Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλία για την κατασκευή της σήραγγας των Τεμπών
  • [02] Εκδήλωση για τα εκλογικά συστήματα
  • [03] Επίθεση Ευθυμίου σε ΝΔ για την παιδεία
  • [04] Παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου
  • [05] Σύλληψη οδηγού νταλίκας που μετέφερε όπλα
  • [06] Ομιλία Κ. Σημίτη στους Ευρωπαίους εκδότες
  • [07] Συνέδριο για τα οπτικοακουστικά μέσα
  • [08] Συνεργασία Γερμανίας-Αλγερίας για ανεύρεση τουριστών
  • [09] Έκρηξη σε εστιατόριο της Μόσχας
  • [10] Μπους: ''Εχουμε πολλή δουλειά στο Ιράκ''
  • [11] Συνελήφθη η Δόκτωρ Μικρόβιο
  • [12] Βολές Ιράν κατά ΗΠΑ για παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ
  • [13] Στρο: Μη ικανοποιητική η πρόοδος στη Βαγδάτη
  • [14] Ισλαμική διάσκεψη καταγγέλλει την ''κατοχή'' του Ιράκ
  • [15] Ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ φοβάται η Ε.Ε.
  • [16] Νίκη - πρόκριση για την Αρετή Μαστροδούκα
  • [17] Εφυγε ο Βαγγέλης Περπινιάδης
  • [18] Εμφύτευση κλωνοποιημένου εμβρύου ανθρώπου
  • [19] Γραμματόσημα και νομίσματα για τα 21 χρόνια του Ουίλιαμ

    [01] Πρωτοβουλία για την κατασκευή της σήραγγας των Τεμπών

    12/5/2003 7:08:00 μμ

    Στη μνήμη όλων μας παραμένει χαραγμένος ο άδικος χαμός των 21 μαθητών στις 13 Απριλίου στα Τέμπη, ίσως το πιο επικίνδυνο σημείο των εθνικών μας δρόμων. Αμεση έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της σήραγγας των Τεμπών, αλλά και της σήραγγας στην περιοχή Παντελεήμονα στο κάστρο του Πλαταμώνα, τα δύο εναπομείναντα κομμάτια της νέας εθνικής οδού που δεν έχουν κατασκευαστεί, ζητούν εκπρόσωποι 11 νομαρχιών της χώρας. Το πρωί συνεδρίασαν στα Αμπελάκια, με πρωτοβουλία του νομάρχη Λάρισας Λουκά Κατσαρού, έντεκα εκπρόσωποι νομαρχιών, με αποκλειστικό θέμα τη διέλευση της κοιλάδας των Τεμπών, και την επιτακτική ανάγκη κατασκευής του έργου. Ο κ. Κατσαρός μιλώντας στην ΕΡΑ Λάρισας ξεκαθάρισε πως θα επιδιωχθεί παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση του για το έργο.

    Επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο της τραγωδίας

    Η κοιλάδα των Τεμπών, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας Λάρισας, είναι από τα πλέον επικίνδυνα σημεία της εθνικής οδού και σε 20 τροχαία δυστυχήματα που έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 42 άνθρωποι.

    Όπως επισημάνθηκε, η κατασκευή της σήραγγας αποτελεί μονόδρομο και η έναρξη των εργασιών πρέπει να είναι άμεση, αφού υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου.

    Μετά από πρόταση του νομάρχη Πιερίας, στο αίτημα για τα Τέμπη προσετέθη και το αίτημα της σήραγγας του Αγίου Παντελεήμονα, έργα για τα οποία άλλωστε το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσουν το 2004.

    Οι νομάρχες απεφάσισαν μέχρι την Τετάρτη να στείλουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό εξηγώντας το σύνολο του προβλήματος και ζητώντας την άμεση κατασκευή των έργων, επιστολή η οποία θα κοινοποιηθεί τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και προς τους αρχηγούς των κομμάτων, αλλά και τους συναρμόδιους φορείς.

    Στη σύσκεψη εκτός από το νομάρχη Λάρισας μετείχαν οι νομάρχες Τρικάλων, Μαγνησίας, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, ο υπερνομάρχης Καβάλας - Ξάνθης καθώς και οι βοηθοί νομάρχες Καρδίτσας και Θεσσαλονίκης, ενώ αιχμές από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη αφέθηκαν για τους νομάρχες Χαλκιδικής και Έβρου, που αν και προσκλήθηκαν δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη.

    Οι νομάρχες συγκροτούν και ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο θα παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση του έργου των Τεμπών. Πριν ανεβούν στα Αμπελάκια για τη σύσκεψη, τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της τραγωδίας στα Τέμπη.

    Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης ανακοίνωσε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Κοιλάδα των Τεμπών με τη συμμετοχή μαθητών της πόλης, προκειμένου να επισπευτεί η κατασκευή του έργου.

