Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Παρασκευή η ''τελωνειακή ένωση'' Τουρκίας-ψευδοκράτους
  • [02] Kόντρες για το αντποδοτικό τέλος της ΕΡΤ
  • [03] Νέα καθήκοντα για τον Αλβάρο ντε Σότο
  • [04] Νέες αντιδράσεις του ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο
  • [05] Κατάρριψη Rωσικού ελικοπτέρου στην Τσετσενία
  • [06] Πράσινο φως για την μεταβίβαση του άτυχου Αλί στο Καναδά
  • [07] Ποινή θανάτου για Παλαιστίνιο συνεργάτη του Ισραήλ
  • [08] Test event για την τοξοβολία την Παρασκευή
  • [09] Παίχτης της Ούλκερ ο Ευθύμης Ρεντζιάς
  • [10] Εξυπνάδα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

    [01] Την Παρασκευή η ''τελωνειακή ένωση'' Τουρκίας-ψευδοκράτους

    7/8/2003 10:45:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση της Κυπριακής κυβέρνησης που απέστειλε διαβήματα σε ΟΗΕ και ΕΕ, προκαλεί η πρόθεση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους να υπογράψουν την Παρασκευή συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Οπως δήλωσε στην ΝΕΤ 105,8 ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, με αυτό το τέχνασμα η Αγκυρα παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και καταστρατηγεί την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην πλήρη στήριξη του Ντενκτάς. Επίσης, ο κ.Χρυσοστομίδης είπε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Την Πέμτπη, εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φρεντ Έχαρντ, επανέλαβε ότι ο Κόφι Ανάν είναι έτοιμος να βοηθήσει για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, μόνο όμως βάση του αναθεωρημένου σχεδίου του.

    Υποσχέσεις για επενδύσεις

    Υποσχέσεις για τουρκικές επενδύσεις στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και αυξημένες εμπορικές συναλλαγές περιέχονται στο λεγόμενο σχέδιο τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ψευδοκράτους, το οποίο ετοίμασαν τεχνικές επιτροπές.

    Το λεγόμενο συμβούλιο σύνδεσης Τουρκίας- ψευδοκράτους, θα συνέλθει στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Επικεφαλής της Τουρκικής αντιπροσωπείας στο λεγόμενο συμβούλιο σύνδεσης θα είναι ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Απντουλατίφ Σενέρ, ο οποίος φθάνει αύριο στα κατεχόμενα. Δεν επιβεβαιώθηκε η άφιξη του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ.

    Το ψευδοκράτος θα εκπροσωπεί ο γιος του Ντενκτάς, Σερντάρ.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς παρουσίασε την τελωνειακή ένωση του ψευδοκράτους με την Τουρκία ως απάντηση στη διεθνή απομόνωση του ψευδοκράτους, εξαιτίας του λεγομένου εμπάργκο, ενώ προέβη και στον τραγελαφικό ισχυρισμό ότι "ο στόχος των Ελληνοκυπρίων να εξοντώσουν τους Τουρκοκυπρίους δια της βίας των όπλων, θα γίνει τώρα κατορθωτός, μέσω του σχεδίου Ανάν και της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [02] Kόντρες για το αντποδοτικό τέλος της ΕΡΤ

    7/8/2003 9:38:00 μμ

    Με τροπολογία των υπουργών Οικονομίας και Τύπου, αναπροσαρμόζεται το ύψος του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΕΡΤ, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, από 1ης Ιουλίου αυξάνεται σε 3,08 ευρώ, έναντι 2,93 που ισχύει, και από 1η Ιανουαρίου του 2004 σε 3,24 ευρώ. Επικριτικοί εμφανίστηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας και Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας πως η τροπολογία είναι θεσμικά απαράδεκτη, καθώς θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, ενώ έκαναν λόγο για προεκλογικού χαρακτήρα προσλήψεις στην εταιρεία. Καυστική ήταν η απάντηση του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα, κατηγορώντας τα στελέχη της ΝΔ ότι ενεργούν ως εκπρόσωποι συμφερόντων που αντιστρατεύονται το ρόλο της όλο και αναβαθμιζόμενης δημόσιας τηλεόρασης.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι η κατά 10% αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, που παραμένει ένα από τα χαμηλότερα της Ευρώπης, προβλέπεται από το 1997, ενώ υπογράμμισε ότι η απόφαση για τις συμβάσεις έργου στην ΕΡΤ απλά οδηγεί σε ανανεώσεις των υπάρχουσων που έχουν λήξει, μία διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

