Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό
  • [02] Φοιτητικές εκλογές σήμερα
  • [03] Ασφαλιστικά μέτρα από Γερμανούς διασωθέντες του 'Σάμινα'
  • [04] Συμπληρωματικές διώξεις για την υπόθεση του ΕΛΑ
  • [05] Κλειστή στο ύψος της Μάνδρας η Εθνική Οδός
  • [06] Στην Αθήνα ο Κ. Ανάν στις 16 Απριλίου
  • [07] Εορταστικό ωράριο από τις 17 Απριλίου
  • [08] Την αναμόρφωση της ΚΑΠ εξετάζει η Ε.Ε
  • [09] Οχτώ χώρες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για απόβλητα
  • [10] Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άγρια πανίδα
  • [11] Συνέχεια με την υπόθεση της ''Βιοχάλκο''
  • [12] ''Κατά λάθος'' μακελειό αμάχων και στο Αφγανιστάν
  • [13] Απειλητική προειδοποίηση Β. Κορέας σε Ιαπωνία
  • [14] Αναβολή σχηματισμού παλαιστινιακής κυβέρνησης
  • [15] Νέες συγκρούσεις στο κέντρο της Βαγδάτης
  • [16] Κατακραυγή για τη σφαγή των δημοσιογράφων
  • [17] Βρετανικός Τύπος: Ο Σαντάμ είναι ζωντανός. . .
  • [18] Μπους: Μέλημα των ΗΠΑ η επιστροφή των αιχμαλώτων
  • [19] Τα αρχεία του Σαντάμ Χουσέιν
  • [20] Ενωμένη η Ε.Ε. μπορεί να επηρεάσει τις διεθνείς εξελίξεις
  • [21] Ζωτικός ο ρόλος του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ
  • [22] Στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και η Παγκόσμια Τράπεζα
  • [23] CIA: Θα υπάρξουν αντιδράσεις για τη μεταβατική κυβέρνηση
  • [24] Κομισιόν: Προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
  • [25] Οι ξένοι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά
  • [26] Σημαντική νίκη της Ρεάλ επί της Μάντσεστερ
  • [27] Ισοπαλία 0-0 στον αγώνα Αγιαξ-Μίλαν
  • [28] Σε απολογία κλήθηκαν ΑΕΚ και Ψωμιάδης
  • [29] Νίκη του Αρη επί της Ακαντέμικ
  • [30] Στη βιβλιοθήκη της Βοστόνης επιστολές Χεμινγουέη σε Ντίτριχ
  • [31] ''Δραπέτευσαν'' 80 εκατομμύρια μέλισσες στη Φλόριντα
  • [32] Θέση στο Γκίνες διεκδικεί η Γερμανική Σχολή Θεσ/νίκης

    [01] Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

    9/4/2003 8:32:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών εν όψει της αναμενόμενης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό. Ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, συναντήθηκε την Τρίτη, με τον ειδικό σύμβουλό του, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του με τους αντιπροσώπους των ενδιαφερομένων μερών. Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα της Κύπρου, Τόμας Γουέστον. Την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα), ο κ. Ντε Σότο θα ενημερώσει την ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις πάνω στο προσχέδιο ψηφίσματος που ετοιμάζεται από τις αντιπροσωπείες της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

    Επιδίωξη του ΟΗΕ το σχέδιο Ανάν να είναι ''δεσμευτικό'' ως βάση συμφωνίας

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, επιδιώκεται να υπάρξει τέτοια διατύπωση, ώστε το σχέδιο Ανάν να είναι "δεσμευτικό" ως βάση για συμφωνία. Για την αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν προχωρήσει σε προληπτικές κινήσεις.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να υιοθετήσει την έκθεση του Κόφι Ανάν και θεωρείται σίγουρο ότι θα επιρρίπτονται ευθύνες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για το ναυάγιο των συνομιλιών.

    Η τουρκική πλευρά καταβάλλει πάντως προσπάθειες (τουλάχιστον προς το παρόν) για να κρατηθούν ίσες αποστάσεις.

    [02] Φοιτητικές εκλογές σήμερα

    9/4/2003 6:05:00 πμ

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι φοιτητές και σπουδαστές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της Ελλάδας, υπό τη σκιά του πολέμου στο Ιράκ. Οι πρόσφατες μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις με τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια μαζική συμμετοχή των φοιτητών στις κάλπες. Χαρακτηριστική υπήρξε η πρόβλεψη του γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Γ. Παπανικολάου σε συνέντευξη Τύπου, ότι η φετινή συμμετοχή θα είναι "η μαζικότερη από το 1974", με προσέλευση άνω των 115.000 φοιτητών. Η αύξηση της συμμετοχής, μεγαλώνει πάντοτε παράλληλα και το ενδεχόμενο αλλαγών στα εκλογικά ποσοστά των παρατάξεων επί του συνόλου των ψηφισάντων. Οι ανατροπές ωστόσο, μάλλον αποκλείονται ενώ για μια ακόμα χρονιά η έκδοση κεντρικών αποτελεσμάτων από την ΕΦΕΕ κρίνεται ως απίθανη.

    [03] Ασφαλιστικά μέτρα από Γερμανούς διασωθέντες του 'Σάμινα'

    9/4/2003 4:30:00 πμ

    Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Hellas Flying Dolphins με την απαίτηση της καταβολής 314.000 ευρώ, κατέθεσαν την Τρίτη, στο Πρωτοδικείο Πειραιά, δυο Γερμανοί υπήκοοι, οι οποίοι είναι διασωθέντες επιβάτες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου ''Εξπρές Σάμινα'', το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2000 μετά από πρόσκρουση στις βραχονησίδες ''Πόρτες'', βούλιαξε ανοιχτά της Πάρου. Πρόκειται για τους γιατρούς Ερικ Σνέιντερ και Χανς Χέλμουτ Χαρτμάγιερ, οι οποίοι στην αίτηση απαίτησης χρηματικής αποζημίωσης προς το ελληνικό δικαστήριο για την πλοιοκτήτρια εταιρεία HFD επικαλούνται τα έντονα ψυχολογικά προβλήματα που τους δημιουργήθηκαν μετά το πολύνεκρο ναυάγιο. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της HFD θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας εξέφραζαν την απορία τους για την πολύχρονη καθυστέρηση προσφυγής των δυο Γερμανών υπηκόων στην ελληνική Δικαιοσύνη.

    [04] Συμπληρωματικές διώξεις για την υπόθεση του ΕΛΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 9/4/2003 1:27:00 πμ

    Οι Αγαπίου, Αθανασάκη, Κανάς

    Στις φυλακές Κορυδαλλού αναμένεται να μεταβεί σήμερα το απόγευμα ο εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πρόκειται να απαγγείλει νέες κατηγορίες στους τέσσερις κρατούμενους για την υπόθεση του ΕΛΑ. Ο κ. Ζερβομπεάκος μετά την άσκηση συμπληρωματικών διώξεων σε βάρος των Κώστα Αγαπίου, Αγγελέτου Κανά, Χρήστου Τσιγαρίδα και Ειρήνης Αθανασάκη θα καλέσει σε συμπληρωματικές απολογίες τους κατηγορουμένους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμπληρωματικές διώξεις σε βάρος των τεσσάρων αφορούν συγκεκριμένες ενέργειες του ΕΛΑ, μεταξύ των οποίων και η δολοφονία του αστυνομικού διευθυντή Απόστολου Βέλιου -μοναδική δολοφονία που χρεώνεται στον ΕΛΑ και στην 1η Μάη-απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκρήξεις και ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη οπλοκατοχή. Η δολοφονία Βέλιου αφορά βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο των ΜΑΤ στο Θησείο.

    [05] Κλειστή στο ύψος της Μάνδρας η Εθνική Οδός

    9/4/2003 11:27:00 πμ

    Κλειστά είναι αυτή την ώρα και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών- Κορίνθου στο ύψος της Μάνδρας. Κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για τη δημιουργία χώρου βιολογικής ταφής απορριμμάτων που πρόκειται να γίνει στην περιοχή τους. Ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 11:00 και θα διαρκέσει έως τις 13:00. Στο διάστημα αυτό η κίνηση των αυτοκινήτων θα γίνεται από την παλαιά εθνική οδό.

