Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρέππας: ''Θα συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας''
  • [02] 29η επέτειος της αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας
  • [03] Υπό έλεγχο η φωτιά στα Χανιά - Σε εξέλιξη στο Ρέθυμνο
  • [04] Ανοιξε ο κύκλος επαφών Σκανδαλίδη με κόμματα
  • [05] ΝΑΤΟ: Μέτρα εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας
  • [06] Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βουλής για το ''πόθεν έσχες''
  • [07] Συνάντηση Παπανδρέου-Μολυβιάτη για εθνικά θέματα
  • [08] Κύπρος: Σάλος για τα πεταμένα απόρρητα έγγραφα
  • [09] Πρόγραμμα εξετάσεων Β' τάξης ημερησίων - Γ' εσπερινών Λυκείων
  • [10] Επίσκεψη Παπαντωνίου στη Στεμνίτσα
  • [11] Συνομιλίες για την ειρήνη στη Λιβερία
  • [12] Βέτο στο νομοσχέδιο για την άμβλωση ασκεί ο Σούστερ
  • [13] Επαναλειτουργεί ο Πύργος του Αϊφελ
  • [14] Ισπανία: Γιος στελέχους της ΕΤΑ πίσω από τις δύο επιθέσεις
  • [15] Σημαντικά στελέχη της Αλ Κάιντα κρατάει τη Τεχεράνη
  • [16] Νέο μήνυμα Σαντάμ
  • [17] Συσκέψεις στο Μαξίμου για το Γ' ΚΠΣ
  • [18] Νίκη της Εθνικής πόλο γυναικών επί της Γερμανίας
  • [19] Στον τελικό η ομάδα των 4Χ200 μ. ελεύθερο
  • [20] Ρεκόρ συμμετοχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004
  • [21] Στον Παναθηναϊκό ο Χατζηβρέττας
  • [22] Παγκόσμιο Φεστιβάλ Σοσιαλιστικών Νεολαιών (IUSY)
  • [23] ''Περίπατος με τη γλυπτική''
  • [24] Αισιοδοξία για τα σιαμαία από τη Ν. Κορέα
  • [25] Κατασκευή και αποστολή καρτ-ποστάλ από το κινητό μας

    [01] Ρέππας: ''Θα συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας''

    23/7/2003 2:17:00 μμ

    Η πτωτική πορεία της ανεργίας θα συνεχιστεί στη χώρα μας, όπως διαβεβαίωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, ο κ. Ρέππας αναγνώρισε πως η ανεργία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Όσον αφορά στο θέμα των κοινωνικών δαπανών, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα, δώδεκα δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Εργασίας, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας

    Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι την τελευταία διετία η ανεργία έχει μειωθεί κατά 2,5% και ότι την τελευταία πενταετία οι κοινωνικές δαπάνες αυξήθηκαν στη χώρα μας κατά 42,6%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ αυξήθηκε κατά 8,7%.

    "Προτεραιότητά μας είναι το σύγχρονο κοινωνικό κράτος", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια προς την προσπάθεια αυτή, επενδύοντας στο κεφάλαιο εμπιστοσύνης που έχει δημιουργήσει με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Στο Σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, προτεραιότητα δίνεται στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, δηλαδή, την ενίσχυση των κινήτρων επανένταξης των ανέργων σε θέσεις εργασίας.

    Επίσης, δίνονται υψηλά κίνητρα για τη γυναικεία απασχόληση και δημιουργούνται προγράμματα καταπολέμησης της μακροχρόνιας ανεργίας.

    Αναλυτικά οι πολιτικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας για τη βελτίωση της συμμετοχής στην απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας έχουν ως εξής:

    Βελτίωση της ελκυστικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας της εργασίας με όχημα τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Τον ίδιο στόχο υπηρετεί η προγραμματιζόμενη εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο (30.000 νέες θέσεις εργασίας).

    Η παράταση του εργασιακού βίου, με τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης, υπηρετείται και από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Η αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας στο θέμα της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας υπηρετείται, μεταξύ των άλλων, και με την εμπέδωση της λειτουργίας των νέων δομών απασχόλησης.

    Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας θα ενισχυθεί και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης των οικονομικών μεταναστών. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντικά όπλα μας είναι ο εκσυγχρονισμός και η μηχανοργάνωση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

    Η ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα θα επενεργήσει ευεργετικά τόσο ως μοχλός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, όσο και ως προϋπόθεση που θα επιτρέψει σε γυναίκες να αναζητήσουν εργασία.

    Η ακριβέστερη αποτύπωση της πραγματικής εικόνας τόσο της συμμετοχής στην απασχόληση όσο και ως προς το ποσοστό ανεργίας θα επιτευχθεί με την αναμόρφωση του δείγματος της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού που επεξεργάζεται η ΕΣΥΕ και θα επιτρέψει τη ισόρροπη αποτύπωση της μεγάλης συμμετοχής των οικονομικών μεταναστών στο εργατικό δυναμικό (σε ποσοστό που υπερβαίνει το 10% σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς στη βάση των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού).

    Η πλήρης αποτίμηση των προηγούμενων προσπαθειών εισαγωγής ευελιξίας στην αγορά εργασίας, με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε την περίοδο 1998 - 2000, θα ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης με τους κοινωνικούς εταίρους ιδιαίτερα στην επιτροπή απασχόλησης.

    Η συνέχιση των προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (και μάλιστα σε στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού) θα διατηρήσει τη διαφαινόμενη τάση ενίσχυσης του ειδικού βάρους των αυτοαπασχολούμενων.

    Ο Οδηγός Εφαρμογής Ισότητας Φύλων, τα μέτρα για τους ΑΜΕΑ, καθώς και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τους Μετανάστες αποτελούν μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες στο πεδίο της ισότητας των φύλων και στο πεδίο της ένταξης ομάδων που μειονεκτούν.

    Όλα τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η βελτίωση των εκπαιδευτικών εφοδίων απομακρύνει τον κίνδυνο της φτώχειας και ενισχύει την επαγγελματική κινητικότητα. Σε αυτό επενεργούν οι πρωτοβουλίες κατάρτισης (τόσο εργαζομένων όσο και ανέργων) καθώς οι θεσμικές παρεμβάσεις αναβάθμισης της ποιότητας και της συνοχής της προσφερόμενης ευκαιρίας δια βίου.

    Έχει συμφωνηθεί και έχει δρομολογηθεί μια νέα προσέγγιση στην υλοποίηση της αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ.

    Το σχέδιο θα συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης που συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη στο Ζάππειο Μέγαρο.

    [02] 29η επέτειος της αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας

    23/7/2003 7:14:00 μμ

    Εικοσιεννέα χρόνια συμπληρώνονται την Πέμπτη από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης στις 8 μ.μ στο πάρκο Ελευθερίας στο κτήριο του μουσείου αντιδικτατορικής δημοκρατικής αντίστασης. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται κατάθεση στεφάνου, απαγγελίες ποιημάτων καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. "Προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω τις όποιες παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Ο εκσυγχρονισμός της χώρας είναι μονόδρομος. Αγγίζει όλες τις μορφές του δημόσιου βίου και γι αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες διαλόγου τέτοιες που οδηγούν στη νέα εποχή. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Όποιος αρνείται, μένει πίσω, στο παρελθόν, στη συντήρηση και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου". Αυτά τονίζει σε μήνυμα του για την 29η επέτειο της αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Σημίτης: ''Μια ημέρα που επισφράγισε τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία''

    Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι "έχουν περάσει 29 χρόνια από την 24η Ιουλίου του 1974.Μια ημέρα ορόσημο για τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας. Μια ημέρα που επισφράγισε τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία και έβαλε τέλος στην επτάχρονη δικτατορία που τόσα δεινά επέφερε στην Ελλάδα και τους Έλληνες".

    Ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι "κρατάμε στη μνήμη μας τις βαθιές πληγές που προκάλεσε η χούντα των συνταγματαρχών στη Δημοκρατία μας. Θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους που έχασαν την ζωή τους, διώχθηκαν, φυλακίσθηκαν, εξορίστηκαν από το απεχθές και τυραννικό καθεστώς. Δεν ξεχνάμε την κατάλυση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος, το κλίμα φόβου και καχυποψίας που επέβαλαν, τη διεθνή απομόνωση της χώρας, αλλά και τις περιπέτειες που ενέπλεξαν τη χώρα μας, με αποκορύφωμα την εθνική τραγωδία της Κύπρου και την εισβολή του Αττίλα".

    Ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι "σήμερα η εδραιωμένη Δημοκρατία μας αποτελεί σταθερό θεμέλιο για την ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών.

    Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο νέο διεθνές περιβάλλον. Αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα σταθερότητας, ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης στην Ευρώπη και τον κόσμο.

    Η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέδειξε και στους πιο δύσπιστους τις δυνατότητες της χώρας μας, να διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και να γίνεται σεβαστή απ' όλους.

    Η επιτυχία αυτή αποτελεί ένα ανυπολόγιστο κεφάλαιο που μας συνοδεύει και τονώνει την εθνική αυτοπεποίθηση. Η ένταξη της Κύπρου αποτελεί τη δικαίωση πολυετών αγώνων ολόκληρου του Ελληνισμού. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να έχουμε μια ενωμένη Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Καταλήγοντας ο κ. Σημίτης τονίζει ότι "ο λαός μας, η κοινωνία μας επιλέγουν το δρόμο των αλλαγών, της ανανέωσης, της διαφάνειας και της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Από τη συνεχή μας προσπάθεια κρίνεται το μέλλον. Ο αγώνας για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την πρόοδο, την ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη είναι διαρκής".

