Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι αριστούχοι τελειόφοιτοι θα επιβραβεύονται με χρηματικό ποσό
  • [02] Ντενκτάς: Λύση με σχέδιο καλύτερο από αυτό του Ανάν
  • [03] Χωρίς εξετάσεις σε Α.Ε.Ι-Τ.Ε.Ι οι μαθητές του Μακροχωρίου
  • [04] Θάνατος βρέφους έξι μηνών σε παιδικό σταθμό
  • [05] Ταχύτερο το σύστημα Φιλικού Διακανονισμού στα τροχαία
  • [06] Αποκαλυπτήρια αγάλματος της ''Μάνας'' στη Βουλή
  • [07] Ναρκωτικά στις φυλακές Αλικαρνασού
  • [08] Οι προτεραιότητες της Ε.Ε. για Ιράκ
  • [09] Διευρωπαϊκό Δίκτυο για ασφάλεια τροφίμων
  • [10] Στο Στρασβούργο ο Γιώργος Ιακώβου
  • [11] Προκλητικός ο Μπερλουσκόνι για κυπριακό
  • [12] Κάλυψη μη νοσοκομειακής περίθαλψης σε κράτη-μέλη της ΕΕ
  • [13] Κατάθεση για τη ληστεία της Εθνικής Τραπ. Παγκρατίου
  • [14] Για τη Ριανκούρ ανακρίθηκε ο Κουφοντίνας
  • [15] Νέα πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Τσετσενία
  • [16] Απεργούν οι εργαζόμενοι σε τρένα, μετρό του Παρισιού
  • [17] Γερμανία: Επεσε αισθητά η δημοτικότητα του SPD
  • [18] Ισραήλ: Εντοπισμός πτώματος που ίσως ανήκει σε Βρετανό καμικάζι
  • [19] Πέθανε ο Σαντρουντίν Αγά Χαν
  • [20] Εκπρόσωπος της UNESCO στη Βαγδάτη
  • [21] Επιδημία χολέρας στη Βασόρα, ανακοίνωσε η ΠΟΥ
  • [22] Εννιά παιδιά σκοτώθηκαν στη Βασόρα από έκρηξη οβίδας
  • [23] Βέλγιο: Μήνυση κατά του στρατηγού Φρανκς για εγκλήματα πολέμου
  • [24] 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 19 Μαΐου
  • [25] Βολές Καραμανλή για κακή διαχείριση του Β' ΚΠΣ
  • [26] Ανακαίνιση μονάδων του ''Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης''
  • [27] Θεσ/κη: Επίθεση σε γραφεία συνδέσμου φιλάθλων Αρη
  • [28] Το εισιτήριο της πρόκρισης για τη Δανιηλίδου
  • [29] ''Το Σώμα ως Κείμενο''-Ενα διαφορετικό συνέδριο στο ΑΠΘ
  • [30] ''Ζωντανές Φύσεις'' από τον Roberto Viviani
  • [31] Ποιητική βραδιά για τον Καβάφη στο Αλγέρι
  • [32] Εργα του Κώστα Πανιάρα στις ''Νέες Μορφές''
  • [33] SARS: Ενα παλιό φάρμακο δίνει ελπίδες
  • [34] Αποστολίδης: Μέτρα για προστασία συστημάτων πληροφορικής
  • [35] Ουδέν κακόν αμιγές καλού
  • [36] Το ''Γκέτεμποργκ'' ανοίγει τα πανιά του σε μακρινές θάλασσες

    [01] Οι αριστούχοι τελειόφοιτοι θα επιβραβεύονται με χρηματικό ποσό

    14/5/2003 3:58:00 μμ

    Την επιβράβευση του αριστούχου τελειόφοιτου με τον υψηλότερο βαθμό στις πανελλήνιες εξετάσεις, σε κάθε ένα από τα 1.300 Λύκεια, περίπου, σε όλη την Ελλάδα, δημόσια και ιδιωτικά, πρωινά ή νυχτερινά θα επιβραβεύει κάθε χρόνο η τράπεζα EFG Eurobank Ergasias στο πλαίσιο του νέου της προγράμματος χορηγιών ''Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία'' που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Η επιβράβευση του κάθε αριστούχου θα συνοδεύεται και από το συμβολικό ποσό των 1.000 ευρώ, σε ειδικές τελετές βράβευσης για την πρόοδο και την προσωπική τους επιτυχία. Το πρόγραμμα αφορά περισσότερους από 230.000 μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στη Γ' Λυκείου. Οι τελετές απονομής των βραβείων για το έτος 2003 θα πραγματοποιηθούν σε κάθε περιφέρεια ή νομό, ενώ οι πρώτοι των πρώτων θα βραβευθούν σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθήνα, το Νοέμβριο.

    Πρόοδο σημειώνει η Παιδεία στην Ελλάδα

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου αναφέρθηκε στην μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Παιδεία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

    Το 58% των παιδιών στην Ελλάδα από 18 μέχρι 21 ετών βρίσκεται σε μια Ανώτατη Σχολή, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1993 προσφερόντουσαν στην χώρα μας 52 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ενώ σήμερα φτάνουν τα 280, ταυτόχρονα με την έναρξη κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με άλλες χώρες (με γαλλικά πανεπιστήμια ενώ συζητήσεις γίνονται και με γερμανικά).

    Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο κ. Ευθυμίου, ξεπεράστηκε το ψηφιακό χάσμα που χώριζε τη χώρα μας με τις χώρες της Ε.Ε και οι στόχοι που είχαν τεθεί για τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και την ύπαρξη Η/Υ έχουν επιτευχθεί.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Ergasias Νίκος Νανόπουλος μιλώντας στην εκδήλωση, έκανε ένα σύντομο απολογισμό της πολιτικής χορηγιών της Τράπεζας και ανάδειξε τη συνεχή και συνεπή υποστήριξη που προσφέρει στην Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον ελληνικό αθλητισμό ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο κ. Νανόπουλος είπε ότι ο Όμιλος της Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias, υποστηρίζει την προσπάθεια και προετοιμασία πολλών νέων Ελλήνων αθλητών, καθώς και τις εννέα ομάδες Καλαθοσφαίρισης.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γεώργιος Καλός και Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο καθηγητής-ακαδημαϊκός Κων. Δεσποτόπουλος, ο πρύτανης Γιώργος Βενιέρης, ανώτατα στελέχη των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών και της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias.

    [02] Ντενκτάς: Λύση με σχέδιο καλύτερο από αυτό του Ανάν

    14/5/2003 3:32:00 μμ

    Η τουρκική πλευρά θα εργασθεί προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού με βάση ένα σχέδιο που θα είναι "καλύτερο" από το σχέδιο Ανάν, δήλωσε σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο, συμφωνία και συμβιβασμός με πρωτοβουλία των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο, πρόσθεσε, εάν αυτό δεν επιτευχθεί, δεν θα είναι "το τέλος του κόσμου" και τα δύο μέρη θα ζήσουν πλέον σαν γείτονες. Ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι Ελληνοκύπριοι στοχεύουν τώρα στην "ένωση" με την Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι "το σχέδιο Ανάν συντάχθηκε για το σκοπό αυτό".

    ''Στόχος η έμμεση ένωση με την Ελλάδα''

    Ο ίδιος επανέλαβε εξάλλου ότι με βάση το σχέδιο Αναν, 100.000 Τουρκοκύπριοι θα απομακρυνθούν από τον τόπο τους, όπως ισχυρίστηκε, παρά την θέλησή τους. Εξάλλου, ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι επιδιώκουν και σήμερα τον ίδιο στόχο που είχαν και το 1963 "όταν επιτέθηκαν κατά των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη μετατροπή της νήσου σε ελληνικό νησί''.

    Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών οικονομικού συμποσίου στα κατεχόμενα, ο Ραούφ Ντενκτάς αναφέρθηκε στη δήθεν δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για την "ένωση".

    Όπως είπε, ''κάποιοι Τουρκοκύπριοι δικαιολόγησαν τον Σημίτη ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για ολίσθημα της γλώσσας''.

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι για τους Τουρκοκυπρίους το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Κυπριακό και επέκρινε την ηγεσία για την πολιτική της.

    Υπενθύμισε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, τα παλλαϊκά συλλαλητήρια στα οποία συμμετείχαν 80.000 άτομα από τις 200.000 που απαιτούσαν λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι η λανθασμένη πολιτική της τουρκοκυπριακής ηγεσίας οδήγησε τους Ελληνοκύπριους στην ένταξή τους στην ΕΕ

    Συλλήψεις Ελληνοκυπρίων για ασήμαντες αφορμές

    Εν τω μεταξύ, προκλητική είναι η στάση του κατοχικού καθεστώτος καθώς προβαίνει σε συλλήψεις Ελληνοκυπρίων, για ασήμαντες αφορμές, κυρίως για κατοχή αντικειμένων που παίρνουν από τα κατεχόμενα σπίτια τους.

    Δύο πρόσφυγες από τη Σκυλλούρα, κοντά στη Λευκωσία, οι Νεόφυτος Δημοσθένους, 51 ετών και Θεωρής Χριστοφόρου 75, συνελήφθησαν από ψευδοαστυνομικούς, το απόγευμα της Τρίτης, για κατοχή καμπάνας, που είχαν στο σπίτι τους και την πήραν μαζί τους, με τη συμφωνία του Τουρκοκύπριου κοινοτάρχη.

    Στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου συνελήφθησαν από αστυνομικούς του ψευδοκράτους και τέθηκαν υπό κράτηση.

