Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η έκθεση Ανάν στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου
  • [02] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου
  • [03] Προσφυγή για Βάση Σούδα-Ιράκ
  • [04] Εαρινός χιονιάς πλήττει την χώρα
  • [05] ΕΛΤΑ: Taxis Post
  • [06] Στον ανακριτή οι συλληφθέντες για την έκρηξη στη Κόρινθο
  • [07] Αίτηση για ακύρωση χρήσης της βάσης στη Σούδα
  • [08] Παρατείνεται η θητεία του Ντούιζενμπεργκ
  • [09] Eurostat: Αυξήθηκε το γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο
  • [10] 17Ν: Υπόθεση Ανδρουλιδάκη-Κατάθεση μάρτυρα
  • [11] Πυρκαγιά σε σχολείο στη Σιβηρία
  • [12] Συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του προέδρου της Αϊτής
  • [13] Κίνα: Πολύνεκρη πυρκαγιά σε εργοστάσιο
  • [14] Αιματηρές ταραχές σε φυλακή στην Ονδούρα
  • [15] Τουρκία: Καταδικάστηκαν αστυνομικοί-βασανιστές
  • [16] Αμερικανικές δυνάμεις μέσα στη Βαγδάτη
  • [17] Απώλειες αμερικανοβρετανικών δυνάμεων
  • [18] Χάος σε ολόκληρη την περιοχή προβλέπει η Συρία
  • [19] Αμρ Μούσα: Υποβαθμισμένος ο ρόλος του ΟΗΕ μετά τον πόλεμο
  • [20] Εκκληση Ανάν για συμφωνία ως προς το ρόλο του ΟΗΕ
  • [21] Βρέθηκε το πτώμα του ''Χημικού Αλί''
  • [22] Σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία της Βαγδάτης
  • [23] Αναβλήθηκε η συνέντευξη του Τζέι Γκάρνερ
  • [24] Συνάντηση Μπους-Μπλερ στο Μπέλφαστ
  • [25] ''Γυμνή'' διαμαρτυρία κατά του πολέμου
  • [26] Δημοσιογράφος του NBC χάνει τη ζωή του στο Ιράκ
  • [27] Β.Ιράκ: Επιθυμία Τσαλάμπι για διετή αμερικανική παραμονή
  • [28] Ανάπτυξη δικτύου e-partenariat για τις επιχειρήσεις
  • [29] Ριπές Κόκκαλη κατά Παναθηναϊκού
  • [30] Αγώνες της Α' Εθνικής
  • [31] Γυμναστική-Ευρωπαϊκό: Ασημένιο στο ασνάμπλ γυναικών-νεανίδων
  • [32] Τένις-Κύπελλο Ντέιβις: Ανδόρα-Ελλάδα 1-4
  • [33] Πρωτάθλήμα ενόργανης: Θρίαμβος για την Τσαβδαρίδου
  • [34] Βραβείο Αρχιτεκτονικής στο δημιουργό της Οπέρας Σίδνεϊ
  • [35] Τα ''Αρχεία της Ελληνικής Παλιγεννεσίας'' σε CD-ROM
  • [36] ΠΟΥ: ''Το Πεκίνο ώφειλε να έχει ειδοποιήσει άμεσα για τον επικίνδυνο

    [01] Η έκθεση Ανάν στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

    7/4/2003 10:26:00 πμ

    Στην αξιολόγηση της έκθεσης Ανάν για το κυπριακό, αναμένεται να προβεί το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, που συνέρχεται στις 4 το απόγευμα, υπό την προεδρία του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Αργότερα, η έκθεση θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, ενώ την Πέμπτη θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στην έκθεση Ανάν καταγράφεται η πλήρως αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς, στη διάρκεια των συνομιλιών, ενώ αντίθετα επισημαίνεται η εποικοδομητική στάση που τήρησαν τόσο ο τέως πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι "έψαχναν για ένοχο και όπως συμβαίνει πάντα, βρήκαν εμάς", ενώ την Τρίτη θα ενημερώσει τη ψευδοβουλή για το κυπριακό.

    [02] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου

    7/4/2003 11:39:00 πμ

    Ο Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, αναμένεται να φτάσει την Δευτέρα το βράδυ στην Αθήνα, για να εξετάσει από κοντά την πορεία της ελληνικής προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με την πρόεδρο του "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

    [03] Προσφυγή για Βάση Σούδα-Ιράκ

    7/4/2003 11:16:00 πμ

    Να ακυρωθεί η χρήση της βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ ζητούν με αίτηση ακυρώσεως που κατέθεσαν σήμερα το πρωί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, 15 επώνυμοι πολίτες, κυρίως από τον χώρο του "Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ", αρκετοί εκ των οποίων ανήκουν στο Συνασπισμό. Η αίτηση, κατατέθηκε από τον δικηγόρο Ιωάννη Σταμούλη, που στρέφεται κατά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. Με αυτή ζητείται από το δικαστήριο να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύσει τη χρήση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για τις ανάγκες του επιθετικού πολέμου κατά του Ιράκ. Τη Κυριακή απέπλευσαν από τη Σούδα δύο σκάφη της αμερικανικής ακτοφυλακής που είχαν καταπλεύσει εκεί, χωρίς ελληνική έγκριση, για θαλάσσιες περιπολίες.

    Στην προσφυγή επισημαίνεται ότι στην στρατιωτική βάση της Σούδας γίνεται λειτουργία, υποστήριξη και συντήρηση των πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ.

    Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η παράλειψη της απαγόρευσης αποτελεί ανεπίτρεπτη κατάχρηση εξουσίας που παραβιάζει το Σύνταγμα (το οποίο στο άρθρο 27 παρ. 2 απαιτεί την προηγούμενη ψήφιση νόμου από τη Βουλή για την διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης από την Ελλάδα) και τις συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (οι οποίες απαγορεύουν να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική βάση για επιθετικές ενέργειες άλλου κράτους χωρίς την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ).

    Παράλληλα, στην προσφυγή τους χαρακτηρίζουν παράνομο τον επιθετικό πόλεμο κατά του Ιράκ, γιατί υπήρξε σαφής αντίθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ επισημαίνεται ότι αποτελεί "έγκλημα κατά της ειρήνης" τιμωρούμενο από το άρθρο 6 του Χάρτη του Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης.

    Ακόμα, σύμφωνα με τους 15, η παράλειψη της κυβέρνησης να απαγορεύσει την χρήση της βάσης εκθέτει την χώρα και τελεί σε οξεία αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Μεταξύ των δεκαπέντε προσφευγόντων είναι οι: Π.Λαφαζάνης, Γ. Μπανιάς, Δ. Στρατούλης, Δ. Κωστόπουλος, Κ. Κουτσαμάνης, Ν. Γαλάνης, Ν. Γιαννόπουλος, Χριστίνα Ζιάγκα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    [04] Εαρινός χιονιάς πλήττει την χώρα

    7/4/2003 11:43:00 πμ

    Ανοιξιάτικος χιονιάς πολιορκεί την χώρα μας, με τσουχτερό κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες. Ντυμένη στα λευκά είναι η Βόρεια Ελλάδα, καθώς χιονίζει από το πρωί στις περισσότερες περιοχές της, ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Έντονες είναι οι χιονοπτώσεις στην Δυτική Μακεδονία και ιδίως στον νομό Φλωρίνης, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ με απόφαση του νομάρχη τα σχολεία του νομού δεν λειτουργούν σήμερα. Κλειστή, λόγω της κακοκαιρίας παραμένει και η πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Πρίνου. Στο βορειοανατολικό Αιγαίο πνέουν ισχυροί άνεμοι και δεν γίνονται τα θαλάσσια δρομολόγια προς και από τη Θάσο.

