Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραλίγο τραγωδία με ιπτάμενο δελφίνι
  • [02] Συνάντηση Σημίτη-Ευθυμίου για τη νέα σχολική χρονιά
  • [03] ''Καίει'' αξιωματικούς του ''Σαμίνα'' το τελικό πόρισμα
  • [04] Τρίπολη-Συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ
  • [05] Η Ε.Ε είναι έτοιμη να μετάσχει στην ανοικοδόμηση
  • [06] Εκρήξεις σε ναό στο Κασμίρ
  • [07] Γαλλία: Υπό τον ΟΗΕ η ανασυγκρότηση του Ιράκ
  • [08] Δέσμευση χονδρεμπόρων για μείωση των τιμών
  • [09] Πρόγραμμα απορρόφησης ανέργων από το Υπ. Εργασίας

    [01] Παραλίγο τραγωδία με ιπτάμενο δελφίνι

    21/7/2003 11:05:00 μμ

    Στην περιοχή του ακρωτηρίου Βάτος στον Παγασητικό Κόλπο προσάραξε στις 6.15 το απόγευμα ιπτάμενο δελφίνι της εταιρείας "HFD", το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Σκόπελος -Σκιάθος- Βόλος με 69 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Οι επιβάτες μετεπιβιβάστηκαν λίγη ώρα αργότερα σε ιπτάμενο δελφίνι της ίδιας εταιρείας, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Βόλου στις 19.40. Από την προσάραξη προκλήθηκε ρήγμα και σημειώθηκε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα το δελφίνι να εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του, το οποίο παρελήφθη από σκάφος του Λιμενικού. Στο νοσοκομείο του Βόλου μεταφέρθηκαν 21 άτομα από τα οποία τα δύο πήραν εξιτήριο, ενώ νοσηλεύονται τα υπόλοιπα.

    Κακή διακυβέρνηση

    Από τα πρώτα στοιχεία η προσάραξη οφείλεται πιθανότατα στην κακή διακυβέρνηση του ιπτάμενου δελφινιού που είχε αποπλεύσει από την Σκόπελο.

    Ηδη ο καπετάνιος του ανακρίνεται από τους Λιμενικούς προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το ατύχημα.

    [02] Συνάντηση Σημίτη-Ευθυμίου για τη νέα σχολική χρονιά

    21/7/2003 10:17:00 μμ

    Ο σχεδιασμός της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Παιδείας. Ο κ. Ευθυμίου, σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο σχεδιασμός της νέας χρονιάς θα είναι γόνιμος, καθώς θα έχουμε -όπως είπε- 5.400 ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, καινοτομίες όπως η έναρξη της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας από τη Γ' Δημοτικού και η ανάπτυξη της Ολυμπιακής Παιδείας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Πρωτοβουλίες για διαμόρφωση ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου

    Ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε επίσης ότι το τριήμερο 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση και στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα νομοσχέδιο στη Βουλή για την αξιολόγηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ευθυμίου τοποθετήθηκε αρνητικά στο ενδεχόμενο αλλαγής του εξεταστικού συστήματος και ανακοίνωσε ότι φέτος θα διοριστούν 7.200 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

    Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα ΤΕΕ

    Στο μεταξύ ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης κατέθεσε στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των μαθητών των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τεχνικά Λύκεια).

    Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, η βαθμολογία των μαθητών των ΤΕΕ ταυτίζεται με αυτήν των Ενιαίων Λυκείων, δηλ. ο γενικός μέσος όρος των μαθητών σε όλες τις τάξεις των ΤΕΕ θα προκύπτει από τους βαθμούς των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων και ως ο βαθμός προαγωγής ορίζεται το δέκα. Αν κατά την εξαγωγή των μέσων όρων προκύπτει μικτός αριθμός, το κλάσμα λογίζεται ως ακέραια μονάδα, όταν είναι ίσο ή μεγαλύτερο του μισού της ακέραιας μονάδας.

    Ακόμα, οι μαθητές που δεν προάγονται ή δεν λαμβάνουν το απολυτήριο τους, παραπέμπονται σε όσα μαθήματα δεν πέρασαν σε επαναληπτική εξέταση την αμέσως επόμενη εξεταστική περίοδο.

