Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόωρες εκλογές ζητά ο Κ. Καραμανλής
  • [02] Κέρκυρα: Σκότωσε την 8 μηνών έγκυο γυναίκα του
  • [03] Αθώοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Οτσαλάν
  • [04] Δρυς: ''Θετική για την Ελλάδα η νέα ΚΑΠ''
  • [05] Η εκπαίδευση πλεονέκτημα της Ε.Ε. έως το 2010
  • [06] Τροπολογία του Συντάγματος για το μελλοντικό ΥΠΕΞ της ΕΕ
  • [07] Συνεργασία Ε.Ε.-Βαλκανίων σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας
  • [08] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης για Καρατσώλη, Κωστάρη, Θ. Σερίφη
  • [09] Αισιόδοξα μηνύματα για ειρήνη στη Μ. Ανατολή
  • [10] Ιράν: 4.000 συλλήψεις στη διάρκεια διαδηλώσεων
  • [11] Αρνείται τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου ο Ίβιτσα Ράγιτς
  • [12] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Πούτιν στη Βρετανία
  • [13] Τουρκία: Νομοσχέδιο για την αμνήστευση των ανταρτών του PKK
  • [14] Επίθεση στο πρόσωπο δέχθηκε Αμερικανός στρατιώτης
  • [15] Ενιαίος τρόπος εντός ΕΕ για τη χρέωση μεταφοράς κεφαλαίων
  • [16] Στους ''8'' του Παγκόσμιου Λιγκ η εθνική βόλεϊ
  • [17] Εκδηλώσεις για την Ένωση Κρήτης με την Ελλάδα
  • [18] ΠΟΥ: Το SARS θα εξαλειφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες
  • [19] Διαχωρισμός ενήλικων σιαμαίων στη Σιγκαπούρη
  • [20] Στην... ''κρεμάλα'' για δεύτερη φορά ο Κέβιν Κόστνερ

    [01] Πρόωρες εκλογές ζητά ο Κ. Καραμανλής

    27/6/2003 4:34:00 μμ

    Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζήτησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι ο τόπος δεν αντέχει μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο, σημειώνοντας ότι το εθνικό συμφέρον επιβάλλει εκλογές τώρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει πρωτοβουλίες αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κρίσης. Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, η μόνη αποτελεσματική πρωτοβουλία που μπορεί να αναλάβει είναι οι εκλογές. Για προεκλογικά πυροτεχνήματα, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως οι εκλογές όμως θα γίνουν την άνοιξη του 2004 και η κυβέρνηση μαζί με τα επιτεύγματα που έχει ήδη παρουσιάσει, θα αναπτύξει νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και θα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του ελληνικού λαού.

    Επίθεση στην κυβέρνηση για το Χρηματιστήριο

    Ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για σοβαρή κυβερνητική κρίση και σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της κυβέρνησης που δεν μπορούν να παρατείνονται ούτε να σκιάζονται από τεχνητή πολιτική όξυνση, ούτε μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεταβολές σε πρόσωπα, συμβιβασμούς, εκεχειρίες κορυφής και ενδοκομματικούς εκβιασμούς.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική, σημειώνοντας ότι υπάρχει έλλειψη προοπτικής με αυτή την κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία της οικονομίας τονίζοντας ότι οι προϋπολογισμοί είναι πλασματικοί, πως το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 105%, ενώ τα τεράστια κρυφά χρέη μεταβάλλονται σε νάρκη για την πορεία της χώρας.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι για το κόμμα του παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του Χρηματιστηρίου, ζητώντας τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή.

    Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και πως η χώρα δοκιμάζεται από την επέκταση της φτώχειας, ενώ ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια μιας δράκας αεριτζήδων του κατεστημένου και της παραεξουσίας.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία, καθεστωτική νοοτροπία, διαφθορά, κακοδιοίκηση, σπατάλη και ατιμωρησία, σημειώνοντας ότι καθεστωτικές πρακτικές εντοπίζονται σε όλα τα υπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες.

    Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει όραμα για την Ελλάδα και σχεδιάζει με ορίζοντα το 2010 και μετά, σημειώνοντας ότι παρουσιάζουν ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα και δεσμεύονται για μετρήσιμη πρόοδο μέσα στην πρώτη τετραετία.

    Ανέφερε ότι το προσωπικό του όραμα και η πρώτη του επιλογή είναι η Ελλάδα του πολιτισμού και της παιδείας, ενώ είπε ότι στο πρώτο εξάμηνο θα βάλει σε εφαρμογή ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις για την επανίδρυση του κράτους, με ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναβάθμιση του επιτελικού και ελεγκτικού ρόλου της κεντρικής διοίκησης, άρση της γραφειοκρατίας, κωδικοποίηση της νομοθεσίας, προώθηση της αποκέντρωσης, επιστράτευση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εφαρμογή σύγχρονου μάναντζμεντ. Μίλησε ακόμη για οικονομική επιθετική πολιτική, αναδιοργάνωση και αναγέννηση του οικονομικού ιστού της χώρας, ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος και έναν πολιτικό πολιτισμό.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τα στελέχη του δουλειά και όχι εφησυχασμό, ενώ προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας και έπαρσης, υπογραμμίζοντας ''φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εξουσία δεν χωρούν, δεν νοούνται και δεν πρόκειται να περάσουν στη νέα διακυβέρνηση".

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρέτεινε τη θητεία των τομεαρχών και των συντονιστών μέχρι τις εκλογές, υπενθυμίζοντας ότι ισχύει η δέσμευση που είχε αναλάβει όταν άλλαξε η οργανωτική δομή του κόμματος, πως οι θέσεις αυτές δεν προδικάζουν τίποτε και δεν αποτελούν πρόκριμα για υπουργικούς θώκους.

    Για προεκλογικά πυροτεχνήματα, έκανε λόγο ο Χρ. Πρωτόπαπας

    Απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής αλλάζει τη θέση του και ζητά πρόωρες εκλογές, προκειμένου να ικανοποιήσει μερίδα του εσωτερικού του ακροατηρίου.

    "Επιδιώκοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις ο κ. Καραμανλής καταφεύγει σε προεκλογικά πυροτεχνήματα", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας, σημειώνοντας ότι οι εκλογές όμως θα γίνουν την άνοιξη του 2004.

    Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα, μέχρι το 2004 η κυβέρνηση μαζί με τα επιτεύγματα που έχει ήδη παρουσιάσει, θα αναπτύξει νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και θα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του ελληνικού λαού.

    Ο υπουργός Τύπου σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις εκλογές με τον Κώστα Σημίτη, ενώ σε ερώτηση για την απροθυμία της κυβέρνησης να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να κάνουν εκλογές όποτε θέλει ο κ. Καραμανλής.

    "Δημαγωγία χωρίς όρια" χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Καραμανλή, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ, που σημείωσε ότι η Ν.Δ. είναι αφερέγγυα όταν υπόσχεται καλύτερες μέρες για το λαό, καθώς είναι κόμμα της πλουτοκρατίας και απόδειξη αποτελεί η δέσμευσή της για απελευθέρωση της αγοράς και μείωση των φόρων για την ολιγαρχία.

