Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προετοιμασίες εν όψει επίσκεψης της ΔΟΕ στην Αθήνα
  • [02] Υλοποίηση προγράμματος Stage για τομείς υγείας, πρόνοιας
  • [03] Συνεδρίαση Εκτελεστικού υπό τη σκιά του πολέμου
  • [04] Η κυβέρνηση καταγγέλει τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών
  • [05] Νομοθετική ρύθμιση για τα σκουπίδια
  • [06] Σύσκεψη για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών
  • [07] Ποινική δίωξη σε γιατρό για παθητική δωροδοκία
  • [08] Στον εισαγγελέα παράνομες υποθέσεις σε δ/νσεις του υπ. Μεταφορών
  • [09] Στα έργα της παραλιακής η Βάσω Παπανδρέου
  • [10] Προβληματισμός Σημίτη για την λαθρομετανάστευση
  • [11] Το 15% των πολιτών της Ε.Ε στα όρια της φτώχειας
  • [12] Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων στην απασχόληση
  • [13] Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για την ένταξη της στην Ε.Ε.
  • [14] Ημερίδα για τις γυναίκες πρόσφυγες
  • [15] Σιβηρία: Είκοσι δύο μαθητές νεκροί από πυρκαγιά σε σχολείο<b
  • [16] Μυστήριο με εξαφάνιση τουριστών στη Σαχάρα
  • [17] Ν. Αφγανιστάν: Ταλιμπάν συγκρούστηκαν με μέλη της εθνοφρουράς
  • [18] Κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ
  • [19] Συνομιλίες Μπους-Μπλερ στο Μπέλφαστ
  • [20] Φόβοι για επιδημία χολέρας-Υπερπλήρη τα νοσοκομεία
  • [21] Νέα εμφάνιση Σαντάμ-Προήδρευσε σε σύνοδο
  • [22] Ανησυχεί η Τουρκία για την προώθηση των Κούρδων
  • [23] Τζεφ Χουν: ''Δεν έχει τελειώσει η αντίσταση των Ιρακινών''
  • [24] Μποϊκοτάζ στις αγγλοσαξονικές εκφράσεις
  • [25] Ερχονται τα εκκαθαριστικά της εφορίας
  • [26] Προώθηση συνεργασίας Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών
  • [27] Κλειστό το Χ.Α.Α στις 18 κα τις 21 Απριλίου
  • [28] Προς αναβολή ο πρώτος ημιτελικός ΑΕΚ-ΠΑΟΚ
  • [29] Καταδύσεις-Ευρωπαϊκό Κύπελλο: Ελληνικό χάλκινο
  • [30] Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Καπνού της Καβάλας
  • [31] Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την άτυπη πνευμονία
  • [32] Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
  • [33] Προβολή της Ελλάδας από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα
  • [34] Γαμπρός ο Ράσελ Κρόου

    [01] Προετοιμασίες εν όψει επίσκεψης της ΔΟΕ στην Αθήνα

    7/4/2003 7:31:00 μμ

    Κυβέρνηση και ''Αθήνα 2004'' προετοιμάζονται πυρετωδώς για να υποδεχθούν αύριο το κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, το οποίο θα πραγματοποιήσει τον καθιερωμένο έλεγχο της Ολυμπιακής προετοιμασίας της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το μεσημέρι δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Γ. Αγγελοπούλου, η οποία τον ενημέρωσε για τους τομείς που θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους οι τεχνοκράτες της ΔΟΕ, καθώς και για τα έργα που βρίσκονται σε οριακό σημείο, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, ενώ το απόγευμα, επισκέφθηκε, για τον ίδιο λόγο, την κα Αγγελοπούλου στην έδρα τού ''Αθήνα 2004'', ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος. Μία μέρα πριν την επίσκεψη της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα, ο πρόεδρός της, Ντένις Οσβαλντ υποστήριξε ότι κάποια Ολυμπιακά Εργα βρίσκονται αρκετά πίσω από το χρονοδιάγραμμα.

    ''Τα όποια προβλήματα στην προετοιμασία θα αντιμετωπιστούν''

    Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί δήλωση του Ελβετού "Αθάνατου", σύμφωνα με την οποία: "Υπάρχουν έργα που βρίσκονται 60 με 90 μέρες πίσω, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα". Επίσης, ο Οσβαλντ κλήθηκε να σχολιάσει αν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην οργάνωση των Αγώνων της Αθήνας, θα αποτελέσουν κριτήριο για την επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση του 2012. Ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ απάντησε: "Μετά την Αθήνα, ο οποιοσδήποτε θα προτιμούσε μία διοργανώτρια χώρα χωρίς ρίσκο. Φυσικά οι Ελληνες έχουν πολύ καλή νοοτροπία, όμως ο κάθε υπεύθυνος θα προτιμούσε λιγότερη προχειρότητα".

    Στην Αθήνα, στις συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, κυριάρχησε η θέληση όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και της Οργανωτικής Επιτροπής να επιβεβαιωθεί η σύμπνοια που υπάρχει μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα και η πεποίθηση ότι η Ολυμπιακή προετοιμασία μπορεί να αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα, αλλά αναμενόμενα, τα οποία και θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα προκειμένου να διοργανώσουμε άρτιους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης ενημερώθηκε για την πορεία των έργων, ενώ εξετάστηκαν και τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΟΑΚΑ, το Ελληνικό, το Στάδιο Καραϊσκάκη, καθώς και το τραμ. Επίσης, εξετάστηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο θέμα των προμηθειών και των Ολυμπιακών προσαρμογών, καθώς και η απαραίτητη διεξαγωγή των test events.

    Αγγελοπούλου: ''Σε καλό ρυθμό''

    Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η κα Αγγελοπούλου σε ερώτηση για το αν συμμερίζεται τις ανησυχίες εκείνων που υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει η διοργάνωση των Αγώνων εξαιτίας του πολέμου τόνισε: ''Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι που ενώνει όλον τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και τους Αγώνες και είναι μια χώρα που αγαπάει την ειρήνη και το έχει δείξει. Εδώ έρχεται όλος ο κόσμος για να δείξει ότι μπορεί να ζει μαζί και μπορεί να αγωνίζεται μαζί, όταν μιλάμε για τους αγώνες. Κατά συνέπεια, αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε την προετοιμασία με τον τρόπο που έχουμε μάθει μέχρι τώρα και να ασχολούμαστε με το πώς πηγαίνουν εδώ τα πράγματα''.

    Επίσης, σε ερώτηση για το αν υπάρχουν εκθέσεις της ΔΟΕ για μεγάλες καθυστερήσεις, η κα Αγγελοπούλου επισήμανε ότι ''πρέπει να καταλάβουμε ότι η προετοιμασία ήταν, είναι και θα είναι το ίδιο δύσκολη σε όλες τις χώρες''. Πρόσθεσε δε ότι ''καθημερινά κοιτάζουμε με την κυβέρνηση, με τους φορείς και τη ΔΟΕ, να εξετάζουμε συνεχώς την πορεία της προετοιμασίας και να δίνουμε λύσεις''.

    Η κα Αγγελοπούλου συμπλήρωσε ότι τις επισημάνσεις της ΔΟΕ ''πρέπει να τις ακούμε και να τις λαμβάνουμε υπόψη, αλλά είναι λάθος απ΄ αυτές να κάνουμε εξαγωγή εντυπώσεων, είναι λάθος για την υπόθεση της προετοιμασίας''. ''Είναι τόσο ευαίσθητη η προετοιμασία, με τόσο κόπο έχουμε φέρει τα πράγματα σε καλό ρυθμό, που θεωρώ ότι πρέπει να επικεντρωνόμαστε ακριβώς στο πώς λύνουμε το πρόβλημα και όχι στο να κάνουμε εξαγωγή του προβλήματος'', κατέληξε η κα Αγγελοπούλου.

    Συνάντηση Βενιζέλου-Αγγελοπούλου

    Κατά την απογευματινή συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την κα Αγγελοπούλου, εκτός από τα θέματα της προετοιμασίας εξετάστηκε και ο τρόπος με τον οποίο κυβέρνηση και Οργανωτική Επιτροπή θα έχουν κοινή γλώσσα απέναντι στους τεχνοκράτες της ΔΟΕ, προκειμένου να αποφευχθούν παρανοήσεις και να μη δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις στον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Ντένις Οσβαλντ.

    [02] Υλοποίηση προγράμματος Stage για τομείς υγείας, πρόνοιας

    7/4/2003 7:27:00 μμ

    Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Stage) 5.010 άνεργων πτυχιούχων στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας, υλοποιείται σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας Δημήτρη Ρέππα και Κώστα Στεφανή. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 44.748.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί τη διετία 2003-2004 και η διάρκειά του ορίζεται σε 18 μήνες. Το Stage απευθύνεται σε 2.010 άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ και 3.000 διπλωματούχους ΙΕΚ, απόφοιτους ΤΕΛ, ΕΠΑ και ΤΕΕ. Το 60% των θέσεων θα καλυφθεί από γυναίκες, ενώ το 67% θα καλυφθεί από άνεργους ηλικίας έως 25 ετών, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ έως 6 μήνες, καθώς και άνεργους άνω των 25 ετών που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας έως και 12 μήνες.

    Μπορούν να συμμετέχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ

    Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, το ΕΚΑΒ, οι φορείς πρόνοιας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας.

    Οι άνεργοι πτυχιούχοι προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, να έχουν την ελληνική υπηκοότητα και οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

    Για τους ασκούμενους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, η επιδότηση ορίζεται σε 25 ευρώ την ημέρα για 22 ημέρες εργασίας το μήνα, ενώ με 21 ευρώ θα επιδοτηθούν οι απόφοιτοι ΙΚΕ, ΤΕΛ, ΤΕΕ κλπ. Από τους 18 μήνες που διαρκεί το πρόγραμμα, ένας θα αφορά την εξοικείωση του ασκούμενου με το εργασιακό περιβάλλον και 17 μήνες την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ενώ σύμφωνα με την απόφαση η εξάσκηση δεν θα υπερβαίνει τις 7 ώρες την ημέρα και τις 5 ημέρες την εβδομάδα και δεν θα πραγματοποιείται τις νυχτερινές ώρες.

