Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες σεισμικές δονήσεις στα Ψαχνά
  • [02] Το Μέλλον της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής
  • [03] Πρεμιέρα σήμερα και για τις διαδηλώσεις
  • [04] Το πρόγραμμα της Συνόδου
  • [05] Σκληρές διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ
  • [06] Καταθέτουν οι μάρτυρες υπεράσπισης του Ψαραδέλλη
  • [07] Προειδοποίηση Μπους προς Ιράν
  • [08] Ισραήλ: Eπίθεση αυτοκτονίας παλαιστίνιου καμικάζι
  • [09] Τόκιο - Η ακριβότερη πόλη στον κόσμο
  • [10] Ασυλία για τον Μπερλουσκόνι την περίοδο της προεδρίας
  • [11] Επιθέσεις στην Ευρώπη ετοίμαζαν οι ''Μουτζαχεντίν του Λαού''
  • [12] ΗΠΑ: Eπαφές Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών
  • [13] Ρατσιστικές ταραχές στο Μίτσιγκαν
  • [14] Παράπλευρες απώλειες... της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [15] Έκρηξη σε ελληνόκτητο τάνκερ στο Περσικό - 4 νεκροί
  • [16] Γαλλία: ''Ελεύθερη'' η Μαριάμ Ραντζαβί
  • [17] Αυστραλία: Αυστηρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία
  • [18] Κόκκαλης: ''Είναι τιμή μας να υπηρετούμε τον Ολυμπιακό''
  • [19] Μπάσκετ: Νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού
  • [20] Φεστιβάλ Φιλίππων

    [01] Νέες σεισμικές δονήσεις στα Ψαχνά

    19/6/2003 11:13:00 πμ

    Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε στις 06.38 το πρωί της Πέμπτης, με επίκεντρο την περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, ενώ νωρίτερα στις 4 τα ξημερώματα δύο νέες διαδοχικές ασθενείς σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,6 και 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλ;onisan εκ νέου την περιοχή. Στην περιοχή τοποθετήθηκαν τέσσερις σεισμογράφοι για να καταγράφεται η σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Νεώτερες καταστροφές δεν αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής, αλλά από τη χθεσινή δόνηση και μετά από ελέγχους που διενήργησαν μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ και της νομαρχίας Ευβοίας, 41 κατοικίες χαρακτηρίστηκαν με πράσινο χρώμα, 30 με κίτρινο, και 4 με κόκκινο.

    Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

    Nα μην χρησιμοποιούν τα σπίτια που έχουν υποστεί βλάβες από τις συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις συνέστησε στους κάτοικους της περιοχής των Ψαχνών ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Βασίλης Ανδριανάκης.

    Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας από την περιοχή των Ψαχνών της Εύβοιας.

    "Πρόκειται για εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα και δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν βρισκόμαστε στην προσεισμική ή τη μετασεισμική φάση," δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Μαρία Σαχπάζη.

    ''Η περιοχή είναι σε διέγερση. Παρακολουθούμε το φαινόμενο'', δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος. ''Αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο. Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι ο ίδιος εστιακός χώρος είχε δώσει άλλους δύο σεισμούς, μεγέθους περίπου 4,7 ρίχτερ την Παρασκευή το πρωί, ενώ ο σημερινός ήταν λίγο μεγαλύτερος'', τόνισε ο κ. Μακρόπουλος και διευκρίνισε ότι ''στατιστικά και ιστορικά η περιοχή αυτή δεν έχει δώσει μεγαλύτερο σεισμό''.

    "Αποτελεί αρκετά ιδιόρρυθμη περίπτωση και με τα στοιχεία και τα μέσα που διαθέτουμε αδυνατούμε να αξιολογήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ συνέστησε στους κατοίκους ψυχραιμία και να δίνουν βάση μόνο στους επιστήμονες.

    [02] Το Μέλλον της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής

    19/6/2003 11:47:00 πμ

    Το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος καθώς και το θέμα του ασύλου βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινά σήμερα το απόγευμα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Χαλκιδική. ''Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους ''25'', ώστε το σχέδιο Συντάγματος, να αποτελέσει τη βάση για διαπραγμάτευση στη Διακυβερνητική Διάσκεψη τον προσεχή Οκτώβριο'', επανέλαβε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κατά την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι η Σύνοδος θα ασχοληθεί και με την κατάσταση στα Βαλκάνια. Στο μεταξύ αρχίζουν να καταφτάνουν οι ξένοι ηγέτες. Πρώτοι έφτασαν οι Πρωθυπουργοί της Μάλτας, της Δανίας και της Ολλανδίας ενώ από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η νορβηγική αντιπροσωπεία. Εξάλλου πριν την έναρξη των εργασιών, ο κ. Σημίτης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους Ντ' Εστέν, Πρόντι και Σολάνα. Στη Σύνοδο Κορυφής κλήθηκε να παρακαθίσει και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

    Εύσημα στην Ελληνική προεδρία

    Για εξαιρετικής σημασίας Σύνοδο για το μέλλον της Ευρώπης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Ο κ. Πρόντι σημείωσε τη στενή συνεργασία, που υπήρξε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ελληνική Προεδρία, επισημαίνοντας, ότι αυτό το εξάμηνο σημαδεύτηκε από την ολοκλήρωση της μακράς και επίπονης πορείας προς τη Διεύρυνση. Επίσης ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη, αναμένει ότι θα λάβει χώρα η δεύτερη πράξη της Ελληνικής Προεδρίας: η στήριξη της βαλκανικής πολιτικής.

