Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροπολογία για θέσεις διαχείρισης αποβλήτων
  • [02] Δακρυγόνα σε Συνέδριο για το Κυπριακό
  • [03] Ντενκτάς: Αναγκαία η ανταλλαγή περιουσιών
  • [04] Πειθαρχικός έλεγχος στην ανακρίτρια Κ. Μπουρμπούλια
  • [05] Για διαπλοκή με εφοπλιστές κατηγορεί τη ΝΔ ο Κ. Λαλιώτης
  • [06] Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του Συνασπισμού
  • [07] Ντε Σότο: ''Δεν υπάρχει νέο σχέδιο''
  • [08] Πλημμύρισε η Λευκωσία από ισχυρή νεροποντή
  • [09] Τσοβόλας: Θεατής των οικονομικών εξελίξεων η κυβέρνηση
  • [10] Εκδηλώσεις μνήμης για την άλωση της Πόλης
  • [11] Ισχυρή σεισμική δόνηση στο Ιράν
  • [12] Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Τόνι Μπλερ
  • [13] Κινήσεις καλής θέλησης ενόψει της συνόδου της Ιορδανίας
  • [14] Εκατοντάδες οι νεκροί από καύσωνα στη Ν. Ασία
  • [15] Στη Ρώμη ο Κόλιν Πάουελ
  • [16] Ανεβαίνει η στάθμη στο Φράγμα των ''Τριών Φαραγγιών''
  • [17] Στη Νότιο Κορέα ο Πολ Γούλφιβιτς
  • [18] Νεκροί δύο Σαουδάραβες αστυνομικοί σε καταδίωξη τρομοκρατών
  • [19] Βαγδάτη: Έκρηξη χειροβομβίδας έξω από τέμενος
  • [20] Κρίσιμη Σύνοδος της ομάδας των ''8''
  • [21] Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • [22] Τα άλματα έκλεψαν την προσοχή στα ''Παπαφλέσσεια''
  • [23] Η Μάντσεστερ θέλει ο Ροναλντίνιο
  • [24] Μπάρτσα-Μίλαν για Μπέκαμ
  • [25] Δίπλωσε τα κύπελλα η Μίλαν
  • [26] Ανώδυνη ήττα για την Εθνική Βόλει
  • [27] Το νταμπλ η Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία
  • [28] Στην Οσέρ το κύπελλο Γαλλίας
  • [29] Εχασε βαθμούς η Ρεάλ στο Μπερναμπέου
  • [30] Σε ύφεση το SARS σε Κίνα-Ταϊβάν

    [01] Τροπολογία για θέσεις διαχείρισης αποβλήτων

    1/6/2003 7:11:00 μμ

    Έξι τοποθεσίες για την ίδρυση Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, τέσσερις στην Ανατολική και δύο στη Δυτική Αττική, καθώς και ένα χώρο για την υποδοχή υπολειμμάτων από μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, ορίζονται με την τροπολογία για τους νέους ΧΥΤΑ που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής. Παράλληλα, η τροπολογία ορίζει και έξι περιοχές κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης αποβλήτων στο νομό Αττικής.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας οι τοποθεσίες είναι οι εξής:

    Στην Ανατολική Αττική, στη θέση ''Μαύρο Βουνό'' Γραμματικού και στη θέση ''Τρύπες'' Πολυδενδρίου. Στη Νοτιοανατολική Αττική, στη θέση ''Βραγόνι'' Κερατέας-Λαυρεωτικής και στη θέση ''Λατομείο Κυριακού'' Κρωπίας. Στη Δυτική Αττική, στη θέση ''Σκαλιστήρι'' Φυλής-Ανω Λιοσίων και στη θέση ''Μελετάνι'' στη Μάνδρα.

    Η θέση του ''Λατομείου Μουσαμά'' όπως αποτυπώνεται με διακεκομμένη γραμμή στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει τη ρύθμιση, εγκρίνεται ως κατάλληλη, για την υποδοχή των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της Δυτικής Αττικής.

    Επίσης ορίζονται χώροι υποδοχής στα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα, στη θέση ''Λαχνός'' και στη θέση ''Ποταμός'' στα Κύθηρα, ενώ στα Αντικύθηρα στις θέσεις ''Μύλοι'' και ''Κόκκινος Λάκος''.

    Η τροπολογία εκτός τη θέση του ''Ελαιώνα'' Αττικής για την οποία έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι για την ίδρυση και λειτουργία κεντρικού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, αλλά και τις θέσεις ''Σχιστό'' Κορυδαλλού, καθορίζει ως κατάλληλες άλλες έξι θέσεις για την εγκατάσταση κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης στις περιοχές:

    Ελληνικό - Αλιμος, Γλυφάδα, ΒΙΠΑ Κηφισιάς, ΒΙΠΑ Χαμομήλι, Γουδί και στον κόμβο Περιφερειακής Υμηττού - Καισαριανής.

    Στο κείμενο της τροπολογίας τονίζεται ότι με τις ρυθμίσεις αυτές επιδιώκεται να λυθεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει στο άμεσο μέλλον η Περιφέρεια Αττικής.

    Η τροπολογία υπογράφεται από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, Υγείας Κ. Στεφανή, Γεωργίας Γ. Δρυ, Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτησή της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα ξεκινήσει την Τρίτη το πρωί.

    [02] Δακρυγόνα σε Συνέδριο για το Κυπριακό

    1/6/2003 6:21:00 μμ

    Έληξε στις 5:30 το απόγευμα η κινητοποίηση αστυνομίας και πυροσβεστικής, στο ξενοδοχείο ''Τιτάνια'', όπου στις τουαλέτες του ημιώροφου, είχαν τοποθετηθεί δύο δακρυγόνα και ένα καπνογόνο ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δεύτερη μέρα του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Ενώσεων Ελλάδας. Σύμφωνα με ενημέρωση που έκαναν οι υπεύθυνοι αξιωματικοί της αστυνομίας, δεν χωράει αμφιβολία ότι η τοποθέτηση ήταν άκρως επαγγελματική καθώς τα δακρυγόνα και το καπνογόνο τοποθετήθηκαν στους νιπτήρες ώστε το αποτέλεσμα τους να διαρκέσει περισσότερη ώρα, αφού το νερό δεν επιτρέπει την άμεση διάλυση των αερίων.

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών

    Οι σύνεδροι στο σύνολο τους, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκύπριων παρατηρητών, οι οποίοι το απόγευμα θα λάμβαναν μέρος σε ειδική σύνοδο για την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, συμφώνησαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτη ότι δεν πρέπει να εξαχθούν γρήγορα συμπεράσματα αλλά να περιμένουμε τις ανακριτικές αρχές να αποφανθούν για το ποιος ευθύνεται για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

    Περίπου στις 16:00, άγνωστοι έριξαν δύο δακρυγόνα και ένα καπνογόνο στις τουαλέτες του ημιώροφου του ξενοδοχείου, λίγα λεπτά πριν αρχίσει η ειδική σύνοδος που θα πραγματοποιούσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας για την ειρηνική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού και την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    Ένας άντρας 45 ετών λιποθύμησε ενώ αμέσως άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας έφθασαν στο ξενοδοχείο και εκκένωσαν όλους τους ορόφους.

    Σύμφωνα με τον υποπυραγό Λιάπα Παναγιώτη, οι άνδρες της πυροσβεστικής έδρασαν έγκαιρα με αποτέλεσμα τα αέρια να μην πλήξουν όλους τους χώρους του ξενοδοχείου παρά μόνο τον ημιώροφο, τον πρώτο και το δεύτερο όροφο.

