Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαράζ πυρκαγιών-Υποψίες για εμπρησμούς
  • [02] Πρόσκληση για διαφάνεια από τον Πρωθυπουργό
  • [03] Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ο εκλογικός νόμος
  • [04] Κρήτη: Πνίγηκαν τρεις τουρίστες σε θαλασσοταραχή
  • [05] Καταγραφή ζημιών από το μπουρίνι στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Μέτρα για τη μείωση ατυχημάτων με τα δίκυκλα
  • [07] Αυστηρότεροι έλεγχοι στις λεωφορειολωρίδες
  • [08] Ομολόγησε τη δολοφονία της μητέρας του
  • [09] Νεκρό ανδρόγυνο σε τροχαίο στην Καβάλα
  • [10] Μέτρα κατά της υπερφόρτωσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας κατά την
  • [11] Ανησυχία στην Ε.Ε. γεννούν τα πυρηνικά του Ιράν
  • [12] Αυλαία των καταθέσεων των μαρτύρων υπεράσπισης
  • [13] Λιβερία: Επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ
  • [14] Συνάντηση Αμπάς - Μουμπάρακ στο Κάιρο
  • [15] Ταϊπέι: Σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό - 6 νεκροί
  • [16] Σε κώμα ο Αμίν Νταντά
  • [17] Γερμανία: Δικαστική απόφαση για έκδοση υπόπτων στις ΗΠΑ
  • [18] Σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία στη Σ. Αραβία
  • [19] Αναβολή της πρώτης δίκης για τις επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα
  • [20] Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στην Πορτογαλία
  • [21] Σαλόμ: Τα πυρηνικά του Ιράν απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα
  • [22] Γούλφοβιτς: ''Μακριά από το Ιράκ οι ξένοι''
  • [23] Ιρακινοί αντάρτες: ''Οι επιθέσεις είναι έργο Ισλαμιστών''
  • [24] Δυο νεκροί από επίθεση στην Βαγδάτη
  • [25] Σύσκεψη για την ακρίβεια
  • [26] Ενισχύονται οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
  • [27] Αυξήθηκε το ΑΕΠ με ρυθμό 4,4%
  • [28] Επιδότηση αγροτικών επενδυτικών προγραμμάτων
  • [29] Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων
  • [30] Υδατοσφαίριση: Νίκη επί της Βραζιλίας της Εθνικής Γυναικών
  • [31] Μικρός ο κίνδυνος των μεταλλαγμένων, λένε Βρετανοί επιστήμονες
  • [32] Επίσκεψη Κ. Στεφανή σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
  • [33] Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πίτσας
  • [34] Νέος γενικός διευθυντής της Π.Ο.Υ ο Γιόνγκ Γουκ Λι
  • [35] Αγρότης έφαγε 3 τόνους χαλίκια...

    [01] Μπαράζ πυρκαγιών-Υποψίες για εμπρησμούς

    21/7/2003 7:11:00 μμ

    Μπαράζ πυρκαγιών λόγω των ισχυρών ανέμων είχαμε σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στις Κεχριές Κορινθίας, σε μία περιοχή δύσβατη έχει πλέον σβήσει. Νωρίτερα όμως κινδύνευσαν μία ξενοδοχειακή μονάδα και πολλά σπίτια που βρίσκονται κοντά στο σημείο. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες έθεσαν άμεσα υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Αλλες τρεις φωτιές που σημειώθηκαν νωρίτερα (στην Αγία Μαρίνα στο Κορωπί, στην Ανάβυσσο και στο Κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι) κατασβέστηκαν πριν πάρουν έκταση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 17.30 μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στο Λάνθι Ηλείας.

    Ερευνες για τα αίτια

    Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Π.Υ. ερευνούν την εκδοχή να είναι έργο εμπρηστών λόγω του ότι εκδηλώθηκαν πολλές ταυτόχρονα, οι περισσότερες σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη, με ελάχιστη χρονική διαφορά και μια μέρα που φυσάει δυνατός άνεμος πράγμα το οποίο συντελεί στην γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς.

    Μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11.20 το πρωί στο άλσος Συγγρού και τέθηκε έγκαιρα υπό έλεγχο, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις σοβαρές πυρκαγιές και άλλες μικρότερες μετά το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή του Κορωπίου και της Αναβύσσου.

    Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου, η οποία πέρασε μέσα από τις αυλές σπιτιών και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική προξένησε ζημιές σε κάποια από αυτά. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 15.45 κοντά σε κατοικημένη περιοχή σε ξερά χόρτα αλλά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω του δυνατού αέρα. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο τρεις ώρες αργότερα.

    Ενώ όμως ήταν σε εξέλιξη μια ακόμη πυρκαγιά εκδηλώθηκε επίσης κοντά σε κατοικημένη περιοχή στο Πάτημα Καλυβίων. Η πυρκαγιά αυτή τέθηκε έγκαιρα υπό έλεγχο λόγω του ότι βρίσκονταν ήδη στην περιοχή ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

    Νωρίτερα στις 13.45 είχε εκδηλωθεί και άλλη πυρκαγιά στις Αλυκές Αναβύσσου που και αυτή απείλησε τα σπίτια της περιοχής. Χάρη στη μεγάλη κινητοποίηση όμως της περιοχής ο κίνδυνος για τα σπίτια αποσοβήθηκε και η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

    Μια ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 14.30 στις Κεχριές Κορινθίας σε μικρή απόσταση από ξενοδοχειακές μονάδες και εξοχικά σπίτια. Κάποια από τα ξενοδοχεία της περιοχής εκκενώθηκαν προληπτικά αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά πριν φτάσει στην κατοικημένη περιοχή.

    Για τα αίτια του μπαράζ πυρκαγιών διενεργεί έρευνες η διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι ζημιές δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί.

    [02] Πρόσκληση για διαφάνεια από τον Πρωθυπουργό

    21/7/2003 5:21:00 μμ

    Αύριο θα κληθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν τα στοιχεία για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές που έκαναν την πενταετία 1997 -2002 σύμφωνα με επιστολή που θα απευθύνει ο πρωθυπουργός σε όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ . Η σχετική επιστολή του πρωθυπουργού θα συνοδεύεται και από μια ειδική φόρμουλα στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία που ζητείται να παρουσιαστούν. Στην επιστολή του, ο κ. Σημίτης αναμένεται να επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι ο πολιτικός κόσμος δέχεται συνεχείς επιθέσεις με στόχο την απαξίωση της πολιτικής.

    Απάντηση σε όσους αμφισβητούν την εντιμότητα

    O Πρωθυπουργός, στην επιστολή του, αναμένεται να καλέσει όλους του βουλευτές να δεχθούν αυτοβούλως την άρση του απορρήτου των συναλλαγών και την υποβολή για επαλήθευση, δήλωσης στην αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο Κώστας Σημίτης αναμένεται να ζητήσει με την επιστολή του να παρουσιαστούν τα ποσά που επενδύονται σε τίτλους μετοχών και τα προκύπτοντα στο τέλος κάθε χρήσης κέρδη ή ζημίες από 31/12/1997 έως 31/12/2002. Ο κ. Σημίτης καλεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να απαντήσουν με αυτό το τρόπο σε όσους αμφισβητούν την εντιμότητα τους και επιτίθεται στην Ν.Δ. στην οποία καταλογίζει σκοπιμότητα στις κινήσεις της.

    "Όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά ότι ο πολιτικός κόσμος δέχεται συνεχείς επιθέσεις με στόχο την απαξίωση της πολιτικής. Στο κλίμα του ευτελισμού συμβάλλει και η Ν.Δ. που συστηματικά αμφισβητεί την εντιμότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Οι επιθέσεις αυτές κορυφώθηκαν στην διάρκεια της ελληνικής προεδρίας για να αποπροσανατολίσουν στην κοινή γνώμη και να συγκαλύψουν τη σημαντική συμβολή της στις ευρωπαϊκές εξελίξεις".

    Οι δηλώσεις αυτές θα υποβληθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Λεβογιάννη.

    Στην επιστολή του Πρωθυπουργού θα αναφέρεται ότι στο κλίμα ευτελισμού συμβάλλει και η ΝΔ, που συστηματικά αμφισβητεί την εντιμότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Οι επιθέσεις αυτές, θα υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός, κορυφώθηκαν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να συγκαλύψουν την σημαντική συμβολή της ελληνικής προεδρίας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

    Όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού θα δώσει τα στοιχεία για τις συναλλαγές των βουλευτών και θα κληθεί, στη συνέχεια, η αρμόδια αρχή να ελέγξει αυτά τα στοιχεία. Τα στοιχεία θα δοθούν στην επιτροπή του Πόθεν Εσχες για διασταύρωση και την τελική επαλήθευση θα την κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ο Κώστας Σημίτης τονίζει ότι έτσι θα απαντηθούν τα ερωτήματα των πολιτών και καταλήγει: "Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διαφάνεια της προέλευσης και ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών. Είναι τρόπος προστασίας τους από φημολογίες και σκανδαλολογίες που αμφισβητούν το κύρος τους στα καθήκοντα, τα οποία τους έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός".

