Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση μονοκινητήριου αεροπλάνου
  • [02] Σώοι οι επιβάτες του τουριστικού πλοίου στους Παξούς
  • [03] Επίσκεψη Σημίτη στην Αρχαία Ολυμπία
  • [04] Συνελήφθη καταζητούμενος Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας
  • [05] Αντιδράσεις μελών της κυβέρνησης για τις ''μαύρες σημαίες''
  • [06] ''Φάρσες'' για βόμβες σε επιβατηγά πλοία
  • [07] Συνομιλίες Μπερλουσκόνι-Σρέντερ στη Βερόνα
  • [08] Απανθρακώθηκε σχεδόν το 5% των εκτάσεων της Πορτογαλίας
  • [09] ''Economist'': Απαραίτητη για την Τουρκία η συνεργασία για το Κυπριακό
  • [10] Αυστραλία: Αντιδράσεις για την φυλάκιση ηγέτιδας του ακροδεξιού
  • [11] Το Ιράν ''''παγώνει'' τις σχέσεις με την Αργεντινή
  • [12] Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της ισπανικής δύναμης
  • [13] Συνελήφθησαν πρώην πράκτορες του Χουσεΐν
  • [14] Μόσχα: Ναι στη μελέτη παραλλαγών της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας
  • [15] Γουΐλκι: ''Κατασκεύασε στοιχεία η αυστραλέζικη κυβέρνηση''
  • [16] Γκιούλ: ''Έως και 10.000 στρατιώτες μπορούμε να στείλουμε στο Ιράκ''
  • [17] Τσοχατζόπουλος: Αφετηρία ''αντεπίθεσης'' η ΔΕΘ
  • [18] Κρήτη: Ανοιξε τις πύλες η 6η Γεωργική Εκθεση Αρκαλοχωρίου
  • [19] Κίνα: Σε τρία χρόνια η ανάκαμψη του τουρισμού λόγω SARS
  • [20] ''Χρυσός'' ο Ισημερινός στα 20χλμ. βάδην - Παγκόσμιο ρεκόρ
  • [21] Ήττα για την Ελλάδα από τις ΗΠΑ στην υδατοσφαίριση
  • [22] Χρυσό για τη Ρωσία στο σύνθετο ατομικό ενόργανης
  • [23] Διευθύντρια κολεγίου έκλεβε το ταμείο!

    [01] Πτώση μονοκινητήριου αεροπλάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 23/8/2003 6:35:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Νεκροί είναι οι δύο επιβαίνοντες του ιδιωτικού μονοκινητήριου αεροπλάνου που κατέπεσε το μεσημέρι, λίγο μετά την απογείωσή του, σε στέγη εγκαταλελειμμένου εργοστασίου, σε κατοικημένη περιοχή στο Λεχαιό, 4 χλμ. έξω από την Κόρινθο. Αμέσως μετά την πρόσκρουση, το Τσέσνα τυλίχτηκε στις φλόγες και οι επιβαίνοντες απανθρακώθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση του αεροσκάφους σημειώθηκε λίγο μετά την απογείωση του. Οι αρχές διενεργούν έρευνα για τις αιτίες του τραγικού δυστυχήματος.

    Νεκροί είναι ο Παύλος Γιαννάκης 25 ετών και ο Δημήτρης Ελευθερίου 27 ετών.

    Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τσέσνα ήταν δεμένο ένα διαφημιστικό πανώ, το οποίο όμως λίγο μετά την απογείωση λύθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει ύψος και να συντριβεί στη στέγη του παλαιού εργοστασίου.

    Επιτόπου έσπευσαν πυροσβέστες που κατάφεραν να σβήσουν την φωτιά που προκλήθηκε, αλλά ήταν πολύ αργά για τους δύο νεαρούς.

    [02] Σώοι οι επιβάτες του τουριστικού πλοίου στους Παξούς

    23/8/2003 6:18:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σώοι και αβλαβείς είναι και οι 25 επιβαίνοντες του μικρού τουριστικού πλοίου "Αγγέλικα", που προσάραξε σε ύφαλο λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι, στη θαλάσσια περιοχή δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι των Παξών. Πάνω στο πλοίο παραμένουν πέντε από τα δέκα μέλη του πληρώματος και καταβάλλουν προσπάθειες για απάντληση των υδάτων, ώστε να μη βυθιστεί το πλοίο. Προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος διενεργεί το λιμεναρχείο των Παξών.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλοίο "Αγγέλικα", έφυγε από τους Παξούς με προορισμό μάλλον την Κέρκυρα. Όμως λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του ο καπετάνιος εξέπεμψε SOS.

    Στην περιοχή έσπευσαν τρία ναυαγοσωστικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και παραπλέοντα πλοία, που φρόντισαν για τη μεταφορά των επιβατών -στην πλειοψηφία τους ξένοι τουρίστες- και του υπόλοιπου πληρώματος στο Γάιο, το λιμάνι των Παξών.

    Οι αρχές διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οφείλεται είτε σε μηχανική βλάβη, είτε σε κακό χειρισμό, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι καλές. Πάντως, ο ύφαλος είναι χαρτογραφημένος, ενώ το ''Αγγέλικα'' που το μήκος του δεν ξεπερνά τα 30 μέτρα εκτελούσε καθημερινά πλόες στα νησιά του Ιονίου και ο καπετάνιος του γνώριζε άριστα την περιοχή.

    [03] Επίσκεψη Σημίτη στην Αρχαία Ολυμπία

    23/8/2003 12:49:00 μμ

    Το υπό ανακαίνιση Παλαιό Μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία το οποίο μετά την αποκατάστασή του θα μετατραπεί σε μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και το υπό ανακατασκευή και αναδιαμόρφωση Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εργοτάξιο όπου κατασκευάζεται η περιφερειακή οδός Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Πύργου-Ολυμπίας- Βυτίνας-Τρίπολης. Τον πρωθυπουργό συνόδευαν και ενημέρωσαν για το Πρόγραμμα Δράσης για την Αρχαία Ολυμπία η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο γ.γ. Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστας Καρτάλης.

