Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Ηλεία
  • [02] Προσωρινή αναβολή της ''τελωνειακής ένωσης''
  • [03] Στάση εργασίας των γιατρών του ΙΚΑ
  • [04] Διακοπή δρομολογίων ΗΣΑΠ Ομόνοια-Α. Πατήσια
  • [05] Πέταξαν χειροβομβίδα σε αυλή μονοκατοικίας
  • [06] Δ. Γεωργιάδης: Δεν συμφωνώ με λογικές βίας της 17Ν
  • [07] Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Ν. Κορέα-3 νεκροί
  • [08] Ισραηλινή επιδρομή στις παρυφές χωριού του Ν. Λιβάνου
  • [09] Νέα στοιχεία για τον βομβιστή αυτοκτονίας της Τζακάρτα
  • [10] Η κακή συνήθεια των Ελβετών
  • [11] Κανονικά οι αγώνες Κωπηλασίας στο Σχοινιά
  • [12] Εθελόντρια του 2004 η Δήμητρα Γαλάνη
  • [13] Αυστραλία: Έπαινοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004
  • [14] Θέλτα-Ολυμπιακός 2-2 και 3-1 στα πέναλτι
  • [15] Με σκόρερ τον Νικολαΐδη η Ατλέτικο 1-1 με Ρόμα
  • [16] 3ο Φεστιβάλ Cosmopolis
  • [17] Συναυλίες της Ορχήστρας Νέων της Ε.Ε
  • [18] Η ορμονική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο
  • [19] ''Συλλάβετε με. Οι φυλακές σας είναι καλύτερες''

    [01] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Ηλεία

    8/8/2003 9:50:00 πμ

    Ελέγχονται πλήρως όλα τα μέτωπα της φωτιάς στην Ηλεία. Αποτεφρώθηκαν δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς. Τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα παίρνουν μέρος στις προσπάθειες. Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν και οι φωτιές στην Περάνθη Αρτας, στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, στο Γύθειο και στην Κοντοβάζαινα Αρκαδίας. Εξ άλλου, αυξημένος είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας και Κυκλάδων, καθώς και στην Ικαρία και τη Σάμο, λόγω των πολύ ισχυρών ανεμών.

    Εμπρησμός;

    Οι Αρχές θεωρούν ότι οι πυρκαγιές στην Ηλεία είναι έργο εμπρηστών.

    Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία έχουν γίνει περί τις 30 προσαγωγές υπόπτων χωρίς όμως να υπάρχει απαγγελία κατηγορίας και παραπομπή στη δικαιοσύνη.

    Εξι μέτωπα πυρκαγιάς ξέσπασαν στις 15.00 την Πέμπτη στο νομό Ηλείας καίγοντας δασικές και γεωργικές εκτάσεις του νομού. Οι εστίες έναρξης εντοπίστηκαν στις περιοχές Γεράκι, Ανάληψη και Λυμπερέϊκα του δήμου Αμαλιάδος, καθώς και στις περιοχές Φραγκοπήδημα, Αλποχώρι και Κορυφή στο δήμο Ιαρδάνου.

    Σε ετοιμότητα Αρχές και πολίτες

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην χώρα ξεπερνούν κατά τόπους και τα 8 μποφόρ. Παράλληλα παρακαλεί τους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:

    κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (αλυσοπρίονα, δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), στάθμευση πάνω σε ξερά χόρτα απόρριψη αναμμένων τσιγάρων σε υπαίθριους χώρους ή από το αυτοκίνητο.

    Ειδικότερα οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    να αποφύγουν το ανάμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στο ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    [02] Προσωρινή αναβολή της ''τελωνειακής ένωσης''

    8/8/2003 11:38:00 πμ

    Αναβλήθηκε για "ενθέτω χρόνο", τελικά η υπογραφή της λεγόμενης συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ψευδοκράτους, η οποία επρόκειτο να υπογραφεί την Παρασκευή, στην κατεχόμενη Κερύνεια. Ως αιτία για την αναβολή προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες σε ορισμένα σημεία της συμφωνίας, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων. Ωστόσο σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του λεγόμενου συμβουλίου σύνδεσης, αλλά θα ασχοληθεί μόνο με οικονομικά θέματα. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τη ματαίωση της υπογραφής την απέδωσε στο γεγονός ότι η τουρκική πλευρά έχει αναλογιστεί τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο γεγονός στην πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ''Η "τελωνειακή ένωση" θα ήταν πρόκληση έναντι της Ευρώπης, έναντι της διεθνούς κοινότητας και συνέχιση μιας κατάφωρης παρανομίας εκ μέρους της κατοχικής δύναμης'', ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [03] Στάση εργασίας των γιατρών του ΙΚΑ

    Πηγή: NET 105,8 fm 8/8/2003 10:13:00 πμ

    Σε δίωρη στάση εργασίας, από τις 11 έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου τους Ηλία Καββαδία, από τον ασφαλισμένο του ταμείου. Το πρωτοφανές περιστατικό σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών του ΙΚΑ δεν ήταν το μοναδικό. Πολύ συχνά οι γιατροί αντιμετωπίζουν τις απειλητικές διαθέσεις των ασθενών τους με κίνδυνο τη ζωή τους. περιστατικό και αποφάσισε να προχωρήσει σε στάσεις εργασίας.

    [04] Διακοπή δρομολογίων ΗΣΑΠ Ομόνοια-Α. Πατήσια

    Πηγή: NET 105,8 fm 8/8/2003 10:12:00 πμ

    Θα διακοπεί η κυκλοφορία των συρμών του ΗΣΑΠ αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή, λόγω έργων στην περιοχή του σταθμού "Αγιος Νικόλαος" στο τμήμα μεταξύ των σταθμών Ομόνοια - Ανω Πατήσια. Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα δρομολογηθούν δύο λεωφορειακές γραμμές και η μετεπιβίβαση των επιβατών από τους συρμούς στα λεωφορεία θα γίνεται με δεύτερη επικύρωση του ίδιου εισιτηρίου των ΗΣΑΠ. Επίσης, από την προσεχή Δευτέρα 11 Αυγούστου αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στον σταθμό Ηρακλείου αφού την συγκεκριμένη ημερομηνία θα παραδοθεί προς χρήση η ανακατασκευασμένη αποβάθρα ανόδου προς Κηφισιά.

