Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ψυττάλεια η Β. Παπανδρέου
  • [02] Τ. Παπαδόπουλος: Έτοιμος για συνομιλίες
  • [03] Συναντήσεις Σημίτη
  • [04] Έκλεισε το γραφείο του ΕΟΤ στο Σίδνεϊ
  • [05] Αρνηση Σάββα Ξηρού να παραστεί στη δίκη
  • [06] Κύμα ψύχους στις Ανδεις
  • [07] Αφγανιστάν: Νεκροί αστυνομικοί από επίθεση Ταλιμπάν
  • [08] ΗΠΑ: Δεν θα εξετασθεί μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση Μουσάουι
  • [09] Συνομιλίες Κίνας-Β.Κορέας για πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ
  • [10] Συνάντηση Μπους - Αναν
  • [11] Ο Μπους υπερασπίζεται την ποιότητα της CIA
  • [12] Ινδία: Μαοϊκοί αντάρτες ανατίναξαν σιδηροδρομικές γραμμές
  • [13] Συμφωνία Ιράν για διάλογο με την ΙΑΕΑ
  • [14] Μυστηριώδεις αυτοκτονίες στην Τσεχία
  • [15] Τρίτη τρομοκρατική ενέργεια στην Κορσική
  • [16] Συνελήφθησαν έξι Παλαιστίνιοι στελέχη οργανώσεων
  • [17] Κατολισθήσεις στην Κίνα - 51 νεκροί
  • [18] Προειδοποίηση προς τρίτες χώρες από άγνωστες ιρακινές οργανώσεις
  • [19] Καλύτερος συντονισμός ΗΠΑ - Τουρκίας
  • [20] Ιράκ: Ματαιώνεται η επιστροφή επίλεκτης αμερικανικής μονάδας
  • [21] Αστέρες των γηπέδων σε βίλες του Κόλπου
  • [22] Η τέφρα του Μαρκούζε στο Βερολίνο
  • [23] ''Eξολοθρευτής'' κουνουπιών... κινητό τηλέφωνο
  • [24] Πεθερά... ''βιαστής''!

    [01] Στην Ψυττάλεια η Β. Παπανδρέου

    15/7/2003 11:16:00 πμ

    Τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτης η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου. Τα έργα βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2003, οπότε και θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το δεύτερο επίπεδο του βιολογικού καθαρισμού. Μέχρι στιγμής, έχουν απορροφηθεί 157 εκατ. ευρώ ενώ εκκρεμεί αίτημα των ελληνικών αρχών προς την ευρωπαϊκή κοινότητα για την αύξηση της χρηματοδότησης του έργου με τη δημιουργία μονάδας ξήρανσης των λυμάτων που αποτελεί και το τελικό στάδιο επεξεργασίας τους, με ακόμη 40 εκατ. ευρώ.

    [02] Τ. Παπαδόπουλος: Έτοιμος για συνομιλίες

    15/7/2003 10:27:00 πμ

    Σε ετοιμότητα για συνομιλίες δήλωσε ότι βρίσκεται ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, οποτεδήποτε κληθεί από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της απάντησης που θα δώσει στην επιστολή Ντενκτάς, για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την ομόφωνη εξουσιοδότηση που πήρε από το Εθνικό Συμβούλιο. Από την πλευρά του, με γραπτή δήλωσή του, ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίζεται ότι η χθεσινή επικύρωση από τη Βουλή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν δεσμεύει τους Τουρκοκύπριους και το ψευδοκράτος. Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος σχολιάζοντας την πρόταση του κατοχικού ηγέτη για άνοιγμα του αεροδρομίου Λευκωσίας, είπε ότι αυτό πρακτικά θα σημάνει την κατάργηση του εμπάργκο που επεβλήθη από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς.

    Απαραίτητη μια διζωνική ομοσπονδία

    Οι Τουρκοκύπριοι, υποστηρίζει ο ηγέτης τους, "αντί να νοιώθουν λύπη για το γεγονός, πρέπει να δείξουν στην ΕΕ ότι πρόκειται για μια παράνομη πράξη, η οποία επικυρώθηκε από την παράνομη Ελληνοκυπριακή διοίκηση". Ο Ντενκτάς προβάλλει επίσης τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι οι Ελληνοκύπριοι κατέχουν τη μισή Κύπρο με τα όπλα και την άλλη μισή θέλουν να την κατακτήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστηρίζει ότι στοχεύει να καταστήσει μειονότητα τους Τουρκοκύπριους και να άρει την ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο νησί.

    Ωστόσο, η απάντηση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη αναμένεται να κινηθεί στο πλαίσιο της δημόσιας δήλωσης του Προέδρου Παπαδοπούλου ότι τα μέτρα που εισηγείται ο Ντενκτάς είναι εκτός τόπου και χρόνου, γιατί έχουν ξεπερασθεί από τα γεγονότα. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι από τις επαφές που είχε ο ίδιος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, οι πρωτοβουλίες του Ραούφ Ντενκτάς δεν πείθουν και δεν παραπλανούν κανένα, εκτός, όπως είπε, από κάποιους στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η διασφάλιση της εθνικής και φυσικής επιβίωσης του Ελληνισμού στην Κύπρο είναι δυνατή στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μέσα από την οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια, για να νέμονται αρμονικά και με ισοτιμία, τα αγαθά της ευημερίας και της ειρήνης, σε μια επανενωμένη Κύπρο μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    [03] Συναντήσεις Σημίτη

    15/7/2003 10:27:00 πμ

    Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με τη συμμετοχή του υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο και παρουσία των υφυπουργών Κίμων Κουλούρη, Δημήτρη Γεωργακόπουλου και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στις 12 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Νίκο Γκαργκάνα, στις 13.00 με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Κωνσταντίνο Δαφέρμο και στις 14.00 με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Πάρη Κουκουλόπουλο.

