Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Λονδίνο ο Κώστας Καραμανλής
  • [02] Νέες παραβιάσεις του FIR Αθηνών
  • [03] Παραλείψεις και παρανομίες στα ΚΤΕΟ
  • [04] Ελεύθεροι οι ιδιοκτήτες της μοιραίας νταλίκας στα Τέμπη
  • [05] Ερντογάν: Προτεραιότητα η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
  • [06] Κρήτη: Τον χτύπησε ακόντιο ενώ έκανε τζόκινγκ!
  • [07] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση
  • [08] Με έργα θα απαντήσουμε στους επικριτές μας, λέει ο Ιταλός ΥΠΕΞ
  • [09] Αλλαγές στο σύστημα των ευρωεκλογών
  • [10] Αισιόδοξοι για επίτευξη ειρήνης οι Σαρόν- Αμπάς
  • [11] Στην Πάρμα ο Γκιούρδας
  • [12] Την Τετάρτη η ψηφοφορία για τους Χειμερινούς του 2010
  • [13] Στην ΑΕΚ παραμένει ο Καψής
  • [14] Νέοι χώροι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [15] Επιβεβλημένη η απομάκρυνση του αμίαντου από τις κατασκευές
  • [16] Ύποπτο κρούσμα SARS στο Ρίο

    [01] Στο Λονδίνο ο Κώστας Καραμανλής

    1/7/2003 11:20:00 μμ

    Κριτική σχεδόν σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής άσκησε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας την Τρίτη στο πανεπιστήμιο του Σίτι στο Λονδίνο. Πάρα ταύτα, εξέφρασε την αναγνώριση του προς τους χειρισμούς του Κώστα Σημίτη στο θέμα του Ιράκ και στην προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ Ευρώπης - ΗΠΑ.

    Καραμανλής: Σε εθνικά ζητήματα δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες

    Όπως είχε κάνει και νωρίτερα, ο αρχηγός της ΝΔ, επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το κόμμα του στάθηκε υποστηρικτικά στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως είπε σε εθνικές υποθέσεις δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες.

    Χαιρέτισε την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία, εξέφρασε την ευχή να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει την Ευρώπη, αν επιμένει στην κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους.

    Αναφερόμενος στο όραμα της ΝΔ για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, δήλωσε ότι η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητες που μπορούν να εκπληρωθούν στο κοντινό μέλλον και επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για το πρόβλημα της ανεργίας, το δημόσιο χρέος, που όπως είπε είναι το υψηλότερο της Ευρώπης και για τις δαπάνες για την παιδεία, οι οποίες όπως σημείωσε είναι οι χαμηλότερες στην Ε.Ε.

    "Η υψηλή ανεργία -η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ε.Ε.- διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Το 21% των Ελληνικών νοικοκυριών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας" ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Καίριος ο ρόλος των Ελλήνων ομογενών

    Νωρίτερα, μετά από συνάντηση που είχε με Έλληνες επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς που ζουν στη Βρετανία, εξήρε το ρόλο των Ελλήνων ομογενών, τονίζοντας ότι αξίζουν τη στήριξη και τη συμπαράσταση όλου του ελληνικού λαού.

    "Όλοι στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουμε πόσο καλοί πρεσβευτές της Ελλάδας και του ελληνισμού είσαστε στη Βρετανία" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [02] Νέες παραβιάσεις του FIR Αθηνών

    Πηγή: ΑΠΕ 1/7/2003 9:31:00 μμ

    Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, αγνοώντας το γνωστό ως "μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ", βάσει του οποίου πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες στη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έξι σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν την Τρίτη σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, οι οποίες εξελίχθηκαν σε 42 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, στην περιοχή του νότιου Αιγαίου.

    Σε όλες τις περιπτώσεις τα 16 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε τρεις περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πέρυσι ίσχυε το δίμηνο μορατόριουμ στη διεξαγωγή ασκήσεων και δραστηριοτήτων στην περίοδο του καλοκαιριού, βάσει του μνημονίου "Παπούλια -Γιλμάζ".

