Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στάση εργασίας στην Εθνική Βιβλιοθήκη
  • [02] Στην Μάλτα ο Σημίτης
  • [03] Με τη ληστεία στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω συνεχίζεται η δίκη
  • [04] Ριάντ: Πιθανή επίθεση της Αλ Κάιντα, εκτιμά ο Μπους
  • [05] Πολύνεκρη έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Κίνας
  • [06] Σύγκρουση τρένων κοντά στη Ρώμη
  • [07] Επανέναρξη προανάκρισης του Μπερλουσκόνι ζητά η Ισπανία
  • [08] Αργεντινή: Διαψεύδει ότι παραιτείται ο Μένεμ
  • [09] Νεκροί άνδρες της παλαιστινιακής ασφάλειας
  • [10] Βρέθηκαν οι 32 Ευρωπαίοι τουρίστες στην Αλγερία
  • [11] Βορειοκορεάτης που αυτομόλησε μιλά για πυρηνικά
  • [12] Η ανασφάλεια εμπόδιο στην παροχή βοήθειας στο Ιράκ
  • [13] Συνελήφθη το ''τρία κούπα''
  • [14] STAGE: 5.000 θέσεις για ανέργους στον τομέα Υγείας
  • [15] Πρόκριση για τη Μίλαν
  • [16] Αναμένοντας τα αποτελέσματα της ειδικής εξέτασης
  • [17] Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του SARS
  • [18] Σε τροχιά ο Hellas Sat

    [01] Στάση εργασίας στην Εθνική Βιβλιοθήκη

    14/5/2003 9:07:00 πμ

    Στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00 πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, το οποίο πρόκειται να μεταβάλει τη βιβλιοθήκη από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

    [02] Στην Μάλτα ο Σημίτης

    14/5/2003 10:19:00 πμ

    Τη Μάλτα επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο των επισκέψεών του στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιούνται εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης στις 20 και 21 Ιουνίου, οπότε αναμένεται να αποφασιστεί το αρχικό πλαίσιο, που θα διέπει τη θεσμική λειτουργία της Ε.Ε των 25. Οι ανασχηματισμοί ανακοινώνονται όταν γίνονται, επεσήμανε από την Πορτογαλία ο Πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

    [03] Με τη ληστεία στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω συνεχίζεται η δίκη

    14/5/2003 9:59:00 πμ

    Με την εξέταση από τους δικηγόρους υπεράσπισης του μάρτυρα, Στέφανου Γρίβα, για την υπόθεση της ληστείας στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω, το Δεκέμβριο του 1991, συνεχίζεται η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Ο κ. Γρίβας, ο οποίος ήταν προϊστάμενος των ΕΛΤΑ Αιγάλεω, όταν έγινε η ληστεία, έχει αναγνωρίσει ως δύο από τους πέντε δράστες, το Χριστόδουλο και το Σάββα Ξηρό ενώ αναίρεσε τον ισχυρισμό του για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον οποίο αρχικά είχε εντάξει στην ομάδα των δραστών. Ωστόσο, το γεγονός, πως το 1992 είχε αναγνωρίσει χωρίς αμφιβολία το Βασίλη Δαναλάτο και το Λευτέρη Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί, αλλά τελικά αθωώθηκαν από το δικαστήριο για την υπόθεση αυτή, έκανε τους συνηγόρους υπεράσπισης να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του μάρτυρα.

    [04] Ριάντ: Πιθανή επίθεση της Αλ Κάιντα, εκτιμά ο Μπους

    14/5/2003 10:50:00 πμ

    Δεν θα εκπλαγεί εάν αποδειχτεί ότι η οργάνωση Αλ Κάιντα είναι υπεύθυνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Δευτέρα στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στο χωριό Πιρς Σίτι ενώ σε τηλεφωνική του επικοινωνία διαβεβαίωσε τον πρίγκιπα - διάδοχο Αμπντάλα για την στήριξή του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, στην κυβέρνηση και το λαό της Σαουδικής Αραβίας. Στο μεταξύ, την αναχώρηση του μη απαραίτητου προσωπικού των διπλωματικών υπηρεσιών τους στη Σαουδική Αραβία ζητούν οι ΗΠΑ. Πραγματικές αποστολές ειδικών δυνάμεων καταδρομέων χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτοκτονίας Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος, λίγο μετά την επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ στο Ριάντ.

    ''Θα τους καταδιώξουμε έναν προς έναν''

    Ο επίσημος απολογισμός των αρχών της Σαουδικής Αραβίας κάνει λόγο για 29 νεκρούς, ανάμεσά τους επτά Αμερικανοί αλλά και οι εννέα καμικάζι - βομβιστές. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 194 σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Στέητ Ντιπάρτμεντ εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 50.

    "Δεν μπορώ ακόμη να πω" ποιος είναι υπεύθυνος για τις επιθέσεις, "όμως δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν επρόκειτο για την Αλ Κάιντα", απάντησε ο Μπους όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η επίθεση "ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη" υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, αλλά μίσος".

    "Μέχρι τα μέλη της Αλ Κάιντα να προσαχθούν στη δικαιοσύνη θα θέλουν να επιτίθενται στους Αμερικανούς, στους συμμάχους και στους φίλους τους. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας και ο καλύτερος τρόπος για να το πράξουμε είναι να τους καταδιώξουμε έναν προς έναν και να τους προσάγουμε στη δικαιοσύνη. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μπους" τόνισε.