    Αυξάνεται το επίδομα του ΟΑΕΔ

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας αυξάνεται κατά 50 ευρώ το μήνα το έκτακτο επίδομα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους μακροχρόνια ανέργους. Η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται πλέον στα 200 ευρώ και για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ, συν 587 ευρώ για κάθε παιδί. Το προηγούμενο πλαφόν ετήσιου εισοδήματος έφτανε τα 3.000 ευρώ.

    Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα παράτασης της έκτακτης ενίσχυσης και πέραν των 12 μηνών, όριο που προέβλεπε το δίκτυο για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

    [03] Συνεδρίαση Εκτελεστικού υπό τη σκιά του πολέμου

    7/4/2003 7:18:00 μμ

    Οι εξελίξεις στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας, με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς επίσης και η πορεία ανασυγκρότησης του κόμματος, ενόψει τον εσωκομματικών εκλογών τον Ιούνιο για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών επιτροπών, βρίσκονται ρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα υπάρξει εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για τις διεθνείς εξελίξεις, τον πόλεμο στο Ιράκ καθώς και δήλωση του Σημίτη σχετικά με το Κυπριακό.

    [04] Η κυβέρνηση καταγγέλει τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών

    7/4/2003 5:57:00 μμ

    Δεν υφίσταται πλέον κανένας λόγος συνέχισης της απεργιακής κινητοποίησης των φαρμακευτικών συλλόγων Αθήνας-Πειραιά, στο πλαίσιο της οποίας δεν χορηγούνται φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του Δημοσίου. Όπως επισήμαναν οι υφυπουργός Οικονομίας Γ. Φλωρίδης και Υγείας Έκτορας Νασιώκας, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του δημοσίου ταλαιπωρούνται αδίκως, καθώς έχουν ήδη εξοφληθεί τα χρέη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου για το 2002, ενώ 500 φαρμακοποιοί έχουν πληρωθεί τον Ιανουάριο 2003 και άλλοι 200 για τον Φεβρουάριο.

    Ο πρόεδρος του Οργανισμού Απόστολος Δόλγερας πρόσθεσε ότι έχουν εγκριθεί ακόμη οι απαιτούμενες πιστώσεις για το 2003, ώστε να μην παρατηρηθούν άλλες καθυστερήσεις. Τόσο οι κύριοι Φλωρίδης και Νασιώκας, όσο και ο κ. Δόλγερας κατήγγειλαν τη στάση των μελών των φαρμακευτικών συλλόγων, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία χωρίς ευδιάκριτο στόχο.

    [05] Νομοθετική ρύθμιση για τα σκουπίδια

    7/4/2003 4:50:00 μμ

    Νομοθετική ρύθμιση για τη χωροθέτηση των θέσεων όπου θα εγκατασταθούν οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, αλλά και για τη δημιουργία κέντρων διαλογής των απορριμμάτων, προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Για τη ρύθμιση αυτή ενημέρωσε τη Δευτέρα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, βουλευτές της Αττικής καθώς και τους δημάρχους του νομού. Φορείς της περιοχής των Ανω Λιοσίων συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς θεωρούν ότι έχει πια φθάσει στα όρια κορεσμού και αντοχής ο χώρος συγκέντρωσης των απορριμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή τους. Οπως δήλωσε η υπουργός σε επτά περιοχές του νομού θα δημιουργηθούν τρεις ακόμα χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή της Αττικής, δύο στη Βορειοανατολική και ένας στη δυτική. Πρόκειται για θέσεις στις περιοχές, Κερατέας, Κορωπίου, Γραμματικού, Πολυδενδρίου, Φυλής, Μάνδρας και Μεγάρων.

    ''Πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα''

    Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό θα δημιουργηθούν δυο χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην ανατολική Αττική και ένας επιπλέον του σημερινού στη δυτική Αττική και κατά πάσα πιθανότητα στη Φυλή.

    Στα υπόλοιπα σημεία θα γίνουν κέντρα διαλογής και σταθμοί μεταφόρτωσης.

    Συνολικά στην Αττική θα γίνουν 18 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων και ένας εξ αυτών στον Ελαιώνα.

    Τα ακριβή σημεία που θα γίνουν οι τρεις νέοι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, δυο στην ανατολική και ένας στη δυτική Αττική θα προκύψουν μετά από τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα εκφωνηθούν.

    Η κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι άμεσο και πρέπει να προχωρήσουμε στη διευθέτησή του, ενώ απέρριψε πρόταση που έγινε από ορισμένους βουλευτές ο νέος χώρoς υγειονομικής ταφής απορριμμάτων να γίνει στη Ριτσώνα Βοιωτίας.

    [06] Σύσκεψη για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών

    7/4/2003 7:43:00 μμ

    ''Με ικανοποίηση διαπίστωσα την προσπάθεια όλων των Διοικητικών Συμβουλίων για την οργάνωση και λειτουργία των εταιριών τους, για την καλύτερη διαχείριση των επιχειρήσεων λιμένων. Ζήτησα απ' όλους εντατικοποίηση των προσπαθειών τους στα θέματα υποδομών, ιδιαίτερα από τις εταιρίες που διοικούν λιμάνια, τα οποία εντάσσονται στην ολυμπιακή προσπάθεια του 2004''. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης μετά τη σύσκεψη που είχε με όλους τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των λιμανιών της χώρας τα οποία έχουν πλέον τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρίας.

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά και εκτός του κ. Ανωμερίτη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Ν. Θωμόπουλος και εκπρόσωποι από τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, του Βόλου, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας, της Ραφήνας, του Λαυρίου, της Ελευσίνας και του Ηρακλείου.

    Εξετάστηκαν θέματα όπως η πορεία των απαιτούμενων νομικών ενεργειών ενεργοποίησης των εταιριών βάση του Ν. 2932/10, η πορεία των προταθέντων έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των λιμανιών, καθώς και η ασκούμενη τιμολογιακή πολιτική.

    [07] Ποινική δίωξη σε γιατρό για παθητική δωροδοκία

    7/4/2003 7:35:00 μμ

    Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή επέβαλε το αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου στο Διευθυντή της Μαιευτικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου Γ. Μαράκη, με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας (δωροληψία). Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου ζήτησαν εκ νέου αναβολή της δίκης παρουσιάζοντας βεβαίωση του νοσοκομείου ότι ο πελάτης τους νοσηλεύεται με καρδιολογικά προβλήματα, κάτι που δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Το δικαστήριο, επίσης και προκειμένου να έχει η έφεση που ασκήθηκε ανασταλτικό χαρακτήρα, επέβαλε στον κατηγορούμενο χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ. Ο γιατρός είχε συλληφθεί περίπου προ 15 ημερών μετά από καταγγελία για δωροληψία. Πάνω του είχαν βρεθεί και κατασχεθεί και τα 600 προσημειωμένα ευρώ που είχε απαιτήσει από πελάτισσά του, η οποία είχε κάνει και την καταγγελία.

    [08] Στον εισαγγελέα παράνομες υποθέσεις σε δ/νσεις του υπ. Μεταφορών

    7/4/2003 4:37:00 μμ

    Στη δικαιοσύνη παρέπεμψε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών τις παράνομες υποθέσεις που διαπιστώθηκαν στις Νομαρχίες Ρόδου και Κυκλάδων και συγκεκριμένα σε Διευθύνσεις του υπουργείου Μεταφορών. Πρόκειται για αλλοίωση δημοσίων εγγράφων, όπως το πρωτόκολλο, για προχρονολόγηση ενεργειών και παράνομες ταξινομήσεις οχημάτων, καθώς και παρατυπίες στη χορήγηση αδειών οδήγησης, τις οποίες διαπίστωσε το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών, στη διάρκεια ελέγχου που διενήργησε, κατόπιν εντολής του κ. Βερελή στη Διεύθυνση του υπουργείου στη Ρόδο.

    Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών διαπιστώθηκε ότι σε πλήθος περιπτώσεων οι επιτροπές εξέτασης δεν είχαν κληρωθεί, όπως προβλέπεται από το νόμο, συμμετείχαν σε αυτές και άτομα που δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, ενώ σε μια περίπτωση ο ίδιος υπάλληλος-εξεταστής εμφανίζεται να συμμετέχει παράλληλα, την ίδια ημέρα, σε 2 ή και 3 επιτροπές.

    Στη Νομαρχία Κυκλάδων και συγκεκριμένα στη Νάξο, διαπιστώθηκε ότι έγιναν μεταξύ των άλλων, αλλοιώσεις δημοσίων εγγράφων, ψευδείς δηλώσεις κατοικίας από υποψηφίους οδηγούς, προκειμένου να εξετασθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νάξου, ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών, αλλά και παράτυπες ενέργειες σε ό,τι αφορά την εξέταση των υποψηφίων οδηγών και τη χορήγηση άδειας ικανότητας οδηγού.

    Όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους των επιθεωρητών, ο κ. Βερελής τα διαβίβασε στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Ρόδου και Νάξου, καθώς και στους νομάρχες Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, για τη διοικητική διερεύνησή τους και την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.

    [09] Στα έργα της παραλιακής η Βάσω Παπανδρέου

    7/4/2003 2:00:00 μμ

    Μεγάλης σημασίας χαρακτήρισε το έργο που εκτελείται στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου που επιθεώρησε σήμερα τα έργα στο Ολυμπιακό κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ''ταε κβο ντο'', καθώς και τα ανάπλασης της περιοχής που εκτελούνται στο φαληρικό όρμο. Η κα Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πολλά από τα έργα που εκτελούνται θα παραμείνουν και μετά την Ολυμπιάδα και θα κάνουν την Αθήνα πολύ καλύτερη. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σημείωσε επίσης ότι τα έργα θα συμβάλουν να βελτιωθεί το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα για τη βύθιση της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος και τη λειτουργία του Πάρκου στο χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού.

    [10] Προβληματισμός Σημίτη για την λαθρομετανάστευση

    Πηγή: NET 105,8 fm 7/4/2003 2:25:00 μμ

    Τον προβληματισμό του ως Έλληνα Πρωθυπουργού, αλλά και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο 4ο Συνέδριο των Εθνικών Συνηγόρων του Πολίτη. Ο κ. Σημίτης, αφού σημείωσε ότι η μετανάστευση και το άσυλο είναι στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και εξέθεσε το πρόβλημα της ένταξης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τόνισε για την Ελλάδα ότι η χώρα μας δεν είναι δυνατόν να δεχθεί άλλους μετανάστες.

    Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ένα από τα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι μετανάστες που έχουν έρθει στη χώρα τα τελευταία 5 με 10 χρόνια και από αυτούς το 90% είναι λαθρομετανάστες από Βαλκανικές χώρες.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι όταν η παρουσία των μεταναστών στην κοινωνία είναι αρνητική, τότε η κοινωνία δεν μπορεί να τους αφομοιώσει.

    Εκτίμησε, πάντως, ότι στην Ελλάδα, στο θέμα της κοινωνικής συνοχής μέχρι στιγμής η κυβέρνηση το έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Το 4ο Συνέδριο συμπίπτει με την ανάληψη των καθηκόντων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από το Νικηφόρο Διαμαντούρο

    [11] Το 15% των πολιτών της Ε.Ε στα όρια της φτώχειας

    7/4/2003 7:20:00 μμ

    Το 15% των πολιτών της Ε.Ε -περίπου 56 εκατ. άνθρωποι- βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του έτους 1999, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία με 21% των πολιτών τους να βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, ενώ το μικρότερο ποσοστό εμφανίζουν η Σουηδία με 9% και η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία με 11%.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των πολιτών της Ε.Ε που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας θα ήταν μεγαλύτερο κατά εννιά ποσοστιαίες μονάδες -φτάνοντας το 24% των πολιτών της ΕΕ- αν δεν υπήρχαν οι κοινωνικές δαπάνες στα κράτη- μέλη.

    Οι κοινωνικές δαπάνες, όπως επιδόματα ανεργίας και οικογενειακά επιδόματα, μειώνουν το ποσοστό των πολιτών που ζουν στο όριο της φτώχειας, κυρίως στη Σουηδία (κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Δανία (κατά 13 μονάδες), ενώ έχουν πολύ μικρότερο αποτέλεσμα στην Ιταλία (μείωση κατά τρεις μονάδες) και την Ελλάδα (μείωση μιας μονάδας).

    Εξάλλου, το 9% των πολιτών της Ε.Ε βρίσκονται στό όριο της φτώχειας σε μεγάλη διάρκεια, δηλαδή κατά το τρέχον έτος και κατά τουλάχιστον τα δύο από τα τρία προηγούμενα έτη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά σε αυτή την κατηγορία εμφανίζουν η Πορτογαλία (14%) και η Ελλάδα (13%), ενώ τα μικρότερα ποσοστά εμφανίζουν η Δανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία (5%).

    Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, κατά το έτος 2001, το 3% του ενεργού πληθυσμού της ΕΕ ήταν άνεργοι για τουλάχιστον 12 μήνες. Τό ποσοστό αυτό ήταν μεγαλύτερο στην Ελλάδα και την Ιταλία με 5% η κάθε μια και μικρότερο στην Αυστρία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία με 1% η κάθε μια.

    [12] Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων στην απασχόληση

    7/4/2003 5:19:00 μμ

    Συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της πολιτικής απασχόλησης αναμένεται να απευθύνει προς την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή της, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται, όπως έγινε γνωστό, να επισημάνει ότι κατά το τρέχον έτος, η Ελλάδα και η Ιταλία εμφανίζουν καθυστερήσεις και ελλείψεις σε έξι από τα συνολικά δώδεκα κριτήρια που έχουν τεθεί ως πολιτικές προτεραιότητες για την προώθηση της απασχόλησης, ζητώντας επίσπευση των σχετικών μεταρρυθμίσεων.

    Ελλείψεις και καθυστερήσεις παρουσιάζουν Ελλάδα, Ιταλία

    Ειδικότερα για την Ελλάδα παρατηρούνται ελλείψεις στους τομείς της δια βίου μάθησης, της ισότητας ανδρών-γυναικών, της σχέσης απασχόλησης-απολαβών και των οικονομικών κινήτρων από την εργασία, της αδήλωτης εργασίας, της αποτελεσματικότητας της εθνικής υπηρεσίας απασχόλησης καθώς και της πολιτικής για την προσαρμοστικότητα των εργοδοτών και των εργαζομένων.

    Λιγότερες ελλείψεις στην προώθηση της απασχόλησης εμφανίζουν η Δανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία και η Σουηδία με συστάσεις σε τρία από τα δώδεκα κριτήρια.

    Το 2002 η Ελλάδα κατείχε και πάλι την πρώτη θέση σε ελλείψεις και καθυστερήσεις μεταξύ των "15" με έξι συστάσεις.

    Εξάλλου, η Επιτροπή αναμένεται να υιοθετήσει μια σειρά από "δέκα εντολές για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής απασχόλησης" στα κράτη -μέλη της Ε.Ε.

    Προτεραιότητες και στόχοι της Ε.Ε

    Οι δέκα προτεραιότητες που θέτει η Επιτροπή, ώστε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερης λειτουργίας της αγοράς εργασίας, αφορούν:

    Την παροχή βοήθειας προς τους άνεργους και τους ανενεργούς (άτομα που δεν αναζητούν εργασία και δεν είναι εγγεγραμμένοι στα γραφεία ανεργίας) να βρουν εργασία και να καταπολεμηθεί η μακροπρόθεσμη ανεργία. Την ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος και τη βελτίωση του κλίματος για την ίδρυση επιχειρήσεων. Την προώθηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των εταιρειών. Την παροχή περισσότερων και καλύτερων επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό. Την αύξηση της προσφοράς εργασίας και την προώθηση της απασχόλησης στους πιο ηλικιωμένους. Την προώθηση της ισότητας ανδρών-γυναικών στην απασχόληση και τις απολαβές. Την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των μειονεκτικών ομάδων. Τη βελτίωση των οικονομικών κινήτρων για υψηλότερες απολαβές από την εργασία. Την ουσιαστική μείωση της αδήλωτης εργασίας. Την προώθηση της επαγγελματικής και γεωγραφικής κινητικότητας.

    Παράλληλα, η Επιτροπή θέτει μια σειρά από στόχους που θα πρέπει να πετύχουν τα κράτη- μέλη για την προώθηση της απασχόλησης, οι σημαντικότεροι των οποίων είναι:

    Η διαμόρφωση μέχρι το 2005 εξατομικευμένων προγραμμάτων αναζήτησης εργασίας για όλους τους ανέργους πριν συμπληρώσουν τέσσερις μήνες ανεργίας. Η μείωση μέχρι το 2010 κατά 15% του ποσοστό ατυχημάτων την ώρα της εργασίας και κατά 25% στους τομείς υψηλού κινδύνου. Το 80% του πληθυσμού 25-64 ετών να έχει ολοκληρώσει σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι το 2010. Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ενηλίκων σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να φτάσει το 15% κατά μέσο όρο στην ΕΕ μέχρι το 2010 και τουλάχιστον 10% σε κάθε κράτος μέλος. Η αύξηση των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε προγράμματα κατάρτισης των ενηλίκων από 2,3%, ως ποσοστό του κόστους εργασίας, σε 5% μέχρι το 2010. Η αύξηση του μέσου ορίου ηλικίας εξόδου από την εργασία από τα 60 στα 65 χρόνια μέχρι το 2010. Η μείωση κατά 50% του ποσοστού σχολικής εγκατάλειψης σε κάθε κράτος μέλος μέχρι το 2010 και η μείωση κατά 10% του μέσου κοινοτικού όρου. Η μείωση κατά 50% μέχρι το 2010 σε κάθε κράτος μέλος στη διαφορά του ποσοστού απασχόλησης μεταξύ κοινοτικών πολιτών και πολιτών τρίτων χωρών. Η δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφόρηση μέχρι το 2005 για όλους τους πολίτες στην ΕΕ στις κενές θέσεις εργασίας που κοινοποιούνται από τις εθνικές υπηρεσίες απασχόλησης.

    [13] Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για την ένταξη της στην Ε.Ε.

    7/4/2003 4:34:00 μμ

    Ενώ το ερχόμενο Σάββατο σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ουγγαρία καλούνται να αποφασίσουν με δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε., ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πέτερ Μεντγκιέσι προσκάλεσε τους προκατόχους του στην αρχηγία της κυβέρνησης, να τον συνοδέψουν και να παραστούν στην πανηγυρική υπογραφή των Συνθηκών Προσχώρησης των νέων μελών της Ε.Ε., τέσσερις ημέρες αργότερα, την Τετάρτη 16 Απριλίου, στην Αθήνα. Παραμονές του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ουγγαρίας στην Ε.Ε., και όλες οι τελευταίες αντιπροσωπευτικές δημοσκοπήσεις φέρουν μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να αισιοδοξούν επίσης ως προς τα προσωπικά τους πλεονεκτήματα από αυτή. Η πλέον πρόσφατη από τις δημοσκοπήσεις φέρει ποσοστό 64% να υποστηρίζει στο δημοψήφισμα του ερχόμενου Σαββάτου την ένταξη στην ΕΕ και ένα μόλις 16% να την απορρίπτει.

    Ολα δείχνουν ότι οι Ούγγροι θα πουν ''ναι''

    Το ποσοστό των υποστηρικτών της ένταξης είναι κατά οκτώ μονάδες υψηλότερο από εκείνο αντίστοιχης δημοσκόπησης τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ιδιαίτερα υψηλό, ένα 74%, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση και το ποσοστό των προτιθέμενων να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, μάλιστα ένα 58% δηλώνει πως σίγουρα θα προσέλθει στις κάλπες.

    Ποσοστό 48% των Ούγγρων ελπίζει σε προσωπικά πλεονεκτήματα από την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε., και το ποσοστό αυτό είναι κατά επτά μονάδες υψηλότερο αντίστοιχου προηγουμένου, ενώ μια πλειοψηφία 54% τοποθετείται θετικά στην αντικατάσταση του φιορινίου, δηλαδή του εθνικού νομίσματος, από το ενιαίο κοινοτικό νόμισμα, το ευρώ.