    [06] Στην Αθήνα ο Κ. Ανάν στις 16 Απριλίου

    9/4/2003 11:08:00 πμ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται να παραστεί στην τελετή της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης των 10 νέων μελών της Ε.Ε. στις 16 του μηνός στην Αθήνα, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο των Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Προεδρίας και του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. κ. Γιώργου Α.Παπανδρέου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν θα παραστεί στην τελετή υπογραφής της Πράξης Προσχώρησης των 10 χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και στη συνάντηση των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, στις 16-17 Απριλίου στην Αθήνα".

    Mαταίωσε την περιοδεία του στην Ευρώπη

    Ο Κόφι Ανάν ματαίωσε την περιοδεία που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα, Τετάρτη, στην Ευρώπη καθώς προτιμά να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των Αθηνών την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    ''Εφόσον με την ευκαιρία αυτή θα συναντήσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και αυτούς των άλλων χωρών που θα ενταχθούν σε αυτήν, ο γενικός γραμματέας αποφάσισε να μην μεταβεί στην Ευρώπη'', αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που δόθηκε στους δημοσιογράφους.

    Ο εκπρόσωπος του Ανάν είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι ο Γενικός Γραμματέας επρόκειτο να επισκεφθεί τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία για συνομιλίες σχετικά με το ζήτημα του Ιράκ.

    [07] Εορταστικό ωράριο από τις 17 Απριλίου

    9/4/2003 4:14:00 πμ

    Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που θα ισχύσει από την Πέμπτη 17 Απριλίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο 26 Απριλίου, σύμφωνα με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι: Πέμπτη και Παρασκευή 17 και 18 Απριλίου: 9 π.μ-9μ.μ, Σάββατο 19 Απριλίου 9π.μ - 9μ.μ, Μ.Δευτέρα - Μ.Πέμπτη 21-24 Απριλίου: 9 π.μ.- 9μ.μ., Μ. Παρασκευή 25 Απριλίου 1 μ.μ.- 7 μ.μ., Μ. Σάββατο 26 Απριλίου: 9 πμ.- 3 μ.μ.

    Τη Δευτέρα 28 Απριλίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και από Τρίτη 29 Απριλίου επανέρχεται το θερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

    [08] Την αναμόρφωση της ΚΑΠ εξετάζει η Ε.Ε

    9/4/2003 4:00:00 πμ

    Προωθείται η τεχνική εξέταση των προτάσεων για την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και καταβάλλεται προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο για την αναζήτηση των αναγκαίων συγκλίσεων, τόνισε ο υπουργός Γεωργίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Γιώργος Δρυς, το οποίο συνήλθε την Τρίτη, στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Δρυς ανέφερε ότι το Συμβούλιο εξέτασε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση της ΚΑΠ και ιδιαίτερα τον οριζόντιο κανονισμό και τον κανονισμό για τις αποξηραμένες ζωοτροφές, ενώ οι ''15'' υπουργοί τοποθετήθηκαν επί ερωτηματολογίου που είχε προετοιμάσει η Ελληνική Προεδρία.

    ''Γενική υπήρξε η διαπίστωση, τόνισε ο Ελληνας υπουργός, ότι η τεχνική δουλειά που έχει γίνει στις ομάδες εργασίας και την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας είναι πολύ καλή και αυτό θα βοηθήσει στην εξέλιξη των συζητήσεων''. Επίσης, πρόσθεσε ότι καταγράφηκαν από την Ελληνική Προεδρία με πολύ προσοχή όλες οι θέσεις των αντιπροσωπειών, όπως και οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να υπάρξουν συγκλίσεις σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων.

    Δεν μπορούμε όμως, είπε, να μιλήσουμε στην παρούσα φάση για συμφωνίες γιατί όλα τελούν υπό την αίρεση ότι ''τίποτε δεν συμφωνείται αν όλα δεν συμφωνηθούν''.

    Το πρωί της Τρίτης, το Συμβούλιο συζήτησε θέματα αλιείας και ειδικότερα ανακοίνωση της Επιτροπής για τη βελτίωση των επιστημονικών και τεχνικών συμβουλών για τη διαχείριση της κοινοτικής αλιείας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Δρυς το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους δεδομένου ότι έχει αναληφθεί μία μεγάλη προσπάθεια για την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων μερικά εκ των οποίων βρίσκονται υπό πίεση ή και εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων.

    Το Συμβούλιο ανταποκρίθηκε επίσης θετικά στο ιταλικό αίτημα για χορήγηση εθνικής ενίσχυσης σε συνεταιρισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυναμία πληρωμής χρεών παρελθόντων ετών.

    Τέλος στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης η ελληνική αντιπροσωπεία ενημέρωσε ότι στις 29-30 Μαΐου 2003 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα διάσκεψη για τους τρόπους ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών.

    [09] Οχτώ χώρες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για απόβλητα

    9/4/2003 3:53:00 πμ

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο, επειδή δεν τήρησαν την προβλεπόμενη προθεσμία (21 Απριλίου 2002) για τη συμόρφωση τους στις ρυθμίσεις που διέπουν τα απόβλητα, τα οποία προέρχονται από τα οχήματα στο τέλος του κύκλου της ζωής τους.

    Επιβολή και χρηματικής ποινής

    Σχολιάζοντας την απόφαση, η αρμόδια για το περιβάλλον Επίτροπος Μαργκό Βάλστρομ δήλωσε ότι παρά τις υπενθυμίσεις της Επιτροπής, οκτώ κράτη- μέλη δεν εκπλήρωσαν την υποχρέωση τους, να καταστήσουν αυστηρότερες τις ρυθμίσεις για τα απόβλητα που προέρχονται από τα οχήματα.

    Η Επίτροπος πρόσθεσε ότι οι οκτώ χώρες οφείλουν να εναρμονίσουν άμεσα την εθνική τους νομοθεσία, προκειμένου να εφαρμοσθούν επειγόντως οι σχετικές ρυθμίσεις.

    Η Επιροπή ανησυχεί, όπως ανακοινώνεται, διότι εάν τα κράτη -μέλη δεν εφαρμόσουν εγκαίρως τις νομοθετικές αυτές πράξεις, δεν θα τηρήσουν τους στόχους που συμφωνήθηκαν στην Ε.Ε αναφορικά με την πρόληψη και μείωση της παραγωγής αποβλήτων.

    Η οδηγία για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου της ζωής τους, καθορίζει μέτρα που έχουν διπλό σκοπό: αφενός την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων από οχήματα και από τα κατασκευαστικά τους στοιχεία στο τέλος του κύκλου της ζωής τους και αφετέρου την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και άλλων μορφών ανάκτησης των οχημάτων αυτών.

    Βάσει του άρθρου 228 της Συνθήκης η Επιτροπή διαθέτει τις εξουσίες να στραφεί κατά κράτους -μέλους, το οποίο δεν συμμορφώνεται με τη δεύτερη γραπτή προειδοποίηση (''αιτιολογημένη γνώμη'') ή με προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου. Το άρθρο επίσης παρέχει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να ζητήσει από το Δικαστήριο την επιβολή χρηματικής ποινής κατά του ενδιαφερομένου κράτους μέλους.

    [10] Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άγρια πανίδα

    9/4/2003 3:48:00 πμ

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα και επτά ακόμη κράτη -μέλη για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τη διατήρηση άγριων ζώων σε ζωολογικούς κήπους. Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει κατά της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Μ. Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Φιλανδίας, επειδή δεν κοινοποίησαν, όπως όφειλαν μέχρι την προθεσμία της 9ης Απριλίου 2002, μέτρα για την ενσωμάτωση της οδηγίας 1999/22/ΕΚ στην εθνική νομοθεσία για τη βελτίωση των συνθηκών στους ζωολογικούς κήπους ως χώρων διατήρησης των ζώων.

    Μέτρα προστασίας των άγριων ζώων

    Στόχος της οδηγίας είναι η προστασία της άγριας πανίδας και η διατήρηση της βιοποικιλότητας με την πρόβλεψη μέτρων για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας και την επιθεώρηση των ζωολογικών κήπων της ΕΕ.

    Με βάση την οδηγία, τα κράτη μέλη οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι όλοι οι ζωολογικοί κήποι εφαρμόζουν τα ακόλουθα μέτρα προτεραιότητας για τη διατήρηση των ζώων:

    Στέγαση των ζώων υπό συνθήκες που ικανοποιούν τις βιολογικές απαιτήσεις των μεμονωμένων ειδών καθώς και τις απαιτήσεις όσον αφορά τη διατήρησή τους. Την ανταλλαγή ερευνητικών δεδομένων σχετικά με τη διατήρηση των ειδών (αναπαραγωγή υπό συνθήκες αιχμαλωσίας, ανανέωση του πληθυσμού των ζώων, επανεισαγωγή των ειδών στη φύση). Την προώθηση προγραμμάτων για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Μέτρα για την αποτροπή της δραπέτευσης των ζώων.