    Μήνυμα Καραμανλή

    "Χρέος όλων μας είναι η θωράκιση της Πολιτείας, με σύγχρονους ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς που θα εγγυώνται τη διαφάνεια, την ισονομία, τον υγιή ανταγωνισμό, τον πραγματικό εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα. Η μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων στην υπηρεσία του πολίτη. Η οικοδόμηση μίας κοινωνίας συμμετοχής και συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς".

    Αυτά τονίζει σε μηνυμά του για την επέτειο της αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σημειώνει ακόμη ότι "αποδίδουμε σήμερα την οφειλόμενη τιμή στους πρωταγωνιστές των αγώνων και των προσπαθειών για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Εθνική Αξιοπρέπεια και την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνισμού".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρει επίσης ότι "εξάγουμε ταυτόχρονα χρήσιμα συμπεράσματα για τις δράσεις που καλούμαστε να αναπτύξουμε και τις συμπεριφορές που πρέπει να ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση" και προσθέτει ότι "αναδεικνύουμε ως μείζονα την επιταγή για συνένωση των δυνάμεων και των προσπαθειών όλων των Ελλήνων σε κοινούς εθνικούς σκοπούς, κοινούς αγώνες, κοινές αξίες και ιδανικά".

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ το μήνυμα αυτό είναι ιδιαιτέρως επίκαιρο σήμερα: Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου κρινόμαστε καθημερινά. Κριτές των πρωτοβουλιών και των δράσεών μας είναι οι πολίτες. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες απαιτούν ειλικρίνεια, αξιοπιστία , συνέπεια, αρετή και τόλμη.

    Ζητούν από όλους μας:

    Να σκεφθούμε σοβαρά και υπεύθυνα με μόνο γνώμονα το συμφέρον και την προοπτική του τόπου. Να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις ξεθωριασμένες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, που μόνο δεινά συσσώρευσαν στον τόπο και το λαό μας. Να παραμερίσουμε το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον. Να μην υποκύψουμε σε συγκυριακές, μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Να σεβαστούμε τις αρχές και τους κανόνες της Δημοκρατίας. Να περιφρουρήσουμε το μείζον αγαθό της πολιτικής σταθερότητας. Να εστιάσουμε την προσοχή μας και να επικεντρώσουμε την πολιτική μας δράση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Να συστρατευτούμε για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων, την προώθηση και την υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών, για πραγματική, ισόρροπη ανάπτυξη. Να καταστήσουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες συμμέτοχους στην αναπτυξιακή διαδικασία και στους καρπούς της.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν δυνάμεις και διαμορφώθηκαν σχέσεις που συνιστούν απειλή σε βάρος της ποιότητας της Δημοκρατίας. Κανένας Έλληνας δεν συμβιβάζεται με παρακμιακά φαινόμενα που πλήττουν βάναυσα το κοινό συμφέρον,τονίζει. Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει: "Το όραμα που μας ενώνει είναι μια ισχυρή και περήφανη πατρίδα, παρούσα στις διεθνείς εξελίξεις. Μια Ελλάδα με ρόλο και λόγο στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης, παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή μας. Στα 29 χρόνια της ομαλής δημοκρατικής πορείας της, η χώρα μας έκανε σημαντικά βήματα. Πιστεύουμε όμως ότι μπορεί καλύτερα. Πεποίθησή μας είναι ότι στο δρόμο μας για το μέλλον, υπάρχει μια νέα καλύτερη Ελλάδα".

    Μηνύματα ΚΚΕ - Συνασπισμού

    ΚΚΕ

    Το ΚΚΕ σε μήνυμά του τονίζει ότι "είκοσι εννέα χρόνια μετά την κατάρρευση της αμερικανονατοϊκής στρατιωτικής δικτατορίας 1967-74 τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων καρατομούνται,ενώ το αντιλαϊκό πολιτικό σύστημα θωρακίζεται ακόμη περισσότερο,για να εξυπηρετηθεί η πλουτοκρατία και η εξουσία της". Σύμφωνα με το ΚΚΕ "η δημοκρατία που βιώνουμε είναι υποκριτική.

    Την υποκρισία της καταδείχνει κυρίως το γεγονός, ότι δεν αναγνωρίζεται στον λαό το δικαίωμα να την υπερβεί, εφόσον το θελήσει, και ν' ακολουθήσει το δρόμο του ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων".

    Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "η καλύτερη τιμή στους αγωνιστές κατά της δικτατορίας είναι η ένταση της προσπάθειας να δημιουργηθεί το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο που θα κατακτήσει τη λαϊκή εξουσία, που είναι ουσιαστική δημοκρατία για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα".

    ΣΥΝ

    Ο ΣΥΝ στο δικό του μήνυμα τονίζει ότι 29 μετά τη πτώση της Χούντας "και η χώρα χρειάζεται ριζικές τομές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς,ικανές να δώσουν και πάλι ελπίδα στους πολίτες, συνοχή στην κοινωνία και αξιοπιστία στην πολιτική".

    Σύμφωνα με τον ΣΥΝ "η κρίση του πολιτικού συστήματος είναι αδύνατον να ξεπεραστεί με κινήσεις αναπαλαίωσής του, στο πλαίσιο του αδιέξοδου μεταπολιτευτικού σκηνικού. Είναι αναγκαία η ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών συσχετισμών, η ριζική αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων με την ενίσχυση της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς για την αναμόρφωση του πολιτικού χάρτη της χώρας.

    Ο δικομματισμός επιχειρεί συνεχώς μέσω καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων να ακυρώσει την αυθεντική καταγραφή της λαϊκής ψήφου.

    Ο ΣΥΝ αγωνίστηκε και θα αγωνιστεί για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος".

    [03] Υπό έλεγχο η φωτιά στα Χανιά - Σε εξέλιξη στο Ρέθυμνο

    23/7/2003 6:57:00 μμ

    Υπό έλεγχο τέθηκε στις 5 το απόγευμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12:15 σε αγροτική περιοχή της κοινότητας Πρινέ, στο Ανατολικό Σέλινο Χανίων. Η πυρκαγιά, λόγω και των ισχυρών ανέμων έγινε απειλητική και για τα σπίτια όμως η έγκαιρη επέμβαση εθελοντών πυροσβεστών από το κλιμάκιο Καμπανού και ισχυρών δυνάμεων πυρόσβεσης την περιόρισε. Η πυρκαγιά έκαψε ελιές, θάμνους και δασική έκταση ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποτίμηση της ζημιάς. Τη μάχη με τις φλόγες έδωσαν 11 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όλο το προσωπικό από τα Χανιά, 2 αεροσκάφη ''Καναντέρ'', καθώς και πυροσβεστικό ελικόπτερο. Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά στο Ρέθυμνο, η οποία έχει δύο μέτωπα στις περιοχές Μέλαμπες και στην Αγία Γαλήνη. Το έργο της κατάσβεσης είναι πολύ δύσκολο λόγω των ισχυρότατων βορείων ανέμων, έντασης 10 μποφόρ.

    Έργο εμπρηστών οι πυρκαγιές στην Ηλεία - Πυρκαγιά στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Λιμένα Θάσου

    Σε εμπρησμό αποδίδει την εκδήλωση των καταστροφικών πυρκαγιών στο νομό Ηλείας το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, που συνεδρίασε τη νύχτα στην Αρχαία Ολυμπία, υπό την προεδρία του νομάρχη Ηλείας Τακη Δημητρουλόπουλου.

    Οι πυρκαγιές, τόσο στην περιοχή του Ξηρόκαμπου, όσο και στο Λανθί, έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο, αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο της πλήρους κατάσβεσης.

    Από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε δάση, γεωργικές καλλιέργειες, στάβλους με ζώα και αποθήκες με ζωοτροφές.

    Από τις φωτιές, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε δάση, γεωργικές καλλιέργειες, στάβλους με ζώα και αποθήκες με ζωοτροφές.

    Εξάλλου, υπό έλεγχο έχουν τεθεί και οι πυρκαγιές στα Μέγαρα, στην περιοχή Πλάκα της Κέρκυρας και στην Αγία Βαρβάρα της Νάξου που ξέσπασαν την Τρίτη.

    Στο μεταξύ, τους χώρους που έχουν εκδηλωθεί οι πυρκαγιές επισκέφθηκαν την Τρίτη ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παντελής Τσερτικίδης και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Φούρλας.

    Θάσος

    Την Τρίτη το βράδυ γύρω στις 11.30, ξέσπασε πυρκαγιά στο κτίριο του Γυμνασίου - Λυκείου του Λιμένα Θάσου, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε γραφεία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε χαρτικά, στο φωτοτυπικό, στο αρχείο, ευρύτερα στους εσωτερικούς χώρους του πρώτου ορόφου κλπ.

    Τη φωτιά αντιλήφθηκε καθηγητής του γυμνασίου, που διαμένει κοντά στο διδακτήριο και ειδοποίησε το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής.

    Η επέμβαση ήταν άμεση.

    Ύστερα από προσπάθειες ωρών, κατέστη δυνατό να περιοριστεί και τελικά να σβηστεί η φωτιά πριν προκληθούν μεγαλύτερες καταστροφές στους υπόλοιπους ορόφους του κτιρίου.

    Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση οι ζημιές ανέρχονται, περίπου στα 50.000 ευρώ.