    [05] Πέταξαν χειροβομβίδα σε αυλή μονοκατοικίας

    Πηγή: ΑΠΕ 8/8/2003 11:17:00 πμ

    Αγνωστος πέταξε χειροβομβίδα στις 04.20 τα ξημερώματα στην αυλή μονοκατοικίας του Μανώλη Αντωνιδάκη 62 ετών στην οδό Δερβενακίων 36 στη Δάφνη και προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Ο Αντωνιδάκης εργάζεται ως σύμβουλος της τεχνικής εταιρείας ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ και οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    [06] Δ. Γεωργιάδης: Δεν συμφωνώ με λογικές βίας της 17Ν

    8/8/2003 11:39:00 πμ

    Αρνήθηκε κάθε συμμετοχή του στην 17Ν ο Διονύσης Γεωργιάδης που απολογήθηκε επί περίπου μία ώρα χωρίς να συμβουλευτεί γραπτό κείμενο. Ο 28χρονος "Αλέξης" της 17Ν εξήγησε στην αρχή της απολογίας του στο δικαστήριο ότι γνωρίζει τους αδελφούς Ξηρού από τη Θεσσαλονίκη όπου έκανε παρέα κυρίως με το Βασίλη Ξηρό. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί με τη λογική της βίας που είχε η ''17Ν'' όπως είπε χαρακτηριστικά: ''Αν ήθελα να αλλάξω τον κόσμο θα πήγαινα στην ΟΥΝΕΣΚΟ ή στη Γιούνισεφ και δεν θα πήγαινα ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στη ΝΔ, ούτε στη ''17Ν''.

    Η εμποκή του στην οργάνωση

    Ο Διονύσης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση της ενοικίασης του διαμερίσματος της ''17Ν'' στην οδό Δαμάρεως οφείλεται αποκλειστικά σε εξυπηρέτηση που θέλησε να κάνει στον Σάββα Ξηρό. Οπως υπογράμμισε ο Γεωργιάδης ήθελε να εξυπηρετήσει τον Σάββα Ξηρό, όταν του ζήτησε να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη της Δαμάρεως προκειμένου να ενοικιαστεί το διαμέρισμα, γιατί αισθανόταν υποχρεωμένος απέναντί του καθώς τον φιλοξενούσε στο σπίτι του. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο ποτέ δεν είχε καταλάβει ότι κάποιες εξυπηρετήσεις που έκανε τότε στον Σάββα Ξηρό αφορούσαν τη ''17Ν''.

    Σχετικά με τη βομβιστική ενέργεια κατά Αlha Πίστεως το 1998

    Για την κατηγορία της συμμετοχής του σε βομβιστική ενέργεια κατά υποκαταστήματος της Τράπεζας Αlha Πίστεως τον Ιούνιο του 1998 ο Διονύσης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το διάστημα εκείνο ήταν στη Θεσσαλονίκη.

    Σχετικά με τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα το 1998

    Για την κατηγορία της συμμετοχής του σε ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Παγκρατίου το Δεκέμβριο του 1998 τόνισε ότι η μόνη σχέση του ήταν ότι δύο μέρες πριν τού είχε ζητήσει ο Σάββας να πάρει το αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο κοντά στην τράπεζα.

    Η σχέση του με τον Κουφοντίνα

    Τέλος ο Γεωργιάδης ανέφερε ότι ενδέχεται να είχε δει τον Δημήτρη Κουφοντίνα μία φορά σε καφετέρια όπου ο ίδιος καθόταν με τον Βασίλη και τον Σάββα Ξηρό. Οπως είπε νομίζει ότι τότε ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε περάσει από την καφετέρια για να πάρει τον Σάββα Ξηρό.

    Ενσταση για ακύρωση της προανακριτικής ομολογίας του

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γεωργιάδη υπέβαλαν στο δικαστήριο ένσταση η οποία συζητείται για ακύρωση της ομολογίας του κατηγορουμένου η οποία όπως τόνισαν ήταν αποτέλεσμα ψυχολογικής πίεσης που είχε ασκηθεί στον εντολέα τους.

    Αίσθηση προκάλεσε η σιγανή συζήτηση Τζωρτζάτου-Τέλιου

    O K. Tέλιος

    Νωρίτερα εντύπωση προκάλεσε στο δικαστήριο το γεγονός ότι ενώ απολογούταν ο Διονύσης Γεωργιάδης, ο Βασίλης Τζωρτζάτος για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης είχε αλλάξει θέση και είχε καθήσει δίπλα στον Κώστα Τέλιο συνομιλώντας μαζί του.

    Η σκηνή αυτή θορύβησε τον αναπληρωτή εισαγγελέα έδρας Βασίλη Μαρκή ο οποίος ρώτησε τον Τζωρτζάτο γιατί κάθησε εκεί και του επεσήμανε ότι δεν έχουν δικαίωμα να συνομιλούν μεταξύ τους οι κατηγορούμενοι.

    Αμέσως μετά ο εισαγγελέας ρώτησε τον Πάτροκλο Τσελέτη που καθόταν ακριβώς μπροστά από τους δύο συγκατηγορούμενούς του να του πει τί συζητούσαν.

    Ο Τσελέντης είπε στον εισαγγελέα ότι οι δύο συνομιλούντες δεν έλεγαν τίποτε ιδιαίτερο ''τον ρώτησε ο Τζωρτζάτος (σσ. τον Κώστα Τέλιο) αν είναι καλά και αν βλέπει ταινίες''.

    Πολιτική αγωγή κατά Βασίλη Ξηρού

    Χθες Πέμπτη ο Βασίλης Ξηρός παραδέχθηκε ότι είχε "κάποια σχέση" με τη 17Ν αλλά αρνήθηκε το κατηγορητήριο. Εξάλλου, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για ακύρωση των προανακριτικών και ανακριτικών απολογιών του.