    [02] Κέρκυρα: Σκότωσε την 8 μηνών έγκυο γυναίκα του

    27/6/2003 7:46:00 μμ

    Οικογενειακή τραγωδία στην Κέρκυρα. Ένας άντρας 32 χρονών σκότωσε με μαχαίρι τη σύζυγο του, που ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα, μετά από φιλονικία, σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων. Ο δράστης μετά το έγκλημα αυτοτραυματίστηκε, αλλά έχει διαφύγει τον κίνδυνο, όπως λένε οι γιατροί του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

    Εκτός κινδύνου ο δράστης

    Το έγκλημα σημειώθηκε στο Καβαλούρι της Κέρκυρας.

    Ο 32χρονος Ανδρέας Σαρακηνός μαχαίρωσε τη σύζυγό του χωρίς να υπολογίσει την ζωή που μεγάλωνε στα σπλάχνα της, τους τελευταίους οχτώ μήνες.

    Με το ίδιο μαχαίρι ο 32χρονος αποπειράθηκε να θέσει τέρμα και στη δική του ζωή, αλλά δεν τα κατάφερε.

    Μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, ο δράστης διέφυγε τον κίνδυνο.

    Οι λόγοι που οδήγησαν στην τραγωδία παραμένουν άγνωστοι.

    [03] Αθώοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Οτσαλάν

    27/6/2003 7:37:00 μμ

    Αθώοι κηρύχθηκαν από το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας και οι δώδεκα κατηγορούμενοι για την υπόθεση της παράνομης άφιξης και παραμονής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 1999. Ο απόστρατος αρχιπλοίαρχος Αντώνης Ναξάκης και οι δύο συνοδοί του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Γιακάρ Τζενκίς και Καγιά Αϊφέρ, κρίθηκαν αθώοι, με πλειοψηφία 4-3, από την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της προσβολής της διεθνούς ειρήνης της χώρας. Τρεις τακτικοί δικαστές είχαν την άποψη ότι πρέπει να κριθούν ένοχοι για το παραπάνω αδίκημα. Επίσης, το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα από την κατηγορία της συνέργιας στην παράνομη είσοδο του Οτσαλάν στη χώρα μας τη συγγραφέα Βούλα Δαμιανάκου και την κόρη της Ελένη Βασιλοπούλου.

    Με πλειοψηφία 4-3, κηρύχθηκαν αθώοι από την κατηγορία της άμεσης συνέργιας στην προσβολή της διεθνούς ειρήνης της χώρας οι Ευάγγελος Στεργιόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρίας Athens Aviation Services Ltd που εφέρετο ως μεσάζων για τη ναύλωση του αεροσκάφους, Αντώνης Σιμιγδαλάς εκπρόσωπος της εταιρίας Agean Aviation στην οποία ανήκει το αεροσκάφος, Ζήσης Πεχλιβανούδης κυβερνήτης, Γιώργος Μαύρος υπάλληλος της ναυλώτριας εταιρείας, Στέφανος Ευαγγελάτος προϊστάμενος της αίθουσας VIP, Δημήτρης Καραγιώργος αρχιφύλακας ΕΛΑΣ, που υπηρετούσε στον έλεγχο διαβατηρίων και Γιώργος Μαγγίνας αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ, αποσπασμένος στην ΕΥΠ.

    Παράλληλα, ομόφωνα αθώος κηρύχθηκε και ο 13ος κατηγορούμενος στην υπόθεση, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της Τουρκίας.

    Τέλος, το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα της υπεράσπισης του Αντώνη Ναξάκη να διαβιβαστούν στην εισαγγελία των Πρωτοδικών της Αθήνας τα πρακτικά της διαδικασίας ώστε να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες των διωκτικών αρχών που χειρίστηκαν την υπόθεση.

    [04] Δρυς: ''Θετική για την Ελλάδα η νέα ΚΑΠ''

    27/6/2003 6:23:00 μμ

    Με τη μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής η ευρωπαϊκή ένωση ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση στον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου και τονώνει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων τόνισε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς σε συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία αναθεώρησης. Ο κ. Δρυς επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι η ΚΑΠ δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, καθώς διασφαλίζονται πλήρως οι επιδοτήσεις για τα μεσογειακά προϊόντα. Την ''μεγάλη επιτυχία'' της Ελληνικής Προεδρίας για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, υπογράμμισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως η σχετική απόφαση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών.

    Επικρίσεις του Υπουργού για την στάση της ΝΔ

    Ο κ. Δρυς συνέχισε δηλώνοντας ότι έχει μια μεγάλη απογοήτευση από τις αντιδράσεις της ΝΔ στη συμφωνία της ΚΑΠ.

    Αναφέρομαι, είπε πιο συγκεκριμένα, "στις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που καταλογίζουν στην Ελληνική Προεδρία αδυναμία επιβολής και συζήτησης των ζητημάτων που αφορούν στα ελληνικού ενδιαφέροντος αγροτικά προϊόντα όπως είναι ο καπνός, το βαμβάκι και το λάδι".

    "Ε, λοιπόν", τόνισε ο υπουργός, "τα στελέχη αυτά ή δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να διαβάζουν. Διότι θα τους αρκούσαν πέντε λεπτά αναδρομής στο επίσημο κείμενο της ΕΕ για να διαπιστώσουν όχι μόνο το μέγεθος των κερδών που αποκομίζει η Ελλάδα από την Αναθεώρηση της ΚΑΠ, αλλά και τη δέσμευση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και της Επιτροπής να προχωρήσουν σε διακανονισμούς που αφορούν τα λεγόμενα Μεσογειακά Προϊόντα, ανάλογους με αυτούς που ισχύουν για όλα τα προϊόντα".

    ''Εξασφάλιση της ισορροπίας προς κάθε κατεύθυνση''

    Η απόφαση του Συμβουλίου, συνέχισε ο κ. Δρυς στηρίχθηκε σε ένα τελικό συμβιβαστικό κείμενο της Προεδρίας, το οποίο είχε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η Προεδρία συνεργάστηκε αρμονικά και αποτελεσματικά καθόλη τη διάρκεια των συζητήσεων για τη Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

    Μια σειρά από σημαντικές τομές σε βασικούς όρους άσκησης της αγροτικής πολιτικής έχουν περιληφθεί στην τελική συμφωνία του Συμβουλίου.

    Όπως είναι:

    Η έννοια της αποσύνδεσης (μερικής ή ολικής) των ενισχύσεων από την πραγματοποιούμενη παραγωγή, Η έννοια της υποχρεωτικής προσαρμογής των ενισχύσεων (modulation) για την εξασφάλιση πόρων στήριξης της ανάπτυξης της υπαίθρου. Η έννοια της σύνδεσης ανάμεσα σε χορηγούμενες ενισχύσεις και στην τήρηση υποχρεώσεων που αφορούν τους αγρότες για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ευζωία των ζώων, για την υγιεινή και την ποιότητα των τροφίμων, Η έννοια της διασφάλισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έτσι ώστε οι χρηματοδοτικές οροφές που όρισε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών τον Οκτώβριο του 2002 να τηρούνται στην πράξη, χωρίς να γίνεται απαγορευτική η αναμόρφωση Κοινών Οργανώσεων Αγοράς.