    Ο διοικητής της Π.Υ. Καβάλας Χαρ. Παντζαρντζής, επιβεβαίωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και πρόσθεσε ότι το αρμόδιο τμήμα της ΠΥ Θάσου διενεργεί τη σχετική προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς και το ακριβές ύψος των ζημιών.

    [04] Ανοιξε ο κύκλος επαφών Σκανδαλίδη με κόμματα

    23/7/2003 3:35:00 μμ

    Συνάντηση με τη γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα είχε το μεσημέρι στον Περισσό ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης με αντικείμενο την κυβερνητική πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο. Η κ. Παπαρήγα μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι "διεκδικούμε παγίως την απλή αναλογική σε ένα σύστημα απλής αναλογικής κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, κάτι που δεν έγινε" κι επανέλαβε ότι δεν μπορεί να λάβει μέρος σε μια διαδικασία διαλόγου για βελτίωση με προσθαφαιρέσεις στην κυβερνητική πρόταση για ένα σύστημα που διατηρεί τη φιλοσοφία του παλαιού συστήματος. Την Πέμπτη θα έχει επαφές με τον συντονιστή Εσωτερικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Βύρωνα Πολύδωρα, την Παρασκευή θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, ενώ ο κύκλος των συζητήσεων θα κλείσει την ερχόμενη Δευτέρα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Παπαρήγα: ''Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στο διάλογο''

    Σκανδαλίδης: ''Υπάρχουν αντιθέσεις''

    Η γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα της απλής αναλογικής, επανέλαβε ότι θα στείλει γραπτώς τις θέσεις του κόμματος μόλις τους δοθεί ο νόμος και πως δεν πρόκειται να γίνει καμία υποβολή προτάσεων, παρά μόνο στο αίτημα της απλής αναλογικής για να γλιτώσουμε από τους καιροσκοπισμούς της στιγμής για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου.

    Επίσης δήλωσε αντίθετη με το πλαφόν του 3% γιατί, όπως είπε, μπαίνει στο περιθώριο ο λαός.

    Από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι υπάρχουν αντιθέσεις, με βάση τη λογική μιας χώρας που δεν μπορεί να κυβερνηθεί αξιόπιστα, ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι σεβαστές και πρόσθεσε ότι το 80% οδηγεί σχεδόν σε κατανομές μέσω της απλής αναλογικής. Επίσης, δήλωσε ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα στείλει την κυβερνητική πρόταση σε όλα τα κόμματα και στις αρχές Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί η διακομματική επιτροπή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι αυξάνεται σαφώς η αναλογικότητα και επισήμανε ότι υπάρχει πεδίο για συζήτηση και εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να οδηγηθούμε για το θέμα αυτό στη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

    Υπέρ αναλογικότερου εκλογικού συστήματος οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τη συζήτηση που είχε την Τρίτη με τα μέλη του κοινοβουλευτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο το νέο εκλογικό νόμο.

    Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τάχθηκαν ομοφώνως ή κατά πλειοψηφία, υπέρ του πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, υπέρ του αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων, των συνεργασιών των κομμάτων και καταρχήν υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.

    Οσο για τα σημεία αντιπαράθεσης, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι κατατίθενται αντιρρήσεις επί της ουσίας για την εισαγωγή της λίστας στις περιφέρειες με παράλληλη σταυροδοσία στους νομούς, καθώς και στις διπλές κάλπες (ένα ψηφοδέλτιο για το κόμμα και άλλο ψηφοδέλτιο για το βουλευτή).

    Δηλώσεις Πρωτόπαπα και βουλευτών

    Ανευθυνότητα στην Ν.Δ. για την άρνησή της να προσέλθει στο διάλογο καταλογίζει ο Πρωθυπουργός.

    "Ο κ. Σημίτης επειδή βλέπει ότι χάνει τις εκλογές, επιχειρεί έναν διάλογο για κάτι που αφορά μόνο στον ίδιο", απαντά η Ν.Δ.

    Την κριτική του πρωθυπουργού πως ''η ΝΔ δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα'' κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. ''Πρόκειται για τη σαφή πολιτική κριτική μας αναφορικά με τη συμπεριφορά της ΝΔ και θα αποκαλύπτουμε την αδυναμία της ΝΔ να προσφέρει λύση. Εμείς εγγυόμαστε το μέλλον της Ελλάδας", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας. Σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ ώστε το θέμα του εκλογικού νόμου να συζητηθεί στην αρχή της επόμενης τετραετίας ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε, πως ''όποιος δεν θέλει να ζυμώσει χίλια χρόνια κοσκινίζει''.

    "Έωλα" τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας για τον χρόνο ισχύος του εκλογικού νόμου, δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8,ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Γείτονας. Και πρόσθεσε ότι ο διάλογος είναι ανοιχτός, και θα πρέπει να συνεχιστεί και εντός των κομμάτων και μεταξύ τους.

    Υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης, μιλώντας επίσης στο σταθμό μας, η βουλευτής της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου. Η επιλογή του χρόνου συζήτησης του εκλογικού νόμου τώρα καταδεικνύει την ανάγκη του κ. Σημίτη να μετατοπίσει την ατζέντα από τα πραγματικά προβλήματα, σημείωσε η κ. Γιαννάκου.

    [05] ΝΑΤΟ: Μέτρα εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας

    23/7/2003 6:47:00 μμ

    Σε δύο συμφωνίες συνεργασίας κατέληξαν η Ελλάδα και η Τουρκία, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την οικοδόμηση των μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης που διεξάγονται στο ΝΑΤΟ. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη από την έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο γ.γ. της, Λόρδος Ρόμπερτσον, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν αφ' ενός να ενταθεί η συνεργασία των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών σε σχέση με μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν το ΝΑΤΟ, αφ' ετέρου να ξεκινήσει η εφαρμογή ενός προγράμματος ανταλλαγής στρατιωτικού προσωπικού, με εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα. Οι συμφωνίες αυτές έρχονται σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την αμοιβαία ενημέρωση ως προς το χρονοδιάγραμμα των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούν οι δύο χώρες.

    Συνέχεια των διαβουλεύσεων

    Σε ότι αφορά την ένταση της συνεργασίας θα αφορά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως, επί παραδείγματι, η νέα στρατηγική αντίληψη της Ατλαντικής Συμμαχίας, η διαχείριση κρίσεων, η αντιμετώπιση περιβαλλοντικού χαρακτήρα καταστροφών, επιστημονικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος κ.ά. Σε σχέση με την ανταλλαγή προσωπικού, θα περιορισθεί σε πρώτη φάση στη μετάβαση μιας ομάδας - πέντε κατά το μέγιστον - αξιωματικών από την κάθε χώρα, στην άλλη.

    Συγκεκριμένα, οι Έλληνες αξιωματικοί θα μεταβούν σε κέντρο εκπαίδευσης στην Αγκυρα, ενώ οι Τούρκοι σε αντίστοιχο κέντρο, στο Κιλκίς.

    Στην ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφέρεται, τέλος, ότι οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα συνεχισθούν με στόχο την περαιτέρω οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και ότι οι διαβουλεύσεις αυτές θα βασισθούν επί ενός καταλόγου ενδεχόμενων μέτρων, τον οποίο οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να μελετήσουν.

    [06] Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βουλής για το ''πόθεν έσχες''

    23/7/2003 6:18:00 μμ

    Δυνατότητα για άρση του απορρήτου, όσον αφορά στο Χρηματιστήριο, τις Τράπεζες και τα φορολογικά έχει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τα "πόθεν έσχες" των βουλευτών και μάλιστα αναδρομικά. Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωμοδότηση που έδωσε η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, αλλά και οι τρεις ανώτατοι δικαστές που μετέχουν στην Επιτροπή, μετά από σχετικό αίτημα του Προεδρείου της Επιτροπής. Τις επόμενες μέρες, η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα άρει το απόρρητο και για ποια χρονική περίοδο.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ντ. Βρεττός, η Επιτροπή συμπέρανε ότι έχει αρμοδιότητα αναδρομικού ελέγχου για την εξακρίβωση ύπαρξης νέων στοιχείων, τα οποία ενδεχομένως να ανατρέπουν τα έως σήμερα δηλωθέντα στο "πόθεν έσχες" από τους βουλευτές.

    Εφόσον αποφασιστεί η άρση, η συζήτηση στην Επιτροπή θα επικεντρωθεί στο εάν η έρευνα θα επεκταθεί μέχρι τη δεκαετία του 1990 ή τη δεκαετία του 1970 και κατά πόσον η έρευνα περιπλέκεται λόγω της παραγραφής ορισμένων αδικημάτων.

    Σημειώνεται τέλος, ότι η Επιτροπή Ελέγχου του "πόθεν έσχες" έχει ολοκληρώσει το έργο της, αναφορικά με τις δηλώσεις των βουλευτών για το έτος 2001 και ότι -με βάση τα δηλωθέντα- δεν έχει προκύψει τίποτα.

    [07] Συνάντηση Παπανδρέου-Μολυβιάτη για εθνικά θέματα

    23/7/2003 2:05:00 μμ

    Περισσότερο από μια ώρα διήρκεσε η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου προς τον αρμόδιο συντονιστή της ΝΔ Πέτρο Μολυβιάτη σχετικά με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική. Ο κ. Μολυβιάτης μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η ΝΔ δεν θεωρεί τα εθνικά θέματα ως πεδίο για αντιπολίτευση, αλλά πρόσθεσε ότι τούτο δεν σημαίνει πως δεν θα κάνει έλεγχο και δεν θα ασκεί κριτική. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, αλλά και το μέλλον της Ε.Ε.

