Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Παπανδρέου στη Μ. Ανατολή για τον 'οδικό χάρτη'
  • [02] Συνεδρίαση Διυπουργικής στη σκιά του SARS
  • [03] Συνάντηση Παπαντωνίου-Μπόλτον
  • [04] Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος
  • [05] Απεργούν την Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί λόγω SARS
  • [06] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπών
  • [07] Επίσκεψη Χριστόδουλου στην ''Αθήνα 2004''
  • [08] Στον εισαγγελέα για επεισόδια μετά το ντέρμπυ
  • [09] Και δεύτερη αγωγή Πρωτόπαπα εναντίον Γ.Κουρή
  • [10] Κεφαλονιά: Κατασχέθηκε φορτίο λαθραίων τσιγάρων
  • [11] Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας στην Κέρκυρα
  • [12] Η ιταλική προεδρία θα υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα
  • [13] Συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN στις Βρυξέλες
  • [14] Συνέδριο για καλύτερες συνθήκες εργασίας στην Ε.Ε.
  • [15] Συσκέψεις των υπ. Δικαιοσύνης για έγκλημα-λαθρομετανάστευση
  • [16] Μυστικές διαβουλεύσεις ΗΠΑ και Ιράν
  • [17] Ιρλανδία: Έκρηξη παγιδευμένου δέματος
  • [18] Λίβανος: Κανείς δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση
  • [19] Ολλανδία: Δικάζονται ύποπτα μέλη ισλαμικής οργάνωσης
  • [20] Στην Αλγερία ο Φίσερ για την εξαφάνιση των τουριστών
  • [21] Επιστροφή Χακίμ μετά από 23χρονη εξορία
  • [22] Η θέση Βιλπέν για το σχέδιο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
  • [23] ΙΑΕΑ: Αναγκαίες οι έρευνες για πιθανή έκθεση Ιρακινών σε ραδιενέργεια
  • [24] Παραίτηση υπουργού στη Βρετανία
  • [25] Ελεύθερος ο ''αυτοδιορισμένος'' δήμαρχος Βαγδάτης
  • [26] Ρεκόρ κερδών για τα ΕΛΤΑ το 2002
  • [27] Έβδομος ο Κακλαμανάκης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα
  • [28] Στο Νο14 της WTA η Δανιηλίδου
  • [29] Τα τροχαία ευθύνονται για το 1/5 των θανάτων από τραυματισμούς
  • [30] Το παιδικό πάχος σύμμαχος των 'ενηλικων' χρόνιων νοσημάτων
  • [31] Μούρ, Ρόμπινς, Ανάν σε τράπουλα με ''εχθρούς'' των ΗΠΑ

    [01] Επαφές Παπανδρέου στη Μ. Ανατολή για τον 'οδικό χάρτη'

    12/5/2003 7:46:00 μμ

    Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια νέα αποτυχία για την ειρήνη, σήμερα που έχουμε αυτή τη νέα ευκαιρία, την κυβέρνηση του νέου Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αμπού Μάζεν και τον οδικό χάρτη, τόνισε από το Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, για διαδοχικές συναντήσεις τόσο με την ηγεσία της ισραηλινής και της παλαιστινιακής πλευράς, όσο και με εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ηδη συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο Αμπού Μάζεν πρέπει πρώτα να αποδείξει την ικανότητά του να πολεμήσει την τρομοκρατία και να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα παίξει έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο και ότι το μέλλον συνίσταται σε ένα ασφαλές Ισραήλ και ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος.

    Την Τρίτη η συνάντηση Παπανδρέου-Αραφάτ

    Είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους και η προσεχής συνάντηση των πρωθυπουργών Αριέλ Σαρόν και Αμπού Μάζεν ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσει καλύτερη ατμόσφαιρα και προσωπικές επαφές, που ίσως μας επιτρέψουν την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αντιμετωπίζουμε μια ευκαιρία και είμαστε έτοιμοι να την αδράξουμε. Αν το θέλουν και οι άλλοι θα προχωρήσουμε, τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να εκφράσει τη συμπάθειά του προς το μέσο Ισραηλινό πολίτη που αντιμετωπίζει άμεση και αδικαιολόγητη τρομοκρατική απειλή ενώ χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίο να προχωρήσει το θέμα ασφάλειας για όλες τις πλευρές. Ευχόμενος ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα ευημερεί και θα είναι ελεύθερο από τη βία , τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κύκλου εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο Έλληνας υπουργός αντιμετώπισε αρκετά επιθετικές ερωτήσεις Ισραηλινών δημοσιογράφων για την απόφασή του να συναντηθεί την Τρίτη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής και ιστορικό ηγέτη του Παλαιστινιακού κινήματος Γιάσερ Αραφάτ.

    Υποστηρίζουμε τον Αμπού Μάζεν και τον οδικό χάρτη αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε σε όλες τις επαφές, υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, απήντησε ο κ. Παπανδρέου.

    Το Ισραήλ επιθυμεί και είναι έτοιμο να αρχίσει διαπραγματεύσεις και επιθυμεί να ''μειώσει τα κενά μεταξύ του οδικού χάρτη και του οράματος του προέδρου Μπους'', δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός που διέψευσε τις εκτιμήσεις του παγκόσμιου τύπου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν είναι σοβαρή σε ότι αφορά την εξεύρεση ειρήνης με τους Παλαιστινίους.

    [02] Συνεδρίαση Διυπουργικής στη σκιά του SARS

    12/5/2003 6:50:00 μμ

    Εντός των χρονοδιαγραμμάτων και υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης και της Oργανωτικής Eπιτροπής, βρίσκονται όλα τα ολυμπιακά έργα, τόνισε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, η οποία ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Το ιδιαίτερο βεβαρημένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιόρισε τη συνεδρίαση σε μία ώρα, ενώ όπως έγινε γνωστό τους συμμετέχοντες απασχόλησε και το θέμα της Ατυπης Πνευμονίας, το οποίο όπως φαίνεται μέχρι την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων θα έχει λήξει.

    Θετικός ο απολογισμός της προετοιμασίας

    Κατά τη συνεδρίαση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε δύο αθλητικά έργα που βρίσκονται σε οριακό σημείο, το Κλειστό Στάδιο Πυγμαχίας στο Περιστέρι και το Στάδιο Καραϊσκάκη. (για το δεύτερο, όπως είπε ο υφυπουργός Τύπου, έχει ήδη αρχίσει η κατεδάφιση του).

    Αναφερόμενος στην πορεία των έργων φιλοξενίας, ο κ. Χυτήρης, επεσήμανε ότι για το δημοσιογραφικό χωριό στο Μαρούσι, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ ίσως χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση.

    Σε ότι αφορά, το πρόγραμμα ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών, ο κ. Χυτήρης είπε ότι εκκρεμεί η υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σήμερα υπογράφεται η απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού για τα Ολυμπιακά Επιχειρησιακά Κέντρα Ασφάλειας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να ενισχυθούν τα αντιπλημμυρικά έργα στη διαδρομή του Μαραθωνίου, ενώ καμία αντίδραση δεν υπήρξε στην εισήγηση του υπουργού Πολιτισμού, να διευρυνθεί η Ομάδα Παρακολούθησης Έργου, προκειμένου να παρακολουθήσει το ερχόμενο καλοκαίρι και ένα test event για τη λειτουργία της Πόλης.