    Ο Βενιαμίν της οικογένειας Ξηρού στην απολογία του διάβασε με δυσκολία ένα κείμενο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής αγωγής, η οποία υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος προβαίνει σε ανάγνωση προκήρυξης που "του έβαλαν να διαβάσει". Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε για λίγα λεπτά και όταν επαναλήφθηκε, ο Βασίλης Ξηρός αρνήθηκε να συνεχίσει την απολογία του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως είπε, για τις παρεμβάσεις που έγιναν από την πλευρά της πολιτικής αγωγής κατά την έναρξη της απολογίας του.

    Κατά την επανάληψη της διαδικασίας και πριν δηλώσει ο Βασίλης Ξηρός, ότι αρνείται να απολογηθεί, έλαβε το λόγο ο αδελφός του Χριστόδουλος, ο οποίος κατηγόρησε την έδρα ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της αφού επιτρέπει να διακόπτεται η απολογία.

    Ο συνήγορος των αδελφών Ξηρού Γιώργος Αγιοστρατίτης επισήμανε στον Πρόεδρο ότι ως διευθύνων τη διαδικασία επέτρεψε και δέχθηκε να εκφράζονται αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του κατηγορουμένου. Ο κ. Μαργαρίτης απάντησε στο συνήγορο ότι όχι μόνο δεν επέτρεψε αλλά και διέκοψε νωρίτερα τη διαδικασία προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

    Παρά τις προτροπές τόσο του Προέδρου, όσο και του εισαγγελέα της έδρας Χρήστου Λάμπρου, ο Βασίλης Ξηρός δεν μεταπείστηκε να συνεχίσει την απολογία του, ενώ αρνήθηκε και να σηκωθεί, όταν ο Πρόεδρος τον κάλεσε να εγερθεί προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις από την έδρα.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου είπε πως ο Βασίλης Ξηρός δέχθηκε απειλές και ψυχολογική βία προκειμένου να προβεί στις επίμαχες ομολογίες, ενώ στερήθηκε του δικαιώματος δικηγόρου αν και είχε ζητήσει.

    Επίθεση Κουφοντίνα κατά Τσελέντη

    Νωρίτερα, τα πυρά του Δημήτρη Κουφοντίνα δέχτηκε ο Πάτροκλος Τσελέντης, ο οποίος τον κατηγόρησε, ότι με την απολογία του, διαστρέβλωσε την αλήθεια για την ταυτότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Ο Τσελέντης κατέθεσε πως το 45άρι της οργάνωσης κρατούσε πάντα ο Κουφοντίνας.

    [07] Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Ν. Κορέα-3 νεκροί

    Πηγή: ΑΠΕ 8/8/2003 8:33:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Ενα επιβατικό τρένο συγκρούστηκε σήμερα το πρωί με φορτηγό τρένο στην νότια πόλη Νταεγού της Νότιας Κορέας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να βρουν το θάνατο και άλλοι 80 να τραυματιστούν. Η τηλεόραση MBC της Νότιας Κορέας επικαλούμενη την αστυνομία ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα κορίτσι πέντε ετών και δύο γυναίκες περίπου 30 χρόνων. Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Δυσλειτουργία φωτεινού σήματος ή ανθρώπινο λάθος;

    Η σύγκρουση συνέβη καθώς το επιβατικό τρένο με 176 επιβάτες επιβράδυνε φθάνοντας στο σταθμό του Νταεγού και συγκρούσθηκε με ένα σταματημένο τρένο-φορτηγό.

    Ορισμένοι από τους επιβάτες έμειναν για τουλάχιστον 30 λεπτά παγιδευμένοι στο τρένο ώσπου να φθάσουν σωστικά συνεργεία.

    Διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

    Η αστυνομία επικεντρώνει την προσοχή της σε μια πιθανή δυσλειτουργία φωτεινού σήματος ή σε παρεξήγηση των οδηγιών που δόθηκαν στον μηχανοδηγό.

    [08] Ισραηλινή επιδρομή στις παρυφές χωριού του Ν. Λιβάνου

    Πηγή: ΑΠΕ 8/8/2003 11:35:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε σήμερα τις παρυφές χωριού του Νοτίου Λιβάνου, κοντά στην περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα, όπου η οργάνωση Χεζμπολάχ είχε εξαπολύσει νωρίτερα επίθεση εναντίον ισραηλινών θέσεων. Με τέσσερις διαδοχικές εξόδους τους τα ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν από δύο κάθε φορά πυραύλους αέρος-εδάφους στις παρυφές των χωριών Κφαρ Σούμπα, Χεμπαρίγε, Σλαμίγε και Κφαρ Χαμάμ. Ταυτόχρονα συνεχιζόταν η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε δυνάμεις της ισλαμικής αντίστασης, ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού στην περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα. Από τον Απρίλιο του 2002 η Χεζμπολάχ δεν έχει βομβαρδίσει παρά δύο φορές, τον περασμένο Αύγουστο και τον Ιανουάριο, ισραηλινές θέσεις στα αγροκτήματα Σεμπάα.

    Εισβολή Ισραηλινών σε προσφυγικό στρατόπεδο

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε νωρίτερα σήμερα σε επιδρομή του Ισραηλινού στρατού εναντίον ακτιβιστών της ένοπλης πτέρυγας της Ισλαμικής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς, σε σπίτι που βρίσκεται σε προσφυγικό στρατόπεδο κοντά στη Νάμπλους, όπως δήλωσαν στρατιωτικές πηγές.

    Αναφέρθηκαν ανταλλαγές πυρών όταν Ισραηλινοί στρατιώτες περικύκλωσαν ένα σπίτι στο στρατόπεδο προσφύγων Ασκάρ, υποστηριζόμενοι από τουλάχιστον ένα μαχητικό ελικόπτερο και συνοδεία ενός εκσκαφέα.