    Η κυβέρνηση καλεί τη Ν.Δ. να πράξει το ίδιο

    Ο Υπουργός Τύπου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι θα πρέπει και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πράξει το ίδιο και να μην κρύβεται πίσω από σκοπιμότητες.

    Ο Χρήστος Πρωτόπαπας αναφέρθηκε στην τακτική της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Καραμανλής είναι έκθετος, αφού όπως είπε, ήταν αυτός που ζήτησε αλλαγή στο νόμο από τον Ιανουάριο του 2002.

    [03] Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ο εκλογικός νόμος

    21/7/2003 3:48:00 μμ

    Επιστολή προς όλα τα κόμματα με την οποία ζητεί να οριστεί συνάντηση έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προτάσεις σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, απέστειλε τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης. Ηδη, ορίστηκαν συναντήσεις την Τετάρτη, με τη γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, την Πέμπτη με το βουλευτή της ΝΔ Β. Πολύδωρα, την Παρασκευή με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα και την ερχόμενη Δευτέρα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο. Νέο κάλεσμα προς τη ΝΔ να προσέλθει σε διάλογο για τον εκλογικό νόμο, απηύθυνε η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Χ. Πρωτόπαπα, ο οποίος υπογράμμισε ότι η στάση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έρχεται σε αντίθεση με τη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που επιθυμεί διάλογο για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 77% των πολιτών τάσσεται υπέρ της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο.

    ''Ο διάλογος είναι απαραίτητος!'' τονίζει η κυβέρνηση

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ", ο Κώστας Σκανδαλίδης καταγγέλλει τη ΝΔ για "παιχνίδια με τους θεσμούς". "Την ώρα που εμείς καταθέτουμε ανοιχτά και σε δημόσιο διάλογο προτάσεις για το πολιτικό σύστημα, η ΝΔ προσπαθεί να το ευτελίσει" τονίζει ο Υπουργός Εσωτερικών και επισημαίνει ότι "δεν ζητάμε αναγκαστικά συναίνεση, αλλά ζητάμε διάλογο".

    Ως γνωστόν η ΝΔ και το ΚΚΕ έχουν αρνηθεί να πάρουν μέρος στον διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν, μόνο για να υποστηρίξουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, δήλωσε το μεσημέρι ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα αλλάξει παραμονές των εκλογών. Η κυβέρνηση, ανέφερε, τηρεί απόλυτα τις δεσμεύσεις της και δηλώνει πως ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει για το 2004, ούτε καν αν προκύψει θέμα για το 2005. Κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να προσέλθει στον διάλογο, διαφορετικά, όπως είπε, ο κ. Καραμανλής είναι βαρέως εκτεθειμένος για πλήρη ανακολουθία, καθώς αναιτιολόγητα αρνείται το διάλογο για ένα θέμα, που όπως αποδείχθηκε, ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό.

    Την άρνηση του ΔΗΚΚΙ σε νέο εκλογικό νόμο επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί την αμερικανοποίηση του πολιτικού συστήματος, τον δικομματισμό, και οδηγεί τα μικρά κόμματα στον αφανισμό.

    ''Η ΝΔ πρέπει να δει τις δημοσκοπήσεις και να ξεπεράσει τη δυσκαμψία που την χαρακτηρίζει. Θεωρώ αδιανόητο να μη συμμετάσχουν τα κόμματα της αριστεράς στο διάλογο όχι μόνο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και την ευρύτερη αλλαγή του πολιτικού συστήματος'' υπογράμμισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8,ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης.

    [04] Κρήτη: Πνίγηκαν τρεις τουρίστες σε θαλασσοταραχή

    21/7/2003 6:22:00 μμ

    Μετά τις αγροτικές καλλιέργειες που καταστράφηκαν από τα μπουρίνια, σειρά είχε κατασκήνωση στην Εύβοια, που διαλύθηκε ολοσχερώς. Οι ισχυροί βοριάδες θα συνεχιστούν και την Τρίτη, το ιδιαίτερα ανησυχητικό όμως είναι ότι εφέτος έχουν πνιγεί πάνω από 80 άνθρωποι, από την απροσεξία και τη θαλασσοταραχή. Τελευταία θύματα, τρεις Γερμανοί τουρίστες, που κολυμπούσαν στην Κρήτη.

    Ζημιές σε κάμπινγκ στην Εύβοια από μπουρίνι

    Σε τραγωδία κατέληξαν οι διακοπές για τρεις Γερμανούς τουρίστες στον Αλμυρό της Κρήτης. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ, αλλά οι τρεις τουρίστες αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και παρασύρθηκαν από τα κύματα με αποτέλεσμα να πνιγούν. Σφοδροί άνεμοι πνέουν από την Κυριακή σε αρκετές περιοχές.

    Ένα ξαφνικό μπουρίνι προκάλεσε καταστροφές σε κάμπινγκ στην Βόρεια Εύβοια. Στην παραλία Μακρύς Γιαλός στη Βλαχιά της Εύβοιας, ένα μπουρίνι αναστάτωσε τους παραθεριστές στο κάμπινγκ. Η βροχή που έπεφτε για σχεδόν τρεις ώρες σε συνδυασμό με το δυνατό αέρα έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο τους κατασκηνωτές. Αντίσκηνα πλημμύρισαν ενώ κάποια άλλα παρασύρθηκαν από τον άνεμο. Το μπουρίνι προκάλεσε ζημιές στην παραλία και ρωγμές στον δρόμο έξω από το κάμπινγκ.

    Σφοδροί βοριάδες σε όλη τη χώρα

    Σύμφωνα με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι πολύ ισχυροί βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο και την Τρίτη.

    Συγκεκριμένα σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και πιθανόν την ημέρα τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές από 19 έως 34 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

    [05] Καταγραφή ζημιών από το μπουρίνι στη Θεσσαλονίκη

    21/7/2003 5:17:00 μμ

    Για τη Θεσσαλονίκη αναχώρησε ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης, προκειμένου να εξετάσει από κοντά τις ζημιές και τα προβλήματα από την έντονη καταιγίδα που έπληξε το Σάββατο το νομό, προκαλώντας καταστροφές και σε καλλιέργειες. Οπως ανακοινώθηκε, θα έχει συνεργασία με τοπικούς φορείς, ενώ ήδη δόθηκε εντολή στον ΕΛΓΑ για καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς. Την Τρίτη, ο κ. Αργύρης θα μεταβεί στα Γρεβενά, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα επισκεφθεί την περιοχή.

    Αιφνιδίασε το χαλάζι

    Η ισχυρή καταιγίδα με έντονη χαλαζόπτωση που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες, κυρίως στην ανατολική πλευρά της πόλης.

    Η καταιγίδα προκάλεσε προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", όπου σημειώθηκαν μικρές καθυστερήσεις, τόσο στις αφίξεις όσο και στις αναχωρήσεις, ενώ ο εσωτερικός χώρος του αεροδρομίου πλημμύρισε σε ορισμένα σημεία.

    Η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 25 κλήσεις για άντληση υδάτων, κυρίως στις περιοχές της Πυλαίας, Κηφισιάς και Πανοράματος.

    [06] Μέτρα για τη μείωση ατυχημάτων με τα δίκυκλα

    21/7/2003 6:28:00 μμ

    Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, αναγνωρίζοντας τη σημαντική θέση που κατέχει το δίκυκλο στις μετακινήσεις στη χώρα μας, προωθεί μία σειρά μέτρων, με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και τη μείωση της ρύπανσης από τα καυσαέρια, καθώς και της ηχορύπανσης. Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστος Βερελής, καθώς και οι υπεύθυνοι των αρμοδίων υπηρεσιών και των επιτροπών που έχει θεσπίσει το ΥΜΕ, με εκπροσώπους όλων των φορέων που ασχολούνται με τα δίκυκλα, συζητήθηκαν τα μέτρα που προωθούνται.