    [04] Έκλεισε το γραφείο του ΕΟΤ στο Σίδνεϊ

    Πηγή: ΑΠΕ 15/7/2003 9:30:00 πμ

    Το Γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στο Σίδνεϊ, το μοναδικό που διαθέτει ο ΕΟΤ στην Αυστραλία, έκλεισε και κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει αν το κλείσιμο είναι μόνιμο ή προσωρινό! Εδώ και καιρό ο ομογενειακός τύπος της Αυστραλίας είχε επισημάνει πως το γραφείο του ΕΟΤ υπολειτουργούσε και είχε δημοσιεύσει καταγγελίες των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών γραφείων της χώρας ότι δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν αναφορικά με τις τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρει η Ελλάδα.

    ''Λουκέτο στον τουρισμό''

    Όπως είχε γράψει η εφημερίδα "Νέος Κόσμος", οι ταξιδιωτικοί πράκτορες παραπονούνταν ότι, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τον ΕΟΤ.

    Σήμερα ο "Ελληνικός Κήρυκας", η μοναδική ομογενειακή ημερήσια εφημερίδα της Αυστραλίας, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της και τίτλο "Λουκέτο στον τουρισμό μας για την Αυστραλία" και υπότιτλο "Έκλεισαν το γραφείο του ΕΟΤ και έφυγαν" δημοσιεύει πλήρες ρεπορτάζ σημειώνοντας πως "κανείς δεν ξέρει τίποτα" και ότι η υπεύθυνη και η υπάλληλος του γραφείου είναι "εξαφανισμένες".

    Έτσι, οι Αυστραλοί μάταια προσπαθούν να πάρουν πληροφορίες για τον ελληνικό τουρισμό ενώ οι πιο επίμονοι καταφεύγουν στα γραφεία της "Ολυμπιακής" στο Σίδνεϊ (η οποία έχει διακόψει τις πτήσεις της από και προς Αυστραλία, αλλά λειτουργεί ακόμα γραφεία της) όπου και, κατά το δυνατόν, εξυπηρετούνται.

    [05] Αρνηση Σάββα Ξηρού να παραστεί στη δίκη

    15/7/2003 9:51:00 πμ

    Αρνήθηκε ο Σάββας Ξηρός να παραστεί στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όταν ο πρόεδρος με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας του διαμήνυσε μέσω των σωφρονιστικών υπαλλήλων, να ανέβει από το κελί του στη δικαστική αίθουσα προκειμένου να δει τον ιερέα πατέρα του, Τριαντάφυλλο Ξηρό. Ο παπα-Τριαντάφυλλος βρίσκεται στο δικαστήριο για να καταθέσει για τους τρεις κατηγορούμενους γιούς του και η μαρτυρία του επρόκειτο να ανοίξει τη σημερινή διαδικασία. Ο πρόεδρος όμως ζήτησε να προηγηθεί η κατάθεση του βουλευτή κ. Φοίβου Ιωαννίδη, ώστε να το ξανασκεφτεί ο Σάββας και αν τελικά θελήσει να μπορέσει να παρακολουθήσει την κατάθεση του πατέρα του. Ο κ. Ιωαννίδης καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη.

    Όπως είπε ο βουλευτής, ο Σερίφης δεν μπορεί να έχει σχέση με την 17Ν, καθώς πάντοντε λειτουργούσε στον αντιεξουσιαστικό χώρο με διαφάνεια.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, οι άνθρωποι που ανέπτυξαν ενεργό δράση στα χρόνια της δικτατορίας δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τη βία όταν αποκαταστάθηκε η δημοκρατία.

    [06] Κύμα ψύχους στις Ανδεις

    15/7/2003 8:30:00 πμ

    Τουλάχιστον 60 παιδιά βρήκαν τον θάνατο λόγω του κύματος ψύχους, που πλήττει επί πολλούς μήνες την περιοχή Αλτιπλάνο στις Ανδεις, στο νοτιοανατολικό Περού και το οποίο προβλέπεται να επιδεινωθεί ιδιαίτερα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι θάνατοι σημειώθηκαν σε μία περιοχή με υψόμετρο που ξεπερνά τα 3,000μ, στα σύνορα με τη Βολιβία, στις όχθες της λίμνης Τιτικάκα και όπου η θερμοκρασία έχει κατέλθει στους -23 βαθμούς.

    Επείγουσα έκκληση στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

    Περίπου 40 από τους θανάτους, παιδιών ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, σημειώθηκαν στο Κούσκο και οι υπόλοιποι στο Πούνιο.

    Οι τοπικές αρχές απηύθυναν επείγουσα έκκληση στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας για να αποσταλούν φάρμακα και κουβέρτες, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το δριμύ ψύχος.

    Ο υπεύθυνος Υγείας της επαρχίας του Κούσκο τόνισε πως από τον Ιανουάριο περίπου 60,000 άνθρωποι νοσηλεύθηκαν για πνευμονολογικές παθήσεις, που οφείλονται στο ψύχος.

    Στην περιοχή του Πούνιο, η θερμοκρασία τις τελευταίες ημέρες έχει κατέλθει στους -23 βαθμούς Κελσίου και η πρόβλεψη είναι πως οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν.

    Το ψύχος είναι ιδιαίτερα αισθητό ακόμη και στην πρωτεύουσα Λίμα, που κείται σε ίδιο υψόμετρο με τη θάλασσα, ιδίως στις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης.

