Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγωνία για το μέλλον των σιαμαίων της Θεσσαλονίκης
  • [02] Πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα του
  • [03] Νέες προδιαγραφές στα Δ.Χ ετοιμάζει η Κομισιόν
  • [04] Νέος ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε στη Μ.Ανατολή
  • [05] Στο ράντσο του Μπους ο Μπερλουσκόνι το Σάββατο
  • [06] Απειλούν με νέες επιθέσεις κατά των Αμερικανικών
  • [07] Παγκόσμιο Εφήβων Μπάσκετ: Ελλάδα-Σλοβενία 81-52
  • [08] Η τιμωρία του Χούτου από τη διοίκηση του Ολυμπιακού
  • [09] Παγκόσμιο Εφήβων Μπάσκετ: Νιγηρία-Ιράν 78-53
  • [10] Παγκόσμιο Εφήβων Μπάσκετ: Τουρκία-Κροατία 87-78
  • [11] Παγκόσμιο Εφήβων Μπάσκετ: Κορέα-Βενεζουέλα 84-103
  • [12] Παγκόσμιο Εφήβων Μπάσκετ: ΗΠΑ-Πουέρτο Ρίκο 106-72
  • [13] Εμφύτευση μηχανικής καρδιάς στη Θεσσαλονίκη
  • [14] Στο ''e-οχήματα'' για αλλαγές στα στοιχεία αυτοκινήτων

    [01] Αγωνία για το μέλλον των σιαμαίων της Θεσσαλονίκης

    14/7/2003 10:27:00 μμ

    Τεράστιο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την ιατρική κοινότητα αλλά και από τους πολίτες για τα σιαμαία κοριτσάκια της Θεσσαλονίκης και την απόφαση των γονιών τους να αποδεχθούν πρόταση Ιταλών επιστημόνων να προχωρήσουν σε επέμβαση διαχωρισμού. Εκτός από την ανθρώπινη αλλά και επιστημονική διάσταση του θέματος, συζητήσεις προκαλεί και μια άλλη πτυχή: το ηθικό δίλημμα σχετικά με τη διακοπή της κύησης σε ανάλογες περιπτώσεις. Tα σιαμαία κοριτσάκια εξακολουθούν να νοσηλεύονται για 5η εβδομάδα στη Νεογνολογική Μονάδα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Τα βρέφη υποβάλλονται στις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να αποφασιστεί το πότε και το πού θα γίνει ο διαχωρισμός τους.

    Πολλές οι ελπίδες για την επιτυχία της επέμβασης

    Η εγχείρηση θα είναι λεπτή και σοβαρή. Προϋπόθεση είναι να έχει ισχυροποιηθεί ο οργανισμός των βρεφών.

    Από τις εξετάσεις προκύπτει ότι παρόλο που είναι ενωμένα στο κρανίο, τα σιαμαία έχουν δύο χωριστούς εγκεφάλους και αγγεία, ενώ τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα είναι πλήρως ανεπτυγμένα. Ήδη οι γονείς έχουν δεχτεί πρόταση από ειδικό κέντρο στην Ιταλία, που προτίθεται να καλύψει όλα τα έξοδα.

    Το ενθαρρυντικό για τα σιαμαία νεογνά είναι ότι έχουν διαφορετικά όργανα.

    Όταν επιχειρήθηκε το 1995 η πρώτη εγχείρηση διαχωρισμού σιαμαίων που ήταν ενωμένα στην κοιλιά στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητή Χειρουργικής Αντώνη Αντωνιάδη, τα δύο κοριτσάκια είχαν κοινό ήπαρ και ένα τμήμα του εντέρου. Το ένα κοριτσάκι που είχε και καρδιολογικό πρόβλημα, δεν άντεξε. Το δεύτερο ζει υγιέστατο και σήμερα είναι οκτώ ετών.