    [02] Εκδήλωση για τα εκλογικά συστήματα

    12/5/2003 9:09:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Την κατάργηση του ορίου των σταυρών πρότεινε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Παρασκευάς Αυγερινός, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για τα εκλογικά συστήματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα τηλεοπτικής δημοκρατίας και ο σταυρός αναζητείται μέσω των ΜΜΕ. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ του σταυρού και υπέρ του ισχύοντος εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει.

    Στο θέμα του ορίου 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, ο κ. Αυγερινός πρότεινε τη μείωσή του στο 2%, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να παραμείνει το ισχύον πλαφόν, ενώ ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε την ανάγκη να μην υπάρχει όριο εισόδου, ζητώντας για άλλη μια φορά να ισχύσει η απλή αναλογική.

    Για το μέγεθος των περιφερειών, ο κ. Αυγερινός πρότεινε ότι το καταλληλότερο εκλογικό σύστημα είναι το ισχύον πλειοψηφικό των μονοεδρικών περιφερειών, αλλά δεν επιτρέπεται η εφαρμογή του από την ιδιομορφία της χώρας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των περιφερειών, όπως είναι σήμερα.

    [03] Επίθεση Ευθυμίου σε ΝΔ για την παιδεία

    12/5/2003 9:06:00 μμ

    Παρουσίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου στις Βρυξέλλες, έκανε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση, στη ΝΔ με αφορμή την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνέντευξη της στην οποία θα ανακοινώσει τις προτάσεις της για την παιδεία και τις αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων. "Δεν επιτρέπεται να επιχειρείται ψυχολογική χειραγώγηση των παιδιών την παραμονή των εξετάσεων" είπε χαρακτηριστικά και επέκρινε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για διαρκή πειραματισμό στην εκπαίδευση. ''Θα περίμενα ο Υπουργός κ. Π. Ευθυμίου να μελετούσε πρώτα το Πρόγραμμα της Ν.Δ. που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη και μετά να ασκήσει οποιαδήποτε κριτική" δήλωσε από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς.

    Ολίσθημα της ΝΔ η συνέντευξη της Πέμπτης

    H απάντηση Σουφλιά

    "Αυτό το πρόγραμμα είναι έτοιμο, τουλάχιστον, από τον Ιανουάριο του 2003. Είναι δυνατόν να ανακαλύφθηκε η 15η Μαΐου, ως ημέρα ανακοινώσεων για την εκπαίδευση;" διερωτήθηκε ο κ. Ευθυμίου και επικαλέσθηκε την εμπειρία του Γ. Σουφλιά, ο οποίος όπως είπε, ως πρώην υπουργός Παιδείας γνωρίζει το πόσο σημαντική είναι η περιφρούρηση των παιδιών την περίοδο των εξετάσεων.

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το σύνολο της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος θα γίνουν γνωστές μετά το τέλος των εξετάσεων επισημαίνοντας ότι το κυβερνόν κόμμα δεν θα χρησιμοποιήσει τα παιδιά σε πολιτικούς σχεδιασμούς.

    "Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αφού κατεδάφισαν το ουσιαστικά μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που είχα εφαρμόσει ως Υπουργός Παιδείας, ακολούθησαν την πολιτική του συνεχούς ''ράβε ξήλωνε'' που ταλαιπώρησε τα παιδιά" απήντησε από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς.

    Οι πέντε στόχοι για την Παιδεία που τέθηκαν στις Βρυξέλλες

    Νωρίτερα, κατά την παρουσίαση των αποφάσεων που έλαβαν οι υπουργοί Παιδείας της Ε.Ε. στις αρχές του μήνα από τις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στους πέντε κοινούς στόχους αναφοράς που τίθενται πλέον για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν εκ νέου στο εαρινό συμβούλιο του 2004.

    Αναφέρθηκε στους 5 στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2010 και οι οποίοι είναι οι παρακάτω:

    Μείωση στο 10% του ποσοστού των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών που εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, η χώρα μας έχει μειώσει αυτό το δείκτη στο 6,3%.

    Αύξηση στο 15% του αριθμού των αποφοίτων στους τομείς των μαθηματικών των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας και ταυτόχρονη επίτευξη ισορροπίας των ποσοστών ανδρών και γυναικών.

    Η Ελλάδα ξεκινάει από υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, αφού ο μέσος όρος πτυχιούχων ήταν το έτος 2000 για την Ελλάδα, 28,8% ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τις χώρες της ΕΕ είναι 26,1%. Το 2002 ο αριθμός των πτυχιούχων πανεπιστημίων αυξήθηκε κατά 21,3% και των ΤΕΙ 37,8% σε σύγκριση με το 2000.

    Αύξηση στο 85% του ποσοστού των νέων που ολοκληρώνουν το δεύτερο κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκειο και ΤΕΕ).

    Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα, όπως είπε ο υπουργός, δείχνουν πως στην Ελλάδα, που έχει υψηλό ποσοστό αφετηρίας (83,5 όταν στα υπόλοιπα κράτη είναι 80,6%), φαίνεται πως θα επιτευχθεί ο στόχος νωρίτερα από το 2010.

    Βελτίωση των βασικών δεξιοτήτων και ιδιαίτερα των επιδόσεων στην ανάγνωση και κατανόηση κειμένου.

    Αύξηση στο 20% του ποσοστού των ατόμων ηλικίας 25-64 ετών, που συμμετέχουν στις διαδικασίες της δια βίου μάθησης.

    Ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δράσεις που αφιερώνονται στη δια βίου μάθηση, στα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, στην ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση εργαζομένων κλπ. Τόνισε δε ιδιαίτερα, οτι στην κατεύθυνση αυτή αποσκοπεί η δημιουργία Ινστιτούτου Δια βίου Εκπαίδευσης, που είναι το αμέσως επόμενο νομοθέτημα του υπουργείου Παιδείας.

    [04] Παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου

    Πηγή: ΑΠΕ 12/5/2003 8:11:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου προχώρησε τη Δευτέρα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες 15 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών -ήτοι 35 αεροσκάφη -προέβησαν σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 75 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. Τα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως (παράβαση) απ' όλη την οριογραμμή του Αιγαίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα για άλλη μια φορά από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά ενώ σε εννέα περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Οπως έγινε γνωστό οχτώ από τα τουρκικά αεροσκάφη που αναγνωρίστηκαν από ελληνικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Αρμόδιες πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας εκτιμούσαν ότι οι προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα συνεχιστούν χωρίς να είναι ορατή κάποια ύφεση.

    [05] Σύλληψη οδηγού νταλίκας που μετέφερε όπλα

    12/5/2003 8:04:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Έλληνας οδηγός νταλίκας κρατείται στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών, επειδή επεχείρησε να περάσει στη χώρα μας πέντε πολεμικά όπλα και περίπου 4.000 σφαίρες, που τις είχε κρυμμένες σε μέρος της νταλίκας. Ανακρινόμενος από τελωνειακούς και αστυνομικούς είπε ότι δεν ήξερε τίποτα για τον οπλισμό και πως ο ίδιος γνώριζε μόνο ότι μετέφερε χημικά και λιπαντικά αυτοκινήτων. Τελικά όμως, ο 30χρονος οδηγός παραδέχτηκε ότι τα όπλα και οι σφαίρες είχαν προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης. Οι αρμόδιες διωκτικές αρχές διενεργούν έρευνες και στη μεγαλόνησο, προκειμένου να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους παραλήπτες του οπλισμού.

    Το φορτηγό είχε ξεκινήσει από τη Βιέννη της Αυστρίας και μετέφερε χημικά και λιπαντικά αυτοκινήτων συσκευασμένα σε χάρτινα κιβώτια. Μόλις έφτασε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι τελωνειακοί του Προμαχώνα διενήργησαν εξονυχιστικό έλεγχο και εντόπισαν δύο επιπλέον κιβώτια ξύλινα, μέσα στα οποία βρέθηκε ο οπλισμός.

    Η προανάκριση συνεχίζεται και οι τελωνειακοί, όπως και η Αστυνομία, δεν έδωσαν τα στοιχεία του 30χρονου Έλληνα οδηγού. Οι έρευνες των διωκτικών αρχών, εκτός από την Κρήτη έχουν επεκταθεί και στην Αθήνα, καθώς ο οδηγός κατονόμασε εισαγωγική εταιρία, που έχει την έδρα της σε περιοχή της Αττικής και οι ιδιοκτήτες της έχουν σχέση με την υπόθεση.

    Μέχρι το απόγευμα δεν είχε προσαχθεί στον εισαγγελέα Σερρών ο οδηγός.

    [06] Ομιλία Κ. Σημίτη στους Ευρωπαίους εκδότες

    12/5/2003 9:09:00 μμ

    Στις ελληνικές θέσεις για την πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε αναφέρθηκε σε ομιλία του στους Ευρωπαίους εκδότες ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη της διαδικασίας στο εσωτερικό της Ένωσης θα πρέπει να ενισχύει διαρκώς τον Ομοσπονδιακό της χαρακτήρα. Ο κ. Σημίτης, επεσήμανε ότι μια ισχυρή Ευρώπη των "25" δεν μπορεί να λειτουργήσει και να βαδίζει με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή του πιο αδύναμου κράτους-μέλους, ούτε εκείνου που για λόγους πολιτικούς ή συγκυριακούς δεν θέλει την κίνηση προς τα εμπρός της Ένωσης, την πρόοδο της ενοποιητικής διαδικασίας''. Πρέπει, τόνισε, να συλλάβουμε σχήματα ευελιξίας και αποτελεσματικότητας που θα επιτρέπουν σ' αυτούς που θέλουν και μπορούν να προχωρούν, να συγκροτούν την ατμομηχανή των παραπέρα εξελίξεων.