    [03] Παραλείψεις και παρανομίες στα ΚΤΕΟ

    1/7/2003 9:26:00 μμ

    Βιομηχανία έκδοσης πιστοποιητικών για τον τεχνικό έλεγχο Οχημάτων φέρνουν στο φως οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Οι "Ράμπο" του δημοσίου ύστερα από έρευνα στα δύο μεγαλύτερα ΚΤΕΟ του λεκανοπεδίου, ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, και αρκετούς...υπερπαραγωγικούς υπαλλήλους που υπέγραφαν δεκάδες πιστοποιητικά μέσα σε μία μέρα. Στο διάστημα αυτό θεωρείται ανέφικτος ο έλεγχος περισσοτέρων των 25 οχημάτων, από έναν υπάλληλο. Το πλούσιο σε ευρήματα πόρισμα διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Μεταφορών στις δικαστικές αρχές για τα περαιτέρω.

    Κομπίνες στα δυο μεγαλύτερα ΚΤΕΟ της Αττικής

    Παραλείψεις, λάθη και υπερβολές.

    Σε αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζεται η καθημερινότητα των ΚΤΕΟ, όπως τουλάχιστον επισημαίνει στο πόρισμα του το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών.

    Οι "Αδιάφθοροι" επισκέφθηκαν τα ΚΤΕΟ Χολαργού και Ελληνικού, απ όπου περνά για έλεγχο ο μεγαλύτερος αριθμός οχημάτων στο Λεκανοπέδιο, σχεδόν 900 οχήματα την ημέρα.

    Από τους ελέγχους τους προέκυψε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των οχημάτων που ελέγχονται από τον ίδιο ελεγκτή.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας ελεγκτής έλεγξε σε μία μέρα, 61 οχήματα, ενώ ο μέγιστος εφικτός αριθμός οχημάτων που μπορεί να ελεγχθεί από υπάλληλο είναι τα 25 αυτοκίνητα την ημέρα.

    Εντοπίστηκαν επίσης είκοσι πανομοιότυπα δελτία ελέγχου από τον ίδιο ελεγκτή, ενώ ένα άτομο προσκόμιζε όλα τα οχήματα.

    Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκαν λανθασμένες καταγραφές και ανεπίτρεπτες παραλείψεις στη συμπλήρωση δελτίων τεχνικού ελέγχου.

    Το λόγο έχει ο Εισαγγελέας

    Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών έστειλε τα πορίσματα του σώματος επιθεωρητών ελεγκτών ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής.

    Οι εκθέσεις των ελεγκτών διαβιβάστηκαν και στο Νομάρχη Αθηνών για τη διοικητική διερεύνηση των υποθέσεων που προέκυψαν, προκειμένου να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.

    [04] Ελεύθεροι οι ιδιοκτήτες της μοιραίας νταλίκας στα Τέμπη

    1/7/2003 8:39:00 μμ

    Με σύμφωνη γνώμη του Ανακριτή και του Εισαγγελέα Λάρισας, αποφυλακίσθηκαν την Τρίτη, οι ιδιοκτήτες της μοιραίας νταλίκας που σκόρπισε το θάνατο σε 21 μαθητές στις 13 Απριλίου, στα Τέμπη. Πρόκειται για τους Φώτιο Καβελίδη και Αναστάσιο Καμέα, οι οποίοι ήταν προσωρινά κρατούμενοι.

    [05] Ερντογάν: Προτεραιότητα η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    1/7/2003 11:54:00 μμ

    Την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. πριν το τέλος του 2004, θα επιδιώξει η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν."Η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι αποφασισμένη να κάνει ότι είναι δυνατόν" δήλωσε κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να συνεχίσει να στηρίζει πολιτικά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός χαιρέτισε τις προσπάθειες που κάνει η Τουρκία για να ενταχθεί στην Ε.Ε. και κάλεσε τον Ερντογάν να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

    [06] Κρήτη: Τον χτύπησε ακόντιο ενώ έκανε τζόκινγκ!

