Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο κόκκινο ο υδράργυρος
  • [02] Στα περυσινά επίπεδα οι βαθμολογίες
  • [03] Αδιευκρίνιστα τα αίτια της δυσοσμίας στη Δ. Αττική
  • [04] Την έναρξη νέων συνομιλιών θέλει ο Ρ. Ντενκτάς
  • [05] Φαινόμενα διαφθοράς στο Δημόσιο
  • [06] Ολοκληρώνεται η επίσκεψη Παπαντωνίου στη Ρωσία
  • [07] Στο νοσοκομείο ο Γρ. Μιχαλόπουλος
  • [08] Μάρτυρες υπεράσπισης του Κώστα Καρατσώλη
  • [09] Συνελήφθη ο εγκέφαλος της επίθεσης στο Ριάντ τον Μαΐο
  • [10] Συμφωνία για αποχώρηση ισραηλινών από κατεχόμενα
  • [11] Αιματηρό επεισόδιο στη Λωρίδα της Γάζας
  • [12] Σε φυλακή της Σουηδίας η Μπ. Πλάβσιτς
  • [13] Μάχες κοντά στο λιμάνι της λιβεριανής πρωτεύουσας
  • [14] Βρετανία: Προβάδισμα των Συντηρητικών, δίνει δημοσκόπηση
  • [15] Αφγανιστάν: Αιματηρή κατάληξη είχε αμερικανική επιχείρηση
  • [16] Αμετανόητος ο Αλ Σαχάφ
  • [17] Επιτροπή ειδικών στέλνει το αμερικανικό Πεντάγωνο
  • [18] Συλλήψεις Ιρακινών για την απαγωγή Αμερικανών στρατιωτών
  • [19] Στον Πανιώνιο ο Σέρβος Μίκο Σμίλιανιτς
  • [20] UNESCO: Σε κρίσιμη κατάσταση το θέατρο Μπολσόι
  • [21] Στα αμερικανικά ΜΜΕ έρευνα του δρ. Τριχόπουλου
  • [22] Τα ναρκωτικά αιτία για εμφάνιση του Αλτσχάιμερ
  • [23] Τον σκότωσε για ένα ... σιδερωμένο πουκάμισο

    [01] Στο κόκκινο ο υδράργυρος

    27/6/2003 11:28:00 πμ

    Κύμα καύσωνας αναμένεται τα προσεχή 24ωρα. Το Σαββατοκύριακο πρόκειται να είναι ιδιαίτερα ζεστό, καθώς ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ από τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα φτάσει τους 40 βαθμούς. Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και προτρέπει τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ενώ συνιστά ιδιαίτερη προσοχή σ' αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο από τη ζέστη, όπως οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι άστεγοι και οι εργαζόμενοι σε υπαίθριους χώρους. Το υπουργείο Υγείας απέστειλε εγκύκλιο για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες, τους δήμους και τις κοινότητες με την οποία καλεί όλους τους συναρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα.

    Μέτρα των υπηρεσιών

    Συγκεκριμένα, όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν δωμάτια με κλιματισμό και να είναι σε θέση να προσφέρουν άμεσα την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται σε άτομα με θερμική εξάντληση.

    Το ΕΚΑΒ καλείται να έχει έτοιμες ειδικές μονάδες στελεχωμένες με εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ ενημερώθηκαν όλες οι μονάδες υγείας και πρόνοιας ότι αν χρειαστεί θα ενταχθούν στο σχέδιο ''Ξενοκράτης''.

    Τις ημέρες που θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες θα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία στο υπουργείο Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Κατεύθυνσης.

    Το υπουργείο επίσης συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν την άσκοπη έκθεση στον ήλιο και τη βαριά σωματική εργασία, να πίνουν άφθονα υγρά και όχι αλκοόλ, να τρώνε ελαφρά, να χρησιμοποιούν καπέλο και να ντύνονται ελαφρά, καθώς και να κάνουν συχνά ντους.

    Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

    Ως μέτρα κατά του καύσωνα οι πολίτες θα πρέπει:

    Να μειώνουν -για τις πιο δροσερές ώρες- τις κουραστικές εργασίες, να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τα πολύωρα ταξίδια. Θα πρέπει να φορούν ανοικτόχρωμα ρούχα, να μειώσουν την ποσότητα του φαγητού, να πίνουν μεγάλες ποσότητες δροσερού και όχι παγωμένου νερού και χυμών, να κάνουν συχνά ντους, να έχουν τα παράθυρα του σπιτιού ή του γραφείου ανοικτά τη νύχτα και κλειστά την ημέρα. Τα άτομα που υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή με δισκία άλατος ή πάσχουν από επιληψία ή έχουν προβλήματα καρδιάς ή νεφρών πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν αυξήσουν την ποσότητα των υγρών που πίνουν. Οι πολίτες πρέπει επίσης να περιορίσουν την ηλεκτρική κατανάλωση, να μην καταναλώνουν νερό για το πότισμα των κήπων, για την πισίνα ή το πλύσιμο των αυτοκινήτων. Να μην αφήνουν ποτέ παιδιά ή ζώα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ειδικά τα νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά, πρέπει να ντύνονται όσο πιο ελαφρά γίνεται, να τους προσφέρονται εκτός από γάλα, και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό κλπ, να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα, να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο. Οι ηλικιωμένοι καλό είναι να παραμένουν σε δροσερούς χώρους και τα δωμάτιά τους να είναι κλειστά το πρωί και να εξαερίζονται τη νύχτα και οι συγγενείς τους να μην τους αφήνουν μόνους τους. Σε περίπτωση θερμικής εξάντλησης δηλαδή αν παρατηρείται ζάλη, λιποθυμία, ναυτία, ανορεξία, πονοκέφαλος, πρέπει να ξαπλώνουμε με τα πόδια υπερυψωμένα σε δροσερό μέρος και να αερίζουμε το σώμα με βεντάλιες, βρεγμένες πετσέτες κ.λπ. Να πίνουμε μικρές ποσότητες δροσερού νερού, να κάνουμε ντους και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

    Στην περίπτωση θερμοπληξίας που παρουσιάζει τα παραπάνω περίπου συμπτώματα αλλά επί πλέον σπασμούς και υψηλό πυρετό πρέπει να αντιμετωπίζεται σε νοσοκομείο.

    [02] Στα περυσινά επίπεδα οι βαθμολογίες

    27/6/2003 11:16:00 πμ

    Αναρτώνται από σήμερα σταδιακά στα Λύκεια όλης της χώρας οι βαθμολογίες και τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των μαθητών που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σε λίγες ημέρες, οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία, ενώ οι βάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Τσουροπλής δίνοντας στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις, τόνισε ότι οι βαθμομολογίες σε γενικές γραμμές, τόσο στη Β' Λυκείου όσο και στη Γ' κινήθηκαν στα περυσινά επίπεδα. Και επισήμανε ότι δεν επιβεβαιώθηκαν εκείνοι που μιλούσαν για σφαγή των μαθητών ιδιαίτερα στα μαθήματα Μαθηματικά και Φυσική.

    Καλή η επίδοση των μαθητών

    Πιο συγκεκριμένα, προκύπτει ότι οι μαθητές της Β' Λυκείου δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα στα μαθήματα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας, ενώ αντίθετα πήγαν πολύ καλά στα Αρχαία της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

    Στην Γ' Λυκείου δυσκολεύτηκαν στα θεωρητικά μαθήματα και κυρίως στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, στα Αρχαία Ελληνικά και τη Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης, καθώς και στη Φυσική Γενικής Παιδείας πήγαν καλύτερα.

    Το κύριο συμπέρασμα, είπε ο κ. Τσουροπλής, από τη μελέτη των στοιχείων είναι ότι φέτος και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι επιδόσεις παρουσιάζουν πιο ορθολογική κλιμάκωση στη βαθμολογία. Θα μπορούσε, όπως τόνισε, να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι πρόωρες προβλέψεις που δεν βασίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα διαψεύδονται από τα αποτελέσματα.

    Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι από το βράδυ της Παρασκευής θα αρχίσει η ανάρτηση στα Λύκεια των σχετικών πινάκων με τις βαθμολογίες, όμως ο κύριος όγκος αναμένεται να αναρτηθεί τη Δευτέρα το πρωί.

    Στις εξετάσεις πήραν μέρος 166.020 μαθητές.

    Από τις 14-25 Ιουλίου η υποβολή μηχανογραφικών δελτίων

    Εν τω μεταξύ, όσοι ενδιαφέρονται να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην οικεία επιτροπή που θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 14 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 25 Ιουλίου στις διευθύνσεις της εκπαίδευσης όπου ανήκει το Λύκειο που αποφοίτησαν.