    Στην εκδήλωση θα παρεβρίσκονταν για να μιλήσουν εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών οργανώσεων αποδήμων Βρετανίας, Ευρώπης, Ελλάδας και των Τουρκοκυπριακών οργανώσεων αποδήμων Βρετανίας, Γερμανίας και Τουρκίας.

    Στο ξενοδοχείο, την ώρα του συμβάντος πραγματοποιούνταν επίσης μία τελετή γάμου, αλλά και οι εξετάσεις αγγλικού πτυχίου σε άλλους ορόφους και εκ των πραγμάτων διακόπηκαν.

    [03] Ντενκτάς: Αναγκαία η ανταλλαγή περιουσιών

    1/6/2003 4:54:00 μμ

    Ραούφ Ντενκτάς

    Κλειδί στη λύση του Κυπριακού θεωρεί το θέμα των περιουσιών ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι η ανταλλαγή αποτελεί ανάγκη για διζωνική ζωή, κατά την έκφρασή του. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς για τις περιουσίες, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι πάγια πολιτική του Τουρκοκύπριου ηγέτη είναι ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στην ιδέα των δύο κρατών με σχέσεις καλής γειτονίας. Την ίδια ώρα ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας.

    Δεν είναι αποδεκτό το τέχνασμα Ντενκτάς

    Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Σάντεϊ Μέιλ", ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι δεν αποκλείει τη δυνατότητα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν μαζί στο μέλλον, αλλά είπε ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα τον περιουσιών.

    Το θέμα των περιουσιών, είπε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, είναι σοβαρό, αλλά δεν είναι το μόνο σε σχέση με τη λύση. Υπάρχουν, πρόσθεσε, και τα θέματα της επιστροφής των προσφύγων και της λειτουργικότητας του κράτους. Σε σχέση με την πρόταση Ντενκτάς για τη δυνατότητα των Ελληνοκυπρίων να προσφεύγουν στα ψευδοδικαστήρια για τις περιουσίες τους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι πρόθεση της Τουρκίας μέσα από αυτή την προσπάθεια είναι να αποτρέψει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εκδικάζει ιδιωτικές προσφυγές.

    Τόνισε ακόμη, ότι το τέχνασμα Ντενκτάς ούτε πρακτικά, ούτε νομικά είναι διεθνώς αποδεκτό, αφού το ψευδοκράτος είναι υποτελές στην Τουρκία. Αποκάλυψε πάντως πως η Κυβέρνηση έχει πάρει γνωματεύσεις από διεθνείς νομικούς και έχει ήδη ετοιμάσει την απάντησή της την οποία και διαβίβασε εκεί που πρέπει.

    Ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε επίσης δημοσιεύματα περί διάστασης απόψεων μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας στο Κυπριακό και περί δυσαρέσκειας εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, γιατί τον αγνόησε στην ομιλία του στο ΠΑΣΟΚ, όταν αναφερόταν στην ένταξη της Κύπρου.

    Στις κατηγορίες Μητσοτάκη για την ομιλία του στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει και τόνισε ότι δεν αντιλήφθηκε να υπάρχει πρόβλημα όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή.

    [04] Πειθαρχικός έλεγχος στην ανακρίτρια Κ. Μπουρμπούλια

    Πηγή: ΑΠΕ 1/6/2003 7:18:00 μμ

    Από τον αρεοπαγίτη και επιθεωρητή του Πρωτοδικείου Αθηνών Χαρ. Γεωργακόπουλο κλήθηκε και παρείχε εξηγήσεις η Πρωτοδίκης και πρώην 19η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία κατά το έτος 1999 χειρίσθηκε 23 υποθέσεις μετοχών "φούσκες" που συγκλόνισαν την εποχή εκείνη το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων τέθηκε στο αρχείο. Οι εξηγήσεις επικεντρώθηκαν στις σχέσεις της Πρωτοδίκου με δικηγόρο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε πελάτες βασικούς μετόχους μίας από τις 23 εμπλεκόμενες εταιρίες στην υπόθεση των μετοχών "φούσκες", καθώς και στα ταξίδια που πραγματοποίησαν μαζί στο εξωτερικό, όπως και στην αγορά υπερπολυτελούς κατοικίας.

    Η κ. Μπουρμπούλια, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχθηκε ότι είχε εμπλακεί συναισθηματικά με τον δικηγόρο και χαρακτήρισε "σφάλμα της" την εν λόγω σχέση, καθώς και ότι είναι έτοιμη "να πληρώσει το τίμημα". Η Πρωτοδίκης αρνήθηκε, όμως, ότι η επίμαχη σχέση της επηρέασε τις υποθέσεις που χειριζόταν την εποχή εκείνη.

    Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρωτοδίκης δεν παρέσχε πειστικές απαντήσεις για το λόγο που δεν δήλωσε κώλυμα και δεν ζήτησε την εξαίρεσή της από την επίμαχη υπόθεση.

    Οι ερωτήσεις του αρεοπαγίτη στράφηκαν παράλληλα και στην οικονομική προέκταση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, ο αρεοπαγίτης υπέβαλε ερωτήσεις σχετικά με την περιουσιακή κατάστασή της και ειδικά για την αγορά πολυτελούς κατοικίας στην Εκάλη Αττικής, η αντικειμενική αξία της οποίας είναι 498.899 Ευρώ (170 εκατ. δραχμές).

    Η κ. Μπουρμπούλια φέρεται να απάντησε ότι για την αγορά του ακινήτου στην Εκάλη, πούλησε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Λιβαδειά και έλαβε δάνειο. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πατέρας της Πρωτοδίκου ασκούσε το ιατρικό επάγγελμα.

    Ο κ. Γεωργακόπουλος ζήτησε από την Πρωτοδίκη να προσκομίσει τα σχετικά συμβόλαια, τα οποία η κ. Μπουρμπούλια θα τα παραδώσει μέσα στις επόμενες μέρες.

    Τέλος, στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η ποινική προκαταρκτική εξέταση που διεξάγει για την ίδια υπόθεση ο αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Γ. Κολιοκώστας και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα ασκηθεί σε βάρος της Πρωτοδίκου ποινική δίωξης για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης, καθώς δεν δήλωσε κώλυμα και δεν ζήτησε την εξαίρεσή της από την υπόθεση των μετοχών "φούσκες", λόγω των σχέσεων της με τον δικηγόρο Θεσσαλονίκης.

    [05] Για διαπλοκή με εφοπλιστές κατηγορεί τη ΝΔ ο Κ. Λαλιώτης

    1/6/2003 6:52:00 μμ

    "Η ΝΔ έχει γεννηθεί μέσα στη διαπλοκή" δήλωσε από την Κομοτηνή ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, ενώ με αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μονοπύθμενα πετρελαιοφόρα, ο κ. Λαλιώτης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "θέλει να αναδείξει συγκεκριμένα συμφέροντα συγκεκριμένων εφοπλιστών". Μιλώντας στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Θράκης για της Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ο κ. Λαλιώτης είπε ότι η ΝΔ έχει επιλέξει ως τελευταίο καταφύγιο της τη σκανδαλολογία και την καταστροφολογία και ότι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ "ήταν και είναι διαφάνεια παντού, για τα πάντα, για πάντα και για τους πάντες".

    Ο ίδιος τόνισε ότι το 2004, δεν μπορεί να είναι μια επανάληψη του 1989, οπότε "οι αρχάγγελοι τότε της κάθαρσης παρέπεμψαν ένα ολόκληρο κίνημα", όταν μάλιστα "αποδείχθηκε ότι στην περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ, από το 1989 έως το 1994, ότι οι αρχάγγελοι της κάθαρσης δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά οι αρχιερείς της διαπλοκής".

