Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προληπτικά μέτρα της ''Αθήνα 2004'' για SARS
  • [02] Επαφές Παπανδρέου για το Μεσανατολικό
  • [03] Περιοδεία βουλευτών σε τρία Ολυμπιακά έργα
  • [04] Αποσύρθηκε το ν/σ για ραδιοφωνικούς σταθμούς
  • [05] Στον Κ. Στεφανόπουλο νέοι πρέσβεις
  • [06] Το Ευρωκοινοβούλιο ''αντιμέτωπο'' με τον SARS
  • [07] Αμερικανική προσφυγή στον ΠΟΕ κατά ΕΕ για τα μεταλλαγμένα
  • [08] Από την αρχή του έτους οι αυξήσεις σε μισθωτούς-συνταξιούχους
  • [09] Επεισόδια στην Παιανία από οπαδούς του ΠΑΟ
  • [10] Θετικές εξελίξεις στα διοικητικά της ΠΑΕ ΑΕΚ
  • [11] Γιουβέντους εναντίον Ρεάλ για την πρόκριση

    [01] Προληπτικά μέτρα της ''Αθήνα 2004'' για SARS

    13/5/2003 10:11:00 μμ

    Υπερβολική αλλά και επικίνδυνη χαρακτήρισε τη σύνδεση της Ατυπης Πνευμονίας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας που θα διεξαχθούν μετά από 15 μήνες, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Όπως τόνισε, η "Αθήνα 2004" βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τη ΔΟΕ και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αλλά και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. "Τα Ολυμπιακά αθλητικά μέτρα θωρακίζουν τις αθλητικές διοργανώσεις από τέτοιου τύπου κινδύνους", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα, ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαπας, ζήτησε να μην συνδέεται "αυθαιρέτως και ανυπόστατα" η Ατυπη Πνευμονία με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τα μέτρα της ΟΕΟΑ

    Η Οργανωτική Επιτροπή, έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.

    Ήδη έχουν διακοπεί οι αποστολές στελεχών της "Αθήνα 2004" σε χώρες υψηλού κινδύνου.

    Έχουν διακοπεί οι επισκέψεις μελών της ολυμπιακής οικογένειας από χώρες υψηλού κινδύνου, ενώ αν κριθεί απαραίτητο να έρθει κάποιος από τις χώρες αυτές, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα 10 ημερών στη χώρα του.

    Η Ατυπη Πνευμονία στη συνεδρίαση της ΔΟΕ στη Μαδρίτη

    Στο μεταξύ, την ερχόμενη Παρασκευή, όπως όλα δείχνουν, ακόμα και αν το θέμα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, ο ιός της άτυπης πνευμονίας θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, στη Μαδρίτη.

    Την Πέμπτη στελέχη των ιατρικών υπηρεσιών της ΑΘΗΝΑ 2004 θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας Κώστα Στεφανή προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των κινήσεων.

    [02] Επαφές Παπανδρέου για το Μεσανατολικό

    13/5/2003 9:38:00 μμ

    Σειρά επαφών με την Παλαιστινιακή και την Ισραηλινή ηγεσία είχε την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των ενεργειών της Ε.Ε. για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, όσο και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης των Παλαιστινίων, Αμπού Μάζεν, αλλά και με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Ναμπίλ Σαάθ. Κοινό σημείο των συναντήσεων, η ανάγκη προσήλωσης σε όσα προβλέπει ο οδικός χάρτης έτσι ώστε να μην χαθεί άλλη μία ευκαιρία.

    Συνάντηση με Αραφάτ- Αμπού Μάζεν

    Ο Γιάσερ Αραφάτ αφού ευχαρίστησε επανειλημμένα στις δηλώσεις του την Ευρώπη, για τις ειρηνευτικές προσπάθειες σε αυτές τις τόσο δύσκολες περιστάσεις και για την όλη συνδρομή της, ιδιαίτερα με την αποστολή παρατηρητών που έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμη, τόνισε ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών συμφωνήθηκε να υιοθετηθεί ο ''οδικός χάρτης'' από τους Παλαιστίνιους, αλλά και να ωθηθεί η ισραηλινή πλευρά να τον αποδεχθεί.