    [11] Συνέχεια με την υπόθεση της ''Βιοχάλκο''

    9/4/2003 11:48:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της εκτόξευσης δύο ρουκετών στη "Βιοχάλκο", στις 8 Δεκεμβρίου του 1991, συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. Νωρίτερα, ο Σάββας Ξηρός, με δήλωσή του, παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στη συμπλοκή στα Σεπόλια, το Νοέμβριο του 1991, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πυροβόλησε ο συγκατηγορούμενός του Σωτήρης Κονδύλης. Προηγήθηκε η κατάθεση του αστυνομικού Ιωάννη Παπαφώτη, ο οποίος έχει αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Σωτήρη Κονδύλη τον άνθρωπο, που τον πυροβόλησε στη συμπλοκή στα Σεπόλια, ενώ υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν εκείνος, ο οποίος μπήκε και κάθισε στη θέση του οδηγού στο ταξί, με το οποίο διέφυγαν.

    Ο Σωτήρης Κονδύλης υπέβαλε ερώτηση στο μάρτυρα Ιωάννη Παπαφώτη αν έχει επισκεφθεί τις φυλακές Κορυδαλλού και έχει περάσει έξω από το κελί του για να τον αναγνωρίσει. Ο κ. Παπαφώτης απάντησε ότι από το 1987, που υπηρετούσε στον Κορυδαλλό, δεν έχει έρθει ποτέ ούτε στην Αθήνα.

    Ο Σάββας Ξηρός, με τη σειρά του, έκανε λόγο για ψεύτικες αναγνωρίσεις των μαρτύρων και ισχυρίστηκε πως έγινε ''προσπάθεια προσαρμογής του κατηγορητηρίου στις αναγνωρίσεις''. ''Παρατήρησα τον κ. Σωκράτη Κώτσια να απαντά στην ερώτηση του συνηγόρου μου, γιατί δε με αναγνώρισε νωρίτερα, να λέει ειλικρινέστατα ότι οι αναγνωρίσεις έγιναν σύμφωνα με τις απολογίες'', ανέφερε ο Σάββας Ξηρός.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αξιολογώντας τις καταθέσεις των αστυνομικών για την υπόθεση της συμπλοκής στα Σεπόλια, υποστήριξαν ότι οι μάρτυρες έχουν πέσει σε πολλές αντιφάσεις.

    Εδειξαν Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό

    Χθες, Τρίτη, ο αστυνομικός Γιάννης Παπαφώτης αναγνώρισε το Δημήτρη Κουφοντίνα ως εκείνον που οδηγούσε το ταξί που πήραν οι δράστες της συμπλοκής στα Σεπόλια.

    Νωρίτερα, ο αστυνομικός Σωκράτης Κώτσιας είχε αναγνωρίσει στο πρόσωπο των Σάββα και Χριστόδουλου Ξηρού δύο από τους δράστες της συμπλοκής.

    [12] ''Κατά λάθος'' μακελειό αμάχων και στο Αφγανιστάν

    9/4/2003 10:07:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Έντεκα Αφγανοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμα τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο το συμβάν έλαβε χώρα όταν βόμβα αμερικανικού αεροσκάφους έπεσε, κατά λάθος, σε σπίτι στα περίχωρα του Σκίν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Το τραγικό περιστατικό, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, συνέβη όταν "εχθρικές" δυνάμεις επιτέθηκαν σε αφγανικό, στρατιωτικό μπλόκο λίγο πριν το μεσάνυχτα της Τρίτης. Να σημειωθεί ότι στο Αφγανιστάν βρίσκονται 11.500 Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι αναζητούν απομεινάρια της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

    Πηγή: Reuters

    [13] Απειλητική προειδοποίηση Β. Κορέας σε Ιαπωνία

    9/4/2003 8:44:00 πμ

    Σε απόσταση βολής των όπλων που διαθέτει η Β. Κορέα βρίσκεται η Ιαπωνία υπενθύμισε η πρώτη, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο "Η Ιαπωνία θα πρέπει να συμπεριφέρεται με διακριτικότητα κρατώντας πάντοτε στο μυαλό της ότι κι εκείνη βρίσκεται στην απόσταση βολής των πυρών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας", μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο. Το επίσημο όργανο του σταλινικού καθεστώτος της Βορείου Κορέας κατηγόρησε επίσης την Ιαπωνία ότι ο πόλεμος που διεξάγουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ έχει αναθερμάνει την επιθυμία της να στρατιωτικοποιηθεί εκ νέου.

    [14] Αναβολή σχηματισμού παλαιστινιακής κυβέρνησης

    9/4/2003 8:22:00 πμ

    Ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμουντ Αμπάς, ή Αμπού Μάζεν, πρόκειται να ζητήσει δύο συμπληρωματικές εβδομάδες για να σχηματίσει την κυβέρνησή του, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, ανώτερο στέλεχος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, που αρνήθηκε να κατονομασθεί. Με την αναβολή αυτή υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει τη δημοσίευση του ''οδικού χάρτη'' για την ειρηνευτική διαδικασία που έχει επεξεργαστεί για το Παλαιστινιακό η Ε.Ε, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

    Ο Αμπάς, που επρόκειτο να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του την Πέμπτη, πρόκειται να ζητήσει από το παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο (Βουλή) να του παραχωρήσει 15νθήμερη διορία, όπως προβλέπεται από την παλαιστινιακή νομοθεσία, κι επομένως θα έχει τη δυνατότητα να διορίσει τα πρόσωπα της κυβέρνησής του μέχρι τις 24 Απριλίου.

    Ο λόγος της καθυστέρησης του Αμπάς να καταλήξει στα στελέχη που θα συγκροτήσουν την κυβέρνησή του, στις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν από τον επίσημο διορισμό του, στις 19 Μαρτίου, είναι οι διαφωνίες του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος δεν δέχεται τον διορισμό ορισμένων προσώπων.

    [15] Νέες συγκρούσεις στο κέντρο της Βαγδάτης

    9/4/2003 11:54:00 πμ

    Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο κέντρο της Βαγδάτης, γύρω από τη γέφυρα Τζουμχουρίγια και κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην αριστερή όχθη του Τίγρη, όπου δύο αμερικανικά άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί από χθες το πρωί. Από το πρωί έχει ξεσπάσει σφοδρή ανταλλαγή πυρών πυροβολικού. Η χθεσινή νύχτα κύλησε με σχετική ηρεμία στη Βαγδάτη, μετά τους χθεσινούς σφοδρούς βομβαρδισμούς. Αμερικανικά αεροσκάφη πετούν από τα ξημερώματα συνεχώς πάνω από την πόλη επιβεβαιώνοντας την απόλυτη κυριαρχία τους στον ουρανό της ιρακινής πρωτεύουσας, καθώς τα ιρακινά αντι-αεροπορικά πυροβόλα σπανίως κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Οδομαχίες είναι σε εξέλιξη και στα νότια προάστια της Βαγδάτης, όπου ακούγονται πυκνά πυρά αυτομάτων όπλων από το πρωί.

    Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί - Εξι Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν

    Οι αμερικανικές δυνάμεις, που διείσδυσαν σήμερα στις βορειοδυτικές συνοικίες της Βαγδάτης, συνεχίζουν την προέλασή τους και ήδη έχουν φτάσει στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Κίντι, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Το νοσοκομείο βρίσκεται έξι χιλιόμετρα από το κέντρο της Βαγδάτης.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες 13 αμερικανικά αεροπλάνα έφτασαν σε αεροδρόμιο που βρίσκεται ανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας, τα οποία μετέφεραν 300 Αμερικανούς στρατιώτες.

    Εξι Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, στις συγκρούσεις με τους Ιρακινούς στην Πόλη του Σαντάμ, ένα προάστιο στην ανατολική Βαγδάτη, ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    Ο αντισυνταγματάρχης Πητ Οουεν πρόσθεσε ότι έφτασαν ενισχύσεις στη διάρκεια της νύχτας στην Πόλη του Σαντάμ, όπου ένα τάγμα πεζοναυτών είχε εμπλακεί σε μάχη με Ιρακινούς μαχητές. "Είναι πολύ κοντά στην Πόλη του Σαντάμ και πρόκειται να εμπλακούν στις συγκρούσεις " δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Αλλοι τρεις πεζοναύτες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις κατά την προέλασή τους στη Βαγδάτη.

