίζεται στις ξένες επενδύσεις οι οποίες γνωρίζουν κάμψη καθώς οι εταιρίες έχουν παγώσει τις επενδύσεις τους μέχρι το τέλος του πολέμου. Πάντως έχει λεχθεί από οικονομικούς αναλυτές ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια θα είναι διαθέσιμα υπό μορφή δανείων της Διεθνούς Τράπεζας μέσα στα επόμενα 3,5 χρόνια.

    Πηγή: BBC Greek

    [10] ''Οι πόλεμοι των ΗΠΑ προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα''

    1/4/2003 4:00:00 πμ

    Οι πόλεμοι τους οποίους διεξάγουν οι ΗΠΑ συνεισφέρουν στη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εμπλεκόμενες χώρες, τόνισε την Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εργασία, Λόουρν Κρέινερ. "Πιστεύω πως εάν εξετάσουμε τις χώρες ή τί είδους πράγματα γινόντουσαν στο παρελθόν, εάν κοιτάξουμε τον Παναμά, το Κουβέιτ, το Αφγανιστάν και άν ζητήσουμε από τον κόσμο στις χώρες αυτές να μας πούν εάν από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καλλιτερα τώρα απ'ότι προηγουμένως, πιστεύω πως όλοι ανεξαιρέτως θα απαντήσουν ναί", τόνισε ο Κρέινερ.

    "Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και με το Ιράκ όταν η κυβέρνησή του θα ανατραπεί", πρόσθεσε ο Κρέινερ, που ρωτήθηκε σχετικά με τον πόλεμο κατά του Ιράκ, με την ευκαιρία της παρουσίασης από το ΥΠΕΞ για την κατάσταση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στον κόσμο.

    [11] Β. Κορέα: Εκτόξευση πυραύλου κατά πλοίου

    1/4/2003 7:16:00 πμ

    Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα στις 04.15 (ώρα Ελλάδος), στην Ιαπωνική Θάλασσα ακόμη έναν πύραυλο μικρού βεληνεκούς κατά πλοίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ζιζι, επικαλούμενο τον υπουργό Μεταφορών Τσικάγκε Ογκι. Αλλους δυο μικρούς βεληνεκούς πυραύλους κατά πλοίων είχε εκτοξεύσει τους περασμένους δύο μήνες, στα πλαίσια τακτικών στρατιωτικών ασκήσεων.

    [12] Ιρακινές τακτικές ''κίνητρο'' Παλαιστινίων Ισλαμιστών

    1/4/2003 4:58:00 πμ

    Οι παλαιστίνιοι μαχητές δηλώνουν πως η σκληρότερη απ' όσο αναμενόταν 13ήμερη αντίσταση των Ιρακινών στην αμερικανο-βρετανική εισβολή τους έχει χαλυβδώσει κι αποτελεί κίνητρο, για να εντείνουν τις βομβιστικές ενέργειες κι άλλες επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη του Ισραήλ και τροφοδοτεί τις τάξεις των βομβιστών αυτοκτονίας στις ισραηλινές πόλεις, ανακοίνωσε πως το σθένος των Ιρακινών που μάχονται κατά της μοναδικής υπερδύναμης στον κόσμο αποτελεί έμπνευση γι' αυτούς.

    Θα δωθεί ένα θανάσιμο πλήγμα

    "Αυτή η μεγάλη απώλεια θα λειτουργήσει υπέρ του παλαιστινιακού λαού και της αντίστασής του. Θα αποτελέσει επίσης ισχυρό κίνητρο για να αυξηθεί η κλίμακα των επιθέσεων κι επίσης θα αποτελέσει κίνητρο για εκείνους που πιστεύουν στις θεωρίες για ειρήνη και για διαπραγματεύσεις να εγκαταλείψουν τέτοιες σκέψεις", τόνισε εκ μέρους της οργάνωσης ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι.

    Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε πως κάθε εμπόδιο στις αμερικανικές δυνάμεις, που αρχικά πίστευαν πως θα κάνουν έναν περίπατο ως τη Βαγδάτη, αποτελεί μία νίκη για εκείνους που επιθυμούν να δουν τις ΗΠΑ να ταπεινώνονται και μειώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

    "Έπειτα από τα χτυπήματα που υπέστησαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, δεν θα είναι ικανές πλέον να επιστρέψουν στο ύψος του μεγάλου και παντοδύναμου κράτους", τόνισε ο Ραντίσι.

    Από την πλευρά της η παλαιστίνια βουλευτής Χανάν Ασράουι τόνισε πως "μακροπρόθεσμα αυτού του είδους ο μονομερής πόλεμος στο Ιράκ θα προκαλέσει ακόμη περισσότερη βία, όχι μόνον στην Παλαιστίνη".

    "Εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν στο Ιράκ τότε θα γίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που αναμένουν θα δωθεί ένα θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα συντελέσει στην αύξηση της βίας και της τρομοκρατίας", είπε η ίδια.

    [13] Εντείνονται οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις

    1/4/2003 12:39:00 μμ

    Ενα από τα κτήρια του προεδρικού μεγάρου, που βρίσκεται στο κέντρο της Βαγδάτης βομβαρδίστηκε στις 9 π.μ. Ξένοι ανταποκριτές μετέδωσαν ότι είχε κοπεί το πρωί η παροχή ρεύματος καθώς και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μετά από βομβαρδισμό που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις τους. Ενας Βρετανός στρατιώτης έχασε χθες τη ζωή του στο Ιράκ από την άσκηση καθηκόντων του ανεβάζοντας στους 26 τους νεκρούς στις τάξεις των βρετανικών δυνάμεων από την έναρξη των επιχειρήσεων στις 20/3, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Εξάλλου, Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν άοπλο Ιρακινό οδηγό που κατευθυνόταν με ταχύτητα με το φορτηγό του σε φυλάκιο ελέγχου κοντά στην πόλη Σάτρα στο Kεντ. Ιράκ. Συγκρότημα αποθηκών με μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών του ιρακινού στρατού κατέλαβαν Αμερικανοί πεζοναύτες στο Ν. Ιράκ.