    Την Τετάρτη, οι δύο Ελληνοκύπριοι αναμένεται να οδηγηθούν, μαζί με τον Τουρκοκύπριο κοινοτάρχη, ενώπιον ψευδοδικαστηρίου.

    Σε άλλο περιστατικό, το βράδυ της Τρίτης, συνελήφθη στο οδόφραγμα του Περγάμου, άλλος Ελληνοκύπριος, με την κατηγορία ότι είχε στην κατοχή του διακοσμητική πέτρα, την οποία αγόρασε από την Κερύνεια.

    Σε τρίτο περιστατικό, το οποίο αναφέρεται σήμερα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, δύο Ελληνοκύπριοι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση από τις κατοχικές αρχές στο Δαυλό δήθεν γιατί ψάρευαν, χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Εξάλλου, σε άλλο περιστατικό το οποίο σημειώθηκε και πάλι την Τρίτη συνελήφθησαν οι Ηρόδοτος Στυλιανού 23 ετών, η σύζυγος του Κατερίνα, 23 ετών, ο 4χρονος γιος τους Αντώνης και ο πεθερός του Ιεζεκιήλ Ιωάννου 60 ετών. Η οικογένεια είχε πάρει από την αυλή του σπιτιού της στο κατεχόμενο Φλαμούδι, σκαλιστές πέτρες από κομμάτια από καμάρα η οποία είχε πέσει.

    Στο οδόφραγμα των Στροβιλιών, συνελήφθησαν από ψευδοαστυνομικούς και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τα μεσάνυχτα, όταν αρχαιολόγος διαπίστωσε ότι οι πέτρες δεν είχαν αρχαιολογική αξία.

    [03] Χωρίς εξετάσεις σε Α.Ε.Ι-Τ.Ε.Ι οι μαθητές του Μακροχωρίου

    14/5/2003 2:43:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Απολυτήριο της Γ' Λυκείου, χωρίς εξετάσεις, θα πάρουν οι συμμαθητές των τραγικών παιδιών από το Μακροχώρι Ημαθίας, που έχασαν τη ζωή τους κατά το αυτοκινητικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι νεαροί μαθητές θα εισαχθούν σε όποια Ανώτατη ή Ανώτερη Εκπαίδευσης επιθυμούν, πλην της σχολής Καλών Τεχνών, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας, την οποία ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή. Ο Πέτρος Ευθυμίου διευκρίνισε ότι δεν θα επηρεαστεί ο αριθμός των εισακτέων, αφού για τα παιδιά αυτά υπάρχει ειδική πρόβλεψη. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ανακοίνωσε, ότι η Βουλή, στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν, θα αναλάβει τα έξοδα δημιουργίας μιας σύγχρονης Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Μακροχώρι.

    [04] Θάνατος βρέφους έξι μηνών σε παιδικό σταθμό

    14/5/2003 2:10:00 μμ

    Τραγωδία εκτυλίχθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης σε ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό με την επωνυμία "Καρέτα-Καρέτα" στην οδό Ξενοφώντος 160 στην Καλλιθέα. Οταν βρεφοκόμος πήγε να ταΐσει αγοράκι έξι μηνών, αβάπτιστο, διαπίστωσε δεν αντιδρούσε και είχε χάσει τις αισθήσεις του. Εντρομη ειδοποίησε την ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού η οποία του έκανε τεχνητές αναπνοές και μαλάξεις, αλλά το παιδάκι δεν αντιδρούσε. Έσπευσε για βοήθεια φαρμακοποιός της περιοχής, η οποία του έκανε και εκείνη τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις, αλλά το παιδάκι και πάλι δεν αντιδρούσε. Ετσι η ιδιοκτήτρια του ιδιωτικού παιδικού σταθμού ειδοποίησε την Αμεση Δράση και το ΕΚΑΒ αναφέροντας το δυσάρεστο περιστατικό. Στην περιοχή έφθασε πρώτα περιπολικό της Αμεσης Δράσης που παρέλαβε το μωρό και το μετέφερε σε παράρτημα του "Παίδων" στη Λεωφόρο Συγγρού 290, όπου οι γιατροί δυστυχώς διαπίστωσαν ότι το παιδάκι είχε εκπνεύσει. Ειδοποιήθηκαν οι τραγικοί γονείς, ενώ θα γίνει νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του.

    [05] Ταχύτερο το σύστημα Φιλικού Διακανονισμού στα τροχαία

    14/5/2003 1:12:00 μμ

    Tαχύτερο διακανονισμό των ζημιών από τροχαία ατυχήματα υπόσχεται η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στους ασφαλισμένους οδηγούς. Από την 1η Ιουνίου η εφαρμογή του Φιλικού Διακανονισμού δεν θα προϋποθέτει τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου από κάθε εμπλεκόμενο σε τροχαίο ατύχημα. Σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσαν προ ημερών οι ασφαλιστικές εταιρείες, ανακοίνωσαν ότι οι ασφαλισμένοι θα καλύπτονται για τις υλικές ζημιές από τη δική τους ασφαλιστική εταιρεία ακόμη και αν δεν έχει συμπληρωθεί το έντυπο της "Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος" από τους δύο εμπλεκόμενους.

    Μελετάται επέκταση του σε τροχαία με σωματικές βλάβες.

    Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ πρόκειται για μια αλλαγή υπέρ των ασφαλισμένων που αποσκοπεί στη διεύρυνση των περιπτώσεων που μπορούν να διακανονισθούν με τη Συμφωνία Αμεσης Πληρωμής.

    Οι εταιρίες που συμμετέχουν στη Συμφωνία είναι πλέον πρόθυμες να αποζημιώνουν όσους πελάτες δεν έχουν υπαιτιότητα σε ατυχήματα ακόμη και αν δεν συμπλήρωσαν το σχετικό έντυπο. Σε αυτή την περίπτωση κάθε ασφαλιστική εταιρεία θα αποζημιώνει μετά από επικοινωνία με την ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου οδηγού.

    Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα κάλυψης των ζημιών από τροχαία ατυχήματα χρησιμοποίησαν πέρυσι 70.000 οδηγοί (αύξηση κατά 50% έναντι 2001) και μέσω αυτού καλύφθηκε το 20% των ζημιών που μπορούσαν να ενταχθούν στο σύστημα.

    Λόγω της επιτυχίας που παρουσιάζει η εφαρμογή του στη χώρα μας (το 20% θεωρείται για την Ευρώπη πολύ υψηλό ποσοστό) οι ασφαλιστές σχεδιάζουν να το επεκτείνουν και για περιπτώσεις τροχαίων με σωματικές βλάβες.

    [06] Αποκαλυπτήρια αγάλματος της ''Μάνας'' στη Βουλή

    Πηγή: ΑΠΕ 14/5/2003 4:38:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης αποκάλυψαν το άγαλμα "Η Μάνα" του Χρήστου Καπράλου, στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου. "Η Βουλή των Ελλήνων εκπληρώνει σήμερα το συμβολικό της χρέος απέναντι στην πιο ιερή μορφή της ανθρώπινης ύπαρξης: τη Μάνα" είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, αιτιολογώντας την απόφαση να στηθεί το σπουδαίο αυτό άγαλμα του Χρήστου Καπράλου, ένα από τα κορυφαία έργα της σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής, στον χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί βουλευτές, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και κοινωνικών φορέων, γυναίκες εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και η πρώτη Ελληνίδα ακαδημαϊκός Γαλάτεια Σαράντη και η ποιήτρια Κική Δημουλά.

    Η Μάνα, το απόλυτο σύμβολο της Αγάπης

    "Η Μάνα, που δεν υπαγορεύει καμιά σκοπιμότητα, είναι το αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας φύσης. Είναι ενστικτώδης και αρχέγονη. Της Αγάπης, που πάσχει, διώκεται, υποφέρει, σταυρώνεται από τα τείχη της Τροίας ως το λόφο του Γολγοθά και από τα ερείπια της Βαγδάτης ως τις γειτονιές της Λευκωσίας", σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ακόμα ότι η ουσιαστική τιμή στη Μάνα που δίνει τη ζωή, είναι να ξανακάνουμε τη ζωή πολύτιμη. "Θα το πετύχουμε, αν σταματήσουμε να κοιτάμε με φρίκη αληθινή, αλλά με παραιτημένη συνείδηση, χωρίς δύναμη αντίστασης τα παιδικά κορμάκια να γίνονται ανθρώπινες λαμπάδες, σύμβολα σταύρωσης χωρίς ανάσταση. Προχθές στο Κόσοβο και τη Βοσνία, χθες στο Αφγανιστάν, σήμερα στο Ιράκ και την Παλαιστίνη και αύριο ποιος ξέρει που αλλού. . .".

    [07] Ναρκωτικά στις φυλακές Αλικαρνασού

    14/5/2003 2:34:00 μμ

    Μεγάλη ποσότητα ηρωίνης, η οποία πιθανότατα είχε ως προορισμό τους κρατούμενους των φυλακών Αλικαρνασσού, έπεσε στα χέρια των σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι την παρέδωσαν στην Δίωξη Ναρκωτικών. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι βρήκαν συσκευασμένη σε 10 δόσεις ηρωίνη βάρους 36 γραμμαρίων! Η ηρωίνη ήταν κρυμμένη στο μεγάλο προαύλιο των φυλακών, ανάμεσα στο πάρκινγκ και στο Διοικητήριο. Το τμήμα δίωξης εκτιμά ότι την ηρωίνη άφησε εκεί είτε κάποιος επισκέπτης, είτε κάποιος κρατούμενος, προφανώς γιατί φοβήθηκε ή γιατί ήθελε να την βάλει τμηματικά μέσα στις φυλακές. Πάντως, και στο παρελθόν έχουν βρεθεί και κατασχεθεί ναρκωτικά που προοριζόταν για κρατούμενους στις φυλακές της Αλικαρνασσού.