    Προελαύνουν ανεμπόδιστα προς τη Βορειοανατολική Βαγδάτη

    Oι αμερικανικές δυνάμεις εισήλθαν, χθες Τρίτη, στη Βαγδάτη και από βορρά και έχουν καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ρασίντ στα νοτιοανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, πραγματοποιήθηκαν σκληρές μάχες σώμα με σώμα και αλεπάλληλοι βομβαρδισμοί.

    Η πιο σφοδρή επίθεση έγινε στα ανατολικά προάστια, όπου επλήγησαν κυβερνητικά κτήρια και Προεδρικά Μέγαρα. Τα αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κυρίως τα νότια περίχωρα της Βαγδάτης.

    Ο βρετανικός Τύπος επισημαίνει ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν και οι γιοι του προφανώς επέζησαν μετά τον προχθεσινό αμερικανικό βομβαρδισμό που στόχο είχε να τους εξοντώσει.

    Την άποψη ότι χρειάζονται ακόμη μερικές μέρες για να χαρακτηριστεί ασφαλής η Βασόρα, εξέφρασε Βρετανός εκπρόσωπος.

    "Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν την ορεινή περιοχή Μακλούμπ στο Βόρειο Ιράκ και βρίσκονται 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μοσούλης", δήλωσε εκπρόσωπος των Κούρδων του Ιράκ.

    Δύο Αμερικανοί αεροπόροι αγνοούνται μετά την πτώση F-15

    Δύο Αμερικανοί αεροπόροι προστέθηκαν χθες στον κατάλογο των αγνοουμένων μετά την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους τους τύπου F-15E στο Ιράκ, την περασμένη Κυριακή.

    Οι δύο κυβερνήτες και το αεροσκάφος του ανήκαν στο 40 σμήνος Μαχητικών, από τη βάση του Σέιμουρ Τζόνσον στη Βόρειο Καρολίνα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

    Οι δύο αεροπόροι δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο με τις αμερικανικές απώλειες που είχε δημοσιεύσει πρωτύτερα το Πεντάγωνο, σύμφωνα με το οποίο 96 Αμερικανοί έχουν βρει τον θάνατο στην επιχείρηση κατά του Ιράκ και επτά θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου.

    Γεμίζουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία

    Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βαγδάτης, καθώς έχουν αρχίσει να γεμίζουν ασφυκτικά και παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό υλικό.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών από την εισβολή των Αμερικανών στη Βαγδάτη. Αλλά σε ανταποκρίσεις τους οι δημοσιογράφοι που έχουν απομείνει στην ιρακινή πρωτεύουσα μιλούν για τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, όπου οι γιατροί και νοσηλευτές αδυνατούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όλους τους τραυματίες που φτάνουν εκεί.

    Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.250 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 5.100.

    Με τους δημοσιογράφους όμως να βρίσκονται αποκλεισμένοι ουσιαστικά στα ξενοδοχεία τους είναι σχεδόν αδύνατον να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών.

    [16] Κατακραυγή για τη σφαγή των δημοσιογράφων

    9/4/2003 9:26:00 πμ

    Σοκ έχει προκαλέσει στην παγκόσμια δημοσιογραφική οικογένεια, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, ο θάνατος τριών δημοσιογράφων από την απρόκλητη και εντελώς αδικαιολόγητη επίθεση από αμερικανικό τεθωρακισμένο κατά του ξενοδοχείου "Palestine" της Βαγδάτης, αλλά και από τον βομβαρδισμό των γραφείων του Αλ Τζαζίρα, του Αμπού Ντάμπι και της αραβικής τηλεόρασης Αλ Αραμπίγια. Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις κάνουν λόγο για εσκεμμένη πράξη, η ΕΕ εξέφρασε τη λύπη της, ενώ η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ. Το Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους δημοσιογράφους του από το Ιράκ, ενώ η Πορτογαλία και το Ρόιτερ έδωσαν εντολή στους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν την πόλη. Σήμερα αναμένεται η απόφαση των 180 ξένων ανταποκριτών στη Βαγδάτη εάν θα παραμείνουν στη Βαγδάτη.

    Οι Αμερικανοί δεν επιτρέπουν να φύγουν οι σοροί και οι τραυματίες

    Οι Αμερικανοί απαγόρευσαν την έξοδο από τη Βαγδάτη και τη μεταφορά μέσω Σύριας στις χώρες τους των τραυματιών και των σορών των δημοσιογράφων. Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε, οι δημοσιογράφοι αποφάσισαν να δημιουργηθεί ένα κομβόι προκειμένου να βγάλουν τις σορούς και τους τραυματίες, έξω από τη Βαγδάτη.

    Την οριστική απόφαση θα την λάβουν σήμερα σε κοινή σύσκεψη όλων των δημοσιογράφων που βρίσκονται στην ιρακινή πρωτεύουσα. Η Ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις έχει έτοιμο σχέδιο απεγκλωβισμού των Ελλήνων ανταποκριτών στη Βαγδάτη -εάν παραστεί ανάγκη- είπε ο κ Μπεγλίτης.

    Φόρο τιμής στους συναδέλφους τους

    Το βράδυ της Τρίτης, οι δημοσιογράφοι άναψαν κεριά έξω από το ξενοδοχείο Palaistine αποτείνοντας φόρο τιμής στους συναδέλφους τους που έχασαν τη ζωή τους.

    Νεκρός είναι ο 37χρονος κάμεραμαν του ισπανικού καναλιού, Tele 5, Jose Couso. O κάμεραμαν διεκομίσθη στο νοσοκομείο της Βαγδάτης με τραύματα στο πόδι και το σαγόνι αλλά τελικά υπέκυψε στα τραύματά του.

    Νεκρός είναι επίσης ο 35χρονος κάμεραμαν του Reuters, Taras Protsyuk, ουκρανικής καταγωγής και κάτοικος Βαρσοβίας. Κινηματογραφούσε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου τις μάχες που μαίνονταν στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Νεκρός είναι και ο καμεραμάν του Αλ Τζαζίρα Ταρέκ Αμπούμπ.

    Όπως μεταδίδει το CNN, από την έκρηξη τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι του Reuters. Πρόκειται για την Σαμία Νακούλ, δημοσιογράφο του Reuters, λιβανέζικης καταγωγής, τον Φαλέχ Κάιμπερ, φωτογράφο του πρακτορείου και τον Πολ Πασκάλ, συντονιστή της δορυφορικής λήψης.

    Βίντεο-ντοκουμέντο

    Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3, έχει βίντεο-ντοκουμέντο για την μεγάλη σφαγή, το οποίο δείχνει ξεκάθαρα τον πυργίσκο του τεθωρακισμένου οχήματος να κινείται προς την κατεύθυνση του ξενοδοχείου "Palaistine" τον κιλλίβαντα του πυροβόλου να σηκώνεται και μετά από δύο λεπτά να ανοίγει πυρ, δήλωσε δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείο που είδε την ταινία.

    ''Συγνώμη, λάθος'' λένε οι ΗΠΑ

    Oι αμερικανικές δυνάμεις "δεν βάζουν στο στόχαστρο δημοσιογράφους", υποστήριξε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης στο Κατάρ, Βινς Μπρουκς, δείχνοντας σύγχυση όσον αφορά τις περιστάσεις υπό τις οποίες σκοτώθηκαν δύο δημοσιογράφοι στο ξενοδοχείο "Palaistine".

    Ο Βινς Μπρουκς παραδέχτηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις γνώριζαν ότι στο ξενοδοχείο διέμεναν οι δημοσιογράφοι, ωστόσο δήλωσε πως "οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις που δρουν κοντά στο ξενοδοχείο δέχθηκαν πυρά προερχόμενα από την αίθουσα του ξενοδοχείου και στα οποία απάντησαν".

    Ο Αμερικανός στρατηγός κατηγόρησε το ιρακινό καθεστώς για τη χρήση εγκαταστάσεων, στις οποίες τίθεται σε κίνδυνο η ζωή αμάχων και σημείωσε ότι οποιαδήποτε απώλεια αμάχων είναι ατυχής και ανεπιθύμητη.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε ως "τραγικό" το θάνατο των δημοσιογράφων από αμερικανικά πυρά και επέρριψε την ευθύνη για το θάνατό τους στο ιρακινό καθεστώς. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Μπράιαν Γουάιτμαν, δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποτρέπονται οι θάνατοι αμάχων.