    Στόχος η καλύτερη ποιότητα ζωής και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    "Σε ένα χρόνο θα διεξάγονται στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Ολυμπία θα είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 έχουν μια ιδιαιτερότητα που δεν έχουν συνήθως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι αγώνες οι οποίοι αναδεικνύουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Δείχνουν τη σχέση της Ελλάδας με το γεγονός και δείχνουν, επίσης, ότι οι αγώνες είναι συνδεδεμένοι με την ιστορία της ανθρωπότητας και αυτό το δείχνουν ιδιαίτερα εδώ στην Ολυμπία", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Σημίτης, μετά την περιήγησή του.

    Ως εκ τούτου, τόνισε ο Πρωθυπουργός, "προσπάθειά μας είναι να αναμορφώσουμε και να αναδείξουμε πολιτιστικές υποδομές, να διαμορφώσουμε χώρους και βεβαίως να βελτιώσουμε έτσι και το περιβάλλον του πολίτη. Αναδιαμορφώνουμε, για παράδειγμα, την Ιερά Αλτη και κτίζεται το Φιλιππείο και κτίζεται με τμήματα τα οποία ήρθαν πάλι από τη Γερμανία και ελπίζω -είμαι βέβαιος- πως δεν θα είναι τα μόνα τμήματα αρχαίου μνημείου που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Φτιάχνουμε πάλι το παλιό Μουσείο (το οποίο το ίδιο είναι ένα πολύ σημαντικό κτίριο) για να γίνει Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Φτιάχνεται το καινούργιο Μουσείο για να αναδειχθούν πολύ καλύτερα τα αετώματα, ο Ερμής του Πραξιτέλη και όλα τα σημαντικά ευρήματα που υπήρχαν εδώ στην περιοχή."

    Επιπλέον, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στη δημιουργία νέου δρόμου προς την Ολυμπία αλλά και στα έργα για τις πολιτιστικές δομές που γίνονται στην υπόλοιπη Ηλεία, τονίζοντας ότι όλα αυτά πραγματοποιούνται με το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2004, που αφορά τις περιοχές εκτός της Αθήνας.

    Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σήμίτης τόνισε ότι "στόχος μας είναι όμως να δημιουργήσουμε και για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ένα περιβάλλον το οποίο θα βοηθά την ανάπτυξη και την καλύτερη ζωή του πολίτη, για να μπορούμε να βλέπουμε στο μέλλον με υπερηφάνεια και εμπιστοσύνη".

    Συνολική αναμόρφωση της πόλης

    Ως γνωστόν, το Πρόγραμμα Δράσης για την Αρχαία Ολυμπία δεν εξαντλείται στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, αλλά στοχεύει στη συνολική αναμόρφωση της πόλης με παρεμβάσεις στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, των υποδομών, της υγείας, της εκπαίδευσης, του οικιστικού περιβάλλοντος.

    Το Πρόγραμμα Δράσης ενισχύεται οικονομικά από το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2004, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος και το Πρόγραμμα Της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    Σημειώνεται ότι τα έργα της Αρχαίας Ολυμπίας κατανέμονται σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες:

    Στην ανάδειξη του αρχαιολογικού και μνημειακού πλούτου καθώς και στην ανάδειξη κτιρίων. Στα έργα οδικής υποδομής και υποδομής μεταφορών. Στις γενικές υποδομές. Στις υποδομές εκπαίδευσης και πολιτισμού.

    [04] Συνελήφθη καταζητούμενος Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας

    23/8/2003 7:41:00 μμ

    Ενας από τους ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου τηλεοπτικού δικτύου της Ρωσίας συνελήφθη από Έλληνες αξιωματικούς σήμερα στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', κατά την άφιξη του από το Τελ Αβίβ. Ο 50χρονος Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι, Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας, διώκεται με ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, για οφειλές προς ρωσικές τράπεζες από δάνεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και για παρανομες οικονομικές συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία αρκετών Ρώσων πολιτικών και δεν αποκλείεται ορισμένοι από αυτούς να ενέχονται στην υπόθεση της μη επιστροφής των χρημάτων στις ρωσικές τράπεζες. Για το θέμα έχει ενημερωθεί η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, οι παράγοντες της οποίας συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα, ο Ρώσος επιχειρηματίας θα παραπεμφθεί στην ελληνική Δικαιοσύνη.

    [05] Αντιδράσεις μελών της κυβέρνησης για τις ''μαύρες σημαίες''

    Πηγή: ΑΠΕ 23/8/2003 4:56:00 μμ

    Απάντηση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τους άλλους εκλεγμένους με την υποστήριξη της ΝΔ, δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης οι οποίοι έχουν υψώσει μαύρες σημαίες στα δημαρχεία τους, ως "ένδειξη πένθους" σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, έδωσαν με δηλώσεις τους οι υπουργοί Ακης Τσοχατζόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης και ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Την πεποίθηση του ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει ως πρώτος πολίτης της πόλης και όχι ως όργανο των κομματικών σχεδίων της ΝΔ, εξέφρασε και ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. Η Κυβέρνηση αδυνατεί να υπερασπιστεί τις αδιέξοδες πολιτικές της, απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Τσοχατζόπουλος: ''Και οι δήμαρχοι έχουν ευθύνες''

    "Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, είναι μια γιορτή, μια μεγάλη ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη και για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Ιδιαίτερα όταν στην πόλη σήμερα εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που έγινε ποτέ, κάτι που γνωρίζει ο κ. δήμαρχος, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά και όλοι οι θεσσαλονικείς", επισήμανε στη δήλωση του ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο με τους δημάρχους. "Χαίρομαι", πρόσθεσε, "όταν υπάρχουν δήμαρχοι οι οποίοι θέλουν να διεκδικούν. Από την άλλη μεριά όμως, έχοντας μια βαθύτατη ιστορική σχέση με το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, θέλω να επισημάνω ότι οι δήμαρχοι έχουν και ευθύνες να αντιμετωπίσουν προβλήματα τα οποία αφορούν τους πολίτες και να συμβάλλουν οι ίδιοι, με δικό τους αυτόνομο και δημιουργικό τρόπο στην αντιμετώπιση των θεμάτων".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι "με τέτοιου είδους υπερβολές και θεατρινισμούς χάνουμε το στόχο και υποβαθμίζουμε πολιτικά τη Θεσσαλονίκη και την αποτελεσματικότητα των διεκδικήσεων". Πρόσθεσε ακόμη ότι "είναι κρίμα κι άδικο να μην αφήνουν ορισμένοι, με το θόρυβο που προκαλούν, να καταλάβουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τα έργα που γίνονται στην πόλη", ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Ολυμπιακά έργα.

