Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις κάλπες αύριο φοιτητές και σπουδαστές
  • [02] Πολιτικό χαρακτήρα δίνει η ΝΔ στις φοιτητικές εκλογές
  • [03] Συναντήσεις Παρβάνοφ με Σημίτη και Στεφανόπουλο
  • [04] Συνάντηση Γιανούκοβιτς-Βενιζέλου
  • [05] Κακοκαιρία στην καρδιά της άνοιξης
  • [06] Συνελήφθησαν λαθρέμποροι στην Ηγουμενίτσα
  • [07] Παπαντωνίου: Υπέρ μιας ουσιαστικής συμμετοχής του ΟΗΕ
  • [08] Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μ. Κασίμης
  • [09] Απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ
  • [10] Επιπρόσθετη χορήγηση για τη Διεύρυνση
  • [11] Σερβία: Διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη
  • [12] Φιλιππίνες: Συλλήψεις Μουσουλμάνων για φονικές επιθέσεις
  • [13] Σφοδρές συγκρούσεις σε όλη τη Βαγδάτη
  • [14] Συνάντηση Σιράκ-Σρέντερ-Ανάν-Πούτιν το Σαββατοκύριακο
  • [15] Γεμίζουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία της Βαγδάτης
  • [16] ''Εσφαλμένος συναγερμός'' η μόλυνση πεζοναυτών από χημικά
  • [17] Νομιμοποίηση από τον ΟΗΕ χρειάζεται η μεταβατική κυβέρνηση
  • [18] Στο 4,1% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο
  • [19] Αγωγός φυσικού αερίου από τη Θεσσαλονίκη στην Αυστρία
  • [20] Αυθημερόν η επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις
  • [21] Αυτοέλεγχος των ακαθάριστων εσόδων από τις επιχειρήσεις
  • [22] Έκτακτη σύσκεψη του ΟΠΕΚ
  • [23] Με το ένα πόδι στην Β' Εθνική τα Γιάννινα
  • [24] Οι κατσαρίδες ενδέχεται να μεταφέρουν την άτυπη πνευμονία
  • [25] ΗΠΑ: ''Κύπριος επιστήμονας κλωνοποίησε έμβρυο''

    [01] Στις κάλπες αύριο φοιτητές και σπουδαστές

    8/4/2003 5:08:00 μμ

    Υπό τη σκιά του πολέμου στο Ιράκ, ανοίγουν αύριο Τετάρτη οι κάλπες για τις εκατοντάδες χιλιάδες των φοιτητών και σπουδαστών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της Ελλάδας. Οι πρόσφατες μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις με τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια μαζική συμμετοχή των φοιτητών στις κάλπες. Χαρακτηριστική υπήρξε η πρόβλεψη του γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Γ. Παπανικολάου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ότι η φετινή συμμετοχή θα είναι "η μαζικότερη από το 1974", με προσέλευση άνω των 115.000 φοιτητών. Η αύξηση της συμμετοχής, μεγαλώνει πάντοτε παράλληλα και το ενδεχόμενο αλλαγών στα εκλογικά ποσοστά των παρατάξεων επί του συνόλου των ψηφισάντων. Οι ανατροπές ωστόσο, μάλλον αποκλείονται ενώ για μια ακόμα χρονιά η έκδοση κεντρικών αποτελεσμάτων από την ΕΦΕΕ κρίνεται ως απίθανη.

    Ολα έτοιμα στις φοιτητικές παρατάξεις που ελπίζουν σε αύξηση συμμετοχής

    Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανακοινώνει "αύξηση των μελών της και των ψηφοδελτίων σε σχέση με πέρισυ"-κάτι που ισοδυναμεί με "τουλάχιστον όχι πτώση", από τα 2/5 των ψήφων που έχει συνηθίσει να συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια, ενώ η αντίπαλη μεγάλη παράταξη της ΠΑΣΠ, αναμένεται κι αυτή να κρατήσει το ένα τρίτο περίπου των ψήφων, στο οποίο έχει σταθεροποιηθεί. Οι παρατάξεις της Αριστεράς, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (προσκείμενες στο ΚΚΕ), η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) και το Δίκτυο (στο οποίο συμμετέχει η Νεολαία του Συνασπισμού), προσδοκούν αύξηση των ποσοστών τους μετά τις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που παραδοσιακά ανανεώνουν το ενδιαφέρον της νεολαίας για τις ιδέες της Αριστεράς.

    Αξια υπενθύμισης έτσι, είναι η δυναμική παρουσία της ΚΝΕ στις πρόσφατες περικυκλώσεις της βάσης της Σούδας, αλλά και οι αντίστοιχες κινητοποιήσεις του νεότευκτου Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ στο οποίο συμμετέχει και η Νεολαία του ΣΥΝ-κάτι που τονώνει τις προσδοκίες των στελεχών του Δικτύου για αύξηση των χαμηλών (3,5%) ποσοστών του. Βασικό χαρακτηριστικό των φετινών εκλογών, όπως προαναφέρθηκε, υπήρξε η ανάδειξη της αντιπολεμικής διάθεσης των φοιτητών, με παράλληλη σχετική υποβάθμιση των παραταξιακών αψιμαχιών.

    Κόντρες με αφορμή τον πόλεμο

    Αξίζει να αναφερθεί, η έκδοση κοινού ψηφίσματος τεσσάρων μεγάλων πολιτικών νεολαιών (ΟΝΝΕΔ, Ν. ΠΑΣΟΚ, ΚΝΕ. Ν. ΣΥΝ και Ν. ΔΗΚΚΙ) κατά του πολέμου.

    Τις τελευταίες ωστόσο ημέρες, οι δύο κυρίαρχες παρατάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ, έσπευσαν να αναθερμάνουν την αντιπαράθεσή τους.

    Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διοργάνωσε χθες συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων με ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μάλιστα επισκέφθηκε σήμερα τα κεντρικά γραφεία της παράταξης για πρώτη φορά προεκλογικά-καθώς παραδοσιακά, ο πρόεδρος της ΝΔ συγχαίρει τους φοιτητές της "γαλάζιας γενιάς" μετά τις εκλογές.

    Η ΠΑΣΠ από πλευράς της σήκωσε τους τόνους, υπενθυμίζοντας σε χθεσινή συνέντευξή της τη δολοφονία του Τεμπονέρα από στελέχη της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα και κατηγορώντας την ΟΝΝΕΔ ότι η υπερψήφιση του κοινού πλαισίου κατά της επίθεσης στο Ιράκ, υπήρξε πράξη πολιτικής εκμετάλλευσης των αντιπολεμικών αισθημάτων της νέας γενιάς.

    [02] Πολιτικό χαρακτήρα δίνει η ΝΔ στις φοιτητικές εκλογές

    8/4/2003 5:00:00 μμ

    Σπάζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ παραμονή των φοιτητικών εκλογών και όχι μία ημέρα μετά όπως συνήθιζε στέλνοντας μήνυμα προς όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν στις αυριανές εκλογές. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η αποχή όχι μόνο δεν βοηθά αλλά συντηρεί τα καθεστώτα και τα διευκολύνει ώστε να μην αλλάζει τίποτα. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στον πολιτικό χαρακτήρα που έχει προσδώσει από χθες στο αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών συνδέοντάς το ευθέως με την εκλογική επικράτηση του κόμματός του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα καταγραφεί για μία ακόμη φορά η υπέροχη της ΔΑΠ.