    1/7/2003 10:05:00 μμ

    Απίστευτο και όμως αληθινό, είναι το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας, στο στάδιο του Ηρακλείου Κρήτης. Ένας γιατρός που έκανε τζόκινγκ δέχτηκε στο στήθος, κοντά στην καρδιά, ένα ακόντιο, που είχε ξεφύγει από την πορεία του, από αστοχία ενός αθλητή. Ο γιατρός αντέδρασε αμέσως και κατάφερε να αφαιρέσει μόνος του το ακόντιο, πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

    Ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του!

    Ο 50χρονος γιατρός Μανώλης Τζωρτζακάκης έκανε το καθημερινό του τζόκινγκ στο εθνικό στάδιο Ελευθερίας του Ηρακλείου.

    Ένας αθλητής κατά τη διάρκεια προπόνησης πέταξε το ακόντιό του.

    Λόγω του ισχυρού αέρα, το ακόντιο ξέφυγε από την πορεία του και καρφώθηκε στο στήθος του γιατρού.

    Χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του ο 50χρονος γιατρός, έβγαλε ο ίδιος το ακόντιο από το στήθος του.

    Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε αμέσως στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου όπου και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

    Όπως επισημαίνει ο γιατρός Ιωάννης Σαμαριτάκης, χειρούργος στο Βενιζέλιο Νοσοκομείο Ηρακλείου αν το ακόντιο τον είχε βρει λίγο πιο πάνω, ο θάνατός του θα ήταν ακαριαίος.

    [07] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση

    1/7/2003 9:06:00 μμ

    Προσλήψεις για ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, νέους μέχρι 30 ετών, μητέρες παιδιών έως 12 παιδιών και άτομα με αναπηρία προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή για τη μερική απασχόληση και τις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα. Ως τέτοιες υπηρεσίες ορίζονται η κατ' οίκον κοινωνική μέριμνα και φροντίδα, η φύλαξη σχολικών κτιρίων, η οδική ασφάλεια μαθητών, η κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών, η κάλυψη έκτακτων αναγκών πολιτικής προστασίας, τα προγράμματα μαζικής άθλησης, οι ειδικές περιβαλλοντικές ανάγκες, οι δραστηριότητες πολιτιστικού χαρακτήρα και τα προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών.

    [08] Με έργα θα απαντήσουμε στους επικριτές μας, λέει ο Ιταλός ΥΠΕΞ

    1/7/2003 8:39:00 μμ

    Συγκεκριμένη απάντηση θα δώσει η Ιταλία στις διάφορες "προκαταλήψεις" από το εξωτερικό αναφορικά με την ανάληψη της εναλλασσόμενης προεδρίας της ΕΕ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φράνκο Φρατίνι. "Σεβόμαστε τις ανησυχίες και τις προκαταλήψεις του ξένου Τύπου γενικώς για την ιταλική προεδρία και ειδικά για το πρόσωπο του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι'', εμείς θα απαντήσουμε σε αυτά ''με συγκεκριμένες ενέργειες'' τόνισε ο Ιταλός αξιωματούχος μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στο υπουργείο των Εξωτερικών. Για τις πολλές επικρίσεις που δέχεται, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι απάντησε ότι τις αποδίδει στον ιταλικό Τύπο ''που απεγνωσμένα επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την ιταλική κυβέρνηση και κυριαρχείται από την Αριστερά''. Από την πλευρά τους πολλά έγκυρα ξένα μμε επισημαίνουν τη σύμπτωση ότι ο Μπερλουσκόνι, εκτός από πρωθυπουργός είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιταλία.

