Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σάλος στην Κύπρο για πεταμένα απόρρητα έγγραφα
  • [02] Αίτημα των Σωμάτων Ασφαλείας για χαρακτηρισμό του επαγγέλματος ως
  • [03] ''Χάρτα της καθημερινότητας του πολίτη'' καταθέτει η Ν.Δ.
  • [04] Παπαντωνίου: Τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων θέλει το ΠΑΣΟΚ
  • [05] Γεύμα παρέθεσε ο Γ. Παπανδρέου σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Πυροβολισμοί στο δημαρχείο της Ν. Υόρκης
  • [07] Συνέντευξη Πάουελ για Ιράκ και Λιβερία
  • [08] Έσχατη συνάντηση για τη νέα Ο. Α.
  • [09] Ανακοινώθηκαν τα πιστοποιητικά στις ΠΑΕ
  • [10] Κολύμβηση: Έβδομη στον κόσμο η Ελλάδα στα 4x200μ. ελεύθερο

    [01] Σάλος στην Κύπρο για πεταμένα απόρρητα έγγραφα

    23/7/2003 11:33:00 μμ

    Διαστάσεις σκανδάλου προσλαμβάνει η υπόθεση της ανεύρεσης απορρήτων και εμπιστευτικών εγγράφων, που αφορούσαν ευαίσθητους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα έγγραφα, που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη, βρέθηκαν πεταμένα σε σακούλες σκουπιδιών έξω από το κτίριο του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", που δημοσιοποίησε το θέμα, δεν είναι η πρώτη φορά που απόρρητα στοιχεία βρίσκονται πεταμένα στα σκουπίδια. Την Πέμπτη αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της αστυνομίας για τα έγγραφα. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Λευκωσία.

    Αιχμές Κ. Χρυσοστομίδη στην προηγούμενη κυβέρνηση

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι την ευθύνη την είχε ο Γενικός Διευθυντής Αντης Τρυφωνίδης, καθώς είναι ο υπεύθυνος διοικητικός λειτουργός του Υπουργείου Υγείας.

    Ωστόσο, ο κ. Τρυφωνίδης διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι είχε ανατεθεί σε αυτόν η καταστροφή των εγγράφων.

    Τα έγγραφα, όπως είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, που έχουν εντοπιστεί σε σακούλες είναι δύο κατηγοριών, η μία από το γραφείο της Υπουργού Υγείας και η άλλη από το γραφείο του κ. Τρυφωνίδη.

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε ερωτηματικά κατά πόσο έχει ευθύνες για το συμβάν και η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είπε, αντίθετα με την τωρινή κυβέρνηση, η προηγούμενη δεν είχε θέσει κώδικα χειρισμού των απορρήτων εγγράφων.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας δεν είχε αναφέρει οτιδήποτε στην κ. Ακκελίδου για την ύπαρξη των εγγράφων κατά την παράδοση του Υπουργείου.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε ανησυχία τόσο για τη διαχείριση των άκρως απορρήτων εγγράφων, την οποία χαρακτήρισε ανεύθυνη, όσο και για το διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό. Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, έγινε ρεζίλι, προσθέτοντας πως εγείρεται θέμα πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης. Εύλογα, είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διερωτάται πως θα μας εμπιστεύεται απόρρητα έγγραφα.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της αντιπολίτευσης να εργαστεί μαζί με την κυβέρνηση για να διορθωθεί η κακή εικόνα που στέλλεται στο εξωτερικό και είπε ότι θα υποβληθούν προτάσεις προς αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

    Κάνοντας λόγο για πολιτική ευθιξία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι εάν ο ίδιος βρισκόταν στη θέση της κ. Ακκελίδου, θα υπέβαλλε την παραίτησή του. Υποστήριξε επίσης ότι ήταν άκρως αντιδεοντολογική η στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου, να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία ενός ανύπαρκτου, ακόμα, πορίσματος, προκαταλαμβάνοντας στην ουσία το περιεχόμενο του.

