Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων
  • [02] Στη Βουλή ν/σ για εκσυγχρονισμό Δημόσιας Υγείας
  • [03] Ντενκτάς: ''Δεν αποδέχομαι το σχέδιο Ανάν''
  • [04] Προβλήματα από καλοκαιρινή καταιγίδα στα Γιάννενα
  • [05] Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Αυλώνα - Πετρούπολη
  • [06] Ερώτηση Μητσοτάκη προς υπ. Εσωτερικών για δημοτικές
  • [07] Ενοπλη συμπλοκή Αλβανών στη Ραφήνα-Ενας νεκρός
  • [08] Απολογία Ναξάκη στη ''δίκη'' Οτσαλάν
  • [09] Στα δικαστήρια η ΕΥΔΑΠ για οφειλές δήμων
  • [10] Επεκτείνεται η αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης
  • [11] Ποινή φυλάκισης σε δύο άτομα για μεταφορά λαθρομεταναστών
  • [12] Ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
  • [13] Το ''ευρωσύνταγμα'' στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ
  • [14] Συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπ. Γεωργίας για την ΚΑΠ
  • [15] Πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης
  • [16] Ανοιχτός ο δρόμος για το διορισμό του Τρισέ στην ΕΚΤ
  • [17] Νέες αυτοπυρπολήσεις Ιρανών σε Βέρνη και Ρώμη
  • [18] Σύγκρουση πλοίων σε ποταμό της Κίνας
  • [19] Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • [20] Αλγερία: Δολοφονίες από ισλαμική οργάνωση
  • [21] Ετοιμο το σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία
  • [22] Συνελήφθη στενός συνεργάτης του Σαντάμ
  • [23] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης από επίθεση ενόπλων
  • [24] Νέα ρουμανική στρατιωτική αποστολή
  • [25] Μέτρα στήριξης των ανέργων της ΠΑΛΚΟ
  • [26] Στον έλεγχο του Δημοσίου το 21% των μετοχών της Εθνικής
  • [27] Στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας ο Ντέμης Νικολαϊδης;
  • [28] Αρχίζει η κατασκευή του γηπέδου του Ολυμπιακού
  • [29] Στις 16 Αυγούστου το ντέρμπι Τσέλσι - Λίβερπουλ
  • [30] Την Γιουβέντους προτιμά ο Νίκολα Λεγκροτάλιε
  • [31] Στη Γαλατασαράι ο Σέζαρ Πράτες
  • [32] Μητέρα σύντομα η Μάριον Τζόουνς
  • [33] Eκδηλώσεις στην Αθήνα για την Ημέρα της Μουσικής
  • [34] Ο διαβήτης τύπου 2 χτυπά τα παχύσαρκα παιδιά
  • [35] Γεννήθηκε το πρώτο ''μωρό-φάρμακο'' της Βρετανίας.
  • [36] SARS: Ένας χρόνος για την παρασκευή εμβολίου
  • [37] Απεργιακές κινητοποιήσεις ΙΚΑ- ΕΚΑΒ
  • [38] ''Χωρίζουν'' Στιούαρτ - Χάντελ
  • [39] Ένα αντίο στην αξιολάτρευτη αρσενική μαϊμού
  • [40] Διατηρούσε δύο οικογένειες επί 18 χρόνια στην ίδια γειτονιά

    [01] Διεθνής συνάντηση κομμουνιστικών κομμάτων

    19/6/2003 4:58:00 μμ

    Με ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα άρχισε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η Διεθνής Συνάντηση 71 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλον τον Κόσμο με θέμα "Τα Κινήματα κατά του Πολέμου". Για την Ευρώπη η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι προχωρά περισσότερο η στρατιωτικοποίηση της, καθώς οι αντιθέσεις των ηγετικών χωρών της ΕΕ με τις ΗΠΑ εντείνονται επικίνδυνα. Επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός ανάμεσα στα Κομμουνιστικά Κόμματα γιατί τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να λύνονται μόνο μέσα από Αντισυνόδους. Η γγ του ΚΚΕ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να κλείσει η υπόθεση του Σοσιαλισμού για τους λαούς, αφού έβαλαν στόχο την βόρεια Κορέα και την Κούβα και κατήγγειλε ότι συνεχίζονται οι διώξεις Κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες του πρώην Σοσιαλισμού. Τέλος την παρεμπόδιση εισόδου πολλών ξένων αντιπροσωπειών που επρόκειτο να παρεβρεθούν στη συνάντηση, κατάγγειλε με ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

    Συντονισμό των κομμουνιστικών κομμάτων ζητά η γγ του ΚΚΕ

    Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα πρέπει να κάνουν μια πιο διεξοδική συζήτηση πάνω σε προβλήματα που ανέκυψαν μετά τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και παράλληλα να συζητήσουν και βρουν ένα κοινό τόπο σχετικά με την ανάπτυξη των κινημάτων κατά του πολέμου, του ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την ομιλία της στη διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

    Η κατεύθυνση που έχουν αυτά τα κινήματα είναι ιδιαίτερα σημαντική, είπε η κ. Παπαρήγα, η οποία αμφισβήτησε το περιεχόμενο ορισμένων συνθημάτων, όπως το ''ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός'' του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, εκτιμώντας ότι οδηγούν στην ωραιοποίηση του καπιταλισμού, ενώ αντίθετα, όπως σημείωσε, η προοπτική του σοσιαλισμού είναι αυτή που μπορεί να ανοίξει και την προοπτική των διεκδικήσεων.

    Αναφερόμενη στην πορεία και τις προοπτικές του αντιπολεμικού κινήματος η γγ του ΚΚΕ τόνισε, ότι η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης αυτού του κινήματος θα κριθεί, τόσο από τη σύνθεσή του, όσο και από τον προσανατολισμό του.

    Η γ.γ του ΚΕΕ επισήμανε την ανάγκη συντονισμού όλων των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων, τονίζοντας ότι στις σημερινές συνθήκες διεθνοποίησης της πάλης, αποκτούν εκ των πραγμάτων ιδιαίτερη σημασία τα ζητήματα των συμμαχιών και του συντονισμού των αυτών των δυνάμεων.

    Για τον καλύτερο συντονισμό των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι συνεργασίες θα πρέπει να έχουν ως στόχο:

    α) Να γίνονται συναντήσεις κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων κατά περιφέρεια, όπου θα εξετάζονται πιο εξειδικευμένα ζητήματα.

    β) Να γίνονται συναντήσεις των κομμάτων σε μεγάλα διεθνή γεγονότα και γ) Να επιδιωχθούν ευρύτερες συναντήσεις με αντι-ιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές δυνάμεις κατά περιφέρεια.

    Η κα Παπαρήγα κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν όχι μόνο σε θέματα δικαιοσύνης, αλλά, όπως είπε, και για την ταύτιση της ΕΕ με τις ΗΠΑ, όσον αφορά στη χρήση βίας, στις διεθνείς υποθέσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η κα Παπαρήγα θα μεταβεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

    Παρεμπόδιση εισόδου ξένων ηγετών

    Κρούσματα ''αυθαίρετης παρεμπόδισης" ξένων ηγετών Κομμουνιστικών κομμάτων που κατευθύνονταν στην Αθήνα για τη διεθνή συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων καταγγέλλει το ΚΚΕ.

    Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ αναφέρει ότι ο Α' γραμματέας του ΚΚ Ρουμανίας Α. Παντάζι ''συνάντησε τα χαράματα της 18ης Ιουνίου'' απαράδεκτη συμπεριφορά από όργανα της τάξης στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, αστυνομικός προσπάθησε να δημιουργήσει φραστικό επεισόδιο σε βάρος του Α' γραμματέα του ΚΚ Ρουμανίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε υποτιμητικά στην πρόσκληση του ΚΚΕ που επέδειξε ο ξένος κομμουνιστής ηγέτης.

    Το ΚΚΕ καταγγέλλει επίσης ότι παρόμοια αντιμετώπιση είχε και ο Μ. Μίντσεφ πολιτικός γραμματέας της ΚΕ του Βουλγαρικού ΚΚ Γκεόργκι Ντιμιτρόφ κατά την είσοδό του στην Ελλάδα.

    Τέλος, κατά την ανακοίνωση, σοβαρά προβλήματα και καθυστέρηση στην έκδοση βίζας συνάντησαν οι εκπρόσωποι του νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας Μπράνκο Κιτάνοβιτς, ενώ οι ελληνικές αρχές δεν παρεχώρησαν τελικά βίζα στους νεολαίους του νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας. Το ίδιο συνέβη, κατά το ΚΚΕ, και με τον εκπρόσωπο του Ιορδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

    [02] Στη Βουλή ν/σ για εκσυγχρονισμό Δημόσιας Υγείας

    19/6/2003 3:23:00 μμ

    Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας "Οργάνωση και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και άλλες διατάξεις", το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι φορείς της δημόσιας υγείας μπορούν να είναι και μή κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Προβλέπει ακόμα ότι συνίσταται στο υπουργείο Υγείας, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, με σκοπό την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων που υλοποιούν την εθνική πολιτική για τη δημόσια υγεία, τον έλεγχο και την αξιολόγηση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και προσδιορίζει τις αρμοδιότητες της.

    Προσλήψεις, αποσπάσεις γιατρών και προσωπικού

    Ρυθμίζονται συγχρόνως θέματα πρόσληψης γιατρών και οδοντιάτρων Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, σε περίπτωση που έχουν κενωθεί οι οργανικές τους θέσεις για οποιοδήποτε λόγο, πλην μετάταξης.

    Ακόμα ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την εκπαίδευση στη δημόσια υγεία και ειδικότερα με την προαγωγή της κοινωνικής ιατρικής.

    Επίσης, προβλέπεται η σύνταξη υγειονομικού χάρτη της χώρας και ρυθμίζονται θέματα αποσπάσεων υπαλλήλων των ΠΕΣΥΠ ή των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας.

    [03] Ντενκτάς: ''Δεν αποδέχομαι το σχέδιο Ανάν''

    19/6/2003 2:08:00 μμ

    Αδιάλλακτος, στις θέσεις του να μην αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν καθώς στρέφεται κατά των τουρκικών συμφερόντων και έχει πολλές ελλείψεις, παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Τις θέσεις του αυτές επανέλαβε και στον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, που παρά τις πιέσεις που του άσκησε δεν μπόρεσε να αλλάξει τις αποφάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    Παπαδόπουλος: ''Πλήρη ταύτιση με Φερχόϊγκεν-Γουέστον''

    Ο Ραούφ Ντεκτάς, επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι η Κύπρος δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στην Ε.Ε., καθ΄ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την παράδοση των Τουρκοκυπρίων στους Ελληνοκυπρίους και την προσφορά των γεωπολιτικών δικαιωμάτων της Τουρκίας επί της νήσου στην Ελλάδα, ενώ ανέπτυξε και ένα καινούργιο σενάριο περί πολιτικών συναλλαγών για την επίλυση του Κυπριακού με την Ευρωπαϊκή Ενωση σκέπτεται να επιλύσει το ζήτημα παραχωρώντας την Κύπρο στην Ελλάδα και ως αντάλλαγμα την Μυτιλήνη ή βάση στην Καρπασία στην Τουρκία.

