Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνες για τα αίτια της πτώσης του ''Πετζετέλ''
  • [02] Διϋπουργική Επιτροπή για το 2004
  • [03] Συναντήσεις Καραμανλή πριν από τη ΔΕΘ
  • [04] Σύσκεψη του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ εν όψει του συνεδρίου
  • [05] Σήμερα οι αποφάσεις για το θέμα του Παπαναστασίου
  • [06] Βομβάη: Αλλεπάλληλες εκρήξεις με 50 νεκρούς
  • [07] Σύγκρουση ελικοπτέρων στη Ρωσία - πέντε νεκροί
  • [08] Μνημείο με λείψανα θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [09] Πτώση λεωφορείου με 23 νεκρούς στην Αϊτή
  • [10] Σκοτώθηκε και δεύτερος δημοσιογράφος στην Κολομβία
  • [11] Ναυτικό επεισόδιο μεταξύ Βόρειας - Νότιας Κορέας
  • [12] Συλλήψεις τραυματιών στο νοσοκομείο της Νάμπλους
  • [13] Επιθέσεις ανταρτών στην Ακτή του Ελεφαντοστού
  • [14] Όλμοι κατά πολωνικής βάσης στην Κερμπάλα
  • [15] Στήριξη για τους χειρισμούς του ζητά ο Μπους
  • [16] Οι οκτώ του τελικού στα 400μ γυναικών
  • [17] Ο Κόλινς το χρυσό στα 100μ
  • [18] Χρυσή η Φεοφάνοβα στο επί κοντώ
  • [19] Τουρνουά Ακρόπολις: Νίκη της Ελλάδας επί της Πολωνίας
  • [20] Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ COSMOPOLIS
  • [21] Δύο συναυλίες στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου
  • [22] Φεστιβάλ ''Κύπρια'' τον Σεπτέμβριο
  • [23] Το καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ

    [01] Έρευνες για τα αίτια της πτώσης του ''Πετζετέλ''

    26/8/2003 10:02:00 πμ

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου "Πετζετέλ", την Δευτέρα το απόγευμα στη Μυτιλήνη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του κυβερνήτη Στέφανου Κουρελιά. Το μονοκινητήριο αεροπλάνο τύπου "Πετζετέλ" της πολεμικής αεροπορίας, επιχειρούσε κατάσβεση πυρκαγιάς σε δασώδη περιοχή, στην Αχλαδερή κοντά στον Πολυχνίτο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πετούσε σε χαμηλό ύψος με αποτέλεσμα να προσκρούσει στα δένδρα και να πάρει φωτιά.

    [02] Διϋπουργική Επιτροπή για το 2004

    26/8/2003 9:02:00 πμ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη συνεδριάζει στις 12.00 η Διϋπουργική Επιτροπή, με αντικείμενο την επιτάχυνση της ολυμπιακής προετοιμασίας και τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πριν από τη συνεδρίαση ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με την πρόεδρο του οργανισμού ''Αθήνα 2004''. Μετά και την ολοκλήρωση των περισσοτέρων προολυμπιακών δοκιμαστικών διοργανώσεων, κυβερνητικοί παράγοντες και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής εκτιμούν ότι βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης για την οποία δεν έχει ακόμη οριστεί η ατζέντα των θεμάτων που θα την απασχολήσουν- θα είναι μία πρώτη εκτίμηση των συμπερασμάτων από τα test events, καθώς και μία γενική ανασκόπηση της προόδου των έργων.

    [03] Συναντήσεις Καραμανλή πριν από τη ΔΕΘ

    26/8/2003 11:13:00 πμ

    Συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων εν όψει της ΔΕΘ θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί στις 11.30 με εκπρόσωπους των εμπόρων και στις 12.30 με εκπροσώπους του ΕΒΕΑ. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ αύριο θα παραστεί στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και το απόγευμα στις 19:00 στον Ασπρόπυργο θα μιλήσει εκπροσώπους φορέων της Αττικής, το παρόν και το μέλλον του Λεκανοπεδίου.

