Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξόφληση των φαρμακοποιών μέχρι το τέλος του μήνα
  • [02] Απάντηση Β. Παπανδρέου στον Ντένις Όσβαλντ
  • [03] Την επίλυση του Κυπριακού συζήτησαν Σημίτης-Ερντογάν
  • [04] Μέτρα αναβάθμισης των συγκοινωνιών
  • [05] Αλλαγές στην ποινική νομοθεσία ανηλίκων
  • [06] Αργύρης: Ταχεία η καταβολή των γεωργικών αποζημιώσεων
  • [07] Βουλευτές ζητούν μεταφορά τραυματιών από Ιράκ στην Ελλάδα
  • [08] Καβάλα: Αλλοδαπός πέθανε από το δριμύ ψύχος
  • [09] ''Λυπούμαστε για τους νεκρούς δημοσιογράφους'', λέει ο Μίλερ
  • [10] Θερμό καλωσόρισμα του ευρωκοινοβουλίου στα νέα κράτη-μέλη
  • [11] Προβληματισμός για τον Πόλεμο στη Διαβαλκανική Σύνοδο
  • [12] Χορήγηση άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ιράκ
  • [13] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-Μέϊτζορ για την πορεία της Ε.Ε.
  • [14] Ισχυρός σεισμός στην Ινδία - Αγνωστο το μέγεθος του
  • [15] Τέλος εποχής
  • [16] Επαναστάτες με αιτία οι Ισπανοί δημοσιογράφοι
  • [17] Επιφυλακτικοί Τζορτζ Μπους και Ντικ Τσένεϊ
  • [18] Συμφωνία Στρο-ντε Βιλπέν για τον ρόλο του ΟΗΕ
  • [19] Αναστολή δράσης του Ερυθρού Σταυρού στο Ιράκ
  • [20] ''Προ πολλού σχεδιασμένος ο πόλεμος'' λέει ο Χ. Μπλιξ
  • [21] Μέσω Internet οι δηλώσεις όσων τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας
  • [22] Μεγάλη αύξηση δαπανών υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία
  • [23] Προχωρά το θέμα πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης
  • [24] 'Ανησυχίες' ανέβασαν τις τιμές του 'μαύρου χρυσού'
  • [25] Την Παρασκευή ανακοινώνει την αποστολή ο Ιακώβου
  • [26] UEFA: Οι πρώτοι αγώνες της ημιτελικής φάσης
  • [27] ''Liquid Forms'' στην Τεχνόπολη
  • [28] Δ. Βύρωνα: Τα παιδιά υποδέχονται την Ολυμπιάδα
  • [29] Στη κορυφή της ''τεχνολογίας'' η Σουηδία
  • [30] Αγωγός μικροκυματικής ακτινοβολίας τα hands-free

    [01] Εξόφληση των φαρμακοποιών μέχρι το τέλος του μήνα

    9/4/2003 7:24:00 μμ

    Να σταματήσουν την απεργία ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αθήνας και του Πειραιά, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Φλωρίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους τους, καθώς όπως ανέφερε, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξοφλούνται οι φαρμακοποιοί μέσα σε διάστημα 30 έως 45 ημερών από τη λήψη των συνταγών. Ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι τα φαρμακεία της επαρχίας έχουν εξοφληθεί κανονικά μέχρι και τον Φεβρουάριο, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εξοφληθούν και οι αντίστοιχες οφειλές προς τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά. Το πρόβλημα της μη χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου έχει πάρει διαστάσεις, καθώς η απεργία των φαρμακοποιών έχει μπει στη δεύτερη εβδομάδα.

    [02] Απάντηση Β. Παπανδρέου στον Ντένις Όσβαλντ

    9/4/2003 7:03:00 μμ

    Το σύνολο των έργων στην Αττική βρίσκεται και σήμερα στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών της ΔΟΕ."Η προετοιμασία για την Ολυμπιάδα είναι πολύ καλή. Προβλήματα θα υπάρχουν όμως μέχρι και την τελευταία ώρα, όπως συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις" δήλωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ντένις Όσβαλντ ο οποίος έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε ορισμένα έργα. Χθες, κατά την πρώτη μέρα επιθεωρήσεων, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ, διαπίστωσε σε σχέση με το Νοέμβριο, εντυπωσιακή πρόοδο σε όλα τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel έκανε λόγο για καθυστερήσεις αλλά και για προχειρότητα σε πολλά ολυμπιακά έργα.

    Β. Παπανδρέου: Τα πράγματα προχωρούν πολύ καλά

    Απαντώντας στις δηλώσεις Οσβαλντ, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τόνισε ότι και στο Σίδνει, η πόλη που είχε την πιο καλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι σήμερα, υπήρξαν πολλά προβλήματα και απρόοπτα μέχρι και την τελευταία στιγμή.

    Συγκρίνοντας την κατάσταση που επικρατούσε πριν από δυο χρόνια με το σήμερα, η υπουργός χαρακτήρισε άδικη την αγωνία του αξιωματούχου της ΔΟΕ.

    "Δεν γνωρίζω ποια ήταν η σκοπιμότητα των δηλώσεων Οσβαλντ. Τα πράγματα προχωρούν πάρα πολύ καλά. Αν μας το έλεγε αυτό πριν από δυο χρόνια θα είχε απόλυτο δίκιο." είπε χαρακτηριστικά.

    Σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού

    Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ, της προέδρου του "Αθήνα 2004" Γιάννας Αγγελοπούλου και του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Λίγο νωρίτερα, ο Όσβαλντ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένται αύριο, η συνάντηση του Ντένις Όσβαλντ με τον πρωθυπουργό.

    [03] Την επίλυση του Κυπριακού συζήτησαν Σημίτης-Ερντογάν

    9/4/2003 6:21:00 μμ

    Στην διαπίστωση ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι απαραίτητη, κατάληξαν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μετά την συνάντησή τους στο Βελιγράδι, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την συνεργασία των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου Ανάν, ενώ ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να βοηθήσουν στις προσπάθειες και αν το σχέδιο Ανάν με κάποιες αλλαγές ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, τότε να αποτελέσει βάση για την επίλυση του Κυπριακού.

    Και το Ιράκ επί τάπητος

    Αναφερόμενοι στο Ιρακινό, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και στην πολιτική και στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, ότι είναι αναγκαίο να μην υπάρξει αλλαγή των συνόρων και ότι κάθε λύση πρέπει να συμβάλλει στην εγκαθίδρυση της ειρήνης.

    [04] Μέτρα αναβάθμισης των συγκοινωνιών

    Πηγή: ΑΠΕ 9/4/2003 4:01:00 μμ

    Το πρόγραμμα ανάπτυξης των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, κάνοντας παράλληλα ένα μίνι απολογισμό της πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο στον τομέα αυτό. Όπως τόνισε ο υπουργός η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με βασικές προτεραιότητες την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν, την εξυπηρέτηση του πολίτη και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αθήνας. Στόχος είναι να αυξηθούν κατά περίπου ένα εκατομμύριο την ημέρα, οι μετακινούμενοι με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και από 2,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα, στα μέσα του 2004 να αυξηθούν σε 3,5 εκατομμύρια επιβάτες. Αυτό, κατά τον υπουργό, θα επιτευχθεί με τη λειτουργία του Τράμ, του προαστιακού σιδηροδρόμου, την επέκταση του μετρό, την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των ΗΣΑΠ και την επέκταση των λεωφορειολωρίδων.

    Μέτρα για τις λεωφορειολωρίδες

    Ειδικά για τις λεωφορειολωρίδες ο κ. Βερελής τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2003 θα έχουν συνολικό μήκος 55 χιλιομέτρων, αν και παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε ότι αφορά την αύξηση της ταχύτητας των λεωφορείων και αυτό γιατί υπάρχει αυξημένη παραβατικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφονται 100 παραβάσεις ανά ώρα.

    Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, θα διατεθούν πέντε περιπολικά της Τροχαίας που θα επιτηρούν τους λεωφορειόδρομους.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα αστυνομεύονται στο εξής, κατά τα πρότυπα του Μετρό και οι 24 σταθμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, που ανακαινίζονται.