    ¨

    "Δεν μπορούμε να έχουμε άλλη αιματοχυσία, πρέπει να επιτευχθεί η ειρήνη, να δώσουμε ελπίδα στους Παλαιστίνιους που θέλουν να ζήσουν σε ένα κράτος που ευημερεί και να άρουμε το φόβο του μέσου Ισραηλινού πολίτη", επισήμανε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου που ξεκαθάρισε παράλληλα ότι το κουαρτέτο είναι αποφασισμένο να υλοποιήσει τον οδικό χάρτη.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε επίσης τις εξτρεμιστικές παλαιστινιακές ομάδες να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών, ενώ έκανε σαφές ότι η έναρξη της αποχώρησης των ισραηλινών από τα κατεχόμενα μετά το 1967 παλαιστινιακά εδάφη, θα αποτελέσει θετικό στοιχείο για την ειρήνευση στη περιοχή.

    Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Αραφάτ, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αμπού Μάζεν και δήλωσε μετά ότι διαβεβαίωσε το νέο πρωθυπουργό των Παλαιστινίων ότι η Ενωση είναι απολύτως έτοιμη να υποστηρίξει τον ''οδικό χάρτη'', ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αμπού Μάζεν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και δημιουργία ισχυρής κρατικής δομής που θα επιβάλλει το νόμο και την τάξη. Ολα αυτά, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, θα χρειαστούν την αμοιβαιότητα του Ισραήλ, όπως προβλέπει και ο ''οδικός χάρτης''.

    Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, είναι θέμα αποφασιστικότητας η επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας και του "οδικού χάρτη", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Παλαιστινίων Ναμπίλ Σαάθ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η παλαιστινιακή πλευρά είναι αποφασισμένη να φθάσει στην τελική επιτυχία παρά τα εμπόδια των Ισραηλινών έχοντας λάβει εξάλλου και σχετικές αμερικανικές διαβεβαιώσεις.

    Συνάντηση με Σαρόν

    Το πρωί και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ και του "Κουαρτέτου" προς τον ''οδικό χάρτη'' για το Παλαιστινιακό.

    Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε τον χάρτη ως μια νέα ευκαιρία για την ειρήνη που δεν πρέπει να αφεθεί να αποτύχει, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία, και τόνισε το γεγονός ότι η Ενωση γίνεται όλο και περισσότερο σημαντικός παίκτης στην περιοχή, με δεδομένο ότι η διεύρυνση με την ένταξη της Κύπρου και την υποψηφιότητα της Τουρκίας την φέρνει πλησιέστερα στην περιοχή.

    Ο κ.Παπανδρέου που συζήτησε εκτός το Παλαιστινιακό και περιφερειακά ζητήματα δήλωσε στη συνέχεια ότι περιμένει από το Ισραήλ να συμβάλει και να βοηθήσει τη νέα ηγεσία των Παλαιστινίων υπό τον πρωθυπουργό Αμπού Μάζεν.

    Ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε προηγουμένως με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, (η αναγνώριση του οποίου από τις αρχές του Ισραήλ καθυστερεί επί διετία μετά την εκλογή του), ενώ είχε επίσης συναντήσεις με σειρά ισραηλινών πολιτικών παραγόντων αλλά και με τον πρόεδρο του Ισραήλ.

    [03] Περιοδεία βουλευτών σε τρία Ολυμπιακά έργα

    13/5/2003 8:18:00 μμ

    Περιοδεία στα Ολυμπιακά έργα και συγκεκριμένα στο Ολυμπιακό Χωριό, το Ολυμπιακό Κέντρο Αρσης Βαρών, στη Νίκαια και στο Ολυμπιακό συγκρότημα του Φαλήρου πραγματοποίησαν την Τρίτη, οι βουλευτές που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με σημείο εκίνησης την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής, στη Νέα Ιωνία, όπου είχαν μία σύντομη ενημέρωση για την πορεία των προγραμμάτων του ''Αθήνα 2004''. Η περιοδεία στα Ολυμπιακά έργα, έδωσε την ευκαιρία στους βουλευτές να δουν την πρόοδο των εργασιών, αλλά και να επισημανθούν ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν. Ένταση δημιουργήθηκε, όταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος διαφώνησε με τον Πρόεδρο τού Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για την έκταση τού χώρου πρασίνου στο Ολυμπιακό χωριό.