    Μία πυκνή ομίχλη, που μειώνει την ορατότητα στα 25 μ, έχει επικαθήσει στην πρωτεύουσα το τελευταίο διήμερο κι έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, ιδίως στους γηραιώτερους κατοίκους.

    [07] Αφγανιστάν: Νεκροί αστυνομικοί από επίθεση Ταλιμπάν

    15/7/2003 11:46:00 πμ

    Πέντε Αφγανοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων ανταρτών Ταλιμπάν σε αστυνομικό τμήμα κοντά στην πόλη Κανταχάρ, ανακοίνωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας στην Καμπούλ. Οι αντάρτες Ταλιμπάν κατέφτασαν στη διάρκεια της νύχτας με τέσσερα φορτηγά στην πόλη Γκοράκ και εξαπέλυσαν επίθεση στο τοπικό αστυνομικό τμήμα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε αστυνομικοί και δύο να τραυματιστούν. "Οι συγκρούσεις κράτησαν πάνω από μισή ώρα. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Γκοράκ, Σαχάκ Μάμα, δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών. Οι αντάρτες Ταλιμπάν διέφυγαν στα κρησφύγετά τους και οι αρχές δεν γνωρίζουν αν υπάρχουν απώλειες στις γραμμές τους.

    [08] ΗΠΑ: Δεν θα εξετασθεί μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση Μουσάουι

    15/7/2003 11:29:00 πμ

    Ζακάριας Μουσάουι

    Η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε επισήμως τη Δευτέρα να επιτρέψει να εξετασθεί ένας σημαντικός μάρτυρας, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, όπως ζητούσε με αίτημά του ο κατηγορούμενος Ζακάριας Μουσάουι προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του, μία απόφαση που κινδυνεύει να ωθήσει σε αδιέξοδο τη δίκη κατά του μοναδικού κατηγορούμενου για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. ''Μία κατάθεση που θα επέτρεπε σε έναν κατ΄ομολογίαν τρομοκράτη κι ο οποίος δεν διστάζει να εξετάσει έναν συνένοχό του της Αλ Κάιντα, θα οδηγούσε κατ΄ανάγκην στην αποκάλυψη πληροφοριών, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί άκρως εμπιστευτικές'', ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, δικαιολογώντας την άρνηση της κυβέρνησης.

    ''Ένα τέτοιο σενάριο είναι ανεπίτρεπτο από την κυβέρνηση, που όχι μόνον έχει την ευθύνη να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τον κατηγορούμενο, αλλά επίσης να προστατεύσει και την ασφάλεια του έθνους, το οποίο έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο με το εχθρό, που ήδη έχει σκοτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας'', τονίζει ο ίδιος στην επιστολή προς την αρμόδια δικαστή Λιόνι Μπρίνκεμα, της έδρας της Αλεξάντρια στην Ανατολική Βιρτζίνια, στα περίχωρα της Ουάσιγκτον.

    Η ίδια την περασμένη εβδομάδα είχε δώσει διορία στην κυβέρνηση έως τις 14 Ιουλίου για να απαντήσει εάν δέχεται, ή όχι, την εξέταση του σημαντικού αυτού μάρτυρα.

    [09] Συνομιλίες Κίνας-Β.Κορέας για πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ

    15/7/2003 10:36:00 πμ

    Κίνα και Βόρεια Κορέα είχαν συνομιλίες "σε βάθος" για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, στη διάρκεια επίσκεψης απεσταλμένου του Πεκίνου στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA). Ο Kινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ντάι Μπίνγκουο συναντήθηκε στην Πιονγιάνγκ με τον Bορειοκορεάτη πρόεδρο Κιμ Τζονγκ ιλ και του επέδωσε επιστολή του Kινέζου προέδρου Χου Τζιντάο. "Και οι δύο πλευρές είχαν σε βάθος ανταλλαγή απόψεων στο θέμα των διαφορών για το πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στη Β. Κορέα και τις ΗΠΑ", μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων. Στο μεταξύ, συμβιβαστικό σχέδιο για την διοργάνωση συνομιλιών προωθεί η Κίνα, με την ελπίδα ότι θα ικανοποιεί την Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ και θα φέρει τις δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Πεκίνο.

    Διεθνές πλαίσιο συνομιλιών

    Η Ουάσινγκτον αξιώνει πολυμερείς διαπραγματεύσεις και η Πιονγιάνγκ επιμένει για διαβουλεύσεις σε διμερή βάση με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν τη διοργάνωση μιας διεθνούς συνάντησης.

    Για την άρση του αδιεξόδου, το Πεκίνο προτείνει ένα διεθνές πλαίσιο συνομιλιών που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση διμερών συναντήσεων, δήλωσε Κινέζος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ενημερώνοντας δυτικούς δημοσιογράφους στην κινεζική πρωτεύουσα. ''Πολυμερείς επαφές πρώτα, διμερείς συναντήσεις στη συνέχεια, ακόμη και σε χωριστά δωμάτια'' τόνισε χαρακτηριστικά Κινέζος διπλωμάτης.

    Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Ρο Μου Χιουν συμφώνησαν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο στη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε ο ίδιος.

    [10] Συνάντηση Μπους - Αναν

    15/7/2003 10:03:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μικρή στρατιωτική δύναμη στη Λιβερία, για την αποκατάσταση της ειρήνης. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από συνομιλίες με τον γγ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο κ. Μπους είπε ότι σε γενικές γραμμές συμφώνησαν με τον κ. Ανάν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Λιβερίας και ότι εξετάζει την περίπτωση να σταλεί αμερικανική δύναμη για στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες μιας πολύ μεγαλύτερης δύναμης που θα αποτελείται από ειρηνευτές χωρών της Δυτικής Αφρικής. Ο κ. Μπους επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Τσάρλς Τέϊλορ θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα πριν την άφιξη των Αμερικανών.

