Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεκρός αιωροπτεριστής
  • [02] Εγκαίνια Μονής με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια
  • [03] Ιεράπετρα: Εντοπίστηκε το πτώμα της άτυχης γυναίκας
  • [04] Μιανμάρ: Στην πρωτεύουσα μεταφέρθηκε η Σούου Κίι
  • [05] Πολιτικό Συμβούλιο για τη διεύθυνση της προσωρινής διοίκησης
  • [06] Μπάσκετ: Προβάδισμα στην ΑΕΚ
  • [07] Μπάσκετ: Παναθηναϊκός-Περιστέρι 82-85
  • [08] Στην Α' κατηγορία παραμένει ο Ιωνικός
  • [09] Παρουσίαση του πρώτου εμβολίου κατά του καρκίνου της μήτρας

    [01] Νεκρός αιωροπτεριστής

    1/6/2003 9:29:00 μμ

    Μοιραία πτήση για 23χρονο αιωροπτεριστή στο Μενίκιο Ορος Σερρών, το πρωί όπου γινόταν η Πανελλήνια Συνάντηση Αιωροπτερισμού, με φίλους του αθλήματος, από πολλές περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τον Γιώργο Ρασκόπουλο, από την Θεσσαλονίκη. Κάτω από άγνωστες συνθήκες, ο νεαρός αφού πέταξε σε ελεγχόμενο ύψος, έχασε κάποια στιγμή τον προσανατολισμό του, το αιωρόπτερο άρχισε να κάνει τούμπες και πριν προλάβει να το επαναφέρει σε κανονική πορεία βρέθηκε σε χαράδρα δύσβατης περιοχής του βουνού με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα. Με δυσκολία ανασύρθηκε από άλλους αιωροπτεριστές και αστυνομικούς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Σερρών όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του. Διατάχθηκε η διενέργεια νεκροτομής. Ο 23χρονος δεν συμμετείχε στο πρωτάθλημα αιωροπτερισμού αλλά έκανε ατομική πτήση. Την προανάκριση διενεργεί η Αστυνομία Σερρών.

    [02] Εγκαίνια Μονής με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια

    1/6/2003 9:00:00 μμ

    Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε την Κυριακή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και το τελετουργικό των εγκαινίων του καθολικού της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια Χαλκιδικής, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με τη συμμετοχή των Αρχιεπισκόπων Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου και Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου. Από το πρωί, πλήθος κόσμου συνέρευσε στο ιερό κοινόβιο για να παρακολουθήσει τα εγκαίνια του ναού, αλλά και την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης σπάνια τελεί εγκαίνια ναών.

    Το παρόν έδωσαν επίσης ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος ιεραρχών.

    Η ανέγερση του ναού ξεκίνησε το 1980 και είναι ο πρώτος που εγκαινιάζεται, από την αλλαγή του αιώνα, στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η αγιογράφηση, σε μακεδονική τεχνοτροπία, όπως και όλη η διακόσμησή του έγινε από τις μοναχές της Μονής, ενώ για τα δάπεδα χρησιμοποιήθηκαν μάρμαρα από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Βραζιλία και από άλλες χώρες.

    Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο πολυέλαιος του ναού που σχεδίασαν οι μοναχές με τα Αγιορείτικα πρότυπα, αλλά και το ξυλόγλυπτο τέμπλο από ξύλο καρυδιάς το οποίο έχει επιχρυσωθεί. Η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι Μετόχιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους και λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι από το 1974, όταν εκεί εγκαταστάθηκαν περίπου 20 μοναχές προερχόμενες από μοναστήρια των Μετεώρων.

    Σήμερα φιλοξενεί 112 μοναχές, οι οποίες προσφέρουν πλούσιο κοινωνικό έργο. Η αδελφότητα του Ιερού Κοινοβίου δραστηριοποιείται στην τέχνη, στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Για το σκοπό αυτό έχει ιδρύσει και υποστηρίζει το Διαγνωστικό Κέντρο Μελέτης και Έρευνας της Βυζαντινής Αγιογραφίας και το Πολυδύναμο Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού και της Μήτρας.

    [03] Ιεράπετρα: Εντοπίστηκε το πτώμα της άτυχης γυναίκας

    1/6/2003 8:40:00 μμ

    Βρέθηκε το πτώμα της Πελαγίας Κυδωνάκη, της άτυχης γυναίκας από τα Θέρμα της Ιεράπετρας, η οποία παρασύρθηκε από χείμαρρο, λόγω της νεροποντής την περασμένη εβδομάδα. Το πτώμα της γυναίκας βρέθηκε από περαστικούς στην παραλιακή ζώνη, στην τοποθεσία Καραβόπετρα, περιοχής Αρβης του νομού Ηρακλείου, νότια της Κρήτης, 20 χλμ. δυτικά της Ιεράπετρας. Το πτώμα της άτυχης γυναίκας μεταφέρθηκε στην Ιεράπετρα, όπου και αναγνωρίστηκε από συγγενικά της πρόσωπα, ενώ αναμένεται να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου για τα ακριβή αίτια του θανάτου.