    Σ' αυτή την προθεσμία πρέπει να υποβάλουν και το μηχανογραφικό τους δελτίο και όσοι δεν έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις, αλλά έχουν βεβαίωση από προηγούμενο έτος, προκειμένου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στις σχολές για το 10% των θέσεων.

    Επισημαίνεται ότι ο κ. Τσουροπλής επανέλαβε πως η ανακοίνωση των βάσεων, καθώς και τα ονόματα των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου.

    Τέλος, υπενθύμισε ότι το νέο σχολικό έτος για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια θα αρχίσει κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου και θα λήξει κανονικά χωρίς καμία αλλαγή.

    [03] Αδιευκρίνιστα τα αίτια της δυσοσμίας στη Δ. Αττική

    27/6/2003 11:35:00 πμ

    Εντονη δυσοσμία έχει ''καλύψει'' από το πρωί της Πέμπτης όλες σχεδόν τις γειτονιές τόσο του Πειραιά όσο και των όμορων δήμων, χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή η αιτία που προκάλεσε το φαινόμενο. Αυτή την ώρα γίνεται σύσκεψη, στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ενώ συνεργεία του ΠΕΡΠΑ και της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχίας Πειραιά πραγματοποιούν μετρήσεις της ατμόσφαιρας. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν δικαιολογείται η δυσοσμία από την ατμοσφαιρική ρύπανση ή από το όζον. Την έντονη ''μυρωδιά'' που πολλοί κάτοικοι χαρακτηρίζουν ''πετρελαϊκή'' και την ένιωσαν περισσότερο οι κάτοικοι του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, επιβεβαιώνει και η αστυνομία. Με αφορμή το γεγονός τα Ελληνικά Πετρέλαια με ανακοίνωσή τους διαβεβαιώνει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ότι η λειτουργία του Διυλιστηρίου Ασπροπύργου είναι απόλυτα φυσιολογική και μέσα στα προβλεπόμενα από τον περιβαλλοντικό κανονισμό πλαίσια και τίποτε δεν έχει συμβεί που να προκάλεσε επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

    [04] Την έναρξη νέων συνομιλιών θέλει ο Ρ. Ντενκτάς

    27/6/2003 8:20:00 πμ

    Ο Tουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς επιθυμεί την έναρξη νέων συνομιλιών για το μέλλον της Κύπρου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών που έγιναν τον Μάρτιο με την υποστήριξη του ΟΗΕ. "Πρέπει να διαπραγματευθούμε πώς θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι η προηγούμενη προσπάθεια απέτυχε", δήλωσε στο Ρόιτερ ο Ραούφ Ντενκτάς, στο περιθώριο του Φόρουμ του Κρανς Μοντανα.

    Ο Ντενκτάς, που θα μιλήσει σήμερα στο Φόρουμ, αναμένεται ότι θα στείλει "μηνύματα" για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    "Η θεμελιώδης αρχή είναι φυσικά ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι μία κυρίαρχη κυβέρνηση έναντι των Τουρκοκυπρίων. Αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό", δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στο Ρόιτερ.

    Πηγές του περιβάλλοντος του Ραούφ Ντενκτάς ανέφεραν στο Ρόιτερ ότι στόχος του Τουρκοκύπριου ηγέτη είναι η σταδιακή αποκατάσταση της ενότητας της Κύπρου, με την υιοθέτηση σειράς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να δημιουργηθεί μία χαλαρή ομοσπονδία.

    Βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ο Ντενκτάς τη διευκόλυνση της διακίνησης πολιτών από και προς τα κατεχόμενα εδάφη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    [05] Φαινόμενα διαφθοράς στο Δημόσιο

    27/6/2003 11:42:00 πμ

    Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η διαφθορά στο Δημόσιο, όπως σε Πολεοδομίες, σε υπηρεσίες Υγείας, σε Δασαρχεία και σε Δήμους, σύμφωνα με την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που προώθησε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Σύμφωνα με την Εκθεση, το ΣΕΕΔ εξέδωσε μέσα στο 2002 , 59 εντολές επιθεώρησης ελέγχου. Από αυτές το 43% αφορούσε ελέγχους σε Νομαρχίες, το 29% σε Δήμους και Κοινότητες , το 18% στην κεντρική Διοίκηση καιτο 10% σε ΝΠΔΔ.