    "Και σήμερα, αυτοί που σηκώνουν τη ρομφαία της διαφάνειας, ταυτοχρόνως είναι μέσα σε ένα πλαίσιο διαπλοκής. Γιατί η Νέα Δημοκρατία και τα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας, έχουν γεννηθεί μέσα στη διαπλοκή", είπε χαρακτηριστικά.

    Ως παράδειγμα, έφερε ερώτηση 10 βουλευτών της ΝΔ για τα μονοπύθμενα πετρελαιοφόρα, που "χτυπήθηκε απ όλα τα κόμματα" και που "ουσιαστικά θέλει να αναδείξει συγκεκριμένα συμφέροντα συγκεκριμένων εφοπλιστών".

    Υποστήριξε, δε, ότι "το μυστικό αυτής της εξάρτησης και της διαπλοκής της ΝΔ, βρίσκεται στους λογαριασμούς της λιβεριανής εταιρείας "Μάγιο" και πρέπει να ψάξουν εκεί να δείτε ότι πολλοί από αυτούς τους εφοπλιστές, που έχουν μονοπύθμενα πλοία ήταν από το 1989, αλλά και πριν οι βασικοί χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας".

    [06] Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του Συνασπισμού

    1/6/2003 6:21:00 μμ

    Την αλλαγή του τίτλου του κόμματος και τη μετατροπή του σε Συνασπισμό της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας αποφάσισε το Προγραμματικό Συνέδριο του Συνασπισμού. Συνοψίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην έως τώρα πορεία του κόμματος, επισημαίνοντας την υψηλή συσπείρωση που εμφανίζει ο Συνασπισμός, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι ακόμα και για τον ίδιο, η εικόνα αυτή δεν ήταν δεδομένη και χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να βελτιωθεί η εικόνα του κόμματος και ταυτόχρονα να αποκτήσει σαφή πολιτική γραμμή, να αναλαμβάνει με επιτυχία πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής και, επίσης, να προωθεί με επιτυχία τη δημιουργία της ευρωπαϊκής αριστεράς.

    Περί διαπλοκής

    Στη σχετική ψηφοφορία υπέρ της αλλαγής ψήφισαν 305 σύνεδροι, 232 ψήφισαν υπέρ του τίτλου Συνασπισμός της Αριστεράς, 9 ψήφισαν λευκό, ενώ καταγράφηκαν τρεις αποχές. Πριν από αυτή την ψηφοφορία έγινε μια άλλη, σύμφωνα με την οποία 325 σύνεδροι υποστήριξαν την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για αλλαγή του τίτλου, ενώ 219 ψήφισαν υπέρ της μεταφοράς της πρότασης στο τακτικό συνέδριο του κόμματος.

    Οι θέσεις της Πολιτικής Γραμματείας υιοθετήθηκαν με συντριπτικό ποσοστό. Σημειώνεται ότι στις θέσεις περιλαμβάνεται και η πρόταση για τη δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα μετέχουν εκτός από στελέχη του ΣΥΝ και προσωπικότητες και θα έχει ως αποστολή την αναθέρμανση του διαλόγου γύρω από το μέλλον της αριστεράς.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στην ομιλία του σε θέματα διαπλοκής, λέγοντας ότι παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, αναφερόμενος στην υπόθεση της "Πετρόλα" και των Ελληνικών Πετρελαίων, μια πρωτοφανή και αδιαφανή διαδικασία. Η κυβέρνηση πρόσθεσε, θυσιάζει το δημόσιο συμφέρον ενόψει των εκλογών που θα είναι εκλογές της πιο άγριας πόλωσης. "Ποτέ τόσοι λίγοι, δεν είχαν και δεν ήλεγχαν τόσα πολλά. Ποτέ στο παρελθόν τόσοι λίγοι δεν είχαν τόσα πολλά. Ποτέ στο παρελθόν τόσοι πολλοί δεν εξουθενώθηκαν τόσο πολύ από την αναλγησία της κυβερνητικής πολιτικής", ανέφερε ο ίδιος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε έντονα στη συνέχεια τη στάση της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ, λέγοντας ότι τα δύο κόμματα αλληλοκατηγορούνται και αυτή η αντιπαράθεση αποδεικνύει ότι η οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας είναι αιχμάλωτη και αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της την κάνει ακόμη πιο ενοχλητική. Και οι δύο, κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος, θέλουν λυμένα τα χέρια τους για να μπορούν να διαμεσολαβούν στις απαιτήσεις της διαπλοκής σε όλους τους τομείς δημοσίου συμφέροντος

    [07] Ντε Σότο: ''Δεν υπάρχει νέο σχέδιο''

    1/6/2003 3:15:00 μμ

    Την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να μην καταθέσουν νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" ο ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Αλβαρο Ντε Σότο. Ο κ.Ντε Σότο ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υφίσταται θέμα νέας παρέμβασης του γγ στο Κυπριακό καθώς όπως είπε πως ο κ. Ανάν αναμένει, από τα εμπλεκόμενα μέρη μια δέσμευση για ολοκλήρωση -σε σύντομο χρονικό διάστημα- των συζητήσεων στη βάση του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών και τον καθορισμό ημερομηνίας για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις που έκανε μετά την επιστροφή του από την Αγία Πετρούπολη, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις επαφές του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διευκρινίζοντας όμως ότι μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ρωσίας.

    [08] Πλημμύρισε η Λευκωσία από ισχυρή νεροποντή

    1/6/2003 1:11:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Σοβαρές ζημιές προκάλεσε στη Λευκωσία η νεροποντή που έπληξε χθες Σάββατο την περιοχή. Η πρωτοφανής ένταση της καταιγίδας μετέτρεψε μέσα σε λίγα λεπτά την πρωτεύουσα μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκατοντάδες καταστήματα και κατοικίες, ενώ προκλήθηκε και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε μερικές περιοχές, που συνεχίζεται και σήμερα. Συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Αμυνας και της ΕΜΑΚ συνέχισαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύκτας το έργο παροχής βοήθειας σε πληγέντες. Αρκετοί άνθρωποι κινδύνευσαν, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, όταν παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους από τα ορμητικά νερά που πλημμύρισαν τους δρόμους. Σε μια περίπτωση, αστυνομικός κατάφερε να διασώσει γυναίκα η οποία πανικοβλήθηκε, όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα νερά, που έφθαναν στο μέτρο.

    [09] Τσοβόλας: Θεατής των οικονομικών εξελίξεων η κυβέρνηση

    1/6/2003 7:03:00 μμ

    Κριτική στα δύο ''ταξικά, νεοφιλελεύθερα κόμματα'' του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την πολιτική τους στο θέμα της ανεργίας άσκησε από την Καβάλα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ανασύνθεσης της δημοκρατικής παράταξης. Η ανεργία φουντώνει και η κυβέρνηση παρακολουθεί ως απλός θεατής, ισχυριζόμενη ότι όλα πάνε καλά και ότι θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα είπε ο κ. Τσοβόλας, μιλώντας σε ημερίδα της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενωτικής Κίνησης.

    Τόνισε μάλιστα ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αντί να ασχολούνται με την ανεργία, ''περί άλλα τυρβάζουν'', ενώ ''αλληλοκαταγγέλλονται για διαπλοκές με τα ισχυρά οικονομικά και εκδοτικά συγκροτήματα και αφορίζουν τις διαπλοκές, στις οποίες είναι βουτηγμένες μέχρι το κεφάλι οι ηγεσίες και των δύο αυτών κομμάτων''.

    Μόνη εναλλακτική λύση, είναι η ανασύνθεση και στη συνέχεια η επανίδρυση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, είπε ο κ. Τσοβόλας σημειώνοντας ότι ''το ΔΗΚΚΙ θα συμβάλει στο εγχείρημα αυτό και τώρα αλλά και μετά τις εκλογές, εφόσον ο ελληνικός λαός το επαναφέρει στη Βουλή''.