    Σημείωσε ακόμη ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ανέλαβε να κάνει μελέτη για την ποιότητα των αστικών συγκοινωνιών, μετρώντας δείκτες όπως αριθμός επιβατών, πλήθος και ακρίβεια δρομολογίων, καθαριότητα οχημάτων, ευκολία αγοράς εισιτηρίων και καρτών και μέση ωριαία ταχύτητα.

    Σε ''καλό δρόμο'' τα έργα

    Αναφερόμενος στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Βερελής είπε:

    - Για το Τράμ μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των γραμμών, ενώ τον άλλο μήνα θα έλθει στην Αθήνα το πρώτο όχημα.

    - Μέχρι το Μάϊο του 2004 θα έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του αεροδρομίου των Σπάτων με την Αθήνα, μέσω του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

    - Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες επέκτασης του Μετρό, ενώ σύντομα θα δοθεί στην κυκλοφορία ο σταθμός στο Μοναστηράκι.

    - Επέκταση των δρομολογίων του ΟΑΣΑ μέχρι τη Σαρωνίδα με εισιτήριο 1,20 ευρώ.

    - Για τα ταξί καθορίστηκαν ήδη οι πρώτες 10 πιάτσες ενώ ειδική επιτροπή μελετά το θέμα.

    Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία των οργανισμών που έχουν σχέση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο κ. Βερελής είπε ότι με εξαίρεση το Μετρό που το 2002 εμφάνισε πλεόνασμα 5,5 δισ δρχ, τα υπόλοιπα μέσα έχουν έλλειμμα, γεγονός που οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης για διατήρηση του εισιτηρίου σε χαμηλά επίπεδα.

    Ως προς τα ποσοστά των επιβατών που μετακινούνται καθημερινώς, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συν τα δίκυκλα, πραγματοποιείται το 50% των μετακινήσεων ημερησίως.

    [05] Αλλαγές στην ποινική νομοθεσία ανηλίκων

    9/4/2003 2:35:00 μμ

    Δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση της ποινικής νομοθεσίας ανηλίκων. Στο σχέδιο, που επεξεργάστηκε ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ευάγγελο Κρουσταλλάκη, δίνεται έμφαση στην πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη των ανήλικων παραβατών ηλικίας από 8 ως 18 ετών. Όπως επισήμανε ο κ. Πετσάλνικος η φιλοσοφία των νέων ρυθμίσεων είναι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων κυρίως με μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη και στη φροντίδα για κοινωνική επανένταξη των ανηλίκων. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επιδιώκεται ο κατά το δυνατόν περιορισμός του εγκλεισμού των ανηλίκων στα καταστήματα κράτησης ως κυρωτικό μέτρο.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ως ανήλικοι θεωρούνται πλέον όσοι κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης έχουν ηλικία μεταξύ 8ου και 18ου έτους συμπληρωμένου, χωρίς δηλαδή διάκριση μεταξύ παιδιών και εφήβων. Σημειωτέον ότι με βάση την ισχύουσα ποινική νομοθεσία ανήλικος θεωρείται ο δράστης μέχρι την ηλικία των 17 ετών. Δηλαδή γίνεται αύξηση του ορίου κατά ένα έτος.

    Επίσης με το νομοσχέδιο εισάγονται νέες ρυθμίσεις όπως η ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια, η διαμεσολάβηση μεταξύ δράστη και θύματος μέσω της υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων για έκφραση συγγνώμης του ανήλικου προς το θύμα και για την εξώδικη διευθέτηση των συνεπειών της πράξης. Επίσης προβλέπεται η αποζημίωση του θύματος και η κατά άλλο τρόπο άρση ή μείωση των συνεπειών της πράξης από τον ανήλικο, η παροχή κοινωφελούς υπηρεσίας, η παρακολούθηση κοινωνικοψοχολογικών προγραμμάτων, ή ειδικών προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής (αφορά τους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) η φοίτηση σε επαγγελματικές σχολές.

    Παράλληλα εισάγεται η αυτοδίκαιη παύση των αναμορφωτικών μέτρων μόλις ο ανήλικος συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, αντί του 20ουύ που είναι σήμερα.

    Εξάλλου καθορίζονται με πληρέστερο τρόπο οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ανήλικος παραβάτης εμφανίζει σοβαρά ψυχικά, ή σωματικά προβλήματα και εισάγεται ο θεσμός της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

    Επιπλέον, σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθίστανται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την υπό όρους απόλυση των ανηλίκων, έτσι ώστε ο χρόνος δοκιμασίας να μην υπερβαίνει το ύψος του υπόλοιπου της ποινής που πρέπει να εκτιθεί, ενώ θεσπίζονται ειδικές ευνοϊκές διατάξεις για ανηλίκους που η παραβατικότητά τους έχει σχέση με τα ναρκωτικά.

    Ως προς τα τελευταία υπάρχει η δυνατότητα απόλυσης του ανηλίκου και πριν από την έκτιση του μισού της ποινής, εφόσον ο ανήλικος παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα εντός της φυλακής και προσκομίσει βεβαίωση απεξάρτησης. Ακόμα παρέχεται στον εισαγγελέα η δυνατότητα να απέχει από την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος ανηλίκου και του παρέχεται συγχρόνως η δυνατότητα να επιβάλει ένα από τα προβλεπόμενα εναλλακτικά μέτρα για ανηλίκους όπως είναι η προσφορά κοινωφελούς εργασίας κλπ.

    Τέλος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο η προσωρινή κράτηση ανηλίκου μπορεί να επιβληθεί εφόσον έχει συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας του και εφόσον αδυνατεί να πληρώσει την εγγύηση που θα του επιβληθεί.

    [06] Αργύρης: Ταχεία η καταβολή των γεωργικών αποζημιώσεων

    9/4/2003 5:06:00 μμ

    Την ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες της Β. Ελλάδας των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον παγετό των τελευταίων ημερών υποσχέθηκε ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του υπουργείου και του ΕΛΓΑ στους νομούς της Β. Ελλάδας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί τα οπωροφόρα δένδρα της περιοχής. Την ίδια ώρα στα 3 δις δραχμές υπολογίζεται η άμεση ζημιά --όπως εκτιμούν οι παραγωγοί του Βελβεντού-- την οποία υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες τους μετά την χιονόπτωση και τον παγετό των προηγούμενων ημερών σύμφωνα με δηλώσεις στο δίκτυο της ΕΡΑ του δημάρχου Βελβεντού κ. Μανόλη Στεργίου.

    Ζημιές πολλών δις σε καλλιέργειες από τον παγετό

    Την Τρίτη έγινε ευρεία σύσκεψη στο δήμο Βελβεντού προκειμένου να εξεταστούν τρόποι αποζημίωσης των παραγωγών οι οποίοι εκτιμούν την ζημιά τους σε ποσοστό 100% αφού τα δέντρα βρισκόταν σε περίοδο ανθοφορίας.

    Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις δένδροκαλλιέργειες σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπως στην Εορδαία, στην Καστοριά, στην Φλώρινα και στα Γρεβενά όπως επισήμανε μιλώντας στο Δίκτυο της ΕΡΑ ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Δυτική Μακεδονία κ. Θωμάς Παπαγιώτας. Συμπλήρωσε, δε, πως θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τους γεωπόνους του Οργανισμού.

    Στο μεταξύ την δέσμευση του ότι θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τον παγετό την περίοδο που θα πληρώνονταν για την παραγωγή τους οι αγρότες επανέλαβε την Τρίτη από την Βέροια όπου βρέθηκε ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Ευάγγελος Αργύρης.

    Μιλώντας στο Δίκτυο της ΕΡΑ ο υφυπουργός Γεωργίας τόνισε πως οι καταστροφές σε πολλούς νομούς είναι σχεδόν ολοκληρωτικές ενώ επισήμανε πως άμεσα θα καταγραφούν από τον ΕΛΓΑ.

    Στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου Δράμας τα πάντα εξακολουθούν να είναι ''παγωμένα'', ενώ ο υδράργυρος είχε πέσει το πρωί στους -10 βαθμούς. Τόσο στον ομώνυμο δήμο του Νευροκοπίου, όσο και στα 16 χωριά και οικισμούς της περιοχής υπάρχει παχύ στρώμα πάγου από το χιόνι. Έχουν προκληθεί καταστροφές στη σπορά της πατάτας σε μεγάλη έκταση.

    Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Κοζάνης. Αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό οδικό δίκτυο των Νομών Γρεβενών και Καστοριάς, ενώ παραμένει κλειστός ο δρόμος από Καστοριά προς Φλώρινα, μέσω Βιτσίου. Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν την Τετάρτη κλειστά, ενώ της δευτεροβάθμιας άνοιξαν στις 10 το πρωί μετά από απόφαση του Νομάρχη Γρεβενών κ. Ρίγγου.

    [07] Βουλευτές ζητούν μεταφορά τραυματιών από Ιράκ στην Ελλάδα

    9/4/2003 4:48:00 μμ

    Υπέρ της περίθαλψης τραυματιών από το Ιράκ σε ελληνικά νοσοκομεία τάσσονται 25 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με ερώτηση τους που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Κ. Στεφανή, οι βουλευτές σημειώνουν ότι τα νοσοκομεία της Βαγδάτης στερούνται πλέον των απαραίτητων αναλώσιμων ιατρικών υλικών προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων με αποτέλεσμα "πολλοί τραυματίες να χάνονται ενώ θα μπορούσαν να σωθούν αν αντιμετωπίζονταν χειρουργικά και ελάμβαναν τα κατάλληλα θεραπευτικά σκευάσματα". Οι βουλευτές αναφέρονται στις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι πολίτες, η εκκλησία, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και μεταφέρουν την πρόθεση ιδιωτικών θεραπευτηρίων "να στήσουν μια γέφυρα σωτηρίας ώστε να προωθηθούν εδώ πολλοί τραυματίες, που έχουν ανάγκη χειρουργικής αποκατάστασης, επανεγχειρήσεων". Ανάμεσα στους βουλευτές που υπογράφουν και γιατροί, όπως οι: Αθανάσιος Γιαννόπουλος και Δημήτρης Κρεμαστινός.

    [08] Καβάλα: Αλλοδαπός πέθανε από το δριμύ ψύχος

    9/4/2003 2:10:00 μμ

    Νεκρός βρέθηκε την Τρίτη μέσα σε κοντέινερ σε περιοχή δυτικά της Καβάλας ο Αιγύπτιος Χαμίζ Καντού του Ιμπραήμ, 72 χρόνων. Ο αλλοδαπός εργαζόταν στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας και ο θάνατός του επήλθε από τον παγετό που επικρατούσε στην περιοχή. Ο Αιγύπτιος δεν άντεξε το δριμύ ψύχος, με αποτέλεσμα να υποστεί καρδιακή ανακοπή και να εκπνεύσει αβοήθητος. Αστυνομικοί, που ανέλαβαν την προανάκριση, διαπίστωσαν ότι ο Αιγύπτιος δεν έφερε ίχνη κακοποίησης στο σώμα και το πρόσωπο του και φυσικά αποκλείσθηκε η εγκληματική ενέργεια.

    [09] ''Λυπούμαστε για τους νεκρούς δημοσιογράφους'', λέει ο Μίλερ

    9/4/2003 2:01:00 μμ

    Θέματα της Ελληνικής Προεδρίας καθώς και ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του Ιράκ, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Σε ερώτηση για το χτύπημα των συμμαχικών δυνάμεων, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών δημοσιογράφων, ο κ. Μίλερ απάντησε ότι για το θέμα αυτό έχουν γίνει πολλά σχόλια, θα περιοριστώ στο να εκφράσουμε τη λύπη μας για την απώλεια ανθρώπων. Νωρίτερα ο κ. Παπαντωνίου συναντήθηκε με το Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα κ. Μπορτσανίκωφ με τον οποίο επίσης αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Ιράκ. Σήμερα, Τετάρτη, υπογράφηκε στο υπουργείο Αμυνας η σύμβαση για την αγορά των νέων συστημάτων αυτοπροστασίας για τα εξήντα νέα F-16.

    [10] Θερμό καλωσόρισμα του ευρωκοινοβουλίου στα νέα κράτη-μέλη

    9/4/2003 3:53:00 μμ

    Με σημαντικές πλειοψηφίες και για τα 10 υποψήφια νέα κράτη, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα τις 10 αντίστοιχες εκθέσεις για την ένταξη των νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικά για την Κύπρο οι ψηφίσαντες ήταν 562, με 507 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 26 αποχές. Μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε την συντριπτική πλειοψηφία των θετικών ψήφων για όλες τις χώρες πράγμα λέγοντας ότι πρόκειται για μία αποφασιστική επιλογή του Σώματος να δοθεί τέλος στο διχασμό της Ευρώπης κατά τον ''βάρβαρο 20ο αιώνα'' και να οικοδομηθεί μία νέα Ευρώπη για τον 21ο αιώνα και το μέλλον. Να σημειώσουμε ότι λίγο πριν από την ψηφοφορία ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος κ. Γκίντερ Φερχόϊγκεν, έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό χαρακτηρίζοντας λυπηρό το γεγονός ότι δεν επετεύχθη πολιτική επίλυση, για να προσθέσει ότι η ΕΕ δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες.

    Ειδική αναφορά στην Κύπρο

    Ειδικότερα ο Επίτροπος κ. Γκίντερ Φερχόϊγκεν δήλωσε ότι :

    ''Για άλλη μία φορά, θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι είμαστε μερικά εκατοστά μόλις από τον στόχο χωρίς όμως τελικά να βρούμε την πολιτική λύση για το Κυπριακό. Ποτέ δεν υπήρξαν τόσο τεράστιες ευκαιρίες, τόσο σαφείς πιθανότητες για επίλυση του κυπριακού ζητήματος όσο σήμερα.

    Ωστόσο δεν θα πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες και θα υπογραμμίσω για άλλη μία φορά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την υποστήριξη που προσφέρει στα Ηνωμένα Έθνη για την ανεύρεση μιας συναινετικής και διαρκούς λύσης στο κυπριακό. Θα υποστηρίξουμε επίσης την ανάπτυξη κάθε είδους προγραμμάτων για την εξομάλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων ώστε να οικοδομηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων".

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο κ. Φερχόϊγκεν υπενθύμισε ότι το 1999 άνοιξε στο Ελσίνκι η θύρα για την Τουρκία. Η Κοπεγχάγη έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο, έναν πολιτικό ''οδικό χάρτη'' στην Τουρκία, ενώ στο τέλος του επομένου χρόνου θα πρέπει ν' αποφασισθεί εάν θα πληροί τις πολιτικές προϋποθέσεις για την ένταξη.

    Εγώ ενθαρρύνω από τη θέση αυτή την Τουρκία - είπε ο Επίτροπος- να διατηρήσει τον προσανατολισμό της προς την Ευρώπη, η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει μία απάντηση δίκαιη και αντικειμενική.

    Για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ο κ. Φερχόϊγκεν είπε ότι εφόσον ενταχθούν τα 10 πρώτα κράτη θα συνεχισθούν οι ομιλίες και οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες αυτές ώστε σύντομα η ΕΕ να έχει 27 κράτη μέλη.

    Τα δε Βαλκανικά κράτη θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους μέσα από την προοπτική που έχουν χαράξει υπέρ της Ευρώπης, κατέληξε ο κ. Φερχόϊγκεν.

    Οι θετικές ψήφοι που συγκέντρωσαν οι χώρες κατά σειρά ψηφοφορίας έχουν ως εξής :

    Τσεχία 408 Εσθονία 520 Κύπρος 507 Λετονία 522 Λιθουνία 521 Ουγγαρία 522 Μάλτα 521 Πολωνία 509 Σλοβενία 522 Σλοβακία 521

    Το σύνολο των ψηφισάντων κυμάνθηκε μεταξύ 562 και 568.