    [04] Σύσκεψη του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ εν όψει του συνεδρίου

    26/8/2003 11:04:00 πμ

    Συνέρχεται την Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2003, το διήμερο έκτακτο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας με θέμα: "Τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έχουν προσκληθεί και θα παραστούν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Σήμερα στις έξι το απόγευμα θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ προκειμένου να οριστικοποιήσει την εισήγηση του Δ.Σ. προς τους συνέδρους, που θα αποτελείται από δύο σκέλη το πλαίσιο διεκδικήσεων και το πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Στο συνέδριο θα απευθύνουν ομιλίες μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, η Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς και πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Φώφη Γεννηματά, ενώ η κήρυξη έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Κώστα Σκανδαλίδη.

    [05] Σήμερα οι αποφάσεις για το θέμα του Παπαναστασίου

    26/8/2003 11:35:00 πμ

    Σήμερα αποφασίζει το Συμβούλιο Εφετών για το κατά πόσον είναι νόμιμη η παράταση της προσωρινής κράτησης Ανέστη Παπαναστασίου, ο οποίος είναι ένας εκ των 19 κατηγορουμένων στη δίκη για την υπόθεση της 17 Ν. Υπενθυμίζεται ότι οι συνεδριάσεις χθες και σήμερα δεν πραγματοποιούνται λόγω της αποχής των συνηγόρων υπεράσπισης, που χαρακτηρίζουν την παράταση της κράτησης Παπαναστασίου παράνομη. Η κίνηση, αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο τον ίδιο τον Ανέστης Παπαναστασίου, που δήλωσε στο δικαστήριο ότι το σημαντικότερο γι' αυτόν είναι να τελειώσει η δίκη και να προχωρήσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο στην απόφασή του χωρίς την παραμικρή πίεση.

    [06] Βομβάη: Αλλεπάλληλες εκρήξεις με 50 νεκρούς

    26/8/2003 8:14:00 πμ

    Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 140 τραυματίστηκαν από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που σημειώθηκαν, σχεδόν ταυτόχρονα, το μεσημέρι της Δευτέρας σε κεντρικά σημεία της Βομβάης, της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας. "Τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο", ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Μαχαράστρα, Κριπασανκάρ Σινχ. Ο Ινδός υπουργός εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία υποπτεύεται ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται εξτρεμιστές Μουσουλμάνοι.

    Εννέα πυροκροτητές σε ένα βαγόνι τρένου

    Εννέα πυροκροτητές ανακάλυψαν την Δευτέρα το βράδυ οι ινδικές αρχές σε ένα βαγόνι τρένου, λίγες ώρες μετά από τις δύο πολύνεκρες εκρήξεις.

    Το βαγόνι όπως και πολλά άλλα, της ίδιας σιδηροδρομικής γραμμής, σφραγίστηκαν.

    Τη γραμμή αυτή χρησιμοποιούν εκατομμύρια πιστοί που μεταβαίνουν στον τόπο διεξαγωγής του μεγάλου Φεστιβάλ των Ινδουιστών, όπως ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της αστυνομίας.

    Δύο βόμβες μεγάλης ισχύος, που είχαν τοποθετηθει σε ταξί, εξερράγησαν την Δευτέρα διαδοχικά στην Βομβάη προκαλώντας μεγάλο αριθμό θυμάτων και τεράστιες υλικές ζημιές σε δύο συνοικίες της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την κοινοποίηση αρχαιολογικής έκθεσης σχετικά με μνημείο στην πόλη Αγιοντίγια, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, το οποίο διεκδικούν Ινδουιστές και οι Μουσουλμάνοι.

    Η Βομβάη έχει γίνει στόχος και άλλων επιθέσεων κατά τους τελευταίους μήνες.

    Τον Μάρτιο σημειώθηκε επίθεση σε τρένο, εν ώρα αιχμής, με απολογισμό 11 νεκρούς και 64 τραυματίες, η οποία είχε αποδοθεί σε ισλαμιστές παραστρατιωτικούς.

