Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Σημίτη για την σκανδαλολογία
  • [02] Τρακτέρ καταπλάκωσε αρχιφύλακα
  • [03] Αυξημένη η κίνηση λόγω πρωτομαγιάς
  • [04] Συνάντηση Σημίτη-Σκανδαλίδη
  • [05] Αλεξανδρούπολη: Ελεύθεροι οι Έλληνες ναυτικοί
  • [06] Παγιδευμένα παιδιά από τον σεισμό στην Τουρκία
  • [07] Εορτασμοί Πρωτομαγιάς σε ευρωπαϊκές πόλεις
  • [08] Αναβάλλονται οι εκλογές στη Β.Ιρλανδία
  • [09] Αφγανιστάν:Περάσαμε στο στάδιο της ανοικοδόμησης
  • [10] Έτοιμο να δεχθεί το Ιρακινό Κογκρέσο το Μπαχρέιν
  • [11] Mείωθηκε ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

    [01] Παρέμβαση Σημίτη για την σκανδαλολογία

    1/5/2003 7:34:00 μμ

    Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με γραπτή δήλωση - παρέμβασή και με αφορμή το κλίμα σκανδαλολογίας των τελευταίων ημερών, διαβεβαιώνοντας ότι "δεν υποχωρεί σε πιέσεις" και ότι "δεν θα χαριστεί σε κανέναν είτε είναι φίλος, είτε συνεργάτης είτε τρίτος". Ο πρωθυπουργός, ο οποίος χθες το βράδυ προήδρευσε συσκέψεως με στενούς συνεργάτες του, κατά την οποία εξετάστηκαν τα δεδομένα και η κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τις καταγγελίες του εκδότη της "Αυριανής" Γιώργου Κουρή, στη δήλωσή του υπογραμμίζει επίσης ότι "δεν θα χαριστούμε και δεν θα καλύψουμε", αλλά και "δεν θα καταδικάσουμε με αφορμή υποψίες, ατεκμηρίωτες καταγγελίες και εκβιαστικές υπερβολές".

    Ο Πρωθυπουργός αφού διερωτάται εάν είναι σύμπτωση το ότι η σκανδαλολογία συνέπεσε με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μέτωπο κατά της διαφθοράς και θα συνεχίσει χωρίς δισταγμό την προσπάθεια ιδίως σε σχέση με το πόθεν έσχες διότι θέλει να υπάρχει παντού και πάντα διαφάνεια.

    Ο κ. Σημίτης αφού θυμίζει ότι η κυβέρνηση ζήτησε ήδη τη συνδρομή της δικαιοσύνης, υπογραμμίζει ότι η εντιμότητα της πολιτικής ζωής και ο εκχυδαϊσμός του δημόσιου βίου αφορούν όλα τα κόμματα.

    Ανακοίνωσε εξάλλου ότι "δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε όσους δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κρίσης", υπογράμμισε ότι η Προεδρία της ΕΕ και η κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβερνήσεώς του και προανήγγειλε ότι τον Ιούλιο θα ανακοινώσει τους επόμενους στόχους του κυβερνητικού έργου και τις προτάσεις του για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι "σταθερός στόχος μας είναι η διενέργεια εκλογών την Ανοιξη του 2004".

    [02] Τρακτέρ καταπλάκωσε αρχιφύλακα

    1/5/2003 1:19:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τραγικό θάνατο βρήκε αρχιφύλακας όταν καταπλακώθηκε από φρέζα τρακτέρ, στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Πρόκειται για τον Κώστα Ζαφειρίου, 43 χρόνων που υπηρετούσε στο τμήμα Συνοριακής Φύλαξης της περιοχής. Τον αρχιφύλακα βρήκε νεκρό η σύζυγός του η οποία τον αναζήτησε όταν αυτός άργησε να επιστρέψει στο σπίτι τους. Ο Ζαφειρίου πήγε στο αγρόκτημα του πατέρα του, για να ασχοληθεί με γεωργικές εργασίες. Σε κάποια στιγμή φαίνεται πως κατέβηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε για να ελέγξει την ανυψωμένη φρέζα, που ήταν συνδεδεμένη με τον ελκυστήρα με αποτέλεσμα αυτή να πέσει και να τον συνθλίψει. Η Αστυνομία του Νευροκοπίου ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.