    [03] Νέα καθήκοντα για τον Αλβάρο ντε Σότο

    7/8/2003 8:39:00 μμ

    Τη θέση του απεσταλμένου για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος της Δυτικής Σαχάρας, ανέθεσε στον μέχρι τώρα υπεύθυνο για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ανάλογα με τις εξελίξεις, ο κ. Ντε Σότο, θα συνεχίσει να ασχολείται και με το Κυπριακό. Ο μέχρι τώρα απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Κύπρο, θα αντικαταστήσει τον Γουίλιαμ Σουϊνγκ, τον οποίο ο Αναν διόρισε ειδικό του αντιπρόσωπο στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το Μάιο. Eντός της ημέρας αναμένεται δήλωση του εκπροσώπου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την ανάληψη των νέων καθηκόντων από μέρους του Αλβάρο ντε Σότο. Διπλωματική πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ ότι "αν σε κάποια φάση υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν, τότε το Γενικό Γραμματέα θα εκπροσωπήσει και πάλι ο κ. ντε Σότο, ο οποίος θα είναι σε θέση να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο".

    [04] Νέες αντιδράσεις του ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο

    7/8/2003 7:48:00 μμ

    Συνεχίζονται οι πολιτικές αντεγκλήσεις για τον εκλογικό νόμο. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου αποβλέπει στην εδραίωση του δικομματισμού και τη διευκόλυνση κεντροαριστερών ή κεντροδεξιών κυβερνήσεων, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ. Ακόμη χαρακτηρίζοντας καλπονοθευτικό το ισχύον εκλογικό σύστημα, κατηγορεί τη ΝΔ ότι κινείται στην ίδια λογική και καλεί σε δραστηριοποίηση τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Σε δηλώσεις του εν τω μεταξύ, ο Δημήτρης Γόντικας μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος, διευκρινίζει πως η κοινή δράση με τα άλλα κόμματα της αριστεράς για την απλή αναλογική, δεν σημαίνει, ούτε οδηγεί σε γενικότερες πολιτικές συμφωνίες και συνεργασίες.

    [05] Κατάρριψη Rωσικού ελικοπτέρου στην Τσετσενία

    7/8/2003 11:15:00 μμ

    Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-8 καταρρίφθηκε την Πέμπτη στην Τσετσενία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα τρία μέλη του πληρώματος μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ. Το ελικόπτερο επέστρεφε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, μετά από αποστολή μεταφοράς, ρωσικής στρατιωτικής δύναμης σε ορεινή δασώδη περιοχή. Η κατάρριψή του έγινε με πύραυλο εδάφους-αέρους και έγινε πολύ κοντά στο χωριό Ντίτσνε-Βέντενο στην Τσετσενία.

    [06] Πράσινο φως για την μεταβίβαση του άτυχου Αλί στο Καναδά

    7/8/2003 8:04:00 μμ

    Το πράσινο φως για την μεταβίβαση του άτυχου 12χρονου Ιρακινού Αλί, του οποίου η μοίρα συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο όταν κατά τον πόλεμο στο Ιράκ, έχασε ολόκληρη την οικογένειά του και τα δυο του χέρια, από βομβαρδισμό στη Βαγδάτη, σε νοσοκομείο της χώρας έδωσε την Πέμπτη ο Καναδάς. Το δρόμο για την μεταβίβαση του μικρού Αλί στο Καναδά άνοιξε με την απόφασή του ο γιατρός του νοσοκομείου του Κέμπριτζ, στο δυτικό Τορόντο, δόκτορ Φάλαθ Χάφουθ, ιρακινής καταγωγής και ο ίδιος και πατέρας τριών παιδιών, που πρότεινε να υιοθετήσει τον άτυχο Iρακινό. Ο Χάφουθ πήγε μάλιστα στο Κουβέιτ, όπου νοσηλεύεται ο Αλι, την περασμένη εβδομάδα.

    ''Το πιο δύσκολο μέρος διευθετήθηκε και έχουμε το πράσινο φως'' των αρχών, μολονότι απομένουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες να ρυθμιστούν, δήλωσε ο Ρατζ Σάχαλ δικηγόρος του Χάφουθ σχετικά με την υιοθεσία του Αλι.

    Ωστόσο προτού μπορέσει να πάει στον Καναδά, ο μικρός Αλι θα πρέπει να νοσηλευτεί στη Βρετανία, όπου και αναμένεται σήμερα. Η διαμονή του εκεί μπορεί να διαρκέσει τρεις ως έξι μήνες, κατέληξε ο Ρατζ Σάχαλ.