    Στη ΝΕΤ 105,8 μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη είναι μια ευκαιρία να στοχαστεί η Ευρώπη το ρόλο της στην παγκόσμια σκακιέρα.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις μικρών και μεγάλων χωρών μέσα στην Ε.Ε. ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ισοτιμίας, καθώς συμφέρον της Ελλάδας και όλων των μικρών χωρών, όπως είπε, είναι να υπάρχει μια ισχυρή και δημοκρατική ΕΕ.

    Σε ότι αφορά το θέμα της μετανάστευσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών κινήθηκαν σε δύο άξονες: στην ένταξη των νομίμων μεταναστών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Κοινότητας και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    "Πλούσιο και εποικοδομητικό", χαρακτήρισαν επίσης το έργο της Ελληνικής Προεδρίας και οι κ. Σολάνα και ο αρμόδιος επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. Κρις Πάτεν.

    Διαβάστε ακόμα:

    Πρεμιέρα σήμερα και για τις διαδηλώσεις

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Έκτακτα μέτρα της τροχαίας

    [03] Πρεμιέρα σήμερα και για τις διαδηλώσεις

    19/6/2003 11:52:00 πμ

    Στο ρυθμό των διαδηλώσεων μπαίνει από σήμερα η Θεσσαλονίκη. Η αρχή θα γίνει στις 4:30 το απόγευμα από το ΠΑΜΕ, το οποίο θα πραγματοποιήσει στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, η οποία θα καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης. Αργότερα στις 7 το απόγευμα διαδηλωτές, μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, αλλά και άλλων κινημάτων θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, μπροστά από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στη συνέχεια θα συγκροτήσουν πορεία η οποία θα κινηθεί σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, θα περάσει από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και θα καταλήξει, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στην περιοχή της Καμάρας. Οι συγκεντρωμένοι θα διαδηλώσουν κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Παρά την προσέλευση δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ,πρόθεση των διοργανωτών είναι η Θεσσαλονίκη να παραμείνει μία "ανοιχτή πόλη".

    Αρκετοί δήμοι, το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και πανεπιστημιακές σχολές έχουν προβλέψει χώρους διαμονής για τους διαδηλωτες και άλλα μέτρα για την εξυπηρέτησή τους.

    "Έχουμε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στους πολίτες, που θέλουν να διαδηλώσουν για να ακούσουμε τις απόψεις τους" δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ ζήτησε από τους διαδηλωτές να σεβαστούν την "ελληνική φιλοξενία".

    Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς περισσότεροι από 15.000 αστυνομικοί, ειδικές δυνάμεις του στρατού και του Λιμενικού αλλά και της Πυροσβεστικής, θα μετατρέψουν σε φρούριο τη χερσόνησο της Σιθωνίας, όπου στο ξενοδοχείο "Πόρτο Καράς" θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος.

    Διαβάστε ακόμα:

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη Σύνοδο Κορυφής

    Μέτρα της Τροχαίας

    [04] Το πρόγραμμα της Συνόδου

    19/6/2003 11:34:00 πμ

    Στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, που ξεκινά σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο ''Πόρτο Καρράς'' της Χαλκιδικής, θα πάρουν μέρος 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και τα κυριότερα θέματα, που θα τους απασχολήσουν είναι: το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το άσυλο, η μετανάστευση, οι διατλαντικές σχέσεις, τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και διεθνή θέματα όπως το Μεσανατολικό.

    Διαβάστε ακόμα: Συνοπτικό πρόγραμμα της Συνόδου

    [05] Σκληρές διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ

    19/6/2003 8:53:00 πμ

    Διακόπηκαν στις 3:15 τα ξημερώματα, οι συνομιλίες των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που διεξάγονται στο Λουξεμβούργο. Οι υπουργοί εξέταζαν όλο το βράδυ τις προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να καταλήξουν σε συμφωνία, οπότε διέκοψαν για τις 11:00 το πρωί, ώρα Ελλάδας. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η προεδρία θα μελετήσουν τις λύσεις εντός ορισμένων ορίων. Θα προχωρήσουμε σε συμφωνία το πρωί" δήλωσε ο Γκρέγκορ Κρόιτχουμπερ, εκπρόσωπος του επιτρόπου σε θέματα γεωργίας, Φραντς Φίσλερ.