    Ο Μπους επισκέφθηκε το Πιρς Σίτι, μια κοινότητα 1.400 κατοίκων οι δρόμοι της οποίας μοιάζουν σαν να έχουν βομβαρδιστεί και ενημερώθηκε για τις ζημιές από τους τυφώνες κάτω από καταρρακτώδη βροχή. Ολοκλήρωσε έτσι την πενθήμερη περιοδεία του σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες που είχε σαν στόχο την προώθηση του σχεδίου αναθέρμανσης της οικονομίας.

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν την Τρίτη από το μη άκρως απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας τους και των προξενείων τους στη Σαουδική Αραβία να εγκαταλείψουν τη χώρα, έπειτα από τη χθεσινή τριπλή επίθεση στο Ριάντ.

    "Το ΥΠΕΞ ζήτησε την αναχώρηση όλων των μη αναγκαίων προσώπων και των οικογενειών τους", τονίζεται στο ανακοινωθέν που προειδοποιεί όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία για "τις νέες ανησυχίες που εγείρονται στο επίπεδο της ασφάλειας και του κινδύνου για νέες επιθέσεις".

    Επιπλέον το υπουργείο "προτείνει σε συγκεκριμένους Αμερικανούς που ήδη βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία να σκεφθούν το ενδεχόμενο της αναχώρησής τους". Περίπου 35 με 40.000 Αμερικανοί υπήκοοι ζούν σήμερα στη Σαουδική Αραβία.

    ''Επιχείρηση κομάντο''

    Η εξουδετέρωση του φυλακίου ασφαλείας στην είσοδο ενός από τους στόχους, του συγκροτήματος που στέγαζε τους εργαζομένους στην εταιρεία Vinnell, στα ανατολικά του Ριάντ, δεν πήρε ''περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, ή ένα λεπτό'', τόνισε ο αξιωματούχος που συνόδευε τον Πάουελ.

    Οι δράστες, που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο μάρκας Φορντ Κράουν Βικτόρια, άρχισαν σκοτώνοντας τους φρουρούς ασφαλείας που επέβαιναν σε ένα όχημα με πολυβόλο, στις παρυφές του κτηρίου.

    Κατόπιν κατέλαβαν το φυλάκιο, απ' όπου ενεργοποίησαν τα συστήματα για το άνοιγμα των καγκελόφρακτων θυρών, επιτρέποντας την είσοδο στον χώρο του συμπλέγματος ενός επαγγελματικού αυτοκινήτου μάρκας Ντότζ Ραμ, που ήταν φορτωμένο με εκρηκτικά. Το Ντοτζ έπεσε τότε πάνω σε ένα τετραώροφο κτήριο, στο οποίο φιλοξενούνταν οι ανύπανδροι υπάλληλοι, πλήττοντάς το γωνιακά, προφανώς για να μεγιστοποιηθούν οι ζημιές από τα αέρια της έκρηξης.

    Ο Πάουελ, που επισκέφθηκε την Τρίτη τον τόπο της επίθεσης, μίλησε για μία ''πολύ καλά προετοιμασμένη τρομοκρατική ενέργεια'', τονίζοντας πως ''ο στόχος είχε επιλεγεί πολύ προσεκτικά, όπως κι όλοι οι άλλοι''.

    Δεν διακυβεύεται ο ''οδικός χάρτης''

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να διακυβεύσουν τον 'οδικό χάρτη' που προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους το 2005, τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ.

    "Ο 'οδικός χάρτης' θα πρέπει να ακολουθηθεί κατά διακριτό και ξεχωριστό τρόπο από αυτές τις επιθέσεις γιατί βοηθά να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ειρήνη ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς", τόνισε ο Φλάισερ σε συνέντευξη Τύπου.

    Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ να υποστηρίζουν τη Σαουδική Αραβία

    Στο μεταξύ ο Μπους διαβεβαίωσε τον πρίγκιπα - διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα μπιν Αμπντέλ Αζίζ για την υποστήριξη του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά την τριπλή αιματηρή επίθεση στο Ριάντ αργά το βράδυ της Δευτέρας που αποδόθηκε στο δίκτυο Αλ Κάιντα.

    Σε τηλεφωνική επαφή, που είχε ο Μπους με τον Σαουδάραβα διάδοχο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των "τρομοκρατικών ενεργειών" και είπε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την κυβέρνηση και το λαό της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

    "Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε τις στενές σχέσεις φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες'', πρόσθεσε το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας. Ο πρίγκιπας Αμπντάλα εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια του για τους Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις, λέγοντας ότι το βασίλειο "θα απορρίψει όλους αυτούς που απειλούν την ασφάλεια και σταθερότητά του".

    Ο πρίγκιπας Αμπντάλα, που κυβερνά ντε φάκτο το βασίλειο εξαιτίας της επιδεινούμενης υγείας του βασιλιά Φαχντ, προειδοποίησε χθες ότι το βασίλειο θα πλήξει με σιδηρά πυγμή όλους αυτούς που θα επιχειρήσουν να διαπράξουν "τρομοκρατικές ενέργειες" μέσα στη χώρα και είπε ότι οι "εγκληματίες" δεν θα μπορέσουν ποτέ να "κλονίσουν την ενότητα του έθνους".