    Eξουδετερώθηκαν ιρακινοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Κουβέιτ

    Το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Κουβέιτ εξουδετέρωσε δύο ιρακινούς πυραύλους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας του Κουβέιτ. Τα ραντάρ εντόπισαν έναν από τους πυραύλους τα ξημερώματα και τον δεύτερο λίγο αργότερα και αμέσως ήχησαν οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού.

    ''Τα συστήματα εντόπισαν τους πυραυλους που είχαν εκτοξευθεί από το Ιράκ και κατευθυνόταν προς το Κουβέιτ και, με τη βοήθεια του Θεού, οι πύραυλοι Πάτριοτ τους εξουδετέρωσαν έξω από το έδαφος του βορείου Κουβέιτ'', δήλωσε ο ταγματάρχης Αουάντ Μουτουτάχ. Προ ημερών, ένας ιρακινός πύραυλος, (κινεζικής κατασκευής Silkworm), είχε πλήξει εμπορικό κέντρο στην πόλη του Κουβέιτ, προκαλώντας υλικές ζημιές, αλλά όχι θύματα. Στην έρημο του Κουβέιτ, ή στη θάλασσα έχουν πέσει και άλλοι ιρακινοί πύραυλοι που δεν εντοπίσθηκαν εγκαίρως από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά δεν προκλήθηκαν θύματα ή ζημιές.

    Εξι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους

    Αλλη μία νύχτα βομβαρδισμών γνώρισε την Δευτέρα η Βαγδάτη με τα συμμαχικά αεροπλάνα να βομβαρδίζουν τα περίχωρα και το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου σύμφωνα με νοσοκομειακές πήγες έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

    Οι ΗΠΑ διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για το αιματηρό επεισόδιο στη Νατζάφ όπου όχημα με 13 γυναικόπαιδα δεν σταμάτησε σε αμερικανικό φυλάκιο και δέχθηκε πυρ κατά ριπές.

    Το προεδρικό μέγαρο, στο οποίο ζει ένας από τους γιους του Σαντάμ Χουσέιν ήταν ο πρωταρχικός στόχος των πυκνών βομβαρδισμών που πραγματοποίησαν τα μαχητικά αεροσκάφη.

    Στις 09.00 το πρωί της Τρίτης, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ένα από τα κτήρια του προεδρικού μεγάρου, που βρίσκεται στο κέντρο της Βαγδάτης, βομβαρδίστηκε ξανά. Πρόκειται για την δεύτερη επίθεση μέσα σε δύο 24ωρα εναντίον του συγκεκριμένου προεδρικού μεγάρου.

    Ξένοι ανταποκριτές στην πόλη μεταδίδουν πως το τηλεφωνικό δίκτυο έχει καταστραφεί εξαιτίας των προηγουμένων κυμάτων βομβαρδισμού, που είχαν ως στόχο τα κτήρια των Τηλεπικοινωνιών. Η ιρακινή τηλεόραση διέψευσε την πληροφορία.

    Σκληρές μάχες σε όλα τα μέτωπα

    Στο Βόρειο Ιράκ, οι αμερικανοβρετανικες δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Μοσούλη καθώς και ιρακινές θέσεις στην πόλη Καλάκ ανοίγοντας το δρόμο στους Κούρδους ενόπλους να προχωρήσουν προς το Κιρκούκ που επλήγη από νέους βομβαρδισμούς.

    Στο Nότιο Ιράκ, μάχες διεξάγονται μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών και μελών της προεδρικής φρουράς στα περίχωρα της Νασιρίγια. Σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης κοντά στη Νατζάφ, στο Kεντρικό Ιράκ, ανάμεσα στην 3η αμερικανική μεραρχία και τους άνδρες της ιρακινής Προεδρικής Φρουράς. Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιωτικό εκπρόσωπο συνταγματάρχη Γκρεγκ Γκας, οι συγκρούσεις είναι οι πιο σκληρές από την αρχή του πολέμου με τους ιρακινούς να πολεμούν σκληρά από τα ξημερώματα ως το απόγευμα.

    Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται και στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, 80 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη ανάμεσα σε αμερικανικά στρατεύματα που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων εισβολής και ιρακινές δυνάμεις. Για πρώτη φορά οι μάχες γίνονται τόσο κοντά στην Βαγδάτη.

    Πολεμικοί ανταποκριτές που βρίσκονται με την 3η Τεθωρακισμένη Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ, μεταδίδει ότι γίνονται μάχες σώμα με σώμα στην κωμόπολη Χιντίγια, καθώς οι Αμερικανοί προσπαθούν να καταλάβουν μια γέφυρα στον ποταμό Ευφράτη.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ένας ιρακινός στρατιώτης σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν όταν το φορτηγό που επέβαιναν δεν σταμάτησε σε αμερικανικό φυλάκιο έλεγχου στην πόλη Σαμουά κοντά στον ποταμό Ευφράτη.

    Στη Βασόρα σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στα κεντρικά και τα δυτικά της πόλης ενώ στο αεροδρόμιο της φαίνεται να έχει ξεκινήσει ιρακινή επιχείρηση για την ανακατάληψή του από τις αμερικανο-βρετανικες δυνάμεις.

    Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων ένας Βρετανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του.

    Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν ότι οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες στις συγκρούσεις στην περιοχή κοντά στη Βασόρα και επτά άρματα μάχης καταστράφηκαν κοντά στο Νατζάφ. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί πάντως από ανεξάρτητες πηγές.