    Μετά το τραγικό περιστατικό ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να κρεμάσουν λευκά σεντόνια στα μπαλκόνια ώστε να ξεχωρίζουν τα δωμάτια όπου διαμένουν.

    Την λύπη του για το γεγονός, εξέφρασε ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων.

    Τέλος και η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, δήλωσε την Τρίτη κατά την τακτική ενημέρωση ότι το Πεντάγωνο εκφράζει ''την λύπη του για τον θάνατο των δημοσιογράφων που έκαναν εκεί πολύ σπουδαία δουλειά''.

    Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την επίθεση

    Για "εγκλήματα πολέμου" για τα οποία οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, έκανε λόγο η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

    Για σκόπιμο χτύπημα κατηγόρησαν τις ΗΠΑ οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

    "Η αμερικανική επίθεση σε τοποθεσία που ήταν γνωστό πως διέμεναν δημοσιογράφοι αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου", ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, ωστόσο η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός.

    Στην Ελλάδα, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση καθώς και η ΕΣΗΕΑ καταδίκασαν με δριμύτητα τα γεγονότα που προκάλεσαν το θάνατο και τον τραυματισμό των δημοσιογράφων.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι ο υπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε εκ μέρους της Ε.Ε. έντονη παράσταση στον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν για τον θάνατο και τον τραυματισμό δημοσιογράφων στη Βαγδάτη. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την διασφάλιση των συνθηκών εργασίας όλων των δημοσιογράφων στο Ιράκ και ο κ. Γκρόσμαν τον διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ όλα τα αναγκαία μέτρα. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους στη Βαγδάτη και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

    Τη λύπη για το θάνατο των ανθρώπων του Τύπου στη Βαγδάτη εξέφρασε και η Κομισιόν.

    Η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για τον θάνατο του Ισπανού εικονολήπτη, ενώ συνέστησε στους Ισπανούς δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν την ιρακινή πρωτεύουσα.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας κάλεσε τους Πορτογάλους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το Ιράκ, ενώ στις 17 Μαρτίου είχε συστήσει και πάλι στους Πορτογάλους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, να φύγουν από το Ιράκ και από τις γειτονικές χώρες. Η σύσταση αυτή ''ισχύει πάντα'' είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Φερνάντο Λίμα, μιλώντας στο πορτογαλικό πρακτορείο Λούσα. Τουλάχιστον πέντε Πορτογάλοι δημοσιογράφοι καλύπτουν τον πόλεμο στη Βαγδάτη.

    [17] Βρετανικός Τύπος: Ο Σαντάμ είναι ζωντανός. . .

    9/4/2003 8:08:00 πμ

    Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν και οι γιοι του προφανώς επέζησαν του αμερικανικού βομβαρδισμού, που στόχο είχε να τους εξοντώσει, αναφέρει στα σημερινά του δημοσιεύματα ο βρετανικός Τύπος, επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στις μυστικές υπηρεσίες. ''Προφανώς δεν βρισκόταν καν στο κτήριο όταν αυτό βομβαρδίστηκε τη Δευτέρα'', τονίζει η εφημερίδα Γκάρντιαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τάιμς, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ειδοποιήσει την αντίστοιχη αμερικανική CIA πως ο Σαντάμ είχε εγκαταλείψει το κτήριο λίγο πριν αυτό βομβαρδιστεί.

    Από το βομβαρδισμό, 14 άμαχοι νεκροί, αλλά όχι ο Σαντάμ

    ''Πιστεύουμε πως πήρε ακριβώς τον ίδιο δρόμο που είχε ακολουθήσει ερχόμενος σε αυτό, είτε μέσω υπόγειας σήραγγας, είτε με αυτοκίνητο. Δεν είμαστε βέβαιοι'' εξηγούν οι ίδιες πηγές στους Τάιμς.

    Στον σφοδρότατο βομβαρδισμό, με τηλεκατευθυνόμενες από δορυφόρο βόμβες 960 κιλών κατά τον οποίο επλήγη κτήριο στο προάστιο αλ Μανσούρ της Βαγδάτης, όπου οι Αμερικανοί διατείνονται πως είχαν εντοπίσει τον Σαντάμ και τους γιους του, έχασαν τη ζωή τους 14 άμαχοι.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο, την Τρίτη, χαρακτήρισε "πολύ αποτελεσματικό" το χτύπημα, τονίζοντας πάντως πως δεν έχει βέβαια στοιχεία για την τύχη του Σαντάμ και των γιων του.

    [18] Μπους: Μέλημα των ΗΠΑ η επιστροφή των αιχμαλώτων

    9/4/2003 4:11:00 πμ

    Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε σήμερα πως θα εργαστεί για την απελευθέρωση των Αμερικανών αιχμαλώτων πολέμου στο Ιράκ, με την ευκαιρία της αναγνώρισης της εθνικής ημέρας αιχμαλώτων σε προηγούμενους πολέμους.

    Στη διακήρυξή του για την ανακήρυξη της σημερινής ημέρας ως Επίσημη Ημέρα Πρώην Αιχμαλώτων Πολέμου, ο Μπους τόνισε πως ''καθώς τιμούμε τους πρώην αιχμαλώτους μας, αναθυμόμαστε τους τωρινούς αιχμαλώτους μας, οι οποίοι συνελήφθησαν στην επιχείρηση για την απελευθέρωση του Ιράκ''. ''Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή τους και προσευχόμαστε για την ταχεία και ασφαλή επιστροφή τους'', είπε ο Μπους.

    [19] Τα αρχεία του Σαντάμ Χουσέιν

    9/4/2003 11:13:00 πμ

    Η επίθεση που δέχτηκε την περασμένη Κυριακή ρωσική διπλωματική αποστολή στο Ιράκ, μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι έγινε μάχη ανάμεσα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τους αμερικανούς στρατιώτες για τα μυστικά αρχεία του Σαντάμ Χουσέιν, που ''πιθανότατα βρίσκονται ήδη στη Μόσχα'', γράφει σήμερα η ρωσική εφημερίδα "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνάντηση την Τρίτη, για το θέμα αυτό κεκλεισμένων των θυρών στο Κρεμλίνο με τον επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Σεργκέι Λεμπέντεφ.

    Ανόητες φαντασιώσεις των δημοσιογράφων

    Η ρωσική εφημερίδα είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι ένα τμήμα των αρχείων των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών βρισκόταν στη ρωσική πρεσβεία στη Βαγδάτη και μεταφέρθηκαν στα τέλη Μαρτίου στη Μόσχα.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος Πριντέιτορ παρακολουθούσε τη ρωσική φάλαγγα που μετέφερε τον ρώσο πρεσβευτή και άλλα μέλη της διπλωματικής αποστολής κατά την αναχώρησή τους από τη Βαγδάτη με προορισμό τη Δαμασκό, μεταδίδοντας συνεχώς εικόνες σε δυνάμεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και της CIA.

    Σύμφωνα με τη Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα, το γενικό αρχηγείο της CIA στο Λάγκλει είχε την άποψη ότι ο ρώσος πρεσβευτής στο Ιράκ, Βλαντιμίρ Τιτορένκο έπαιζε ρόλο ''ζωντανής ασπίδας'' για την προστασία των αρχείων του Σαντάμ Χουσέιν.

    Στην κορυφή της φάλαγγας ήταν δύο ιρακινά οχήματα που αρχικά άνοιξαν πυρ εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων τα οποία στη συνέχεια καταστράφηκαν από τα αμερικανικά πυρά και οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, γράφει η εφημερίδα.

    Αντίθετα, τα οχήματα με τους ρώσους διπλωμάτες δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά για να σταματήσουν.

    Εκπρόσωπος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών διέψευσε το δημοσίευμα τονίζοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ''ανόητες φαντασιώσεις των δημοσιογράφων''.

    [20] Ενωμένη η Ε.Ε. μπορεί να επηρεάσει τις διεθνείς εξελίξεις

    9/4/2003 8:39:00 πμ

    Στο ρόλο που πρέπει να έχει ο ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ και στις συνομιλίες Μπλερ- Μπους στο Μπέλφαστ αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται στο Βελιγράδι για να συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Σύνοδο. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με μία ενωμένη φωνή μπορεί να έχει σημαντική επιρροή στις διεθνείς εξελίξεις. "Ήταν σωστή μέχρι και σοφή η απόφασή μας, των ''15'', έστω και τότε στην έναρξη του πολέμου, που κάποιοι μας είπαν πως συζητάτε για την επόμενη μέρα. Και όμως η τότε στάση μας αναδεικνύεται ως μια πολύ σημαντική απόφαση για το μέλλον της περιοχής" δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Συμπλήρωσε, δε ότι χωρίς να γνωρίζει λεπτομέρειες και χωρίς να μπορεί να ερμηνεύσει, όπως είπε, την προσωπική συζήτηση που έγινε μεταξύ Μπλερ και Μπους, θεωρεί ότι ο κ. Μπλερ οχυρωμένος με την κοινή θέση της ΕΕ για τον ΟΗΕ, μπόρεσε να περάσει ένα πειστικό μήνυμα προς την αμερικανική πλευρά".