    Η εφημερίδα Ορτάμ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντενκτάς τον καλεί να παραιτηθεί γιατί οι Τουρκοκύπριοι θέλουν λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωνε ότι οι Γκίντερ Φερχόϊγκεν και Τόμας Γουέστον συμφωνούν πλήρως με τη γραμμή που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τη δήλωση αυτή, σχολιάζοντας τις θέσεις των κ.κ. Φερχόϊγκεν και Γουέστον, με τις οποίες επέκριναν τον Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό και στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ειδικότερα για τη δήλωση του Γκίντερ Φερχόϊγκεν ότι αν δεν αρέσει στην τουρκική πλευρά η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος απαντούσε σε ισχυρισμό Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου ότι η Κύπρος δεν δικαιούται να υποβάλει αίτηση για ένταξη.

    Μιλώντας κατά την αναχώρηση του το μεσημέρι για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η ελληνική Κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη όποτε κληθεί από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να προσέλθει σε διάλογο χωρίς κανένα όρο, επιφύλαξη ή προδέσμευση για διαπραγματεύσεις πάνω στο σχέδιο του Κόφι Ανάν.

    [04] Προβλήματα από καλοκαιρινή καταιγίδα στα Γιάννενα

    19/6/2003 7:02:00 μμ

    Μια ώρα περίπου κράτησε το μεσημεριανό μπουρίνι στα Γιάννενα, αλλά ήταν αρκετό, για να σπάσουν κλωνάρια δέντρων σε πολλούς δρόμους της πόλης, να υπάρξουν τρεις μικροτραυματισμοί πολιτών και να σημειωθούν τροχαία ατυχήματα, χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς. Θυελλώδης άνεμος και έντονη βροχόπτωση, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της καλοκαιρινής καταιγίδας, που αιφνιδίασε τους πάντες, δημιουργώντας μποτιλιαρίσματα στους δρόμους της πόλης, αλλά και πολύωρο κλείσιμο του επαρχιακού δρόμου Ιωαννίνων-Δωδώνης, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες αυτοκίνητα, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για εγκλωβισμούς σε ασανσέρ από μια ολιγόλεπτη διακοπή του ρεύματος σε μερικές περιοχές, αλλά και για την απομάκρυνση πεσμένων κλαδιών δένδρων που εμπόδιζαν την κυκλοφορία.

    [05] Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Αυλώνα - Πετρούπολη

    19/6/2003 5:01:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι κοντά στο στρατόπεδο τεθωρακισμένων του Αυλώνα και κοντά στο νεκροταφείο της Πετρούπολης. Και στις δύο περιπτώσεις αποτεφρώθηκαν από πενήντα στρέμματα δασικής έκτασης. Αγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια και των δυο πυρκαγιών. Στον Αυλώνα, έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, δυο αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.

    [06] Ερώτηση Μητσοτάκη προς υπ. Εσωτερικών για δημοτικές

    19/6/2003 4:44:00 μμ

    Την επανάληψη των εκλογών στους δήμους που υπήρξαν παράνομες μεταδημοτεύσεις, αλλά και τη νομοθετική επίλυση του ζητήματος με τις ακυρώσεις ψηφοδελτίων που δεν αμφισβητήθηκαν στην αρχική καταμέτρηση ζήτησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε το παράδειγμα του δήμου Νέας Κυδωνίας Χανίων, όπου, όπως είπε, υπήρξαν 132 παράνομες μεταδημοτεύσεις. Για τα ψηφοδέλτια που ακυρώθηκαν εκ των υστέρων, είπε ότι "κάποιος τη νύχτα τα αλλοίωσε".

    Παπαδήμας: Υπάρχουν συχνά προσφυγές

    Ανέφερε επίσης ότι τα δύο θέματα εκκρεμούν ενώπιον των αρμοδίων τμημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας και εφόσον δεν λυθούν νομοθετικά, τότε οι υποθέσεις θα πρέπει να κριθούν από την ολομέλεια του Συμβουλίου.

    Ο παριστάμενος υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας απάντησε ότι δεν είναι πρωτοφανές να υπάρχουν προσφυγές από τους μειοψηφούντες σε μια εφορευτική επιτροπή και άρα ενδεχόμενο ακύρωσης ψηφοδελτίων από τη Δικαιοσύνη.

    Όσο για τις παράνομες μεταδημοτεύσεις, είπε ότι ο περιφερειάρχης ή η δικαιοσύνη έχουν ακυρώσει στο παρελθόν παράνομες μεταδημοτεύσεις. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει νομολογία, βάσει της οποίας δικαιώθηκε αντίπαλος συνδυασμός απ' αυτόν που είχε κερδίσει τις δημοτικές εκλογές.

    [07] Ενοπλη συμπλοκή Αλβανών στη Ραφήνα-Ενας νεκρός

    Πηγή: ΑΠΕ 19/6/2003 4:41:00 μμ

    Ένοπλη συμπλοκή μεταξύ Αλβανών έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Ραφήνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας 25χρονος και σοβαρά ένας 27χρονος. Δεκάδες προσαγωγές υπόπτων έγιναν αλλά από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στη διαλεύκανση της ένοπλης συμπλοκής. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία των δραστών που παραμένουν ασύλληπτοι ενώ οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    Ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

    Αρχικά, διαπληκτίστηκαν δυο παρέες Αλβανών που ήταν τόσο έντονη ώστε σταμάτησαν περαστικοί για να παρακολουθήσουν τη διένεξη. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και τέσσερις Αλβανοί που αποτελούσαν τη μία παρέα δεν άργησαν να μιλήσουν με τα όπλα. Όπως διαπιστώθηκε έφεραν εννιάρια πιστόλια με τα οποία πυροβόλησαν την άλλη παρέα των Αλβανών τουλάχιστον τέσσερις φορές.

    Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας Αλβανός ο Αλφρέντ Λέσι 25 ετών που υπέκυψε ακαριαία ενώ τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα στην κοιλιά ο Πέτρι Πετρίτα 27 ετών που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο ''Σωτηρία'' όπου νοσηλεύεται από χθες αργά το βράδυ με διαμπερές τραύμα στην κοιλιά.

    Οπως είπαν οι γιατροί ο νεαρός Αλβανός διέφυγε τον κίνδυνο και αναμένεται από την κατάθεσή του να προκύψουν στοιχεία που θα διευκολύνουν τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

    Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας προκύπτει ότι το θύμα είχε έλθει πρόσφατα στη Ραφήνα από την Αλβανία και φιλοξενείτο από συγγενικό του πρόσωπο.

    [08] Απολογία Ναξάκη στη ''δίκη'' Οτσαλάν

    19/6/2003 3:14:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Επί δύο ώρες απολογήθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας ο απόστρατος αρχιπλοίαρχος Αντώνης Ναξάκης, ο οποίος κατηγορείται για την παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα μας του Αμντουλάχ Οτσαλάν τον Ιανουάριο του 1999. Ο κ. Ναξάκης στην απολογία του υποστήριξε ότι χρησιμοποιήθηκε, προκειμένου να παραδοθεί ο Οτσαλάν στους Τούρκους. ''Εχω τύψεις στη συνείδησή μου και μετά την απόφασή σας θα λογοδοτήσω στο Δικαστήριο της συνείδησής μου, επειδή άθελά μου συνήργησα στην προδοσία κατά του Οτσαλάν. Με χρησιμοποίησαν σαν δόλωμα για το αισχρό σχέδιό τους", υποστήριξε ο κατηγορούμενος.

    Ο Αντώνης Ναξάκης έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να παραδοθεί ο Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές και ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε επαφές με τον πρώην υπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι το 1991 υπήρξε συμφωνία με τον κ. Πάγκαλο για τη δημιουργία μιας μυστικής, όπως τη χαρακτήρισε, ομάδας στήριξης των Κούρδων στην οποία συμμετείχαν εκτός απο τον ίδιο και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Ναξάκη η συμφωνία που είχαν κάνει προέβλεπε ότι στην περίπτωση που γινόταν γνωστή η ύπαρξη της ομάδας αυτής, θα έπρεπε να αρνηθούν τα πάντα.

    [09] Στα δικαστήρια η ΕΥΔΑΠ για οφειλές δήμων

    19/6/2003 1:38:00 μμ

    Προσφυγές εναντίον 63 δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής για οφειλές 60 εκατομμυρίων ευρώ έχει υποβάλλει στα δικαστήρια η ΕΥΔΑΠ, καθώς οι συγκεκριμένοι δήμοι παρότι έχουν εισπράξει τα χρήματα από τους πολίτες ποτέ δεν τα έχουν καταβάλλει. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Ελευθέριος Τζέλλας πρόκειται για δήμους της Αττικής που εισπράττουν χρήματα από περίπου 570.000 κατοίκους χωρίς να τα αποδίδουν και οι οποίοι δαπανούν το 25% της συνολικής κατανάλωσης της ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα ο κ.Τζέλλας ανακοίνωσε την υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος 405 εκατομμυρίων ευρώ για την Αττική την επόμενη πενταετία που περιλαμβάνει έργα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών υδροδότησης και αποχέτευσης

    [10] Επεκτείνεται η αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης

    19/6/2003 7:30:00 μμ

    Σε άλλους 15 δήμους επεκτείνεται η περιοχή της αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης, όπως αυτή προσδιορίστηκε στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στην πόλη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής και ο υφυπουργός Μεταφορών Μανόλης Στρατάκης. Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφηκε, οι δήμοι που εντάσσονται στην περιοχή της αστικής συγκοινωνίας είναι: Καλλιθέας, Αγίου Αθανασίου, Χαλάστρας, Αξιού, Χαλκηδόνας, Κουφαλίων, Μυγδονίας, Ασσήρου, Λαχανά, Λαγκαδά, Κορώνειας, Θέρμης, Βασιλικών, Μίκρας και Επανομής. Για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των οικισμών της νέας διευρυμένης περιοχής εκτέλεσης αστικής συγκοινωνίας, δημιουργούνται εννέα ανεξάρτητες βασικές λεωφορειακές γραμμές σύνδεσης με την πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Δεκάδες νέα λεωφορεία στον ΟΑΣΘ

    Από την 1η Σεπτεμβρίου 2003, θα λειτουργούν οι τρεις πρώτες βασικές λεωφορειακές γραμμές, που καλύπτουν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του νομού, με τουλάχιστον 157 δρομολόγια την ημέρα:

    Θεσσαλονίκη-Μάλγαρα, με 35 πλήρη δρομολόγια. Θεσσαλονίκη-Κουφάλια, με 80 πλήρη δρομολόγια. Θεσσαλονίκη-Λαγκαδάς (Λουτρά), με 42 πλήρη δρομολόγια.

    Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2003, θα λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες έξι λεωφορειακές γραμμές, με τουλάχιστον 165 δρομολόγια την ημέρα:

    Θεσσαλονίκη-Νεοχωρούδα, με 26 πλήρη δρομολόγια. Θεσσαλονίκη-Μελισσοχώρι, με 27 πλήρη δρομολόγια. Θεσσαλονίκη-Ευαγγελίστρια, με 18 πλήρη δρομολόγια. Θεσσαλονίκη-Γερακαρού, με 28 πλήρη δρομολόγια. Θεσσαλονίκη-Βασιλικά, με 39 πλήρη δρομολόγια. Θεσσαλονίκη-Μεσημέρι, με 27 πλήρη δρομολόγια.

    Για τις ανάγκες των νέων δρομολογίων, θα αυξηθεί ο στόλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) κατά 48 καινούργια λεωφορεία, αστικού και ημιαστικού τύπου.

    [11] Ποινή φυλάκισης σε δύο άτομα για μεταφορά λαθρομεταναστών

    19/6/2003 3:57:00 μμ

    Σε φυλάκιση 9 χρόνων και 11 μηνών ο καθένας καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης δύο άτομα που είχαν συλληφθεί από συνοριοφύλακες, επειδή μετέφεραν με φορτηγό αυτοκίνητο 51 λαθρομετανάστες μέσω της Ξάνθης στην Αθήνα. Είναι οι Γιώργος Πεΐδης 30 χρόνων και Βίκτορας Ταντεκίδης 22 χρόνων, οικοδόμοι. Στο φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο πρώτος εντοπίστηκαν 41 Βιρμανοί, επτά Κινέζοι, δυο Αφγανοί και ένας υπήκοος του Μπαγκλαντές.

    Απολογούμενοι στην αστυνομία οι λαθρομετανάστες είπαν πως είχαν καταβάλει 30.600 δολάρια σε Πακιστανό αγνώστων στοιχείων, ο οποίος και τους πέρασε από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω του Εβρου ποταμού, ενώ οι δυο καταδικασθέντες αφού θα τους μετέφεραν στην Αθήνα θα εισέπρατταν 127.500 δολάρια.

    Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 165.000 ευρώ στον καθένα από τους δυο καταδικασθέντες, στους οποίους έδωσε το δικαίωμα να μετατραπεί η ποινή τους προς 4,40 ευρώ την ημέρα. Δημεύθηκαν το φορτηγό αυτοκίνητο και ένα ΙΧ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον Ταντεκίδη για να κάνει τον προπομπό, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη από συνοριοφύλακες ή αστυνομικούς κατά τη διαδρομή από Ξάνθη προς Αθήνα.

    Τέλος, άρχισε η διαδικασία προκειμένου να απελαθούν οι 51 λαθρομετανάστες στις χώρες τους.

    [12] Ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    19/6/2003 7:22:00 μμ

    Εκατοντάδες συνδικαλιστές, εκπρόσωποι οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο, στελέχη πολιτικών κομμάτων και κινήσεων, αντιεξουσιαστικών οργανώσεων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία συρρέουν από το πρωί στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται από τις οργανώσεις "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003", "Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ", "Αντίσταση-Θεσσαλονίκη 2003" και "Αντιεξουσιαστική κίνηση-Salonika 2003". Στις 17.00 ξεκίνησε η ειρηνική, μηχανοκίνητη πορεία του ΠΑΜΕ στους κεντρικούς δρόμους της συμπρωτεύουσας, με τελικό προορισμό το υπ. Μακεδονίας-Θράκης. Από τις 19.00 εξάλλου, είναι σε εξέλιξη και η μεγάλη αντιρατσιστική πορεία, η οποία από την πλατεία Αρχαίας Αγοράς θα περάσει μέσα από το κέντρο της πόλης με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και αναμένεται να καταλήξει στην περιοχή της Καμάρας.

    Διεθνής προσέλευση των πολέμιων της παγκοσμιοποίησης

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το μεσημέρι ο Ιταλός εκπρόσωπος της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" Μάρκο Μπερλίγκουερ (γιος του ιστορικού ηγέτη του PCI Ενρίκο Μπερλίγκουερ) ο οποίος συμμετέχει σε συζήτηση που διοργανώνει η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ) με τον Γιάννη Μπανιά, συνδικαλιστές και εκπροσώπους πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο.

    Το απόγευμα σήμερα αναμένονται στην πόλη οι εκπρόσωποι 16 συνδικαλιστικών οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο που μετείχαν σε συνάντηση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (WFTU) την οποία οργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) στην Αθήνα.

    Την Παγκόσμια συνδικαλιστική Ομοσπονδία αντιπροσωπεύει ο Βαλεντίν Πάτσο από το Περού ενώ μετέχουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από το Βέλγιο, την Ιταλία, την Τουρκία, την Πορτογαλία, τη Συρία, την Κύπρο, την Ολλανδία, τη Γερμανία , την Ελβετία κ.α.

    Προσκεκλημένοι της "Δράσης" βρίσκονται επίσης στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων κομμουνιστικών νεολαιών και ευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων με επικεφαλής στην πλειονότητα τους, τους γενικούς γραμματείς των οργανώσεων τους. (ΚΚ Κούβας με επικεφαλής τον Οσκαρ Μαρτίνες, ΚΚ Τουρκίας, Αργεντινής, Νοτιοαφρικανικής Ένωσης, Ισραήλ αλλά και Παλαιστίνης, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Τσεχίας, Γαλλίας κ.α).

    Στο κάμπινγκ της Επανομής φιλοξενούνται επίσης περί τους 500 διαδηλωτές- μέλη αντιπροσωπειών αντιιμπεριαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων απ όλο τον κόσμο (Τουρκία, Μ Βρετανία, Γερμανία αλλά και Ινδονησία, Φιλιππίνες, κ.α).

    Οι διαδηλωτές θα μετάσχουν στις εκδηλώσεις της αντισυνόδου που διοργανώνει η οργάνωση "αντίσταση- Θεσσαλονίκη 2003".

    "Έχουμε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στους πολίτες, που θέλουν να διαδηλώσουν για να ακούσουμε τις απόψεις τους" δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ ζήτησε από τους διαδηλωτές να σεβαστούν την "ελληνική φιλοξενία".

    Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς περισσότεροι από 15.000 αστυνομικοί, ειδικές δυνάμεις του στρατού και του Λιμενικού αλλά και της Πυροσβεστικής, θα μετατρέψουν σε φρούριο τη χερσόνησο της Σιθωνίας, όπου στο ξενοδοχείο "Πόρτο Καράς" θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος.

    Από την πλευρά της, η νομαρχία Θεσσαλονίκης έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 1536 μέσω της οποίας οι διαδηλωτές θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για οτιδήποτε χρειασθούν κατά την παραμονή τους στο νομό. Το τηλεφωνικό κέντρο που θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, έχει στελεχωθεί με έξι υπάλληλους οι οποίοι μιλούν Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

    Διαβάστε ακόμα:

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη Σύνοδο Κορυφής

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης

    Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

    Ενισχυμένα μέτρα έχει λάβει η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης από τις 17.00 μέχρι τη λήξη των διαδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη.

    Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται σταδιακές παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές δρομολογίων) στους δρόμους:

    Εγνατία, Καραολή και Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή, Παύλου Μελά, Λεωφόρο Νίκης, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Γ΄Σεπτεμβρίου.

    Με ανακοίνωση της η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση προς τους οδηγούς τις παραπάνω ώρες, να αποφύγουν την κίνηση και τη στάθμευση των οχημάτων τους στους παραπάνω δρόμους, καθώς και να συνεργάζονται με τους ρυθμιστές τροχονόμους.

    [13] Το ''ευρωσύνταγμα'' στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ

    19/6/2003 7:15:00 μμ

    Τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να στηρίξουν την Ελληνική προεδρία για την επιτυχή κατάληξη της κάλεσε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Σάνι" στη Χαλκιδική. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η Ελληνική Προεδρία είναι εθνική υπόθεση. Επίσης, υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του έργου της συνέλευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός και τόνισε ότι έγινε πολύ καλή δουλειά. Ωστόσο διατήρησε ορισμένες επιφυλάξεις λέγοντας ότι μένουν θέματα σε εκκρεμότητα και πως υπάρχει ο προβληματισμός για τη βούληση της Ε.Ε να πάει με πιο αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της βαθύτερης και πιο ουσιαστικής ενοποίησης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Συνέλευση ήταν πολύ σημαντική και τα συμπεράσματα της ισορροπημένα και θετικά.

    Καραμανλής: ''Όχι'' στην κατάργηση της εκ περιτροπής προεδρίας

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις που έκανε το ΕΛΚ έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο που κατέθεσε η συνέλευση. Τόνισε, δε, ότι θα πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πως κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει το δικό του επίτροπο. Επίσης τάχθηκε εναντίον της κατάργησης της εκ περιτροπής προεδρίας, και της θεσμοθέτησης θέσης προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στην ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία στην αμυντική πολιτική τονίζοντας ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στο μέλλον σε όσα κράτη μέλη το επιθυμούν να προσχωρήσουν.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ακόμη ότι το κόμμα του επιδιώκει να γίνει δεκτή η ρήτρα αλληλεγγύης για συνδρομή ακόμη και με στρατιωτικά μέσα των κρατών-μελών από οπουδήποτε κι αν δεχθούν επίθεση είτε τρομοκρατική είτε στρατιωτική.

    Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα ζητήσει από τους πρωθυπουργούς της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ να στηρίξουν την ελληνική προεδρία, με στόχο την επιτυχή κατάληξη της αυριανής συνόδου γιατί η ΝΔ θεωρεί πως η καλή έκβαση της προεδρίας είναι εθνική υπόθεση.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ομιλία Καραμανλή την Τετάρτη σε εκδήλωση για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ

    ''Θέλουμε μία Ευρώπη για όλους'' λέει ο πρόεδρος του ΕΛΚ

    Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς τόνισε ότι το ΕΛΚ έχει πετύχει συναίνεση πάνω στα σημαντικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα Ευρώπη των 25 και τόνισε ότι συμφωνεί με τη θέση του κ. Καραμανλή και υποστηρίζει ''μια Ευρώπη για όλους''.