    Η τελική συμφωνία περιέχει μια ισορροπία στα προϊόντα βορρά και νότου, ανάμεσα στους στόχους και τις προσδοκίες των μικρών, των μεσαίων και των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως επίσης και στις ανάγκες για την ένταξη με προνομιακούς όρους των Νέων Αγροτών, στο αγροτικό επάγγελμα (π.χ. από την πρόσθετη ποσόστωση των 120.000 τόν. γάλακτος που πήρε η Ελλάδα, μπορεί να τακτοποιηθούν 1.500 νέοι κτηνοτρόφοι με βιώσιμες μονάδες).

    Ακριβώς λόγω των νέων θεσμών αγροτικής πολιτικής που δημιουργούμε με την απόφασή μας και της ισορροπίας που εξασφαλίζεται προς κάθε κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Δρυς έχουμε πια τη βεβαιότητα ότι οι λύσεις που επιλέξαμε έχουν προοπτική, εξασφαλίζουν σταθερότητα και διακρίνονται από ένα συνεκτικό και ουσιαστικό όραμα για το μέλλον. Αυτό που προέχει τώρα δεν είναι τόσο οι τεχνικές λεπτομέρειες και οι επιμέρους ρυθμίσεις του συμβιβασμού, όσο το πολιτικό μήνυμα που στέλνει ο συμβιβασμός προς τους αγρότες μας, προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και προς τον κόσμο ολόκληρο και ιδία προς τους εμπορικούς μας εταίρους στον ΠΟΕ.

    Θεωρώ τον επιτευχθέντα συμβιβασμό ιστορικό, κατέληξε ο κ. Δρυς, όχι μόνο γιατί θα προσδιορίσει την αγροτική μας πολιτική για αρκετά χρόνια, αλλά και γιατί θα μας δώσει την ευκαιρία για μια ουσιαστική και δυναμική παρουσία στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ για μια καινούργια γεωργική συμφωνία.

    Αναλυτικές πληροφορίες για τις νέες ρυθμίσεις

    Αυτές είναι:

    Υιοθετήθηκε ένα σύστημα προσαρμογής των ενισχύσεων (modulation) από το οποίο όμως εξαιρούνται οι εκμεταλλεύσεις που δέχονται ετήσιες ενισχύσεις λιγότερες των 5.000 ευρώ και που αποτελούν την πλειοψηφία των ελληνικών εκμεταλλεύσεων. Από την αναδιανομή των πόρων του συστήματος προσαρμογής των ενισχύσεων η χώρα μας θα εισπράξει 25 επιπλέον εκατ. ευρώ το χρόνο που θα διατεθούν για την ενίσχυση των προγραμμάτων της υπαίθρου. Η κοινοτική συμμετοχή στις δαπάνες των προγραμμάτων αγροπεριβαλλοντικού περιεχομένου φτάνει πια στο 85% έναντι του 60% που ισχύει σήμερα. Οι δαπάνες για την ανάπτυξη της υπαίθρου στην περίπτωση της χώρας μας αυξάνονται στο 80% της συνολικής δαπάνης έναντι του 50 που ήταν μέχρι σήμερα. Για τους Νέους Αγρότες προβλέπεται ειδική ρύθμιση για τη διαχείριση του εθνικού αποθέματος και διευκολύνεται έτσι η είσοδός τους στο επάγγελμα του αγρότη. Αυξάνονται στο 60% έναντι του σημερινού 55% τα ποσοστά πριμοδότησης για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι Νέοι Αγρότες. Για τα κρατικά δάση προβλέπεται η χορήγηση κοινοτικών ενισχύσεων για την περιβαλλοντική τους ανάπτυξη, την προστασία τους από κάθε μορφής κινδύνους και την ανάδειξη των ευκαιριών που προσφέρουν για την αναψυχή του πολίτη. Θεσπίζονται μια σειρά νέοι κανονισμοί για την βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων, των όρων παραγωγής και ευζωίας των ζώων και την τήρηση των προτύπων. Το ύψος αυτών των χρηματοδοτήσεων μπορεί να φτάσει τα 1.500 ευρώ /εκμετάλλευση. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και οι σχετικές ενισχύσεις εκτός από τους παραγωγούς μπορούν να χορηγούνται και στις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις. Δίνεται η δυνατότητα προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών φρούτων, λαχανικών και επιτραπέζιας πατάτας μέσα από την απαγόρευση καλλιέργειας των προϊόντων αυτών σε περιοχές που λαμβάνουν τις αποσυνδεδεμένες ενισχύσεις της ενιαίας πληρωμής. Εξασφαλίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία που επιτρέπει τη χρηματοδότηση των αναγκών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής χωρίς κίνδυνο υπέρβασης των οροφών. Δεν υιοθετήθηκε η προκαθορισμένη μείωση των ενισχύσεων που είχε προτείνει η Επιτροπή. Από οποιεσδήποτε ενδεχόμενες μειώσεις εξαιρούνται οι μικρές εκμεταλλεύσεις που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Αυξάνεται κατά 20% σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής η ενίσχυση για τους ξηρούς καρπούς.

    Εκστρατείες ενημέρωσης των αγροτών θα διεξάγει το υπουργείο Γεωργίας

    Για τους περισσότερους και σημαντικότερους τομείς στον αγροτικό χώρο οι ρυθμίσεις πια καλύπτουν μέχρι και το 2014, πράγμα που καθιστά τα μέτρα πολιτικής απολύτως συμβατά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό που όρισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου 2002 στις Βρυξέλλες. Επομένως, υπάρχει σύμπτωση του χρονικού ορίου για τις εξελίξεις του προϋπολογισμού με τον χρονικό ορίζοντα για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στον αγροτικό χώρο, είπε ο κ. Δρυς.

    Επίσης ο υπουργός Γεωργίας εξήγγειλε ότι το υπουργείο Γεωργίας θα ξεκινήσει ένα μαραθώνιο ενημέρωσης όλων των αγροτών.

    [05] Η εκπαίδευση πλεονέκτημα της Ε.Ε. έως το 2010

    27/6/2003 5:06:00 μμ

    Με στόχο να καταστεί η ΕΕ η πιο ανταγωνιστική οικονομία γνώσης στον πλανήτη έως το 2010, παίρνοντας τα σκήπτρα της πρωτιάς από τις ΗΠΑ, άρχισε την Παρασκευή 27 Ιουνίου στη Λευκωσία η Διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας. Ο στόχος που έθεσε η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί και στην ίδια την εκπαίδευση και να δώσει κίνητρα για αξιοποίηση του ανθρώπινού της δυναμικού. Αυτό κατέστησαν σήμερα σαφές τόσο η Ευρωπαία Επίτροπος για την Παιδεία και τον Πολιτισμό Βιβιάν Ρέτινγκ, όσο και οι Υπουργοί Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου, κ.κ. Πέτρος Ευθυμίου και Πεύκιος Γεωργιάδης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς στην τελετή έναρξης της 7ης Διάσκεψης Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας με θέμα ''Η ποιότητα στην εκπαίδευση και ο ενεργός πολίτης'', που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Λευκωσία.