    Για πόλεμο στο Ιράκ και μεταπολεμική εποχή

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον πόλεμο του Ιράκ ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη χαρά του για την αυξημένη συμμετοχή των νέων στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις λέγοντας ότι ίσως να αποτελεί βήμα επανενεργοποίησης των νέων στα κοινά, ενώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του στον πόλεμο και τάχθηκε υπέρ της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας.

    Ο ΟΗΕ είπε ο κ. Καραμανλής πρέπει να έχει την κύρια ευθύνη στη μεταπολεμική εποχή ενώ επέμεινε στην ανάγκη να προωθηθεί η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης η οποία, όπως είπε σε αυτή την κρίση ήταν διχοτομημένη και έπαιξε περιθωριακό ή περιφερειακό ρόλο.

    Ο κ. Καραμανλής τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της ενισχυμένης συνεργασίας στο πρότυπο της ευρωζώνης για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας τονίζοντας ότι σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να προχωρήσει ο εσωτερικός πυρήνας και στο μέλλον όσες χώρες το επιθυμούν θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κοινή αμυντική πολιτική.

    Ανοίγματα προς κάθε πλευρά

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τα ανοίγματα στους χώρους όλων των κομμάτων τονίζοντας ότι η ΝΔ θέλει να έχει την εμπιστοσύνη όλων των πολιτών ακόμη και εκείνων που δεν ψηφίζουν.

    Η βαθιά τομή που θέλουμε να κάνουμε στο κράτος, είπε ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη των πολιτών ενώ πρόσθεσε πως πρέπει η χώρα να επενδύσει στην Παιδεία και τον Πολιτισμό επαναφέροντας την θέση του κόμματός του για μη κρατικά πανεπιστήμια.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην ΟΝΝΕΔ ως ανανέωση του συμβολαίου εμπιστοσύνης που έχει η ΝΔ με τη νέα γενιά στις ιδέες της οποίας, οπως είπε, βασίζεται το κόμμα για την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θόδωρος Ρουσσόπουλος χαρακτήρισε ως προβοκάτσια του ΠΑΣΟΚ τα περί επίθεσης μελών της ΔΑΠ κατά φοιτήτριας στην περιοχή Ζωγράφου ενώ ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χρήστος Κουρούσης επανέλαβε ότι η ΟΝΝΕΔ δεν έχει καμία σχέση με τα επεισόδια και ζήτησε και την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

    [03] Συναντήσεις Παρβάνοφ με Σημίτη και Στεφανόπουλο

    8/4/2003 4:38:00 μμ

    Οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, οι εξελίξεις στον πόλεμο του Ιράκ αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτης και του πρόεδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, που επισκέπτεται τη χώρα μας. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι είναι καλό που υπάρχει αυτή η συνάντηση, γιατί την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάντα υπάρχει ένα ερώτημα και μία ανησυχία για τις υποψήφιες χώρες. Στη συνέχεια ο κ. Παρβάνοφ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο κ. Στεφανόπουλος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του. Νωρίτερα, ο Βούλγαρος πρόεδρος υπέγραψε τη διακήρυξη για την υποστήριξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν σχολίασε τη στάση της Βουλγαρίας στο θέμα του Ιράκ

    Την Διακήρυξη Προσωπικοτήτων για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπέγραψε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

    "Η υπογραφή για την ολυμπιακή εκεχειρία είναι η υποστήριξη της Βουλγαρίας για ένα πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο", τόνισε ο πρόεδρος της Βουλγαρικής δημοκρατίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις της Βουλγαρίας στο θέμα του Ιράκ είπε ότι κάθε χώρα έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το ιρακινό δεν πρέπει να προκαλέσει προβλήματα στη διεύρυνση της Ευρώπης αλλά πρέπει να δείξει ότι η Ευρώπη είναι μια "μεγάλη και ενωμένη οικογένεια".

    [04] Συνάντηση Γιανούκοβιτς-Βενιζέλου

    8/4/2003 7:48:00 μμ

    Η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, η διμερής συνεργασία Ελλάδας-Ουκρανίας στον πολιτιστικό τομέα αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν οι δύο βασικοί άξονες της συνάντησης του Ουκρανού πρωθυπουργού Βίκτωρ Γιανούκοβιτς και του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, στο πλαίσιο της ανεπίσημης επίσκεψης του κ. Γιανούκοβιτς στη χώρα μας. Τόσο ο κ.Βενιζέλος όσο και ο κ.Γιανούκοβιτς με δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης υπογράμμισαν τη δυναμική της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας αλλά και την αθλητική συνεργασία που πρέπει να συνάψουν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Συνάντηση και με Γιάννα Αγγελοπούλου

    Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας συναντήθηκε επίσης και με την πρόεδρο της "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας και δέχθηκε επίσημη πρόσκληση από την κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη να παρακολουθήσει από κοντά τους αγώνες του Αυγούστου του 2004.

    Από την πλευρά του ο κ. Γιανούκοβιτς υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον της χώρας του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και επεσήμανε ότι η Ουκρανία συνδέεται με μακρόχρονους δεσμούς φιλίας με την Ελλάδα.

    Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Βίκτορ Κάλνικ, καθώς και οι Ολυμπιονίκες Βαλερί Μπορζόφ, Σεργκέι Μπούμπκα, Αλεξάντερ Βολκόφ και Κατερίνα Σερεμπριάνσκα. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ κ. Ντένις Όσβαλντ και οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι της ΟΕΟΑ κ.κ. Μάρτων Σίμιτσεκ και Σπύρος Καπράλος.

    Σχετικά με την πορεία των Ολυμπιακών έργων

    Ο υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε τον κ. Γιανούκοβιτς για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, την πορεία των έργων, τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, αλλά και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την συγκυρία του πολέμου.

    Να σημειωθεί ότι στην Ουκρανία διαμένουν περίπου 200.000 Έλληνες, ενώ στο Ανθρωπιστικό Ινστιτούτο της Μαριούπολης 1.000 άνθρωποι διδάσκονται την ελληνική γλώσσα.

    [05] Κακοκαιρία στην καρδιά της άνοιξης

    8/4/2003 4:34:00 μμ

    Χειμωνιάτικο και σήμερα το τοπίο σε όλη την χώρα και κυρίως στην Δυτική Μακεδονία όπου στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες. Σήμερα, επικρατεί ηλιοφάνεια με πιο χαμηλή θερμοκρασία στο Νευροκόπι, στους -19. Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις ορεινές περιοχές των νομών Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Κοζάνης. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε Καστοριά και Γρεβενά, ενώ στην Κοζάνη άνοιξαν μία ώρα αργότερα. Αλυσίδες χρειάζονται στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων μετά το Μέτσοβο, στην οδό Μηλιάς-Γρεβενών όπου επικρατεί παγετός. Παγετός επικρατεί και στην Πλακωτή. Χιονίζει κατά διαστήματα και στη θέση Βίγλα.

    Καταστροφές υπέστησαν καλλιέργειες

    Στην Φλώρινα η θερμοκρασία άγγιξε του -20 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Κοζάνη το θερμόμετρο σήμερα νωρίς το πρωί έδειχνε -7 βαθμούς.

    Κανονικά λειτουργούν τα σχολεία στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας την τελική ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων θα έχουν οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους δημάρχους.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζονται ότι οι γεωργικές καλλιέργειες στη Μακεδονία, υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, κυρίως εξαιτίας του παγετού που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από τις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων θα ξεκινήσει σήμερα η διαδικασία ενημέρωσης των διευθύνσεων γεωργίας και των ΕΛΓΑ για να κινηθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και των αποζημιώσεων.