    Πυκνό χιόνι στις ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης

    Πολλές συνοικίες του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης σκεπάστηκαν από το χιόνι, η χιονόπτωση είναι πυκνή και στο κέντρο της πόλης.

    Η απρόσμενη κακοκαιρία, που πλήττει από το πρωί την πόλη της Θεσσαλονίκης, δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, ενώ όλα τα σχολεία στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν κανονικά.

    Συγκεκριμένα, κλειστός παραμένει από τα ξημερώματα ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες στο δρόμο Ζακγλιβερίου - Πετροκέρασων προς Πανόραμα και Χορτιάτη.

    Στο μεταξύ, σε πλήρη κινητοποίηση έχουν τεθεί, από τις πρώτες πρωινές ώρες, οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ξαφνικής κακοκαιρίας σ' ολόκληρο το νομό.

    Τρεις ειδικά οχήματα (αλατιέρες) προσπαθούν να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο προς το νοσοκομείο ''Παπανικολάου'', προς Χορτιάτη, Πανόραμα και Φίλυρο. Πυκνό χιόνι πέφτει από το πρωί και σε ορεινές κοινότητες του νομού Θεσσαλονίκης (Σοχός, Πετροκέρασα, Περιστερά, Λιβάδι), καθώς και στα πεδινά, στις περιοχές Μεσήμβρια και Ξηροχώρι, χωρίς, όμως, να διακοπούν οι συγκοινωνίες.

    Η νομαρχία ενημερώνει τους οδηγούς ότι στη διάρκεια της νύχτας ενδεχομένως να σημειωθεί παγετός και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να οδηγούν με προσοχή, ενώ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση - οι υπηρεσίες της θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε συνεργασία με την τροχαία και την πυροσβεστική μέχρις ότου υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρίας.

    Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, από τις μεταμεσονύχτιες ώρες άρχισε να πέφτει πυκνό χιόνι παντού και μέσα σε λίγες ώρες το είχε στρώσει ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

    Οι απρόσμενες χιονοπτώσεις είναι έντονες στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας όπου σε μεγάλα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου τα οχήματα κινούνται μόνο με αλυσίδες, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

    Όλα τα σχολεία στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας για σήμερα παρέμειναν κλειστά.

    Σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες και σε πολλές ορεινές περιοχές το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 40 εκατοστά, ενώ στην πόλη της Φλώρινας έχει ξεπεράσει τα 35 εκατοστά.

    Με αλυσίδες κινούνται και τα οχήματα στους δρόμους της βόρειας και κεντρικής Χαλκιδικής, στο δρόμο Κατερίνης - Ελασσόνας και Κατερίνης - Ελατοχωρίου, Κοζάνης - Θεσσαλονίκης, καθώς και στους επαρχιακούς δρόμους προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχει αποκλειστεί το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι Ημαθίας.

    Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την εποχή.

    Νωρίς το πρωί, η Φλώρινα και η Κοζάνη είχαν -2 βαθμούς Κελσίου και η Καστοριά -1 , αντίστοιχα.

    Χιονίζει από το πρωί στο νομό Καβάλας και σε άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Ελλάδας.

    Η θερμοκρασία σημείωσε αισθητή πτώση και κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή. Στις ορεινές κοινότητες της Καβάλας η συγκοινωνία γίνεται μόνο με οχήματα που φέρουν αλυσίδες.

    Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον δήμο Παγγαίου Καβάλας, όπου το χιόνι έφθασε τους πέντε πόντους. Το εθνικό οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης και αντίθετα προς Θράκη, παραμένει ανοιχτό και ρίχθηκαν ποσότητες αλατιού.

    ''Ψιλό'' χιόνι πέφτει και μέσα στην πόλη της Καβάλας.

    [05] ΕΛΤΑ: Taxis Post

    7/4/2003 6:41:00 πμ

    Ένα νέο προϊόν, το οποίο θα εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους που συνωστίζονται στις ουρές για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, διαθέτουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Είναι το "Taxis Post", το οποίο ενσωματώνει φάκελο κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων με προπληρωμένο τέλος και απόδειξη κατάθεσης με ειδική μοναδική αρίθμηση. Πρόκειται για ένα ειδικό φάκελο, ο οποίος θα προπωλείται από όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία της Χώρας με τιμή 3,00 ευρώ, η οποία είναι ενιαία για όλες τις προς κατάθεση Φορολογικές Δηλώσεις, ανεξαρτήτως το βάρος. Ο νέος φάκελος είναι εύχρηστος και δεν χρειάζεται γραμματόσημα. Επί του φακέλου υπάρχει επικολλημένη ειδική απόδειξη συμπλήρωσης στοιχείων.

    Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το νέο προϊόν, δεν έχουν παρά να τοποθετήσουν την προς κατάθεση Φορολογική τους Δήλωση στον φάκελο και να αναγράψουν επί της ειδικής επικολλημένης απόδειξης τα στοιχεία τους.

    Στη συνέχεια πρέπει να τον προσκομίσουν σε οποιοδήποτε Ταχυδρομικό Γραφείο της χώρας μόνο για επικύρωση και επισημοποίηση της κατάθεσης.

    [06] Στον ανακριτή οι συλληφθέντες για την έκρηξη στη Κόρινθο

    7/4/2003 6:49:00 πμ

    Στον ανακριτή Κορίνθου αναμένεται να οδηγηθούν τη Δευτέρα οι επτά συλληφθέντες, στελέχη των Σωληνουργείων Κορίνθου, μετά την τραγική έκρηξη την Πέμπτη, όπου έχασαν τη ζωή τους έξι εργαζόμενοι.

    Εναντίον τους ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία και έκρηξη εξ αμέλειας σε βαθμό πλημμελήματος.

    [07] Αίτηση για ακύρωση χρήσης της βάσης στη Σούδα

    6/4/2003 11:52:00 μμ

    Να ακυρωθεί η χρήση της βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ ζητούν με αίτηση ακυρώσεως που καταθέτουν το πρωί της Δευτέρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας 15 επώνυμοι πολίτες, κυρίως από τον χώρο του "Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ", αρκετοί εκ των οποίων ανήκουν στο Συνασπισμό. Με αυτή ζητείται από το δικαστήριο να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύσει τη χρήση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για τις ανάγκες του επιθετικού πολέμου κατά του Ιράκ.

    Η παράλειψη της απαγόρευσης χαρακτηρίζεται ότι αποτελεί ανεπίτρεπτη κατάχρηση εξουσίας που παραβιάζει το Σύνταγμα, αλλά και τις συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, οι οποίες απαγορεύουν τη χρησιμοποίηση της βάσης για επιθετικές ενέργειες κατά άλλου κράτους, αν περί αυτού δεν υπήρξε προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Μεταξύ των υπογραφόντων την αίτηση είναι ο βουλευτής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης, το στέλεχος του ίδιου κόμματος Νίκος Χουντής κ.ά.

    [08] Παρατείνεται η θητεία του Ντούιζενμπεργκ

    7/4/2003 7:24:00 πμ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ, θα διατηρήσει το αξίωμά του και μετά τη λήξη της θητείας του, καθώς ο αντικαταστάτης του καλείται να αντιμετωπίσει τη γαλλική δικαιοσύνη. Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία από τους "15" αφού ο διάδοχος του στο "τιμόνι" της Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ αναμένει τον προσεχή Ιούνιο την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τις κατηγορίες συμμετοχής του στο σκάνδαλο της Credit Lyonnais.

    Εάν κριθεί ένοχος θα χάσει την ευκαιρία να γίνει ο διοικητής της δεύτερης μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο μετά τον Αμερικανό Αλαν Γκρίνσπαν.