    Αναπλάθεται η Αθήνα

    Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας από τους χώρους του Ολυμπιακού Χωριού, τόνισε ότι το έργο βρίσκεται δύο μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, επισήμανε ότι μετά τους Αγώνες θα εγκατασταθούν οι μόνιμοι χρήστες, οι δικαιούχοι της Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι θα απολαύσουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο ζωής.

    Ωστόσο, ο Θεόδωρος Πάγκαλος άσκησε κριτική για την καθυστέρηση που υπάρχει για τους χώρους πρασίνου στο Ολυμπιακό Χωριό, μιλώντας με τον πρόεδρο του ΟΕΚ κ. Ασημακόπουλο.

    Ο κ. Βενιζέλος για το θέμα αυτό είπε, ότι το Ολυμπιακό Χωριό είναι πολύ εύκολο να πρασινίσει, διότι μόλις τελειώσουν οι εργασίες των υποδομών, μόλις φύγουν τα συνεργεία, αμέσως μετά θα διαμορφωθεί ο χώρος με πράσινο, με τις νέες τεχνικές της φυτοκηπευτικής.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, από το εργοτάξιο του Φαλήρου, τόνισε ότι ''με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων αναπλάθεται όλο το παραλιακό μέτωπο από το Παλαιό Φάληρο μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Πρόκειται για έκταση περίπου 700 στρεμμάτων όπου θα υπάρχουν διάφορες εγκαταστάσεις για τα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν και μετά τους Ολυμπιακούς ως χώροι αναψυχής και πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και μια μεγάλη πρόσβαση με την 'Εσπλανάδα', όλων των Αθηναίων στην παραλία''.

    Η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004, κ. Αγγελοπούλου, τόνισε ότι ''δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα τόσο μεγάλο γεγονός για όποια χώρα το προετοιμάζει, που είναι φυσικό, πέρα από τη φυσιολογική αγωνία συνειδητοποιούμε ότι όλα θα πρέπει να τελειώσουν σε συγκεκριμένους χρόνους, με συγκεκριμένες προδιαγραφές''. Πρόσθεσε δε ότι ''εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Επαναλαμβάνω ότι ο χρόνος είναι πάντα ένα μεγάλο άγχος για μας και γι' αυτό πρέπει να υπάρχει συντονισμένη δουλειά απ' όλους τους φορείς που είναι αναμεμειγμένοι''.

    Επίσης, σε ερώτηση για την πορεία των έργων, τόνισε ότι ''όσο τα θέματα που παρακολουθούμε πηγαίνουν καλά είμαστε ήρεμοι'', αλλά παράλληλα υπογράμμισε το μέγεθος του εγχειρήματος για μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα.

    ''Εμείς, ως Οργανωτική Επιτροπή ήδη έχουμε σχεδιάσει το πως θα λειτουργήσουν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις και σε σχέση με την ασφάλεια και τους εθελοντές και με τις ομάδες των αθλητών'' και μία ακόμη σειρά θεμάτων για την άρτια διοργάνωση των Αγώνων.

    Σημειώνεται ότι στην περιήγηση συμμετείχαν από την κυβέρνηση οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Β.Παπανδρέου, Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, οι υφυπουργοί Εργασίας Ε. Τζιόλας, Πολιτισμού Ν. Αλευράς, καθώς και άλλοι αρμόδιοι παράγοντες.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσων της Βουλής, κ. Διαμαντίδης, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για την περιοδεία στα έργα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Τέλος, ο δήμαρχος Νικαίας κ. Μπενετάτος διαμαρτυρήθηκε εντόνως προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και τα κυβερνητικά στελέχη, διότι δεν είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη των βουλευτών στο Κέντρο Αρσης Βαρών.