    Ευθυμίου: Σε καλό δρόμο οι στόχοι μας

    Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, που προεδρεύει μέχρι τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου, της ΕΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξευρεθούν οι στρατηγικές εκείνες για να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην Ευρώπη.

    Επεσήμανε πως πολλοί Έλληνες καθηγητές ασκούν το επάγγελμά τους εκτός Ευρώπης και χαρακτήρισε ''αιμορραγία'' την απώλεια Ευρωπαίων επιστημόνων που εργάζονται εκτός της Ένωσης.

    Ο Ελληνας υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου τόνισε επίσης τη σημασία ενίσχυσης όλων των δικτύων συνεργασίας, ώστε να γίνει πλεονέκτημα της Ευρώπης η εκπαίδευση.

    Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας του 2000, που έθεσε ως στόχο του να καταστεί η Ένωση έως το 2010 η πλέον ανταγωνιστική οικονομία γνώσης στην υφήλιο, είπε ότι ''στη Λισσαβόνα ξεχάσαμε ότι δεν υπάρχει οικονομική γνώση χωρίς εκπαίδευση. Αυτή κάνει τη διαφορά''.

    Ο κ. Ευθυμίου ονόμασε ''Λισσαβόνα ΙΙ'' τη στροφή της Ένωσης προς το ανθρώπινό της δυναμικό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι στόχοι της ΕΕ βρίσκονται σε καλό δρόμο.

    Βιβιάν Ρέτινγκ: Σημείο-κλειδί η δια βίου μάθηση

    Στο δικό της χαιρετισμό η Ευρωπαία Επίτροπος για την Παιδεία και τον Πολιτισμό Βιβιάν Ρέτινγκ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος της Ευρώπης και έχει θέσει ως στόχο της τη μείωση του αριθμού των ατόμων που εγκαταλείπουν το σχολείο, ή που έχουν μόνο βασικές γνώσεις γραφής και ανάγνωσης, καθώς επίσης και την αύξηση των γνώσεων των μαθητών για επιστημονικές έννοιες.

    Έκανε επίσης λόγο για αποκέντρωση της εκπαίδευσης, λέγοντας ότι αυτό απαιτεί αποτελεσματική διαχείριση των πόρων.

    Η κ. Ρέντιγκ αναφέρθηκε και στις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία και το διαδίκτυο ως νέες μέθοδοι για την εκπαίδευση.

    Ζητούμενο η αναβάθμιση της ποιότητας των ποιότητα των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Πεύκιος Γεωργιάδης είπε ότι η Διάσκεψη διεξάγεται σε μια περίοδο, κατά την οποία ''ζητήματα αναφορικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τη διαμόρφωση του δημοκρατικού και ενεργού πολίτη, καθίστανται εξαιρετικά επίκαιρα''.

    Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ως σημαντικούς τομείς προς συζήτηση στη Διάσκεψη τη διασφάλιση υψηλών ευρωπαϊκών επιπέδων ποιότητας σε συνάρτηση με την καλλιέργεια της ιδιότητας του ενεργού πολίτη, την εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας, την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση, την ενίσχυση των δημοκρατικών αρχών και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών και κοινωνικής συνοχής.

    Υπενθυμίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβόνας το 2000 να καταστεί η ευρωπαϊκή οικονομία γνώσης η πιο ανταγωνιστική στον κόσμο, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι αυτό εξαρτάται και από την ποιότητα των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων.

    [06] Τροπολογία του Συντάγματος για το μελλοντικό ΥΠΕΞ της ΕΕ

    27/6/2003 7:41:00 μμ

    Κοινό διπλωματικό μηχανισμό και προσωπικό θα πρέπει να διαθέτει το μελλοντικό Υπουργείο Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με ύστατες τροπολογίες στο Σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ, που εκπονήθηκε από τη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης. Η σχετική απόφαση ελήφθη από το προεδρείο της Συνέλευσης και θα τεθεί σε συζήτηση στην προτελευταία ολομέλειά της, την Παρασκευή 4η Ιουλίου στις Βρυξέλλες, όπως διευκρινίστηκε από τον εκπρόσωπο του προέδρου της Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν. Το Σχέδιο Συντάγματος δημοσιοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Το Σχέδιο Συντάγματος θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων στη διάρκεια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Πολέμιοι της τροπολογίας δηλώνουν από τώρα οι Βρετανοί.

    Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι θα συζητηθεί στην προτελευταία ολομέλεια, τροπολογία στο άρθρο 192 του σχεδίου Συντάγματος, που διέπει τη λειτουργία του μελλοντικού Υπουργείου Εξωτερικών της ΕΕ. Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία, το υπουργείο Εξωτερικών της ΕΕ, έχει κατ αρχήν εγκριθεί η ύπαρξή του, θα υποστηρίζεται από "ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τις εξωτερικές δράσεις και σχέσεις" της ΕΕ.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην κοινή αυτή ευρωπαϊκή υπηρεσία του μελλοντικού Υπουργείου Εξωτερικών θα ανήκουν μέλη της μελλοντικής Επιτροπής της διευρυμένης ΕΕ, αλλά και της "Γενικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", τέλος δε πληθώρα αποσπασμένων (διπλωμάτες) από τα Υπουργεία Εξωτερικών των κρατών μελών.

    [07] Συνεργασία Ε.Ε.-Βαλκανίων σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας

    27/6/2003 5:20:00 μμ

    Το Σχέδιο Δράσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βαλκανικών χωρών για την Έρευνα και την Τεχνολογία, υιοθετήθηκε και εγκρίθηκε την Παρασκευή από τους συμμετέχοντες στη Υπουργική Διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλου. Στο Σχέδιο Δράσης τονίζεται η ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των χωρών της Ε.Ε. και των Βαλκανίων για την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων, με στόχο την ενίσχυση του ερευνητικού και του τεχνολογικού δυναμικού σε κάθε μια από τις βαλκανικές χώρες χωριστά αλλά και στο σύνολο της περιοχής για την δόμηση και εμβάθυνση του κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και Καινοτομίας.

    Τσοχατζόπουλος: Οι ελληνικές εταιρείες υστερούν στον τομέα της Έρευνας

    Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Filippe Busquin τόνισαν ότι με την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης η Ε.Ε. στοχεύει όχι μόνο στο να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής, αλλά και στην προώθηση της ενσωμάτωσής τους στην ευρωπαϊκό χώρο της Έρευνας και της Καινοτομίας, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την ένταξή τους στην Ε.Ε.

    Όσον αφορά στην εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση των διαφόρων πρωτοβουλιών που εντάσσονται στο εν λόγω Σχέδιο Δράσης, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι, πέρα από την αξιοποίηση πόρων από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν ευρωπαϊκοί και διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων με τη συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων.