    [08] Οι προτεραιότητες της Ε.Ε. για Ιράκ

    14/5/2003 6:44:00 μμ

    Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο καθορισμός του ρόλου του ΟΗΕ στην μεταπολεμική περίοδο του Ιράκ αλλά και η διαμόρφωση και η ενίσχυση μίας κοινής εξωτερικής πολιτικής είναι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, οι προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η Ε.Ε. αναφορικά με το Ιράκ. Χαρακτήρισε επίσης θετικό βήμα το διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ενός ειδικού εκπροσώπου του για το Ιράκ.

    Γιαννίτσης: Η Ευρώπη μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή

    Με αφορμή την κρίση στο Ιράκ, ο υπουργός επιβεβαίωσε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την ανάγκη ύπαρξης μίας κοινής εξωτερικής πολιτικής στην Ε.Ε.

    "Η ΚΕΠΑΑ είπε, θα γίνει πραγματικότητα όταν όλοι κατανοήσουμε ότι θα πρέπει να αναζητούμε τα στοιχεία που καθορίζουν τους κοινούς παρονομαστές και όχι τις διαφορές μας" .

    Κληθείς να απαντήσει στο αν έχουν αμβλυνθεί οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε..Ε είπε ότι υπάρχει πλέον μία εποικοδομητική διάθεση να βρεθούν τα στοιχεία όπου υπάρχει συμφωνία και όχι διαφωνία.

    "Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές και ασάφεια για την κατάσταση στο Ιράκ, πιστεύω όμως ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να λειτουργήσει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και να ισχυροποιήσει τις θέσεις της ως παίκτης στη διεθνή σκηνή.'' δήλωσε.

    Σχετικά με το θέμα αφοπλισμού του Ιράκ, είπε ότι θα πρέπει να διευθετηθεί οριστικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να συνδεθεί με την υιοθέτηση σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο μιας συνολικής πολιτικής για τη μη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Περί ανθρωπιστικής βοήθειας

    Αναφορικά με το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Τάσος Γιαννίτσης, τόνισε ότι το θέμα είναι υπερεπείγον.

    Εξίσου άμεσης προτεραιότητας, είπε είναι και η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της τάξης και ασφάλειας στο Ιράκ.

    Στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη συγκεντρωθεί σημαντικά ποσά ύψους 1,7 δισ. δολαρίων.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εξασφαλίσει κονδύλι ύψους 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 33 εκατ. έχουν ήδη διοχετευθεί στην περιοχή.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ιδιαίτερη σημασία έχει η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση στη χώρα, αλλά και η ανεξαρτησία και αμεροληψία όλων των μερών.

    Ααναφέρθηκε επίσης και στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Ηνωμένα Έθνη στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ και τόνισε ότι "άμεσος στόχος θα πρέπει να είναι η ανεύρεση των ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας εκθεμάτων που εξαφανίσθηκαν από τις λεηλασίες".

    [09] Διευρωπαϊκό Δίκτυο για ασφάλεια τροφίμων

    14/5/2003 6:21:00 μμ

    Τη δημιουργία Διευρωπαϊκού Δικτύου που θα ασχολείται με την πρόληψη της εμφάνισης νέων διατροφικών κινδύνων και κρίσεων αλλά, και στην περίπτωση της εμφάνισής τους, με τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής ετοιμότητας, ταχύτητας και αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπισή τους, αποφάσισαν τα μέλη του Eπιστημονικού Συμβουλευτικού Σώματος της Eυρωπαϊκής Aρχής Aσφάλειας Tροφίμων (EFSA) που συνεδρίασαν την Τετάρτη, στην Aθήνα.

    Επιταχύνονται οι διαδικασίες οργάνωσης των εθνικών φορέων

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 25 εθνικοί εκπρόσωποι από τα αντίστοιχα κράτη - μέλη της E.E και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις κατάλληλες διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ των αρμοδίων φορέων. Ολοι συμφώνησαν στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών οργάνωσης των σχετικών εθνικών φορέων και του αντίστοιχου Διευρωπαϊκου Δικτύου.

    Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των κινδύνων από τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ή γενετικά τροποποιημένων συστατικών σε τρόφιμα και ζωοτροφές, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει αυτή να βασιστεί σε νέα, αναλυτικά επιστημονικά εργαλεία και κυρίως σε μακροχρόνιες μελέτες πειραματικού χαρακτήρα σχετικά με την τοξικότητα, τις μη αναμενόμενες συνέπειες κλπ.

    Στο μεταξύ, στο περιθώριο της δεύτερης τακτικής συνεδρίασης του Eπιστημονικού Συμβουλευτικού Σώματος, η πρόεδρος του Eνιαίου Φορέα Eλέγχου Tροφίμων Xριστίνα Παπανικολάου γνωστοποίησε ότι στα μέσα Iουνίου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς ελέγχου, προκειμένου να ενημερωθούν για το νέο μηχανισμό ελέγχων που θα καθιερωθεί ενόψει των Ολυμπιακών Aγώνων, ο οποίος ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ακόμα και εθελοντές.

    [10] Στο Στρασβούργο ο Γιώργος Ιακώβου

    14/5/2003 3:10:00 μμ

    Προσπάθεια να αναχαιτίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις για παράκαμψη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με το θέμα των περιουσιών στην Κύπρο θα καταβάλει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά τις επαφές που θα έχει στο Στρασβούργο. Ο κ. Ιακώβου μετέβη την Τετάρτη, στο Στρασβούργο προκειμένου να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η Κύπρος εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρ. Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως ''οι Τούρκοι έχουν πραγματικά μια πολύ μεγάλη δραστηριότητα στο χώρο. Εχουν αποστείλει μια πολυμελή ομάδα ειδικών, οι οποίοι είχαν επαφές και με το Δικαστήριο, αλλά και με τη Γραμματεία σχετικά με την απόφαση για την Τιτίνα Λοϊζίδου και έχουν κάνει και διάφορες υποτιθέμενες συμβιβαστικές προτάσεις''.

    Επίσης, τόνισε, ότι η ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι θα ιδρύσει και ''ειδικό δικαστήριο'' για το θέμα περιουσιακών διαφορών ''δεν είναι άσχετη, γι' αυτό θα αφιερώσω ένα σημαντικό μέρος του χρόνου μου, για να διαπιστώσω την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί''.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, ''το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σημαντικό για μας γιατί είναι θεματοφύλακας της σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι και η έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων''.

    Η κυπριακή κυβέρνηση διατηρεί τη σταθερή θέση ότι η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας αποτελεί δεδικασμένο και ότι πρέπει αυτό να γίνει απόλυτα σεβαστό και καμιά μεθόδευση που θα παρεκκλίνει από την πιστή και πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Ε.Δ.Α.Δ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ερωτηθείς εάν έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την εκδήλωση κάποιας πρωτοβουλίας ή ενδιαφέροντος από πλευράς της Ε.Ε, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα επαφών που έχει σχεδιαστεί και του οποίου η πρώτη φάση θα συμπληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, προκειμένου να διαπιστωθούν οι προθέσεις και των χωρών εκείνων οι οποίες έχουν επιδείξει κατά παράδοση ένα υψηλού επιπέδου ενδιαφέρον, αλλά και οι προθέσεις του Γ.Γ του ΟΗΕ.

    [11] Προκλητικός ο Μπερλουσκόνι για κυπριακό

    14/5/2003 2:25:00 μμ

    "Εσφαλμένη" θεωρεί την "κυπριακή πολιτική της Ε.Ε. καθώς και το Σχέδιο Ανάν", ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τις εκτιμήσεις αυτες εκμυστηρεύθηκε σε τέσσερις εκπροσώπους της TUSIAD (Ενωσης Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών), με τους οποίους συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά το δείπνο, που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν, στο ανάκτορο Ciragan. "Η αποδοχή της διχασμένης Κύπρου στους κόλπους της Ε.Ε. δεν ήταν ορθή ενέργεια. Εγώ ήμουν αντίθετος, αλλά παρόλα αυτά η "Νότια Κύπρος" έγινε μέλος της Ένωσης", φέρεται να είπε ο Ιταλός Πρωθυπουργός. Η εφημερίδα "Χουριέτ" αναφέρει ότι ο κ. Μπερλουσκόνι φέρεται να είπε ακόμα στους συνομιλητές του ότι "θα φροντίσω για την πραγματοποίηση συνάντησης των κ.κ. Ερντογάν και Σημίτη, με σκοπό την επίλυση αυτής της υπόθεσης".

    Τέλος, ο Μπερλουσκόνι φέρεται να θεωρεί ότι "ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε".

    "Εάν η Τουρκία εκπληρώσει τα κριτήρια, θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις στα τέλη του 2004. Με βάση τα οικονομικά κριτήρια η κατάστασή σας είναι καλύτερη από την κατάσταση ορισμένων νέων μελών", φέρεται να είπε στους συνομιλητές του ο Ιταλός Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει θετικά βήματα προς τον εκδημοκρατισμό, θα μπορούσε να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. μαζί με την Ρουμανία και την Βουλγαρία, το 2007".

