Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προαναγγελία προσλήψεων στο Δημόσιο
  • [02] Πρώτη μέρα ελέγχου της ΔΟΕ
  • [03] Ελεύθερος ο Ελλήνας φοιτητής στη Βρετανία
  • [04] Ημέρα αργίας για το Δημόσιο η 16η Απριλίου
  • [05] Ενας νεκρός στο Ιράν από αμερικανικό πύραυλο
  • [06] Σύντομα στη Βουλή το θέμα υγειονομικής ταφής απορριμμάτων
  • [07] ''Το μέλλον της Ευρώπης'' απασχόλησε Παπανδρέου-Ντεέν
  • [08] Νέο απειλητικό μήνυμα Λάντεν
  • [09] Γ' Παγκόσμιο πόλεμο βλέπει λόγω Ιράκ ο Φελίπε Γκονζάλεθ
  • [10] Επίσκεψη Στρο στη Γαλλία και την Ισπανία
  • [11] Γ. Συνέλευση ΣΕΤΕ: Ελληνικός Τουρισμός -Κρίση Ιράκ
  • [12] Αυξηση επιδόματος για τους μακροχρόνια ανέργους

    [01] Προαναγγελία προσλήψεων στο Δημόσιο

    8/4/2003 9:51:00 μμ

    Σε 15.800 προσλήψεις θα προβεί η κυβέρνηση για την πλήρωση θέσεων σε υπουργεία, νομαρχίες, περιφέρειες και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που εποπτεύονται από το κράτος. Ηδη έχουν εγκριθεί περίπου 1.800 προσλήψεις. Οι προσλήψεις αυτές θα καλύψουν ανάγκες προσωπικού για το 2003, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του προϋπολογισμού. Η απόφαση αυτή, ελήφθη την Τρίτη κατά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη με τον υπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Οσον αφορά τις μετατάξεις, αυτές από το 2004 θα συνδέονται με τις ανάγκες των υπηρεσιών σε προσωπικό και θα γίνονται βάσει κριτηρίων, όπως τα προσόντα και η ικανότητα απόδοσης στην υπηρεσία.

    Αλλάζει και το καθεστώς των μετατάξεων

    Σημειώνεται ότι το 2001 είχαν γίνει 25.000 και το 2002 17.500 προσλήψεις. Το θέμα των αποχωρήσεων και των μετατάξεων υπαλλήλων, εξετάστηκε επίσης από τους δύο υπουργούς, καθώς ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τις μετατάξεις το οποίο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά το Πάσχα. Από τα υπάρχοντα στοιχεία, από το 1997 μέχρι σήμερα αποχωρούν 8.000 έως 9.000 άτομα κατ'έτος.

    Εξαίρεση απετέλεσε το διάστημα 2000 - 2001, οπότε αποχώρησαν 18.000 με 12.000 άτομα, λόγω του ασφαλιστικού. Για το 2003 αναμένεται να αποχωρήσουν 10.000 άτομα.

    Οσον αφορά τις μετατάξεις, αυτές από το 2004 θα συνδέονται με τις ανάγκες των υπηρεσιών σε προσωπικό και κατά συνέπεια με τις προσλήψεις και δεν θα μπορούν να γίνονται με προσωπική βούληση των ενδιαφερομένων υπαλλήλων αλλά βάσει κριτηρίων, όπως τα προσόντα και η ικανότητα απόδοσης στην υπηρεσία.

    Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο της μοριοδότησης με βάση κοινωνικά κριτήρια. Στόχος αυτής της επιλογής είναι η ορθολογική κατανομή θέσεων, η στελέχωση παραμεθόριων περιοχών και προβληματικών υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό, όπως και η στελέχωση υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη.

    [02] Πρώτη μέρα ελέγχου της ΔΟΕ

    8/4/2003 7:56:00 μμ

    Εντυπωσιακή πρόοδο σε όλα τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων -σε σχέση με τον έλεγχο του Νοεμβρίου παρατήρησαν κατά την πρώτη ημέρα του ελέγχου οι αξιωματούχοι της ΔΟΕ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία στην Οργανωτική Επιτροπή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος ενημέρωσε τους παράγοντες της ΔΟΕ για θέματα ασφάλειας. Ο Ντένις Όσβαλντ, εμφανίσθηκε θετικός ως προς την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας, σημείωσε ωστόσο ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια, αφού πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στις 493 ημέρες που απομένουν.