    [04] Αποσύρθηκε το ν/σ για ραδιοφωνικούς σταθμούς

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/5/2003 8:00:00 μμ

    Αποσύρθηκε από τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαπα η διάταξη νομοσχεδίου που έδινε την ευχέρεια στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς να αποκτήσουν πανελλαδική εμβέλεια μέσω της εγκατάστασης πομπών στην επαρχία. Ο κ. Πρωτόπαπας απέσυρε προσωρινά, όπως είπε, τη διάταξη για να γίνει διάλογος με τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις και θα προωθηθεί σε επόμενο νομοσχέδιο για τον επαρχιακό Τύπο. Με τη ρύθμιση αυτή είχαν διαφωνήσει οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θεωρώντας ότι θα τους οδηγήσει σε συρρίκνωση. Αντίθετα, επίσης, εμφανίστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    [05] Στον Κ. Στεφανόπουλο νέοι πρέσβεις

    13/5/2003 7:47:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος δέχθηκε, σήμερα, τους νέους πρέσβεις του Ισραήλ Ραμ Αβιράμ, της Ιταλίας Τζιαν Πάολο Καβαράι, του Βιετνάμ Λε Βινχ Του και της Κολομβίας δρ Φάμπιο Βαλένσια Κόσιο, οι οποίοι του επέδωσαν τα διαπιστευτήριά τους. Στην τελετή επιδόσεως των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Κ. Αιλιανός.

    [06] Το Ευρωκοινοβούλιο ''αντιμέτωπο'' με τον SARS

    13/5/2003 8:55:00 μμ

    Η κατεπείγουσα ανάγκη ίδρυσης στην Ευρώπη ενός Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου των Νοσημάτων, αλλά και προώθησης μιας κοινής πολιτικής για τα θέματα της υγείας, τονίσθηκε την Τρίτη 13 Μαΐου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ευκαιρία ενημερωτικής παρέμβασης για το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών Υγείας, κ. Κώστα Στεφανή. Eουμε πετύχει μεν τη μοριακή ταυτοποίηση του ιού -εξήγησε ο υπουργός- δεν υπάρχει όμως ουσιαστική πρόοδος ως προς το ζήτημα των τρόπων μετάδοσης, δεν υπάρχει ορατή προοπτική για εμβόλιο, ούτε φάρμακα για θεραπεία. Έτσι η απομόνωση είναι απαραίτητη και επείγει η δημιουργία στις χώρες της Ευρώπης ειδικών θαλάμων αρνητικής πίεσης, υπογράμμισε ο Ελληνας υπουργός Υγείας. Ο κ. Στεφανής, που έδωσε διευκρινίσεις για το πρώτο ''ύποπτο'' κρούσμα στην Αθήνας, τόνισε σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα διαθέτει αρκετούς θαλάμους απομόνωσης.

    Ο κ. Στεφανής ενημέρωσε την Ολομέλεια για τα αποτελέσματα του έκτακτου Συμβουλίου που έγινε στις 6 Μαΐου.

    Ο Έλληνας υπουργός χρειάσθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το ''ύποπτο'' κρούσμα στην Ελλάδα.

    Εξήγησε ότι ο όρος ''ύποπτο'' χρησιμοποιείται όταν πρόκειται για επιδημιολογικό περιστατικό, δηλ. όταν το άτομο έχει ταξιδεύσει σε χώρες που έχουν πληγεί, και παρουσιάζει την κλινική εικόνα της ασθένειας. Ο όρος ''πιθανό'' περιστατικό χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν εργαστηριακά ευρήματα. Για την ώρα το περιστατικό της Ελλάδας θεωρείται ''ύποπτο'' περιμένοντας τα αποτελέσματα της μοριακή ταυτοποίησης του ιού. Ενα θετικό αποτέλεσμα (στη μοριακή ταυτοποίηση) ισχυροποιεί τις πιθανότητες της ασθένειας, ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν την αποκλείει. Συνολικά χρειάζεται επιτήρηση 20 ημερών.