    [09] Νέα στοιχεία για τον βομβιστή αυτοκτονίας της Τζακάρτα

    8/8/2003 9:06:00 πμ

    ''Δύο τρομοκράτες'' που βρίσκονται υπό κράτηση στην Ινδονησία είχαν στρατολογήσει τον βομβιστή αυτοκτονίας που με ένα αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά πραγματοποίησε την επίθεση σε πολυτελές ξενοδοχείο της Τζακάρτας αυτήν την εβδομάδα. Ο επικεφαλής της έρευνας Ερβιν Μαπασένγκ δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ο Ασμάρ Λάτιν Σάνι, 28 ετών. Ο Ασμάρ, που ζούσε στη Δ. Σουμάτρα, είχε στρατολογηθεί από δύο μέλη της Τζεμάα Ισλαμίγια, τους Σαρντόνο Σιλιβάνγκι και Μουχάμμαντ Ραΐς, που κρατούνται βάσει κατηγοριών πως ενέχονται σε δύο βομβιστικές επιθέσεις. Η αναγνώριση του βομβιστή αυτοκτονίας, η σορός του οποίου ήταν αποκεφαλισμένη, έγινε από τον αδελφό του, ο οποίος εντόπισε ένα χαρακτηριστικό του σημάδι. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι ο Ασμάρ ενήργησε για λογαριασμό της Τζεμάα Ισλαμίγια, η οποία πιστεύεται ότι διατηρεί σχέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Ερευνάται το ενδεχόμενο σχέσης με την Αλ Κάιντα

    Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο ξενοδοχείο καταγράφηκε σε κάμερα ασφαλείας που έδειξε ότι το όχημα σταμάτησε μπροστά στην είσοδο, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι αναγνώρισε τον βομβιστή αυτοκτονίας. Η αστυνομία της Ινδονησίας ανέφερε ότι θα αναζητήσει δείγματα DNA από μέλη της οικογένειας του Ασμάλ, για να τα συγκρίνει με τα ανθρώπινα υπολείμματα που περισυνέλεξε από τον τόπο της επίθεσης.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει υποκλαπεί ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε ο Ασμάλ πριν από περίπου έξι εβδομάδες, στο οποίο χρησιμοποίησε κωδικούς της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια για την συμμετοχή σε επίθεση αυτοκτονίας.

    Αξιωματούχος εξήγησε ότι ο Ασμάλ εξέφρασε την επιθυμία "να παντρευτεί" στο μήνυμα αυτό. Πρόκειται, πρόσθεσε, για έναν κωδικό όρο που χρησιμοποιούν τα μέλη της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, η οποία πιστεύεται ότι διατηρεί διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, όταν θέλουν να λάβουν μέρος σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

    "Η λέξη "γάμος" είναι (...) κωδικός της Τζεμάγια Ισλαμίγια και σημαίνει ότι θέλω να βάλω μια βόμβα, να κάνω βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας της Ινδονησίας.

    [10] Η κακή συνήθεια των Ελβετών

    8/8/2003 10:22:00 πμ

    Δεν αποτελεί πλέον το πρότυπο της καθαριότητας, η Ελβετία σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος στη Βέρνη, που καταγγέλλει τη βρωμερή συνήθεια των Ελβετών να σκορπούν τα σκουπίδια τους στους δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με φάκελο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Περιβάλλοντος και Δασών (OFEFP) η υπηρεσία του οδικού δικτύου της πόλης Φριμπούρ, στην κεντρική Ελβετία με 35.000 κατοίκους, συλλέγει 480 τόνους απορριμμάτων ετησίως και οι ελβετικοί σιδηρόδρομοι 45 τόνους ημερησίως. Δημόσιοι χώροι, σιδηροδρομικοί σταθμοί, δρόμοι και μέσα μεταφοράς πλήττονται από τη ρύπανση. Μια τσίχλα έχει διάρκεια ζωής πέντε ετών και ένα πλαστικό ποτήρι 100 χρόνια.

    Για τον Αλεξάντρ Μπουκοβιέσκι, του Οργανισμού για τα προβλήματα διατήρησης των δρόμων, καθαρισμού των λυμάτων και του περιορισμού των απορριμμάτων, το φαινόμενο αυτό εξηγείται από την αύξηση της διανομής έτοιμων φαγητών με τις εύκολες στη χρήση τους συσκευασίες, την αύξηση των γιορτών και των εκδηλώσεων στην πόλη.

    Επίσης, ο Μπουκοβιέσκι χαρακτηρίζει τους Ελβετούς ''απολίτιστους'', καθώς για ορισμένους ''δεν υπάρχει πρόβλημα να ρίχνουν κάτω τα σκουπίδιά τους, γιατί κάποιος θα τα μαζέψει''.

    Στις σφυγμομετρήσεις η καθαριότητα αναδεικνύεται ως ένα από τα δέκα προβλήματα που απασχολούν πολίτες και δημοτικές αρχές.

    [11] Κανονικά οι αγώνες Κωπηλασίας στο Σχοινιά

    8/8/2003 9:06:00 πμ

    Καλά άρχισε η σημερινή μέρα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Κωπηλασίας που διεξάγεται στο Σχοινιά. Φυσάει αλλά όχι όπως χθες, γι αυτό και τα αγωνίσματα διεξάγονται στα 1000 μέτρα και όχι στα 2000. Η μέρα ξεκίνησε αρκετά καλά και για τα ελληνικά πληρώματα, καθώς προκρίθηκαν στους τελικούς η τετράκοπος άνευ πηδαλιούχου έφηβων, το διπλό σκιφ ανδρών και η δίκοπος άνευ πηδαλιούχου γυναικών. Τους σημερινούς αγώνες παρακολούθησε και η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004 Γ. Αγγελοπούλου. Εν τω μεταξύ, σήμερα αρχίζει η δεύτερη προ-ολυμπιακή δοκιμασία, καθώς ανοίγει τις πύλες του το Παναθηναϊκό Στάδιο για τη διεξαγωγή της Αθλητικής Διοργάνωσης της Τοξοβολίας, με τη συμμετοχή 114 αθλητών και αθλητριών από 29 χώρες.

    Κόπασαν οι άνεμοι που χθες ανέβαλαν τους αγώνες

    Η μέρα άρχισε καλά, φυσάει αλλά όχι όπως χθες δήλωσε στη ΝΕΤ 105, 8 ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου στο Σχοινιά Νίκος Γκογκόλης, προσθέτοντας ότι όλα πάνε καλά κι όλοι δηλώνουν ευχαριστημένοι.