    [03] Αυξημένη η κίνηση λόγω πρωτομαγιάς

    1/5/2003 2:16:00 μμ

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό και με κάθε μέσο οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα, για να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά. Τα αυτοκίνητα στην Εθνική Αθηνών Κορίνθου και στην Αθηνών-Λαμίας από τον κόμβο Αχαρνών μέχρι τη Ρενό κινούνται με αργούς ρυθμούς, αλλά σύμφωνα με την Τροχαία η κυκλοφορία έχει σταθερή ροή. Στις δύο εθνικές οδούς είναι αυξημένη, αλλά δεν παρατηρούνται προβλήματα. Από τις 11 έχει παραχωρηθεί μία ακόμα λωρίδα κυκλοφορίας στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου από το Δαφνί έως τα διόδια Ελευσίνας, ενώ τροχονόμοι βρίσκονται στους κόμβους και των δυο Εθνικών δικτύων, καθώς και των μεγάλων αρτηριών που οδηγούν στα περίχωρα της Αττικής. Αυξημένη κίνηση παρατηρείται στην έξοδο της Μεσογείων, Μαραθώνος, Λαυρίου και στην παραλιακή λεωφόρο.

    [04] Συνάντηση Σημίτη-Σκανδαλίδη

    1/5/2003 2:10:00 μμ

    Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και το κακό κλίμα των ημερών απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κ. Σκανδαλίδης μετέφερε την δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού και τόνισε ότι θα πάρει όποιες πρωτοβουλίες χρειαστεί κρίνοντας βάση των εξελίξεων τις επόμενες εβδομάδες όπως εκτίμησε. Η επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης των κονδυλίων που προορίζονται για το πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας", αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και των συναρμοδίων υπουργών.

    Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού ανέλαβε να επεξεργαστεί εντός 15νθημέρου προτάσεις για το πόθεν έσχες των πολιτικών και την κατάτμηση της Β' Αθηνών.

    ''Χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και καλύτερη δημόσια διοίκηση. Οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες απορρόφησης για τα προγράμματα της κοινωνίας της πληροφορίας'', δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης.

    [05] Αλεξανδρούπολη: Ελεύθεροι οι Έλληνες ναυτικοί

    1/5/2003 1:23:00 μμ

    Ελεύθεροι αφέθηκαν την Πέμπτη το πρωί από τις τουρκικές Λιμενικές αρχές, ο καπετάνιος του αλιευτικού "ΜΟΡΑΛΗΣ Δ." και οι τέσσερις Αιγύπτιοι αλιεργάτες, που συνελήφθησαν την Τετάρτη στα διεθνή ύδατα, κοντά στη Σαμοθράκη. Το ελληνικό αλιευτικό ρυμουλκούμενο από την τουρκική ακταιωρό οδηγήθηκε στο λιμάνι της Αίνου όπου ανακρίθηκαν από τους Λιμενικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι είπαν στον καπετάνιο του αλιευτικού Γιαννακό Μόραλη ότι, αναγκάσθηκαν να τους συλλάβουν στα διεθνή ύδατα, διότι νωρίτερα εντοπίσθηκαν να ψαρεύουν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

    Μόλις ολοκληρώθηκε η ανάκριση, οι Τούρκοι Λιμενικοί ανέφεραν στον καπετάνιο και στο πλήρωμά του, ότι είναι ελεύθεροι και θα απελαθούν στην Ελλάδα.

    Σε ό,τι αφορά τη μηχανότρατα, θα παραμείνει δεσμευμένη στο λιμάνι της Αίνου και η απόφαση θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

    Ο κ. Μόραλης επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές και με την οικογένειά του στην Αλεξανδρούπολη και όπως είπε οι τουρκικές λιμενικές αρχές τους φέρθηκαν όλους πολύ καλά και θα επιστρέψουν οδικώς στην Αλεξανδρούπολη, εντός της ημέρας.