    [05] Πολύνεκρη έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Κίνας

    14/5/2003 8:40:00 πμ

    Εξήντα τρεις ανθρακωρύχοι βρήκαν τον θάνατο κι άλλοι 23 συνάδελφοί τους αγνοούνται έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στην ανατολική επαρχία της Κίνας Ανχούι, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από υπευθύνους του ορυχείου. "Εχουμε βρεί 63 σορούς και 23 άλλοι ανθρακωρύχοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται", τόνισε η ίδια πηγή. "Η αιτία του δυστυχήματος παραμένει ακόμη άγνωστη", τόνισε ο υπεύθυνος, που προηγουμένως είχε δηλώσει πως "αιτία της έκρηξης είναι η ανάφλεξη υγραερίου". Είκοσι επτά ανθρακωρύχοι διασώθηκαν και 10 βρίσκονται υπό νοσηλεία ενώ δεκαεπτά διάσωστες έχουν σταλεί μέσα στο ορυχείο, χωρισμένοι σε δύο ομάδες και προσπαθούν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους. Η έκρηξη σημειώθηκε την Τρίτη στις 11.00, ώρα Ελλάδος, στο ορυχείο Λουλίνγκ, που λειτουργεί νόμιμα.

    Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι τα ορυχεία με τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας προσωπικού είναι αυτά της Κίνας, όπου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 4.500 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους το 2002, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές ο αριθμός των νεκρών φθάνει τις 15.000.

    Πολλά ορυχεία στην Κίνα λειτουργούν παράνομα χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας και η έλλειψη ειδικού εξοπλισμού για την παροχέτευση ποσοτήτων φυσικού αερίου από το υπέδαφος στην ατμόσφαιρα προκαλεί πολύ συχνά δυστυχήματα.

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC GREEK.

    [06] Σύγκρουση τρένων κοντά στη Ρώμη

    14/5/2003 11:46:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν κατά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών κοντά στον σταθμό Τιμπουρτίνα, βορειοανατολικά της Ρώμης, σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση της ιταλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στην περιοχή του δυστυχήματος καταφτάνουν οχήματα της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα, μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση. Η σύγκρουση έγινε στις 09.30 (ώρα Ελλάδος). To ένα τρένο κατευθυνόταν από τη Νάπολη στο Μόναχο και το άλλο από τη Σικελία στο Μιλάνο.

    [07] Επανέναρξη προανάκρισης του Μπερλουσκόνι ζητά η Ισπανία

    14/5/2003 11:14:00 πμ

    Οι Ισπανοί εισαγγελείς ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να ζητήσει για δεύτερη φορά από την Ιταλία να επιτρέψει την διεξαγωγή προανάκρισης για την πιθανή εμπλοκή του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε υποθέσεις φορολογικής απάτης, ή να δώσει την άδεια στα ισπανικά δικαστήρια να επαναλάβουν την έρευνά τους. Ο Μπερλουσκόνι ήδη διώκεται ποινικά στη χώρα του, μολαταύτα σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο δεν είναι δυνατόν να δικασθεί ηγέτης μίας ξένης χώρας χωρίς την άδεια του εμπλεκόμενου κράτους. Ο γενικός εισαγγελέας Κάρλος Καστρεσάνα ζήτησε από τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μπαλτάσαρ Γκαρθόν να επαναλάβει την προανάκριση για τις υποθέσεις του Μπερλουσκόνι, οι οποίες έχουν πέσει σε τέλμα εδώ και μήνες.

    Φορολογικές απάτες σε ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό

    Το αίτημά του περιλαμβάνεται σε έγγραφο που διαβιβάσθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο νωρίτερα εντός του μηνός και δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Ο Καστρεσάνα τονίζει πως το έγγραφο ζητεί από το Δικαστήριο να αιτηθεί στην Ιταλία να ερευνήσει για τις υποθέσεις Μπερλουσκόνι, ή να επιτρέψει στην Ισπανία να το πράξει, όμως η Ιταλία δεν ανταποκρίθηκε, και για τον λόγο αυτό παρακινεί τον Γκαρθόν να επιχειρήσει ακόμη μία φορά.

    Οι φορολογικές απάτες αφορούν το ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι Τελεθίνκο, το οποίο ανήκει στον όμιλο εταιρειών "Φίνινβεστ" του Μπερλουσκόνι.

    Ο Γκαρθόν, ένας από τους πιό δημοφιλείς δικαστές της Ισπανίας, είχε αρχίσει να ερευνά την υπόθεση από το 1998, όμως ο Μπερλουσκόνι εξελέγη τον επόμενο χρόνο ευρωβουλευτής και προστατευόταν από τη βουλευτική ασυλία. Ο Γκαρθόν προσπάθησε ξανά να επιτύχει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μπερλουσκόνι, που όμως το 2001 εξελέγη πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να σταματήσει η προανάκριση.

    [08] Αργεντινή: Διαψεύδει ότι παραιτείται ο Μένεμ

    14/5/2003 10:28:00 πμ

    Κάρλος Μένεμ

    Διαψεύδει τις φήμες, που μιλούν για παραίτησή του από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή ο πρώην Πρόεδρος και ξανά υποψήφιος Κάρλος Μένεμ. Την Τρίτη το βράδυ διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να εξαπατήσει τους πολυάριθμους οπαδούς του, που έσπευσαν να τον επευφημήσουν κάτω από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου του στο Μπουένος Αιρες, κατά την πρώτη δημόσια ομιλία του, μετά την κυκλοφορία της φήμης, πως πρόκειται να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα. "Αδελφοί κι αδελφές μου, να είσθε βέβαιοι πως δεν πρόκειται να σας εξαπατήσω. Γυρίστε ήσυχοι στα σπίτια σας και θα υπάρξει ένα νέο αύριο", τόνισε ο Μένεμ από το ξενοδοχείο, που χρησιμοποιεί ως εκλογικό κέντρο του.