    [04] Μιανμάρ: Στην πρωτεύουσα μεταφέρθηκε η Σούου Κίι

    1/6/2003 9:04:00 μμ

    Η χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ μετέφερε την Κυριακή την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, σε έναν ξενώνα στην πρωτεύουσα Γιανγκόν, έπειτα από τη σύλληψή της αργά το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε πηγή κοντά στην κυβέρνηση. Η βραβευθείσα με Νομπέλ Ειρήνης καθώς και άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης που περιόδευαν στη βόρεια Μιανμάρ, συνελήφθησαν έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Οι στρατιωτικοί δήλωσαν ακόμη ότι έκλεισαν επ' αόριστον όλα τα πανεπιστήμια και τα κολέγια, δήλωσε πηγή του υπουργείου Παιδείας.

    Η χούντα, που χαρακτήρισε τη σύλληψη της Σούου Κίι ''αστυνομική προστασία'', έκλεισε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Γιανγκόν, αλλά κομματικός αξιωματούχος δήλωσε πως τα γραφεία του κόμματος έκλεισαν και σε άλλα σημεία της χώρας.

    Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν νωρίτερα ανησυχία για το πού βρίσκεται η Σούου Κίι. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν ανέφερε σε δήλωσή του το Σάββατο πως ''παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση στη Μιανμάρ''.

    [05] Πολιτικό Συμβούλιο για τη διεύθυνση της προσωρινής διοίκησης

    1/6/2003 9:26:00 μμ

    Η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ αποφάσισε να ακυρώσει τη διεξαγωγή ενός ιρακινού εθνικού συνεδρίου και προβλέπει να διορίσει εντός έξι εβδομάδων ένα πολιτικό συμβούλιο το οποίο θα διευθύνει τη μελλοντική προσωρινή διοίκηση, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του συνασπισμού. Το πολιτικό Συμβούλιο, που θα περιλαμβάνει 25-30 μέλη, θα έχει ως κύριο έργο να συμβουλεύει την κατοχική διοίκηση στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

    Το Συμβούλιο θα πρέπει επίσης να διορίσει συμβούλους στα διάφορα υπουργεία και να επεξεργαστεί ένα νέο σύνταγμα που θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα. ''Το Συμβούλιο θα είναι ο εκπρόσωπος του ιρακινού λαού στις σχέσεις του με την προσωρινή αρχή του συνασπισμού'', δήλωσαν οι υπεύθυνοι.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ανακοίνωσε στις 21 Μαΐου τη μετάθεση για τον Ιούλιο του εθνικού συνεδρίου που επρόκειτο να διορίσει μία ομάδα από ιρακινές προσωπικότητες που θα συντάξουν το νέο σύνταγμα του Ιράκ.

    [06] Μπάσκετ: Προβάδισμα στην ΑΕΚ

    1/6/2003 10:30:00 μμ

    Μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα που έγινε στο κλειστό των Ανω Λιοσίων, η ΑΕΚ νίκησε 68-66 τον Ολυμπιακό και πήρε προβάδισμα στην ημιτελική σειρά των πλέι οφ. Η δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στις δύο ομάδες, θα γίνει την Τρίτη στον Κορυδαλλό. Το ματς οδηγήθηκε στη "ρουλέτα" των ελεύθερων βολών, με τον αρχηγό Νίκο Χατζή να ευστοχεί σε τέσσερις συνεχόμενες και να οδηγεί την ΑΕΚ στη νίκη με 68-66.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΕΚ: Μπλάκνεϊ 8, Κρίσπιν 3 (1), Ζήσης 19 (2), Ταπούτος 4, Χατζής 15 (1), Κικίλιας, Ντικούδης 17 (2), Αντιτς, Πασχάλης, Μπετς 2.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 6 (2), Χαρίσης 12 (2), Μάρκοβιτς 12 (3), Γιαννουζάκος 4, Μαντζάνας, Τόμιτς 1, Τζικάνοβιτς, Μοράλες 10, Τζόνσον 8, Ντε Μιγκέλ 13.