    O πρόεδρος Τσάρλς Τέϊλορ θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα

    Ήταν η πρώτη συνάντηση του προέδρου Μπους με τον γγ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μετά την αποτυχία των ΗΠΑ, να πείσουν τα Ηνωμένα Έθνη να υποστηρίξουν τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

    Επίσης, ο κ. Ανάν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για την ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας στο πρόβλημα της Λιβερίας.

    Ο γγ. του ΟΗΕ τόνισε ότι ίσως θα μπορούσε να αποσταλεί τη χώρα αυτή ειρηνευτική δύναμη 2.000 ανδρών πού θα συγκροτήσουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής.

    "Μετά την αποστολή της δύναμης αυτής πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τέϊλορ θα αναχωρήσει από τη χώρα και τότε η δύναμη αυτή ελπίζω να ενισχυθεί με τη συμμετοχή των Αμερικανών και με επιπλέον στρατιώτες από τη Δυτική Αφρική", είπε ο κ. Ανάν.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από τότε που άρχισαν οι συγκρούσεις υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για το ενδεχόμενο μίας νέας ανθρωπιστικής τραγωδίας στην Αφρική.

    Πηγή: BBC Greek

    [11] Ο Μπους υπερασπίζεται την ποιότητα της CIA

    15/7/2003 9:08:00 πμ

    Ο Aμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους υπερασπίσθηκε την ποιότητα των υπηρεσιών της CIA, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εκτόνωση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία για την προσπάθεια του Ιράκ να αγοράσει ουράνιο από την Αφρική, όταν προετοίμαζε την κοινή γνώμη για την εισβολή στο Ιράκ. Επιστρέφοντας από την περιοδεία του στην Αφρική, ο Τζορτζ Μπους και οι επιτελείς του βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκληρές ερωτήσεις για το κατά πόσο παραπλάνησε τη χώρα, για να αιτιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Ερωτηματικά που διατυπώνονται την ώρα που σε καθημερινή βάση οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δέχονται επιθέσεις ενόπλων.

    Οι Δημοκρατικοί, αλλά και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ, ζητούν από τον πρόεδρο Μπους να απαντήσει στα ερωτήματα γιατί χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία, όταν ισχυρίσθηκε, στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, ότι το Ιράκ επιδίωξε να αγοράσει ουράνιο από την Αφρική για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    ''Νομίζω ότι οι πληροφορίες που παίρνω από την αντικατασκοπία είναι πολύ καλές. Και οι ομιλίες μου είχαν τη στήριξη καλών πληροφοριών'', δήλωσε ο Τζορτζ Μπους.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του πίστευε ότι ο ισχυρισμός για την προσπάθεια του Ιράκ, να αγοράσει ουράνιο ήταν βάσιμος την εποχή που διατυπώθηκε και μόνον εκ των υστέρων διαπίστωσε ότι υπήρχαν αμφιβολίες.

    ''Όταν εκφώνησα την ομιλία, η γραμμή (για το αφρικανικό ουράνιο) ήταν αυτή, αλλά μετά την ομιλία, η CIA εξέφρασε ορισμένες αμφιβολίες'', είπε ο Τζορτζ Μπους.

    ''Όπως είχε πει ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, η ευθύνη σταματά στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Είναι απλά θέμα να διαπιστωθεί τι πήγε στραβά και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί'', υπενθύμισε στον πρόεδρο Μπους ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Αρλεν Σπέκτερ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, στην τελευταία ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, πριν εγκαταλείψει την κυβέρνηση για να εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το θέμα αυτό.

    Ο Φλέισερ απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι ο πρόεδρος Μπους χρησιμοποίησε τις αμφιλεγόμενες πληροφορίες της αντικατασκοπίας για να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ και υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να συνεχισθεί η συζήτηση για το θέμα.

    Ωστόσο ο δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Ομπεϊ, επισήμανε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η αξιοπιστία των ΗΠΑ.

    [12] Ινδία: Μαοϊκοί αντάρτες ανατίναξαν σιδηροδρομικές γραμμές

    15/7/2003 8:48:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μαοϊκοί αντάρτες ανατίναξαν σιδηροδρομικές γραμμές στο κρατίδιο Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν τουλάχιστον δύο τραίνα, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης στο Νέο Δελχί. Το τηλεοπτικό δίκτυο "Aaj Tak" μετέδωσε ότι εκτροχιάστηκαν τρία βαγόνια αμαξοστοιχίας, που εκτελούσε τη διαδρομή Μουζαφαρναγκάρ-Γκορακπούρ, δίχως ευτυχώς να υπάρξουν θύματα Σύμφωνα με το ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο οι αντάρτες του Μαοϊκού Κομμουνιστικού Κέντρου (MCC) ανατίναξαν τις γραμμές σε δύο σημεία και θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 ώρες για να επισκευαστούν.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV μετέδωσε ότι η υπερταχεία αμαξοστοιχία Κούρλα Νταρμπχάνγκα εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Σαμαστιπούρ.

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε ακόμη τις σιδηροδρομικές γραμμές στην πόλη Μπαϊργκανίγια με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι ράγες σε μήκος 70 μέτρων.