    Όπως τόνισε, στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει η ΕΕ, ώστε το 2010 να διατίθεται το 3% του ΑΕΠ για την έρευνα και την τεχνολογία, παράλληλος στόχος είναι τα δύο τρίτα αυτών των κεφαλαίων να προέρχονται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Για την Ελλάδα, όπου σήμερα τα κονδύλια που προορίζονται για την Έρευνα και την Τεχνολογία αντιστοιχούν μόλις στο 0,7% του ΑΕΠ και από αυτά μόνο το 0,16% προέρχεται από τα ιδιωτικά κεφάλαια, στόχος είναι το 2010 το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 1,5% και το 0,60% από αυτά να προέρχεται από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    ''Στο θέμα αυτό έχουμε μια πολύ μεγάλη υστέρηση'', τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να λάβουν μέρος πιο ενεργά στη διαμόρφωση των όρων εκμετάλλευσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και των καινοτομιών.

    ''Στόχους έχουμε, όμως οι στόχοι θα μείνουν πολύ μακρινοί και απλησίαστοι αν δεν κινητοποιηθούμε με την προώθηση και τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων που θα στηρίζουν και θα καλούν τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν με αυτά, ώστε πλέον η δική τους συμμετοχή να έχει μικρότερο ρίσκο και μεγαλύτερη προοπτική επιτυχίας'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Η Υπουργική Διάσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας. Τη συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [08] Καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης για Καρατσώλη, Κωστάρη, Θ. Σερίφη

    27/6/2003 1:32:00 μμ

    Ο Κώστας Καρατσώλης

    Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Η διαδικασία διακόπηκε δυο ώρες νωρίτερα επειδή την περασμένη Τρίτη η συνεδρίαση είχε διαρκέσει περισσότερη ώρα από τη συνηθισμένη. Στο δικαστήριο κατέθεσαν σήμερα συνολικά 19 μάρτυρες υπεράσπισης των Κώστα Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη και Θωμά Σερίφη. Η γυναίκα του Ηρακλή Κωστάρη υποστήριξε στο δικαστήριο ότι την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη, ο άνδρας της βρισκόταν στο γραφείο εργασίας του. Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Θωμά και Παύλου Σερίφη.

    Η σύζυγος του Ηρακλή Κωστάρη, Ιωάννα Κωστάρη απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να έχει οποιαδήποτε σχέση ο κατηγορούμενος με όσα του αποδίδονται.

    ''Ο Ηρακλής πάντα πίστευε ότι την κοινωνία μας μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη μέσα από μαζικούς κοινωνικούς αγώνες. Σε καμία περίπτωση με τέτοιες ενέργειες. Ποτέ δεν μου έδωσε καμία ένδειξη ότι εχει σχέση με τη 17Ν.

    Η μάρτυρας υποστήριξε ότι την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης (ενέργεια στην οποία φέρεται να συμμετείχε ο Ηρακλής Κωστάρης), ο άνδρας της βρισκόταν στην εταιρεία στην οποία εργαζόταν, επειδή, όπως είπε, θυμάται ότι του είχε τηλεφωνήσει στη δουλειά του, αφού άκουσε την είδηση της δολοφονίας.

    Νωρίτερα, η μάρτυρας Δέσπω Σκλάβου χαρακτήρισε αρκετά συνειδητοποιημένο και πολιτικοποιημένο άτομο τον Ηρακλή Κωστάρη, τον οποίο δεν είδε ποτέ, όπως υποστήριξε να διακατέχεται από αισθήματα βίας ή να έχει σχέση με όπλα.

    Η ξαδέλφη του Θωμά Σερίφη, Μαριάννα Σερίφη που κατέθεσε στο δικαστήριο απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του κατηγορουμένου στη 17Ν.

    [09] Αισιόδοξα μηνύματα για ειρήνη στη Μ. Ανατολή

    27/6/2003 5:42:00 μμ

    Αποφασισμένες να προχωρήσουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τρεις μήνες, φέρονται σύμφωνα με το Associated Press οι δυο παλαιστινιακές οργανώσεις που ηγούνται της Ιντιφάντα, Χαμάς και Τζιχάντ. Η κίνηση τους, που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την Κυριακή, συμπίπτει χρονικά με τη συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων για απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από το μεγαλύτερο τμήμα των εδαφών της Λωρίδας της Γάζας και την πόλη της Βηθλεέμ. Εφόσον επιβεβαιωθούν, οι δύο εξελίξεις, δημιουργούν νέες ελπίδες για τη διάσωση του Οδικού Χάρτη, την ώρα που οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες με την επίσκεψη το Σαββατοκύριακο της Κοντολίζα Ράις στην περιοχή.

    Νέα επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας

    Παρά όμως τις θετικές εξελίξεις, σε διπλωματικό επίπεδο, στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων οι συγκρούσεις συνεχίζονται με τους Ισραηλινούς να πρωταγωνιστούν και να εμμένουν στην αδιάλλακτη πολιτική των όπλων.

    Το πρωί της Παρασκευής, σε νέα εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι, δυο εκ των οποίων μέλη της Χαμάς ενώ τραυματίστηκε και ένας Ισραηλινός.

    Στο στόχαστρο της νέας επίθεσης ήταν το κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς Αντνάν Αλ Γκιουλ, γνωστός και με το ψευδώνυμο "Μηχανικός", ο οποίος τη στιγμή εκείνη δεν βρισκόταν εκεί.

    Πάγιο αίτημα των ισλαμικών οργανώσεων για την εκεχειρία είναι να σταματήσουν οι Ισραηλινοί όλες τις επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων και όλων όσοι βρίσκονται στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους.

    Την επερχόμενη κατάπαυση του πυρός, αμφισβητεί πάντως η ισραηλινή πλευρά, δηλώνοντας ότι δεν αποτελεί λύση για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι μοναδική λύση είναι η διάλυση τους, κάτι το οποίο επεσήμανε και κατά τη σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. ΗΠΑ και ο Τζορτζ Μπους.

    Συγκεχυμένες πληροφορίες

    Υπό αμφισβήτηση, παραμένει δε από κάποιους Ισραηλινούς αξιωματούχους, και η συμφωνία για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και την πόλη της Βηθλέεμ.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμύνης διέψευσε την επίτευξη συμφωνίας.

    "Δεν υπάρχει καμία απόφαση για αποχώρηση'', είπε.

    Πάντως, η χθεσινοβραδυνή σύσκεψη Ισραηλινών Παλαιστινίων αξιωματούχων στο σπίτι του Αμερικανού Αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ Ντάνιελ Κούρτσνερ, υπήρξε άκρως εποικοδομητική.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ισραηλινοί, εκτός της αποχώρησης, συμφώνησαν επίσης στο άνοιγμα επί 24ώρου βάσεως μίας οδικής αρτηρίας που θα συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τη διακοπή της κατεδάφισης σπιτιών, των επιδρομών και των βομβαρδισμών, το άνοιγμα σημείου διέλευσης εμπορευμάτων στο Κάρνι και την αύξηση των αδειών διέλευσης παλαιστινίων εργαζομένων προς το Ισραήλ.

