Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Guardian: Στόχος επίθεσης η Αθήνα το 2004
  • [02] Κεφαλλονιά: 50 χρόνια από τον φονικό σεισμό
  • [03] Ντενκτάς: ''Η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι κριτήριο για ένταξη της
  • [04] Αποχωρεί το Ισραήλ από Παλαιστινιακές πόλεις
  • [05] Ανέλαβε την ευθύνη η Λιβύη για το Λόκερμπι
  • [06] Σεισμική δόνηση στη βόρεια Κίνα
  • [07] Αυστραλία: Προετοιμασία για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας
  • [08] Σχεδίαζε επιθέσεις στην APEC ο Χαμπαλί
  • [09] Συλλήψεις υπόπτων για την επίθεση στο Μπαλί
  • [10] Σε σαμποτάζ οφείλεται η φωτιά στον πετρελαιαγωγό
  • [11] Εχασε η Εθνική μπάσκετ από την Ισπανία
  • [12] Νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ από τον Ιακωβάκη
  • [13] Ποδηλασία: Την Κυριακή ο αγώνας αντοχής και το σιρκουί
  • [14] Κανόε Καγιάκ: ''Πλώρη'' για μετάλλια οι Έλληνες
  • [15] Χωρίς Γεωργάτο, Ιβιτς η ΑΕΚ στον αγώνα με τη Δόξα Δράμας
  • [16] Τον Αλτον Φορντ πήρε ο Ολυμπιακός
  • [17] Στην Εθνική Πολωνίας Σνάουτσερ - Ολισαντέμπε
  • [18] Στον Πανιώνιος ο Κράλιεβιτς

    [01] Guardian: Στόχος επίθεσης η Αθήνα το 2004

    16/8/2003 1:59:00 μμ

    Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας φοβούνται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, ενδέχεται να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικής επίθεσης, γράφει η εφημερίδα "Guardian". Πιθανά σενάρια είναι η επίθεση με χημικά και βιολογικά όπλα, πυρηνικά όπλα, αεροπειρατείες και ομηρίες. "H Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος του κινδύνου", δήλωσε στην εφημερίδα Βρετανός υπεύθυνος σε θέματα ασφαλείας. "Ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας και η Σκότλαντ Γιάρντ βοηθούν τις ελληνικές αρχές να προστατέψουν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η αστυνομία της χώρας δεν έχει αντιληφθεί ακόμα το μέγεθος του κινδύνου", γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή των Βρετανικών αρχών ασφαλείας.

    Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η αστυνόμευση θα φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, εν τούτοις η αντίδραση της χώρας που θα τους φιλοξενήσει στις προειδοποιήσεις για πιθανή επίθεση είναι περίεργη, εξομολογείται στην εφημερίδα ο Πίτερ Ράιαν, επικεφαλής της Βρετανικής ομάδας που συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές.

    Το θέμα ήλθε και πάλι στο προσκήνιο όταν ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Τζιμ Κόουτς, ανακοίνωσε ότι οι Αυστραλοί αθλητές θα πάνε στην Ελλάδα με δική τους δύναμη ασφαλείας, λέει η Γκάρντιαν.

    "Η Ελλάδα είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση από την Αυστραλία", λέει στην εφημερίδα ο Πίτερ Ράιαν.

    "Στην Αυστραλία οι ασκήσεις με ελικόπτερα τύπου Μπλακ Χοκ είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα, η μυστικοπάθεια της Ελλάδας κάνει πολύ δύσκολο αυτό το έργο", τόνισε ο κ. Ράιαν.

    Πάντως ο Πίτερ Ράιαν τονίζει ότι είναι δύσκολο να συγκρίνει τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ με αυτούς της Αθήνας εξαιτίας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    "Όταν σχεδιάζαμε τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2000 ο κόσμος μας ήταν πολύ διαφορετικός", λέει.

    Στην περίπτωση των Ολυμπιακών της Αθήνας έπρεπε να δημιουργηθούν "150 διαφορετικά σενάρια για κάθε πιθανή εκδοχή επίθεσης".

    Οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας της Ισπανίας του Ισραήλ και της Αυστραλίας.

    Πηγή: BBC Greek

    [02] Κεφαλλονιά: 50 χρόνια από τον φονικό σεισμό

    16/8/2003 12:38:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον φονικό σεισμό του 1953 στην Κεφαλλονιά και οι αρχές του νησιού οργανώνουν την Κυριακή, ειδική εκδήλωση, για να τιμηθούν τα μέλη των διεθνών δυνάμεων που προσέφεραν βοήθεια μετά τον σεισμό. Στην εκδήλωση συμμετάσχει και το Ισραήλ, με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία θα καταπλεύσουν στην Κεφαλλονιά.

    [03] Ντενκτάς: ''Η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι κριτήριο για ένταξη της Τουρκίας''

    16/8/2003 4:05:00 μμ

    Το Κυπριακό δεν είναι εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν αποτελεί καν κριτήριο για την ένταξη της, τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε ομιλία στη διάρκεια τελετής για την επέτειο της κατάληψης της Αμμοχώστου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Τουρκία εργάζεται "εκπληκτικά σκληρά για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατέστησε σαφή τη φόρμουλα μίας λύσης στην Κύπρο". Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε πως οι Ελληνοκύπριοι επιδιώκουν ακόμα να κάνουν την Κύπρο μια ελληνική νήσο, αλλά οι Τουρκοκύπριοι αντιστέκονται έντονα.

    ''Απαράδεκτο το σχέδιο Ανάν''

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι "οι δύο λαοί υπάρχουν στη νήσο, κάτι που οι Ελληνοκύπριοι αρνούνται να αποδεχθούν, επιμένοντας ότι υπάρχει μόνον ένας λαός απαρτιζόμενος από δύο κοινότητες".

    Χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν απαράδεκτο έγγραφο, λέγοντας ότι μια ειρηνευτική συμφωνία δεν μπορεί να υπογραφεί χωρίς κρατική υπόσταση. Είπε επίσης ότι "η εθνική υπόθεση της Τουρκίας είναι να εμποδίσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα" και ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι "για ένα στέρεο συνεταιρισμό που θα περιλάβει το κράτος, την ισότητα, την κυριαρχία και τη δημοκρατία τους".

