Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλάπη πίνακας από το Πόρτο Καρράς
  • [02] Πλαστά 200άρια στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Αλλοδαποί έκαψαν ελληνική σημαία στο Μαρούσι
  • [04] Η Πελοπόννησος η πλέον φτωχή ελληνική περιφέρεια
  • [05] Θερμά λόγια για την Ελληνική Προεδρία σε ολλανδική εφημερίδα
  • [06] Επιστρέφει κατεσχεμένα αρχεία της ''Στάζι'' η CIA
  • [07] Νέα εποχή στα ανθρώπινα δικαιώματα, λέει ο Κινέζος ΥΠΕΞ
  • [08] Στον Ολυμπιακό ο Γιαννάκης Οκκάς
  • [09] Μια μοναδική βραδιά με την Jessy Norman
  • [10] Ο ιρλανδέζικος ''Ρυθμός του χορού'' στο Ηρώδειο
  • [11] Αντίθετος στην επιστροφή των Μαρμάρων ο νέος δ/ντης του Βρετανικού
  • [12] Δυνατό Μπλούζ-Ροκ στη Ν. Ιωνίας Μαγνησίας
  • [13] Κώδικας δεοντολογίας για πωλήσεις στο Internet
  • [14] Κάρτα απάτης η κάρτα διακοπών!

    [01] Εκλάπη πίνακας από το Πόρτο Καρράς

    27/6/2003 9:01:00 μμ

    Συνέβη και αυτό. Πίνακας ζωγραφικής που εκτίθετο στο Πόρτο Καρράς για τη διακόσμηση των χώρων όπου κατέλυσαν οι ξένοι ηγέτες, εκλάπη λίγες ώρες μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου. Πρόκειται για έργο του ζωγράφου Αντωνίτση, το οποίο ήταν εκτεθειμένο μαζί με άλλους 116 πίνακες στους χώρους του ξενοδοχείου Μελίτων. Όταν διαπιστώθηκε η απουσία του, το μεσημέρι του Σαββάτου, η υπεύθυνη πολιτιστικών σχέσεων της ελληνικής προεδρίας κ. Αργυροπούλου, μετέβη στο αστυνομικό τμήμα του Νέου Μαρμαρά και υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων. Την υπόθεση ερευνά η ασφάλεια Χαλκιδικής.

    [02] Πλαστά 200άρια στη Θεσσαλονίκη

    27/6/2003 10:28:00 μμ

    Με 21 πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ πλήρωσε 28χρονος ένα μέρος της αγοράς αυτοκινήτου. Πρόκειται για τον Κ.Δ. ο οποίος μετέβη μαζί με τον 47χρονο έμπορο αυτοκινήτων Π.Χ. σε υποκατάστημα της τράπεζας EUROBANK της Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξοφλήσει συναλλαγματικές μετά την αγορά αυτοκινήτου. Οι υπάλληλοι, όμως, της τράπεζας διαπίστωσαν, ότι μέρος του συνολικού ποσού των 6.000 ευρώ, που κατέθεσε ο 28χρονος στον λογαριασμό του εμπόρου αποτελούνταν από πλαστά χαρτονομίσματα και ειδοποίησαν την αστυνομία. Ο Κ.Δ. συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [03] Αλλοδαποί έκαψαν ελληνική σημαία στο Μαρούσι

    27/6/2003 8:32:00 μμ

    Δύο αλλοδαποί, ένας Βούλγαρος και ένας Αλβανός, κατέβασαν την ελληνική σημαία από τον ιστό της, την έσκισαν και την έκαψαν στις 4:30 το απόγευμα, στο γήπεδο Αμαρουσίου, δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Διερχόμενος, που είδε το περιστατικό, ειδοποίησε την αστυνομία και λίγα λεπτά αργότερα συνελήφθη ο Βούλγαρος, ο οποίος κρατείται και ανακρίνεται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής. Ο Αλβανός κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται. Αναλυτικά στοιχεία για την ταυτότητα των δύο εμπλεκομένων στη υπόθεση αλλοδαπών δεν έγιναν γνωστά.