    Από την αρχή των επιχειρήσεων, 51 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 14 αγνοούνται, ενώ οι Βρετανοί μετρούν 26 νεκρούς. Για τον Ιρακινό στρατό δεν υπάρχουν στοιχεία, ενώ σύμφωνα με ιρακινές πηγές, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, 589 ιρακινοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους και 4.582 τραυματίστηκαν.

    [14] O Σαντάμ είναι εδώ...

    1/4/2003 11:20:00 πμ

    Τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Αμερικανικού Πενταγώνου Βικτόριας Κλαρκ, που ήθελαν ότι μέλη της οικογένειας του Σαντάμ Χουσέιν να προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Ιράκ, διέψευσε με ανακοίνωσή του ο Ιρακινός πρόεδρος. Ο Σαντάμ Χουσέιν απέδωσε τις φήμες στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, που επιδίδονται από την αρχή του πολέμου, οι ΗΠΑ και ορισμένα ξένα ΜΜΕ, με σκοπό να πλήξουν την ενότητα του ιρακινού λαού απέναντι στους εισβολείς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας του Ιράκ που μεταδόθηκε από την ιρακινή τηλεόραση, τα μέλη της οικογένειας του ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούν τμήμα της μεγάλης και ευρείας ιρακινής οικογένειας και έχουν συνδέσει τη μοίρα τους με τη μοίρα και τις τίμιες αξίες του ιρακινού λαού.

    [15] Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μυστική κυβέρνηση

    1/4/2003 9:54:00 πμ

    Την επόμενη ημέρα του πολέμου προετοιμάζει κρυφά στο Κουβέιτ σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν η κυβέρνηση Μπους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι ΗΠΑ έχουν ήδη σχηματίσει μία κυβέρνηση που αποτελείτε από 23 υπουργεία που στελεχώνονται από Αμερικανούς, και η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της στο Ιράκ καθ΄όσον θα 'πέφτουν' οι περιοχές στον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων. Μέλη της κυβέρνησης αυτής φέρεται να έχουν φθάσει ήδη στο Κουβέιτ ενόψει της ανατροπής του καθεστώτος του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν.

    Η κυβέρνηση αυτή καλείται να αναλάβει την εξουσία στο Ιράκ "πόλη μετά την πόλη". Οι ζώνες που θα κηρύσσονται "απελευθερωμένες" από τον διοικητή των πολεμικών δυνάμεων, στρατηγό Τόμι Φρανκς, θα περνούν στον έλεγχο της κυβέρνησης αυτής που θα τελεί υπό τις διαταγές του στρατηγού Τζέι Γκάρντνερ, στον οποίο επισήμως έχει ανατεθεί η επιχείρηση ανοικοδόμησης του Ιράκ, τονίζει η Γκάρντιαν.

    Καθένας από τους 23 αμερικανούς "υπουργούς" θα διαθέτει τέσσερις ιρακινούς συμβούλους.

    Η ιδέα για τη σύνθεση της κυβέρνησης αυτής, ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Αμύνης των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς.

    [16] Υπέρ του πολέμου οι Αυστραλοί

    1/4/2003 6:35:00 πμ

    Έξι ειδικούς στην αντικατασκοπεία πρόκειται να στείλει στον Κόλπο, η Αυστραλία, για να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην αμερικανο-βρετανική συμμαχία ως προς την ανάλυση και την αξιολόγηση των ζημιών από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στον πόλεμο στο Ιράκ. Μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει πως η πλειοψηφία των Αυστραλών στηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο της, χάρις στην στάση του στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Η στόχευση είναι ιδιαίτερα επιτυχείς

    Ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Χιλ δήλωσε πως ειδικοί στην ανάλυση εικόνας της Βασιλικής Αυστραλιανής Αεροπορίας, θα σταλούν στον Κόλπο για τρεις μήνες έπειτα από αίτημα του αμερικανικού κεντρικού επιτελείου.

    "Ο ρόλος τους θα είναι, βασικά, να διαπιστώσουν εάν ο στόχος επλήγη, και κυρίως θα ελέγχουν για άρματα μάχης, κι άλλους στρατιωτικούς εξοπλισμούς κι εγκαταστάσεις που βομβαρδίζονται κατόπιν σχεδίου", τόνισε ο Χιλ στην αυστραλιανή ραδιοφωνία.

    Ο Υπουργός που είχε δηλώσει την Κυριακή πως οι Αμερικανοί είχαν υποτιμήσει την αντίσταση της ιρακινής πολιτοφυλακής, τόνισε πως οι προσπάθειες των συμμάχων να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων έως τώρα υπήρξαν επιτυχείς.

    "Η στόχευση είναι ιδιαίτερα επιτυχείς, καλύτερη από σε όποιον άλλο πόλεμο. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε πλήρως τις απώλειες αμάχων, όμως αυτές κρατούνται στις απόλυτα ελάχιστες".

    Οι ειδικοί αυτοί θα ενσωματωθούν στους 2,000 οπλίτες των επίλεκτων δυνάμεων, του προσωπικού στα πολεμικά πλοία και στους κυβερνήτες των αεροσκαφών που έχει στείλει η Αυστραλία στον Κόλπο.

    Το 51% των Αυστραλών υποστηρίζει τον πόλεμο

    Μία νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει πως πλέον η πλειοψηφία των Αυστραλών στηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο της, χάρις στην στάση του στο πλευρό του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Στην έρευνα της εταιρείας Newspoll το 51% των 1200 ερωτηθέντων απάντησε πως υποστηρίζει τον πόλεμο, έναντι ποσοστού 38% που δηλώνει αντίθετο.

    Ενώ, η δημοτικότητα του Χάουαρντ ανέρχεται στο 46%, την ώρα που η υποστήριξη στο Εργατικό Κόμμα που αντιτίθεται στον πόλεμο ανέρχεται στο 36%.

    Σε άλλη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί το διάστημα 28-30 Μαρτίου από την εταιρεία ACNielsen το 44% των Αυστραλών φέρεται να υποστηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ και το 48% δηλώνει πως αντιτίθεται.