    [10] Ιράν: 4.000 συλλήψεις στη διάρκεια διαδηλώσεων

    27/6/2003 7:13:00 μμ

    Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, η ιρανική Αστυνομία συνέλαβε 4.000 άτομα, από τα οποία τα μισά εξακολουθούν να βρίσκονται στα κρατητήρια, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τη γενική εισαγγελία. ''Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλα 2.000 άτομα στη φυλακή, μεταξύ των οποίων και λίγοι σπουδαστές'', τόνισε ο γενικός εισαγγελέας Αμπντολναμπί Ναμαζί, διευκρινίζοντας ότι 800 άτομα συνελήφθησαν μόνο στην Τεχεράνη. Ο υφυπουργός ανώτερης Παιδείας Γκολάμ Ρεζά Ζαριφιάν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι συνολικά συνελήφθησαν 80 σπουδαστές, από τους οποίους 32 στην ιρανική πρωτεύουσα. Στο μεταξύ στην Τχεράνη θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα για μια επίσκεψη αφιερωμένη στα "θέματα που ανησυχούν τη διεθνή κοινότητα", κυρίως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την τρομοκρατία, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζάκ Στρό.

    Επιστολή φοιτητών προς τον Πρόεδρο Χαταμί

    Το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εκδηλώθηκε στις 10 Ιουνίου στην Τεχεράνη και γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις της περιφέρειας για να κατασταλεί περί τις 20 του μηνός μετά την επέμβαση της Αστυνομίας και των ενόπλων ισλαμικών ομάδων.

    Στο μεταξύ, την Παρασκευή 106 φοιτητές, με ανοικτή επιστολή τους προς τον μεταρρυθμιστή Πρόεδρο του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί, τον καλούν να υπερασπιστεί το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία ή να παραιτηθεί.

    ''Σας ζητάμε να αποτρέψετε μία εκτροπή πριν είναι πολύ αργά, βρίσκοντας έναν τρόπο για να προχωρήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός. Εάν όχι, θα πρέπει να δείξετε θάρρος και να παραιτηθείτε, ώστε να μην προσδώσετε νομιμότητα στην πολιτική της καταστολής'', τονίζει η ανοικτή επιστολή.

    Παράλληλα, οι σπουδαστές καταγγέλλουν την απαγόρευση από τις Αρχές κάθε διαδήλωσης ενόψει της 9ης Ιουλίου, επετείου των μεγάλων φοιτητικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας του 1999, ενώ εκτιμούν ότι το κύμα συλλήψεων που έχει εξαπολυθεί εις βάρος των φοιτητών συνιστά παραβίαση των νόμων και των νόμιμων δικαιωμάτων τους.

    Ο Πρόεδρος Χαταμί αντιμετωπίζει ολοένα και πιο έντονες πιέσεις από τους μεταρρυθμιστές οπαδούς του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι δεν δείχνει αρκετή πυγμή έναντι των συντηρητικών αντιπάλων του.

    Στο Ιράν ο Στρο

    Κατά την τέταρτη επίσκεψη του στο Ιράν ο Στρό θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί και τον υπουργό Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί. "Η επίσκεψη θα γίνει ενώ εκφράζονται διεθνώς ανησυχίες για πολλά σχετικά θέματα στο Ιράν, όπως η διάδοση των πυρηνικών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η τρομοκρατία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις.

    Βρετανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί διευκρίνισε ότι ο Στρό θα ζητήσει από την Τεχεράνη μεγαλύτερη συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), για να καταδειχθεί ότι το Ιράν δεν επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

    [11] Αρνείται τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου ο Ίβιτσα Ράγιτς

    27/6/2003 5:40:00 μμ

    Διεθνές Ποινικό Δικαστηρίο

    Αθώος δήλωσε την Παρασκευή, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Κροάτης της Βοσνίας Ίβιτσα Ράγιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καταστροφή ιδιοκτησιών και εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 45χρονος Ράτζιτς ήταν επικεφαλής μονάδας Κροατών της Βοσνίας, που το 1993 επιτέθηκε και κατέστρεψε το χωριό Στούπνι Ντο στην κεντρική Βοσνία, ο πληθυσμός του οποίου είναι στην πλειοψηφία του Μουσουλμάνοι. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άμαχοι, ενώ το χωριό καταστράφηκε ολοκληρωτικά και οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Ο Ράγιτς, που οδηγήθηκε στο Δικαστήριο της Χάγης την Τρίτη, συνελήφθη στις 6 Απριλίου στο Σπλιτ, όπου διέμενε με πλαστά έγγραφα.

    [12] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Πούτιν στη Βρετανία

    27/6/2003 4:09:00 μμ

    Αναχώρησε το πρωί από τη Βρετανία ο πρόεδρος της Ρωσίας, όπου πραγματοποίησε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας τόσο ο ίδιος όσο και ο οικοδεσπότης του Τόνι Μπλερ εξέφρασαν τη βούληση να ''γυρίσουν σελίδα'' στις σχέσεις τους, μετά τις τριβές που προκάλεσε η κρίση και ο μετέπειτα πόλεμος στο Ιράκ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Πέμπτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός παραμέρισαν τις διαφορές που τους χώρισαν με αφορμή το Ιράκ. Όπως είπε ο Τόνι Μπλερ στο εξής οι δύο χώρες εργάζονται με παρόμοιους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τίθενται στη διεθνή σκηνή.

    Συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου

    Η Ρωσία και η Βρετανία επωφελήθηκαν παράλληλα της επίσκεψης του Πούτιν για να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας στο σχέδιο κατασκευής ενός αγωγού, ο οποίος θα διοχετεύει ρωσικό αέριο στη βρετανική αγορά.

    ''Θα εγκαταστήσουμε ένα βορειοευρωπαϊκό αγωγό, ο οποίος θα περνάει κάτω από τη Βαλτική και θα φτάνει στη Γερμανία και την Ολλανδία, για να καταλήγει στη Μεγάλη Βρετανία'', δήλωσε ο Πούτιν μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

    Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τις επενδύσεις ύψους 17 δισ. δολαρίων των πετρελαϊκών εταιρειών BP και Shell στο ρωσικό ενεργειακό τομέα, επενδύσεις που θα καταστήσουν τη Μεγάλη Βρετανία ''τον πρώτο ξένο επενδυτή στη Ρωσία''.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν άλλες δύο επισκέψεις στη Βρετανία, αλλά επρόκειτο περί επισήμων επισκέψεων. Η επίσκεψη που έληξε σήμερα είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μεγάλη Βρετανία αρχηγός του ρωσικού κράτους ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της βασίλισσας Ελισάβετ, μετά τον τσάρο Αλέξανδρο Β' το 1874.