    [06] Καταθέτουν οι μάρτυρες υπεράσπισης του Ψαραδέλλη

    19/6/2003 10:20:00 πμ

    Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης του Θεολόγου Ψαραδέλλη, συνεχίζεται σήμερα η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Αν και πρώτη μάρτυρας εκφωνήθηκε η κυρία Σαμαρί Κατρί, Γαλλίδα υπήκοος, τελικά δεν κατέθεσε, καθώς ως διερμηνέας εμφανίστηκε η σύζυγος του κατηγορουμένου Θεολόγου Ψαραδέλλη, Νάντα, κάτι που δεν δέχθηκε το δικαστήριο αφού ο διερμηνέας δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τον κατηγορούμενο. Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Ελένη Βαρίκα, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών σε Πανεπιστήμιο του Παρισιού, η οποία αναφέρθηκε στους αντιδικτατορικούς αγώνες του κατηγορουμένου, εκφράζοντας την πεποίθησή της για το ήθος και την εντιμότητά του.

    "Πίστευε ότι η ατομική βία δεν ανταποκρίνεται στους στόχους για την αλλαγή της κοινωνίας και τη σοσιαλιστική επανάσταση", είπε μεταξύ άλλων η μάρτυρας, η οποία υποστήριξε ότι η συμμετοχή του σε μια ληστεία, την οποία έχει ομολογήσει, ήταν πολιτικό λάθος, κάτι που ο ίδιος έχει αναγνωρίσει. Σύμφωνα με τη μάρτυρα, αποτελεί πολιτική ασυμβατότητα για τον Ψαραδέλλη, ο οποίος έχει μια "διεθνιστική" παράδοση, να ανήκει στη 17Ν.

    [07] Προειδοποίηση Μπους προς Ιράν

    19/6/2003 11:26:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Έκκληση στη Διεθνή κοινότητα να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. "Το Ιράν μπορεί να γίνει επικίνδυνο εάν αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Είχα θέσει αυτό το ζήτημα και στη Σύνοδο του Ομίλου των "8" και είχα βρει θετική ανταπόκριση", δήλωσε ο Μπους. Κατά την διάρκεια συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στην Βιέννη, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι έχει επανειλημμένως παραβιάσει την συνθήκη για την Μη Εξάπλωση των Πυρηνικών Όπλων. Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος αρνείται το αίτημα για ελέγχους στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, προσθέτοντας ότι "δεν παραβιάζονται οι διεθνείς όροι ασφαλείας".

    Απέρριψε τις κατηγορίες το Ιράν

    Επίσης, η Ουάσιγκτον απαίτησε από την Τεχεράνη να αποδεχθεί χωρίς όρους αυστηρότερες επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

    Το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Αλί Σαλί, δήλωσε ότι η χώρα του θεωρεί την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ανήθικη και παράνομη.

    H Διεθνής Επιτροπή συζητά σχέδιο ψηφίσματος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για την υιοθέτηση ενός σκληρού ψηφίσματος που θα καταγγέλλει την Τεχεράνη ότι δεν κατέθεσε - ως όφειλε - όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Τέλος, ζητούν από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να επιβάλλει κυρώσεις και να ζητήσει από την Τεχεράνη να υπογράψει συμπληρωματικό πρωτόκολλο, το οποίο θα επιτρέπει σε διεθνείς επιθεωρητές να πραγματοποιούν επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων χωρίς προειδοποίηση.

    Πηγή: BBC Greek

    [08] Ισραήλ: Eπίθεση αυτοκτονίας παλαιστίνιου καμικάζι

    19/6/2003 10:24:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ένας ισραηλινός έχασε τη ζωή του σε επίθεση αυτοκτονίας παλαιστίνιου καμικάζι, που σκοτώθηκε σε κατάστημα κοντά στο Μπέιτ Σιν, στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσαν ισραηλινές ιατρικές πηγές. Ο καμικάζι ανατινάχτηκε μέσα σε παντοπωλείο-εστιατόριο στην κοινότητα Σντε Τρουμότ και από την έκρηξη σκοτώθηκε ο ίδιος και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος. Το οίκημα υπέστη μεγάλες ζημιές. Στο μεταξύ, Ισραηλινά αεροσκάφη παραβίασαν τον λιβανικό εναέριο χώρο πραγματοποιώντας στη διάρκεια της νύχτας πτήσεις πάνω από τον νότιο Λίβανο, δίχως πάντως να πληγούν από τα πυρά των αντιαεροπορικών πυροβόλων της Χεζμπολλάχ, ανακοίνωσε η αστυνομία στη Βηρυτό. Τα Ισραηλινά αεροσκάφη πετούσαν στον λιβανικό εναέριο χώρο επί δύο ώρες σε μικρό και μεσαίο ύψος στον ανατολικό τομέα του νοτίου Λιβάνου, κοντά στην κλειστή ζώνη των διαφιλονικούμενων αγροκτημάτων Σεμπάα.