    [04] Η Πελοπόννησος η πλέον φτωχή ελληνική περιφέρεια

    27/6/2003 9:11:00 μμ

    Η Πελοπόννησος πλέον και όχι η Ήπειρος θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας, σύμφωνα με τη νέα μέθοδο υπολογισμού του ύψους του εισοδήματος των κατοίκων των διαφόρων κοινοτικών περιφερειών, όπου για πρώτη φορά έχουν συμπεριληφθεί και όλες οι υπό ένταξη και υποψήφιες για ένταξη χώρες. Αυτοί οι "πειραματικοί" απολογισμοί της EUROSTAT, οι οποίοι βασίζονται και στον υπολογισμό του πλούτου κάθε περιφέρειας υπό τη μορφή τόσο του εισοδήματος, που παράγουν οι κάτοικοι της όσο και από την έμμεση παραγωγή εισοδήματος, που προσφέρουν δωρεάν στους κατοίκους κάθε περιοχής, αγαθά και υπηρεσίες που προέρχονται από επενδύσεις του δημοσίου (σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι κ.λπ). Σε αυτή την πρώτη υπόθεση εργασίας πρέπει να προστεθούν και πολλοί άλλοι παράγοντες, που αλλοιώνουν τον απλό παλαιό υπολογισμό του κατά κεφαλή ΑΕΠ.

    Σύμφωνα λοιπόν, με τη νέα μέθοδο υπολογισμού του ΑΕΠ και την ανάλογη νέα κατάταξη ως προς το μέγεθος του "πλούτου" κάθε κοινοτικής περιφέρειας, η Αττική εξακολουθεί να είναι πρώτη μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, αλλά κατέχει πλέον την 132 θέση μεταξύ όλων των περιφερειών της Ένωσης, ενώ με τον παλαιό υπολογισμό κατείχε την 129η, έπεσε δηλαδή τρεις θέσεις.

    Σύμφωνα με την παλαιά μέθοδο υπολογισμού το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Αττικής (μέσος όρος 100) έφθαnσε στις 79 μονάδες, ενώ με τη νέα μέθοδο ο νέος δείκτης φθάνει στις 94 μονάδες.

    Η Δυτική Μακεδονία κερδίζει με τους νέους υπολογισμούς 19 θέσεις στη γενική κατάταξη των κοινοτικών περιφερειών (από την 158 ανεβαίνει στην 139) και το κατά κεφαλή ΑΕΠ της φθάνει στις 91 μονάδες, ενώ με την παλιά μέθοδο υπολογισμού άγγιζε μόλις τις 69 μονάδες.

    Τα νησιά του Νότιου Αιγαίου χάνουν 22 θέσεις πέφτοντας από την 121 θέση στην 143 με κατά κεφαλή ΑΕΠ τις 86 μονάδες, ενώ με την παλαιά μέθοδο υπολογισμού έχουν 82 μονάδες.

    Το Βόρειο Αιγαίο κερδίζει τρεις θέσεις (από την 162 στην 159) με κατά κεφαλή ΑΕΠ σήμερα τις 77 μονάδες έναντι των 67 με την παλαιά μέθοδο.

    Τα Ιόνια νησιά κερδίζουν 10 θέσεις (από την 180η στην 170η) και με κατά κεφαλή ΑΕΠ τις 76 μονάδες έναντι 81 μονάδων.

    Η Κρήτη χάνει 4 θέσεις στη γενική κατάταξη (από την 160η στην 164η) με κατά κεφαλή ΑΕΠ στις 75 μονάδες έναντι 68 με την παλαιά μέθοδο.

    Η Στερεά Ελλάδα χάνει 36 θέσεις (από 130η στην 166η) και το κατά κεφαλή ΑΕΠ της πέφτει στις 71 μονάδες από τις 78.

    Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη κερδίζει τρεις θέσεις (από 174η στην 171η) και το κατά κεφαλή ΑΕΠ της στις 68 μονάδες αντί τις 56 με την παλαιά μέθοδο υπολογισμού του.