    Σημαντικά μέτρα για τη μείωση των ατυχημάτων και της ρύπανσης

    Βασικότερα από τα μέτρα είναι τα εξής:

    Η διανομή, τους καλοκαιρινούς μήνες, από τα Γραφεία Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων και Δικύκλων ενός χρηστικού εντύπου με οδηγίες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα για την ασφάλεια των οδηγών αυτοκινήτων και δικύκλων. Η καθιέρωση περιοδικού ελέγχου των δικύκλων. Η καθιέρωση της υποχρέωσης του τεχνικού ελέγχου των μεταχειρισμένων δικύκλων που τίθενται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία. Η διαβάθμιση των παραβάσεων του ΚΟΚ, ανάλογα με το είδος του οχήματος. Η επέκταση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των δικύκλων σε όλους τους λεωφορειοδρόμους. Η αναβάθμιση των εξετάσεων των υποψηφίων για άδεια μοτοποδηλάτου, που διενεργούνται από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Η συμπλήρωση και βελτίωση των ερωτηματολογίων των υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και δικύκλων. Καμπάνια για την οδική ασφάλεια με έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας και συνύπαρξης οδηγών αυτοκινήτων, οδηγών δικύκλων και πεζών. Η χρησιμοποίηση των Κινητών Μονάδων Ελέγχου Πεδίου του ΥΜΕ και για τον έλεγχο του θορύβου που προκαλείται από την εξάτμιση των δικύκλων. Παρατείνεται μέχρι την 31η/12/2003 (με δυνατότητα παράτασης για μια επιπλέον τριετία) η προσωρινή άδεια λειτουργίας που χορηγήθηκε στα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων που λειτουργούσαν ή λειτούργησαν διακεκομμένα ή μόνο επί ορισμένο χρονικό διάστημα πριν την 25/2/1988. Μειώνεται στα 80 τμ (από 90 τμ) η ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια που απαιτείται για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας συνεργείων επισκευής και συντήρησης μηχανικών μερών επιβατηγών και ελαφρών φορτηγών αυτοκινήτων. Επιβάλλεται η υποχρέωση τοποθέτησης συστημάτων ανίχνευσης και ελέγχου του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) στους υπόγειους σταθμούς αυτοκινήτων, εντός εννέα μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.

    Επιπλέον, ο κ. Βερελής επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ για την αγορά κράνους εγκεκριμένου τύπου.

    Η επόμενη συνάντηση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών με τους εκπροσώπους των φορέων που ασχολούνται με τα δίκυκλα ορίσθηκε για τον Σεπτέμβριο.

    [07] Αυστηρότεροι έλεγχοι στις λεωφορειολωρίδες

    21/7/2003 6:04:00 μμ

    Την ανάγκη ενεργότερης συμβολής της αστυνομίας, ώστε να γίνει πιο λειτουργικό το σύστημα των δημόσιων συγκοινωνιών και κυρίως του ΟΑΣΑ, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστος Βερελής, στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Φλωρίδη, με τον οποίο είχε τη Δευτέρα την πρώτη επίσημη συνεργασία από τότε που ο τελευταίος ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του. Στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη συστηματικής και μόνιμης αστυνόμευσης των λεωφορειολωρίδων, πλήρους λειτουργίας των καμερών, καθώς και συνδρομής της Αστυνομίας στο έργο των ελεγκτών του ΟΑΣΑ, οι οποίοι δέχονται συχνά επιθέσεις από επιβάτες που αρνούνται να πληρώσουν εισιτήριο.

    Ιδιωτική αστυνομία σε πέντε αεροδρόμια

    Επίσης, ζητήθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης η μόνιμη υποστήριξη από την Τροχαία στο έργο των Κινητών Μονάδων Ελέγχου Καυσαερίων του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε τον κ. Φλωρίδη για μία σειρά μέτρων που προωθεί το υπουργείο του, όπως για την εγκατάσταση ενός μικροτσίπ στα ταξί και αργότερα και στα φορτηγά, προκειμένου να υπάρχει ένα έγκυρο σύστημα για την προστασία των οδηγών, μέσω μηχανημάτων ανάγνωσης που το υπουργείο Μεταφορών θα διαθέσει στην Τροχαία.

    Ο κ. Βερελής ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο Μεταφορών σκοπεύει να αναλάβει, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τον έλεγχο πέντε αεροδρομίων της χώρας (Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης, Ρόδου, Κω και Κέρκυρας) με ιδιωτική αστυνομία, προκειμένου να απελευθερώσει δυνάμεις της η ΕΛ.ΑΣ. Οι σχετικές διαδικασίες για το θέμα αυτό θα ξεκινήσουν άμεσα από την ΥΠΑ.

    Τέλος, ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη διάθεση από την ΕΛΑΣ ειδικών φρουρών για τη φύλαξη του δικτύου των ΗΣΑΠ, μέχρις ότου προσληφθούν 100 φρουροί από τον Οργανισμό.

    [08] Ομολόγησε τη δολοφονία της μητέρας του

    21/7/2003 2:33:00 μμ

    Με κάθε λεπτομέρεια ομολόγησε τη Δευτέρα το διπλό του έγκλημα, ο 21χρονος Κωνσταντίνος Μήτσαρης, στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων. Ο νεαρός παραδέχτηκε ότι την Παρασκευή ήρθε στα Γιάννινα και στο σπίτι λογομάχησε με την 55χρονη μητέρα του, γιατί κακολόγησε το νεκρό πατέρα του, σαν υπεύθυνο του διαζυγίου τους πριν χρόνια. Στον καυγά, έβγαλε από το σακίδιο του ένα στρατιωτικό μαχαίρι, που το είχε αγοράσει στην Αθήνα, και με το οποίο κατάφερε 30 μαχαιριές στη μητέρα του. Την ώρα που ετοιμαζόταν να φύγει από ένα διπλανό δωμάτιο, βγήκε η 85χρονη γιαγιά του, που άκουσε την φασαρία και ανησύχησε. Ο Μήτσαρης, χωρίς να διστάσει, χτύπησε και την γιαγιά, καταφέρνοντάς της 8 μαχαιριές. Ο δράστης άφησε τις δυο γυναίκες αιμόφυρτες, έβγαλε την στρατιωτική φόρμα που φορούσε και την έβαλε σε ένα σακίδιο μαζί με το μαχαίρι. Στη συνέχεια έριξε το σακίδιο στη λίμνη και επέστρεψε στην Αθήνα. Μετά την ομολογία του, το απόγευμα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Ιωαννίνων.

    Με ψυχολογικά προβλήματα

    Η 55χρονης Χρυσαυγή Παπαγεωργίου ζούσε μαζί με την μητέρα της Όλγα Παπαγεωργίου, 85 χρόνων, μόνες του στα Γιάννενα στο πατρικό τους σπίτι, στην οδό Πτολεμαίου 8.

    Ο νεαρός, μετά το διαζύγιο των γονιών του, ζούσε με τον πατέρα του στην Αθήνα. Μετά τον θάνατο του τελευταίου προ μηνών, το ψυχολογικά του προβλήματα οξύνθηκαν. Στα Γιάννενα επισκέπτονταν σπάνια την μητέρα του και οι συναντήσεις τους είχαν σχέση με οικονομικά θέματα.

    Λίγο πριν το μεσημέρι, αστυνομικοί με συνεργείο του δήμου, αναζητούσαν σε συγκεκριμένο σημείο που τους υπέδειξε ο νεαρός, μια μπλε τσάντα την οποία έριξε ο ίδιος. Το τί περιέχει η τσάντα δεν έγινε γνωστό.

    Ο ιατροδικαστής καθηγητής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης γύρω στις 12 το μεσημέρι, ολοκλήρωσε την νεκροψία στα δύο πτώματα. Η 55χρονη Χρυσαυγή έχει 30 χτυπήματα από μαχαίρι σε όλο το σώμα της και η 85χρονη μητέρα της οκτώ.

    [09] Νεκρό ανδρόγυνο σε τροχαίο στην Καβάλα

    21/7/2003 4:22:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ανδρόγυνο σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, στο 24,5 χλμ. του εθνικού δρόμου Θεσσαλονίκης - Καβάλας (διασταύρωση Ελαιοχωρίου Παγγαίου). Συγκεκριμένα, υδροφόρο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευθερούπολης με οδηγό τον Χαράλαμπο Σαράντο 34 χρόνων, πυροσβέστη, συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο Αθανάσιος Θεοδωρίδης 47 χρόνων, απο το Μυρτόφυτο Παγγαίου Καβάλας. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο οδηγός του ΙΧ και η συνεπιβαίνουσα σύζυγός του Σοφία Θεοδωρίδου, 44 χρόνων. Ελαφρά τραυματίστηκε ο οδηγός του υδροφόρου και ο συνεπιβάτης του αρχιπυροσβέστης Γιώργος Κεχαγιάς, 33 χρόνων. Οι τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καβάλας. Το όχημα της Πυροσβεστικής κατευθυνόταν σε περιοχή του Ελαιοχωρίου, όπου είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά. Προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί η Τροχαία Καβάλας.

