Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης
  • [02] Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Τουρκία - 46 νεκροί
  • [03] Το Ισραήλ ''απάντησε'' με τα άρματα μάχης στον οδικό χάρτη
  • [04] Απάντηση Έλληνα πρόξενου στην ''Herald Sun''
  • [05] Επίθεση με χειροβομβίδες στη Φαλούτζα
  • [06] H Avoιξη των Μουσείων
  • [07] Online δημοπρασία συλλεκτικών από την ταινία Χ-ΜΕΝ 2
  • [08] Αυστραλία: Δικαστής ''έβρισε'' κατηγορούμενη

    [01] Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης

    1/5/2003 10:49:00 πμ

    Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων οργανώνει με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαϊου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Νέοι και νέες από τα υπόλοιπα 24 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στην Αθήνα για να γιορτάσουν, να συζητήσουν και να διατρανώσουν την κοινή απόφαση για ένα μέλλον ειρήνης, ευημερίας και αλληλεγγύης. Στο πρόγραμμα θα πάρουν μέρος νέοι καλλιτέχνες από την Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Ιρλανδία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Αυστρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία.

    Kαλλιτεχνικά σχήματα με τις παραδοσιακές στολές

    Το βράδυ της 8ης Μαΐου, οι καλλιτέχνες από τις παραπάνω χώρες θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους στις πλατείες 23 δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής με τους οποίους θα συνεργαστεί η Υπερνομαρχία.

    Οι συνεργαζόμενοι δήμοι είναι: Αθήνας (συνεργάζεται για την κεντρική εκδήλωση), Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αμαρουσίου, Γλυφάδας, Γαλατσίου, Δραπετσώνας, Ηρακλείου, Ιλίου, Καλλιθέας, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Κηφισιάς, Μοσχάτου, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νέας Χαλκηδόνας, Πειραιά, Πετρούπολης, Περιστερίου, Υμηττού, Χαϊδαρίου.

    Στις 9:00 το βράδυ της 9ης Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, στον κατάλληλα διαμορφωμένο Πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου τα καλλιτεχνικά σχήματα με τις παραδοσιακές τους στολές θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους και θα αναρτήσουν πανό για την ειρήνη.

    Η μεγάλη γιορτή θα κλείσει με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα.

    [02] Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Τουρκία - 46 νεκροί

    1/5/2003 10:00:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τα ξημερώματα στις 03:37 τοπική ώρα, την επαρχία Μπινγκόλ, της ανατολικής Τουρκίας. Τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Αλί Κοσκούν. Ο υπουργός Στέγης Ζεκί Εργκεζέν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 150, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 400. Είκοσι νεκροί βρίσκονται στο νοσοκομείο της πόλης Μπινγκόλ, σύμφωνα με τον διευθυντή του, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Δεν είναι γνωστό ποιες είναι οι πηγές του Υπουργού.

    Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μπινγκόλ είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, καθώς κατέρρευσε οικοτροφείο και αγνοούνται τουλάχιστον 135 παιδιά που έχουν θαφτεί στα συντρίμμια του.

    Είχε διάρκεια 17 δευτερολέπτων λέει το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί.

    Στην Μπινγκόλ έχουν καταρρεύσει κτίρια, ενώ έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

    Δύο σεισμικές δονήσεις τον Αύγουστο του 1999 είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο πλέον των 17.000 ανθρώπων.

    [03] Το Ισραήλ ''απάντησε'' με τα άρματα μάχης στον οδικό χάρτη

    1/5/2003 11:43:00 πμ

    Και έβδομος Παλαιστίνιος, ένας έφηβος, σκοτώθηκε σήμερα από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε γνωστό από πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Ο παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ Σάεμπ Ερεκάτ κατηγόρησε σήμερα το εβραϊκό κράτος ότι απάντησε στον "οδικό χάρτη" εξαπολύοντας τα άρματα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις περικύκλωσαν τετραώροφη κατοικία στη Λωρίδα της Γάζας όπου διέμεναν δεκάδες άνθρωποι και όπου κρυβόταν ο Γιουσούφ Αμπού Χιν, σημαντικό στέλεχος των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης Χαμάς. Στη συνέχεια ο ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν με οβίδες εναντίον του κτιρίου.