    Επίσημες αντιδράσεις από Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία

    Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση χαιρέτισε ''με θέρμη'' την ανάληψη της εναλλασσόμενης προεδρίας της ΕΕ από την Ιταλία, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από την ιταλική προεδρία να κάνει τις ελάχιστες δυνατές τροποποιήσεις στο τελικό σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

    Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών προστίθεται ότι το Παρίσι θα επιδιώξει να προωθηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, με την προϋπόθεση, όμως, να υπάρξει ''η μικρότερη δυνατή απόκλιση από τα συμφωνηθέντα στην Θεσσαλονίκη''.

    Η Γαλλία πρότεινε εξάλλου να δοθεί έμφαση κατά το εξάμηνο της ιταλικής προεδρίας στην οικονομική ανάπτυξη και στην πλήρη απασχόληση. Στο θέμα της μελλοντικής διεύρυνσης της Ένωσης ζητείται η προώθηση των ενταξιακών διαβουλεύσεων με Βουλγαρία, Ρουμανία.

    Στη Μαδρίτη, η υπουργός Εξωτερικών Ανα Παλάθιο δήλωσε ''βέβαιη'' ότι η ιταλική προεδρία ''θα στεφθεί από επιτυχία'', υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η Ιταλία συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά κράτη μέλη της Ένωσης και έχει ήδη πολλές φορές προεδρεύσει.

    Η επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας επισήμανε, εξάλλου, ότι οι διάφορες επικρίσεις που δέχεται η προεδρία ''αποτελούν ένα εσωτερικό πολιτικό ζήτημα'' της Ιταλίας. "Έχω εμπιστοσύνη στην ιταλική προεδρία. Πολλές φορές έχει δείξει η Ιταλία ότι είναι μία μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα'' τόνισε η Ανα Παλάθιο.

    Στη Λισαβόνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μαρτίνς ντα Κρους, συνεχάρη τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι για την ανάληψη της προεδρίας από την χώρα του και δήλωσε ''έτοιμος'' για παραγωγική συνεργασία. "Είμαι βέβαιος ότι η ιταλική προεδρία θα ανταποκριθεί στη δυναμική που αναμένουν απο αυτήν οι Ευρωπαίοι'' τόνισε ο Πορτογάλος αξιωματούχος.

    [09] Αλλαγές στο σύστημα των ευρωεκλογών

    1/7/2003 9:55:00 μμ

    Τη δυνατότητα διεξαγωγής των ευρωεκλογών δύο μήνες νωρίτερα από τη λήξη της πενταετούς περιόδου προβλέπει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κύρωση της οποίας ζητείται από τη Βουλή με νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εσωτερικών. Επιτρέπεται επίσης στα κράτη-μέλη να ορίσουν εκλογικές περιφέρειες ή άλλες υποδιαιρέσεις ανάλογα με τις εθνικές τους ιδιαιτερότητες, χωρίς όμως να θίγεται η αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος, καθώς επίσης να θεσπίσουν ένα κατώτατο όριο για την κατανομή εδρών που δεν πρέπει να υπερβαίνει σε εθνικό επίπεδο το 5% των ψήφων. Η ρύθμιση αυτή δεν θα ισχύσει πάντως για τις προσεχείς ευρωεκλογές καθώς η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο ένα χρόνο πριν από τη λήξη της πενταετούς περιόδου.

    [10] Αισιόδοξοι για επίτευξη ειρήνης οι Σαρόν- Αμπάς

    1/7/2003 9:28:00 μμ

    Σε θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούτ Αμπάς το απόγευμα της Τρίτης. Οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια τους, μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου, ενώ τόνισαν ότι οι ελπίδες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή είναι περισσότερες τώρα από ποτέ. Εντωμεταξύ, νωρίτερα Παλαιστίνιος ένοπλος επιχείρησε επίθεση σε ισραηλινό φυλάκιο στη Δυτική Οχθη. Στρατιώτες, όμως τον αντελήφθησαν και ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