    [10] Μέτρα κατά της υπερφόρτωσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας κατά την Ολυμπιάδα

    21/7/2003 3:06:00 μμ

    Τροπολογία με σκοπό την αντιμετώπιση της "υπερφόρτωσης" των δικτύων κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κατέθεσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστος Βερελής, στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα ΕΛΤΑ. Συγκεκριμένα, δίδεται η δυνατότητα πολεοδομικής έγκρισης για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η δυνατότητα προσωρινής λειτουργίας αυτοκινούμενων κεραιών κινητής τηλεφωνίας και η δυνατότητα προσωρινής εκχώρησης φάσματος σε διάφορα είδη ασυρματικών ζεύξεων. Επιπλέον, προσδιορίζεται χώρος στο Κρυονέρι Αττικής (θέση Μπάφι) για την ανέγερση εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

    [11] Ανησυχία στην Ε.Ε. γεννούν τα πυρηνικά του Ιράν

    21/7/2003 7:05:00 μμ

    Την ''αυξανόμενη ανησυχία'' τους όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξέφρασαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενημέρωσαν την Τεχεράνη ότι θα επανεξετάσουν το Σεπτέμβριο τη φύση των σχέσεων της ΕΕ με το Ιράν μετά από την κοινοποίηση της νέας έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Σε κοινή ανακοίνωσή τους που εγκρίθηκε στη διάρκεια συνόδου στις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών-μελών της ΕΕ επισημαίνουν ότι ζητούν από το Ιράν ''μια επείγουσα και χωρίς προϋποθέσεις αποδοχή'' του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Συνθήκης για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών που προβλέπει απρογραμμάτιστες επιθεωρήσεις πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Οι υπουργοί Εξωτερικών ανακοίνωσαν επίσης ότι ''θα αναθεωρήσουν τα προσεχή στάδια της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Ιράν το Σεπτέμβριο, κυρίως υπό το φως της νέας έκθεσης της ΙΑΕΑ και του διευθυντή της Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι''.

    Σε άλλη δήλωσή τους, οι 15 ΥΠΕΞ εξέφρασαν τη βαθύτατη οδύνη τους για την κράτηση και το θάνατο της Ιρανοκαναδής δημοσιογράφου Ζάχρα Καζεμί και προέτρεψαν τις ιρανικές αρχές ''να ξεκινήσουν αμέσως έρευνα για το έγκλημα αυτό και να τιμωρήσουν αυτούς που ευθύνονται γι αυτό''.

    Παράλληλα, εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία και για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και ζήτησαν ''την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων αυτών που οδηγήθηκαν στη φυλακή γιατί άσκησαν το δικαίωμά τους να εκφράζονται ελεύθερα''.

    [12] Αυλαία των καταθέσεων των μαρτύρων υπεράσπισης

    21/7/2003 4:00:00 μμ

    Με την κατάθεση του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Βένιου Αγγελόπουλου, η οποία θα συνεχιστεί και την Τρίτη, ολοκληρώθηκαν για τη Δευτέρα οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην "17Ν" ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η κατάθεση του κ. Αγγελόπουλου είναι η τελευταία από τον κύκλο των καταθέσεων μαρτύρων υπεράσπισης, έπειτα από την οποία αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, πρώτος θα απολογηθεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Στο μεταξύ, ο κ. Αγγελόπουλος, που γνώρισε τον κατηγορούμενο το 1964 στο Παρίσι, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και οι δύο ήταν μέλη της Λαϊκής Επαναστατικής Αντίστασης (ΛΕΑ) και ότι ο Γιωτόπουλος ήταν από αυτούς που ταξίδεψαν παράνομα στην Ελλάδα, προχωρώντας σε πολλές βομβιστικές επιθέσεις κυρίως εναντίον αμερικανικών στόχων.

    Αγγελόπουλος: ''Ο Γιωτόπουλος είναι θύμα δικαστικής πλάνης''

    Ο μάρτυρας σε ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα έδρας Βασίλη Μαρκή, αναφορικά με τη ΛΕΑ, τόνισε ότι δεν κατέθεσε στο δικαστήριο αν ήταν μέλος της οργάνωσης, ενώ στην επισήμανση του εισαγγελέα ότι ανέφερε περί συμμετοχής του, απάντησε ότι δεν επιθυμεί να διευκρινίσει αν ήταν ή όχι μέλος.

    Ο κ. Αγγελόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Γιωτόπουλος συμμετείχε στην τοποθέτηση βόμβας στην Αμερικανική Πρεσβεία, ενέργεια η οποία, όπως υποστήριξε, δεν έχει παραγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Σύμφωνα με τον μάρτυρα τα στοιχεία που χαρακτήριζαν το Γιωτόπουλο ήταν η σεμνότητα και η πολιτική οξυδέρκεια. Ο κ. Αγγελόπουλος υποστήριξε ότι από το 1970 και μετά είχαν αραιώσει οι επαφές του με το Γιωτόπουλο, τον οποίο τελευταία φορά είχε δει τυχαία στα τέλη του 1975.

    Όσον αφορά στην εμπλοκή του Γιωτόπουλου στην οργάνωση, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι μετά τη δολοφονία Σοντερς οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες που διερεύνησαν την υπόθεση έκαναν επισκόπηση όλων των οργανώσεων, οι οποίες δεν ανήκαν σε κανένα παραδοσιακό κόμμα. Μέσω των ερευνών αυτών, σύμφωνα με το μάρτυρα, εντόπισαν τον Γιωτόπουλο τον οποίο, όπως είπε, ψάχνουν από το 2000.

    ''Ένας άνθρωπος, τον οποίο εκτιμώ, κινδυνεύει να πέσει θύμα δικαστικής πλάνης. Δεν υπάρχει στοιχείο προγενέστερο της σύλληψής του που να επιβεβαιώνει την κατηγορία'', υποστήριξε ο μάρτυρας.

    Ο κ. Αγγελόπουλος, σχολιάζοντας τα πειστήρια σε βάρος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, τόνισε ότι η εξέταση DNA ήταν αρνητική, γεγονός που αποδεικνύει ότι ''ο αρχηγός δεν ήταν στη γιάφκα''.

    Επίσης, ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε και στην προσωπική του περιπέτεια πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ταξίδεψε για επαγγελματικούς λόγους στις ΗΠΑ και είχε κρατηθεί στο αεροδρόμιο, κάνοντας λόγο για ''φιλική συνάντηση με το FBI.

    Νωρίτερα, ο σκηνοθέτης - συγγραφέας Κώστας Ζηρίνης, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, επισήμανε ότι δεν γνωρίζει τον κατηγορούμενο, ενώ έκανε λόγο και για κατασκευή στοιχείων.

    ''Δεν δέχομαι τον όρο δολοφονίες στην προκειμένη περίπτωση. Είναι μια επαναστατική οργάνωση. Στη δική τους αντίληψη δεν δολοφονούν ανθρώπους, εκτελούν στόχους. Η ''17Ν'' είναι παιδί της αριστεράς. Είναι πολιτική οργάνωση'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

    [13] Λιβερία: Επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ

    21/7/2003 7:10:00 μμ

    Βλήμα όλμου έπληξε το απόγευμα της Δευτέρας το κτίριο όπου στεγάζεται η αμερικανική πρεσβεία στη πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ενώ ένα ακόμα βλήμα όλμου χτύπησε κτίριο που βρίσκεται κοντά στην πρεσβεία, στο οποίο στεγάζονται πράκτορες των λιβεριανών δυνάμεων ασφαλείας, που εργάζονται για αυτήν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από αυτούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επίθεση που δέχτηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ, τρία άτομα τραυματίστηκαν ενώ νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν και νεκροί. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί πως ο αμερικανικός στρατός έστειλε 41 πεζοναύτες, μόνο για να προστατέψουν την αμερικανική πρεσβεία στο Μάμπα Πόιντ της Μονρόβια, τη διπλωματική συνοικία στην οποία έχουν καταφύγει χιλιάδες άνθρωποι για να διαφύγουν από τις μάχες. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες, 50 πολίτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε μάχες στη Μονρόβια, μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών στρατευμάτων.

    Ο ΟΗΕ αποσύρει το προσωπικό του

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην περιοχή Σινκόρ.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχος του ΟΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο διεθνής Οργανισμός αποσύρει από τη Μονρόβια και τους τελευταίους επτά εκπροσώπους του. Πρόκειται για εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα, οι οποίοι επέστρεψαν στη Μονρόβια πριν από δύο εβδομάδες για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ηρεμίας στη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο χώρα και μετά από τις έντονες ανησυχίες του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ότι υπάρχει κίνδυνος για μια μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία στη Λιβερία.