    "Το Ισραήλ εξαπέλυσε τα τεθωρακισμένα του άρματα στη Λωρίδα της Γάζας απαντώντας στον "οδικό χάρτη". Το Ισραήλ εξαπέλυσε μία επίθεση και διέπραξε μία σφαγή και ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να βάλει φραγμό", δήλωσε ο Σάεμπ Ερεκάτ.

    Οκτώ ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ανακοίνωσαν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.

    Περισσότεροι από 15 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής, δύο από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ μία κατοικία ισοπεδώθηκε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, φάλαγγα δέκα τεθωρακισμένων και στρατιωτικών οχημάτων εισέβαλε τα ξημερώματα στο ανατολικό τμήμα της Γάζας υπό την κάλυψη πυρών του πυροβολικού και ελικοπτέρων.

    Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε παλαιστίνιους μαχητές και τους ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.

    [04] Απάντηση Έλληνα πρόξενου στην ''Herald Sun''

    1/5/2003 11:33:00 πμ

    Εξαιρετικοί θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004 στην Αθήνα, διαβεβαίωσε προς όλους τους Αυστραλούς, ο Έλληνας πρόξενος Ευθύμιος Αραβαντινός στο Σίδνεϊ, σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Herald Sun" της Μελβούρνης. Το άρθρο του κ. Αραβαντινού αποτελεί απάντηση σε πρόσφατο δημοσίευμα της Herald Sun όπου περιέγραφε με μελανά χρώματα την προετοιμασία της Αθήνας.

    Για την Ελλάδα η ασφάλεια των Αγώνων είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας

    Στο άρθρό του αυτό ο κ. Αραβαντινός υπενθυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη ότι "θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή και να ελέγξουμε με σχολαστικότητα και την παραμικρή λεπτομέρεια, μέσα στα χρονοδιαγράμματα, για να στεφθούν οι αγώνες από επιτυχία".

    Σ' ένα ολοσέλιδο κείμενο, που συνοδευόταν από πέντε, ειδικά επιλεγμένες έγχρωμες φωτογραφίες, η εφημερίδα έδινε την εντύπωση στους αναγνώστες της ότι στην ελληνική πρωτεύουσα κυριαρχεί το χάος.

    "Σε μια χώρα, διάσημη για τα ετοιμόρροπα ερείπια της τα μεγάλα έργα που θα θαμβώσουν τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι ακόμα ατελείωτα, παρουσιάζουν τεράστια κενά και οι χώροι τους είναι ερειπωμένοι, χορταριασμένοι ή σκονισμένοι", έγραφε η εφημερίδα.

    Ο κ. Αραβαντινός στο άρθρό του σημειώνει ότι η ΔΟΕ κάλεσε την οργανωτική επιτροπή "Αθήνα 2004" να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό σημειώνοντας ότι έχει επιτελεστεί "σημαντική πρόοδος κατά τους τελευταίους μήνες", ενώ παρατηρεί ότι κάποιες καθυστερήσεις παρουσιάστηκαν από την ανάγκη να προστατευθούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί που εντοπίζονται κατά τις ανασκαφές για τις ανάγκες των έργων.

    "Οι αρχαιολογικοί θησαυροί και η προστασία τους δεν είναι η μοναδική επιτυχία. Το πρόγραμμα μάρκετιγκ του 2004 είναι το πλέον πετυχημένο στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων", σημειώνει ο κ. Αραβαντινός.

    O Έλληνας πρόξενος ανέφερε ότι άμεση θα είναι και η απάντηση σε σχόλιο στην εφημερίδα Canberra Time με ισχυρισμούς ότι η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή, εξετάζει την πιθανότητα να κρατήσει την Ομάδα της Αυστραλίας εντός του Ολυμπιακού Χωριού και να μην αφήσει τους αθλητές της να κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας για λόγους ασφαλείας.

    "Για την Ελλάδα η ασφάλεια των Αγώνων είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας", τόνισε και πρόσθεσε ότι "με την κατάλληλη υποδομή, στρατηγική, ανθρώπους και προϋπολογισμό η Ελλάδα προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες σε ασφαλές περιβάλλον".

    Εξάλλου σύμφωνα με δήλωση του Πίτερ Ράιαν, συμβούλου της Οργανωτικής Επιτροπής του Αθήνα 2004 και πρώην επικεφαλής ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, η Αθήνα είναι μια από τις πλέον ασφαλείς πόλεις της Ευρώπης με πολύ χαμηλούς δείκτες εγκληματικότητας.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Ράιαν ότι οι αθλητές που θα διαμένουν στο χωριό δεν θα έχουν περιορισμούς να κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη για ψυχαγωγικούς λόγους.