    Η σχετική πρόταση για την παράταση της θητείας του Ντούιζενμπεργκ έγινε από τους υπουργούς οικονομικών των "15" κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους στην Αθήνα.

    Ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ο οποίος τον Ιούνιο θα είναι 68 ετών, αρνήθηκε να προβεί σε εκτιμήσεις για το πόσο ακόμη θα παραμείνει στη θέση αυτή.

    "Θα παραμείνω πρόεδρος μέχρις ότου αναλάβει καθήκοντα ο ορισμένος αντικαταστάτης μου. Προκειμένου η μετάβαση να γίνει ομαλά είμαι διατεθειμένος να παραμείνω για λίγο καιρό ακόμα στη θέση μου" είπε ο κ. Ντούιζενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφρορίες, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκερ δήλωσε πως ακόμη κι αν ο Τρισέ δεν καταφέρει να αναλάβει τη θέση, αυτός που θα αναδειχθεί ως νέος αντικαταστάτης θα είναι πάλι Γάλλος.

    [09] Eurostat: Αυξήθηκε το γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο

    7/4/2003 4:58:00 πμ

    Καλά νέα για την ελληνική αγροτική οικονομία έρχονται από την Eurostat καθώς η Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε αναθεωρημένες εκτιμήσεις που εξέδωσε τοποθετεί τους αγρότες της χώρας μας μαζί με τους Βρετανούς και τους Φιλανδούς συναδέλφους τους στους κερδισμένους της περασμένης χρονιάς αφού είδαν το εισόδημα τους να αυξάνει σε σχέση με το 2001. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurostat, το γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο σημείωσε αύξηση σε σχέση με το 2001 κατά 5,4% στην Ελλάδα, κατά 6,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 4,5% στη Φιλανδία, ενώ στην ΕΕ υπέστη μέση μείωση κατά 3,8% ενώ στην ευρωζώνη το ποσοστό μείωσης έφτασε στο 4,0%. Η αναφορά του Eurostat αποδίδει την μείωση του πραγματικού γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο αφενός, στη μείωση του πραγματικού γεωργικού εισοδήματος κατά 6,6% και, αφετέρου στη συνεχή μείωση της απασχόλησης στο γεωργικό τομέα κατά 2,9%.

    Ειδικότερα, η μείωση αυτή θεωρείται αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων όπως:

    - της μείωσης της συνολικής γεωργικής παραγωγής σε όρους πραγματικής αξίας (-3,9%)

    - της μείωσης του κόστους των εισροών (-2,3%) και της απαξίωσης (-09%) σε πραγματικούς όρους

    - της μείωσης των επιδοτήσεων που δεν αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα (-1,5%) καθώς και της φορολογίας που δεν αφορά συγκεκριμένα προϊόντα (-0,2%), σε πραγματικούς όρους

    - συνεχούς μείωσης της απασχόλησης στο γεωργικό τομέα (-2,9%)

    Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία το γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο ήταν κατώτερο του επιπέδου του 2001 σε δώδεκα κράτη-μέλη με την μεγαλύτερη μείωση να παρουσιάζεται στη Δανία (-24,4%) και να ακολουθούν η Γερμανία (-19,5%), η Ιρλανδία (-11,7%), οι Κάτω Χώρες (-10,0%) και το Βέλγιο (-8,0%).

    Οσον αφορά τις υπό ένταξη χώρες η αύξηση του πραγματικού γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο κυμάνθηκε μεταξύ -26% στην Πολωνία και +11% στη Σλοβενία και τη Λετονία.

    Στις υπό ένταξη χώρες, το πραγματικό εισόδημα ανά εργαζόμενο το 2002 σημείωσε άνοδο σε σχέση με το 2001 στη Σλοβενία (+10,7%), στη Λετονία (+10,6%), στη Μάλτα (+3,3%) και στη Σλοβακική Δημοκρατία (+2,7%). Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Πολωνία (-25,6%) και στην Ουγγαρία (-20,9%). Στην Τσεχική Δημοκρατία το εισόδημα μειώθηκε κατά 10,1%, στη Λιθουανία κατά 5,5% και στην Εσθονία κατά 4,9%. Η μέση μείωση του πραγματικού γεωργικού εισοδήματος ανά απασχολούμενο το 2002 στις υπό ένταξη χώρες, που υπολογίζεται σε -18,7%, οφείλεται κυρίως στη μείωση της γεωργικής παραγωγής στην Πολωνία που αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της γεωργικής παραγωγής αυτών των χωρών.

    [10] 17Ν: Υπόθεση Ανδρουλιδάκη-Κατάθεση μάρτυρα

    7/4/2003 10:47:00 πμ

    Κανέναν από τους δράστες της δολοφονίας του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη δε μπόρεσε να αναγνωρίσει στα πρόσωπα των κατηγορουμένων η αυτόπτης μάρτυρας, Ελένη Βαβουράκη, η οποία κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για τη δίκη της 17Ν. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι είχε δει στις 10/1/1989 στου Ζωγράφου τρία άτομα να συμμετέχουν στην επίθεση σε βάρος του εισαγγελέα, από τους οποίους ο ένας είχε ''ψηλή, λιγερή κορμοστασιά'' και ο άλλος παρουσιαστικό ''μικρού παιδιού''. Ο εισαγγελέας, Χρήστος Λάμπρου, ρώτησε τον κατηγορούμενο, Κώστα Τέλιο αν συμμετείχε στο συγκεκριμένο χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν. Ο κατηγορούμενος, επαναλαμβάνοντας όσα έχει ομολογήσει προανακριτικά, υποστήριξε ότι σε όλες τις πράξεις της οργάνωσης είχε μόνο φυσική παρουσία. Η δίκη θα συναχιστεί, με τις υποθέσεις της δολοφονίας του τούρκου διπλωμάτη Τσετίν Γκεοργκιού, της ρουκέτας κατά λεωφορείου των ΜΑΤ, αλλά και της συμπλοκής στα Σεπόλια.

    [11] Πυρκαγιά σε σχολείο στη Σιβηρία

    7/4/2003 7:58:00 πμ

    Είκοσι ένα παιδιά κι ο καθηγητής τους βρήκαν τον θάνατο σε πυρκαγιά που προκλήθηκε σήμερα σε σχολείο στην ανατολική Σιβηρία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

    [12] Συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του προέδρου της Αϊτής

    7/4/2003 7:20:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ένα άτομο έχασε τη ζωή του από σφαίρα και δέκα άλλοι τραυματίσθηκαν από πέτρες χθες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Καπ Αϊτιέν ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές. Τα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν στο προάστιο Καρενάζ, στο βόρειο τμήμα της πόλης, που απέχει 260 χλμ βορείως της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, κατά τη διάρκεια μίας διαδηλώσης των οπαδών του προέδρου. Το θύμα, ένας από τους διαδηλωτές, έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες την ώρα που ο όγκος του κόσμου περνούσε από το συγκεκριμένο προάστιο, στο οποίο διαμένουν πολλοί αντίπαλοι του προέδρου. Οι 10 τραυματίες, που φέρουν ελαφρά τραύματα, μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της πόλης. Σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιπάλους και οπαδούς του Αριστίντ συνεχίσθηκαν στο προάστιο Καρενάζ μέχρι που επανήλθε η ηρεμία, όταν έπεσε η νύχτα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    [13] Κίνα: Πολύνεκρη πυρκαγιά σε εργοστάσιο

    7/4/2003 6:28:00 πμ

    Πυρκαγιά ξέσπασε σε κινεζικό εργοστάσιο επεξεργασίας φαγητού το Σάββατο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 άνθρωποι. Η φωτιά ξεκίνησε σε ένα από τα εργαστήρια της επιχείρησης και οδήγησε στην κατάρρευση του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σάντονγκ, στην Κίνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των τραυματιών. Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Μόνο το Μάρτιο στην κινεζική επικράτεια τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας, γι' αυτό η κυβέρνηση της χώρας με έκτακτη νομοθετική διάταξη ζήτησε επειγόντως αύξηση των μέτρων ασφαλείας.