    Οι μάχες, οι οποίες μαίνονται στο λιμάνι της πόλης το οποίο προσπαθούν να ανακτήσουν οι κυβερνητικές δυνάμεις. διεξάγονται ανάμεσα στην ανταρτική οργάνωση Ενωμένοι Λιβεριανοί για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία (LURD) και στρατεύματα πιστά στον πρόεδρο Τσαρλς Τέιλορ, παρά τη δήλωση της ηγεσίας των ανταρτών ότι έδωσαν εντολή στις δυνάμεις τους να μην μπουν στην Μονρόβια.

    Οι δυνάμεις του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους τους αντάρτες και οι επόμενες ημέρες θα αναδείξουν το νικητή στον εμφύλιο πόλεμο, πριν καταφέρουν να φτάσουν στη χώρα οι ειρηνευτικές δυνάμεις.

    Οι αντάρτες της LURD, που μάχονται εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια για να ανατρέψουν τον Τέιλορ, κατέλαβαν από το Σάββατο, έπειτα από σκληρές μάχες, σημαντικές γέφυρες που οδηγούν στο κέντρο της Μονρόβια. Ο ήχος από βαριά πολυβόλα, ρουκέτες και όλμους ακουγόταν σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης νύκτας στη Μονρόβια, οι κάτοικοι της οποίας ελπίζουν ότι οι χώρες της Δυτικής Αφρικής θα στείλουν το συντομότερο δυνατόν τις ειρηνευτικές δυνάμεις.

    Ο Τέιλορ έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί μόλις φτάσουν τα ξένα στρατεύματα, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι θα στείλει μια μικρή δύναμη μόνον αφού εγκαταλείψει τη χώρα ο πρώην πολέμαρχος, ο οποίος καταζητείται από ένα διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.

    [14] Συνάντηση Αμπάς - Μουμπάρακ στο Κάιρο

    21/7/2003 6:54:00 μμ

    Μαχμούντ Αμπάς

    H κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας στο Κάιρο, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μπουμπάρακ, έγινε γνωστό από πηγή που πρόσκειται στην αιγυπτιακή προεδρία. Ο Αμπάς πραγματοποιεί διεθνή περιοδεία που θα τον οδηγήσει μετά το Κάιρο στο Αμάν και στη συνέχεια στην Ουάσινγκτον. Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, Ναμπίλ Σάατ, από τις Βρυξέλλες, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί "εγγύηση" για τους Παλαιστίνιους στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    ''Εγγύηση η Ευρώπη στην ειρηνευτική διαδικασία''

    Οι συνομιλίες στο Κάιρο θα επικεντρωθούν στην "ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την εφαρμογή του "οδικού χάρτη" και την "εκεχειρία" που κηρύχθηκε στα τέλη Ιουνίου από τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία.

    "Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ευρώπη", τόνισε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τους 25 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. "Πιστεύουμε πως η Ευρώπη έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του 'οδικού χάρτη' και του κουαρτέτου (ΗΠΑ - Ρωσία - ΕΕ - ΟΗΕ)", επισήμανε ο Σάατ και πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να ακουστεί επίσης και στην επιτροπή για την εφαρμογή του 'οδικού χάρτη', αλλά και σε μια διεθνή διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή.

    Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε πως είναι "πολύ ικανοποιημένος" που βλέπει πως το Ισραήλ "υποστηρίζει πραγματικά το ρόλο της Ευρώπης στην εφαρμογή του 'οδικού χάρτη'". Τέλος, ο Ναμπίλ Σάατ είπε πως αναχωρεί από τις Βρυξέλλες πεπεισμένος πως υπάρχει "πλήρης ομοφωνία" ανάμεσα στους Ευρωπαίους για υποστήριξη του "δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, καθώς και του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς".

    [15] Ταϊπέι: Σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό - 6 νεκροί

    21/7/2003 12:35:00 μμ

    Έξι επιβάτες λεωφορείου κάηκαν ζωντανοί όταν εγκλωβιστηκαν στο πίσω μέρος του οχήματος που πήρε φωτιά, μετά από σύγκρουση με φορτηγό σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας κοντά στην Ταϊπέι. ''Φωναξα στους υπόλοιπους επιβάτες να βγούν από μπροστά αλλά αυτοί φαίνεται δεν άκουσαν και έτρεξαν στο πίσω μέρος του λεωφορείου'' δήλωσε ένας εκ των διασωθέντων. Τρείς άλλοι επιβάτες τραυματίστηκαν. Ο οδηγός του λεωφορείου πρόλαβε να βγεί έγκαιρα από το όχημα και δεν τραυματίστηκε.

    [16] Σε κώμα ο Αμίν Νταντά

    21/7/2003 5:47:00 μμ

    Αμίν Νταντά

    Ο πρώην δικτάτορας της Ουγκάντας, ο Ιντι Αμίν, γνωστός ως Αμίν Νταντά βρίσκεται σε κώμα και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Τζέντας από την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάστασή του είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Στο μεταξύ, οι πολιτικοί υποστηρικτές του ζητούν να του επιτραπεί να επιστρέψει στην πατρίδα του για να πεθάνει, ως υπήκοος της Ουγκάντας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος της χώρας, Υοβέρι Μουσεβένι, απέρριψε σχετικό αίτημα μίας εκ των συζύγων του πρώην δικτάτορα. Σημειώνεται πως ο Αμίν Νταντά ήταν ένας από τους πιο αιμοσταγείς ηγέτες της Αφρικής. Στη διάρκεια της οκταετούς δικτατορίας του, από το 1971 ως το 1979, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι θανατώθηκαν φρικτά με διαταγή του "Χασάπη της Αφρικής", όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν, ενώ κάποιοι ισχυρίζονταν πως, κατά την περίοδο της παντοδυναμίας του, επιδιδόταν ακόμη και σε κανιβαλισμούς.

    [17] Γερμανία: Δικαστική απόφαση για έκδοση υπόπτων στις ΗΠΑ

    21/7/2003 4:47:00 μμ

    Δικαστήριο της Γερμανίας ενέκρινε τη Δευτέρα την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες δύο Υεμενιτών που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο στη Φρανκφούρτη και θεωρούνται ύποπτοι ότι διατηρούσαν σχέσεις με την αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τη γερμανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, πρόκειται για τους Σεϊχη Μοχάμεντ Αλί Χάσαν αλ-Μουγιάντ και Μαχάμεντ Μοσέν Γιαχία Ζάγιεντ για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι υποστήριζαν την αλ Κάιντα, αλλά δεν συνδέονται άμεσα με τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Το δικαστήριο της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται ότι οι δύο άντρες δεν θα δικαστούν σε στρατοδικείο ή άλλο ειδικό δικαστήριο και πρόσθεσε πως την τελική απόφαση για την έκδοσή τους θα πάρει η γερμανική κυβέρνηση.

    [18] Σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία στη Σ. Αραβία

    21/7/2003 4:37:00 μμ

    Δεκαέξι άτομα συνέλαβε τη Δευτέρα η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον σημαντικών σαουδαραβικών εγκαταστάσεων και κατάσχεσε μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών, ανακοινώθηκε από το υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. "Τα 16 μέλη ενός τρομοκρατικού πυρήνα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να εμποδίσουν μια τρομοκρατική συνωμοσία εναντίον σημαντικών σαουδαραβικών εγκαταστάσεων και στόχων", τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου. Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν επίσης "περισσότερους από 20 τόνους χημικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εκρηκτικών, πυροκροτητές, 18 αντιαρματικούς πυραύλους, πυροβόλα και πυρομαχικά", διευκρίνισε ο ίδιος.

    [19] Αναβολή της πρώτης δίκης για τις επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα

    21/7/2003 4:36:00 μμ

    Η δίκη 52 υπόπτων ως μελών της οργάνωσης ''Σαλαφίγια Τζιχάντια'' που ενέχεται στις επιθέσεις της 16ης Μαΐου στην Καζαμπλάνκα, άρχισε το πρωί της Δευτέρας και πήρε αμέσως αναβολή κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης. Μόλις άρχισε η δίκη, η υπεράσπιση πήρε το λόγο για να ζητήσει περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστεί και να επισκεφθεί τους κατηγορουμένους. Η συνεδρίαση διακόπηκε για να αποφασίσει το δικαστήριο την ημερομηνία επανάληψης της δίκης. Μια πρώτη ομάδα 16 κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους οι τρεις καμικάζι που επέζησαν των επιθέσεων, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο στης 25 Ιουλίου και μια δεύτερη ομάδα 17 κατηγορουμένων στις 28 Ιουλίου. Η ημερομηνία της επανάληψης της δίκης για την τρίτη ομάδα, που αποτελείται από 19 κατηγορουμένους, θα οριστεί στις 28 Ιουλίου.