    [08] Κύπρος: Σάλος για τα πεταμένα απόρρητα έγγραφα

    23/7/2003 11:58:00 πμ

    Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Κύπρο η αποκάλυψη ότι μεγάλος αριθμός απόρρητων εγγράφων βρίσκονταν επί 30 ημέρες εκτεθειμένα έξω από το υπουργείο Υγείας σε μια μαύρη σακούλα. Τα έγγραφα ανακάλυψε δημοσιογράφος της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", ο οποίος ειδοποίησε αμέσως τις Αρχές. Τα έγγραφα αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης του τέως προέδρου Γλ. Κληρίδη και, μεταξύ άλλων, αφορούν στην τελευταία συμφωνία αμυντικής και τεχνικής βοήθειας Ελλάδας - Κύπρου, το πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία και το φάκελο για την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κρήτη. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Λευκωσία.

    Κατασκοπεία ή γκάφα;

    Τα απόρρητα αυτά έγγραφα που βρέθηκαν σε σακούλες σκουπιδιών στο Υπουργείο Υγείας, αφορούν:

    την άμυνα της Κύπρου,

    την ασφάλεια των αεροδρομίων,

    τη δράση των Ισραηλινών,

    τους αγνοούμενους,

    εσωτερικά προβλήματα της Αστυνομίας,

    πορίσματα ερευνών διασπάθισης δημοσίου χρήματος,

    συστατικές επιστολές για ρουσφέτια.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", που έφερε σε φως το σκάνδαλο, εκτός από τα έγγραφα που βρέθηκαν στα σκουπίδια, υπήρξε και άλλη περίπτωση απορρήτων που πετάχτηκαν στα σκουπίδια.

    Ξένοι εργάτες, βρήκαν σε χωματερή, μερικά χιλιόμετρα από τη Λευκωσία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είχαν πεταχτεί από συγκεκριμένο υπουργείο. Οταν τους επανασυναρμολόγησαν, διαπίστωσαν ότι στον σκληρό δίσκο, κάποιων από αυτούς, υπήρχαν άκρως απόρρητες πληροφορίες του υπουργείου.

    Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους, οι Νέοι Ορίζοντες επιρρίπτουν πολιτική ευθύνη στην Υπουργό Υγείας. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ανεξάρτητα από την πορεία της έρευνας υπάρχει πολιτική ευθύνη της Υπουργού Υγείας για ένα γεγονός που εξέθεσε το Κράτος και εντός και εκτός Κύπρου. Σε ανακοίνωση τους οι Νέοι Ορίζοντες τονίζουν ότι οι ευθύνες της κ. Ακκελίδου είναι εξόφθαλμες και ότι η ίδια θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πράξει.

    [09] Πρόγραμμα εξετάσεων Β' τάξης ημερησίων - Γ' εσπερινών Λυκείων

    23/7/2003 4:51:00 μμ

    Το πρόγραμμα εξετάσεων Σεπτεμβρίου στα μαθήματα της Β' τάξης ημερήσιων και Γ' τάξης εσπερινών Ενιαίων Λυκείων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο για τους μαθητές των τάξεων αυτών που δεν προήχθησαν τον Ιούνιο, λόγω επίδοσης ή δεν προσήλθαν δικαιολογημένα στις τελικές εξετάσεις Ιουνίου σε ένα ή περισσότερα μαθήματα.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα

    Ειδικότερα το πρόγραμμα εξετάσεων στα μαθήματα που εξετdζονται σε εθνικά επίπεδο έχει ως εξής:

    Α. Επαναληπτικές εξετάσεις μαθημάτων Β' τάξης Ημερησίου Ενιαίου Λυκείου

    ΗΜΕΡΑ

    ΗΜΕΡ/ΝΙΑ

    ΜΑΘΗΜΑ

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

    ΤΡΙΤΗ

    2-9-2003

    ΙΣΤΟΡΙΑ

    ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    3-9-2003

    ΦΥΣΙΚΗ

    ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΠΕΜΠΤΗ

    4-9-2003

    ΑΡΧ.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ &amp; ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

    ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    5-9-2003

    ΑΛΓΕΒΡΑ

    ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    8-9-2003

    ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝ.ΚΕΙΜΕΝΑ

    ΘΕΩΡ/ΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    8-9-2003

    ΦΥΣΙΚΗ

    ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    8-9-2003

    ΦΥΣΙΚΗ

    ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

    ΤΡΙΤΗ

    9-9-2003

    ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

    ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

    ΤΡΙΤΗ

    9-9-2003

    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

    ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

    ΤΡΙΤΗ

    9-9-2003

    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

    ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    10-9-2003

    ΝΕΟΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

    ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΠΕΜΠΤΗ

    11-9-2003

    ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

    ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    12-9-2003

    ΛΑΤΙΝΙΚΑ

    ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΣΗΣ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    12-9-2003

    ΧΗΜΕΙΑ

    ΘΕΤΙΚΉΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    12-9-2003

    ΤΕΧΝΟΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ.

    Οι Υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

    Επαναληπτικές Εξετάσεις Μαθημάτων Γ' Τάξης Εσπερινού Ενιαίου Λυκείων

    ΗΜΕΡΑ

    ΗΜΕΡ/ΝΙΑ

    ΜΑΘΗΜΑ

    ΚΑΤ. ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

    ΤΡΙΤΗ

    2-9-2003

    ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛ. ΓΛΩΣΣΑ

    ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    3-9-2003

    ΑΛΓΕΒΡΑ

    ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΠΕΜΠΤΗ

    4-9-2003

    ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

    ΘΕΩΡΗΤ. ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

    ΠΕΜΠΤΗ

    4-9-2003

    ΧΗΜΕΙΑ

    ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

    ΠΕΜΠΤΗ

    4-9-2003

    ΤΕΧΝΟΛΟ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    5-9-2003

    ΛΑΤΙΝΙΚΑ

    ΘΕΩΡ. ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    5-9-2003

    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

    ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    5-9-2003

    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

    ΤΕΧΝΟΛΟΓ. ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    8-9-2003

    ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

    ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΤΡΙΤΗ

    9-9-2003

    ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛ. ΚΕΙΜΕΝΑ

    ΘΕΩΡ. ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

    ΤΡΙΤΗ

    9-9-2003

    ΦΥΣΙΚΗ

    ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝ.

    ΤΡΙΤΗ

    9-9-2003

    ΦΥΣΙΚΗ

    ΤΕΧΝΟΛ. ΚΑΤ/ΝΣΗΣ

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    10-9-2003

    ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ

    ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΠΕΜΠΤΗ

    11-9-2003

    ΦΥΣΙΚΗ

    ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 19:00 μ.μ.

    Οι Υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 18.30 μ.μ.

    Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

    [10] Επίσκεψη Παπαντωνίου στη Στεμνίτσα

    23/7/2003 2:55:00 μμ

    Τον τόπο καταγωγής του στην ιστορική Στεμνίτσα, επισκέφθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Τρίπολη, όπου ενώπιoν του θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή παραχώρησης παλαιού πεδίου βολής στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου. Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε χρέος του να επισκεφθεί τον τόπο καταγωγής της οικογενείας του και επισήμανε ότι η Στεμνίτσα και γενικότερα η Αρκαδία με τον πολιτισμό της και τον ορεινό τουρισμό της, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας.

    ''H ανεργία πέφτει εξαιτίας της ισχυρής ανάπτυξης της χώρας''

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Παπαντωνίου σχολίασε ότι η άσκηση εξουσίας και τα παιχνίδια με τις μετοχές είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

    Χαρακτήρισε, θετική την ενέργεια του πρωθυπουργού να επιβάλει όρους διαφάνειας στον δημόσιο βίο της χώρας, απαγορεύοντας ουσιαστικά σε όσους ασκούν την εξουσία να παίζουν με μετοχές.

    Επίσης, ο κ. Παπαντωνίου εκτίμησε ότι η ανεργία πέφτει εξαιτίας της ισχυρής ανάπτυξης της χώρας.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στα προγράμματα απασχόλησης που προωθεί το υπουργείο, όπως στην πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης των στρατευμένων στους τελευταίους μήνες της θητείας τους και στην εξασφάλιση των θέσεων εργασίας στις αμυντικές βιομηχανίες, μέσα απο τις αναθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Εξάλλου, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι το βιοτικό επίπεδο της χώρας έχει παρουσιάσει πολύ μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν όμως, όπως είπε, ομάδες ευάλωτες που έχουν μείνει πίσω όσο αφορά στη συμμετοχή τους στους καρπούς της ανάπτυξης της χώρας.

    "Μήνυμά μας, κύριο θέμα μας, είναι η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής μέσα και απο τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ώστε και αυτές οι ομάδες να λάβουν τους καρπούς ανάπτυξης της χώρας", τόνισε.

    Με αφορμή τη διαφορά που διαπιστώνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα στις σχετικές δημοσκοπήσεις, ο κ. Παπαντωνίου σχολίασε ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση προχώρησαν πιο γρήγορα απ'ό,τι στο κόμμα και εκτίμησε ότι το χάσμα που διαπιστώνεται θα κλείσει πολύ σύντομα.

    Το απόγευμα της Τετάρτης ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας θα συναντηθεί με στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας, στην Τρίπολη.

    Στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην Στεμνίτσα πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 1821 η πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία και η πόλη για τρείς εβδομάδες αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

    [11] Συνομιλίες για την ειρήνη στη Λιβερία

    23/7/2003 2:26:00 μμ

    Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα τερματίζει τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβερία, της Δυτικής Αφρικής. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Λιβερίας και των ανταρτικών οργανώσεων συναντώνται την Τετάρτη στη Γκάνα, για να συζητήσουν τις διαφορές τους σχετικά με το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο. Στο μεταξύ, εκατοντάδες είναι οι νεκροί από τις πρόσφατες συγκρούσεις ανταρτών και κυβέρνησης για τον έλεγχο της Μονροβίας. Οι ΗΠΑ έχουν κινητοποιήσει 4.500 πεζοναύτες για ενδεχόμενη ανάπτυξή τους στη Λιβερία τις προσεχείς ημέρες.

    Ώρες πριν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τηρείται η εκεχειρία που υποσχέθηκαν οι αντάρτες στις συνομιλίες.

    Η ηγεσία μιας εκ των κυριοτέρων ανταρτικών οργανώσεων είχε ανακοινώσει την Τρίτη εντολή για κατάπαυση του πυρός.

    Οι συνομιλίες διεξάγονται καθώς στη διάρκεια της νύχτας φάνηκε να υποχωρούν οι σφοδρές συγκρούσεις των κυβερνητικών και ανταρτικών δυνάμεων, που μαίνονταν τις τελευταίες τέσσερις μέρες για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Μονροβίας.

    Πηγή: BBC Greek

    [12] Βέτο στο νομοσχέδιο για την άμβλωση ασκεί ο Σούστερ

    23/7/2003 2:51:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Σλοβακίας Ρούντολφ Σούστερ άσκησε σήμερα βέτο στο νομοσχέδιο για την άμβλωση, το οποίο είχε προκαλέσει πρόσφατα εντάσεις στους κόλπους του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού της Μπρατισλάβας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Γιαν Φίλε. Το επίμαχο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου χάρη στη συμμαχία της αντιπολίτευσης και του μικρού Φιλελεύθερου Κόμματος, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, επιτρέπει τη διακοπή της κύησης έως την 24η εβδομάδα, σε περίπτωση εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων στο έμβρυο. Σήμερα, η άμβλωση επιτρέπεται έως τη 12η εβδομάδα της κύησης. Επίσης, μπορεί να γίνει άμβλωση και στην 24η εβδομάδα σε περίπτωση που το έμβρυο εμφανίσει σοβαρά προβλήματα.

    Το νομοσχέδιο δεν αλλάζει ουσιαστικά σε τίποτε την υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά έχει στόχο ν' αποτρέψει ενδεχόμενο νομικό κενό μέσα στους προσεχείς μήνες, σε περίπτωση που το συνταγματικό δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται το φθινόπωρο, αποφανθεί ότι το δικαίωμα στην άμβλωση αντίκειται στο σύνταγμα.

    Μετά την προειδοποίηση των Χριστιανοδημοκρατών ότι θα αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Μίκουλας Τζουρίντα, που διαθέτει πλειοψηφία μόλις δύο εδρών στη Βουλή, ο πρόεδρος Σούστερ ανέπεμψε το σχετικό νομοθέτημα στη Βουλή, η οποία καλείται τώρα να το επανεξετάσει το Σεπτέμβριο.

    [13] Επαναλειτουργεί ο Πύργος του Αϊφελ

    23/7/2003 1:08:00 μμ

    Στην διάθεση των χιλιάδων επισκεπτών του είναι πάλι από σήμερα Τετάρτη ο Πύργος του Αϊφελ, μετά τη μικρής έκτασης πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη στον τελευταίο όροφό του. "Τα πάντα επαναλειτουργούν κανονικά. Ο Πύργος ξανάνοιξε", δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συμβόλου της γαλλικής πρωτεύουσας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ένα μικρό δωμάτιο του Πύργου που ήταν γεμάτο καλώδια, προκαλώντας μια μαύρη στήλη καπνού. Οι υπεύθυνοι έδωσαν εντολή να εκκενωθεί άμεσα ο Πύργος, προκαλώντας ανησυχία στους επισκέπτες, αλλά δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός.

    [14] Ισπανία: Γιος στελέχους της ΕΤΑ πίσω από τις δύο επιθέσεις

    23/7/2003 12:11:00 μμ

    Ο Χον Χόσεμπα Τροϊτίνο, γιος στελέχους της ΕΤΑ που είχε καταδικαστεί το 1989 σε κάθειρξη 794 ετών για βομβιστική επίθεση σε σουπερμάρκετ στη Βαρκελώνη, είναι ο βασικός ύποπτος για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στην Δυτική Ισπανία. Ο νομάρχης της Βαλένθιας, Χουάν Κοτίνο τόνισε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι σχεδόν σίγουρος ότι ο 23χρονος Χον Χόσεμπα Τροϊτίνο είναι ο δράστης των επιθέσεων στα δύο ξενοδοχεία του Αλικάντε και του Μπενιντόρμ, όπου είχε νοικιάσει δύο δωμάτια. Τη φωτογραφία του υπόπτου έδωσε στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Ο πατέρας του υπόπτου είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 794 ετών

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν με δύο παγιδευμένες βαλίτσες, προκαλώντας τον τραυματισμό 12 ανθρώπων. Μάλιστα, ένας Ολλανδός τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο πατέρας του υπόπτου, ο Ντομίνγκο Τροϊτίνο, είχε καταδικαστεί το 1989 σε κάθειρξη 794 ετών για την πιο αιματηρή επίθεση στην ιστορία της ΕΤΑ στο σουπερμάρκερτ ''Ηipercor'' στη Βαρκελώνη το 1987, όπου σκοτώθηκαν 21 άτομα.

    [15] Σημαντικά στελέχη της Αλ Κάιντα κρατάει τη Τεχεράνη

    23/7/2003 7:00:00 μμ

    Ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών, Αλί Γιουνεσί, δήλωσε την Τετάρτη για πρώτη φορά ότι η χώρα του κρατά σημαντικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. ''Από την εποχή της πτώσης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχουμε συλλάβει πολλά μέλη της Αλ Κάιντα. Πολλοί εξ αυτών είτε απελάθηκαν είτε οδηγήθηκαν στη χώρα καταγωγής τους αλλά εξακολουθούμε να κρατούμε ένα μεγάλο αριθμό εξ αυτών, εκ των οποίων άλλοι είναι σημαντικά στελέχη και άλλοι όχι'', τόνισε ο υπουργός Πληροφοριών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη, αρνούμενος ωστόσο να ανακοινώσει ονόματα κρατουμένων μελών της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης.

    [16] Νέο μήνυμα Σαντάμ

    23/7/2003 6:48:00 μμ

    Έκκληση προς τις ιρακινές δυνάμεις να πολεμήσουν ενάντια στους Αμερικανούς, απευθύνεται σε ηχητικό μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν και που φέρεται να έχει ηχογραφηθεί στις 20 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν η Ουάσιγκτον διακηρύξει πως οι δύο γιοι του Σαντάμ είναι νεκροί από Αμερικανούς στρατιώτες στη Μοσούλη, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Αραμπίγια". ''Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει'' αναφέρεται στο μήνυμα. Ένας εγγονός του Σαντάμ και ένας σωματοφύλακας σκοτώθηκαν μαζί με τους Κουσάι και Ουντάι, δήλωσαν κάτοικοι της Μοσούλης. Ο πληροφοριοδότης βρίσκεται υπό αμερικανική προστασία. Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει πως ο θάνατος των δύο γιών του Σαντάμ θα βελτιώσει την ασφάλεια στο Ιράκ. Ικανοποίηση ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας για το θάνατο των γιων Σαντάμ.

    Οι Αμερικανοί δεν θα είναι ποτέ ασφαλείς στο Ιράκ, προειδοποιεί ο Σαντάμ

    ''Όταν ο εχθρός ανακοινώνει επίσημα ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, αυτό είναι στην πραγματικότητα η μοναδική ακριβής δήλωση, διότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ούτε πολιτικά ούτε στρατιωτικά'', βεβαιώνει η φωνή που αποδίδεται στον Ιρακινό πρώην δικτάτορα.

    Η φωνή, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει καταστεί δυνατό να εξακριβωθεί μέχρι στιγμής, απευθύνεται στους ''άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς'', καθώς και στους άνδρες της ''εθνικής ασφάλειας'', οι οποίοι ''διεξάγουν τίμιους αγώνες στο πλευρό των μουτζαχεντίν''.

    ''Λέμε στις ένοπλες δυνάμεις μας και στο λαό μας ότι εάν η Αμερική έχει επιτύχει στρατιωτική υπεροχή, δεν θα πετύχει υπεροχή στη μάχη της θέλησης ενάντια στον ιρακινό λαό'', τονίζει σε κάποιο σημείο το ηχογραφημένο μήνυμα, το τέταρτο του είδους που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος παραμένει άφαντος από τις 9 Απριλίου, ημέρα κατάρρευσης του καθεστώτος του.

    Στο μεταξύ, σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης μεταφέρθηκαν οι σοροί των Ουντάι και Κουσάι Σαντάμ, που σκοτώθηκαν την Τρίτη από Αμερικανούς κομάντος στη Μοσούλη, όταν αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους.

    Το μήνυμα προειδοποιεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα είναι ασφαλείς στο Ιράκ παρά τη στρατιωτική τους ισχύ και καλεί τον ιρακινό λαό και τις ένοπλες δυνάμεις να εξεγερθούν συγκροτώντας ένα νέο ''απελευθερωτικό στρατό''.