    [11] Προβληματισμός για τον Πόλεμο στη Διαβαλκανική Σύνοδο

    9/4/2003 2:41:00 μμ

    Τη λύπη του για το γεγονός ότι οι προσπάθειες της ΕΕ για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ αποδείχθηκαν ατελέσφορες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απευθυνόμενος στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στην έκτη Διαβαλκανική Διάσκεψη στο Βελιγράδι. Ταυτόχρονα ο κ. Σημίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη στο Ιράκ θα τελειώσει σύντομα, ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα να διαδραματίσει ο ΟΗΕ σημαντικό ρόλο στη μεταπολεμική περίοδο. Στις 15.30 ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του. Τη διάσκεψη παρακολουθούν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο Γ.Γ. του ΟΑΣΕ Γιαν Κούμπις και ο βοηθός Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γκίντερ Aντενμπουργκ. Τη σύνοδο απασχολούν επίσης θέματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ν/Α Ευρώπης και συγκεκριμένα η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, η συνεργασία στους τομείς ενέργειας, συγκοινωνιών, επικοινωνιών όπως επίσης και η εξολόθρευση του οργανωμένου εγκλήματος.

    ''Ηγετικός ο ρόλος του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ''

    ''Πρέπει όλοι να παραμείνουμε δεσμευμένοι για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας στο Ιράκ καθώς και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας", ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σημίτης.

    Πρόσθεσε, δε ότι είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ο θεμελιώδης ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. "Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τον ηγετικό ρόλο στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και να εμπλακούν ενεργά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση του Ιράκ", επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Αναφορικά με την περιοχή των Βαλκανίων ο κ. Σημίτης είπε ότι το μέλλον της είναι στην Ευρώπη και η ΕΕ θα παρέχει κάθε υποστήριξη για την πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα στην ΕΕ θα προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων. Στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης στις 21 Ιουνίου, ανέφερε ο κ. Σημίτης, θα στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι τα Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ και θα υποστηριχθεί κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση σταθερότητας και ανάπτυξης της περιοχής. Ο κ. Σημίτης ανέδειξε την εξολόθρευση του οργανωμένου εγκλήματος ως θέμα καίριας σημασίας και επεσήμανε ότι αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με την ΕΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του επεσήμανε επίσης την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής στους τομείς ενέργειας, συγκοινωνιών και επικοινωνιών.

    Ατυπη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Βαλκανικής

    Το βράδυ της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών χωρών της Βαλκανικής όπου εξετάστηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τους ομολόγους του των βαλκανικών χωρών για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα στην Ε.Ε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των κρατών της περιοχής.

    Μετά το τέλος των εργασιών ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι η ενταξιακή πορεία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην Ε.Ε.

    Για το λόγο αυτό, είπε ο κ. Παπανδρέου, στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Ελληνικής προεδρίας, οι ηγέτες της Ε.Ε θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των χωρών των Βαλκανίων.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου από την Τουρκία, για τη θέση της Ελλάδας στο Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου τόνισε: ''Οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με βάση το σχέδιο Ανάν''.

    [12] Χορήγηση άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ιράκ

    9/4/2003 3:57:00 μμ

    Τη χορήγηση άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 9,5 εκατ. ευρώ για το Ιράκ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Η βοήθεια αυτή αποτελεί τμήμα της ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 21 εκατ. ευρώ, που είχε ανακοινώσει ότι θα προσφέρει η Επιτροπή στις 20 Μαρτίου για τα θύματα του πολέμου στο Ιράκ. Όπως ανακοινώθηκε, η ενίσχυση αυτή θα διατεθεί μέσα από την υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).

    Δίαυλος ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ

    Ειδικότερα, 5 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν στη διεθνή επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και για επισκευές στο σύστημα υδροδότησης και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις σε μεγάλες πόλεις. Από τη βοήθεια αυτή αναμένεται να επωφεληθούν τρία εκατ. πολίτες.

    Επίσης, 2 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν στη UNICEF για την παροχή ύδατος, την ανοικοδόμηση υγειονομικών κέντρων και νοσοκομείων στο κέντρο και στο νότιο τμήμα της χώρας. Προβλέπεται ότι 500.000 πολίτες θα επωφεληθούν από τη βοήθεια αυτή.

    Από την ίδια βοήθεια της Επιτροπής, 1,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στη μη κυβερνητική οργάνωση CARE για την παροχή ύδατος στην περιοχή της Βαγδάτης - αναμένεται να επωφεληθούν 200.000 άτομα.

    Παράλληλα, 500.000 ευρώ θα χορηγηθούν στη μη κυβερνητική οργάνωση "Πρώτες Βοήθειες" για επανορθώσεις σε νοσοκομεία και υγειονομικά κτίρια στη Βαγδάτη, για την ανακούφιση 20.000 αμάχων.

    Τέλος, 500.000 ευρώ θα διατεθούν στη μη κυβερνητική οργάνωση "OCHA" για τη δημιουργία γραφείων στην Τουρκία, την Ιορδανία, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ιράν.

    [13] Συνάντηση Χριστοδουλάκη-Μέϊτζορ για την πορεία της Ε.Ε.

    9/4/2003 2:45:00 μμ

    Η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η διεύρυνση της ΕΕ και ιδιαίτερα η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη με τον πρώην πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τζόν Μέϊτζορ. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Μέϊτζορ είπε ότι η διεύρυνση της ΕΕ με τις δέκα νέες χώρες είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και καλωσόρισε το γεγονός αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ. Από την ελληνική πλευρά επισημάνθηκε ότι η ανασυγκρότηση δεν αποτελεί μόνο μια διαδικασία αποκατάστασης των υποδομών στο Ιράκ αλλά και των θεσμών και του πολιτικού συστήματος έτσι ώστε να υπάρξει ομαλή πορεία της χώρας αυτής στο μέλλον.

    [14] Ισχυρός σεισμός στην Ινδία - Αγνωστο το μέγεθος του

    9/4/2003 5:35:00 μμ

    Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε σήμερα το Νέο Δελχί, αλλά δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίσημη ανακοίνωση ούτε για το μέγεθός αλλά ούτε και για το αν υπάρχουν ζημιές ή θύματα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ισχυρές σεισμικές δονήσεις έγιναν νωρίτερα σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας της Ινδίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

    [15] Τέλος εποχής

    9/4/2003 7:59:00 μμ

    Κλίμα κατάρρευσης του καθεστώτος Σαντάμ, επικρατεί στην Βαγδάτη, καθώς αμερικανικά άρματα μάχης βρίσκονται στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Οι πολίτες της πρωτεύουσας αποκαθηλώνουν τα σύμβολα της εξουσίας του Σαντάμ Χουσεΐν, χάος και λεηλασίες επικρατούν στην πόλη, με εμφανή την απουσία του ιρακινού κρατικού μηχανισμού. Την ίδια ώρα στη συνεχίζονται οι αψιμαχίες και οι μάχες στην περιφέρεια της πόλης καθώς εκρήξεις σημειώθηκαν στη δυτική όχθη του Τίγρη. Ασφαλές το κέντρο της Βαγδάτης, λέει ο Αμερικανός διοικητής. Ανάμεικτη η αντίδραση των Ιρακινών στην αμερικανική παρουσία. Επευφημίες πανηγυρισμοί, αλλά και διαδηλώσεις. Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία. Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα. Καθ οδόν προς το Ιράκ 70 φορτηγά της UNICEF, με ιατροφαρμακευτικό υλικό.

    Στο κέντρο της πόλης οι αμερικανικές δυνάμεις

    Ο στρατηγός Μπάφορντ Μπλάουντ, επικεφαλής της Τρίτης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ που είναι στη Βαγδάτη, προέβλεψε ότι "είναι θέμα μερικών ημερών" η λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων τόσο στο νότιο Ιράκ όσο και στη Βαγδάτη, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ελέγχουν τις κεντρικές συνοικίες της Βαγδάτης, αλλά όχι όλες τις συνοικίες.

    Ο Αμερικανός στρατηγός, επισήμανε επίσης ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν πλέον όλα τα κυβερνητικά κτήρια και ότι δεν υπάρχει πλέον εκπρόσωπος της κυβέρνησης που να μπορεί να κάνει δηλώσεις για λογαριασμό της.

    Νωρίτερα, τα άρματα μάχης και οι πεζοναύτες προχωρούσαν ανενόχλητοι στους δρόμους της συνοικίας Σαντάμ Σίτι. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι οι αμερικανοί έφτασαν και στο νοσοκομεία αλ Κίντα λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Βαγδάτης.

    Βρετανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η μάχη της Βαγδάτης έχει περάσει σε μια άλλη φάση, αυτή της απευθείας σύγκρουσης των στρατιωτών με τοπικούς θύλακες αντίστασης.

    Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι η μάχη για την κατάληψη της πρωτεύουσας και την ανατροπή του καθεστώτος έχει τελειώσει. "Ενδεχομένως μας περιμένουν και άλλες σκληρές μάχες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, άλλοι δύο αεροπόροι αγνοούνται μετά την πτώση μαχητικού αεροσκάφους F-16, ενώ ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των αμερικανών αιχμαλώτων.

    Αδειάζουν τα κυβερνητικά κτίρια οι πολίτες

    Οι σκηνές που μεταδίδουν τα πρακτορεία ήταν αδιανόητες πριν από μόλις λίγες εβδομάδες στη Βαγδάτη, και όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές δείχνουν ότι ο έλεγχος του καθεστώτος έχει καταρρεύσει.

    Δεκάδες ιρακινοί λεηλάτησαν τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στο ξενοδοχείο Κανάλ στα ανατολικά της πόλης.

    Απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδει ότι το επταόροφο κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ιράκ στη Βαγδάτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο γιός του Σαντάμ Ουντάι, είναι παραδομένο στις φλόγες, ενώ στους κήπους του μεγάρου ομάδες Ιρακινών σπεύδουν να αρπάξουν ό,τι πέφτει στο χέρι τους, δείγμα της πλήρους απουσίας των αρχών στο δημόσιο αυτό κτίριο.

    Τα πλήθη λεηλάτησαν το υπουργείο Υδρευσης και το υπουργείο Εσωτερικών, απ' όπου αφαίρεσαν έπιπλα και ό,τι άλλο μπόρεσαν να μεταφέρουν.

    Τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι ιρακινοί στρατιώτες που βρίσκονταν τις προηγούμενες ημέρες στους δρόμους έχουν εξαφανιστεί όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Reuters.

    Η Βρετανία ανακοίνωσε μάλιστα επισήμως ότι ο έλεγχος και η διοίκηση του καθεστώτος στη Βαγδάτη δείχνει να καταρρέει.

    Το Ιράκ έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο ο απλός λαός άρχισε να συνειδητοποιεί πως η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν έχει τελειώσει, δήλωσε ο Αμερικανός ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρούκς από την Κεντρική Διοίκηση στο Κατάρ.

    Ένα άλλο γεγονός που σηματοδοτεί την ημέρα ήταν η επανάληψη της μετάδοσης εκπομπών του κρατικού ραδιοσταθμού της Βαγδάτης. Παρά το γεγονός ότι ο σταθμός δεν έχει ακόμη σταθερό σήμα μεταδίδει πατριωτικά τραγούδια. Οι μεταδόσεις της κρατικής τηλεόρασης και του κρατικού ραδιοφώνου είχαν σταματήσει την Τρίτη μετά από τους βομβαρδισμούς αεροσκαφών των αγγλοαμερικανικών δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων επικοινωνιών.

    Μάχες στο βόρειο Ιράκ-Λεηλασίες στη Βασόρα

    Ορεινή περιοχή στρατηγικής σημασίας κατάλαβαν αμερικανοί και κούρδοι στρατιώτες κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, που εξακολουθούν να υπερασπίζονται οι ιρακινοί.

    Με τον φόβο ότι καθώς η Βαγδάτη πέφτει ολοκληρωτικά στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων, ο Σαντάμ μπορεί να προσπαθήσει να στήσει ένα ''τελευταίο οχυρό'' στο χωριό του, αμερικανικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον ιρακινών θέσεων γύρω από την πόλη Τικρίτ.

    Στο νότο και τη Βασόρα, συνεχίζονται οι λεηλασίες και τα βρετανικά στρατεύματα προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη ορίζοντας διοικητή της πόλης έναν σεϊχη από την περιοχή.

    [16] Επαναστάτες με αιτία οι Ισπανοί δημοσιογράφοι

    Αννίτα Πασχαλινού 9/4/2003 7:31:00 μμ

    Ένα κερί, μία φωτογραφία και

    πολλά γιατί για το θάνατο του Jose Couso

    Η φωνή του Τύπου, σίγησε στη Ισπανία. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τον άδικο χαμό δυο συναδέλφων τους το τελευταίο 48ωρο, δημοσιογράφοι, κάμεραμεν αλλά και φωτογράφοι αποφάσισαν να μην μεταδώσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τη συνεδρίαση του ισπανικού κοινοβουλίου. Αντί αυτού, οι "«επαναστάτες του Τύπου" αρνήθηκαν να υπογράψουν τα ρεπορτάζ τους και κατέθεσαν επιδεικτικά, τα "όπλα" τους μικρόφωνα κάμερες και φωτογραφικές μηχανές πάνω στα σκαλιά, από όπου επρόκειτο να περάσει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Ψυχρολουσία για τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ

    Κανένας από τους ανθρώπους του Τύπου, δεν απήντησε στο "Καλημέρα σας" του Ισπανού πρωθυπουργού και κανείς τους δεν τον ακολούθησε στην αίθουσα διεθνών υποθέσεων της Βουλής για να καταγράψει δηλώσεις του ίδιου αλλά και άλλων βουλευτών.

    Το ίδιο βαρύ ήταν το κλίμα και κατά την είσοδο του νωρίτερα, στη Γερουσία.

    Φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Marina Espanola.

    Ο χαρακτήρας της συγκέντρωσης, υπήρξε και πολιτικός καθώς μεταξύ των διαδηλωτών, ξεχώρισε η παρουσία του Χουάν Χοσέ Λαμπόρδο, εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών καθώς επίσης και πολλοί Γερουσιαστές του σοσιαλιστικού κόμματος.

    Οργή για τη στάση της Ανα Μαρία Παλάσιο

    Την αγανάκτηση των δημοσιογράφων, προκάλεσε νωρίτερα σήμερα, η στάση της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών, Ανα Παλάσιο, η οποία ερωτηθείσα σχετικά με το θάνατο των δυο δημοσιογράφων στο Ιράκ, δεν έκανε καμία δήλωση.

    Όπως υποστηρίζουν οι Ισπανοί δημοσιογράφοι, δεν εξέφρασε καν, τα συλλυπητήρια για το θάνατό τους.

    Νωρίτερα, σε κατάληψη της Λεωφόρου Σεράνο μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία προχώρησαν όλοι οι συνάδελφοι του Χοσέ Κάουζο, του τηλεοπτικού δικτύου Τέλε Σίνκο.

    Σε περίοπτη θέση, ένα πλακάτ που έγραφε:

    " Αυτά είναι τα δικά μας όπλα. Χοσέ Κάουζο, δεν μας σκότωσαν όλους"

    Αφού τήρησαν ενός λεπτού σιγή και φώναξαν αντιπολεμικά συνθήματα έδειξαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, τους υπεύθυνους για τον άδικο χαμό του Χοσέ Κάουζο.

    Με όπλο τους τον φακό, η μία μετά την άλλη οι τηλεοπτικές κάμερες άρχισαν να "σημαδεύουν" προς το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.

    Πηγές: Εφημερίδες El Mundo-El Pais

    [17] Επιφυλακτικοί Τζορτζ Μπους και Ντικ Τσένεϊ

    9/4/2003 6:15:00 μμ

    Συγκρατημένα αισιόδοξοι, εμφανίζονται με δηλώσεις τους, ο πρόεδρος αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. "Αν και από ότι φαίνεται η κατάρρευση του καθεστώτος της Βαγδάτης είναι κοντά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πότε τελικά θα τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ" είπε ο Ντικ Τσένει, μιλώντας στην Αμερικανική Εταιρεία Διευθυντών Σύνταξης Εφημερίδων και συνέστησε σε όλους να είναι επιφυλακτικοί καθώς υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Νωρίτερα, την επιφυλακτικότητα του Αμερικανού προέδρου για τους κινδύνους στο Ιράκ μετέφερε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ. "Ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι επιφυλακτικός γιατί γνωρίζει ότι υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι στο μέλλον" είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι ο Τζορτζ Μπους είναι πολύ ευχαριστημένος από την πρόοδο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

    [18] Συμφωνία Στρο-ντε Βιλπέν για τον ρόλο του ΟΗΕ

    9/4/2003 5:50:00 μμ

    Σε συμφωνία σχετικά με το ρόλο που θα έχει ο ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ, κατάληξαν την Τετάρτη στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ο Βρετανός ομόλογός του Τζακ Στρο. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Παρίσι, αμφότεροι δήλωσαν πως οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με τη σημασία που θα έχει ο ρόλος του οργανισμού στην ανοικοδόμηση του Ιράκ είναι κυρίως θέμα διατύπωσης.