    Το κόμμα "Νέοι Ορίζοντες" επιρρίπτουν πολιτική ευθύνη στην Υπουργό Υγείας. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ανεξάρτητα από την πορεία της έρευνας υπάρχει πολιτική ευθύνη της κ. Ακκελίδουγια ένα γεγονός που εξέθεσε το Κράτος και εντός και εκτός Κύπρου. Σε ανακοίνωση τους οι "Νέοι Ορίζοντες" τονίζουν ότι οι ευθύνες της κ. Ακκελίδου είναι εξόφθαλμες και ότι η ίδια θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πράξει.

    Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει το πόρισμα των ερευνών που διεξάγει η κυπριακή κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι αυτήν την στιγμή δεν είναι φρόνιμο να ειπωθεί οτιδήποτε.

    Εμπιστευτικές εκθέσεις και πορίσματα

    Στα απόρρητα έγγραφα περιλαμβάνονται αποφάσεις και πορίσματα εμπιστευτικών ερευνών για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, για εμπλοκή αρμοδίων σε διαδικασίες δημοσίων προσφορών και κακοδιαχείριση.

    Μάλιστα τρία πορίσματα αφορούσαν σε έρευνα για τη μηχανογράφηση του Υπουργείου Υγείας, στην έρευνα για τη διαδικασία προσφορών που τηρήθηκε για μίσθωση του ξενοδοχείου "Φιλοξενία" και σε υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε πρόσωπο για εκμετάλλευση υπηρεσιακού προσωπικού και μέσων για προσωπικές εργασίες.

    Στις μαύρες σακούλες περιλαμβάνονταν επίσης: εμπιστευτικές εκθέσεις και αποφάσεις για τους αγνοουμένους, για την μεταφορά των πυραύλων S-300 στην Κρήτη, για εσωτερικά προβλήματα της αστυνομίας, για την απασχόληση των Ποντίων στην Κύπρο, για την έλευση φυγάδων από τα κατεχόμενα και για οικονομικές χορηγίες αρκετών χιλιάδων λιρών σε Κυπρίους και ξένους για ειδικές υπηρεσίες.

    Επίσης αναφέρονταν σε προτάσεις για προώθηση θεμάτων που σχετίζονται με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, καθώς και στρατιωτικοί χάρτες του ΓΕΕΦ με τοποθεσίες στρατιωτικής σημασίας.

    Τα έγγραφα βρήκαν ξένοι εργάτες σε χωματερή, μερικά χιλιόμετρα από τη Λευκωσία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είχαν πεταχτεί από συγκεκριμένο υπουργείο. Οταν τους επανασυναρμολόγησαν, διαπίστωσαν ότι στον σκληρό δίσκο, κάποιων από αυτούς, υπήρχαν άκρως απόρρητες πληροφορίες του υπουργείου.

    [02] Αίτημα των Σωμάτων Ασφαλείας για χαρακτηρισμό του επαγγέλματος ως ''επικίνδυνο''

    23/7/2003 7:31:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Την ικανοποίησή του για τον τρόπο λειτουργίας και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του υπουργείου του στην Κρήτη, εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης, που επισκέφθηκε την Τετάρτη τα Χανιά. Ο κ. Φλωρίδης επανέλαβε ότι με βάση ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με την ΑΔΕΔΥ και αφορά τον θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών, θα μπορούν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στα σώματα Ασφαλείας να υποβάλουν προς κρίση στην επιτροπή που θα δημιουργηθεί από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες το ζήτημα για να ενταχθούν. Ο υπουργός τόνισε ότι είναι ανοικτός σε διάλογο για την βελτίωση των οικονομικών και συνταξιοδοτικών των εργαζομένων στα σώματα Ασφαλείας. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει το αίτημα των αστυνομικών και άλλων εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας να χαρακτηριστεί το επάγγελμά τους επικίνδυνο, ενώ ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Πέμπτη στις 19:00 αποφάσισαν τα σωματεία Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών.