    [12] Κάλυψη μη νοσοκομειακής περίθαλψης σε κράτη-μέλη της ΕΕ

    14/5/2003 12:27:00 μμ

    Ένας ασφαλισμένος κράτους-μέλους της ΕΕ που έχει ανάγκη ιατρικής, μη νοσοκομειακής περίθαλψης, ενώ βρίσκεται σε κράτος-μέλος της ΕΕ άλλο από αυτό στο οποίο είναι ασφαλισμένος, δικαιούται κάλυψης των σχετικών δαπανών, χωρίς να απαιτείται η, εκ των προτέρω, λήψη άδειας από το Ταμείο του. Την απόφαση αυτή εξέδωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αφορμή την άρνηση ενός ασφαλιστικού οργανισμού της Ολλανδίας να καλύψει τα έξοδα περίθαλψης δύο ασφαλισμένων που χωρίς να έχουν προηγουμένως λάβει την προβλεπόμενη από την ολλανδική νομοθεσία άδεια υπέστησαν, στο εξωτερικό, ιατρικές επεμβάσεις οι οποίες έγιναν εν μέρει σε νοσοκομείο και εν μέρει εκτός νοσοκομείου.

    Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών

    Και στις δύο περιπτώσεις, το ολλανδικό ταμείο απέρριψε την κάλυψη των σχετικών δαπανών, ισχυριζόμενο ότι η αναγκαία και ενδεδειγμένη ιατρική περίθαλψη μπορούσε να χορηγηθεί στην Ολλανδία ικανοποιητικά και εντός εύλογης προθεσμίας, από τους συμβεβλημένους με το ολλανδικό ταμείο ιατρούς.

    Η υπόθεση έφθασε σε ολλανδικό Δικαστήριο το οποίο με τη σειρά του ρώτησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά πόσο συνάδει η σχετική ολλανδική νομοθετική ρύθμιση με την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών που διασφαλίζει η Συνθήκη της ΕΕ.

    Με την απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η ολλανδική νομοθετική ρύθμιση περί της λήψης εκ των προτέρω αδείας από το ταμείο για την κάλυψη των δαπανών που έγιναν στο εξωτερικό είναι, στην περίπτωση της μη νοσοκομειακής περίθαλψης, αντίθετη προς το κοινοτικό Δίκαιο.

    Και αυτό διότι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η εθνική νομοθεσία ενός κράτους μέλους της ΕΕ μπορεί να αποθαρρύνει, ή και να εμποδίζει τους ασφαλισμένους ενός συστήματος κοινωνικής ασφαλίσεως να απευθύνονται σε εγκατεστημένους σε άλλα κράτη-μέλη από το κράτος ασφαλίσεως φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών, μόνο υπό μια προϋπόθεση: της ύπαρξης κινδύνου σοβαρού πλήγματος στη χρηματοοικονομική ισορροπία του εθνικού συστήματος ασφαλίσεως μίας χώρας, λαμβανομένου υπόψιν ότι στόχος του κάθε εθνικού συστήματος ασφαλίσεως είναι η διατήρηση της ισόρροπης και προσιτής σε όλους παροχής ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών.

    Με βάση τα ανωτέρω, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι είναι θεμιτή και συμβατή προς την κοινοτική νομοθεσία η αποθάρρυνση των ασφαλισμένων να αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη στο εξωτερικό, εκτός και εάν αυτή είναι ιατρικώς αναγκαία οπότε δίδεται η σχετική άδεια, παράλληλα όμως θεωρεί ότι η πρακτική αυτή δεν ενδείκνυται σε περίπτωση μη νοσοκομειακής περιθάλψεως.

    Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμά ότι για τη μη νοσοκομειακή θεραπευτική αγωγή η κατάργηση της απαιτήσεως περί προηγούμενης αδείας, που ισχύει στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες, δεν θα προκαλούσε σημαντικές μετακινήσεις ασθενών προς την αλλοδαπή και συνεπώς δεν τίθεται θέμα απειλής της χρηματοοικονομικής ισορροπίας του ολλανδικού συστήματος κοινωνικής ασφαλίσεως.

    Συνεπώς, καταλήγει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών απαγορεύει εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως η ολλανδική, που απαιτεί προηγούμενη άδεια ακόμη και σε περίπτωση μη νοσοκομειακής περίθαλψης.

    [13] Κατάθεση για τη ληστεία της Εθνικής Τραπ. Παγκρατίου

    14/5/2003 3:40:00 μμ

    Με την κατάθεση της κας Μαρίας Πόλκα, ιδιοκτήτριας καταστήματος απέναντι από την Εθνική Τράπεζα Παγκρατίου που τον Δεκέμβριο του 1998 έγινε ληστεία ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι οι δράστες της ληστείας ήταν τέσσερις, αλλά όπως είπε δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανέναν από τους κατηγορούμενους.

    Την Πέμπτη καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση Τσάντες

    Νωρίτερα η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου κα Γιάννα Κούρτοβικ χαρακτήρισε ανεξιχνίαστη τη ληστεία στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω που όπως είπε ''φορτώθηκε'' στην 17Ν.

    Στο δικαστήριο θα καταθέσουν την Πέμπτη, μάρτυρες που δεν είχαν προσέλθει όταν εξετάστηκε η υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού Τζορτζ Τσάντες, αλλά και για υποθέσεις εκρήξεων, ενώ την Παρασκευή δεν θα συνεδριάσει αφού ο Δικηγορικός Συλλογος Αθηνών έχει κηρύξει 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους.

    [14] Για τη Ριανκούρ ανακρίθηκε ο Κουφοντίνας

    14/5/2003 1:54:00 μμ

    Κατάθεση από το Δημήτρη Κουφοντίνα έλαβε νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, ο οποίος είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον κατηγορούμενο και μετέβη στις φυλακές στις 8 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζερβομπεάκος υπέβαλε ερωτήσεις στο Δημήτρη Κουφοντίνα σχετικά με την υπόθεση της Λουΐζης Ριανκούρ. Ο Κουφοντίνας φέρεται να αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο για την υπόθεση και παρέπεμψε το δικαστικό λειτουργό στην προκήρυξη, που είχε βγάλει η οργάνωση μετά το λεγόμενο ''Φιάσκο της Ριανκούρ''.

    [15] Νέα πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Τσετσενία

    14/5/2003 7:06:00 μμ

    Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 150 τραυματίστηκαν από τη νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην ανατολική Τσετσενία. Ο Τσετσένος υπουργός αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Ρουσλάν Αντάγεφ σημείωσε ότι 50 από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση. Η επίθεση σημειώθηκε από μια γυναίκα καμικάζι στο χωριό Ιλισχάν Γιούρτ, στην περιοχή του Βέντενο (νοτιανατολική Τσετσενία), την ώρα που γινόταν μια θρησκευτική γιορτή.

    Στόχος ο επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης της Τσετσενίας

    Η γυναίκα καμικάζι είχε ως στόχο τον επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στο επίσημο βήμα, παρακολουθώντας την θρησκευτική εορτή.

    Ο Καντίροφ θεωρείται προδότης από τους αυτονομιστές και έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών επιθέσεων, χωρίς να έχει πληγεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί, σκοτώθηκαν τέσσερις από τους σωματοφύλακές του.

    Η γυναίκα καμικάζι είχε ζωστεί με εκρηκτικά που ισοδυναμούσαν με 400 γραμμάρια TNT, σημείωσε ο εισαγγελέας της Τσετσενίας Βλαντιμίρ Κραβτσένκο.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στο μέσον πολλών χιλιάδων ανθρώπων που παρακολουθούσαν την εορτή με αφορμή την επέτειο από τη γέννηση του προφήτη.

    Η σημερινή τρομοκρατική ενέργεια πραγματοποιήθηκε μόλις δύο ημέρες μετά την άλλη επίθεση με φορτηγό φορτωμένο με εκρηκτικά στη Ζναμένσκογε, στη βορειοδυτική Τσετσενία.

    Βοήθεια από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

    Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποστέλλει ιατρικές ομάδες στην Ζναμένσκογε, στη βορειοδυτική Τσετσενία, όπου σημειώθηκε η επίθεση της Δευτέρας, η οποία προκάλεσε το θάνατο 59 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών, εκ των οποίων δεκάδες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

    Η MSF, που είχε αναστείλει όλες τις επιχειρήσεις της στην Τσετσενία μετά την απαγωγή του επικεφαλής της αποστολής της Αρζάν Ερκέλ τον περασμένο Αύγουστο, έχει ήδη αποστείλει στην Ζναμένσκογε έναν γιατρό και δύο χειρουργούς για να μεταφέρουν υλικό και να προσφέρουν ιατρική βοήθεια στους τραυματίες.

    [16] Απεργούν οι εργαζόμενοι σε τρένα, μετρό του Παρισιού

    14/5/2003 4:19:00 μμ

    Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η απεργία στα τρένα και το μετρό του Παρισιού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονα προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών. Τα συνδικάτα των εργαζομένων διαμαρτύρονται για σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό καθεστώς. Σύμφωνα με το συνδικάτο RATP, μόνον ένας στους δέκα συρμούς κινήθηκε στις περισσότερες γραμμές του μετρό, ενώ ο περιφερειακός σιδηρόδρομος, με τον οποίο διακινούνται πολλοί κάτοικοι από τα προάστια προς το κέντρο του Παρισιού, διέκοψε τα δρομολόγιά του εντελώς σε ορισμένες γραμμές. Πολλοί από τους επιβάτες δεν γνώριζαν ότι θα συνεχιστεί η απεργία και δεν είχαν εναλλακτικούς τρόπους να μεταβούν στις εργασίες τους. Τα τρένα μεγάλης ταχύτητας και τα συμβατικά επαναλαμβάνουν σταδιακά τα δρομολόγιά τους προς τις επαρχιακές πόλεις. Ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Φρανσουά Φιγιόν προειδοποίησε τα συνδικάτα να μην αναμένουν μεγάλες παραχωρήσεις στη συνάντηση που θα έχουν το βράδυ της Τετάρτης, για να συζητηθούν τροποποιήσεις στις κυβερνητικές προτάσεις.