    Εξάλλου, και έπειτα από αρχικές επιφυλάξεις, αποδεκτή από όλους τους προκατόχους του στο πρωθυπουργικό αξίωμα, έχει γίνει η πρόσκληση του κ. Μεντγκιέσι, για μια συμμετοχή τους στην πανηγυρική υπογραφή των Συνθηκών Προσχώρησης στην Αθήνα.

    Ετσι ο Ούγγρος Πρωθυπουργός αναμένεται να συνοδεύεται στην ελληνική πρωτεύουσα από τον άμεσο προκάτοχό του, τον συντηρητικό Βίκτορ Ορμπάν, τον σοσιαλιστή Γκιούλα Χορν, και από τον, επίσης συντηρητικό, Πέτερ Μπόρος.

    Η συμβολή των κυβερνήσεων

    Σε προσωπικές του επιστολές στους προκατόχους του ο πρωθυπουργός Μεντγκιέσι υπενθύμιζε πως ως μέλος της πρώτης, μετά την αλλαγή του καθεστώτος το 1989, κυβέρνησης του αποθανόντα πρωθυπουργού Ανταλ, ο μετέπειτα διάδοχός του Πέτερ Μπόρος, είχε υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουγγαρίας με την Ε.Ε.

    Στη συνέχεια ο επόμενος πρωθυπουργός Γκιούλα Χορν είχε εγκαταστήσει υφυπουργείο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, ενώ στη διάρκεια της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν είχε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση των 24 κεφαλαίων.

    Κατά τον τρόπο αυτό, όπως τονιζόταν στις επιστολές, όλες ανεξάρτητα οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις την Ουγγαρία έχουν συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία της επικείμενης ένταξης.

    Πέρα από τους προκατόχους του, ο κ. Μεντγκιέσι αναμένεται να συνοδεύεται στην Αθήνα τόσο από τον σημερινό πρόεδρο της Ουγγαρίας Φέρεντς Μαντλ όσο και από τον προκάτοχό του Αρπαντ Γκεντς, ενώ ανάλογη πρόσκληση έχει γίνει και προς τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών της χώρας.

    [14] Ημερίδα για τις γυναίκες πρόσφυγες

    7/4/2003 2:49:00 μμ

    "Το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα των προσφύγων. Όλοι μας, πολίτες, φορείς και κυβέρνηση έχουμε υποχρέωση και καθήκον να αντιταχθούμε στη βάναυση παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των γυναικών και των παιδιών". Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε μήνυμά του, στην Ημερίδα με θέμα την παρουσίαση του "Οδηγού Καλών Πρακτικών για την υποδοχή και κοινωνική ένταξη των γυναικών προσφύγων-κατατρεγμένων λόγω φύλου" που διοργάνωσε το "Έργον ΚΕΚ", εταίρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος DAPHNE- MALIKA.

    Σεβασμός στην διαφορετικότητα

    Στο μήνυμα το οποίο μετέφερε η κ Αντιγόνη Καραλή-Δημητριάδη, εθνική εκπρόσωπος στον ΟΗΕ για θέματα Ισότητας και εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, έγινε μεταξύ άλλων αναφορά στις "συγκλονιστικές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις που προκαλεί η βία του πολέμου στην γειτονιά μας".

    Υπογραμμίστηκε το ανατριχιαστικό μέγεθος της δυστυχίας των προσφύγων αφού με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (του 2002) 50.000.000 είναι οι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους εκ των οποίων το 80% γυναίκες και παιδιά. Αυτό, χωρίς να υπολογιστεί ο αριθμός των πολιτών-θυμάτων των συρράξεων όπου και εκεί το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.

    Για τον πληθυσμό που διαβιώνει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, υπενθυμίζεται ότι οι γυναίκες σε ποσοστό 70% είναι τα ανίσχυρα θύματα της σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα της πορνείας.

    Επίσης έγινε αναφορά στην ιδιαίτερη ευαισθησία της χώρας μας στο ζήτημα της προσφυγιάς αλλά και στην σημασία που αποδίδει η ΕΕ και η Κοινωνία των Πολιτών στην πολυπολιτισμική συμβίωση με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην δημιουργία ενός χώρου ασφαλή με ισχυρή συνοχή και αυτόνομο συγκροτημένο διεθνή ρόλο.

    Αναλυτικά για τον Οδηγό καλών Πρακτικών μίλησε η διευθύντρια του "Έργον ΚΕΚ" Μαργαρίτα Δεφίγγου λέγοντας ότι αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για όσους έρχονται σε επαφή με γυναίκες που ζητούν άσυλο και πρόσφυγες.

    Ο Οδηγός παρέχει μια πιο ευαισθητοποιημένη προσέγγιση στο θέμα των γυναικών προσφύγων οι οποίες "μη μιλώντας για την τραυματική εμπειρία τους από φόβο απόρριψης, δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέσεις με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να επωφεληθούν από την βοήθεια που θα μπορούσαν να έχουν".

    Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι τόσο για την αντιμετώπιση λεπτών καταστάσεων, όσο και για τη συστηματοποίηση της στέγασης ενώ προτείνονται τρόποι ενσωμάτωσης (εκπαίδευση, εργασία, ομάδες αυτοβοήθειας) με τελικό στόχο να δοθεί και πάλι φωνή στις γυναίκες.

    [15] Σιβηρία: Είκοσι δύο μαθητές νεκροί από πυρκαγιά σε σχολείο<b

    [16] Μυστήριο με εξαφάνιση τουριστών στη Σαχάρα

    7/4/2003 2:10:00 μμ

    Μια περίεργη υπόθεση με την εξαφάνιση 29 ευρωπαίων τουριστών εξελίσσεται από τα τέλη Φεβρουαρίου, στην έρημο Σαχάρα στην Αλγερία. Για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ανακριτές, της Γερμανικής εγκληματολογικής υπηρεσίας, ταξίδεψαν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν επιτόπου έρευνες και όπως ανακοίνωσαν μεταξύ των αγνοουμένων είναι ένας Σουηδός και 15 Γερμανοί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τουρίστες ταξίδευαν σε χωριστές ομάδες στη Σαχάρα. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές για τον εντοπισμό των ευρωπαίων τουριστών και ότι εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία δεν πρόκειται να διατυπωθούν εικασίες για την αιτία της εξαφάνισής τους.

    [17] Ν. Αφγανιστάν: Ταλιμπάν συγκρούστηκαν με μέλη της εθνοφρουράς

    Πηγή: ΑΠΕ 7/4/2003 4:50:00 μμ

    Πιστοί στο καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν συγκρούστηκαν με άντρες της εθνοφρουράς στην επαρχία Ζαμπούλ στο Νότιο Αφγανιστάν το σαββατοκύριακο και κατάφεραν να επιτεθούν και σε στρατιωτικά φυλάκια σε ένα χωριό, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Χαμιντουλάχ Τόχι. Ο ίδιος διευκρίνισε πως περίπου 60 μαχητές Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις στο χωριό Ναβ Μπαχάρ νότια της πρωτεύουσας της επαρχίας Καλάτ και πρόσθεσε πως μετά από μάχες δύο ωρών το βράδυ του Σαββάτου με εθνοφρουρούς υποχώρησαν προς τα βουνά. Ο Τόχι ανέφερε πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το αν υπάρχουν νεκροί από τις συγκρούσεις πρόσθεσε όμως οι εθνοφρουροί ψάχνουν για κρησφύγετα των Ταλιμπάν στη γύρω περιοχή.

    Επιθέσεις επί καθημερινής βάσης

    Τις τελευταίες εβδομάδες στο Nότιο Αφγανιστάν, κάποτε προπύργιο των Ταλιμπάν, έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις. Σε μια από αυτές σκοτώθηκε και ένας εργαζόμενος στον Ερυθρό Σταυρό.

    Για τις επιθέσεις αυτές πιστεύεται πως ευθύνονται εκτός από τους Ταλιμπάν και μαχητές του πολέμαρχου Γκιουλμπουντίν Χεκματίαρ.

    Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιθέσεις με πυραύλους δέχτηκαν και τρεις βάσεις των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή ζημιές, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

    [18] Κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ

    7/4/2003 8:04:00 μμ

    Σοβαρές διαστάσεις παίρνει η χθεσινή επίθεση που δέχθηκε η ρωσική διπλωματική αυτοκινητοπομπή την ώρα που έφευγε από το Ιράκ και μετέβαινε στη Συρία. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βαγδάτη Βλαντίμιρ Τιτορένκο, ο οποίος τραυματίσθηκε ελαφρά χθες στο χέρι, κατηγόρησε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι άνοιξαν ''εσκεμμένα'' πυρ εναντίον της, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti. Εννέα ρώσοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων ο πρεσβευτής, έφτασαν σήμερα το απόγευμα στη Συρία. Δύο άλλοι Ρώσοι παρέμειναν στο Ιράκ. Πρόκειται για έναν οδηγό, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά και υποβλήθηκε σε επιτυχή επέμβαση σε ιρακινό νοσοκομείο, και για ένα διπλωμάτη που έμεινε μαζί του, διευκρίνισε ακόμη το RIA Novosti. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΝΕΤ στη Μόσχα, από το στομάχι του οδηγού αφαιρέθηκαν δύο βλήματα από όπλο Μ-16, που χρησιμοποιούν κυρίως οι αμερικανικές δυνάμεις.

    [19] Συνομιλίες Μπους-Μπλερ στο Μπέλφαστ

    7/4/2003 7:29:00 μμ

    Στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προκειμένου να συναντηθεί με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για συνομιλίες σχετικά με το Ιράκ μετά τον πόλεμο. H μετάβαση του Αμερικανού προέδρου στην πρωτεύουσα ήδη έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην τοπική αστυνομία καθώς από το πρωί τρεις φορές έχει σημάνει συναγερμός για την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στην πόλη.

    Πρώτη φορά σήμανε συναγερμός το πρωί, στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου θα προσγειωθεί το προεδρικό αεροπλάνο. Έπειτα από έρευνες που έγιναν επιτόπου η αστυνομία σήμανε τέλος του συναγερμού.