    [14] Αιματηρές ταραχές σε φυλακή στην Ονδούρα

    7/4/2003 6:07:00 πμ

    Συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών σε φυλακή στη βόρεια Ονδούρα κατέληξε στο θάνατο τουλάχιστον 60 κρατουμένων και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων, μεταξύ αυτών και σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Οι συμπλοκές ξέσπασαν στην φυλακή της παραλιακής πόλης Λα Σείμπα, 350 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του σωφρονιστικού ιδρύματος οι ταραχές ξεκίνησαν μεταξύ δύο αντίπαλων συμμοριών, που κατέληξε σε πυρκαγιά στο εσωτερικό των κελιών.

    Κάποιοι από τους κρατούμενους κάηκαν ζωντανοί, ενώ άλλοι είτε σκοτώθηκαν από συγκρατούμενους, είτε από τα πυρά της αστυνομίας που έσπευσε να επιβάλει την τάξη.

    Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι συμπλοκές μεταξύ αντιμαχόμενων συμμοριών στις φυλακές της Ονδούρας είναι συχνό φαινόμενο τους τελευταίους μήνες

    [15] Τουρκία: Καταδικάστηκαν αστυνομικοί-βασανιστές

    7/4/2003 5:55:00 πμ

    Εφετείο της Τουρκίας επικύρωσε τις ποινές πέντε ετών φυλάκισης έως 11 ετών κάθειρξης που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως σε δέκα αστυνομικούς για το βασανισμό των ''παιδιών της Μανίσα'' το 1995-1996 στην ομώνυμη πόλη της δυτικής Τουρκίας. Η υπόθεση των ''παιδιών της Μανίσα'' αφορά 16 νέους, 14 έως 26 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν ως μελη αριστερής οργάνωσης και υπέστησαν φριχτά βασανιστήρια κατά την κράτησή τους επί ένα χρόνο στο αρχηγείο της αστυνομίας στη Μανίσα.

    ''Είμαστε πραγματικά ανακουφισμένοι. Η Τουρκία ξέπλυνε τις κηλίδες από τη μνήμη της'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος των θυμάτων Πελίν Αρντά.

    Η υπόθεση αυτή, που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στην Τουρκία αλλά και διεθνώς, θεωρείται κρίσιμη για τις προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει την εικόνα της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσβλέποντας σε μία μελλοντική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [16] Αμερικανικές δυνάμεις μέσα στη Βαγδάτη

    7/4/2003 12:06:00 μμ

    Όλες τις καίριες θέσεις στο κέντρο της Βαγδάτης καταλαμβάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις, μετά από συντονισμένη επιχείρηση που άρχισε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Αυτή την ώρα οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ανταλλάσσουν πυρά στον κεντρικό τομέα της πόλης, όπου έχουν πληγεί και κατοικημένες περιοχές. Μέχρι στιγμής, έχουν καταληφθεί τρία προεδρικά παλάτια του Σαντάμ, ενώ στόχος των Αμερικανών είναι και τα δύο ξενοδοχεία, όπου διαμένουν οι δημοσιογράφοι. Νωρίτερα, υπήρξαν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στο κέντρο και τα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ σημειώθηκαν και χαμηλές πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

    Κατελήφθησαν παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν

    Οι αμερικανοί Πεζοναύτες εισέβαλαν στη Βαγδάτη από τα νοτιο-ανατολικά διασχίζοντας τον ποταμό Ντιγιάλα, παρά τις προσπάθειες των ιρακινών δυνάμεων να αχρηστεύσουν δύο γέφυρες του ποταμού για να καθυστερήσουν την προέλαση τους, ανατινάζοντάς τις.

    Σύμφωνα με δηλώσεις πεζοναυτών, και οι δύο γέφυρες έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές από τις πολεμικές συγκρούσεις με συνέπεια να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διέλευση αρμάτων μάχης και βαρέων οχημάτων.

    Δύο αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν, κατά τη διάρκεια των μαχών για την εξασφάλιση του ελέγχου των γεφυρών του ποταμού Ντιγιάλα.

    Δύο αμερικανικά άρματα μάχης διείσδυσαν το πρωί στο συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου στο κέντρο της Βαγδάτης, φέρνοντας τις μάχες στην ίδια την καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο τριών προεδρικών μεγάρων του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη, σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές από το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης. Τα αμερικανικά στρατεύματα στο κεντρικό προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη έβγαλαν κι ανέμισαν μία αμερικανική σημαία.

    Επίσης, οι Αμερικανοί βρίσκονται κοντά στο ιρακινό υπουργείο Τύπου και στο ξενοδοχείο Αλ Ρασίντ, αλλά δεν έχουν καταλάβει ακόμη τα δύο κτήρια, όπως δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός.

    Ωστόσο, τα υπουργεία Τύπου και Εξωτερικών εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των Ιρακινών και οι άνδρες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή λαμβάνοντας θέσεις μάχης, όπως δήλωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερ. Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από μία από τις κεντρικές εισόδους του προεδρικού μεγάρου το οποίο έχουν καταλάβει οι αμερικανικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, τουλάχιστον 65 άρματα μάχης και 40 μάχιμα οχήματα έχουν εμπλακεί στις επιχειρήσεις στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Οι μάχες στη Βαγδάτη πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς τις όχθες του Τίγρη, τον ποταμό που τέμνει την πόλη σε δύο μέρη, και οβίδες βάλλονται διαρκώς κατά του προεδρικού μεγάρου του Σαντάμ Χουσεΐν, στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Από την πλευρά τους, οι Ιρακινοί άναψαν φωτιές σε τάφρους με πετρέλαιο στην περιοχή, προκειμένου να μειώσουν την ορατότητα των αμερικανικών αρμάτων. Τα ιρακινά στρατεύματα στα νότια προάστια της Βαγδάτης χρησιμοποιούν το πυροβολικό και αντιαεροπορικούς πυραύλους για να αντιμετωπίσουν ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην ιρακινή πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γερμανικού Πρακτορείου.

    Περί τις 06.10, ώρα Ελλάδος, για περίπου δέκα λεπτά, έγιναν αισθητά πυκνά πυρά από κάθε είδους όπλο: πυροβόλα, βαριά πολυβόλα, πυροβόλα της αντιαεροπορικής άμυνας και ελαφρά όπλα, καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις είχαν ξαναρχίσει με μεγάλη ένταση μία ώρα νωρίτερα.

    Κανένα αυτοκίνητο δεν κυκλοφορεί στους δρόμους της Βαγδάτης, οι οποίοι είναι έρημοι τούτη τη στιγμή, καθώς ο πληθυσμός παραμένει κλεισμένος στα σπίτια του, αναμένοντας να δει τι πρόκειται να συμβεί στις επόμενες ώρες.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς βομβαρδισμοί από αέρος σημειώθηκαν εκ νέου τα ξημερώματα της Δευτέρας. Δυο βόμβες έπεσαν σε περιοχή του κέντρου και άλλες εννέα ή δέκα στα ανατολικά προάστια. Κατόπιν ακούστηκαν πυρά από βαρύ πυροβολικό.

    Οι νέες αυτές επιδρομές διέκοψαν μία σχετική ηρεμία περίπου 12 ωρών στα εναέρια πλήγματα της πόλης από την αμερικανική αεροπορία.