    Η Θεσσαλία χάνει 4 θέσεις (από 168η στην 172η) και το κατά κεφαλή ΑΕΠ της στις 68 μονάδες έναντι 63.

    Η Δυτική Ελλάδα κερδίζει στην κατάταξη 8 θέσεις (από την 181η στην 171η) με κατά κεφαλή ΑΕΠ στις 67 μονάδες έναντι 52 μονάδων με την παλαιά μέθοδο.

    Η Ήπειρος κερδίζει με τη νέα μέθοδο υπολογισμού 10 θέσεις (από την 185η στην 175η) και κατά κεφαλή ΑΕΠ με τη νέα μέθοδο στις 86 μονάδες έναντι 48 με την παλαιά μέθοδο υπολογισμού του.

    Η Κεντρική Μακεδονία χάνει 22 θέσεις (από την 154η στην 176η) και με κατά κεφαλή ΑΕΠ σήμερα στις 65 μονάδες έναντι των 70 με το παλαιό υπολογισμό.

    Τέλος, η Πελοπόννησος χάνει 11 θέσεις στη γενική κατάταξη (από την 171η στην 182η) και εμφανίζει με τη νέα μέθοδο υπολογισμού κατά κεφαλή ΑΕΠ στις 56 μονάδες έναντι των 59 μονάδων που εμφάνιζε με την παλαιά μέθοδο υπολογισμού του.

    Οι αλλαγές αυτές στην κατάταξη των πιο πλούσιων ή πιο φτωχών περιοχών της Κοινότητας μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις κατά τη διαπραγμάτευση, που θα αρχίσει το προσεχές έτος για τις χρηματοδοτήσεις των διαφόρων περιοχών από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης (περίοδος 2007-2013).

    Δεν πρέπει δε να αποκλείεται η έξοδος κάποιων ελληνικών περιφερειών από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στις περιοχές του λεγόμενου Στόχου 1 (οι πιο καθυστερημένες οικονομικά περιφέρειες της Ένωσης), αφού κάποιες από αυτές ξεπερνούν το βασικό κριτήριο, που είναι το κατά κεφαλή ΑΕΠ να μην ξεπερνά το 75% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.

    [05] Θερμά λόγια για την Ελληνική Προεδρία σε ολλανδική εφημερίδα

    27/6/2003 8:06:00 μμ

    Ιδιαίτερα κολακευτικό άρθρο για τα πεπραγμένα της Ελληνικής Προεδρίας, δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της ολλανδικής Financieele Dagblad. Το άρθρο, που υπογράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Hendrik Jan Van Oostrum, τιτλοφορείται "Η Ελλάδα, παρά το Ιράκ, πανάξια πρόεδρος της ΕΕ". Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα αναφέρονται στην "αξιαγάπητη φύση των Ελλήνων", εξαίρει την ικανότητά τους να αυτοσχεδιάζουν και να καταφέρνουν τον συγκερασμό διαφορετικών απόψεων με αποτέλεσμα την επίλυση και την προώθηση θεμάτων, που είχαν βαλτώσει για χρόνια. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στις ικανότητες, στη σεμνότητα αλλά και στην λεπτή αίσθηση χιούμορ, που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

    ''Αξιαγάπητοι οι Έλληνες''

    Το άρθρο φιλοξενείται σε μια από τις πλέον έγκυρες εφημερίδες της Ολλανδίας, που κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα και βρίσκεται στη δεύτερη θέση αναγνωσιμότητας, σύμφωνα με σχετικές έρευνες. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη έκτασή του, αλλά και το ότι προβάλλεται στην πλέον περίοπτη θέση της εφημερίδας, στη σελίδα που φιλοξενεί τα άρθρα γνώμης, δίπλα από το κύριο άρθρο.