    Τις δύο άλλες φορές σήμανε συναγερμός τη μία στο αεροδρόμιο για τις πτήσεις εσωτερικού και την άλλη στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το διεθνές αεροδρόμιο με την πόλη. Οι έρευνες εκεί συνεχίζονται και για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το κτίριο του αεροδρομίου.

    Το αεροπλάνο του Μπους αναμένεται στο Μπέλφαστ στις 20:00(ωρα Ελλάδας).

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλερ-Αλ Ασαντ

    Εν τω μεταξύ, ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ επικοινώνησε τηλεφωνικώς σήμερα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, προκειμένου να τον πείσει να σταματήσουν το ταχύτερο δυνατό οι επιθέσεις στο Ιράκ, μεταδόθηκε από το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana. Ο Αλ- Ασαντ ζήτησε επίσης από τον Τόνι Μπλερ να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση ''του ρόλου του ΟΗΕ'' τόσο στον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ιράκ το ταχύτερο δυνατόν, όσο και, γενικότερα, ''στην ειρήνευση και σταθεροποίηση σε όλη τη Μέση Ανατολή''.

    [20] Φόβοι για επιδημία χολέρας-Υπερπλήρη τα νοσοκομεία

    7/4/2003 6:07:00 μμ

    Τον κίνδυνο να ξεσπάσει επιδημία χολέρας και νόσων του αναπνευστικού, επεσήμανε σήμερα η Μέλανι Ζίπερερ, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI. Την ίδια ώρα, τραγικές συνθήκες συνάντησαν αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού στο μοναδικό νοσοκομείο της Βαγδάτης στο οποίο κατόρθωσαν να φθάσουν σήμερα εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών με τα θύματα να μεταφέρονται συνεχώς, τους χειρουργούς να εργάζονται ακατάπαυστα και τα αναισθητικά φάρμακα να έχουν τελειώσει. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Βαγδάτη δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ότι εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών οι αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν παρά μόνο στο νοσοκομείο Κίντι στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Εξαντλημένο το ιατρικό προσωπικό

    ''Ο κίνδυνος να ξεσπάσει η επιδημία είναι μεγάλος διότι ο ιρακινός πληθυσμός έχει περιορισμένη πρόσβαση στα τρόφιμα και στο πόσιμο νερό", τόνισε η ίδια.

    ''Τα νοσοκομεία της Βαγδάτης είναι υπερπλήρη και υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού υλικού. Αν η κατάσταση χειροτερέψει θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση'', τόνισε η ίδια και πρόσθεσε: ''Έχουμε ζητήσει τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για να μεταφερθούν όσοι έχουν πληγεί''. Η κ. Ζίπερερ διευκρίνισε πως η ΠΟΥ διαθέτει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων στην Ιορδανία, τη Συρία, την Τουρκία και το Κουβέιτ.

    Στο νοσοκομείο Κίντι, οι γιατροί ανέφεραν πως ήταν τόσοι πολλοί οι τραυματίες που τελείωσαν τα αναισθητικά και ορισμένος ιατρικός εξοπλισμός. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τις τελευταίες 24 ώρες μεταφέρθηκαν 4 νεκροί και 176 τραυματίες.

    "Οι γιατροί εργάζονται σε 24ωρη βάση τις δύο τελευταίες ημέρες και οι περισσότεροι είναι εξαντλημένοι. Οι συνθήκες είναι τραγικές. Μπορεί να ακούσει κανείς εκρήξεις απο κοντινή απόσταση. Τα τζάμια τρίζουν απο τις εκρήξεις. Είδαμε πολλά ασθενοφόρα και ιδιωτικά οχήματα να μεταφέρουν θύματα'', ανέφερε ο εκπρόσωπος Ρολάν Ιγκενέν Μπενζαμέν.

    [21] Νέα εμφάνιση Σαντάμ-Προήδρευσε σε σύνοδο

    7/4/2003 5:27:00 μμ

    Στην σημερινή σύνοδο στην οποία προήδρευσε ο Σαντάμ Χουσεΐν και στιγμιότυπα μεταδόθηκαν από την κρατική ιρακινή τηλεόραση, ήταν επίσης παρόντες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ, ο υπουργός Αμυνας Σουλτάν Χάσεμ Αχμεντ, ο αρχηγός του επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Ιμπραχίμ Αμπντελ Σάταρ, ο Γενικός Διευθυντής της Προεδρίας Αχμεντ Χουσέιν Χουντάγερ και ο Λατίφ Νουσάγεφ Τζάσεμ, ανώτερος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ. Πίσω από τον Ιρακινό Πρόεδρο υπήρχε ένα μεγάλος χάρτης του Ιράκ. Η τηλεόραση δεν ανέφερε που έγινε η σύνοδος αυτή, εικόνες από την οποία μεταδόθηκαν την ώρα που διεξάγονταν μάχες στα κυριότερα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ στο κέντρο της Βαγδάτης.

    [22] Ανησυχεί η Τουρκία για την προώθηση των Κούρδων

    7/4/2003 3:50:00 μμ

    Η κατάληψη των πετρελαιοπηγών της Μοσούλης και του Κιρκούκ από τους Κούρδους του Ιράκ θα αποτελούσε λόγο επέμβασης του τουρκικού στρατού στον ιρακινό βορρά, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. ''Είναι εκτός συζήτησης για την Τουρκία να επέμβει στο βόρειο Ιράκ όσο δεν υπάρχει πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ ή κάποια κίνηση με στόχο να καταληφθούν οι πετρελαιοπηγές της Μοσούλης και του Κιρκούκ'', δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

    Φόβοι για ενδυνάμωση των Κούρδων

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Χουριέτ'', ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την Παρασκευή και πάλι τις ΗΠΑ για την προώθηση πρόσφατα των Πεσμεργκά (Κούρδοι μαχητές) προς την Μοσούλη και το Κιρκούκ.

    ''Δεν υπάρχει νέα προειδοποίηση'', δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, ο οποίος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ ανέλαβαν τη δέσμευση έναντι της Τουρκίας να μην αφήσουν τους Κούρδους μαχητές να πάρουν τον έλεγχο αυτών των δύο πόλεων.

    Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας είχε δηλώσει πως η Τουρκία επανειλημμένα ''εξέφρασε πολύ σαφώς την ανησυχία'' της όσον αφορά μια ενδεχόμενη κατάληψη των πόλεων αυτών από τις κουρδικές παρατάξεις.

    Οι Κούρδοι του Ιράκ θεωρούν πως οι πόλεις αυτές, που βρίσκονται κοντά σε σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα, έχουν ''κουρδική πλειοψηφία'' και ανήκουν στην αυτόνομη περιφέρειά τους.

    Η Τουρκία φοβάται πως, παίρνοντας τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της περιοχής, οι Κούρδοι θα αποκτήσουν τα μέσα για να ασκήσουν πολιτική υπέρ της ανεξαρτησίας τους, οι συνέπειες της οποίας θα γίνουν αισθητές στις τουρκικές επαρχίες που η πλειοψηφία των κατοίκων τους είναι Κούρδοι.

    ''Ξέρουμε ποια θα ήταν η τουρκική απάντηση σε περίπτωση κατάληψης των πόλεων αυτών από τους Κούρδους", πρόσθεσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος, ο οποίος υπενθύμισε πως ''οι στρατιωτικές δραστηριότητες στο βόρειο Ιράκ συντονίζονται από τις αμερικανικές δυνάμεις".

    Ο Ερντογάν υπενθύμισε εξάλλου πως μια έξοδος προσφύγων προς τα τουρκικά σύνορα ή επιθέσεις από Κούρδους αντάρτες της Τουρκίας στην περιοχή θα αποτελούσαν επίσης λόγους επέμβασης της χώρας του στο βόρειο Ιράκ.

    [23] Τζεφ Χουν: ''Δεν έχει τελειώσει η αντίσταση των Ιρακινών''

    7/4/2003 2:28:00 μμ

    Η αντίσταση του ιρακινού καθεστώτος δεν έχει απαραιτήτως τελειώσει, όπως τόνισε τη Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν, που σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι μικτή όσον αφορά στην πρόοδο του πολέμου έξω από τις πόλεις της Βαγδάτης και της Βασόρας. Ο κ. Χουν επισήμανε ότι σε ορισμένες περιοχές η εικόνα δεν είναι τόσο καλή όσο θα ήθελαν οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις. Ο Βρετανός υπουργός πρόσθεσε πως, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, η επιχειρησιακή ικανότητα της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, μειώθηκε κατά 50%.

    Αγνωστο που βρίσκεται ο Σαντάμ

    Ο Τζεφ Χουν σημείωσε ότι οι βρετανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Βασόρα και θα παραμείνουν εκεί, ενώ διευκρίνισε ότι οι Βρετανοί έχουν βάσιμες ενδείξεις πως ο "Χημικός Αλι", σκοτώθηκε την Παρασκευή στη διάρκεια επιδρομής. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό δεν μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

    Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας δήλωσε, επίσης, ότι δεν γνωρίζουν το που βρίσκονται ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γιοι του, ωστόσο πρόσθεσε ότι αρχίζουν να έρχονται πληροφορίες για κάποιους από αυτούς τους τρεις.

    [24] Μποϊκοτάζ στις αγγλοσαξονικές εκφράσεις

    7/4/2003 6:38:00 μμ

    Ομάδα Γερμανών γλωσσολόγων ζήτησε σήμερα να γίνει μποϊκοτάζ στις αγγλοσαξονικές εκφράσεις και την αντικατάστασή τους με γαλλικές σε διαμαρτυρία για τον πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Αρμιν Μπούρκχαρτ, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου, στην ανατολική Γερμανία. Ο Μπούρκχαρτ, πρόεδρος της ομάδας εργασίας ''Γλώσσα και Πολιτική'', που εδρεύει στο Βισμπάντεν, προτείνει κατ' αυτόν τον τρόπο στους Γερμανούς να λένε ''μπιγιέ'' αντί ''τίκετ'' για το εισιτήριο ή ''καρτόν'' αντί ''μποξ'' για το κουτί σε μια ειρηνική διαμαρτυρία για τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Η ομάδα εργασίας των γλωσσολόγων προτείνει επίσης τη χρήση της λέξης ''τρικό'' (''τρίκοτ'' στα γερμανικά) σε αντικατάσταση του ''τ-σερτ'', της λέξης ''ντ' ακόρ'' αντί του ''οκέι'' για το σύμφωνοι και πολλών άλλων.

