Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαρθολομαίος: Επίορκοι όσοι δεν σέβονται το Φανάρι
  • [02] Τραγικός θάνατος για 17μηνο κοριτσάκι στο Βόλο
  • [03] Αιματηρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  • [04] Συλλήψεις Ιρακινών και κατάσχεση Μιγκ από Αμερικανούς
  • [05] Δοκ. Διοργάνωση Ιστιοπλοϊας: Στην πρώτη θέση ο Κακλαμανάκης
  • [06] Δοκ. Διοργάνωση Μπιτς Βόλεϊ: Νορβηγοί-Ιταλοί στον τελικό
  • [07] Στίβος-σφαίροβολία: Το χρυσό ο Αντρέι Μίκνεβιτς
  • [08] Στίβος-10.000μ: Η Αιθιοπία στην κορυφή
  • [09] Σκόραρε ο Χαριστέας, στην κορυφή η Βέρντερ
  • [10] Εθνική Μπάσκετ: ''Κόπηκαν'' Παπαδόπουλος, Διαμαντόπουλος

    [01] Βαρθολομαίος: Επίορκοι όσοι δεν σέβονται το Φανάρι

    23/8/2003 8:17:00 μμ

    Με επισκέψεις σε μουσεία, ναούς και μοναστήρια, αλλά και αξιοθέατα της Ζακύνθου, συνεχίστηκε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο νησί. Από το πρωί ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το ναό του Αγίου Νικολάου Μώλου, το μεταβυζαντινό μουσείο, το Μαυσωλείο Σολωμού και Κάλβου, το μουσείο επιφανών Ζακυνθίων, τη μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, ενώ παρέμεινε για αρκετή ώρα θαυμάζοντας το τοπίο και την περιοχή στο ''ναυάγιο'' ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Ζακύνθου. Ιδιαίτερη αίσθηση όμως έχουν προκαλέσει τα όσα είπε αργά χθες το βράδυ σε δείπνο που του παρετέθη παρουσία δεκάδων αρχιερέων. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αφού έπλεξε το εγκώμιο του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσοστόμου αναφέρθηκε στην ομορφιά της ζακυνθινής φύσεως, υπενθύμισε παλαιότερα λόγια του μητροπολίτη Ζακύνθου ο οποίος, όταν πήγε στην Κωνσταντινούπολη κατά την εορτή του Ιερού Φωτίου, είχε πει ότι όποιος δεν σέβεται την μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι επίορκος.

    Τούτο ισχύει είπε ο Πατριάρχης, διότι δεν μπορεί κανείς να παραθεωρεί την προσφορά της μητέρας εκκλησίας.

    Πάντως, επειδή έχει σημαιωθεί αντιπαράθεση του οικουμενικού θρόνου με την εκκλησία της Ελλάδος, με αφορμή την πλήρωση της μητρόπολης της Θεσσαλονίκης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα λόγια του αυτά δεν έχουν κανέναν αποδέκτη.

    Ωστόσο, εκκλησιαστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τόσο η παρουσία ικανού αριθμού ιεραρχών, όσο και η εντυπωσιακή φιλοξενία που παρέχει ο μητροπολίτης Ζακύνθου αποτελούν μήνυμα για τα αισθήματα προς τον οικουμενικό θρόνο.

    Ολόκληρο το νησί πανηγυρίζει με πρωτοφανή τρόπο και πρωτόγνωρες εκδηλώσεις την επίσκεψη αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

    Η δημοτική Αρχή τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της Ζακύνθου.

    Απόψε τελέστηκε μέγας πατριαρχικός εσπερινός στο ναό του Αγίου Διονυσίου. Αύριο, ημέρα εορτής του Αγίου Διονυσίου, θα γίνει πατριαρχική θεία λειτουργία στο ναό του πολυούχου, ενώ θα ακολουθήσει λιτανεία του ιερού λειψάνου στους δρόμους της πόλης.