    Οι εικόνες του μικρού ορφανού παιδιού με τα σημάδια του πόνου στο πρόσωπο, το δεμένο μέτωπο και τα εγκαύματα στο 20% του σώματός του έκαναν το γύρο του κόσμου στις αρχές Απριλίου και από τη μια μέρα στην άλλη ο Αλι έγινε το θλιβερό σύμβολο των βασάνων του ιρακινού πληθυσμού από τον πόλεμο.

    [07] Ποινή θανάτου για Παλαιστίνιο συνεργάτη του Ισραήλ

    7/8/2003 7:52:00 μμ

    Ένας Παλαιστίνιος για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι συνεργαζόταν με το Ισραήλ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την Πέμπτη, στο κέντρο της Ραμάλα, στην Δυτική Όχθη, από τρεις μασκοφόρους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι μασκοφόροι ανήκαν στις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, ένοπλης οργάνωσης σχετιζόμενης με την Φατάχ του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Οι τρεις μασκοφόροι τον πυροβόλησαν πάνω από δέκα φορές στην πλάτη, αφού προηγουμένως φώναξαν ότι είναι ''συνεργάτης και έχει καταδικαστεί σε θάνατο'' και εξαφανίστηκαν, ανέφεραν οι ίδιοι αυτόπτες μάρτυρες.

    [08] Test event για την τοξοβολία την Παρασκευή

    7/8/2003 9:04:00 μμ

    Μετά την κωπηλασία, ακόμα ένα test event ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, πραγματοποιείται από την Παρασκευή στην Αθήνα, αυτό της τοξοβολίας που θα διεξαχθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η Αθλητική Διοργάνωση θα αρχίσει με τον αγώνα κατάταξης γυναικών (από τις 08.30) και ανδρών (από τις 15.30) στο γήπεδο της Καλλιθέας, που αποτελεί τον βασικό προπονητικό χώρο των αγώνων.Την Πέμπτη, οι 59 αθλητές και οι 55 αθλήτριες που θα λάβουν μέρος στην Αθλητική Διοργάνωση, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η συγκίνησή τους ήταν ολοφάνερη, καθώς αντίκρισαν μπροστά τους το μνημείο του παγκοσμίου αθλητισμού για το οποίο έχουν ακούσει τόσα πολλά. Πέρασαν την πύλη του, και μέσα από το τούνελ βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να κάνουν τις δοκιμαστικές προσπάθειες, με φόντο την Ακρόπολη.

    Μεγάλα ονόματα στην διοργάνωση

    Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Ιταλός Μικέλε Φραντζίλι, ο Αυστραλός Ντέιβιντ Μπαρνς, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη Νέα Υόρκη, και ο συμπατριώτης του, Τιμ Κάντιχι, που κατετάγη στην τέταρτη θέση.

    Στην κατηγορία των γυναικών, θα συμμετάσχουν και οι τρεις αθλήτριες που χρίστηκαν παγκόσμιες πρωταθλήτριες, οι Κορεάτισσες Μι-Γιν Γιουν, Σουνγκ-Χιουν Παρκ και Χιουν-Γιουνγκ Λι. Επίσης λαμβάνει μέρος και η Ιταλίδα σούπερ σταρ Νταλία Βαλέεβα (Ρωσικής καταγωγής), Νο 1 στην φετινή παγκόσμια κατάταξη.

    Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες: Ευαγγελία Ψάρρα (βρίσκεται στην 3η θέση της τρέχουσας παγκόσμιας κατάταξης της FITA), Ελπίδα Ρομάντζη, Φωτεινή Βαβάτση και Γιώργος Καλογιαννίδης, Αλέξανδρος Καραγεωργίου, Απόστολος Νάνος.

    Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το αγώνισμα της τοξοβολίας θα φιλοξενηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο αλλά και την πεποίθηση ότι η εικόνα της τοξοβολίας στην κοινή γνώμη θα βελτιωθεί πολύ μετά τους Αγώνες της Αθήνας εξέφρασε ο πρόεδρος της FITA, Τζέιμς Ιστον, που βρίσκεται από την Τετάρτη στη χώρα μας.

    [09] Παίχτης της Ούλκερ ο Ευθύμης Ρεντζιάς

    7/8/2003 9:23:00 μμ

    Κάτοικος Κωνσταντινούπολης και συμπαίκτης του Ιμπραήμ Κουτλουάι, θα είναι από την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο Ευθύμης Ρεντζιας, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ούλκερ. Ο τουρκικός σύλλογος προχώρησε την Πέμπτη στην ανακοίνωση της απόκτησής του για 1+1+1 χρόνια και έτσι η επιμονή του να διαψεύδει τις πληροφορίες αποδείχτηκε πως οφείλετο σε δική του ανησυχία για την αντίδραση των Σίξερς. Τελικά, οι Αμερικανοί, όχι μόνο δε στάθηκαν εμπόδιο, αλλά του έδωσαν και ένα εκ. δολάρια για να λυθεί η συνεργασία τους κοινή συναινέσει, καθώς είχε συμβόλαιο για δύο ακόμη χρόνια.