    [06] Παγιδευμένα παιδιά από τον σεισμό στην Τουρκία

    1/5/2003 6:44:00 μμ

    Η αγωνία κορυφώνεται καθώς περισσότερα από 200 άτομα υπολογίζεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένα μέσα στα ερείπια, που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τα ξημερώματα, το Μπινγκόλ, στη Ν.Α Τουρκία. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πανω από 400 έχουν τραυματιστεί. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να βγάλουν από τα συντρίμμια ενός οικοτροφείου, περίπου εκατό παιδιά, που παραμένουν παγιδευμένα. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν διασωθεί περίπου 70 παιδιά ενώ έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 25 σωροί. Εκφράζονται φόβοι, πάντως, ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100, καθώς είναι εκατοντάδες τα γκρεμισμένα σπίτια, οι ένοικοι των οποίων κοιμούνταν την ώρα του σεισμού. Στην περιοχή έσπευσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν με υπουργικό κλιμάκιο.

    Φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 150

    Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Μπινγκόλ, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού, κατέρρευσαν πολλά κτίρια, με αποτέλεσμα να έχουν παγιδευτεί δεκάδες άνθρωποι στα ερείπια. Η πρόσβαση σε πολλά χωριά της περιοχής είναι ακόμα αδύνατη, όπως και η επικοινωνία, καθώς έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Toύρκος υπουργός δήλωσε πως υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί μπορεί τελικά να ξεπεράσουν τους 150.

    Όπως δήλωσε ένας 12χρονος, ο Veysel Dagdelen, που διασώθηκε μέσα από τα επείπια του οικοτροφείου, πολλοί φίλοι του βρίσκονταν ακόμη ζωντανοί μέσα στα συντρίμια, τους άκουσε, είπε, να φωνάζουν βοήθεια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κτίριο του σχολείου είχε σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα και δεν άντεξε τον ισχυρό σεισμό.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές δήλωσε πως, όπως του είπαν οι τοπικές αρχές, περίπου 200 άνθρωποι έχουν εγκλωβισθεί στα ερείπια.

    Η τουρκική τηλεόραση είχε μεταδόσει νωρίτερα εικόνες πανικού καθώς εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά εγκατέλειπαν τα σπίτια τους φοβούμενοι τους μετασεισμούς.

    "Τα πάντα στην περιοχή της Μπινγκόλ έχουν καταστραφεί. Κανένα κτίριο δεν στέκεται πλέον όρθιο", είχε δηλώσει μέλος των σωστικών συνεργείων. Στρατιώτες και μέλη των σωστικών συνεργείων συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων.

    Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και είχε διάρκεια 17 δευτερολέπτων, σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί.

    Δύο σεισμικές δονήσεις τον Αύγουστο του 1999 είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 17.000 ανθρώπων.

    Το Μπινγκόλ βρίσκεται επί του ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας. Το 1971, σεισμός 6,8 Ρίχτερ είχε προκαλέσει το θάνατο 900 ανθρώπων, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Σεισμολογικού Ινστιτούτου Κωνσταντινούπολης.

    "Δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο ο σεισμός αυτός", δήλωσαν στη ΝΕΤ 105,8 ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος και ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας ενώ και ο καθηγητής Ακης Τσελεντης υποστήριξε ότι ο σεισμός δεν σχετίζεται με πιθανή ενεργοποίηση κάποιου ρήγματος στον ελλαδικό χώρο.

    Σε ετοιμότητα να προσφέρει βοήθεια η Αθήνα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων διαδικασία για την προώθηση ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Τουρκία. Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας έχει προετοιμαστεί ένα C-130 περιμένοντας το τέλος των διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, ώστε να προωθήσει στη γείτονα 13 τόνους τροφίμων, 2000 κουβέρτες, 30 σκηνές και φαρμακευτικό υλικό (αντιβιοτικά, παυσίπονα, επιδέσμους κ.λπ) απο το ΓΕΕΘΑ και 500 σκηνές και 750 κουβέρτες από το υπουργείο Υγείας.