    Το ηθικό δίλημμα

    Οι γονείς βαθιά θρησκευόμενοι παρόλο που γνώριζαν ήδη από τον πέμπτο μήνα της κύησης ότι τα δίδυμα θα γεννηθούν σιαμαία, πήραν την απόφαση να φέρουν στον κόσμο αυτά τα παιδιά. Η περίπτωση των σιαμαίων της Θεσσαλονίκης εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διακοπή μιας εγκυμοσύνης, όταν διαπιστωθεί ότι κυοφορούνται σιαμαία. Ποιος άραγε μπορεί να πάρει την απόφαση αν η κύηση πρέπει να διακοπεί, όταν τα έμβρυα είναι βιώσιμα;

    Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος σημειώνει: "Στην παρούσα φάση, παρά την πίεση της επικαιρότητος, αυτό που προέχει δεν είναι ένας δημόσιος βιοηθικός διάλογος για ένα τόσο λεπτό και ευαίσθητο θέμα, όσο ο σεβασμός στους ανώνυμους ηρωικούς γονείς, που έθεσαν τη ζωή των παιδιών τους πάνω από τις επιταγές της ορθής λογικής. Όλα δείχνουν ότι ο προγεννητικός έλεγχος γέννησε το δίλημμα και η γέννησή τους την ελπίδα."

    [02] Πυροβόλησε και σκότωσε τον πατέρα του

    14/7/2003 9:28:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Τραγωδία εκτυλίχθηκε το απόγευμα στην Πετρούπολη όταν ο 50χρονος Κωνσταντίνος Ζωνόρος, 50 ετών, πυροβόλησε και σκότωσε τον 75χρονο πατέρα του Βασίλη, μπροστά στα μάτια των αστυνομικών που συνόδευαν τον ηλικιωμένο, για να επιλύσουν τις διαφορές πατέρα και γιου. Ο δράστης αφού πυροβόλησε τρεις φορές τον πατέρα του πήρε ως όμηρο τη φίλη του, με την οποία συζεί και κατευθύνθηκε προς γειτονικό καφενείο από όπου είχε σκοπό να τραπεί σε φυγή και να γλιτώσει τη σύλληψη. Όμως οι αστυνομικοί που είδαν το δράστη να πυροβολεί τον πατέρα του, με τη βοήθεια συναδέλφων τους που στο μεταξύ είχαν σπεύσει στην περιοχή, τον αφόπλισαν και τον συνέλαβαν.

    Από την Αστυνομία γίνονται έρευνες για να διευκρινιστούν τα κίνητρα της δολοφονίας ενώ όπως είπαν περίοικοι, πατέρας και γιος τον τελευταίο καιρό λογομαχούσαν συχνά και μάλιστα έντονα.

    Το ίδιο έγινε και σήμερα και ο πατέρας πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και ζήτησε τη συνδρομή των αστυνομικών.

    Όταν πήγε στο σπίτι του γιου του και χτύπησε το κουδούνι του άνοιξε και μόλις είδε τους αστυνομικούς έβγαλε το πιστόλι του και πυροβόλησε τρεις φορές τον πατέρα του.

    [03] Νέες προδιαγραφές στα Δ.Χ ετοιμάζει η Κομισιόν

    14/7/2003 7:50:00 μμ

    Πρόταση Οδηγίας για νέες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας στα Δ.Χ οχήματα, όπως λεωφορεία, φορτηγά και πούλμαν, με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, υιοθέτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, η νέα Οδηγία προσδιορίζει συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες θα είναι υποχρεωτικές για όλα τα παραγόμενα οχήματα από το έτος 2006, με μια μεταβατική περίοδο μέχρι το 2010. Μεταξύ των προδιαγραφών, που θεσπίζονται, με την πρόταση Οδηγίας, ως υποχρεωτικές είναι το σύστημα ABS, που επιτρέπει στους τροχούς των οχημάτων να μην μπλοκάρουν κατά τη διαδικασία φρεναρίσματος, οι νέου τύπου καθρέφτες, τα προστατευτικά, που αποτρέπουν να παρασυρθεί κάποιος πεζός ή ποδηλάτης κάτω από το όχημα και οι πλευρικές μπάρες.