    [02] Τραγικός θάνατος για 17μηνο κοριτσάκι στο Βόλο

    23/8/2003 5:09:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένα κοριτσάκι 17 μηνών στο Βόλο, μέσα στο ίδιο του το σπίτι, όταν καταπλακώθηκε από συρταριέρα. Όλα έγιναν χθες το απόγευμα μέσα στο σπίτι της οικογένειας του Νίκου Καλογριά όταν τα δύο δίδυμα κοριτσάκια άρχισαν να παίζουν με την συρταριέρα, που βρισκόταν στο δωμάτιο τους. Παίζοντας άνοιξαν τα συρτάρια και το ένα εξ αυτών άρχισε να σκαρφαλώνει επάνω σ' αυτά. Κάποια στιγμή όμως η συρταριέρα αναποδογύρισε και καταπλάκωσε τη μικρή Μαρία, που βρισκόταν κάτω ακριβώς από το έπιπλο, στο οποίο είχε σκαρφαλώσει η αδερφή της. Το ατυχές περιστατικό αντελήφθη αμέσως η μητέρα των παιδιών που άκουσε τις φωνές τους, αλλά όταν η άτυχη Μαρία διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Βόλου ήταν ήδη αργά. Από τη νεκροψία και νεκροτομή που διενήργησε η ιατροδικαστής διαπιστώθηκε ότι το μόλις 17μηνών κοριτσάκι έφερε τραύματα στον τράχηλο, τον θώρακα και την κοιλιά τα οποία προήλθαν από συμπίεση και ο θάνατος της ήταν ακαριαίος.

    [03] Αιματηρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

    23/8/2003 10:35:00 μμ

    Τέσσερις Αφγανοί στρατιώτες και τέσσερις μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στη διάρκεια ένοπλης σύρραξης στα νότια της επαρχίας Ουροζγκάν. Ο Τζαν Μοχάμαντ Χαν, Κυβερνήτης του Ουροζγκάν, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γερμανικό Πρακτορείο πως μία ομάδα 250 έως 300 μαχητών Ταλιμπάν επιτέθηκε εναντίον κυβερνητικών στρατιωτών στην περιοχή "Χας Ουροζγκάν" την Παρασκευή το απόγευμα. Οι Ταλιμπάν αποσύρθηκαν έπειτα από πέντε ώρες, αλλά οι δυνάμεις του κατάφεραν να συλλάβουν εννέα από αυτούς, είπε. Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε. Ο Χαν επέκρινε το Πακιστάν το οποίο, όπως είπε, υποστηρίζει τους αντάρτες. "Πριν δύο εβδομάδες συλλάβαμε δύο μαχητές Ταλιμπάν που μετέφεραν βόμβες με τηλεχειριστήριο. Και οι δύο ομολόγησαν ότι λαμβάνουν βοήθεια από το Πακιστάν", δήλωσε ο Χαν και πρόσθεσε πως ανάμεσα σε εκείνους που συνελήφθησαν την Παρασκευή οι αφγανικές δυνάμεις βρήκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι σχετίζονται με το Πακιστάν.

    [04] Συλλήψεις Ιρακινών και κατάσχεση Μιγκ από Αμερικανούς

    23/8/2003 8:02:00 μμ

    Χάος και βία συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στο Ιράκ, με την ιρακινή αντίσταση να καταφέρνει καθημερινά πλήγματα κατά του αμερικανο-βρετανικού συνασπισμού. Αλλά και οι δυνάμεις κατοχής δεν μένουν άπραγες. Σήμερα η αμερικανική 4η μεραρχία πεζικού, που εδρεύει στην περιοχή του Τικρίτ, προχώρησε στις συλλήψεις 35 Ιρακινών, ενώ ανακοίνωσε την κατάσχεση ενός αεροσκάφους Μιγκ. Νωρίτερα η ιρακινή αστυνομία στο Κιρκούκ ανακοίνωσε ότι οι άνδρες της σκότωσαν τρεις ένοπλους Ιρακινούς κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης στην πόλη.

    ''Στοιχεία που επιδίωκαν να αποσταθεροποιήσουν το Κιρκούκ (...) επωφελήθηκαν της ειρηνικής διαδήλωσης και άνοιξαν πυρ χωρίς λόγο εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος, οδηγώντας την αστυνομία να ανταποδώσει σκοτώνοντας τρεις ένοπλους διαδηλωτές", δήλωσε ο κυβερνήτης.