    Σύμφωνα με την λιβανική αστυνομία, η Χεζμπολλάχ που διατηρεί ισχυρή παρουσία στο νότιο Λίβανο, άνοιξε πυρ με τα αντιαεροπορικά της πυροβόλα εναντίον των ισραηλινών αεροσκαφών χωρίς να καταφέρει να πλήξει τους στόχους.

    Επίθεση αυτοκτονίας

    "Πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, ο τρομοκράτης ανατινάχτηκε λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στο κατάστημα" δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο επικεφαλής της αστυνομίας στο βόρειο Ισραήλ Νιτζάβ Μπορόφσκι.

    Σύμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ πάντως, η βόμβα που μετέφερε ο καμικάζι στην τσάντα του ανατινάχτηκε πρόωρα καθώς ήταν άλλος ο στόχος του δράστη.

    Από την έναρξη της παλαστινιακής Ιντιφάντα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000 έχουν σκοτωθεί 3.351 άτομα, εκ των οποίων 2.524 Παλαιστίνιοι και 767 Ισραηλινοί.

    [09] Τόκιο - Η ακριβότερη πόλη στον κόσμο

    19/6/2003 9:17:00 πμ

    Το Τόκιο πήρε την πρωτιά από το Χονγκ Κονγκ και ''ανακηρύχθηκε'' η ακριβότερη πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα για τον τρόπο ζωής η οποία έδειξε και τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ακριβότερες και τις φθηνότερες πόλεις στον κόσμο. Η Μόσχα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ ακολουθούν η πόλη Οσάκα της δυτικής Ιαπωνίας, το Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο, η Γενεύη, το Λονδίνο, η Σεούλ, η Ζυρίχη και η Νέα Υόρκη. Η πόλη με το χαμηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο είναι για το 2003 η πρωτεύουσα της Παραγουάης Ασουνσιόν, ενώ το 2002 ήταν το Γιοχάνεσμπουργκ. Από τις 20 ακριβότερες πόλεις στον κόσμο, οι μισές είναι ασιατικές. Το Λονδίνο, η Κοπεγχάγη και το Μιλάνο παραμένουν οι ακριβότερες πόλεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη συνεχίζει να είναι το υψηλότερο στη Βόρεια Αμερική. Η Αυστραλία παραμένει σχετικά φθηνή, ενώ μόνο στο Σίδνεϊ έχει παρατηρηθεί αύξηση του κόστους διαβίωσης.

    [10] Ασυλία για τον Μπερλουσκόνι την περίοδο της προεδρίας

    19/6/2003 12:37:00 πμ

    Λίγες ημέρες, πριν αναλάβει η Ιταλία την προεδρία της Ε.Ε., η ιταλική βουλή ψήφισε νόμο με τον οποίο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξασφαλίζει ποινική ασυλία για τις εναντίον του κατηγορίες, τουλάχιστον όσο κατέχει τη θέση του πρωθυπουργού. Με την έγκριση αυτού του νομοσχεδίου διακόπτεται η δίκη του Μπερλουσκόνι για την υπόθεση δωροδοκίας δικαστών και έτσι ο Ιταλός πρωθυπουργός "διασώζεται" από μία πιθανή καταδίκη την περίοδο άσκησης της προεδρίας.

    [11] Επιθέσεις στην Ευρώπη ετοίμαζαν οι ''Μουτζαχεντίν του Λαού''

    19/6/2003 12:18:00 πμ

    Σχέδιο για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πρεσβειών του Ιράν σε ευρωπαϊκές χώρες ετοίμαζαν τα περίπου 160 μέλη της ιρανικής οργάνωσης αντιφρονούντων "Μουτζαχεντίν του Λαού", που συνελήφθησαν στο Παρίσι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας. Ήδη ο Πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί ζήτησε την έκδοση των συλληφθέντων. Νωρίτερα υπέκυψε στα τραύματά της η μία από τις δυο Ιρανές που αυτοπυρπολήθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις των αντιφρονούντων. Στο μεταξύ, έκκληση στη διεθνή κοινότητα να καταστήσει σαφές στο Ιράν, ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δεχθούν την κατασκευή πυρηνικών όπλων απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Νωρίτερα, στα τραύματά της υπέκυψε η μία από τις δύο Ιρανές που αυτοπυρπολήθηκαν την Τετάρτη στο Παρίσι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις μελών των Μουτζαχεντίν του Λαού, από την γαλλική υπηρεσία αντικατασκοπίας (DST).

    Η 40χρονη Μαρντιέχ Μπαχανί υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και το στήθος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία της πνοή.

    Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται και η άλλη Ιρανή, όπως και ένας Ιρανός που αυτοπυρπολήθηκε στο Λονδίνο.

    Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ιρανών αντιφρονούντων στη Τεχεράνη. Τις διαδηλώσεις των φοιτητών χαιρέτισε με δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Νωρίτερα πάντως ο Ιρανός Πρόεδρος Χαταμί αρνήθηκε το αίτημα της διεθνούς κοινότητας για ελέγχους στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χωρίς το αντάλλαγμα -όπως είπε- των δυτικών χωρών στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς.

    [12] ΗΠΑ: Eπαφές Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών

    19/6/2003 10:44:00 πμ

    Στην αποκατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων μετά την ένταση που προκάλεσε η στάση της Αγκυρας στο θέμα του Ιράκ, επικεντρώθηκαν οι επαφές του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ζιγιάλ στην Ουάσιγκτον, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, στέφθηκαν από επιτυχία. Σε δηλώσεις του στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον ο κ. Ζιγιάλ υποστήριξε ότι βρήκε κατανόηση από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που συνάντησε καθώς οι τελευταίοι "δέχθηκαν ότι η στάση της Τουρκίας ήταν απόρροια της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος" και επέλεξε να δώσει έμφαση στη συμφωνία που όπως είπε υπήρξε μεταξύ των δυο πλευρών γύρω από την αναγκη συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι το ΝΑΤΟ, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, ο Καύκασος, και η ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας από τις ΗΠΑ και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    ''Οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με την Τουρκία''

    Στην επίσκεψη του κ. Ζιγιάλ αναφέρεται και η διπλωματική στήλη της "Washington Post" η οποία σημειώνει ότι πρόκειται για τον πρώτο Τούρκο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον έπειτα από τη πρόσφατη αμερικανοτουρκική κρίση και στην διάρκειά της συναντήθηκε με την Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράϊς, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αμυνας Πώλ Γούλφοβιτς, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκ Γκρόσμαν, τον υφυπουργό Εξωτερικών για οικονομικά και εμπορικά θέματα Αλαν Λάρσον και τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Στιβ Χάντλεϊ.

    Ο κ. Ζιγιάλ δήλωσε ότι το μήνυμα που αποκόμισε είναι ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με την Τουρκία και ότι αμφότερες οι χώρες είναι αποφασισμένες να κοιτάξουν μπροστά.

    "Υπήρξαν βέβαια απογοητεύσεις, όμως ο πόλεμος με το Ιράκ τελείωσε και υπάρχουν αρκετά ζητήματα για να προωθηθούν όπως η χρήση της βάσης του Ινσιρλίκ για αποστολή εφοδίων και ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, για τα οποία δεν χρειάζεται έγκριση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και η γενικότερη παροχή βοήθειας από την Τουρκία προς το Ιράκ, σε τομείς που αφορούν από την ασφάλεια έως την εκπαίδευση".

    Ο κ Ζιγιάλ πρόσθεσε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε ότι αφορά τις προσπάθειες ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής και η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά τον "οδικό χάρτη" και τις πρωτοβουλίες για δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή, ενώ μίλησε για την ανάγκη εκδημοκρατισμού και μεταρρυθμίσεων στις μουσουλμανικές χώρες.

    Τέλος, ο κ. Ζιγιάλ συζήτησε και το θέμα του Αφγανιστάν και τις τελευταίες εξελίξεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

    [13] Ρατσιστικές ταραχές στο Μίτσιγκαν

    19/6/2003 9:34:00 πμ

    Μεγάλης έκτασης επεισόδια, μεταξύ μαύρων διαδηλωτών και της τοπικής αστυνομίας σημειώνονται από τη Δευτέρα το βράδυ στην μικρή πόλη Μπέντον Χάρμπορ του Μίτσιγκαν, λόγω του θανάτου ενός μαύρου μοτοσικλετιστή στη διάρκεια καταδίωξής του από αστυνομικούς. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, άγνωστοι μαχαίρωσαν ή ξυλοκόπησαν τουλάχιστον 12 άτομα, ενώ πυρπολήθηκαν πέντε κτίρια και ισάριθμα αυτοκίνητα. Ο κυβερνήτης του Μίτσιγκαν κήρυξε τη περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε την άδεια στις τοπικές αρχές να ζητήσουν βοήθεια από την Πολιτοφυλακή, αν χρειαστεί, ενώ από τις 06.00 (ώρα Ελλάδος) τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας προκειμένου να σταματήσουν οι ταραχές.

    Ερευνα σε βάθος υπόσχεται ο Δήμαρχος της πόλης

    Οι ταραχές ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας όταν 300 άτομα, στην πλειοψηφία τους νεαροί μαύροι, βγήκαν στους δρόμους της μικρής αυτής πόλης των 12.000 κατοίκων για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του 28χρονου μαύρου μοτοσικλετιστή Τέρενς Σαρν, στη διάρκεια καταδίωξής του από περιπολικό της αστυνομίας.

    "Είναι σαν να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη. Είναι τρομερό" δήλωσε κάτοικος της πόλης.