    Το χιόνι στην πόλη των Γρεβενών έφθασε τους 40 πόντους και στα ορεινά ξεπέρασε το μισό μέτρο, ενώ η κίνηση των αυτοκινήτων σε όλο το Εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω του παγετού. Τα πρωινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Γρεβενών εντός και εκτός νομού δεν έγιναν και σήμερα, ενώ χθες δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δρομολόγιο.

    Σε παγίδες έχουν μετατρέψει πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού Καστοριάς οι πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή. Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού της Καστοριάς. Κλειστός παραμένει από χθες ο δρόμος από Καστοριά προς Φλώρινα μέσω Βιτσίου.

    Η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη για τα οχήματα που κινούνται στο ορεινό δίκτυο του Ολύμπου, στη Βόρεια και Κεντρική Χαλκιδική και στα ορεινά του νομού Κιλκίς.

    Ήλιος με δόντια σήμερα στη Λάρισα με το θερμόμετρο να πέφτει στους -2 βαθμούς. Με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στη εθνική οδό Κατερίνης - Ελασσόνας από το 40o - 43oχλμ.

    Προβλήματα υπάρχουν και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο και συγκεκριμένα στους δρόμους Ελασσόνας-Βερδικούσιας από το 25ο-44ο χλμ, Ελασσόνας-Καρυάς, Δολίχης - Λιβαδίου, Πυθίου-Κοκκινοπηλού, Συκουρίου-Σπηλιάς, Γόννων-Καλλιπεύκης, Σ.Σ Ραψάνης-Ραψάνης, Πυργετού-Κρανιάς, Στομίου-Καρίτσας, Κρανιάς-Λουτρού-Ακρης και Τσαπουρνιάς-Μηλέας όπου η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Προβλήματα σε ορεινή Ξάνθη και περιοχές της Ροδόπης

    Στους -19 βαθμούς έπεσε το πρωί ο υδράργυρος στο δήμο του Νευροκοπίου Δράμας και στις 16 κοινότητες και οικισμούς της περιοχής. Ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία της φετινής χρονιάς. Τα χιόνια που έπεσαν μεταβλήθηκαν σε πάγους και σε ορισμένα σημεία το ύψος τους φτάνει τους 40 πόντους.

    Οι δρόμοι που οδηγούν από τη Δράμα προς το Νευροκόπι (26ο χλμ) και από τη Δράμα στο Σιδηρόνερο (22ο χλμ.) κρύβουν παγίδες για τους οδηγούς για αυτό και η Τροχαία συνέστησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.

    Στην ορεινή Καβάλα πρόβλημα με τα χιόνια, που μεταβλήθηκαν σε πάγους, αντιμετωπίζουν τα χωριά Κεχρόκαμπος, Λεκάνη, Μακρυχώρι, Πλαταμώνας, Βουνοχώρι, Λιμνιά και Λυκόστομο.

    Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, αφού έγινε αποχιονισμός με μηχανήματα της νομαρχίας Καβάλας. Με δυσκολία, επίσης, γίνεται η συγκοινωνία μεταξύ Θάσου-Παναγίας. Σήμερα ξανάρχισαν τα θαλάσσια δρομολόγια με φέρι-μπόουτ από Καβάλα για Πρίνο Θάσου και αντίστροφα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας.

    Στην ορεινή Ξάνθη, αλλά και σε περιοχές της Ροδόπης (Νέα Σάντα, Κέχρος, Φιλλύρα και Οργάνη) η διέλευση των αυτοκινήτων γίνεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

    Σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Ελλάδα παρά τη μερική ηλιοφάνεια επικρατούσαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όχι μόνο στις ορεινές περιοχές, αλλά ακόμα και μέσα στις πόλεις. Τέλος, με εντολή του νομάρχη Καβάλας, Θ. Καλλιοντζή, δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία στη Λεκάνη και τον Κεχρόκαμπο του δήμου Ορεινού Καβάλας.

    [06] Συνελήφθησαν λαθρέμποροι στην Ηγουμενίτσα

    8/4/2003 3:56:00 μμ

    Ολόκληρη επιχείρηση είχαν στήσει δύο Ινδοί, ένας Πακιστανός και ένας Έλληνας, για να μεταφέρουν από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στην Ιταλία 26 Πακιστανούς λαθρομετανάστες, οι οποίοι είχαν φθάσει στη χώρα μας λαθραία από την Τουρκία. Οι λαθρομετανάστες ήταν σε κρύπτη μέσα σε φορτηγό γεμάτο βαμβακόπιτα, το οποίο θα επιβίβαζαν στο οχηματαγωγό ''Σούπερ Φαστ 1'' με προορισμό το Μπαρι Ιταλίας.

    Σε ΙΧ αυτοκίνητο-προπομπό ήταν οι δυο Ινδοί Βαλμπίρ Σενχί 34 χρόνων, κάτοικος Χαλκίδας, και Κουλγκουντερ Σίνχι 33 χρονών, κάτοικος Θηβών, καθώς και ο Πακιστανός Σαφίνγκ Φασίζ, 26 χρόνων, κάτοικος Αγίων Αναργύρων Αττικής.

    Μαζί τους ήταν και ο Έλληνας Σπυρίδων Γκίνας, 47 ετών, κάτοικος Ψαχνών Χαλκίδας, που θα επιβίβαζε το φορτηγό στο πλοίο για να ταξιδέψει ασυνόδευτο, ενώ στο Μπάρι θα το παραλάμβαναν συνεργάτες τους.

    Οι λαθρομετανάστες είχαν κρυφτεί στο φορτηγό στην Αθήνα προσφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά, το ύψος των οποίων δεν είναι γνωστό. Όλοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ηγουμενίτσας.

    [07] Παπαντωνίου: Υπέρ μιας ουσιαστικής συμμετοχής του ΟΗΕ

    8/4/2003 3:03:00 μμ

    Ευχή όλων είναι να τελειώσουν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατόν τόνισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ. "Η ελληνική κυβέρνηση και ως προεδρία της ΕΕ υποστηρίζει την ουσιαστική συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει και το καθεστώς που θα εγκαθιδρυθεί, να είναι σεβαστό και αποδεκτό, τόσο από το λαό του Ιράκ, όσο και από τις γειτονικές χώρες", τόνισε ο κ. Παπαντωνίου. Στο μεταξύ, ορκίστηκαν σήμερα περίπου 8.000 νέοι επαγγελματίες οπλίτες ενώπιον του υπουργού Εθνικής Αμυνας, στο Χαϊδάρι.

    Όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, μέχρι τέλους του έτους θα προσληφθούν άλλοι 8.000 επαγγελματίες οπλίτες ενώ σε ένα μήνα αρχίζει κατεπείγον πρόγραμμα κατασκευής οικημάτων που θα προσφέρονται στους επαγγελματίες οπλίτες.

    Επίσης, είπε ότι το 2005 θα υπάρχουν συνολικά 40.000 επαγγελματίες οπλίτες στον ελληνικό στρατό.

    [08] Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μ. Κασίμης

    8/4/2003 2:05:00 μμ

    Ελεύθερος με την επιβολή των περιοριστικών όρων της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της χρηματικής εγγύησης 20.000 ευρώ, αφέθηκε μετά την απολογία του, σήμερα, ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, ο Μιχάλης Κασίμης, ο οποίος κατηγορείται για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Την περασμένη Πέμπτη, ο αδελφός του φερόμενου ως ιδρυτή του "ΕΛΑ" Χρήστου Κασσίμη, είχε ζητήσει και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα.