    Στο μεταξύ, σύντομα θα πραγματοποιηθεί, σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολυμπιακής Επικοινωνίας, υπό την προεδρία του κ. Χυτήρη και τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών της Οργανωτικής Επιτροπής για την καλύτερη προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Συνεδρίαση Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για SARS

    Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής βρέθηκε και η επιδημία της Ατυπης Πνευμονίας.

    Όπως υπογραμμίστηκε το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ώστε να αποφευχθούν προβλήματα με τη διακίνηση μελών της Ολυμπιακής οικογένειας που προέρχονται από ασιατικές χώρες και χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία.

    Σχετικά, με το θέμα αυτό, ο υφυπουργός Τύπου, τόνισε ότι είναι πρόωρο να συνδυαστεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και επισήμανε ότι την επόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ στη Μαδρίτη αναφορικά με το ζήτημα αυτό.

    "Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις αντιπροσωπείες που επισκέπτονται γενικότερα την Ευρώπη και προέρχονται από χώρες, οι οποίες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, βρίσκονται σε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας" είπε o κ. Χυτήρης υπογραμμίζοντας ότι την επόμενη εβδομάδα, η ΔΟΕ θα λάβει αποφάσεις για τον SARS, οι οποίες θα εφαρμοστούν από την ελληνική πλευρά.

    [03] Συνάντηση Παπαντωνίου-Μπόλτον

    12/5/2003 7:36:00 μμ

    Ο συντονισμός των ενεργειών της διεθνούς κοινότητας για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και η πορεία ανασυγκρότησης του Ιράκ, μετά τον πόλεμο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν το απόγευμα στην Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ Γιάννος Παπαντωνίου και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα διεθνούς ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

    Εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου

    Ο κ. Παπαντωνίου, αφού υπενθύμισε την ευρωπαϊκή θέση που διατύπωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών περί διαμόρφωσης κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος, εκτίμησε ότι η μπορεί να προσεγγιστεί στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπόλτον επανέλαβε ότι η μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής αποτελεί μια από τις υψηλές προτεραιότητες για την κυβέρνηση Μπους.

    Όσον αφορά το θέμα της ανασυγκρότησης του Ιράκ, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι ενόψει της ενδεχόμενης απόφασης του ΟΗΕ, ελληνικές δημόσιες και ιδιωτικές εταιρίες πρέπει να έχουν παρουσία σε αυτή, καθώς υπάρχουν σημαντικά χρέη. Πρόσθεσε δε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας επεξεργάζονται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα από τα έργα να βοηθήσουν στην αποπληρωμή παλαιοτέρων χρεών.

    Σχετικά με την εκτόξευση του πρώτου ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι το επίτευγμα της ελληνικής τεχνολογίας θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους των διεθνών επικοινωνιών στο πλαίσιο της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΤΕ. Επανέλαβε δε ότι το ΓΕΕΘΑ εξετάζει το ενδεχόμενο για τη δημιουργία στρατιωτικού δορυφόρου για τη συλλογή πληροφοριών.

    [04] Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος

    12/5/2003 4:22:00 μμ

    Με αεροσκάφος "Μπόϊνγκ 737" έφθασε τη Δευτέρα το μεσημέρι γύρω από το Λονδίνο στο διεθνή αερολιμένα "Μέγας Αλέξανδρος" της Καβάλας ο πρίγκιπας Κάρολος της Μεγάλης Βρετανίας, συνοδευόμενος από φίλο του. Εν συνεχεία, με αυστηρή συνοδεία και παρουσία λιμενικών οργάνων κατευθύνθηκε οδικώς στο νέο λιμάνι "Φίλιππος", που βρίσκεται ανατολικά της Καβάλας, όπου και επιβιβάστηκε στη θαλαμηγό "Ρίο Ρίτα" της οικογένειας Λάτση, με προορισμό την Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Αγνωστο παραμένει το χρονικό διάστημα θα παραμείνει στο Αγιο Όρος, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, ο οποίος, πάντως, θα επιστρέψει και πάλι στην Καβάλα, προκειμένου να αναχωρήσει για το Λονδίνο.

    [05] Απεργούν την Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί λόγω SARS

    12/5/2003 2:36:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση εξήγγειλε το Δ.Σ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς για την Τετάρτη 14 Μαΐου, με αφορμή την έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας (SARS), όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, καθώς το θέμα της άτυπης πνευμονίας είναι μια πραγματική απειλή για τη Δημόσια Υγεία, οι δραματικές ανεπάρκειες, που υπάρχουν στα νοσοκομεία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, διαφορετικά, όπως τονίζει, η χώρα θα είναι αθωράκιστη. Εν τω μεταξύ, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα Δευτέρα Δημόσια Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και θεραπευτήρια, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

    [06] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπών

    12/5/2003 2:31:00 μμ

    Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της μαστροπείας τέσσερα άτομα, που συνελήφθησαν το Σάββατο στο Μαρούσι και στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Κουβελιώτη, 54 ετών ασφαλιστή, δημοσιογράφο, ανταποκριτή Ξένου Τύπου, Ελενα Ρόταϊ, 31 ετών από την Τασκένδη, σερβιτόρα, Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, 48 ετών άεργο και Βίκτορ Ποταπόβ 33 ετών από το Καζακστάν ελαιοχρωματιστή. Κατηγορούνται ότι από τις αρχές του 2001 είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, η οποία συνεργαζόμενη με κυκλώματα στη Ρωσία εφοδίαζαν με ολιγοήμερες τουριστικές βίζες νεαρές αλλοδαπές στις οποίες υπόσχονταν εργασία σερβιτόρας ή πωλήτριας. Πραγματικός σκοπός τους όμως ήταν η συνεργασία με κυκλώματα στην Ελλάδα, τα οποία τις υποδέχονταν στο αεροδρόμιο και της εγκαθιστούσαν σε ξενοδοχεία ή άλλους τόπους μέχρι να τις παραδώσουν σε μάνατζερ ή ιδιοκτήτες καταστημάτων μπαρ και στρίπ-σόου, που θα εκμεταλλεύονταν την εργασία τους, αφού πρώτα τις εφοδίαζαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

    Η εργασία τους στα καταστήματα αυτά είτε εξαναγκαστικά, είτε με τη συναίνεσή τους με απατηλά μέσα ήταν το γυμνό στριπτίζ στην πίστα ή τις καρέκλες θαμώνων ώστε με τη χρησιμοποίηση του σώματός τους να προκαλούνται οι πελάτες οι οποίοι κατέβαλαν επιπλέον ποσά για τους χορούς αυτούς.

    Τα μέλη του κυκλώματος δεν πρόφθασαν να εκμεταλλευθούν τρεις νεαρές ρωσίδες που είχαν έλθει στις 4 και 10 του μηνός. Σ αυτές αφού παρασχέθηκε η απαραίτητη φροντίδα, παραδόθηκαν για ασφαλή επιστροφή στη χώρα τους στο προξενείο της Ρωσίας.

    Τα συλληφθέντα μέλη του κυκλώματος παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και τους αποδόθηκαν κατηγορίες για οργανωμένο έγκλημα, αρπαγή, εμπορία ανθρώπων για εκμετάλλευση της εργασίας τους, σωματεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.

    Για συμμετοχή στην οργάνωση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του Γιώργου Κατσιβέλου 40 ετών από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και σε βάρος μιας γυναίκας ονόματι Λίτσας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν στα όρια του αυτόφωρου.