    Ανέφερε, ακόμη, ότι παρακολουθεί από κοντά τις δηλώσεις Ελληνοκυπρίων επισήμων αλλά δεν είδε ακόμη τη στάση που αναμένει από αυτούς.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι "όλος ο κόσμος αναμένει τις γενικές εκλογές να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο και να κερδίσουν εκείνοι που υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν και μία λύση" και απευθυνόμενος στα αντιπολιτευόμενα κόμματα διερωτήθηκε "γιατί δεν μπορούν να επιμένουν ότι σύμφωνα τις συμφωνίες του 1960 η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν είναι δυνατή πριν από την ένταξη της Τουρκίας".

    Γκιουλ: ''Οι εκλογές στα κατεχόμενα πρέπει να είναι δημοκρατικές''

    Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι οι λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα τον Δεκέμβριο θα πρέπει να είναι ''δημοκρατικές και ανοικτές''.

    Οπως δήλωσε ο κ. Γκιουλ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ''Ραντικάλ'', αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα ''κριτικής'' εναντίον του ψευδοκράτους. Ερωτηθείς αν μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πριν ή μετά τις λεγόμενες εκλογές, ο κ. Γκιουλ είπε μάλλον μετά τις ''εκλογές'', γιατί η νέα διοίκηση θα πρέπει να εκπροσωπεί το λαό".

    [04] Αποχωρεί το Ισραήλ από Παλαιστινιακές πόλεις

    16/8/2003 12:09:00 μμ

    Τον έλεγχο τεσσάρων πόλεων της Δυτικής Όχθης, συμφώνησε να παραδώσει το Ισραήλ, στην παλαιστινιακή αρχή. Επίσης, το Ισραήλ συμφώνησε, να επιτρέψει στον Γιασέρ Αραφάτ να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας για να επισκεφθεί τον τάφο της αδελφής του, Γιούσρα, που πέθανε στις αρχές της εβδομάδας και κηδεύτηκε στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Eίναι η πρώτη φορά, μετά από ενάμισι χρόνο, που ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής θα μπορέσει να βγει από το αρχηγείο του στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται υπό περιορισμό. Όσο για την παράδοση των πόλεων, οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η αποχώρηση των στρατιωτών και η απομάκρυνση των φυλακίων ενδέχεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων για το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, που αυτήν την περίοδο κινδυνεύει με κατάρρευση.

    Εποικοδομητική συνάντηση Μοφάζ - Νταχλάν

    Η συμφωνία για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις πόλεις Καλκίλια, Ιεριχώ, Τούλκαρεμ και Ραμάλα, ελήφθη την Παρασκευή σε μια συνάντηση του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ με τον Παλαιστίνιο υπουργό Ασφαλείας, Μοχάμεντ Νταχλάν.

    "Συμφωνήσαμε ότι το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις στη Δυτική Όχθη, τις προσεχείς εβδομάδες", δήλωσε ο Νταχλάν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας "πολύ εποικοδομητική".

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις θα παραδοθούν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, αρχής γενομένης την επόμενη εβδομάδα με την παράδοση της Ιεριχούς και της Καλκίλιας.

    Οι άλλες δύο πόλεις θα παραδοθούν στην παλαιστινιακή Αρχή αργότερα και εφόσον ικανοποιηθούν κάποιες από τις προϋποθέσεις, όπως είπε εκπρόσωπος του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ.

    Οι προϋποθέσεις ανακοινώθηκαν από το Ισραηλινό Yπουργείο και περιλαμβάνουν τα εξής:

    Τερματισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων Εξάρθρωση των τρομοκρατικών πυρήνων Δημιουργία ενός παλαιστινιακού σώματος που θα ασχολείται με το ζήτημα των καταζητούμενων από το Ισραήλ

    Σε ανταπόδοση, το Ισραήλ θα μειώσει τον αριθμό των φυλακίων στη Δυτική Όχθη και θα δώσει στους Παλαιστίνιους επιπλέον άδειες εργασίας στο Ισραήλ.

    Πηγή: BBC Greek

    [05] Ανέλαβε την ευθύνη η Λιβύη για το Λόκερμπι

    16/8/2003 2:06:00 μμ

    Επίσημα ανέλαβε η Λιβύη την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση σε Αμερικανικό επιβατικό αεροσκάφος, που συνετρίβη το 1988 στο Λόκερμπι της Σκωτίας, από την οποία σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι. Η ενέργεια αυτή της Τρίπολης, που έστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί την πρώτη ουσιαστική αποδοχή της Λιβύης ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή αποζημίωσης ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις οικογένειες των θυμάτων και την άρση των κυρώσεων, την ερχόμενη εβδομάδα, που είχε επιβάλλει ο ΟΗΕ στην κυβέρνηση του συνταγματάρχη Μουαμάρ Γκαντάφι.

    Η Βρετανία και οι ΗΠΑ με επιστολή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας λένε πως η Λιβύη εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την άρση των κυρώσεων.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στην Τρίπολη.

    Δύο Λίβυοι έχουν κατηγορηθεί για την επίθεση, ο ένας εκ των οποίων έχει καταδικαστεί και ο άλλος έχει αθωωθεί.

    Πηγή: ΒΒC Greek

    [06] Σεισμική δόνηση στη βόρεια Κίνα

    16/8/2003 4:41:00 μμ

    Σεισμός μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη βόρεια Κίνα και έγινε αισθητός έως το Πεκίνο, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε στις 18.58 τοπική ώρα (13.58 ώρα Ελλάδος), έπληξε κυρίως την αυτόνομη περιοχή της Μογγολίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Στα τέλη Ιουλίου σεισμός μεγέθους 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό 584.

