Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-04-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κύπρο της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός
  • [02] Την αναβολή των συνομιλιών του Πεκίνου σκέφτονται οι ΗΠΑ
  • [03] Βενεζουέλα: Δέκα νεκροί σε εξέγερση κρατουμένων
  • [04] Με νίκη ξεκίνησε η Εθνική χάντμπολ νέων
  • [05] ''Δίπλα Σου'': Νέα γραμμή SOS κατά της οικογενειακής βίας

    [01] Στην Κύπρο της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός

    18/4/2003 10:36:00 μμ

    Στην Κύπρο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενόψει της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο στην Θεσσαλονίκη, έφθασε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης. Αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, χαρακτήρισε τον Ελληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος κατά την υποδοχή του, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του λαού του. "Η Κύπρος πήρε την θέση που της αξίζει ιστορικά", τόνισε στην αντιφώνηση του ο πρωθυπουργός, επιρρίπτοντας για ακόμα μία φορά τις ευθύνες για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, στην Τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε πάντως την τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι οι προσπάθειες για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχισθούν αμείωτες. Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε με θερμές εκδηλώσεις ο κυπριακός λαός.

    Παλλαϊκή υποδοχή

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται 48 ώρες μετά την ιστορική υπογραφή ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., και όπως ήταν φυσικό η υποδοχή του πρωθυπουργού, πήρε πανηγυρικό χαρακτήρα.

    Παρά τη συνεχή βροχή, στον κυκλοφοριακό κόμβο έξω από το Αεροδρόμιο Λάρνακας συγκεντρώθηκαν χιλιάδες κάτοικοι της πόλης και της περιφέρειας, κρατώντας Ελληνικές και Κυπριακές σημαίες και περίμεναν για ώρες την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού.

    Τον κ. Σημίτη, υποδέχθηκε επικεφαλής όλων των Δημάρχων της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωϋσέως, που εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, για όσα έχει κάνει για την Κύπρο μέχρι τώρα.

    Απαντώντας ο κ. Σημίτης, είπε ότι η Κύπρος ανήκει πια στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ανάπτυξης, αλλά κυρίως νέες συνθήκες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και κατά την άφιξή του στη Λευκωσία, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ.

    Ο Δήμαρχος της πόλης Μιχαλάκης Ζαμπέλας, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη εξέφρασε την ευχή, η μοιρασμένη Λευκωσία σύντομα να επανενωθεί και ευχαρίστησε τον ίδιο και την συνοδεία του για την ουσιαστική συμβολή τους για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Στην αντιφώνηση του ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη συγκίνησή του, λέγοντας ότι ένας κοινός στόχος όλων είναι να ξεπεράσουμε το παρελθόν και τις συνέπειες του 1974 και να λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Ο δήμαρχος, είπε ο πρωθυπουργός, σωστά υπενθυμίζει ότι θέλουμε να ενώσουμε τη Λευκωσία.

    Ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές, όταν ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι μια Ελληνοκύπρια και μια Τουρκοκύπρια ήθελαν να δώσουν στο κ. Σημίτη "μια ενωμένη Κύπρο", δηλαδή, ένα χάρτη του νησιού σχεδιασμένο με λευκά άνθη, που παρέδωσαν από κοινού στον πρωθυπουργό.

    Συγκινημένος, ο κ. Σημίτης φίλησε τις δύο γυναίκες λέγοντας ότι "αυτό δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το δρόμο της συνεργασίας".

    Επίσημο δείπνο στη Λευκωσία

    Στις 10:00 ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε επίσημο δείπνο όπου έδωσε προς τιμή του ο πρόεδρος της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τάσσος Παπαδόπουλος τον ευχαρίστησε ακόμα μία φορά, εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου της Κύπρου και ολόκληρου του Κυπριακού λαού, για την αποφασιστική προσωπική συμβολή του, για την επιτυχή κατάληξη των κοινών προσπαθειών για προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης σήμαινε τον ευτυχή επίλογο μιας μακρόχρονης προσπάθειας και τον αισιόδοξο πρόλογο ενός νέου κεφαλαίου στην Κυπριακή Ιστορία", τόνισε χαρακτηριστικά ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που εξέφρασε παράλληλα την ευχή η προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση να μπορέσει να συμβάλει στην επίλύση του Κυπριακού, έτσι ώστε Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον, σε μια κοινή και επανενωμένη πατρίδα.

    Συναντήσεις και με τους Τουρκοκύπριους

    Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Σημίτης θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Το μεσημέρι θα επισκεφτεί τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και στις 13.00 θα προσφωνήσει ειδική Συνεδρία του Σώματος.