    Προθυμία της κυβέρνησης για συνέχιση του διαλόγου

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το αίτημα των εργαζομένων στην ΕΛ.ΑΣ., στο Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα συνοδεύεται από απαίτηση καταβολής μηνιαίου επιδόματος ίσου με το 20% του βασικού μισθού του αστυνομικού διευθυντή και ενσωμάτωση του ποσού στον συντάξιμο μισθό. Τονίζεται, επίσης, ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού σε περίπτωση ικανοποίησης του αιτήματος θα έφτανε τα 500 εκ. ευρώ και αναφέρεται ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεχιστεί ο διάλογος για άλλα οικονομικά αιτήματα στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του ειδικού μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη στις 7 το βράδυ, αποφάσισαν τα σωματεία Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών, επειδή η δεν αναγνωρίζεται με νόμο το επάγγελμά τους ως επικίνδυνο. Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας θα πραγματοποιήσουν και πορεία διαμαρτυρίας, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, μίλησε για αρνητικό συμβολισμό μιας τέτοιας πράξης, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επετείου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και κάλεσε τα σωματεία να σεβαστούν τους θεσμούς και τα κόμματα να πάρουν θέση, ώστε να αποφευχθεί η κινητοποίηση.

    Ικανοποίηση Φλωρίδη

    Ο κ. Φλωρίδης συναντήθηκε στα Χανιά με τις τοπικές αρχές και προήδρευσε σε σύσκεψη στελεχών της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος. Στην πρώτη γραμμή των επαφών του κ. Φλωρίδη ήταν η καλύτερη στελέχωση του πυροσβεστικού σώματος σε έμψυχο δυναμικό και μέσα, ενώ αναλυτικά συζητήθηκαν θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων.

    "Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το διάλογο που έχει αρχίσει και θεωρώ ότι είναι ουσιαστικός και εποικοδομητικός. Νομίζω ότι θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της οικονομικής και θεσμικής κατάστασης των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας", τόνισε ο κ. Φλωρίδης.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε στην παρουσία στην Κρήτη του Πυροσβεστικού ελικοπτέρου Μ26 τονίζοντας ότι η δυνατότητα του είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Όμως, όπως είπε, θα εξετάσει με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος τη δυνατότητα στάθμευσης στα Χανιά ελικοπτέρου μεσαίου μεγέθους.

    Δεσμεύτηκε ακόμα ότι θα εξετάσει το αίτημα για παραμονή του ελικοπτέρου και μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Ο κ. Φλωρίδης ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων με εξοπλισμό, τονίζοντας ότι η προσφορά των εθελοντών σε όλους τους τομείς είναι εξαιρετικά σημαντική.

    Όσον αφορά το θέμα της επικίνδυνης εργασίας που έχει τεθεί από τα σωματεία των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι θα ήταν κοινωνική αδικία να συζητήσουμε με βάση μια απαίτηση που προσκρούει στο κοινωνικό αίτημα να μην έχουμε εργαζόμενους με κοινωνικά προνόμια.

    "Νομίζω ότι αν δεν το αποδέχονται αυτό ως συνέπεια, τότε θα πρέπει να προσέλθουν σε μια πολύ σοβαρή συζήτηση που λόγω της εμμονής σε ανεδαφικά πράγματα που συνιστούν κοινωνική πρόκληση, αντιλαμβάνεστε ότι αφήνει την υπόθεση σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας να μην μπορούν να απολαύσουν και καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συντάξιμες προϋποθέσεις", είπε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος στο θέμα των συνοριακών φυλάκων και των ειδικών φρουρών επισήμανε ότι η μονιμοποίηση των κατηγοριών αυτών θα διευκολύνει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. στην άσκηση των πραγματικών αστυνομικών καθηκόντων και χαρακτήρισε πράξη δικαιοσύνης την ένταξη των 7.000 ειδικών φρουρών και συνοριοφυλάκων στην ενιαία διοίκηση της ΕΛΑΣ.

    [03] ''Χάρτα της καθημερινότητας του πολίτη'' καταθέτει η Ν.Δ.