    [07] Αυστραλία: Προετοιμασία για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

    16/8/2003 2:02:00 μμ

    Η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτορίας και ο δήμος της Μελβούρνης θα δαπανήσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, για να υποδεχθούν την Ολυμπιακή Φλόγα τον Ιούνιο του 2004. Πρώτος σταθμός της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αυστραλία θα είναι το Σίδνεϊ, όπου έγιναν οι Αγώνες το 2000 και ακολούθως η Φλόγα θα έρθει στη Μελβούρνη πριν αναχωρήσει για το Τόκιο στο πλαίσιο της περιοδείας της σε όλες τις Oλυμπιακές πόλεις του κόσμου. Στη Μελβούρνη η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί από 130 λαμπαδηδρομείς (Αυστραλούς ολυμπιονίκες και διακεκριμένους ομογενείς) σε μια απόσταση 62 χιλιομέτρων.

    Μεταξύ άλλων θα περάσει και από την ελληνική γωνιά της Lonsdale Steet, στο κέντρο της Μελβούρνης, όπου προγραμματίζεται να γίνει μια μεγάλη υπαίθρια καλλιτεχνική εκδήλωση για την υποδοχή της.

    Η "επίσκεψη" της Ολυμπιακής Φλόγας στη Μελβούρνη οργανώνεται από την πολιτειακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την "Αθήνα 2004".

    Εκτός από την Lonsdale Steet, αναμένεται ότι η Φλόγα θα περάσει από το Ολυμπιακό Χωριό του Χέϊντελμπεργκ, το παλιό λιμάνι της πόλης Ντόκλαντς, τη νέα πλατεία Federation Square και το δημαρχείο της Μελβούρνης πριν καταλήξει το στάδιο του MCG όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1956.

    Η Φλόγα θα φθάσει στο MCG πριν από μεγάλο αγώνα αυστραλιανού φούτμπολ και προβλέπεται να την υποδεχθούν πάνω από 80.000 φιλάθλων.

    Ο υπουργός Αθλητισμού της Βικτορίας Τζάστιν Μάντεν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πόσο θα κοστίσει η υποδοχή της Φλόγας, αλλά εκτιμά ότι οι δαπάνες θα ανέλθουν σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

    Ο κ. Μάντεν δήλωσε ότι η Μελβούρνη θα επιφυλάξει μια ανεπανάλητη υποδοχή στην Ολυμπιακή Φλόγα.

    Η πολιτειακή κυβέρνηση ζήτησε και από το δήμο Μελβούρνης να συμμετάσχει στα έξοδα.

    [08] Σχεδίαζε επιθέσεις στην APEC ο Χαμπαλί

    16/8/2003 1:17:00 μμ

    Ο φερόμενος ως αρχιτρομοκράτης Χαμπαλί που συνελήφθη στην Ταϊλάνδη, ετοίμαζε επίθεση στη Σύνοδο Κορυφής APEC (Σύνοδος Οικονομικής Συνεργασίας Χωρών Ασίας-Ειρηνικού), που πρόκειται να γίνει τον Οκτώβριο στη Μπάγκογκ, με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και 21 αρχηγών κρατών, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τασκίν Σιναουάτρα.

    Χάουαρντ: ''Ο κύριος εγκέφαλος της επίθεσης στο Μπαλί''

    Ο συλληφθείς Ινδονήσιος Ριντουάν Ισαμουντίν, γνωστός και με το όνομα Χαμπαλί, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο ξενοδοχείο Marriott στη Τζακάρτα, στις 5 Αυγούστου και στο Μπαλί τον Οκτώβριο του 2002, σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους και του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, σύμφωνα με τον αυστραλιανό τύπο που επικαλείται πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με την ίδιες πηγές ο Χαμπαλί, ο οποίος συνελήφθη στην πόλη Αγιουθάνα της κεντρικής Ταϊλάνδης, μαζί με τη σύζυγό του, σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση για τη Σύνοδο Κορυφής APEC (Σύνοδος Οικονομικής Συνεργασίας Χωρών Ασίας-Ειρηνικού), που πρόκειται να γίνει τον Οκτώβριο στη Μπάγκογκ.

    Μεταξύ των 21 ηγετών που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο APEC είναι ο Τζορτζ Μπους και ο Τζον Χάουαρντ.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο όπου συνελήφθη ο Χαμπαλί, 76 χιλιόμετρα μακριά από όπου σχεδιαζόταν η επίθεση, κατασχέθηκαν τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών και όπλα.

    Ο Χαμπαλί φέρεται να είναι ηγετικό στέλεχος της Τζεμάα Ισλαμίγια και ο σύνδεσμός της με την Αλ Κάιντα.

    Όπως τόνισαν Ταϊλανδοί αξιωματούχοι, μετά τη σύλληψή του, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το Λευκό Οίκο, μεταφέρθηκε στην Ινδονησία.

    "Συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του στην Αγιουθάνα την Τρίτη και οι δύο τους εκδόθηκαν στην Ινδονησία", ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Χαμπάλι ανακρίνεται.

    "Ο Χαμπάλι είναι υπό αμερικανική κράτηση. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε προς το παρόν", ανέφερε αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Μπανκόγκ.

    Τη σύλληψη του Χαμπαλί χαιρέτισαν τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους όσο και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ.

    "Είναι γνωστός δολοφόνος" ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μπους, από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, όπου βρίσκεται.

    "Ο άνθρωπος αυτός είναι ένα μεγάλο ψάρι. Αποτελεί τον κύριο δεσμό ανάμεσα στην Τζεμάα Ισλαμίγια και την Αλ Κάιντα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελεί τον κύριο εγκέφαλο της επίθεσης στο Μπαλί" δήλωσε από την πλευρά του ο Χάουαρντ.

    "Συγχαίρω τους Αμερικανούς και είμαι βέβαιος ότι ψυχολογικά η σύλληψή του θα καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο τρομοκρατικό δίκτυο στις τέσσερις γωνιές του κόσμου", πρόσθεσε.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι γνώριζε εδώ και μέρες για τη σύλληψη του Χαμπαλί και εξέφρασε την άποψη ότι "για τους συγγενείς των 88 Αυστραλών που σκοτώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στο Μπαλί, η σύλληψη του δράστη είναι μια μικρή απόδοση δικαιοσύνης".