    Για επίδειξη δύναμης, κάνουν λόγο οι Αμερικανοί

    Η σημερινή στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βαγδάτη είναι "μια επίδειξη δύναμης" που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο ιρακινό καθεστώς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

    "Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο καθεστώς ότι μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε όταν το θέλουμε, αλλά να χαρακτηρίσουμε την επιχείρηση αυτή μάχη για τη Βαγδάτη θα ήταν υπερβολή, που δεν θα ήταν σωστή αυτή τη στιγμή", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

    Ο στόχος της αμερικανικής επιχείρησης στο κέντρο της Βαγδάτης δεν είναι η κατάληψη εδάφους, επισήμανε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ, που πρόσθεσε ότι ακόμη περισσότερες μάχες βρίσκονται μπροστά τους.

    Στο μεταξύ, οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν την ιρακινή κυβέρνηση να υποχωρήσει, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο "SKY TV", ενώ Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τις δυνάμεις του.

    Από την άλλη πλευρά, ο Ιρακινός υπουργός Τύπου, Μοχάμεντ Αλ Σαχάφ, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τα όσα εξελίσσονται από τα ξημερώματα στη Βαγδάτη, υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν εισέλθει στο κέντρο της πόλης, ενώ πρόσθεσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που το επιχείρησαν "σφαγιάστηκαν".

    Επίσης, ο Ιρακινός υπουργός έκανε έκκληση στον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν να καταδικάσει την επίθεση στο Ιράκ, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Ο Αλ Σαχάφ υποστήριξε ότι η Βαγδάτη είναι ασφαλής και ότι οι Ιρακινοί πολίτες παίρνουν μέρος στην άμυνα της πόλης.

    Μετ' εμποδίων ο έλεγχος των πόλεων Βασόρα και Κερμπάλα

    Τα βρετανικά στρατεύματα ελέγχουν "το μεγαλύτερο μέρος" της Βασόρας, δήλωσε ο Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, συνταγματάρχης Κρις Βέρνον, σε δημοσιογράφους στη Βασόρα. "Δεν ελέγχουμε ακόμη ορισμένες τοποθεσίες, όπως για παράδειγμα η παλιά πόλη. Η ανάπτυξη αρμάτων μάχης εκεί είναι πολύ ευαίσθητη επιχείρηση", είπε. "Έχουμε στρατεύματα σε τρία σημεία: ένα εδώ στο νότο της Βασόρας, ένα στο κέντρο και ένα στο βορρά. Έχουμε λοιπόν τρία μέτωπα", σημείωσε.

    Τρεις Βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Κυριακής σε συγκρούσεις στη Βασόρα, ανεβάζοντας σε 30 τον αριθμό των νεκρών Βρετανών στρατιωτών από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας στο Λονδίνο. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια στη Βασόρα.

    Βρετανός στρατιωτικός στο νότιο Ιράκ τόνισε ότι Βρετανοί κομάντος εισέβαλαν στη Βασόρα με την κάλυψη 40 αρμάτων μάχης και ενός ελικοπτέρου και κατόρθωσαν να διεισδύσουν σε βάθος 2,5 χιλιομέτρων από την βάση τους που βρίσκεται σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, οι αμερικανικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της Κερμπάλα, στο κεντρικό Ιράκ, έπειτα από 48ωρη σφοδρή μάχη με ιρακινούς πολιτοφύλακες, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 400 Ιρακινοί μαχητές.

    Η ιρακινή αντιπολίτευση στέλνει 700 μαχητές στη Νασιρίγια προς ενίσχυση των επιτιθέμενων δυνάμεων, δηλώνουν αμερικανικές πηγές.

    Μία ομάδα μηχανικού του 10ου σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ, που επιχειρεί στο Νότιο Ιράκ, ανακάλυψε την Κυριακή 200.000 οβίδες της αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς και πέντε τόνους πυραύλων εδάφους-αέρος, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδος.

    Στο Βορρά, Κούρδοι μαχητές αναφέρουν ότι κατέλαβαν την πόλη Αν Σιφνι, βορειοανατολικά της Μοσούλης.

    [17] Απώλειες αμερικανοβρετανικών δυνάμεων

    7/4/2003 11:42:00 πμ

    Τουλάχιστον 81 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε το Πεντάγωνο. Τρεις βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στη Βασόρα. Περίπου 400 ιρακινούς στρατιώτες σκότωσαν οι Αμερικανοί στη διάρκεια της 48ωρης μάχης για την κατάληψη της Κερμπάλα. Το Ιράκ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έριξε πέντε πυραύλους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στα προάστια της Βαγδάτης σε μια πρώτη παραδοχή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν φτάσει στο κατώφλι της ιρακινής πρωτεύουσας. "Σκοτώσαμε 50 Αμερικανούς, καταρρίψαμε δυο Απάτσι, καταστρέψαμε 16 τανκ", δηλώνει ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών. Δυο χιλιάδες Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους στα περίχωρα της Βαγδάτης, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί.

    Πεντάγωνο

    Από τους οπλίτες αυτούς, οι 66 έπεσαν στη μάχη και 15 άλλοι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορα δυστυχήματα, εκ των οποίων οι δύο σε επίθεση με χειροβομβίδα από άλλον στρατιώτη στο Κουβέιτ, τόνισε ο αντισυνταγματάρχης Ρίβερς Τζόνσον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης.

    Επιπλέον το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως υπάρχουν πάντοτε επτά αιχμάλωτοι, ενώ άλλοι οχτώ στρατιώτες φέρονται αγνοούμενοι (μία κατηγορία στην οποία προσωρινά περιλαμβάνονται οι στρατιώτες για τους οποίους το Πεντάγωνο δεν μπορεί να εξακριβώσει εάν είναι νεκροί, ή αιχμάλωτοι). Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 155, σύμφωνα πάντοτε με το Πεντάγωνο.

    Βρετανία

    Τρεις βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους απόψε σε συγκρούσεις στη Βασόρα, ανεβάζοντας σε 30 τον αριθμό των νεκρών βρετανών στρατιωτών από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας στο Λονδίνο.

    Οι τρεις βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια χωριστών επεισοδίων στη Βασόρα όπου οι Βρετανοί έχουν εξαπολύσει επίθεση για την κατάληψη της πόλης μετά από πολυήμερη πολιορκία.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, τα βρετανικά στρατεύματα ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

    "Δεν ελέγχουμε ακόμη ολόκληρη την πόλη, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της", τόνισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι οι Βρετανοί στρατιώτες δεν ελέγχουν ακόμη την παλιά πόλη της Βασόρας.

    Βρετανός στρατιωτικός στο νότιο Ιράκ τόνισε ότι βρετανοί κομμάντος εισέβαλαν στη Βασόρα με την κάλυψη 40 αρμάτων μάχης και ενός ελικοπτέρου και κατόρθωσαν να διεισδύσουν σε βάθος 2,5 χιλιομέτρων από την βάση τους που βρίσκεται σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

    " Οι επιχειρήσεις συνίστανται σε επιδρομές εναντίον των θέσεων των Φενταγίν του Σαντάμ και προσπαθούμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες αμάχων και σε ζημιές σε κτίρια" πρόσθεσε.

    Περίπου 400 ιρακινούς στρατιώτες σκότωσαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες στη διάρκεια της 48ωρης μάχης για την κατάληψη της Κερμπάλα, στο κεντρικό Ιράκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας.

    Ο στρατιωτικός διοικητής Χιου Κέιτ δήλωσε ότι η 2η ταξιαρχία της μεραρχίας κατόρθωσε να πάρει τον έλεγχο της σιϊτικής αυτής πόλης αφού κατέστειλε την αντίσταση περίπου 500 Φενταγίν του Σαντάμ Χουσέιν.