    Aρνείται όλες τις κατηγορίες

    Ο Κασίμης, αδελφός του νεκρού Χρήστου Κασίμη ο οποίος φέρεται να έχει ιδρύσει την τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ, απολογήθηκε στον ανακριτή με υπόμνημα, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες αφορούν και την συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραφτόπουλου, τον Ιούνιο 1987, ενέργεια που αποδίδεται στην οργάνωση ''1η Μάη''.

    Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι την ημέρα που έγινε η ενέργεια κατά του Ραφτόπουλου, βρισκόταν από το πρωί στη δουλειά του, μέχρι τη λήξη του ωραρίου του.

    Να σημειωθεί ότι η κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε βάρος του Μιχάλη Κασίμη, αφορά την τρομοκρατική οργάνωση "ΕΛΑ", που, όπως είναι γνωστό, είχε κοινή δράση με την οργάνωση ''1η Μάη'' από το 1990.

    [09] Απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ

    8/4/2003 12:23:00 μμ

    Δίωρες στάσεις εργασίας εξήγγειλαν οι γιατροί του ΙΚΑ για αύριο και μεθαύριο στη λήξη της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας και 48ωρη απεργία για τις 17 και 18 Απριλίου.

    [10] Επιπρόσθετη χορήγηση για τη Διεύρυνση

    8/4/2003 3:47:00 μμ

    Στη συμφωνία επιπρόσθετης χορήγησης για τη Διεύρυνση, ύψους 540 εκατ. ευρώ, κατέληξαν σήμερα το πρωί, ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις Συμβούλιο, Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στο σύνολο των 40,6 δισ ευρώ που προβλέπονται για τη διεύρυνση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης. Η συμφωνία αυτή πρόκειται να συζητηθεί απόψε στις πολιτικές ομάδες, εν όψει της ψηφοφορίας των σχεδίων συνθηκών προσχώρησης των 10 νέων μελών που πρόκειται να γίνει αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ποσό των 540 εκατ. πρόκειται να κατανεμηθεί στις νέες χώρες ως εξής: 140 εκατ. για το 2004 και από 200 εκατ. για τα έτη 2005 και 2006.

    Με τη σημερινή συμφωνία, υποσκελίζεται η διαμάχη που είχε προκύψει τελευταία ανάμεσα στα θεσμικά όργανα, σε σχέση με τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης και ανοίγει ο δρόμος για την ομαλή ολοκλήρωση της πορείας της διεύρυνσης.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής κ. Ελμαρ Μπροκ (ΕΛΚ/ΕΔ), εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και εισηγητής της έκθεσης για την πορεία της Διεύρυνσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι σίγουρος για τη θετική ψήφο στην οποία θα καταλήξει αύριο η Ολομέλεια.

    Κάνοντας δε αναφορά στη διαμάχη μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι οι 10 υποψήφιες χώρες δεν μπορούν να είναι ''όμηροι μίας παράνομης συμπεριφοράς του Συμβουλίου''.

    Το Κοινοβούλιο κατηγόρησε το Συμβούλιο ότι προχώρησε μονομερώς στον καθορισμό των ανώτατων ποσών για τους προϋπολογισμούς 2004 έως 2006 αντιβαίνοντας έτσι τις διατάξεις της Συνθήκης του ΕΚ σύμφωνα με την οποία το ΕΚ συναποφασίζει.

    Ο κ. Μπροκ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί με την πρωινή συμφωνία το ΕΚ πέτυχε σχεδόν ολοκληρωτικά τους στόχους του: ενεκρίθησαν 540 εκατ ευρώ επιπρόσθετα στον πίνακα της Κοπεγχάγης, σε σύνολο 600 εκατ. ευρώ που ζητούσε.

    [11] Σερβία: Διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη

    8/4/2003 7:29:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Όλα είναι έτοιμα στο Βελιγράδι για να αρχίσει η 6η Διάσκεψη χωρών της "Διαδικασίας για την συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη-SEECP". Τη Διάσκεψη θα παρακολουθήσουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο Γ.Γ. του ΟΑΣΕ Γιάν Κούμπις και ο βοηθός Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γκίντερ Aντενμπουργκ. Τη σύνοδο θα απασχολήσουν θέματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ν/Α Ευρώπης και συγκεκριμένα η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, η συνεργασία στους τομείς ενέργειας, συγκοινωνιών, επικοινωνιών όπως επίσης και η εξολόθρευση του οργανωμένου εγκλήματος. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μεταβαίνει την Τετάρτη στο Βελιγράδι προκειμένου να λάβει μέρος στη Διάσκεψη, όπου στο περιθώριό της πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν. Στη συνάντηση Σημίτη - Ερντογαν θα συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες, φυσικά δε και ο πόλεμος στο Ιράκ και το Κυπριακό πρόβλημα.

    ''Σταθμός στην πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών της βαλκανικής''

    Ο Υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης αναφερόμενος, στη Διάσκεψη Κορυφής επανέλαβε τη θέση της Ελλάδος και της ΕΕ για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στα Βαλκάνια, για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, τη συνεργασία.

    Η ενίσχυση αυτή, είπε ο κ. Χυτήρης, συνοδεύεται ασφαλώς από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών των Βαλκανίων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανήκει στην ΕΕ και είναι αυτή τη στιγμή προεδρεύουσα και ως εκ τούτου "έχει βαρύτητα η παρουσία μας εκεί".

    Στη Διάσκεψη η Αλβανία θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Αλφρέντ Μοϊσίου, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το μέλος του συλλογικού προεδρείου Ντράγκαν Τσόβιτς, η Βουλγαρία από τον πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ, η Ελλάδα από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η ΠΓΔΜ από τον πρόεδρο Μπορίς Τραϊκόβσκι, η Ρουμανία από τον πρόεδρο της Γερουσίας Νικολάι Βακαρόνιου, η Τουρκία από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και η Κροατία (έχει καθεστώς παρατηρητή) από τον πρόεδρο Στίπε Μέσιτς.

    Οικοδεσπότης των ηγετών της βαλκανικής θα είναι ο πρόεδρος Σερβίας και Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη αυτή είναι η πρώτη συνάντηση αρχηγών κρατών που διοργανώνεται στη Σερβία και το Μαυροβούνιο από το 1989 που πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής των αδεσμεύτων.

    Ο τύπος του Βελιγραδίου χαρακτηρίζει τη διάσκεψη της Τετάρτης σταθμό στην πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών της βαλκανικής διότι διεξάγεται δυο μήνες πριν την ιστορικής σημασίας κοινή σύνοδο κορυφής Ε.Ε και βαλκανικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

    [12] Φιλιππίνες: Συλλήψεις Μουσουλμάνων για φονικές επιθέσεις

    8/4/2003 2:25:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο μουσουλμάνοι συνελήφθησαν σήμερα και ομολόγησαν ότι μετείχαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις οι οποίες σκόρπισαν το θάνατο σε 38 ανθρώπους στην πόλη Νταβάο, στις νότιες Φιλιππίνες, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος. Ο Ισμαήλ Μούσα Ακμαντ 26 ετών ή Τότο και ο Ζάμπι Μπαγκουντάνγκ Φερμίν ή Ταχόμε Ουρόνγκ συνελήφθησαν από πράκτορες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας και του στρατού, δήλωσε ο στρατηγός Τζενερόσο Σένγκα, στρατιωτικός υπεύθυνος της περιοχής.