    Επίσης, η πρόταση Οδηγίας προσδιορίζει πιο αυστηρά πρότυπα για τα λάστιχα, τα παράθυρα και το σύστημα ρυμούλκησης των εν λόγω οχημάτων. Εξάλλου, με βάση την πρόταση Οδηγίας τα λεωφορεία και τα πούλμαν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά σχεδιασμένα με τρόπο, που θα παρέχει εύκολη πρόσβαση στα άτομα με κινητικές δυσκολίες καθώς και κατάλληλες θέσεις για άτομα σε αναπηρική καρέκλα.

    Τέλος, σύμφωνα με την πρόταση Οδηγίας, εκτός της τοποθέτησης των διαφόρων συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, όλα τα εν λόγω οχήματα θα πρέπει να γίνουν πιο ορατά κατά τη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση των κατάλληλων εξαρτημάτων.

    [04] Νέος ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε στη Μ.Ανατολή

    14/7/2003 8:01:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Διορίστηκε σήμερα επισήμως ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μέση Ανατολή, στη θέση του ισπανού Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο Βέλγος διπλωμάτης Μαρκ Οτε, όπως ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών. Ο κ. Οτε θα εργάζεται υπό τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, για πολιτικά θέματα της ΕΕ στη Μέση Ανατολή. Οι στόχοι αυτοί έχουν ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός βιώσιμου κράτους του Ισραήλ δίπλα σε ένα παλαιστινιακό κράτος "δημοκρατικό, βιώσιμο, ειρηνικό και ανεξάρτητο", προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο κ. Οτε, που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1947 ήταν μέχρι το 1999 σύμβουλος του κ. Σολάνα σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Μέχρι τώρα εργαζόταν στο βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών ενώ την περίοδο 1992-1996 είχε διατελέσει πρέσβης του Βελγίου στο Ισραήλ.

    [05] Στο ράντσο του Μπους ο Μπερλουσκόνι το Σάββατο

    14/7/2003 8:28:00 μμ

    Τον Ιταλό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ένθερμο οπαδό του πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, θα υποδεχθεί στο ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας στις 20 και 21 Ιουλίου ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ. "Η Ιταλία βρίσκεται μεταξύ των συμμάχων που είναι πολύ κοντά στις ΗΠΑ στους κόλπους του ΝΑΤΟ, και υποστήριξε σθεναρά τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και την εγκαθίδρυση εκεί της ειρήνης και της δημοκρατίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. "Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν μεγάλο αριθμό θεμάτων, μεταξύ των οποίων το φλέγον ζήτημα των όπλων μαζικής καταστροφής, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την ενίσχυση των υπερατλαντικών σχέσεων", πρόσθεσε ο κ. Φλέισερ. Ο Μπερλουσκόνι θα μεταβεί στις ΗΠΑ με την ιδιότητά του Πρωθυπουργού της Ιταλίας και όχι του προεδρεύοντος της ΕΕ.

    [06] Απειλούν με νέες επιθέσεις κατά των Αμερικανικών

    Πηγή: ΑΠΕ 14/7/2003 8:22:00 μμ

    Μια άγνωστη οργάνωση που αυτοαποκαλείται ''Κίνημα του Ιρακινού Τζιχάντ'' ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα διπλασιάσει τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Είναι η δεύτερη πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που αναλαμβάνει την ευθύνη των αντιαμερικανικών επιθέσεων στο Ιράκ, μέσα σε δύο ημέρες. Σε χειρόγραφη επιστολή που έριξε κάποιος στο αυτοκίνητο ανταποκριτή ξένου πρακτορείου στην ιρακινή σουνίτικη πόλη Φαλούτζα, που βρίσκεται στα δυτικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης, η οργάνωση αναφέρει ότι ''τα μέχρι τώρα χτυπήματα κατά των δυνάμεων κατοχής δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως η μόνη αντίσταση του ιρακινού λαού''. ''Πρόκειται για ένα δώρο που προσφέρουμε στον συριακό λαό για τους εθελοντές Σύρους μάρτυρες που έπεσαν στο Ιράκ'', τονίζεται στην χειρόγραφη επιστολή, με ημερομηνία 10 Ιουλίου, που υπογράφεται από το ''Κίνημα του Ιρακινού Τζιχάντ-οι Μωαμεθανοί''.