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, συμφώνησαν επίσης πως οι δυνάμεις του συνασπισμού που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ιράκ θα παραμείνουν εκεί για αόριστη χρονική περίοδο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας.

    Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε πάντως πως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στην μεταπολεμική περίοδο έτσι ώστε να προσδώσουν την απαραίτητη νομιμότητα στη διαδικασία της ανοικοδόμησης της χώρας.

    Παράλληλα τόσο Τζακ Στρο όσο και ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, συμφώνησαν ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να δημιουργηθεί μια αντιπροσωπευτική, δημοκρατική κυβέρνηση στο Ιράκ, που να είναι η ίδια υπεύθυνη για την ασφάλειά της, κάτι όμως που δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε μια νύκτα.

    Γι αυτό όπως τόνισαν θα πρέπει οι δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή επιτόπου έχουν πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια στο Ιράκ.

    [19] Αναστολή δράσης του Ερυθρού Σταυρού στο Ιράκ

    9/4/2003 5:03:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), ανακοίνωσε σήμερα από το Αμάν της Ιορδανίας ότι αναστέλλει προσωρινά τις δραστηριότητές της στη Βαγδάτη λόγω της επικίνδυνης κατάστασης και του χάους που επικρατεί στην ιρακινή πρωτεύουσα. Παράλληλα με ανακοίνωσή της που εξέδωσε στη Γενεύη η Επιτροπή κάνει γνωστό ότι ένας Καναδός ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό της στη Βαγδάτη αγνοείται από χθες το απόγευμα, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε επλήγη από πυρά. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εκφράζει το φόβο ότι ο Βάτσε Αρσλανιάν, 48 ετών, έχει τραυματιστεί σοβαρά. Αλλα δύο μέλη της ΔΕΕΣ που βρίσκονταν μαζί του κατόρθωσαν να φύγουν από τον τόπο της επίθεσης και να μεταβούν στα γραφεία τους όπου εξέπεμψαν σήμα κινδύνου.

    [20] ''Προ πολλού σχεδιασμένος ο πόλεμος'' λέει ο Χ. Μπλιξ

    9/4/2003 12:20:00 μμ

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ Χανς Μπλιξ δηλώνει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ είχε σχεδιασθεί ''πριν από πολύ καιρό'' και ότι το θέμα της καταστροφής των όπλων μαζικής καταστροφής ήταν δευτερεύουσας σημασίας. ''Για τον λόγο αυτόν η στάση που (οι αμερικανικές αρχές) τηρούσαν απέναντι στους επιθεωρητές μας έκανε διστακτικούς'', προσθέτει ο Χανς Μπλιξ. Το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής''ιεραρχήθηκε στην τέταρτη θέση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία'' μεταξύ των αιτίων που προκάλεσαν τον πόλεμο, λέει.

    ''Η ανατροπή του Σαντάμ ήταν ο πρώτος στόχος''

    ''Το θέμα των συμβολαίων για την υποτιθέμενη αγορά εμπλουτισμένου ουρανίου από τον Νίγηρα ήταν χονδροειδώς στημένο...για τον λόγο αυτόν ήμαστε πάντα προσεκτικοί'', προσθέτει.

    ''Αυτή τη στιγμή η ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν είναι ο πρώτος στόχος'', του πολέμου λέει ο Μπλιξ ''νομίζω ότι οι Αμερικανοί άρχισαν τον πόλεμο πιστεύοντας'' ότι στο Ιράκ υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής ''αλλά θεωρώ ότι το πιστεύουν λιγότερο σήμερα'', προσθέτει.

    Ο πόλεμος αυτός έχει ''ένα πολύ υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές και σε επίπεδο καταστροφής της χώρας. θα μπορούσαμε να έχουμε ελέγξει την υποτιθέμενη απειλή μέσω των επιθεωρήσεων'', σύμφωνα με τον Χανς Μπλιξ.

    ''Λένε ότι πρόκειται για ένα πόλεμο για το πετρέλαιο. Αλλά πιστεύω ότι το θεμελιώδες ζήτημα είναι η 11η Σεπτεμβρίου 2001. Οι επιθέσεις εναντίον των διδύμων πύργων και του Πενταγώνου άλλαξαν τις προοπτικές'', καταλήγει ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    [21] Μέσω Internet οι δηλώσεις όσων τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας

    9/4/2003 2:15:00 μμ

    Υποχρεωτικά από 1η Ιουλίου 2003 όσοι τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ ηλεκτρονικά μέσω του Ιντερνετ. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Φωτιάδη. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό αφορά περίπου 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι τώρα η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ μέσω του Ιντερνετ γίνεται προαιρετικά από 400.000 από τους υπόχρεους.

    [22] Μεγάλη αύξηση δαπανών υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία

    9/4/2003 1:33:00 μμ

    Κατά 142% αυξήθηκαν οι δαπάνες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων τα τελευταία 12 χρόνια, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς. Ως αιτίες της μεγάλης αύξησης των δαπανών περίθαλψης αναφέρονται ο δανεισμός βιβλιαρίων, οι πλαστογραφίες σε συνταγές, οι διασυνδέσεις γιατρών με διαγνωστικά κέντρα, οι πλασματικές χρεώσεις εξετάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, κλπ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, θα καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες και κοινές προϋποθέσεις χορήγησης υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, στο Δημόσιο και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που καλύπτουν 9 εκατομμύρια, άμεσα και έμμεσα, ασφαλισμένους

    [23] Προχωρά το θέμα πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

    9/4/2003 4:56:00 μμ

    Τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης συζήτησαν την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων της Βουλγαρίας Valentin Cerovski. Ελλάδα και Βουλγαρία δηλώνουν έτοιμες για τη δημιουργία του κονσόρτσιουμ εταιριών που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου και απομένει η ολοκλήρωση των διαδικασιών συνεργασίας με τη ρωσική πλευρά.

    Υπολείπονται οι ενέργειες της Μόσχας

    Επ΄αυτού ο κ.Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι "αυτό που μένει τώρα είναι, μέσα από τις επισκέψεις που θα έχει τόσο ο κ. Τσερόφσκι όσο και εγώ στη Μόσχα, στη διάρκεια του Απριλίου και στις αρχές Μαΐου, να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη συνεργασία μέσα από τη συμφωνία της Ρωσίας στη δημιουργία του ενιαίου κονσόρτσιουμ, το οποίο θα εκμεταλλευθεί την κατασκευή του έργου και τη λειτουργία του. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αισιόδοξοι. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στη Βουλγαρία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ρωσίας να στηρίξει αυτό το έργο".

    Ερωτηθείς για τη διασφάλιση του τροφοδοσίας του αγωγού, καθώς υπήρχε κατά πόσο εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια του Αζερμπαϊτζάν θα συμφωνήσουν για την τροφοδοσία του αγωγού με συγκεκριμένες ποσότητες, ο κ.Τσοχατζόπουλος είπε: "Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα, που θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων με τη ρωσική πλευρά, διότι και η Βουλγαρία και η Ελλάδα ενδιαφερόμαστε να τροφοδοτήσουμε το δικό μας αγωγό με τις ποσότητες πετρελαίου που φεύγουν από το Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας και οι οποίες προέρχονται είτε από το Καζακστάν, είτε από τη ρωσική επικράτεια. Εχουμε ήδη προεργασία με την κυβέρνηση του Καζακστάν σε αυτή την κατεύθυνση κι αυτό που μένει είναι να εξασφαλίσουμε και τη συμφωνία της ρωσικής πλευράς, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε".