    Η Ελληνική Προεδρία, όπως αναφέρεται στο άρθρο, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία με την κρίση στο Ιράκ, έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα θετικό έργο. Οι Έλληνες, διαπιστώνει ο αρθρογράφος, αποδείχτηκαν "μετρ" στην τέχνη του συμβιβασμού, κατορθώνοντας να προωθήσουν συμφωνίες σε μια σειρά χρόνιων και δυσεπίλυτων θεμάτων. Προς επίρρωσιν των λεγομένων του, παρατίθενται και οι δηλώσεις υψηλά ιστάμενου στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο, αφού χαρακτηρίζει τους Έλληνες "αξιαγάπητους", εξαίρει την ικανότητά τους να αυτοσχεδιάζουν και να καταφέρνουν να δίνουν την αναγκαία ώθηση για την επίλυση των θεμάτων.

    Ακόμη, στο άρθρο περιγράφονται αναλυτικά κάποια από τα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις αρετές του Έλληνα πρωθυπουργού και ειδικότερα τη σεμνότητα και την αίσθηση του χιούμορ που, κατά τον αρθρογράφο, τον διακρίνει. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο άρθρο, η Ελλάδα ξεκίνησε μισό χρόνο πριν τη θητεία της ως πρόεδρος της ΕΕ σε μια άσχημη συγκυρία, ωστόσο έχει κάθε λόγο να ισχυρίζεται ότι κατέγραψε στο ενεργητικό της μια σειρά από σημαντικές επιτυχίες.

    "Πράγματι, η Ελληνική Προεδρία μπόρεσε να οδηγήσει μια σειρά θεμάτων της ΕΕ που είχαν "βαλτώσει" σε ένα συμβιβασμό, όπως συνέβη με την περίπτωση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας και του φορολογικού πακέτου. Προς το τέλος δε της Προεδρίας της, πρόσθεσε στις επιτυχίες της τη χθεσινή συμφωνία για την αναθεώρηση της ΚΑΠ".

    "Παρά τις επιτυχίες αυτές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης δεχόταν με σεμνό τρόπο τα συγχαρητήρια των ξένων ηγετών για το έργο, που επιτέλεσε η Ελληνική Προεδρία".

    Στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, προστίθεται στο άρθρο, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός συμβιβασμού τόσο στους κόλπους της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ όσο και μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. "Από τότε, απευθύνονται εκατέρωθεν των δυο πλευρών του Ατλαντικού, φιλοφρονήσεις ότι περισσότερα είναι εκείνα που ενώνουν την Ευρώπη με την Αμερική παρά εκείνα που τις χωρίζουν και ότι είναι πια καιρός να γυρίσουμε σελίδα. Κάτι τέτοιο βέβαια, προϋποθέτει την απώθηση από τη συλλογική μνήμη της εικόνας μιας βαθιά διαιρεμένης Ευρώπης και των μάταιων προσπαθειών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου να διαμορφώσει μια ενιαία γραμμή".

    Στο σημείο αυτό ο αρθρογράφος υπογραμμίζει, ότι γι' αυτό το θέμα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δεν φέρει καμιά προσωπική ευθύνη. "Το ζήτημα αυτό προκλήθηκε από την εκ διαμέτρου αντίθετη θεώρηση, που είχαν ιδιαίτερα η Γαλλία και η Βρετανία για τις διατλαντικές σχέσεις στο πεδίο της αμυντικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας".

    "Ένα υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο τους προηγούμενους μήνες συνεργάστηκε στενά με την Ελληνική Προεδρία, χαρακτηρίζει τους Έλληνες αξιαγάπητους. Ένα χαρακτηριστικό το οποίο κατ' αυτόν, ωφέλησε πολύ την Ε.Ε κατά τους τελευταίους μήνες. Διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι μπορεί οι Έλληνες να μην κατέχουν υψηλές επιδόσεις σε θέματα σχεδιασμού, ωστόσο επιδεικνύουν ξεχωριστές δεξιότητες αυτοσχεδιασμού, όταν πρόκειται για την επίτευξη ενός συμβιβασμού στο πλαίσιο της υιοθέτησης κανονισμών και οδηγιών. Αυτή ακριβώς η ικανότητα αυτοσχεδιασμού των Ελλήνων είναι, που απέφερε μια σειρά συμφωνιών εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, οι συμφωνίες για περαιτέρω απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και τις σιδηροδρομικές μεταφορές, η έκδοση Οδηγίας για το ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό καθεστώς και το "πράσινο φως", που δόθηκε προς την Επιτροπή για να διαπραγματευτεί εκ μέρους της ΕΕ με τις ΗΠΑ για μια συνεργασία σε θέματα αεροπλοΐας, συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία".