    Εντυπωσιακή πρόοδος σε σχέση με το Νοέμβριο

    Λίγο αργότερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τον πρόεδρο της Ουκρανικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Ντένις Όσβαλντ, δήλωσε ότι υπήρξαν προβλήματα στην προετοιμασία υπογραμμίζοντας ότι η ΔΟΕ δεν είναι αστυνομία.

    "Η ΔΟΕ θα συνεχίσει να πιέζει τους διοργανωτές μέχρι να βεβαιωθεί ότι θα γίνουν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας θα εξαρτηθεί από την δουλειά που θα κάνει η Αθήνα στο διάστημα που υπολείπεται μέχρι την έναρξη της διοργάνωσης" είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά της στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και το άριστο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα 2004 και την κυβέρνηση αναφέρθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

    "Εργαζόμαστε πολύ στενά με την κυβέρνηση κι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρίσκουμε λύσεις σε όλα τα θέματα και η Ελλάδα να πραγματοποιήσει εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Βήματα προόδου

    Όσον αφορά το σκέπαστρο του ΟΑΚΑ ο υφυπ. Ολυμπιακών Αγώνων, Νάσος Αλευράς διαβεβαίωσε ρητά τους παράγοντες της ΔΟΕ ότι ήδη τα πρώτα του τμήματα κατασκευάζονται στην Ιταλία.

    Όπως σημείωσε το πρόγραμμα του εθελοντισμού σημειώνει 60% αύξηση σε σχέση με τον Νοέμβριο και ήδη οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 68.750 από τις 44.200.

    Όσον αφορά στο έργο Καλατράβα, υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση, ότι θα γίνει κανονικά, ενώ μάλιστα βρίσκεται λίγο πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

    Σε ότι αφορά το πρόγραμμα των εισιτηρίων οι παράγοντες της ΔΟΕ εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους, ενώ υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μάιου θα ξεκινήσει και η πώληση των εισιτηρίων.

    Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε επίσης και η παρουσία του στην Οργανωτική Επιτροπή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος ενημέρωσε τους παράγοντες για θέματα ασφάλειας.

    Θέμα ημερών είναι και η ολοκλήρωση της σύμβασης με την ανάδοχο της ασφάλειας εταιρία SAIC.

    Αύριο, οι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν το σύνολο των έργων στην Αττική, ενώ την Πέμπτη ξεχωριστό ενδιαφέρον θα έχει η συνάντηση του κ. Ντένις Οσβαλντ με τον πρωθυπουργό αλλά και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

    [03] Ελεύθερος ο Ελλήνας φοιτητής στη Βρετανία

    8/4/2003 10:11:00 μμ

    Ελεύθερος αφέθηκε την Τρίτη, ο Έλληνας φοιτητής Χάρης Δουσεμετζής, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση στη Βρετανία κατηγορούμενος για σχέσεις με τη 17 Ν. Οι εναντίον του κατηγορίες αποσύρθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων. Για διπλωματική επιτυχία της Ελλάδος έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου.

    [04] Ημέρα αργίας για το Δημόσιο η 16η Απριλίου

    8/4/2003 10:06:00 μμ

    Ημέρα αργίας θα είναι η 16η Απριλίου για το Δημόσιο στην Αττική, καθώς τότε θα υπογραφεί στην Αθήνα η συνθήκη προσχώρησης των δέκα νέων μελών της ΕΕ και την ημέρα αυτή θα βρίσκονται στην πόλη εθνικές αντιπροσωπείες από 28 χώρες. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του υπ. Εσωτερικών δεν θα λειτουργήσουν δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και τα σχολεία που εδρεύουν εντός των ορίων της περιφέρειας Αττικής. Θα λειτουργήσουν όμως υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κρίσιμης σημασίας για την κοινωνική ζωή, όπως νοσηλευτικά ιδρύματα, ΕΚΑΒ και υγειονομικοί σταθμοί, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και τα δικαστήρια.