    Ο κ. Μάρτενς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ''πιστεύουμε πως κανένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει να μείνει πίσω από τις μελλοντικές διαδικασίες σχετικά με το μέλλον της ηπείρου μας. Επίσης πιστεύουμε πως κανένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει να βγει από την επικείμενη διακυβερνητική διάσκεψη με την αίσθηση ότι οι βασικές του ανησυχίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί''.

    Ο κ. Μάρτενς ακόμη τόνισε ότι "θα πρέπει να προχωρήσουμε με γρηγορότερα βήματα για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των πολιτών της Ευρώπης", ενώ σημείωσε ότι η συζήτηση που είχαν οι ηγέτες του ΕΛΚ σχετικά με το πρώτο σχέδιο της νέας συνταγματικής συνθήκης, δεν ολοκληρώθηκε.

    Σε ό,τι αφορά τα κράτη των Βαλκανίων ο κ. Μάρτενς είπε ότι θα πρέπει να καλυφθεί σταδιακά η "βαλκανική τρύπα" της διεύρυνσης και να ενσωματωθούν οι χώρες της περιοχής στην ΕΕ με πρώτες τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή το ΕΛΚ περιμένει ασφαλώς πολλά από το αυριανό συμβούλιο.

    Σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης ο κ. Μάρτενς επέμεινε στην δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συνεταιρισμού με τις γειτονικές χώρες οι οποίες για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΕ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [14] Συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπ. Γεωργίας για την ΚΑΠ

    19/6/2003 3:52:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Πολύ κοντά σε συμφωνία για τη νέα αγροτική πολιτική βρίσκονται οι υπουργοί Γεωργίας στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με το κείμενο συμβιβασμού της Ελληνικής Προεδρίας,όπως έχει διαμορφωθεί, οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την 1-1-2005.

    Οι Ελληνες παραγωγοί λαδιού, βαμβακιού και καπνού θα εξακολουθούν να λαμβάνουν από την κοινότητα κάθε χρόνο ως το 2013 πεντακόσια είκοσι εκατομμύρια δραχμές. Οι παραγωγοί σιταριού, καλαμποκιού και ρυζιού θα αμοίβονται πλέον από την κοινότητα με ατομική επιταγή, βάσει των στρεμμάτων καλλιέργειας. Επιπλέον πριμοδοτούνται όσοι τηρούν τα πρότυπα που θέτει η κοινότητα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα γίνει σταδιακά, ώστε τα κράτη -μέλη να έχουν στη διάθεση τους τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

    [15] Πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης

    19/6/2003 2:27:00 μμ

    Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ψυχαγωγία, αλλά και πολιτιστική ενημέρωση των διαδηλωτών και επισκεπτών της πόλης ενόψει της αντισυνόδου διοργανώνουν οι οργανώσεις και τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης μέχρι την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Μουσικοί, ηθοποιοί, κινηματογραφιστές και εικαστικοί απ όλη την Ευρώπη επιστρατεύονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετοχή έχουν στις εκδηλώσεις και οι επίσημοι πολιτιστικοί φορείς της πόλης. Σειρά συναυλιών στα πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους της πόλης πραγματοποιεί ήδη από την Τετάρτη το "Ελληνικό κοινωνικό φόρουμ", η "Δράση 2003" και η "Αντίσταση 2003".

    Συναυλίες Ροκ (ελληνικών και ξένων συγκροτημάτων) πραγματοποιούνται το βράδυ της Πέμπτης στην παραλία- στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στο Θέατρο Δάσους, ενώ την Πέμπτη επίσης στο Θέατρο Κήπου (πλατεία ΧΑΝΘ) το "Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ" διοργανώνει από τις 8μ.μ θεατρικές παραστάσεις (η θεατρική ομάδα "Wedding collective" από το Λονδίνο με το έργο "Εγκλημα πολέμου" και η Κάκια Γέρου με το μονόλογο της Μάρως Δούκα "Ο δρόμος προς τη Δύση".

    Ομώνυμη εικαστική ενότητα εκθέτει στο φουαγιέ του Βελλίδειου ο ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης.

    Ξενάγηση- παρουσίαση των εικαστικών αναζητήσεων καλλιτεχνών της Ρώσικης Πρωτοπορίας, για τους ξένους και Έλληνες διαδηλωτές διοργανώνει απόψε από τις 5 το απόγευμα στην αποθήκη Β1 του Λιμανιού η οργάνωση "Θεσσαλονίκη-αντίσταση 2003" σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο σύγχρονης Τέχνης που διοργανώνει την έκθεση με τίτλο "Τέχνη και Ουτοπία".

    Για λόγους ασφαλείας, παρ΄όλα αυτά όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της, κλειστή θα παραμείνει τις μέρες της αντισυνόδου η μεγάλη έκθεση φωτογραφικών αντιγράφων των αγιογραφιών του Μανουλήλ Πανσέληνου που αναπτύσσεται επίσης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Για τους ίδιους λόγους αναβλήθηκε από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης η προγραμματισμένη για το Σάββατο 21 Ιουνίου μεγάλη συναυλία που επρόκειτο να διοργανωθεί στο Μέγαρο Μουσικής με αφορμή την Παγκόσμια μέρα της Μουσικής.

    Στις επίσημες εκδηλώσεις- διοργανώσεις της πόλης εντάσσεται και η αποψινή συναυλία της "Φιλαρμονικής Ορχήστρας Μαύρης Θάλασσας- Tefken" με έργα Κοντάλι, Σκαλκώτα, Μότσαρτ, Μίκη Θεοδωράκη κ.α στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σε συνδιοργάνωση του Γενικού Προξενίου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού με ελεύθερη είσοδο.

    Ανοιχτή για το κοινό παραμένει επίσης και η μεγάλη έκθεση με τίτλο "Η Ευρώπη υπάρχει" στους χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης όπου φιλοξενούνται εικαστικές δημιουργίες καλλιτεχνών από τις 15 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [16] Ανοιχτός ο δρόμος για το διορισμό του Τρισέ στην ΕΚΤ

    19/6/2003 1:30:00 μμ

    Βιμ Ντούιζενμπεργκ

    Αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο για τον διορισμό του Ζαν Κλοντ Τρισέ στη θέση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε αντικατάσταση του Ολλανδού Βιμ Ντούιζενμπεργκ, μετά τη δήλωση του Γάλλου εισαγγελέα Ιβ Μπο, ότι δεν σκοπεύει να εφεσιβάλει την αθωωτική απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου για τον Τρισέ, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, ο οποίος είχε παραπεμφθεί για εμπλοκή στο οικονομικό σκάνδαλο της Τράπεζας Κρεντί Λιονέ, τη δεκαετία του '90. "Δεν θα εφεσιβάλω αυτή την απόφαση... Ό,τι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε, πρέπει να προχωρήσουμε, τώρα πρέπει να πάμε παραπέρα", είπε ο Μπο στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Παρίσι για άλλο θέμα.

    [17] Νέες αυτοπυρπολήσεις Ιρανών σε Βέρνη και Ρώμη

    19/6/2003 6:46:00 μμ

    Μετά το Παρίσι και το Λονδίνο νέες πράξεις απελπισίας από Ιρανούς εξόριστους σημειώθηκαν στη Βέρνη και στη Ρώμη. Τρεις Ιρανοί αυτοπυρπολήθηκαν την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις εξόριστων στελεχών της ιρανικής αντίστασης στη Γαλλία. Νωρίτερα, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, ανακοίνωσαν ότι η ιρανική οργάνωση "Μουτζαχεντίν του Λαού" ετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πρεσβειών του Ιράν επί ευρωπαϊκού εδάφους. Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίζονται, αν και με μικρότερη ένταση, ενώ νέες καταγγελίες κατά του καθεστώτος για το θέμα των πυρηνικών όπλων έκανε ο πρόεδρος Μπους αλλά και η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

    Ποιοι είναι οι ''Μουτζαχεντίν του Λαού''

    Η Μαριάμ Ρατζάβι σύζυγος του

    ηγέτη της οργάνωσης

    Την έκδοση των 160 συλληφθέντων μελών της οργάνωσης "Μουτζαχεντίν του Λαού", ζήτησε ο πρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί, ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σύλληψη τους ως πράξη εθνικού καθήκοντος.

    Η οργάνωση "Μουτζαχεντίν του Λαού" έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από ΗΠΑ και Ε.Ε. παρά το γεγονός ότι διατηρεί γραφεία σε πολλές δυτικές πόλεις.

    Μέλη της είναι αντικαθεστωτικοί Ιρανοί και βάση της επί εποχής Σαντάμ Χουσείν, ήταν το Ιράκ.

    Μετά την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στο Ιράκ και την ανάληψη της προσωρινής διοίκησης της χώρας από τους Αμερικανούς, πιστεύεται ότι η οργάνωση προσπάθησε να αλλάξει την έδρα της και να μεταφερθεί στην Ευρώπη.

    Και αυτό γιατί οι Αμερικανοί μετά από επιχειρήσεις εξαρθρώσαν τα δίκτυα της στο Ιράκ.

    Πάντως οι Μουτζαχεντίν του Λαού δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς ούτε ανάμεσα στους Ιρανούς καθώς δεν πείθουν ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα.

    Μεταξύ των συλληφθέντων από τις γαλλικές αρχές, βρίσκεται και η Μαριάμ Ρατζάβι, σύζυγος του ηγέτη των "Μουτζαχεντίν του Λαού" Μασούντ Ρατζάβι.

    Η κράτηση της παρατάθηκε για ακόμα δυο μέρες γεγονός που έχει εξοργίσει εκπροσώπους της Οργάνωσης.

    Η Ρατζάβι, πάντως έχει ζητήσει από τους συμπατριώτες της να σταματήσουν τις αυτοπυρπολήσεις.

    [18] Σύγκρουση πλοίων σε ποταμό της Κίνας

    19/6/2003 4:49:00 μμ

    Τρεις νεκροί και περισσότεροι από ενενήντα αγνοούμενοι, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός, σύγκρουσης πλοίων στον ποταμό Γιανγκτσέ της Κίνας. Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 8 το πρωί και ενώ στην περιοχή υπήρχε χαμηλή ορατότητα, λόγω πυκνής ομίχλης. Το ένα πλοίο ήταν επιβατικό και οι περισσότεροι επιβάτες του ήταν φοιτητές και αγρότες ενώ το άλλο ήταν φορτηγό και μετέφερε εμπορεύματα. Ο ποταμός Γιανγκτσέ έχει μήκος περίπου 6000 χιλιομέτρων και είναι ο μεγαλύτερος της Κίνας. Πηγάζει από το Θιβέτ και εκβάλλει στη Σαγκάη.