    Επίσης, αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των μαθηματικών. Συγκεκριμένα, στα μαθηματικά οι μαθητές θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα από τα δύο θέματα θεωρίας της διδαχθείσας ύλης που θα τους δίνεται και να λύσουν δύο από τρεις ασκήσεις ή προβλήματα που θα τους δίνονται.

    Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού ετήσιας επίδοσης των μαθητών. Έτσι, ως βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών σε κάθε μάθημα, στο οποίο γίνεται προφορική και γραπτή εξέταση, τίθεται το ένα δεύτερο του αθροίσματος του μέσου όρου των προφορικών βαθμών των τετραμήνων και του βαθμού της γραπτής εξέτασης. Ως προς τα μαθήματα που δεν προβλέπεται γραπτή εξέταση, ως βαθμός ετήσιας επίδοσης, υπολογίζεται ο μέσος όρος των τετραμηνιαίων βαθμών.

    Τέλος, εισάγονται για πρώτη φορά μαθήματα με δύο γνωστικά αντικείμενα, που βαθμολογούνται ως ενιαίο μάθημα, με μία βαθμολογία.

    [03] ''Καίει'' αξιωματικούς του ''Σαμίνα'' το τελικό πόρισμα

    21/7/2003 8:18:00 μμ

    Βαρύτατες ευθύνες σε τέσσερις αξιωματικούς του πλοίου επιρρίπτει για το τραγικό ναυάγιο του ''Εξπρές Σαμίνα'', όπου έχασαν τη ζωή τους 81 επιβάτες και μέλη του πληρώματος το πόρισμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων, το οποίο συνεδρίασε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και αφού πρώτα είχαν προηγηθεί άλλες 100 συνεδριάσεις. Το οριστικό πόρισμα που ήδη έχει αποσταλεί υπηρεσιακώς στον εισαγγελέα, στην Διεύθυνση Ασφαλείας Ναυσιπλοΐας του ΥΕΝ και τα Πειθαρχικά Συμβούλια Εμπορικού Ναυτικού είναι καταπέλτης για τους Βασίλη Γιαννακή-πλοίαρχο, Αναστάσιο Ψυχογιό-υποπλοίαρχο, Γιώργο Τριανταφύλλου-ύπαρχο και τον Α' μηχανικό του ''Εξπρές Σαμίνα'' Γεράσιμο Σκιαδαρέλη.

    Tι δεν θα είχε συμβεί εάν. . .

    Η απόφαση του ΑΣΝΑ ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς μειοψήφησε η πρόεδρος-εφέτης Α. Αντωνακούδη η οποία θεώρησε ότι για το πολύνεκρο ναυάγιο στις 26 Σεπτεμβρίου 2001 στην Πάρο ευθύνες φέρει και ο νόμιμος εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας M.F.D.

    Στο πόρισμα του ΑΣΝΑ αναφέρεται ότι ''το ατύχημα δε θα είχε συμβεί εάν ο υποπλοίαρχος Ψυχογιός Αναστάσιος, που εκτελούσε καθήκοντα Αξιωματικού Φυλακής Γέφυρας δεν υπέπιπτε στις εξής αμέλειες και παραλήψεις.

    1. ανεπαρκής έλεγχος της θέσεως και ταχύτητας του πλοίου,

    2. μη αποτελεσματική και ανά πάσα στιγμή επιτήρηση του θαλασσίου χώρου,

    3. καθυστέρηση στην ειδοποίηση του πλοιάρχου για την άφιξη του πλοίου στο λιμένα της Πάρου,

    4. μη επιβεβαίωση και απαξίωση της πληροφορίας του δόκιμου πλοιάρχου Πατήλα Γεωργίου περί προσέγγισης στη βραχονησίδα ''Πόρτες'',

    5. ανεπαρκείς χειρισμοί αποφυγής σύγκρουσης και ο μη έλεγχος στεγανών θυρών, που ήταν όλες ανοιχτές με μόνη πιθανή περίπτωση την κατά παράβαση του κανονισμού και μη ενημέρωση του ημερολογίου γέφυρας.