    Δεν πρόκειται για μια πράξη που έχει στόχο τον καθαρισμό της γλώσσας από τις αγγλοσαξονικές εκφράσεις, αλλά για μια εκδήλωση υποστήριξης στην πολιτική της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης, σημείωσε ο Αρμιν Μπούρκχαρτ.

    Η ομάδα εργασίας του Γερμανού καθηγητή ιδρύθηκε το 1991 και απαρτίζεται από γλωσσολόγους από διάφορα γερμανικά πανεπιστήμια.

    [25] Ερχονται τα εκκαθαριστικά της εφορίας

    7/4/2003 5:55:00 μμ

    Το εκκαθαριστικό της εφορίας θα λάβουν τις επόμενες ημέρες 245.000 φορολογούμενοι από τους οποίους 75.000 θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο εισοδήματος ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Επιστροφή φόρου θα έχουν 66.000 φορολογούμενοι, ενώ 102.000 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι μηδενικά. Από τη δεύτερη παρτίδα εκκαθάρισης στα ταμεία του Δημοσίου θα μπουν 54,4 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει επεξεργαστεί 314.000 φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζουν εισοδήματα 3,2 δις ευρώ και συνεπάγονται εισροή εσόδων 71 εκατομμυρίων ευρώ.

    [26] Προώθηση συνεργασίας Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών

    7/4/2003 4:04:00 μμ

    Συνεργασία επενδυτικού, παραγωγικού και εμπορικού χαρακτήρα δρομολογούν Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ανδριανούπολη και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οριστικές αποφάσεις για το τελικό άνοιγμα θα ληφθούν μέσα στο μήνα στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα συναντηθούν πολυμελείς αντιπροσωπείες επιμελητηριακού επιπέδου από τις δυο γειτονικές χώρες. Προκειμένου να συντονιστούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για μια τέτοια συνάντηση και συνεργασία, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συγκάλεσε προσύσκεψη στην Κομοτηνή.

    Tο συντονισμό της προσύσκεψης ανέλαβε το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας και όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, του Συνδέσμου Βιομηχάνων, πανεπιστημιακοί, κυβερνητικοί φορείς και άλλοι.

    Στις 9 Απριλίου θα γίνουν στην Κομοτηνή και στις 10 Απριλίου στην Καβάλα συσκέψεις για τον καλύτερο χειρισμό του θέματος από ελληνικής πλευράς.

    Τα Επιμελητήρια της Καβάλας, που έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα προώθησης προϊόντων, ειδών, αγαθών, κατασκευών κ.λπ. σε χώρες της Βαλκανικής και όχι μόνο, προέβησαν ήδη σε μια πρώτη καταγραφή των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για συναλλαγές με την Τουρκία.

    Ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων Απόστολος Μαρδύρης, εξάλλου, παραβρέθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο της Ξάνθης και συζήτησε με μέλη της διοίκησης διαδικαστικά κυρίως θέματα, τα οποία θα προηγηθούν της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

    [27] Κλειστό το Χ.Α.Α στις 18 κα τις 21 Απριλίου

    7/4/2003 5:05:00 μμ

    Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και τα συστήματα εκκαθάρισης θα παραμείνουν κλειστά κατά τις 18-4-2003 και 21-4-2003, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Χ.Α.Α. Αυτό θα συμβεί, όπως και πέρυσι, λόγω του Πάσχα των Καθολικών στις 20 Απριλίου.

    Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το 2002 τέθηκε σε ισχύ μακροπρόθεσμο ημερολόγιο λειτουργίας του Διευρωπαϊκού Αυτοματοποιημένου Συστήματος Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (TARGET), καθώς και των εθνικών συστημάτων διακανονισμού σε συνεχή χρόνο των χωρών της ευρωζώνης.

    Όλες οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών θα παραμείνουν κλειστά κατά τις ημερομηνίες αυτές. Επίσης, οι ημέρες αυτές δεν αποτελούν ημέρες διακανονισμού για την χρηματαγορά και κεφαλαιαγορά, δεν δημοσιεύεται ο μέσος όρος δείκτη επιτοκίων μιας ημέρας στην ευρωζώνη, ενώ δεν λειτουργεί το σύστημα διασυνοριακής χρήσης ασφαλειών.

    Για τους λόγους αυτούς και προς αποφυγή τυχόν συστημικών κινδύνων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και κινδύνων ομαλής λειτουργίας των μηχανισμών αυτής για τους επενδυτές, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα λειτουργήσει.

    [28] Προς αναβολή ο πρώτος ημιτελικός ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

    7/4/2003 7:40:00 μμ

    Την Μεγάλη Τετάρτη 23 Απριλίου θα διεξαχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, ο πρώτος αγώνας ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Τετάρτη 16 Απριλίου. Την ίδια ημέρα, όμως, θα γίνει στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια. Ετσι, η Αστυνομία αδυνατεί να καλύψει τον αγώνα και ενημέρωσε σχετικά την ΕΠΟ.

    Στην αυριανή σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας του ντέρμπι, που θα γίνει στα Γραφεία της ΕΠΟ, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Ομοσπονδίας και των δύο ΠΑΕ, θα συζητηθεί και το θέμα του ορισμού της νέας ημερομηνίας του ντέρμπι. Να σημειωθεί, πάντως, ότι στις 23 Απριλίου, πρόκειται να γίνει ο επαναληπτικός αγώνας Αρη-Αιγάλεω και δεν αποκλείεται να αλλάξει η ημερομηνία διεξαγωγής του.

    [29] Καταδύσεις-Ευρωπαϊκό Κύπελλο: Ελληνικό χάλκινο

    7/4/2003 12:12:00 πμ

    Το χάλκινο μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις από βατήρα τριών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο που διεξήχθη στη Στοκχόλμη, κατέκτησαν οι Θωμάς Μπίμης και Νίκος Σιρανίδης. Το ελληνικό δίδυμο, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάβρου πίσω από τους Γερμανούς Σέλενμπεργκ/Βελς και τους Ιταλούς Ν. Μαρκόνι/Τ. Μαρκόνι. Στις γυναίκες, πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Σωτηρία Κουτσοπέτρου, που πήρε την 6η θέση στις καταδύσεις από βατήρα 3 μέτρων.

    [30] Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Καπνού της Καβάλας

    7/4/2003 4:31:00 μμ

    Ανοιξε το Σάββατο τις πύλες του το Μουσείο Καπνού της Καβάλας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του δήμου μέσα από το οποίο περνά η ιστορία δεκάδων χρόνων της καπνεργασίας και του καπνεργατικού κινήματος, όπως διαγράφηκε ζωντανά σε αυτή την πόλη. Το Μουσείο στεγάστηκε και λειτουργεί στο κτίριο όπου βρισκόταν παλιότερα ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού στην οδό Κ. Παλαιολόγου. Αναπτύχθηκε σε ένα χώρο περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να σχηματίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της επεξεργασίας και εμπορίας του καπνού από τον 19ο αιώνα μέχρι τα μέσα του περασμένου, αποτελούσε τον κύριο οικονομικό πνεύμονα της Καβάλας και όχι μόνο. Χαβάνια, τεζιάκια, πρέσες, τόγκες, πάγκοι διαλογής του καπνού, γραφεία καπνεμπόρων και άλλα περιλαμβάνονται μεταξύ των εκθεμάτων που συνθέτουν μια γενική εικόνα για το προϊόν αυτό. Εξάλλου υπάρχουν πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και γραπτά ντοκουμέντα από την εποχή που η καπνεργασία, αλλά και ο καπνεργατικός συνδικαλισμός μεσουράνησαν στην Καβάλα. Το υλικό συμπληρώθηκε από προσφορές Καβαλιωτών και μεταξύ άλλων καπνεμπόρων, καπνεργατών, καπνεργατριών, συνδικαλιστών του καπνού, ενώ ενδιαφέρον επέδειξαν και απόγονοι Τούρκων οι οποίοι ζούσαν στην Καβάλα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ασχολούνταν με τον καπνό.

    Για όσους θέλουν να μάθουν την ιστορία του καπνού

    Ο δήμαρχος της πόλης Στάθης Εριφυλλίδης σε πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Πόλης Μεχμέτ Γκιλντιρίμ και ζήτησε μέσω αυτού τη βοήθεια των Τούρκων που ''μετανάστευσαν'' από την Καβάλα στη γειτονική χώρα και είχαν σχέση ευρύτερα με τον καπνό.

    Σημαντική είναι η συνεισφορά του πρώην δημοτικού συμβούλου Καβάλας Γιάννη Βύζικα, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της ιδέας για την ίδρυση του Μουσείου Καπνού.

    Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρύς, ο οποίος υποσχέθηκε κάθε υποστήριξη στην όλη προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης του μουσείου, με πρόσθετα εκθέματα, για την ιστορία του καπνού.

    Τέλος, παρέστησαν παλιοί καπνέμποροι ή απόγονοί τους από την Κωνσταντινούπολη, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι κ.α.

    [31] Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την άτυπη πνευμονία

    7/4/2003 7:30:00 μμ

    Οι Αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν ότι δύο ακόμη άτομα πέθαναν σήμερα από άτυπη πνευμονία, γεγονός που ανεβάζει σε οκτώ για τη Σιγκαπούρη και σε 100 για ολόκληρο τον κόσμο τον αριθμό των θανάτων από την φονική επιδημία. Αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας μειώθηκε στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, όπου η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε. Την ίδια ώρα η Κίνα ανακοίνωνε ότι δύο ακόμη άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο αυξάνοντας σε 53 τους νεκρούς και σε 1.268 αυτούς που έχουν προσβληθεί. Κανένα κρούσμα της άτυπης πνευμονίας δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, το ΚΕΕΛ τονίζει ότι οι μονάδες υγείας της χώρας θα πρέπει να παραμένουν σε ετοιμότητα και εγρήγορση για να αναγνωρίσουν έγκαιρα τυχόν ύποπτο κρούσμα, να νοσηλεύσουν με επάρκεια και ασφάλεια παρόμοια κρούσματα, και να το δηλώσουν στο ΚΕΕΛ.