    [20] Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στην Πορτογαλία

    21/7/2003 4:03:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Πολλά εκτάρια δασικής έκτασης έγιναν στάχτη, καθώς μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται από το Σάββατο στην περιοχή Σέρτα, στην κεντρική Πορτογαλία, 100 χλμ ΒΑ της Λισσαβόνας. Τουλάχιστον 500 άνδρες της πυροσβεστικής με 193 οχήματα, δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα δίνουν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, που κινδυνεύει ν' αφανίσει το μεγαλύτερο δάσος με αλμυρίκια της Ευρώπης, μετέδωσε το πρακτορείο Lusa. ''Ο,τι δεν κάηκε τις προηγούμενες χρονιές, χάθηκε φέτος'', δήλωσε στο ιδιωτικό ραδιόφωνο TSF η Ιρένε Μπαράτα, δήμαρχος της Βίλα ντε Ρέι. Σύμφωνα με την αξιωματούχο, οι διάφορες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής δείχνουν ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό. Οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει από την Κυριακή τα σπίτια τους προληπτικά. Οι σφοδροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, επιδεινώνουν το πρόβλημα, είπε αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    [21] Σαλόμ: Τα πυρηνικά του Ιράν απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα

    21/7/2003 3:17:00 μμ

    Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απειλεί ''τη σταθερότητα όλου του κόσμου'', δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ''Δήλωσα στους υπουργούς ότι το Ιράν απειλεί τη σταθερότητα όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου'', τόνισε ο Σαλόμ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νέο ιρανικό πύραυλο Σαχάμπ-3 βεληνεκούς 1.300 χιλιομέτρων, που μπορεί πλήξει το Ισραήλ. ''Το Ιράν προσπαθεί τώρα να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και αυτό μπορεί να βλάψει και να απειλήσει όχι μόνο τη Μέση Ανατολή, μπορεί να απειλήσει την Ευρώπη και το νότιο τμήμα της Ρωσίας'', επισήμανε ο Ισραηλινός υπουργός. Ο Σαλόμ κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει ''ένα ρόλο κλειδί στις τελευταίες προσπάθειες που καταβάλλονται'' για να μην αποκτήσει η Τεχεράνη ''αυτή τη δυνατότητα''.

    [22] Γούλφοβιτς: ''Μακριά από το Ιράκ οι ξένοι''

    21/7/2003 5:33:00 μμ

    Να μην επεμβαίνουν στο Ιράκ, προειδοποίησε τη Δευτέρα τους ξένους ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Πολ Γούλφοβιτς, ενώ πρόσθεσε πως η εξωτερική βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μοσούλη, ο Γούλφοβιτς τόνισε πως η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα ωφελήσει όλη την περιοχή. "Πιστεύω πως όλοι οι ξένοι θα πρέπει να σταματήσουν να ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ", επισήμανε και συμπλήρωσε πως "αυτοί που θέλουν να έρθουν για να βοηθήσουν είναι ευπρόσδεκτοί. Αυτοί που θέλουν να επέμβουν και να καταστρέψουν δεν είναι". Ο Γούλφοβιτς με τις δηλώσεις του αυτές αναφέρεται στις γειτονικές του Ιράκ χώρες που ελπίζουν πως θα μπορέσουν να ασκήσουν επιρροή στο Ιράκ και στους ξένους μαχητές που μπορεί να έρθουν στη χώρα, για να επιτεθούν στα αμερικανικά στρατεύματα. "Πιστεύω πως η επιτυχία μας θα έχει θετική επιρροή όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και σε όλη την περιοχή", κατέληξε.

    [23] Ιρακινοί αντάρτες: ''Οι επιθέσεις είναι έργο Ισλαμιστών''

    21/7/2003 5:19:00 μμ

    Ομάδα Ιρακινών ανταρτών τόνισε τη Δευτέρα σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Αμπου Ντάμπι πως οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ είναι έργο Ισλαμιστών και όχι υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσεΐν. "Σας ορκίζομαι στο όνομα του Θεού, πως γνωρίζουμε για όλες τις αντιστασιακές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στο Ιράκ", τόνισε ένας άντρας που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του. "Όλες γίνονται στο όνομα του Θεού και καμία δεν έχει σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Το προηγούμενο καθεστώς έχει βλάψει όλους τους Ιρακινούς", πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας όρθιος ανάμεσα σε άλλους δέκα άντρες, από τους οποίους μερικοί κρατούσαν όπλα.

    ''Με την υποστήριξη του Θεού''

    "Η Αμερική και οι σύμμαχοί της λένε πως έχουν τανκς, πολεμικά αεροπλάνα, πως έχουν τεχνολογία. Εμείς έχουμε κάτι ισχυρότερο από αυτό: έχουμε την υποστήριξη του Θεού", επισήμανε.

    Τις τελευταίες εβδομάδες πολλές ομάδες - άλλες ισχυρίζονται πως υποστηρίζουν τον Σαντάμ και άλλες πως έχουν σχέσεις με την αλ Κάιντα - έχουν αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 38 στρατιώτες.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν αποκάλυψε πού ή πότε μαγνητοσκοπήθηκε η συνέντευξη αυτή.

    [24] Δυο νεκροί από επίθεση στην Βαγδάτη

    21/7/2003 1:37:00 μμ

    Ένας Aμερικανός στρατιώτης και ο Iρακινός διερμηνέας του σκοτώθηκαν την Δευτέρα από επίθεση στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. "Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξεράγη την ώρα της διέλευσης του οχήματος στο οποίο επέβαιναν τα θύματα, τα οποία στη συνέχεια δέχθηκαν πυρά μικρών όπλων", δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος. "Δεν γνωρίζουμε ονόματα, αλλά ο στρατιώτης προέρχονταν απο την Πρώτη Μεραρχία Τεθωρακισμένων", πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ένα αμερικανικό στρατιωτικό όχημα βαρέως τύπου τινάχθηκε στον αέρα σε δρόμο της Βαγδάτης.

    Πυρά όλμων εναντίον αμερικανικών δυνάμεων

    Στο μεταξύ, στόχος επίθεσης με όλμους και ρουκέτες έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής, αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Ιμπν Φιρνάς, Βόρεια της Βαγδάτης, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα.

    Σύμφωνα με Ιρακινό αυτόπτη μάρτυρα, οι Αμερικανοί στρατιώτες υπέστησαν επί σχεδόν πέντε ώρες, επίθεση με βλήματα όλμων και ρουκέτες από μια ομάδα άγνωστων επιτιθέμενων. Οι αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν στα πυρά με τη βοήθεια τροχιοδεικτικών.

    Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

    [25] Σύσκεψη για την ακρίβεια

    21/7/2003 6:56:00 μμ

    Στον εισαγγελέα παραπέμπεται χονδρέμπορος της λαχαναγοράς του Ρέντη, που συνελήφθη επ΄αυτοφόρω να κερδοσκοπεί με πλαστά τιμολόγια για μεγάλες ποσότητες πατάτας. Τα συνεργεία του ΣΔΟΕ έχουν εξαπολύσει μπαράζ ελέγχων, σε τουριστικά θέρετρα και νησιά, για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Η μάχη κατά της ακρίβειας δίνεται και στις λαϊκές αγορές από τα συνεργεία των νομαρχιών, ενώ οι χονδρέμποροι του Ρέντη συναντώνται αυτή την ώρα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κίμωνα Κουλούρη.

    Συνεχείς οι έλεγχοι για τις τιμές - Αυστηρές οι ποινές

    Στο μεταξύ, εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, για την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας. Συνεργεία του ΣΔΟΕ διενεργούν ήδη εκτενείς φορολογικούς ελέγχους στα βιβλία τουριστικών επιχειρήσεων σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Κρήτη, ενώ και στις λαϊκές αγορές των μεγαλουπόλεων δίνουν καθημερινά το παρόν, συνεργεία των Νομαρχιών.

    Εξάλλου, με στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας, έχουν δοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης αυστηρές εντολές για την επιβολή προστίμων, ακόμα και για αφαίρεση αδειών.