    ''Να εγκαταλείψουν τάχιστα το ιρακινό έδαφος''

    Η οργάνωση αυτή, που η ρητορική της είναι παραπλήσια με εκείνη των Μουσουλμάνων Αδελφών και του αραβικού εθνικισμού, ισχυρίζεται ότι υφίσταται από την πρώτη Ιανουαρίου του 1995. Σημειώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός νεαρών Σύρων έφτασε το Ιράκ και πολέμησε κατά των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων. Η ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο ''Τιμή των Μωαμεθανών στους αδελφούς μας στη Συρία'' αναφέρει πως ''το κίνημα είναι έτοιμο να πυρπολήσει το έδαφος κάτω από τα πόδια των Αμερικανών και των Βρετανών εάν δεν εγκαταλείψουν τάχιστα το ιρακινό έδαφος''.

    ''Το κίνημα είναι έτοιμο να ανακοινώσει τζιχάντ (ιερό πόλεμο) και Ιντιφάντα (εξέγερση) και να σφαγιάσει τους Αμερικανούς στους δρόμους. Παράλληλα συμβουλεύει τον Αμερικανό πρόεδρο να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά του'' προστίθεται στην επιστολή και τονίζεται ότι το κίνημα ''περιλαμβάνει τρεις ταξιαρχίες: τους λάτρεις του θανάτου, τα φαντάσματα της νύχτας και τους μάρτυρες της Συρίας''.

    Στην επιστολή φιγουράρουν οι σημαίες της Συρίας και του Ιράκ και από κάτω τους γράφεται: ''Βαγδάτη μια και μόνη καρδιά, Δαμασκός μια και μόνη ψυχή''.

    Το βράδυ της Κυριακής το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε μαγνητοφωνημένο μήνυμα μιας επίσης πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης που αποκαλείται ''Ένοπλο Ισλαμικό Κίνημα της Αλ Κάιντα'' και το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για όλες τις επιχειρήσεις κατά των Αμερικανών στο ιρακινό έδαφος, ενώ υπόσχεται και νέες επιθέσεις εναντίον τους.

    [07] Παγκόσμιο Εφήβων Μπάσκετ: Ελλάδα-Σλοβενία 81-52

    14/7/2003 11:33:00 μμ

    Η Εθνική Εφήβων απέδειξε πως τα καταφέρνει και στα δύσκολα επικρατώντας της Σλοβενίας με 81-52 στην πρώτη μάχη του 6ου ομίλου της ημιτελικής φάσης. Tην Τρίτη η ελληνική ομάδα αγωνίζεται κόντρα στην Τουρκία (21.15) όπου με νίκη εξασφαλίζει την πρόκριση στους "4" της διοργάνωσης. Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης με 28 πόντους ενώ σε απόδοση ακολούθησαν οι Βασιλειάδης και Αποστολίδης που σημείωσαν από 15 πόντους. Tην Τρίτη το βράδυ η ελληνική ομάδα αγωνίζεται κόντρα στην Τουρκία και με νίκη θα εξασφαλίσει την πρόκριση στους "4" της διοργάνωσης.