    Το τραγικό περιστατικό ξύπνησε οδυνηρές μνήμες του 1993 όταν κύμα εκρήξεων σάρωσε την πόλη, αφήνοντας πίσω του 250 νεκρούς.

    Εκείνες οι επιθέσεις είχαν αποδοθεί σε αντίποινα ακραίων οργανώσεων για τους θανάτους Ινδουιστών-Μουσουλμάνων στη διάρκεια ταραχών, αποτέλεσμα της καταστροφής τεμένους στην Αγιοντιγια, στη βόρεια Ινδία.

    Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις, ωστόσο τόνισε ότι μία παράνομη φοιτητική μουσουλμανική οργάνωση είχε αναμειχθεί σε παρόμοιες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λαλ Κρίσνα Αντβάνι υποστήριξε ότι οι έρευνες έδειξαν ότι άλλες επιθέσεις στην Βομβάη είχαν γίνει από το Ισλαμικό Φοιτητικό Κίνημα της Ινδίας (SIMI), που δρούσε στο πλευρό της εδρεύουσας στο Πακιστάν μαχητικής οργάνωσης του Κασμίρι Λασχάρ ι-Τάιμπα.

    "Νωρίτερα τέτοιες εκρήξεις είχαν σημειωθεί σε λεωφορεία και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η οργάνωση που είχε αναμειχθεί ήταν η SIMΙ που δρούσε σε συνεργασία με την Λασχάρ ι-Τάιμπα", ανέφερε ο Αντβάνι προς τους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί. Ωστόσο, το Πακιστάν καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική ενέργεια.

    ''Αποδοκιμάζουμε τις επιθέσεις αυτές. Καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και πιστεύω ότι τέτοιες αδικαιολόγητες ενέργειες που έχουν στο στόχαστρο πολίτες θα πρέπει να καταδικάζονται με όσο το δυνατόν αυστηρότερους όρους'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν Μασούντ Χαν.

    Διεθνής κατακραυγή

    Με έντονο τρόπο καταδίκασε τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις ο γ.γ. του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ''είναι κατηγορηματικά αντίθετος με κάθε μορφή τρομοκρατίας, απ' όπου και αν προέρχεται''.

    Ο Κόφι Αναν απέστειλε θερμά συλλυπητήρια στην ινδική κυβέρνηση και στις οικογένειες των θυμάτων.

    Το νέο λουτρό αίματος καταδίκασε και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα.

    ''Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία δικαιολογία για πράξεις σαν κι αυτές. Ελπίζω ότι αυτοί που είναι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη'' αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

    ''Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις παράλογες και άνανδρες τρομοκρατικές επιθέσεις'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δράστες θα ανακαλυφθούν γρήγορα και θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συνομίλησε με τον Ινδό ομόλογό του Γιασουάντ Σίνχα στον οποίο εξέφρασε την οργή των ΗΠΑ για τις επιθέσεις και τα συλλυπητήρια τους προς τις οικογένειες των θυμάτων. Τις επιθέσεις καταδίκασε έντονα και η Μόσχα, η οποία τις παρομοίασε με ανάλογες επιθέσεις στην Τσετσενία.

    ''Η Ρωσία καταδικάζει αποφασιστικά τις τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν στη Βομβάη και έχει την πεποίθηση ότι αυτοί που τις οργάνωσαν και τις διέπραξαν θα αναζητηθούν και θα τιμωρηθούν αυστηρά'', αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις αυτές είναι παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις στο Μοζντόκ της Ρωσίας και στη Βαγδάτη.

    Από το Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, καταδίκασε τις δύο επιθέσεις με τηλεγράφημα που απέστειλε στον Ινδό ομόλογό του, Γιασουάντ Σίνχα, στο οποίο μεταξύ άλλων δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης της Γερμανίας στον ινδικό λαό.