    Στο μεταξύ, ένας από τους εγγονούς του Χουσεΐν και ένας σωματοφύλακας σκοτώθηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με κατοίκους της πόλης που επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο Μουστάφα ο γιός του Κουσάι, βρισκόταν μέσα στην κατοικία που χτυπήθηκε κατα την επίθεση των δυνάμεων της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, και σκοτώθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Ο Αμπντελ Σαμάντ, ένας απο τους σωματοφύλακες της οικογένειας του Σαντάμ Χουσέιν, που επίσης βρισκόταν εκεί έχασε τη ζωή του, πρόσθεσαν οι πηγές.

    Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι διαθέτει αποδείξεις ότι οι δυο γιοί του έκπτωτου Ιρακινού ηγέτη, Ουντάι και Κουσάι, είναι ανάμεσα στα τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα που ανασύρθηκαν από μια κατοικία μετά απο την επιδρομή στη Μοσούλη.

    Οι Ουντάι και Κουσάι σκοτώθηκαν σε μια "άγρια μάχη. Αντιστάθηκαν στη συλληψή τους", δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σαντσες, δηλώνοντας ότι ένας πληροφοριδότης είχε ενημερώσει τις δυνάμεις της Συμμαχίας την Δευτέρα το βράδυ για την παρουσία τους στο σπίτι αυτό στην Μοσούλη.

    Ο πληροφοριοδότης βρίσκεται υπό αμερικανική προστασία

    Η ''πηγή'', που έδωσε στα αμερικανικά στρατεύματα την πληροφορία για την παρουσία του Ουντάι και του Κουσάι Χουσεΐν σε μια κατοικία της Μοσούλης, βρίσκεται υπό ''την προστασία των Αμερικανών'', αποκάλυψε την Τετάρτη ο συνταγματάρχης Τζο Αντερσον της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.

    Ο συνταγματάρχης διευκρίνισε πάντως, πως ο εν λόγω μυστηριώδης πληροφοριοδότης έλαβε το ποσό που είχε υποσχεθεί ο Πολ Μπρέμερ, ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, για τη σύλληψη των δύο γιών του ανατραπέντος προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Στις 3 Ιουλίου, ο Μπρέμερ είχε ανακοινώσει αμοιβή 15 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη κάποιου από τους δύο γιούς του Χουσεΐν.

    Τα αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν εξ εφόδου την κατοικία στην οποία βρίσκονταν ο Ουντάι και ο Κουσάι και συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη της σεΐχη Ναουάφ Μοχάμεντ Αλ Ζαϊντάν, καθώς και το γιο του.

    Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ο σεΐχης Ζαϊντάν κατάγεται από το Σιντζάρ, 100 χλμ. δυτικά της Μοσούλης.

    Η οικογένειά του κατάγεται από το Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν.

    Ο συνταγμάρχης Αντερσον δήλωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας είχαν τέσσερις τραυματίες στη διάρκεια της επιχείρησης. ''Η επίθεση έγινε από 80 άνδρες. Εκτοξεύσαμε δώδεκα αντιαρματικούς πυραύλους (TOW) εναντίον της κατοικίας'', διευκρίνισε ο αξιωματικός.

    Αυτοί που βρίσκονταν στο σπίτι απάντησαν ανοίγοντας πυρ εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά δεν χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες, αντίθετα με ορισμένες πληροφορίες για το θέμα αυτό, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης.

    Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως οι αμερικανοί στρατιώτες ''κατέβαλαν τις μέγιστες προσπάθειες να αποφευχθούν οι ζημιές στις γύρω κατοικίες'' επειδή, όπως δήλωσε, ''η Μοσούλη είναι μια ήσυχη πόλη''.

    Ο αντισυνταγματάρχης Μάικ Ρουρκ, μηχανικός της μεραρχίας, δήλωσε πάντως προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως ''μια δωδεκαριά από τα γύρω σπίτια υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια της επίθεσης'' εναντίον των δύο γιών του Σαντάμ Χουσέιν.

    Ο Κεφάρ Μαχμούντ, γείτονας του σεΐχη Ναουάφ Μοχάμεντ Αλ Ζαϊντάν, του ιδιοκτήτη του σπιτιού στο οποίο σκοτώθηκαν οι γιοί του Σαντάμ Χουσέιν, ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης των Αμερικανών.

    Ο Κεφάρ Μαχμούντ διηγήθηκε πως, επιστρέφοντας στο σπίτι του γύρω στις 10.00 το πρωί της Τρίτης, είδε αμερικανούς στρατιώτες να χτυπούν την πόρτα της πλούσιας κατοικίας του σεΐχη Ναουάφ.

    ''Οι αμερικανοί στρατιωτικοί έβγαλαν τον σεΐχη από το σπίτι μαζί με το γιό του και τους οδήγησαν σε ένα γειτονικό σπίτι, αυτό του Αχμεντ Ταχάρ Ζενάουα, ενός Κούρδου, στον οποίο ο σεΐχης αποκάλυψε ότι ο Ουντάι και ο Κουσάι βρίσκονταν στο σπίτι του'', αφηγείται ο Κεφάρ Μαχμούντ.

    Οι στρατιώτες κάλεσαν τότε με μεγάφωνα τους ενοίκους του σπιτιού του σεΐχη να βγουν στο δρόμο. Από το σπίτι ρίχτηκαν τότε χειροβομβίδες εναντίον των στρατιωτών. Δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αν οι στρατιώτες που επλήγησαν σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν.

    Σύμφωνα με τον Κεφάρ Μαχμούντ, ο ιδιοκτήτητς του σπιτιού είναι ένας πλούσιος επιχειρηματίας της Μοσούλης, στον οποίο ο Σαντάμ Χουσέιν είχε αναθέσει την οικοδόμηση ενός νέου τζαμιού σ' αυτή την πόλη του βόρειου Ιράκ.

    Την Τετάρτη το πρωί στο σπίτι του σεΐχη, ένα πλήθος περιέργων συνωστιζόταν μπροστά από συρματοπλέγματα που τους εμπόδιζαν να πλησιάσουν στο χώρο, τον οποίο φυλούν περίπου πενήντα στρατιώτες.

    Η κατοικία, ένα τεράστιο διώροφο κτίσμα με κίονες, υπέστη σοβαρές ζημιές στην πρόσοψή του από τα πυρά των αμερικανικών δυνάμεων. Τα πλαίσια των παραθύρων έχουν βγει από τη θέση τους. Τα δωμάτια στο εσωτερικό είναι καμένα από τη σφοδρότητα της επίθεσης.

    Πολλοί Κούρδοι περαστικοί εξέφραζαν την ικανοποίησή τους. Ένας Κούρδος, ο Αμπντάλα Μαλάλα, δήλωσε πως είναι ''πολύ ευχαριστημένος''. Αντίθετα ένας Αραβας κάτοικος της πόλης δήλωσε: ''Δεν μας αρέσει η κατοχή, έστω κι αν (οι Αμερικανοί) μας απάλλαξαν απ' αυτούς τους ανθρώπους'' (τους γιους του Σαντάμ Χουσέιν).

    Ένας άλλος κάτοικος της Μοσούλης, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, είπε εκνευρισμένος: ''Εδώ έχουμε κατοχή, όλα τα σπίτια μας θα γίνουν σύντομα όπως αυτό εδώ'' (το σπίτι του σεΐχη). Υπήρξαν και μια δωδεκαριά άνθρωποι που εμφανίστηκαν σε δρόμο κοντά στην κατοικία όπου σκοτώθηκαν οι γιοί του Σαντάμ Χουσεΐν κρατώντας μια φωτογραφία του και φωνάζοντας το σύνθημα ''Θα θυσιάσουμε το αίμα μας και τις ψυχές μας για τον Σαντάμ!''.

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες τους διέλυσαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

    Παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις πως ο Ουντάι και ο Κουσάι σκοτώθηκαν, πολλοί κάτοικοι ήταν την Τετάρτη δύσπιστοι και ζητούσαν να δουν τα πτώματά τους.

    ''Οι Αμερικανοί ανέκαθεν μας έλεγαν ψέματα. Βρισκόμασταν εδώ 24 ώρες το 24ωρο και δεν είχαμε δει τίποτε παράξενο'', λέει ο Μουμπάρακ Χάμεντ, φρουρός μιας από τις επαύλεις της αλ-Φάλαχ. ''Δεν πιστεύω ότι τους σκότωσαν'', δήλωσε. Αλλά έπειτα από σύντομη παύση πρόσθεσε: ''Καλά, ίσως και να τους σκότωσαν. Δεν ξέρω''.

    Γερμανία: ''Ο θάνατος των γιών του Σαντάμ θα βελτιώσει την ασφάλεια στο Ιράκ''

    Η Γερμανική κυβέρνηση ελπίζει πως ο θάνατος των δύο γιών του Σαντάμ Χουσεΐν, την Τετάρτη στη Μοσούλη, ''θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Ιράκ'', δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Αντγε Λέντερτσε.

    ''Η κυβέρνηση καταδικάζει πάντα τις κτηνωδίες του καθεστώτος του Σαντάμ και ελπίζει ότι (ο θάνατος των δύο γιών του) θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας'', στη χώρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τύχη του Ιρακινού πρώην δικτάτορα, ο Γερμανός αξιωματούχος είπε πως η κυβέρνησή του δεν γνωρίζει τίποτε. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) πιστεύει πως ο Σαντάμ επέζησε του πολέμου στο Ιράκ.