    [07] Επίσκεψη Χριστόδουλου στην ''Αθήνα 2004''

    12/5/2003 1:03:00 μμ

    Στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004", βρέθηκε τη Δευτέρα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όπου συναντήθηκε με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, την οποία χαρακτήρισε εγγύηση για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα που ενδιαφέρουν την εκκλησία, όπως είναι ο εθελοντισμός. Από την πλευρά της, η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε ότι οι συμβουλές του κ. Χριστόδουλου είναι ευπρόσδεκτες γιατί είναι ένας ενεργός πολίτης με ευαισθησία σε πολλά θέματα της κοινωνικής ζωής του τόπου. Όσον αφορά στο τζαμί που θα δημιουργηθεί στο Ολυμπιακό Χωριό, η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε ότι είναι υποχρέωση της χώρας που έχει συνυπογράψει την Ολυμπιακή Χάρτα, κάτι που είναι σύνηθες σε όλες τις Ολυμπιακές διοργανώσεις. Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος επιβεβαίωσε την βούληση της Εκκλησίας για στενότερη συνεργασία με την "Αθήνα 2004".

    [08] Στον εισαγγελέα για επεισόδια μετά το ντέρμπυ

    12/5/2003 12:05:00 μμ

    Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν σήμερα οι οπαδοί του Ολυμπιακού Παναγιώτης Καρράς-Λουδάρος, 20 ετών, Σταμάτης Παπαδάκης, 30 ετών και Δημ. Περούλης, 30 ετών, οι οποίοι μετά τη λήξη του αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού συνελήφθησαν από αστυνομικούς των ΜΑΤ, γιατί εκτόξευσαν εναντίον τους πέτρες και μολότοφ, ενώ πανηγύριζαν τη νίκη της ομάδας τους στο Πασαλιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με την αστυνομία κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών ομάδες φιλάθλων της πειραϊκής ομάδας προέβησαν σε βανδαλισμούς καίγοντας κάδους απορριμμάτων και σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων στο Πασαλιμάνι, αλλά και στους γύρω δρόμους, όπου κατέφυγαν μετά την καταδίωξή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις. Το "κυνηγητό" μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και των αστυνομικών διήρκεσε μέχρι τα ξημερώματα.

    [09] Και δεύτερη αγωγή Πρωτόπαπα εναντίον Γ.Κουρή

    12/5/2003 12:02:00 μμ

    Αποζημίωση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ διεκδικεί με δεύτερη αγωγή που υπέβαλε κατά του εκδότη Γιώργου Κουρή, του διευθυντή Γιώργου Τσιρογιάννη και του Ομίλου Κουρή-Μίντια Γκρούπ, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. Η αγωγή αφορά δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυριανή", σχετικά με το σπίτι του υπουργού στα Βριλήσσια. Η εφημερίδα υποστήριζε ότι η αξία του σπιτιού φθάνει το 1 δισ. δραχμές και ότι κατά την κατασκευή του έγιναν πολεοδομικές παραβάσεις. Η προσφυγή του κ. Πρωτόπαπα ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 2 Οκτωβρίου.

    [10] Κεφαλονιά: Κατασχέθηκε φορτίο λαθραίων τσιγάρων

    12/5/2003 4:52:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δύο χιλιάδες διακόσια κιβώτια τσιγάρα μετέφερε παράνομα το φορτηγό πλοίο ''Valkirien'', με σημαία Καμπότζης, το οποίο με πλήρωμα έξι Ρώσους ναυτικούς εντοπίσθηκε την Κυριακή ακινητοποιημένο στη θαλάσσια περιοχή της Κεφαλονιάς. Στους λιμενικούς αρχικά ο πλοίαρχος του πλοίου δήλωσε ότι μετέφερε γενικό φορτίο από την Τουρκία για το Μαυροβούνιο και ότι είχε υποστεί μηχανική βλάβη, αλλά στην έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν 1.100.000 πακέτα ασφράγιστα, καθώς, επίσης, και παρατυπίες στα ναυτιλιακά έγγραφα του πλοίου.

    Το ύψος των διαφυγόντων δασμών υπερβαίνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2003 οι Λιμενικές Αρχές έχουν κατασχέσει 2.950.000 πακέτα τσιγάρα για τα οποία οι διαφυγόντες δασμοί ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν κατασχεθεί δύο πλοία, τέσσερα φορτηγά αυτοκίνητα και έχουν συλληφθεί 21 άτομα.

    [11] Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας στην Κέρκυρα

    12/5/2003 4:34:00 μμ

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε τη Δευτέρα στην Κέρκυρα η Ατυπη Σύνοδος των 15 Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. μαζί με τους 10 ομολόγους τους των υπό ένταξη χωρών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτή την ώρα βρίσκεται το θέμα της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, ενώ κεντρικός θεματολογικός άξονας των συνομιλιών είναι το θέμα της ποιοτικής γεωργίας. Το απόγευμα της Κυριακής οι υπουργοί και οι επίτροποι της Ε.Ε. ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες του Δήμου Κερκυραίων μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι εργασίες κορυφωνονται την Τρίτη στο Αχίλλειο. Παράλληλα με την άτυπη σύνοδο οι συνδικαλιστικοί φορείς των αγροτών προετοιμάζουν κινητοποιήσεις, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τις προτάσεις αναθεώρησης της ΚΑΠ.

    Κινητοποιήσεις αγροτών

    Σήμερα στην πλατεία Σαρόκου η ΠΑΣΥ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα, ενώ την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει στην πλατεία Κώστα Γεωργάκη η Ένωση Φτωχομεσαίων Αγροτών Β.Δ. Ελλάδος. Αύριο το πρωί οι κεντρικές συνδικαλιστικές Ενώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΟΣΕΓΟ διοργανώνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Σαρόκο.

    Η ΕΑΣΚ με ανακοίνωση της εκφράζει την συμπαράσταση της στις αγροτικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν από τις 11 έως τις 13 Μαΐου στο νησί και υπογραμμίζει ότι θα συμμετάσχει στην Πανελλαδική κινητοποίηση στις 13 Μαΐου.

    Με ανακοίνωση της η ΝΕ Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε και καλεί όλους τους Κερκυραίους στην αγροτική κινητοποίηση αύριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαρόκο για να διαδηλώσουν, όπως υπογραμμίζεται, ειρηνικά για κοινή αγροτική πολιτική αναπτυξιακή, ισόρροπη και δίκαιη.

    Η ''ποιοτική γεωργία'' στο επίκεντρο των συζητήσεων

    Όσον αφορά το κεντρικό θέμα της Ατυπης Συνόδου αυτό είναι η ''ποιοτική γεωργία''.

    Στο πλαίσιο της νέας στροφής και μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ως γνωστόν επιχειρεί η ΕΕ, η Ελληνική Προεδρία παίρνει σ' αυτήν την Ατυπη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας, την καινοτόμο πρωτοβουλία για μια στροφή "μεγάλου βεληνεκούς" προς τη γεωργία της ποιότητας, όχι μόνο των παραγομένων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, αλλά και της προστασίας της υγείας των καταναλωτών, των παραγωγικών ζωνών και κυρίως του περιβάλλοντος.

    Στην εισήγηση ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργού Γεωργίας κ. Γ. Δρυς, θα αναφέρει πως στην σημερινή εποχή των κοινωνικών οικολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας. Οι καταναλωτές και οι πολίτες ζητούν όλο και περισσότερο προϊόντα διατροφής που εγγυώνται πολυμορφία ποιότητα, ασφάλεια. Ζητούν επίσης γεωργικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής που είναι φιλικές στο περιβάλλον, προστατεύουν τους φυσικούς πόρους και την υγεία ανθρώπων και ζώων. Οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν είναι όμως δυνατόν σε συνθήκες παγκόσμιου ανταγωνισμού, να επωμιστούν μόνοι τους το κόστος των υψηλών προτύπων που οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν. Απαιτούνται λοιπόν πολιτικές δημόσιας παρέμβασης.