    Ο δήμαρχος Τσαρλς Γιάρμπορο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν έρευνες σε βάθος για τον θάνατο του μαύρου μοτοσυκλετιστή.

    [14] Παράπλευρες απώλειες... της 11ης Σεπτεμβρίου

    19/6/2003 9:17:00 πμ

    Τουλάχιστον 118 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ή καταζητούνται στις ΗΠΑ, με την κατηγορία, ότι έκλεψαν περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης που υπέστησαν βλάβη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Ρόμπερτ Μόργκενταου, που είναι ο υπεύθυνος των ερευνών, ανακοίνωσε ότι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν τις αυτόματες ταμειακές μηχανές, όταν τα μηχανήματα έχασαν τη σύνδεση με τον κεντρικό υπολογιστή και έτσι ήταν αδύνατον να ελεγχθούν οι λογαριασμοί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιος είχε αρκετά χρήματα στο λογαριασμό του για να κάνει ανάληψη. Από τους 118 ύποπτους οι 74 συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κλοπή μεγάλης αξίας ενώ η αστυνομία αναζητά άλλους 44. Συνολικά κατηγορούνται ότι έκλεψαν 730.518,68 δολάρια, όμως η έρευνα για την απώλεια 15 εκατομμυρίων δολαρίων συνεχίζεται σε βάρος άλλων 4.187 ανθρώπων.

    [15] Έκρηξη σε ελληνόκτητο τάνκερ στο Περσικό - 4 νεκροί

    19/6/2003 9:04:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τραγικό θάνατο βρήκαν 4 αλλοδαποί ναυτικοί του με σημαία Μάλτας δεξαμενόπλοιου ''Εύξεινος'', στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη στο πρωραίο τμήμα του, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι Φουτζέιρα του Περσικού Κόλπου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ΥΕΝ, η έκρηξη ήταν ισχυρότατη, ενώ αλλοδαποί ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους είναι πιθανότατα αξιωματικοί του ελληνόκτητου τάνκερ, το οποίο ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρία ''Ετζιαν Σίπινγκ''. Στο δεξαμενόπλοιο επιβαίνουν 30 περίπου ναυτικοί μεταξύ των οποίων 3 Έλληνες - καπετάνιος, Α' μηχανικός και μάγειρας, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

    [16] Γαλλία: ''Ελεύθερη'' η Μαριάμ Ραντζαβί

    19/6/2003 8:57:00 πμ

    Η Μαριάμ Ραντζαβί, σύζυγος του ηγέτου των ιρανών Μουντζαχεντίν του Λαού, που συνελήφθη την περασμένη Τρίτη από τη γαλλική αστυνομία μαζί με 150 μέλη της οργάνωσης, πρόκειται να απελευθερωθεί αύριο από τις γαλλικές αρχές, δήλωσε εκπρόσωπος των Μουντζαχεντίν. ''Ο υπουργός Εσωτερικών μας υποσχέθηκε ότι η Μαριάμ Ραντζαβί θα αφεθεί ελεύθερη την Παρασκευή'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των Μουντζαχεντίν του Λαού, Μπεχζάντ Ναζίρι.

    ''Θα περιμένουμε να δούμε αν θα τηρήσει την υπόσχεσή του'' πρόσθεσε, αρνούμενος να αποκαλύψει αν η η οργάνωσή του σχεδιάζει νέες κινητοποιήσεις εντός της ημέρας.

    Τρία μέλη της οργάνωσης, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, αυτοπυρπολήθηκαν την Τετάρτη στο Παρίσι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία 40χρονη ιρανή.

    Πρόκειται για την Μαρντιέχ Μπαχανί που διαδήλωνε μαζί με άλλους εκατό Ιρανούς μπροστά στο κτίριο της γαλλικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας.

    Περίπου 100 μέλη και οπαδοί της ιρανικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης πέρασαν άλλη μία νύχτα μπροστά στα γραφεία των Μουντζαχεντίν του Λαού ζητώντας την απελευθέρωση της Ρατζαβί και των υπολοίπων συλληφθέντων.

    Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Μουτζαχεντίν του Λαού, ενδέχεται να σχεδιάζουν επιθέσεις σε διάφορες ιρανικές πρεσβείες σε όλη την Ευρώπη.

    Ο επικεφαλής των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, Πιέρ ντε Μπουσκέ ντε Φλοριάν δήλωσε : ''Γνωρίζουμε ότι έχουν την πρόθεση να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εκτός του Ιράν, περιλαμβανόμενης και της Ευρώπης, κατά ιρανικών συμφερόντων και ίσως κατά διπλωματικών αποστολών''.

