Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνδιάσκεψη για την Αυτοδιοίκηση
  • [02] Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την θεσμική αναθεώρηση

    [01] Συνδιάσκεψη για την Αυτοδιοίκηση

    31/5/2003 8:46:00 μμ

    Η ένταξη των δέκα νέων χωρών στην ΕΕ αποτελεί για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού την αφορμή για στενότερη συνεργασία μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό το σκοπό άλλωστε έχει και η διοργάνωση της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για την Αυτοδιοίκηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού που διεξάγεται από σήμερα Σάββατο μέχρι την προσεχή Δεύτερα στην Αθήνα. Στόχοι της διοργάνωσης αυτής είναι η διερεύνηση θεμάτων που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών των πόλεων, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη προστασία των πόλεων από φυσικές καταστροφές. Επίσης θέματα που αφορούν τις μεταφορές, τις πρωτοβουλίες απασχόλησης καθώς και τον τοπικό Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό σε σχέση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

    Η κύρια εισηγήτρια της Συνδιάσκεψης, η υπερνομάρχης Φ. Γεννηματά επεσήμανε τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ η οποία αποτελείται πλέον από 25 χώρες και 500 εκατομμύρια πολίτες και τη σημασία ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των λαών. Η κυρία Γεννηματά μίλησε εκτενέστερα για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης και πρότεινε τη δημιουργία ενός Ευρωπαίκού Δικτύου για την Ενωση των λαών και τον Πολιτισμό.

    Εξειδικεύοντας την ομιλία της για το ρόλο της Νομαρχίας Αθήνας-Πειραιά στην κοινωνία, επεσήμανε πως παρά τον περιορισμό των αρμοδιότητων της, υλοποιούνται προγράμματα όπως αυτό του μηχανογραφημένου δικτύου των υπηρεσιών των Νομαρχιών, προωθείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής μεγαλύτερη συμμετοχή των δύο Νομαρχιών στο Γ ΚΠΣ, ενώ συνεχίζεται η συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή "Αθήνα 2004", για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με τους ολυμπιακούς Αγώνες.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό του Λεκανοπεδίου, στη διαχείριση των μεγάλων πνευμόνων πρασίνου, στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, στην υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, στην αντιμετώπιση θεμάτων υγείας κλπ.

    Στην εναρκτήρια συνεδρίαση απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, ξένες αντιπροσωπείες , εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [02] Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την θεσμική αναθεώρηση

    31/5/2003 8:39:00 μμ

    Η διαδικασία για την εξέλιξη των συζητήσεων της θεσμικής αναθεώρησης της ΕΕ, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, απασχόλησε σήμερα στις Βρυξέλλες το προεδρείο της Συντακτικής Συνέλευσης, στο οποίο μετέχει και ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με διάφορες "συνιστώσες" της Συνέλευσης, δηλαδή κράτη-μέλη, πολιτικές ομάδες, εκπροσώπους κοινοβουλίων κ.λπ., για τα "επίμαχα" σημεία, με στόχο τη διαμόρφωση ενός συναινετικού κειμένου τουλάχιστον όσον αφορά τον "κορμό" των θεμάτων για το μέλλον της Ευρώπης.

    Αναφερόμενος στις διάφορες εκδοχές εξέλιξης των συζητήσεων της Συντακτικής Συνέλευσης, ο Ελληνας υπουργός σημείωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές να συνδεθούν οι αντιπαρατιθμένες απόψεις σε ένα ενιαίο κείμενο, που θα αφήνει ίσως ανοιχτά για διαπραγμάτευση, με διαφορετικές επιλογές τα πιο "επίμαχα" θέματα.

    Στα επίμαχα θέματα συγκαταλέγονται η συνέχιση της εναλλασσόμενης προεδρίας (όπως επιθυμούν οι περισσότερες μικρές χώρες) ή η θεσμοθέτηση "μόνιμου" προέδρου του συμβουλίου και στην περίπτωση αυτή η διάρκεια της θητείας και ο τρόπος ανάδειξής του, η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αν θα συμμετέχει δηλαδή ένας επίτροπος για κάθε χώρα-μέλος ή περιορισμένος αριθμός επιτρόπων), καθώς και η δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών "πλήρους απασχόλησης" που θα εκπροσωπεί την ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Υπάρχουν χώρες που επιθυμούν να περιοριστούμε στις σχετικές αποφάσεις του συμβουλίου κορυφής της Νίκαιας, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, και άλλες, όπως η Ελλάδα, έχουν όραμα να προχωρήσουν σε μια κατεύθυνση περισσότερο ομοσπονδιακή.

    Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί σε σημαντικά θέματα πολλές φορές "κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά", προκειμένου να διαπραγματευτούν στην τελική φάση τα κρίσιμα ζητήματα.

    Ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι στόχος όλων είναι οι συναινετικές αποφάσεις, με την προϋπόθεση ότι δεν καθιστούν δυσλειτουργικό το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ. Σημείωσε ακόμη την παράθεση της ρήσης του Θουκυδίδη "περί δημοκρατίας" που περιαλμβάνεται στο προοίμιο του σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος, παράλληλα με ρωμαϊκές αναφορές, καθώς και την έλλειψη συγκεκριμένης αναφοράς στη θρησκεία, παρά την αναγνώριση μιας κοινής πνευματικής καταγωγής.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της συνέλευσης αναμένεται να καταλήξουν σε ένα 'πακέτο" προτάσεων στα μέσα της άλλης εβδομάδας, προκειμένου να παρουσιαστούν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 31 May 2003 - 20:54:36 UTC