    [09] Συλλήψεις υπόπτων για την επίθεση στο Μπαλί

    16/8/2003 10:45:00 πμ

    Στην Ινδονησία, η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις υπόπτων για την βομβιστική επίθεση της 5ης Αυγούστου στο πολυτελές ξενοδοχείο Marriott στη Τζακάρτα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150. "Ναι, κάναμε αρκετές συλλήψεις", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στρατηγός Ντάι Μπαχτιάρ, χωρίς να διευκρινίσει πότε και πόσες συλλήψεις έγιναν. "Ακόμη αφιερώνουμε χρόνο για ανακρίσεις, αλλά είμαστε στην κατεύθυνση ότι είναι ύποπτοι", είπε ο Μπαχτιάρ.

    [10] Σε σαμποτάζ οφείλεται η φωτιά στον πετρελαιαγωγό

    16/8/2003 5:15:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σε δολιοφθορά αποδίδεται η πυρκαγιά στον πετρελαιαγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν που μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο στην Τουρκία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τους Αμερικανούς επικεφαλής του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ. Ο Τάμερ Γκαντμπάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στον αγωγό και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες πριν επαναλειτουργήσει το μοναδικό αυτό μέσο εξαγωγής πετρελαίου. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού αντισυνταγματάρχης Μπιλ Μακντόναλντ είχε δηλώσει ότι η πυρκαγιά έχει περιοριστεί, αλλά ότι οι πυροσβέστες εξακολουθούν να παλεύουν με τις φλόγες.

    Το Ιράκ προσπαθούσε επί μήνες να επισκευάσει τον βόρειο αγωγό μετά από αλλεπάλληλες δολιοφθορές και τώρα πρόκειται για νέο πλήγμα στις προσπάθειες της χώρας να αποκαταστήσει την πετρελαϊκή της βιομηχανία.

    [11] Εχασε η Εθνική μπάσκετ από την Ισπανία

    16/8/2003 7:08:00 μμ

    Την πρώτη της ήττα στη διάρκεια της προετοιμασίας της, ενόψει του Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας γνώρισε στο Σαν Φερνάντο η Εθνική μας ομάδα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχασε από την Ισπανία με 87-76, απλώς επειδή έπρεπε να χάσει. Οι Ισπανοί είχαν οργανώσει μια πολύ όμορφη γιορτή για το πρώτο δυνατό τεστ της ομάδας τους, η ατμόσφαιρα στο κατάμεστο από 4000 φιλάθλους κλειστό της πόλης ήταν πολύ ζεστή και οι δύο διαιτητές, Ροζάδο και Ορτίθ, δεν ήθελαν να χαλάσουν αυτό το "πάρτι". Εκαναν λοιπόν ότι περνούσε από το χέρι τους για να τα καταφέρουν.

    Στο πρώτο δεκάλεπτο η Ισπανία είχε ήδη εκτελέσει 18 βολές ευστοχώντας στις 16, στο 6' ο Τσακαλίδης είχε ήδη τρία φάουλ, εκ των οποίων τα δύο ανύπαρκτα, στο τέλος του ημιχρόνου τρία φάουλ είχαν επίσης οι Ρετζιάς, Ντικούδης και Διαμαντίδης και από τους Ισπανούς κανένας, ενώ το αποκορύφωμα ήταν μόλις στο 7', οπότε οι δύο διαιτητές απέβαλαν με ντισκαλιφιέ από τον ελληνικό πάγκο τον Γιάννη Ιωαννίδη!

    Αιτία στάθηκε ένα ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ που καταλογίστηκε στον Χατζηβρέττα και το οποίο έκανε έξω φρενών τον "ξανθό".

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής διαμαρτυρήθηκε πολύ έντονα και αποβλήθηκε, ενώ το σκορ με τις συνεχόμενες βολές πήγε στο 18-12 υπέρ των Ισπανών.

    Παρόλα αυτά ο "ξανθός" προσπαθούσε στα τάιμ άουτ να πηγαίνει στον πάγκο και να δίνει οδηγίες, μέχρι που κάποια στιγμή στην τελευταία περίοδο οι υπερευαίσθητοι διαιτητές τον έστειλαν στην εξέδρα!

    Στο πρώτο δεκάλεπτο οι Ισπανοί σημείωσαν τους 16 από τους 23 πόντους τους με βολές (ο Γκαρμπαχόσα είχε 8, όλους με βολές), ο αγώνας δε τελείωσε με τους γηπεδούχους να έχουν πάει στη γραμμή 39 φορές έναντι μόλις 24 της Εθνικής μας ομάδας.

    Οσο για τον Τσακαλίδη έπαιξε μόλις 13 λεπτά, διότι μετά το τρίτο φάουλ του επανήλθε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και στην πρώτη φάση χρεώθηκε με ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ, το τέταρτο!

    Ο δε πάγκος της Εθνικής μας χρεώθηκε με τέσσερις τεχνικές ποινές.

    Ολα αυτά (και κάμποσα άλλα) είχαν ως αποτέλεσμα οι διεθνείς μας να εκνευριστούν και να χάσουν την ψυχραιμία τους, και ως εκ τούτου και τον αγώνα. Οσο κι αν στο πρώτο ημίχρονο προσπάθησαν φιλότιμα...

    Από κάποιο σημείο και μετά, στην άμυνα δεν μπορούσαν να κάνουν καλή δουλειά, έχαναν και τα ριμπάουντ, ωστόσο στην επίθεση ο Ρετζιάς έδειχνε να κυριαρχεί απέναντι στους Ισπανούς (ο Λόπεθ είχε αποσύρει τον Γκασόλ, ενώ έτσι κι αλλιώς δεν έπαιζε ο τραυματίας Φελίπε Ρέγες), ενώ πολλές λύσεις ακόμα και απέναντι στη ζώνη έδιναν οι Φώτσης και Παπαλουκάς.

    Αποτέλεσμα ήταν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση του πρώτου δεκαλέπτου, οπότε έχανε με 23-19, κι ένα λεπτό πριν τη λήξη του ημιχρόνου να προηγηθεί με 46-39.