    [17] Αυστραλία: Αυστηρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία

    Πηγή: ΑΠΕ 19/6/2003 8:48:00 πμ

    Το Εργατικό Κόμμα θα στηρίξει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την παροχή έξτρα εξουσιών στην Αυστραλιανή Υπηρεσία Πληροφοριών ASIO. Ο αρχηγός του κόμματος στη γερουσία, Τζο Φόκνερ, ανακοίνωσε, ότι το κόμμα του αποφάσισε να στηρίξει το νομοσχέδιο μετά τις δραστικές αλλαγές που έγιναν στις βασικότερες προβλέψεις του. Στην αγόρευσή του ο κ. Φόκνερ υποστήριξε ότι στην ουσία πρόκειται για ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο παρέχει μεν έξτρα εξουσίες στην Αυστραλιανή Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά προστατεύει και τα δικαιώματα του πολίτη. "Το νομοσχέδιο, που θα στηρίξει η αντιπολίτευση είναι ένα ισορροπημένο νομοσχέδιο το οποίο παρέχει στο ASIO ελεγχόμενες εξουσίες. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην επιμονή με την οποία το Εργατικό Κόμμα αντιδίκησε με την κυβέρνηση στο επίμαχο θέμα της προστασίας νόμιμων δικαιωμάτων του πολίτη. Αυτό που ζήτησε το Εργατικό Κόμμα και πέτυχε είναι η παροχή στην ASIO της δυνατότητας να ανακρίνει πολίτες, σεβόμενη ταυτόχρονα τα δικαιώματα αυτών των πολιτών", τόνισε ο κ. Φόκνερ.

    Το νέο νομοσχέδιο παρέχει στην Αυστραλιανή Υπηρεσία Πληροφοριών τις ακόλουθες εξουσίες:

    Να συλλαμβάνει πολίτες άνω των 18 ετών, ύποπτους για κατοχή πληροφοριών για τρομοκρατικές επιθέσεις, χωρίς συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Να συλλαμβάνει πολίτες ηλικίας 16-18 ετών, ύποπτους για ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες. Να συλλαμβάνει, να κρατεί πολίτες επτά ημέρες και να τους ανακρίνει τρία οκτάωρα με ενδιάμεσα διαλείμματα. Πολίτες που θα αρνούνται να απαντούν σε ερωτήσεις ή θα δίνουν παραπλανητικές απαντήσεις θα τιμωρούνται με φυλάκιση επτά ετών. Συγκρίνοντας το αρχικό νομοσχέδιο με το σημερινό ο κ. Φόκνερ υπογράμμισε, ότι το Εργατικό κόμμα πέτυχε, μετά από αγώνα 12 μηνών Την απαγόρευση της κράτησης και σωματικής έρευνας ανήλικων παιδιών, που θα συλλαμβάνονται από την ASIO. Την ανάκριση ύποπτων ατόμων παρουσία των δικηγόρων τους. Την απαγόρευση της κράτησης ύποπτων πολιτών επ αορίστω. Τη δημοσιοποίηση των συλλήψεων πολιτών από την ASIO. Επιτήρηση του τρόπου λειτουργίας του ASIO από υψηλόβαθμους δικαστικούς.

    Το νομοσχέδιο ορίζει, ακόμη, διαδικασίες αναθεώρησης του τρόπου εφαρμογής των διατάξεών του σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κατά τον κ. Φόκνερ το Εργατικό Κόμμα απαίτησε την ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο ειδικής διάταξης, για αναθεώρηση των νέων εξουσιών της ASIO μετά από τρία χρόνια.

    Το κοινοβούλιο θα αναθεωρεί τις εξουσίες της ASIO ανά τριετία και θα αποφασίζει, αν θα πρέπει να της δοθούν πρόσθετες, αντιτρομοκρατικές εξουσίες.

    Τέλος ο κ. Φόκνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διασφάλιση του δικαιώματος συλλαμβανομένων πολιτών να προσλαμβάνουν δικηγόρους καθώς επίσης και για τη δυνατότητα κρατουμένων, που δεν θεωρούνται ύποπτοι, να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.

    [18] Κόκκαλης: ''Είναι τιμή μας να υπηρετούμε τον Ολυμπιακό''

    19/6/2003 9:07:00 πμ

    Σε εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη στη Νίκαια μίλησε ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός επανέλαβε τον στόχο της εγγραφής 100.000 μελών μέχρι τον Οκτώβριο, εμφανίστηκε όμως απαισιόδοξος για την επίτευξή του. "Εγώ αμφιβάλλω πλέον. Θα είναι αποτυχία και απογοήτευση. Τελευταία διακρίνω πως υπάρχει ένας εφησυχασμός. Καθόμαστε στην πολυθρόνα και περιμένουμε τις μεταγραφές, αλλά και να γραφτεί ο άλλος μέλος. Δεν πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους αλλά να ενεργοποιηθούμε οι ίδιοι. Είναι τιμή μας να υπηρετούμε τον Ολυμπιακό. Θα πρέπει να έχουμε ουσιαστική συμμετοχή στις επιτυχίες του Ολυμπιακού. Δεν είναι αρκετή η αντιπαράθεση με άλλα σωματεία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των "ερυθρολεύκων".