    [24] 'Ανησυχίες' ανέβασαν τις τιμές του 'μαύρου χρυσού'

    9/4/2003 1:16:00 μμ

    Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές λόγω αυξανόμενων φημολογιών ότι ο ΟΠΕΚ εξετάζει μείωση της παραγωγής του και λόγω ανησυχιών ότι οι εξαγωγές ιρακινού αργού θα απουσιάσουν από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά για διάστημα μεγαλύτερο του προβλεπόμενου. Στις 12.20 ώρα Ελλάδος, το βαρέλι του Brent για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου κέρδιζε 33 σεντς, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 24,93 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωσε άνοδο 30 σεντς στο βαρέλι, στα 28,30 δολάρια.

    Η άνοδος κατά λίγα σεντς των τιμών των προθεσμιακών συμβολαίων κατά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης - μετά τις ενδείξεις ότι ο ΟΠΕΚ εξετάζει ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής πετρελαίου των χωρών-μελών του - δέχθηκε σήμερα νέα ώθηση, καθώς ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν βλέπει επανάληψη της ροής ιρακινού αργού στο προβλεπτό μέλλον.

    Ο βοηθός αναπληρωτής γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού και υπεύθυνος για το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Ιράκ ''πετρέλαιο για τρόφιμα'' Μπένον Σέβαν δήλωσε ότι ιρακινό αργό το οποίο έχει αγοραστεί και δεν έχει φορτωθεί ή ποσότητες πετρελαίου αποθηκευμένες στον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό του τουρκικού λιμανιού Τσεϊχάν στην ανατολική Μεσόγειο θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου αναλάβει μια αρμόδια αρχή.

    [25] Την Παρασκευή ανακοινώνει την αποστολή ο Ιακώβου

    9/4/2003 2:20:00 μμ

    Τους "εκλεκτούς" της Eθνικής ομάδας Αρσης Βαρών, θα ανακοινώσει την Παρασκευή ο Χρήστος Ιακώβου, για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα φιλοξενηθεί την επόμενη εβδομάδα (14-20 Απριλίου) στο Λουτράκι. Η συνέντευξη Τύπου διεξήχθη στο Club Hotel Λουτράκι που είναι χορηγός της διοργάνωσης και έχει αναλάβει τη φιλοξενία των αποστολών. Την εκτελεστική επιτροπή εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΑΒ, Νίκος Σκιαδάς και ο αντιπρόεδρος, Δημήτρης Μαυροματίδης, ενώ παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας, Παύλος Παύλου, ο Γιώργος Παλιατσός, ως εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας (βασικού χορηγού της εθνικής ομάδας) και ο Θαλής Κουτούπης, εκ μέρους του πολυτελούς ξενοδοχείου του Λουτρακίου.

    Δηλώσεις

    Φωτο αρχείου

    Σήμερα η εκτελεστική επιτροπή της διοργάνωσης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην πόλη της Κορινθίας, παρόντος του εθνικού προπονητή, ο οποίος τόνισε: "Την Παρασκευή θα γίνει το τελευταίο τεστ και στη συνέχεια θα αποφασίσω για την ομάδα που θα κατεβάσουμε στους αγώνες. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επιτυχίες, άλλα όπως πάντα ζητάμε το καλύτερο. Δεν έχουμε ειδική πληροφόρηση για τους αθλητές των άλλων χωρών, αφού μπορεί να γνωρίζουμε ποιοι θα συμμετάσχουν, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται".

    Και στο Ευρωπαϊκό του Λουτρακίου, η ελληνική Αρση Βαρών θα στηριχθεί στα νέα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον του αθλήματος. Ο Χρήστος Ιακώβου λέει χαρακτηριστικά: "Θέλω να βουτάω στα βαθιά και για τα παιδιά αυτά η συμμετοχή σ' αυτούς τους αγώνες είναι μεγάλη εμπειρία. Δεν περιμένω πολλά, απλώς να πετύχουν τους στόχους που έχουμε θέσει. Τα κορίτσια είναι πιο φορμαρισμένα αυτήν την περίοδο και περιμένω δύο-τρία μετάλλια. Η προετοιμασία μας γι' αυτή τη διοργάνωση ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου και τώρα είμαστε έτοιμοι".

    Το "παρών" έδωσαν όλα τα μέλη της Εθνικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του Πύρου Δήμα, ο οποίος δεν θα αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

    Ο κάτοχος τριών χρυσών Ολυμπιακών Μεταλλίων τόνισε "είμαι καλά, αλλά έχω μπει σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα προετοιμασίας. Μετά την εγχείρηση που έκανα δεν ήθελα να κάνω απότομο ανέβασμα, δηλαδή να πάω από τον πρώτο όροφο στον δέκατο. Θέλω να ανεβαίνω σκαλοπάτι-σκαλοπάτι, γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος τραυματισμών. Κάνω 8-9 ώρες προπόνηση την ημέρα και τις υπόλοιπες τις περνώ στη φυσιοθεραπεία. Πλέον έχω μάθει κι έχω συμβιβαστεί ότι θα συνεχίζω παρότι πονάω. Δεν λέω ότι μετέχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τέταρτο μετάλλιο, αλλά απλώς για να συμμετάσχω".

    Παράλληλα, όσον αφορά την επιλογή του να ανέβει κατηγορία (από τα 85 στα 94 κιλά), ο πρωταθλητής του Μίλωνα σχολίασε: "Η νέα κατηγορία μου είναι τα 94 κιλά, και δεν την αλλάζω".

    Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να βρεθεί αντίπαλος με τον Κάχι Καχιασβίλη, ο οποίος έκανε προσπάθεια να ανέβει στα 105 κιλά, όμως τελικά "επέστρεψε" στα 94.

    "Είμαι τρία χρόνια έξω από τα πλατώ. Ευκαιρία, λοιπόν, να νιώσω και πάλι τον παλμό του αγώνα. Είμαι σε καλή κατάσταση. Παρόλα αυτά, όμως, όπως οι ξένοι κρατούν κάποια κρυφά χαρτιά γι αυτούς, έτσι κάνουμε κι εμείς. Είδα ότι δεν μου ταίριαζε η κατηγορία των 105 κιλών και αποφάσισα να ξαναγυρίσω στην παλιά, αφού έκανα πολύ σκληρή δίαιτα. Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι, παρά μόνο μια καλή εμφάνιση. Στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δεν μας έχει μείνει πολύς καιρός", είπε ο Καχιασβίλης.

    Στη διοργάνωση του Λουτρακίου θα λάβει μέρος και η παγκόσμια πρωταθλήτρια των 63 κιλών, Νατάσα Τσακίρη.

    "Δεν είμαι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι πέρσι, αφού έχασα κάποιες προπονήσεις λόγω τραυματισμού και μίας χειρουργικής επέμβασης. Με την παρότρυνση τού προπονητή μου μπήκα και πάλι εντατικά στην προπονήσεις. Δεν είμαι σε ιδανική φόρμα, αλλά προσπαθήσω για καλύτερο", είπε η Τσακίρη.

    Τέλος, ο Νίκος Σκιαδάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η διοργάνωση της επόμενης εβδομάδας θα στεφθεί με επιτυχία.

    [26] UEFA: Οι πρώτοι αγώνες της ημιτελικής φάσης

    9/4/2003 12:29:00 μμ

    Στην τελική ευθεία για το μεγάλο τελικό μπαίνει από την Πέμπτη το Κύπελλο UEFA, με τους πρώτους αγώνες της ημιτελικής φάσης. Οι δύο εκπρόσωποι του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, η Πόρτο και η Μποαβίστα, και από την άλλη πλευρά η Λάτσιο και η Σέλτικ θα δώσουν την Πέμπτη το βράδυ τις πρώτες μάχες για την πρόκριση στον τελικό.

    Στο "Ντας Αντας" του Οπόρτο η Πόρτο, η οποία στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε τον Παναθηναϊκό, θα υποδεχθεί τη Λάτσιο και θέλει τη νίκη για να μπορέσει να ταξιδεύσει με (το όσο δυνατόν) μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ρώμη για την ρεβάνς στο "Ολίμπικο". O Κύρος Βασσάρας ορίστηκε από την επιτροπή διαιτησίας της UEFA να τον διευθύνει τον αγώνα.