    [10] Εκδηλώσεις μνήμης για την άλωση της Πόλης

    1/6/2003 3:58:00 μμ

    Επιμνημόσυνος δέηση τελέστηκε το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας με αφορμή την συμπλήρωση 550 χρόνων από την άλωση της Κωνσταντινούπολης απο τους Τούρκους. Οι απόγονοι των πρώτων Κωνσταντινουπολιτών τίμησαν, όπως κάθε χρόνο, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Μετά την τελετή, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στην προτομή του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που βρίσκεται στην πλατεία της Μητρόπολης και στην συνέχεια όλοι οι παραβρισκόμενοι μετέβησαν στον χώρο του Αγνωστου Στρατιώτη όπου μέλη των συνδέσμων Κωνσταντινουπολιτών, εκπρόσωποι της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων κατέθεσαν στεφάνια.

    [11] Ισχυρή σεισμική δόνηση στο Ιράν

    1/6/2003 3:03:00 μμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε σήμερα το πρωί την επαρχία του Αρντεμπίλ στο βόρειο Ιράν. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε πολύ κοντά στην πόλη Μπιλεσαβάρ, που με τη σειρά της απέχει λίγο από την ( πρωτεύουσα της επαρχίας) Αρντεμπίλ. Πληροφορίες για θύματα η σοβαρές υλικές ζημιές δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής

    [12] Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Τόνι Μπλερ

    1/6/2003 12:35:00 μμ

    Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους να ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή από την Αγία Πετρούπολη την ανακάλυψη βιολογικών εργαστηρίων κι ενός απαγορευμένου οπλικού συστήματος στο Ιράκ, αλλά την ίδια ώρα ο στενός σύμμαχός του, πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ βρίσκεται για τον ίδιο λόγο σε αδιέξοδο, παραδεχόμενος ότι ο λόγος που επικαλέστηκε για να εμπλακεί η χώρα του στον πόλεμο κατά του Ιράκ θα αποδειχθεί αδύναμος στην περίπτωση που δεν βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής, κάτι που έκρινε αδιανόητο. O Μπλερ ζήτησε από όσους τον επικρίνουν να κάνουν υπομονή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποδείξεις υπάρχουν και θα δοθούν στη δημοσιότητα ''μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες''.

    Κλερ Σορτ: '' Μας εξαπάτησε''

    Ο Μπλερ δέχεται επικρίσεις από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και όσους διαφωνούσαν με τον πόλεμο που τον κατηγορούν ότι υπερέβαλε προκειμένου να δικαιολογήσει την ένοπλη επέμβαση στο Ιράκ.

    Μέσα σε αυτούς και η πρώην υπουργός της κυβέρνησής του που πρόσφατα παραιτήθηκε Κλερ Σορτ η οποία σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ''Σάντεϊ Τέλεγκραφ'' επιτίθεται στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, κατηγορώντας τον ότι ''εξαπάτησε'' τους βρετανούς πολίτες, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει η χώρα στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Σύμφωνα με το BBC, οι πρωθυπουργικές υπηρεσίες ζήτησαν να ''ξαναγραφεί'' η έκθεση για το Ιράκ και τα όπλα μαζικής καταστροφής μία εβδομάδα πριν από την παρουσιάσει ο Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων, στις 24 Σεπτεμβρίου 2002.

    Η έκθεση που παρουσίασε ο Μπλερ ανέφερε ότι το Ιράκ ήταν σε θέση να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε διάστημα 45 λεπτών και ότι διέθετε πυραύλους ικανούς να πλήξουν την Κύπρο, όπου η Βρετανία έχει στρατιωτικές βάσεις.

    Η Σορτ είπε ότι είχε δει όλες τις εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και δεν διάβασε σε καμία από αυτές την ιστορία για τα 45 λεπτά. ''Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει κάποια στιγμή τον Αύγουστο να προχωρήσει στον πόλεμο και ότι (στη συνέχεια) μας εξαπάτησε'' πρόσθεσε.

    [13] Κινήσεις καλής θέλησης ενόψει της συνόδου της Ιορδανίας

    1/6/2003 12:06:00 μμ

    Σε γενική κατάπαυση του πυρός για μία αρχική περίοδο τριών εβδομάδων πρόκειται να προχωρήσουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου στην Ακαμπα της Ιορδανίας, "μία γενική ", όπως τονίζει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τις τρεις αυτές εβδομάδες το Ισραήλ θα ζητήσει από τους Παλαιστινίους να εμποδίσουν τις αντι-ισραηλινές επιθέσεις ακόμη και με συλλήψεις από τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας. "Διανύουμε κρίσιμες ημέρες κι εάν αυτή η εκεχειρία κρατήσει, τότε είναι πιθανόν να έχουμε το τέλος της Ιντιφάνατα", προσθέτει η Μααρίβ. Σήμερα Κυριακή εξάλλου ο ισραηλινός στρατός σε μια κίνηση καλής θέλησης αποφάσισε την χαλάρωση από τα μεσάνυχτα του αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, με τη διαφορά ότι 25.000 Παλαιστίνιοι που έχουν σχετική άδεια θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν καθημερινά στο Ισραήλ για να εργάζονται.

    Το Ισραήλ είχε προαναγγείλει τη χαλάρωση του αποκλεισμού μετά τις συνομιλίες που είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εδάφους για την πραγματοποίηση συνάντησης κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Νωρίτερα ο Μαχμούντ Αμπάς είχε δηλώσει ότι οι μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις αναμένεται να συμφωνήσουν εντός 20 ημερών να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός στον αγώνα τους κατά της ισραηλινής κατοχής.

    Σε συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Αμπάς είπε ότι έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες του με τους ηγέτες των οργανώσεων αυτών, όπως η Χαμάς, που ευθύνονται για σειρά πολύνεκρων επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

    [14] Εκατοντάδες οι νεκροί από καύσωνα στη Ν. Ασία

    1/6/2003 6:05:00 μμ

    Οι υγειονομικές υπηρεσίες της επαρχίας Πουντζάμπ στο Πακιστάν ανέφεραν, σήμερα, ότι από το κύμα του καύσωνα του τελευταίου 48ωρου 11 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Στην πόλη Μουλτάν της πακιστανικής αυτής επαρχίας, καταγράφονται πάρα πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, το θερμόμετρο άγγιξε το μεσημέρι τους 50 βαθμούς Κελσίου, και τα περισσότερα θύματα διέμεναν στην πόλη αυτή όπως διευκρινίστηκε.

    Το τελευταίο δεκαήμερο, οι νεκροί από αυτό το κύμα καύσωνος σε όλη την επαρχία του Πουντζάμπ, αλλά και στη γειτονική του Σιντ ανέρχονται στους 40, όπως διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή.

    Στη γειτονική Ινδία στο κρατίδιο της Αντρα Πραντές, φθάνουν τους 880 οι νεκροί από τον καύσωνα που ενέσκηψε εκεί από τα μέσα του Μαΐου μέχρι και σήμερα.

    Τέλος, 42 είναι οι νεκροί από τον καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες επτά μέρες σχεδόν όλο το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στην πρωτεύουσα Ντάκκα.