    [17] Γερμανία: Επεσε αισθητά η δημοτικότητα του SPD

    14/5/2003 6:40:00 μμ

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο δημοτικότητάς του από το 1995, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού ''Στερν'', το οποίο κυκλοφορεί την Πέμπτη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που έγινε το διάστημα 5 ως 9 Μαΐου από το Ινστιτούτο "Forsa" σε δείγμα 2.508 ατόμων, μόνο το 26% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν το SPD αν οι εκλογές διεξάγονταν την Κυριακή.

    Εχει ανέβει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών

    Αυτή η άσχημη επίδοση του κόμματος οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου, στις εσωτερικές διαμάχες στον κυβερνητικό συνασπισμό σχετικά με τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και με την αντιπαράθεση κυβέρνησης-συνδικάτων για το θέμα αυτό. Το πρόγραμμα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που ονομάζεται "Ατζέντα 2010" προβλέπει την αναδιάρθρωση του κράτους Πρόνοιας και την αντιμετώπιση της ανεργίας και των ελλειμματων στον προϋπολογισμό.

    Το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε πως κατανοεί την αντίθεση των συνδικάτων στο κοινωνικό πρόγραμμα του Σρέντερ, ενώ το 39% έχει την αντίθετη γνώμη.

    Τέλος, από τη δημοσκόπηση προκύπτει πως οι Χριστιανοδημοκράτες αυξάνουν τη δύναμή τους, συγκεντρώνοντας το 49% της πρόθεσης ψήφου των Γερμανών, ποσοστό 11,5% μεγαλύτερο από αυτό που είχαν πάρει στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    [18] Ισραήλ: Εντοπισμός πτώματος που ίσως ανήκει σε Βρετανό καμικάζι

    14/5/2003 2:07:00 μμ

    Το πτώμα ενός πνιγμένου άνδρα, που ίσως ανήκει στο Βρετανό καμικάζι που ενέχεται σε επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ, βρέθηκε στ΄ ανοικτά του Τελ-Αβίβ και η νεκροψία του θα γίνει σήμερα, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία. "Βρήκαμε πριν από δύο ημέρες στη θάλασσα ένα πτώμα σε πολύ κακή κατάσταση. Μέχρι στιγμής οι ιατροδικαστές έχουν αποφανθεί ότι πρόκειται για άνδρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκιλ Κλέιμαν.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η νεκροψία που αναμένεται να γίνει σήμερα θα επιτρέψει να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον Ομαρ Χαν Σαρίφ, ένα βρετανό ισλαμιστή και συνεργάτη του Ασιφ Μοχάμεντ Χάνιφ, δράστη της φονικής επίθεσης στις 30 Απριλίου στην καφετέρια Mike's Place'' του Τελ-Αβίβ.

    Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας καταζητούν τον Ομάρ Χαν Σαρίφ, αφότου διέφυγε από τον τόπο της επίθεσης αφήνοντας εκεί μια ζώνη γεμάτη εκρηκτικά. Ο Ασιφ Μοχάμεντ Χάνιφ, επίσης βρετανικής εθνικότητας, πυροδότησε τα εκρηκτικά, που έφερε πάνω του συμπαρασύροντας στο θάνατο δύο Ισραηλινούς και μια Γαλλίδα.

    [19] Πέθανε ο Σαντρουντίν Αγά Χαν

    14/5/2003 2:06:00 μμ

    Ο πρίγκιπας Σαντρουντίν Αγά Χαν, θείος του Καρίμ Αγά Χαν πνευματικού ηγέτη των Μουσουλμάνων Ισμαηλιτών, πέθανε τη Δευτέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 70 ετών μετά από μακρόχρονη ασθένεια. Ο Σαντρουντίν Αγά Χαν, ο οποίος είχε εργαστεί για πολλά χρόνια σε ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ και από το 1965 ως το 1977 είχε διατελέσει Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος Μπελρίβ, στη Γενεύη, απεβίωσε στο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

    [20] Εκπρόσωπος της UNESCO στη Βαγδάτη

    14/5/2003 7:32:00 μμ

    Εφθασε την Τετάρτη, στη Βαγδάτη ένας από τους ειδικούς επικεφαλής της UNESCO για να μετάσχει στην ομάδα που εκτιμά τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά από τις κλοπές και καταστροφές που ακολούθησαν μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Πρόκειται για τον Μουνίρ Μπουχενάκι, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO που θα μετάσχει στην ομάδα των ειδικών που βρίσκονται στη Βαγδάτη, υπό τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μακγκρέγκορ.

    "Πιστεύω ότι ορισμένα κομμάτια ανήκουν ήδη σε συλλέκτες που τα απέκτησαν πριν από τον πόλεμο", τόνισε η εκπρόσωπος της UNESCO Σαλάμ Ράντι, κάνοντας αναφορά στα πολλά κλεμμένα κομμάτια από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης, εκτιμώντας παράλληλα ότι "ορισμένα από τα πλέον πολύτιμα κομμάτια του Ιράκ δεν πρόκειται να επαναπατριστούν ποτέ".

    Σημειώνεται ότι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης φιλοξενούνταν ορισμένα από τα πλέον σημαντικά σε ολόκληρο τον κόσμο κομμάτια της ιστορίας της αρχαίας Μεσοποταμίας, κομμάτια από τον πολιτισμό των Σουμερίων της Βαβυλώνας και της Ασσυρίας.

    "Δεν γνωρίζουμε πόσα πράγματα εκλάπησαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο που σήμερα αριθμεί 501 πολύτιμα κομμάτια'', κατέληξε η εκπρόσωπος της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    [21] Επιδημία χολέρας στη Βασόρα, ανακοίνωσε η ΠΟΥ

    14/5/2003 6:01:00 μμ

    Επιδημία χολέρας πλήττει την περιοχή της Βασόρας στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε την Τετάρτη, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). ''Μπορούμε να μιλάμε για επιδημία χολέρας, όμως δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα. Υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά φάρμακα'', δήλωσε η επιδημιολόγος της ΠΟΥ Μάρτα Βαλενσιάνο.

    Την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση είχε εκφράσει φόβους για μια επιδημία χολέρας στην περιοχή, όταν σε δύο ιρακινά νοσοκομεία διαγνώστηκαν 18 κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες, κυρίως σε παιδιά.

    Το εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Κουβέιτ επιβεβαίωσε τα κρούσματα χολέρας σε δείγματα που του έστειλε η ΠΟΥ από τη Βασόρα.

    Η Βαλενσιάνο επεσήμανε πως τα αποτελέσματα των αναλύσεων του κουβεϊτιανού εργαστηρίου βοηθούν στο να καθοριστούν τα κατάλληλα αντιβιοτικά που θα χορηγηθούν στους ασθενείς.

    [22] Εννιά παιδιά σκοτώθηκαν στη Βασόρα από έκρηξη οβίδας

    14/5/2003 5:11:00 μμ

    Εννιά παιδιά σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν όταν εξεράγη στα χέρια τους μια οβίδα που περιεργάζονταν στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε την Τετάρτη, εκπρόσωπος του ΟΗΕ. ''Ενημερωθήκαμε πως εννιά παιδιά σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν τη Δευτέρα στην επαρχία Μισάν όταν περιεργάζονταν έναν εκρηκτικό μηχανισμό'', δήλωσε ο Ντέιβιντ Ουίμχερστ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Βασόρα. ''Αυτή η τραγωδία δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος από τα εκρηκτικά που βρίσκονται σε όλο το Ιράκ'' μετά τις αμερικανο-βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος. Από την πλευρά της η Κάθριν Ιρβιν, εκπρόσωπος της UNICEF, διευκρίνισε ότι η οβίδα που εξερράγη ήταν ιρακινή.

    [23] Βέλγιο: Μήνυση κατά του στρατηγού Φρανκς για εγκλήματα πολέμου

    14/5/2003 1:44:00 μμ

    Τόμι Φρανκς

    Μήνυση για εγκλήματα πολέμου κατά του Αμερικανού στρατηγού Τόμι Φρανκς, διοικητή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στον πόλεμο κατά του Ιράκ, κατατέθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ο Βέλγος δικηγόρος των εναγόντων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Ιρακινοί. Ο δικηγόρος Γιαν Φέρμον κατέθεσε τη μήνυση στη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία στις Βρυξέλλες, με βάση τον αμφιλεγόμενο βελγικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει στα βελγικά δικαστήρια να δικάζουν αλλοδαπούς για εγκλήματα πολέμου. Ο Γιαν Φέρμον δήλωσε ότι εκπροσωπεί 19 ενάγοντες, 17 Ιρακινούς και δυο Ιορδανούς, τη χήρα και τον πατέρα του Ιορδανού ανταποκριτή του δορυφορικού δικτύου του Κατάρ "Αλ-Τζαζίρα", Τάρεκ Αγιούμπ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 8 Απριλίου στη διάρκεια αμερικανικού βομβαρδισμού.