    Επίσης τονίζεται ότι και μετά την πρόσκρουση του στις ''Πόρτες'' το ''Σαμίνα'' δεν θα βούλιαζε αν οι στεγανές θύρες του μηχανοστασίου δεν ήταν ανοιχτές, ενώ η διάσωση των επιβατών θα ήταν καλύτερη και αποτελεσματικότερη αν ο πλοίαρχος Βασίλης Γιαννακής είχε ενημερώσει έγκαιρα τους επιβάτες, και επίσης είχε φροντίσει για τη σωστή οργάνωση του πληρώματος του πλοίου.

    [04] Τρίπολη-Συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ

    21/7/2003 8:15:00 μμ

    Στην πρώτη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου που έγινε στην Τρίπολη παραβρέθηκε σήμερα και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και για τον πολιτικό σχεδιασμό του Κινήματος έως τις εκλογές του 2004. Στις σύντομες δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι στόχος είναι "να χτίσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, με συνέπεια, με μεθοδικότητα και από την άλλη πλευρά, ο διαρκής μας στόχος, τα τελευταία χρόνια αλλά και για το μέλλον, είναι να καταστήσουμε την ελληνική κοινωνία ευημερούσα και την Ελλάδα μια χώρα ισχυρή".

    ''Στόχος μας οι ικανοποιημένοι πολίτες και η ισχυρή Ελλάδα''

    "Θέλω να πάρω από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ το απόσταγμα του προβληματισμού τους ενόψει του σχεδιασμού μας του φθινοπώρου που οργανώνουμε στο Εκτελεστικό Γραφείο και στην Κεντρική Επιτροπή. Ο τελικός μας στόχος είναι οι εκλογές του 2004 και να τονίσω ότι τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της διαδρομής μέχρι τις εκλογές τις καθορίζουμε εμείς, εμείς έχουμε την πρωτοβουλία στις εξελίξεις, όπως απέδειξαν οι τελευταίες πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν με τελικό στόχο να ικανοποιήσουμε τα πάγια αιτήματα των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη πλευρά κάθε μέρα η Ελλάδα να γίνεται και πιο ισχυρή''.

    [05] Η Ε.Ε είναι έτοιμη να μετάσχει στην ανοικοδόμηση

    21/7/2003 10:40:00 μμ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης διακήρυξαν στις Βρυξέλλες ότι η Ε.Ε είναι έτοιμη να μετάσχει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία μιας εμπλοκής των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία αυτή. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ολοκληρώνοντας τη σύνοδό τους, οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβαν τη ''διάθεση της Ε.Ε να μετάσχει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ στο πλαίσιο της απόφασης 1483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ'', όπως είχαν διακηρύξει και οι ηγέτες των "15" κατά τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Η εν λόγω απόφαση, που υιοθετήθηκε στις 22 Μαΐου, έθεσε τέρμα στις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Βαγδάτη μετά την εισβολή στο Κουβέιτ και τον πόλεμο του Κόλπου που ακολούθησε (1990-91).

    Στο ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Εξωτερικών χαιρετίζουν παράλληλα τη συγκρότηση, στις 9 Ιουλίου, του συμβουλίου της μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης ως ''ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία, από τον ιρακινό λαό, μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης διεθνώς αναγνωρισμένης''.

    [06] Εκρήξεις σε ναό στο Κασμίρ

    21/7/2003 9:43:00 μμ

    Πέντε πιστοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν όταν βόμβες που είχαν τοποθετηθεί πιθανώς από αντάρτες εξερράγησαν κοντά σε έναν από τους πιό μεγάλους ινδουϊστικούς ναούς στο Κασμίρ, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. "Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και είκοσι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις μηχανισμών που τοποθετήθηκαν μάλλον από αντάρτες", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι εκρήξεις έγιναν στην περιοχή Κάτρα κοντά στο ναό Βάισνο Ντέβι περίπου 45 χιλιόμετρα από το Τζαμού τη χειμερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ.

    [07] Γαλλία: Υπό τον ΟΗΕ η ανασυγκρότηση του Ιράκ

    21/7/2003 7:44:00 μμ

    Η Γαλλία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι χρειάζεται μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα αναθέτει στον ΟΗΕ την πλήρη ευθύνη για το Ιράκ και θα νομιμοποιεί την πολιτική ανασυγκρότηση και την ύπαρξη ειρηνευτικών δυνάμεων. Το αίτημα αυτό της Γαλλίας έγινε τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής βλέπουν καθημερινά να μειώνονται οι στρατιώτες τους που πέφτουν θύματα συμμοριών ή αντιαμερικανικών επιθέσεων και τη στιγμή που γίνεται πλέον φανερό ότι ο ΟΗΕ πρέπει να επιζητήσει μεγαλύτερη διεθνή συμμετοχή για τη σταθερότητα στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μόνο μια ειρηνευτική δύναμη με εντολή του ΟΗΕ μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια με νόμιμο και αποφασιστικό τρόπο.