    23/7/2003 10:03:00 μμ

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πεύκη, το βράδυ της Τετάρτης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, επανέφερε στην πολιτική ατζέντα τα θέματα της οικονομίας, της καθημερινότητας, της ακρίβειας της ανεργίας και του πληθωρισμού. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής, τη "Χάρτα της καθημερινότητας του πολίτη" θα καταθέσει η Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο και η χάρτα αυτή θα αποτελέσει μέρος του συμβολαίου με τον πολίτη που θα είναι και κυβερνητική δέσμευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως τόνισε, βάση των δεσμεύσεων της Ν.Δ. θα είναι τα αιτήματα και οι θέσεις των ίδιων των πολιτών.

    ''Ευρωπαϊκή, πλέον, η ελληνική αγορά''

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την ακρίβεια με «κυνήγι μαγισσών» και επικοινωνιακά τεχνάσματα και πρόσθεσε το πρόβλημα της ακρίβειας δεν λύνεται με αστυνομικά μέτρα κατά της αγοράς, ούτε με αγορανομικές διατάξεις.

    «Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα που η ελληνική αγορά είναι μέρος της ευρωπαϊκής, απαιτείται η χάραξη και η εφαρμογή εθνικού σχεδίου δράσης για την ανταγωνιστικότητα. Η ακρίβεια οφείλεται στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας που αποτυπώνεται στη συρρίκνωση των εξαγωγών την αύξηση των εισαγωγών και την πτώση της τουριστικής κίνησης. Η ακρίβεια είναι δομικό πρόβλημα της οικονομίας και αντικατοπτρίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.»

    Τόνισε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουν το ταχύτερο οι διαρθρωτικές αλλαγές και να γίνει σεβαστός ο ανταγωνισμός στην αγορά, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να παγώσει τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ προωθώντας ταυτόχρονα την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους.

    Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για τον πληθωρισμό υπογραμμίζοντας ότι έχει προ πολλού ηττηθεί στο μέτωπο αυτό που αποτελεί το επαχθέστερο και κοινωνικά σκληρότερο τρόπο αναδιανομής του εισοδήματος αφού πλήττονται, όπως είπε, τα ασθενέστερα και μεσαία εισοδήματα. Η Αθήνα, ανέφερε ο κ. Καραμανλής ανέβηκε κατά 40 θέσεις από την 111 στην 71 θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πιο ακριβών πόλεων του κόσμου, ενώ ο μέσος μισθός είναι 40% χαμηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό έδειξε ότι υιοθετεί την πρόταση ειδικών για ενιαίο μητροπολιτικό συντονιστικό κέντρο και πρότεινε αλλαγή αντίληψης και την καθιέρωση ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το υπερβολικό, όπως είπε, κόστος ορισμένων έργων - ανάμεσά τους και ολυμπιακά - και διερωτήθηκε'' γιατί η κυβέρνηση αλλού επιδεικνύει περίεργη απλοχεριά και αλλού καταργεί έργα απόλυτα αναγκαία για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου, όπως τα έργα για το συγκοινωνιακό και το κυκλοφοριακό που θα είναι η προίκα μας στις επόμενες γενιές''.

    [04] Παπαντωνίου: Τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων θέλει το ΠΑΣΟΚ

    23/7/2003 8:26:00 μμ

    Η συμμετοχή όλων των Ελλήνων και κυρίως των ευάλωτων ομάδων, όπως των ανέργων, στα κοινωνικά οφέλη που απορρέουν από την οικονομική επιτυχία της χώρας είναι ο κεντρικός στόχος του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας στην Τρίπολη. Οσον αφορά στην αναντιστοιχία στη δημοτικότητα μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος, ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι δεν έχει ευθύνες γι' αυτήν ο κ. Λαλιώτης, ο οποίος ήταν γραμματέας μόλις ενάμισι χρόνο. Η αναντιστοιχία αυτή οφείλεται, πρόσθεσε, στο γεγονός ότι το κόμμα κλείστηκε στον εαυτό του και αποσυνδέθηκε από την κοινωνία.