    Παρόλα αυτά πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη μόλις με τρεις (46-43), κι αυτό της στοίχισε.

    Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ισπανοί μπήκαν πιο δυνατά, οι διαιτητές συνέχιζαν το... βιολί τους και η Εθνική από κάποια στιγμή και μετά έπαψε να παίζει άμυνα, αφού όταν πίεζε λίγο παραπάνω έπεφτε θύμα των σφυριγμάτων των δύο "απίθανων" ρέφερι.

    Aλλο που δεν ήθελε και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που βρήκε την ευκαιρία να ξεσπάσει. Δέκα πόντους με δύο τρίποντα πέτυχε στην τρίτη περίοδο και, συνεπικούρουμενος από τον Γκασόλ και τον Γκαρμπαχόσα, έφεραν την Ισπανία για τα καλά στη θέση του οδηγού.

    Στο 27' το σκορ έγινε 58-53 με πέντε συνεχόμενους πόντους του Ναβάρο, στο 30' οι Ισπανοί ήταν μπροστά με 67-62 και στην τελευταία περίοδο η Εθνική μας παραδόθηκε, αφού οι διαιτητές δεν την άφηναν να παίξει άμυνα και λόγω εκνευρισμού δεν λειτουργούσε στην επίθεση. Η Ισπανία, με τον Ναβάρο και τον Γκαρμπαχόσα να συνεχίζουν να εκτελούν, προηγήθηκε με 81-67 στο 37' και κέρδισε τελικά με 87-76.

    Τα δεκάλεπτα: 23-19, 43-46, 67-62, 87-76.

    ΙΣΠΑΝΙΑ: Γκασόλ 14 (1), Γκριμάου 3, Μάρκο 9 (1), Ναβάρο 22 (3), Καλντερόν 3, Χιμένεθ 2, Ερέρος 2, Ντε Λα Φουέντε 5, Α. Ρέγες 2, Γκαρμπαχόσα 19 (1), Γέμπρα 2, Μπουένο 4.

    ΕΛΛΑΔΑ: Χατζηβρέττας 3, Παπαλουκάς 8, Παπανικολάου, Σιγάλας 7 (1), Φώτσης 8 (1), Αλβέρτης 3, Ντικούδης 14 (1), Τσακαλίδης 8, Ρετζιάς 14 (1), Κακιούζης 6, Διαμαντίδης 5 (1).

    [12] Νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ από τον Ιακωβάκη

    16/8/2003 6:00:00 μμ

    Εντυπωσίασε ο Περικλής Ιακωβάκης, καθώς μία βδομάδα πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Παρίσι, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 400 μέτρα εμπόδια με 48,25 στο Γκολντεν Λιγκ στη Ζυρίχη. Ο Ελληνας πρωταθλητης είχε σπάσει και πάλι το πανελλήνιο ρεκόρ πριν τρεις εβδομάδες στη Μαδρίτη με 48,51.

    [13] Ποδηλασία: Την Κυριακή ο αγώνας αντοχής και το σιρκουί

    16/8/2003 3:25:00 μμ

    Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του αγωνίσματος της ατομικής χρονομέτρησης την Παρασκευή στην Ολυμπιακή διαδρομή της Βουλιαγμένης, η καρδιά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Δρόμου Ανδρών-Γυναικών (U-23), κτυπά από σήμερα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου την Κυριακή διεξάγεται ο αγώνας αντοχής. Στην επίσημη Ολυμπιακή διαδρομή η εκκίνηση θα δοθεί την Κυριακή στις 10 το πρωί με τον αγώνα αντοχής γυναικών συνολικής απόστασης 105.6 χλμ (8 στροφές των 13,2 χλμ), ενώ το "σιρκουί" των ανδρών, θα αρχίσει στις 14:30 και θα είναι απόστασης 158,4 χλμ (12 στροφές των 13,2 χλμ).

    Οι συμμετοχές ανδρών - γαυναικών

    Είναι η πρώτη φορά που στο κέντρο της Αθήνας διεξάγεται "σιρκουί", Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδηλασίας σε μια διαδρομή που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις, καθώς θα διασχίζει ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, προβάλλοντας τα ιστορικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και τα έργα ενοποίησης και ανάπλασης που γίνονται τα τελευταία χρόνια, ταυτόχρονα προσφέροντας μια καλή εικόνα από τη σημερινή Αθήνα, ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Η διαδρομή χαρακτηρίζεται αγωνιστικά ως τεχνική με ποικιλία βαθμών δυσκολίας και τμήματα που θα δοκιμάσουν την αντοχή αλλά και την ταχύτητα των νεαρών αθλητών και αθλητριών.

    Στους άνδρες έχουν δηλωθεί να μετάσχουν μεταξύ άλλων ο Φινλανδός Γιούκα Βασταράντα (Jukka Vastaranta), δεύτερος πέρυσι στον αγώνα αντοχής εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας δρόμου 2002, και ο Γάλλος Ματιέ Σπρικ (Mathieu Sprick), τρίτος στον αγώνα αντοχής εφήβων στο περυσινό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

    Στις γυναίκες τον τίτλο της θα υπερασπίσει η Γερμανίδα Τρίξι Βόρακ (Trixi Worrack), ενώ έχει δηλωθεί να συμμετάσχει και η Γαλλίδα Βιρζινί Μοϊνάρ, τρίτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 του 2002 και νικήτρια στον αγώνα χρονομέτρησης στην εφετινή διοργάνωση, την Παρασκευή, στη Βουλιαγμένη.

    Επίσης αναμένεται να πάρει μέρος στον αγώνα η Σουηδέζα Μόνικα Χόλερ (Monica Holler), τρίτη στον αγώνα αντοχής νεανίδων στο περυσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

    Από ελληνικής πλευράς έχουν δηλωθεί οι αθλητές Γιώργος Νίνος, Γιάννης Τσακουρίδης, Γιώργος Πεταλάς, Γιώργος Τέντσος, Νίκος Καλουδάκης και οι αθλήτριες Μαρίνα Παραγυιού, Ελένη Διακάκη, Περσεφόνη Φραγκιαδάκη και Δήμητρα Μπιρμπίλη.