    [17] Πάουελ: Αντίθεση σε οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στο Ιράκ

    1/4/2003 5:55:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Την αντίθεση του σε οποιαδήποτε τουρκική εισβολή σε εδάφη στο βόρειο Ιράκ, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εκεί Κούρδων, εξέφρασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, κατά την ετήσια παρουσίαση του καταλόγου του αμερικανικού υπουργείου για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον κόσμο. Ο Κόλιν Πάουελ όπου σήμερα μεταβαίνει στην Αγκυρα και αύριο στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ότι "στόχος είναι να επαναβεβαιώσει στην τουρκική ηγεσία πως εμείς σκεφτόμαστε πως με τη δουλειά που επιτελούμε δεν είναι απαραίτητο εκείνοι να προσανατολίζονται σε μία εισβολή στην περιοχή. Ακούμε τις τουρκικές απόψεις, και θέλουμε να είναι βέβαιοι πως τις κατανοούμε".

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί σήμερα για την Αγκυρα και κατόπιν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για το μέλλον του Ιράκ, μετά την ανατροπή του προέδρου Σαντάμ Χουσέιν.

    Τέλος, ο Πάουελ δήλωσε πως δεν διατίθεται να διαπραγματευθεί τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη διατήρηση της ειρήνης στο Ιράκ, προσθέτοντας πάντως πως είναι διαθέσιμος προς οιαδήποτε πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση.

    [18] Συμμαχικές απώλειες

    1/4/2003 5:38:00 πμ

    Τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν κι ένας τραυματίστηκε από πτώση ελικοπτέρου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο οφείλεται σε δυστύχημα. Η ίδια πηγή δίνει έως τώρα απολογισμό 38 νεκρούς, πάνω από 100 τραυματίες, 17 αγνοούμενους και 7 αιχμαλώτους πολέμου. Ιρακινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τουλάχιστον 54 Αμερικανοί ή Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στις μάχες, κυρίως στο νότιο Ιράκ. Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) άρχισε από την Δευτέρα τις επισκέψεις σε ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις.

    Η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού που απαρτίζεται από 15 άτομα, μεταξύ των οποίων ένα γιατρό και έξι διερμηνείς, μετέβη σε στρατόπεδο στο Νότιο Ιράκ, διευκρινίζει η ΔΕΕΣ, σημειώνοντας ότι έγινε η καταγραφή μιας πρώτης ομάδας αιχμαλώτων.

    Από την πλευρά τους, οι Ιρακινοί ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια των τελευταίων 36 ωρών, έχουν σκοτώσει 43 στρατιώτες των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων και ότι έχουν καταστρέψει 4 ελικόπτερα Απάτσι, 2 μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα κατασκοπευτικά αεροσκάφη "Πρέντατορ", 13 άρματα μάχης, 8 μεταγωγικά οχήματα και 6 τεθωρακισμένα.

    [19] Το Ριαντ καλεί τον Σαντάμ να παραιτηθεί

    1/4/2003 4:16:00 πμ

    Να παραιτηθεί και να θυσιαστεί για τη χώρα και το λαό του, ζήτησε από τον Σαντάμ Χουσειν, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαισάλ. «Όπως ζήτησε από το λαό του να θυσιαστεί για τη χώρα, θα πρέπει να θυσιασθεί και εκείνος» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει αν είναι ζωντανοί τόσο ο Σαντάμ Χουσείν όσο και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Απηύθυνε επίσης νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός η οποία θα επιτρέψει στη διπλωματία να λειτουργήσει.

    [20] Το Ιράν προσπαθεί να μείνει ουδέτερο

    1/4/2003 4:00:00 πμ

    Ιρανοί στρατιώτες βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή Ιράν - Ιράκ και απαγορεύουν ρητώς από τους πολίτες της χώρας να περάσουν απέναντι για να πολεμήσουν στο πλευρό του Σαντάμ Χουσεΐν. Όπως υποστηρίζουν, εκτελούν διαταγές της κυβέρνησης, η οποία θεωρεί ότι μία τέτοια δράση θα έπληττε την ουδετερότητα που έχει μέχρι στιγμής διατηρήσει η χώρα. Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε προειδοποιήσει το Ιράν, ότι θα το θεωρήσει υπεύθυνο αν στηρίξει στρατιωτικά το Ιράκ.

    Πηγή: Associated Press

    [21] Εκκληση Ρωσίας να προστατευθούν τα ιστορικά μνημεία του Ιράκ

    1/4/2003 2:01:00 πμ

    Να μην καταστρέψουν τα ιστορικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ, κάλεσε τις ΗΠΑ, ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού, Μιχαήλ Τσιβντκόι. Παράλληλα, παρέδωσε στον Αμερικανό πρεσβευτή στη Μόσχα, λίστα με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που κινδυνεύουν, μεταξύ αυτών, τα ερείπια της αρχαίας Βαβυλώνας, αρχαιολογικούς θησαυρούς από τη Μεσοποταμία, ευρήματα σφηνοειδούς γραφής, καθώς και τα ανάκτορα των Ασσυρίων και των Σουμερίων. ''Τα μνημεία αυτά ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και όχι μόνο στο Ιράκ και ανησυχούμε για την τύχη τους'' είπε ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού στον Αμερικανό πρεσβευτή. Πριν από δυο μέρες, έκκληση προς την Unesco, να λάβει επειγόντως μέτρα για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, απηύθυνε η εκπαιδευτική, πολιτιστική και επιστημονική υπηρεσία του Αραβικού Συνδέσμου (Alesco).