    Η Αττική την πρωτιά σε ελέγχους

    Οι περισσότεροι έλεγχοι (26) έγιναν στην Αττική, 9 στην Πελοπόννησο, 8 στην Κεντρική Μακεδονία , 6 στη Θεσσαλία, 3 στη Δυτική Ελλάδα, 2 στη Στερεά , 2 στο Νότιο Αιγαιο και από ένας στο Β. Αιγαίο, Δυτ. Μακεδονία , και Αν. Μακεδονία-Θράκη.

    Πρώτες σε ελέγχους οι υπηρεσίες που αφορούν το δομημένο περιβάλλον, ενώ ακολουθεί ο τομέας έργων προμηθειών-μισθώσεων και τμετά της κοινωνικής ασφάλισης-εργασίας.

    Απο τις 59 εντολές επιθεώρησης ελέγχου το 2002 ολοκληρώθηκαν 16 Ενορκες Δικοιητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ). Αναζητήθηκαν πειθαρχικές ευθύνες σε 18 περιπτώσεις, ενώ 10 παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα.

    Οι περισσότερες από αυτές αφορούν την αυθαίρετη δόμηση, δασικές εκτάσεις και προμήθειες έργων.

    [06] Ολοκληρώνεται η επίσκεψη Παπαντωνίου στη Ρωσία

    27/6/2003 11:00:00 πμ

    Με την κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια στην πλατεία των ελλήνων στην Αγία Πετρούπολη ολοκληρώνεται το μεσημέρι η εξαήμερη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου στη Ρωσική ομοσπονδία. Ο ανδριάντας του Καποδίστρια τοποθετήθηκε πριν από ένα μήνα και τα αποκαλυπτήριά του έκανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την επίσκεψή του για τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια πριν ένα μήνα . Χθες η ελληνική αντιπροσωπία επισκέφθηκε τα ναυπηγία της Αγίας Πετρούπολης όπου ναυπηγείται το τέταρτο γιγαντιαίο Χόβεργκραφτ, τύπου Ζούμπρ, για τη μεταφορά προσώπων και μέσων των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης.

    [07] Στο νοσοκομείο ο Γρ. Μιχαλόπουλος

    27/6/2003 10:56:00 πμ

    Στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρθηκε για λόγους υγείας ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος κρίθηκε χθες προφυλακιστέος με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για εκβιασμούς και απάτες σε βάρος επιχειρηματιών.

    [08] Μάρτυρες υπεράσπισης του Κώστα Καρατσώλη

    27/6/2003 9:52:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Κώστα Καρατσώλη συνεχίζεται, η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. Οι μάρτυρες, κυρίως συμπατριώτες και οι συγγενείς του κατηγορουμένου, αναφέρθηκαν στην προσωπικότητά του, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα καλό και προοδευτικό παιδί και εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως δε μπορεί να έχει σχέση με τη 17 Νοέμβρη.

    [09] Συνελήφθη ο εγκέφαλος της επίθεσης στο Ριάντ τον Μαΐο

    27/6/2003 8:34:00 πμ

    Ο Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Γκάμντι

    Ο εγκέφαλος της βομβιστικής επίθεσης του Μαΐου στο Ριάντ συνελήφθη στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος και κύκλοι που πρόσκεινται στη Σαουδαραβική Πρεσβεία της Ουάσινγκτον. Οι σαουδαραβικές πηγές ανακοίνωσαν ότι ο ύποπτος Αλι Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Γκάμντι, γνωστός επίσης και ως Αμπού Μπακρ Αλ Αζντι, σημαίνουσα προσωπικότητα της Σαουδικής Αραβίας και επιχειρησιακό στέλεχος της Αλ Κάιντα, παραδόθηκε στις αρχές. Ωστόσο οι αμερικανικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο άνδρας ''συνελήφθη''.

    [10] Συμφωνία για αποχώρηση ισραηλινών από κατεχόμενα

    27/6/2003 10:51:00 πμ

    Σε συμφωνία για ''άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού'' από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και από την Βηθλεέμ, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Οχθης, κατέληξαν, ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, όπως ανακοίνωσε ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος ασφαλείας. "Υπήρξε συμφωνία στη διάρκεια συνομιλιών για άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το Μπέιτ Χανούν, το Μπέιτ Λαχία και τη Βηθλεέμ. Η Παλαιστινιακή Αρχή θα εγγυηθεί την ασφάλεια στις περιοχές αυτές", δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Η συμφωνία δεν επιβεβαιώθηκε από ισραηλινές πηγές.