    ''Δεν υπάρχουν ιστορικές ηγεσίες''

    Το θέμα δεν είναι, συμπλήρωσε, να επιρρίψουμε ευθύνες στο α ή το β στέλεχος, αλλά να προχωρήσουν οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος. Η δομή του πρέπει να γίνει πιΟ ευέλικτη με τη συμμετοχή ενεργών πολιτών που πρόσκεινται ευρύτερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ιστορικές ηγεσίες, αλλά δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες που μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής και επισήμανε την ανάγκη για ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ.

    Οσον αφορά στον εκλογικό νόμο, ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο σχετικό διάλογο. Τα επιχειρήματα δε που προέβαλε ο κ. Καραμανλής αποτελούν περιφρόνηση στη Δημοκρατία, τόνισε ο υπουργός.

    Τέλος, ανέφερε ότι η Πελοπόννησος και η Ηπειρος θα ευνοηθούν από τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν για διάφορους λόγους και κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα της περιφερείας να αναπτύξει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την αντιστροφή του κλίματος.

    [05] Γεύμα παρέθεσε ο Γ. Παπανδρέου σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

    23/7/2003 8:15:00 μμ

    Οι πολιτικές εξελίξεις και η πορεία της ελληνικής προεδρίας απασχόλησαν τους βουλευτές του Α' θερινού τμήματος του Κοινοβουλευτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι παρεκάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του τόνισε ότι "μπροστά μας βρίσκονται μεγάλα θέματα όπως Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, Βαλκάνια και Μεσανατολικό". Σε δηλώσεις τους, οι βουλευτές Κάρολος Παπούλιας, Χρήστος Μαγκούφης, Μόσχος Γικόνογλου, Δημήτρης Πιπεργιάς και Ελένη Ανουσάκη εξήραν τον ρόλο και την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών.

    ''Πλήρης σύμπνοια''

    Από την πλευρά του, ο υπουργός δήλωσε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και να ανταλλάξει απόψεις για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με τους βουλευτές του Α΄ θερινού τμήματος, ενώ στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους βουλευτές των άλλων δύο θερινών τμημάτων.

    "Πιστεύω ότι υπάρχει πλήρης σύμπνοια στις προσπάθειες που κάνουμε στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και έχουμε μπροστά μας όχι μόνο την παρακαταθήκη της Προεδρίας, αλλά και σημαντικά ζητήματα, όπως το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή. Πολλά ζητήματα τα οποία είναι ζωτικού ενδιαφέροντος, όπως βεβαίως και το μεγάλο θέμα του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για όλα αυτά τα θέματα είχα μια πάρα πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    [06] Πυροβολισμοί στο δημαρχείο της Ν. Υόρκης

    23/7/2003 11:15:00 μμ

    Ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον άλλο ένα τραυματίστηκε, όταν άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης, ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια στην αμερικανική μεγαλούπολη, την Τετάρτη, στις 14:00 (τοπική ώρα). Συγκεκριμένα, τη στιγμή που άρχιζε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ένοπλος άρχισε να πυροβολεί από το μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου, τραυματίζοντας θανάσιμα στο στήθος τον Τζέιμς Ντέιβις, μέλος του συμβουλίου. Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στη γέφυρα του Μπρούκλιν και ίσως να έχει τραυματιστεί και ο ίδιος ο δράστης. "Δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος εκείνη την ώρα εργαζόταν στο γραφείο του.

    ''Πολεμική ζώνη''

    Τζέιμς Ντέιβις

    Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, ο δράστης ίσως φορά μπλε στολή.

    Ο Μπλούμπεργκ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. "Πρόκειται για μία τρομερή επίθεση. Για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας. Δεν είναι όμως τρομοκρατία. Είναι επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών", δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

    "Ακούσαμε ένα ή δύο πυροβολισμούς. Μας είπαν να καλυφθούμε κάτω από τις έδρες μας", δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος, Ντέιβιντ Γουέπριν, σε τηλεφωνική συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της Νέας Υόρκης. "Στη συνέχεια έπεσαν πολλοί πυροβολισμοί. Είκοσι, ίσως τριάντα. Έμοιαζε με πολεμική ζώνη", πρόσθεσε ο Νεοϋρκέζος δημοτικός σύμβουλος.