    [22] ΗΠΑ: Δεν θα σταλθούν αιχμάλωτοι στο Γουαντάναμο

    1/4/2003 5:47:00 πμ

    Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να στείλουν Ιρακινούς αιχμαλώτους στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. ''Είναι ακόμη πολύ νωρίς σε αυτόν τον πόλεμο για να προσδιορίσουμε το μέλλον εκείνων που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των δυνάμεων της συμμαχίας'', τόνισε η εκπρόσωπος, πλωτάρχης Μπάρμπαρα Μπέρνφειντ. Οι αιχμάλωτοι αυτοί είτε πρόκειται για ένστολους στρατιώτες, είτε για παραστρατιωτικούς θα σταλούν στα μετόπισθεν, όπου θα γίνει μία διαλογή τους. Το Πεντάγωνο στην ουσία σκοπεύει να επαληθεύσει ποιοι από αυτούς μπορούν να κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου. Στην περίπτωση αυτή κάποιοι από τους αιχμαλώτους θα μεταφερθούν εκτός του Ιράκ.

    Την Δευτέρα, η "Washington Post" δημοσίευσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει στο Νότιο Ιράκ περίπου 300 Ιρακινούς με πολιτική περιβολή, τους οποίους υποπτεύονται ότι ανήκουν στις παραστρατιωτικές ομάδες των Φενταγίν που τους επιτέθηκαν και σχεδιάζουν να τους αποστείλουν στο Γουαντάναμο, όπου ήδη κρατούνται 660 ύποπτοι ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, ή των αφγανών Ταλιμπάν.

    [23] Έκτακτη Σύνοδο ζητούν τα αραβικά κράτη

    1/4/2003 4:34:00 πμ

    Έπειτα από την αποτυχία στο σχετικό εγχείρημά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Aραβες απεσταλμένοι αποφάσισαν την Δευτέρα να ζητήσουν έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των 191 κρατών μελών του ΟΗΕ, προκειμένου να δωθεί νέα ώθηση στην εκστρατεία τους για άμεση κατάπαυση του πολέμου στο Ιράκ. ''Στόχος του αιτήματος είναι να σωθούν οι ζωές των Iρακινών αμάχων. Θα ζητήσουμε εκεχειρία και επιστροφή στους ειρηνικούς τρόπους αφοπλισμού του Ιράκ'', τόνισε Aραβας διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

    Οι αποφάσεις της Γεν. Ολομέλειας θα καταδικάζουν τον πόλεμο

    Αντίθετα, από το Σ.Α. του οποίου οι αποφάσεις μπορεί να είναι δεσμευτικές υπό τη διεθνή νομοθεσία, η Γενική Ολομέλεια μπορεί να καταλήξει μόνο σε πολιτικές αποφάσεις που εκφράζουν τα αισθήματα της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο μία απόφαση της γενικής συνέλευσης που θα επικρίνει την καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική επέμβαση ενδέχεται να αποβεί αποθαρρυντική για την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.

    Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τόνισαν πως θα επιζητήσουν σύγκληση της Ολομέλειας ακολουθώντας τις οδηγίες από τους Aραβες ΥΠΕΞ, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο υιοθέτησαν μία διακήρυξη που εκφράζει την ''αλληλεγγύη προς το Ιράκ'' και καταδικάζει ''την αμερικανο-βρετανική επίθεση κατά της Βαγδάτης''.

    [24] Δράσεις ΕΟΤ για τον περιορισμό των απωλειών λόγω Ιράκ

    1/4/2003 4:41:00 πμ

    Προσπάθειες να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες στον ελληνικό τουρισμό, λόγω του πολέμου στο Ιράκ, καταβάλλει, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Κάθε δυο μέρες, θα ενημερώνει τον τουριστικό κόσμο της χώρας για τις ενέργειες του και για τις πληροφορίες που συλλέγει από τα γραφεία του στο εξωτερικό. Επιπλέον, στο πλαίσιο των δράσεων του, καταρτίζεται πρόγραμμα επισκέψεων στην Ελλάδα, εκπροσώπων του Τύπου. Το δίμηνο Απριλίου-Μαϊου, θα επισκεφθούν τη χώρα μας περίπου 100 ξένοι δημοσιογράφοι με βάση καταλόγους που υπέβαλαν τα γραφεία ΕΟΤ σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Ρωσία, Σκανδιναβία και ΗΠΑ.

    [25] ΕΛΓΑ: Καταβολή αποζημιώσεων από σήμερα

    1/4/2003 7:22:00 πμ

    Αρχίζει σήμερα η καταβολή από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων σε 395 κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα, ύψους 235.000 ευρώ για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2002. Επίσης, από τις 3 Απριλίου, θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις ύψους 8 εκατομμυρίων 185 χιλιάδων ευρώ σε 8.000 παραγωγούς για ζημιές που προκλήθηκαν στη φυτική παραγωγή από άσχημες καιρικές συνθήκες το δεύτερο εξάμηνο του 2002.

    [26] Η ιστορία του Καραγκιόζη στο Βαφοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο

    1/4/2003 5:07:00 πμ

    Την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο κατασκευής της υπερήρωα του ελληνικού θεάτρου σκιών, του Καραγκιόζη και να μάθουν τα πάντα για την ιστορία του, θα έχουν το πρώτο τριήμερο του Απριλίου, τα πιτσιρίκια της Θεσσαλονίκης. Ο γνωστός Θεσσαλονικιός καραγκιοζοπαίκτης Αγάπιου Αγαπίου και ο σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαΐδης, θα μιλήσουν στα παιδιά για την παγκόσμια ιστορία του θεάτρου σκιών, μέσα από διαφάνειες και φωτογραφίες του αγαπημένου ήρωα της ελληνικής λαϊκής παράδοσης.