    Αναγκαία η ολοκλήρωση της πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την εκλογή του προέδρου της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ενδυνάμωση της Προεδρίας, την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας και τη δημιουργία θέσης Υπουργού Εξωτερικών.

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της πολιτικής ενοποίησης της Ένωσης μέσα από μια εξελικτική διαδικασία που θα ενισχύει διαρκώς τα ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά της.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι η σημερινή πραγματικότητα δείχνει ότι οι εθνικές κοινωνίες και κατ' επέκταση οι ηγεσίες τους δεν είναι ακόμη έτοιμες να δεχθούν τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Μένει έτσι ως ζητούμενο η ισχυρή Ευρώπη μέσα από σχήματα που θα προκύψουν από εκατέρωθεν συμβιβασμούς ομοσπονδιακών θέσεων και διακυβερνητικών προσεγγίσεων. Μια Ευρώπη, όμως, που θα είναι αποτελεσματική, τόνισε.

    Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης ο πρωθυπουργός είπε ότι μία ισχυρή Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο μια μεγάλη αγορά. Θα οδηγήσει, όπως είπε, σε φυγόκεντρες δυνάμεις με απρόβλεπτες ενδοενωσιακές κρίσεις, και πρόσθεσε ότι χρειάζεται διαρκής διεύρυνση και εμβάθυνση των πολιτικών της, ώστε να φθάσουν όλες σε ανάλογα επίπεδα ολοκλήρωσης με εκείνα της Νομισματικής Ένωσης. Μάλιστα, ανέφερε ενδεικτικά την ΚΕΠΠΑ, την οικονομική πολιτική σε σχέση με τη νομισματική πολιτική, τις πολιτικές που συνθέτουν ως δέσμη την Κοινωνική Ευρώπη.

    Ειδικότερα αναδιανεμητικές πολιτικές που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και αίρουν τις περιφερειακές ανισότητες. Από αυτές θα εξαρτηθεί η συνοχή των "25", είπε ο κ.Σημίτης.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι μια ισχυρή Ευρώπη δεν συγκροτείται μόνο με τη θεσμική αναβάθμιση της ΚΕΠΠΑ, για την οποία φαίνεται ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεση. Χρειάζεται, είπε, άποψη και ανάληψη ευθύνης απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή: Μια ολοκληρωμένη πολιτική απέναντι στα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, μια αντίληψη για μια στοιχειώδη παγκόσμια διακυβέρνηση μέσα από υπαρκτούς συλλογικούς θεσμούς, π.χ. ΟΗΕ, G8, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    Μια πιο στενή συνεργασία και συνεννόηση για τη διαμόρφωση ενός πολυκεντρικού διεθνούς συστήματος που θα λειτουργεί στη βάση κανόνων δικαίου και σχέσεων ισοτιμίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αναδειχθούν νέες διαχωριστικές γραμμές, που πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα ή γεννούν καινούργια. Κι εδώ ο διάλογος, η συνεννόηση, η πειθώ είναι τα κύρια εργαλεία για τις σχέσεις μας μέσα στην Ένωση, αλλά και με τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας, υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    Σημαντική πρόοδο έχει επιτύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

    Αναφορικά με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Οικονομία της χώρας έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι ''έχουμε μια αξιοσημείωτη αντοχή, που δεν είχαμε σε άλλες κρίσεις στο παρελθόν''. Είπε επίσης ότι στόχος μας είναι η ανάπτυξη να διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα στα πιο αδύναμα στρώματα. Σημαντική θέση σε αυτό κατέχουν οι προσπάθειες για αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Για πρώτη φορά, τα τελευταία πέντε χρόνια, η ανεργία μειώθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό. Δεν μας ικανοποιεί και εντείνουμε την προσπάθεια, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντική συμβολή στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και πρόσθεσε ότι ''εργαστήκαμε και θα εργαστούμε - Έλληνες και Κύπριοι - με σταθερότητα και συνέπεια για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, του προβλήματος της διχοτόμησης του νησιού, για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Χρειάζεται οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να συνεχιστούν, συμπλήρωσε.

    Τέλος ο πρωθυπουργός μίλησε για την ισχυροποίηση της Δημοκρατίας και των θεσμών κάτι που, όπως τόνισε, φαίνεται στην πράξη και από την πολύ σημαντική πρόοδο που είχαμε μέσα στο 2002 στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Αυτές τις μέρες η δίκη όσων κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες της οργάνωσης 17 Νοέμβρη βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο κ. Σημίτης.