    Την υποστήριξη του στα κυβερνητικά μέτρα για την συγκράτηση των τιμών εξέφρασε ο ΣΕΒ, λέγοντας ότι τα προβλήματα εντοπίζονται στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

    Ας συνεργαστούμε για την συγκράτηση των τιμών

    Συνεργασία με όλους τους παράγοντες της αγοράς για τη διατήρηση των τιμών ζητάει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Ο υφυπουργός έχει εκφράσει σε πρόσφατες δηλώσεις του την αισιοδοξία του ότι οι τιμές θα συγκρατηθούν, δεδομένου πως υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης η διάθεση να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στο κοστολόγιο, όπως είναι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

    Την Τρίτη θα βρίσκονται στη χώρα μας οι ελεγκτές της Ε.Ε. για να ενημερωθούν για την εξέλιξη σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό της κεντρικής αγοράς του Ρέντη, ένα έργο που ξεκινά στο τέλος Σεπτεμβρίου.

    Για την εξυγίανση της αγοράς η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή για ψήφιση εντός των προσεχών ημερών σχέδιο νόμου που αφορά στον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών και το παραεμπόριο.

    Μέχρι τότε, θα πρέπει οι πωλητές στις λαϊκες αγορές να αναφέρουν σαφώς στις πινακίδες των προϊόντων, εκτός από την τιμή και την ποιότητα.

    [26] Ενισχύονται οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

    21/7/2003 6:43:00 μμ

    Αύξηση των συντάξεων, του ΕΚΑΣ και των επιδομάτων για πολυτέκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υλοποίηση του "Χάρτη της πραγματικής σύγκλισης", που θα εξαγγελθεί το Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό. Το συνολικό πακέτο θα κοστίσει γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, στόχος εφικτός, μετά τις ευοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη και την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

    Ανάπτυξη-απασχόληση-κοινωνική συνοχή με αυξήσεις

    Η οικονομική και κοινωνική πολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το τετράπτυχο στο οποίο θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση, η ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική συνοχή.

    Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μάξιμου εξετάστηκε ο ''χάρτης της πραγματικής σύγκλισης'' που θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο. Στη φάση της επεξεργασίας του από το υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται το νέο πακέτο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό το ύψος του πακέτου θα φτάσει τα 500 εκ. ευρώ και θα προβλέπει αύξηση:

    - των συντάξεων

    - του ΕΚΑΣ

    - των επιδομάτων για πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Επίσης, θα ενισχυθούν και οι οικονομικοί μετανάστες.

    Για το "χάρτη της πραγματικής σύγκλισης", θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον Πρωθυπουργό όλοι οι υπουργοί που έχουν αρμοδιότητες για την καθημερινότητα του πολίτη.

    Ισχυρό όπλο για το οικονομικό επιτελείο παραμένει η υψηλή ανάπτυξη.

    Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Εθνική Στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα παρουσιάσει αύξηση της τάξεως του 4,4%. Έτσι ο στόχος για ανάπτυξη 4,8% εφέτος θεωρείται απόλυτα εφικτός.

    Σχετικά με το σύστημα φορολογικών ελέγχων, ο υφυπουργός Οικονομίας Απόστολος Φωτιάδης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι "μετά το σαφή καθορισμό των δαπανών που εκπίπτουν, δεν θα υπάρχουν αμφισβητήσεις για την αντικειμενικότητα των εφοριακών".

    ''Υπάρχουν προβλήματα ακρίβειας αλλά θα αντιμετωπιστούν''

    Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα ακρίβειας στην ελληνική οικονομία σε ορισμένους τομείς. Οπως είπε, ακριβώς για αυτό καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια για να υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός σε προϊόντα, τα οποία θα πωλούνται με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εύλογο κέρδος χωρίς φαινόμενα κερδοσκοπίας.

    Επίσης, όπως τόνισε ο Υπουργός, προωθούνται συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα αυξήσουν τους ελέγχους, θα αυξήσουν την πληροφόρηση του καταναλωτή, έτσι ώστε, ''τα φαινόμενα αυτά, εκεί που παρουσιάζονται, να μπορέσουμε να τα ξεριζώσουμε''.

    [27] Αυξήθηκε το ΑΕΠ με ρυθμό 4,4%

    21/7/2003 6:42:00 μμ

    Διατηρείται η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, τροφοδοτούμενη από τα έργα του Γ' ΚΠΣ, τα έργα της Ολυμπιάδας και την αυξημένη κατανάλωση. Οπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002. Η αύξηση αυτή διαδέχεται τη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 8,6%, ενώ αυξημένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές, μετά από μεγάλη περίοδο αρνητικής μεταβολής.

    Αυξήθηκαν οι εισαγωγές και οι εξαγωγές

    Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές, μετά από μία αρνητική πορεία το 2002 και έχοντας μηδενική μεταβολή στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, καταγράφουν αύξηση 1% στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002 συνεισφέροντας στην αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας κατά 0,16%.

    Αντίστοιχα αυξημένες είναι και οι εισαγωγές λόγω της επιτάχυνσης των Ολυμπιακών έργων και της προόδου των έργων του Γ' ΚΠΣ.

    Ειδικότερα οι εισαγωγές στο δεύτερο τρίμηνο του χρόνου παρουσίασαν αύξηση 1,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2002, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου παρουσίασαν αύξηση 1,8%.

    Με δεδομένα όλα αυτά τα στοιχεία, η αύξηση της τελικής κατανάλωσης της οικονομίας παρέμεινε στο 3,8% και για το δεύτερο τρίμηνο του 2003 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2002, όταν η τελική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,4%.

    [28] Επιδότηση αγροτικών επενδυτικών προγραμμάτων

    21/7/2003 5:05:00 μμ

    Την τρίτη και τελευταία προκήρυξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης της υπαίθρου - ύψους 61,3 εκατομμυρίων ευρώ - υπέγραψε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς. Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για να επιδοτηθούν τα επενδυτικά τους προγράμματα από 25 Ιουλίου έως 25 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των επιδοτήσεων στους βαμβακοπαραγωγούς για την περυσινή παραγωγή και η τελική τιμή του προϊόντος έφτασε τις 280 δραχμές το κιλό. Στο μεταξύ, μέσα στον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί και η επιδότηση για τους παραγωγούς ελαιολάδου όπου οι οργανωμένοι παραγωγοί θα εισπράξουν επιπλέον 44,4 δραχμές το κιλό και οι μη οργανωμένοι 40,9 δρχ το κιλό.

    [29] Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων

    21/7/2003 1:54:00 μμ

    Την 10η αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος, η οποία περιλαμβάνει 490.861 εκκαθαριστικά, ταχυδρόμησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Από αυτά, τα 134.879 ή ποσοστό 27,5% είναι χρεωστικά, τα 158.826 ή ποσοστό 32,3% είναι πιστωτικά και τα υπόλοιπα 197.156 ή ποσοστό 20,2% είναι μηδενικά. Συμπεριλαμβανομένης της 10ης αποστολής η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει αποστείλει 3.811.658 εκκαθαριστικά, ποσοστό 76,2% του συνόλου των φορολογουμένων. Από αυτά τα 3.178.597 υποβλήθηκαν χειρόγραφα στις εφορίες και 142.200 μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας taxisnet του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Το σύνολο των δηλώσεων που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά έχουν εκκαθαριστεί. Από την έως τώρα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, έχει βεβαιωθεί συνολικός φόρος 1,210 δισεκατομμυρίου ευρώ.

    [30] Υδατοσφαίριση: Νίκη επί της Βραζιλίας της Εθνικής Γυναικών

    21/7/2003 4:14:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    "Ποδαρικό" με το δεξί έκανε η εθνική ομάδα γυναικών του πόλο στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9-12, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βαρκελώνης. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε εύκολα της Βραζιλίας με 14-4, και την προσεχή Τετάρτη (22 Ιουλίου) θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία, που επιβλήθηκε της Ιαπωνίας 11-8, με "έπαθλο" την 9η θέση. Τα 7λεπτα του αγώνα Ελλάδας-Βραζιλίας: 3-0, 3-0, 5-0, 3-4.

    Τα γκολ των δύο ομάδων σημείωσαν: ΕΛΛΑΔΑ: Λιόση 3, Ρουμπέση 3, Πάτερου 2, Πετσάλη 2, Αντωνάκου 2, Κοζομπόλη 2. ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Πεντρόσα 2, Φερνάντες 1, Τένο 1.

    [31] Μικρός ο κίνδυνος των μεταλλαγμένων, λένε Βρετανοί επιστήμονες

    21/7/2003 7:07:00 μμ

    Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες αποτελούν πολύ μικρό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτές πιθανώς να είναι το ίδιο ασφαλή με αυτά των μη τροποποιημένων ποικιλιών, προκύπτει από βρετανική επιστημονική έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η 24μελής επιτροπή που συνέταξε την έκθεση με τίτλο ''GM Science Review'' επισήμανε πάντως πως είναι απαραίτητες συμπληρωματικές έρευνες, ειδικά για τις νέες ποικιλίες που εισάγονται στην αγορά.