    [05] Ενας νεκρός στο Ιράν από αμερικανικό πύραυλο

    8/4/2003 7:05:00 μμ

    Ένας πύραυλος, που κατευθυνόταν προφανώς σε στόχο στο Ιράκ, σκότωσε στα κατοικημένα περίχωρα του Αμπαντάν στο νοτιοδυτικό Ιράν, Ιρανό άμαχο, μεταδόθηκε από το ιρανικό φοιτητικό πρακτορείο ISNA. Υπενθυμίζεται ότι άλλος ένας πύραυλος παρεξέκλινε στα τέλη Μαρτίου της πορείας του και έπληξε δεξαμενή πετρελαίου επίσης στην περιοχή του Αμπαντάν, τραυματίζοντας τότε δύο εργαζόμενους. Τότε το Ιράν, που τηρεί αυστηρή ουδετερότητα, υποβάθμισε από μόνο του το συμβάν και με κυβερνητική ανακοίνωση το χαρακτήρισε ''φυσιολογικό σε μία χώρα, που συνορεύει με εμπόλεμο κράτος''.

    [06] Σύντομα στη Βουλή το θέμα υγειονομικής ταφής απορριμμάτων

    8/4/2003 6:53:00 μμ

    Αποφασισμένη να προχωρήσει στη χωροθέτηση νέων χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και κέντρων διαλογής στην Αττική εμφανίστηκε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τους βουλευτές του υπολοίπου Αττικής αλλά και δημάρχους και κοινοτάρχες. Η κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση στην οποία θα προσδιορίζονται εφτά περιοχές όπου θα δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι-σταθμοί μεταφόρτωσης και κέντρα διαλογής απορριμμάτων στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί μετά από μελέτες όσον αφορά την ανατολική Αττική είναι η Κερατέα, το Νταμάρι Κυριακού στο Κορωπί, το Γραμματικό και το Πολυδένδρι, ενώ στη δυτική Αττική είναι η Φυλή πλησίον στο σημερινό ΧΥΤΑ, η περιοχή Μελετάκη στη Μάνδρα και τα Καλύβια στα Μέγαρα.

    Με νομοθετική ρύθμιση η χωροθέτηση τους

    Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό θα δημιουργηθούν δυο χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην ανατολική Αττική και ένας ακόμη επιπλέον του σημερινού στη δυτική Αττική και κατά πάσα πιθανότητα στη Φυλή.

    Στα υπόλοιπα σημεία θα γίνουν κέντρα διαλογής και σταθμοί μεταφόρτωσης. Συνολικά στην Αττική θα γίνουν 18 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων και ένας εξ αυτών στον Ελαιώνα.

    Τα ακριβή σημεία που θα γίνουν οι τρεις νέοι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, δυο στην ανατολική και ένας στη δυτική Αττική θα προκύψουν μετά από τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα εκφωνηθούν.

    Η κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι άμεσο και πρέπει να προχωρήσουμε στη διευθέτησή του, ενώ απέρριψε πρόταση που έγινε από ορισμένους βουλευτές ο νέος χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων να γίνει στη Ριτσώνα Βοιωτίας.

    Η κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μείωση των ανεξέλεγκτων χωματερών στις 1451 από το 2000 μέχρι σήμερα και εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν μειωθεί σε 1000, με στόχο το 2007 να έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Παραλλήλως, τόνισε ότι το διάστημα από το 1993 μέχρι το 2000, διατέθηκαν 124.000.000 ευρώ για έργα που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων, ποσόν το οποίο τη διετία 2000-2002 ανήλθε σε 323.000.000 ευρώ, ενώ 700.000.000 ευρώ έχουν δεσμευτεί σχετικά και στο πλαίσιο του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Απέναντι στις βολές της ΝΔ για κυβερνητικές ευθύνες στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, η κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, από το 1979, που εντοπίζεται στην διευθέτηση της αποσυμφόρησης της χωματερής των Νέων Λιοσίων και υπογράμμισε ότι η διευθέτηση του προβλήματος έγκειται στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - του Ενιαίου Συνδέσμου Κοινοτήτων και Δήμων Αττικής, στο ΔΣ του οποίου συμμετέχουν παρατάξεις προσκείμενες στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Εφ' όσον η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο καθήκον της λόγω των τοπικών αντιδράσεων, ανέφερε η κ. Παπανδρέου, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προχωρήσει σε ρύθμιση με δικό του νομοθέτημα. Παράλληλα δε, προκάλεσε τη ΝΔ να τολμήσει να το υπερψηφίσει.