    [11] Αιματηρό επεισόδιο στη Λωρίδα της Γάζας

    27/6/2003 8:23:00 πμ

    Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών κατά την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων, τα ξημερώματα, στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ένας από τους τρεις νεκρούς ήταν μέλος οργάνωσης που συνδέεται με τη Φάταχ του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Μοχάμεντ Αμπού αλ-Τάγια, ήταν μέλος της οργάνωσης "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα" και σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τους Ισραηλινούς στην περιοχή αλ-Μοράκα

    Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή αλ-Μοράκα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, για να κατεδαφίσουν την κατοικία ενός μέλους της οργάνωσης Εζεντίν αλ-Κάσαμ, που θεωρείται στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς. Εκσκαφείς του ισραηλινού στρατού πήραν θέσεις μπροστά στην κατοικία του Αμπού Ραμ αλ-Γκιουλ, έχοντας την κάλυψη ελικοπτέρων.

    Τα ελικόπτερα άνοιξαν πυρ, προκαλώντας την απάντηση των Παλαιστινίων.

    Αμέσως μετά οι στρατιώτες με τη βοήθεια εκσκαφέων παγίδευσαν με εκρηκτικά το κτίριο και το ανατίναξαν, με συνέπεια να σκοτωθεί ο Αμπού Ραμ αλ-Γκιουλ και ο αδελφός του Μοχάμεντ.

    Οι Ισραηλινοί απαγόρευσαν στα παλαιστινιακά ασθενοφόρα να πλησιάσουν στα ερείπια του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών στην περιοχή τραυματίστηκε ένας Iσραηλινός στρατιώτης, σύμφωνα με ισραηλινή πηγή.

    [12] Σε φυλακή της Σουηδίας η Μπ. Πλάβσιτς

    27/6/2003 10:14:00 πμ

    Η Σουηδία συμφώνησε να δεχτεί σε φυλακή της την πρώην πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς, την οποία το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σουηδίας. Η Σουηδία ανταποκρίθηκε σε αίτημα που απηύθυνε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να δεχτεί κάποια χώρα σε φυλακή της την άλλοτε ''σιδηρά κυρία'' της Βοσνίας, η οποία καταδικάστηκε σε 11ετή κάθειρξη. Η Πλάβσιτς βρίσκεται στα κρατητήρια Κρονομπεργκσακτέτ στο κέντρο της Στοκχόλμης και σύμφωνα με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα της υπηρεσίας σουηδικών φυλακών σύντομα θα αποφασιστεί σε ποια φυλακή θα οδηγηθεί.

    Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Χάγης Τζιμ Λαντέιλ δήλωσε ότι η Πλάβσιτς βρίσκεται στη Σουδία από την Πέμπτη.

    Η -ηλικίας 72 ετών- Πλάβσιτς καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ωστόσο το δικαστήριο δεν είχε ως τώρα αποφασίσει σε ποια φυλακή θα εξέτιε την ποινή της.

    [13] Μάχες κοντά στο λιμάνι της λιβεριανής πρωτεύουσας

    27/6/2003 9:32:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβερίας ανέκοψαν την προέλαση των ανταρτών στην πρωτεύουσα Μονρόβια και τους έχουν καθηλώσει έξω από το λιμάνι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, Ντάνιελ Τσία. Νωρίτερα οι δυνάμεις του Τέιλορ είχαν απωθήσει τους αντάρτες από το λιμάνι και από μία στρατηγικής σημασίας γέφυρα στον ποταμό Σεντ Πολ, περίπου δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της Μονρόβια. "Διεξάγονται κάποιες μάχες γύρω από το λιμάνι Φρίπορτ, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τους απωθήσουμε και αυτή είναι η τακτική μας", δήλωσε στο Ρόιτερ ο Ντάνιελ Τσία. Κατά την τελευταία επίθεση των ανταρτών στη Μονρόβια έχουν σκοτωθεί περίπου 300 άνθρωποι.