    [07] Συνέδριο για τα οπτικοακουστικά μέσα

    12/5/2003 9:32:00 μμ

    Στην ανάγκη αναθεώρησης της κοινοτικής οδηγίας για την τηλεόραση χωρίς σύνορα κατέληξε το Συνέδριο με θέμα "Οπτικοακουστικά Μέσα και την Διαφήμιση-Ισορροπία μεταξύ βιωσιμότητας και κοινωνικού ρόλου των Μέσων", που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα με διοργάνωση του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ. Στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών από την Ε.Ε, αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τα χαρακτηριστικά αυτής της αναθεώρησης, ιδιαίτερα μάλιστα ως προς την προοπτική ή τη δυνατότητα αυτορύθμισης των ΜΜΕ απέναντι και στις ανάγκες της αγοράς, αλλά και της κοινωνικής ευθύνης και του κοινωνικού τους ρόλου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από πολλούς εκπροσώπους οργανισμών υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των σημείων της υφιστάμενης οδηγίας όσον αφορά το χρόνο ανάμεσα σε δύο διαφημιστικά διαλείμματα.

    Οι θέσεις που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο και οι θέσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών των οπτικοακουστικών μέσων της ΕΕ που θα γίνει στις 24 και 25 Μαΐου θα αποτελέσουν τη βάση για το σχέδιο της αναθεώρησης, το οποίο θα καταθέσει η ιταλική προεδρία.

    Μάλιστα, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας που παρέστη στην Κέρκυρα και τις δυο ημέρες του συνεδρίου υπογράμμισε την ανάγκη της βοήθειας όλων όσων θέλουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω από μία πρόταση ή θέση.

    [08] Συνεργασία Γερμανίας-Αλγερίας για ανεύρεση τουριστών

    12/5/2003 10:58:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Η Γερμανία τάσσεται κατά της βίαιης λύσης για την ανεύρεση των περίπου τριάντα αγνοούμενων δυτικών τουριστών, οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από τρεις περίπου μήνες στην αλγερινή Σαχάρα, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, μετά τις πολύωρες συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Ο Γερμανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε την Αλγερία ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις αλγερινές αρχές ώστε οι τουρίστες -μεταξύ των οποίων και Γερμανοί - ''να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς'' στις χώρες τους και πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ μιας ''λύσης βασισμένης στη λογική''.

    Θύματα απαγωγής;

    Η αντίθεση του Γιόσκα Φίσερ στη χρήση βίας για την απελευθέρωση των τουριστών και η αναφορά του στην ασφάλειά τους, συνηγορεί υπέρ της εκδοχής ότι τα άτομα αυτά έπεσαν θυματα απαγωγής κάποιας ένοπλης οργάνωσης Ισλαμιστών ή λαθρεμπόρων, εκδοχή την οποία προβάλλει ο Τύπος, τόσο της Γερμανίας, όσο και της Αλγερίας.

    Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, αποκαλύφθηκε μία ακόμα εξαφάνιση, ενός Γερμανού τουρίστα, από πηγή προσκείμενη στη γερμανική αντιπροσωπεία. Εάν επιβεβαιωθεί η νέα αυτή εξαφάνιση, ο συνολικός αριθμός των τουριστών που αγνοούνται είναι 32. Πρόκειται για 16 Γερμανούς, 10 Αυστριακούς, 4 Ελβετούς, έναν Ολλανδό και ένα Σουηδό.

    [09] Έκρηξη σε εστιατόριο της Μόσχας

    12/5/2003 9:38:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Δέκα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ισχυρής έκρηξης γκαζιού που σημειώθηκε σε εστιατόριο της Μόσχας. Το γεωργιανό εστιατόριο, βρίσκεται στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας σε πολυσύχναστη τουριστική περιοχή. Αρχικά, επικράτησε πανικός, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Στη συνέχεια όμως, οι Μοσχοβίτες πήραν ανάσα ανακούφισης, καθώς οι πυροσβέστες απέκλεισαν αυτό το σενάριο. Νωρίτερα, φωτιά ξέσπασε σε οικοδομή όπου σκοτώθηκαν δέκα εργάτες.

    [10] Μπους: ''Εχουμε πολλή δουλειά στο Ιράκ''

    12/5/2003 10:10:00 μμ

    Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλή δουλειά στο Ιράκ, διαβεβαίωσε όμως ότι δεν θα φύγουν από εκεί πριν εγκαταστήσουν μια δημοκρατική κυβέρνηση. "Εχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά στο Ιράκ", δήλωσε ο Μπους από το Αλμπουκέρκι (νέο Μεξικό). Δεν έχουμε πάντως παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα'', υπογράμμισε.