    Το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να συναντηθεί στην κατοικία του πρέσβη της Ελλάδας με αντιπολιτευόμενους Τουρκοκύπριους πολιτικούς, που ανταποκρίθηκαν στην επιθυμία του να εκθέσουν τις απόψεις των κομμάτων τους.

    Ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλή Ταλάτ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Σημίτη και δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια του Ντενκτάς.

    Με τον κ. Σημίτη δήλωσε ότι θα συναντηθεί και ο Χουσεϊν Αγκολεμλή, αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης.

    Την πρόσκληση απέρριψε όπως είναι γνωστό ο Ραούφ Ντεκτάς, που ζήτησε άμεσες συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκκληση του Ντενκτάς αποτελεί επανάληψη του μακροχρόνιου αιτήματός του να αναγνωριστεί διεθνώς η κατοχική τουρκοκυπριακή διοίκηση. ''Το μισό της Κύπρου είναι μέσα (στην Ε.Ε.) και το μισό αφέθηκε έξω'', δήλωσε ο Ντενκτάς.

    Αναφερόμενος στην άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κατά την διάρκεια της παραμονής του τελευταίου την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Κύπρο, ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την λύπη του.

    [02] Την αναβολή των συνομιλιών του Πεκίνου σκέφτονται οι ΗΠΑ

    18/4/2003 8:20:00 μμ

    Την πιθανότητα να μην λάβουν μέρος στις συνομιλίες του Πεκίνου, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγάνγκ, εξετάζουν οι ΗΠΑ. Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι ο κίνδυνος ακύρωσης των συνομιλιών, είναι ορατός μετά την ανακοίνωση της Β. Κορέας, ότι επεξεργάστηκε επιτυχώς 8.000 ράβδους πυρηνικού καυσίμου στο πυρηνικό της εργοστάσιο στο Γιονγκπιόν. Αρχικά, η αμερικανική πλευρά είχε δηλώσει άγνοια επί του θέματος και εν συνεχεία είχε τονίσει ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν επρόκειτο να επηρεάσει τις τριμερείς συνομιλίες Β. Κορέας Κίνας ΗΠΑ.

    ΗΠΑ: Δε γνωρίζαμε τίποτα!

    "Δεν έχει ακόμα αποφασισθεί αν οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα. Για την ώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο ακύρωσής τους" είπε χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    Νωρίτερα, η Β. Κορέα δήλωσε ότι για την παραγωγή πλουτωνίου στο εργοστάσιο αυτό, είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ, και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, στις αρχές Μαρτίου.

    Τη δήλωση, διέψευσε, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Το ίδιο έπραξαν και η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία, που δήλωσαν άγνοια επί του θέματος.

    ''Δεν είχαμε οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση από τη Βόρεια Κορέα το Μάρτιο'', δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters η εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας για τα ξένα μέσα ενημέρωσης Λι Ζιχιούν.

    Γιατί η Πιονγάνγκ προχώρησε αυτήν την κίνηση

    Πάντως, όπως επισήμανε εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής κυβέρνησης, η κίνηση αυτή κατέστη αναγκαία για την Πιονγκάνγκ, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

    ''Ο ιρακινός πόλεμος διδάσκει πως, για να προλάβεις ένα πόλεμο και να υπερασπιστείς την ασφάλεια μιας χώρας και την κυριαρχία ενός έθνους, είναι απαραίτητο να έχεις μια ισχυρή φυσική αποτρεπτική δύναμη'' είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Βενεζουέλα: Δέκα νεκροί σε εξέγερση κρατουμένων

    18/4/2003 11:34:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Τουλάχιστον δέκα κρατούμενοι σκοτώθηκαν και περίπου 25 άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια στη διάρκεια μιας εξέγερσης στη φυλακή Γιάρε Β', που βρίσκεται ανατολικά του Καράκας, πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, στην πολιτεία Μιράντα, ανακοίνωσε ο διοικητής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, Χοσέ Πλασένσια. "Έχω μία πληροφορία για δέκα θανάτους, περίπου 25 τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία", δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Globovision, διευκρινίζοντας ότι η (στρατιωτική) εθνοφρουρά ανέλαβε τον έλεγχο της φυλακής, όπου η εξέγερση έλαβε χώρα στη διάρκεια του πρωινού.