    Η Αθήνα θα αποστείλει και οικονομική ενίσχυση ύψους 300.000 ευρώ προς τους σεισμοπαθείς, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 25 άνδρες της ΕΜΑΚ με πλήρη εξοπλισμό και 2 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ομάδα 10 ατόμων του ΕΚΑΒ, κινητή ιατρική μονάδα, ομάδα οκτώ εθελοντών με πλήρη εξοπλισμό και 2 ειδικά εκπαιδευμένοις σκύλοι από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) και ένα C-130 για τη μεταφορά τους μόλις δοθεί εντολή από το ΥΠΕΞ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλα Γκιούλ και του εξέφρασε τη συμπάθεια του ελληνικού λαού και της Κυβέρνησης για το θάνατο μεγάλου αριθμού πολιτών και τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των νεκρών.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ετοιμότητα και τη διαθεσιμότητα της ελληνικής Κυβέρνησης για την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πληγείσα από το σεισμό περιοχή.

    ''Οι Τούρκοι επιδεικνύουν ετοιμότητα για το σεισμό είναι σε καλύτερη κατάσταση από ο,τι σε προηγούμενους σεισμούς'', δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος προσθέτοντας ότι '' είμαστε πανέτοιμοι να βοηθήσουμε για την ανακούφιση των ανθρώπων που επλήγησαν".

    Επίσης, ανέφερε ότι η Ελληνική Προεδρία έστειλε μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει σε ο,τι χρειασθεί.

    [07] Εορτασμοί Πρωτομαγιάς σε ευρωπαϊκές πόλεις

    1/5/2003 6:45:00 μμ

    Η Εργατική Πρωτομαγιά τιμήθηκε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με πορείες που διοργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα, ενώ όλες είχαν και αντιπολεμικό χαρακτήρα. Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στην Γερμανία δεν μιλούν καθόλου την ίδια γλώσσα αφού διοργανώθηκαν 65 διαφορετικές συγκεντρώσεις. Πάνω από 100 συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία, ενώ ήταν η πρώτη φορά, που τα δυο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση στην Μαδρίτη.

    Γερμανία: Σφυρίγματα και αποδοκιμασίες κατά του Σρέντερ

    Παρατεταμένα ήταν τα σφυρίγματα που προκάλεσε η παρουσία του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ενώπιον των 7.000 διαδηλωτών της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (DGB), που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά στο Νόι-Ανσπαχ, κοντά στη Φραγκφούρτη.

    Προτού ακόμη αρχίσει την ομιλία του, με την οποία θα υποστήριζε το σχέδιό του για τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ο Σρέντερ χρειάσθηκε να υψώσει κατά πολύ τον τόνο της φωνής του προκειμένου να ακουσθεί μέσα στα πυκνά σφυρίγματα.

    "Δεν γνώριζα πως τα σφυρίγματα αποτελούν εργατικά επιχειρήματα", ειρωνεύτηκε ο καγκελάριος, που μολαταύτα υποστήριξε το σχέδιό του Ατζέντα 2010, που αποσκοπεί "να καταστήσει δυναμική τη Γερμανία". Στο Νόι-Ανσπαχ ο Σρέντερ απάντησε ψυχρά πως "έχει λάβει γνώση των πολλών διαμαρτυριών", που έχουν ξεσηκώσει τα σχέδιά του, που προβλέπουν κυρίως μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας και στις παροχές του συστήματος υγείας, απελευθέρωση του καθεστώτος απολύσεων, και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, τις χαρακτήρισε όμως "στερούμενες πραγματικής βάσεως", γεγονός που προκάλεσε και νέο κύμα αποδοκιμασιών.

    Το σχέδιο του Σρέντερ έχει αποδοκιμάσει και η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), όπως και από τα προσκείμενα στην κυβέρνηση εργατικά συνδικάτα. Ο ίδιος ανακοίνωσε τρεις άξονες για την εφαρμογή της Ατζέντας, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες: την αναζήτηση μίας ισορροπίας ανάμεσα στον εξυγιαθέντα προϋπολογισμό και στην ανάπτυξη, μείωση των εξόδων και των κοινωνικών παροχών, μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

    Μόλις μερικά χειροκροτήματα ακούσθηκαν στο τέλος της ομιλίας του καγκελαρίου, και εκείνα διακόπτονταν συχνά πυκνά από τις κόρνες και τις αποδοκιμασίες του πλήθους.