    Η έννοια της ποιότητας επικεντρώνεται σε χαρακτηριστικά όπως η γνησιότητα, η αυθεντικότητα, η παράδοση, η γεωγραφική προέλευση και οι μέθοδοι παραγωγής. Την εγγύηση στον καταναλωτή, θα προσφέρει τελικά ένα θεσμοθετημένος μηχανισμός πιστοποίησης και ελέγχου ώστε να προστατεύεται από την παραπλάνηση. Επομένως τα προϊόντα ποιότητας θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα από επίσημους υπό κρατικό έλεγχο οργανισμούς.

    Αναπόφευκτη είναι στο μέλλον η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας. Θα ενισχυθεί φυσικά το θεσμικό πλαίσιο για τα ''πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας, το οποίο λειτουργεί σήμερα στην ΕΕ.

    Εν συνεχεία στην εισήγηση του ο κ. Δρυς, θα υπογραμμίσει τα σημεία της ποιότητας στη γεωργία και την βιώσιμη ανάπτυξη.

    Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων ποιότητας, θα συνδέεται στενά με την ποιότητα ολοκλήρωσής της αλυσίδας παραγωγής και αφορά όλες τις πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι οικονομική, κοινωνική αλλά και οικολογική. Η ποιοτική γεωργία προϋποθέτει ανάπτυξη της γεωργικής έρευνας και καινοτομίας. Επίσης, η ποιότητα στην γεωργία συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη της υπαίθρου σε όλα τα επίπεδα, αφού θα μπορεί να αξιοποιήσει ακόμη και τις μικρές και μεσαίες σε μέγεθος αγροτικές εκμεταλλεύσεις καθώς και τις μειονεκτικές περιοχές, αλλά και να συνδυάζεται με την επιτόπια επεξεργασία και τυποποίηση των προϊόντων, καθώς και τουριστικών και άλλων υπηρεσιών.

    Η ποιοτική γεωργία συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου, και συνεισφέρει στην κοινωνία στο βαθμό που συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όλου του πληθυσμού.

    [12] Η ιταλική προεδρία θα υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα

    12/5/2003 6:03:00 μμ

    Η υποστήριξη της Ιταλίας, που θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, προς την τουρκική υποψηφιότητα ''θα αυξάνεται''. Αυτό δήλωσε σήμερα Δευτέρα από την Αγκυρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπαρλκουσκόνι, την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας όμως την ανάγκη να επιτευχθεί μια συμφωνία για την Κύπρο πριν από τον Δεκέμβριο του 2004, ημερομηνία κατά την οποία θα εξεταστεί απο τις χώρες της ΕΕ το κατα πόσο θα αρχίσουν ή όχι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, η οποία εξασφάλισε το 1999 το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

    Μπερλουσκόνι: Ναι στην ''Μεγάλη Ευρώπη''

    "Η υποστήριξη μας προς την Τουρκία θα αυξάνεται. Θα κάνω ότι μπορώ για να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι φιλοδοξίες της Τουρκίας, να γίνει μέλος της ΕΕ", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στους δημοσιογράφους κατα το τέλος της συναντησής του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που σκοπεύει να αναλάβει για την επίλυση του Κυπριακού με τον κ. Ερντογάν και τον Έλληνα ομόλογό του κ. Σημίτη.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε τέλος ότι η υποστήριξή του προ την υποψηφιότητα της Τουρκίας ανταποκρίνεται στην λογική της "Μεγάλης Ευρώπης", η οποία όπως θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

    [13] Συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN στις Βρυξέλες

    12/5/2003 4:38:00 μμ

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης αναχώρησε την Δευτέρα για τις Βρυξέλες, όπου θα προεδρεύσει των συνεδριάσεων των συμβουλίων Eurogroup και του ECOFIN. Η συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα προηγηθεί του Συμβουλίου ECOFIN και θα συζητήσει την οικονομική κατάσταση και την οικονομική πολιτική, τα θέματα των Γενικών Προσανατολισμών Οικονομικής Πολιτικής που αφορούν την Ευρωζώνη, τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα, στο κόστος εργασίας και στις τιμές καθώς και θέματα που σχετίζονται με την Ευρωζώνη και τη Συντακτική Συνέλευση.

    Το Συμβούλιο ΕCOFIN θα ξεκινήσει την Τρίτη στις 12 του μηνός και τα θέματα που περιέχονται στην προσωρινή ημερήσια διάταξη του, είναι:

    Το Προκαταρκτικό σχέδιο Κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2004 οι Γενικοί Προσανατολισμοί Οικονομικής Πολιτικής το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (εξέταση του επικαιροποιημένου προγράμματος Σταθερότητας της Αυστρίας) οι συντάξεις (εντολή για περαιτέρω εργασίες από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής) η Διεθνής Χρηματοδοτική Διευκόλυνση οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (ταμεία συντάξεων) και η φορολογία-ΦΠΑ (δικαίωμα έκπτωσης και διασυνοριακά κεφάλαια).

    Στο Συμβούλιο θα γίνει παρουσίαση από την Επίτροπο Schreyer του προκαταρκτικού σχεδίου προϋπολογισμού για το 2004 όπως αυτό υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου 2003.

    Η δημοσιονομική διαδικασία για το 2004 θα χαρακτηριστεί από δύο σημαντικές προκλήσεις:

    Ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι ο πρώτος που θα υιοθετηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Δημοσιονομικού Κανονισμού. Ακόμα, θα είναι επίσης ο πρώτος προϋπολογισμός που θα λάβει υπόψη την προσεχή διεύρυνση της ΕΕ κατά την διάρκεια του 2004.

    Για πρώτη φορά, επίσης, η ημερομηνία της διεύρυνσης πέφτει όχι την 1η Ιανουαρίου, αλλά την 1η Μαΐου. Συνεπώς, το προκαταρκτικό σχέδιο περιέχει εκτιμήσεις για την Ευρώπη των 15 και των 25. Ο προϋπολογισμός για τους 15 θα αρχίσει να ισχύει από την αρχή του 2004 και η αύξηση για τη διεύρυνση θα ακολουθήσει τη μέρα της ένταξης, την 1η Μαΐου.

    [14] Συνέδριο για καλύτερες συνθήκες εργασίας στην Ε.Ε.

    12/5/2003 2:18:00 μμ

    Τα ζητήματα της απασχόλησης, της κοινωνικής πολιτικής, της υγείας και προστασίας των καταναλωτών, θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα «Καλύτερη εργασία και ζωή, προς μία συνεκτική και ανταγωνιστική διευρυμένη Ευρώπη». Στο συνέδριο συμμετέχει και ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ανοίγοντας τις εργασίες αναφέρθηκε στη νέα περίοδο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση, ζητώντας την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών.

    Σημείωσε επίσης πως η ευρωπαϊκή στρατηγική θα αποτελέσει μια απάντηση στα προβλήματα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σε συνθήκες βίαιης παγκοσμιοποίησης, αν συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της τους κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς όπως και αυτούς της εργασίας, με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων και ανισοτήτων.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε και η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την «Αναπτυξιακή Συνεργασία» που θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Ιουνίου, επίσης στην Αλεξανδρούπολη.