    Το MCC είχε απευθύνει πρόσφατα έκκληση για γενική απεργία στο κρατίδιο Μπιχάρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για " την καταπίεση της αστυνομίας".

    [13] Συμφωνία Ιράν για διάλογο με την ΙΑΕΑ

    15/7/2003 10:00:00 πμ

    Το Ιράν συμφώνησε να ξεκινήσει διάλογο με τη διεθνή υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δήλωσε τη Δευτέρα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. Ο κ. Φρατίνι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Καμάλ Χαραζί, και τόνισε ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η χώρα του συμφώνησε επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας καθώς και θέματα που σχετίζονται με την εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών. Ο κ. Φρατίνι προέτρεψε το Ιράν εκ μέρους της ΕΕ, να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία του με την ΙΑΕΑ και να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών.

    [14] Μυστηριώδεις αυτοκτονίες στην Τσεχία

    15/7/2003 9:44:00 πμ

    Βάτσλαβ Κλάους

    Μια σειρά από μυστηριώδεις αυτοκτονίες συγκλονίζει εδώ και τέσσερις μήνες την Τσεχία, συνολικά 17 άνθρωποι φέρονται να προσπάθησαν μέσα σε αυτό το διάστημα να θέσουν τέρμα στη ζωή τους αυτοπυρπολούμενοι - η τελευταία απόπειρα έγινε το Σάββατο - έξι αυτόχειρες βρήκαν το θάνατο, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους δίνουν μάχη για τη ζωή σε κάποιο νοσοκομείο. Οι αρχές της χώρας βρίσκονται μπροστά σε ένα αίνιγμα, μια και τα κίνητρα που καταγράφουν για τον πρωτοφανή αυτό αριθμό απόπειρας αυτοκτονίας με αυτοπυρπόληση, παρουσιάζονται διαφορετικά μεταξύ τους ή παραμένουν τελείως άγνωστα. Ενόψει των ανησυχητικών διαστάσεων της υπόθεσης, ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους απηύθυνε υπόμνηση και έκκληση για επικράτηση της λογικής.

    Επικίνδυνη η ευρεία δημοσιότητα από τα ΜΜΕ

    Ανάμεσα στα κίνητρα συγκαταλέγονται η απογοήτευση για την κατάσταση στον κόσμο μέχρι προσωπικά υπαρξιακά προβλήματα και απόγνωση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι αυτόχειρες επικαλούνται ως πρότυπο της πράξης τους την θυσία του φοιτητή Γιαν Πάλαχ που είχε αυτοπυρποληθεί στην κεντρική πλατεία της Πράγας τον Ιανουάριο του 1969 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση των σοβιετικών στρατευμάτων στην Τσεχοσλοβακία τον Αύγουστο του 1968 και την καταστολή της "Ανοιξης της Πράγας".

    Το τσέχικο πρακτορείο ειδήσεων "Τσε Τε Κα" έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 17 αυτοπυρπολήσεις, στα επίσημα στοιχεία των αρχών γίνεται λόγος για "μόνον" δέκα περιπτώσεις. Το θύμα με τη μικρότερη ηλικία ήταν 19 χρόνων, εκείνο με τη μεγαλύτερη ηλικία 73 χρόνων, ενώ τα θύματα δεν ανήκαν σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική ή κοινωνική ομάδα.

    Η σειρά των αυτοπυρπολήσεων είχε αρχίσει τον περασμένο Μάρτιο όταν 19χρονος μαθητής επαγγελματικής σχολής περιλούσθηκε με βενζίνη μπροστά στο Εθνικό Μουσείο της τσέχικης πρωτεύουσας και στη συνέχεια αυτοπυρπολήθηκε στην Πλατεία Βέντσελς, λίγα μέτρα από το σημείο που ο Πάλαχ είχε βρει τραγικό θάνατο πριν 35 χρόνια.

    Σε αποχαιρετιστήριο κείμενό του στο Διαδίκτυο ο μαθητής σημείωνε πως ο ίδιος "είναι ένα ακόμη θύμα του λεγόμενου δημοκρατικού συστήματος, στο οποίο δεν αποφασίζουν οι άνθρωποι, αλλά το χρήμα και η ισχύς".

    Τις τελευταίες εβδομάδες οι περιπτώσεις απόπειρας με αυτοπυρπόληση φαίνεται να μοιάζουν μεταξύ τους, οι αρχές κάνουν λόγο για μιμητισμό και γνωστοί Τσέχοι ψυχολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο από την ευρεία δημοσιότητα στα ΜΜΕ, ενώ ο αρχηγός της Τσέχικης Αστυνομίας Γίζι Κόλαρ θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος επικοινωνιακής μεταδοτικότητας του φαινομένου, κάτι που εξηγεί και το γεγονός πως οι περιπτώσεις αυτών των αυτοκτονιών συμβαίνουν ουσιαστικά σε όλες τις περιοχές της χώρας και όχι μόνον στην πρωτεύουσα.

    [15] Τρίτη τρομοκρατική ενέργεια στην Κορσική

    15/7/2003 9:23:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μία τρομοκρατική ενέργεια, η τρίτη μέσα σε ένα 24ωρο, προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε μία αποθήκη ποτών στο Μπονιφάτσιο, στη νότια Κορσική, όπως ανακοινώθηκε χθες βράδυ από την χωροφυλακή. Η έκρηξη, της οποίας το μέγεθος δεν αποκαλύφθηκε, επληξε περί τις 22.30, χθες βράδυ, μία αποθήκη της εταιρείας Λαντιέρι, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Καμμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια. Η έκρηξη αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά που σημειώθηκε στη γαλλική αυτή νήσο. Επλήγησαν επίσης ένα ταχυδρομικό γραφείο στη Μπαστιά και το απόγευμα η βίλα του πρώην βιομήχανου, 'βασιληά των κοτόπουλων' Ζεράρ Μπουργκουάν, στη Γκαλεριά. Η δε ευθύνη για ένα πλήγμα κατά της χωροφυλακής στο Βίκο αναλήφθηκε με ανώνυμο τηλεφώνημα για λογαριασμό του παράνομου κοσρικανού αυτονομικστικού κινήματος FLN.