    [08] Η τιμωρία του Χούτου από τη διοίκηση του Ολυμπιακού

    14/7/2003 11:03:00 μμ

    Με διακοπή συμβολαίου έξι μηνών τιμωρήθηκε ο Λάμπρος Χούτος από την διοίκηση του Ολυμπιακού. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής των "Ερυθρολεύκων" είχε κληθεί σε απολογία από τη διοίκηση κατηγορούμενος για αντισυμβατική και δυσφημιστική συμπεριφορά προς τον σύλλογο. Ο Χούτος είχε στείλει εξώδικο στον Ολυμπιακό ζητώντας 150 εκατομμύρια δραχμές για την εμπορική εκμετάλλευση του ονόματός του, βάσει ειδικού συμφωνητικού, που όπως ισχυρίζεται, είχε υπογράψει με τον σύλλογο. Ετσι, μετά την τιμωρία του Χούτου, ο Ολυμπιακός κινείται πλέον για την απόκτηση ενός ικανού επιθετικού, για τον οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα θα είναι ο Ισπανός Χάβι Μορένο που έχει μείνει ελεύθερος από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής που βρίσκεται στην Αυστρία με την υπόλοιπη αποστολή του Ολυμπιακού για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, αναμένεται μετά την επιβολή της ποινής του, να επιστρέψει άμεσα στη χώρα μας. Η διοίκηση του Ολυμπιακού θα στείλει την Τρίτη στην ΕΠΑΕ την απόφαση τιμωρίας του Χούτου για επικύρωση.

    [09] Παγκόσμιο Εφήβων Μπάσκετ: Νιγηρία-Ιράν 78-53

    14/7/2003 11:01:00 μμ

    Σάκος του μποξ αποδείχθηκε μία ακόμη φορά το Ιράν στην παρθενική του εμφάνιση σε τελική φάση Παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων. Η Νιγηρία έφτασε σε άνετη νίκη με 78-53 και πέτυχε την πρώτη της νίκη στον 7ο όμιλο για τις θέσεις 9-16. Ο Οντια Τσέρτσιλ ήταν ο κορυφαίος των νικητών (19π.). Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 18-14, 42-28, 65-38, 78-53

    [10] Παγκόσμιο Εφήβων Μπάσκετ: Τουρκία-Κροατία 87-78

    14/7/2003 11:00:00 μμ

    Η νίκη της Τουρκίας με 87-78 επί της Κροατίας ήταν η μεγάλη ανατροπή των δεδομένων στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων. Μετά από 40 συναρπαστικά λεπτά, όπου οι δύο αντίπαλοι συμβάδιζαν στο σκορ, η πρωταθλήτρια Ευρώπης (Μάνχαιμ 2002), Κροατία υπέκυψε στην πίεση των Τούρκων και στους 41 πόντους του Ενγκιν Ατσορ. Πλέον, η Κροατία καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σλοβενίας, αλλά και της Ελλάδας στον 6ο όμιλο για να διατηρεί ελπίδες για πρόκριση στους 4. Αντιθέτως η Τουρκία έκανε το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την τελική φάση. Τόμας (18π.), Πάσαλιτς (17π.) και Γιούκιτς 11π.) έδωσαν λύσεις στην επίθεση για τους Κροάτες. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 21-23, 41-41, 59-61, 87-78.

    [11] Παγκόσμιο Εφήβων Μπάσκετ: Κορέα-Βενεζουέλα 84-103

    14/7/2003 11:06:00 μμ

    Η Βενεζουέλα επικράτησε με 103-84 της Κορέας στο πλαίσιο του 8ου Ομίλου για τις θέσεις 9-16 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων. Η ομάδα της Λατινικής Αμερικής, αν και βρέθηκε να χάνει στην πρώτη και δεύτερη περίοδο, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της στο δεύτερο ημίχρονο και οικοδόμησε διαφορά με διψήφιο νούμερο. Τα δεκάλεπτα: 30-26, 46-44, 59-72, 84-103