    [15] Συσκέψεις των υπ. Δικαιοσύνης για έγκλημα-λαθρομετανάστευση

    12/5/2003 12:07:00 μμ

    Διαδοχικές επισκέψεις στη Βιέννη, στο Στρασβούργο και στην Καστοριά θα πραγματοποιήσει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος. Στον πρώτο σταθμό του, στη Βιέννη την Τρίτη, 13 Μαΐου 2003, o κ. Πετσάλνικος ως προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για την πρόληψη των εγκλημάτων και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη.

    Την Τετάρτη, 14 Μαΐου 2003, ο Πετσάλνικος θα παραστεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την οποία και θα ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική προεδρία στον τομέα της Δικαιοσύνης.

    Την Πέμπτη και την Παρασκευή, 15 και 16 Μαΐου 2003, ο κ. Πετσάλνικος θα μεταβεί στην Καστοριά, όπου, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της επιτροπής του άρθρου 36, του ανώτερου κοινοτικού οργάνου για νομικά θέματα. Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση αφορούν την εκτέλεση των αποφάσεων δήμευσης στην ΕΕ, την πρόληψη και καταστολή της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων και ιστών, καθώς και διάφορα άλλα θέματα του τομέα Δικαιοσύνης.

    [16] Μυστικές διαβουλεύσεις ΗΠΑ και Ιράν

    12/5/2003 6:57:00 μμ

    Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, των οποίων οι σχέσεις διακόπηκαν το 1980 μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν, διεξάγουν μυστικά διαβουλεύσεις στη Γενεύη εδώ και αρκετούς μήνες, όπως γράφει τη Δευτέρα η εφημερίδα "USA Today". Οι δύο πλευρές έχουν συναντηθεί τρεις φορές από την αρχή της χρονιάς, η τελευταία ήταν στις 3 Μαΐου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται ιρανικές και αμερικανικές πηγές. Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα πάντα με την ''USA Today''. Ο υπουργός Εξωτερικών τις ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ σημείωσε ότι η χώρα του επικοινωνεί με το Ιράν. Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχουν επικεντρωθεί σε "πρακτικά θέματα", και δεν αφορούν την επανάληψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων, ανέφερε σήμερα η Κοντολίζα Ράις.

    Δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι οι διπλωματικές σχέσεις

    Το Σάββατο από την Ιερουσαλήμ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "επικοινωνούν" με το Ιράν, αλλά το θέμα της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

    "Έχουμε τρόπους για να επικοινωνούμε με τους Ιρανούς, τους οποίους χρησιμοποιούμε τακτικά και χρησιμοποιήσαμε ακόμη και πρόσφατα", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κόλιν Πάουελ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κύρια θέματα των συζητήσεων ήταν η ιρανική υποστήριξη στις παλαιστινιακές ριζοσπαστικές οργανώσεις, που αντιτίθενται σε μια διευθέτηση μετά από διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, η κατάσταση στο Ιράκ, όπου οι Αμερικανοί εκφράζουν φόβους πως η Τεχεράνη ασκεί επιρροή αποσταθεροποίησης, αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει φέρει το θέμα των διπλωματικών σχέσεων στο τραπέζι, ωστόσο σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, Iρανός διπλωμάτης επισήμανε ότι οι δύο πλευρές σκέφτονται το θέμα αυτό.

    "Η συζήτηση διεξάγεται στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για αποκατάσταση των σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού", τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιρανός διπλωμάτης, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

    Από την πλευρά της, η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, επεσήμανε σε συνέντευξή της προς το πρακτορείο Ρόιτερ, ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση της Τεχεράνης, "έχουν να κάνουν με ορισμένα πρακτικά θέματα αναφορικά με το Αφγανιστάν και στην συνέχεια επεκτάθηκαν στο Ιράκ. Δεν πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για έναρξη διπλωματικών σχέσεων".

    [17] Ιρλανδία: Έκρηξη παγιδευμένου δέματος

    12/5/2003 4:46:00 μμ

    Παγιδευμένο δέμα που προοριζόταν για τον Ντέιβιντ Τριμπλ ηγέτη του Κόμματος των Ενωτικών του Ολστερ εξερράγη τη Δευτέρα στην έδρα του κόμματος, στο Μπέλφαστ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί. "Είμαστε χαρούμενοι που κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά φυσικά ήταν ένα σοκ για μας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντείβιντ Μακνάρι στέλεχος του κόμματος, ο οποιος πρόσθεσε ότι όποιοι βρίσκονταν πισω από αυτή την ενέργεια δεν πέτυχαν το στόχο τους.

    Kαμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη

    Ο Ντείβιντ Μακνάρι διευκρίνισε πως το δέμα είχε επάνω, εμφανώς πλαστογραφημένο, το σήμα μιας θρησκευτικής οργάνωσης, της Εκκλησίας της Ιρλανδίας και απευθυνόταν στον ίδιο τον Τρίμπλ στα νέα γραφεία του κόμματος στο ανατολικό Μπέλφαστ.

    Όταν ένας από τους υπαλλήλους άνοιξε το δέμα ξεπήδησε μια φλόγα και προκλήθηκε μια μικρή έκρηξη.

    Αμέσως το κτήριο εκκενώθηκε και ειδοποιήθηκε η αστυνομία και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών φαίνεται πως δεν λειτούργησε ο πυροκροτητής.

    [18] Λίβανος: Κανείς δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση

    12/5/2003 7:25:00 μμ

    Ραφίκ Χαρίρι

    Η επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος θα πρέπει να είναι σφαιρική, δήλωσε σήμερα από τη Βηρυττό ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί, επισημαίνοντας ότι ούτε το Ιράν, ούτε η Συρία, ούτε ο Λίβανος επιθυμούν την αντιπαράθεση. "Εξετάσαμε τα προβλήματα της περιοχής. Ο Ιρανός πρόεδρος αναγνωρίζει ότι η κατάσταση είναι οξυμένη και θεωρώ ότι μια συνεργασία μεταξύ των μετριοπαθών χωρών θα οδηγούσε στην βελτίωσή της'', δήλωσε ο κ. Χαρίρι στον Τύπο.

    Ταύτιση απόψεων Ιράν-Λιβάνου

    Ο κ. Χαταμί ''εκπροσωπεί την μετριοπαθή στάση στο μουσουλμανικό κόσμο'', πρόσθεσε ο κ. Χαρίρι υπογραμμίζοντας την ''ταύτιση απόψεων'' μεταξύ των δύο πλευρών. Σε ερώτηση για τις πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ στη Συρία και το Λίβανο και ιδιαίτερα τις πιέσεις για τον αφοπλισμό των Σιιτών Λιβανέζων Χεζμπολάχ, ο κ. Χαρίρι εκτίμησε ότι ''η κατάσταση θα πρέπει ειδωθεί από πολλές πλευρές''.

    ''Ερευνούμε για τον καλύτερο τρόπο επίτευξης της ειρήνης. Δεν επιθυμούμε την αντιπαράθεση αλλά την επίλυση των προβλημάτων. Θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί τμηματικά. Εργαζόμαστε για μια σφαιρική αντιμετώπισή του και θεωρούμε ότι μετά όλα μπορεί να είναι πιθανά'', τόνισε ακόμα ο κ. Χαρίρι.

    Καταλήγοντας επισήμανε ότι ''Επιθυμούμε να πρυτανεύσει η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ''.