    ''Η 2η ταξιαρχία επιτέθηκε στις ιρακινές παραστρατιωτικές δυνάμεις τις οποίες νίκησε και απέσπασε τον έλεγχο της πόλης'' πρόσθεσε.

    Τουλάχιστον 100 ιρακινοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν και οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν στις μάχες, τόνισε ο εκπρόσωπος.

    [18] Χάος σε ολόκληρη την περιοχή προβλέπει η Συρία

    7/4/2003 11:33:00 πμ

    Φαρούκ αλ-Σάραα

    Ο πόλεμος στο Ιράκ θα προκαλέσει χάος στην περιοχή και η ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ είναι νεκρή, όπως τόνισε ο Σύριος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ-Σάραα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα. Ο Αλ Σάραα υποστήριξε ότι κανένας δεν θέλει μια αμερικανική στρατιωτική κυβέρνηση στο Ιράκ και ότι η Αμερική θα έχει σοβαρά προβλήματα. Ο Σύριος υπουργός χαρακτήρισε ως "νεκρή" την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ, ενώ επέκρινε δριμύτατα την αμερικανική κυβέρνηση που επηρεάζεται από το εβραϊκό λόμπι. Επίσης, ο Αλ Σάραα αρνήθηκε τις κατηγορίες για υποστήριξη της Συρίας προς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει φιλία μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 20 χρόνια.

    [19] Αμρ Μούσα: Υποβαθμισμένος ο ρόλος του ΟΗΕ μετά τον πόλεμο

    7/4/2003 11:03:00 πμ

    Ένα δευτερεύοντα ρόλο για τα Ηνωμένα Έθνη μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, βλέπει ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, όπως δήλωσε την Κυριακή το βράδυ, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ARD. "Ο ΟΗΕ έχασε τον κεντρικό του ρόλο, τον οποίο θέλουν να παίξει οι Ευρωπαίοι μετά τον πόλεμο, καθώς φάνηκε ανίκανος να εμποδίσει τον πόλεμο στο Ιράκ", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αραβας αξιωματούχος. Ο Μούσα αναμένεται την Τετάρτη στον ΟΗΕ για διαβουλεύσεις σχετικά με την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και τους τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Εθνών και των οργανισμών της περιοχής. Ο Αραβικός Σύνδεσμος αντιτίθεται στην αμερικανοβρετανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και έχει κατ επανάληψη ζητήσει την κατάπαυση του πυρός.

    [20] Εκκληση Ανάν για συμφωνία ως προς το ρόλο του ΟΗΕ

    7/4/2003 12:03:00 πμ

    Να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία για το ρόλο του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ, πρόκειται να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γ.γ. του ΟΗΕ, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές στην Νέα Υόρκη. Ο Κόφι Αναν συγκάλεσε για τη Δευτέρα άτυπη συνάντηση των πρεσβευτών των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Ιράκ. Ο γ.γ. του ΟΗΕ πρόκειται να συζητήσει ακόμη την μεταπολεμική ανοικοδόμηση του Ιράκ με το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Μόσχα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Ο Κόφι Αναν σχεδιάζει να μεταβεί την Τετάρτη στο Παρίσι και την Παρασκευή στο Βερολίνο.

    Ρωσία και Γαλλία εκφράζουν φόβους ότι θα ζημιωθούν τα οικονομικά τους συμφέροντα στο Ιράκ αν αφεθεί η Ουάσινγκτον να αποφασίσει μόνη για το πως θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από το ιρακινό πετρέλαιο για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    [21] Βρέθηκε το πτώμα του ''Χημικού Αλί''

    7/4/2003 11:08:00 πμ

    Το πτώμα του "Χημικού Αλι", εξαδέλφου του Σαντάμ Χουσεΐν και διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων του νότιου τομέα του Ιράκ, υποστηρίζουν ότι έχει βρεθεί οι Βρετανοί στρατιωτικοί, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky TV. Οι βρετανικές και αμερικανικές στρατιωτικές θεωρούν ότι ο "Χημικός Αλι" σκοτώθηκε όταν αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την κατοικία του το Σάββατο. Ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

    [22] Σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία της Βαγδάτης

    7/4/2003 9:43:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας, λόγω του συνωστισμού τραυματιών και της αδυναμίας ανεφοδιασμού με φάρμακα. Χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των σφοδρών βομβαρδισμών, τα νοσοκομεία της Βαγδάτης, δέχονται κατά μέσο όρο 100 τραυματίες την ώρα. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε το Σάββατο πως η πρόσβαση των τραυματισμένων ιρακινών αμάχων στα νοσοκομεία νότια της Βαγδάτης έχει διακοπεί μετά την ανατίναξη μίας γέφυρας, αυξάνοντας τις ανησυχίες για δεκάδες τραυματίες αμάχους στην περιοχή.

    Μετά την ανατίναξη της γέφυρας στην κύρια οδική αρτηρία προς τη νότιο είσοδο της πόλης, το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει τα θύματα σε πολλές περιοχές όπως η Χίλα, η Καρμπάλα, η Νασιρίγια και η Νάτζαφ, περιοχές που πρόσφατα αποτέλεσαν το θέατρο σφοδρών μαχών και βομβαρδισμών.

    Ο ΠΟΥ προειδοποίησε πως ο αριθμός των αμάχων που τραυματίζονται κατά τους βομβαρδισμούς και τις μάχες αυξάνεται διαρκώς.

    Το Ιράκ ισχυρίζεται πως 1,252 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη τις επίθεσης, στις 20 Μαρτίου, και άλλοι 5,100 έχουν τραυματισθεί.

    [23] Αναβλήθηκε η συνέντευξη του Τζέι Γκάρνερ

    7/4/2003 9:08:00 πμ

    Ανέβαλε την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 7 Απριλίου συνέντευξη Τύπου στο Κουβέιτ, ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ που θα ηγηθεί της μεταπολεμικής πολιτικής διοίκησης στο Ιράκ, όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του, δίχως να δώσει εξηγήσεις για τα αίτια της αναβολής. Η συνέντευξη Γκάρνερ είχε προγραμματιστεί να δοθεί στις 08.00 (ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, η αναβολή της συνέντευξης οφείλεται στις αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο που τάσσεται υπέρ της ανάθεσης στον ΟΗΕ της μεταπολεμικής διοίκησης στο Ιράκ που θα αναλάβει το έργο της ανοικοδόμησης της χώρας.

    [24] Συνάντηση Μπους-Μπλερ στο Μπέλφαστ

    7/4/2003 3:11:00 πμ

    Δείπνο εργασίας θα έχουν το βράδυ της Δευτέρας στο Μπέλφαστ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιράκ, αλλά και την κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο πρόεδρος Μπους αναχωρεί το μεσημέρι για τη Βόρεια Ιρλανδία όπου αναμένεται να φτάσει στις 20.30 (ώρα Ελλάδος).

    Λίγο αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει δείπνο εργασίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό στον πύργο του Χίλσμπορο, κοντά στο Μπέλφαστ.

    Το πρωί της Τρίτης οι δύο ηγέτες θα έχουν νέα συνάντηση και στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Το μεσημέρι της Τρίτης θα συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μπέτι Αχερν και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των βασικών κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας.

    Ο πρόεδρος Μπους θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον το βράδυ της Τρίτης.