    Ελπιδοφόρες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές

    ''Χαμένη την κάθε μέρα'', που διέρχεται χωρίς ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, χαρακτήρισε την Τρίτη στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Iσραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. ''Οι δολοφονίες και οι καταστροφές μόνον μίσος και εχθρότητα μπορεί να προκαλούν'', δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

    Όπως πρόσθεσε ο Αμπάς, εκπληρώνονται πλέον οι προϋποθέσεις "για ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη ζωή, ένα μέλλον που θα προσφέρει ευκαιρίες και ελπίδα, όλα αυτά φαίνονται πλέον ρεαλιστικά σήμερα σε σύγκριση με το παρελθόν".

    Ο Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα να συγκροτηθούν σύντομα μικτές επιτροπές που θα εξετάσουν από κοινού πολλές από τις πτυχές της εφαρμογής του οδικού χάρτη.

    Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν είχε δηλώσει ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι είναι μπροστά σε μια νέα ευκαιρία για την ειρήνη. "Είμαστε μπροστά σε μια νέα ευκαιρία για την πιθανότητα για ένα καλύτερο μέλλον και για τους δυο λαούς. Ένα μέλλον γεμάτο ευκαιρίες και ελπίδα, είναι σήμερα πιο κοντά από ότι στο παρελθόν", δήλωσε ο Σαρόν.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να κυβερνήσουν τους Παλαιστίνιους, ή να αποφασίσουν για το μέλλον τους, τόνισε όμως οτι η ειρήνη δεν θα καταστεί δυνατή αν συνεχιστεί η παλαιστινιακή "τρομοκρατία".

    Ο Σαρόν είπε στη συνέχεια ότι είναι έτοιμος να πληρώσει το "οδυνηρό τίμημα" για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.

    Τέλος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είναι ελεύθερος να μεταβεί στη Γάζα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ελεύθερος να μετακινηθεί και αλλού.

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι υπουργοί κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλον σε ένα τραπέζι, ενώ οι Σαρόν και Αμπάς έκαναν τις δηλώσεις τους. "Δεν έχω αμφιβολία ότι η εικόνα που βγαίνει από εδώ σήμερα στον λαό του Ισραήλ και τον παλαιστινιακό λαό αλλά και όλον τον κόσμο, είναι αυτή της ελπίδας και της αισιοδοξίας", είπε ακόμη ο Σαρόν.

    Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών μετά την 4η Ιουνίου, οπότε είχαν συναντηθεί στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην ιορδανική Ακαμπα.

    Στο μεταξύ, τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν την Τετάρτη από τη Βηθλεέμ και θα επιτρέψουν στους Παλαιστίνιους να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας της περιοχής, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ.

    Η αποχώρηση από τη Βηθλεέμ συμφωνήθηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ισραηλινού αντιστράτηγου Αμος Γκιλάντ και του Παλαιστίνιου υπουργού Ασφαλείας Μοχάμεντ Νταχλάν.

    Συνεχίζονται τα αιματηρά επεισόδια και οι ταραχές

    Στο μεταξύ ένοπλος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών όταν επιχείρησε, παρά την εκεχειρία, να επιτεθεί σε στρατιωτικό φυλάκιο του ισραηλινού στρατού κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ, στη Δυτική Όχθη την Τρίτη. Η επίθεση αυτή είναι η δεύτερη μετά την κήρυξη της εκεχειρίας από τις ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις την περασμένη Κυριακή.

    Τη Δευτέρα, ένοπλοι Παλαιστίνιοι, που ανήκαν στην Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Ακσά σκότωσαν έναν Βούλγαρο εργάτη στη Δυτική Οχθη, αλλά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, οι δράστες συνελήφθησαν από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας. Ο Αραφάτ, πάντως δεν διευκρίνισε τον αριθμό των συλληφθέντων.

    Να σημειωθεί ότι οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ- Ακσα ανήκουν στην παράταξη Φατάχ του Αραφάτ, αλλά δεν έχουν κεντρική διοίκηση και είναι διχασμένες σχετικά με τη διακοπή των επιθέσεων εναντίον των Ισραηλινών.