    [15] Στη Ρώμη ο Κόλιν Πάουελ

    1/6/2003 5:51:00 μμ

    Έφθασε σήμερα αεροπορικώς στη Ρώμη ενόψει της αυριανής ακρόασής του από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' στο Βατικανό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Το αεροπλάνο που μετέφερε στη Ρώμη τον Αμερικανό αξιωματούχο έφθασε στην ιταλική πρωτεύουσα προερχόμενο από την Αγία Πετρούπολη μέσω Γενεύης. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν οτι ο Πάουελ θα ανταλλάξει με τον Πάπα απόψεις για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού και πρόσθεσαν ότι η ακρόαση αυτή "εντάσσεται" στην περιοδεία που ξεκινά στη Μέση Ανατολή (Σαρμ ελ Σέιχ Αιγύπτου και Ακαμπα Ιορδανίας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι το Βατικανό εναντιώθηκε σθεναρά στον αμερικανοβρετανικό πόλεμο στο Ιράκ.

    [16] Ανεβαίνει η στάθμη στο Φράγμα των ''Τριών Φαραγγιών''

    1/6/2003 5:36:00 μμ

    Κινέζοι επίσημοι άρχισαν να κλείνουν τους υδατοφράκτες στο Φράγμα των "Τριών Φαραγγιών", δέκα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών για το κολοσσιαίο αυτό έργο. Το νερό του ποταμού Γιανγκτζέ που θα παγιδευτεί στην περιοχή της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι, θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη μήκους άνω των 600 χλμ. Όταν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη της δεκαετίας, ολόκληρες πόλεις θα έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά του Γιανγκτζέ.

    Θρίαμβος της τεχνολογίας ή καταστροφή;

    Η κινεζική ηγεσία χαρακτηρίζει το φράγμα θρίαμβο της τεχνολογίας και λέει ότι θα σημάνει το τέλος των καταστροφικών πλημμύρων κατά μήκος του Γιανγκτζέ, ενώ θα ηλεκτροδοτήσει την διψασμένη κινεζική οικονομία.

    Οι επικριτές του φράγματος είναι πολλοί. Οι οικολόγοι προειδοποιούν για σοβαρή καταστροφή στο οικοσύστημα. Μηχανικοί εκφράζουν ανησυχίες για την ποιότητα κατασκευής του φράγματος μετά από πληροφορίες ότι έχουν ξανανοίξει ορισμένες ρωγμές που είχαν επισκευαστεί, ενώ όλο το έργο εμπλέκεται σε καταγγελλόμενες υποθέσεις διαφθοράς.

    Πηγή: BBC GREEK

    [17] Στη Νότιο Κορέα ο Πολ Γούλφιβιτς

    1/6/2003 2:11:00 μμ

    Τα αμερικανικά στρατεύματα, που σταθμεύουν κατά μήκος της μεθορίου ανάμεσα στη Βόρειο και στη Νότιο Κορέα επισκέπτεται την Κυριακή ο Αμερικανός υφυπουργός Αμύνης Πολ Γούλφιβιτς. Η επίσκεψη του δεύτερου στην ιεραρχία του αμερικανικού Πενταγώνου στη Βάση Γκρίβς, την πλησιέστερη στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες, συμπίπτει με το τελευταίο ναυτικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες, κατά το οποίο ένα νοτιοκορεατικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές κατά βορειοκορετικών αλιευτικών που παραβίασαν τα μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

    Ο Γούλφοβιτς, που πριν μεταβεί στη Νότιο Κορέα είχε συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη για την ασφάλεια στην Ασία στη Σιγκαπούρη, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, που επισκέπτεται τη Νότιο Κορέα από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τζορτζ Μπους.

    Μετά την επίσκεψή του στα αμερικανικά στρατεύματα, ο Γούλφοβιτς θα έχει συνάντηση με τον νοτιοκορεάτη υπουργό Αμύνης Τσο Γιουνγκ Χιλ, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρο Μου Χιουν και τον ΥΠΕΞ Γιουν Γιουνγκ Κουάν. Στη συνέχεια θα απευθύνει ομιλία στο Κορεατικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

    [18] Νεκροί δύο Σαουδάραβες αστυνομικοί σε καταδίωξη τρομοκρατών

    1/6/2003 1:39:00 μμ

    Δύο Σαουδάραβες αστυνομικοί βρήκαν τον θάνατο, όταν ένας από τους υπόπτους "για τρομοκρατία" που κατεδίωκαν, ένα εκ των οποίων κατόρθωσαν να σκοτώσουν, έριξαν εναντίον τους μία χειροβομβίδα, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Αλ Ουάταν. Τουλάχιστον άλλοι δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν στις ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκε στην κοινότητα Τούρμπα, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, τόνισαν τοπικοί αξιωματούχοι.

    Οι δύο ύποπτοι κυκλοφορούσαν με το αυτοκίνητό τους όταν αστυνομικοί τους σταμάτησαν για έλεγχο σε ένα οδόφραγμα. Εκεί ένας από τους υπόπτους,ο Αμπντάλα Σουλεϊμάν αλ Αϊλάνε, "καταζητούμενος για τρομοκρατία", έδειξε τα χαρτιά του πριν ξεκινήσουν το αυτοκίνητο για να παραβιάσουν το οδόφραγμα, πυροβολώντας ταυτόχρονα προς τους αστυνομικούς.

    Στην καταδίωξη που ακολούθησε, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν κι άλλοι δύο τραυματίσθηκαν από χειροβομβίδα. Ο ένας από τους καταζητούμενους σκοτώθηκε από τα πυρά κι ο Αϊλάνε κατόρθωσε να διαφύγει, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    [19] Βαγδάτη: Έκρηξη χειροβομβίδας έξω από τέμενος

    1/6/2003 7:08:00 μμ

    Τουλάχιστον ένας Αμερικανός στρατιώτης και δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν από επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον αμερικανικού άρματος μάχης στην κεντρική Βαγδάτη, μετέδωσε η τηλεόραση του Αλ-Τζαζίρα. Επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στη Βαγδάτη, Φαγίζα αλ Έζι, το δίκτυο ανέφερε πως άγνωστοι έριξαν δύο χειροβομβίδες εναντίον του άρματος μάχης έπειτα από ανταλλαγή πυρών με το πλήρωμά του. Η επίθεση έγινε έξω από το κύριο τέμενος της πόλης, Αμπού Χανίφα, στην περιοχή Ααντχαμίγια. Το Αλ Τζαζίρα ανέφερε πως τραυματίστηκαν και άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες και Ιρακινοί.

    [20] Κρίσιμη Σύνοδος της ομάδας των ''8''

    1/6/2003 5:39:00 μμ

    Στο Εβιάν συγκεντρώνονται από σήμερα Κυριακή τα βλέμματα της διεθνούς επιχειρηματικής - και μη - κοινότητας, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των 8 ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία, με πολλά ανοιχτά θέματα και με τις σχέσεις μεταξύ των ισχυρών να είναι τεταμένες μετά τον πόλεμο στο Ιράκ. Στην πόλη βρίσκονται οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο αλλά και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ως προεδρεύων της Ε.Ε. Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των 8 ισχυρών καθώς επίσης και στους αρχηγούς των αφρικανικών χωρών που μετέχουν στην ομάδα ΝΕΠΑΝΤ. Οι εργασίες της Συνόδου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αρχίζουν το πρωί της Δευτέρας.

    Κινήσεις για τη μείωση του χάσματος

    Σημειώνεται ότι τρία είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τους "G8": η διεθνής ασφάλεια, η ανάπτυξη και η οικονομική σταθερότητα, ενώ θα συζητηθούν επίσης η παγκόσμια οικονομία, το θέμα της τρομοκρατίας, η ανοικοδόμηση του Ιράκ και η πορεία του Οδικού Χάρτη για την επίλυση του Μεσανατολικού. Στη συνάντηση αυτή θα επισημοποιηθεί η ένταξη της Ρωσίας στην Ομάδα των πρώην 7, ενώ διμερείς διπλωματικές επαφές θα έχει και ο Πρόεδρος της Κίνας.