    [05] Επίθεση με χειροβομβίδες στη Φαλούτζα

    1/5/2003 10:46:00 πμ

    Επτά αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν τη νύχτα στη Φαλούτζα, όταν δύο άτομα πέταξαν δύο χειροβομβίδες επάνω από τον φράκτη του κτιρίου που στεγάζει αμερικανούς στρατιώτες, δήλωσε αξιωματικός των αμερικανικών δυνάμεων. Δέκα έξι Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί από τα πυρά αμερικανών στρατιωτών από την Κυριακή στη συντηρητική αυτή σουνιτική πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας κατά της αμερικανικής παρουσίας στην πόλη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Τρία ακόμη άτομα σκοτώθηκαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τα γεγονότα της Δευτέρας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    [06] H Avoιξη των Μουσείων

    1/5/2003 10:44:00 πμ

    Ένας θεσμός για τα ευρωπαϊκά μουσεία, που τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιορτάζεται η "Avoιξη των Μουσείων" (Printemps des Musees), την Κυριακή 4 Μαΐoυ 2003. Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στον εορτασμό, που φέτος έχει ως θέμα "Μυστήρια και Ανακαλύψεις". Την ημέρα του εορτασμού, στα Αρχαιολογικά και Βυζαντινά Μουσεία, η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ σε 23 από αυτά θα πραγματοποιηθούν και διάφορες εκδηλώσεις. Η "Ανοιξη των Μουσείων", η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο, μια Κυριακή της άνοιξης, θεσπίστηκε το 1999 από τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, με σκοπό τη γνωριμία και εξοικείωση του κοινού με την πολιτιστική κληρονομιά που διαχειρίζονται τα μουσεία, καθώς και την ανάδειξη του μουσειακού πλούτου των χωρών, που συμμετέχουν στον εορτασμό, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Βασικά χαρακτηριστικά του εορτασμού είναι η ελεύθερη είσοδος για το κοινό στα μουσεία, που συμμετέχουν στον εορτασμό και αφετέρου η πραγματοποίηση ποικίλων εκδηλώσεων, που οργανώνονται γύρω από ένα διαφορετικό θέμα κάθε χρονιά και είναι δυνατόν να συνεχιστούν και κατά τις επόμενες εβδομάδες.

    Μεταξύ των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε 20 πόλεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, περιλαμβάνονται ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, εκθέσεις κλπ. υπό το γενικό τίτλο "Μυστήρια και Ανακαλύψεις".

    Επιλεγμένα μουσειακά αντικείμενα που συνδέονται με την έννοια του μυστηρίου βρίσκονται στο επίκεντρο εκδηλώσεων, όπως η έκθεση για τις μυστηριακές λατρείες στη Λακωνία και την Αρκαδία, που φιλοξενείται στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Σπάρτης, της Τρίπολης και της Λυκόσουρας ή η ξενάγηση με θέμα τα αποτροπαϊκά φυλακτά των πρώτων χριστιανικών αιώνων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

    Σε άλλες περιπτώσεις, οι εκδηλώσεις λειτουργούν ως αφορμή για τη γνωριμία του κοινού με το μουσείο και την ανακάλυψη των συλλογών του, όπως η Ανοιχτή Ημέρα, που διοργανώνεται στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα ή η έκθεση αρχαίων αντικειμένων από το Νεπάλ και το Θιβέτ στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα.

    Το συντονισμό των εκδηλώσεων έχουν αναλάβει η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

    Τηλ: 210-8201265/6

    e-mail: protocol@dpka.culture.gr

    Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων

    Τηλ: 210-3304028/30

    e-mail: protocol@dbmm.culture.gr, του ΥΠ.ΠΟ. για τα Αρχαιολογικά και Βυζαντινά μουσεία αντίστοιχα.