    "Στην πολιτική έχει πολύ μεγάλη σημασία να είσαι σοβαρός. Αλλωστε, όπως γνωρίζετε, υπάρχει παλαιόθεν έργο του Όσκαρ Ουάιλντ με τον τίτλο 'Η σημασία να είναι κανείς σοβαρός'. Σ' ότι αφορά τα σημερινά και τεκταινόμενα είτε στην πόλη, είτε στη Β. Ελλάδα θέλω να σημειώσω ότι χθες πέρασα από το χωριό Ανταρτικό της Φλώρινας που ήταν πανέμορφο γιατί, μεταξύ άλλων δεν είχε και σημαίες. Επέστρεψα στο 'ανταρτικό' της Θεσσαλονίκης. Ελπίζω, να συνδέσετε και να κάνετε τη γέφυρα μεταξύ 'ανταρτικού' και σοβαρότητας", σχολίασε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Χ. Καστανίδης .

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Μαγκριώτης, επισήμανε ότι οι μαύρες σημαίες είναι το χαρακτηριστικό σύμβολο της εσωστρέφειας. "Αιτήματα και διεκδικήσεις έχει πολλά και σημαντικά η Θεσσαλονίκη", είπε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά πρέπει να τα διεκδικήσουμε όλοι μαζί με υπεύθυνο, συντεταγμένο και ενιαίο τρόπο, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς.

    Τέλος, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, επιτέθηκε εναντίον της Ν.Δ., την οποία συνέδεσε με την απόφαση των δημάρχων, λέγοντας ότι "στη δημοκρατία πιστεύουμε όλοι σε μια σημαία και η σημαία είναι ο διάλογος. Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβολίζουν οι μαύρες σημαίες ορισμένων δημάρχων, εκείνο που ξέρω όμως είναι ότι καθιστούν ανυπόληπτη την αξιωματική αντιπολίτευση".

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Με δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χ. Πρωτόπαπα λέγοντας ότι "οι Ελληνίδες και οι Έλληνες όμως δεν πείθονται πια από παλαιοκομματικά τεχνάσματα. Χρόνια τώρα έχουν μάθει καλά ότι πίσω από τις επιθέσεις αυτές βρίσκεται η αδυναμία της Κυβέρνησης Σημίτη να υπερασπιστεί τις αδιέξοδες πολιτικές της. Ότι τα μεγάλα κούφια λόγια επιστρατεύονται για να αντισταθμίσουν την απουσία έργων", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σημειώνεται ότι η απόφαση για ανάρτηση μαύρων σημαιών στο δημαρχείο του κεντρικού δήμου του πολεοδομικού συγκροτήματος και στα άλλα δημαρχεία του νομού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά των ΟΤΑ, ελήφθη κατά πλειοψηφία - δεν ψηφίστηκε από την παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ- σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης.

    [06] ''Φάρσες'' για βόμβες σε επιβατηγά πλοία

    Πηγή: NET 105,8 fm 23/8/2003 2:33:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Με καθυστέρηση τριών ωρών απέπλευσε το βράδυ του Σαββάτου το επιβατηγό ''ΜΙΛΕΝΑ'' από το λιμάνι του Βόλου, μετά από τηλεφωνική καταγγελία που έγινε για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο πλοίο. Οι έρευνες είχαν αρνητικό αποτέλεσμα και το πλοίο απέπλευσε για το προγραμματισμένο του δρομολόγιο. Παρόμοια τηλεφωνική καταγγελία έγινε και για το επιβατηγό οχηματαγωγό "Δαίδαλος". Το πλοίο ερευνήθηκε εξονυχιστικά και απέπλευσε με καθυστέρηση μίας ώρας και 40 λεπτών από το λιμάνι του Ηρακλείου. Επιπλέον, ακυβέρνητο έμεινε το βράδυ του Σαββάτου λόγω μηχανικής βλάβης το ιστιοφόρο ''ΚΩΣ 49,3'' ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή Πρασονησίων Μυκόνου, με έξι επιβαίνοντες. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε ασφαλώς στον όρμο Ορνό Μυκόνου.

    [07] Συνομιλίες Μπερλουσκόνι-Σρέντερ στη Βερόνα

    23/8/2003 4:06:00 μμ

    Την αμοιβαία βούλησή τους να "τηρήσουν τις ημερομηνίες" για την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, εξέφρασαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατά τις συνομιλίες τους που πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου, στη Βερόνα. Σκοπός της συνάντησης ήταν η εκτόνωση της έντασης που προκλήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού στις σχέσεις Ρώμης-Βερολίνου. ''Ο καγκελάριος είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Ιταλία ως καγκελάριος και ως φίλος'', δήλωσε κατά την άφιξή του στη Βερόνα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, χαιρετίζοντας τον Γερμανό ομόλογό του. Ωστόσο, την Παρασκευή, ο Μπερλουσκόνι δεν παρακολούθησε την όπερα "Κάρμεν" στο θέατρο της Βερόνας όπως είχε προγραμματισθεί, στο πλευρό του Σρέντερ.

    Σρέντερ: ''Να υιοθετηθεί το Σύνταγμα ως έχει''

    Η Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία θα ανοίξει τις εργασίες της στις 4 Οκτωβρίου στη Ρώμη "δεν θα πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση γύρω από κάθε άρθρο, ειδάλλως θα ήταν απίθανο να τηρηθούν οι ημερομηνίες", τόνισε ο Μπερλουσκόνι στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών. Κατά τον ίδιο, θα ήταν πιθανό να προστεθούν στο κύριο κείμενο του Συντάγματος "μία, δύο τροποποιήσεις, τρεις το περισσότερο".

    Από την πλευρά του, ο Σρέντερ επέμεινε στην θέληση της Γερμανίας να υιοθετηθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα έως τα τέλη της ιταλικής προεδρίας, τον προσεχή Δεκέμβριο. "Επιθυμούμε να εργασθούμε από κοινού. Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης, κατ' εμέ, θα πρέπει να είναι να το υιοθετήσει όπως ακριβώς είναι, χωρίς επιπλέον αλλαγές. Πολύ φοβούμαι πως εάν ξεκινήσουμε να μεταβάλουμε ένα σημείο, τότε θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και δεν θα τηρήσουμε τις ημερομηνίες", τόνισε.