    Θερίζει η επιδημία σε Πεκίνο και Χονγκ Κονγκ

    Στο Πεκίνο, το γαλλικό σχολείο θα κλείσει το βράδυ της Τρίτης, λόγω της επιδημίας που θερίζει στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο πρεσβευτής της Γαλλίας Ζαν-Πιέρ Λαφόν. ''Προληπτικώς αποφασίσαμε οι διακοπές της άνοιξης να αρχίσουν νωρίτερα κατά 10 ημέρες'', δήλωσε προτρέποντας τους Γάλλους που ζουν στο Πεκίνο να παραμένουν στα σπίτια τους. Οι διακοπές για τους 740 μαθητές του Γαλλικού Λυκείου του Πεκίνου όπως ονομάζεται, σε κανονικές συνθήκες θα άρχιζαν το βράδυ της 18ης Απριλίου. Τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν τη Δευτέρα 5 Μαΐου. Το σχολείο δέχεται μαθητές 45 εθνικοτήτων που φοιτούν από το νηπιαγωγείο ως την τελευταία τάξη του λυκείου.

    Στο Χονγκ Κονγκ, οι νοσοκομειακές μονάδες προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν συνολικά 3.000 κρούσματα άτυπης πνευμονίας, κάτι που θα αποτελούσε και τη χειρότερη υπόθεση στην εξέλιξη της επιδημίας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των νοσοκομειακών αρχών. ''Τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να περιθάλψουν έως 3.000 ασθενείς, αν η επιδημία συνεχιστεί. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να την αναχαιτίσουμε για να μην αναγκαστούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με το χειρότερο σενάριο'', τόνισε. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι υπάρχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμός για την περίθαλψη έως 3.000 ασθενών μέχρι το τέλος του μήνα. Οι έγκυες γυναίκες που δεν έχουν συμπληρώσει την 13η εβδομάδα της κύησης και εργάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό θα πάρουν άδεια μετά αποδοχών εξαιτίας της επιδημίας, που έχει επιφέρει το θάνατο σε 23 άτομα και έχει προσβάλει άλλα 883 στο έδαφος αυτό. ''Τα φάρμακα για την καταπολέμηση της πνευμονίας παρουσιάζουν υψηλούς κινδύνους για τα έμβρυα μικρότερα των 13 εβδομάδων'', υπογράμμισε. Μεταξύ των νέων κρουσμάτων, επτά είναι εργαζόμενοι σε υγειονομικά κέντρα και άλλα 10 είναι ένοικοι του κτηριακού συγκροτήματος Amoy Gardens, το οποίο από την περασμένη εβδομάδα οι υγειονομικές Αρχές είχαν θέσει σε καραντίνα, καθώς εκεί είχε εντοπιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

    Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν σήμερα 120 πτήσεις τους, δηλαδή το 24% του συνόλου των δρομολογίων από και προς το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ λόγω της επιδημίας, ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του αερολιμένα Τσεπ Λαπ Κοκ. Χθες 119 πτήσεις ακυρώθηκαν, δηλαδή το 22% του συνόλου των δρομολογίων. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ, η Cathay Pacific, ανακοίνωσε την Παρασκευή την προσωρινή παύση των επιπλέον δρομολογίων της σε εννέα προορισμούς στην Κίνα και την Ταϊβάν.

    Και ο Καναδάς στη λίστα της Π.Ο.Υ - Συναγερμός στη Σιγκαπούρη

    Στη Μπανγκόκ, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε και τον Καναδά στον κατάλογο των χωρών που πλήττονται από την άτυπη πνευμονία, διαβεβαιώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως και των ασθενών που κατέληξαν, δεν αυξήθηκε στην Ταϊλάνδη.

    ''Ναι ο Καναδάς είναι στον κατάλογο'', δήλωσε η υπουργός Υγείας, αναφερόμενη στον κατάλογο της Π.Ο.Υ για τις χώρες υψηλού κινδύνου σχετικά με το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. ''Οι χώρες του καταλόγου της ΠΟΥ έχουν συμπεριληφθεί και στο δικό μας κατάλογο'', τόνισε.

    Ο κατάλογος αυτός συμπεριλαμβάνει την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, την Ταϊβάν και τον Καναδά που είναι και η μόνη μη ασιατική χώρα.

    Οι Αρχές στη Μπανγκόκ εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα: καραντίνα δύο εβδομάδων για τους Tαϊλανδούς ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα και τους ξένους που διαμένουν στην Ταϊλάνδη προερχόμενοι από τις πληγείσες περιοχές, ενώ οι τουρίστες που φθάνουν από τις χώρες αυτές θα φορούν συνεχώς μάσκες. Τα μέτρα αφορούν και τους ταξιδιώτες που φθάνουν από τον Καναδά.

    Η Ταϊλανδέζα αξιωματούχος τόνισε ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένα νέο κρούσμα άτυπης πνευμονίας στη χώρα, όπου επισήμως έχουν καταγραφεί επτά κρούσματα, δύο από τα οποία ήταν θανατηφόρα.

    Η υπουργός είπε ακόμη ότι ο Φινλανδός Πέκα Αρο, στέλεχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ΠΟΕ) που πέθανε στην Κίνα το Σαββατοκύριακο, μετά το αεροπορικό ταξίδι Μπανγκόκ-Πεκίνο που πραγματοποίησε στις 23 Μαρτίου, δεν προσβλήθηκε με το θανατηφόρο ιό που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα στην Ταϊλάνδη. Ο αξιωματούχος είχε παραμείνει στη Μπανγκόκ αρκετές ημέρες όπου και επισκέφτηκε την έδρα της ΠΟΕ.

    Στη Σιγκαπούρη οι Αρχές προτίθενται να θερμομετρούν όλους τους επισκέπτες που φθάνουν αεροπορικώς από τις πληγείσες χώρες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και για τους ταξιδιώτες που αναχωρούν από τη Σιγκαπούρη ''Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τις άλλες χώρες ότι δεν εξάγουμε οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει διάγνωση για την ασθένεια αλλά η λήψη της θερμοκρασίας είναι ένας καλός δείκτης'', είπε ο Tαϊλανδός πρωθυπουργός. Η Σιγκαπούρη, με τουλάχιστον 100 κρούσματα και οκτώ θανάτους από άτυπη πνευμονία, υποβάλλει σε ιατρικούς ελέγχους τους ταξιδιώτες σε λιμάνια και αεροδρόμια, έχει κλείσει σχολεία και έχει θέσει σε καραντίνα εκατοντάδες άτομα.

    Στην Ινδονησία καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά για τα οποία υπάρχουν υποψίες πως πρόκειται για άτυπη πνευμονία και οι ασθενείς παρακολουθούνται σε νοσοκομείο της Τζακάρτας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για το συντονισμό στην καταπολέμηση της επιδημίας, είχε κάνει λόγο για έξι κρούσματα που φέρεται να είναι άτυπη πνευμονία. Οι Αρχές υποστήριξαν ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται κοντά στη Σιγκαπούρη.

    Οι Αρχές επικρίθηκαν από τον Τύπο ότι έδωσαν διαφορετικά στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των ύποπτων περιστατικών και ότι δεν έλαβαν μέτρα πρόληψης για την επιδημία που μαστίζει εδώ και καιρό την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Δεκάδες χιλιάδες Ινδονήσιες εργάζονται ως οικιακές βοηθοί στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Οι υγειονομικοί έλεγχοι έχουν ενταθεί σε λιμάνια και αεροδρόμια από την περασμένη εβδομάδα. Η εθνική αεροπορική εταιρεία Garuda άρχισε να εφοδιάζει με μάσκες και γάντια τους επιβάτες ορισμένων πτήσεών της.

    Στην Πορτογαλία το 1ο κρούσμα - Μέτρα και στην Ν. Ζηλανδία

    Η Νέα Ζηλανδία πρόσθεσε σήμερα την καναδική πόλη του Τορόντο στον κατάλογο των προορισμών που πρέπει να αποφεύγονται εξαιτίας της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας. Το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει από τους Νεοζηλανδούς να αποφεύγουν ταξίδια στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν και το Ανόι.

    Στους εννέα θανάτους που καταγράφηκαν στον Καναδά, οι έξι σημειώθηκαν στο Τορόντο. Οσον αφορά την Ευρώπη, στην Πορτογαλία διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας. Η άρρωστη επέστρεψε πρόσφατα από το Χονγκ Κονγκ. Η κατάσταση της υγείας της βελτιώθηκε κατά τη δεκαήμερη νοσηλεία της σε ιατρικό κέντρο της Λισσαβόνας και σύντομα θα γυρίσει στο σπίτι της, γράφει σήμερα η εφημερίδα Diario de Noticias. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η γυναίκα δεν πρέπει να μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλον.

    Στη Γαλλία ένα άτομο που επέστρεψε από την Ασία και παρουσίασε τα συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας τέθηκε υπό παρακολούθηση στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Μπρεστ. Τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στη Γαλλία είναι δεκαέξι.

    Στη Βρετανία οι υπηρεσίες Υγείας ανακοίνωσαν το πέμπτο πιθανό κρούσμα του θανατηφόρου ιού. Ο άνθρωπος που παρουσιάζει τα συμπτώματα της ασθένειας επέστρεψε στη Βρετανία στις 29 Μαρτίου από την Ταϊβάν και εισήχθη στο νοσοκομείο σήμερα.

    [32] Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

    7/4/2003 5:20:00 μμ

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει καθιερώσει την 7η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, δίνοντας κάθε χρόνο έμφαση σε συγκεκριμένα προβλήματα. Eφέτος, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα παιδιά ενώ συμπίπτει με τις πολεμικές συγκρούσεις στο Ιράκ. Οι εικόνες από τα νοσοκομεία και τους τραυματίες αμάχους προκαλούν δέος. Ταυτόχρονα, όμως, μας κάνουν όλους να αντιληφθούμε, και μέσα από τη φρίκη του πολέμου, πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η υγεία. Η βελτίωση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης.

    Πέντε εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο

    Μια ματιά σε κάποια νούμερα αρκεί για να καταλάβει κανείς το γιατί:

    - περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες ή καταστάσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον τους. Τέτοιες είναι η διάρροια, τα νοσήματα του αναπνευστικού, η ελονοσία και οι τραυματισμοί που οφείλονται σε ατυχήματα.