    Αλλά και στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις των εργατικών συνδικάτων για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, ενώ στις δυτικές συνοικίες της πόλης εκατοντάδες μέλη ακροαριστερών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για μία διαδήλωση της άκρας δεξιάς. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσαν τους εργαζομένους σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των οικονομικών μέτρων που έχουν εξαγγείλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι αρχές της πόλης του Βερολίνου.

    Εκατοντάδες διαδηλωτές με σημαίες στα χρώματα του μεγαλύτερου γερμανικού συνδικάτου, της IG Metall, συμμετείχαν στη διαδήλωση κρατώντας πανώ με συνθήματα κατά της Ατζέντας 2010.

    "Σταματείστε την καταστροφή του κράτους πρόνοιας" ή "Ενωμένοι εναντίον της Ατζέντας 2010". Ταυτόχρονα 300 μέλη ακροαριστερών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Σαρλότενμπουργκ του ανατολικού Βερολίνου για να διαμαρτυρηθούν κατά προγραμματισμένης διαδήλωσης του νεοναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD). Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας κινητοποιήθηκαν για την αποφυγή επεισοδίων.

    Γαλλία: Πλάκα εις μνήμην νεαρού Μαροκινού

    Ο δήμαρχος της πόλης των Παρισίων Μπερτράν Ντελανοέ αποκάλυψε σήμερα, στην γέφυρα του Καρουσέλ, μία πλάκα προς τιμήν του Μπραχίμ Μπουάραμ, ενός νεαρού Μαροκινού που πέταξε μέσα στον Σηκουάνα την Πρωτομαγιά του 1995 μία ομάδα "Σκίνχεντς", στο περιθώριο της ετήσιας παρέλασης των μελών του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο.

    Ενώπιον πλήθους στελεχών αντιρατσιστικών οργανώσεων, και παρουσία πολλών εκλεγμένων στη δημαρχία της πόλης, ο Ντελανοέ υπογράμμισε τη θέλησή του να "εγγράψει στην ιστορία των Παρισίων το όνομα του Μπραχίμ Μπουάραμ".

    Ορισμένα σφυρίγματα ακούσθηκαν από την πλευρά του πλήθους λίγο πριν αρχίσει την ομιλία του ο δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες απελάσεις παρανόμων μεταναστών από ένα παρισινό γυμνάσιο.

    Φανερά συγκινημένος ο Ντελανοέ επανέφερε την ηρεμία, απαγγέλοντας έναν στίχο του ποιητή Αλφρέ ντε Βινί: "έχω το χρώμα εκείνων που εκτελούμε".

    Μανδρίτη: Συνδικαλιστής τραυματίστηκε από διαδηλωτή

    Στο νοσοκομείο χρειάσθηκε να μεταφερθεί ο ηγέτης της μεγαλύτερης εργατικής οργάνωσης της Ισπανίας, της κομμουνιστικής CC.OO. (Εργατικές Επιτροπές) Χοσέ Μαρία Φιδάλγο, όταν τραυματίσθηκε στο κεφάλι από διαδηλωτή στη διάρκεια της εκδήλωσης για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Μαδρίτη.

    Ο Φιδάλγο, που αιμορραγούσε ακατάσχετα, μεταφέρθηκε με ΙΧ στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με την ισπανική κρατική ραδιφωνία, ο δράστης της επίθεσης είναι ένας υπάλληλος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Sintel, η οποία χρεοκόπησε το 2000.

    Ο Φιδάλγο, καθ όλη τη διάρκεια της πορείας απετέλεσε τον στόχο διαμαρτυριών από τους εργαζομένους της Sintel, πρώην θυγατρικής της κρατικής Telefonica, που του προσήπταν ότι το 2001 ανακοίνωσε την, ανύπαρκτη κατ εκείνους, συμφωνία ανάμεσα στην Telefonica και στην κυβέρνηση για να βρεθεί αλλού εργασία για τους υπαλλήλους της Sintel.

    Ενιαίος ο εορτασμός των συνδικάτων στην Ιταλία

    Τα τρία μεγάλα ιταλικά εργατικά συνδικάτα γιόρτασαν σήμερα σε μία κοινή τους εκδήλωση την επέτειο της Πρωτομαγιάς στην πόλη της Ασίζης, με κεντρικό τους θέμα την ειρήνη μετά την πόλεμο στο Ιράκ, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να υπερκεράσουν πλήρως τις διαφορές τους.