    ''Εδω και περίπου εξήντα ημέρες αρχίσαμε την επιχείρησή μας, και από τότε όχι μόνον ανατρέψαμε ένα καθεστώς που απειλούσε την ασφάλεια μας και κρατούσε όμηρο τον αμερικανικό λαό, όχι μόνον ανατρέψαμε ένα καθεστώς που κακομεταχειριζόταν τον ίδιο του το λαό, αλλά και θα μείνουμε εκεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να εγγυηθούμε οτι ο ιρακινός λαός θα έχει την αναγκαία ασφάλεια, την αναγκαία τροφή και τις αναγκαίες συνθήκες για να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τον ιρακινό λαό", τόνισε ο κ. Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο μετά την άφιξη στο Ιράκ του επικεφαλής Αμερικανού διοικητή στη χώρα αυτή, Πολ Μπρέμερ.

    [11] Συνελήφθη η Δόκτωρ Μικρόβιο

    12/5/2003 8:28:00 μμ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν την πρώην διευθύντρια του στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος του Ιράκ, την Δρ. Ρίχαμπ Ρασίντ Τάχαε αλ Αζάουϊ, ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM). Η επιστήμονας, την οποία ορισμένοι αποκαλούσαν ''δόκτωρ μικρόβιο'', δεν βρίσκεται στον κατάλογο με τους 55 πλέον καταζητούμενους από τις αμερικανικές δυνάμεις ιρακινούς πρώην υπευθύνους. Εντούτοις, θεωρείται άτομο-κλειδί για την επαλήθευση του αν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχε ή όχι στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής.

    [12] Βολές Ιράν κατά ΗΠΑ για παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ

    12/5/2003 10:33:00 μμ

    Ευθεία επίθεση κατά των ΗΠΑ, πραγματοποίησε το Ιράν, δια στόματος του υπουργού Πετρελαίου της χώρας, Ναμντάρ Ζανγκανέχ. "Οι ΗΠΑ, επιθυμούν την ημερήσια παραγωγή 6,5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από το Ιράκ, γεγονός που, θα προκαλέσει πολλές αρνητικές συνέπειες'' είπε τονίζοντας ότι αυτό θα μεταβάλλει τις περιφερειακές ισορροπίες. Στόχος τους, σύμφωνα με τον Ζανγκανέχ, να πάψει η Σαουδική Αραβία να κυριαρχεί στην παγκόσμια πετρελαϊκή πολιτική''. Ο ίδιος προέβλεψε ότι το γεγονός αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του Ιράν. "Ακόμα και αν οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να μας βλάψουν, η αύξηση της παραγωγής θα επιφέρει για το Ιράν σοβαρές ζημιές'' είπε τονίζοντας ότι με αυτά τα δεδομένα θα ήταν καλή ευκαιρία να καταφύγει το Ιράν σε Ευρωπαίους επενδυτές.

    [13] Στρο: Μη ικανοποιητική η πρόοδος στη Βαγδάτη

    12/5/2003 9:02:00 μμ

    Οι εργασίες για την αποκατάσταση μιας πολιτικής διοίκησης στη Βαγδάτη μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν παίρνουν περισσότερο χρόνο από αυτό που αναμενόταν, δήλωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, κρίνοντας ότι η κατάσταση στη Βαγδάτη δεν είναι ικανοποιητική. ''Εξαιρετικά μεγάλοι αριθμοί Ιρακινών δημόσιων υπαλλήλων επιστρέφουν τώρα στις δουλειές τους'', δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Στρο. ''Ωστόσο τα αποτελέσματα κατά τις πρώτες εβδομάδες δεν ήταν τόσο καλά όσο ελπίζαμε'', πρόσθεσε, περιγράφοντας επίσης ως μη ικανοποιητική την κατάσταση της ασφάλειας στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Βία και αναρχία στην ιρακινή πρωτεύουσα

    ''Η κατάσταση στη Βαγδάτη δεν είναι ικανοποιητική. Κατανοούμε πλήρως την ευθύνη μας, όπως και οι ΗΠΑ, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι ικανοποιητική πολύ γρήγορα'', σημείωσε ο Στρο, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολλή βία και να επικρατεί αναρχία στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Ο Στρο προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την ανάκληση στην Ουάσινγκτον της Μπάρμπαρα Μποντίν, συντονίστριας για το κεντρικό Ιράκ και την Βαγδάτη στο αμερικανικό Γραφείο Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την άφιξή της στη Βαγδάτη. Όπως επίσης και μετά το διορισμό νέου αμερικανού πολιτικού διοικητή για το Ιράκ, του Πολ Μπρέμερ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα σε αντικατάσταση του Τζέι Γκάρνερ.

    Ο διορισμός του Μπρέμερ ακολούθησε των ιρακινών επικρίσεων για τον αργό ρυθμό των εργασιών για την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών στο Ιράκ και τον σχηματισμό μιας μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης.

    Νωρίτερα, ο Στρο είχε συνομιλίες με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαϊσάλ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η έλλειψη σταθερότητας στο Ιράκ απειλεί την ενότητα της χώρας.