    Ο ΟΗΕ πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ

    "Ας ελπίσουμε ότι ο ουσιαστικός ρόλος του ΟΗΕ θα αναδειχθεί, έτσι ώστε να συμβάλλει, διότι αυτός είναι ο σημαντικός λόγος για μας, στην εμπέδωση του Διεθνούς Δικαίου και στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής'', υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν οι υπουργοί Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών κατέληξαν στην άτυπη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι σε κάποια κοινή ανακοίνωση για το Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: ''Έχουν γίνει κάποιες παρατηρήσεις στο τελικό κείμενο της πρότασης και την Τετάρτη οι πολιτικοί διευθυντές θα το επεξεργαστούν, αλλά είμαστε όλοι σύμφωνοι στην ουσία του κειμένου που αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και το βασικό ρόλο του ΟΗΕ στην επόμενη φάση ανασυγκρότησης του Ιράκ''.

    [21] Ζωτικός ο ρόλος του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ

    9/4/2003 8:14:00 πμ

    Ικανοποίηση επικρατεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους και του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, για το "ζωτικό ρόλο" του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του γγ του Διεθνούς Οργανισμού, Φρεντ Εκχαρντ, δήλωσε ότι "ο προσδιορισμός του ρόλου αυτού, πέραν του τρέχοντος που αναφέρεται σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας". Ο κ. Εκχαρντ, αναφερόμενος στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ με αρμοδιότητα τη διαχείριση του προγράμματος "Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων" έχουν προβεί στον προσδιορισμό τεσσάρων νέων χώρων εισόδου βοήθειας για τον ιρακινό λαό. Οι νέες τοποθεσίες βρίσκονται στο έδαφος της Τουρκίας, Συρίας, Ιορδανίας και του Κουβέιτ, "περιοχές στις οποίες υπάρχει η κατάλληλη αποθηκευτική υποδομή και καλές οδικές διασυνδέσεις με το Ιράκ".

    Συνεδρίαση της Επιτροπής του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ

    Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε, χθες Τρίτη, η πρώτη φετινή συνεδρίαση της Επιτροπής του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με αντικείμενο τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά κρατών.

    Σκοπός των συνεδριάσεων της Επιτροπής, που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την 17η Απριλίου, είναι η ενδυνάμωση του ρόλου του Οργανισμού για την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την προαγωγή της αναπτυξιακής συνεργασίας και την ενίσχυση του διεθνούς κανόνα δικαίου στις σχέσεις των κρατών μελών.

    Λαμβάνοντας το λόγο εκ μέρους της Ε.Ε., η εκπρόσωπος της Ελλάδας Μαρία Τελαλιάν, αναφέρθηκε στη στήριξη της Ε.Ε. σε πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των κυρώσεων σε αθώους πολίτες καθώς και σε τρίτα κράτη.

    [22] Στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και η Παγκόσμια Τράπεζα

    9/4/2003 5:24:00 πμ

    Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται ότι θα κληθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, τόνισε στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. "Εχουμε δηλώσει σαφώς πως η Παγκόσμια Τράπεζα στο παρελθόν υπήρξε πολύ χρήσιμη σε καταστάσεις αυτού του είδους και προφανώς θα κληθεί να συμμετάσχει", τόνισε το ίδιο στέλεχος στους δημοσιογράφους, πριν τη σύνοδο της Ομάδος των Επτά Πλουσιοτέρων χωρών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στα τέλη της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφσον, είχε τονίσει πως ο οργανισμός του ακόμη δεν έχει προσκληθεί στην αποστολή αυτή και πρόσθεσε πως "θα ήταν κρίμα να μην εμπλακεί στην ανοικοδόμηση του Ιράκ".

    Το στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου πρόσθεσε πως η Τράπεζα "διαθέτει έναν φάκελο μακράς εμπειρίας όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τις ανάγκες ανοικοδόμησης των χωρών", υπογραμμίζοντας και την "τεχνογνωσία του ΔΝΤ στα οικονομικά θέματα", την οποία έχει προσφέρει σε "πολλές προσπάθειες ανοικοδόμησης". Παράλληλα, πρόσθεσε πως αυτού του είδους οι εμπειρίες, "είναι εκείνο το είδος των γνώσεων που οι δύο οργανισμοί μπορούν να προσφέρουν" στο Ιράκ. Επίσης, χαρακτήρισε τις επαφές των διεθνών οργανισμών στα τέλη της εβδομάδος "ως μία καλή ευκαιρία για να αξιολογηθεί ποιές είναι οι ανάγκες του Ιράκ στο μέλλον" και να "δοθεί μία ευκαιρία στους Ιρακινούς να ανακάμψουν οικονομικά από αυτό που συνέβη στα τελευταία 20 χρόνια".

    [23] CIA: Θα υπάρξουν αντιδράσεις για τη μεταβατική κυβέρνηση

    9/4/2003 3:25:00 πμ

    Η αμερικανική υπηρεσία CIA θεωρεί ότι πολλοί Ιρακινοί θα αντιδράσουν στην ανάληψη ηγετικού ρόλου από τους εξόριστους Ιρακινούς πολιτικούς σε μία νέα κυβέρνηση στη χώρα, όπως τόνισε την Τρίτη, Αμερικανός αξιωματούχος. ''Το βασικό στοιχείο είναι πως η ιρακινή κοινή γνώμη δεν τους βλέπει θετικά'', εξήγησε ο αξιωματούχος, που γνωρίζει το περιεχόμενο της έκθεσης, στην οποία η CIA αξιολογεί την αποδοχή των εξόριστων Ιρακινών πολιτικών ομάδων από την κοινή γνώμη και το πως βλέπουν στο Ιράκ την ανάληψη ηγετικού ρόλου από την εξόριστη ηγεσία στη μετά Σαντάμ εποχή.

    Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τόσο ο Αχμέντ Τσαλάμπι, ηγέτης του εξόριστου Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, όσο κι ο Μοχάμεντ Μπάκερ αλ Χακίμ, επικεφαλής του εξόριστου στην Τεχεράνη σιιτικού Ανωτάτου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, δεν πρόκειται να ετύγχαναν ευρείας υποστήριξης εκ μέρους του ιρακινού λαού. Η αναφορά της CIA διανεμήθηκε σε υπευθύνους για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον στα τέλη Μαρτίου. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

    [24] Κομισιόν: Προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

    9/4/2003 9:20:00 πμ

    Στο υψηλότερο επίπεδο για το σύνολο της ΕΕ θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα κυμανθεί στο 3,6% το 2003 και στο 3,8% το 2004. Αντίστοιχα για το σύνολο των 15 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,3% το 2003 και στο 2,4% το 2004 ενώ στην ευρωζώνη στο 1% και 2,3%. Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής ζήτησης και κυρίως των επενδύσεων για τα έργα υποδομής ενόψει των Αγώνων του 2004 καθώς επίσης και της υλοποίησης του Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 3,8% το 2003 και στο 3,5% το 2004, ενώ στην ευρωζώνη θα βρίσκεται στο 2,1% το 2003 και στο 1,7% το 2004.

    Παράλληλα η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία παραμένοντας όμως σε επίπεδα υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο και θα κυμανθεί στο 9,5% του οικονομικά ενεργά πληθυσμού για το 2003 έναντι 8% για την ΕΕ και την ευρωζώνη και στο 9,2% το 2004 έναντι 8,8% στην ΕΕ και στην ευρωζώνη.

    Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, θα συνεχίσει να μειώνεται με αργό ρυθμό ενώ για το δημόσιο έλλειμμα προβλέπεται το 2003 θα βρίσκεται στο 1,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ για να μειωθεί στο -1% το 2004.

    Για πρώτη φορά στο δυσμενές σενάριό της για την κατάσταση στην ζώνη του ευρώ και την ΕΕ, η Κομισιόν εκτιμά ότι η οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει συνθήκες στασιμότητας για το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα η επιστροφή στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης να καθυστερήσει ως το 2004.