    Σύμφωνα με αναλυτές, στη Βερόνα ήταν μια καλή ευκαιρία να συμφιλιωθούν οι δυο άνδρες μετά τα αιχμηρά σχόλια του Μπερλουσκόνι σε Γερμανό ευρωβουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Όσον αφορά την παράσταση, Ο Μπερλουσκόνι εξήγησε ότι προτίμησε να μην την παρακολουθήσει όταν το υπουργείο Εσωτερικών τον ενημέρωσε ότι ήταν πιθανό να υπάρξουν αντιδράσεις. "Ο κ. Σρέντερ πέρασε έτσι μια καλή βραδιά", δικαιολογήθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Σρέντερ παρακολούθησε την όπερα μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Σημειώνεται ότι ο Πρόντι ήταν αυτός που τον προσκάλεσε στη Βερόνα σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.

    [08] Απανθρακώθηκε σχεδόν το 5% των εκτάσεων της Πορτογαλίας

    23/8/2003 3:08:00 μμ

    Περισσότερα από 400.000 εκτάρια, ήτοι σχεδόν το 5% της έκτασης της Πορτογαλίας, απανθρακώθηκε κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές που σάρωσαν την Πορτογαλία στο διάστημα 27 Ιουλίου έως 18 Αυγούστου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάζει το Σάββατο το εβδομαδιαίο περιοδικό «Εξπρέσου». Τα στοιχεία που παρουσιάζει το περιοδικό βασίζονται στους υπολογισμούς μίας ομάδας ερευνητών με βάση τις δορυφορικές φωτογραφίες. Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, περίπου 417.000 εκτάρια, δάσους, θάμνων, αγροτοκαλλιεργειών και αστικών εκτάσεων κατασπαράχθηκαν από τις φλόγες.

    Η έκταση αυτή πρακτικά αντιπροσωπεύει το σύνολο της τουριστικής επαρχίας του Ελγκάρβε, στη νότια Πορτογαλία, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από τις πυρκαγιές κι άλλες επαρχίες βορειότερα. Την Παρασκευή, η Γενική Διεύθυνση Δασών είχε ανακοινώσει πως υπολογίζει ότι η έκταση της καταστροφής εκτείνεται σε 336.000 εκτάρια δασών και θάμνων, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπ' όψιν τις αγροτικές εκτάσεις και τις κατοικημένες ζώνες.

    Από τις πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι, ενώ οι ζημιές υπολογίζονται σε ένα δισ. ευρώ.

    [09] ''Economist'': Απαραίτητη για την Τουρκία η συνεργασία για το Κυπριακό

    23/8/2003 12:54:00 μμ

    Ταγίπ Ερντογαν

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να δώσει στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών αν δεν συνεργασθεί για το Κυπριακό, αναφέρει ανταπόκριση του περιοδικού ''Economist'' από την Αγκυρα. Η ανταπόκριση αναφερόμενη στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογαν, υπό τον τίτλο ''Πανίσχυρος χωρίς να αισθάνεται άνετα'' συμπεραίνει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός βρίσκεται σε καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη φορά θέση, δεδομένου ότι το κόμμα του ενισχύεται, ενώ η αντιπολίτευση κλονίζεται. Η ανταπόκριση παρουσιάζει τον αρχηγό του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Χιλμί Οζκόκ, ως φιλελεύθερο με βάση τα κριτήρια του στρατού και παρατηρεί ότι ο κ. Ερντογαν βελτιώνει τις σχέσεις του και με τους Αμερικανούς.

    [10] Αυστραλία: Αντιδράσεις για την φυλάκιση ηγέτιδας του ακροδεξιού κόμματος

    23/8/2003 12:47:00 μμ

    Πολίν Χάνσον

    Ιδιαίτερα αυστηρή είναι η ποινή που επιβλήθηκε στην Πολίν Χάνσον, την ηγέτιδα του ακροδεξιού ξενοφοβικού κόμματος της Aυστραλίας "Ένα Έθνος", δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ. H Xάνσον καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για διασπάθιση 500.000 δολαρίων Aυστραλίας τα οποία έλαβε εξαπατώντας το κράτος ως ενίσχυση για την προεκλογική εκστρατεία στην πολιτεία Kουίνσλαντ το 1997. Σύμφωνα με πηγές από το εσωτερικό των φυλακών, η Xάνσον αντέδρασε ιδιαίτερα αρνητικά κατά τη φυλάκισή της και χρειάστηκε να της χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για να ηρεμήσει. H Xάνσον εγκλείστηκε στην υψίστης ασφαλείας γυναικεία φυλακή Γουόκολ κοντά στο Mπρίσμπεν, όπου το ένα τέταρτο των κρατουμένων είναι αβορίγινες.

    Χάνσον: ''Όχι στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής για τους γηγενείς''

    Ο κ. Χάουαρντ είπε ότι αν και διαφώνησε με πολλές από τις απόψεις της κας Χάνσον, εντούτοις θα πρέπει να ομολογήσει ότι εξέφρασε τις αγωνίες ενός σημαντικού ποσοστού μη προνομιούχων Αυστραλών πολιτών και ανάγκασε και τα μεγάλα κόμματα "να πράξουν αναλόγως".

    Η καταδίκη της Χάνσον προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με την πλειοψηφία οπαδών και μη να τίθεται υπέρ της άποψης ότι η ποινή που της επεβλήθη ήταν ιδιαίτερα σκληρή και θα ήταν ίσως πιο αποτελεσματικό, αλλά και ανθρώπινο αν της επιβαλλόταν αυτά τα τρία χρόνια να υποχρεωθεί να προσφέρει κοινωνική υπηρεσία, όπως για παράδειγμα, να εργαστεί στα συσσίτια των άπορων γηγενών.

    H Xάνσον εμφανίστηκε ως ανεξάρτητη στην πολιτική σκηνή της Aυστραλίας το 1996, όταν διεγράφη από το φιλελεύθερο κόμμα του Tζον Xάουαρντ λόγω των αντιμεταναστευτικών της θέσεβων και εξελέγη στη Bουλή χωρίς κομματικό μανδύα. Kατά την πρώτη της ομιλία στο Kοινοβούλιο, η Xάνσον είχε προξενήσει κύματα οργής στην Aσία, κατηγορώντας τις γειτονικές χώρες ότι "πλημμυρίζουν" την Aυστραλία με μετανάστες. H Xάνσον είχε επίσης ζητήσει να σταματήσει να ασκείται κοινωνική πολιτική για τους Αμπορίτζινις.