    [14] Ισλαμική διάσκεψη καταγγέλλει την ''κατοχή'' του Ιράκ

    12/5/2003 9:00:00 μμ

    Μοχάμεντ Σαγιέντ Ταντάουι

    Διεθνής ισλαμική διάσκεψη κατήγγειλε τη Δευτέρα από το Κάιρο ''την αμερικανο-βρετανική κατοχή'' του Ιράκ και απηύθυνε έκκληση για την απόσυρση των δυνάμεών της ''το γρηγορότερο δυνατό'' από τη χώρα αυτή, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ. Κατά το τέλος της 15ης διάσκεψης του ανώτατου ισλαμικού Συμβουλίου οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν ''την αμερικανο-βρετανική κατοχή'' του Ιράκ ως μια ''παράνομη και ανήθικη επίθεση'', αναφέρει το ΜΕΝΑ που έδωσε στη δημοσιότητα τις συστάσεις αυτής της ετήσιας διάσκεψης που άρχισε την Παρασκευή. Η διάσκεψη, στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες από ισλαμικές χώρες, άρχισε με ομιλία του Ιμάμη του Αλ Αζχάρ, σεΐχη Μοχάμεντ Σαγιέντ Ταντάουι, που θεωρείται πολύ σημαντική προσωπικότητα του σουνιτικού Ισλάμ.

    Ανάγκη για εξακολούθηση του διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς

    Η διάσκεψη απευθύνει έκκληση για την ''απόσυρση των δυνάμεων της Συμμαχίας το συντομότερο δυνατό από το Ιράκ'', υπογραμμίζοντας την ανάγκη ''να συμμετάσχει ο ΟΗΕ στη διαχείριση των υποθέσεων του ιρακινού λαού που πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση''.

    Η διάσκεψη απευθύνει εξάλλου έκκληση για τη ''δημιουργία μιας δύναμης που θα υπερασπίζεται τις ισλαμικές χώρες σε περίπτωση επίθεσης καθώς και ενός αραβικού Δικαστηρίου''.

    Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη, των οποίων ο αριθμός δεν διευκρινίστηκε, κατήγγειλαν επίσης τις ''επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού''.

    Η διάσκεψη απευθύνει έκκληση για την εξακολούθηση ''του διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις θρησκείες'' για να διασφαλιστεί η παγκόσμια ειρήνη.

    [15] Ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ φοβάται η Ε.Ε.

    12/5/2003 8:41:00 μμ

    Προειδοποίηση ώστε να αποκατασταθούν το ταχύτερο δυνατό, οι υπηρεσίες καθαρισμού, παροχής νερού καθώς επίσης και οι ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες στο Ιράκ, απηύθυνε εκπρόσωπος της η Ε.Ε. "Υπάρχει ανάγκη για άμεση επαναλειτουργία των ζωτικών υπηρεσιών", δήλωσε ο Μάικλ Κέρτις, εκπρόσωπος της Επιτροπής για την ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια των μη κυβερνητικών υπηρεσιών αρωγής που λειτουργούν στο Ιράκ εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να παίξει ο ΟΗΕ πρωτεύοντα ρόλο, στον τομέα διαχείρισης ανθρωπιστικής κρίσεων. "Ο ΟΗΕ έχει τις γνώσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και σταδιακά αποκαθιστά μια παρουσία στο Ιράκ" είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας το πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας στα θύματα του πολέμου.

    [16] Νίκη - πρόκριση για την Αρετή Μαστροδούκα

    12/5/2003 10:02:00 μμ

    Την πρώτη της νίκη πέτυχε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Πυγμαχίας, Αρετή Μαστροδούκα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών, που ξεκίνησε την Κυριακή 11 Μαϊου, στην πόλη Πεκς της Ουγγαρίας. Στο δρόμο που χάραξε η Μαρία Σεμερτζόγλου, κέρδισε στην κατηγορία των 60 κιλών, την Βάσιγκστρομ από τη Φινλανδία με 10-3 στα σημεία και προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Εκεί, θα βρει στο δρόμο της την Τουρκάλα Ζεϊμπέκ Μίριαμ. Ο αγώνας αυτός θα γίνει την Τετάρτη, 14 Μαΐου. Αντίθετα, η Καλλιόπη Γεϊτσίδου ηττήθηκε από την Τουρκάλα, Κάγια με 8-22 στα σημεία, σε αγώνα της κατηγορίας των 52 κιλών. Χθες, η Μαρία Σεμερτζόγλου, που αγωνίζεται στην κατηγορία των 57 κιλών, έκανε ποδαρικό με το δεξί κερδίζοντας την Σβαγκνάι από την Ουγγαρία 27-22 στα σημεία. Επόμενη αντίπαλός της είναι η Γαλλίδα Ομάζ. Η συνάντηση αυτή έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 13 Μαΐου. Μαζί με τις πρωταθλήτριές μας βρίσκεται ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Ηλίας Παπαγιάννης και ο διαιτητής-κριτής Θανάσης Τομαράς. Αρχηγός αποστολής είναι ο γιατρός της Ομοσπονδίας και μέλος της υγειονομικής επιτροπής, Αντώνης Σταματάκης.

