Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φάρσα για βόμβα αναστάτωσε το Ε.Βενιζέλος
  • [02] Κλειστά τα Μουσεία
  • [03] Κλίμα συνεργασίας στη συνάντηση Μπους-Πούτιν

    [01] Φάρσα για βόμβα αναστάτωσε το Ε.Βενιζέλος

    1/6/2003 10:25:00 πμ

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 85 επιβατών αεροσκάφους των Αιγυπτιακών αερογραμμών, όταν στο Airbus 320 στο οποίο επέβαιναν βρέθηκε σημείωμα που προειδοποιούσε για βόμβα, την ώρα που πετούσε πάνω από τα Χανιά, και ενώ εκτελούσε την πτήση Μαδρίτη-Κάϊρο. Ο πιλότος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και αφού οδηγήθηκε σε ειδικό χώρο στάθμευσης και σε απόσταση ασφαλείας από τα άλλα αεροσκάφη εκκενώθηκε από τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος και του έγινε εξονυχιστικός έλεγχος. Από τον έλεγχο, οι αρχές ασφάλειας του αεροδρομίου διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για φάρσα.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ο εκπρόσωπος της αστυνομίας κ. Οικονόμου τόνισε ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας και το αεροσκάφος ήταν περικυκλωμένο από οχήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

    Με όσο το δυνατόν πιο γρήγορες κινήσεις, αποβιβάστηκαν οι 85 επιβάτες και το 9μελές πλήρωμα και οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος του αεροδρομίου.

    Αμέσως μετά ανέβηκαν στο αεροσκάφος πυροτεχνουργοί με επτά ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στον εντοπισμό εκρηκτικών, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί με ανιχνευτές.

    Ερευνήθηκαν όλα τα τμήματα του αεροσκάφους και τελικώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε σε αυτό βόμβα.

    Από την αστυνομία κρατούνται δύο άτομα από το Κουβέιτ, καθώς από την προανάκριση προέκυψε ότι ο ένας ήταν ο τελευταίος που μπήκε στην τουαλέτα και θεωρείται ο κύριος ύποπτος για τη φάρσα.

    Οι υπόλοιποι αναχώρησαν με το αεροσκάφος προς Κάιρο στις 4 τα ξημερώματα.

    Σε περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για τους Κουβεϊτιανούς θα κρατηθούν, ενώ εάν δεν αποδειχθεί η συμμετοχή τους στη φάρσα θα αναχωρήσουν με άλλη πτήση προς Κάϊρο.

    [02] Κλειστά τα Μουσεία

    1/6/2003 10:43:00 πμ

    Κλειστά θα είναι σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα, τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα λόγω της 48ωρης απεργίας των αρχαιοφυλάκων. Ζητούν την πρόσληψη μονίμου προσωπικού και την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων.

    [03] Κλίμα συνεργασίας στη συνάντηση Μπους-Πούτιν

    1/6/2003 11:24:00 πμ

    Με την επικύρωση της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για τη δραστική μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων αλλά και με την επαναβεβαίωση της ανάγκης για στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών έληξε η συνάντηση κορυφής που έγινε στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους. Η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη ανάμεσα στους δύο ηγέτες από την αμερικανο-βρετανική επίθεση στο Ιράκ, την οποία η Μόσχα είχε καταδικάσει, γεγονός που έκανε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να δηλώσει ότι παρά τα γεγονότα που έθεσαν σε δοκιμασία τις σχέσεις των δύο χωρών, αποδείχθηκε ότι οι θεμελιώδεις βάσεις της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι πολύ πιο στέρεες.

    Αγκάθι η συμφωνία Ρωσία-Ιράν για τον πυρηνικό αντιδραστήρα

    Οι δύο πρόεδροι ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου τους υπέγραψαν το πρωτόκολλο για την ανταλλαγή των πρακτικών της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για τη δραστική μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων, που υπογράφηκε από τους δύο προέδρους στη διάρκεια της προηγούμενης συνόδου τους το 2002, προβλέπει τη μείωση των πυρηνικών κεφαλών των δύο χωρών σε 1,700 με 2,200 έως το 2012.

    Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε για μία φορά ακόμη την ανησυχία του "για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν" και κάλεσε "τη χώρα αυτή να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της έναντι της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών".

    Απατώντας ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι ναι μεν οι ρωσικές και αμερικανικές θέσεις για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η ανάπτυξη των πυρηνικών στο Ιράν είναι πολύ πιο κοντά απ' όσο φαίνεται αλλά είναι απόλυτα αντίθετος με τη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν ως άδικου εργαλείου για άνομο ανταγωνισμό κατά των ρωσικών εταιρειών, υποστηρίζοντας έτσι την συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη.

    Ρωσικές εταιρείες κατασκευάζουν έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στο Μπουσέχρ, στο νότιο Ιράν, και το ρωσικό υπουργείο Ενεργείας διαψεύδει ότι αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως υποστηρίζουν αντίθετα οι ΗΠΑ.

    "Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ κατά της διάδοσης των πυρηνικών στον κόσμο και στο Ιράν", πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Από την πλευρά του ο Μπους τόνισε πως "η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν κοινές ανησυχίες για την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Γνωρίζουμε ποιές είναι οι συνέπειες εάν το Ιράν διέθετε κάποιο πυρηνικό όπλο και επιθυμούμε να συνεργασθούμε, όπως και με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΑΙΕΑ) για να το εμποδίσουμε."

    "Εκτιμώ την κατανόηση που έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη διάθεσή του να συνεργασθεί μαζί μου και με άλλους για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα", τόνισε ο Μπους.

    Οι Μπους και Πούτιν κάλεσαν επίσης τη Βόρειο Κορέα να αποποιηθεί τις πυρηνικές φιλοδοξίες της και "αποδεδειγμένα και διαπαντός να παροπλίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα". "Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση που εγείρουν τα όπλα μαζικής καταστροφής και τα μέσα που αυτή εκφράζεται", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Μέτρα για την εξάπλωση των πυρηνικών

    Στο περιθώριο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην Αγία Πετρούπολη, ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Ουάσιγκτον πρόκειται να προτείνει στους συμμάχους της συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, που θα συμπεριλαμβάνουν νηοψίες ακόμη και στα διεθνή ύδατα σε πλοία που είναι ύποπτα ότι μεταφέρουν τέτοια όπλα. Οι εν λόγω συνομιλίες με "τους στενούς συμμάχους μας, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Αυστραλία και τους άλλους" έχουν ξεκινήσει ήδη, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η ιδέα αυτή γεννήθηκε όταν το ισπανικό ναυτικό πραγματοποίησε στις αρχές του έτους νηοψία σε πλοίο χωρίς σημαία, το οποίο προερχόταν από τη Βόρειο Κορέα και κατευθυνόταν στην Υεμένη. Μολαταύτα, επετράπη στο πλοίο αυτό να συνεχίσει τον πλού του, ελλείψει διεθνούς νομοθεσίας που να επιβάλει την κατάσχεση του φορτίου του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 1 June 2003 - 8:54:57 UTC