    Tο κόμμα της Xάνσον έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη, (διαθέτει μόνο ένα γερουσιαστή) ωστόσο η κυβέρνηση του Tζον Xάουαρντ έχει υιοθετήσει ορισμένες από τις αντιμεταναστευτικές θέσεις της.

    [11] Το Ιράν ''''παγώνει'' τις σχέσεις με την Αργεντινή

    23/8/2003 7:27:00 μμ

    Το Ιράν διακόπτει τις πολιτιστικές και οικονομικές του σχέσεις με την Αργεντινή λόγω της σύλληψης στη Βρετανία του Ιρανού πρώην πρεσβευτή στην Αργεντινή σε σχέση με μία βομβιστική επίθεση το 1994 στο Μπουένος Αϊρες. Ο πρώην πρεσβευτής, Χαντί Σολεϊμανπούρ, 47 ετών, συνελήφθη στη Βρετανία την Πέμπτη, αφού η Αργεντινή ζήτησε την έκδοσή του σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση στο Κέντρο της Εβραϊκής Κοινότητας AMIA στο Μπουένος Αϊρες, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 85 ανθρώπων.

    [12] Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της ισπανικής δύναμης

    23/8/2003 4:21:00 μμ

    Η ανάπτυξη του ισπανικού εκστρατευτικού σώματος στο Ιράκ, δυναμικότητας 1.300 οπλιτών, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την άφιξη των τελευταίων 170 στρατιωτών στην Ντιουανίγια (κεντροανατολικά), σύμφωνα με σημερινό ανακοινωθέν του υπουργείου Αμύνης. Η ισπανική δύναμη έχει συγκεντρωθεί στη βάση Εσπάνια, η οποία δέχθηκε την Παρασκευή επίθεση με όλμους, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η ισπανική δύναμη, στο πλευρό 1.200 στρατιωτών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, θα στελεχώσει την ταξιαρχία "Plus Ultra", η οποία θα ανήκει στη μεραρχία που θα τελεί υπό πολωνική διοίκηση. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει παραδοθεί κι από τους Αμερικανούς ο έλεγχος της περιμέτρου της ισπανικής βάσης στην ίδια ταξιαρχία. Σήμερα αναμένεται να φθάσουν από το Κουβέιτ και οι τελευταίοι οπλίτες από την Κ. Αμερική, τόνισε το ισπανικό υπουργείο, τονίζοντας πως η ισπανική συμμετοχή στη δύναμη του Ιράκ περιλαμβάνει και 286 οχήματα, καθώς και τέσσερα ελικόπτερα.

    [13] Συνελήφθησαν πρώην πράκτορες του Χουσεΐν

    23/8/2003 1:45:00 μμ

    Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε στη Βαγδάτη 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, στα πλαίσια επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, κατά την οποία κατασχέθηκαν δεκάδες τουφέκια και φορητοί εκτοξευτές οπλοβομβίδων. Περίπου 150 αστυνομικοί ερεύνησαν κατοικίες στην Αλ Αμιρίγια, στα ΒΔ της Βαγδάτης, κι εξόν από τους δύο πράκτορες συνέλαβε ένα μέλος των Φενταγίν του Σαντάμ, ένα στέλεχος παραστρατιωτικής οργάνωσης του πρώην προέδρου, κι άλλα έξι πρόσωπα, όπως τόνισε ο στρατηγός Αχμάντ Ιμπραχίμ, ο οποίος τόνισε πως επρόκειτο γι' αυτόνομη επιχείρηση της ιρακινής αστυνομίας, χωρίς την αρωγή των Αμερικανών. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν δύο οχήματα και 45 Καλάσνικοφ, άλλα όπλα διαφόρων τύπων, πολεμοφόδια, και δυναμίτιδα.

    [14] Μόσχα: Ναι στη μελέτη παραλλαγών της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας

    23/8/2003 1:34:00 μμ

    Η Ρωσία είναι ''έτοιμη να μελετήσει'' πιθανές παραλλαγές του καθεστώτος της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, δήλωσε το Σάββατο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ, μετέδωσε το Ιτάρ-Τας. Η Ρωσία είναι ''έτοιμη να μελετήσει διαφορετικές παραλλαγές που θα αλλάξουν τα χαρακτηριστικά και το καθεστώς της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ", δήλωσε ο Φεντότοφ σχολιάζοντας την επιθυμία που εξέφρασε η Ουάσινγκτον για μια νέα απόφαση του ΟΗΕ με στόχο την ανάπτυξη περισσοτέρων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Ο Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη πρόταση για μια τέτοια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [15] Γουΐλκι: ''Κατασκεύασε στοιχεία η αυστραλέζικη κυβέρνηση''

    23/8/2003 1:20:00 μμ

    Ο πρώην αναλυτής του υπουργείου Αμυνας της Αυστραλίας, Αντριου Γουΐλκι, μιλώντας το Σάββατο σε συνέδριο, στο Σίδνεϊ, επανέλαβε ότι "η κυβέρνηση Χάουαρντ, κάθε φορά που αναφερόταν στον πόλεμο του Ιράκ, έλεγε ψέματα στο λαό". "Η κυβέρνηση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γουϊλκι, "διαστρέβλωνε, κατασκεύαζε ή χρησιμοποιούσε επιλεκτικά τα στοιχεία για το Ιράκ. Η κυβέρνηση είπε ψέματα όταν το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωνε στα μέσα ενημέρωσης ότι είμαι διανοητικά ασταθής και δεν έχω αξιοπιστία. Η κυβέρνηση έλεγε ψέματα όταν συσχέτιζε την πολύνεκρη επίθεση στο Μπαλί με το Ιράκ", τόνισε ο ίδιος.

    ''Εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπών''

    Ο κ. Γουϊλκι είπε ότι θα ήταν πιο έντιμο για την κυβέρνηση αντί να επιτίθεται σε όποιον της ασκεί κριτική, να εξηγήσει με ειλικρίνεια και πειστικά γιατί δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής για τα οποία, υποτίθεται, έγινε ο πόλεμος.

    Ο Αντριου Γουίλκι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του τον περασμένο Μάρτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ, είπε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ότι η κυβέρνηση παραποίησε τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών, για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς της σκοπούς.