    [14] Βρετανία: Προβάδισμα των Συντηρητικών, δίνει δημοσκόπηση

    27/6/2003 8:50:00 πμ

    Το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα προηγείται σε δημοτικότητα των Εργατικών, του Τόνι Μπλερ, ο οποίος φαίνεται πως υφίσταται τις συνέπειες της στάσης του στον πόλεμο του Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα. Η δημοσκόπηση της YouGov, για την εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγραφ, δείχνει ότι οι Τόρις συγκεντρώνουν ποσοστό προτίμησης 37%, δύο μονάδες πάνω από το Εργατικό Κόμμα. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό προτίμησης 21%.

    Ισχυρό πλήγμα για τον Τόνι Μπλερ

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με δείγμα 2288 πολιτών, μέσω του διαδικτύου, από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου.

    Εκτιμάται ότι η αύξηση της δημοτικότητας των Τόριδων κατά μία εκατοστιαία μονάδα και η πτώση της δημοτικότητας των Εργατικών κατά 2%, από τον Μάιο, αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος ήδη δέχεται πιέσεις για τις εξελίξεις στο Ιράκ, αλλά και για μία σειρά εσωτερικών προβλημάτων.

    Η νέα δημοσκόπηση δείχνει μάλιστα ότι τα ηγετικά προσόντα του Τόνι Μπλερ εκτιμά σήμερα το 34% του εκλογικού σώματος, ενώ τον Μάιο το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 38%, τον Απρίλιο στο 42% και στις εκλογές του 2001, στο 51%.

    [15] Αφγανιστάν: Αιματηρή κατάληξη είχε αμερικανική επιχείρηση

    27/6/2003 8:16:00 πμ

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, στη διάρκεια επιχειρήσεως κοντά στο Γκαρντέζ, στην επαρχία Πάκτια, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων. Στη σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρονται οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο άνδρας των επίλεκτων αμερικανικών δυνάμεων και τραυματίστηκαν οι άλλοι δύο. Αρχικά από την Κεντρική Διοίκηση είχε γίνει γνωστό ότι στο Αφγανιστάν τραυματίστηκαν τρεις στρατιώτες από εχθρικά πυρά.

    [16] Αμετανόητος ο Αλ Σαχάφ

    27/6/2003 9:16:00 πμ

    ''Αιμοσταγείς εγκληματίες'' και ''ηλίθιους'' χαρακτήρισε τον Τζορτζ Μπους και τον Τόνυ Μπλερ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ο πρώην υπουργός Πληροφόρησης της χώρας, Μοχάμεντ Αλ Σαχάφ,ο οποίος υποστήριξε ότι παραδόθηκε οικειοθελώς στους Αμερικανούς, ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος. Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις. Με εξαιρετικά κουρασμένη όψη και με πολλά λευκά μαλλιά ο Αλ Σαχάφ, τόνισε ότι οι ημέρες που προηγήθηκαν της 9ης Απριλίου, της ημέρας της πτώσης της Βαγδάτης, ήταν εξαιρετικά δύσκολες για όλους, ενώ υπεραμύνθηκε των ενημερώσεων του τύπου που έκανε κατά τη διάρκεια του πολέμου. " Οι πληροφορίες ήταν σωστές, αλλά όχι οι μεταφράσεις. Εγώ έκανα το καθήκον μου μέχρι την τελευταία στιγμή", είπε χαρακτηριστικά.

    [17] Επιτροπή ειδικών στέλνει το αμερικανικό Πεντάγωνο

    27/6/2003 9:06:00 πμ

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο στέλνει ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών στο Ιράκ για να εξετάσουν τις μεταπολεμικές επιχειρήσεις, την ώρα που διατυπώνονται αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ουάσινγκτον ήταν προετοιμασμένη για την κατοχή της χώρας, όπως γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Ηδη έχει αναχωρήσει με προορισμό τη Βαγδάτη μία μικρή ομάδα ειδικών, κατόπιν εντολής του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι η αποστολή αυτή αποφασίστηκε, καθώς πολλές εταιρείες που προσβλέπουν σε επενδύσεις ή σε συμβόλαια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ανησυχούν τώρα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να λάβουν διαστάσεις ανταρτοπολέμου οι επιθέσεις που δέχονται οι Αμερικανοί.