    [19] Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    19/6/2003 7:25:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Για κακομεταχείριση ενός Κούρδου, ο οποίος εκρατείτο σε τουρκική φυλακή κατηγορούμενος για αυτονομιστικές δραστηριότητες, καταδικάστηκε την Πέμπτη η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο 40χρονος Χούλκι Γκούνες, που συνελήφθη το 1992 στο Ντιγιάρμπακιρ γιατί μετείχε σε μια συμπλοκή Κούρδων με τούρκους στρατιώτες, υπέστη απάνθρωπη μεταχείριση στη διάρκεια της κράτησής του. Από την πλευρά του, ο Κούρδος υποστήριξε ότι συχνά υποβαλλόταν σε ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμούς σε όλο του το σώμα.

    Μεγάλη αποζημίωση στον Κούρδο για ηθική και σωματική βλάβη

    Παράλληλα, το Δικαστήριο έκρινε ότι η δίκη του κατηγορούμενου στο Ανώτατο Δικαστήριο Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο τον καταδίκασε για αυτονομισμό και για ενέργειες κατά του κράτους, ήταν άκυρη καθώς στη σύστασή του μετείχε και ένας στρατιωτικός δικαστής.

    Επίσης, η Αγκυρα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο του Στρασβούργου γιατί απαγόρευσε στον κατηγορούμενο να απαντήσει σε ερωτήσεις των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ασφαλείας της χώρας.

    Ο Κούρδος πολίτης, που τώρα κρατείται σε φυλακή του Ντιγιάμπακιρ, θα αποζημιωθεί με 25.000 ευρώ για την ηθική και σωματική βλάβη που υπέστη.

    [20] Αλγερία: Δολοφονίες από ισλαμική οργάνωση

    19/6/2003 5:49:00 μμ

    Τέσσερα άτομα δολοφονήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης από μέλη μίας ένοπλης ισλαμικής οργάνωσης στην περιοχή Τζιζέλ, 360 χλμ ανατολικά του Αλγερίου, ανακοινώθηκε από πηγή των υπηρεσιών ασφάλειας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ''οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν αμέσως επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών''. Ένοπλοι ισλαμιστές έχουν κλιμακώσει τις τελευταίες ημέρες τις επιθέσεις τους στην Αλγερία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Καμπίλια και στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Τρία άτομα σκοτώθηκαν από ενόπλους στις 15 Ιουνίου στην περιοχή Σετίφ, 300 χλμ ανατολικά του Αλγερίου, ενώ την ίδια ημέρα τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση κοντά στην Καμπιλία. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αλγερία από την αρχή Ιουνίου σε βίαια επεισόδια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και δημοσιεύματα του Τύπου.

    [21] Ετοιμο το σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία

    19/6/2003 5:03:00 μμ

    Παραδόθηκε στην τουρκική κυβέρνηση για συζήτηση το σχέδιο του δεύτερου Εθνικού Προγράμματος που περιλαμβάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, πλην των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλονται στη δομή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ). Ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πρέσβης Μουράτ Σουνγκάρ που παρέδωσε το σχέδιο στον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, τόνισε ότι στο Εθνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην πρόληψη των βασανιστηρίων, και ολοκληρώνει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

    Οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν την κοινωνία των πολιτών και ισχυροποιούν την Δημοκρατία, είπε ο κ. Σουνγκάρ, ο οποίος τόνισε ότι το νέο εθνικό πρόγραμμα διερευνά τις θρησκευτικές ελευθερίες και εξασφαλίζει ισότιμη μεταχείριση όλων των Τούρκων πολιτών χωρίς διακρίσεις.

    [22] Συνελήφθη στενός συνεργάτης του Σαντάμ

    19/6/2003 12:17:00 μμ

    Τη σύλληψη του στενότερου συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν, Αμπιντ Μαχμούντ αλ-Τικρίτι, τέταρτο στη σειρά της λίστας των πλέον καταζητούμενων Ιρακινών, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές στο Ιράκ. Η σύλληψη του Μαχμούντ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ήταν ο διευθυντής του προεδρικού γραφείου και συμμετείχε ενεργά στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι "η Ουάσιγκτον ενδέχεται να προβεί σε συμφωνία με στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που έχουν συλληφθεί, προκειμένου να αποσπάσει πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής". Ως αντάλλαγμα ενδέχεται να μειωθούν οι ποινές αυτών που θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες.

    "Το έχουμε σκεφτεί πολύ καλά και πρόκειται για μια απολύτως λογική πρόταση που έγινε από Βρετανούς πολιτικούς και εξετάζεται από δικηγόρους", τόνισε ο κ. Ράμσφλεντ.

    "Το ερώτημα, όμως, είναι τι δίνεις για αυτά που παίρνεις. Και αυτή είναι απόφαση που θα ληφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης και από τις Κεντρικές Μυστικές Υπηρεσίες", ανέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας.

    O Αμπιντ Μαχμούντ αλ-Τικρίτιτ είχε τον έλεγχο των συναντήσεων του πρώην ισχυρού άνδρα του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν και συχνά τον συνόδευε στις δημόσιες εμφανίσεις του.

    Ο κ. Μαχμούντ και ο Σαντάμ κατάγονται από το ίδιο χωριό, Αούτζα, που βρίσκεται λίγο έξω από την Τικρίτ.

    Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών, ο κύριος Μαχμούντ ήταν υπεύθυνος για την προσωπική ασφάλεια του Σαντάμ Χουσείν και ο σύνδεσμος του πρώην ιρακινού ηγέτη σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και πληροφοριών.

    Πολλοί θεωρούν ότι ήταν νούμερο δύο της ηγεσίας του Ιράκ, και για αυτόν τον λόγο οι Αμερικανοί θέλουν να τον δικάσουν για εγκλήματα πολέμου.

    [23] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης από επίθεση ενόπλων

    19/6/2003 5:57:00 μμ

    Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σήμερα Πέμπτη σε επίθεση με ρουκέτες νότια της Βαγδάτης, σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιωτικό εκπρόσωπο. Οι στρατιώτες επέβαιναν σε ασθενοφόρο που δέχθηκε επίθεση στην περιοχή Ισκανταρίγια, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, ανέφερε ο εκπρόσωπος. Το ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε έναν τραυματία κατευθυνόταν σε ένα νοσοκομείο. Νωρίτερα, το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ανακοίνωσε ότι νεκροί είναι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ μετέδωσε εικόνες αμερικανικών στρατιωτικών αυτοκινήτων παραδομένων στις φλόγες.

    Όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έσπευσαν να απομακρύνουν τους τρεις νεκρούς από τον τόπο της επίθεσης, κατέληξε το αραβικό δίκτυο.

    Πρόκειται για την τρίτη φονική αντι-αμερικανική επίθεση στη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών στην περιοχή της Βαγδάτης. Από την 1η Μαΐου, έχουν χάσει τη ζωή τους 51 Aμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

    [24] Νέα ρουμανική στρατιωτική αποστολή

    19/6/2003 5:36:00 μμ

    Ενέκρινε το ρουμανικό κοινοβούλιο, σήμερα Πέμπτη, την αποστολή στο Ιράκ ακόμη 678 στρατιωτών οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε περιοχές υπό βρετανική διοίκηση στις οποίες ήδη βρίσκονται 278 ρουμάνοι στρατιώτες, ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή. Οι Ρουμάνοι στρατιώτες θα συμμετάσχουν στην δύναμη σταθεροποίησης στο Ιράκ, που θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιουλίου, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Υπό βρετανική διοίκηση στο νότιο Ιράκ θα τεθούν 405 στρατιώτες από τάγμα πεζικού από την κεντρική Ρουμανία και 100 άνδρες από τάγμα της στρατιωτικής αστυνομίας στο Βουκουρέστι, ενώ στο κεντρικό Ιράκ θα αναπτυχθούν 149 Ρουμάνοι στρατιώτες.

    [25] Μέτρα στήριξης των ανέργων της ΠΑΛΚΟ

    19/6/2003 5:51:00 μμ

    Τα μέτρα στήριξης του υπουργείου Εργασίας για τους ανέργους της Σίσερ Πάλκο, παρουσίασε μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ελευθέριος Τζιόλας. Στις πρωτοβουλίες στήριξης, περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για τους ανέργους, την επανένταξη τους στην απασχόληση καθώς επίσης και προτάσεις για τη στήριξή της οικογενειακής τους ζωής.

    Τα μέτρα στήριξης αναλυτικά

    Επίδομα ανεργίας για 12 μήνες Εφαρμογή προγράμματος εναλλασσόμενης κατάρτισης με διάρκεια 9 μήνες και ημερήσιο χρόνο κατάρτισης 6 ώρες. Κατά τη λήξη του προγράμματος εναλλασσόμενης κατάρτισης, αξιολόγηση για τη συνέχιση του. Εάν καθ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των παραπάνω μέτρων (τα οποία μπορούν να διαρκέσουν μέχρι 30 μήνες), οι άνεργοι δεν έχουν επανενταχθεί στην απασχόληση, δηλαδή εξακολουθούν να είναι άνεργοι, θα εντάσσονται στα μέτρα στήριξης του «Δικτύου κατά της Φτώχειας. Το ύψος του επιδόματος του Δικτύου κατά της Φτώχειας ανέρχεται στα 200 ευρώ μηνιαίως (το όριο του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για την ένταξη στο "Δίκτυο κατά της φτώχειας" είναι 5000 Ε και για κάθε ανήλικο τέκνο, το όριο προσαυξάνεται κατά 587Ε

    Μέτρα για την επανένταξη στην απασχόληση:

    Αναλύθηκαν τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων και επιχορήγησης ανέργων για τη δημιουργία της δικής τους ατομικής ή συνεταιριστικής επιχείρησης, καθώς, επίσης και το ειδικό πρόγραμμα επιδότησης για ανέργους πλησίον της σύνταξης.

    Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις, μετά από σχετική συνεννόηση, συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντάσσονται και οι δημοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, ακολουθώντας τους όρους των επιδοτούμενων προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ. και τηρώντας τις προϋποθέσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

    Μέτρα στήριξης της οικογενειακής ζωής

    Αύξηση κατά 50% του επιδόματος ενοικίου και αναστολή δόσεων για οφειλές δανείων και τιμημάτων κατοικίας μέχρι το τέλος του 2003) Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για μια 4ετία καθώς Πλήρης κάλυψη της περίθαλψης για ανέργους άνω των 55 ετών, μέχρι τη συνταξιοδότηση τους.