    ''Τα στοιχεία δείχνουν πως ο Σαντάμ βρίσκεται στη ζωή'', τόνισε σε συνέντευξή του ο διευθυντής της υπηρεσίας, Ογκούστ Χάνινγκ.

    ΗΠΑ: Υπάρχει πρόθεση να δημοσιοποιηθούν φωτογραφίες των πτωμάτων του Ουντάι και του Κουσάι

    Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δώσουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες των πτωμάτων των δύο γιών του Σαντάμ Χουσέιν, που σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη Μοσούλη, για να αποδείξουν στον ιρακινό λαό ότι σκοτώθηκαν από τα στρατεύματα των ΗΠΑ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

    Ο ίδιος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε πως οι φωτογραφίες του Ουντάι και του Κουσάι δεν είναι πιθανόν να δοθούν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, αλλά πάντως "υπάρχει πρόθεση να δημοσιοποιηθούν".

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως είδε φωτογραφίες των προσώπων τους και πρόσθεσε πως αν και βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, είναι αναγνωρίσιμα.

    [17] Συσκέψεις στο Μαξίμου για το Γ' ΚΠΣ

    23/7/2003 4:35:00 μμ

    Η πορεία υλοποίησης του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης εξετάστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις του για την επιτάχυνση στην εκτέλεση των έργων, καθώς έχουν διαπιστωθεί καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων και στην υλοποίηση προγραμμάτων. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας τα περισσότερα και τα πιο κρίσιμα κοινοτικά προγράμματα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. O Πρωθυπουργός αμέσως μετά είχε διαδοχικές συσκέψεις με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Μεταφορών, Υγείας και Πολιτισμού, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατανομή και υλοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

    Χριστοδουλάκης: ''Πρέπει να υπάρξει συντονισμός των φορέων''

    Ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα να έχει απορροφήσει το ένα τέταρτο των κοινοτικών πόρων που αντιστοιχούν στην εξαετία.

    Πρόκειται για ένα στόχο που, όπως είπε, διασφαλίζει τους πόρους που περιμένει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεγαλύτερη πρόοδος αναμένεται το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον υπουργό, καθώς αρκετά απο τα έργα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τις επιχειρήσεις, τα προγράμματα κατάρτισης, πολιτισμού, υγείας και περιβάλλοντος θα έχουν επιταχυνθεί σημαντικά.

    Η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον υπουργό, θα κλείσει συμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει, "δημιουργώντας ένα ισχυρό ωστικό κύμα ανάπτυξης". Μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανέφερε, θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 3,8%, πράγμα που "θα πρέπει να μεταφραστεί κοινωνικά, με όρους απασχόλησης και αναδιανομής του εισοδήματος", όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η Χάρτα Σύγκλισης, η οποία θα δίνει περαιτέρω δυναμική στην ανάπτυξη της περιφέρειας και, όπως ανέφερε και ο κ. Χριστοδουλάκης, ουσιαστικά ''θα θέσει τις βάσεις για το πώς θα θέλουμε να προχωρήσει η Ελλάδα την επόμενη τετραετία''. Τέλος, για την επιτάχυνση των έργων, ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για απλοποίηση των διαδικασιών, συντονισμό όλων των φορέων και εντατικοποίηση των ρυθμών δουλειάς.

    Προχωρά η υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντηση εξέφρασε τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει πρόβλημα απορροφητικότητας στα προγράμματα για τους οδικούς άξονες.

    "Τα κοινοτικά προγράμματα για τους οδικούς άξονες και τα μεγάλα έργα, όχι μόνο δεν παρουσιάζουν καθυστερήσεις, αλλά και είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε κονδύλια και από άλλους πόρους αν υπάρχουν", τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπανδρέου.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε ότι η απορροφητικότητα φτάνει το 36% στους οδικούς άξονες και 17% στο πρόγραμμα για το περιβάλλον, όπου δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι στην υλοποίηση του προγράμματος εμπλέκονται δήμοι και νομαρχίες.

    Σε ερώτηση για τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα περί προεκλογικών παροχών, η κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι δεν πρόκειται για προεκλογικές παροχές, αλλά για μια ολοκληρωμένη χάρτα που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου, σημείωσε ότι πρόκειται για μια πρόταση για την πραγματική σύγκλιση όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στον κοινωνικό τομέα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ θα απορροφηθούν μέχρι τέλους του έτους μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα. Μέχρι στιγμής, είπε, έχει ενεργοποιηθεί το 77% του προγράμματος, το 49% έχει συμβολαιοποιηθεί, ενώ η απορροφητικότητα φτάνει το 19% στη βιομηχανία, το 6% στον τουρισμό και το 2% στην ενέργεια.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η παραλαβή των νέων τρόλεϊ και των 600 λεωφορείων του ΟΑΣΑ, ενώ το φθινόπωρο θα δοθούν στην κυκλοφορία οι νέες σήραγγες στον Πλαταμώνα που θα μειώνουν κατά 20 λεπτά τη διαδρομή Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Εντός του καλοκαιριού, επίσης, θα προωθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την δημοπράτηση των έξι εμπορευματικών κέντρων.

    Για την Ολυμπιακή, ο υπουργός είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και ότι σήμερα τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Ολυμπιακή.

    Απόλυτα ικανοποιημένος από τα προγράμματα του Γ' ΚΠΣ που αφορούν στον Πολιτισμό, εμφανίστηκε μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στα έργα που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την αναβάθμιση και ενίσχυση των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών και Μουσείων.

    [18] Νίκη της Εθνικής πόλο γυναικών επί της Γερμανίας

    23/7/2003 3:41:00 μμ

    Η νίκη της Εθνικής ομάδας πόλο των γυναικών με 10-5 επί της Γερμανίας, δεν έδωσε απλώς στο Εθνικό μας συγκρότημα την 9η θέση στην τελική κατάταξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, αλλά και μια "ηχηρή απάντηση" για τη δυναμικότητα των δύο ομάδων. Τα κορίτσια του Κούλη Ιωσηφίδη νίκησαν πολύ εύκολα τη Γερμανία και απέδειξαν ότι η ήττα με 10-8 στην α' φάση του τουρνουά ήταν ένα "δώρο" της ελληνικής ομάδας. Από το πρώτο επτάλεπτο, οι Ελληνίδες παίκτριες έβαλαν τις βάσεις για τη νίκη. Το άνετο 4-0 φανέρωσε και τις προθέσεις της εθνικής ομάδας, που επιζητούσε μια εύκολη νίκη.

    Ευχαριστημένος από τη νίκη ο Κούλης Ιωσηφίδης

    Το ενεργητικό των +4 τερμάτων από την πρώτη περίοδο διατηρήθηκε πολύ εύκολα από τις διεθνείς μας, που θα μπορούσαν, ειδικά στο τελευταίο επτάλεπτο, να πετύχουν κι άλλα γκολ που θα αύξανα ακόμη περισσότερο την τελική διαφορά.

    Τα επτάλεπτα: 4-0, 1-2, 2-2, 3-1.

    Τα γκολ της ελληνικής ομάδας πέτυχαν οι Ρουμπέση (3), Κοζομπόλη (2), Λιώση, Κανελλοπούλου, Οικονομοπούλου, Μωραϊτίδου και Αντωνάκου. Για τη Γερμανία, σκόραραν οι Ρόουν (2), Κρούζονα, Ντιέρολφ και Ρουμπ.

    Ευχαριστημένος από τη νίκη επί της Γερμανίας, όχι όμως και από τη συνολική εμφάνιση της εθνικής ομάδας ήταν ο Κούλης Ιωσηφίδης αμέσως μετά το τέλος του αγώνα και της διοργάνωσης για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που κατέλαβε την 9η θέση στο 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. "Τελειώσαμε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις μας με μια πολύ καλή εμφάνιση απέναντι στη Γερμανία. Αποδείξαμε με τη σημερινή απόδοση ότι είμαστε πολύ καλύτερη ομάδα από τη Γερμανία και έπρεπε να κερδίσουμε, γιατί θέλαμε να πάρουμε μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα μας στην πρώτη φάση, που μας στέρησε την είσοδο στους ''8'' της διοργάνωσης. Αποδείξαμε ότι διαφέρουμε σαν ποιότητα ομάδας από τη Γερμανία, κι αυτό είναι κάτι το θετικό. Ομως, για ακόμη μια φορά δεν αποφύγαμε τα παιδαριώδη λάθη. Αν ήμασταν λίγο πιο προσεκτικοί στην τελική προσπάθεια θα είχαμε πετύχει πολλά περισσότερα γκολ. Πρέπει να βελτιωθούμε σε αυτόν τον τομέα, όχι για να κερδίζουμε ομάδες του επιπέδου της Γερμανίας, αλλά για να έχουμε θέση ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου".

    Στις ελληνίδες παίκτριες και το προπονητικό τιμ μίλησε μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων τους ο πρόεδρος της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι αν ήταν λίγο πιο προσεκτικές και συγκεντρωμένες στον πρώτο αγώνα με τη Γερμανία δεν θα είχαν τερματίσει στην 9η θέση, αλλά θα είχαν μπει στην 8αδα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, και ενδεχομένως να είχαν την πορεία της εθνικής ομάδας των ανδρών.