    Εξάλλου, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε με εκσκαφείς, μετά από δικαστική απόφαση, ένα υπό ανέγερση αμφισβητούμενο τέμενος κοντά στο Ναό του Ευαγγελισμού στη Ναζαρέτ, πυροδοτώντας νέα ένταση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις. Εκατοντάδες Αραβες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπό ανέγερση τέμενος Σεχάμπ α Ντιν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην καταστροφή του κτιρίου, χαρακτηρίζοντας την ισραηλινή ενέργεια ως "πρόκληση".

    Αρκετές εκατοντάδες μουσουλμάνοι της Ναζαρέτ, που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το τέμενος αποκλείστηκαν από τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Επτά άραβες Ισραηλινοί, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν συνελήφθησαν από τις αρχές, όταν δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά με μαχαίρι.

    [11] Στην Πάρμα ο Γκιούρδας

    1/7/2003 10:48:00 μμ

    Ο Μάριος Γκιούρδας αποχαιρετά την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Μετά από 9 χρόνια έντονων συγκινήσεων και μεγάλων διακρίσεων στο λιμάνι, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας μετακομίζει στην Ιταλία και την Πάρμα όπου θα αγωνίζεται για τον επόμενο χρόνο.

    [12] Την Τετάρτη η ψηφοφορία για τους Χειμερινούς του 2010

    1/7/2003 8:24:00 μμ

    Στις 19.30 το απόγευμα της Τετάρτης, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, την πόλη που θα διοργανώσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στο Βανκούβερ του Καναδά, το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και την Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας. Φαβορί για τη νίκη είναι το Βανκούβερ. Η καναδική πόλη έχει συγκεντρώσει τις καλύτερες κριτικές από την επιτροπή αξιολόγησης της ΔΟΕ, ενώ απολαμβάνει και ευρείας στήριξης, κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες. Μοναδικό της μειονέκτημα είναι ότι οι κάτοικοι της πόλης δεν δείχνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι να αναλάβουν τη διοργάνωση.

    Υποψηφιότητες και προγνωστικά

    Αν τελικά το Βανκούβερ αναλάβει τους αγώνες, πολλοί θεωρούν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δοθούν οι θερινοί αγώνες του 2012 σε μία άλλη πόλη της αμερικανικής ηπείρου για παράδειγμα τη Νέα Υόρκη ή το Τορόντο.

    Αουτσάιντερ της ψηφοφορίας θεωρείται το Σάλτσμπουργκ. Η Αυστρία έχει εμπειρία από διοργανώσεις Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (στο Ινσμπρουκ το 1964 και τα ο 1976), ενώ οι εγκαταστάσεις που διαθέτει είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.

    Ανασταλτικός παράγοντας για να κερδίσει τους αγώνες, είναι οι χειμερινοί του 2006 θα γίνουν στο Τορίνο.

    Τις λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας, συγκεντρώνει η Πιονγκτσάνγκ της Ν. Κορέας.

    Ενώ "πόνταρε" πολλά στην πιθανότητα να παραταχθεί κοινή ομάδα από Νότια και Βόρεια Κορέα αν αναλάβει τους Αγώνες, όμως οι σχετικές πολιτικές διεργασίες βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.

    Η ψηφοφορία

    Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) στο ξενοδοχείο "Χίλτον" της τσεχικής πρωτεύουσας.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα μία ώρα αργότερα.

    Από τα 126 μέλη της ΔΟΕ, με δικαίωμα ψήφου, θα απουσιάσουν πέντε, ενώ επτά δεν μπορούν να ψηφίσουν, καθώς προέρχονται από τις χώρες που έχουν υποψήφια πόλη.

    Σε περίπτωση που καμία υποψηφιότητα δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα αποκλεισθεί η πόλη που έρχεται τελευταία σε ψήφους και θα πραγματοποιηθεί νέα ψηφοφορία με τις δυο εναπομείναντες.