    Το συγκεκριμένο περιστατικό στην Ελλάδα βρίσκεται σε απομόνωση και στενή παρακολούθηση, η δε χώρα μας -δήλωσε ο κ. Στεφανής - σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαθέτει αρκετούς θαλάμους απομόνωσης (αρνητικής πίεσης) στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις.

    Στη συζήτηση που ακολούθησε στην Ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν πολλές διισταμενες απόψεις ως προς τον προληπτικό έλεγχο, την απομόνωση και την ''καραντίνα''.

    Πολλοί ζήτησαν τον περιορισμό των αεροπορικών ταξιδιών, τον υγειονομικό έλεγχο, όχι μόνο κατά την είσοδο αλλά και κατά την έξοδο από μία χώρα. Αλλοι έδειξαν ευαισθησία ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο κ. Στεφανής πάντως εξήγησε ότι με δεδομένο πως ο χρόνος επώασης είναι 10 μέρες, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι, γιατί τα άτομα μπορούν να περάσουν τον έλεγχο χωρίς να εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

    Ο κ. Στεφανής τόνισε ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να γίνει το θέμα της δημόσιας υγείας μία από τις προτεραιότητες της Συντακτικής Συνέλευσης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τακτική Συνέλευση των υπουργών στις 2 Ιουνίου θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

    [07] Αμερικανική προσφυγή στον ΠΟΕ κατά ΕΕ για τα μεταλλαγμένα

    13/5/2003 8:36:00 μμ

    Οι ΗΠΑ και δώδεκα άλλες χώρες, μεταξύ αυτών ο Καναδάς, η Αργεντινή και η Αίγυπτος, θα προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μορατόριουμ που έχει επιβάλει στα προϊόντα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Η αμερικανική ενέργεια που στοχεύει στην άρση των περιορισμών κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων τροφίμων στην ΕΕ, συνάντησε τις έντονες επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η ΕΕ απορρίπτει οι ΗΠΑ πιέζουν - η αγορά των τροποποιημένων στα 2 τρις δολάρια ως το 2010

    O Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε ότι το μορατόριουμ αποτελεί παραβίαση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου.

    Αντιδρώντας άμεσα στην ενέργεια αυτή η Επιτροπή, δια στόματος της Εκπρόσωπου της για το Εμπόριο Αράνσα Γκονζάλες, ανακοίνωσε ότι την απορρίπτει, χαρακτηρίζοντας την λανθασμένη και ανώφελη.

    "Εχουμε ένα σύστημα για την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην ΕΕ, το οποίο χαρακτηρίζεται από σαφήνεια, διαφάνεια και δεν κάνει διακρίσεις'', πρόσθεσε η ίδια.

    Η εν λόγω διαφορά ΗΠΑ-ΕΕ ανεβάζει την ένταση στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, μετά τα προστατευτικά μέτρα για τον αμερικανικό χάλυβα και την επιδότηση των αμερικανικών εξαγωγών από το ''παράθυρο'' των φορολογικών ελαφρύνσεων, εξαιτίας των οποίων, οι ΗΠΑ απειλούνται με αντίμετρα 4 δις δολαρίων. Και αυτά ενώ είναι ακόμη νωπή η πολιτική αντιπαράθεση με τη Γαλλία και τη Γερμανία για το Ιράκ.

    Η κυβέρνηση Μπους είναι αποφασισμένη να προωθήσει τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα της, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη παραγωγός τέτοιων προϊόντων και η απαγόρευση που έχει επιβάλει η ΕΕ με το πενταετές μορατόριουμ στοιχίζει στους Αμερικανούς αγρότες 1 δις δολάρια. ''Οι ΗΠΑ περίμεναν πέντε χρόνια υπομονετικά για την άρση του μορατόριουμ από την ΕΕ'', δήλωσε ο Ζέλικ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. ''Αλλά μετά από κάθε στροφή βρίσκουμε ένα νέο εμπόδιο'', πρόσθεσε.