    ''Ημέρα ντροπής'', λένε οι αντίπαλοι του

    Ο Μένεμ είχε εμφανισθεί και λίγο νωρίτερα για να χαιρετήσει από το μπαλκόνι τους πολυάριθμους οπαδούς του, όμως τότε είχε αρκεσθεί να τους χαμογελάσει απλώς, χωρίς να κάνει το παραμικρό σχόλιο.

    Όπως δήλωσε επίσης ο στενός σύμβουλός του Αμπέρτο Κόαν, ο Μένεμ "μέχρι στιγμής παραμένει στην προεκλογική κούρσα" για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. "Δεν έχω ακούσει τον Μένεμ να λέει κάτι διαφορετικό απ' όσα δηλώνει δημοσίως. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεται πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εκλογές", τόνισε ο Κόαν, προσθέτοντας, πως ο πρώην Πρόεδρος "άκουσε όλους", σχετικά με τις διαφορετικές γνώμες που εμφανίσθηκαν στους κόλπους του εκλογικού επιτελείου του, αναφορικά με μία πιθανή απομάκρυνσή του από τον προεκλογικό αγώνα.

    Σύμφωνα πάντως με τον αντίπαλό του στην αναμέτρηση του δεύτερου γύρου, η Αργεντινή έζησε χθες μία "ημέρα ντροπής" εξαιτίας της στάσης του Μένεμ, που άφησε να πλανάται η αμφιβολία σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει και τις προθέσεις του για τον δεύτερο γύρο, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υποψηφίου Νέστορ Κίρτσνερ.

    "Έως τώρα εξακολουθούμε να ακούμε φήμες, που δεν μας οδηγούν πουθενά", τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις φήμες που άφησαν να πλανώνται οι σύμβουλοι του Μένεμ, ότι αυτός πρόκειται να αποσυρθεί από τον εκλογικό αγώνα.

    "Το ότι ο Μένεμ άφησε τους Αργεντινούς να υποστούν μία τέτοια ημέρα δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Πιθανώς πρόκειται για μία προεκλογική στρατηγική του. Ή όχι. Όμως μην προσπαθείτε να πείσετε τον Μένεμ να είναι λογικός", τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους, που είχαν συγκεντρωθεί στην επαρχία Σάντα Κρούθ, της οποίας κυβερνήτης είναι ο Κίρτσνερ.

    [09] Νεκροί άνδρες της παλαιστινιακής ασφάλειας

    14/5/2003 9:41:00 πμ

    Τρία στελέχη των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών εναντίον των θέσεών τους, στα νότια της Πόλεως της Γάζας. Τα θύματα, ο Μοχάμεντ Σαμπίντ, ο Μοχάμαντ Γουίσαχ, και ο Φαντέλ Αμπού Ατάουϊ, ανήκαν όλοι τους στις Υπηρεσίες Γενικής Ασφαλείας. Στο ίδιο επειδόδιο πληγώθηκαν κι άλλα δύο μέλη της ίδιας υπηρεσίας. Οι τρεις νέοι θάνατοι ανεβάζουν στους 3.227 τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα, εκ των οποίων οι 2.436 είναι Παλαιστίνιοι και οι 731 Ισραηλινοί.

    [10] Βρέθηκαν οι 32 Ευρωπαίοι τουρίστες στην Αλγερία

    14/5/2003 9:35:00 πμ

    Σώοι και αβλαβείς βρέθηκαν οι 32 Ευρωπαίοι τουρίστες, που είχαν εξαφανιστεί στην περιοχή της Σαχάρας από τον περασμένο Φεβρουάριο. "Οι τουρίστες αφέθηκαν ελεύθεροι στις 05.00, ώρα Ελλάδας και είναι σώοι και αβλαβείς", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης στο Σάλτσμπουργκ, Φρανς Σάουσμπέργκερ στο αυστριακό κρατικό ραδιόφωνο ORF, δίχως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι 32 τουρίστες, 16 Γερμανοί, 10 Αυστριακοί, 4 Ελβετοί, ένας Ολλανδός και ένας Σουηδός, είχαν εξαφανιστεί στα μέσα Φεβρουαρίου στη Σαχάρα. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης, ότι έξι από τους αγνοούμενους Γερμανούς τουρίστες βρίσκονται ήδη σώοι και αβλαβείς στη γερμανική πρεσβεία στο Αλγέρι.

    [11] Βορειοκορεάτης που αυτομόλησε μιλά για πυρηνικά

    14/5/2003 9:44:00 πμ

    Δεκάδες πυρηνικά όπλα έχει αναπτύξει η Βόρεια Κορέα ενώ το 1983 εισήγαγε μυστικά από την πρώην Σοβιετική Ένωση αρκετές πυρηνικές βόμβες, δήλωσε στο μηνιαίο ιαπωνικό περιοδικό "Gekkan Gendai" πρώην στρατηγός της Βόρειας Κορέας, που αυτομόλησε το 2002. Ο Βορειοκορεάτης στρατηγός υποστηρίζει ότι η Πιονγιάνγκ διαθέτει τέσσερις σοβιετικής κατασκευής πυραύλους, που έχουν βεληνεκές 8.000 χιλιομέτρων και μπορούν να φτάσουν ως τις αμερικανικές ακτές. "Ο βορειοκορεατικός στρατός διαθέτει δεκάδες πυρηνικά όπλα, που έχει αναπτύξει σε δικές του εγκαταστάσεις εκτός από εκείνα που κατασκευάστηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση", υποστήριξε ο στρατηγός, που σύμφωνα με το περιοδικό είναι 60 ετών και ζει σε κάποια ασιατική χώρα.