    [27] Η Ανοιξη έρχεται μαζί με τις αλλεργίες της

    1/4/2003 10:30:00 πμ

    Σαρώνουν οι αλλεργίες στην χώρα μας. Ένα στα 400 Ελληνόπουλα είναι αλλεργικά, ενώ 400.000 ενήλικες στην Ελλάδα πάσχουν από άσθμα. Επιρρεπείς στο φαινόμενο της αλλεργίας, είναι οι κάτοικοι των πόλεων. Οι πιο συχνές από αυτές είναι η αλλεργική ρινίτιδα και ατοπική δερματίτιδα, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αλλεργιολογικής Εταιρείας, ενόψει του συνεδρίου που οργανώνουν από τις 3 έως 5 Μαρτίου στην Αθήνα. Οπως επεσήμαναν οι ειδικοί, οι κατεξοχήν αλλεργιολογικοί παράγοντες είναι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, αλλά και η συνθήκες διαβίωσης τόσο στο επαγγελματικό περιβάλλον όσο και μέσα στα διαμερίσματα.

    Αλλεργιογόνα

    Τι είναι οι αλλεργίες;

    Η αλλεργία ή ατοπία είναι υπερευαισθησία του οργανισμού σε διάφορα αβλαβή ερεθίσματα (αλλεργιογόνα) του περιβάλλοντος. Στα αλλεργικά - ατοπικά νοσήματα περιλαμβάνονται η αλλεργική επιπεφυκίτιδα δηλαδή η δακρύρροια και το κοκκίνισμα στα μάτια, που συμβαίνουν συνήθως συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, η ρινίτιδα, το άσθμα, η κνίδωση, η αλλεργική -ατοπική δερματίδα ή έκζεμα.

    Ποια είναι τα αλλεργιογόνα;

    Οικιακή σκόνη: Από το 1964 έχει διαπιστωθεί ότι το σημαντικότερο αλλεργιογόνο της σκόνης προέρχεται από τα ακάρεα Dermatophagoides pteronyssinus και Dermatophagoides farinae. Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί έχουν 8 πόδια, μήκος περίπου 1/3 mm και τρέφονται με την πιτυρίδα των ανθρώπων. Η ανάπτυξη των ακάρεων ευνοείται με την αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία του περιβάλλοντος ενώ έχει υπολογιστεί ότι, σε 100 mg σκόνης στρώματος αντιστοιχούν περισσότερα από 3.000 ακάρεα.

    Μύκητες: Η έκθεση στους μύκητες είναι συνεχής, χωρίς να υπάρχει εποχιακή κατανομή. Τα σπόρια των μυκήτων υπάρχουν στην ατμόσφαιρα σε συγκεντρώσεις έως και 1.000 φορές μεγαλύτερες από εκείνες των γύρεων. Οι μύκητες Gladosporium, Alternaria, Penicillium και Basidiomycetes αποτελούν τους σπουδαιότερους από τους αλλεργιογόνους μύκητες.

    Αλλεργιογόνα κατοικιδίων ζώων: Τα αλλεργιογόνα που προέρχονται από το δέρμα και το σίελο του σκύλου και της γάτας ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση αλλεργίας από το αναπνευστικό σύστημα. Τα αλλεργιογόνα της γάτας στο σπίτι παραμένουν στον αέρα για αρκετές ώρες και εξαλείφονται με βραδύ ρυθμό (εβδομάδες έως και μήνες). Το γεγονός αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψη σε περιπτώσεις απομάκρυνσης του ζώου από το σπίτι χωρίς άμεση εξάλειψη των αλλεργικών αντιδράσεων.

    Τροφικά αλλεργιογόνα: Πολλά τρόφιμα και συντηρητικά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το γάλα, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή και τα ψάρια, διάφορα φρούτα κ.α.

    Γύρεις: Τα αγρωστώδη, τα αγριόχορτα και τα δένδρα αποτελούν σημαντικές πηγές αερομεταφερόμενων γύρεων. Τα φυτά με αλλεργιολογική σημασία πρέπει να εμφανίζουν ορισμένα χαρακτηριστικά. Έτσι θα πρέπει να είναι ανεμόφιλα και εντομόφιλα, να παράγουν γύρη σε μεγάλες ποσότητες, να αναπτύσσονται σε ευνοϊκές κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες, να παράγουν γυρεόκοκκους μικρού μεγέθους και κατάλληλης μορφολογίας και να φύονται σε μεγάλες ποσότητες. Παράδειγμα φυτού που πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές είναι η παριετάρια ή περδικάκι. Εκτός από τα παραπάνω, αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν και ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, διάφορα πρόσθετα και συντηρητικά τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και τα δηλητήρια των σφηκών και των μελισσών.

    Αλλεργικά τεστ

    Πως μπορεί κάποιος να ανακαλύψει τα αίτια της αλλεργίας του;

    Ο Αλλεργιολόγος σας θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό της παθήσεώς σας και θα μελετήσει το περιβάλλον στο χώρο του σπιτιού και της εργασίας σας, τον τρόπο διατροφής σας και τις συνήθειες διαβιώσεώς σας. Παράλληλα με την κλινική εξέταση απαιτείται και εργαστηριακός έλεγχος. Με τη βοήθεια διαλυμάτων από γνωστά αλλεργιογόνα θα σας υποβάλλει σε δερματικές δοκιμασίες για να διαπιστώσει εάν υπάρχει ή όχι κάποια αλλεργία. Οι δερματικές δοκιμασίες ή αλλεργικά tests, αποτελούν μια οικονομική, αξιόπιστη και γρήγορη μέθοδο διερεύνησης των αλλεργικών παθήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των δερματικών, χρησιμοποιούνται και αιματολογικές εξετάσεις (RAST ή EAST) για την εκτίμηση των κυκλοφορούντων ειδικών αντισωμάτων έναντι των διαφόρων αλλεργιογόνων. Τα αποτελέσματα όλων των δοκιμασιών αξιολογούνται βάσει κλίμακας από 0-4+.