    [16] Συνελήφθησαν έξι Παλαιστίνιοι στελέχη οργανώσεων

    15/7/2003 8:32:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τρία στελέχη του κινήματος Φατάχ, του παλαιστινίου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, συνελήφθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Νάμπλους, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, έχοντας στην κατοχή τους δύο πιστόλια κι ένα πολυβόλο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Αλλοι τρείς Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι δύο ήσαν μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Φατάχ, συνελήφθησαν στη Χεβρώνα, στα νότια της ίδιας περιοχής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ισραηλινοί στρατιώτες που βρίσκονται ανεπτυγμένοι σε θέσεις κοντά στον οικισμό του Γκαντίντ, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, δέχθηκαν πυρά, από τα οποία δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός και στα οποία απάντησαν με τη σειρά τους. Στο μεταξύ, υπέκυψε στα τραύματά του ένας από τους τρείς Ισραηλινούς που τραυματίσθηκαν την Δευτέρα το βράδυ με μαχαίρι από Παλαιστίνιο.

    Υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα από τα τρία άτομα που τραυματίσθηκαν, το ένα σοβαρά, από επίθεση με μαχαίρι, που δέχθηκαν κατά τη χθεσινή νύχτα από έναν Παλαιστίνιο, κοντά σε ένα μπαρ στο Τελ Αβίβ, ανακοινώθηκε από την ισραηλινή αστυνομία.

    Αλλα δύο άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται, όπως και ο δράστης, ο οποίος τραυματίσθηκε κατά την καταδίωξη και σύλληψή του.

    Ο δράστης προσπάθησε να διεισδύσει στο Κλαμπ Ταραμπίν.

    Τραυμάτισε έναν από τους φύλακες στον λαιμό, προτού προσπαθήσει να διαφύγει από την παραλιακή οδό.

    Εν συνεχεία επιτέθηκε σε μία γυναίκα, της οποίας η κατάσταση χαρακτηρίζεται "κρίσιμη", όπως επίσης και σε έναν άλλο φύλακα ενός παρακείμενου εστιατορίου, τον οποίο τραυμάτισε ελαφρά.

    Ένας άλλος φύλακας του Ταραμπίν, που τον κυνήγησε, πυροβόλησε εναντίον του δράστη και τον τραυμάτισε στην κνήμη.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο Παλαιστίνιος ομολόγησε πως ανήκει στις Ταξιαρχίες των μαρτύρων του Αλ Ακσα, ένοπλου κλάδου του κινήματος Φατάχ, στο οποίο ανήκουν και ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο ίδιος ομολόγησε πως έφθασε στο Τελ Αβίβ με ένα αυτοκίνητο, το οποίο η ισραηλινή αστυνομία αναζητεί σε όλην την περιφέρεια της πόλης.

    [17] Κατολισθήσεις στην Κίνα - 51 νεκροί

    15/7/2003 8:08:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Πενήντα ένας άνθρωποι εκφράζονται φόβοι πως έχουν χάσει τη ζωή τους, θαμμένοι κάτω από μία τεράστια κατολίσθηση λασπώδους εδάφους, που κάλυψε τα πάντα στο διάβα της το περασμένο Σαββατοκύριακο στην νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, αναφέρουν την Τρίτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι ομάδες διάσωσης έως την Τρίτη κατόρθωσαν να εντοπίσουν μόνο μία σορό αυτήν μίας παραθερίστριας από τη Σανγκάη, μετά τις αναπάντεχες πλημμύρες σε μία παραποτάμια κοιλάδα, οι οποίες προκάλεσαν την αποκόλληση μίας μεγάλης εδαφικής έκτασης από λάσπη και βράχους, η οποία κάλυψε όλες τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο σημείο της τραγωδίας, γράφει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Κινεζική Ημερησία.

    Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται πως οι διασώστες κατόρθωσαν να διασώσουν άλλους 71 ανθρώπους, που είχαν καθηλωθεί σε ένα ορεινό χωριό, καθώς από την κατολίσθηση έφραξε ο ρούς ενός ποταμού και δημιουργήθηκε ένας τεράστιος ταμιευτήρας.

    Οι εποχιακές πλημμύρες σε όλην την έκταση της Κίνας έχουν κοστίσει τις ζωές 570 ανθρώπων μέχρι στιγμής φέτος κι εξανάγκασαν 2.3 εκατ. κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων.

    [18] Προειδοποίηση προς τρίτες χώρες από άγνωστες ιρακινές οργανώσεις

    15/7/2003 11:38:00 πμ

    Προειδοποίηση προς τρίτες χώρες να μην στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ προς ενίσχυση των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων απηύθυναν δύο άγνωστες μέχρι σήμερα ιρακινές οργανώσεις, μετέδωσαν αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα. ''Απορρίπτουμε με σφοδρότητα και προειδοποιούμε ότι θα αντισταθούμε σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ, Ισλαμικών ή Αραβικών χωρών'' αναφέρει σε ανακοίνωσή της στον σταθμό αλ Αραμπίγια η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση ''Ιρακινός Απελευθερωτικός Στρατός''. Ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στο Ιράκ τάχτηκε με ανακοίνωσή της που έστειλε στο αλ Τζαζίρα η επίσης πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση ''Εθνική Ιρακινή Ισλαμική Αντίστασης: Επαναστατικές Ταξιαρχίες του 1920''. Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση ''εκλιπαρεί τις αραβικές και ισλαμικές χώρες να μην στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ''. Στο Ιράκ αναμένεται να στείλουν στρατεύματα η Ισπανία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, οι χώρες της Βαλτικής ,οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, η Μογγολία και τα νησιά Φίτζι.