    Συνάντηση και με εργαζομένους του Ομίλου Αυγερινοπούλου

    Ο υπουργός είχε συνάντηση και με εκπροσώπους των εργαζομένων της Σίσερ Πάλκο.

    Ο κ. Τζιόλας τους υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου, είναι να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας τους στον Ομίλο και να τακτοποιηθούν οι οικονομικές τους εκκρεμότητες.

    Επανέλαβε ότι ισχύει ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου, για την παρακολούθηση των εξελίξεων στον Όμιλο και την αξιολόγηση τους με νέα σύσκεψη την 25η Ιουνίου 2003.

    [26] Στον έλεγχο του Δημοσίου το 21% των μετοχών της Εθνικής

    19/6/2003 7:28:00 μμ

    Το Δημόσιο -μέσω του υπουργείου Οικονομικών- θα διατηρήσει το 21% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό αποφασίσθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Θεόδωρο Καρατζά σχετικά με το 6,9% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που αντιστοιχεί στο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που είχε εκδώσει η ΔΕΚΑ το 1998. Τα ομόλογα αυτά, συνολικής αξίας 895 εκατ. ευρώ, που λήγουν στις 15 Ιουλίου και τα οποία είναι μετατρέψιμα σε μετοχές της Εθνικής που κατέχει η ΔΕΚΑ, θα αντικατασταθούν με νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, που θα διατεθούν στους κατόχους τους.

    Θα διευκολυνθούν οι στρατηγικές επιλογές του Δημοσίου

    Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη, στο μέλλον το υπουργείο Οικονομίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση της Εθνικής, θα εξετάσουν ποιος είναι ο πιο συμφέρων τρόπος αξιοποίησης των μετοχών αυτών της Εθνικής Τράπεζας.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας τονίζεται επίσης ότι η επαναφορά των μετοχών της Εθνικής στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΚΑ θα διευκολύνει τις στρατηγικές επιλογές του Δημοσίου, σε συνεργασία με τη διοίκηση της Εθνικής, για την περαιτέρω ισχυροποίησή της τράπεζας.

    Στη συνάντηση εξετάστηκε, ακόμη, το θέμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ελληνικού Χρηματιστηρίου μέσω της πώλησης στις τράπεζες του 33,4% των μετοχών της ΕΧΑΕ που κατέχει το Δημόσιο και η οποία, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, είναι ζήτημα ημερών να ολοκληρωθεί.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, μετά τη συνάντηση, ανακοίνωσε ότι στις αρχές Ιουλίου θα υλοποιηθεί η προγραμματισμένη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ.

    [27] Στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας ο Ντέμης Νικολαϊδης;

    19/6/2003 7:11:00 μμ

    Φωτιά" ανάβει δημοσίευμα της εφημερίδας "Record", σύμφωνα με το οποίο ο Ντέμης Νικολαϊδης έχει έρθει σε προφορική συμφωνία με τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας για να συνεχίσει την καριέρα του στη Πορτογαλία. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο παίκτης βρέθηκε στην Πορτογαλία στις 7/6 και συμφώνησε σε όλα με την ομάδα του Φερνάντο Σάντος, ενώ έχει βρει ακόμη και σπίτι για την διαμονή του. Η επίσημη ΑΕΚ δεν έχει πάρει θέση για το θέμα.

    Πρωτοσέλιδο αποκάλυψη

    Την ύπαρξη προσυμφώνου του Ντέμη Νικολαϊδη με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, αποκαλύπτει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η πορτογαλική εφημερίδα Record.

    Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι ο διεθνής επιθετικός βρέθηκε στις 7 Ιουνίου στην Πορτογαλία και είχε συνάντηση με τους ιθύνοντες της Σπόρτιγκ.

    Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις προγενέστερες δηλώσεις Σάντος, ότι ο Ντέμης έχει "έτοιμο σπίτι" αν αποφασίσει να αλλάξει ομάδα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανή η αποχώρηση του Ντέμη από την ΑΕΚ.

    [28] Αρχίζει η κατασκευή του γηπέδου του Ολυμπιακού

    19/6/2003 4:09:00 μμ

    Τον Ιούλιο του 2004 θα γίνει πραγματικότητα το νέο σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου διεθνών προδιαγραφών του Ολυμπιακού. Οπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, το γήπεδο θα χρησιμοποιηθεί για την τέλεση του τουρνουά ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο του 2004. Η σύμβαση, ύψους 42 εκατ. ευρώ, υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της "Καραϊσκάκη ΑΕ", της "IntraDevelopment ΑΕ" (στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν η Intracom με 47,5% και η Ιntralot με επίσης 47,5%) και του κατασκευαστικού ομίλου J&amp;P ΑΒΑΞ ΑΕ. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 50 -55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει ο κύριος μέτοχος της εταιρείας "Καραϊσκάκη ΑΕ" Σωκράτης Κόκκαλης και τα 35 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τραπεζικό δανεισμό, με τη μέθοδο project finace.

    Αριστη συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού και τον ΑΘΗΝΑ 2004

    Η εταιρεία Καραϊσκάκη ΑΕ για τα επόμενα 49 χρόνια ανέλαβε τη συντήρηση και σωστή λειτουργία του σταδίου. Το κόστος λειτουργίας του σταδίου ετησίως θα ανέρχεται σε 950.000 ευρώ.

    Στόχος της εταιρείας είναι τα πρώτα 13-15 χρόνια να καταφέρει να πληρώσει τα δάνειά της.

    ''Σήμερα ακόμα και οι πιο δύσπιστοι έχουν πειστεί ότι η δημιουργία του νέου σύγχρονου γηπέδου διεθνών προδιαγραφών του Ολυμπιακού είναι πραγματικότητα'' τόνισε ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος της IntraDevelopment και της Καραϊσκάκη ΑΕ.

    Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με τον υπουργό Πολιστισμού Ε. Βενιζέλο και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που συνέβαλαν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Ευχαρίστησε επίσης τη Βουλή που ενέκρινε με πλειοψηφία το έργο.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της προέδρου του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Δασκαλάκη -Αγγελοπούλου, καθώς επίσης και της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κ. Κόκκαλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πολύ καλές σχέσεις με τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό.

    ''Ο Ολυμπιακός είναι ενιαίος και είναι φυσιολογικό να έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον ερασιστέχνη Ολυμπιακό. Ενα όνειρο όλων των Ολυμπιακών γίνεται πραγματικότητα με την κατασκευή του νέου γηπέδου'', τόνισε.

    Ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό για τον αθλητικό χώρο και την πρώτη σημαντική ιδιωτική επένδυση στον χώρο του αθλητισμού. Το συγκεκριμένο παράδειγμα πρέπει, είπε, να ακολουθήσουν και άλλα σωματεία. Οι εργασίες κατεδάφισης ολοκληρώθηκαν στις 10 Ιουνίου από την εταιρία Αφοί Κυρομίτη ΑΤΕ, ενώ η εργολαβία της θεμελίωσης ανατέθηκε στην εταιρία Εδραση-Χ.Ψαλλίδας ΑΤΕ. Η κατασκευή του έργου θα πραγματοποιηθεί από τον Ομιλο J&amp;P ΑΒΑΞ. Το νέο γήπεδο θα είναι πλήρως στεγασμένο, θα διαθέτει 35.000 καθίσματα διαφόρων ειδών (VVIP, VIP, απλά κλπ.) δύο μεγάλες ηλεκτρονικές πινακίδες (score boards), υπερυψωμένο βασικό επίπεδο (concourse) προσπέλασης στις κερκίδες. Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου θα είναι 80 μ. επί 120 μ. Στη δυτική πτέρυγα θα υπάρχουν σουίτες και διακεκριμένο διάζωμα. Σε όλο το γήπεδο θα υπάρχουν 42 περιστροφικές είσοδοι και 56 εκδοτήρια εισιτηρίων, ενώ στο επίπεδο concourse θα υπάρχουν διασκορπισμένα οκτώ αναψυκτήρια για την εξυπηρέτηση των φιλάθλων. Η ανάπτυξη του ''Γ. Καραϊσκάκης'' χαρακτηρίζεται ως ένα σχέδιο μικτής χρήσης (Mixed Use Project), καθώς εκτός από γήπεδο ποδοσφαίρου, στην έκταση θα αναπτυχθούν 6.500 τμ εμπορικών χρήσεων, ένα πάρκιγκ αυτοκινήτων 2.500 θέσεων που θα λειτουργεί καθημερινά ως πάρκινγκ του σταθμού ΗΣΑΠ του Φαλήρου. Το καλοκαίρι θα διοργανώνονται εκδηλώσεις και συναυλίες σε ειδικά διαμορφωμένα τμήματα του αγωνιστικού χώρου. Στον εμπορικό χώρο, εκτός από το μουσείο του ΟΣΦΠ και το κατάστημα αναμνηστικών, θα λειτουργήσουν εστιατόρια, καφέ, καταστήματα αθλητικών ειδών, γυμναστήριο κλπ.

    Το ιστορικό

    Το γήπεδο ''Γ. Καραϊσκάκης'' βρίσκεται σε έκταση 75.000 τ.μ. ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ). Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως ποδηλατοδρόμιο το 1896. Από το 1998 το Στάδιο, λόγω ακαταλληλότητας, βρισκόταν σε αχρηστία.

    Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με τον νόμο 3130/03 πήρε τη χρήση και λειτουργία του σταδίου από την ΕΟΕ για 50 χρόνια και με τον ίδιο νόμο το εκχώρησε στον Ολυμπιακό για 49 χρόνια, με την υποχρέωση το σωματείο να κατεδαφίσει το παλαιό στάδιο και να κατασκευάσει με δικά του έξοδα ένα καινούριο γήπεδο ποδοσφαίρου χωρητικότητας 35.000 θεατών με προδιαγραφές FIFA-UEFA.

    Ο ΟΣΦΠ ανέλαβε την υποχρέωση να έχει έτοιμο το νέο γήπεδο για την τέλεση του Ολυμπιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου του Αύγουστο του 2004.

    [29] Στις 16 Αυγούστου το ντέρμπι Τσέλσι - Λίβερπουλ

    19/6/2003 12:53:00 μμ

    Το ντέρμπι του Ανφιλντ ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Τσέλσι, ξεχωρίζει από την πρώτη αγωνιστική της πρέμιερ λιγκ, που ξεκινά το Σάββατο 16 Αυγούστου. Η "μετά-Μπέκαμ" εποχή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αρχίζει με το εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στην Μπόλτον του Στέλιου Γιαννακόπουλου, ενώ η Αρσεναλ υποδέχεται στο Χάιμπουρι την Εβερτον. Οι "νεοφώτιστες" Πόρτσμουθ και Λέστερ ξεκινούν το πρωτάθλημα εντός έδρας με αντιπάλους την Αστον Βίλα και την Σαουθάμπτον, αντίστοιχα, ενώ η Γουλβς επανέρχεται στην πρέμιερ λιγκ, εκτός έδρας με αντίπαλο την Μπλάκμπερν.

    Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της πρεμιέρας, έχει ως εξης:

    Αρσεναλ-Εβερτον Μπέρμιγχαμ-Τότεναμ Μπλάκμπερν-Γουλβς Τσάρλτον-Μάντσεστερ Σίτι Φούλαμ-Μίντλεσμπρο Λιντς-Νιουκάστλ Λέστερ-Σαουθάμπτον Λίβερπουλ-Τσέλσι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπόλτον Πόρτσμουθ-Αστον Βίλα

    [30] Την Γιουβέντους προτιμά ο Νίκολα Λεγκροτάλιε

    19/6/2003 12:52:00 μμ

    Στην Γιουβέντους θέλει να συνεχίσει την καριέρα του ο Νίκολα Λεγκροτάλιε. Ο διεθνής αμυντικός της Κιέβο, που αποτελεί μεταγραφικό στόχο και της Ρόμα, εξέφρασε δημοσίως την προτίμηση του για την "Γηραιά Κυρία" που κατέκτησε το καμπιονάτο. "Η εμπειρία να αγωνίζεσαι στην Γιουβέντους είναι μοναδική. Πρόκειται για μία ομάδα όπου κυριαρχεί το πνεύμα του νικητή και αυτό είναι ένα στοιχείο που βελτιώνει το επίπεδο κάθε ποδοσφαιριστή", δήλωσε στην "Gazzetta dello Sport", ο 26χρονος άσος.

    Σύμφωνα πάντα με την ιταλική εφημερίδα, η διοίκηση της Γιουβέντους έχει προτείνει στην Κιέβο επτά εκατομμύρια ευρώ και την παραχώρηση τριών νεαρών, για την απόκτηση του Λεγκροτάλιε.

    Πρόκειται για τον διεθνή με την εθνική ελπίδων της Ιταλίας, Τζουζέπε Σκούλι που έκανε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα με την Μόντενα, τον Ματέο Πάρο και τον Ντανιέλε Γκασταλντέλο.

    Παρ' όλα αυτά, ο Λεγκροτάλιε πρόσθεσε πως έχει ήδη συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Ρόμα, Φράνκο Σένσι και περιμένει την πρόταση της Γιουβέντους, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που οι παράγοντες των πρωταθλητών δεν του εγγυηθούν θέση βασικού, θα επιλέξει την Ρόμα.

    Στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ο Λεγκροτάλιε σημείωσε έξι γκολ, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την "σκουάντρα ατζούρα" στο φιλικό με την Τουρκία, που έληξε ισόπαλο 1-1.

    [31] Στη Γαλατασαράι ο Σέζαρ Πράτες

    19/6/2003 12:41:00 μμ

    Στο τουρκικό πρωτάθλημα θα συνεχίσει την καριέρα του ο Βραζιλιάνος αμυντικός της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Σέζαρ Πράτες. Ο 28χρονος άσος υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Γαλατασαράι και σύμφωνα με τον πορτογαλικό Τύπο η μεταγραφή του, κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. "Δεν θέλω να σχολιάσω την πληροφορία" δήλωσε από την πατρίδα του όπου απολαβάνει τις διακοπές του, ο Βραζιλιάνος αμυντικός, σε σχετική ερώτηση της "Record" που έφερε την είδηση στην επιφάνεια.

    [32] Μητέρα σύντομα η Μάριον Τζόουνς

    19/6/2003 12:35:00 μμ

    "Αισθάνεται καλά και περιμένει με ανυπομονησία τον τοκετό. Καθε ημέρα την ρωτάω πως πάει και αν κλωτσάει το μωρό". Με εμφανή την ικανοποίηση στο πρόσωπο του, ο Τιμ Μοντγόμερι, μίλησε για την εγκυμοσύνηση της συντρόφου του, Μάριον Τζόουνς, η οποία στις 21 Ιουλίου θα γίνει μαμά. Η 27χρονη Τζόουνς, που βρίσκεται στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της, έχει την αμέριστη συμπαράσταση του συντρόφου της, ο οποίος προετοιμάζεται για το πρωτάθλημα των ΗΠΑ, από το οποίο θα αναδειχθούν οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Παρισιού.

    "Με βοηθά πολύ στον ψυχολογικό τομέα. Είμαστε μία ομάδα", κατέληξε ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 μέτρα, που έχει μία κόρη 23 μηνών από προηγούμενη σχέση.

    [33] Eκδηλώσεις στην Αθήνα για την Ημέρα της Μουσικής

    19/6/2003 7:37:00 μμ

    Με πολλούς Έλληνες μουσικούς και συγκροτήματα ο Δήμος της Αθήνας θα γιορτάσει το Σάββατο, 21 του μηνός, την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, ταυτόχρονα με τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δήμους, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια από τότε που ο Γάλλος πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ είχε καθιερώσει το θεσμό στο Παρίσι. Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη καλεί όλους τους πολίτες να υποστηρίξουν το θεσμό που ενισχύεται από το υπουργείο Πολιτισμού και την Ε.Ε. και να απολαύσουν 1000 καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς συμμετέχουν στη γιορτή. Ροκ, χιπ-χοπ και χορευτική μουσική θα παρουσιαστούν στο Πεδίον του Αρεως και την "Τεχνόπολη", μουσικές του κόσμου στην πλατεία Κλαυθμώνος, ελληνική μουσική στο Σύνταγμα, χορωδίες και αναγεννησιακή μουσική στον Εθνικό Κήπο και η Αθηναϊκή Φιλαρμονία στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου και στην πλατεία Θησείου. Ολοήμερες μουσικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται στα Εξάρχεια, ενώ στο Ηρώδειο θα εμφανιστούν ο Γ. Νταλάρας, η Γλυκερία, η Δόμνα Σαμίου και η Εστουντιαντίνα του Βόλου. Επίσης, έκθεση 31 Ελλήνων καλλιτεχνών με έργα εμπνευσμένα από τη μουσική και γενικό τίτλο "Εικαστική Ωδή", θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας, στις 21 Ιουνίου.

    Ο Δήμος της Αθήνας διαχειριστής του Εθνικού Κήπου

    Ιστορική απόφαση, χαρακτήρισε την Πέμπτη η Ντόρα Μπακογιάννη τη μεταφορά της διαχείρισης του Εθνικού Κήπου στην αρμοδιότητα του δήμου Αθηναίων και "δίκαιο για τους δημότες γιατί θα γνωρίζουν ότι στο εξής ο δήμος θα είναι υπεύθυνος να τους αποδώσει αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου".

    Το μόνο που απομένει, και για το οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις ο δήμος με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι η μεταφορά πόρων στον δήμο Αθηναίων για αυτή τη διαχείριση που αποτελεί πλούτο μεγάλης οικολογικής και πολιτιστικής αξίας για τον Δήμο, τόνισε η κα. Μπακογιάννη αναφερόμενη στον Εθνικό Κήπο.

    [34] Ο διαβήτης τύπου 2 χτυπά τα παχύσαρκα παιδιά

    19/6/2003 5:32:00 μμ

    Παιδιά μικρότερα των 10 ετών κινδυνεύουν να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που φυσιολογικά προσβάλλει τους ενήλικες, λόγω της αύξησης του ποσοστού της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, προειδοποιούν Aμερικανοί επιστήμονες. Σφυγμομέτρηση που έγινε σε 200 καρδιολόγους και παθολόγους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και δόθηκε στη δημοσιότητα, έδειξε ότι το 40% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι διαβήτης τύπου 2 μπορεί εμφανιστεί σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Περίπου των 70% των ερωτηθέντων είπε ότι παχύσαρκα παιδιά, ηλικίας κάτω των 14 ετών διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο, που οφείλεται στην ανικανότητα του οργανισμού ν' ανταποκριθεί στην ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας. Η σφυγμομέτρηση έγινε από την εταιρεία έρευνας αγοράς σε θέματα περίθαλψης Isis Research.

    Ιδρυση Ινστιτούτου για την καταπολέμησή του

    ''O διαβήτης τύπου 2 κατά παράδοση θεωρείται παράγοντας επικινδυνότητας στους κάπως προχωρημένης ηλικίας ενήλικες και όχι στα παιδιά. Ωστόσο η εμφάνιση διαβήτη σε άτομα με κακή διατροφή, παχύσαρκα και που δεν ασκούνται σωματικά, κάνει τους γιατρούς να διαισθάνονται ότι η νέα γενιά μπορεί επίσης να πληγεί από την ασθένεια'', επεσήμανε η Εμα Σμιθ της εταιρείας Isis.

    H παιδική παχυσαρκία διπλασιάστηκε από 5% σε 10% στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έφθασε στο 20% στα τέλη της δεκαετίας το 1990 στην Ευρώπη.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά πως τα υπέρβαρα παιδιά κάτω των πέντε ετών ανέρχονται σε 17,6 εκατομμύρια. Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιοαγγειακή νόσο και άλλες επιπλοκές. Υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση περιορίζουν την εμφάνιση της νόσου.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα της παχυσαρκίας ήταν η αιτία να ιδρυθεί μόλις την Τρίτη, ένα κέντρο για την καταπολέμησή της, με πρωτοβουλία Αμερικανών βιομηχάνων, καθώς η παχυσαρκία επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά τους: τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

    Το Ινστιτούτο για τις δαπάνες και τις επιπτώσεις στην υγεία της παχυσαρκίας, ένα κέντρο που δημιουργήθηκε από τον Ομιλο Επιχειρήσεων της Ουάσινγκτον για την Υγεία (WBGH) ανακοίνωσε ότι θα ''εξετάζει και θα προτείνει λύσεις'' και στρατηγικές για την καταπολέμηση της μάστιγας.

    Περίπτου το 65% του ενήλικου πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπέρβαρο ή παχύσαρκο το 2000, σύμφωνα με μελέτη των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).

    ''Η παχυσαρκία έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων και επομένως στους εργοδότες τους, δήλωσε ο Βινς Κερ, διευθυντής ελέγχου της υγείας στην αυτοκινητοβιομηχανία Φορντ, ένας από τους ιδρυτές του Ινστιτούτου.

    Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Ελεν Ντάρλινγκ, ''οι έρευνες έδειξαν ότι η επίπτωση της παχυσαρκίας στην υγεία και στις δαπάνες περίθαλψης ξεπερνούν σε μέγεθος τις επιπτώσεις του καπνίσματος''.