    Η αγορά των τροποποιημένων προϊόντων πιστεύεται ότι θα ανέλθει στα 2 τρις δολάρια ως το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, με επικεφαλής της προώθησής τους τα αμερικανικά μεγαθήρια Monsanto και DuPont.

    Με τις Ηνωμένες Πολιτείες συντάσσονται ο Καναδάς, η Αργεντινή και η Αίγυπτος και έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους η Αυστραλία, η Χιλή, η Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού και η Ουρουγουάη.

    Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, η Ιταλία, η Δανία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία μπλοκάρουν στα όργανα της ΕΕ τις εγκρίσεις για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς της Monsanto, της DuPont και άλλων εταιριών από το 1998, σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Bloomberg.

    Δεκάδες αιτήσεις για καλλιέργειες τροποποιημένης τομάτας, καλαμποκιού, τεύτλων βρίσκονται σε αναμονή.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής τροποποιημένων προϊόντων και ειδικότερα το 75% της σόγιας, το 34% του καλαμποκιού και το 71% του βαμβακιού.

    ''Το ευρωπαϊκό μορατόριουμ μπλοκάρει την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας'', λέει ο Ζέλικ, υποστηρίζοντας ότι ''έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική''.

    Οι εμπορικές αυτές διαφωνίες αναμένεται να σκιάσουν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά που συνεδριάζουν στη Γαλλία το Σαββατοκύριακο και της οποίας κεντρικό θέμα θα έπρεπε να είναι η ''βαλτωμένη'' παγκόσμια οικονομία, όπως την χαρακτήρισε πρόσφατα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζον Σνόου.

    Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το 70% των Ευρωπαίων καταναλωτών δεν θέλει να φάει τροποποιημένα προϊόντα ακόμη κι αν είναι φτηνότερα, σύμφωνα με επίσημη έκθεση της ΕΕ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα. Η προτεινόμενη πάντως νομοθεσία από την ΕΕ για σήμανση και ανιχνευσιμότητα των επίμαχων προϊόντων, ωστε ο καταναλωτής να αποφασίζει αφού θα είναι ενημερωμένος, πιστεύεται ότι θα αμβλύνει την αντιπαράθεση των δύο οικονομικών γιγάντων.

    [08] Από την αρχή του έτους οι αυξήσεις σε μισθωτούς-συνταξιούχους

    13/5/2003 10:02:00 μμ

    Με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, οι αυξήσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα δίνονται από την αρχή κάθε έτους και όχι αναδρομικά το Μάιο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Φλωρίδης. Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου αυξήσεις 2,5% και 4% αντίστοιχα. Οσον αφορά το θεμα αποσύνδεσης των μισθών-συντάξεων, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι θα συζητηθεί στη νέα συνάντηση, στις 22 Μαϊου, μεταξύ του κ.Χριστοδουλάκη και της ΑΔΕΔΥ. Τόνισε τέλος, οτι προωθούνται νέες μετοχοποιήσεις στον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ. Προσδιόρισε μάλιστα χρονικά τον Ιούνιο για τον πρώτο οργανισμό, και το φθινόπωρο για το δεύτερο.

    [09] Επεισόδια στην Παιανία από οπαδούς του ΠΑΟ

    13/5/2003 10:20:00 μμ

    Δραματικές οι εξελίξεις στο στρατόπεδο του ΠΑΟ, μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της Κυριακής. Διακόσοι οργανωμένοι οπαδοί του "τριφιλιού" δημιούργησαν εκτεταμένα επεισόδια το απόγευμα της Τρίτης στο προπονητικό κέντρο της ομάδας στην Παιανία, ενώ λίγο αργόγτερα υπέβαλε την παραίτησή του ο προπονητής της ομάδας Σέρτζιο Μαρκαριάν. Από τα επεισόδεια, υπέστησαν σημαντικές ζημιές στους ξενώνες του κέντρου αλλά και στα αυτοκίνητα των παικτών, οι οποίοι την "γλίτωσαν" αφού πρόλαβαν να κλειδωθούν στα αποδυτήρια.