    Από την πλευρά τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και των Ευρωπαίων εκφραζόταν η θέληση να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα μείωναν το χάσμα στις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ. Ωστόσο, η κάθε πλευρά θα ήθελε, η μείωση του χάσματος να γίνει με τους δικούς της όρους. Και αυτό έγινε φανερό από το απόγευμα της Κυριακής, όταν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί είχαν χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες άλλων χωρών που δεν μετέχουν στην Ομάδα των ''8'', αλλά έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνόδου.

    Μεταξύ των αυτών είναι οι πρόεδροι της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και του Μεξικού. Επιπλέον, στη σύνοδο μετέχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο γ.γ. του ΟΗΕ, οι πρόεδροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας και ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Το θέμα του Ιράκ πρόκειται να συμπεριληφθεί στις κατ' ιδίαν συνομιλίες που θα έχουν αύριο Δευτέρα, στις 12:30 ώρα Ελλάδας, στο Εβιάν, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ Σιράκ και Μπους, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ η εκπρόσωπος του πρώτου, κ. Κατρίν Κολονά.

    Οι αναλυτές αναμένουν να διαπιστώσουν αν στο Εβιάν θα χαλαρώσει το κλίμα έντασης μεταξύ ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας, που τροφοδότησαν οι διαφωνίες για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Από την άποψη αυτή, θεωρείται αρνητικό ότι ο πρόεδρος Μπους ενώ η σύνοδος είναι τριήμερη, θα παραμείνει μόνον 24 συνολικά ώρες στο γαλλικό θέρετρο κοντά στα ελβετικά σύνορα.

    Πάντως, ο "οικοδεσπότης" Σιράκ υποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα, ενώπιον των εκπροσώπων πολυάριθμών ΜΜΕ, με χαμόγελα και αστεϊσμούς τον Αμερικανό πρόεδρο και τον οδήγησε ευγενικά στη συνέχεια στο μέγαρο των συνεδριάσεων στο Εβιάν.

    Σε αστυνομικό κλοιό

    Το διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης, όπου προσγειώθηκαν όλα τα αεροπλάνα που μετέφεραν τους ηγέτες των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο αλλά και των προσκεκλημένων, θυμίζει στρατιωτικό αεροδρόμιο. Για την ασφάλεια των αντιπροσωπειών και γενικά της συνόδου, στο αεροδρόμιο υπάρχουν άρματα μάχης με απόκρυψη και παραλλαγή, πολυβόλα, αλλά και ελικόπτερα, εκ των οποίων ορισμένα υπερίπτανται του αεροδρομίου, άλλα είναι στο έδαφος με τις μηχανές αναμμένες έτοιμα να απογειωθούν και άλλα βρίσκονται σε αναμονή.

    Τη σύνοδο ανέλαβαν να περιφρουρήσουν 10.000 αστυνομικοί, 1.000 από τους οποίους ''νοικιάστηκαν'' από τη Γερμανία. Ωστόσο, οι Ελβετοί οι οποίοι κάλεσαν τους Γερμανούς, προτίθενται να στείλουν το λογαριασμό για το κόστος ''ενοικίασης'' των Γερμανών αστυνομικών στη γαλλική κυβέρνηση δεδομένου ότι πολλά μέλη των αντιπροσωπειών, οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση θα μένουν σε ελβετικό έδαφος, ενώ διοργανώτρια χώρα είναι η Γαλλία.

    ΔΧιλιάδες διαδηλωτές στα γαλλο-ελβετικά σύνορα

    Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν και οι δύο διαδηλώσεις, η μία από τη Γενεύη και η άλλη από την Ανεμάς, που θα συναντηθούν για μια κοινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

    Στην πορεία συμμετέχουν προασπιστές της παραγραφής των χρεών στον Τρίτο Κόσμο, που είχαν κατασκευάσει μία τεράστια χάρτινη αλυσσίδα, για να συμβολίσουν τα βάρη του χρέους. Ακολουθούσαν αναρχικοί κι άλλες οργανώσεις και πρωτοβουλίες κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Επικεφαλής στην πορεία στη Γενεύη ήταν μία επιγραφή με το σύνθημα "Η G8 παρανομεί, το χρέος δολοφονεί". Στην ελβετική πορεία συμμετέχουν οι ηγέτες της γαλλικής Κομμουνιστικής Επαναστατικής Ενωσης (LCR) Αλαίν Κριβίν και Αλαίν Μπαζανσενό.

    Παρούσες στις πορείες είναι και πολλές οργανώσεις από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά τις δύο πορείες.

    Παράλληλα οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν πως απαγόρευσαν μία διαδήλωση που επρόκειτο να διοργανωθεί σήμερα το απόγευμα στη Λωζάνη, εξαιτίας των επεισοδίων που προκλήθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και σε ομάδες διαδηλωτών, ντυμένους με μαύρα, που κατέστρεψαν ένα βενζινάδικο κοντά στο προάστιο με τα μεγάλα ξενοδοχεία, όπου φιλοξενούνται οι ξένοι ηγέτες που θα συμμετέχουν στη σύνοδο της G8 στο Εβιάν.

    Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

    Οι φόβοι για επεισόδια είναι έντονοι και βεβαίως ακόμη εντονότερη είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή καθώς έχουν συρρεύσει χιλιάδες διαδηλωτές από κάθε γωνιά της γης για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με την πολιτική των ισχυρών του κόσμου.

    Ηδη τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο Εβιάν στη γειτονική πόλη της Γενεύης όταν ομάδα διαδηλωτών έσπασε βιτρίνες και προκάλεσε ζημίες σε αυτοκίνητα.

    Οι αστυνομικές αρχές του καντονιού, που χαρακτήρισαν τους ταραξίες ''μια καλά οργανωμένη ομάδα'', ανέφεραν ότι περισσότερα από δώδεκα καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η αστυνομία και η πυροσβεστική της πόλης απέκλεισαν την πρόσβαση σε ορισμένους δρόμους όταν ξέσπασε φωτιά σε ένα βενζινάδικο.

    Οι ταραχές είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, όταν αστυνομικοί και πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν στην πόλη Ανεμάς της Γαλλίας, σε μικρή απόσταση από τη Γενεύη. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

    Οταν έπεσε η νύχτα, ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης άναψαν 50 μεγάλες φωτιές στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, σαν σύμβολο διαμαρτυρίας κατά των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας.

    [21] Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    1/6/2003 1:28:00 μμ

    Το παρόν και το μέλλον των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και η συμβολή τους στην Ανάπτυξη και την Απασχόληση, ήταν το θέμα της πρώτης περιφερειακής συνδιάσκεψης που οργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου, ο Τομέας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΠΑΣΟΚ στην Κομοτηνή. Στην συνδιάσκεψη παρέστησαν και μίλησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης και το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Μιλένα Αποστολάκη.

    Στην ομιλία του ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι "η ανάπτυξη ακολουθεί ισχυρούς ρυθμούς, υψηλότερους του μέσου Ευρωπαϊκού ρυθμού και συνεχίζουμε να διεκδικούμε μεγαλύτερους ρυθμούς επενδύσεων με την μεγαλύτερη παραγωγικότητα". Επίσης ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι επιβάλλεται να επιδείξουμε προσοχή στους τομείς της ποιότητας, της καινοτομίας της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων στον τουρισμό, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς της μεταποίησης και του εμπορίου.

    Στον υπό σύνταξη αναπτυξιακό νόμο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης. Ειδικότερα σημείωσε πως δέσμευση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι ότι, τις προσεχείς ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα, για την έναρξη του διαλόγου με τους φορείς, το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου.

    Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την διαμόρφωση συνθηκών για να γίνει πιο εύκολο το έργο του επιχειρηματία και του ελεύθερου επαγγελματία σε σχέση με το ΙΚΑ, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας κ. Ρέππα, ότι σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση, "θα διευρύνουμε το δικαίωμα της συνταξιοδότησης με τους ελεύθερους επαγγελματίες με 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας. Αυτό θα γίνει πράξη μέσα στο 2003" κατέληξε ο κ. Σπυρόπουλος.

    Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Λαλιώτης, "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, έκαναν τα σημαντικά βήματα τους για την ανταγωνιστικότητα , για την παραγωγικότητα, τις ποιοτικές προδιαγραφές και τα δίκτυα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, με τις δικτυώσεις και τις συνεργασίες τους. Οι επιχειρήσεις έδειξαν προσαρμοστικότητα, την αντοχή και τη δυναμική τους, αξιοποιώντας όλους τους θετικούς όρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειώνοντας τα συγκριτικά μειονεκτήματα τους. Όλοι αναγνωρίζουν ότι με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει πολλά, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα".

    Στην συνδιάσκεψη παρέστησαν και μίλησαν επίσης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων από τρεις νομούς της Θράκης.

    [22] Τα άλματα έκλεψαν την προσοχή στα ''Παπαφλέσσεια''

    1/6/2003 5:26:00 μμ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διεθνές μίτινγκ στίβου «Παπαφλέσσεια», το οποίο διεξήχθη στην Καλαμάτα με την συμμετοχή σπουδαίων Ελλήνων και ξένων αθλητών και αθλητριών. Την παράσταση έκλεψαν τα άλματα, με τον Δημήτρη Φιλίνδρα να βελτιώνει το ατομικό του ρεκόρ κατά ένα εκατοστό με 8.07, τον Λούη Τσάτουμα να πετυχαίνει 8.02 στον πρώτο του φετινό αγώνα, ενώ στις γυναίκες η Νίκη Ξάνθου έδειξε για μία ακόμη φορά σταθερή στις καλές επιδόσεις με 6.63 και η Όλγα Βασδέκη στο τριπλούν βελτίωσε τη φετινή της επίδοση με 14.13.

    Καλή εμφάνιση έκανε ο Σωτήρης Παπαδέας στα 800μ. με 1.47.16, όπως και η Χρυσούλα Γκουντενούδη στα 400μ. με 53.13. Από τις ξένες συμμετοχές ξεχώρισαν η Ιταλίδα Μαγκντελίν Μαρτίνεζ με 14.61 στο τριπλούν και ο Αντρέι Σοκολόφσκι στο ύψος με 2.30, ενώ ο Ντράγκουτιν Τόπιτς έμεινε στο 2.27.

    Τα αποτελέσματα:

    ΑΝΔΡΕΣ: 100μ.: 1η σειρά (+0,1): Πετρίδης 10.53, Πολίτης 10.61, Βογιατζάκης 10.72, 2η σειρά (+0,2): Κατσαντώνης (Κύπρος) 10.32, Μούσα (Νιγηρία) 10.41, Τερζιάν 10.47, Στεργιούλης 10.58, 3η σειρά (-1,5): Αλιού (Νιγηρία) 10.24, Γουίλιαμς (Τζαμάικα) 10.37, Γκαβέλας 10.44, Μαρκουλίδης (Κύπρος) 10.57, Χοϊδης 10.58.

    200μ.: 1η σειρά (+0,5): Μαρκουλίδης (Κύπρος) 21.04, Μούσα (Νιγηρία) 21.15, Σμπώκος 21.58, 2η σειρά (-0,3): Γκούσης 20.99, Βάισμαν (Σουηδία) 21.05, Κέινς (Βρετανία) 21.18, 3η σειρά (-0,8): Γουίλιαμς (Τζαμάικα) 20.71, Γεντρουσίνσκι (Πολωνία) 20.78, Γκόλντινγκ (Βρετανία) 20.80.

    400μ.: 1η σειρά: Ζέγκλετ (Ουγγαρία) 46.71, Βαθίστας 47.72, 2η σειρά: Μπερντ (ΗΠΑ) 45.87, Κλαρκ (Τζαμάικα) 45.89, Ντούπης 47.04, Οικονομίδης 47.27.

    800μ.: Βακίρα (Κένια) 1.46.85, Κοζέβνικοφ (Ρωσία) 1.46.93, Παπαδέας 1.47.16, Φαρούγγιας 1.47.84, Γκρέι (ΗΠΑ) 1.48.28.

    1.500μ.: Κορίρ (Κένια) 3.35.43, Νιάγκα (Κένια) 3.37.51, Σ. Κορίρ (Κένια) 3.37.92, Ύψος: Σοκολόφσκι (Ουκρανία) 2.30, Τόπιτς (Σερβία- Μαυροβούνιο) 2.27, Μόροζ (Λευκορωσία) 2.24, Βασιλάτσε (Ρουμανία) 2.24, Κωνσταντίνου (Κύπρος) και Κλούγκιν (Ρωσία) 2.10, Μητράκος και Γκιόσης 2.10, Συρράκος ακυρ.

    Μήκος: Ζιούσκοφ (Ουκρανία) 8.22, Φιλίνδρας 8.07, Τσάτουμας 8.02, Μούντρικ (Μαρόκο) 7.77.

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 100μ. (+0,3): 1η σειρά: Παστουσένκο (Ουκρανία) 11.40, Κοκλώνη 11.64, Ντόουντι (Τζαμάικα) 11.75, Πανταλέων 10.85, Κοψιά 11.93, 2η σειρά: Καφετζή 11.68, Βασαρμίδου 11.68, 3η σειρά (-0,7): Γρηγορίου (Κύπρος) 11.60, Κορδά 11.83.

    200μ. (+0,1): Παστουσένκο (Ουκρανία) 23.11, Μπουντά 23.50, Ντόουντι (Τζαμάικα) 24.08.

    400μ.: 1η σειρά: Χαλκιά 54.42, Χατζή 55.39, Τσικούρη 55.80, 2η σειρά: Σιάλου (Κύπρος) 52.30, Γκουντενούδη 53.13, Μπενχασί (Τυνησία) 53.58, Κουμνάκη 53.73, Ντιμίτροβα (Βουλγαρία) 54.33.

    1.500μ.: Κοζένκοβα (Ρωσία) 4.10.83, Κομιάγκινα (Ρωσία) 4.11.17, Σουλντέσοβα (Τσεχία) 4.13.74.

    100μ. εμπ. (-1,5): Τριβάνσκα (Πολωνία) 13.08, Ταμπάκη 13.19, Ρεντούμη 13.23, Ζάμφιρ (Ρουμανία) 13.56, Στογιαννίδου 13.65, Νεσούδη εγκ.

    Ύψος: Ελέσινα (Ρωσία) 1.95, Τσιτσέροβα (Ρωσία) 1.95, Σεριόγκινα (Ρωσία) 1.2, Λιάκοβα (Ρωσία) 1.92, Φαρμακά (Κύπρος) 1.86, Σίλατς (Εσθονία) 1.86, Κόρζοβα (Καζακστάν) 1.83, Σλίβκα (Ρωσία) 1.80, Συροπούλου 1.80, Σ. Παπασωτηρίου 1.75, Μήκος: Ξάνθου 6.63, Γιορντάνοβα (Βουλγαρία) 6.42, Παπαβασιλάκη 6.29, Κουτσιουμάρη 6.23, Δημητράκη 6.04.