    ''Υπεύθυνος για τις ενέργειες των στρατιωτών του''

    ''Ως διοικητής, ο στρατηγός Φρανκς είναι υπεύθυνος για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι στρατιώτες του. Για παράδειγμα, η χρήση βομβών διασποράς κατά των κατοικημένων περιοχών συνιστά έγκλημα πολέμου'', τόνισε ο Φέρμον. ''Υπάρχει πολύ υλικό που δείχνει ότι οι Αμερικανοί πήγαν στη Βαγδάτη και κατά τις δυο πρώτες ημέρες πυροβολούσαν ο,τιδήποτε κινείτο: γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους'', πρόσθεσε ο Φέρμον.

    Η διαδικασία αφορά επίσης έναν ανώτερο αξιωματικό του Σώματος των Πεζοναυτών, τον αντισυνταγματάρχη Μπράιαν ΜακΚόι. Σύμφωνα με τον Φέρμον, υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο αντισυνταγματάρχης ΜακΚόι υποστήριξε ότι τα ασθενοφόρα αποτελούν ''νόμιμους στόχους'' γιατί μπορεί να κρύβουν ενόπλους.

    Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος επισκέπτεται από την Τρίτη την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε ότι η κατάθεση μιας τέτοιας μήνυσης θα έχει ''πολύ σοβαρές συνέπειες'' στις σχέσεις μεταξύ Βελγίου και ΗΠΑ.

    [24] 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 19 Μαΐου

    14/5/2003 6:27:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη γενική πανελλαδική απεργία στο δημόσιο για τις 19 Μαΐου, εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ενός νέου μισθολογίου που θα ικανοποιεί τα αιτήματα των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων, Σπύρος Παπασπύρος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που έγινε την Τετάρτη, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ικανοποιητική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με κακοπληρωμένους δημόσιους υπάλληλους. Στην Αθήνα κατά την διάρκεια της απεργίας η ΑΔΕΔΥ θα οργανώσει συλλαλητήριο προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    Παπασπύρος: ''Τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση η επόμενη συνάντηση''

    Στις 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές την προηγούμενη Πέμπτη.

    Ο κ. Παπασπύρος χαρακτήρισε την επόμενη συνάντηση ως τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν προκύψει συμφωνία, η ΑΔΕΔΥ δεν θα δεχθεί άλλη παράταση των διαπραγματεύσεων και θα εξαγγείλει απεργιακό πλαίσιο κλιμάκωσης.

    Τα εκκρεμή θέματα που μένουν για τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας είναι:

    Κάλυψη των μισθολογικών απωλειών για το 2002 και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς για το 2003. Νέο μισθολόγιο που θα ενσωματώνει τα γενικά επιδόματα στους βασικούς μισθούς. Συμφωνία για τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος. Θεσμοθέτηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και στο δημόσιο σε εργασίες που έχουν συμφωνηθεί (νοσοκομεία, καθαριότητα ΟΤΑ, εργασίες σε ναυστάθμους κλπ).

    [25] Βολές Καραμανλή για κακή διαχείριση του Β' ΚΠΣ

    14/5/2003 2:40:00 μμ

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής προσερχόμενος στο Μέγαρο Μουσικής για την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει ο κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ζήτησε από τα 520 δισ. που δικαιούταν για την αποπληρωμή από το Β' ΚΠΣ, μόνο τα 360 δισ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, είπε ο κ. Καραμανλής, να χάνει η χώρα 160 δισ. μαζί με επιπλέον 20 δισ., λόγω του Κτηματολογίου. Είναι τεράστια ποσά επισήμανε ο κ. Καραμανλής που χάνονται λόγω της ανικανότητας και ανεπάρκειας της κυβέρνησης. Πρόκειται, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, για μείζον πολιτικό θέμα που αφορά τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του και σημείωσε ''κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών''. Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι πριν από τρεις μήνες σε ερώτησή του στη Βουλή ο κ. Σημίτης είχε αναφέρει ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε δραχμή και σημείωσε πως αποδείχθηκε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε και να φοβηθούμε, στο 1% τα κονδύλια που δεν έπρεπε να ζητήσουμε από την κοινότητα απάντησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Απάντηση Πρωτόπαπα

    Ειδικότερα ο κ . Πρωτόπαπας διευκρίνισε πως οι δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης "αναφέρονταν στην αποπληρωμή του Β' ΚΠΣ, καθώς διανύουμε την φάση κλεισίματος του πακέτου, με άλλα λόγια του απολογισμού".

    ''Στην Ελλάδα κάναμε μόνοι μας αυστηρότατους ελέγχους των έργων που εκτελέστηκαν. Σε κάποια προγράμματα διαπιστώσαμε ότι η εκτέλεση δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Και ζητήσαμε να μην καταβληθούν τα σχετικά κονδύλια. Το ποσοστό απομείωσης ήταν ελάχιστο, συγκεκριμένα το μικρότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επισήμανε πως ''η κυβέρνηση τολμά, έκανε ελέγχους, δεν περίμενε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί στους δικούς της ελέγχους, έκανε μόνη της τον απολογισμό και ανέλαβε την ευθύνη της περαιτέρω διαδικασίας''.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, μέχρι τέλους Απριλίου είχαν ενταχθεί στα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ' ΚΠΣ περισσότερα από 9.000 έργα, είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση στο 55% του ΚΠΣ και είχε ενεργοποιηθεί το 86% των μέτρων των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

    Ο ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών πόρων διαμορφώνεται στο 20% της κοινοτικής συμμετοχής και οι μέχρι στιγμής εισροές φθάνουν τα 4,2 δις ευρώ.

    Απόψε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

    [26] Ανακαίνιση μονάδων του ''Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης''

    14/5/2003 4:50:00 μμ

    Διακόπτεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2003 η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων "Αρίων Αστήρ Παλάς" και "Ναυσικά Αστήρ Παλάς", της εταιρείας "Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης", μέλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να ξεκινήσει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ανακαίνισης των μονάδων αυτών. Επίσης, πρόκειται να γίνει αναδιαμόρφωση των χώρων υποδοχής, δημιουργία μεγαλύτερου συνεδριακού κέντρου χωρητικότητας 1.000 ατόμων, κέντρου θαλασσοθεραπείας κλπ.

    Αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας

    Εξάλλουν από την "Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης" ανακοινώθηκε ότι στις 9 Μαΐου αποχώρησε από την εταιρεία ο διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Παπαγεωργίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας εξέλεξε ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Ηρακλή Χορταριά, Σύμβουλο Διοικήσεως της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε ως νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου τον Χαρίλαο Τζαννετάκη, Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του Εντεταλμένου Συμβούλου.

    [27] Θεσ/κη: Επίθεση σε γραφεία συνδέσμου φιλάθλων Αρη

    14/5/2003 4:04:00 μμ

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε γραφεία συνδέσμων φιλάθλων της ΠΑΕ αρης. Την Τετάρτη επίθεση δέχτηκαν τα γραφεία συνδέσμου φιλάθλων της ομάδας στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, ευτυχώς, ελαφρά ένας περαστικός. Σύμφωνα με την αστυνομία ομάδα περίπου 20 ατόμων που φορούσαν κράνη πέταξαν προς τα γραφεία δύο βόμβες μολότοφ. Η μία εξερράγη στο πεζοδρόμιο της κύριας εισόδου, χωρίς να προκαλέσει ζημιές, ενώ η άλλη ρίχτηκε στο εσωτερικό των γραφείων, χωρίς να εκραγεί. Στη συνέχεια οι άγνωστοι δράστες τραυμάτισαν ελαφρά τον 29χρονο Α.Χ. που την ώρα εκείνη περνούσε μπροστά από τα γραφεία.

    Να σημειωθεί, ότι την Τρίτη άγνωστοι είχαν τοποθετήσει και πάλι γκαζάκια σε γραφεία του συνδέσμου φιλάθλων του Αρη ''Ιερολοχίτες'', στην οδό Μητούδη στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρής έκτασης υλικές ζημίες, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί τουλάχιστον πέντε παρόμοιες επιθέσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη ο ποδοσφαιρικός αγώνας ΠΑΟΚ-Αρη, για τον τελικό κυπέλου Ελλάδας.

    [28] Το εισιτήριο της πρόκρισης για τη Δανιηλίδου

    14/5/2003 12:48:00 μμ

    Ποδαρικό με το δεξί για τη Λένα Δανιηλίδου στο διεθνές τουρνουά 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων Telecom Italia Masters που διεξάγεται στη Ρώμη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, που είναι Νο 14 στην παγκόσμια κατάταξη και Νο-12 στο κυρίως ταμπλό του τουρνουά, στον πρώτο γύρο επικράτησε 6-2, 6-4 της Αμερικανίδας Σαμάνθα Ριβς (Νο 106 στον κόσμο) και πήρε το "εισιτήριο" της πρόκρισης. Στο β' γύρο, η Δανιηλίδου θ' αντιμετωπίσει τη νικήτρια της συνάντησης Μαρί-Γκενέ Μικαελιάν (Ελβετία)-Σβετλάνα Κουζνέτσοβα (Ρωσία), με την πρώτη να είναι Νο 36 στην παγκόσμια κατάταξη και την δεύτερη να βρίσκεται στο Νο 38.