    Η ψήφος των μελών της ΔΟΕ είναι μυστική.

    [13] Στην ΑΕΚ παραμένει ο Καψής

    1/7/2003 3:37:00 μμ

    Την κιτρινόμαυρη φανέλα θα συνεχίσει να φορά και τη νέα αγωνιστική περίοδο, ο Μιχάλης Καψής. Παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, ο παίχτης συναντήθηκε την Τρίτη με τους διοικούντες την ΠΑΕ και συμφώνησαν στην ανανέωση της συνεργασίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικές απολαβές του έμπειρού αμυντικού θα είναι ελαφρά μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο συμβόλαιο, ενώ η συνεργασία των δύο πλευρών θα έχει τριετή διάρκεια. Ο Κάψης θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο μόλις επιστρέψει η ΑΕΚ από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, που θα γίνει στην Αυστρία.

    Επιμένει για Οκκά

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επαφές με τον Γιαννάκη Οκκά. Τη Δευτέρα, ο Κύπριος επιθετικός απέκτησε την ελευθερία του, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διαπραγματευθεί μόνος τα της μεταγραφής του.

    Αν και θεωρείται σχεδόν κλεισμένος από τον Ολυμπιακό, καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν ότι εφόσον η ΠΑΕ ΑΕΚ δώσει στον Οκκά τις απαραίτητες οικονομικές εγγυήσεις ο βραχύσωμος στράικερ θα υπογράψει στην Ένωση.

    Αυτό προκύπτει από την δεδηλωμένη επιθυμία του Οκκά να συνεργαστεί ξανά με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος έχει εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τον Κύπριο, από την κοινή θητεία τους στον ΠΑΟΚ.

    [14] Νέοι χώροι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    1/7/2003 9:57:00 μμ

    Επεκτείνεται και διευρύνει τις δυνατότητές του το Μέγαρο Μουσικής, το οποίο με την ολοκλήρωσή του το 2004, θα είναι το μεγαλύτερο κέντρο πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων στην Ελλάδα. Υπό τους ήχους της μουσικής του Μπαχ, τέσσερις νέοι χώροι του Μεγάρου, παραδόθηκαν στο κοινό. Μεταξύ αυτών η αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη", χωρητικότητας 1.750 θέσεων.

    Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ''Αλεξάνδρα Τριάντη''

    Τα νέα τμήματα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσίασε την Τρίτη, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Χρήστος Λαμπράκης, παρουσία των υπουργών Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστου Πάχτα.

    Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν η νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ''Αλεξάνδρα Τριάντη'', το κεντρικό φουαγιέ, το μαρμάρινο Αίθριο, που θα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις, καθώς και η εξέλιξη των εργασιών ανάπλασης του πάρκου, στο οποίο θα λειτουργήσει ο πολιτισμικός χώρος ''Αριστοτέλης Ωνάσης''.

    Η νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ''Αλεξάνδρα Τριάντη'', χωρητικότητας 1.750 θέσεων, διαθέτει τέσσερις εναλλακτικές σκηνές και συνοδεύεται από φουαγιέ, μπαρ, καμαρίνια και αποθήκες που την καθιστούν ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα διεθνώς.

    Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην ολοκληρωμένη του μορφή θα περιλαμβάνει επίσης και τους ακόλουθους χώρους που θα παραδίδονται σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι του 2004:

    Αίθουσα δεξιώσεων Δύο μεγάλες και πέντε μικρότερες συνεδριακές αίθουσες Μικρή αίθουσα νέου κτιρίου πολλαπλών χρήσεων Εκθεσιακό χώρο.

    Στην τελική φάση παράδοσης βρίσκεται και ο υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων συνολικής χωρητικότητας 750 οχημάτων.

    Όπως είπε, ο υπουργός Πολιτισμού, μία από τις αίθουσες θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Εθνικής Λυρικής. Σκηνής.