    "Η Ελλάδα, η οποία την επόμενη εβδομάδα παραδίδει τη σκυτάλη της Προεδρίας στην Ιταλία, έθεσε και κάποια άλλα ζητήματα, που σχετίζονται με τη γεωγραφική της θέση. Η Ελλάδα συνορεύει βορείως με περιοχές οι οποίες κατά τη δεκαετία του '90 επλήγησαν από καταστροφικούς εθνοτικούς πολέμους και εξακολουθούν να αποτελούν εστίες ενδεχόμενης ανάφλεξης. Πρόκειται για την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία και την Κροατία. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας οι χώρες αυτές οι οποίες είναι καλοδεχούμενες εν ευθέτω χρόνω να ενταχθούν στην ΕΕ, πλησίασαν ακόμα περισσότερο την ΕΕ. Πέραν της σεμνότητάς του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης απέδειξε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης ότι έχει και μια λεπτή αίσθηση χιούμορ".

    [06] Επιστρέφει κατεσχεμένα αρχεία της ''Στάζι'' η CIA

    27/6/2003 9:22:00 μμ

    Σε συνεργασία με την αμερικανική, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει να αρθεί ο απόρρητος χαρακτήρας των CD-ROM της υπηρεσίας πληροφοριών "Στάζι", ανακοινώθηκε από τη γερμανική υπηρεσία διαχείρισης των αρχείων αυτής της κατηγορίας. Στην αρχή της δεκαετίας του 1990 η CIA προχώρησε στην κατάσχεση των πρώην ανατολικογερμανικών αυτών αρχείων, τα οποία τώρα επιστρέφει στο Βερολίνο στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, που έλαβε το κωδικό όνομα "Bois de Rose". Η Ουάσινγκτον δίστασε για μεγάλο χρονικό διάστημα να παραδώσει τα κατασχεμένα αρχεία, τελικά όμως συναινεί πλέον στην απόδοσή τους. Τα ονοματεπώνυμα τριακοσίων δέκα επτά χιλιάδων ανθρώπων και τα πρακτικά εβδομήντα επτά χιλιάδων ακροάσεων θα δημοσιευτούν και θα δώσουν την πλήρη εικόνα των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της "Στάζι" στην πάλαι ποτέ Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της ανωτέρω γερμανικής υπηρεσίας, Μάριαν Μπέρθλερ.

    Η ίδια πρόσθεσε ότι κατά το τρέχον χρονικό διάστημα οι αποκαλύψεις που θα προκύψουν "δεν θα έχουν θεαματικό χαρακτήρα" και εξήγησε ότι η γερμανική δικαιοσύνη στη βάση πολλών στοιχείων των αρχείων αυτών έχει ήδη κινήσει τις νομικές διαδικασίες σε βάρος πρώην πρακτόρων της "Στάζι". Η αμερικανική κυβέρνηση παρέδωσε στη γερμανική κυβέρνηση τα πρώτα CD-ROM της "Στάζι" στη διάρκεια του 2000.

    [07] Νέα εποχή στα ανθρώπινα δικαιώματα, λέει ο Κινέζος ΥΠΕΞ

    27/6/2003 8:55:00 μμ

    Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λι Τζαοσίνγκ κάλεσε σήμερα από τη Λισαβόνα τα ξένα μέσα ενημέρωσης να διαπιστώσουν την πρόοδο, που έχει επιτευχθεί στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Ο σεβασμός "των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξελίχθηκε σε σχέση με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου", δήλωσε ο κ. Λι έπειτα από τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Μάρτινς ντα Κρουζ και κάλεσε τα ξένα ΜΜΕ να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το ζήτημα αυτό. "Έχουμε σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες, που έχουμε πάρει τελευταία", πρόσθεσε, επισημαίνοντας "πλησιάζουμε σε μια νέα εποχή". Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε, ότι ο Κινέζος ομόλογός του ήταν ανοιχτός στην "προσέγγιση του θέματος αυτού" και ότι παρατήρησε μια "εξέλιξη" στο ζήτημα. Η κινεζική κυβέρνηση επικρίνεται έντονα κυρίως από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, όπως και για μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική βασανιστηρίων και εγκλεισμών χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη.