    [19] Ολλανδία: Δικάζονται ύποπτα μέλη ισλαμικής οργάνωσης

    12/5/2003 4:02:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Αρχισε σήμερα Δευτέρα η δίκη 12 υπόπτων μελών ισλαμικής οργάνωσης ,τα οποία κατηγορούνται ότι βοηθούσαν στη στρατολόγηση μαχητών της οργάνωσης "Αλ Κάιντα" στην Ολλανδία. Οι 12 άνδρες, που συνελήφθησαν σε επιδρομές σε διάφορες περιοχές της Ολλανδίας πέρυσι, θεωρούνται ύποπτα μέλη της Οργάνωσης Σαλαφιστών για Κήρυγμα και Αγώνα, που μάχεται την αλγερινή κυβέρνηση. Βαρύνονται με τις κατηγορίες για παροχή οικονομικής και επιμελητειακής υποστήριξης προς την "Αλ Κάιντα" και στρατολόγηση μαχητών για ''ιερό πόλεμο'', συμπεριλαμβανομένων δύο Ολλανδών που σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο του 2002 σε σύγκρουση με Ινδούς στρατιώτες στο Κασμίρ.

    Απαράδεκτη η διαδικασία, τονίζει η υπεράσπιση

    Η ολλανδική Μυστική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει ότι Ισλαμιστές που συνδέονται με το δίκτυο "Αλ Κάιντα" του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το οποίο η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, στρατολογούν νέους σε τεμένη, μπαρ και φυλακές για να πολεμήσουν εναντίον των ΗΠΑ.

    Οι δώδεκα, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν ισλαμικούς σκούφους, άκουσαν με ακουστικά την αραβική μετάφραση της διαδικασίας, και μίλησαν μόνο για να επιβεβαιώσουν τα ονόματά και τις ημερομηνίες γέννησής τους.

    Στις επιδρομές των αστυνομικών αρχών που είχαν γίνει πέρυσι είχαν συλληφθεί 13 άτομα αλλά το ένα κατόρθωσε να διαφύγει πριν συλληφθεί εκ νέου στην Γαλλία.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι η διαδικασία είναι απαράδεκτη και ότι μόνον ένα στρατοδικείο έχει τη δικαιοδοσία να δικάσει θέματα που έχουν σχέση με παραβιάσεις της εθνικής άμυνας και ότι ο δημόσιος κατήγορος δεν έχει εξουσίες να ασκήσει διώξεις σε μία τέτοια περίπτωση.

    [20] Στην Αλγερία ο Φίσερ για την εξαφάνιση των τουριστών

    12/5/2003 12:34:00 μμ

    Για την Αλγερία αναχώρησε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, προκειμένου να συζητήσει με τις αρχές της χώρας το θέμα των 31 ευρωπαίων τουριστών, ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και 15 Γερμανοί, που έχουν εξαφανιστεί στη Σαχάρα. Ο κ. Φίσερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και τον Αλγερινό ομόλογό του Αμπντελαζίζ Μπελχάντεμ. Την ίδια ώρα, ο γερμανικός Τύπος δημοσιεύει πληροφορίες για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, για να απελευθερωθούν οι αγνοούμενοι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι προσπάθειες για τη διαλεύκανση της εξαφάνισης των ευρωπαίων τουριστών.

    Οι αγνοούμενοι, 15 Γερμανοί, 10 Αυστριακοί, 4 Ελβετοί, ένας Ολλανδός και ένας Σουηδός, ταξίδευαν σε έξι χωριστές ομάδες, χωρίς οδηγό, όταν εξαφανίστηκαν στην έρημο, που καλύπτει έκταση τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, επί του αλγερινού εδάφους.

    Επίσης, στην ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνονται διμερή και διεθνή θέματα.

    [21] Επιστροφή Χακίμ μετά από 23χρονη εξορία

    12/5/2003 5:53:00 μμ

    Στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ, στο κεντρικό Ιράκ, έφτασε σήμερα ο αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπάκερ Χακίμ, όπου δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του τον υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς για τον τερματισμό της 23χρονης εξορίας του στο Ιράν. ''Ναι, ναι στον Χακίμ. Κάτω ο Σαντάμ Χουσεΐν'', φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωϊ για να υποδεχθεί τον αγιατολάχ. Η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Χακίμ και τους συνεργάτες του περικυκλώθηκε από το πλήθος, που αποτελείτο αποκλειστικά από άνδρες, κατά την είσοδό της στην πόλη και κατευθύνθηκε προς το μαυσωλείο του Αλι, του πρώτου ιμάμη των Σιιτών.

    ''Για ένα ισλαμικό Ιράκ''

    Η επιστροφή του 66χρονου ηγέτη των Σιιτών στη γενέτειρά του εορτάστηκε με σφαγές προβάτων σε διάφορες πλατείες της Νατζάφ.

    Επιπλέον, αυτοί που προηγούνταν της αυτοκινητοπομπής μοίραζαν στο πλήθος φυλλάδια όπου αναφερόταν ότι ο αγιατολάχ Χακίμ επιστρέφει στην πατρίδα του ''για να οικοδομήσει ένα ισλαμικό Ιράκ''.

    [22] Η θέση Βιλπέν για το σχέδιο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

    12/5/2003 4:54:00 μμ

    "Βάση εκκίνησης" χαρακτηρίζει το αμερικανικό σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε στον ΟΗΕ για το Ιράκ, με συνέντευξη του που δημοσιεύεται στη γαλλική Le Monde, o Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ντε Βιλπέν. Παράλληλα, ζητά μία ιρακινή διοίκηση στην οποία θα έχει προσδώσει διεθνή νομιμότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. "Χρειάζεται ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, διαφάνεια και καμιά αυθαιρεσία στην επιλογή των προσώπων'' δήλωσε αναφερόμενος στη σύσταση της διοίκησης, τονίζοντας ότι το σχέδιο είναι αόριστο στο σημείο που αφορά την επιλογή και το ρόλο του αντιπροσώπου στην περιοχή.

    Θα ακολουθήσει, προσθέτει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, μια αρχική φάση αποκατάστασης της ασφάλειας και τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αναλάβουν σταδιακά την ευθύνη της πολιτικής μετάβασης υπό την αιγίδα του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα.

    Ενώ χαρακτήρισε την πρόταση των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, καλό σημείο αναφοράς για ότι θα ακολουθήσει, επεσήμανε την ανάγκη συγκεκριμενοποίησης του προσώπου, του ρόλου και της αποστολής ενός αντιπροσώπου του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, τα σχόλια του Ντε Βιλπέν υποδηλώνουν ότι πιθανόν να υπάρξουν δυσκολίες στην υιοθέτηση του σχεδίου απόφασης που κατατέθηκε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Το σχέδιο αυτό, δίνει το πράσινο φως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία για εκτεταμένο έλεγχο επί της πολιτικής ανάπτυξης και των οικονομικών πόρων του Ιράκ για διάρκεια ενός έτους.

    [23] ΙΑΕΑ: Αναγκαίες οι έρευνες για πιθανή έκθεση Ιρακινών σε ραδιενέργεια

    12/5/2003 4:47:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Έρευνες επιθυμεί να πραγματοποιήσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της, Ιρακινοί που διαμένουν κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις που λεηλατήθηκαν παρουσιάζουν συμπτώματα από έκθεση σε ραδιενέργεια και ελπίζει ότι θα της δοθεί σύντομα η άδεια να το κάνει. Συγκεκριμένα, σε επτά περιοχές της χώρας, όπου υπήρχαν μεγάλες ποσότητες πυρηνικών υλικών, αναφέρθηκαν λεηλασίες. Η βρετανική εφημερίδα "Sunday Telegraph" έγραψε το Σαββατοκύριακο ότι κάτοικοι που διαμένουν κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Τουουαΐθα παρουσιάζουν συμπτώματα από έκθεση σε ραδιενέργεια και ότι η περιοχή μπορεί να έχει μολυνθεί.