    [25] ''Γυμνή'' διαμαρτυρία κατά του πολέμου

    7/4/2003 3:11:00 πμ

    Έξι ειρηνίστριες διαδήλωσαν την Κυριακή γυμνές έξω από το γενικό στρατηγείο των βρετανικών δυνάμεων στο Νόρθγουντ, βορείως του Λονδίνου, μαζί με άλλους 170 διαδηλωτές. Οι διαδηλώτριες προέβησαν σε αυτήν την ακραία εκδήλωση για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη πέντε άλλων διαδηλωτών από την αστυνομία για παρακώλυση συγκοινωνιών. Κατά τα άλλα, εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στο Ιράκ σε διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές μεγάλες, ή μη, πόλεις στη Βρετανία, όπως και έξω από την αεροπορική βάση του Φαίρφορντ, απ' όπου απογειώνονται τακτικά τα γιγαντιαία βομβαρδιστικά για να πλήξουν το Ιράκ.

    [26] Δημοσιογράφος του NBC χάνει τη ζωή του στο Ιράκ

    7/4/2003 6:45:00 πμ

    Ο Ντέιβιντ Μπλουμ

    Ο Ντέιβιντ Μπλουμ, γνωστός δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου NBC, άφησε την καρέκλα του παρουσιαστή της εβδομαδιαίας εκπομπής Today για την εμπόλεμη ζώνη του Ιράκ. Όμως η κάλυψη των γεγονότων του πολέμου, τα οποία παρακολούθησε ως ρεπόρτερ "ενσωματωμένος" στα μαχόμενα αμερικανικά στρατεύματα, έμελλε να είναι η τελευταία του αποστολή. O Μπλουμ έγινε ο έκτος δημοσιογράφος που χάνει τη ζωή του στο Ιράκ, στις δύο εβδομάδες που διαρκεί ο πόλεμος, μολονότι ο θάνατός του δεν αποδόθηκε στις μάχες. Το NBC ανακοίνωσε πως ο δημοσιογράφος πέθανε από πνευμονική εμβολή.

    [27] Β.Ιράκ: Επιθυμία Τσαλάμπι για διετή αμερικανική παραμονή

    7/4/2003 5:17:00 πμ

    Ο Αχμεντ Τσαλάμπι

    Την ευχή για παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων τουλάχιστον επί δύο χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, εξέφρασε την Κυριακή, ο πρόεδρος της κυριότερης οργάνωσης της ιρακινής αντιπολίτευσης, του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου (CNI), Αχμεντ Τσαλάμπι. "Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα πρέπει να παραμείνουν στο Ιράκ έως τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών και την εγκατάσταση δημοκρατικής κυβέρνησης", τόνισε ο Τσαλάμπι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

    Δεν ήταν δικές μου οι λανθασμένες εκτιμήσεις

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε από τα ελεγχόμενα από το κουρδικό στοιχείο εδάφη του βορείου Ιράκ, ο Τσαλάμπι διέψευσε πως είχε προβλέψει πριν τον πόλεμο πως τα ιρακινά στρατεύματα θα κατέρρεαν αμέσως μετά την είσοδο των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αποδίδουν σε αυτόν τα δικά τους λάθη στις εκτιμήσεις τους για την αντίσταση του ιρακινού καθεστώτος.

    Τέλος, ο Τσαλάμπι τόνισε πως ο ίδιος "δεν είναι υποψήφιος" για να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο Ιράκ, μετά την πτώση του Σαντάμ.

    [28] Ανάπτυξη δικτύου e-partenariat για τις επιχειρήσεις

    7/4/2003 4:15:00 πμ

    Έτοιμο για να λειτουργήσει θα είναι έως το τέλος του έτους το e-partenariat (δηλαδή το ηλεκτρονικό partenariat), που ετοιμάζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός δικτύου οργανισμών και ενός ηλεκτρονικού μηχανισμού που θα φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ τους. Στην πρώτη φάση θα συμμετέχουν δέκα χώρες, πέντε μέλη της ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ελλάδα) και πέντε της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Ρωσία, Πολωνία).

    Πολύτιμο εργαλείο

    Στο πλαίσιο του e-partenariat:

    Θα είναι δυνατή η διαρκής επικοινωνία ανάμεσα σε εθνικούς συμβούλους και επιχειρήσεις. Θα μπορεί κάθε επιχείρηση να καταθέτει το "προφίλ" της και το είδος της επιθυμητής γι αυτήν συνεργασίας. Θα είναι σε θέση κάθε εταιρία να αναζητήσει κατάλληλη για συνεργασία εταιρία μέσα από τα "προφίλ". Θα υπάρχει μηχανισμός αυτόματου ''παντρέματος'' των αιτήσεων. Θα υπάρχει δυνατότητα προκαθορισμένης συνάντησης των ενδιαφερομένων για συνεργασία επιχειρήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Η χρηματοδότηση της δράσης εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος ''Αριστεία''.

    Στην πρώτη φάση, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2003, θα συμμετέχουν δέκα χώρες, πέντε μέλη της ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ελλάδα) και πέντε της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Ρωσία, Πολωνία). Στη συνέχεια θα μπορούν να συμμετέχουν χώρες από όλο τον κόσμο. Το όλο δίκτυο θα βασίζεται στη μεθοδολογία των Europartenariat, την οποία ανέπτυξε και εφάρμοσε για πάνω από δέκα χρόνια η Επιτροπή της ΕΕ.

    Στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν οι φορείς των δέκα χωρών που θα λάβουν κατ΄αρχήν μέρος και οι οποίοι αποφάσισαν:

    Τη σύσταση του ειδικού δικτύου μεταξύ τους. Τη δημιουργία βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλους τους οργανισμούς του κόσμου που διατηρούν στοιχεία για την επιχειρηματική συνεργασία. Τη δημιουργία της βάσης δεδομένων για το e-partenariat που θα είναι κοινή για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες για την οποία θα απαιτηθεί ένα πολύπλοκο λογισμικό που θα αναπτυχθεί σε συνεργασία του ΣΕΒΕ με το Ινστιτούτο πληροφορικής και Τηλεματικής.

    [29] Ριπές Κόκκαλη κατά Παναθηναϊκού

    7/4/2003 12:57:00 πμ

    Ευθεία επίθεση κατά του Παναθηναϊκού, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια της πανελλήνιας συνέλευσης των οπαδών της ομάδας, που διεξήχθη την Κυριακή στην Πάτρα. Ο κ. Κόκκαλης, χαρακτήρισε "ύπουλη" της στάση της διοίκησης του αιώνιου αντιπάλου, αναφερόμενος στα παράπονα των "πράσινων" για τη διαιτησία και το αίτημα εξαίρεσης των Τσαγκαράκη, Μποροβήλου, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία υπερσύγχρονου αθλητικού κέντρου στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη που θα είναι πολύ ανώτερο από το αντίστοιχο της Παιανίας. Επίσης, ευχαρίστησε τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και το δήμαρχο Πειραιά Χρήστο Αγραπίδη για τη συμβολή τους στην θετική έκβαση της υπόθεσης με το στάδιο Καραϊσκάκη, ενώ αναφέρθηκε στον πρόεδρο της ΕΟΕ, Λάμπη Νικολάου λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μας έβαζε τρικλοποδιές τόσο καιρό, όμως τώρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα".