    Στο μεταξύ στο Τικρίτ η αμερικανική 4η μεραρχία πεζικού, ανακοίνωσε πως συνέλαβε 35 άτομα το τελευταίο 24-ωρο. "Τέσσερις εξ αυτών καταζητούνταν γιατί εθεωρούντο ύποπτοι για επιθέσεις κατά των δυνάμεων της συμμαχίας και για συνεργασία με το παλαιό καθεστώς", τόνισε εκπρόσωπος της δύναμης.

    Κατά τη διάρκεια πέντε επιδρομών και 228 περιπόλων στην περιοχή του Τικρίτ, προπύργιο του Σαντάμ, έως την περίμετρο του Κιρκούκ, 225 χλμ βόρεια της Βαγδάτης, η 4η μεραρχία ανακάλυψε επίσης κι ένα μαχητικό αεροσκάφος Μιγκ, κρυμμένο κάτω από δικτυωτό πλέγμα κοντά στην πόλη Μπάλαντ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

    Εξάλλου, οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά μίας ομάδος 17 ατόμων που παραβίαζαν την εκεχειρία κοντά στην Ντουλουίγια, 80 χλμ βορειοανατολικά της Βαγδάτης, ενώ αμέσως μετά άνοιξαν πάλι πυρ και τραυμάτισαν δύο άτομα που μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Όλα τα μέλη της ομάδος ανακρίνονται.

    Η 4η μεραρχία κατέσχεσε επίσης 100 χειροβομβίδες, 42 οπλοβομβίδες, δύο αντιαεροπορικά πολυβόλα, τέσσερα κουτιά πολεμοφοδίων, 11 Καλάσνικοφ, τέσσερις όλμους, κι έξι ρουκέτες όλμων.

    [05] Δοκ. Διοργάνωση Ιστιοπλοϊας: Στην πρώτη θέση ο Κακλαμανάκης

    23/8/2003 10:45:00 μμ

    Ο Ελληνας χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, στην κατηγορία Mistral, Νίκος Κακλαμανάκης, με ...κεκτημένη ταχύτητα από τις χθεσινές κούρσες, όπου πήρε τη νίκη στην 4η ιστιοδρομία και έχασε την πρωτιά στην 3η αφού προτίμησε να βοηθήσει την Ελβετίδα συναθλήτριά του, παρά να καλύψει τα τελευταία 50 μέτρα και να τερματίσει πρώτος, δεν άφησε σήμερα περιθώρια σε κανέναν να αμφισβητήσει την κλάση του. Κέρδισε και τις δύο κούρσες και συγχρόνως ανέβηκε στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης, καλύπτοντας μέσα σε μία ημέρα τη διαφορά που τον χώριζε από την κορυφή. Ταυτόχρονα τα μυνήματα που στέλνουν με τις επιδόσεις τους και οι υπόλοιποι Ελληνες αθλητές που έλαβαν μέρος στις άλλες κατηγορίες είναι θετικά.

    Στα 470 Γυναικών οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, πήραν την 8η και 4η θέση και εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης με 18 βαθμούς ποινής.

    Στο Μιστράλ Γυναικών η Ελληνίδα Αθηνά Φράι, μετά την 9η και 4η θέση που κατέκτησε σήμερα βρίσκεται στην 6η θέση της γενικής κατάταξης με 30 βαθμούς ποινής.

    Στα FINN o Aιμίλιος Παπαθανασίου στην πρώτη σημερινή ιστιοδρομία τερμάτισε 13ος, ενώ στη δεύτερη κούρσα, ο Ελληνας πρωταθλητής αναδείχτηκε νικητής πετυχαίνοντας τη δεύτερη νίκη του στις έξι ιστιοδρομίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Ο Ελληνας ιστιοπλόος είναι τώρα 9ος στη γενική κατάταξη με 41 βαθμούς ποινής.

    Στα 470 Ανδρών, οι Ελληνες πρωταθλητές Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κωνσταντίνος Τριγκώνης, ήταν 13οι στην πρώτη κούρσα, αλλά μετά τη 2η θέση που πήραν στη δεύτερη, ανέβηκαν στην όγδοη θέση της γενικής κατάταξης και βρίσκονται μέσα "στο χορό" των μεταλλίων, αφού η διαφορά που τους χωρίζει από την κορυφή δεν είναι μεγάλη.