    [12] Παγκόσμιο Εφήβων Μπάσκετ: ΗΠΑ-Πουέρτο Ρίκο 106-72

    14/7/2003 11:05:00 μμ

    Με το. . . δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στην ημιτελική φάση η Αμερική συντρίβοντας κυριολεκτικά το Πουέρτο Ρίκο με 106-72 στο πλαίσιο του 5ου ομίλου. Η ομάδα των ΗΠΑ δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα από τον αντίπαλό της και με πολυφωνία στην επίθεση έφθασε στη νίκη σε ρυθμό προπόνησης. Ο συνήθης ύποπτος Αλεξάντερ αναδείχτηκε μία ακόμη φορά σε πρώτο σκόρερ (23π.) έχοντας άξιους συμπαραστάτες τους Ντάνιελ Μπράουν (17π.), Ειτζερ (15π.), Πολ Ντέιβις (13π.) και Σακούρ Αμπντούς (10π.). Ο Χοσέ Μπαρέα σημείωσε τους 35 από τους 72 πόντους του Πουέρτο Ρίκο. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 27-19, 48-34, 71-50, 106-72.

    [13] Εμφύτευση μηχανικής καρδιάς στη Θεσσαλονίκη

    14/7/2003 10:36:00 μμ

    Επέμβαση με εμφύτευση μηχανικής καρδιάς γίνεται την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη από το διακεκριμένο καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου. Η συσκευή θα τοποθετηθεί για την υποστήριξη της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και παρέχει ελπίδες επιβίωσης για περίπου πέντε χρόνια, μέχρι να βρεθεί κατάλληλο καρδιακό μόσχευμα. Πρόκειται για μια πολυδάπανη επέμβαση, που το κόστος της θα καλύπτεται εφεξής από το ΙΚΑ. Η νέας τεχνολογίας τεχνητή καρδιά θα εμφυτευτεί στον 54χρονο Χαράλαμπο Νίνογλου, ταξιτζή από το Στίβο Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς θεωρήθηκε ιδιαίτερα κρίσιμη και καθώς το καρδιακό μόσχευμα που θα έδινε λύση και παράταση στη ζωή του δεν έχει ανευρεθεί, η μόνη λύση για την παράταση της αναμονής κρίθηκε πως ήταν η τοποθέτηση τεχνητής καρδιάς.

    Δίνει ελπίδες για μια νέα ζωή

    Με σχετική έγκριση του Κεντρικού Συστήματος Υγείας (ΚΕΣΥ) ο ασφαλιστικός φορέας του ασθενούς ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα αγοράς της νέας συσκευής, της εμφύτευσης και της νοσηλείας του ασθενούς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και σε άλλους σοβαρά πάσχοντες να διεκδικήσουν την παροχή της δαπάνης από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

    Η νέας τεχνολογίας τεχνητή καρδιά παρέχει λειτουργική υποστήριξη στην πάσχουσα καρδιά του ασθενούς, καλύπτοντας έτσι το χρόνο που θα απαιτηθεί έως ότου εντοπιστεί καρδιακό μόσχευμα και στοιχίζει περί τα 45 εκατομμύρια δραχμές μαζί με τις βασικές υποδομές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους ασθενείς. Αποκλειστικά ο μηχανισμός στοιχίζει περί τα 15 εκατομμύρια δραχμές.

    Τεχνητή καρδιά (παλαιότερης τεχνολογίας) είχε εμφυτευτεί προ οκταετίας στην Ελλάδα στο καρδιοχειρουργικό κέντρο του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» από τον καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου. Ο κ. Σπύρου είναι ο καρδιοχειρουργός που θα είναι ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας του Διαβαλκανικού Κέντρου που θα κάνουν την επέμβαση εμφύτευσης του νέου μηχανήματος.

    Η νέα τεχνητή καρδιά φέρει το όνομα του Αμερικανού καρδιοχειρουργού Μαίκλ Ντιμπέικι. Η «Ντιμπέικι-ΝΑΣΑ» (κατασκευάστηκε από τιτάνιο στα εργαστήρια της ΝΑΣΑ ) εμφυτεύεται τα τελευταία χρόνια σε νοσοκομεία της Αμερικής και της Ευρώπης με ικανοποιητικά αποτελέσματα καθώς λόγω του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να εμφυτευτεί και σε πολύ μικρά παιδιά.