    Συντονιστής του εορτασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η Διεύθυνση Μουσείων της Γαλλίας

    e-mail: printemps-des-musees.DMF@culture.gouv.fr

    Η "Ανοιξη των Μουσείων" και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα http://printempsdesmusees.culture.fr

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Μυστήρια και ανακαλύψεις σε αρχαιολογικά και βυζαντινά μουσεία πρόγραμμα εκδηλώσεων:

    Κυριακή, 4 Μαΐου 2003:

    ΑΤΤΙΚΗ

    Νομισματικό Μουσείο (τηλ. 210-3612190,3612540)

    Ανοιχτή ημέρα με δραστηριότητες για το κοινό Επιγραφικό Μουσείο (τηλ. 210-8232950)

    Εκπαιδευτική ξενάγηση με τίτλο "Οι επιγραφές αποκαλύπτουν τα μυστικά τους" Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας (τηλ. 22880-22079)

    Ξενάγηση και φωτογραφική έκθεση με θέμα την ιστορία και τη σημασία των πήλινων αγαλμάτων από τον προϊστορικό ναό της Αγ. Ειρήνης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310-836973)

    Ξενάγηση Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη (τηλ. 2310- 868570)

    Θεματική ξενάγηση, ομιλία, προβολή διαφανειών με τίτλο "Αποτροπαϊκά φυλακτά των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Από τον παγανισμό στο Χριστιανισμό"

    Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς (τηλ. 23410-22477)

    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου (τηλ. 23710-22148)

    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας (τηλ. 23310-29737)

    Ημερίδα με τίτλο "Ας γνωρίσουμε τη Βέροια και το Βυζαντινό της Μουσείο"

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΒΟΙΑ

    Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού (τηλ. 24220-21326)

    Ξενάγηση και εκδήλωση με παιδική χορωδία από τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφισσας (τηλ. 22650-23344)

    Ξενάγηση σε παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας (τηλ. 22210-25131)

    Ξενάγηση, εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας (τηλ. 22210-62206)

    Ξενάγηση, εκπαιδευτικό πρόγραμμα

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου (τηλ. 27520-27502, 24690)Φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Αργολίδος Περιήγησις. Ανακαλύψεις-σταθμοί στην αρχαιολογική έρευνα".

    Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης (τηλ. 27310-28575)

    Φωτογραφική έκθεση με θέμα τις Μυστηριακές λατρείες στη Λακωνία και Αρκαδία και τις σχετικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

    Αρχαιολογικό Μουσείο Τριπόλεως (τηλ. 27120-42148)

    Φωτογραφική έκθεση με θέμα τις Μυστηριακές λατρείες στη Λακωνία και Αρκαδία και τις σχετικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

    Αρχαιολογικό Μουσείο Λυκόσουρας (τηλ. 27910-25780)

    Φωτογραφική έκθεση με θέμα τις Μυστηριακές λατρείες στη Λακωνία και Αρκαδία και τις σχετικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

    ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης (τηλ. 22510-28032)

    Ξενάγηση Μουσειακή Συλλογή Νέας Μονής Χίου (τηλ. 22710-79370, 44738)

    Θεματική ξενάγηση-συζήτηση με τίτλο "Τα μυστικά ενός εκθέματος στο Μουσείο της Νέας Μονής Χίου".

    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος (τηλ. 22410-25500, 23359)

    "Κατευθυνόμενη" πορεία μέσα από τη μόνιμη συλλογή, με τίτλο "Εννέα αρχαιολογικά αινίγματα ζητούν λύσηΣειρά διαλέξεων με θέμα τα μυστήρια της αρχαιολογικής έρευνας

    Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Μαΐου 2003

    ΕΠΤΑΝΗΣΑ

    Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας (τηλ. 26610-30680)

    Ξενάγηση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Όσα δεν μας λένε οι τάφοι" Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, Κέρκυρα (τηλ. 26610-20193)

    Περιοδική έκθεση αρχαίων αντικειμένων του Μουσείου που προέρχονται από το Νεπάλ και το Θιβέτ.

    ΚΡΗΤΗ

    Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων (τηλ. 28210-53033,56118)

    Έκθεση με τίτλο "Ανακαλύπτοντας το Καστέλ Σέλινο"

    Η έκθεση φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης και θα διαρκέσει έως τις 30.05.03

    Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου (τηλ. 28410-22462)

    Φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Η Λατρεία στην Αν. Κρήτη. Από τη Μινωική έως τη Ρωμαϊκή εποχή".