    [07] Σύγκρουση ελικοπτέρων στη Ρωσία - πέντε νεκροί

    26/8/2003 8:44:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε όταν δύο στρατιωτικά ελικόπτερα συγκρούσθηκαν κατά την προσγείωσή τους στην ανατολική Ρωσία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών στη Μόσχα. Τα ελικόπτερα τύπου Mi-24 συγκρούσθηκαν, καθώς προσγειώνονταν σε διάδρομο στην κωμόπολη Ουσουριισκ, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Βλαδιβοστόκ, κοντά στα κινεζικά σύνορα. Το δυστύχημα έγινε λίγες ημέρες μετά τη συντριβή ελικοπτέρου στην περιοχή, από την οποία σκοτώθηκαν ο κυβερνήσης της νήσου Σαχαλίν και άλλοι 19 άνθρωποι.

    "Συγκρούσθηκαν δύο στρατιωτικά ελικόπτερα. Σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και ένας τραυματίσθηκε", ανακοίνωσε ο ρώσος αξιωματούχος, αποφεύγοντας να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το δυστύχημα.

    [08] Μνημείο με λείψανα θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

    26/8/2003 9:19:00 πμ

    Πάνω από 12.000 τμήματα από τα διαμελισμένα σώματα θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη που δεν έχουν αναγνωρισθεί, πρόκειται να τοποθετηθούν σε ένα μνημείο που θα δημιουργηθεί στο λεγόμενο Σημείο Μηδέν, εκεί που κάποτε ορθώνονταν οι Δίδυμοι Πύργοι. Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου της Νέας Υόρκης, τα ανθρώπινα αυτά υπολείμματα θα αποθηκευθούν στον χώρο αυτό αφού προηγουμένως υποβληθούν σε μία ειδική διαδικασία συντήρησης, προκειμένου να μπορέσουν μελλοντικά να υποβληθούν και πάλι σε εξετάσεις DNA όταν βελιωθούν οι σχετικές επιστημονικές τεχνικές.

    Η εκπρόσωπος Ελεν Μπόρακοβ, πάνω από 12.000 τμήματα από ανθρώπινα λείψανα, ορισμένα μικρά όσο ένα δόντι ή ένα κομμάτι οστού, δεν έχει γίνει δυνατό να αποκαλύψουν την ταυτότητα του ανθρώπου στο οποίο ανήκαν, διότι το DNA τους έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις.

    Από τους 2.792 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στους Δίδυμους Πύργους την ημέρα εκείνη, έχουν αναγνωρισθεί τα λείψανα 1.518.

    Τα υπόλοιπα θα αποθηκευθούν στο χώρο του μνημείου που θα δημιουργηθεί στο σημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, αφού προηγουμένως υποβληθούν σε αφυδάτωση και τοποθετηθούν σε κενό αέρος, ώστε νά μπορέσουν ίσως κάποτε να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

    [09] Πτώση λεωφορείου με 23 νεκρούς στην Αϊτή

    26/8/2003 8:54:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Είκοσι τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πτώση λεωφορείου σε γκρεμό κοντά στο Μιρεμπαλαί (57 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας) την περασμένη Κυριακή, ανακοίνωσε την Δευτέρα η αστυνομία, επικαλούμενη τον απολογισμό του Αϊτινού Ερυθρού Σταυρού. Αλλα 15 άτομα τραυματίσθηκαν στο ίδιο οδικό δυστύχημα, το οποίο προκλήθηκε όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του λεωφορείου κοντά στο Μορν-Μπλαν, τόνισαν οι ίδιες πηγές. Τα θανατηφόρα ατυχήματα, που οφείλονται σε υπερβολική ταχύτητα, στην κακή κατάσταση των δρόμων και στην υπερφόρτωση των οχημάτων, αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Αϊτή.