    [18] Συλλήψεις Ιρακινών για την απαγωγή Αμερικανών στρατιωτών

    27/6/2003 11:37:00 πμ

    Αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν και ανακρίνουν τρεις Ιρακινούς οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για ανάμιξη στην υπόθεση της απαγωγής δυο Αμερικανών στρατιωτών κοντά στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανός στρατός. Τα ίχνη των δυο αμερικανών στρατιωτών χάθηκαν την Τετάρτη, περίπου 40 χλμ νοτίως της Βαγδάτης. Οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στο μεταπολεμικό Ιράκ και ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαγδάτης τις τελευταίες ημέρες.

    [19] Στον Πανιώνιο ο Σέρβος Μίκο Σμίλιανιτς

    27/6/2003 10:14:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Τον Σέρβο αμυντικό Μίκο Σμίλιανιτς απέκτησε ο Πανιώνιος. Ο 29χρονος άσος, που αγωνιζόταν στην ουγγρική ΜΤΚ, υπέγραψε συμβόλαιο για 1+2 χρόνια. Ο προπονητής των "κυανέρυθρων", Γιόζεφ Μπουμπένκο, που είχε ψηλά στη λίστα του το όνομα του Σέρβου, πιστεύει, ότι η απόκτησή του θα λύσει πολλά προβλήματα στην άμυνα της ομάδας. Παράλληλα, θεωρείται θέμα χρόνου η υλοποίηση δύο ακόμη σημαντικών μεταγραφών για τον Πανιώνιο. Πρόκειται για έναν Ευρωπαίο σέντερ-φορ κι έναν επιτελικό μέσο και οι άνθρωποι της νεοσμυρνιώτικης ΠΑΕ εκτιμούν, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα "πέσουν οι υπογραφές". Τέλος, την προσεχή Δευτέρα, στις 19.30 θα γίνει στη Νέα Σμύρνη η πρώτη συγκέντρωση των παικτών ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

    [20] UNESCO: Σε κρίσιμη κατάσταση το θέατρο Μπολσόι

    27/6/2003 11:36:00 πμ

    Η ασφάλεια και οι συνθήκες εργασίας στο κυριότερο θέατρο της Μόσχας, το Μπολσόι, είναι "απαράδεκτες", δήλωσε η Ταμάρα Νοσένκο, αξιωματούχος της UNESCO, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ. "Αν η ανακατασκευή του αναβληθεί δεν θα υπάρχει πλέον τίποτα για να συντηρηθεί και να επιδιορθωθεί", προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ περίπλοκη. "Πρέπει να διατηρήσουμε το αρχιτεκτονικό μνημείο και να διασφαλίσουμε την κανονική λειτουργία του θεάτρου. Οι ειδικοί εργάζονται σε διάφορα σχέδια, δεν είναι όμως ακόμη σαφές ποιο θα είναι κατάλληλο", σημείωσε.

    Το θέατρο αυτό που ιδρύθηκε το 1776 απο τον πρίγκιπα Πιότρ Ουρουσόφ, υπέστη σοβαρές καταστροφές από δυο πυρκαγιές, το 1805 και το 1853, και ξαναχτίστηκε το 1856 από τον αρχιτέκτονα Αλμπερτ Κάβος.

    Το κτίριο, στο αέτωμα του οποίου εξακολουθεί να υπάρχει το σφυροδρέπανο, έχει υποστεί μόνο τμηματικές ανακαινίσεις και δείχνει τα σημάδια της φθοράς του χρόνου. Ο εξοπλισμός των εργαστηρίων δεν έχει αντικατασταθεί από τις αρχές του αιώνα. Οι εργασίες αποκατάστασης θα πρέπει να επιτρέψουν την εγκατάσταση νέων τεχνικών μέσων για την πραγματοποίηση πολύπλοκων σκηνοθεσιών, ενώ οι αίθουσες για τις πρόβες θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες.

    [21] Στα αμερικανικά ΜΜΕ έρευνα του δρ. Τριχόπουλου

    27/6/2003 9:09:00 πμ

    Τα αποτελέσματα της έρευνας για τη μεσογειακή διατροφή, του Ελληνα καθηγητή επιδημιολογίας και με ειδικότητα στην πρόληψη του καρκίνου, Δημήτρη Τριχόπουλου, που δημοσιεύονται στο εξειδικευμένο περιοδικό "New England Journal of Medicine", αποτελούν μια από τις βασικές ειδήσεις στα αμερικανικά ΜΜΕ και κυρίως στο CNN. Σύμφωνα με τα πορίσματα της ενδιαφέρουσας έρευνας για τη δίαιτα που ακολουθούν 22.000 Έλληνες, ηλικίας 20 έως 86 ετών, υπό την επίβλεψη ομάδας επιστημόνων του Harvard School of Public Health, με επικεφαλής τον δρ. Τριχόπουλο και με τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, παρουσιάζεται σε άρθρο του Πολ Σιν στην εφημερίδα "Newsday".

    Πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής

    Οπως καταγράφεται στο δημοσίευμα, η μεσογειακή δίαιτα, που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, περιορίζει αισθητά το ενδεχόμενο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, αλλά και καρκίνου.

    Όπως μάλιστα επεσήμανε ο δρ. Τριχόπουλος, η δίαιτα αυτή άνθισε λόγω οικονομικής ανέχειας και όχι σοφίας.

    Μεταξύ άλλων, προβάλλονται τα πλεονεκτήματα του μεσογειακού τρόπου διατροφής, που συμβάλλουν στη δημιουργία χαμηλότερου ποσοστού θνησιμότητας, ακόμη και για τους υπέρβαρους και τους καπνιστές. Οι οπαδοί του μεσογειακού τρόπου διατροφής παρουσιάζουν 73% μικρότερο ποσοστό καρδιακών νοσημάτων, ενώ στην έρευνα συμμετείχαν άτομα με ιστορικό διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η "New York Post".

    [22] Τα ναρκωτικά αιτία για εμφάνιση του Αλτσχάιμερ

    27/6/2003 10:41:00 πμ

    Χρήση του ναρκωτικού "έκσταση" αλλά και άλλων ουσιών, από νέα άτομα, ενδέχεται να δημιουργήσουν μια ολόκληρη γενιά ασθενών της νόσου Αλτσχάιμερ. Η προειδοποίηση ανακοινώθηκε σε συνέδριο όπου έγινε γνωστό ότι 7% των Αυστραλών εφήβων και σχεδόν ένας στους πέντε εικοσάρηδες υπήρξαν χρήστες χαπιών "έκσταση". Η χρήση ουσιών, όπως το "σπιντ", η "έκσταση", και "άις", υπάρχει φόβος να δημιουργήσουν σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και στα επερχόμενα χρόνια να υπάρχει πλήθος ατόμων που θα υποφέρουν από Αλτσχάιμερ, ως αποτέλεσμα αυτής της χρήσης, δήλωσαν Αυστραλοί επιστήμονες.

    Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εφήβων Αυστραλών που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών

    Ο εκπρόσωπος του Αυστραλιανού Ερευνητικού Κέντρου Ναρκωτικών και Αλκοόλ,Πολ Ντίξον, είπε ότι αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ναρκωτικών ουσιών και του Αλτσχάιμερ.

    Σύμφωνα με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας τουλάχιστον 7% των εφήβων στην Αυστραλία και 19,7% ατόμων στα είκοσι, έχουν κάνει χρήση "έκστασης".

    Η εκπρόσωπος του οργανισμού RaveSafe Νάταλι Ράσελ ανακοίνωσε ότι κάθε Σαββατοκύριακο στη Μελβούρνη, εκατοντάδες άτομα κάνουν χρήση ''έκστασης'', αμφεταμίνης και άλλων ουσιών σε πάρτι. Είναι βέβαιο ότι το φαινόμενο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, μια και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων που παίρνουν αυτού του είδους τις ναρκωτικές ουσίες, είπε η Ράσελ.

    [23] Τον σκότωσε για ένα ... σιδερωμένο πουκάμισο

    27/6/2003 10:38:00 πμ

    Ενας 44χρονος τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι το νεαρό ανηψιό του στις Φιλιππίνες από ζήλια, γιατί η μητέρα του θύματος του είχε σιδερώσει καλά τα ρούχα του. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία της περιφέρειας Πάκο της Μανίλας, ο Αρτούρο Παχάρες συνελήφθη αμέσως μετά την εγκληματική του ενέργεια. Το θύμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μανίλας όπου και εξέπνευσε. Οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι ο 44χρονος έπαθε κρίση ζήλιας όταν είδε την μητέρα του 22χρονου ανηψιού του να σιδερώνει τα ρούχα του γιου της με εξαιρετική επιμέλεια, κάτι που δεν είχε κάνει για τα δικά του ρούχα. Οι αρχές πρόκειται να διατυπώσουν σε βάρος του δράστη κατηγορία ανθρωποκτονίας από πρόθεση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 June 2003 - 9:27:33 UTC