    Ο Ντέιβιντ Γουέπριν ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας από τους ανθρώπους που δέχθηκαν τους πυροβολισμούς είναι δημοτικός σύμβουλος.

    Αμέσως μετά την επίθεση το δημαρχείο εκκενώθηκε και η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στο πάρκο που βρίσκεται δίπλα στο δημαρχείο.

    [07] Συνέντευξη Πάουελ για Ιράκ και Λιβερία

    23/7/2003 8:29:00 μμ

    Ανοιχτός στην ιδέα των νέων αποφάσεων του ΟΗΕ για το Ιράκ για να παρακινηθούν και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας, δηλώνει ότι είναι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα ''Ουάσινγκτον Τάιμς'', διευκρινίζει πάντως οτι καμία οριστική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί για το θέμα αυτό. Αναφερόμενος στη συνέχεια στη Λιβερία, ο Πάουελ τάχθηκε υπέρ μιας αμερικανικής στρατιωτικής ανάμιξης για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβερία, για την οποία αναμένεται απόφαση του Λευκού Οίκου.

    ''Ιστορική η ευθύνη των ΗΠΑ στη Λιβερία''

    "Η σταθεροποίηση στο Ιράκ θα απαιτήσει προσπάθειες, όχι μόνο από τη "Συμμαχία" αλλά επίσης και από άλλες χώρες, και θα εργαστούμε ώστε και άλλες χώρες να αναμιχθούν'', σημείωσε.

    "Μελετάμε την πιθανότητα να έχουμε και άλλες αποφάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες βέβαια θα είναι οι αρμόζουσες, καμία όμως απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί για το ζήτημα αυτό'', πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τη Λιβερία, ο Πάουελ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ έχουν ιστορική ευθύνη στη χώρα αυτή που ιδρύθηκε απο Αμερικανούς μαύρους πρώην σκλάβους τον 19ο αιώνα. ''Έχουμε ιστορικό δεσμό με τη Λιβερία, και έχουμε μερικές υποχρεώσεις ως η πιο σημαντική και η πιο ισχυρή χώρα της γης, να μην αποστρέφουμε το βλέμμα μας όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα σαν και αυτό'', πρόσθεσε.

    ''Γυρίσαμε την πλάτη μας στην Ρουάντα στο παρελθόν και αυτό είχε τραγικές συνέπειες'', υπογράμμισε αναφερόμενος στη γενοκτονία που έγινε στη χώρα το 1994. ''Μόνο οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και ίσως μια ή δυο άλλες χώρες έχουν την στρατιωτική ικανότητα να διεξάγουν επιχειρήσεις όπως αυτή που είναι αναγκαία στη Λιβερία", σημείωσε, τέλος, ο Πάουελ.

    [08] Έσχατη συνάντηση για τη νέα Ο. Α.

    Πηγή: NET 105,8 fm 23/7/2003 11:45:00 μμ

    Μία ακόμη προσπάθεια και, μάλιστα, την τελευταία, καταβάλλουν αυτή την ώρα το υπουργείο Μεταφορών και οι ιπτάμενοι συνοδοί φροντιστές, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την ίδρυση της νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η σχετική τροπολογία πάντως θα κατατεθεί στη Βουλή έως την Παρασκευή και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην ίδρυση της νέας εταιρείας, έστω και χωρίς την επίτευξη συμφωνίας με το σωματείο των ιπταμένων συνοδών. Νωρίτερα, σε αδιέξοδο φάνηκαν να οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου με τους ιπτάμενους συνοδούς φροντιστές.