    "Ορισμένες φορές η υπερβολή ήταν τόσο μεγάλη, ώστε επρόκειτο καθαρά για εξαπάτηση", δήλωσε ο Γουίλκι, υποστηρίζοντας ότι καθώς τα στοιχεία αυτά πήγαιναν κατευθείαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών στο πρωθυπουργικό γραφείο, "η εξαπάτηση προέκυπτε εκεί, ή κάπου εκεί".

    [16] Γκιούλ: ''Έως και 10.000 στρατιώτες μπορούμε να στείλουμε στο Ιράκ''

    23/8/2003 12:32:00 μμ

    Αμπντουλάχ Γκιουλ

    Η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει 10.000 στρατιώτες στο Ιράκ, εάν ληφθεί επίσημη απόφαση για το θέμα αυτό εντός των προσεχών εβδομάδων, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο στην εφημερίδα Star. "Δεν έχουμε λάβει ακόμα απόφαση, αλλά εάν αποφασίσουμε να στείλουμε στρατιώτες, ο αριθμός τους θα φθάνει τις 10.000 περίπου", τόνισε ο Γκιουλ. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ, το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο για να αποτραπεί μια αναβίωση της "τρομοκρατίας" του ΡΚΚ, το οποίο μετονομάσθηκε σε Καdek, οι περισσότεροι από τους μαχητές του οποίου, που οι Τούρκοι υπολογίζουν σε 5.000, έχουν καταφύγει στα βουνά του βορείου Ιράκ. Ο Γκιουλ υπογράμμισε, επίσης, ότι οι κίνδυνοι για τους Τούρκους στρατιώτες θα είναι λιγότεροι από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί στρατιώτες. "Για τον ιρακινό λαό, ο Τούρκος στρατιώτης δεν είναι όπως ο Αμερικανός στρατιώτης. Ο ιρακινός λαός δεν μας θεωρεί εχθρούς", υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.

    [17] Τσοχατζόπουλος: Αφετηρία ''αντεπίθεσης'' η ΔΕΘ

    23/8/2003 7:07:00 μμ

    Αφετηρία της αντεπίθεσης, την οποία σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, χαρακτήρισε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην 68η ΔΕΘ. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα για τη συνεδρίαση του άτυπου επιτελικού οργάνου του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το 2003 να υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 4%, και σταθεροποίηση των τιμών. Επίσης, προανήγγειλε μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες, από πλευράς της κυβέρνησης, με σκοπό την στήριξη της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα πολίτη και την ανάδειξη του επενδυτικού προγράμματος της, ως εργαλείο της οικονομικής ανάπτυξης.

    Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα

    "Στόχος μας είναι οι πολίτες - καταναλωτές να αισθανθούν ότι σ' αυτό το πλαίσιο της δυναμικής και συνεχώς διευρυνόμενης οικονομίας μπορούν να έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή" υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

    Επιπλέον ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι "είναι ο κατάλληλος καιρός να δραστηριοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ, σε σταθερή επαφή και σχέση με το λαό, για να διαμορφώσουμε το περιεχόμενο της νέας μας πορείας" και χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του για τη σημερινή συνεδρίαση τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη συνείδηση των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης και κάνει προσπάθειες για την ολοκλήρωση των υποδομών με πρώτο βήμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και κορύφωση τη διοργάνωση της EXPO του 2008.

    Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιάσει τη Χάρτα Κοινωνικής Σύγκλισης, ενώ θα επιθεωρήσει και τα έργα υποδομής, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης, στην περιοχή.

    Κατά τη σημερινή σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζήτησαν τρόπους για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, ενώ κατέθεσαν προτάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής. Παράλληλα συζήτησαν τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, σ' ένα σύγχρονο κόμμα με μια πιο προοδευτική πολιτική και με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

    Τις προτάσεις που διαμορφώθηκαν από τη συνεδρίαση θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό ο κ. Χρυσοχοΐδης και θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει με εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων στη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας τριήμερης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, στις 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου.

    Στη συνεδρίαση του άτυπου επιτελικού κομματικού οργάνου συμμετείχαν οι υπουργοί Α. Τσοχατζόπουλος, Ε. Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης, οι υφυπουργοί Γ. Μαγκριώτης και Ν. Γκεσούλης, οι βουλευτές του νομού και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Η. Λιακόπουλος, οι γραμματείς των δύο νομαρχιακών επιτροπών Ν. Κριθαρίδης και Κ.Χαραλαμπίδης και τοπικά κομματικά στελέχη.

    [18] Κρήτη: Ανοιξε τις πύλες η 6η Γεωργική Εκθεση Αρκαλοχωρίου

    23/8/2003 5:34:00 μμ

    Την 6η Γεωργική και εμπορική έκθεση Αρκαλοχωρίου στο Ηράκλειο που θα διαρκέσει μέχρι 31 Αυγούστου εγκαινίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης παρουσία όλων των τοπικών αρχών του Νομού στο Αρκαλοχώρι. Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η Κρήτη αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης για τις άλλες Περιφέρειες και έκανε αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού. "Η Κρήτη πατάει γερά στα πόδια της και περιοχές τόσο δημιουργικές σαν το Αρκαλοχώρι συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξή της" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράδειγμα και για τις άλλες Περιφέρειες

    Ακόμη ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός που η έκθεση Αρκαλοχωρίου έγινε θεσμός, σοβαρός, συνεχείς και αναπτυσσόμενος, ενώ παράλληλα δείχνει το δρόμου που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Επίσης ευχήθηκε του χρόνου η έκθεση να έχει διπλάσια προϊόντα και εκθέτες.

    Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, επεσήμανε ότι μπορεί να μην έχει ξενοδοχειακή ανάπτυξη, αλλά αποτελεί την καρδιά και τη βάση της γεωργικής ανάπτυξης.

    Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός μεταφορών Μανώλης Στρατάκης έκανε εκτενή αναφορά στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που επιβάλλουν την προσαρμογή των παραγωγικών δυνάμεων της Κρήτης στα νέα δεδομένα με τον εκσυγχρονισμό τεχνολογιών, μεθόδων αλλά και αντιλήψεων, ώστε να αναδειχθούν τα ποιοτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων μας και να διευρυνθούν οι αγορές για την διάθεση τους.