    [30] Αγώνες της Α' Εθνικής

    7/4/2003 12:49:00 πμ

    Αποφασιστικό βήμα για παραμονή στην κατηγορία έκανε η Καλλιθέα. Η ομάδα του Τεννέ, σε αγώνα για την 25η ημέρα της Α' Εθνικής που έγινε στο Ελ Πάσο, επικράτησε 2-1 του Αιγάλεω και πλέον μπορεί να κάνει όνειρο για τη νέα χρονιά στα "σαλόνια" της μεγάλης κατηγορίας, αφού πήρε προβάδισμα τεσσάρων βαθμών από Ακράτητο και ΠΑΣ Γιάννινα. Εξάλλου, πολύτιμο βαθμό πήρε ο ΠΑΣ Γιάννινα στη Ξάνθη. Η ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου, αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 με το ακριτικό συγκρότημα, το οποίο μάλιστα προηγήθηκε δύο φορές (2-0, 3-2) χωρίς ωστόσο να πάρει το "τρίποντο". Ενα πολυπόθητο βήμα για την κατάκτηση της θέσης που οδηγεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της νέας περιόδου, έκανε ο Πανιώνιος στο Ηράκλειο. Η ομάδα του Μπουμπένκο, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τον ΟΦΗ και πλέον μπορεί να κάνει πιο άνετα τα ευρωπαϊκά του όνειρα.

    [31] Γυμναστική-Ευρωπαϊκό: Ασημένιο στο ασνάμπλ γυναικών-νεανίδων

    7/4/2003 12:15:00 πμ

    Επιτέλους μετάλλιο για την εθνική μας ομάδα ανσάμπλ των γυναικών, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής που διεξάγεται στη Ριέσα της Γερμανίας. Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τις Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Χαριτίνη Ιωάννου, Στέλλα Χρηστίδου και Ξένια Κοντέλια βαθμολογήθηκε με 26.100 και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στις δύο μπάλες και τα τρία στεφάνια. Το χρυσό πήρε η Βουλγαρία, ενώ τρίτη ήταν η Ιταλία. Στο βάθρο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ρυθμική γυμναστικής ανέβηκε και η εθνική ομάδα ανσάμπλ των νεανίδων. Οι Αλεξάνδρα Γεωργατσέλη, Μαρία Κάκιου, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Δήμητρα-Πέρσα Κολαζά, Ηλέκτρα Ευθυμίου και Ολγα Πηλιάκη, κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στα πέντε στεφάνια, όπου βαθμολογήθηκαν με 24.500. Τα άλλα δύο μετάλλια πήραν η Ρωσία (χρυσό) και Βουλγαρία (χάλκινο).

    [32] Τένις-Κύπελλο Ντέιβις: Ανδόρα-Ελλάδα 1-4

    7/4/2003 12:09:00 πμ

    Την πρόκριση στο 2ο γύρο της Β' Ευρωαφρικανικής Ζώνης του Ντέιβις Καπ, πήρε η εθνική ομάδας των ανδρών, με τη νίκη 4-1 επί της Ανδόρας. Στους δυο τελευταίους αγώνες που έγιναν την Κυριακή, ο Νίκος Ροβάς κέρδισε τον Χοάν Χιμένεζ-Γκέρα με 2-1, ενώ δεν έγινε το ματς μεταξύ του Μαρκ Βιλανόβα και του Αλέξανδρου Γιακούποβιτς και ο πόντος δόθηκε στην Ανδόρα. Αντίπαλος της Ελλάδας στον 2ο γύρο (11-13/07) θα είναι η Ιρλανδία, που κέρδισε με 4-1 την Αίγυπτο.

    [33] Πρωτάθλήμα ενόργανης: Θρίαμβος για την Τσαβδαρίδου

    7/4/2003 12:08:00 πμ

    Mε θρίαμβο της πρωταθλήτριας Βάσως Τσαβδαρίδου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι αγώνες του Πανελλήνιου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής με τους τελικούς οργάνων που έγιναν στο κλειστό γυμναστήριο της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη. Η 23χρονη πρωταθλήτρια του Σπάρτακου Θεσσαλονίκης μετά την Σαββατιάτικη της διάκριση την Κυριακή σάρωσε και στα επί μέρους αγωνίσματα και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια βρέθηκε στην κορυφή ενός Πανελλήνιου πρωταθλήματος. Στους άνδρες απουσίασαν εκτός του τραυματία Μελισσανίδη και οι πρωταθλητές Μάρας, Τσολακίδης και Ταμπάκος, καθώς ήταν προσκεκλημένοι του Υφυπουργού Αθλητισμού και της Βούλας Πατουλίδου σε μια αντιπολεμική εκδήλωση στην Αθήνα.

    [34] Βραβείο Αρχιτεκτονικής στο δημιουργό της Οπέρας Σίδνεϊ

    7/4/2003 4:33:00 πμ

    Ο Γιέρν Ούτζον

    Ο Δανός αρχιτέκτονας Γιέρν Ούτζον, δημιουργός της Οπερας του Σίδνεϊ, κέρδισε το βραβείο Πρίτσκερ, αναφέρεται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας ''Ντι Βελτ''. Το βραβείο που θεωρείται το Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής, συνοδεύεται από 100.000 δολάρια και η τελετή της απονομής θα γίνει στη Μαδρίτη στις 20 Μαΐου. Η όπερα του Σίδνεϊ αποτελεί το μεγαλύτερο έργο του 85χρονου αρχιτέκτονα, ο οποίος ζει στη Μαγιόρκα στην Ισπανία.

    [35] Τα ''Αρχεία της Ελληνικής Παλιγεννεσίας'' σε CD-ROM

    7/4/2003 4:32:00 πμ

    Μία νέα εκδοτική πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, που στοχεύει στην ενεργοποίηση της συλλογικής μνήμης και την εθνική αυτογνωσία, ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για την εικοσάτομη σειρά των "Αρχείων της Ελληνικής Παλιγεννεσίας (1821-1832)" σε ηλεκτρονική μορφή. Στα δύο CD-ROM, που κυκλοφόρησαν σε 3.000 αντίτυπα, έχουν αποτυπωθεί οι 20 τόμοι με τα σωζόμενα έγγραφα της περιόδου 1821-1832, φωτογραφικό υλικό και ομοιότυπα αντίστοιχων πρωτότυπων χειρογράφων, που αναδεικνύουν την ιστορία μέσα από τις πηγές. Το περιεχόμενο των δύο CD-ROM έχει μεταφερθεί και στο δικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων.

    [36] ΠΟΥ: ''Το Πεκίνο ώφειλε να έχει ειδοποιήσει άμεσα για τον επικίνδυνο ιό''

    7/4/2003 7:15:00 πμ

    Την στάση των κινεζικών αρχών έναντι της επιδημίας του Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου, εκτιμώντας πως το Πεκίνο ώφειλε να έχει ειδοποιήσει νωρίτερα για την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, εξέφρασε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, στη διεθνή υπηρεσία του BBC. "Την επόμενη φορά που κατι παράξενο και καινοφανές επισυμβεί αφήστε μας να φθάσουμε το συντομότερο δυνατό. Θα ήταν μία μεγάλη βοήθεια εάν η διεθνής τεχνογνωσία του ΠΟΥ είχε μπορέσει να επέμβει νωρίτερα", τόνισε η Μπρούντλαντ από το Λούκνοου, στο ινδικό κρατίδιο Ουτάρ Πραντές. Η εμφάνιση της νόσου της άτυπης πνευμονίας επισημάνθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο στην νότια επαρχία Καντόνα της Κίνας, κι έκτοτε έχουν νοσήσει περίπου 2700 άνθρωποι σε περίπου 30 χώρες. Πάνω από 100 θάνατοι έχουν καταγραφεί.

    "Είναι η πρώτη φορά αφότου έγινα διευθύντρια του Οργανισμού που συναντώ μία τέτοια κατάσταση, όπου η αιτία μίας ασθένειας δεν είναι γνωστή", τόνισε η διευθύντρια του ΠΟΥ, η οποία διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί "αυστηρά" μέτρα για να ελαττωθεί η εξάπλωση της ασθένειας και τόνισε πως ο οργανισμός της προσπαθεί "να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συστηματικό τρόπο".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 April 2003 - 10:08:11 UTC