    Η παρουσία του γ.γ της CISL, του μεγάλου καθολικών αποκκλίσεων συνδικάτου Σαβίνο Πετσότα, προκάλεσε τα σφυρίγματα και τους ψόγους μίας ομάδας διαδηλωτών, που φορούσαν καπέλα με τα χρώματα της μεγαλύτερης οργάνωσης εργατών, της αριστερής CGIL, που τον κατηγορούσαν ως "σκλάβο" του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    "Δεν είμαι σκλάβος κανενός", ήταν η οργίλη απάντηση του Πετσότα στους κατηγόρους του, ενώ ο γ.γ της CGIL, Γκουλιέλμο Επιφάνι, προσπάθησε να δράσει πυροσβεστικά, επιπλήττοντας την παραφωνία, λέγοντας πως "κάθε μορφή μη ανεκτικότητας θα πρέπει να καταδικάζεται".

    Ενωμένα στο πλαίσιο του ειρηνιστικού κινήματος στην Ιταλία τα τρία συνδικάτα CGIL, CISL, και το μετριοπαθές UIL, διαφωνούν ωστόσο για πολλά φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας και του εργατικού κινήματος, όπως οι διαπραγματεύσεις για τον νευραλγικό τομέα της μεταλλουργίας, όπου οι καθολικοί και οι μετριοπαθείς συμφωνούν με την εργοδοσία, και το επόμενο δημοψήφισμα για την έγκριση των ανεξέλεγκτων απολύσεων.

    Δυναμικές διαδηλώσεις και στην Βουλγαρία

    Ατμόσφαιρα έντονης κριτικής της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτέλεσαν τα πολυάριθμα συλαλλητήρια, σε όλη τη χώρα,που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία αριστερών δυνάμεων και συνδικάτων την Πρωτομαγιά, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο ημέρα διαμαρτυρίας και όχι γιορτής των εργαζωμένων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε συγκέντρωση στη Σόφιας το ηγετικό στέλεχος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) Ρούμεν Οβτσάροφ.

    "Αντικοινωνική", χαρακτήρησε από την πλευρά του την κυβερνητική πολιτική ο πρόεδρος του ΒΣΚ Σεργκέι Στανίσεφ. Παραίτηση της κυβέρνησης Σαξκομπουργκότσκι ζήτησε ο αρχηγός του ΒΣΚ, σύμφωνα με τον οποίο οι σοσιαλιστές είναι έτοιμοι να προσφέρουν αριστερή εναλλακτική λύση διακυβέρνησης ενώ "δεν πρόκειται να υπόσχονται θαύματα, ούτε να συναγωνίζωνται σε ψέματα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις τους νυν κυβερνώντες", όπως τόνισε ο κ. Στανίσεφ στην εκδήλωση μερικών χιλιάδων οπαδών του κομματός του.

    "Αξια μεροκάματα για άξια ζωή", ζήτησε από τους κυβερνώντες ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας ΚΝΣΒ Ζελιάσκο Χρίστοφ, ο οποίος προειδοποίησε για γενική απεργία το ερχόμενο φθινόπωρο σε περίπτωση πως δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για ριζική βελτίωση του βιωτικού επιπέδου των Βούλγαρων.

    [08] Αναβάλλονται οι εκλογές στη Β.Ιρλανδία

    1/5/2003 6:29:00 μμ

    "Δεν συμφωνεί" με την απόφαση του Λονδίνου να αναβάλλει για το φθινόπωρο τις εκλογές για την ανάδειξη της εθνοσυνέλευσης της Βορείου Ιρλανδίας ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν. "Διαφωνώ με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αναβάλει τις εκλογές. Έχω εκθέσει πρόσφατα σε πολλές περιπτώσεις τη σχετική άποψη στον βρετανό πρωθυπουργό, κυρίως στις συνομιλίες που είχα μαζί του χθες και σήμερα το απόγευμα", τόνισε ο Αχερν στους δημοσιογράφους. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα την αναβολή για το ερχόμενο φθινόπωρο των τοπικών εκλογών για την ανάδειξη της εθνοσυνέλευσης της Βορείου Ιρλανδίας, που αρχικά προβλέπονταν για τις 29 Μαΐου, ένεκα της ελλείψεως "σαφήνειας" από την πλευρά του ΙΡΑ, όσον αφορά τις παραστρατιωτικές του δραστηριότητες.