    [10] Σκοτώθηκε και δεύτερος δημοσιογράφος στην Κολομβία

    26/8/2003 8:51:00 πμ

    Ένας δεύτερος δημοσιογράφος μέσα σε 48 ώρες δολοφονήθηκε την Δευτέρα στην Κολομβία, αυτή τη φορά στο Μεντεγίν, όπως ανακοινώθηκε από αστυνομικές πηγές. Ο Αντρες Καρμόνα, 29 ετών, είχε εξαφανισθεί από την Παρασκευή. Το πτώμα του, διάτρητο από τις σφαίρες, αναγνωρίσθηκε από τους οικείους του, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Καρμόνα, αφού είχε εργασθεί για τον τοπικό ραδιοσταθμό RCN είχε ξαναρχίσει τις σπουδές δημοσιογραφίας πριν τον σκοτώσουν. Αλλος ένας κολομβιανός δημοσιογράφος, ο Χουάν Κάρλος Μπεναβίδες, δολοφονήθηκε κι ο συνάδελφός του Χάιμε Κονράδο τραυματίσθηκε, τα ξημερώματα Σαββάτου, από πυρά ανταρτών του μετώπου FARC εναντίον του οχήματος που τους μετέφερε, όταν ο οδηγός του αρνήθηκε να σταματήσει σε οδόφραγμα των ανταρτών. Πάνω από 120 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κολομβία τα τελευταία 14 χρόνια, σύμφωνα με τη Διαμερικανική Ενωση Τύπου κι άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    [11] Ναυτικό επεισόδιο μεταξύ Βόρειας - Νότιας Κορέας

    26/8/2003 8:38:00 πμ

    Ναυτικές δυνάμεις της Ν. Κορέας έρριψαν προειδοποιητικές βολές κατά βορειοκορεατικού περιπολικού σκάφους, το οποίο είχε διασχίσει μία διαφιλονεικούμενη θαλάσσια μεθόριο, ανοιχτά των δυτικών ακτών της χερσονήσου, μόλις μία ημέρα πριν την έναρξη των εξαμερών συνομιλιών στο Πεκίνο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνισθεί εάν η σημερινή παραβίαση ήταν ηθελημένη, ή όχι, όμως στο παρελθόν η Βόρειος Κορέα είχε δημιουργήσει επεισόδια παραμονές συνομιλιών, ή είχε εφεύρει κάποιο άλλο πρόσχημα για να καθυστηρήσουν, ή να ματαιωθούν οι συνομιλίες. Η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες έφθανε στο Πεκίνο την ίδια ώρα που μεταδιδόταν η είδηση για το ναυτικό επεισόδιο.

    Οι δύο νοτιοκορεατικές χώρες έρχονται στις συνομιλίες με εκ προοιμίου αντιδιαμετρικές θέσεις και μία πρόοδος στη διάρκεια των επαφών στο Πεκίνο θεωρείται κατ'αρχήν αδύνατη.

    [12] Συλλήψεις τραυματιών στο νοσοκομείο της Νάμπλους

    26/8/2003 8:28:00 πμ

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε σήμερα μέσα στο νοσοκομείο της Νάμπλους δύο Παλαιστίνιους, που νοσηλεύονταν με τραύματα από σφαίρες, ανακοίνωσαν πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Οι δύο Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει την περασμένη Παρασκευή στη στέγη του νοσοκομείου μαζί με τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα,Χάλεντ Ναμρούντι. Οι στρατιώτες τους εντόπισαν και σκότωσαν τον Ναμρούντι τραυματίζοντας σοβαρά τους άλλους δύο παλαιστινίους. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο οι δύο συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μπεϊλίνσον του Τελ Αβίβ όπου ανακρίθηκαν από πράκτορες της Σιν Μπετ.

    Πρόκειται για τους 27χρονους Φάχεντ μπεν Χόντι και Οσμαν Αμπού Τζμούσε, μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, που συνελήφθησαν στο νοσοκομείο Ραφίντιγιε της Νάμπλους.

    [13] Επιθέσεις ανταρτών στην Ακτή του Ελεφαντοστού

    26/8/2003 9:44:00 πμ

    Δύο Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τρίτος τραυματίσθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με πρώην αντάρτες στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες που έχουν οι γαλλικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην ταραγμένη δυτικοαφρικανική χώρα. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού στο Παρίσι, συνταγματάρχης Κριστιάν Μπατίστ ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση κοντά στη Λίμνη Κόσου, στην κωμόπολη Σακάσου. Οι πρώην αντάρτες που άνοιξαν πυρ, ήταν μάλλον μεθυσμένοι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού.