    Τι είναι τα αλλεργικά τεστ;

    Με τις αλλεργικές δερματικές δοκιμασίες ανιχνεύεται η παρουσία αντισωμάτων έναντι συγκεκριμένων αλλεργιογόνων (δηλ. ουσιών που προκαλούν αλλεργίες). Εάν μια δοκιμασία είναι θετική αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να έχετε ευαισθητοποιηθεί στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Ποικιλία δερματικών δοκιμασιών βοηθά τον ειδικό στη διάγνωση των αλλεργιών σας σε συνδυασμό πάντα με το λεπτομερές ιστορικό και την κλινική εξέταση. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η θετική αλλεργική δερματική δοκιμασία από μόνη της δεν είναι διαγνωστική μιας αλλεργίας γι' αυτό και η εν λόγω εξέταση πρέπει να γίνεται από ειδικό Αλλεργιολόγο που έχει τη σχετική γνώση και εμπειρία. Υπάρχουν δύο είδη αλλεργικών δοκιμασιών: οι δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού και οι ενδοδερμικές. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για αναίμακτη και ανώδυνη διαδικασία κατά την οποία σταγόνες αλλεργιογόνων εκχυλισμάτων τοποθετούνται στην καμπτική επιφάνεια του αντιβραχίου (ενίοτε και στην πλάτη) και διενεργείται νυγμός με ειδικό μαχαιρίδιο δια μέσου της σταγόνας. Στις ενδοδερμικές δοκιμασίες, μια σταγόνα εκχυλίσματος ενίοτε στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος και σχηματίζει μια μικρή φυσαλίδα μεγέθους φακής περίπου. Και οι δύο μέθοδοι είναι απλές και έχουν μικρό κόστος. Η μέθοδος δια νυγμού είναι ασφαλής και μπορεί να ελεγχθούν ταυτοχρόνως πολλά αλλεργιογόνα. Η ενδοδερμική μέθοδος είναι μεν περισσότερο ευαίσθητη από τη δοκιμασία δια νυγμού έχει όμως μικρότερα ειδικότητα δηλ. μπορεί να αποκαλύψει ασήμαντα αλλεργιογόνα ή εκείνα που δεν προκαλούν συμπτώματα. Και στις δύο περιπτώσεις η ανάγνωση των αποτελεσμάτων γίνεται μετά παρέλευση 20 λεπτών. Η θετική αντίδραση χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό πομφού και ερυθήματος (αντίδραση παρόμοια με εκείνη που ακολουθεί το νυγμό κουνουπιού). Το μέγεθος της αντιδράσεως καθορίζει και την ένταση της αντιδράσεως. Η αξιολόγηση των δερματικών δοκιμασιών γίνεται πάντα με βάση το ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς και όχι μόνο από τη θετικότητα των αποτελεσμάτων. Η λήψη αντιισταμινικών φαρμάκων παρεμποδίζει την εξέταση γι αυτό και πρέπει να διακόπτονται τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την εξέταση. Τα αντικαταθληπτικά φάρμακα είναι δυνατόν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα γι αυτό και διακόπτεται η λήψη τους πριν την εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις η παρουσία δερμογραφισμού σε συνδυασμό με την απειρία του μη ειδικού ιατρού μπορεί να δώσει ψευδώς αρνητικά ή ανακριβή αποτελέσματα. Επίσης στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας είναι συχνό το φαινόμενο οι δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού να είναι αρνητικές και οι δερματικές δοκιμασίες με την τροφή που προκαλεί την αντίδραση (πχ. γάλα, ψάρι κοκ) να είναι έντονα θετικές. Αυτό εν μέρει οφείλεται στην όχι ικανοποιητική τυποποίηση ορισμένων τροφικών εκχυλισμάτων. Μετά τη διενέργεια των δοκιμασιών πρέπει να αποφεύγεται το ξύσιμο των δερμοαντιδράσεων ώστε μέσα σε λίγες ώρες το δέρμα να επανέλθει στην προτέρα κατάστασή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις μετά πάροδο ολίγων ωρών ορισμένα από τα θετικά tests δίνουν μια δεύτερη θετική αντίδραση ή ορισμένα που δεν είχαν αντιδράσει, αντιδρούν. Πρόκειται για φαινόμενα επιβραδυνομένης ευαισθησίας τα οποία πρέπει να τύχουν ειδικής αξιολογήσεως από τον Αλλεργιολόγο. Τέλος, με τις δερματικές δοκιμασίες πέραν των ενδοοικιακών και περιβαλλοντικών αεροαλλεργιογόνων και των τροφών ελέγχονται και ορισμένα φάρμακα (πενικιλίνη) ως και τα δηλητήρια των Υμενοπτέρων (σφηκών και μελισσών). Πέραν των δερματικών δοκιμασιών δια νυγμού και των ενδοδερμικών δοκιμασιών υπάρχουν και οι δοκιμασίες "patch" με τη βοήθεια των οποίων ελέγχεται η ευαισθητοποίηση του ασθενούς σε βιομηχανικά, κατά κύριο λόγο, αλλεργιογόνα όπως βαφές, μέταλλα, λάστιχα κ.ά.

    Τα σύγχρονα patch tests είναι τυποποιημένα (TRUE Test) και περιέχονται σε ειδικές χαρτοταινίες οι οποίες επικολλούνται στην πλάτη και παραμένουν επί 48ωρο (και σε ορισμένες περιπτώσεις επί 96 ώρες). Η αναμενόμενη θετική αντίδραση είναι παρόμοια με εκείνη των δερματικών δοκιμασιών. Και στα patch ισχύουν οι περιορισμοί που ήδη αναφέρθηκαν όσον αφορά τη λήψη φαρμάκων ενώ πρόκειται για εξέταση εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη.