    [08] Στον Ολυμπιακό ο Γιαννάκης Οκκάς

    27/6/2003 8:25:00 μμ

    Ο Ολυμπιακός οριστικοποίησε τη συμφωνία του με το Γιαννάκη Οκκά, η οποία θα ενεργοποιηθεί, εφόσον ο Κύπριος επιθετικός μείνει ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ. Μετά από συνομιλίες του μάνατζερ του, Κώστα Μπότου με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Γιώργο Λούβαρη, οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, γεγονός που δίνει τέλος στο σίριαλ με τη νέα ομάδα του Κύπριου ποδοσφαιριστή. Ενδιαφέρον για την απόκτηση του είχαν δείξει τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Παναθηναϊκός.

    [09] Μια μοναδική βραδιά με την Jessy Norman

    27/6/2003 8:17:00 μμ

    Με τη συγκλονιστική φωνή της μοναδικής Τζέσι Νόρμαν θα γεμίσει το βράδυ της 30ης Ιουνίου το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Η χαρισματική ερμηνεύτρια με το ιδιόμορφο ρεπερτόριο, όπου η κλασική όπερα συνδυάζεται με τζαζ και σπιρίτσουαλς, θα βρεθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2003. Το εύρος των δυνατοτήτων της αποκαλύπτεται και από το πρόγραμμα της στο Ηρώδειο, όπου η γαλλική όπερα του 19ου αιώνα και το κλασικό αμερικανικό τραγούδι του 20ού αποτελούν το δίπτυχο της μεγάλης Αμερικανίδας σοπράνο στην Αθήνα. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που θα συνοδεύει την Τζέσι Νόρμαν, διευθύνει ο Βλαντιμίρ Σπίβακοφ.

    Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται αποσπάσματα από έργα των Georges Bizet (Carmen), Gabriel Faure (Παβάνα), Camille Saint-Saens (Σαμψών και Δαλιδά), George Gershwin (Ένας Αμερικανός στο Παρίσι, Lady, be good, Goldwyn Follies, Shall we dance), Duke Ellington (Don't get around much anymore, It don't mean a thing).

    Η ξεχωριστή λυρική τραγουδίστρια έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, με το υψηλότερο βραβείο των ΗΠΑ για τις παραστατικές τέχνες, το Kennedy Center Honor.

    Το 1984 ανακηρύχθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση Commandeur de l' Ordre des Arts et des Lettres.

    Το 1989 έλαβε από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

    Τον Ιούνιο του 1990 ονομάστηκε επίτιμη πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Το φθινόπωρο του 2000, σε αναγνώριση της ανθρωπιστικής δράσης της, τιμήθηκε με το μετάλλιο Eleanor Roosevelt Val-Kill.

    Μια ορχιδέα στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού φέρει το όνομά της, ενώ στη γενέτειρά της, την Αυγούστα της Πολιτείας της Τζόρτζια, το αμφιθέατρο και η πλατεία πάνω από τον ποταμό Σαβάνα φέρουν το όνομά της.