    Ο κ. Στρατάκης αφού συνεχάρη το δήμο Αρκαλοχωρίου και τους άλλους συντελεστές, επεσήμανε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας στα πλαίσια της νέας παγκοσμιοποιημένης αγοράς και ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να αντιλαμβάνονται αυτήν την πραγματικότητα αλλά και να συμβάλλουν για να βελτιώνεται αυτή η πολιτική ώστε να διατηρούνται οι ισορροπίες σε κοινωνικό επίπεδο και να προωθείται η κοινωνική δικαιοσύνη.

    [19] Κίνα: Σε τρία χρόνια η ανάκαμψη του τουρισμού λόγω SARS

    23/8/2003 2:43:00 μμ

    Η τουριστική βιομηχανία στην Κίνα θα χρειασθεί τουλάχιστον τρία χρόνια για να συνέλθει τελείως από τον αντίκτυπο που είχε η επιδημία του Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), όπως τονίζει σήμερα Σάββατο σε άρθρο της εφημερίδας "Ημερησία Οικονομικής Πληροφόρησης". 'Όπως προβλέπει μέσα από το άρθρο της εφημερίδας, ο αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Διοίκησης Τουρισμού, Ζανγκ Ζιτσίν, η Κίνα θα χρειασθεί να αναμένει έως το 2005 έως ότου η κατάσταση στον τουρισμό επιστρέψει στην προτεραία ομαλή κατάσταση. Δύο μήνες μετά την εξάλειψη της επιδημίας από την Κίνα, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας φθάνει μετά βίας το 60-70% της προηγούμενης χρονιάς. Η ανάκαμψη ενδεχομένως να αργήσει πολύ περισσότερο στην περίπτωση που ξαναεμφανισθεί η νόσος στους επόμενους μήνες, μία υπόθεση που δεν αποκλείουν πολλοί επιστήμονες.

    [20] ''Χρυσός'' ο Ισημερινός στα 20χλμ. βάδην - Παγκόσμιο ρεκόρ

    23/8/2003 12:30:00 μμ

    Τζέφερσον Πέρεζ

    Στον Ισημερινό κατέληξε το πρώτο χρυσό μετάλλιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου που διεξάγεται στο Παρίσι. "Δράστης", ο Τζέφερσον Πέρεζ, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση στα 20χλμ. βάδην με επίδοση 1 ώρα 17 λεπτά 21 δευτερόλεπτα, που είναι και η κορυφαία όλων των εποχών παγκοσμίως. Ο 29χρονος Πέρεζ, που είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο του 1999, άφησε στη δεύτερη θέση τον Ισπανό Φραντσίσκο Φερναντέθ (1:18.00) και στην τρίτη τον Ρώσο παγκόσμιο πρωταθλητή Ρόμαν Ρασκάζοφ (1:18.07).

    Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο αγώνισμα, ανήκε στον Φερναντέθ με 1 ώρα 17.22 από τον Απρίλιο του 2002.

    Να σημειωθεί, ότι ο Πέρεζ, το 1996, είχε γίνει ο νεότερος σε ηλικία χρυσός Ολυμπιονίκης στο βάδην, ενώ παράλληλα ο Ισημερινός είχε κατακτήσει το πρώτο του μετάλλιο σε αγώνισμα του στίβου.

    Οι οκτώ πρώτοι:

    1. Τζέφερσον Πέρεθ (Ισημερινός) 1 ώρα 17.21

    2. Φραντσίσκο Ξαβιέ Φερναντέθ (Ισπανία) 1:18.00

    3. Ρόμαν Ρασκάζοφ (Ρωσία) 1:18.07

    4. Νόε Ερναντέζ (Μεξικό) 1:18.14

    5. Λουκ Ανταμς (Αυστραλία) 1:19.35

    6. Ιβάν Τροτσκι (Λευκορωσία) 1:19.40

    7. Ντέιβιντ Μάρκεζ (Ισπανία) 1:19.46

    8. Ιλια Μάρκοφ (Ρωσία) 1:20.14

    Η εξέλιξη της καλύτερης επίδοσης παγκοσμίως στα 20χλμ. βάδην:

    1 ώρα 18:49.0 Ντ. Μπαουτίστα (Μεξικό), 1979

    1 ώρα 18:40.0 Ε. Κάντο (Μεξικό), 1984

    1 ώρα 18:13.0 Α. Περλόφ (Ρωσία), 1990

    1 ώρα 18:04.0 Μπο Λιντσάνγκ (Κίνα), 1994

    1 ώρα 17:25.6 Μπ. Σεγκούρα (Μεξικό), 1994

    1 ώρα 17:22.0 Φ. Φερναντέθ (Ισπανία), 2002

    1 ώρα 17:21.0 Τζ. Πέρεζ (Ισημερινός), 2003

    [21] Ήττα για την Ελλάδα από τις ΗΠΑ στην υδατοσφαίριση

    23/8/2003 5:39:00 μμ

    Την ήττα με 6-2 γνώρισε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών από την αντίστοιχη των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του final-6 για το 2ο World League που διεξάγεται στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης. Οι νέοι κανονισμοί που επέβαλε η Παγκόσμια Ομοσπονδία στην υδατοσφαίριση είχε σαν αποτέλεσμα το ματς να σημαδευτεί από τα σκληρά μαρκαρίσματα και τον εκνευρισμό. Οι εντολές που δόθηκαν στους διαιτητές ήταν να αφήνουν το σκληρό παιχνίδι και να μην σφυρίζουν πολλές αποβολές με αποτέλεσμα ο Τάσος Σχίζας να ολοκληρώσει το ματς με ρήξη τυμπάνου στο αφτί του, δυο Έλληνες παίκτες, ο Δημήτρης Μάζης και ο Γιώργος Αφρουδάκης και ένας Αμερικάνος, ο Αμρ να εγκαταλείψουν τον αγώνα πριν ολοκληρωθεί λόγω αποβολής με αντικατάσταση. Στον άλλο αγώνα της πρεμιέρας, η Σερβία/Μαυροβούνιο νίκησε 15-9 την Ολλανδία. Έτσι, οι "οράνιε" θα βρεθούν στο δρόμο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, στον αγώνα που θα κρίνει την 5η θέση στη διοργάνωση.