    Οι αγώνες διεξάγονται κανονικά από τις 06.30 το πρωί, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες, ο καιρός παρουσίασε μικρή ύφεση, σε σχέση με χθες και έτσι, στις 05.50 η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ανακοίνωσε πως οι κούρσες θα αρχίσουν κανονικά στην προγραμματισμένη ώρα έναρξης, όπως και έγινε.

    Κατά τη σημερινή 3η ημέρα της διοργάνωσης, διεξάγονται όλοι οι αγώνες Repechages (επαναληπτικοί προκριματικοί) καθώς και δύο ημιτελικοί, με τα πληρώματα που τερματίζουν στην 1η θέση της κάθε σειράς να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στους αυριανούς τελικούς.

    Ικανοποίηση Οσβαλντ για το κωπηλατοδρόμιο

    Οι ισχυρότατοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή του Σχοινιά την Πέμπτη στάθηκαν εμπόδιο στην ομαλή διεξαγωγή των αγώνων της δεύτερης ημέρας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κωπαλησίας Εφήβων και Νεανίδων.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΣΔΟΕ, καθώς και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, Ντένις Οσβαλντ, χαρακτήρισε σύνηθες φαινόμενο τις δύσκολες καιρικές συνθήκες καθώς η κωπηλασία είναι ένα άθλημα που λαμβάνει χώρα στο ύπαιθρο. Υπήρξε μάλιστα κατηγορηματικός λέγοντας πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αλλάξουν οι ημερομηνίες διεξαγωγής της κωπηλασίας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμη και αν υπάρχουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες.

    Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο Ντένις Οσβαλντ χαρακτήρισε το κωπηλατοδρόμιο ένα από τα καλύτερα του κόσμου, τονίζοντας πως το ερχόμενο φθινόπωρο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας θα εντάξει το Σχοινιά στα αναπτυξιακά της προγράμματα.

    [12] Εθελόντρια του 2004 η Δήμητρα Γαλάνη

    8/8/2003 11:37:00 πμ

    Την επίσημη αίτηση Εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας υπέγραψε την Πέμπτη η Δήμητρα Γαλάνη, στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής, στην Νέα Ιωνία. "Ένα χρόνο πριν από την ημέρα της έναρξης θα υπάρξει μία συμβολική σύζευξη των Ολυμπιακών Πόλεων, όπου σε ανοικτούς χώρους θα δοθούν συναυλίες. Εγώ συγκεκριμένα με την Μελίνα Ασλανίδου, τον Μανόλη Φάμελο και τους Όναρ, θα είμαστε στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη και θα γιορτάσουμε τον ένα χρόνο πριν από την ημέρα της έναρξης", δήλωσε η Δήμητρα Γαλάνη που αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται τη Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2003, ακριβώς ένα χρόνο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στις 4 Ολυμπιακές Πόλεις (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Ηράκλειο).

    ''Η Μεγάλη Γιορτή της Ελλάδας''

    Η δημοφιλή καλλιτέχνης μιλώντας για το κίνημα Εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και ειδικότερα για τους Εθελοντές που απαιτούνται για τις Τελετές Έναρξης και Λήξης δήλωσε: '' Εθελοντές είναι όλοι οι έλληνες. Εμείς χρησιμοποιούμε την επωνυμία μας για να δείξουμε στον κόσμο ότι αυτή είναι η μεγάλη μας στιγμή και θα είμαστε όλοι εκεί. Ειδικά τη βραδιά της επίσημης Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα είμαστε εκεί και θα πρέπει να είμαστε εκεί. Μαζί μας και όλοι οι Εθελοντές που χρειαζόμαστε: καλλιτέχνες, άνθρωποι από τους χώρους της τέχνης, νέα παιδιά που τους ενδιαφέρει η μουσική, το τραγούδι, η κίνηση, το θέατρο, ο χορός, οι εικαστικές τέχνες, αθλητές, παιδιά τα οποία ονειρεύονται κάποια ημέρα να είναι και αυτά που θα μας δώσουν τα μεγάλα ρεκόρ και τα μεγάλα μετάλλια. Όλοι έχουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία να δείξουμε και τις ικανότητές μας και παράλληλα να συμμετάσχουμε σε αυτή την Μεγάλη Γιορτή της Ελλάδας".

    [13] Αυστραλία: Έπαινοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004

    Πηγή: ΑΠΕ 8/8/2003 10:03:00 πμ

    ''Μεγάλες Ελληνικές Προσδοκίες'' είναι ο τίτλος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα της Αυστραλίας ''Ηerald Sun'', που αφιερώνει σήμερα το έγχρωμο δισέλιδο σαλόνι της στην ''επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων''. Το δημοσίευμα, διανθισμένο με υπέροχες φωτογραφίες των ελληνικών αρχαιοτήτων, είναι ιδιαίτερα θετικό για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ελληνική πρωτεύουσα, αναφέροντας, χαρακτηριστικά: ''Ο επισκέπτης της ελληνικής πρωτεύουσας θα βρει σήμερα μια πόλη όπου κυριαρχεί η σκαλωσιά, καθώς η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες συνεχίζεται με γοργό ρυθμό.

    Σε ένα χρόνο από σήμερα η αρχαία αυτή ελληνική πόλη θα δείξει τον καλύτερο εαυτό της.

    Οι χώροι, που θα γίνουν μερικά από τα αγωνίσματα, σου κόβουν την ανάσα.

    Για παράδειγμα η τοξοβολία θα διεξαχθεί στο Καλλιμάρμαρο στάδιο, όπου θα τερματιστεί και ο μαραθώνιος, ενώ άλλα αγωνίσματα θα έχουν για φόντο την Ακρόπολη.

    Η εφημερίδα καλεί τους αναγνώστες της να ετοιμαστούν από τώρα για να απολαύσουν πραγματικά διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και την Αθήνα και την Ελλάδα στην καλύτερη στιγμή τους.