    [10] Ο ιρλανδέζικος ''Ρυθμός του χορού'' στο Ηρώδειο

    27/6/2003 7:56:00 μμ

    Από την Ιρλανδία έρχεται με ρυθμό και πάθος, το εθνικό της χορευτικό συγκρότημα, για μια παράσταση στο Ηρώδειο, το Σάββατο 28 του μηνός, της οποίας ο τίτλος ''Ρυθμός του χορού'', παραπέμπει σε γλέντι παραδοσιακής ιρλανδικής μουσικής και χορού. Με αυτό το θέαμα, το συγκρότημα περιοδεύει εδώ και μια δεκαετία σε όλο τον κόσμο, επιδεικνύοντας το καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο της Ιρλανδίας, ''παντρεύοντας'' παραδοσιακούς ήχους της γκάιντα, της ιρλανδικής άρπας, το μαντολίνο, τις χορευτικές καντρίλιες, τα τζίγκς με στοιχεία κλασικού μπαλέτου, σύγχρονου χορού, τζαζ και λάτιν. Η παραγωγή του θεάματος είναι του διευθυντή του Εθνικού Χορευτικού Συγκροτήματος της Ιρλανδίας, Κιέραν Κάβαναγκ και η χορογραφία της Αισλινγκ Χόλι.

    [11] Αντίθετος στην επιστροφή των Μαρμάρων ο νέος δ/ντης του Βρετανικού

    27/6/2003 5:00:00 μμ

    Την παραμονή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο ανακαινισμένο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει, μέσω της "Νew York Times", ο νέος διευθυντής του Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ. Σε ανταπόκριση από το Λονδίνο, γίνεται αναφορά στα 250 χρόνια του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο "οδεύει σε πιο ήρεμα νερά", όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Κύριο θέμα του κειμένου είναι η προσωπικότητα του νέου διευθυντή και ο ρόλος του στο εγχείρημα "για τη δημιουργία νέας εικόνας, συγκεντρώνοντας στο ίδρυμα όλες τις διάσπαρτες συλλογές του, που περιλαμβάνουν και έργα από την Ελλάδα". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ΜακΓκρέγκορ αντιτίθεται στην ιδέα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    "Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την επιστροφή τους σε μόνιμη βάση, λόγος για τον οποίο οι επίτροποι του μουσείου δεν μπορούν να διαπραγματευτούν", τονίζεται χαρακτηριστικά.

    Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ισχυρίζεται ότι περίπου το 40% των γλυπτών του Παρθενώνα έχουν χαθεί για πάντα και τα υπόλοιπα βρίσκονται μοιρασμένα μεταξύ Αθηνών και Λονδίνου.

    "Μπορείς να επιχειρηματολογείς υπέρ της καλύτερης προβολής των έργων τέχνης στον τόπο δημιουργίας τους. Όμως μπορείς επίσης να υποστηρίξεις ότι προβάλλονται καλύτερα στο πλαίσιο μεγάλων έργων της ανθρωπότητας. Επομένως, το ζήτημα είναι εάν πιστεύεις σε ένα μουσείο που συγκεντρώνει τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Η ιδέα του 18ου αιώνα ήταν ότι ο πολιτισμός ένωσε τον κόσμο. Αυτό έχει σχέση με το σήμερα. Γι αυτό το λόγο, χρειάζεται μία συνολική συλλογή", αναφέρει στην εφημερίδα.

    Πάντως, στην ανταπόκριση υπογραμμίζεται ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, με αποτέλεσμα "να προσελκύουν ετησίως εκατομμύρια επισκέπτες από την Αγγλία και το εξωτερικό".

    Η οικονομική διαχείριση του Μουσείου από το νέο του διευθυντή, είναι μια άλλη πτυχή που καταπιάνεται η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι επί των πρώτων ημερών του σημειώθηκε κλοπή μιας μικρής ελληνικής κεφαλής.

    [12] Δυνατό Μπλούζ-Ροκ στη Ν. Ιωνίας Μαγνησίας

    26/6/2003 12:50:00 μμ

    Διεθνές Φεστιβάλ Μπλούζ-Ροκ διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας Βόλου για πρώτη φορά, το τριήμερο από τις 26 έως και τις 28 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα Διεθνές Φεστιβάλ Πανευρωπαϊκής Συνεργασίας που φιλοδοξεί να δώσει στο ελληνικό κοινό τη δυνατότητα να ακούσει ονόματα της ευρωπαϊκής Ροκ και Μπλουζ μουσικής σκηνής, όπως τον Mick Taylor των Rolling Stones και τον Dr. Feelgood. Αφορμή για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Οργανισμό, ο διαχρονικός και παγκόσμιος χαρακτήρας της μουσικής Ροκ, που γίνεται πολύτιμος, καθώς δίνει πάντα στους νέους το δικαίωμα στο λόγο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που έχει ανάγκη από την πολιτισμική επικοινωνία. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο ''Πέρασμα'' στο Φυτόκου στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα

    Πέμπτη, 26 Ιουνίου

    Blues Wire

    Master Charge

    Nine Below Zero

    Παρασκευή, 27 Ιουνίου

    Ralph &amp; The Big Bang Group

    Memo Gonzalez &amp; The Blues Casters

    Dr. Feelgood

    Σάββατο, 28 Ιουνίου

    Blues Cargo

    Blues Company

    Mick Taylor Band

    The Folk Duo

    [13] Κώδικας δεοντολογίας για πωλήσεις στο Internet

    27/6/2003 9:21:00 μμ

    Κώδικας δεοντολογίας για τις πωλήσεις μέσω Internet, προϊόντων που αφορούν την υγεία του καταναλωτή, (τρόφιμα - ποτά - συμπληρώματα διατροφής - φάρμακα και καλλυντικά) καταρτίστηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Δίκτυου Έρευνας και Τεχνολογίας και της ΕΚΠΟΙΖΩ. Ο κώδικας αφορά στον τρόπο που παρουσιάζονται οι πληροφορίες από τις επιχειρήσεις προς τους καταναλωτές, τη δυνατότητα διαφωνίας του καταναλωτή στη σύμβαση που προτείνεται, τις οδηγίες χρήσης και ασφάλειας, την πολιτική επιστροφών και όλες τις προϋποθέσεις των νόμων που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της εξυπηρέτησης του πολίτη - καταναλωτή.

    [14] Κάρτα απάτης η κάρτα διακοπών!

    27/6/2003 9:38:00 μμ

    Με πενήντα ευρώ, φτηνές διακοπές ακόμα και σε ξενοδοχεία πρώτης κατηγορίας. Αυτό ήταν το σλόγκαν εκπτωτικής κάρτας, που διαφήμιζε διακοπές ακόμη και στο κόστος ενός πρωινού. Πίσω από την κάρτα αποδείχθηκε τελικά ότι κρυβόταν μια μεγάλη απάτη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Απλήρωτοι ξενοδόχοι, εξαπατημένοι πελάτες και πενήντα εργαζόμενοι αναζητούν τους υπεύθυνους της εταιρείας που έχουν γίνει άφαντοι.

    Αφαντοι οι υπεύθυνοι της εταιρείας

    "Κάρτα απάτης" αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν η κάρτα διακοπών.

    Η Travel Card διαφήμιζε διακοπές με κόστος όσο ένα πρωινό, αλλά τώρα πολλοί είναι αυτοί που ζητούν τα χρήματά τους πίσω, όπως πελάτες, ξενοδόχοι αλλά και εργαζόμενοι.

    Οι υπεύθυνοι της εταιρείας όμως παραμένουν άφαντοι.

    Κάτοχοι της κάρτας που είχαν προπληρώσει κρατήσεις ξενοδοχείων στην Travel Card, όταν έφταναν στον προορισμό τους δεν έβρισκαν δωμάτια ή αυτά δεν είχαν πληρωθεί.

    Στον αέρα βρέθηκαν και αρκετοί ξενοδόχοι που με φαξ ζητάνε από την εταιρεία να τους εξοφληθούν ποσά που τους χρωστά.

    Παράλληλα, οι 50 εργαζόμενοι της media travel group έχουν προχωρήσει σε επίσχεση, καθώς είναι απλήρωτοι, από 2 έως και 4 μήνες.

    H κάρτα πωλούνταν προς 50 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία είχε διαθέσει περισσότερες από 100.000 κάρτες, κόστος δηλαδή 5 εκατομμύρια ευρώ ή περίπου 2 δισ δρχ., αλλά είχαν ενεργοποιηθεί μόνο η 7.000.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 June 2003 - 20:56:56 UTC