    Τα μέτρα διευκόλυνσης για την κυκλοφορία

    Από την Οργανωτική Επιτροπή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, εδώ και πολλές ημέρες, σε συνεργασία με την Τροχαία, έχουν σχεδιαστεί τα μέτρα διευκόλυνσης όσων θα κυκλοφορήσουν στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας.

    Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, αλλά και χάρτες, εδώ και πολλές ημέρες έχουν ενημερωθεί οι οδηγοί, αλλά και οι κάτοικοι της Αθήνας, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.

    Οι οδηγοί και οι κάτοικοι θα ενημερώνονται για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις διαρκώς από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

    Από το Σάββατο στις 16:00 μέχρι και την Κυριακή στις 21:00 δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση των αυτοκινήτων κατά μήκος της ποδηλατικής διαδρομής.

    Απόλυτη ικανοποίηση για τον Αγώνα στη Βουλιαγμένη

    Το αίσθημα της απόλυτης ικανοποίησης και των εξαιρετικών εντυπώσεων που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των ξένων αθλητών, προπονητών και συνοδών των αποστολών που πήραν μέρος στο χθεσινό πρώτο σκέλος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Δρόμου με την ατομική χρονομέτρηση στη Βουλιαγμένη, ήταν η επιβράβευση για την Οργανωτική επιτροπή του Πανευρωπαϊκού και την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας.

    Σημαντική για τη μεγάλη επιτυχία του αγώνα ήταν η συμβολή της Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων της ΑΘΗΝΑ 2004 γεγονός που μεταξύ άλλων επεσήμανε και ο επικεφαλής των διεθνών κομισαρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (U.C.I) Βέλγος Μarc Vandervyvere.

    Όλα λειτούργησαν υποδειγματικά στον οργανωτικό τομέα και σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά της διαδρομής, οι αθλητές χάρηκαν ένα συναρπαστικό αγώνα που ανέδειξε νικητή στους άνδρες, τον Γερμανό Μάρκους Φότεν (Marcus Fothen) ο οποίος με 41:32:79 πέτυχε τον καλύτερο χρόνο στην απόσταση των 32 χλμ , και στις γυναίκες, τη Γαλλίδα Βιρζινί Μοϊνάρ (Virginie Moinard) η οποία έτρεξε τα 24 χλμ της διαδρομής σε 33:29:88.

    Σε μια διοργάνωση με αγωνιστικό επίπεδο εφάμιλλο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, καθώς η Ευρώπη συγκεντρώνει τις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου, τα ελληνικά χρώματα δεν κατάφεραν να διακριθούν, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο καλύτερος έλληνας ποδηλάτης στο αγώνισμα Γιώργος Νίνος προερχόταν από τραυματισμό και δεν είχε επαρκή χρόνο για προετοιμασία.

    [14] Κανόε Καγιάκ: ''Πλώρη'' για μετάλλια οι Έλληνες

    16/8/2003 2:17:00 μμ

    Ενστάσεις, ακυρώσεις αλλά και συναρπαστικές κούρσες περιελάμβανε η σημερινή 2η ημέρα του Διεθνή Αγώνα Κανόε/Καγιάκ σπρίντ του Σχoινιά, που αποτελεί Δοκιμαστική Διοργάνωση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Όλα ξεκαθάρισαν και ξεχώρισαν τα πληρώματα που θα διεκδικήσουν τα μετάλλια στους αυριανούς τελικούς. Μεταξύ αυτών η Ελλάδα, που θα δώσει το παρών σε 8 από τους 12 συνολικά τελικούς διεκδικώντας κάποια μετάλλια, ενώ σε κάποιους από αυτούς η ελληνική συμμετοχή είναι διπλή.

    Αναλυτικά οι σημερινές κούρσες

    Σήμερα, ξεχώρισε η ακύρωση του Ούγγρου Γκαμπόρ Κρόνεκερ στον ημιτελικό του μονοθέσιου Κανόε στα 1000 μέτρα, αφού το σκάφος του ήταν για 60 γραμμάρια ελαφρύτερο από όσο προβλέπει ο κανονισμός (πρέπει να ζυγίζει από 16 κιλά και πάνω και του Ούγγρου ήταν 15.40).

    Επίσης, η Διεθνής Ομοσπονδία επέτρεψε τελικά στα πολωνικά πληρώματα του διθέσιου και τετραθέσιου Καγιάκ να τρέξουν, παρά τη χθεσινή τους ακύρωση, επειδή το παράπτωμά τους έγινε σε Δοκιμαστική Διοργάνωση και όχι σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

    Αναλυτικά οι σημερινές κούρσες:

    Μονοθέσιο Καγιάκ Ανδρών 500 μέτρων:

    Δεν επεφύλασσαν εκπλήξεις οι δύο σειρές των ημιτελικών. Ο Γερμανός Aντρέα Πούφ και ο Ισραηλινός Ρόιθ Γέλιν πήραν τις πρώτες θέσεις ενώ μαζί τους προκρίθηκαν και τα δύο ρωσικά πληρώματα, το πρώτο πλήρωμα της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και το δεύτερο της Ιταλίας. Ο Απόστολος Παπανδρέου (6ος) και ο Αντώνης Λαδάς (9ος) δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν την πρώτη τριάδα της 2ης ημιτελικής σειράς και έμειναν εκτός τελικού. Διθέσιο Καγιάκ Ανδρών 500 μέτρων:

    Η Ουγγγαρία ήταν η μεγάλη κερδισμένη, αφού κατάφερε να βάλει και τα δύο πληρώματά της στον τελικό, τα οποία πήραν τις δυο πρώτες θέσεις στην 2η ημιτελική σειρά και προκρίθηκαν μαζί με τη Σλοβακία. Αντίθετα δεν τα κατάφεραν τα ελληνικά πληρώματα που έμειναν στις τρεις τελευταίες θέσεις (6η, 7η και 8η) και αποκλείστηκαν. Από την 1η ημιτελική σειρά προκρίθηκαν η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία 1 και η Γαλλία 2. Μονοθέσιο Καγιάκ Γυναικών 500 μέτρων:

    Η Αθηνά-θεοδώρα Αλεξοπούλου, έδωσε μεγάλη μάχη και τελικά την κέρδισε, αφού τερμάτισε 3η στον 1ο ημιτελικό και εξασφάλισε την πρόκρισή της στον αυριανό τελικό. Μαζί της προκρίθηκαν η Γαλλίδα Ναταλί Μαρί και η Μαλγκορζάτα Τσοινάκα του πρώτου πληρώματος της Πολωνίας. Από την άλλη ημιτελική σειρά, πέρασε και η άλλη Πολωνέζα (Ανέτα Μπόροβιτς) που ήρθε 3η, μαζί με την Ισραηλινή Κάρμι Λιόρ (1η) και την Αυστραλέζα Σέλι Ουάλντινκ Οουτς (2η). Μονοθέσιο Καγιάκ Ανδρών 1000 μέτρων:

    Στους δύο ημιτελικούς έγιναν μεγάλες μάχες, καθώς στον τελικό προκρίνονταν τα τρία πρώτα πληρώματα από κάθε ημιτελική σειρά. Η Σλοβακία πήρε άνετα την πρώτη θέση στον πρώτο ημιτελικό, ενώ ακολούθησαν στις άλλες δύο προνομιούχες θέσεις το πρώτο πλήρωμα της Μεγάλης Βρετανίας και η Πολωνία, αφήνοντας για εκατοστά του δευτερολέπτου εκτός τελικού τη Ρωσία. Στον δεύτερο ημιτελικό Εσθονία, Ισπανία 1 και Ιταλία 1 πήραν με άνεση τα τρία εισιτήρια. Τα ελληνικά πληρώματα και στους δύο ημιτελικούς δεν κατάφεραν να αποφύγουν την τελευταία θέση. Τετραθέσιο Καγιάκ Ανδρών 1000 μέτρων:

    Σχεδόν πάνω στο νήμα το ελληνικό πλήρωμα έχασε την ευκαιρία να πάρει την 3η θέση και την πρόκριση στον τελικό και έμεινε 4ο, όπως είχε συμβεί και χθες στον προκριματικό, όπου επίσης για μια θέση δεν προκρίθηκε. Ετσι η Πολωνία, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία συμπλήρωσαν την σύνθεση του αυριανού τελικού. Μονοθέσιο Κανόε ανδρών 500 μέτρων:

    Ο Γρηγόρης Αμβράζης, δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό και να κάνει παρέα αύριο στον Ανδρέα Κιλιγκαρίδη, που βρίσκεται ήδη εκεί. Τερμάτισε 6ος στην 1η ημιτελική σειρά και αποκλείστηκε, ενώ στον τελικό πέρασαν τα πληρώματα της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας 2, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας 1. Μονοθέσιο Κανόε Ανδρών 1000 μέτρων:

    Η ακύρωση του δεύτερου ουγγρικού πληρώματος (Γκαμπόρ Kρόνεκερ) "έκλεψε" την παράσταση σε αυτό το αγώνισμα. Ο Ούγγρος πήρε την πρώτη θέση στον 2ο ημιτελικό, αλλά φάνηκε πως έκλεβε στο?ζύγισμα αφού το σκάφος του μετρήθηκε ελαφρύτερο (15 κιλά και 40 γραμμάρια) από όσο ορίζει ο κανονισμός και ακυρώθηκε, ενώ για να τρέξει στα 500 μέτρα, έπρεπε πλέον να προσθέσει κάποια σακιά με άμμο (!) για να πάρει το πράσινο φως. Ευνοημένος από αυτή την απόφαση ήταν ο Βρετανός Τζέιμς Μάθιου Λόρενς που από την 4η θέση, ανέβηκε στην 3η και αυτόματα πέρασε στον τελικό μαζί με Γαλλία και Σλοβακία, ενώ από την πρώτη ημιτελική σειρά, είχαμε εύκολη πρόκριση για την Ουγγαρία 1, τη Λιθουανία 2 και την Πολωνία 1. Ο Γρηγόρης Αμβράζης δεν τα κατάφερε, μένοντας στην τελευταία θέση (8η) του 2ου ημιτελικού. Στον αυριανό τελικό να θυμίσουμε πως βρίσκεται ήδη το ελληνικό πλήρωμα με τον Ανδρέα Κιλιγκαρίδη.

    Ποιοι προκρίθηκαν

    Αναλυτικά:

    Στο μονοθέσιο Κανόε, τόσο στα 500 όσο και στα 1000 μέτρα, ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης θα διεκδικήσει δύο μετάλλια, αφού έχει προκριθεί από την Παρασκευή στους τελικούς. Στο διθέσιο Κανόε τόσο στα 500 όσο και στα 1000 μέτρα διεξάγονται οι τελικοί (δεν είχαν γίνει προκριματικά λόγω μικρού αριθμού πληρωμάτων) με τη συμμετοχή του Γιάννη Σταυριανίδη και του Διονύση Μασμανίδη που αποτελούν το ελληνικό πλήρωμα. Στο διθέσιο Καγιάκ των ανδρών στα 1000 μέτρα, ο Νίκος Νικολόπουλος με τον Στέφανο Καλοπίση θα δώσουν το παρών αφού είχαν πάρει την πρόκριση από την Παρασκευή. Στο μονοθέσιο Καγιάκ γυναικών 500 μέτρων η Αθηνά-Θεοδώρα Αλεξοπούλου προκρίθηκε (1.58.803) το Σάββατο στον τελικό και θα διεκδικήσει με αξιώσεις ένα μετάλλιο. Στο διθέσιο Καγιάκ γυναικών 500 μέτρων έχουμε τρία ελληνικά πληρώματα. Την Αθηνά-Θεοδώρα Αλεξοπούλου με την Ζαχαρούλα-Λίνα Τσέργα, την Ελευθερία Πατρελάκη με την Ελένη Εμμανουέλα Σπυροπούλου και την Ελπίδα Κυρικλίδου με την Αγγελική Κουκιά. Στο τετραθέσιο Καγιάκ γυναικών 500 μέτρων, τέλος, που θα κάνει ντεμπούτο αύριο (συμμετέχουν μόνο τέσσερα πληρώματα) έχουμε διπλή ελληνική συμμετοχή. Το πρώτο πλήρωμα αποτελούν οι Ελπίδα Κυρικλίδου, Αγγελική Κουκιά, Φωτεινή Γκιαούρη και Ελένη Πάλλη και το δεύτερο, η Αθηνά-Θεοδώρα Αλεξοπούλου, η Ζαχαρούλα-Λίνα Τσέργα, η Ελευθερία Πατρελάκη και η Ελένη-Εμμανουέλα Σπυροπούλου.