    Στα Tornado οι Δημήτρης Θεοδωράκης και Αντώνης Μπουγιούρης τερμάτισαν δέκα. Στη δεύτερη ιστιοδρομία (6η συνολικά) πρώτευσε το αυστραλέζικο σκάφος, ακολουθούμενο από το βρετανικό και το σουηδικό, ενώ οι Ελληνες τερμάτισαν 10οι και 11οι στην πρώτη και δεύτερη ιστιοδρομία αντίστοιχα και βρίσκονται στην 17η θέση της γενικής κατάταξης με 68 βαθμούς ποινής.

    Στα 49er το ελληνικό σκάφος (Παχούμας-Πορτοσάλτε), βρέθηκε λίγο πιο μπροστά από τη νοητή γραμμή εκκίνησης στην πρώτη ιστιοδρομία και έτσι επιβαρύνθηκε με 23 βαθμούς ποινής. Στη δεύτερη ιστιοδρομία της ημέρας (8η) οι Ελληνες τερμάτισαν στη 10η θέση και είναι 15οι στη γενική κατάταξη με 99 βαθμούς ποινής.

    Στα Laser o Ελληνας πρωταθλητής, Αντώνης Μανωλάκης τερμάτισε 15ος και 16ος αντίστοιχα και τώρα βρίσκεται στην 20η θέση με 84 βαθμούς ποινής.

    Στα Yngling οι Ελληνίδες Κατερίνα Γιακουμίδου, Ελένη Δημητρακοπούλου και Ευτυχία Μαντζαράκη τερμάτισαν στην 11η και 8η θέση αντίστοιχα και τώρα βρίσκονται στη 12 θέση της γενικής κατάταξης με 38 βαθμούς ποινής.

    Στα Europe η νεαρή Ελληνίδα πρωταθλήτρια Βιργινία Κραβαριώτη, τερμάτισε 15η και 20η αντίστοιχα και βρίσκεται στην 17η θέση της γενικής κατάταξης με 71 βαθμούς ποινής.

    Σταθερή άνοδο, εκτός από τον Νίκο Κακλαμανάκη σημείωσαν επίσης η Ιταλίδα Αλεσσάντρα Σενσίνι (Mistral Γυναικών), ο Βρετανός Μπεν Αινσλι (Finn) και ο Βραζιλιάνος, Ρόμπερτ Σάιντ (Laser).

    [06] Δοκ. Διοργάνωση Μπιτς Βόλεϊ: Νορβηγοί-Ιταλοί στον τελικό

    23/8/2003 10:42:00 μμ

    Οι εκπρόσωποι των Νορβηγίας και Ιταλίας θα τεθούν αντιμέτωποι αύριο στον μεγάλο τελικό του παγκοσμίου Challenger που αποτελεί παράλληλα και τη δοκιμαστική προολυμπιακή διοργάνωση του μπιτς βόλεϊ. Οι Σιέμπερουντ/Χοιντάλεν (Νορβηγία) και Γκάλι/Φενίλι (Ιταλία) ήταν οι μεγάλοι νικητές των δύο ημιτελικών που ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Φαληρικό Δέλτα. Στο μεταξύ την 5η θέση κατέλαβε το δίδυμο Θανάση Μιχαλόπουλου/Παύλου Μπελιγράτη και δεν κατάφεραν να προκριθούν στα ημιτελικά, αφού ηττήθηκαν από τους Εσθονούς, Κάις/Βέσικ. Το Σάββατο οι Ελληνες ηττήθηκαν με 2-0 σετ (21-9, 21-17).

    Συγκεκριμένα, οι Νορβηγοί -το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου- σφράγισαν την πρόκριση επικρατώντας με 2-0 σετ (21-16, 22-20) των Αυστριακών Γκος/Στράους στον πρώτο ημιτελικό (ώρα έναρξης 20:00) μετά από ένα πολύ δυνατό παιχνίδι, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί.

    Μάχη έγινε και στον δεύτερο ημιτελικό (ώρα έναρξης 21:00) ανάμεσα στους Ιταλούς Γκάλι/Φελίνι και τους Εσθονούς Κάις/Βέσικ. Το δίδυμο από την Εσθονία που νωρίτερα σήμερα είχε αποκλείσει τους Ελληνες Μιχαλόπουλο/Μπελιγράτη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την παρουσία του στον μεγάλο τελικό. Οι πολύ ισχυροί Ιταλοί πήραν τη νίκη με 2-0 σετ (21-16, 21-18) και στις 21:00 αύριο θα κάνουν την ύστατη προσπάθεια απέναντι στους Νορβηγούς.