    Συνάντηση Ελ Μπαραντέι-Στρο

    Η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι η διεθνής υπηρεσία είναι ενήμερη για τις πληροφορίες για μόλυνση από πυρηνικά αλλά δεν είναι σε θέση να τις επιβεβαιώσει, αφού οι ΗΠΑ αρνούνται να επιτρέψουν σε εκπροσώπους της να μεταβούν στο Ιράκ. ''Γνωρίζουμε τις πληροφορίες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό'', είπε.

    Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προγραμματίζει να συναντηθεί με τον Bρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο σήμερα, παρότι η Φλέμινγκ αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιο θα είναι το αντικείμενο των συνομιλιών τους.

    Η ίδια ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη απαντήσει σε επιστολή του Ελ Μπαραντέι με ημερομηνία 29 Απριλίου, και με την οποία ζητεί άδεια να στείλει αποστολή στην Βαγδάτη για να διεξάγει έρευνες σχετικά με τις πληροφορίες για λεηλασίες. Ο Ελ Μπαραντέι έχει κάνει έκκληση για ταχεία επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, που αναχώρησαν από την Βαγδάτη λίγο πριν την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

    [24] Παραίτηση υπουργού στη Βρετανία

    12/5/2003 4:29:00 μμ

    Η Κλερ Σορτ, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της κυβέρνησης Μπλερ, η οποία είχε επικρίνει έντονα τον Βρετανό πρωθυπουργό για τη στάση του στον πόλεμο στο Ιράκ, παραιτήθηκε σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο. Η Σορτ, η οποία κατέχει το αξίωμα της υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης από τότε που οι Εργατικοί ανέλαβαν την εξουσία, ήταν γνωστή για τις ριζοσπαστικές της θέσεις και την ευθύτητά της, αλλά προτίμησε, όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος, να μην πραγματοποιήσει την απειλή της και να υποβάλει την παραίτησή της. Τη θέση της Σορτ κατέλαβε η βαρόνη Βαλερί Αμος από τη Γουιάνα της ανατολικής Αφρικής, η πρώτη έγχρωμη γυναίκα υπουργός στη Βρετανία.

    Σορτ: ''Υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν''

    Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης είχε χαρακτηρίσει "απερίσκεπτη" τη στάση Μπλερ στο θέμα του Ιράκ.

    Αναλυτές επισημαίνουν ότι είχε προκαλέσει έκπληξη η απόφαση της κ. Σορτ να παραμείνει μέλος μιας κυβέρνησης με την οποία διαφωνούσε, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση ενός άλλου μέλους του υπουργικού συμβουλίου, του Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος είχε επίσης αντιταχθεί στον πόλεμο.

    Στην επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό, υποβάλλοντας την παραίτησή της, η κ. Σορτ μιλά για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν υποσχέσεις που τής είχε δόσει ο κ. Μπλερ όσον αφορά το ρόλο του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Η Κλερ Σορτ κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ότι διαπραγματεύθηκαν "κρυφά" ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχαν δόσει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Τη θέση της κ. Σορτ στην κυβέρνηση ανέλαβε η μέχρι τώρα υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Βαρώνη Έιμος.

    [25] Ελεύθερος ο ''αυτοδιορισμένος'' δήμαρχος Βαγδάτης

    12/5/2003 5:31:00 μμ

    Ελεύθερος αφέθηκε, μετά από 14 μέρες που παρέμεινε συλληφθείς, ο αυτοδιορισμένος δήμαρχος της Βαγδάτης. Αμερικανός αξιωματούχος, δήλωσε ότι ο Μόσχεσν Ζουμπάιντι, παραδέχτηκε ότι δεν ήταν δήμαρχος της Βαγδάτης και υποσχέθηκε πως θα συνεργασθεί με την αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ για να επιτευχθεί η ειρήνη και ευημερία του ιρακινού λαού. Οι αμερικανικές δυνάμεις τον είχαν συλλάβει στις 27 Απριλίου με την κατηγορία άσκησης εξουσίας η οποία δεν του είχε παραχωρηθεί με νόμιμες διαδικασίες.

    [26] Ρεκόρ κερδών για τα ΕΛΤΑ το 2002

    12/5/2003 7:10:00 μμ

    Στα 430,1 εκατομμύρια Ευρώ, ανήλθε το 2002, ο κύκλος εργασιών των Ελληνικών Ταχυδρομείων, σημειώνοντας αύξηση κατά 13,09% σε σχέση με το 2001. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία για τη χρήση του 2002, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Μανώλης Δραϊνάκης, τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 59,2 εκατ.ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 36,29%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 19,1 εκατ. ευρώ έναντι 15,5 εκατ. Ευρώ το 2001 και σημειώνοντας αύξηση 23, 04%. Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό ανήλθαν το 2002 σε 22,1 εκατομμύρια ευρώ. "Τα ΕΛ.ΤΑ. έχουν μία συνεχώς βελτιούμενη πορεία και για τέταρτη συνεχή χρονιά παρουσιάζουν κέρδη" δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, τονίζοντας ότι τα ΕΛΤΑ, έχουν εξελιχθεί σε ένα δυναμικά ανερχόμενο κερδοφόρο δημόσιο Οργανισμό.

    [27] Έβδομος ο Κακλαμανάκης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

    12/5/2003 2:50:00 μμ

    Στην έβδομη θέση της γενικής κατάταξης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μιστράλ, με 12 βαθμούς ποινής, βρίσκεται ο Νίκος Κακλαμανάκης. Μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί τέσσερις ιστιοδρομίες, ωστόσο ο Έλληνας Ολυμπιονίκης μπορεί να πάρει μια καλύτερη θέση, καθώς αυτοί που προπορεύονται δεν έχουν ξεφύγει στην βαθμολογία. Στην κατάταξη προηγείται ο Ουκρανός Ομπερέμπο με 4 βαθμούς και ακολουθούν οι Γάλλοι Μποντάν (5β.) και Μπεντού (6β.). Όσον αφορά στους υπόλοιπους Έλληνες ιστιοπλόους, ο Χρυσοχού είναι 20ος με 27 βαθμούς, ο Κοκκαλάνης 29ος με 30 και ο Καραγιώργος 54ος με 72 βαθμούς. Στις γυναίκες η Σκαρλάτου είναι 34η με 83 βαθμούς και η Φράι 35η με 84.

    [28] Στο Νο14 της WTA η Δανιηλίδου

    12/5/2003 2:45:00 μμ

    Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά του διεθνούς τουρνουά του Βερολίνου, η Λένα Δανιηλίδου "σκαρφάλωσε" στην 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με 1.602 βαθμούς. Η συγκεκριμένη θέση είναι η καλύτερη που έχει φτάσει ποτέ στην καριέρα της η Ελληνίδα πρωταθλήτρια. Στην κορυφή παραμένει η Σερένα Ουίλιαμς (6.809), παρά τα στραβοπατήματα που είχε τους τελευταίους δύο μήνες. Μια θέση πίσω από την Αμερικανίδα βρίσκεται η Κιμ Κλάιστερς, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Βένους Ουίλιαμς.