    Παράλληλα, στο νέο κτίριο θα φιλοξενούνται όλες οι εκθέσεις του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μέχρι να αποπερατωθεί το κτίριο του μουσείου στο ''Φιξ'' στην οδό Συγγρού.

    [15] Επιβεβλημένη η απομάκρυνση του αμίαντου από τις κατασκευές

    1/7/2003 10:32:00 μμ

    Προθεσμία μέχρι το 2005, σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν οι ιδιοκτήτες δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων που περιέχουν αμίαντο, να απομακρύνουν τις καρκινογόνες κατασκευές. Περίπου 500 τόνοι αμιάντου απομακρύνθηκαν από το ξενοδοχείο Χίλτον, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα. Ο αμίαντος στις οροφές του κτιρίου είναι η αιτία που οι εργαζόμενοι του Ειρηνοδικείου Αθηνών, αρνούνται για δεύτερη μέρα να μπουν στα γραφεία τους.

    Επιβλαβής η έκθεση στον αμίαντο σύμφωνα με το Δημόκριτο

    Οι δικαστικοί υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Αθηνών αρνούνται από τη Δευτέρα να μπουν στο κτίριο της οδού Σταδίου αν δεν απομακρυνθεί ο αμίαντος που υπάρχει στις οροφές.

    Όπως αναφέρουν αυτή ήταν η έσχατη λύση προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους.

    Οι πλάκες αμίαντου αποκαλύφθηκαν μετά το σεισμό του 99 και σχεδόν φαίνονται από τις κατεστραμμένες οροφές.

    Οι εκκλήσεις των υπαλλήλων για απομάκρυνση του υλικού ή μεταστέγαση των δικαστικών υπηρεσιών έγιναν πιο έντονες μετά και από έκθεση του "Δημόκριτου", που καταλήγει στην ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης τους από το κτίριο.

    Προδιαγραφές και για τον τρόπο απομάκρυνσης του

    Η Ευρωπαϊκή ένωση έχει απαγορέψει τη χρήση αμιάντου, δίνοντας περιθώριο για την απομάκρυνσή του μέχρι το 2005.

    Παρά το μικρό χρονικό διάστημα που απέμεινε, στην Ελλάδα μόνο το ξενοδοχείο Χιλτον έχει συμμορφωθεί με τη ντιρεκτίβα της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Αντίθετα με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρά ο έλεγχος στις "ύποπτες" κατασκευές, ανάμεσά τους πολλά δημόσια κτίρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις ακόμα και σχολεία.

    Η κοινοτική οδηγία καθορίζει εκτός των άλλων και τις προδιαγραφές απομάκρυνσης του υλικού καθώς αν δε γίνει σωστά η αποκομιδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διάχυσης.

    [16] Ύποπτο κρούσμα SARS στο Ρίο

    1/7/2003 9:46:00 μμ

    Ενα κοριτσάκι ηλικίας 7 ετών από το Τορόντο του Καναδά, το οποίο βρισκόταν για διακοπές με την οικογένειά του στη Λευκάδα, παρουσίασε συμπτώματα όμοια με αυτά της άτυπης πνευμονίας και νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Το κοριτσάκι βρίσκεται ήδη για προληπτικούς λόγους στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, ενώ κοντά του βρίσκεται η μητέρα του, για την οποία έχουν επίσης ληφθεί προληπτικά μέτρα. Αύριο αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των αιματολογικών και λοιπών ειδικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για περιστατικό που σχετίζεται με την άτυπη πνευμονία, ή για κάποιο κοινό εποχικό νόσημα. Σύμφωνα με πληροφορίες η 7χρονη κατά την παραμονή της στο νησί παρουσίασε υψηλό πυρετό και βήχα και οι γιατροί ζήτησαν τη μεταφορά της στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρικό και εργαστηριακό έλεγχο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 July 2003 - 20:55:24 UTC