    Η έκθεση φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης Αvoιξη των Μουσείων Κυριακή 4 Μαΐου 2003

    Μυστήρια και Ανακαλύψεις στα Βυζαντινά Μουσεία

    Τα Βυζαντινά μουσεία συμμετέχουν στον εορτασμό της "Ανοιξης των Μουσείων" και σας προσκαλούν σε ένα ταξίδι ανακάλυψης επιλεγμένων εκθεμάτων τους, την Κυριακή 4 Μαΐου.

    Εκδηλώσεις Αποτροπαϊκά φυλακτά των πρώτων χριστιανικών αιώνων.

    Από τον παγανισμό στο Χριστιανισμό Θεματική ξενάγηση, ομιλία, προβολή διαφανειών (04.05.03) Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη (τηλ. 2310-868570)

    Δέκα αποτροπαϊκά φυλακτά -φυλακτά που απομακρύνουν το κακό χάρη σε μυστικές, μαγικές δυνάμεις που εμπεριέχουν, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 6ο μ.Χ. αιώνα και παρουσιάζονται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν αφορμή για να συζητηθούν θέματα όπως οι δεισιδαιμονίες στο χριστιανικό κόσμο, η αποτροπαϊκή μαγεία, το τελετουργικό κατασκευής των φυλακτών, η θέση της Εκκλησίας και του κράτους ως προς τη χρήση τους κλπ.

    Εννέα αρχαιολογικά αινίγματα ζητούν λύση "Κατευθυνόμενη" πορεία, σειρά διαλέξεων (04 -30.05.03) Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος (τηλ. 22410-25500, 23359).

    Η κεφαλή ενός ρωμαϊκού αγάλματος με εγχάρακτο σταυρό, ένα λίθινο, πιθανώς επιτραπέζιο- παιχνίδι των μεσοβυζαντινών χρόνων, γυάλινα φιαλίδια φαρμακευτικής χρήσης, πιθάρια με αδιάγνωστα γραπτά σύμβολα και άλλα επιλεγμένα αντικείμενα με μόνο κοινό στοιχείο το ειδικό ενδιαφέρον, που παρουσιάζει η ερμηνεία τους για την αρχαιολογική έρευνα, αποτελούν τους σταθμούς μιας πορείας μέσα από τη μόνιμη έκθεση στο Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.

    Τα μυστικά ενός εκθέματος στο Μουσείο της Νέας Μονής Χίου Θεματική ξενάγηση-συζήτηση (04.05.03) Μουσειακή Συλλογή Νέας Μονής Χίου (τηλ.22710-79370, 44738)

    Σε ένα χρυσοΰφαντο ύφασμα, γνωστό με την ονομασία "Πευκί", το οποίο αποτελεί μοναδικό παράδειγμα της υφαντικής βιοτεχνίας, που άκμαζε στη Χίο από το 17ο μέχρι το 19ο αιώνα, θα εστιάσει ο εορτασμός στο Μουσείο Νέας Μονής Χίου.

    Αν και η σύνδεση του υφάσματος με τις παραδόσεις του νησιού είναι εμφανής, η χρήση του δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

    Στο πλαίσιο μιας ξενάγησης-συζήτησης με τους κατοίκους του νησιού, επιχειρείται να φωτιστούν τα σκοτεινά σημεία της ιστορίας του συγκεκριμένου εκθέματος.

    Ας γνωρίσουμε τη Βέροια και το Βυζαντινό της Μουσείο Ημερίδα (04.05.03) Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας (τηλ. 23310-29737).

    Στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνει το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, ένα μουσείο μόλις δύο χρονών, ευρήματα (ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες, νομίσματα, είδη μικροτεχνίας και αγγειοπλαστικής κλπ.), που προέρχονται κυρίως από τη ίδια την πόλη, γίνονται αφετηρία για να προσεγγιστούν άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της καθημερινής ζωής των κατοίκων της αρχαίας, βυζαντινής και μεταβυζαντινής Βέροιας.

    Σκοπός της ημερίδας είναι να κατανοήσει ο επισκέπτης το παρελθόν της πόλης σε σχέση με το παρόν, που ο ίδιος βιώνει, να αισθανθεί ότι ανακαλύπτει εκ νέου την πόλη του.

    Ανακαλύπτοντας το Καστέλ Σέλινο Έκθεση (04-30.05.03) Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων (τηλ. 28210-56118,53033 ).

    Μια έκθεση με θέμα την ανασκαφή ενός αρχαιολογικού χώρου μπορεί να σημαίνει για το κοινό ανακάλυψη όχι απλώς των μυστικών του παρελθόντος, αλλά και αυτών της ίδιας της ανασκαφής, καθώς και της πορείας που ακολουθείται μέχρι τα αντικείμενα να βρουν τη θέση τους στις προθήκες του μουσείου.