    Αγνωστο προς το παρόν σε ποιά οργάνωση ανήκουν

    Οι πρώτες ανακρίσεις αποκάλυψαν ότι οι δύο ύποπτοι αποδέχτηκαν το ρόλο τους στις βομβιστικές επιθέσεις στο λιμάνι του Νταβάο, με 16 νεκρούς στις 2 Απριλίου, και στο αεροδρόμιο της οικονομικής πρωτεύουσας των νότιων Φιλιππίνων, με 22 νεκρούς στις 4 Μαρτίου.

    Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο ''Τότο'' τοποθέτησε τη βόμβα στο λιμάνι του Νταβάο. Οι ανακριτές προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν σε ποια όργανωση ανήκουν οι δύο συλληφθέντες, όπως ανέφερε ο στρατηγός Σένγκα.

    Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της αστυνομίας, οι δύο επιθέσεις στο Νταβάο διαπράχθηκαν από πέντε Ινδονήσιους που βοηθήθηκαν από Φιλιππινέζους μουσουλμάνους αυτονομιστές.

    Οι Ινδονήσιοι είχαν διασυνδέσεις με την περιφερειακή τρομοκρατική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια, που κατηγορείται ότι είναι πίσω από την επίθεση στο Μπαλί, με τουλάχιστον 200 νεκρούς τον περασμένο Οκτώβριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, οι Ινδονήσιοι έδρασαν σε συνεργασία με το Μέτωπο Ισλαμικής Απελευθέρωσης Μόρο (MILF), κύρια οργάνωση μουσουλμάνων αυτονομιστών στις Φιλιππίνες. Το MILF με 12.500 μαχητές που κάνει ανταρτοπόλεμο τα τελευταία 25 χρόνια, διέψευσε ότι έχει διαπράξει τις επιθέσεις.

    [13] Σφοδρές συγκρούσεις σε όλη τη Βαγδάτη

    8/4/2003 5:35:00 μμ

    Μάχες σώμα με σώμα διεξάγονται στην ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα επεκτείνουν τον έλεγχο στο κέντρο της Βαγδάτης. Aβεβαιότητα επικρατεί για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς επλήγη το κτήριο στο οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι βρισκόταν ο Ιρακινός πρόεδρος και οι δύο γιοι του. Βομβαρδίστηκε με τέσσερις τηλεκατευθυνόμενες βόμβες των 900 κιλών η κάθε μία. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 14 άμαχοι καθώς επλήγησαν και σπίτια.

    Μάχες μέσα και έξω από το κεντρικό προεδρικό μέγαρο

    Οδομαχίες είναι σε εξέλιξη γύρω από το κεντρικό προεδρικό μέγαρο, ενώ στο εσωτερικό του παραμένουν αμερικανικά άρματα μάχης, τα οποία το κατέλαβαν χθες.

    Το πρωί, αμερικανικό αεροσκάφος Α-10 (αυτό που αποκαλείται και "φονέας αρμάτων") βομβάρδισε το σύμπλεγμα του πολυσυζητημένου προεδρικού μεγάρου στη Βαγδάτη. Το αεροσκάφος επιτέθηκε δύο φορές στη βόρειο είσοδο του συμπλέγματος και στο υπουργείο Συντονισμού, που βρίσκεται κοντά στο Μέγαρο. Το αμερικανικό αεροσκάφος επανήλθε για να πλήξει και μία τρίτη φορά κοντά το ίδιο υπουργείο, προφανώς κατά της λεωφόρου που οδηγεί στο υπουργείο Πληροφοριών, άλλον ένα στόχο των εντατικών αμερικανικών βομβαρδισμών.

    Τα αμερικανικά άρματα μάχης παραμένουν μέσα στο κτήριο του προεδρικού μεγάρου που έχουν καταλάβει από χθες. Οπως αναφέρουν μαρτυρίες από την περιοχή, ισχυρές εκρήξεις εξακολουθούν να ακούγονται στην περίμετρο και μέσα στο μέγαρο, καθώς σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στο πυροβολικό και τα άρματα μάχης των Αμερικανών και στον ιρακινό στρατό.

    Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης στο Κατάρ, λοχαγό Φρανκ Θόρπ δήλωσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ, ενισχύουν συνέχεια την παρουσία τους στη Βαγδάτη.

    Στόχος: εγκαταστάσεις-κλειδιά

    Υπό αμερικανικό έλεγχο το αεροδρόμιο Ρασίντ

    Αμερικανοί Πεζοναύτες ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ρασίντ, στα ανατολικά περίχωρα της Βαγδάτης, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από τις υποχωρούσες ιρακινές δυνάμεις. "Το ασφαλίζουμε, βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχουν απομείνει σε αυτό ιρακινές δυνάμεις", δήλωσε στο Ρόιτερ, μέσα από το αεροδρόμιο, λοχαγός της 1ης Μεραρχίας Πεζοναυτών. Την κατάληψη του αεροδρομίου επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, από το αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ.

    Βομβαρδίστηκε η γέφυρα της Δημοκρατίας στη Βαγδάτη

    Αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε σήμερα το απόγευμα ιρακινή θέση στην είσοδο της γέφυρας αλ-Τζουμχουρίγια (γέφυρα της Δημοκρατίας) κοντά στο κύριο προεδρικό μέγαρο στη Βαγδάτη, μετέδωσε ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου. Το αεροσκάφος στόχευσε στην ανατολική είσοδο της γέφυρας αυτής που βρίσκεται στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ δύο αμερικανικά άρματα μάχης Αμπραμς έχουν πάρει θέσεις πάνω στη γέφυρα.

    Καταρρίφθηκε αμερικανικό αεροσκάφος

    Αμερικανικό αεροσκάφος Α-10 κατερρίφθη κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, αλλά ο πιλότος διεσώθη, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

    Στη μάχη και αμερικανικά ελικόπτερα Apache που έπληξαν με ρουκέτες και με πολυβόλα τη βάση Ρασίντ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στη Νοτιοανατολική Βαγδάτη.

    Υπό βρετανικό έλεγχο η Βασόρα - Μάχες στη Νασιρίγια

    Στο νότιο μέτωπο τώρα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των βρετανικών δυνάμεων Κρις Βέρνον, η πόλη της Βασόρας βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των Βρετανικών δυνάμεων και ήδη ετοιμάζεται η μεταβατική περίοδος με την βοήθεια ενός ηγέτη τοπικής φυλής που θα συμβάλει στη διακυβέρνηση της πόλης. ''Τα βρετανικά στρατεύματα έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο της πόλης αν και θα απαιτηθούν ακόμα ορισμένες μέρες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην πόλη όπως έγινε στον Ουμ Κασρ και στην Αλ Ζουμπάιρ'', δήλωσε ο Βρετανός εκπρόσωπος.

    Αντίπαλες ιρακινές ομάδες ανταλλάσσουν πυρά στην πόλη Nασιρίγια του Ν. Ιράκ.

    Οπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πεντάγωνο, συνολικά 89 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των επιχειρήσεων, ενώ τραυματίστηκαν 155.

    ''Το Ιράκ δεν συνθηκολογεί''

    Ο Ιρακινός υπουργός Τύπου δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα καταστρέψουν τις αμερικανικές και δεν υπάρχει περίπτωση συνθηκολόγησης από το Ιράκ, προσθέτοντας ότι η Βαγδάτη είναι έτοιμη να τσακίσει τους εισβολείς.

    Κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για υστερικές επιθέσεις κατά του ξένου Τύπου. Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τη Βαγδάτη, με κατεύθυνση προς την ανατολική χώρα.

    Δεν είναι απαγορευμένα χημικά όπλα, οι ουσίες που βρέθηκαν στο Κεντρικό Ιράκ, όπως έδειξαν οι νέες αναλύσεις που έκαναν οι Αμερικανοί, ενώ Αμερικανός στρατιωτικός δήλωσε ότι οι αναλύσεις ήταν αρνητικές.

    Εξάλλου, πέντε Αμερικανοί πεζοναύτες μπορεί να έχουν μολυνθεί από αέριο μουστάρδας. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης που εικάζεται ότι πεζοναύτες πιθανόν να μολύνθηκαν από χημικά.

    [14] Συνάντηση Σιράκ-Σρέντερ-Ανάν-Πούτιν το Σαββατοκύριακο

    8/4/2003 7:31:00 μμ

    Στη Ρωσία, θα στραφεί το Σαββατοκύριακο, το διπλωματικό ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, θα συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Πληροφορίες για την ατζέντα της μίνι διάσκεψης δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές. Ωστόσο, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες "φωτογραφίζουν" ως θέμα συζήτησης τις εξελίξεις γύρω από το Ιράκ και τον ρόλο του ΟΗΕ μετά το τέλος του πολέμου. Στο μεταξύ, ο κ. Σιράκ τόνισε, για μία ακόμη φορά, την ανάγκη να παίξει ο ΟΗΕ κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. "Στον ΟΗΕ και μόνο σε αυτόν εναπόκειται να αναλάβει την πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και διοικητική ανοικοδόμηση του Ιράκ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

    [15] Γεμίζουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία της Βαγδάτης

    8/4/2003 4:47:00 μμ

    Τα νοσοκομεία της Βαγδάτης έχουν αρχίσει να γεμίζουν ασφυκτικά και παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό υλικό, εξαιτίας των εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στις πρόσφατες επιθέσεις, ανακοίνωσαν σήμερα από τη Γενεύη ανθρωπιστικές οργανώσεις. ''Στη Βαγδάτη, τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους'' τόσο σε σχέση με το προσωπικό τους, όσο και με τα ιατρικά υλικά και τα φάρμακα'', δήλωσε ή Νάντα Ντουμάνι εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Η ίδια διευκρίνισε πως ιδιαίτερη έλλειψη παρατηρείται στα αναισθητικά φάρμακα. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα των νοσοκομείων της ιρακινής πρωτεύουσας είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση. ''Η τροφοδοσία των νοσοκομείων με γεννήτριες είναι μόνο μια προσωρινή λύση'', είπε η ίδια.

    Λιγοστεύουν οι προμήθειες

    Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα, το νοσοκομείο Αλ-Γιαρμούκ δέχεται μέχρι και 100 τραυματίες την ώρα, ενώ αυτό στη Μαχμουντίγια (νότια Βαγδάτη) δεν μπορεί να περιθάλψει άλλους τραυματίες. ''Τα αποθέματα ιατρικού υλικού μειώνονται συνεχώς, ειδικά τα είδη που χρειάζονται για την παροχή των πρώτων βοηθειών'', επισήμανε ο Ιαν Σίμπσον, εκπρόσωπος της Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

    Ο ίδιος αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους, χωρίς όμως να δώσει ακριβή αριθμό και διευκρίνισε πως οι γιατροί στη Βαγδάτη δέχονται πολλούς τραυματίες από θραύσματα οβίδων και πολλούς με εγκαύματα. ''Οταν άρχισαν οι μάχες, υπήρχαν επαρκή ιατρικά εφόδια και φάρμακα που διασφάλιζαν την κανονική λειτουργία των νοσοκομείων της Βαγδάτης για πολλές εβδομάδες, όμως αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, τόνισε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Ο Σίμπσον εξήγησε πως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας διαθέτει σημαντικά αποθέματα φαρμάκων και ιατρικού υλικού στην Ιορδανία, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να τα στείλει στο Ιράκ για λόγους ασφάλειας.

    Ανησυχία για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών

    Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της έλλειψης πόσιμου νερού και για την τύχη των παιδιών του Ιράκ. ''Ολο και περισσότερα παιδιά υποφέρουν από διάρροια γιατί πίνουν μολυσμένο νερό'', δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Νταμιέν Περσονάζ.

    Η οργάνωση εκτιμά πως το 10% των παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Βαγδάτη ή στο Νότιο Ιράκ είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν ''σοβαρά ψυχολογικά τραύματα'', ιδιαίτερα αν έχουν δει κάποιον δικό τους άνθρωπο να σκοτώνεται ή να τραυματίζεται.

    [16] ''Εσφαλμένος συναγερμός'' η μόλυνση πεζοναυτών από χημικά

    8/4/2003 1:59:00 μμ

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι υποψιάζονταν ότι πέντε στρατιώτες μολύνθηκαν από αέριο μουστάρδας αφού επισκέφθηκαν τη Δευτέρα μια ιρακινή αποθήκη πυρομαχικών, δήλωσαν πως πρόκειται για ''εσφαλμένο συναγερμό''. ''Ο χειρουργός της μεραρχίας δεν πιστεύει πως πρόκειται για αέριο μουστάρδας'', δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής Χιού Κέιτ, εκπρόσωπος της 101ης Μεραρχίας. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της αμερικανικο-βρετανικής επίθεσης, που εκφράστηκε ανησυχία ότι πεζοναύτες πιθανώς να μολύνθηκαν από χημικά.

    Πέντε αμερικανοί πεζοναύτες εμφάνισαν συμπτώματα πιθανής μόλυνσης με το αέριο μουστάρδας, μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν την Δευτέρα σε ιρακινή αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη Νατζάφ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι που διευκρίνισαν ότι οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν ήδη έρευνες για το θέμα.

    Οι στρατιώτες που ανήκαν στην 1η ταξιαρχία της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας εκδήλωσαν ναυτίες και οιδήματα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο λοχαγός Ανταμ Μαστριάνι, αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού.

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι η ουσία μέσα στο κτίριο ήταν αέριο μουστάρδας, αλλά πιο ολοκληρωμένες εξετάσεις γίνονται σήμερα για να επιβεβαιωθούν τα πρώτα αποτελέσματα. ''Είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για αέριο μουστάρδας'', πρόσθεσε ο λοχαγός. Οι πέντε άνδρες νοσηλεύονται αλλά η ζωή τους δεν κινδυνεύει, είπε ο υπολοχαγός Ερικ Λέικ.

    Το αέριο μουστάρδας είναι καυστικό χημικό αέριο που προκαλεί σειρά οιδημάτων στο δέρμα, τα οποία είναι γεμάτα νερό, προκαλούν πόνο αλλά δεν είναι θανατηφόρα. Επειδή όμως το φαινόμενο αυτό μπορεί ν' αναπαραχθεί στους πνεύμονες, η προσβολή από το αέριο μπορεί ν' αποβεί μοιραία. Το αέριο, σε υγρή μορφή έχει χρώμα καστανό και εξατμίζεται ερχόμενο σ' επαφή με την ατμόσφαιρα. Μια ζώνη που έχει μολυνθεί από αυτό, μπορεί να παραμείνει μολυσμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για αέριο μουστάρδας, αποδεικνύεται ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν είχε πει ψέματα όταν δήλωνε ότι η χώρα του δεν διαθέτει πλέον όπλα μαζικής καταστροφής, υπογράμμισε ο λοχαγός Μαστριάνι.