    [19] Καλύτερος συντονισμός ΗΠΑ - Τουρκίας

    15/7/2003 10:46:00 πμ

    Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία θα επιδιώξουν να συντονίσουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους στο βόρειο Ιράκ για να αποτρέψουν κάθε επανάληψη περιστατικών, όπως η σύλληψη των 11 Τούρκων στρατιωτών από τις αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με κοινή στρατιωτική ανακοίνωση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα στην Αγκυρα. Οι δύο πλευρές εκφράζουν τη λύπη τους για την κρίση που προκλήθηκε λόγω της σύλληψης των Τούρκων στρατιωτών, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    ''Οι δύο πλευρές εκφράζουν τη λύπη τους για τη μεταχείριση που είχαν οι Τούρκοι στρατιώτες κατά την κράτησή τους'', τονίζεται στο ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο μετά από επαφές με Αμερικανούς στρατιωτικούς.

    ''Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να λάβουν όλα τα συμπληρωματικά μέτρα για να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων τους στο βόρειο Ιράκ'', αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

    Αυτή την εβδομάδα αναμένεται στην Αγκυρα ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ, που διαδέχθηκε τον στρατηγό Τομι Φρανκς στην ηγσία της αμερικανικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης (Centcom).

    [20] Ιράκ: Ματαιώνεται η επιστροφή επίλεκτης αμερικανικής μονάδας

    Πηγή: ΑΠΕ 15/7/2003 8:56:00 πμ

    Έχοντας να αντιμετωπίσει πλήθος προβλήματα με την ασφάλεια στο Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Δευτέρα πως χιλιάδες οπλίτες μίας επίλεκτης μεραρχίας του στρατού, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη βάση τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως αρχικά αναμενόταν, αλλά θα παραμείνουν επ' αόριστον στο Ιράκ. Η τρίτη μηχανοκίνητη μεραρχία Ιππικού ήταν η πρώτη αμερικανική μονάδα που εισήλθε στη Βαγδάτη, και οι άνδρες της σηκώνουν το βαρύ φορτίο της προσπάθειας να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή

    Την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της στρατηγός Μπιούφορντ Μπλάουντ είχε ανακοινώσει πως η μεραρχία θα αποχωρούσε σταδιακά μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως χθες ο στρατός ανακάλεσε την απόφασή του, ανακοινώνοντας πως η επιστροφή 9,000 οπλιτών της μονάδας θα ματαιωθεί.

    Το Πεντάγωνο είχε αναπτύξει 16,500 οπλίτες της 3ης Μεραρχίας Ιππικού κατά τη διάρκεια του πολέμου και 15,000 εξ αυτών παραμένουν σήμερα σταθμευμένοι στο Κουβέιτ και στο Ιράκ.

    Τριάντα επτά οπλίτες έχουν βρεί τον θάνατο στον πόλεμο και στη μεταπολεμική αναρχία στο Ιράκ.

    Εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε πως ορισμένα στοιχεία της μονάδας θα επιστρέψουν, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, μεταξύ αυτών και η 3η ταξιαρχία, ενώ ήδη την περασμένη εβδομάδα επέστρεψαν 1000 στρατιώτες κι άλλοι περιμένουν τη σειρά τους.

    Η ίδια πηγή τόνισε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή τους.

    [21] Αστέρες των γηπέδων σε βίλες του Κόλπου

    15/7/2003 10:09:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ο παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Μάικλ Οουεν είναι δύο από τους 11 βρετανούς αστέρες του ποδοσφαίρου, που αγόρασαν παραθεριστικές κατοικίες σε ένα τεχνητό νησί σε σχήμα φοινικόδενδρου που ακόμα κατασκευάζεται ανοικτά των ακτών του Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Μπέκαμ, αλλά και οι πρώην συμπαίκτες του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτετ Γκάρι Νέβιλ, Πολ Σκολς, Ουες Μπράουν, Νίκι Μπατ, Ουέιν Μπριτζ, Ασλι Κόουλ, Τζο Κόουλ, Κίερον Ντάιερ και Ντέιβιντ Τζεημς θα είναι γείτονες σε ένα παραθεριστικό θέρετρο δισεκατομμυρίων δολαρίων οι εργασίες κατασκευής του οποίου θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Η αγορά των κατοικιών ανακοινώθηκε την Κυριακή και επιβεβαιώθηκε την Δευτέρα από τον κατασκευαστή του ''νησιού''.

    Ο Σουλτάν Αχμεντ μπιν Σουλαϊέμ, πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρίας του νησιού-θέρετρου ''Φοίνικας'' δήλωσε ότι οι διάσημοι ποδοσφαιριστές έχουν αγοράσει το ένα απο τα ''δίδυμα'' νησιά που κατασκευάζονται στην ακτή Τζουμεϊρα του Ντουμπάι.