    [25] Οι ξένοι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά

    9/4/2003 4:27:00 πμ

    Aύξηση παρουσίασε το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών επενδυτών στο σύνολο της ελληνικής αγοράς, αλλά και στις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό συμμετοχής των ξένων για το σύνολο της Σοφοκλέους διαμορφώθηκε στο 29,42% στις 31/3/2003 από 28,65% στις 31/12/2003, ενώ αντίστοιχα υποχώρησε στο 70,58% από 71,34% το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α.Α., το 62,55% επί των μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλοποίησης κατέχουν οι εγχώριοι επενδυτές (ιδιώτες ημεδαποί, Νομικά Πρόσωπα ημεδαπά και θεσμικοί επενδυτές), ενώ το 37,44% οι ξένοι (ιδιώτες αλλοδαποί, Νομικά Πρόσωπα αλλοδαπά, θεσμικοί ξένοι κ.ά).

    Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου που κατέχουν οι Ελληνες θεσμικοί διαμορφώθηκε στα 38,68 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 15,48 δισ. ευρώ (ή ποσοστό 28,25%) ανήκουν σε ιδιώτες, τα 8,06 δισ. ευρώ (ποσοστό 14,70%) σε θεσμικούς και τα 15,13 δισ. ευρώ (ποσοστό 27,62%) σε νομικά πρόσωπα.

    Μετά την αναβάθμιση της Σοφοκλέους σε ώριμη αγορά από την Morgan Stanley στις 31 Μαΐου 2001, σημειώνεται σημαντική συρρίκνωση της συμμετοχής των Ελλήνων με ταυτόχρονη αύξηση των αλλοδαπών κεφαλαίων.

    Οι εγχώριοι θεσμικοί από τις 31/5/01 ως και τις 31/3/03 προκύπτει ότι μείωσαν τις θέσεις τους από 18,70% σε 13,35%. Αντιθέτως οι ξένοι θεσμικοί εμφανίζονται να έχουν αυξήσει τις θέσεις τους από τις 31/5/01 ως και τις 31/3/03 από 20,1% σε 23,2%.

    Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μειώσει αισθητά τις θέσεις τους. Από 28,4% που κατείχαν οι ημεδαποί ιδιώτες στις 31/5/01, στις 31/3/03 το ποσοστό τους περιορίστηκε 18%.

    [26] Σημαντική νίκη της Ρεάλ επί της Μάντσεστερ

    9/4/2003 1:03:00 πμ

    Συναρπαστικός αγώνας έγινε στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", όπου η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 3-1 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και απέκτησε σαφές προβάδισμα για πρόκριση στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο 12ο λεπτό ο Φίγκο σέντραρε από αριστερά, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και κατέληξε στα δίχτυα του Φαμπιάν Μπαρτέζ. Ενα τυχερό γκολ, που ήταν όμως αρκετό για να αλλάξει τη ροή του αγώνα. Η "βασίλισσα", απαλλαγμένη από το άγχος, έπαιξε εκπληκτικό ποδόσφαιρο και έφτασε στο 2-0 στο 28', όταν μετά από ασίστ του Ζιντάν, ο Ραούλ με έξοχη κίνηση "άδειασε" τον Γουές Μπράουν και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Νωρίτερα, ο διαιτητής είχε αρνηθεί καθαρό πέναλτι στη Ρεάλ, όταν ο Μπράουν ανέτρεψε τον Ρονάλντο στο 20'.

    Ωστόσο, η Γιουνάιτεντ δεν ήταν τόσο... κακή όσο φανερώνει το 2-0 του ημιχρόνου. Απείλησε σε αρκετές περιπτώσεις τον Κασίγιας, όμως το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Ρεάλ, Ελγκέρα και Ιέρο, ήταν σε εκπληκτική μέρα.

    Με το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου (52') ο Ραούλ με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή "έγραψε" το 3-0, όμως η απάντηση της Γιουνάιτεντ ήταν άμεση και στο 52' ο Ρουουντ Φαν Νίστελροϊ σημείωσε το 11ο γκόλ του στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, μετά από σουτ του Γκιγκς και εντυπωσιακή απόκρουση του Κασίγιας. Το γκολ αυτό κράτησε "ζωντανούς" τους "κόκκινους διαβολους", καθώς το 3-0 δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο πρόκρισης.

    Τρεις κίτρινες κάρτες στη διοργάνωση συμπλήρωσαν ο Γκάρι Νέβιλ και ο Πολ Σκόουλς και θα απουσιάσουν από τη ρεβάνς του "Ολντ Τράφορντ", στις 23 Απριλίου.

    Επίσης, ο Σουηδός διαιτητής Αντερς Φρισκ "κιτρίνισε" τους Φαν Νίστελροϊ, Κιν.

    Οι συνθέσεις:

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Ιέρο, Ελγκέρα, Ρομπέρτο Κάρλος, Φίγκο, Μακελελέ, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Ζιντάν, Ραούλ, Ρονάλντο (83' Γκούτι).

    ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Μπαρτέζ, Γκ. Νέβιλ (86' Σόλσκιερ), Φέρντιναντ, Μπράουν, Σιλβέστρ (58').

    [27] Ισοπαλία 0-0 στον αγώνα Αγιαξ-Μίλαν

    9/4/2003 12:54:00 πμ

    Ισόπαλες 0-0 αναδείχθηκαν Αγιαξ και Μίλαν στον πρώτο αγώνα της προημιτελικής φάσης του Tσάμπιονς Λιγκ που διεξήχθη στο Αμστερνταμ. Οι δύο ομάδες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Αμφότερες απέχουν οκτώ βαθμούς από την κορυφή του πρωταθλήματος στο οποίο αγωνίζονται και με ελάχιστες πιθανότητες για την κατάκτηση του τίτλου. Ετσι, όπως είναι λογικό, το Tσάμπιονς Λιγκ είναι το τρόπαιο που διεκδικούν.

    Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Σεβτσένκο πριν το ματς: "Πήραμε μαζί μας στο Αμστερνταμ την οργή από την ήττα στην Πάρμα". Και αν τα "πιτσιρίκια" του Κούμαν έχουν ήδη πετύχει ένα μικρό θαύμα με την πρόκριση στους "8", δεν συμβαίνει και το ίδιο με την Μίλαν, που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα φαβορί στην αρχή της σεζόν.

    Ο αγώνας δεν ήταν καλός στην αρχή του, αφού και οι δύο ομάδες φάνηκαν να παρατάσονται με αμυντικούς προσανατολισμούς.

    Μετά το πρώτο εικοσάλεπτο ο Αγιαξ πήρε τα ηνία του αγώνα χωρίς όμως να απειλεί ιδιαίτερα την εστία του Ντίντα.

    Στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξε τίποτε απολύτως, αφού ο Αγιαξ συνέχισε να έχει την υπεροχή, ενώ η κατοχή μπάλας ήταν συντριπτικά υπέρ της ομάδας του Κούμαν.

    Παρόλα αυτά ο "Αίαντας" αδυνατούσε να δημιουργήσει αξιόλογες ευκαιρίες.

    Ετσι το 0-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

    Μελανό σημείο του αγώνα ο τραυματισμός του Κλάρενς Ζέεντορφ, ο οποίος αντικαταστάθηκε στο 26'.

    Διαιτητής: Τέργε Χάουγκε (Νορβηγία)

    Οι συνθέσεις:

    ΑΓΙΑΞ: Λόμποντ, Τραμπελσί, Κίβου, Πασάνεν (74' Ντε Γιονγκ), Ο' Μπράιεν, Γιακούμπου, Γκάλασεκ (67' Σνέιντερ), Πίενααρ, Μάξγουελ, Φαν ντερ Φααρτ, Ιμπραίμοβιτς (73' Λιτμάνεν) ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Σίμιτς, Νέστα, Μαλντίνι, Κοστακούρτα, Ρουί Κόστα, Γκατούζο, Αμπροζίνι, Ζέεντορφ (26' Σερζίνιο), Ιντσάγκι (73' Τόμασον), Σεβτσένκο (79' Ριβάλντο).

    [28] Σε απολογία κλήθηκαν ΑΕΚ και Ψωμιάδης

    9/4/2003 6:52:00 πμ

    Η ΑΕΚ και ο Μάκης Ψωμιάδης κλήθηκαν σε απολογία, την Πέμπτη, από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ, επειδή η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ δεν έχει υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση και αντίγραφο του ποινικού μητρώου του. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, "ο Μάκης Ψωμιάδης από τον Ιούνιο του 2001 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2003, προέβη κατ' επανάληψη σε πράξεις ή ενέργειες διοίκησης, διαχείρισης, ή εκπροσώπησης της ΠΑΕ ΑΕΚ κατόπιν άτυπης απόφασης των οργάνων της, είτε με την ανοχή τους".