    Βοηθοί του ορίστηκαν οι Συμεών Τσολακίδης και Γιώργος Τάπραντζης και 4ος διαιτητής ο Γιώργος Μποροβήλος.

    Στο άλλο παιχνίδι των ημιτελικών, στη Γλασκώβη, η Σέλτικ θα προσπαθήσει να διασπάσει την άμυνα της Μποαβίστα και να πάρει τη νίκη, η οποία θα της ανοίξει το δρόμο για την πρόκριση στον τελικό.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα:

    21.05

    Σέλτικ-Μποαβίστα

    23.00

    Πόρτο-Λάτσιο

    [27] ''Liquid Forms'' στην Τεχνόπολη

    9/4/2003 3:07:00 μμ

    Ένα πρωτότυπο πολυθέαμα που συνδυάζει ζωγραφική, μουσική και video-art με τίτλο "Liquid Forms" (Υγρές Φόρμες) παρουσιάζεται από τις 10 έως τις 12 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Αίθουσα Κωστής Παλαμάς). Τρεις καλλιτέχνες, η ζωγράφος Αγάπη Χατζή, ο συνθέτης Δημήτρης Πετσετάκης και ο χειριστής ηλεκτρονικών πολυμέσων Ανδρέας Κουτσουβέλης, μέλη και συντελεστές του Ινστιτούτου Ήχου και Εικόνας και Εικαστικών Τεχνών Πολύτοπον αποφάσισαν να ενώσουν τις εμπειρίες τους και να δημιουργήσουν ένα πολυδιάστατο πολυδρώμενο, που βασίζεται σε αρχέγονα και σύγχρονα θέματα.

    Επίκεντρο τους αποτελεί τόσο το κοσμικό μέλλον του πλανήτη, όσο και το παρελθόν της πνευματικής του ρίζας, που δεν είναι άλλη από την Αρχαία Ελλάδα, ως χώρος διανόησης και έκφρασης φιλοσοφικών, τεχνολογικών και επιστημονικών στοιχείων.

    Λάδι σε μουσαμάδες, χρωματικές εναλλάγές, ονειρικές μορφές, που δίνουν την αίσθηση του φανταστικού και υπερβατικού, μουσικό περιβάλλον με πρωτόγονους ήχους και όργανα από όλες τις ηπείρους του πλανήτη, καθώς και πολλαπλή χρήση βίντεο και ηλεκτρονικών πολυμέσων, συνθέτουν την φιλόδοξη αυτή έκθεση.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 και 19.00-22.00

    [28] Δ. Βύρωνα: Τα παιδιά υποδέχονται την Ολυμπιάδα

    9/4/2003 2:38:00 μμ

    Με τον επίκαιρο τίτλο ''Υποδεχόμαστε την Ολυμπιάδα'' ξεκίνησε την Τετάρτη το 18ο Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα με θέμα το σημαντικό γεγονός της ανάληψης και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από τη χώρα μας. Για 18 χρόνια, το Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα αποτελεί την κορύφωση του ετήσιου παιδικού πολιτιστικού προγράμματος της πόλης, ενώ φέτος όπως και κάθε χρόνο θα συμμετέχουν σε αυτό μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, που θα παρουσιάσουν θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, χορωδίες και εκθέσεις ζωγραφικής όλα εμπνευσμένα από το αρχαίο πνεύμα του Ολυμπισμού.

    Στόχος η ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών

    Η επιλογή του φετινού θέματος έγινε με σκοπό οι μαθητές του Δήμου Βύρωνα και αυριανοί πολίτες, να ευαισθητοποιηθούν με τα Ολυμπιακά ιδεώδη και να γίνουν κοινωνοί της κεντρικής ιδέας του Ολυμπισμού, που δεν είναι άλλη από την ισόρροπη ανάπτυξη του σώματος και της ψυχής.

    Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 16 Απριλίου με την απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε όλα τα παιδιά, ενώ θα βραβευτούν από ειδική επιτροπή τα σχολεία που θα παρουσιάσουν τα καλύτερα θεατρικά, χορευτικά και εικαστικά έργα.

    Ευχή του Δήμου Βύρωνα είναι οι Ολυμπιακοί του 2004 να επαναφέρουν στο προσκήνιο τα ιδανικά του Ολυμπισμού και η ιστορία να δικαιώσει για άλλη μια φορά την πατρίδα μας.

    [29] Στη κορυφή της ''τεχνολογίας'' η Σουηδία

    9/4/2003 2:06:00 μμ

    Η Σουηδία είναι η πλέον τεχνολογικά ενημερωμένη χώρα του κόσμου σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν η IBM και το περιοδικό "Economist". Σε σύνολο 60 χωρών, η Σουηδία βαθμολογήθηκε με 8,67 (από 8,32 πέρσι), ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Δανία και στην τρίτη οι ΗΠΑ με 8,32, όσο δηλαδή πήραν η Βρετανία και η Ολλανδία. Το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν βρέθηκαν στο τελευταίο σκαλοπάτι με 2,37 και 2,52 αντίστοιχα. Οι διαφορές φέτος, μεταξύ των 14 χωρών που βρέθηκαν στην κορυφή ήταν μικρές. Όλες πήραν πάνω από 8, βοηθούμενες από τις υπερεπαρκείς και φθηνές συνδέσεις, την κυβερνητική υποστήριξη, τις τεχνολογικές προσπάθειες και από τις μάζες που θεωρούν ευχάριστη την πλοήγηση στον κόσμο του διαδικτύου.

    Εκτός 15άδας Γαλλία-Ιταλία

    "Η βορειοδυτική Ευρώπη, η βόρεια Αμερική και η Αυστραλία είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα", τόνισε ο Πήτερ Κόρστεν, που είναι εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Αξίας της ΙΒΜ.

    Η Νότιος Κορέα ανήλθε σημαντικά, περνώντας από την 21η θέση στην 16η, διαθέτοντας πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών με συνδέσεις υψηλής ταχύτητας.

    Εκτός δεκαπεντάδας βρέθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία λόγω "συνδέσεων" και "υιοθέτησης της τεχνολογίας από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις".

    Πηγή: onlinejournalism.com / Benton Compolicy / ICT

    Weekly IBM: http://www.ibm.com

    The Economist: http://www.economist.com

    Economist Intelligence Unit: http://store.eiu.com/index.asp?promo=cbank

    Reuters: http://www.reuters.com

    [30] Αγωγός μικροκυματικής ακτινοβολίας τα hands-free

    9/4/2003 1:31:00 μμ

    Τα hands-free ακουστικά μπορεί να κρατούν τα μάτια μας προσηλωμένα στο δρόμο και τα χέρια μας στο τιμόνι, ωστόσο μας εκθέτουν σε ηλεκτρομαγνητική πίεση, καθώς μεγεθύνουν την ακτινοβολία των κινητών μας. Τα ακουστικά αυτά συνδέονται στο κινητό μέσω ενός ηλεκτρικού καλωδίου. Οι έρευνες έδειξαν ότι το καλώδιο μπορεί να δράσει ως αγωγός μικροκυματικής ακτινοβολίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως πιθανός κίνδυνος για την υγεία μας. Τα ακουστικά των κινητών τηλεφώνων περιέχουν ένα ηλεκτρομαγνητικό πηνίο το οποίο μετατρέπει τα ηλεκτρικά σήματα σε ακουστικά σήματα, εκπέμποντας έτσι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

    Ένας ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Γουόργουικ στην Αγγλία επινόησε μια hands-free συσκευή κινητής τηλεφωνίας, που παρακάμπτει το πρόβλημα, καθώς αντικαθιστά το καλώδιο των ακουστικών με έναν πλαστικό σωλήνα που μεταφέρει υπέρυθρες ακτίνες ή θερμοκυματικά σήματα, αλλά και το ηλεκτρομαγνητικό πηνίο με ένα πιεζοηλεκτρικό κρύσταλλο.

    Αυτός ο τύπος του ακουστικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κάθε κινητό τηλέφωνο που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά και θα είναι ελάχιστα πιο ακριβό από τα υπάρχοντα ακουστικά που απελευθερώνουν τα χέρια, σύμφωνα με τον ερευνητή.

    Πηγή: technologyreview.com


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 April 2003 - 17:23:47 UTC