    '' Αν το δεις μια φορά δεν μπορείς να το ξεχάσεις. Αυτό συνέβη και με τους διάσημους ποδοσφαιριστές, καθώς και με δύο μέλη της διοίκησης της Μάντσεστερ που επισκέφθηκαν τα γραφεία της εταιρίας μας και υπέγραψαν τα σχετικά συμβόλαια πριν από ένα χρόνο'', δήλωσε ο μπιν Σουλαϊέμ.

    Η κάθε βίλα, που αποτελείται από πέντε υπνοδωμάτια, βοηθητικούς χώρους, πισίνα και έχει έξοδο σε ιδιωτική παραλία μήκους 50 μέτρων κοστίζει 1,6 εκατομμύρια δολάρια.

    Οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν την παραθεριστική τους κατοικία μεταξύ 28 διαφορετικών αρχιτεκτονικών ρυθμών.

    [22] Η τέφρα του Μαρκούζε στο Βερολίνο

    15/7/2003 9:29:00 πμ

    Εικοσι-τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, ο Αμερικανός γερμανικής καταγωγής φιλόσοφος Χέρμπερτ Μαρκούζε, θα αναπαυθεί στο νεκροταφείο του Βερολίνου, της πόλης που γεννήθηκε, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης. Ο Μαρκούζε, που αν ζούσε στις 19 Ιουλίου θα έκλεινε τα 105 του χρόνια, πέθανε το 1979 κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη δυτική Γερμανία. Η χήρα του Ρίκι προτίμησε να αποτεφρωθεί η σορός του στην Αυστρία και να μεταφερθεί η τεφροδόχος στις ΗΠΑ, "γιατί θεωρούσε πως πολλοί Εβραίοι είχαν αποτεφρωθεί στη Γερμανία", διευκρίνισε ο εγγονός του Μαρκούζε Χάρολντ σε ιστοσελίδα στο Internet. Η τεφροδόχος έφτασε την Δευτέρα στο Βερολίνο.

    Η τεφροδόχος έμεινε για χρόνια σε νεκροταφείο του Νιου Χέιβεν στο Κονέκτικατ, όταν την ανακάλυψαν οι απόγονοί του το 2001 και αποφάσισαν να τη μεταφέρουν στο νεκροταφείο του Βερολίνου και να τη θάψουν κοντά στον τάφο του φιλοσόφου Βίλχεμ Φρίντριχ Χέγκελ, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Μαρκούζε.

    Στο ίδιο κοιμητήριο βρίσκεται και ο τάφος του στενού φίλου του, του Μπέρτολντ Μπρεχτ.

    Την Πέμπτη έχει οργανωθεί συζήτηση για τον Μαρκούζε στο Ελέυθερο Πανεπιστήμιο της γερμανικής πρωτεύουσας και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η τελετή ταφής, στην οποία θα παραβρεθεί και η αμερικανίδα φεμινίστρια Αντζελα Ντέιβις.

    [23] ''Eξολοθρευτής'' κουνουπιών... κινητό τηλέφωνο

    15/7/2003 11:44:00 πμ

    Το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας "SK Telecom Company" στη Νότιο Κορέα, προσφέρει τους συνδρομητές μια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία, που θα τους απαλλάξει σημαντικά από τους ενοχλητικούς καλοκαιρινούς επισκέπτες. Έναντι μικρής αμοιβής οι συνδρομητές της "SK Telecom Company", θα μπορούν να "φορτώσουν" στο κινητό τους έναν ήχο που γίνεται αντιληπτός όχι από τους ανθρώπους, αλλά από τα κουνούπια, και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός. Τα κουνούπια δεν μπορούν να τον αντέξουν ούτε σε ακτίνα ενός μέτρου. Το μηναίο κόστος της υπηρεσίας ανέρχεται στα 2,5 δολάρια.

    Πως ενεργοποιείται

    Σύμφωνα με στελέχη του δικτύου η εντομοαπωθητική υπηρεσία ενεργοποιείται με το πάτημα μερικών πλήκτρων στη συσκευή του κινητού.

    Το κινητό τηλέφωνο που θα έχει ενσωματώσει την πρωτότυπη, αλλά και χρηστική υπηρεσία θα εκπέμπει έναν ήχο παρόμοιο με το ζουζούνισμα ενός αρσενικού κουνουπιού, με το οποίον δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα τα θηλυκά κουνούπια.

    Η νέα υπηρεσία θα γίνει σύντομα δημοφιλής στη Νότιο Κορέα, που βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες και υγρό κλίμα.

    Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας "SK Telecom Company" είναι το μεγαλύτερο στη Νότιο Κορέα.

    Συνολικά διαθέτει 17 εκατομμύρια συνδρομητές και ελέγχει περίπου το 50% της εγχώριας αγοράς.

    Πηγή: http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/3063401.stm

    [24] Πεθερά... ''βιαστής''!

    15/7/2003 9:38:00 πμ

    Ένας 25χρονος από τη νότια Κίνα κατέθεσε μήνυση κατά της πεθεράς του την οποία κατηγορεί ότι ''πρώτα τον νάρκωσε και στη συνέχεια τον βίασε''. Σύμφωνα με την εφημερίδα Morning Post της Νότιας Κίνας, ο νεαρός από το Γιουνάν, ισχυρίζεται ότι η 45χρονη πεθερά του τον νάρκωσε και τον βίασε, ενώ τον παρενοχλούσε σεξουαλικά επί μήνες πίσω από την πλάτη της συζύγου του και κόρης της. Το αποτέλεσμα που θα έχει η μήνυση δεν είναι σαφές καθώς, όπως δήλωσαν ειδικοί επί των νομικών θεμάτων, ο ''βιασμός ενός άνδρα'' δεν θεωρείται έγκλημα στην Κίνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 July 2003 - 9:21:52 UTC