    Εκείνη την ώρα στην Παιανία, υπήρχαν 10-15 αστυνομικοί που ήταν αδύνατον να σταματήσουν τους "πράσινους" φιλάθλους οι οποίοι χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, πήδηξαν πάνω από τις μάντρες και άρχισαν να κυνηγούν τους ποδοσφαιριστές.

    Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε μια διμοιρία των ΜΑΤ η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να ηρεμήσει την κατάσταση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τα επεισόδια αποχώρησαν ανενόχλητοι ενώ η αστυνομία έκανε ελάχιστες συλλήψεις (περίπου 10).

    Αργότερα κατέφθασε και ο πρόεδρος της ομάδας, Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος τα είχε με τις αστυνομικές δυνάμεις, για τον παραπάνω λόγο.

    Αμέσως μετά τα επεισόδια και μέσα στο φορτισμένο κλίμα που είχε δημιουργηθεί ο Σέρτζιο Μαρκαριάν αποκάλυψε στους ποδοσφαιριστές του πως μετά τον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής με τον Ακράτητο θα αποχωρήσει από τον πάγκο της ομάδας, απόφαση που όπως χαρακτηριστικά τόνισε, είχε πάρει στο ημίχρονο του αγώνα με τον Αρη στο γήπεδο Χαριλάου!

    Πάντως η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν συζήτησε καν το ενδεχόμενο ανανέωσης του συμβολαίου του ενώ και ο Μαρκαριάν είχε κατά καιρούς τονίσει ότι το μέλλον του θα εξαρτηθεί από την έκβαση του πρωταθλήματος και από το εάν ο Παναθηναϊκός θα κατακτούσε τον τίτλο.

    Η απόφαση του Μαρκαριάν, την οποία ανακοίνωσε στις τηλεοπτικές κάμερες που βρέθηκαν αργά απόψε στην Παιανία, ήρθε λίγη ώρα μετά και τη συνάντηση που είχε στις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Αγγελο Φιλιππίδη.

    [10] Θετικές εξελίξεις στα διοικητικά της ΠΑΕ ΑΕΚ

    13/5/2003 10:13:00 μμ

    Μόνο τα τυπικά, τουτέστιν οι υπογραφές, απομένουν για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ από την Ippoventure στην ENIC. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες και από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει η επαναδραστηριοποίηση της αγγλικής εταιρίας στα διοικητικά της Ενωσης. Ολες οι ως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι την εκπροσώπηση της ENIC θα αναλάβει ένας... παλιός γνώριμος στην ΑΕΚ. Ο λόγος για τον Πέτρο Στάθη, που σήμερα κατέθεσε στην Επιτροπή Επαγγελματικού ΑΘλητισμού τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να είναι αυτός το φυσικό πρόσωπο στο οποίο θα μεταβιβαστεί το μερίδιο των Αγγλων, όπως απαιτεί ο νέος αθλητικός νόμος.

    Φαίνεται λοιπόν ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ επανέρχεται στο προσκήνιο και θα είναι αυτός που θα αναλάβει να βγάλει την ΑΕΚ από την κρίση και να την οδηγήσει "καθαρή" στα χέρια ενός νέου επενδυτή, αφού η ENIC δεν είναι διατεθειμένη να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα επικεφαλής του συλλόγου.

    Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ο προσωρινός πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Γρανίτσας. Ο ηγέτης της ερασιτεχνικής ΑΕΚ ενημέρωσε επίσης το ΔΣ για την πρόοδο των εργασιών κατεδάφισης στο "Νίκος Γκούμας" που συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές δεκαήμερο.