    Εκπρόσωπος του κέντρου αμερικανικής διοίκησης στη Ντόχα, ο διοικητής Ράντι Στέφι, είπε ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

    [17] Νομιμοποίηση από τον ΟΗΕ χρειάζεται η μεταβατική κυβέρνηση

    8/4/2003 12:16:00 μμ

    Η όποια μεταβατική κυβέρνηση σχηματιστεί στο Ιράκ θα πρέπει να έχει την υποστήριξη και τη νομιμοποίηση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Σάσι Θαρούρ, στο ραδιόφωνο του BBC. ''Αν η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει μία υπό αμερικανική ηγεμονία αρχή στο Ιράκ, είναι υποχρεωμένη να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να έχει διεθνή νομιμοποίηση'', δήλωσε ο Σάσι Θαρούρ. ''Ειδάλλως θα υπάρχουν δυσκολίες, ως προς το ποιές χώρες θα είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αυτή την ομάδα ή θα την αντιμετωπίσουν ως τον βραχίονα την στρατιωτικής κατοχής στο Ιράκ'', πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Ο Σάσι Θαρούρ πρόσθεσε ότι οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις κατοχής χρειάζονται την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας αν σχεδιάζουν τον ''μετασχηματισμό της κοινωνίας ή της πολιτικής, ή την εκμετάλλευση των οικονομικών πηγών'' του Ιράκ.

    ''Θα χρειαστεί να έρθουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εξασφαλίσουν τη στήριξη της διεθνούς νομιμότητας για οτιδήποτε πιο φιλόδοξο από την παρουσία τους ως κατοχική δύναμη'', πρόσθεσε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    [18] Στο 4,1% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

    8/4/2003 1:51:00 μμ

    Μείωση στο 4,1% σημείωσε ο πληθωρισμός το Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο που έτρεχε από 4,3%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος. Η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στη μείωση που παρουσίασαν οι διεθνείς και οι λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων, ενώ αύξηση παρουσίασαν το Μάρτιο οι τιμές των οπωροκηπευτικών λόγω της καλοκαιρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μέσο επίπεδο δωδεκαμήνου (Μάρτιος 2003- Απρίλιος 2002) ο πληθωρισμός παρουσίασε ρυθμό αύξησης 3,6% έναντι αύξησης 3,5% που είχε σημειωθεί στο αντίστοιχο δωδεκάμηνο πέρυσι.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η εξέλιξη του πληθωρισμού το Μάρτιο οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες:

    Στην αύξηση κατά 1,6% των ειδών διατροφής κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών στα φρούτα και στα νωπά λαχανικά. Στην αύξηση κατά 17,5% των τιμών ένδυσης και υπόδησης λόγω της επαναφοράς τους στα επίπεδα που ήταν πριν τις εκπτώσεις. Στην αύξηση κατά 1,1% των υπηρεσιών στέγασης κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών των ενοικίων. Στην αύξηση κατά 3,4% των τιμών σε διάφορα είδη νοικοκυριού και σε άλλες υπηρεσίες. Στη μείωση κατά 0,2% των υπηρεσιών στις μεταφορές κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών στη βενζίνη. Στη μείωση κατά 2% των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μέσο επίπεδο δωδεκαμήνου (Μάρτιος 2003- Απρίλιος 2002) ο πληθωρισμός παρουσίασε ρυθμό αύξησης 3,6% έναντι αύξησης 3,5% που είχε σημειωθεί στο αντίστοιχο δωδεκάμηνο πέρυσι.

    [19] Αγωγός φυσικού αερίου από τη Θεσσαλονίκη στην Αυστρία

    8/4/2003 1:39:00 μμ

    Μνημόνιο συνεργασίας που αφορά στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και μέσω χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα καταλήγει στην Αυστρία, υπεγράφη σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια "κλειστής" συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ''Μακεδονία Παλλάς''. Το πρωτόκολλο, το οποίο υπεγράφη μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου, το επεξεργάστηκε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και αναφέρεται σε θέματα συνεργασίας στο σκέλος της μελέτης και κατασκευής του εν λόγω αγωγού που θα ξεκινά από την Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στην Αυστρία μέσω FYROM, Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κροατίας και Σλοβενίας.

    Ο αγωγός έρχεται ως συνέχεια του, υπό κατασκευή, αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με κοινή πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ και της τουρκικής BOTAS με την οποία η ΔΕΠΑ έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας στο πλαίσιο της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας, για τη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών. Η διασύνδεση αυτή θα επιτρέψει τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας-Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη.

    Στη σημερινή συνάντηση της Θεσσαλονίκης πέραν των εκπροσώπων της ΔΕΠΑ και της BOTAS, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της εταιρίας ΒΗ-GAS (Βοσνία- Ερζεγοβίνη), της εταιρίας Mak-Petrol, (FYROM), της εταιρίας NIS-Gas (Σερβία), και του υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας της Αλβανίας.

    Οι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων πλευρών υπέγραψαν και το σχετικό Πρωτόκολλο στο οποίο προβλέπετε η μελέτη σκοπιμότητας και σε δεύτερη φάση η μελέτη κατασκευής του αγωγού. Επίσης στην υπογραφή του πρωτοκόλλου συμφώνησαν με γραπτά μηνύματα τους και οι εκπρόσωποι της εταιρίας PlinAcro (Κροατία) και Geoplin (Σλοβενία) που λόγω καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθούν, αφού αποκλείστηκαν στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης.

    Όπως έγινε γνωστό, οι συμμετέχοντες, τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στο πλαίσιο ανάπτυξης περιφερειακής ενεργειακής αγοράς και σύγκλισης με στόχο την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Συμφώνησαν, τέλος, στην δημιουργία κοινής επιτροπής για την άμεση έναρξη των μελετών του έργου.

    [20] Αυθημερόν η επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

    8/4/2003 2:54:00 μμ

    Αυθημερόν θα πραγματοποιείται η επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, εφόσον προσκομίζουν τα αποδεικτικά της αξίας των εξαχθέντων προϊόντων. Σε αντίθετη περίπτωση η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνεται αφού προηγηθεί προσωρινός έλεγχος και σε κάθε περίπτωση εντός δύο μηνών. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη, για την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν στις επιστροφές ΦΠΑ. Επίσης, δεν θα απαιτείται έγκριση από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών για τις επιστροφές ΦΠΑ, ανεξαρτήτως ποσού.

    Έγκριση θα απαιτείται μόνο για επιστροφές λοιπών φόρων (πλην ΦΠΑ) και εφόσον το σχετικό ποσό υπερβαίνει τα 10 εκατ. δραχμές.

    Επιπλέον, θα γίνεται αμέσως η επιστροφή του ΦΠΑ για επενδυτικά αγαθά, ειδικές απαλλαγές, καθώς και διαφορές λόγω συντελεστών.

    Στη σχετική απόφαση αναφέρεται ότι, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων απόκρυψης εσόδων από πλαστά, εικονικά και νοθευμένα στοιχεία, οι επιστροφές θα γίνονται μόνο μετά από τακτικό έλεγχο.