    [14] Όλμοι κατά πολωνικής βάσης στην Κερμπάλα

    26/8/2003 10:47:00 πμ

    Ιρακινοί αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους εναντίον βάσης επιμελητειακής υποστήριξης των πολωνικών στρατευμάτων στην πόλη Κερμπάλα, 80 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ρζετσοπόλιτα, πέντε έως επτά βλήματα εξερράγησαν στην περιφέρεια της βάσης δίχως να υπάρξουν τραυματισμοί. ''Ουδείς τραυματίστηκε από την επίθεση'' δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολωνικής δύναμης στο Ιράκ, Αντρέι Βιατρόφσκι. Το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP μετέδωσε πάντως ότι μετά την επίθεση οι Πολωνοί στρατιώτες έσπευσαν στα καταφύγια, ενώ οι Αμερικανοί έστειλαν στρατιωτικές περιπόλους στη βάση.

    [15] Στήριξη για τους χειρισμούς του ζητά ο Μπους

    26/8/2003 9:31:00 πμ

    Ο Aμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, θα επιχειρήσει σήμερα να εξασφαλίσει υποστήριξη για την πολιτική του στο Ιράκ, καθώς πυκνώνουν οι αμφιβολίες για την ορθότητα της τακτικής του και αυξάνεται ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που πέφτουν νεκροί από εχθρικά πυρά. Ο Τζορτζ Μπους, που διανύει την τελευταία εβδομάδα των διακοπών του στο ράντσο του στο Τέξας, θα μεταβεί στο Σεντ Λούις όπου θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα το Ιράκ, την ώρα που τίθεται ζήτημα απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή, ή ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας. Αλλο ένα θέμα στο οποίο θα αναφερθεί είναι και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου εξαιτίας της έξαρσης της βίας έχει βαλτώσει η ειρηνευτική διαδικασία.

    Θα προσπαθήσει να κερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη

    Στην ομιλία του ενώπιον ανδρών της Αμερικανικής Λεγεώνας, που είναι μία οργάνωση βετεράνων του πολέμου, ''ο πρόεδρος θα αναφερθεί στο γιατί αυτή είναι μία σημαντική στιγμή του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας και στην πεποίθηση ότι παρότι υπάρχουν δύσκολες συνθήκες, θα νικήσουμε'', δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κλερ Μπιούκαν.

    ''Θα μιλήσει για την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και τη σημασία της επικράτησής μας, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για ολόκληρο τον κόσμο'', πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο Μπους δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες πολιτικές, ούτε θα αναφερθεί στην προοπτική διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του ΟΗΕ στο Ιράκ, όπως ζητούν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, ως προϋπόθεση για να σταλούν ξένες δυνάμεις στο Ιράκ ώστε να υποστηριχθεί η αμερικανική κατοχική δύναμη.

    Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής στη χώρα.

    Όμως πολλές αντιπολεμικές οργανώσεις και οικογένειες στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ, ζητούν την απόσυρση των δυνάμεων από την περιοχή.

    Αφότου ο πρόεδρος Μπους, την 1η Μαΐου, διακήρυξε το τέλος των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, έχουν σκοτωθεί από εχθρικά πυρά 64 Αμερικανοί στρατιώτες. Γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ποσοστά δημοτικότητας του Τζορτζ Μπους.