    [14] Θέλτα-Ολυμπιακός 2-2 και 3-1 στα πέναλτι

    8/8/2003 8:01:00 πμ

    Σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη την Πέμπτη στην Ισπανία παρουσία περίπου 6000 θεατών, ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 με αντίπαλο την Θέλτα του Βίγκο. Η Θέλτα πάντως πήρε την νίκη αφού επικράτησε των "Ερυθρόλευκων" με 3-1 στα πέναλτι. Ο Ολεγκ Προτάσοφ παρέταξε την ομάδα με σύστημα 4-5-1 έχοντας τον Μπούτσεκ κάτω από τα δοκάρια, τους Αντζα και Βάλλα κετρικό αμυντικό δίδυμο και τους Πάντο και Βενετίδη δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Στο κέντρο αγωνίστηκαν οι Καρεμπέ και Στολτίδης αμυντικά χαφ, Μαυρογενίδης δεξιά, Τζόρτζεβιτς αριστερά και Γκώνιας σε θέση επιτελικού μέσου. Μοναδικός προωθημένος ήταν ο Κούζμπα.

    Στο πιο δυνατό παιχνίδι προετοιμασίας του ο Ολυμπιακός

    Στο πρώτο ημίχρονο η Θέλτα είχε την ελαφρά υπεροχή του αγώνα χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα απειλητική για την εστία του Μπούτσεκ. Προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, η κούραση από την πίεση των Ισπανών έκανε αισθητή την παρουσίαση της στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, το οποίο είχε περιοριστεί αρκετά.

    Στο δεύτερο ημίχρονο οι "Ερυθρόλευκοι" πήραν το προβάδισμα με γκολ του Γεβργιάδη στο 56ο λεπτό.

    Στη συνέχεια η Θέλτα ανέβασε την απόδοση της και υποχρέωσε τον Ολυμπιακό σε πάρα πολλά λάθη.

    Στο 72΄ ο Εντού κατάφερε με δυνατό σουτ να ισοφαρίσει για την ισπανική ομάδα ενώ στο 84΄ μετά από λάθος του Καρεμπέ, ο Βενετίδης στην προσπάθεια του να απομακρύνει την μπάλα την έστειλε στα δίχτυα του Κατεργιαννάκη "γράφοντας" το 2-1.

    Ομως ο Ολυμπιακός δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Ο Τζιοβάνι με δυνατό σουτ στο 90ο λεπτό της αναμέτρησης διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

    Στη συνέχεια οι δύο ομάδες συνέχισαν με την διαδικασία των πέναλτι προκειμένου να βγει νικητής. Εκεί η Θέλτα πήρε την νίκη με σκορ 3-1.

    Για την ιστορία τα πέναλτι του αγώνα χτύπησαν οι εξής: Γεωργιάδης-Απέκρουσε ο Καβαγιέρο, Χάντρο-Γκολ, Καφές-Γκολ, Κατάνια-Αουτ, Αντζας-Αουτ, Ανκελ-Γκολ, Τζιοβάνι-Απέκρουσε ο Καβαγιέρο, Χεσούλι-Γκολ.

    Οι συνθέσεις:

    Θέλτα: Πίντο (46΄ Καβαγιέρο), Βελάσκο (66΄ Ανκελ), Σιλβίνιο (72΄ Χάντρο), Καθέρες, Κοντρέρας, Χοσέ Ιγνάθιο (76΄ Βάγκνερ), Τζιοβανέλα, Έντου, Μοστοβόι, Χεσούλι, Μιλόσεβιτς (66΄ Κατάνια).

    Ολυμπιακός: Μπούτσεκ (69΄ Κατεργιαννάκης), Αντζας, Βάλλας (46΄ Κουλουχέρης), Μαυρογενίδης, Πάντος (46΄ Γεωργιάδης), Βενετίδης, Γκώνιας (69΄ Νινιάδης), Καρεμπέ, Στολτίδης (46΄ Καφές), Τζόρτζεβιτς (84΄ Καστίγιο), Κούζμπα (46΄ Ζιοβάνι).

    [15] Με σκόρερ τον Νικολαΐδη η Ατλέτικο 1-1 με Ρόμα

    8/8/2003 10:30:00 πμ

    Με σκόρερ τον Ντέμη Νικολαΐδη, η Ατλέτικο Μαδρίτης αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Ρόμα, σε αγώνα που έγινε στο πλαίσιο του τουρνουά που διοργανώνει η Μοντερέι στο Μεξικό. Οι Ιταλοί προηγήθηκαν στο 21ο λεπτό με τον Φραντζέσκο Τότι, αλλά στο 49ο λεπτό, ο Ελληνας επιθετικός διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

    [16] 3ο Φεστιβάλ Cosmopolis

    8/8/2003 9:40:00 πμ

    Για τρίτη χρονιά πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Cosmopolis, στην Καβάλα από 20 έως 24 Αυγούστου 2003. Διοργανωτής του φεστιβάλ είναι η Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού &amp; Ανάπτυξης Καβάλας. Τόπος συνάντησης, συζήτησης, γνώσης και απόλαυσης, το Cosmopolis ανοίγει και πάλι την αγκαλιά του για να μας χωρέσει όλους. Μουσικές, χοροί, γεύσεις, είδη λαϊκής τέχνης και απόψεις, χρώματα, ξένες λέξεις και εικόνες από μακριά μπλέκονται αρμονικά για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την ανάγκη της διατήρησης των ξεχωριστών πολιτισμών και την αξία της διαφορετικότητας. Το Cosmopolis παραμένει πιστό στην θέση του απέναντι στην ισοπέδωση του λόγου και της σκέψης των λαών, θεωρώντας πως η επικοινωνία των λαών πρέπει να συνεχιστεί κι ας γίνεται με διαφορετικούς τρόπους.

    Το Cosmopolis αποζητά την γιορτή της ζωής...

    Βασίλης Σαλέας

    Επίσης, αντιστέκεται και στην προσπάθεια κάποιων σύγχρονων ρευμάτων της Τέχνης να ομογενοποιήσουν τους πολιτισμούς με το ευτελές επιχείρημα της ευκολότερης αντίληψής τους.