    [21] Αυτοέλεγχος των ακαθάριστων εσόδων από τις επιχειρήσεις

    8/4/2003 2:19:00 μμ

    Ειδικά σημειώματα θα μπορούν να υποβάλουν στην Εφορία οι επιχειρήσεις για τον αυτοέλεγχο των φορολογικών υποθέσεών τους για την τριετία 2000-2002. Στα σημειώματα αυτά οι επιχειρήσεις θα υπολογίζουν τα ακαθάριστα έσοδά τους για τη συγκεκριμένη τριετία με βάση τους προσδιοριστικούς παράγοντες της συνάφειας και αν υπάρχουν διαφορές με τα στοιχεία που προβλέπονται στις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβάλει στην εφορία, τότε θα πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι αφορά περίπου 150.000 επιχειρήσεις.

    Για όσους τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου που λήγει στο 1 και 2 η υποβολή των σημειωμάτων για τον ΦΠΑ θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 12 Μαΐου. Για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει στο 3,4,5 την επόμενη εργάσιμη ημέρα (13 Μαΐου). Κατά μία μέρα παρατείνεται αντίστοιχα η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σημειωμάτων ΦΠΑ για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει στο 6,7 και 8 καθώς και για αυτούς που λήγει στο 9 και 0.

    Στις ίδιες προθεσμίες θα υποβληθούν και οι συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από τους υπόχρεους των οποίων η προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2003 λήγει μέχρι 15 Απριλίου 2003.

    Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα υποβάλουν τις συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όπως αυτές θα προκύπτουν με βάση τη συνάφεια, στις κανονικές προθεσμίες υποβολής των αρχικών δηλώσεών τους φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2003.

    [22] Έκτακτη σύσκεψη του ΟΠΕΚ

    8/4/2003 1:11:00 μμ

    Εξακολούθησαν σήμερα να κινούνται πτωτικά οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η συνεχιζόμενη επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη ενίσχυσε τις ελπίδες για σύντομο τέλος του πολέμου στο Ιράκ και για επανάληψη των εξαγωγών ιρακινού αργού. Πηγή προσκείμενη στον ΟΠΕΚ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε σήμερα ότι συγκαλείται στις 24 Απριλίου στη Βιέννη έκτακτη σύσκεψη σε υπουργικό επίπεδο των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού, κατά την οποία θα εξεταστεί ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής πετρελαίου.

    Μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας στη μεγαλύτερη πτώση των τιμών είναι οι ενδείξεις ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ ενδέχεται να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων, για να ανακόψουν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες από την έναρξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ, στις 20 Μαρτίου, έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 10%.

    Σύμφωνα με έρευνα του Platts, στον ΟΠΕΚ και στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, η συνολική παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού, εξαιρουμένης αυτής του Ιράκ, ανήλθε το Μάρτιο σε 26,34 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά μέσον όρο, 1,84 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερα από αυτά, τα οποία ορίζουν οι συμφωνηθείσες ποσοστώσεις.

    Στις 11.00, ώρα Ελλάδας, η τιμή του Brent, στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, σημείωνε πτώση κατά 30 σεντς το βαρέλι, υποχωρώντας στα 24,38 δολάρια.

    Σε συναλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ACCESS, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε 16 σεντς, διαμορφούμενη στα 27,80 δολάρια το βαρέλι, μετά τις απώλειες 66 σεντς ανά βαρέλι, που σημείωσε, χθες, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (NYMEX).

    [23] Με το ένα πόδι στην Β' Εθνική τα Γιάννινα

    8/4/2003 6:33:00 μμ

    Αντιμέτωπος με τον υποβιβασμό βρίσκεται ο ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς η ΕΠΑΕ έκανε δεκτή την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία αφαιρούνται 56 βαθμοί από την ΠΑΕ, για παλαιές οφειλές της σε 18 ποδοσφαιριστές. Η ομάδα των Ιωαννίνων πρόκειται να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια. Με την ίδια απόφαση υποβιβάζονται στην τρίτη εθνική ο Παναιγιάλειος και ο Αθηναϊκός.

    [24] Οι κατσαρίδες ενδέχεται να μεταφέρουν την άτυπη πνευμονία

    8/4/2003 12:11:00 μμ

    Κάτοικοι σε τουλάχιστον 14 κτιριακά συγκροτήματα στην πόλη Τουεν Μουν έχουν μολυνθεί από τον ιό και, σύμφωνα με εκπρόσωπο των δημοτικών αρχών, οι κατσαρίδες ενδέχεται να μεταφέρουν τον ιό μέσω του αποχετευτικού δικτύου από κτίριο σε κτίριο. Στην πόλη έχουν εμφανιστεί σχεδόν το ένα τέταρτο των 883 κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας στο Χονγκ Κογκ. "Απέχουμε πολύ από την αντιμετώπιση του ιού", δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Τσαν Ουάμ-σανγκ. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο ιός μεταδίδεται με τον βήχα, το φτάρνισμα και την άμεση επαφή με φορέα. Σε περίπτωση που τελικά αποδειχτεί ότι μπορεί να μεταδίδεται και από τις κατσαρίδες, η ανίχνευση του ιού γίνεται ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση.

    Εντατικοί έλεγχοι και στην Ινδία

    Στη Βομβάη, οι γιατροί του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται 23χρονη Αμερικανίδα που πιθανότατα μετέφερε το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο στη χώρα, δήλωσαν ότι η υγεία της παρουσιάζει βελτίωση.

    Η νεαρή Αμερικανίδα είχε φτάσει στη Βομβάη από το Νέο Δελχί πριν ένα μήνα. "Έπρεπε να έχει θερμομετρηθεί και να έχει εντοπιστεί ο ιός στο αεροδρόμιο στο Νέο Δελχί, άλλα αυτό δεν έγινε", δήλωσε γιατρός του νοσοκομείου.

    Οι αιματολογικές εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν αν η γυναίκα έχει όντως μολυνθεί από τον ιό της άτυπης πνευμονίας θα ολοκληρωθούν αύριο.

    Οι Υγειονομικές αρχές της Ινδίας δήλωσαν ότι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα θα υποβάλλονται σε ιατρικούς ελέγχους.

    Ο υγειονομικός υπεύθυνος στο αεροδρόμιο Ιντιρα Γκαντι στο Νέο Δελχί, Σ.Κ Σινγκ, δήλωσε ότι πλέον στο αεροδρόμιο "Όλοι φοράνε μάσκες".

    [25] ΗΠΑ: ''Κύπριος επιστήμονας κλωνοποίησε έμβρυο''

    8/4/2003 12:10:00 μμ

    Το πρώτο ανθρώπινο έμβρυο για την εξέλιξή του σε βρέφος ισχυρίζεται ότι κλωνοποίησε ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας, Παναγιώτης Ζαβός, στη δική του κλινική που διατηρεί στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών. Την είδηση δημοσιεύει η εφημερίδα Sunday Times, η οποία παραθέτει δηλώσεις του δρα Ζαβού, σύμφωνα με τις οποίες το έμβρυο αποτελεί παραγγελία ζεύγους Αμερικανών και κρατείται σε παγοποιημένη κατάσταση, ενώ υποβάλλεται σε εξετάσεις. Όπως ο ίδιος ο επιστήμονας εξηγεί, το έμβρυο θα εμφυτευθεί στη μητέρα, μόνο αν ο ίδιος είναι βέβαιος ότι δεν παρουσιάζει ανωμαλίες και μπορεί να εξελιχθεί σε υγιές παιδί. Επιπλέον, δηλώνει ότι προτιμά ''λιγότερες εγκυμοσύνες με κλωνοποιημένο έμβρυο, οι οποίες είναι ασφαλείς, παρά περισσότερες, που να είναι επικίνδυνες''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 April 2003 - 17:00:47 UTC