    Σύμφωνα με τον ίδιο υπηρέτησε για περισσότερα από 30 χρόνια στον στρατό της Πιονγιάνγκ και τα τελευταία 10 χρόνια ήταν στο περιβάλλον του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Τζονγκ Ιλ, τον οποίο είχε συναντήσει πολλές φορές.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τέσσερις πυρηνικοί πύραυλοι είναι εγκατεστημένοι σε υπόγεια σιλό στο Ποταέρι, στην περιοχή Σαμιγιόν, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

    Ο στρατηγός υποστηρίζει ότι ο Κιμ Τζονγκ Ιλ αγόρασε στις αρχές του 2000 περισσότερα από 20 αεροσκάφη Mig-31 τα οποία αναπτύχθηκαν κοντά στην Πιονγιάνγκ.

    [12] Η ανασφάλεια εμπόδιο στην παροχή βοήθειας στο Ιράκ

    14/5/2003 10:50:00 πμ

    Τζέι Γκάρνερ

    Η ανασφάλεια αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, συμφώνησαν την Τρίτη πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών κι ο Τζέι Γκάρνερ, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. "Το κυριότερο πρόσκομμα στη βοήθεια προς τον ιρακινό λαό είναι η ανασφάλεια, που έχει δημιουργηθεί από τις λεηλασίες και τα άλλα πρόσωπα που εκμεταλλεύονται το γενικότερο χάος", τόνισε ο Γκάρνερ, ο απόστρατος στρατηγός στον οποίον είχαν εμπιστευθεί οι ΗΠΑ την προσωρινή διοίκηση του Ιράκ, και τον οποίο αντικατέστησαν με τον διπλωμάτη καριέρας Πολ Μπρέμερ.

    Ανάγκη να αποκατασταθεί η τάξη

    Ο Γκάρνερ, που εξακολουθεί και βρίσκεται στο Ιράκ, διαβίβασε μία γραπτή επιστολή στην υποεπιτροπή κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ασχολείται με την παρεχόμενη βοήθεια στον ιρακινό λαό.

    "Έίναι ανάγκη να αποκαταστήσουμε την τάξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα", τόνισε ενώπιον της επιτροπής ο Ρίτσαρντ Γκριν, δεύτερος στην ιεραρχία του Γραφείου για τον Πληθυσμό και τους Πρόσφυγες του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως "πολλοί πολίτες είναι οπλισμένοι, γεγονός που δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα".

    Ο Γκριν παρατήρησε εξάλλου πως εξεπλάγη "από το εύρος των λεηλασιών στο Ιράκ".

    [13] Συνελήφθη το ''τρία κούπα''

    14/5/2003 10:40:00 πμ

    Ο τοπικός διοικητής του κόμματος Μπάαθ στην επαρχία της Βαβυλώνας, Φαντέλ Μαχμούντ Γάριμπ, που συγκαταλεγόταν στο νο 28 στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων προσώπων στο Ιράκ, συνελήφθη την Τρίτη μέσα στην επικράτεια της αραβικής χώρας, όπως ανακοινώθηκε από στέλεχος του Πενταγώνου. ''Συνελήφθη σε κάποιο σημείο στο Ιράκ μέσα στο τελευταίο 24ωρο'', τόνισε η ίδια πηγή, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει, ή να διαψεύσει επισήμως την πληροφορία. Στην τράπουλα των καταζητούμενων που κυκλοφόρησαν οι Αμερικανοί ήταν το τρία κούπα.

    [14] STAGE: 5.000 θέσεις για ανέργους στον τομέα Υγείας

    14/5/2003 11:45:00 πμ

    Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, το γνωστό STAGE, θέτει ξανά σε εφαρμογή για το έτος 2003 ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και απευθύνεται σε 5.000 ανέργων ΑΕΙ, ΤΕΙ, διπλωματούχων ΙΕΚ, αποφοίτων Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων και σχολών του ΟΑΕΔ, θέτει σε εφαρμογή ο Οργανισμός. Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα το χρονικό διάστημα από 19.5.2003 έως 6.6.2003, στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού. Σημειώνεται ότι κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση και σε ένα μόνο νομό της χώρας. H υλοποίηση του προγράμματος, συνολικού κόστους 44.748.000 ευρώ, θα γίνει από φορείς του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, δηλαδή νοσοκομεία, κέντρα υγείας, θεραπευτικές μονάδες και κέντρα του ΕΚΑΒ.

    Οι πλειονότητα των ζητούμενων ειδικοτήτων έχουν σχέση με τους τομείς της υγείας και αφορούν νοσηλευτές, παραϊατρικά επαγγέλματα, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, τεχνολόγους και χειριστές ιατρικών εργαστηρίων, βοηθούς φαρμακείου, ακτινολόγους, πληρώματα ασθενοφόρων κά.

    Ωστόσο, υπάρχει ζήτηση και σε ειδικότητες πληροφορικής, ηλεκτρολόγων, λογιστών και υπαλλήλων λογιστηρίου, συντηρητών κτιρίων, ελαιοχρωματιστών, μαγείρων, τηλεφωνητών κλπ.

    Σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και η προσαρμογή των επαγγελματικών προσόντων των ανέργων, στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με έμφαση στην ειδίκευση κάθε πτυχιούχου.

    Οι θέσεις του προγράμματος, θα καλυφθούν ως εξής:

    2.000 θέσεις από ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ ηλικίας μέχρι 35 ετών, δηλαδή γεννηθέντες μετά την 1.1.1968. 3.000 θέσεις από διπλωματούχους ΙΕΚ, αποφοίτους Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων και σχολών του ΟΑΕΔ, ηλικίας μέχρι 30 ετών, δηλαδή γεννηθέντες μετά την 1.1.1973.

    Σημειώνεται ότι το 60% των θέσεων θα καλυφθούν από γυναίκες και το 40% από άνδρες, ενώ το 67% αναφέρεται σε ανέργους ηλικίας 25 ετών εγγεγραμμένους μέχρι έξι μήνες στα μητρώα του ΟΑΕΔ, όπως και σε μεγαλύτερους των 25 ετών με ανεργία άνω των 12 μηνών.

    Η διάρκεια του προγράμματος είναι δεκαοκτώ μήνες, από τους οποίους ο πρώτος μήνας αφορά τη θεωρητική και πρακτική ενημέρωση του ανέργου και την εξοικείωσή του με το εργασιακό περιβάλλον, ενώ τους υπόλοιπους 17 μήνες θα τοποθετείται στην θέση του τομέα της ειδίκευσής του, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

    Σε όλο το διάστημα της απασχόλησής του, ο άνεργός θα αμείβεται από τον ΟΑΕΔ και δεν θα επιβαρύνει οικονομικά το φορέα υλοποίησης του προγράμματος. Με 25 ευρώ ημερησίως, θα αμείβονται οι ασκούμενοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ και με 21 ευρώ οι διπλωματούχοι των υπολοίπων σχολών. Η αμοιβή καλύπτει κατ ανώτατο όριο τις 22 ημέρες το μήνα. Η εξάσκηση δεν θα υπερβαίνει τις επτά ώρες την ημέρα και τις πέντε ημέρες την εβδομάδα και δεν θα πραγματοποιείται τις βραδινές ώρες, δηλαδή πέραν των 22.00.

    [15] Πρόκριση για τη Μίλαν

    13/5/2003 11:58:00 μμ

    Η Μίλαν είναι η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι "ροσονέρι" αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με την Ιντερ, που ήταν τυπικά γηπεδούχος στη σημερινή ρεβάνς, και σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου αγώνα πήραν το "εισιτήριο" για τον τελικό της 28ης Μαϊου στο "Ολντ Τράφορντ".

    Οπως και στον πρώτο αγώνα, έτσι και σήμερα, η Μίλαν είχε το πάνω χέρι σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια του ματς. Η Ιντερ αρκέστηκε και πάλι σε παθητικό ρόλο, περιμένοντας να της "καθήσει" η φάση, αφού το 0-0 της πρώτης αναμέτρησης, άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς.

    Ομως, έφαγε το γκολ στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα, στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου. Ο Αντρέι Σεβτσένκο, ουσιαστικά από το... πουθενά, "άδειασε" τον Κόρτνομπα και πέφτοντας πρόλαβε να περάσει τη μπάλα πάνω από τον Τόλντο, πετυχαίνοντας ένα από τα πιο σημαντικά γκολ της καριέρας του.

    Απόντος του Κριστιάν Βιέρι και με τους Ρεκόμπα, Κρέσπο να είναι σε... άλλο γήπεδο, ο Εκτορ Κούπερ δεν είχε ποιον άλλο να εμπιστευθεί παρά τους νεαρούς Μάρτινς και Καλόν.

    Η Ιντερ ήταν αναγκασμένη να παίξει επιθετικά στο β΄ ημίχρονο, όμως δεν διέθετε τους παίκτες που θα ήταν ικανοί να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Για παράδειγμα, ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο αστόχησε απελπιστικά από πολύ καλή θέση στο 63΄, σ΄ένα σημείο όπου υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια για ανατροπή.

    Τελικά, ο Νιγηριανός Μάρτινς ήταν αυτός που ισοφάρισε με κοντινό πλασέ στο 84΄, ενώ ο Καλόν, από τη Σιέρα Λεόνε, έχασε στο 87΄ μια καλή ευκαιρία να σκοράρει και να στείλει τη Μίλαν στον... ψυχίατρο.

    Τελικά, η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι κατάφερε να προκριθεί χάρη στο εκτός έδρας γκολ, έστω κι αν από τους δύο αγώνες ουσιαστικά έχασε τον έλεγχο μόνο στα τελευταία λεπτά του σημερινού.

    Οσο για τον αρχηγό της, Πάολο Μαλντίνι, έγινε ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές (45) σε ντέρμπι Μίλαν-Ιντερ, που σήμερα αναμετρήθηκαν για 255η φορά.

    [16] Αναμένοντας τα αποτελέσματα της ειδικής εξέτασης

    14/5/2003 11:55:00 πμ

    Αρνητικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε η 23χρονη Νοτιοαφρικανή αεροσυνοδός, που νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο, ως ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας. Το μεσημέρι ωστόσο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ειδικής εξέτασης για τον εντοπισμό του ιού, τα οποία και θα προδικάσουν εν μέρει την τελική γνωμάτευση. Δύο έως τρεις εβδομάδες θα χρειαστούν οι υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να πιστοποιηθεί αν πρόκειται η όχι για το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας του SARS, δήλωσε η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλου. Ύποπτο κρούσμα και στην Αρτα, όπου 38χρονος νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο της πόλης.