    [09] Αφγανιστάν:Περάσαμε στο στάδιο της ανοικοδόμησης

    1/5/2003 7:18:00 μμ

    Από το στάδιο των σημαντικών πολεμικών επιχειρήσεων σε μία περίοδο σταθερότητας και ανοικοδόμησης προχωρούν οι υπό αμερικανικής ηγεσίας δυνάμεις στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλίες στην Καμπούλ με τους Αφγανούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Χαμίντ Καρζάι καθώς και ηγετών της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχίας, που καταδιώκει τα κατάλοιπα των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, ο Ράμσφελντ τόνισε,ότι "έχουμε σαφώς προχωρήσει από το στάδιο της σημαντικής πολεμικής δράσης σε μία περίοδο δράσεων για τη σταθερότητα, τη σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση".

    Ο Ράσμφελντ είπε πως το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι ασφαλές. "Θα τόνιζα ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι, θύλακες αντίστασης, σε σημεία της χώρας".

    Περισσότεροι από 7.000 στρατιώτες, μέρος μιας διεθνούς δύναμης που αριθμεί περισσότερους από 12.000, παραμένει στο Αφγανιστάν, 18 μήνες μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχίας, που βοήθησαν στην απομάκρυνση από την εξουσία των Ταλιμπάν.

    [10] Έτοιμο να δεχθεί το Ιρακινό Κογκρέσο το Μπαχρέιν

    1/5/2003 6:09:00 μμ

    Έτοιμο είναι το Μπαχρέιν να υποδεχθεί το ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο, που εντός τεσσάρων εβδομάδων θα πρέπει να συνθέσει όλες τις πολιτικές τάσεις της χώρας, προκειμένου να προετοιμάσει την εγκατάσταση μίας μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ. Αυτό δήλωσε ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμαντ μπεν Ισα Αλ Χαλίφα. "Είμαστε διατεθειμένοι να υποδεχθούμε το ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές ομάδες, προκειμένου να εγκατασταθεί μία εθνική αρχή και να τεθεί τέλος στην αμερικανική κατοχή", τόνισε ο σεΐχης Χαμάντ στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΝΑ.

    "Η θρησκεία και οι αξίες μας μας προτρέπουν να μην αφήσουμε το Ιράκ μόνο του και να το βοηθήσουμε ώστε να μπορέσει να ξαναβρεί", τη θέση του μέσα στη διεθνή κοινότητα, πρόσθεσε. Ο ίδιος τόνισε επίσης, πως το Μπαχρέιν "έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να υποδεχθεί τραυματίες από το Ιράκ και να τους νοσηλεύσει στα νοσοκομεία του".

    [11] Mείωθηκε ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

    1/5/2003 2:07:00 μμ

    Mείωση 0,5% εμφανίζει ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο δείκτης εμπιστοσύνης αυξήθηκε στους καταναλωτές, την οικοδομή και το λιανικό εμπόριο και μειώθηκε στη βιομηχανία. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης είναι ένας σύνθετος δείκτης, οι συνιστώσες του οποίου είναι ο δείκτης εμπιστοσύνης της βιομηχανίας κατά 40%, των καταναλωτών κατά 20%, της οικοδομής κατά 20% και του λιανικού εμπορίου κατά 20%.

    Αύξηση 0,6% η Ιρλανδία

    Στους ''15'' ο δείκτης εμπιστοσύνης αυξήθηκε σε τέσσερα κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος στο Βέλγιο και τη Γαλλία και μειώθηκε σε εννέα κράτη μέλη.

    Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζουν η Ιρλανδία (0,6%) και ακολουθούν η Γερμανία (0,3%) και η Αυστρία (0,2%). Στους ''15'' ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 0,2% και στην ευρωζώνη κατά 0,1%.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 1 May 2003 - 16:55:07 UTC