    ''Οι βιομηχανίες χάνουν τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο εξαιτίας του κόστους της περίθαλψης, της μείωσης της παραγωγικότητας, των απουσιών από την εργασία και των υψηλών ασφαλίστρων'', πρόσθεσε η Ελεν Ντάρλινγκ.

    [35] Γεννήθηκε το πρώτο ''μωρό-φάρμακο'' της Βρετανίας.

    19/6/2003 2:29:00 μμ

    Το πρώτο "μωρό-φάρμακο" της Βρετανίας, ο Τζέισον, γεννήθηκε τη Δευτέρα στο Σέφιλντ της βόρειας Αγγλίας έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση και γενετική εξέταση του εμβρύου πριν από την εμφύτευσή του, η οποία πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, καθώς η βρετανική νομοθεσία την απαγορεύει, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ντέιλι Μέιλ. Ο Τζέισον, "δημιουργήθηκε" προκειμένου να προμηθεύσει με βλαστοκύτταρα κατάλληλα προς μεταμόσχευση τον αδελφό του Τσάρλι, 4 ετών, ο οποίος πάσχει από μια σπάνια μορφή αναιμίας. Η Μισέλ και ο Τζέισον Ουΐτακερ αποφάσισαν να προσφύγουν στη γενετική εξέταση των εμβρύων, που προήλθαν από εξωσωματική γονιμοποίηση πριν από την εμφύτευση, ώστε το μωρό να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συμβατό με τον αδελφό του. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ιατρικά δεδομένα, ο Τσάρλι θα πέθαινε πριν από τα 30 του χρόνια και μόνο μία μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων μπορεί να του εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

    Καθώς η διαδικασία αυτή της γενετικής εξέτασης των εμβρύων πριν από την εμφύτευσή τους είναι απαγορευμένη στη Βρετανία, οι γονείς απευθύνθηκαν στο Ινστιτούτο Αναπαραγωγικής Γενετικής του Σικάγου, που δημιούργησε το πρώτο "μωρό-φάρμακο" το 2000.

    Ιατρικά δεν είναι 100% βέβαιο ότι τα κύτταρα του μωρού θα είναι απολύτως συμβατά με τα κύτταρα του αδελφού του, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ο Τζέιμς να πάσχει από την ίδια ασθένεια με τον αδελφό του, παραδέχονται οι γιατροί. Οι Ουΐτακερ απέκτησαν και δεύτερο παιδί το 2001, την Εμιλι, χωρίς να προσφύγουν σε γενετικό έλεγχο εμβρύων πριν από την εμφύτευση, αλλά τα κύτταρά της δεν είναι συμβατά με τα κύτταρα του μεγαλύτερου αδελφού της.

    Η Βρετανική Υπηρεσία Εμβρυολογίας δέχεται τη διενέργεια επιλογής εμβρύων μέσω του γενετικού ελέγχου πριν από την εμφύτευση, όταν αυτή έχει ως στόχο να αποφευχθεί η γέννηση ενός παιδιού με κληρονομική νόσο. Αλλά δεν δέχεται την εφαρμογή της τεχνικής αυτής εάν έχει ως αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία ενός "μωρού-φαρμάκου".

    [36] SARS: Ένας χρόνος για την παρασκευή εμβολίου

    19/6/2003 12:19:00 μμ

    Για την παρασκευή εμβολίου για την άτυπη πνευμονία θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος, ανακοίνωσε την Πέμπτη, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. ''Για μια νέα νόσο όπως η άτυπη πνευμονία, όταν τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο δεν είναι γνωστά. Δεν βλέπω να έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο για ευρεία χρήση πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο'', δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Σιγκαπούρη η Μαρί-Πολ Κιενί, διευθύντρια του τμήματος έρευνας εμβολίων της ΠΟΥ. Αξιωματούχοι της ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί μια νέα έξαρση της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επείγουσα την ανάγκη για την ανάπτυξη καλύτερων διαγνωστικών μεθόδων και για την παρασκευή εμβολίου.

    Αλλος ένας θάνατος ασθενούς από άτυπη πνευμονία καταγράφηκε στην Ταϊβάν, όμως δεν υπάρχουν νέα κρούσματα της θανατηφόρας ασθένειας στο νησί, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

    Από την έναρξη της επιδημίας οι νεκροί στην Ταϊβάν από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) φτάνουν τους 84, ενώ τα πιθανά κρούσματα ανέρχονται σε 695.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήρε την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει για την Ταϊβάν, όμως θα πρέπει να μην καταγραφεί κανένα κρούσμα επί 20 συνεχόμενες ημέρες προκειμένου να αφαιρεθεί το νησί από τον κατάλογο των χωρών που πλήττονται από την επιδημία.

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί πλέον στην αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

    [37] Απεργιακές κινητοποιήσεις ΙΚΑ- ΕΚΑΒ

    19/6/2003 10:48:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται μέχρι και την Παρασκευή στα ιατρεία του ΙΚΑ, λόγω των απεργιακών κινητηοποιήσεων των γιατρών του ιδρύματος. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

    [38] ''Χωρίζουν'' Στιούαρτ - Χάντελ

    19/6/2003 9:20:00 πμ

    H νεοζηλανδή καλλονή Ράσελ Χάντελ αποφάσισε να ζητήσει διαζύγιο από το σύζυγό της, Ροντ Στιούαρτ, με τον οποίο είναι σε διάσταση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στην αίτηση διαζυγίου που κατέθεσε σε δικαστήριο του Λος Αντζελες το 34χρονο διάσημο φωτομοντέλο κάνει λόγο για αξεπέραστες διαφορές με τον 58χρονο σύζυγό της, με τον οποίο ήταν παντρεμένη 13 χρόνια. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποίος θα έχει την κηδεμονία των δύο παιδιών του ζευγαριού: Ρενέ, 11 ετών και Λίαμ, 8 ετών. Καθώς ζούσαν σε διάσταση η Χάντερ είχε μια ερωτική περιπέτεια με το βρετανό αστέρα της ποπ Ρόμπι Ουίλιαμς, ενώ ο Bρετανός τραγουδιστής της ποπ φαίνεται πως ζει το μεγάλο έρωτα με τη φωτογράφο Πένι Λάνκαστερ.

    Ο Στιούαρτ είχε δηλώσει ότι ύστερα από δύο αποτυχημένους γάμους, θεωρεί μη ρεαλιστικό πως οι άνθρωποι ενώνονται με τα δεσμά του γάμου διά βίου, ενώ είχε πεί χαρακτηριστικά ''η φάση μέχρι το θάνατο μας χωρίζει''.

    Από το γάμο του το 1979 με την Αλανα Χάμιλτον που κράτησε πέντε χρόνια, απέκτησε δύο παιδιά.

    Ο τραγουδιστής που εγχειρίστηκε το 2000 για αφαίρεση καρκίνου του θυρεοδειοδούς έχει ερμηνεύσει μεγάλες επιτυχίες όπως ''Maggie May'', ''Do ya Think I'm sexy'', ''Tonight's the Night''.

    [39] Ένα αντίο στην αξιολάτρευτη αρσενική μαϊμού

    19/6/2003 9:15:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Οι φύλακες του αρσενικού αφρικανικού πιθήκου στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο τον αποκαλούσαν ''Παλαβό'' για τον τρόπο που γελούσε και έκανε αστείες γκριμάτσες. Θυμούνται ακόμη τον ''Παλαβό'' από τα άλματα που έκανε για να βοηθήσει ζώα και ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όλοι όσοι είχαν γνωρίσει τον πίθηκο που ανήκει σε είδος υπό εξαφάνιση, από τους οξυγονοκολλητές που έφτιαξαν το κλουβί του μέχρι τους τακτικούς επισκέπτες του ζωολογικού κήπου, σταμάτησαν τη Τρίτη στο μέρος όπου διέμενε για να τον αποχαιρετήσουν, καθώς του έγινε ένεση ευθανασίας. Σε ηλικία 23 ετών ο ''Παλαβός'' υπέφερε από διαβήτη και βαριάς μορφής αρθρίτιδα.

    ''Τελευταία, η κατάσταση της υγεία του ήταν τόσο κακή που οι κτηνίατροι δεν θα μπορούσαν πια να ελέγξουν τον πόνο στον ασθενή πίθηκο'', είπε η Κάρεν Κίλμαρ, κτηνίατρος για τα θηλαστικά στο ζωολογικό κήπο.

    ''Αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να τον αφήσουμε να ξεκουραστεί όταν ακόμη αισθανόταν καλά και όχι να επιτρέπουμε η ζωή να καταντά όλο και περισσότερο μίζερη'', υπογράμμισε η κτηνίατρος.

    [40] Διατηρούσε δύο οικογένειες επί 18 χρόνια στην ίδια γειτονιά

    19/6/2003 9:11:00 πμ

    Βρετανός κατασκευαστής συντηρούσε σπίτι με ερωμένη και τα δυό τους παιδιά, επί 18 χρόνια, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από την επίσημη κατοικία που είχε με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά, ανακοίνωσε δικαστήριο του Μάντσεστερ. Με μεθοδικότητα και μυστικότητα, φυσικά, ο Μπράιαν Φιτζγκέραλντ, 58 ετών και διευθυντής κατασκευαστικής εταιρίας επισκεπτόταν τακτικότατα την Τερέζα Χάλινιακ, 48 ετών και τα δύο παιδιά τους, ενώ έλεγε στη γυναίκα του, Μπρέντα, 55 ετών και τα τρία τους παιδιά ότι ήταν στη δουλειά, γράφει η εφημερίδα ''Ντέιλι Τέλεγκραφ''. Η υπόθεση ήρθε στο φως μόλις η σύζυγός του βρήκε στο σακάκι του μια κάρτα της Χάλινιακ. Όταν το ζεύγος Φιτζγκέραλντ χώρισε, η Μπρέντα βρήκε ακόμη δύο ασφαλιστήρια μικτής κάλυψης με το όνομά της που είχαν πληρωθεί με μετρητά εν αγνοία της.

    Ύστερα από αυτό, ο σύζυγός της είπε στην αστυνομία ότι ''από συνήθεια'' είχε ξεχάσει να ζητήσει την υπογραφή της συζύγου του, ενώ αργότερα στο δικαστήριο ομολόγησε ότι είχε κάνει πλαστογραφία της υπογραφής της και απάτη.

    Ο δικαστής Τζέφρι Λιούις είπε ότι το αδίκημα συνιστά ποινή φυλάκισης, η οποία τελικά δεν επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο εξαιτίας των προβλημάτων υγείας του και γιατί η πρώην σύζυγός του θα αποζημιωθεί καλά.

    Ο Φιτζγκέραλντ κλήθηκε να πληρώσει 1.300 στερλίνες σε πρόστιμα και άλλες νομικές δαπάνες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 June 2003 - 17:07:09 UTC