    Το Cosmopolis αποζητά την γιορτή της ζωής, της πολυχρωμίας και των εμπειριών.

    Ελπίζουμε ότι και φέτος η μεγάλη προσέλευση του κοινού θα αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και μεγαλύτερα απ' όσα μας χωρίζουν.

    Αλλωστε με το Cosmopolis αυτό γιορτάζουμε.Την αρμονία του μωσαϊκού των πολιτισμών.

    Στο 3ο Φεστιβάλ Cosmopolis συμμετέχουν: Νότιος Αφρική, Γαλλία, Πολωνία, Ρωσία, Βραζιλία, Ουγγαρία και Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία).

    Μουσική: Les Yeux Noirs (Γαλλία), Mahotella Queens (Ν. Αφρική), Banda Nova (Βραζιλία / Ελλάδα), Βασίλης Σαλέας (Ελλάδα) και Dj's που θα μας ταξιδέψουν στους ήχους της world music.

    Χορεύουν: Εντυπωσιακά παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα της Ν. Αφρικής, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας, της Ουγγαρίας, της Δυτικής Μακεδονίας και θαυμάζουμε την επίδειξη Capoeira από τη Βραζιλία.

    Μαγειρεύουν: Σεφ από τη Ν. Αφρική, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία, ενώ θα προσφερθούν και παραδοσιακές νοστιμιές της Δυτικής Μακεδονίας.

    Στο υπαίθριο εστιατόριο που στήνεται ειδικά για το Cosmopolis οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν Μπομπότι, Κοτόπουλο Κάρυ &amp; Σοσάτις (Ν. Αφρική), Daube Provence (Γαλλία), Μπιτκί (Ουκρανία), Moqueca, Canjica &amp; Caipirinha(Βραζιλία), Γκούλας &amp; Τάρτα Φρούτου (Ουγγαρία) και Καταφυγιώτικο (Δυτική Μακεδονία).

    Προβάλλονται: Ταινίες από τον Γαλλικό ("Η περιπέτεια είναι περιπέτεια" του Claude Lelouch), τον Ελληνικό ("Οι ακροβάτες του κήπου" του Χρήστου Δήμα), τον Πολωνικό ("Ο Αδέσμευτος" του Krzysztof Zanussi) και τον Βραζιλιάνικο ("Central Station" του Walter Salles) κινηματογράφο, στο υπαίθριο σινεμά που στήνεται ειδικά για το "Cosmopolis" με τη βοήθεια της Κινηματογραφικής Λέσχης της Σ.Φ.Γ.Τ στο Θεατράκι Μεχμέτ Αλί.

    Ακόμη, οι μικροί φίλοι του "Cosmopolis" μπορούν να απολαύσουν παραστάσεις Θεάτρου Σκιών, αλλά και να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον πολιτισμό των συμμετεχουσών χωρών μέσα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια και παραμύθια τους δοσμένα με παιδαγωγικό τρόπο.

    Έργα Τέχνης: Στο Φρούριο, όπου οι φυλακές του, λειτουργώντας ως εκθεσιακός χώρος, φιλοξενούν τρεις εικαστικές εκθέσεις.

    Στην πρώτη με τίτλο "Ο πυλός στη μουσική" η κεραμίστρια Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη παρουσιάζει μια σειρά από αντίγραφα αρχαίων παραδοσιακών μουσικών οργάνων απ όλο τον κόσμο.

    Στη δεύτερη με τίτλο "Τα Τραπέζια του Κόσμου" καλλιτέχνες διαφορετικών τεχνοτροπιών παρουσιάζουν συνθέσεις μικτής τεχνικής βασισμένοι στην ιδέα του τραπεζιού, ως σημείο συγκέντρωσης, ανταλλαγής απόψεων, συντροφικότητας, ενότητας και παραγωγής συναισθημάτων. '

    Και στην τρίτη, με τίτλο "Μυθοποιία" ο φωτογράφος Θόδωρος Παπαδόπουλος αποτυπώνει το πολιτιστικό τοπίο της Καβάλας έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε την τελευταία δεκαετία, μέσα από έργα ψηφιακού κολάζ και υπό τους ήχους της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης του ιδίου.

    Ενημερώνουν: Και μας ευαισθητοποιούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως η WWF, ο Αρκτούρος, οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, κ.α.

    Ξεφαντώνουν: Στα περίπτερά τους οι αντιπροσωπίες της κάθε χώρας κερνώντας τους επισκέπτες ποτά και λιχουδιές της χώρας τους.

    Γυρίζουν: Σε όλες τις γειτονιές της πόλης μπάντες χάλκινων οργάνων με αυτοδίδακτους οργανοπαίκτες από την Δυτική Μακεδονία, ξεσηκώνοντας τον κόσμο και καλώντας τον στο Φεστιβάλ Cosmopolis.

    Πρόγραμμα

    20 Αυγούστου 2003 :

    Ημέρα αφιερωμένη στη Γαλλία

    Εμφανίζονται οι: Les Yeux Noirs

    21 Αυγούστου 2003:

    Ημέρα αφιερωμένη στη Ν. Αφρική

    Εμφανίζονται οι: Mahotella Queens

    22 Αυγούστου 2003:

    Ημέρα αφιερωμένη στην Πολωνία &amp; την Ουγγαρία

    Πάρτυ με έθνικ μουσική από γνωστούς Dj's

    23 Αυγούστου 2003:

    Ημέρα αφιερωμένη στη Βραζιλία &amp; Ουκρανία

    Παίζουν οι: Banda Nova

    24 Αυγούστου 2003:

    Ημέρα αφιερωμένη στην Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία)