    Σε αυτό το πνεύμα κινείται η έκθεση "Ανακαλύπτοντας το Καστέλ Σέλινο", που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

    Το Καστέλ Σέλινο, ένας φαινομενικά κατεστραμμένος και υποβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος κοντά στην Παλαιόχωρα Χανίων, αποκαλύπτει τα μυστικά του.

    [07] Online δημοπρασία συλλεκτικών από την ταινία Χ-ΜΕΝ 2

    1/5/2003 11:11:00 πμ

    Η πολυαναμενόμενη έξοδος της ταινίας Χ-ΜΕΝ 2 στις κινηματογραφικές αίθουσες, στις 2 Μαϊου παγκοσμίως, αποτέλεσε την αφορμή για την διοργάνωση της μεγαλύτερης δημοπρασίας online με συλλεκτικά αντικείμενα από την ταινία. Πιο συγκεκριμένα, το Ε-Βay, το πλέον διαδεδομένο site δημοπρασιών στο internet, θα διαθέσει μέσω των σελίδων του όλα τα κοστούμια της ταινίας (πλήρες σετ) καθώς και πλήθος μικροαντικειμένων που χρησιμοποιούνται στην ταινία (από καρέκλες μέχρι παγοκόφτες!). Τα 500 περίπου ενδύματα, gadgets και χρηστικά αντικείμενα θα δημοπρατηθούν στο διάστημα 1 εως 10 Μαϊου, δίνοντας την ευκαιρία στους fans να αποκτήσουν μοναδικά κομμάτια με τον πλέον απλό τρόπο.

    H πλήρης λίστα των αναμνηστικών όπως και πολλές ακόμη πληροφορίες για την ταινία υπάρχουν στο site www.x-men2auction.com.

    [08] Αυστραλία: Δικαστής ''έβρισε'' κατηγορούμενη

    1/5/2003 10:18:00 πμ

    Αίσθηση έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη το ξέσπασμα ενός δικαστή την ώρα που ανακοίνωνε την ποινή μιας 21χρονης γυναίκας που είχε βρεθεί ένοχη για πορνεία. Πρόκειται για την ιθαγενή Τασάρα Λιν Αν Γουέρ που καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι εβδομάδων με αναστολή, αλλά η υπόθεσή της πήρε μεγάλη δημοσιότητα λόγω των σχολίων που της έκανε ο δικαστής Μάικλ Έσμοντ Φρέντερικ, ανακοινώνοντας την ποινή της. Τώρα της είπε, Θα σου δώσω ένα μάθημα. Και στη συνέχεια ξέσπασε: "Είσαι μια ναρκομανής και θα πεθάνεις στο δρόμο. Δεν πιστεύω σ' αυτές τις ηλιθιότητες περί κοινωνικού έργου. Μπορείς και πρέπει να πας να εργαστείς. Επτά εκατομμύρια Αυστραλοί εργαζόμαστε και τα υπόλοιπα 14 εκατομμύρια, όπως εσείς, κάθεστε σπίτια σας, βλέπετε σαπουνόπερες, καπνίζετε χασίς ή τρυπάτε με ενέσεις τα κορμιά για να πάρετε τις δώσεις σας. Έχω αηδιάσει. Καταραμένη νάσαι".

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας της Νοτίου Αυστραλίας, Μάϊκολ Ατκισον, είπε ότι αν και τα σχόλια του δικαστή ήταν "περιττά και χυδαία" δεν θα τιμωρηθεί και πολλοί θα συμφωνήσουν με την ουσία των όσων είπε.

    Τα σχόλια του δικαστή χρησιμοποιήθηκαν σε έφεση που άσκησε η Γουέρ για να πετύχει ανατροπή της καταδικαστικής απόφασης.

    Ο δικαστής που εκδίκασε την έφεση τα χαρακτήρισε "απαράδεκτα, επιθετικά και χωρίς καμιά ευαισθησία".

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα συστήσει στο δικαστή Φρέντερικ, που προφανώς έχει προϊστορία παρόμοιων "ξεσπασμάτων" να μην εξευτελίζει με αυτό τον τρόπο τους κατηγορούμενους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 1 May 2003 - 8:55:44 UTC