    [13] Τουρκία: Νομοσχέδιο για την αμνήστευση των ανταρτών του PKK

    27/6/2003 5:22:00 μμ

    Το περιεχόμενο νομοσχεδίου που προβλέπει την αμνήστευση των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών μετά από εχθροπραξίες είκοσι ετών, παρουσίασε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αμπντουλακαντίρ Ακσού. Το νομοσχέδιο, που είναι πιθανό να κατατεθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση την επόμενη εβδομάδα, συζητήθηκε την Πέμπτη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο μετέχει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας. Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση, το σχέδιο συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Υγείας με συμμετοχή εκπροσώπων του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει την απονομή χάριτος σε ορισμένους αντάρτες και τη μείωση των ποινών που έχουν επιβληθεί σε άλλους.

    ''Πρόκειται για ένα νέο και πολύ σημαντικό βήμα της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ειρήνης'', τόνισε ο υπουργός.

    Η προτεινόμενη αμνηστία θα αφορά τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το σημερινό KADEK, που διεξήγαγε ανταρτοπόλεμο στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας από το 1984.

    Οι συγκρούσεις έχουν σχεδόν σταματήσει από το 1999, όταν το PKK ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση του πυρός μετά τη σύλληψη του ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει σήμερα ποινή ισόβιας κάθειρξης. Τα ηγετικά στελέχη του PKK θα εξαιρεθούν από την αμνηστία σύμφωνα με τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

    [14] Επίθεση στο πρόσωπο δέχθηκε Αμερικανός στρατιώτης

    27/6/2003 7:16:00 μμ

    Ο πόλεμος στο Ιράκ, μπορεί να τελείωσε, οι Αμερικανοί όμως συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε τη νύχτα κοντά στη Νατζάφ, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ακόμα ένας δέχθηκε πυρά στο πρόσωπο, χωρίς ωστόσο να διευκρινισθεί αν τραυματίσθηκε ή αν έχασε τη ζωή του. Την ίδια ώρα, άλυτο παραμένει το μυστήριο εξαφάνισης των δυο Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα. Συντονισμένη επιχείρηση δια ξηράς και αέρος, έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ για τον εντοπισμό τους, ενώ νωρίτερα την Παρασκευή ανακοίνωσαν τη σύλληψη τριών Ιρακινών, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

    [15] Ενιαίος τρόπος εντός ΕΕ για τη χρέωση μεταφοράς κεφαλαίων

    27/6/2003 6:44:00 μμ

    Mε ενιαίο τρόπο θα πρέπει να χρεώνουν από 1ης Ιουλίου 2003 οι ελληνικές τράπεζες τις διασυνοριακές μεταφορές κεφαλαίων εντός της Ευρωζώνης, στο ίδιο ύψος με αυτές που πραγματοποιούνται εντός των εθνικών συνόρων. Η εξέλιξη αυτή, με την οποία υλοποιείται σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι πάντως αμφίβολο αν θα μειώσει το κόστος των υπηρεσιών αυτών. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν σήμερα προμήθεια όχι μόνο για ενδοσυνοριακές μεταβιβάσεις κεφαλαίων, αλλά και για απλές καταθέσεις μετρητών σε λογαριασμό τρίτων.

    Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις διασυνοριακές μεταφορές είναι εκτελεστή υπό ορισμένες προυποθέσεις. Ενδεικτικά, το ποσό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ και στην εντολή πρέπει να αναγράφεται ο διεθνής τραπεζικός αριθμός αναγνώρισης (IBAN) του δικαιούχου και ο κωδικός αναγνώρισης τράπεζας (BIC) της παραλήπτριας τράπεζας. Οι τράπεζες μπορούν να χρεώνουν πρόσθετη προμήθεια για όσες εντολές πληρωμής δεν πληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κανονισμός αυτός αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ για τους πελάτες τραπεζών, οι οποίοι όμως μπορούν να αποκομίσουν τα σχετικά οφέλη μόνον εφόσον χρησιμοποιούν τον IBAN και τον BIC. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι και συμμετέχοντες στον κύκλο των πληρωμών -πελάτες τραπεζών (είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις), διαχειριστές συστημάτων πληρωμών και οι ίδιες οι τράπεζες- καλούνται να υιοθετήσουν αυτά τα σαφώς καθορισμένα διεθνή πρότυπα.

    Μολονότι, από τη σκοπιά των πελατών, ο ενιαίος χώρος πληρωμών σε ευρώ αποτελεί σχεδόν απτή πραγματικότητα, ο τραπεζικός τομέας πρέπει να καταβάλλει ακόμη σημαντικές προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή για την παροχή υπηρεσιών που θα συνάδουν προς τον κανονισμό και θα είναι αποδοτικές από πλευράς κόστους. Αναγνωρίζεται μάλιστα ότι η εφαρμογή των προτύπων σχετικά με τις διασυνοριακές πληρωμές υστερεί χρονικά σε σχέση με τις δεσμεύσεις των ίδιων των τραπεζών.

    [16] Στους ''8'' του Παγκόσμιου Λιγκ η εθνική βόλεϊ

    27/6/2003 6:45:00 μμ

    Μέσω Ρωσίας, ήρθε τελικά η πρόκριση της εθνικής μας ομάδας βόλεϊ των ανδρών, στην τελική φάση του Παγκοσμίου Λιγκ, που θα διεξαχθεί 8-13 Ιουλίου στη Μαδρίτη. Οι Ρώσοι κέρδισαν με 3-0 σετ (25-15, 25-20, 15-14) τους Πολωνούς, δίνοντας έτσι στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα το "εισιτήριο" της πρόκρισης. Τώρα πλέον, ο δεύτερος αγώνας ανάμεσα στη Ρωσία και την Πολωνία είναι εντελώς αδιάφορος για την ελληνική ομάδα, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της θα πάρει μέρος στην τελική φάση της σπουδαίας αυτής διοργάνωσης.

    [17] Εκδηλώσεις για την Ένωση Κρήτης με την Ελλάδα

    27/6/2003 7:11:00 μμ

    Σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με τον εθνικό κορμό, αναλαμβάνει από τον Οκτώβριο η Βουλή, κατόπιν σχετικής πρότασης του Προέδρου της, Απόστολου Κακλαμάνη. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με σχετική έκθεση στην Αίθουσα "Ελευθερίου Βενιζέλου" της Βουλής, με παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής του νησιού με εικαστικό και έντυπο υλικό, αντικείμενα της καθημερινής ζωής και δραστηριότητες της σύγχρονης Κρήτης, ενώ η αρχαιότητα θα παρουσιασθεί αφαιρετικά μέσα από αναφορές στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται ακόμα, με τέτοιο τρόπο ώστε οι επισκέπτες της Έκθεσης, και ειδικότερα τα παιδιά, να αποκομίζουν μια πλήρη εικόνα των αρχαίων χρόνων. Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει cd με ριζίτικα και μαντινάδες της Κρήτης, ενώ θα διεξαχθεί διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού όλων των σχολείων της Κρήτης.

    Τα 220 καλύτερα έργα θα εκτεθούν στο Περιστύλιο της Βουλής και οι μαθητές που τα φιλοτέχνησαν θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα την ημέρα των Εγκαινίων της Έκθεσης.