    Τριπλούν: Μαρτίνεζ (Ιταλία) 14.61, Μαρίνοβα (Βουλγαρία) 14.27, Βασδέκη 14.13, Δημητράκη 14.07, Μπαζένοβα (Ρωσία) 13.92, Πέρρα 13.50, Ακοντισμός: Σάμπο (Ουγγαρία) 60.73, Ζαμπρούσκοβα (Ρωσία) 60.50, Κρομόβα (Ρωσία) 60.10.

    [23] Η Μάντσεστερ θέλει ο Ροναλντίνιο

    1/6/2003 2:54:00 μμ

    Ο Ροναλντίνιο αφήνει ανοικτή την πόρτα για μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Βραζιλιάνος σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, μεταγραφικός... καημός του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Independent" τόνισε πως θέλει να παίξει σε μια ομάδα με μεγάλες φιλοδοξίες, όπως είναι η πρωταθλήτρια Αγγλίας: "Θαυμάζω τη Μάντσεστερ και μου αρέσει να τη βλέπω ν' αγωνίζεται. Σίγουρα θα ήθελα να παίξω σε μια ομάδα με μεγάλους στόχους", τόνισε ο Ροναλντίνιο και συμπλήρωσε: "Η ιδέα να παίξω στη Μάντσεστερ, με κάνει να ονειρεύομαι μεγάλες επιτυχίες και τίτλους".

    [24] Μπάρτσα-Μίλαν για Μπέκαμ

    1/6/2003 2:26:00 μμ

    Πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ είναι έτοιμη να δαπανήσει η Μπαρτσελόνα για να πάρει στο "Καμπ Νου" τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο ο διάσημος ισπανικός σύλλογος έχει κάνει ήδη πρόταση στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την απόκτηση του Αγγλου σούπερ σταρ και αναμένονται σημαντικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και η Μίλαν ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Μπέκαμ. Μάλιστα η "Gazzetta dello Sport" αναφέρει πως ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας είναι η πρώτη μεταγραφική προτεραιότητα της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

    [25] Δίπλωσε τα κύπελλα η Μίλαν

    1/6/2003 1:22:00 μμ

    Μόλις τρεις μέρες μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ η Μίλαν σήμερα πανηγύρισε τον δεύτερο φετινό της τίτλο. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι μπορεί να αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Ρόμα στο Μιλάνο στον δεύτερο τελικό του κυπέλλου Ιταλίας, όμως πήρε το τρόπαιο χάρη στο 4-1 του πρώτου αγώνα. Τα τέρματα της Μίλαν πέτυχαν οι Ριβάλντο (65΄) και Ιντζάγκι (90΄) ενώ η Ρόμα προηγήθηκε 2-0 με τέρματα του αρχηγού της Φραντσέσκο Τότι (56΄, 64΄).

    [26] Ανώδυνη ήττα για την Εθνική Βόλει

    1/6/2003 1:22:00 μμ

    Οι Ιάπωνες πήραν την ρεβάνς. Στο τάι μπρέικ κρίθηκε και ο δεύτερος αγώνας μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής εβδομάδας του Παγκόσμιου Λιγκ, που διεξάγεται στη Φουκουσίμα. Μόνο που αυτή τη φορά νικητές ήταν οι Ιάπωνες με 3-2 σετ (26-28, 25-16, 25-22, 22-25, 15-13). Πάντως, παρά την ήττα, η ελληνική ομάδα δεν έχασε την πρωτοπορία του δ' ομίλου.

    [27] Το νταμπλ η Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία

    1/6/2003 1:21:00 μμ

    Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε μία σεζόν που δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για αυτήν, η Μπάγερν Μονάχου. Η ομάδα του Οτμαρ Χίτζφελντ μετά την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, σήμερα αναδείχθηκε και κυπελλούχος της χώρας επικρατώντας, της Καιζερσλάουτερν στον τελικό της διοργάνωσης, που διεξήχθη στο Βερολίνο, με σκορ 3-1. Δύο τέρματα για τους βαυαρούς πέτυχε ο Μίκαελ Μπάλακ (3΄, 10΄ πεν.) και ένα ο Πιζάρο (50΄) ενώ για την Καιζερσλάουτερν μείωσε ο Κλόζε στο 80΄.

    [28] Στην Οσέρ το κύπελλο Γαλλίας

    1/6/2003 1:19:00 μμ

    Με δύο γκολ στα τελευταία δεκαπέντε λεπτά η Οσέρ ανέτρεψε το εις βάρος της 0-1 από την Παρί Σεν Ζερμέν σε 2-1 κατακτώντας έτσι το φετινό κύπελλο Γαλλίας που της δίνει και το εισιτήριο για το κύπελλο UEFA της ερχόμενης περιόδου. Η ομάδα του Γκι Ρου αν και βρέθηκε να χάνει με γκολ του Ούγκο Λεαλ στο 21ο λεπτό κατάφερε να αντιδράσει και να πάρει την νίκη χάρη σε τέρματα των Σισέ (76΄) και Μπουμσόνγκ (89΄).

    [29] Εχασε βαθμούς η Ρεάλ στο Μπερναμπέου

    1/6/2003 1:17:00 μμ

    Στραβοπάτησε η Ρεάλ Μαδρίτης και έχασε πολύτιμο έδαφος στη μάχη που δίνει για την κατάκτηση του τίτλου στο ισπανικό πρωτάθλημα. Οι ''μερένγκες'' αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με την Θέλτα στο ''Σαντιάγκο Μπερναμπέου'' και ναι μεν έπιασαν την Σοσιεδάδ στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, αλλά με τους βάσκους να έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο. Η Θέλτα στην πρώτη της ουσιαστικά επιθετική προσπάθεια, ευτύχησε να ανοίξει το σκορ, όταν στο 35' ο Μοστοβόι μετά από σέντρα του Ανχελ με κεφαλιά άνοιξε το σκορ για την ομάδα του, παγώνοντας το Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε ήταν καταιγιστική αλλά το μόνο που κατέφερε ήταν να φέρει το ματς στα ίσα στο 68' με τον Ραούλ, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

    [30] Σε ύφεση το SARS σε Κίνα-Ταϊβάν

    1/6/2003 12:49:00 μμ

    Σε ύφεση βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η εξάπλωση του ιού του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου(SARS), με την Κίνα να ανακοίνωνει πως μόνο δύο άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό το τελευταίο 24-ωρο, επιστεγάζοντας μία εβδομάδα ύφεσης της ασθένειας, όπου τα στοιχεία των κρουσμάτων έχουν περιορισθεί σε μονοψήφιους αριθμούς. Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε επίσης πως κανείς ασθενής δεν έχει χάσει τη ζωή του κατά το ίδιο διάστημα και πως ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο της άτυπης πνευμονίας παρέμεινε σταθερός στους 332. Η Ταϊβάν από την πλευρά της ανέφερε μόνο τέσσερα νέα πιθανά κρούσματα άτυπης πνευμονίας, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες ότι η επιδημία αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχο, αφού είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει μονοψήφιος.

    Προληπτικά μέτρα στην Ταϊβάν

    Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ξεκίνησε από σήμερα Κυριακή μια εκστρατεία προκειμένου να πείσει τους κατοίκους να ελέγχουν τη θερμοκρασία τους δύο φορές την ημέρα μέχρι τις 10 Ιουνίου. Ο υψηλός πυρετός είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

    Αρχικά η Ταϊβάν είχε αναφέρει πέντε νέα κρούσματα για σήμερα, όμως κατόπιν ακύρωσε το ένα. Ο αριθμός των νεκρών από την ασθένεια παραμένει στους 81 ενώ συνολικά έχουν προσβληθεί 680 άνθρωποι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 1 June 2003 - 17:02:58 UTC