    Ο κ. Ντε Βιλπέν πάντως απέφυγε την άμεση κριτική στις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις που διοικούν το Ιράκ μετά τον πόλεμο και την αποπομπή του Σαντάμ Χουσεΐν, έναν πόλεμο στον οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά η Γαλλία.

    [08] Δέσμευση χονδρεμπόρων για μείωση των τιμών

    21/7/2003 10:00:00 μμ

    Σε κλίμα καλών προθέσεων πραγματοποιήθηκαν οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμωνας Κουλούρης με τους εκπροσώπους των χονδρεμπόρων στην κεντρική αγορά του Ρέντη. Ο κ. Κουλούρης σε δηλώσεις του τόνισε ότι έλαβε από την πλευρά των εμπόρων τη δέσμευση πως θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση των τιμών, ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε να εξετάσει μια σειρά κλαδικών αιτημάτων που του ετέθησαν με έμφαση στο μείζον πρόβλημα του παραεμπορίου. Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα παραπέμπεται ο χονδρέμπορος της λαχαναγοράς του Ρέντη, ο οποίος μετά από έλεγχο κλιμακίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκε ότι είχε εκδώσει πλαστά τιμολόγια με αποτέλεσμα να πωλεί τις πατάτες κατά 30% ακριβότερα από την κανονική τιμή.

    Οι εκπρόσωποι των χονδρεμπόρων από την πλευρά τους, ανέφεραν την πρόθεσή τους να συγκρατήσουν τις τιμές αν και τόνισαν ότι μέσα από την κεντρική αγορά του Pέντη διακινείται μόνο το 9% των οπωροκηπευτικών.

    O υφυπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι τα αιτήματα του κλάδου που δεν χειρίζεται ο ίδιος θα μεταβιβαστούν στους αρμόδιους υπουργούς, ενώ σε ότι αφορά στα θέματα που τον αφορούν, είπε, ότι θα υπάρξει μέριμνα και ιδιαιτέρως ζήτησε τη συμβολή του κλάδου στην συγκράτηση των τιμών.

    Στο μεταξύ στην Αθήνα έρχονται οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Eνωσης για να επιθεωρήσουν την εξέλιξη του έργου εκσυγχρονισμού της κεντρικής αγοράς του Pέντη.

    Την ίδια ώρα, οι έντονες και συνεχείς αναφορές για την ακρίβεια από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης προκάλεσε την αντίδραση του Eπαγγελματικού Eπιμελητηρίου Aθήνας, το οποίο απέστειλε έγγραφο προς τον υφυπουργό Aνάπτυξης Kίμωνα Kουλούρη, όπου επισημαίνει ότι οι υψηλοί συντελεστές κόστους λειτουργίας των καταστημάτων όπως τα τιμολόγια, οι αυξημένες τιμές πρώτων υλών, τα εργατικά, τα ενοίκια οδηγούν την ακρίβεια και σε αυτούς τους τομείς πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον του υπουργείου.

    [09] Πρόγραμμα απορρόφησης ανέργων από το Υπ. Εργασίας

    Πηγή: NET 105,8 fm 21/7/2003 11:20:00 μμ

    Πρόγραμμα απασχόλησης, που αναμένεται να απορροφήσει τουλάχιστον 50.000 ανέργους, εκπονήθηκε από το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8. Το πρόγραμμα "Ενεργούς ένταξης", όπως ονομάζεται, προβλέπει την 4ωρη καθημερινή απασχόληση ανέργων, για διάστημα έως 6 μήνες, σε δημοτικές επιχειρήσεις και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα έχουν μικρή οικονομική επιβάρυνση καθώς το επίδομα ανεργίας να μεταβιβάζεται σε αυτούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 July 2003 - 20:53:40 UTC