    '' Ο σύλλογος ανήκει στον λαό του''

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης τόνισε ότι, ανεξαρτήτως του αριθμού μελών, οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης θα γίνουν τον Οκτώβριο και έκανε έναν παραλληλισμό με τη Μπαρτσελόνα: "Είδαμε τις εκλογές της Μπαρτσελόνα που έχουν πολλά κοινά με τις πολιτικές εκλογές. Ελπίζω να έχουμε κι εμείς τον Οκτώβριο κάτι ανάλογο. Να έχουμε πολλούς υποψήφιους προέδρους που θα μας υποσχεθούν παίκτες σαν τον Μπέκαμ".

    Ο κ.Κόκκαλης είπε ακόμα ότι η κατασκευή νέων γηπέδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και κατέληξε: "Εγώ δεν θα είμαι αιώνιος πρόεδρος. Ο σύλλογος ανήκει στον λαό του. Εγώ χωρίς εσάς δεν πρόκειται να προχωρήσω και δεν μπορώ".

    [19] Μπάσκετ: Νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού

    19/6/2003 12:36:00 πμ

    Με 72-67 επικράτησε στο κλειστό των Ανω Λιοσίων, η ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού. Ανθρωπος κλειδί στη σημερινή νίκη της ΑΕΚ, ήταν ο νεαρός φόργουορντ, Γιάννης Μπορούσης, ο οποίος κάλυψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κενό του τραυματία Δήμου Ντικούδη. Με τη νίκη αυτή, ο δικέφαλος ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά των τελικών της Α1 μπάσκετ. Ο τρίτος τελικός διεξάγεται την Κυριακή στο Σπόρτιγκ, με την υπόθεση τίτλος να παραμένει ανοιχτή.

    [20] Φεστιβάλ Φιλίππων

    19/6/2003 8:45:00 πμ

    Με τους "Πέρσες" του Αισχύλου από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ανοίγει στις 4 Ιουλίου η αυλαία του 46ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Πρόκειται για μια διεθνή παραγωγή και είναι μόνο η αρχή του πλούσιου προγράμματος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και θα διαρκέσουν έως και τις αρχές του Σεπτεμβρίου, με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ Α.Ε. Τη σκυτάλη παίρνει η τραγωδία του Σοφοκλή "Οιδίπους επί Κολωνώ" από το Θέατρο Τέχνης που θα παρουσιαστεί στις 11 Ιουλίου και στις 19 Ιουλίου η κωμωδία "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Ακολουθεί (25 Ιουλίου) η τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα" από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

    Το πρόγραμμα

    Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνεται ακόμα συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στις 28 Ιουλίου, ενώ την 1η Αυγούστου θα παρουσιαστούν οι "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Διαδρομή.

    Την Κυριακή 10 Αυγούστου θα δοθεί συναυλία από τον Μάριο Φραγκούλη και στις 20 του ίδιου μηνός θα παρουσιαστεί από το Εθνικό Θέατρο η "Μήδεια" του Ευριπίδη και θα ακολουθήσει (27 Αυγούστου) η παράσταση της τραγωδίας "Ίων", επίσης του Ευριπίδη.

    Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παιδική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη "Έρχεσαι μαζί μου; Το παραμύθι με τα παραμύθια", στις 3 Σεπτεμβρίου 2003.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Παρασκευή 4 Ιουλίου Συμπαραγωγή: Omicron 2 (O2) με Festspiele Balver Hohle E.V. (Βούπερταλ, Γερμανία), G.I.F.T. (Τυφλίδα, Γεωργία), ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας (Φεστιβάλ Φιλίππων)

    Αισχύλου "Πέρσες"

    Παρασκευή 11 Ιουλίου Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν

    Σοφοκλή "Οιδίπους επί Κολωνώ"

    Σάββατο 19 Ιουλίου Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε)

    Αριστοφάνη "Βάτραχοι"

    Παρασκευή 25 Ιουλίου Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας

    Ευριπίδη "Ηλέκτρα"

    Δευτέρα 28 Ιουλίου Δημοτικό Ωδείο Καβάλας - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

    Συναυλία : Μαρία Φαραντούρη - Γιάννης Βακαρέλης

    Παρασκευή 1 Αυγούστου Θεατρική Διαδρομή

    Αριστοφάνη "Θεσμοφοριάζουσες"

    Σάββατο 9 Αυγούστου Half Note Productions

    Συναυλία : Μάριος Φραγκούλης

    Τετάρτη 20 Αυγούστου Εθνικό Θέατρο

    Ευριπίδη "Μήδεια"

    Τετάρτη 27 Αυγούστου Εθνικό Θέατρο

    Ευριπίδη "Ίων"

    Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου Κάρμεν Ρουγγέρη

    "Έρχεσαι μαζί μου; Το παραμύθι με τα παραμύθια"


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 June 2003 - 9:39:40 UTC