    Εμφανίζεται ο Βασίλης Σαλέας

    [17] Συναυλίες της Ορχήστρας Νέων της Ε.Ε

    8/8/2003 11:03:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Πρεμιέρα την Πέμπτη στην Όπερα της Ρώμης για την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία για άλλη μια χρονιά πραγματοποιεί συναυλίες σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Την Ορχήστρα που αποτελείται από νέα παιδιά, 14 έως 23 χρόνων διευθύνουν δύο διάσημοι μαέστροι, ο Βλαντιμίρ Ασκενάζι και ο Μπέρναρντ Χάιτινγκ. Τη χώρα μας εκπροσωπούν στην Ορχήστρα ως μέλη της οι νέοι μουσικοί Χαρίκλεια Κανατίδου (βιολί), Δήμητρα Τριανταφύλλου (βιολί), Αλέξανδρος Κούστας (βιόλα) και Μυρτώ Ταλακούδη (τσέλο), οι οποίοι επελέγησαν από το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Επιτροπής της ΟΝΕΕ που έγινε στις Βρυξέλλες. Στο διαγωνισμό, τον οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο το Τμήμα Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΡΤ με την επιμέλεια της Φραγκίσκης Καρόρη. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Η συμμετοχή των νέων από την Ελλάδα είναι σημαντική για την προβολή της χώρας μας και την ανάπτυξη του ταλέντου αξιόλογων νέων μουσικών πολλοί από τους οποίους συμμετέχουν στις μεγαλύτερες ορχήστρες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας της ΟΝΕΕ θα είναι το Αμστερνταμ, το Γκστανγκ, το Εδιμβούργο και το Ρόγιαλ Αλμπερτ Χολ του Λονδίνου, ενώ τα έργα που θα ακουστούν στις συναυλίες είναι: Ρεσπίνγκι, Φοντάνε ντι Ρόμα, Έλγκαρ, Κοντσέρτο για βιολοντσέλο, Ρίχαρντ Στράους, Συμφωνία Ντομέστικα, Μέντελσον, Εβρίδες-Εισαγωγή, Σούμαν, Κοντσέρτο για πιάνο, Σοστακόβιτς-Συμφωνία αρ. 10, και Μάλερ-Συμφωνία αρ. 6.

    [18] Η ορμονική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

    Πηγή: ΝΕΤ 8/8/2003 11:31:00 πμ

    Ως και διπλά επικίνδυνη για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού μπορεί να αποδειχτεί η ορμονική θεραπεία, που συνδυάζει οιστρογόνα και προγεσταγόνα. Οπως ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες στην Οξφόρδη, ο συνδυασμός των δύο αυτών ορμονών γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος όταν η θεραπεία παρατείνεται και διαρκεί ως και 10 χρόνια. Στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του μαστού φτάνει το 22%.

    Ποσοστό επικινδυνότητας που φτάνει το 22%

    Από τα οιστρογόνα, την λεγόμενη και θηλυκή ορμόνη η οποία παράγεται στις ωοθήκες, η επιστήμη και η φαρμακοβιομηχανίες δεν δημιούργησαν μόνο ένα αντισυλληπτικό χάπι, αλλά και το κύριο συστατικό που ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το χάπι της ορμονικής αντικατάστασης έχει επανειλημμένως όμως ενοχοποιηθεί για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, πολύ περισσότερο από τότε που κυκλοφόρησε στην αγορά το λεγόμενο συνδυαστικό χάπι, ένα κοκτέιλ οιστρογόνου και προγεσταγόνου.

    Με τον συνδυασμό των δύο ορμονών, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού διπλασιάζεται, ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή Βρετανοί επιστήμονες στην Οξφόρδη διευκρινίζοντας ότι μιλούν πια για ποσοστό επικινδυνότητας που φτάνει το 22%. Είναι η μεγαλύτερη έρευνα που διενεργήθηκε ως τώρα και σε αυτήν συμμετείχαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες ηλικίας από 50 ως 64 ετών.

    Με την ευθύνη, του Βρετανικού Ιδρύματος κατά του καρκίνου, ανακοινώθηκε ότι από τις περίπου 800.000 Βρετανίδες που υποβάλλονται σε συνδυαστική θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης, οι 15.000 παρουσίασαν καρκίνο στον μαστό.

    Ολες οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποιούσαν το χάπι ορμονοθεραπείας, για 10 και πλέον χρόνια.

    Ωστόσο, σημασία έχει να κατανοήσουν όλοι πως κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, και ότι έτσι θα πρέπει να εξετάζεται. Συμβουλεύουν πάντως τις γυναίκες που ακολουθούν ορμονική αγωγή να μην ανησυχούν, όχι τουλάχιστον περισσότερο από τις υπόλοιπες γυναίκες. Αρκεί όλες να μην ξεχνούν το ραντεβού τους για μαστογραφία, μία φορά το χρόνο.

    [19] ''Συλλάβετε με. Οι φυλακές σας είναι καλύτερες''

    Πηγή: ΑΠΕ 8/8/2003 9:47:00 πμ

    Εάν πρέπει να φυλακιστείτε, ίσως θα πρέπει να διαλέξετε τη φυλακή της αρεσκείας σας. Αυτή πρέπει να ήταν η λογική ενός 32χρονου καταζητούμενου, που ταξίδευε από τη μια πόλη στην άλλη, μόνο και μόνο γιατί δεν του άρεσαν οι φυλακές της γενέτειράς του. Όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ANSA, ο 32χρονος παρουσιάστηκε στην αστυνομική διεύθυνση της βόρειας πόλης Βερτσέλι και ζήτησε να συλληφθεί. Έσπευσε βέβαια να διευκρινίσει ότι καταζητείτο στην Μπιέλα, άλλη πόλη του ιταλικού βορρά όπου δεν είχε εκτίσει το σύνολο της ποινής του, αλλά είπε χαρακτηριστικά ''Συλλάβετέ με. Οι φυλακές σας είναι καλύτερες''.

    Οι αστυνομικοί στη Βετσέλι, λαμβάνοντας υπόψη την ειλικρίνεια και το επίμονο αίτημα του 32χρονου, έκαναν έλεγχο στους φακέλους τους και διαπίστωσαν ότι και στην πόλη τους ο 32χρονος καταζητείτο.

    Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς την έκβαση της υπόθεσης.

    Ο καταζητούμενος εγκλείστηκε στη φυλακή της προτίμησής του και η αστυνομία έπραξε το έργο της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 August 2003 - 11:18:54 UTC