    Γιαμαρέλου: Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας

    Η 23χρονη Νοτιοαφρικανή αεροσυνοδός νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του Σισμανόγλειου. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κλινική της εικόνα είναι καλή, ενώ οι πρώτες εξετάσεις προέκυψαν αρνητικές. Ωστόσο, οι μοριακές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Τετάρτης, θα καθορίσουν εάν η νεαρή γυναίκα είναι φορέας του συνδρόμου της άτυπης πνευμονίας. Πάντως, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά τη μεταδοτικότητα τού ιού, τονίζοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

    Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του περιστατικού ήταν άμεση.

    Η λοιμωξιολόγος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Γιαμαρέλου, διευθύντρια της αρμόδιας κλινικής του Νοσοκομείου, εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστική όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού. "Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος πανικού καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας", τόνισε η κα Γιαμαρέλου.

    Στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η νοσηλεία του ύποπτου αυτού κρούσματος να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τεθεί στον οποιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο το προσωπικό του νοσοκομείου. Ηδη οι νοσηλευτές αλλά και οι γιατροί έχουν προμηθευτεί με ειδικές στολές, μάσκες, γυαλιά και γάντια όταν μπαίνουν στο θάλαμο για να παρακολουθήσουν την πορεία της ασθενούς.

    Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους συγγενείς ή τους ασθενείς που κινούνται στους χώρους του νοσοκομείου, καθώς το δωμάτιο αρνητικής πίεσης διαθέτει σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που δεν επιτρέπουν τη διασπορά του ιού. Εξάλλου υπάρχει και ένας προθάλαμος που χωρίζει τον θάλαμο νοσηλείας από το διάδρομο της κλινική.

    Ιδιαίτερες συστάσεις έγιναν και στην ίδια την ασθενή από τους γιατρούς που αφορούσαν και τους ατομικούς κανόνες υγιεινής της.

    Πάντως, οι πρώτες κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν είναι ενθαρρυντικές, καθώς η νεαρή κοπέλα είναι απύρετη. Ουσιαστικά ο πυρετός διήρκεσε μόλις μιάμιση μέρα, οι λειτουργίες της και η φυσική της κατάσταση κρίνονται φυσιολογικές, ενώ και η ακτινογραφία δεν έδειξε τίποτα το ανησυχητικό. Οι γιατροί, όμως, την παρακολουθούν την υποβάλλουν και σε νέες εξετάσεις πιο εξειδικευμένες.

    Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν καθώς η ασθενής εκπληρώνει τα τρία κριτήρια, που έχει θεσπίσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, προκειμένου ένα περιστατικό να χαρακτηριστεί ύποπτο κρούσμα για το SARS.

    Η κοπέλα όταν διακομίστηκε εμφάνιζε συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, 38.5, αίσθημα δυσφορίας και δύσπνοια.

    Τα πρώτα αποτελέσματα θα βγουν σήμερα το μεσημέρι και θα κρίνουν αν το κρούσμα από ύποπτο θα χαρακτηριστεί πιθανό ή όχι.

    Στο μεταξύ, αυξημένα μέτρα ελέγχου λαμβάνονται στα αεροδρόμια της χώρας καθώς και στο λιμάνι του Πειραιά.

    Ύποπτο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας και στην Άρτα, όπου 38χρονος νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο της πόλης. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου ο ασθενής έχει όλα τα συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο οι μέχρι τώρα εξετάσεις είναι αρνητικές ενώ έχουν σταλεί δείγματα στο Ινστιτούτο Παστέρ για μοριακό έλεγχο.

    Στο μεταξύ από ουρολοίμωξη φαίνεται να πάσχει άντρας αραβικής καταγωγής που διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με την αεροσυνοδό και μεταφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Λαϊκό Νοσοκομείο ως ύποπτο περιστατικό.

    Στεφανής: Δεν πρόκειται προς το παρόν για επιβεβαιωμένο κρούσμα

    Την κατεπείγουσα ανάγκη ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου των Νοσημάτων, αλλά και προώθησης μιας κοινής πολιτικής για τα θέματα της υγείας, τόνισε την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Υγείας, Κώστας Στεφανής.

    Ο κ. Στεφανής, ο οποίος βρέθηκε εξήγησε με δηλώσεις του στο αεροδρόμιο πριν την αναχώρηση του για το στο Στρασβούργο, πως πρόκειται για ύποπτο κρούσμα και όχι επιβεβαιωμένο προς το παρόν. Επιπλέον, εξήγησε ότι η αεροσυνοδός είχε ελαφρύ επιδημιολογικό ιστορικό και ως όφειλαν οι γιατροί, δεδομένου ότι εμφάνισε πυρετό και άλλα συμπτώματα του αναπνευστικού, έπρεπε να ενημερώσουν τις αρχές, οι οποίες, από την πλευρά τους, ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Επιπλέον, έχει αρχίσει η διερεύνηση και ενημέρωση των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με την ασθενή.