    Μία ώρα νωρίτερα (20:00) οι χαμένοι των δύο σημερινών ημιτελικών, Αυστριακοί και Εσθονοί, θα διεκδικήσουν σε μεταξύ τους αναμέτρηση (μικρός τελικός) το χάλκινο μετάλλιο.

    [07] Στίβος-σφαίροβολία: Το χρυσό ο Αντρέι Μίκνεβιτς

    23/8/2003 10:34:00 μμ

    Ο Λευκορώσος Αντρέι Μίκνεβιτς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου στο Παρίσι, με βολή στα 21.69μ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Αμερικανός Ανταμ Νέλσον με 21.26μ και στην τρίτη τον Ουκρανό Γιούρι Μπιλόνογκ με 21.10μ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Αμερικανός Τζον Γκοντίνα με τρία μέχρι τώρα χρυσά μετάλλια σε προηγούμενες διοργαβνώσεις (1995, 1997, 2001), κατετάγη μόλις 9ος με 19.84μ.

    [08] Στίβος-10.000μ: Η Αιθιοπία στην κορυφή

    23/8/2003 10:35:00 μμ

    Η Μπεράνε Αντέρε (Αιθιοπία) ήταν η μεγάλη νικήτρια των 10.000μ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι. Η αφρικανή αθλήτρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, αφού τερμάτισε σε 30:04.18, επίδοση που είναι η τρίτη καλύτερη όλων των εποχών. Δεύτερη τερμάτισε η συμπατριώτισσά της, Ουέρκνες Κιντάνε, ενώ το χάλκινο μετάλιο κατέκτησε η Κινέζα Γινγκί Σουν.

    Οι οκτώ πρώτες του τελικού των 10.000μ:

    1. Μπεράνε Αντέρε (Αιθιοπία) 30:04.18

    2. Ουέρκνες Κιντάνε (Αιθιοπία) 30:07.15

    3. Γινγκί Σουν (Κίνα) 30:07.20

    4. Λόρνα Κιπλάγκατ (Ολλανδία) 30:12.53

    5. Αλά Ζιλιάγιεβα (Ρωσία) 30:23.07

    6. Γκαλίνα Μπογκομόλοβα (Ρωσία) 30:26.20

    7. Χουινα Ουίνγκ (Κίνα) 30:31.55

    8. Μπενίτα Τζόνσον (Αυστραλία) 30:37.68

    [09] Σκόραρε ο Χαριστέας, στην κορυφή η Βέρντερ

    23/8/2003 6:58:00 μμ

    Ελληνικό χρώμα είχε η 4η ημέρα της Μπουντεσλίγκα... Ο Αγγελος Χαριστέας, άνοιξε το σκορ στο 13ο λεπτό για τη Βέρντερ, η οποία σημείωσε τρία ακόμη γκολ και με συνολικό σκορ επικράτησε στη Βρέμη 4-1 της Σάλκε. Με τη νίκη αυτή, η Βέρντερ ανέβηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 10 βαθμούς, όσους και η Στουτγκάρδη. Η τελευταία, νίκησε στην έδρα της 2-0 την Καϊζερσλάουτερν, ενώ η Λεβερκούζεν γνώρισε την πρώτη της ήττα στο φετινό πρωτάθλημα, εκτός έδρας με 1-0 από την Μπόχουμ.

    [10] Εθνική Μπάσκετ: ''Κόπηκαν'' Παπαδόπουλος, Διαμαντόπουλος

    23/8/2003 4:36:00 μμ

    Κατά δύο ακόμη άτομα μειώθηκε το ρόστερ της εθνικής μας ομάδας των ανδρών, η οποία προετοιμάζεται ενόψει του Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας που θα ξεκινήσει στις 5 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Ιωαννίδης, "έκοψε" τον Γιώργο Διαμαντόπουλο και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, με αποτέλεσμα το ρόστερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος να αποτελείται πλέον από 14 παίκτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 August 2003 - 20:53:41 UTC