    Οι 15 πρώτες της παγκόσμιας κατάταξης

    1. Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 6.809 βαθμοί

    2. Κιμ Κλίστερς (Βέλγιο) 4.519

    3. Βένους Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 4.508

    4. Τζαστίν Ενίν-Αρντέν (Βέλγιο) 3.917

    5. Λίντσεϊ Ντάβενπορτ (ΗΠΑ) 3.304

    6. Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 3.090

    7. Τζένιφερ Καπριάτι (ΗΠΑ) 2.870

    8. Τσάντα Ρούμπιν (ΗΠΑ) 2.490

    9. Ντανιέλα Χαντούτσοβα (Σλοβακία) 2.466

    10. Γελενα Ντόκιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) 2.234

    11. Αναστασία Μίσκινα (Ρωσία) 2.224

    12. Μόνικα Σέλες (ΗΠΑ) 1.864

    13. Ελενα Ντεμεντίεβα (Ρωσία) 1.687

    14. ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ 1.602

    15. Μαγκνταλένα Μαλέεβα (Βουλγαρία) 1.587

    [29] Τα τροχαία ευθύνονται για το 1/5 των θανάτων από τραυματισμούς

    12/5/2003 6:49:00 μμ

    Από τα 5.000.000 θανάτων από τραυματισμούς το 2000, 1,26 εκατομμύριο προκαλούνται από τροχαία δυστυχήματα και 800.000 από απόπειρες αυτοκτονίας, σύμφωνα με μελέτες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Περίπου το 90% των θανάτων συνδέεται με τραυματισμούς από διαφορετικές αιτίες στις φτωχές χώρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας παρατηρείται στα νέα ανεξάρτητα κράτη της Ευρώπης και το μικρότερο στη βόρειο Αμερική, τη δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι τραυματισμοί που μελέτησαν οι ειδικοί της ΠΟΥ μπορεί να είναι ακούσιοι -τροχαία, πνιγμοί ή πτώσεις- και εκούσιοι -απόπειρες αυτοκτονίας, αποτέλεσμα επιθέσεων ή πολέμου.

    Ευρώπη: Τριπλάσιο το ποσοστό αυτοκτονιών από τις ανθρωποκτονίες

    Μετά τα τροχαία και τις αυτοκτονίες ακολουθούν ως αιτίες θανάτου οι ανθρωποκτονίες, οι πνιγμοί, οι δηλητηριάσεις, ο πόλεμοι και οι συγκρούσεις, οι πτώσεις και τα εγκαύματα.

    Σε αυτά τα 5.000.000 θανάτων το 2000, που αντιπροσωπεύουν το 10% των θανάτων σε όλον τον κόσμο, προστίθενται και τα εκατομμύρια τραυματιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή για όλη τους τη ζωή.

    Οι θάνατοι από τραυματισμούς διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από το ένα φύλο στο άλλο. Συγκεκριμένα είναι διπλάσιοι στους άνδρες απ' ότι στις γυναίκες.

    Στις δύο αυτές μελέτες επισημαίνεται πως οι θάνατοι από τροχαία, πυρκαγιές ή πνιγμούς είναι ιδιαίτερα αυξημένοι στην Αφρική και στην Ασία, ενώ οι θάνατοι από πτώσεις είναι πολύ περισσότεροι στη δυτική Ευρώπη.

    Στην Αφρική και την Αμερική (βόρεια και νότια) το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι τριπλάσιο από αυτό των αυτοκτονιών, ενώ ακριβώς το αντίθετο ισχύει στην Ευρώπη και τη νοτιανατολική Ασία.

    [30] Το παιδικό πάχος σύμμαχος των 'ενηλικων' χρόνιων νοσημάτων

    12/5/2003 7:44:00 μμ

    Μεγάλες ποσότητες γλυκών, αναψυκτικών, πρόχειρου φαγητού και άλλων παχυντικών τροφών μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο σε σοβαρές παθήσεις, ακόμα και τα παιδιά. Οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και δυσκολίες στη συγκέντρωση στα παιδιά σύμφωνα με τον Γερμανό παιδίατρο Τόμας Φέντελ, ο οποίος τόνισε ότι εάν το παιδί παραμένει υπέρβαρο τότε κινδυνεύει να παρουσιάσει σε νεαρή σχετικά ηλικία διαβήτη, προβλήματα στο κυκλοφορικό και αρθρίτιδα. Ωστόσο, υπάρχουν και οι τρόποι πρόληψης, οι οποίοι δεν αποτελούνται παρά από μερικές απλές, αλλά σημαντικές συμβουλές που αφορούν τον τρόπο και την ποιότητα της διατροφής.

    ''Κλειδί'' και η τακτική άσκηση

    Τα παιδιά πρέπει να συνηθίζουν από πολύ μικρή ηλικία να τρώνε τακτικά γεύματα, αλλά όχι μεταξύ των κυρίων γευμάτων, πρόσθεσε ο δόκτωρ Φέντελ.

    Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να καταναλώνει στο σχολείο μικρή ποσότητα ψωμιού, με άπαχο κρέας ή τυρί συνοδευόμενο με λαχανικά και φρούτο ή χυμό χωρίς ζάχαρη.

    Ο δόκτωρ Φέντελ προειδοποιεί ότι προϊόντα όπως το επεξεργασμένο μούσλι, γάλα και οτιδήποτε άλλο περιέχει σοκολάτα γενικώς δεν παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

    Πρέπει να καταβληθούν σκληρές προσπάθειες για να κάνουμε την ώρα του φαγητού ελκυστική στα παιδιά, τονίζει ο Γερμανός παιδίατρος και προσθέτει ότι το παιδί εκτός από την καλή διατροφή χρειάζεται και την κατάλληλη άσκηση, που σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να αθλείται τρείς με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

    [31] Μούρ, Ρόμπινς, Ανάν σε τράπουλα με ''εχθρούς'' των ΗΠΑ

    12/5/2003 7:26:00 μμ

    Μία συντηρητική αμερικάνικη ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνει μέχρι και τον πρωθυπουργό του Καναδά, Ζάν Κρετιέν, σε μια σειρά από τραπουλόχαρτα που παρουσιάζουν "τους εχθρούς των ΗΠΑ και της απελευθέρωσης του Ιράκ". Ο Κρετιέν εμφανίζεται σαν βασίλισσα σπαθί με τη λεζάντα "Αρνήθηκε να συμμαχήσει με τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Είναι περισσότερο Γάλλος παρά Καναδός, υποστηρίζουν οι φίλοι μας οι Καναδοί''. Η ''τράπουλα'' παρουσιάζει ως επί το πλείστον Αμερικανούς πολιτικούς, διασημότητες και δημοσιογράφους με μπερέδες της Ιρακινής εθνικής φρουράς του Σαντάμ και με φανταστικές φράσεις μίσους εναντίον της Αμερικής.

    Οι τράπουλες, οι οποίες πωλούνται μέσω του σχετικού website, φιλοδοξούν να έχουν επιτυχία, παρόμοια με εκείνων του Πενταγώνου, γνωστές ως "στόχος θανάτου", που απεικόνιζαν τους πιο καταζητούμενους του Ιράκ.

    Αλλες προσωπικότητες που φιγουράρουν ως τραπουλόχαρτα είναι ο σκηνοθέτης Μάικλ Μούρ, ο ηθοποιός Τίμ Ρόμπινς και πολιτικοί όπως ο γερουσιαστής Κέννεντυ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Επίσης απο την τράπουλα δε λείπει το κεφάλι του Γάλλου προέδρου Ζάκ Σιράκ που είναι άσσος σπαθί.

    Τζόκερς είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και ο πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Τζέσι Τζάκσον. Οι δημοσιογράφοι Ντάν Ράδερ, Λέσλι Στάλ και Γουόλτερ Κρονκάιτ αποτελούν τραπουλόχαρτα, καθώς επίσης οι ηθοποιοί Μπάρμπαρα Στράιζαντ, Τζόρτζ Κλούνι και Σίν Πέν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 May 2003 - 17:16:08 UTC