    Αποφεύγουν να δώσουν σαφή βεβαίωση για την ασφάλεια

    Η επιστημονική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων από τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολύ μικρός, καθώς δεν επαληθεύτηκε ότι έχουν ανεπιθύμητες τοξικές ή επικίνδυνες για την υγεία επιπτώσεις.

    Παρόλα αυτά όμως δεν δίνει σαφή βεβαίωση πως είναι απολύτως ασφαλή.

    Η έκθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς των οικολογικών οργανώσεων, ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες θα γονιμοποιήσουν με γύρη τις συμβατικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ''σούπερ σπόροι'' που θα καταστρέψουν την ύπαιθρο και θα βλάψουν τις άλλες καλλιέργειες.

    ''Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες δεν πρόκειται να εισβάλουν στην ύπαιθρο και να δημιουργήσουν προβληματικά φυτά'', επισήμανε ο επικεφαλής της επιτροπής Ντέιβιντ Κινγκ.

    [32] Επίσκεψη Κ. Στεφανή σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

    21/7/2003 6:50:00 μμ

    Τα νοσοκομεία "Θεαγένειο", "Ιπποκράτειο", "Παπανικολάου" και "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής και ενημερώθηκε από τους διοικητές και τους εργαζόμενους σε αυτά για την εξέλιξη των προγραμμάτων αναβάθμισης των μονάδων υγείας, αλλά και για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ως σημαντικότερη έλλειψη ο κ. Στεφανής αξιολόγησε αυτή του νοσηλευτικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού- κι όχι αυτή των κλινών- εκφράζοντας την ελπίδα να περιοριστεί και αναφέροντας την προκήρυξη άλλων 250 θέσεων εργασίας για το 2003 στην περιοχή των δύο ΠΕΣΥ της Μακεδονίας.

    Ικανοποίηση για την εξέλιξη του ΕΣΥ

    Στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου", όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ολοκληρώθηκε και θα αρχίσει σύντομα η λειτουργία ενός νέου τμήματος, του πρώτου στην περιφέρεια, Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) για τη διασφάλιση της προστασίας και την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Η λειτουργία του τμήματος, του οποίου το κόστος ανήλθε σε 650 εκατομμύρια δραχμές, θα αφορά την εργαστηριακή υποστήριξη των ελέγχων που άπτονται της δημόσιας υγείας (νερό, περιβάλλον, τρόφιμα κ.α.).

    Η μονάδα ΠΕΔΥ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας και είναι η πρώτη που δημιουργείται στην περιφέρεια, ενώ το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας λειτουργεί ήδη στην Αθήνα. Το έργο της μονάδας ΠΕΔΥ θα είναι συμπληρωματικό αυτού του Γενικού Χημείου του Κράτους.

    Στο ''Θεαγένειο'' νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ο κ. Στεφανής εγκαινίασε τους χώρους του νέου ακτινοθεραπευτικού τμήματος, το οποίο χαρακτήρισε πρωτοπόρο, καθώς διαθέτει τον πλέον ολοκληρωμένο και σύγχρονο εξοπλισμό σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμα να δημιουργηθεί το "Θεαγένειο Β'" στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Στεφανής απάντησε και στις επιφυλάξεις πανεπιστημιακών σχετικά με το θέμα μεταφοράς κλινικών στο νοσοκομείο ''Παπαγεωργίου" και διαβεβαίωσε ότι θα έχουν καλύτερους όρους λειτουργίας απ' ότι είχαν μέχρι σήμερα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωσή τους θα λειτουργούν με ταυτόχρονες εφημερίες.

    Η λειτουργία τους στα νοσοκομεία ''Αγιος Παύλος'', ''ΑΧΕΠΑ'' και ''Ιπποκράτειο'' προβλέπεται να αρχίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο τέλος του έτους και στις αρχές του 2004, αντίστοιχα.

    [33] Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πίτσας

    21/7/2003 12:21:00 μμ

    Η κατανάλωση πίτσας είναι πιθανόν να βοηθά στη μείωση της εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, αποφάνθηκαν ιταλοί επιστήμονες. Προκαλώντας ένα ευχάριστο σοκ στους Ιταλούς και στα μέχρι σήμερα διατροφικά δεδομένα, μια ομάδα ερευνητών του κέντρου φαρμακολογίας του Μιλάνου, ανακάλυψε ότι η κατανάλωση πίτσας μία με δύο φορές την εβδομάδα μειώνει δραματικά την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου και του εντέρου.

    H σάλτσα της φρέσκιας ντομάτας αποτελεί ασπίδα προστασίας

    Μια μελέτη που διεξήχθη μεταξύ 8.000 Ιταλών καταδεικνύει ότι αυτοί που καταναλώνουν τακτικά πίτσα έχουν 59% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του οισοφάγου και 26% καρκίνο του παχέως εντέρου.

    ''Γνωρίζαμε ότι η σάλτσα της φρέσκιας ντομάτας αποτελεί ασπίδα προστασίας εναντίον ορισμένων όγκων, αλλά σίγουρα δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο από την πίτσα η οποία πραγματικά παρέχει πολλή ισχυρή προστασία'', δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Σιλβάνο Γκάλους στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    [34] Νέος γενικός διευθυντής της Π.Ο.Υ ο Γιόνγκ Γουκ Λι

    21/7/2003 1:19:00 μμ

    Ο νέος γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) Νοτιοκορεάτης Γιόνγκ Γουκ Λι δήλωσε την Δευτέρα πως μια από τις προτεραιότητές του είναι να επιτρέψει σε τρία εκατομμύρια άτομα, που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS, να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή έως το 2005. Στην εναρκτήρια ομιλία του την Δευτέρα κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντών του για μια πενταετή θητεία, ο διάδοχος της Νορβηγίδας Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, είπε ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση αυτών που εργάζονται στον τομέα της υγείας ανά τον Κόσμο.

    Μεγάλες αλλαγές στην ιεραρχία της Π.Ο.Υ

    "Η φτώχεια των εξειδικευμένων στο τομέα της υγείας επιβραδύνει την πρόοδο στην υλοποίηση στόχων, όπως αυτός του AIDS. Η συνεργασία μας με όλες τις χώρες για το θέμα αυτό πρέπει να εντατικοποιηθεί'', πρόσθεσε.

    Ο 58χρονος Λι ανακοίνωσε μεγάλες αλλαγές στην ιεραρχία της ΠΟΥ, με την αντικατάσταση αρκετών εκ των διευθυντών των τμημάτων της.

    Το τμήμα καταπολέμησης του AIDS θα ενωθεί με τις μονάδες κατά της φυματίωσης και κατά της ελονοσίας, δύο άλλες μεγάλες πανδημίες.

    Επικεφαλής του θα είναι ο Αμερικανός Τζακ Τσόου που θα φέρει τον τίτλο του αναπληρωτή γενικού διευθυντή.

    Ο Τσόου θα πρέπει να ετοιμάσει πριν από την 1η Δεκεμβρίου, ημερομηνία της διεθνούς ημέρας κατά του AIDS, ένα σχέδιο παγκόσμιας δράσης, το οποίο θα κατευθύνει τις προσπάθειες της ΠΟΥ στον τομέα αυτό.

    Ο Λι δεσμεύτηκε ακόμη ν' αποκεντρώσει την ΠΟΥ παρέχοντας περισσότερα μέσα στις επιχειρήσεις της Οργάνωσης που πραγματοποιούνται εκτός της έδρας της, στη Γενεύη, ώστε να επωφελούνται περισσότερο ασθενείς που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

    [35] Αγρότης έφαγε 3 τόνους χαλίκια...

    21/7/2003 12:30:00 μμ

    Ένας αγρότης από την ανατολική Κίνα που συνήθιζε να τρώει... χαλίκια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την κατανάλωση συνολικά 3 μετρικών τόνων χαλικιών, μέσα σε περίοδο 9 χρόνων. Ο Χου Ερσχούν, απο το Ναντζίνγκ, της επαρχίας Τζιανγκσού, άρχισε να ''τρώει'' πετραδάκια όταν ήταν 12 χρόνων, με αποτέλεσμα να έχει πόνους στην κοιλιά. Κάποια στιγμή η εμμονή του με την κατανάλωση των χαλικιών, έφθασε σε τέτοιο σημείο που ο Χου κατάπινε 90 χαλίκια την ημέρα, γράφει η εφημερίδα Morning Post της Νότιας Κίνας.

    Ο Χου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι πέτρες που είχαν παραμείνει στο πεπτικό του σύστημα αφαιρέθηκαν την Κυριακή, με χειρουργική επέμβαση. Η κατάσταση του είναι κρίσιμη αλλά σταθερή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 July 2003 - 16:57:05 UTC