    [17] Εφυγε ο Βαγγέλης Περπινιάδης

    12/5/2003 9:22:00 μμ

    Ενας μεγάλος συνθέτης και τραγουδιστής λαϊκών επιτυχιών, ο Βαγγέλης Περπινιάδης έφυγε τη Δευτέρα, στα 76 του χρόνια, χτυπημένος από καρκίνο. Ηταν γιος του Στέλιου Περπινιάδη, από τους πιο γνωστούς ρεμπέτες και μεσουράνησε στις δεκαετίες '60 και '70. Για περισσότερο από μισό αιώνα ο Μικρασιάτης στην καταγωγή λαϊκός βάρδος, τραγούδησε τον έρωτα και τους καημούς των Ελλήνων.

    Η κηδεία του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, από το Γ' Νεκροταφείο.

    Αυθεντικό λαϊκό καλλιτέχνη, ο οποίος αγαπήθηκε από τον ελληνικό λαό χαρακτηρίζει σε δήλωσή του, τον Βαγγέλη Περπινιάδη, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [18] Εμφύτευση κλωνοποιημένου εμβρύου ανθρώπου

    12/5/2003 11:42:00 μμ

    Ο κυπριακής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας Παναγιώτης Ζαβός δήλωσε τη Δευτέρα, ότι δημιούργησε ένα ανθρώπινο έμβρυο με τη μέθοδο της κλωνοποίησης, το οποίο σκοπεύει να εμφυτεύσει στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας ''τις επόμενες εβδομάδες''. Το έμβρυο αυτό, το πρώτο το οποίο δημιουργήθηκε από την επιστημονική του ομάδα για αναπαραγωγικούς σκοπούς, προέρχεται από κύτταρα μιας 45χρονης Αμερικανίδας.

    ''Καλλιεργήθηκε'' επί 92 ώρες μέχρι το στάδιο των ''οκτώ-δέκα κυττάρων'' και στη συνέχεια καταψύχθηκε για να υποβληθεί σε γενετικά τεστ, όπως δήλωσε ο ίδιος ο δρ. Ζαβός σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Λέξινγκτον του Κεντάκι.

    ''Για την ώρα το έμβρυο είναι κατεψυγμένο, αλλά δεν θα παραμείνει έτσι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα'', είπε αναφερόμενος στην ανάγκη να βεβαιωθεί ότι το κλωνοποιημένο αυτό έμβρυο είναι βιώσιμο.

    Οπως είπε, τα γενετικά τεστ ανατέθηκαν σε ανεξάρτητους επιστήμονες, την ταυτότητα των οποίων δεν θέλησε να αποκαλύψει.

    ''Θα κάνουμε τα πάντα για να μελετήσουμε τη γενετική του σταθερότητα, τη βιολογική του κατάσταση και την ικανότητά του να εξελιχθεί σε ένα υγιές παιδί. Θα λάβουμε επομένως μία ιατρική, μία επιστημονική απόφαση, με γνώμονα το εάν αυτό το έμβρυο αξίζει τον κόπο να εμφυτευθεί'', πρόσθεσε.

    Ο δρ. Ζαβός είπε ακόμα ότι το όλο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε σε ένα μυστικό εργαστήριο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μία χώρα την οποία δεν θέλησε να αποκαλύψει. Η όλη διαδικασία πάντως κινηματογραφήθηκε από τον Βρετανό κινηματογραφιστή Πίτερ Ουίλιαμς και ένα πρώτο φιλμ θα προβληθεί το ερχόμενο Σάββατο στο βρετανικό Κανάλι 4, κατέληξε ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας.

    [19] Γραμματόσημα και νομίσματα για τα 21 χρόνια του Ουίλιαμ

    12/5/2003 10:39:00 μμ

    Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων και νομισμάτων με τη μορφή του πρίγκιπα Ουίλιαμ θα κυκλοφορήσουν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 21 χρόνων, στις 21 Ιουνίου, του πρωτότοκου γιου του πρίγκιπα Καρόλου και της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνας, γράφει η εφημερίδα ''Σάντεϊ Τέλεγκραφ''. Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια γραμματόσημα με την εικόνα του Ουίλιαμ θα διατεθούν προς πώληση από τις 17 Ιουνίου, μερικές ημέρες πριν από τα γενέθλια του δεύτερου στη σειρά διαδοχής στο θρόνο της Αγγλίας. Το βασιλικό Νομισματοκοπείο θα διαθέσει από την πλευρά του, νόμισμα πέντε λιρών (επτά ευρώ) με το ομοίωμα του Ουίλιαμ για περιορισμένο χρονικό διάστημα: από 21 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 May 2003 - 20:56:36 UTC