    Παράλληλα, η Πειθαρχική Επιτροπή κάλεσε την ίδια ημέρα σε απολογία τις εξής ΠΑΕ:

    Παναχαϊκή, γιατί μετά από την λήξη του αγώνα με τον Ολυμπιακό, οπαδοί της έριξαν στο πούλμαν των "ερυθρολεύκων", πέτρες με αποτέλεσμα να σπάσει το μπροστινό τζάμι και να τραυματιστούν ελαφρά ο οδηγός και ο ποδοσφαιριστής Αγγελος Γεωργίου. Ολυμπιακό, για αντικείμενα που έριξαν στον αγωνιστικό χώρο και επειδή στο 87' οκτώ με δέκα οπαδοί που ήταν στην Θύρα 2 επιτέθηκαν σε οπαδούς της Παναχαϊκής. ΟΦΗ και Πανιώνιο, γιατί στο ημίχρονο του μεταξύ τους αγώνα οπαδοί τους πετούσαν σπασμένα καθίσματα, φώναζαν υβριστικά συνθήματα, ενώ μετά από την λήξη μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και συνεπλάκησαν μεταξύ τους. Ηρακλή, για αντικείμενα που πέταξαν οπαδοί του προς τους Κυργιάκο και Κωνσταντίνου στην διάρκεια του αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

    Επίσης, κλήθηκαν σε απολογία και οι ομάδες ΠΑΟΚ, Προοδευτική, Αρης, Παναχαϊκή, Καβάλα, Κασσάνδρα, Ατρόμητος και Τρίκαλα, για οφειλές από εκκαθαρίσεις αγώνων και πρόστιμα, καθώς και Χαλκηδόνα, Εθνικός Αστέρας, Φωστήρας, Ολυμπιακός Βόλου, Αθηναϊκός, Παναιγιάλειος, Κιλκισιακός, Ναυπακτιακός και Εθνικός, για πρόστιμα.

    Τέλος, την Πέμπτη κλήθηκαν σε απολογία για επεισόδια οπαδών ή παραγόντων τους και οι ΠΑΕ Παναιγιάλειος, Αθηναϊκός, Φωστήρας και Καλαμάτα (για τον μεταξύ τους αγώνα οι δύο τελευταίες ομάδες).

    [29] Νίκη του Αρη επί της Ακαντέμικ

    9/4/2003 1:35:00 πμ

    Πολύ κοντά στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Καπ βρίσκεται ο Αρης, που νίκησε την Τρίτη, 91-73 (ημ. 48-39) την Ακαντέμικ στο Αλεξάνδρειο, στον προημιτελικό της διοργάνωσης. Ετσι, οι "κίτρινοι" καλούνται να διαφυλάξουν τη διαφορά των 18 πόντων, στη ρεβάνς που θα γίνει την επόμενη Τρίτη (15/4) στη Σόφια.

    [30] Στη βιβλιοθήκη της Βοστόνης επιστολές Χεμινγουέη σε Ντίτριχ

    9/4/2003 9:56:00 πμ

    Τριάντα επιστολές που είχε στείλει ο συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεη στη ''σειρήνα του κινηματογράφου'' Μάρλεν Ντήτριχ, καθώς και ορισμένα προσχέδια έργων και ποιημάτων του, παραχωρήθηκαν στη Βιβλιοθήκη και το Μουσείου Τζ.Φ.Κένεντι. Η διευθύντρια της βιβλιοθήκης της Βοστώνης, Ντέμπρα Λεφ χαρακτήρισε τη δωρεά ''πλούσια προσφορά'' στο κέντρο στο οποίο ήδη βρίσκεται το 95% των χειρογράφων και της αλληλογραφίας του Χέμινγουεη.

    Μια σειρά αλληλογραφίας γεμάτη συναίσθημα και αγάπη

    '' Στη βιβλιοθήκη μας φιλοξενούμε αντιπροσωπευτικά αντικείμενα δύο απο τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Ενός απο τους μεγαλύτερους αμερικανούς συγγραφείς και μιας απο τις πιο θρυλικές ηθοποιούς. Καθώς και μια σειρά απο την μεταξύ τους αλληλογραφία γεμάτη συναίσθημα, αγάπη και θαυμασμό'', δήλωσε η Λεφ.

    Τα έγγραφα που παραδόθηκαν στη βιβλιοθήκη από την κόρη της Ντήτριχ Μαρία Ρίβα, θα δημοσιοποιηθούν το 2007.

    Η Ρίβα είχε τις επιστολές στην κατοχή της από το 1992 που πέθανε η μητέρα της.

    [31] ''Δραπέτευσαν'' 80 εκατομμύρια μέλισσες στη Φλόριντα

    9/4/2003 9:16:00 πμ

    Τουλάχιστον 80 εκατομμύρια μέλισσες ''δραπέτευσαν'' από ένα φορτηγό μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα σε αυτοκινητόδρομο της Φλόριντας. Όπως ανακοίνωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα ο οδηγός του φορτηγού ο 82χρονος Κονραντ Κρέιμερ, σκοτώθηκε επιτόπου μετά την απώλεια του ελέγχου του οχήματος, κοντά στο Τιτουσβίλ, της κεντρο-ανατολικής Φλόριντας. Τα μέλη των σωστικών συνεργείων δεν μπορούσαν να πλησιάσουν για να βοηθήσουν τον 82χρονο μετά το τροχαίο γιατί η περιοχή είχε καλυφθεί επί ώρες απο ''ένα σύννεφο μελισσών''.

    Η αξία του ''σμήνους'' υπολογίζεται στα 10.000 δολάρια.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τηλεοπτικών δικτύων η αξία του ''σμήνους'' των μελισσών υπολογίζεται στα 10.000 δολάρια.

    Την εποχή αυτή οι μελισσοπαραγωγοί μεταφέρουν τα μελίσσια τους από τη μία περιοχή της Φλόριντας σε άλλες για να βρούν περιοχές με πλούσια ανθοφορία.

    [32] Θέση στο Γκίνες διεκδικεί η Γερμανική Σχολή Θεσ/νίκης

    9/4/2003 4:33:00 πμ

    Μία θέση στο βιβλίο Γκίνες θα προσπαθήσει να διεκδικήσει η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, ''σπάζοντας'' το ρεκόρ της πιο μαζικής ώρας μαθήματος. Σήμερα, στις 11 το πρωί, περίπου 500 μαθητές του σχολείου θα συμμετάσχουν σε μια ιδιότυπη ώρα μαθήματος, διάρκειας περίπου 30 λεπτών, θέμα της οποίας θα είναι ο αναλφαβητισμός και οι ίσες ευκαιρίες μόρφωσης για όλα τα παιδιά του κόσμου. Την ίδια ώρα, παράλληλα με τους μαθητές της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, χιλιάδες μαθητές σε άλλες χώρες του κόσμου θα συζητούν το ίδιο ακριβώς θέμα.

    Ήδη περίπου 17.000 μαθητές στη Γερμανία έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία, ενώ δηλώσεις συμμετοχής υπάρχουν από σχολεία στην Ινδονησία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Ουγκάντα, την Αιθιοπία, τη Ν. Αφρική, την Τανζανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, την Κολομβία, τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη, ενώ από την Ελλάδα συμμετέχει η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης.

    Την πρωτοβουλία πήρε η οργάνωση ''Παγκόσμια Καμπάνια για τη Μόρφωση'', στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί, συνδικάτα, η UNESCO και η UNICEF. Στόχος της είναι η ενημέρωση των πολιτών του κόσμου, για το μέγεθος του προβλήματος του αναλφαβητισμού.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι βάσει των στοιχείων της οργάνωσης, περίπου 115 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας έως 12 ετών, δεν αποκτούν βασική μόρφωση, ενώ την ίδια στιγμή 826 εκατομμύρια -στην πλειοψηφία τους κορίτσια και γυναίκες- δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. Το ρεκόρ της προηγούμενης πιο μαζικής ώρας μαθήματος, κατέχουν μαθητές της Αγγλίας, από τον Μάρτιο του 2002, με τη συμμετοχή 28.801 μαθητών σε μία ώρα γλωσσικής διδασκαλίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 April 2003 - 9:16:34 UTC