    Αντιμετώπιση και προφύλαξη

    Πως αντιμετωπίζονται τα αλλεργικά νοσήματα;

    Ο στόχος της θεραπείας των ασθενών με αλλεργικά νοσήματα είναι η επίτευξη της μέγιστης συμπληρωματικής ανακούφισης με όσον το δυνατόν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η πλέον πρακτική και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αποφυγή των αλλεργιογόνων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων με φάρμακα. Τα άτομα εκείνα που δεν ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στη φαρμακοθεραπεία, εμφάνισαν διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες από φάρμακα ή δεν κατέστη εφικτή η αποφυγή των αλλεργιογόνων εκείνων που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για τα αλλεργικά συμπτώματα, θα πρέπει να παραπέμπονται στον Αλλεργιολόγο προκειμένου, μετά από προσεκτική εκτίμηση της κατάστασής τους, να υποβληθούν σε ειδική θεραπεία απευαισθητοποιήσεως.

    Πως μπορούμε να αποφύγουμε τα αλλεργιογόνα;

    Η αποφυγή της έκθεσης σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα είναι μία απλή και αποτελεσματική μέθοδος αν και μερικές φορές είναι δύσκολη η εφαρμογή της. Οι γύρεις μπορούν να μεταφερθούν με τη βοήθεια του αέρα σε αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων και να μολύνουν αστικές, αλλά και αγροτικές περιοχές. Όμως, οι συγκεντρώσεις γύρω από το φυτό υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες που διαπιστώνονται στην ατμόσφαιρα και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα ακόμη και σε μετρίως ευαισθητοποιημένους ασθενείς. Ο προσεκτικός καθαρισμός του σπιτιού βοηθά στην ελάττωση της έκθεσης στην οικιακή σκόνη, όπως επίσης και η χρησιμοποίηση πλαστικών καλυμμάτων στα στρώματα και τα μαξιλάρια που αποτελούν τους κύριους χώρους ανάπτυξης των ακάρεων της οικιακής σκόνης. Στα περισσότερα κλίματα το "κλειστό" σπίτι δεν είναι εύκολα ανεκτό, εάν δεν υπάρχει συσκευή κλιματισμού. Η προσθήκη ηλεκτροστατικών κατακρημνιστών και υψηλής ποιότητας φίλτρων καθαρισμού αέρα είναι πολύ αποτελεσματική γιατί κατακρατούν το 99% περίπου των σωματιδίων που περιέχονται στον αέρα. Τον χειμώνα η μεγάλη ξηρότητα του περιβάλλοντος μπορεί να επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα. Η χρησιμοποίηση εφυγραντών βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του χώρου στο επιθυμητό 40%. Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο αέρας περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες γύρεων και μυκήτων μεταξύ των πρώτων πρωινών και απογευματινών ωρών.

    [28] Ιράκ: Μια καλή αγορά στο μέλλον για τις νέες τεχνολογίες

    1/4/2003 3:09:00 πμ

    Στο Ιράκ, στρέφουν το βλέμμα τους οι επιχειρηματίες, θεωρώντας ως δεδομένη τη ζήτηση σε υποδομές νέων τεχνολογιών και Internet μετά τον πόλεμο. Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του, το περιοδικό Computer World, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα είναι πολύ πίσω σε θέματα Internet και επικοινωνιακών υποδομών. Σύμφωνα με τον Ριάντα Σαφάρ, διευθυντή των Stratus Technologies, η προοπτική του Ιράκ είναι μεγαλύτερη από αυτή άλλων γειτόνων του στη Μέση Ανατολή, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και ίσως η Σ. Αραβία. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι, ισχυρίζονται ότι η αγορά θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα είναι ανοιχτό και ανεκτικό το μετά Σαντάμ καθεστώς.

    [29] Αφαίρεση όγκου 23 κιλών

    1/4/2003 3:51:00 πμ

    Ένα τεράστιο όγκο βάρους 23 κιλών, αφαίρεσαν γιατροί από το στομάχι ενός ασθενούς από την πόλη Νταμιέτα της βορείου Αιγύπτου. Ο Μαχμούντ Εϊσά, 51 χρόνων κυβερνητικός υπάλληλος, υπέφερε από έντονο πρήξιμο στο στομάχι για πολλά χρόνια, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα μετέβη στο αντικαρκινικό ινσιτούτο της Νταμιέτα με εντονότατους πόνους. '' Εμοιαζε με γυναίκα στον ένατο μήνα εγκυμοσύνης που κυοφορούσε δίδυμα'', δήλωσε ο Οσάμα Αλ Μαλτ, διευθυντής του ινστιτούτου και επικεφαλής της χειρουγικής ομάδας που πραγματοποίησε την επέμβαση. Ο δόκτωρ Αλ Μαλτ πρόσθεσε ότι ο όγκος είχε μήκος 35-40 εκατοστά και πάχος 25 εκατοστά και είναι ο μεγαλύτερος που έχει δει μέχρι σήμερα. Δεν έχει διευκρινισθεί εάν ο όγκος ήταν κακοήθης.

    [30] Πούλησαν το μωρό τους για λίγα χρήματα και αυγά

    1/4/2003 12:46:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ενενήντα έξι δολάρια και πέντε κιλά αυγά, φαίνεται ότι άξιζε για ένα ζευγάρι στην Κίνα, ένα μωρό κοριτσάκι. Οι Λιού Πινγκσάν και η Τσεν Χουενζάν, απο την πόλη Χενάν της επαρχίας Γκοντζίι, συνελήφθησαν από την αστυνομία τη στιγμή της αγοροπωλησίας. Σύμφωνα με τις αρχές δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν κάτι τέτοιο. Στο παρελθόν είχαν πουλήσει άλλα τρια μωρά. Η πώληση βρεφών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στις κινεζικές επαρχίες, όπου οι αγροτικές οικογένειες πρέπει να εφαρμόζουν την πολιτική του ενός παιδιού. Την περασμένη εβδομάδα 27 βρέφη ηλικίας απο 2 έως 5 μηνών πουλήθηκαν τυλιγμένα μέσα σε παπλώματα ή τοποθετημένα μέσα σε ταξιδιωτικές τσάντες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 April 2003 - 10:25:48 UTC