    [29] ''Το Σώμα ως Κείμενο''-Ενα διαφορετικό συνέδριο στο ΑΠΘ

    14/5/2003 5:28:00 μμ

    "Πόθος και το Ολυμπιακό ιδεώδες: αναπαραστάσεις του αρχαίου και αθλητικού σώματος." "Τα δύο σώματα του Προέδρου - Clinton/Lewinsky." "Τα ανατρεπτικά σώματα στην υπερβατική εικονογραφία του Νίκου Τσιφόρου." "Αχ, μ' έφαγες πρέζα": ο πόνος του πρεζάκια στην ρεμπέτικη μουσική και κουλτούρα.". Αυτά και πολλά άλλα θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα: "Το Σώμα ως Κείμενο: Πολιτισμικές, Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις στην Τρίτη Χιλιετία" που θα διεξαχθεί από 14 έως 18 Μαΐου 2003, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Φιλοσοφική Σχολή. Στις εργασίες θα συμμετάσχουν 300 διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί/ερευνητές από τριανταπέντε χώρες, καταθέτοντας τις δικές τους ερμηνείες και αναγνώσεις, με στόχο την προσέγγιση του ανθρώπινου σώματος, μέσα από τον διαπολιτισμικό διάλογο. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

    Καθώς η θεματολογία του αγγίζει τις κοινωνικές και πολιτισμικές παραμέτρους της σύγχρονης πραγματικότητας, το συνέδριο δε θα περιοριστεί σε έναν ενδο-ακαδημαϊκό διάλογο, αλλά φιλοδοξεί να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον ευρύτερο πολιτισμικό και κοινωνικό χώρο. Γι' αυτό, θα πλαισιωθεί από μια σειρά παράλληλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν εικαστικές εκθέσεις, χορευτικά δρώμενα, παράσταση-παρουσίαση πολυμέσων, μουσική εκδήλωση και κινηματογραφικό αφιέρωμα.

    Παράλληλες εκδηλώσεις

    1. Μουσική επένδυση της εναρκτήριας τελετής του συνεδρίου, εμπνευσμένη από το συνθέτη Πάρη Παρασχόπουλο. Πρόκειται για μία πρωτότυπη ορχηστρική εκτέλεση που θα πλαισιώνει μελωδικά τους κύριους θεματικούς άξονες του συνεδρίου.

    2. Παρουσίαση-παράσταση του διακεκριμένου χορογράφου/ακαδημαϊκού Johannes Birringer, που κάνει την πρώτη εμφάνισή του στην Ελλάδα, δημιουργώντας ειδικά για το συνέδριο, ένα πρωτοποριακό δρώμενο που θα προβάλλει το ανθρώπινο σώμα μέσα από την τέχνη, την τεχνολογία και την εικονική πραγματικότητα.

    3. Έκθεση φωτογραφίας του καλλιτέχνη Σπύρου Πώρου, με θέμα "Το Ζωγραφισμένο Σώμα" στο Αλατζά Ιμαρέτ.

    4. Έκθεση φωτογραφίας της Χρύσας Νικολέρη στο Αλατζά Ιμαρέτ.

    5. Έκθεση της εικαστικής εγκατάστασης "DNA/Κώδικες" του Παύλου Βασιλειάδη στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

    6. Δρώμενα/happenings από την ομάδα χορού XSOMA.

    7. Παρουσίαση πολυμέσων από τον Keith Piper (multimedia artist) που θα παρουσιάσει και θα συζητήσει για τη δουλειά του στον κυβερνοχώρο.

    8. Παράλληλες προβολές ταινιών από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

    [30] ''Ζωντανές Φύσεις'' από τον Roberto Viviani

    14/5/2003 4:31:00 μμ

    Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλλιθέας διοργανώνουν την έκθεση ζωγραφικής του Roberto Viviani "Ζωντανές Φύσεις" στη Δημοτική Πινακοθήκη "Σοφία Λασκαρίδου". Ο γνωστός και σημαντικός Ναπολετάνος ζωγράφος έχει συμμετάσχει ενεργητικά στην καλλιτεχνική ζωή της Ιταλίας της τελευταίας πεντηκονταετίας, εκθέτοντας έργα του σε περίπου τριακόσιες ομαδικές και σε πενήντα τέσσερις ατομικές εκθέσεις. Του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις, ενώ έργα του εκτίθενται σε διάφορες γκαλερί της Ιταλίας και του εξωτερικού.

    Στα έργα της συλλογής του "Ζωντανές Φύσεις" διακρίνεται η αγάπη που ο Roberto Viviani προσδίδει στους πίνακές του ζωγραφίζοντας τις μορφές ενός φυτικού κόσμου που μοιάζει πραγματικά να αναπνέει μία αυτόνομη και αισθησιακή ζωή. Η έκθεση τελεί υπό την υποστήριξη της Δημάρχου της Νάπολης, Rosa Russo Iervolino.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Δημοτική Πινακοθήκη "Σοφία Λασκαρίδου" (Λασκαρίδου 120, Καλλιθέα, τηλ. 210 9537314).

    Ωράριο λειτουργίας από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 9.00-14.00 και 18.00-21.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00-14.00.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου.

    [31] Ποιητική βραδιά για τον Καβάφη στο Αλγέρι

    14/5/2003 12:07:00 μμ

    Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στο μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη οργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στις 18 Μαΐου στο Αλγέρι. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Αλγέρι και πραγματοποιείται στο Palais de Culture με αφορμή το Έτος Καβάφη. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας "Καβάφης" του Γ. Σμαραγδή, σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου.

    Εξάλλου το ΕΙΠ σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Ραμπάτ και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού του Μαρόκου παρουσιάζει το σύνολο μουσικής δωματίου Τρίο Σονόρε σε δύο συναυλίες στις 14 και 16 Μαΐου στο Ραμπάτ, στην αίθουσα συναυλιών Μπαχνίνι και στην ελληνική πρεσβεία. Το Τρίο Σονόρε απαρτίζεται από τους Ιφιγένεια Σπηλιωτοπούλου (φλάουτο), Αναστασία Κατοχιανού (βιολοντσέλο), Πάνο Λουμάκη (πιάνο) και Κώστα Τηλιακό (όμποε), σε έργα Μέντελσον, Χάιδν, Χατζιδάκι, Κωνσταντινίδη, Σκαλκώτα κ.α.

    [32] Εργα του Κώστα Πανιάρα στις ''Νέες Μορφές''

    14/5/2003 4:16:00 μμ

    Νέα έργα, το απάνθισμα της πιο πρόσφατης δουλειάς του, εκθέτει ο Κώστας Πανιάρας. Χαρακτηρίζεται από μια παλέτα που κινείται σε κλίμακες αυστηρής μονοχρωμίας ως το πλέον λυρικό παραλήρημα. Οι δύο διαδοχικές εκθέσεις, που πραγματοποίησε στο Λονδίνο και στη Θεσσαλονίκη ο καλλιτέχνης, με τις οποίες αποχαιρέτησε τη χιλιετία που πέρασε, γεφυρώνουν την τωρινή στην γκαλερί "Νέες Μορφές". Μάλιστα, στην αγγλική πρωτεύουσα ο τεχνοκριτικός Eduard Lucie Smith παραλλήλιζε τα τοπία του Έλληνα δημιουργού με εκείνα του Turner. Μόνιμος συνεργάτης στην Ελλάδα με τις "Νέες Μορφές" για σαράντα συναπτά χρόνια από το 1963, ο Κώστας Πανιάρας αναπτύσσει τα νέα έργα του σε δίπτυχα και τρίπτυχα, που φαίνεται ότι αποτελούν απαραίτητη επιφάνεια δράσης της ζωγραφικής του τα τελευταία χρόνια. Η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Μαΐου 2003.

    [33] SARS: Ενα παλιό φάρμακο δίνει ελπίδες

    14/5/2003 7:34:00 μμ

    Σε ένα παλιό, αποτυχημένο για το κρυολόγημα, φάρμακο, στηρίζουν τώρα τις ελπίδες τους οι επιστήμονες για να εμποδίσουν την εξάπλωση του φονικού ιού, σύμφωνα με πληροφορίες έγκυρου ιατρικού περιοδικού. Tην ίδια ώρα, τρόπος ζωής, με πολλές παρενέργειες, έχει γίνει η καραντίνα για χιλιάδες ανθρώπους στη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Στους 587 σε συνολικά 7632 κρούσματα, ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον ιό της Ατυπης Πνευμονίας. Ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί και στις Κάννες, όπου απόψε ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ Ταινιών με πολλούς εκπροσώπους από τις χώρες της Ασίας και της Απω Ανατολής. Στο μεταξύ, πληροφορίες φέρουν τον ιό της Ατυπης Πνευμονίας να έχει χτυπήσει ψυχιατρική κλινική στη Σιγκαπούρη.

    Ομως δεν προβλέπεται να κυκλοφορήσει άμεσα στο εμπόριο

    Γερμανοί επιστήμονες με μελέτη τους η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Science υποστηρίζουν πως τροποποίηση παλιότερου σκευάσματος για το κοινό κρυολόγημα που είχε κριθεί αποτυχημένο, θα νικήσει το SARS.

    Οι ερευνητές, εντόπισαν ένα ένζυμο που παράγει ο ιός και στο οποίο αποδίδεται η αναπαραγωγή και η εξάπλωση του.

    Αν μπλοκαριστεί ο μηχανισμός δράσης του, τότε όπως τονίζει και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Dr Rolf Hilgenfelf από το πανεπιστήμιο του Lubeck θα υπάρξει άμεση πρόοδος προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής θεραπείας.

    " Αν χτυπήσουμε το ένζυμο αυτό που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ιού, τότε χτυπάμε την αχίλλειο πτέρνα του" είπε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει, θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια για να κυκλοφορήσει στο εμπόριο το υπό μελέτη φάρμακο.

    Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής σε συνέντευξη του, την Τετάρτη, δήλωσε σχετικά με την εμφάνιση νέων ιών, ότι σε κάποιον βαθμό αυτό είναι το τίμημα που "πληρώνουμε από την παγκοσμιοποίηση της ιατρικής".

    Έξι νέοι θάνατοι στην Ταϊβάν

    Στην Κίνα, 267 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν δηλωθεί 5.124 κρούσματα.

    Εξίσου άσχημη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν μολυνθεί 1698 και έχουν χάσει τη ζωή τους 227 άτομα.

    Ασχημη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην Ταιβάν.

    Οι Aρχές ανακοίνωσαν το θάνατο ακόμα έξι ατόμων από την επιδημία και την εμφάνιση 18 νέων κρουσμάτων.

    Ένα από τα θύματα που υπέκυψαν ήταν μια 29χρονη νοσοκόμα στο νοσοκομείο Χόπινγκ της Ταϊπέι.

    Πρόκειται για το τρίτο μέλος νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου που υποκύπτει στη θανατηφόρο νόσο.

    Πολλά κρούσματα της SARS έχουν εμφανιστεί σε αυτό το νοσοκομείο, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών Υγείας. Από τα 238 κρούσματα της νόσου, τα 113 συνδέονται με το νοσοκομείο Χόπινγκ και άλλα 20 με το νοσηλευτικό ίδρυμα Τζεν Τσι.

    Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ακόμα και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία, αναγκάστηκε να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις κατά την άφιξη του στο διεθνές αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης.

    Σε αριθμούς η σκληρή αλήθεια

    Ο τελευταίος απολογισμός κρουσμάτων και θανάτων SARS ανά χώρα είναι:

    Κίνα: 5,124 κρούσματα, 267 νεκροί

    Χονγκ Κονγκ: 1,698 κρούσματα, 227 νεκροί

    Ταιβάν: 238 κρούσματα 31 νεκροί

    Σιγκαπούρη: 205 κρούσματα, 28 νεκροί

    Καναδάς: 145 κρούσματα, 23 νεκροί

    Βιετνάμ: 63 κρούσματα, 5 νεκροί

    ΗΠΑ: 64 κρουσματα, 0 νεκροί

    Ταϋλάνδη: 8 κρούσματα, 2 νεκροί

    Μαλαισία: 7 2 κρούσματα 4 νεκροί

    Φιλιππίνες: 10 κρούσματα 2 νεκροί

    Μογγολία:9 κρούσματα 0 νεκροί

    Γερμανία: 9 κρούσματα 0 νεκροι

    Βρετανία: 6 κρούσματα ο νεκροί

    Λοιπές χώρες : 46 κρούσματα, κανένας νεκρός

    Πηγή: Reuters

    Στο Φεστιβάλ των Καννών όλοι με μάσκες

    Στις Κάννες του λαμπερού κινηματογραφικού φεστιβάλ, για την άτυπη πνευμονία επιφυλάσσεται μικρός ρόλος.

    Οι διοργανωτές ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους εκατοντάδες υποψηφίους από την Απω Ανω Ανατολή αγρυπνώντας για ύποπτα κρούσματα και μοιράζοντας φυλλάδια για τα συμπτώματα της ασθένειας.

    Στο μεταξύ, στην Κουάλα Λουμπούρ και όχι στη Γενεύη θα γίνει η Διεθνής Διάσκεψη για το SARS, το διάστημα 17-18 Ιουνίου.

    [34] Αποστολίδης: Μέτρα για προστασία συστημάτων πληροφορικής

    14/5/2003 11:48:00 πμ

    Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την προστασία των κρίσιμων συστημάτων πληροφορικής αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που έχει ως θέμα την "προστασία της κρίσιμης υποδομής της χώρας-εξάρτηση από υπολογιστικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα''. Ο κ Αποστολίδης εξέφρασε φόβους ότι η ΕΕ δεν έχει αναπτύξει ακόμη αυτή την ομπρέλα προστασίας και πρέοτεινε μέτρα για την αντιμετώπιση του "ηλεκτρονικού εγκλήματος".

    Τα μέτρα που πρότεινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του ''ηλεκτρονικού εγκλήματος'' είναι τα εξής:

    Την επιδότηση ερευνητικών προγραμμάτων στο πεδίο των αμυντικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας κοινής ομπρέλας άμυνας και ασφάλειας σε επίπεδο των 25.

    Το θέμα θα τεθεί τον Ιούνιο στο πλαίσιο της συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Τη χρήση δορυφορικών συστημάτων και Την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού που χειρίζεται τα ''έξυπνα όπλα''.

    Σε εθνικό επίπεδο πρότεινε:

    Τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών στον τομέα της Πληροφορίας και την παροχή κινήτρων για έρευνα και Τη γενναία χρηματοδότηση των τομέων της έρευνας και της τεχνολογίας από τα ταμεία της ΕΕ.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

    [35] Ουδέν κακόν αμιγές καλού

    14/5/2003 5:56:00 μμ

    Ποιος λέει ότι τα αδικήματα δεν έχουν τα οφέλη τους; Δύο αδελφές από τη Ρώμη πριν από 20 χρόνια είχε κλέψει ένα ημερολόγιο που ανήκε στον πρώην Μπίτλ, Πολ Μακάρτνεϊ . Η Φραντζέσκα και η Πάολα ντε Φάζι όταν ήταν 10 και 11 χρόνων αντίστοιχα μπήκαν στο σπίτι που έμενε ο Μακάρντεϊ στο Λονδίνο. Εκεί βρήκαν ένα ημερολόγιο του 1970 γεμάτο σημειώσεις, σχέδια και τυχαία σημειώματα όλα γραμμένα από το χέρι του πρώην Μπιτλ. Σε ορισμένα σημεία του ημερολογίου υπήρχαν σημειώσεις για τη διάλυση του ιστορικού συγκροτήματος και τίτλοι εφημερίδων που είχαν κατακλύσει τον τότε βρετανικό και διεθνή Τύπο, όπως στην ημερομηνία 8 Απριλίου υπήρχε η σημείωση "Ο Πολ λέει στον Τζον: Ούτε εγώ είμαι πλέον Μπιτλ".

    Δύο αυτόγραφα από τον Μακάρτνεϊ για να τις ευχαριστήσει

    Οι δύο αδελφές αποφάσισαν να επιστρέψουν το ημερολόγιο στον Μακάρτνεϊ την προηγούμενη εβδομάδα ενόσω ήταν στη Ρώμη για δύο συναυλίες στα πλαίσια της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Με το ημερολόγιο στα χέρια οι δυο Ιταλίδες πέρασαν από δεκάδες ελέγχους ασφαλείας μέχρι να συναντήσουν το είδωλο τους.

    "Μας είπε ότι είμαστε κακομαθημένα κορίτσια, αλλά μετά μάς ευχαρίστησε που του επιστρέψαμε το ημερολόγιο και μας υπέγραψε αυτόγραφα", δήλωσε η μία από τις δύο αδελφές.

    [36] Το ''Γκέτεμποργκ'' ανοίγει τα πανιά του σε μακρινές θάλασσες

    14/5/2003 2:04:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Στα βιομηχανικά προάστια του Γκέτεμποργκ στη νότια Σουηδία τεχνίτες δίνουν μάχη με το χρόνο για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης τρικάταρτου ξύλινου πλοίου αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων, έτοιμο να ''καταπλεύσει'' σε μακρινές θάλασσες αναβιώνοντας την ιστορία, όπως υπογραμμίζουν οι ναυπηγοί του. Το 1.300 τόννων ''Γκέτεμποργκ'' είναι πιστό αντίγραφο του θρυλικού ιστιοφόρου που στις αρχές του 18ου αιώνα εκτελούσε εμπορικά ταξίδια στην "Καθαία", όπως αναφερόταν η Κίνα στην αρχαία γεωγραφία, και την Ανατολή. Στις 6 Ιουνίου, εθνική ημέρα της Σουηδίας, θα πέσει στη θάλασσα ύστερα από τουλάχιστον μια δεκαετία ναυπήγησής του.

    Ταξίδι για δύο χρόνια με φορτίο του ιδέες και αντιλήψεις

    Ωστόσο θα κάνει το παρθενικό του ταξίδι τον Οκτώβριο του 2004, όταν αποπλεύσει για το λιμάνι της Καντόνας στην Κίνα με 25μελές πλήρωμα και 50 εθελοντές.

    Στο ταξίδι του που θα διαρκέσει δύο χρόνια, το πλοίο θα διανύσει 40.390 ναυτικά μίλια περνώντας από το Κέηπ Τάουν, το Φρίμαντλ, τη Τζακάρτα, το Χονγκ Κονγκ, τη Σανγκάη, τη Σιγκαπούρη, τα νησιά του Μαυρίκιου, της Αναλήψεως, των Αζορών, το Λονδίνο και τέλος θα επιστρέψει στο λιμάνι του.

    ''Θα είναι η περιπέτεια στη γνησιότερη μορφή της. Ακόμη και ο άνεμος και ο καιρός που θα βρούμε στο ταξίδι είναι απρόβλεπτα'', είπε ο Γιόργκεν Γκαμπρίελσον, επικεφαλής της ναυπηγικής εταιρίας Swedish East India Company.

    Αντί για εμπορικά αγαθά, τo μεγαλύτερo εμπορικό ξύλινο ιστιοφόρο στο είδος του θα μεταφέρει ιδέες και θα ενισχύσει τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Σουηδίας. Καλοτάξιδο!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 May 2003 - 16:57:39 UTC