    Σημειώνεται ότι έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ συγκεντρώθηκαν την ίδια ώρα περίπου 150 άτομα προερχόμενα από τα Ανω Λιόσια και τη Φυλή εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη δημιουργία νέου χώρου υγειονομικής ταφής στη Φυλή.

    [07] ''Το μέλλον της Ευρώπης'' απασχόλησε Παπανδρέου-Ντεέν

    8/4/2003 7:53:00 μμ

    Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής συνέλευσης Ζαν Λυκ Ντεέν, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα των θεσμών της ΕΕ, όπως ο ρόλος του Προέδρου της Ένωσης, η πρόταση για Υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, ο ρόλος της Επιτροπής και το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Στη Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης υπάρχουν ήδη προτάσεις για την ενισχυμένη αμυντική συνεργασία, οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα κάποιες χώρες να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να αποτελέσουν ένα πρόκριμα κοινής άμυνας για την Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Σημαντική η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών

    Ο κ. Ντεέν συμμετείχε σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) με θέμα "Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης", στην οποία ήταν επίσης ομιλητές τα δύο μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, η ευρωβουλευτής κα Μ. Γιαννάκου και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π. Ιωακειμίδης.

    Ο κ. Ντεέν αναφέρθηκε στα μέχρι σήμερα δεδομένα των εργασιών της Συνέλευσης, εξηγώντας τη σημασία που έχει η συμμετοχή σε αυτήν, της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και των δέκα υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών.

    Η διεύρυνση της ΕΕ που σηματοδοτεί και τη διαδικασία ενοποίησης της Ευρώπης στη μεταψυχροπολεμική εποχή, δημιουργεί όμως, όπως επισήμανε, και το παράδοξο να οδηγηθεί η ΕΕ σε αδιέξοδο, καθώς οι θεσμοί της δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την ποσοτική και ποιοτική διεύρυνση. Και μάλιστα σε μία στιγμή όπου η ΕΕ δίνει εικόνα διαίρεσης με τον πόλεμο του Ιράκ.

    Μακρά η πορεία προς μια νέα Ευρώπη

    Το έργο της Συντακτικής Συνέλευσης δεν είναι εύκολο. Μέχρι στιγμής όμως ορισμένες επιλογές της, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση, ως κεκτημένο, για το μέλλον, αν δεν υπάρξει κατάληξη. Και ως κεκτημένο σήμερα μπορεί να θεωρηθεί η Συνέλευση Εργασίας για μία Συντακτική Συνθήκη που θα ενώσει όλες τις Συνθήκες της ΕΕ και θα οικοδομηθεί βάσει του μοντέλου των εθνικών συνταγμάτων. Γι' αυτό υπήρξε και η επιλογή, όπως εξήγησε ο ίδιος, της ενσωμάτωσης της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, καθώς επίσης και η επιλογή μιας ΕΕ χωρίς δομή πυλώνων.

    Ο δρόμος όμως πέρα από τα μέχρι στιγμής "κεκτημένα" είναι ακόμη μακρύς, καθώς υπάρχουν τέσσερα βασικά προβλήματα που ζητούν επίλυση. Αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ντεέν, είναι:

    1) η λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών, που πρέπει να είναι κανόνας με λίγες εξαιρέσεις, ώστε να μην παραλύσει τη λειτουργία της ΕΕ.

    2) ο καθορισμός του οικονομικού πλαισίου της ΕΕ ώστε να μη φθάσει η ΕΕ σε αδιέξοδο με την πολιτική των επιχορηγήσεων το 2006, ενδεχομένως με κάποιο ευρωπαϊκό φόρο με τον οποίο θα χρηματοδοτείται η βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

    3) ο καθορισμός του πλαισίου των εξωτερικών δράσεων και της αμυντικής πολιτικής

    4) το θέμα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

    Η δουλειά της Συντακτικής Συνέλευσης είναι μία εντατική εργασία που όπως τόνισε ο ίδιος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας.

    Ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της ΕΕ ή διακυβερνητική πολιτική; Το ερώτημα το έθεσε ευθέως η κ. Γιαννάκου εξηγώντας ότι η πλάστιγγα των πολλών κλίνει προς την κοινοτική πολιτική. Η ίδια τόνισε ότι για τη δημιουργία μίας ισχυρής Ευρώπης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραμεριστούν τα μικρά πολιτικά συμφέροντα καθώς οι λαοί είναι σήμερα διατεθειμένοι να προχωρήσουν μπροστά. Μία από τις μεγάλες μας υποχρεώσεις, όπως εξήγησε η ίδια, είναι να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε το βήμα για εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας. Η κ. Γιαννάκου τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος ενισχυμένης συνεργασίας που υιοθετήθηκε στην ΟΝΕ. Ο πόλεμος στο Ιράκ επιβάλλει την επιτάχυνση της ενοποίησης.

    Το αίτημα των πολιτών είναι περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη, τόνισε ο κ. Ιωακειμίδης, εξηγώντας ότι κατά συνέπεια επιβάλλεται και η επιτυχία της Συντακτικής Συνέλευσης η οποία μεχρι σήμερα είχε σημαντική πρόοδο. Ο ίδιος ανέπτυξε και τα βασικά σημεία της ελληνικής προσέγγισης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη της ΕΕ να μετεξελιχθεί σε πολιτική ένωση με ομοσπονδιακή κατεύθυνση και να αναπτυχθεί κάνοντας σεβαστό το κανονικό πρότυπο ολοκλήρωσης, αλλά και την ανάγκη να αποκτήσει Συντακτική Συνθήκη.

    [08] Νέο απειλητικό μήνυμα Λάντεν

    8/4/2003 9:50:00 μμ

    Νέα τρομοκρατικά χτυπήματα σε όλον τον κόσμο προαναγγέλλει με νέο του μήνυμα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και καλεί τους μουσουλμάνους να απαντήσουν στους Αμερικανούς και Βρετανούς με επιθέσεις αυτοκτονίας. "Η Τζιχάντ, στις χώρες που υποστηρίζουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ, είναι καθήκον σας" είπε χαρακτηριστικά προειδοποιώντας ότι μετά το Ιράκ, οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ιράν, της Σ. Αραβίας της Αιγύπτου και του Σουδάν.

    [09] Γ' Παγκόσμιο πόλεμο βλέπει λόγω Ιράκ ο Φελίπε Γκονζάλεθ

    8/4/2003 10:14:00 μμ

    Η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ, μπορεί να οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς θα προκαλέσει ένα δίχως προηγούμενο χάος. Αυτήν την εκτίμηση έκανε, παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο ''Απομνημονεύματα του Μέλλοντος, Σκέψεις για τον τρέχοντα χρόνο'', ο Φελίπε Γκονζάλεθ και τόνισε ότι οι Αμερικανοί δεν θα προσφέρουν ούτε τη σταθερότητα, αλλά ούτε και την ειρήνη στην περιοχή με τη λήξη του πολέμου. Περιέλαβε επίσης και την Ευρώπη ''στα θύματα αυτού του πολέμου'' υπογραμμίζοντας ότι ''θα περάσει καιρός μέχρι να αποκτήσει εκ νέου η Ευρώπη ένα ρωμαλέο πολιτικό όραμα''. Ο σοσιαλιστής Γκονζάλεθ είναι πολιτικός αντίπαλος του συντηρητικού πρωθυπουργού της Ισπανίας Αθνάρ, ένας από τους πρώτους ηγέτες που προσέφερε πλήρη υποστήριξη στην Ούασινγκτον για το θέμα του Ιράκ.