    Στην τεχνική σύσκεψη που έγινε πριν τους αγώνες, δόθηκε η εντολή στους διαιτητές να μην σφυρίζουν πολλές αποβολές, έστω κι αν το παιχνίδι πάνω στους φουνταριστούς είναι σκληρό.

    Η απόφαση, όπως έγινε γνωστό, πάρθηκε από την τεχνική επιτροπή πόλο μετά από ανάλυση του τελικού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (Ουγγαρία - Ιταλία) όπου δόθηκαν 30 αποβολές και κάποιοι αποφάνθηκαν πως για να γίνει πιο συναρπαστικό το ματς δεν χρειάζονται τόσα σφυρίγματα.

    Εκείνος που "πλήρωσε" τη νέα τάξη πραγμάτων ήταν ο Σχίζας, που ευτυχώς δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Η διάγνωση των γιατρών του νοσοκομείου που μεταφέρθηκε ήταν ρήξη τυμπάνου ελαφριάς μορφής, του έδωσαν αντιβίωση και θα μείνει εκτός νερού μόνο για μια εβδομάδα.

    Αντικειμενικά βέβαια για την ήττα δεν ευθύνονται μόνο τα σφυρίγματα των διαιτητών. Η Εθνική ομάδα πήγε στη Νέα Υόρκη απροπόνητη και μετά από 20 ημέρες διακοπών, αντίθετα με τους Αμερικανούς που είχαν τους Παναμερικανικούς αγώνες και παρέμειναν σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Η Εθνική είχε πάντως την ευκαιρία να διεκδικήσει τη νίκη, αλλά δεν της πήγε τίποτα καλά.

    Στο πρώτο εννιάλεπτο κέρδισε δυο πέναλτι, αλλά το πρώτο που εκτέλεσε ο Μάζης στο 4.41 αποκρούστηκε από τον Μπρουκς, ενώ το δεύτερο ο Σάντα (1.46'') δεν μπόρεσε καν να το εκτελέσει, καθώς ένας Αμερικάνος τον κλώτσησε κάτω από το νερό (χωρίς να τον δουν οι διαιτητές) με αποτέλεσμα να του γλιστρήσει η μπάλα από τα χέρια.

    Οι ΗΠΑ αύξησαν την διαφορά στα μισά του β' (0-3), αλλά πριν ολοκληρωθεί η περίοδος η Εθνική ξαναμπήκε στον αγώνα χάρη σε δυο γκολ που σημείωσαν αρχικά ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου (2.41) και στη συνέχεια ο Δημήτρης Μάζης (7'') στον παραπάνω.

    Ωστόσο η 10λεπτη διακοπή μεταξύ των δυο ημιχρόνων φάνηκε να βγάζει την ομάδα από τον ρυθμό της και έτσι στη συνέχεια κατάφεραν να πετύχουν άλλα τρια γκολ φτάνοντας στο τελικό 2-6.

    Η εθνική έπαιζε χωρίς τον Μάζη από το 1.50 του γ' και τον Αφρουδάκη από το 5.13 του δ' που αποβλήθηκαν με αντικατάσταση.

    Τα εννιάλεπτα: 0-2, 2-1, 0-1, 0-2

    ΕΛΛΑΔΑ (2/6 π.π, 0/2 πεν,): Ρέππας (Δεληγιάννης), Μάζης (1), Λούδης, Χατζηθεοδώρου (1), Αφρουδάκης, Σάντα, Θωμάκος (Σχίζας, Θεοδωρόπουλος, Τσίκλος, Μιτελούδης)

    ΗΠΑ (1/3 π.π, 2 φουντ, 2 ίσα, 1 κόντρα): Μπρούκς, Γουάιγκο (1), Ράιτ, Αζεβέντο (1), Κλατ, Σμιθ (1), Μπέιλι (2), (Αμρ, Πάουερς Σέγκεσμαν (1), Μπομπιέν, Όρμσπμπι).

    Πηγή: ΑΠΕ

    [22] Χρυσό για τη Ρωσία στο σύνθετο ατομικό ενόργανης

    23/8/2003 11:55:00 πμ

    Σβετλάνα Χόρκινα

    Το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στο Αναχάιμ της Καλιφόρνια, κατέκτησε η Σβετλάνα Χόρκινα. Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια συγκέντρωσε 38.124 βαθμούς (9.312 βαθμούς στο άλμα, 9.662 στους ασύμμετρους ζυγούς, 9.475 στη δοκό και 9.675 στο έδαφος), επίδοση που της χάρισε και τη θέση στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, ενώ την ακολούθησε η Αμερικανίδα Κάρλι Πάτερσον με 37.936 βαθμούς. Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στην Κινέζα Ναν Ζάνγκ με 37.624 βαθμούς.

    [23] Διευθύντρια κολεγίου έκλεβε το ταμείο!

    23/8/2003 2:41:00 μμ

    Συνελήφθη την Παρασκευή διευθύντρια λονδρέζικου κολεγίου, κατηγορούμενη ότι επί πέντε χρόνια ζούσε πλουσιοπάροχα κλέβοντας χωρίς ενδοιασμό το ταμείο του σχολείου. Η Κολίν Μακέιμπ, 50 ετών, πρώην μοναχή, την οποία οι μαθητές και οι καθηγητές αποκαλούσαν ''Σαντάμ Χουσεΐν με μεσοφόρια'', κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση 500.000 λιρών (περίπου 723.000 ευρώ) από το κολέγιο Σεντ Τζον Ρίγκμπι, στο νότιο Λονδίνο. Η Μακέιμπ ήταν διευθύντρια του σχολείου από το 1991 και ξόδεψε τα χρήματα που πήρε για να κάνει διακοπές σε εξωτικές χώρες, για αγορά πολυτελών αυτοκινήτων και επώνυμων ρούχων, ακόμη και για ταξίδια με το Οριάν Εξπρές. Την ίδια περίοδο, οι μαθητές του κολεγίου δεν είχαν βιβλία, τα κτίρια του σχολείου ήταν γεμάτα με ποντίκια και 26 καθηγητές παραιτήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατηγορώντας την για δεσποτική συμπεριφορά. Η Μακέιμπ συνελήφθη την Παρασκευή αφού αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου που εξέταζε την υπόθεση της. Ωστόσο, δεν οδηγήθηκε στη φυλακή αλλά στο νοσοκομείο αφού υποστήριξε ότι αισθανόταν πόνους στο στήθος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 August 2003 - 16:53:57 UTC