    - Ακόμα περισσότερα αποκτούν αναπηρίες ή αναγκάζονται να ζήσουν με χρόνια νοσήματα, όπως είναι οι αλλεργίες.

    Οι επιστήμονες της ΠΟΥ προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό αλλά και τους υπευθύνους, υπενθυμίζοντας το αυτονόητο: ότι δηλαδή, η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη.

    Ενέργειες μπορούν να γίνουν και μέτρα να ληφθούν ώστε αυτά τα νούμερα να μειωθούν δραστικά. Η προσπάθεια εστιάζεται στην εξασφάλιση ενός υγιεινού περιβάλλοντος για τα παιδιά.

    Σήμερα, οι κίνδυνοι προέρχονται από τη χρήση επικίνδυνων χημικών, την ανεπαρκή διαχείριση των τοξικών αποβλήτων, το θόρυβο και τη βιομηχανική ρύπανση.

    Πιθανές μελλοντικές απειλές ίσως αποτελέσουν η αλλαγή του κλίματος, η καταστροφή του όζοντος, η μόλυνση εδάφους και νερού από μακρόβιους οργανικούς και χημικούς ρυπαντές και νεοεμφανιζόμενες ασθένειες.

    Σε επίπεδο πολιτείας η Π.Ο.Υ. προτείνει μέτρα που επικεντρώνονται γύρω από έξι σημεία-κλειδιά, τα οποία είναι:

    1. η ασφάλεια του νερού

    2. η υγιεινή και η καθαριότητα

    3. η ατμοσφαιρική ρύπανση

    4. οι φορείς των ασθενειών (έντομα, σκώληκες, κ.ά.)

    5. τα χημικά και

    6. τα ατυχήματα.

    Μήνυμα του Υπουργού Υγείας

    "Η σημαντική πτώση της βρεφικής θνησιμότητας, η οποία από 16,17%, που ήταν το 1981, έπεσε στο 6,15% το 2002 και της περιγεννητικής θνησιμότητας από το 18,99% στο 8% αντίστοιχα, είναι μόνο δύο από τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι πράγματι οι δείκτες δημόσιας υγείας βελτιώνονται διαρκώς. Με τη θεσμοθέτηση και λειτουργία των Πε.Σ.Υ.Π. ενισχύθηκε το Σύστημα και πραγματοποιήθηκε το πρώτο μεγάλο βήμα για την αποκέντρωσή του. Όσο το ΕΣΥ βελτιώνεται, με τον εμπλουτισμό του από ικανά και καταξιωμένα στελέχη στον ιατρικό και νοσηλευτικό τομέα και στους άλλους τομείς, τόσο θα αυξάνεται το επίπεδο προσφοράς στον Ελληνικό Λαό. Και εδώ δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί. Καθημερινά υλοποιείται συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει δομηθεί πάνω σε πέντε βασικές αρχές:

    1. Στη διαρκή βελτίωση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    2. Στην εξάλειψη των ανισοτήτων, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

    3. Στην καθιέρωση και εφαρμογή κανόνων ελέγχου προκειμένου το ιδιωτικό σύστημα να λειτουργεί συμπληρωματικά στο ΕΣΥ, στην εξυπηρέτηση κοινωνικών και όχι κερδοσκοπικών στόχων.

    4. Στην εφαρμογή των κανόνων περιστολής της κατάχρησης των ιατρικών πράξεων και των περιττών παραπομπών.

    5. Στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συνταγογραφίας με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την εισαγωγή της μηχανοργάνωσης.

    Η αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, η προαγωγή της υγείας σε συνδυασμό με την πρόληψη, η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, η κατά οίκον νοσηλεία, η εφαρμογή και εξέλιξη της τηλεϊατρικής, ο έλεγχος των προμηθειών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, η εφαρμογή συστημάτων πληροφορικής και η εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος συνιστούν βασικά βήματα προόδου για την αναβάθμιση της ποιότητας και τον εξορθολογισμό των δαπανών των υπηρεσιών υγείας.

    Για την κυβέρνηση και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας η ανθρώπινη ζωή και η ποιότητά της δεν κοστολογούνται, ούτε μπορεί κανείς να προσδιορίσει την αδιάλειπτη προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε η αποτελεσματικότητα να είναι ανάλογη της διάθεσης για προσφορά.

    Με συμπαραστάτες όλους όσους εργάζονται στο χώρο της υγείας αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε και να ανυψώσουμε το επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες".

    Μηνύματα ΝΔ και ΔΗΚΚΙ

    Οι ποικίλες οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις με τις υπερβολικές απαιτήσεις τους ως προς την μόρφωση των παιδιών μας, η ποιότητα της ψυχαγωγίας, οι συχνές συγκρούσεις και οι πόλεμοι με το αποκρουστικό θέαμα που δημιουργούν και την μόλυνση και την καταστροφή του περιβάλλοντος που αυτοί επιφέρουν, πλήττουν καίρια την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών μας, τόνισε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για την Παγκόσμια ημέρα Υγείας, ο υπεύθυνος τομέα υγείας-πρόνοιας της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος.

    Η εφετινή παγκόσμια ημέρα υγείας βρίσκει την ανθρωπότητα με εκατόμβες θυμάτων ανυποψίαστων πολιτών στο βρώμικο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, τονίζει στο μήνυμά του το ΔΗΚΚΙ και τονίζει ότι χρέος της ανθρωπότητα είναι να σταματήσει αυτό το ολοκαύτωμα που γίνεται με ευθύνη των ΗΠΑ και την ΕΕ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου.

    [33] Προβολή της Ελλάδας από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα

    7/4/2003 5:22:00 μμ

    Συνεχίζονται οι προσπάθειες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα μέσω προβολής της χώρας στις αγορές του εξωτερικού, εν μέσω της αρνητικής συγκυρίας του πολέμου στο Ιράκ. Έτσι, με τη βοήθεια του ΕΟΤ, το ιαπωνικό τηλεοπτικό συνεργείο Panasonic Visuals θα επισκεφθεί την Αθήνα, τον Πειραιά, την Κόρινθο, την Ύδρα, τις Μυκήνες και τους Δελφούς για το τηλεοπτικό πρόγραμμα ''Luxurious Cruise, Visiting the Scenes of Films Classic'', το οποίο θα προβληθεί στην Ιαπωνία τον Αύγουστο του 2003 και θα αναφέρεται στη διαδρομή του ιαπωνικού κρουαζιερόπλοιου ''Pacific Venus'' σε γνωστά στην Ιαπωνία μέρη της Ελλάδας.

    Δεκαπενταμελές ρωσικό τηλεοπτικό συνεργείο του καναλιού ''Discovery'' θα επισκεφθεί τη χώρα μας για να καλύψει, υπό μορφή ντοκιμαντέρ, το Ελληνικό Πάσχα. Η βάση των τηλεοπτικών γυρισμάτων θα γίνει στο νησί της Ύδρας.

    Εξάλλου, το διεθνές δίκτυο ''Traveller'' θα μεταδίδει από τις 15 Απριλίου εκπομπή προβολής της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο συνεργασίας του ΕΟΤ με την Visa International.

    Όσον αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΤ, εκμεταλλευόμενοι το Καθολικό Πάσχα, πολλοί Ευρωπαίοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα τις επόμενες μέρες και ήδη υπάρχουν πολλές πτήσεις από Αυστρία και Ιταλία προς τη χώρα μας και κυρίως την Κρήτη.

    Εξάλλου, οι 100 πρώτοι Πολωνοί τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κρήτη θα φθάσουν την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ΕΟΤ Βαρσοβίας.

    Τέλος, από τη Ρωσία αναμένονται αρκετοί τουρίστες με τους πρώτους να φθάνουν στην Κρήτη στο τέλος Απριλίου.

    [34] Γαμπρός ο Ράσελ Κρόου

    7/4/2003 3:19:00 μμ

    Ο Ράσελ Κρόου παντρεύεται σήμερα, την ημέρα των 39ων γενεθλίων του, την αγαπημένη του Ντανιέλ Σπένσερ, μετά από ένα Σαββατοκύριακο προγαμιαίων εορταστικών εκδηλώσεων στο αγρόκτημα της οικογένειας Κρόου. Ο Κρόου είχε καλέσει μόλις 80 στενούς φίλους και συγγενείς και ελάχιστους συναδέλφους του από το Χόλιγουντ στις προγαμιαίες εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με ένα παιχνίδι κρίκετ μεταξύ των μελών της οικογένειας Κρόου και της οικογένειας Σπένσερ, στο οποίο κέρδισε η οικογένεια Κρόου.

    Το ζευγάρι παντρεύεται σήμερα στο πλήρως ανακαινισμένο παρεκκλήσι της οικογένειας, που βρίσκεται μέσα στο αγρόκτημα μεταξύ Σίδνεϊ και Μπρισμπέιν, στο οποίο πέρυσι είχε παντρευτεί και ο αδελφός του σταρ, Τέρι.

    ''Ένα χαρούμενο γεγονός όπως ο γάμος είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να έλθουν πιο κοντά οι άνθρωποι που καταδιώκονται από τον σκληρό ανταγωνισμό'', δήλωσε ο Ράσελ Κρόου.

    Στον κατάλογο των προσκεκλημένων περιλαμβάνονται η Νικόλ Κίντμαν, ο Τομ Κρουζ, η Τζόντι Φόστερ, ο Χιθ Λέγκερ και ο σταρ του αυστραλιανού κρίκετ Σέιν Ουόρν. Επίσης, στη γαμήλια τελετή θα παραβρεθεί και ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ, ο δημιουργός της ταινίας ''Μονομάχος'', που χάρισε το βραβείο Όσκαρ 2001 στον Κρόου.

    Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Κρόου προσπάθησε να αποφύγει την παρουσία δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ γύρω από το αγρόκτημα και το ίδιο θα επιδιωχθεί και σήμερα. Ωστόσο, πλήθη δημοσιογράφων, καλλιτεχνικών σχολιαστών και φωτογράφων πολιορκούν το αγρόκτημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 April 2003 - 17:17:12 UTC