    Τόνισε, μάλιστα, ότι ήταν αρκετά ικανοποιητική η ανιχνευσιμότητα του περιστατικού, δηλαδή το γεγονός πως ενημερώθηκε άμεσα το νοσοκομείο και χαρακτήρισε θετικές τις μετέπειτα ενέργειες, που είχαν σαν στόχο να αποκλειστεί η διασπορά του ιού, εφόσον βέβαια ο ιος αυτός έχει πράγματι μολύνει την αεροσυνοδό.

    Αναφερόμενος στο γεγονός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Πρωτόπαπας δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πρόσθεσε οτι το πρόβλημα είναι διεθνές, ενώ ζήτησε να μην συνδέεται αυθαίρετα και ανυπόστατα το θέμα με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν σε 15 μήνες.

    Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων, Γιάννα Αγγελοπούλου, τόνισε πως έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα. Η άτυπη πνευμονία προβληματίζει και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, λόγω των μετακινήσεων των μελών της αθλητικής οικογένειας που προέρχονται από τις ασιατικές χώρες. Το θέμα θα συζητηθεί την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στη Μαδρίτη.

    Ο συντονιστής της ΝΔ κ. Κακλαμάνης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ορθά το συγκεκριμένο ύποπτο κρούσμα χαρακτηρίστηκε από τις ελληνικές αρχές σαν αυξημένου κινδύνου, αλλά πρόσθεσε ότι για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της επιστημονικής κοινότητας. Η πλήρης επιβεβαίωση, είπε, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα θα χρειαστεί κάποιες ημέρες και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός.

    Σε συναγερμό τέθηκαν και οι υπηρεσίες Υγείας στην Κύπρο.

    Όπως δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου ο ασθενής έχει όλα τα συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο οι μέχρι τώρα εξετάσεις είναι αρνητικές. Έχουν σταλεί δείγματα στο Παστέρ για μοριακό έλεγχο.

    [17] Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του SARS

    14/5/2003 11:18:00 πμ

    Δέκα ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα από την άτυπη πνευμονία ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 262, ενώ τα κρούσματα έφθασαν τα 5.086. Στο Χονγκ Κονγκ οι νεκροί έχουν φθάσει τους 225 και τα κρούσματα 1.689, ενώ στην Ταϊβάν ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 31 και τα κρούσματα στους 238. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε ότι η διεθνής διάσκεψη για το σοβαρό και οξύ αναπνευστικό σύνδρομο δεν θα γίνει στη Γενεύη αλλά στην Κουάλα Λουμπούρ, στις 17 και 18 Ιουνίου, επειδή οι περισσότεροι συμμετέχοντες προέρχονται από την Ασία ή βρίσκονται ήδη στην περιοχή αυτή. Αλλοι έξι νεκροί από την άτυπη πνευμονία στην Ταϊβάν.

    Οι αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι άλλοι έξι άνθρωποι υπέκυψαν στην θανατηφόρο άτυπη πνευμονία και σε ολόκληρο το νησί εμφανίστηκαν 18 νέα κρούσματα, καθώς η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

    Ένα από τα θύματα που υπέκυψαν σήμερα ήταν μια 29χρονη νοσοκόμα στο νοσοκομείο Χόπινγκ της Ταϊπέι. Πρόκειται για το τρίτο μέλος νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου που υποκύπτει στη θανατηφόρο νόσο.

    Πολλά κρούσματα της SARS έχουν εμφανιστεί σε αυτό το νοσοκομείο, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών Υγείας. Από τα 238 κρούσματα της νόσου, τα 113 συνδέονται με το νοσοκομείο Χόπινγκ και άλλα 20 με το νοσηλευτικό ίδρυμα Τζεν Τσι.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ακόμα και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία, αναγκάστηκε να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις κατά την άφιξη του στο διεθνές αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης.

    [18] Σε τροχιά ο Hellas Sat

    14/5/2003 8:42:00 πμ

    Στο κλαμπ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν το δικό τους δορυφόρο στο διάστημα, στο επονομαζόμενο "European Space Agency", βρίσκεται από τα ξημερώματα η χώρα μας μετά την επιτυχημένη εκτόξευση του Hellas Sat, του πρώτου ελληνοκυπριακού δορυφόρου. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, λίγα λεπτά μετά τη 1:00 ώρα Ελλάδος. Ο δορυφόρος θα καλύπτει την Ευρώπη, ένα τμήμα της Μέσης Ανατολής, ενώ οι δύο κεραίες του θα μπορούν εκπέμψουν και προς Νότια Αφρική, Αυστραλία και Ασία. Η διάρκεια ζωής του είναι 15 χρόνια και η συμβολή του στη δορυφορική μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι καθοριστική.

    Κάθε αναμεταδότης έχει εύρος ζώνης 36MHz και δίνει τη δυνατότητα παροχής μιας σειράς τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, όπως δορυφορικό Internet, υπηρεσίες διανομής ήχου και εικόνας, ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση. Παράλληλα, επιτρέπει την εφαρμογή της τηλεϊατρικής, της τηλε-εκπαίδευσης και της τηλε-εργασίας, αναβαθμίζει την επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα και συμβάλλει στην ποιοτική και απρόσκοπτη αναμετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο Hellas Sat είναι από τους πλέον σύγχρονους δορυφόρους που υπάρχουν και διαθέτει δύο σταθερές δέσμες με 18 αναμεταδότες για την κάλυψη της Ευρώπης και δύο κινητές με 12 αναμεταδότες για την κάλυψη της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, και της Νοτιοανατολικής-Κεντρικής Ασίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 May 2003 - 9:41:49 UTC