    [09] Ανακοινώθηκαν τα πιστοποιητικά στις ΠΑΕ

    23/7/2003 8:49:00 μμ

    Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ανακοίνωσε τις 39 από τις συνολικά 52 ΠΑΕ και των τριών Εθνικών Κατηγοριών, οι οποίες έλαβαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τη συμμετοχή τους στα επαγγελματικά πρωταθλήματα της αγωνιστικής περιόδου 2003-2004. Πιστοποιητικά έλαβαν όλες οι ΠΑΕ της Α' Εθνικής, ενώ εκκρεμεί η εξέταση των υποθέσεων του Απόλλωνα Αθηνών, του Ατρόμητου Αθηνών, της Καλαμάτας, του ΠΑΣ Γιάννενα, της Παναχαϊκής, του Φωστήρα, του Εθνικού Αστέρα (από τη Β' Εθνική), της Δόξας Δράμας, του Ηλυσιακού και της Θύελλας Πατρών (από τη Γ' Εθνική). Η απόφαση για τα προαναφερόμενα σωματεία θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

    Εκτός Ολυμπιακός Βόλου, Αθηναϊκός, Παναιγιάλειος

    Πιστοποιητικά δεν έλαβαν τρεις ΠΑΕ, ο Ολυμπιακός Βόλου (Β' Εθνική), ο Αθηναϊκός και ο Παναιγιάλειος (Γ' Εθνική), που σημαίνει ότι αν εφαρμοστεί ο νόμος, οι συγκεκριμένες ομάδες είτε θα υποβιβαστούν στην Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία, είτε θα διαλυθούν.

    Η εκπληκτική σύμπτωση πάντως στην περίπτωση του Ολυμπιακού Βόλου είναι πως ότι κι αν γίνει, η πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν θα μείνει χωρίς εκπρόσωπο στη Β' Εθνική, αφού βάσει του νόμου, τη θέση των "ερυθρόλευκων" θα καταλάβει η 4η ομάδα της Γ' Εθνικής, η οποία είναι, εν προκειμένω, η Νίκη Βόλου.

    Εκείνο πάντως που προς το παρόν παραμένει άγνωστο, είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την κάλυψη των θέσεων του Παναιγιάλειου και του Αθηναϊκού στη Γ' Εθνική, αφού οι πέντε ομάδες που μετείχαν στα μπαράζ της Εθνικής Ερασιτεχνικής για άνοδο στη Γ' Εθνική (και αποκλείστηκαν), δεν προλαβαίνουν να συσταθούν σε ΠΑΕ.

    Ακόμη, αναμένεται η απόφαση για την τύχη των τριών ομάδων στο εφετινό Κύπελλο Ελλάδας, αφού κατά τη κλήρωση της Τρίτης είχαν κληρωθεί Ολυμπιακός Βόλου-Ακράτητος, Παναιγιάλειος-Καλαμάτα και Αθηναϊκός-Ηρακλής.

    Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΕΑ, τα πιστοποιητικά συμμετοχής είναι οριστικά για την εφετινή περίοδο. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι (επίσης βάσει του νόμου) υπάρχει δυνατότητα ανάκλησής τους, στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι συντρέχει σοβαρός λόγος. Αναφορικά με τις ΚΑΕ, η σχετική ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου.

    [10] Κολύμβηση: Έβδομη στον κόσμο η Ελλάδα στα 4x200μ. ελεύθερο

    23/7/2003 9:38:00 μμ

    Την έβδομη θέση με νέο Πανελλήνιο ρεκόρ κατέκτησε η εθνική μας ομάδα σκυταλοδρομίας 4x200μ ελεύθερο ανδρών στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος κολύμβησης που διεξάγεται στη Βαρκελώνη. η ομάδα μας με τους Νίκο Ξυλούρη, Θανάση Οικονόμου, Ανδρέα Ζήσιμο και Δημήτρη Μαγγανά, τερμάτισε σε 7:20.60, καταρρίπτοντας το Πανελλήνιο ρεκόρ που ''κρατούσε'' από πέρυσι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου με 7:20.67. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αυστραλία, το ασημένιο οι ΗΠΑ και το χάλκινο η Γερμανία.

    Τα αποτελέσματα στα 4x200μ ελεύθερο ανδρών

    1. Αυστραλία 7:08.58

    2. ΗΠΑ 7:10.26

    3. Γερμανία 7:14.02

    4. Ιταλία 7:14.32

    5. Καναδάς 7:17.38

    6. Βρετανία 7:18.99

    7. Ελλάδα 7:20.60

    8. Κίνα 7:27.96


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 July 2003 - 20:59:37 UTC