    [15] Χωρίς Γεωργάτο, Ιβιτς η ΑΕΚ στον αγώνα με τη Δόξα Δράμας

    16/8/2003 7:27:00 μμ

    Εκτός αποστολής για τον αγώνα κυπέλλου με τη Δόξα Δράμας άφησε ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, τους Γρηγόρη Γεωργάτο και Ιλια Ιβιτς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα τραυματισμού.

    Οι 18 ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο Μπάγεβιτς για τον αγώνα της Δράμας, που θα γίνει την Κυριακή, στις 17.30, είναι οι εξής: Αμπονσά, Ζαγοράκης, Κασάπης, Κατσουράνης, Καψής, Κρέικ, Κωστένογλου, Λυμπερόπουλος, Μαλαδένης, Μιχαηλίδης, Μόρας, Μπορμπόκης, Οκκάς, Πουρτουλίδης, Ρούσεφ, Τόσκας, Τσάρτας και Χιώτης. Η αποστολή της Ένωσης θα αναχωρήσει απόψε για την Δράμα, ενώ θα επιστρέψει αύριο το βράδι.

    [16] Τον Αλτον Φορντ πήρε ο Ολυμπιακός

    16/8/2003 5:34:00 μμ

    Ο Αλτον Φορντ είναι ο εκλεκτός του Σλόμπονταν Σούμποτιτς στον Ολυμπιακό για τη μία εκ των δύο θέσεων μέσα στη ρακέτα. Οι "ερυθρόλευκοι" ανακοίνωσαν την απόκτηση του θηριώδη 22χρονου Αμερικανού, ύψους 2.07εκ. και 125 κιλών, συνεργασία που θα έχει ισχύ για έναν χρόνο. Ο πρώην συμπαίκτης του Τσακαλίδη στο Φοίνιξ, γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1981 και είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Χιούστον. Το 2001 επιλέχθηκε στο Νο 51 του πρώτου γύρου των ντραφτ από τους Φοίνιξ Σανς, όπου και αγωνιζόταν τα τελευταία δύο χρόνια. Φέτος συμμετείχε σε 11 παιχνίδια με μέσο όρο 2.8 πόντους. Συνολικά σε 64 παιχνίδια με τη φανέλα των Σανς -έπαιξε σε 53 αγώνες την πρώτη χρονιά- είχε μέσο όρο 7.5 πόντους. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα των "ερυθρολεύκων" θα ενσωματωθεί με την υπόλοιπη αποστολή του Ολυμπιακού στο Κόπερ της Σλοβενίας στο τέλος της εβδομάδας.

    [17] Στην Εθνική Πολωνίας Σνάουτσερ - Ολισαντέμπε

    16/8/2003 12:44:00 μμ

    Στην Εθνική ομάδα της Πολωνίας για το φιλικό αγώνα με την αντίστοιχη της Εσθονίας, που θα γίνει στις 20 Αυγούστου στο Ταλίν, κλήθηκαν οι αμυντικός του Ηρακλή, Μίροσλαβ Σνάουτσερ και ο επιθετικός του Παναθηναϊκού Εμάνουελ Ολισαντέμπε. Ο τελευταίος, μαζί με τον άσο της Αμίκα Βρόνκι, Πάβελ Κριζάλοβιτς, αναμένεται ν' αποτελέσει το επιθετικό δίδυμο των Πολωνών, "συνταγή" που είχε δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2002.

    [18] Στον Πανιώνιος ο Κράλιεβιτς

    16/8/2003 12:42:00 μμ

    Tην απόκτηση του Σλοβένου σέντερ Μάριαν Κράλιεβιτς ανακοίνωσε η ΚΑΕ Πανιώνιος. Ο Κράλιεβιτς είναι γεννημένος στις 30 Απριλίου 1970 και έχει ύψος 2.12. Από μικρός έγινε μέλος των Εθνικών ομάδων της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός παίζοντας στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα και την Εθνική Σλοβενίας. Στην Ολίμπια έχει παίξει εννέα χρόνια (1988/89-1993/94 και 1996/97-1998/99), ενώ έχει παίξει και σε αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Τουρκ Τέλεκομ (1999/00), η Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης (Ευρωλίγκα 2000/01), η Ρέτζιο Εμίλια, η Σλοβακοφάρμα Πέτζινοκ. Πέρυσι αγωνίστηκε στη ρωσική Σουπερλίγκα με την Λοκομοτίβ Βόντι.

    Οι μέσοι όροι του ήταν 7,2 πόντοι, 5,4 ριμπάουντ (3 αμυντικά-2,4 επιθετικά), 1,4 ασίστ, 0,7 κοψίματα, ενώ σούταρε με ποσοστό 63% στα σουτ δύο πόντων.

    Ο Μάριαν Κράλιεβιτς προετοιμάζεται με την Εθνική Σλοβενίας για το Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας και θα ενσωματωθεί στον Πανιώνιο μόλις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του.

    Την πρώτη γεύση από τον νέο σέντερ, οι φίλοι του Πανιώνιου θα την πάρουν στο τουρνουά "Ακρόπολις" (25-27/8) όπου συμμετέχει η Εθνική ομάδα της Σλοβενίας.

    Για το Καρπενήσι αναχωρεί αύριο το πρωί η αποστολή του Πανιώνιου, προκειμένου να ξεκινήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της.

    Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως και τις 29 Αυγούστου, οπότε ο Πανιώνιος θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα ξεκινήσει τη σειρά φιλικών αγώνων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 16 August 2003 - 16:53:01 UTC