    [07] Μπάσκετ: Παναθηναϊκός-Περιστέρι 82-85

    Πηγή: ΑΠΕ 1/6/2003 9:14:00 μμ

    "Βόμβα μεγατόνων" έπεσε στο κλειστό των Πατησίων, όπου το Περιστέρι νίκησε 85-82 τον Παναθηναϊκό, στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής σειράς των πλέι οφ της Α1. Ο δεύτερος αγώνας θα γίνει την Τρίτη στο κλειστό "Ανδρέας Παπανδρέου" και σε περίπτωση νίκης, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη προκρίνεται στον τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Αντίθετα, αν επικρατήσουν οι "πράσινοι", οι δυο ομάδες θα επιστρέψουν στα Πατήσια για τον τρίτο και τελευταίο αγώνα. Επεισόδια σημειώθηκαν στο κλειστό των Πατησίων από οπαδούς του Παναθηναϊκού, μετά την ήττα της ομάδας τους

    Αφορμή για τα επεισόδια στάθηκε ένα τρίποντο του Ιμπραϊμ Κουτλουάι σε "νεκρό χρόνο", το οποίο αρχικά κατακυρώθηκε από τους διαιτητές, όμως στη συνέχεια, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες με τη βοήθεια του βίντεο, κρίθηκε εκπρόθεσμο. Οι οπαδοί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων τραυματίστηκε στη λεκάνη και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο.

    Τα δεκάλεπτα: 20-19, 34-40, 57-66, 82-85.

    [08] Στην Α' κατηγορία παραμένει ο Ιωνικός

    1/6/2003 8:09:00 μμ

    Με ήρωα τον Ροντρίγκεζ, ο Ιωνικός νίκησε 2-1 τον Απόλλωνα Καλαμαριάς σε αγώνα μπαράζ, και εξασφάλισε την παραμονή του στην Α' κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Βραζιλιάνος άνοιξε το σκορ στο 47΄ και διαμόρφωσε το τελικό 2-1 στο 77΄, ένα λεπτό μετά το γκολ του Αντρέ με το οποίο είχε ισοφαρίσει η Καλαμαριά κι ενώ ο Ιωνικός είχε μείνει με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Νταρακλίτση στο 73΄. Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο του Βόλου, παρουσία περίπου 3.000 θεατών.

    Διαιτητής: Κασναφέρης (Αθήνας). Κίτρινες : Βιλανάκης, Αντρέ, Χατζηζήσης Κόκκινες : Νταρακλίτσης (δύο κίτρινες)

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Πάριζεκ, Ξανθόπουλος, Οφρυδόπουλος, Κινγκ, Αφάς, Ετορί, Νταρακλίτσης, Εριβέλτο (83΄ Μονταμπόρ), Ροντρίγκεζ, Βιλανάκης (80΄ Μαρκομιχάλης), Κονέ.

    ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Ράντος, Χατζηζήσης, Αντρέ, Νάκου, Φυτανίδης (70΄ ΜακΚίον), Μπαξεβάνος (24΄ Κατσαβός), Κόλτζος, Δεμιρτζόγλου, Τρούπκος, Παππάς (54΄ Κωνσταντινίδης), Ουέλινγκτον.

    [09] Παρουσίαση του πρώτου εμβολίου κατά του καρκίνου της μήτρας

    1/6/2003 7:54:00 μμ

    Η παρουσίαση του πρώτου εμβολίου στον κόσμο κατά του καρκίνου της μήτρας, έγινε στην Αλεξανδρούπολη, στη διάρκεια των εργασιών του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα και διοργανώθηκε από την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρία, συμμετείχαν 1.000 περίπου σύνεδροι. "Εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει η έρευνα πάνω στη προσπάθεια δημιουργίας ενός εμβολίου εναντίον του ιού ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνος για την καρκινογέννηση καρκινοπάθειας στον τράχηλο της μήτρας. Σήμερα, μετά από 15 χρόνια έρευνας βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο κατά το οποίο, τα εμβόλια αυτά εναντίον του ιού αρχίζουν και εφαρμόζονται στον άνθρωπο". Τα παραπάνω τόνισε στην εισήγησή του ο αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Α' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Αγοραστός.

    Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, "έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή, έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια αυτά παρέχουν επαρκή ανοσιακή απάντηση του οργανισμού και αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει ήδη να δημοσιεύονται τα πρώτα αποτελέσματα από εφαρμογή του εμβολίου σε ανθρώπους με πολύ καλά αποτελέσματα".

    Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι την στιγμή αυτή υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή του εμβολίου.

    Συγχρόνως, ο κ. Αγοραστός ανέφερε πως τα εμβόλια εναντίον του ιού είναι δυο ειδών, τα λεγόμενα προφυλακτικά και τα θεραπευτικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 1 June 2003 - 21:01:37 UTC