    Επίσης, θα εκδοθεί Οδηγός της Έκθεσης, εκπαιδευτικό φυλλάδιο για παιδιά έως 14 ετών, χάρτης της Κρήτης και Λεύκωμα χαρτών 120 σελίδων από τη συλλογή χαρτών και περιηγητών της Βιβλιοθήκης της Βουλής, ενώ κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα προβάλλεται βιντεοταινία με θέμα: "Τι ανακάλυψε η σκαπάνη των αρχαιολόγων", που θα αναφέρεται στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Κνωσσού και της Φαιστού και στην εποχή που διενεργήθηκαν.

    Τέλος, πρόκειται να εκδοθεί και συλλογή των άρθρων του Ιωάννη Κονδυλάκη, που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο της εποχής, τα οποία αποτυπώνουν την κρητική κοινωνία, τις στάσεις, τις αντιλήψεις και τις συλλογικές νοοτροπίες στη διάρκεια του 19ου αιώνα, καθώς και βιβλίο με θέμα την ιστορία της Κρήτης σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος", το οποίο θα σταλεί σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, ενώ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος θα κοπούν και δύο αναμνηστικά μετάλλια.

    [18] ΠΟΥ: Το SARS θα εξαλειφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες

    27/6/2003 5:59:00 μμ

    Μέσα στις επόμενες δύο ως τρεις εβδομάδες ο κόσμος θα έχει απαλλαγεί από την άτυπη πνευμονία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), η οποία όμως προειδοποίησε πως είναι πιθανόν η ασθένεια να ξαναεμφανιστεί στην Κίνα, τον επόμενο χειμώνα. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας της ΠΟΥ για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών, Ντέιβιντ Χέιμαν τόνισε στο πρακτορείο Ρόιτερ πως η Ταϊβάν και το Τορόντο είναι οι δύο περιοχές που θεωρούνται ακόμα επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, ωστόσο θα έχουν βγει από τη λίστα της Οργάνωσης την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

    Από την Μπανγκοκ, μια ημέρα πριν την συνάντηση των υπουργών Υγείας των χωρών Ασίας-Ειρηνικού, ο Ντέιβιντ Χέιμαν τόνισε ότι το SARS έφτασε στην κορύφωσή του σε όλες τις χώρες, ενώ σημείωσε πως αν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου δεν εμφανιστεί κανένα κρούσμα της ασθένειας στην Ταϊβάν και το Τορόντο θα μπορούμε να πούμε πως έχει διακοπεί η μετάδοση της ασθένειας στον ανθρώπινο πληθυσμό.

    Πάντως, ο Χέιμαν προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας από τα ζώα στον άνθρωπο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο στην Κίνα. ''Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν η ασθένεια κάνει κύκλους ή αν είναι εποχική'', επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Από τη Γενεύη, η εκπρόσωπος της ΠΟΥ Κριστίν Μακνάμπ δήλωσε πως αν η άτυπη πνευμονία εμφανιστεί και πάλι οι επιπτώσεις της θα είναι λιγότερο σοβαρές λόγω των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί και της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει οι ειδικοί.

    [19] Διαχωρισμός ενήλικων σιαμαίων στη Σιγκαπούρη

    27/6/2003 4:00:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Η επικίνδυνη και πρωτοφανής χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού δύο ενήλικων σιαμαίων αδελφών από το Ιράν που είναι ενωμένες στο κεφάλι θα αρχίσει στις 5 Ιουλίου στο νοσοκομείο Ράφλες της Σιγκαπούρης, ανακοίνωσαν πηγές προσκείμενες στην ιατρική ομάδα που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση. Οι 29χρονες Λάλεχ και Λάνταν Μπιζάνι, που έχουν πτυχίο Νομικής, υποβάλλονται από το Νοέμβριο σε ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις. Οι δύο γυναίκες έχουν δηλώσει πως είναι πρόθυμες να διακινδυνεύσουν ακόμα και τη ζωή τους, προκειμένου να ζήσουν χωριστά. Οι γιατροί πιστεύουν πως η επέμβαση θα έχει επιτυχία αφού οι δύο αδελφές έχουν χωριστούς εγκεφάλους.

    Η επέμβαση θα διαρκέσει τρεις ημέρες και επικεφαλής της ιατρικής ομάδας θα είναι ο νευροχειρούργος Κιθ Γκοχ με βοηθούς τον πλαστικό χειρουργό Δρ. Ουόλτερ Ταν και τον Δρ. Μπεν Κάρσον, διευθυντή του τμήματος παιδιατρικής νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Ο Δρ. Κάρσον είχε χειρουργήσει με επιτυχία δύο αγόρια που ήταν ενωμένα στο κεφάλι, καθώς και σιαμαία κοριτσάκια έξι μηνών που επίσης ήταν ενωμένα στο ίδιο σημείο.

    Ο Δρ. Γκόχ συμμετείχε στην ιατρική ομάδα που το 2001 πραγματοποίησε με επιτυχία την επέμβαση διαχωρισμού των 11μηνων σιαμαίων από το Νεπάλ.

    [20] Στην... ''κρεμάλα'' για δεύτερη φορά ο Κέβιν Κόστνερ

    27/6/2003 2:44:00 μμ

    Ο αστέρας του Χόλιγουντ, Κέβιν Κόστνερ, πρωταγωνιστής της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας ''Χορεύοντας με τους λύκους'', αρραβωνιάστηκε την 29χρονη ξανθή καλλονή από την Καλιφόρνια, Κριστίν Μπόμγκαρτνερ, με την οποία είχε δεσμό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Αμερικανού ηθοποιού. Ο Κόστνερ, 49 ετών, και η μνηστή του, φωτομοντέλο και επιχειρηματίας, δεν έχουν ακόμη ορίσει την ημερομηνία του γάμου τους. Από τον πρώτο του γάμο, με τη Σίντι Σίλβα, απέκτησε τρία παιδιά.

    Τον Ιανουάριο του 1997, ύστερα από αναλύσεις αίματος, αποκαλύφθηκε ότι ο Κόστνερ ήταν επίσης ο πατέρας του μικρού Λίαμ που γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1996 από μια σύντομη σχέση του με τη δημοσιογράφο της τηλεόρασης Μπρίτζετ Ρούνεϊ.

    Ο ηθοποιός δημοσιοποίησε τη σχέση του με την Κριστίν το Δεκέμβριο του 2000.

    ''Είναι η πρώτη κοπέλα με την οποία νιώθω αρκετά καλά για να την παρουσιάσω στα παιδιά μου'', είχε δηλώσει. Ο Κόστνερ γνωρίστηκε με την Κριστίν μετά το διαζύγιό του το 1994, όταν έπαιζαν μαζί γκολφ στην Καλιφόρνια.

    Για τον Κόστνερ θα είναι ο δεύτερος γάμος, ενώ για την Μπόμγκαρτνερ ο πρώτος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 June 2003 - 17:03:57 UTC