    [14] Στο ''e-οχήματα'' για αλλαγές στα στοιχεία αυτοκινήτων

    14/7/2003 8:09:00 μμ

    Μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία θέτει από αύριο σε λειτουργία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας. Πρόκειται για την υπηρεσία "e-Οχήματα", η οποία επιτρέπει στους ίδιους τους φορολογούμενους να προτείνουν διορθώσεις στοιχείων των ΙΧ επιβατηγών οχημάτων τους όπως αυτά εμφανίζονται στα ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας, τα οποία παραλαμβάνουν από την εφορία. Η πρόσβαση στην Υπηρεσία "e-Οχήματα" γίνεται από την ανασχεδιασμένη Δικτυακή Πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων www.e-oikonomia.gr και επιλογή "e-οχήματα".

    Οι κάτοχοι Ι.Χ. επιβατηγών αυτοκινήτων ή δικύκλων, έχουν την δυνατότητα με τη χρήση της Υπηρεσίας "e-Οχήματα":

    Να ελέγξουν τα στοιχεία των ΙΧ Επιβατηγών Οχημάτων, των οποίων εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες στο Αρχείο Οχημάτων της Γ.Γ.Π.Σ. Να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, αν διαπιστώσουν την ύπαρξη λανθασμένης ή ελλιπούς πληροφορίας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Ειδικότερα, μέσω της Υπηρεσίας είναι δυνατή η τροποποίηση της εμφανιζόμενης Ημερομηνίας Πρώτης Αδειας, η τροποποίηση του κυβισμού, η δήλωση μετάβασης του Οχήματος σε καθεστώς ακινησίας, η δήλωση ιδιοκτησίας τροχόσπιτου, η αποποίηση της ιδιοκτησίας Οχήματος, το οποίο δεν είχε ποτέ στην κατοχή του ο φορολογούμενος, η αποποίηση της ιδιοκτησίας Οχήματος, το οποίο έχει μεταβιβαστεί ή διαγραφεί οριστικά, η αλλαγή Αριθμού Κυκλοφορίας Οχήματος, η δήλωση κατοχής Οχήματος, το οποίο στο Αρχείο Οχημάτων δεν εμφανίζεται ότι είναι στην ιδιοκτησία του δηλούντος και η δήλωση απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας.

    Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα γίνονται δεκτές ή θα απορρίπτονται, κατόπιν πραγματοποίησης των αναγκαίων, σε κάθε περίπτωση, ελέγχων και διασταυρώσεων από τη Γενική Γραμματεία.

    Ως στοιχεία ηλεκτρονικών διασταυρώσεων χρησιμοποιούνται πέραν του Αρχείου Οχημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, το Ιστορικό Αρχείο Πληρωμών Τελών Κυκλοφορίας, το αρχείο των Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος και το Αρχείο Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Την Υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσοι πιστοποιούνται από τη ΓΓΠΣ για πρόσβαση σε οποιαδήποτε από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet. Κάθε στοιχείο που δηλώνεται στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία "e-Οχήματα", έχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του Αρθρου 8 του Ν. 1599/86.

    Οι μεταβολές, που τυχόν θα δηλωθούν στην Υπηρεσία "e-Οχήματα", θα πρέπει να πιστοποιούνται είτε από τα στοιχεία της Αδειας Κυκλοφορίας του Οχήματος, είτε από τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά (Απόφαση Απαλλαγής Τελών, Βεβαίωση Ακινησίας, Αδεια Ρυμούλκησης Τροχόσπιτου κλπ).

    Η Αδεια Κυκλοφορίας και τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα όποτε ζητηθούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 July 2003 - 20:58:48 UTC