    [11] Γιουβέντους εναντίον Ρεάλ για την πρόκριση

    13/5/2003 8:44:00 μμ

    Η "Κυρία" κόντρα στη "Βασίλισσα" για ένα εισιτήριο στον τελικό του Μάντσεστερ. Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης θα δώσουν αύριο βράδυ στο ''Ντέλε Αλπι'' (21.45) τη μεγάλη μάχη για μια θέση στον τελικό του τσάμπιονς λιγκ, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 27 Μαίου στο ''Ολντ Τράφορντ''. Ρεβάνς λοιπόν της ημιτελικής φάσης της διοργάνωσης και οι δύο ομάδες θα παίξουν για την πρόκριση, μια εβδομάδα μετά το 2-1 της Ρεάλ στο πρώτο παιχνίδι στο ''Σαντιάγο Μπερναμπέου''. Αισιοδοξία για την πρόκριση επικρατεί πάντωςστην ιταλική ομάδα που ενισχύεται και από το γεγονός πως η Ρεάλ αντιμετωπίζει πολλά αγωνιστικά προβλήματα.

    Προβλήματα με τραυματισμούς στη Ρεάλ

    Συγκεκριμένα ο τραυματισμός του Κλοντ Μακελελέ που η συμμετοχή του θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή, καθώς και η ανησυχία για τους Ζιντάν, Φίγκο, Ρονάλντο, που δεν αγωνίστηκαν στον τελευταίο αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος με την Ουέλβα λόγω μικροπροβλημάτων τραυματισμού, κάνει τον Ντελ Μπόσκε να βλέπει εφιάλτες.

    Το θετικό είναι πως επιστρέφει ο Ραούλ που είχε υποβληθεί αρκετές μέρες πριν σε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας.

    Πάντως από ότι φαίνεται ότι ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, ο οποίος γνωρίζει όσο κανείς άλλος τις αγωνιστικές δυνατότητες της ομάδας του -και κατά συνέπεια τις αδυναμίες της-, είναι αποφασισμένος να πάρει την πρόκριση για τον τελικό του τσάμπιονς λιγκ. Οπως έδειξε στην προπόνηση, μία ημέρα πριν τον μεγάλο επαναληπτικό με την Γιουβέντους, ο Ισπανός τεχνικός προσανατολίζεται να παρατάξει την "βασίλισσα" με πέντε (!) αμυντικούς. Αν ο Ντελ Μπόσκε επιμείνει σ΄ αυτό το σχήμα, θα δούμε μία "άγνωστη" Ρεάλ, καθώς οι φορές που έχει αγωνισθεί με αμυντικούς προσανατολισμούς είναι ελάχιστες.

    Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις εκτιμήσεις, ο Ιέρο θα καλύψει το κέντρο της άμυνας και δίπλα του θα είναι οι Ελγκέρα και Παβόν, ενώ τα άκρα της ομάδας θα καλύψουν οι Σαλγκάδο και Ρομπέρτο Κάρλος. Απο κει και πέρα, ερωτηματικό παραμένει αν ο Ντελ Μπόσκε θα χρησιμοποιήσει τους Γκούτι και Φλάβιο Κονσεϊσάο, κάτι που θα αποφασισθεί ανάλογα με το αν θα παίξει ο Ρονάλντο.

    Δύναμη και καθαρό μυαλό ζητά ο Λίπι

    Ο Μαρτσέλο Λίπι από την πλευρά του δήλωσε ότι η αποφασιστικότητα δεν είναι αρκετή, προκειμένου η Γιουβέντους να ανατρέψει το εις βάρος της 2-1 από τον πρώτο ημιτελικό. "Θα χρειαστούμε καρδιά, αλλά και πολύ μυαλό" δήλωσε χαρακτηριστικά ο τεχνικός της "Γηραιάς Κυρίας", σε συνέντευξη Τύπου μετά την σημερινή προπόνηση, και συνέχισε: "Θα είναι σημαντικό να έχουμε τους φιλάθλους μας, και τους 67.000, στο πλευρό μας, αλλά το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι να πάρουμε τον έλεγχο του αγώνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

    Ο προπονητής της "Γιούβε" δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών, καθώς στην αποστολή για την αναμέτρηση με την "βασίλισσα" συμπεριλήφθηκε και ο Αλεσάντρο Μπιριντέλι, ο οποίος χτύπησε στην διάρκεια του Σαββατιάτικου αγώνα με την Περούτζια, όπου η ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 May 2003 - 20:55:10 UTC