    [19] Στον τελικό η ομάδα των 4Χ200 μ. ελεύθερο

    23/7/2003 3:10:00 μμ

    Το εισιτήριο για τον τελικό των 4Χ200 μ. ελεύθερο, πήρε η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τους Ξουλούρη, Οικονόμου, Ζήσιμο και Μαγγανά. Η ελληνική ομάδα πέτυχε τον 7ο καλύτερο χρόνο στα πρωινά προκριματικά με επίδοση 7:21.27, χρόνος που είναι αρκετά μακριά από τις πραγματικές επιδόσεις των Ελλήνων κολυμβητών που είχαν πετύχει το πανελλήνιο ρεκόρ πέρσι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου με χρόνο 7:20.67. Τον καλύτερο χρόνο στα προκριματικά πέτυχε η ομάδα των ΗΠΑ με 7:15.91 και ακολούθησαν: Αυστραλία (7:17.68), Ιταλία (7:19.61), Γερμανία (7:19.67), Καναδάς (7:20.30), Μεγάλη Βρετανία (7:20.86), ενώ 8η στον τελικό πέρασε η ομάδα της Κίνας με χρόνο 7:21.74. Οι τελικοί αρχίζουν στις 19.00, ενώ το αγώνισμα των 4Χ200 μ. ελεύθερο είναι το τελευταίο που υπάρχει στο πρόγραμμα της σημερινής ημέρας.

    [20] Ρεκόρ συμμετοχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004

    23/7/2003 1:39:00 μμ

    Το πρώτο ρεκόρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι γεγονός. Στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2004 στην Αθήνα, θα λάβουν μέρος 201 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, έναντι 199 συμμετοχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Ο αριθμός αυτός (σ.σ. 201) που αποτελεί νέο ρεκόρ, προέκυψε μετά την τελευταία απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), βάση της οποίας στους Αγώνες της Αθήνας, θα λάβουν μέρος για πρώτη φορά οι αποστολές του Ανατολικού Τιμόρ και του Κιριμπάτι, ενώ επανήλθε στην Ολυμπιακή Οικογένεια το Αφγανιστάν. Επίσης, εφόσον δοθεί άδεια επαναλειτουργίας και στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Ιράκ (η αναστολή λειτουργίας της αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πολεμικών γεγονότων στη χώρα αυτή), τότε οι συμμετοχές θα φθάσουν στις 202.

    [21] Στον Παναθηναϊκό ο Χατζηβρέττας

    23/7/2003 2:00:00 μμ

    Ασταμάτητος δείχνει ο Παναθηναϊκός στο εφετινό μεταγραφικό "παζάρι". Την Τετάρτη, οι "πράσινοι" ανακοίνωσαν την απόκτηση του Νίκου Χατζηβρέττα, ο οποίος πέρυσι αγωνίσθηκε με τα "χρώματα" της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ αυτές τις ημέρες προπονείται με την Εθνική ομάδα στο Μέτσοβο.

    [22] Παγκόσμιο Φεστιβάλ Σοσιαλιστικών Νεολαιών (IUSY)

    23/7/2003 4:04:00 μμ

    Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας της Διεθνούς Ένωσης Νέων Σοσιαλιστικών Νεολαιών (IUSY), πραγματοποιείται από την Τετάρτη 23 Ιουλίου μέχρι την Τρίτη 29 Ιουλίου, στα Καμένα Βούρλα. Πρόκειται για μια διεθνή διοργάνωση, που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια σε διαφορετική χώρα και την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν πάνω από 8.000 νέοι από 100 χώρες, με θέμα "Δράση για την ειρήνη" και στη διάρκεια του, θα πραγματοποιηθούν πολιτικές συζητήσεις, αλλά και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Για φέτος, διεκδίκησε και κέρδισε το φεστιβάλ, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης. Η τελετή έναρξης θα αρχίσει στις 8.00 μ.μ με χαιρετισμό του Γραμματέα της Κ. Ε Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελή Καμά.

    Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ θα επισκεφθεί την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο Φεστιβάλ της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών (IUSY).

    Η κ. Παπανδρέου θα πάρει μέρος σε συζήτηση με θέμα "Ίσες Ευκαιρίες", που θα γίνει στο χώρο του Φεστιβάλ, το απόγευμα της Πέμπτης 24 Ιουλίου.

    Το πρωί της Παρασκευής 25 Ιουλίου, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, θα συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη φορέων του Νομού Φθιώτιδας στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας.

    Στις 2 μ.μ. θα μιλήσουν σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που οργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας.

    [23] ''Περίπατος με τη γλυπτική''

    23/7/2003 6:42:00 μμ

    Το χρέος της Πολιτείας να ενισχύσει την καλλιτεχνική παιδεία των νέων της χώρας μας, η οποία διαθέτει αξιόλογο δυναμικό καταξιωμένων δημιουργών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εγκαινιάζοντας, την Τρίτη το απόγευμα, την έκθεση γλυπτών "Περίπατος με τη γλυπτική", που φιλοξενείται στον καινούριο πεζόδρομο της οδού Αποστόλου Παύλου στο Θησείο. Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει συστηματικά το Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να συγκροτήσει μια συλλογή σημαντικών έργων τέχνης Ελλήνων, κυρίως, καλλιτεχνών, δημιουργώντας την πινακοθήκη της Βουλής και τοποθετώντας έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής στους χώρους του.

    Τα έργα αυτά, που αποτελούν πλέον κτήμα της Ελληνικής Πολιτείας, μπορούν να τα προσεγγίζουν οι πολυάριθμοι επισκέπτες της Βουλής και ιδιαίτερα οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης που την επισκέπτονται καθημερινά.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη, τέλος, την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας για την πρωτοβουλία της να οργανώσει την υπαίθρια έκθεση των 35 έργων σπουδαίων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, που οι περιπατητές του αρχαιολογικού χώρου μπορούν να απολαμβάνουν έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

    Στην έκθεση συμμετέχουν οι γλύπτες Δημήτρης Αρμακόλας, Γιώργος Γεωργιάδης, Βαγγέλης Μουστάκας, Θύμιος Πανουργιάς, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Γιάννης Παρμακέλης, Κυριάκος Ρόκος και Γιώργος Χουλιαράς.

    [24] Αισιοδοξία για τα σιαμαία από τη Ν. Κορέα

    23/7/2003 12:30:00 μμ

    Τα μόλις τεσσάρων μηνών σιαμαία κοριτσάκια από τη Ν. Κορέα που υποβλήθηκαν την Τρίτη σε χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού στη σπονδυλική στήλη ξύπνησαν σήμερα Τετάρτη σε διαφορετικά κρεβατάκια. Τα βρέφη βρίσκονται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ραφλς της Σιγκαπούρης και τους χορηγείται τροφή μέσω ορού για τις πρώτες 72 ώρες της χωριστής ζωής του. Το σημαντικό είναι ότι αναπνέουν κανονικά και δεν χρειάζονται μηχανική υποστήριξη. ''Πηγαίνουν καλά'', δήλωσε ο δόκτωρ Ουόλτερ Ταν, διευθυντής του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου.

    Πήγαν όλα καλά

    Η αισιοδοξία για την έκβαση της 5ωρης επέμβασης διαχωρισμού της Σα Ρανγκ- που σημαίνει Αγάπη- και της Τζι Χάι- που σημαίνει Σοφία- έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το κλίμα που επικρατούσε μετά την εγχείρηση για το διαχωρισμό των δύο 29χρονων αδελφών από το Ιράν, οι οποίες απεβίωσαν λίγες ώρες μετά την επέμβαση εξ αιτίας ακατάσχετης αιμορραγίας.

    Ο δόκτωρ Κηθ Γκοο, επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας που εγχείρησε και τις αδελφές Λαντάν και Λαλέχ Μπιτζανί, δήλωσε ότι η ανάγκη διαχωρισμού των μωρών σε αυτή τη φάση βοήθησε πολύ το νοσοκομείο και το προσωπικό του να ξεπεράσουν το προηγούμενο γεγονός.

    Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είχε επιπτώσεις στη διαμόρφωση της σπονδυλικής στήλης των μωρών καθώς και στον εξελικτικό σχηματισμό των κρανίων τους.

    ''Οι γονείς μάς είπαν βοηθήστε μας, δήλωσε ο δόκτωρ Γκοο. Στη χειρουργική ομάδα μετείχαν ειδικευμένοι νευροχειρουργοί, γαστρεντερολόγοι, μαιευτήρες, γυναικολόγοι, ουρολόγοι, πλαστικοί και αναισθησιολόγοι.

    Οπως είπε ο δόκτωρ Γκοο ''το αδάμαστο και ενθαρρυντικό πνεύμα όλων, μας έπεισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε''.

    [25] Κατασκευή και αποστολή καρτ-ποστάλ από το κινητό μας

    23/7/2003 12:51:00 μμ

    Τραβήξατε εκείνη την φωτογραφία με το εικονοτηλέφωνό σας (MMS). Πως όμως θα τη στείλετε στη μητέρα σας, που δεν έχει ούτε συμβατή συσκευή αλλά ούτε και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο; Στην Ελβετία, το πρόβλημα λύθηκε με τον εξής απλό τρόπο. Ο κάτοχος εικονοτηλεφώνου απαθανατίζει το ηλιοβασίλεμα στη λίμνη Λουκέρνη, προσθέτει κείμενο (μέχρι και 350 χαρακτήρες) μαζί με την ταχυδρομική διεύθυνση της μαμάς του, και με δύο ευρώ, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας Swisscom τυπώνει τη φωτογραφία, προσθέτει το κείμενο στην πίσω πλευρά της, και με τη μορφή καρτ-ποστάλ, τη στέλνει σε οποιαδήποτε διεύθυνση του κόσμου!

    Πηγή: www.swisscom-mobile.ch/mmspostcard


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 July 2003 - 17:09:56 UTC