    Ο πρώτος Έλληνας διεθνής που αγωνίζεται στην Τουρκία

    Η μεταγραφή του Ευθύμη Ρεντζία στην Ούλκερ είναι ιστορική, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας επαγγελματίας αθλητής που θα αγωνίζεται στο τουρκικό πρωτάθλημα.

    Ο πρώην πλέον παίκτης των Φιλαντέλφεια 76ers θα λάβει 1 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο (1.3 με τα πριμ) και άλλα τόσα τον δεύτερο, σε περίπτωση που κάνει χρήση της οψιόν και δεχτεί να ανανεώσει τη συνεργασία.

    Τον τρίτο χρόνο το συμβόλαιο προβλέπει οψιόν της Ούλκερ, με όρο όμως να τον αποζημιώσει με το 30% των ετήσιων απολαβών του σε περίπτωση που δεν την ενεργοποιήσει. Ήδη ο Ρεντζιάς διαπραγματεύεται και τα διαφημιστικά του δικαιώματα, συμβόλαιο που θα του αποφέρει ακόμη περισσότερα έσοδα.

    "Με θέλανε πολύ και το αποδείξανε", ήταν οι πρώτες δηλώσεις του νέου μεταγραφικού αποκτήματος της Ούλκερ, αμέσως μετά την προπόνηση της Εθνικής στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Ρεντζιάς τόνισε ότι το συμβόλαιο ήταν καλό και δεν μπορούσε να αρνηθεί, ενώ σημείωσε ότι στο ΝΒΑ τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμενε και δεν είχε άλλη επιλογή.

    Πρώτο μέλημα του Έλληνα διεθνή, ήταν να εξασφαλίσει άδεια από τον Ομοσπονδιακό προπονητή, Γιάννη Ιωαννίδη, για να ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα παρουσιαστεί με κάθε επισημότητα σε κεντρικό ξενοδοχείο.

    Μάλιστα, οι ιθύνοντες της Ούλκερ έχουν ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια να εξασφαλίσουν άδεια και από τον Ομοσπονδιακό προπονητή της Τουρκίας, προκειμένου να παραστεί και ο Ιμπραήμ Κουτλουάι στην παρουσίαση.

    Ο "Ιμπο" βρέθηκε στη θέση του Ρεντζιά πριν τρία χρόνια, όταν έγινε ο πρώτος Τούρκος μπασκετμπολίστας που μεταγράφεται σε ελληνική ομάδα.

    Έτσι, Κουτλουάι και Ρεντζιάς θα είναι λοιπόν τα δύο αστέρια της εφετινής Ούλκερ, που έχει ως βασικό στόχο την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα.

    [10] Εξυπνάδα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

    7/8/2003 11:40:00 μμ

    Οι άνθρωποι που λύνουν γρίφους, χορεύουν και διατηρούν δραστήριο τον εγκέφαλό τους διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή αιτία άνοιας, ενώ έχουν ένα ''νοητικό απόθεμα'' που τους επιτρέπει να ανθίστανται στη νόσο και άλλες εγκεφαλικές παθήσεις. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ο καθηγητής νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης Γιάακοβ Στερν και συνάδελφοί του έκαναν μια σειρά από πειράματα με την τεχνική της απεικόνισης της δραστηριότητας των κυττάρων του εγκεφάλου την ώρα που αυτή συντελείται, τα οποία έδειξαν ότι το θέμα δεν είναι πόσο εγκέφαλο διαθέτει κανείς, αλλά πώς τον χρησιμοποιεί.

    Σε άρθρο τους στο τεύχος Αυγούστου της Επιθεώρησης Κλινικής και Πειραματικής Νευροψυχολογίας, ο Στερν και οι συνάδελφοί του γράφουν ότι εξέτασαν με τη μέθοδο αυτή 19 ανθρώπους με δείκτη νοημοσύνης που κυμαινόταν από κάτω έως και πάνω του μέσου όρου.

    Η απεικόνιση έδειξε περισσότερη δραστηριότητα στους μετωπικούς λοβούς αυτών που είχαν υψηλότερη νοημοσύνη.

    ''Αυτό που ήταν σημαντικό για εμάς ήταν να δείξουμε αυτή τη διαφοροποίηση στη λειτουργία του εγκεφάλου'', σημείωσε ο Στερν σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Σήμερα περισσότερα από 4 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία είναι πάντα μοιραία και για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 August 2003 - 20:54:49 UTC