    [10] Επίσκεψη Στρο στη Γαλλία και την Ισπανία

    8/4/2003 8:17:00 μμ

    Συνομιλίες στο Παρίσι και στη συνέχεια στη Μαδρίτη, με τους ομολόγους του για το θέμα του Ιράκ θα έχει από τηνΤετάρτη, ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζακ Στρο. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ το πρωϊ της Τετάρτης θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, με τον οποίο θα συζητήσει για το το Ιράκ και τη μεταπολεμική συγκυρία. Στη Μαδρίτη ο Στρο θα έχει διαβουλεύσεις με την ομόλογό του Ανα Παλάθιο για τα ίδια θέματα. Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική κυβέρνηση υποστήριξε την αμερικανοβρετανική πολιτική για το Ιράκ και ο πρωθυπουργός Αθνάρ συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των Αζορών για το Ιράκ.

    [11] Γ. Συνέλευση ΣΕΤΕ: Ελληνικός Τουρισμός -Κρίση Ιράκ

    8/4/2003 9:03:00 μμ

    Το ποσό των 8,5 εκατομμυρίων Ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατομμύρια θα δοθούν για έκτακτη ειδική διαφήμιση και 1,5 εκατ. ευρώ για ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού, θα διατεθεί στον τουρισμό με αφορμή την κρίση στο Ιράκ. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Φωτογραφίζοντας τις διεθνείς δυσμενείς επιδράσεις που δέχεται ο ελληνικός τουρισμός, αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό των εξωκοινοτικών μεσογειακών χωρών λόγω του ισχυρού ευρώ, τη διεθνή οικονομική επιβράδυνση και κυρίως την οικονομική ύφεση στη Δ. Ευρώπη αλλά και την ανασφάλεια λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

    Υπέρ μίας Διυπουργικής Επιτροπής Τουρισμού ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε ξεπερασμένη άποψη, τη δημιουργία ενός υπουργείου Τουρισμού και ανέφερε ότι προτιμά μια Διυπουργική Επιτροπή Τουρισμού, μοντέλο που εφαρμόζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Σταύρος Ανδρεάδης, δήλωσε ότι απώλειες της φετινής χρονιάς λόγω του πολέμου του Ιράκ μπορούν να περιορισθούν, αρκεί να γίνει ο κατάλληλος συνδυασμός προβολής και άμεσης λήψης μέτρων μείωσης του κόστους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές.

    Ο ΣΕΤΕ, είπε ο κ.Ανδρεάδης, κατανοεί πλήρως την αγωνία που εξέφρασε προ ημερών ο ΣΕΒ για την μείωση του τουρισμού, διότι αυτή θα επηρεάσει αρνητικά ένα μεγάλο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων που είτε άμεσα, είτε έμμεσα επωφελούνται από τον τουρισμό όπως εταιρίες εξοπλισμού, κατασκευαστικές, βιομηχανίες τροφίμων-ποτών και άλλες.

    Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ

    Για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης πρόεδρος του ΣΕΤΕ, επανέλαβε τις προτάσεις ο κ.Ανδρεάδης επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΕΤΕ για μέτρα που μπορεί να λειτουργήσουν θετικά στην προσέλκυση της ζήτησης, όσο διαρκεί η κρίση:

    Κατάργηση του φόρου αεροδρομίων Μειώσεις στα τέλη αεροδρομίων και στα τέλη διέλευσης εναέριου χώρου Μειώσεις των τελών παρεπιδημούντων Μειώσεις τιμών εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους Ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών.

    [12] Αυξηση επιδόματος για τους μακροχρόνια ανέργους

    8/4/2003 8:10:00 μμ

    Κατά 33% αυξάνεται το επίδομα ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους με στόχο την επιδότηση περισσότερων ανέργων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην σχετική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η αύξηση του επιδόματος από 150 σε 200 ευρώ το μήνα για τους μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 45 έως 65 ετών. Παράλληλα, αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα που πρέπει να έχουν οι άνεργοι προκειμένου να επιδοτηθούν, ενώ προβλέπεται προσαύξηση του πλαφόν εισοδήματος, ύψους 587 ευρώ για κάθε παιδί.

    Καταβολή ενίσχυσης στις οικογένειες των θυμάτων στη Σωληνουργεία Κορίνθου

    Στο μεταξύ την Τρίτη, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ αποφάσισε την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης ύψους 15.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα.

    Εκτός από την οικονομική ενίσχυση, οι οικογένειες των θυμάτων, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας, εφόσον το επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν κατ' εξαίρεση στα στεγαστικά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 April 2003 - 20:54:53 UTC