    ''Η κατάσταση έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Αυτή τη στιγμή μεταφέρουμε τους τραυματίες'', δήλωσε ο ταγματάρχης της πυροσβεστικής, Ντένις Ντε Λίμα. Ο ίδιος τόνισε, πως "δέκα έως δεκαπέντε" από τους τραυματίες κρατουμένους είναι σε "αρκετά κρίσιμη κατάσταση" και πως "η εξέγερση ήταν αποτέλεσμα συμπλοκών μεταξύ των κρατουμένων".

    Δημοσιογράφος του Globovision πρόσθεσε ότι ορισμένοι νεκροί ήταν αποκεφαλισμένοι και ότι η εθνοφρουρά ερεύνησε τη φυλακή για να κατάσχει ναρκωτικά, πιστόλια και μαχαίρια που είχαν στην κατοχή τους οι κρατούμενοι.

    Συγγενείς των κρατουμένων συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις φυλακές για να πληροφορηθούν για την τύχη των κρατουμένων, πολλοί από τους οποίους είχαν μεταφερθεί εκεί πρόσφατα από άλλες φυλακές της χώρας, σύμφωνα με τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Στις φυλακές της Βενεζουέλας βρίσκονται συνολικά περίπου 26.000 κρατούμενοι.

    [04] Με νίκη ξεκίνησε η Εθνική χάντμπολ νέων

    18/4/2003 9:11:00 μμ

    Νικηφόρο ήταν το ξεκίνημα της Εθνικής ομάδας χάντμπολ των νέων στον 4ο προκριματικό όμιλο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που διεξάγεται στο Αμύνταιο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε μετά από συναρπαστικό παιχνίδι της Εσθονίας με 26-24 (ημίχρονο 14-13). Τα τέρματα της Εθνικής μας πέτυχαν οι Δημαράτος 4, Δεληγιάννης 3, Σταύρου 1, Μακρής 5, Χατζιάρας 3, Κόλιος 3, Βεργώνης 2, Βουτσάς 3, Γιακουμάτος 1, Κοκκώνης 1.

    Στο άλλο ματς του ομίλου η Γερμανία νίκησε 32-25 τη Ρουμανία. Το αυριανό πρόγραμμα: 17:00 Εσθονία-Γερμανία, 19:00 Ελλάδα-Ρουμανία

    [05] ''Δίπλα Σου'': Νέα γραμμή SOS κατά της οικογενειακής βίας

    Αννίτα Πασχαλινού 18/4/2003 9:01:00 μμ

    Εικοσιπέντε άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, θύματα οικογενειακής βίας, έχουν καλέσει μέχρι σήμερα, την τηλεφωνική γραμμή SOS "Δίπλα σου". Η γραμμή ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 24 Μαρτίου από το Δίκτυο Γυναίκων Ευρώπης, σωματείο μη κερδοσκοπικό και καλύπτει τις ανάγκες επικοινωνίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, προσφέροντας ψυχολογική αλλά και νομική υποστήριξη.

    H μέχρι στιγμής ανταπόκριση

    Σύμφωνα τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, έχουν καλέσει άτομα από τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Σερρών, Φθιώτιδας, Έβρου, Δωδεκανήσων, Βοιωτίας.

    Πρόκειται για ενήλικες, όλων των ηλικιών, μέσα σε γάμο αλλά και άλλες περιπτώσεις χωρίς γάμο.

    Μέχρι τώρα οι περισσότερες περιπτώσεις είναι γυναίκες και αναφέρονται σε κακοποίηση από τον σύντροφο τους.

    Υπήρξαν ωστόσο και ορισμένες περιπτώσεις που η κακοποίηση προήλθε από άλλο μέλος της οικογένειας.

    Οι γραμμές επικοινωνίας από σταθερό και κινητό τηλέφωνο

    Η γραμμή S.O.S. δουλεύει με αυστηρή εχεμύθεια και σεβασμό στις ανάγκες του ατόμου που καλεί, οι οποίες μπορεί να είναι ανάγκη για απλή επικοινωνία αλλά και ανάγκες παραπομπής για ψυχολογική και νομική στήριξη.

    Έχει ήδη οργανωθεί ομάδα ψυχολόγων και δικηγόρων - εθελοντών αλλά και άλλων εθελοντών για την πλαισίωση της γραμμής S.O.S σε περαιτέρω θέματα συνοδείας των ατόμων που καλούν ( εφόσον μας το ζητήσουν) σε φορείς και για προσωπική επαφή.

    Η γραμμή "Δίπλα σου": 800-1188881, δέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα και λειτουργεί χωρίς χρέωση, καθημερινά ( και Σαββατοκύριακα και αργίες) από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

    Κλήσεις από κινητό τηλέφωνο, γίνονται δεκτές (με χρέωση) στο 210 7786800.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 April 2003 - 21:12:12 UTC