    [16] Οι οκτώ του τελικού στα 400μ γυναικών

    26/8/2003 10:57:00 πμ

    Την καλύτερη επίδοση στα ημιτελικά των 400μ, σημείωσε η Τονίκ Ουίλιαμς από τις Μπαχάμες, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Παρίσι, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό του αγωνίσματος που θα γίνει την Τετάρτη. Η Ουίλιαμς μετείχε στην Β' ημιτελική σειρά, από την οποία επίσης προκρίθηκε η Τζαμαϊκανή Λορέν Φέντον με 50.45, ενώ από την Α' σειρά την πρόκριση πήραν η Μπάκε Αμι Τιάμ (Σενεγάλη) με 50.78 και η Ρωσίδα Σβετλάνα Ποσπέλοβα με 50.84. Από την 3η σειρά, προκρίθηκαν η Μεξικανή Αννα Γκεβάρα με 50.68 και η Ρωσίδα Ναταλία Ναζάροβα με 50.92. Με τις δύο καλύτερες επιδόσεις στα ημιτελικά, την πρόκριση πήραν και οι Ολέσια Ζίκινα (Ρωσία) με 50.96 από την Β' σειρά και η Καμερουνέζα Μιρέλε Νγκουίμπο από την Γ' με 51.19.

    [17] Ο Κόλινς το χρυσό στα 100μ

    26/8/2003 10:52:00 πμ

    Ένα μικρό κράτος στην Καραϊβική, το Σεντ Κιτς &amp; Νέβις, πανηγυρίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου, που διεξάγεται στο Παρίσι. Ο Κιμ Κόλινς θριάμβευσε στην κούρσα "της μιας ανάσας" με 10.07, αφήνοντας δεύτερο με 10.08 τον Παγκόσμιο πρωταθλητή εφήβων, Ντάρελ Μπράουν από το Τρινιντάντ και τρίτο με 10.08 τον Βρετανό Ντάρεν Κάμπελ. Ο κάτοχος του Παγκοσμίου ρεκόρ, Αμερικανός Τιμ Μοντγκόμερι, έμεινε πέμπτος με 10.11, ενώ ο τρις πρωταθλητής κόσμου Μορίς Γκριν σταμάτησε λόγω τραυματισμού στον ημιτελικό και μάλλον χάνει και την σκυταλοδρομία 4Χ100.

    Τα αποτελέσματα του τελικού:

    Κιμ Κόλινς (Σεντ Κιτς &amp; Νέβις) 10.07 Ντάρελ Μπράουν (Τρινιντάντ) 10.08 Ντάρεν Κάμπελ (Μ.Βρετανία) 10.08 Ντουέιν Τσέιμπερς (Μ.Βρετανία) 10.08 Τιμ Μοντγκόμερι (ΗΠΑ) 10.11 Μπέρναρντ Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 10.13 Ντεζί Αλιού (Νιγηρία) 10.21 Ουκένα Εμεντόλου (Νιγηρία) 10.22

    [18] Χρυσή η Φεοφάνοβα στο επί κοντώ

    26/8/2003 10:47:00 πμ

    Η Ρωσίδα Σβετλάνα Φεοφάνοβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στιβου στο Παρίσι με με 4.75μ, ενώ το ασημένιο πήρε η Γερμανίδα Αννίκα Μπέκερ με 4.70μ και το χάλκινο η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Ελενα Ισινμπάγιεβα (Ρωσία) με 4.65μ. Αντίθετα, η νικήτρια του 2001 στο Εντμοντον, Στέισι Ντραγκίλα επιβεβαίωσε όσους πίστευαν ότι δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αφού με τρεις άκυρες προσπάθειες στα 4.60μ έμεινε τέταρτη.

    Οι οκτώ πρώτες του τελικού:

    Σβετλάνα Φεοφάνοβα (Ρωσία) 4.75μ Αννίκα Μπέκερ (Γερμανία) 4.70μ Ελενα Ισινμπάγιεβα (Ρωσία) 4.65μ Στέισι Ντραγκίλα (ΗΠΑ) 4.55μ Μίνικα Πιρέκ (Πολωνία) 4.55μ Ιβόν Μπουσμπάουμ (Γερμανία) 4.50μ Αννα Ρογκόφσκα (Πολωνία) 4.45μ Ελενα Μπελιάκοβα (Ρωσία0 4.45μ

    [19] Τουρνουά Ακρόπολις: Νίκη της Ελλάδας επί της Πολωνίας

    25/8/2003 11:50:00 μμ

    Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών νίκησε εύκολα 91-62 την Πολωνία στην πρώτη της αναμέτρηση για το τουρνουά Ακρόπολις που διεξάγεται στο κλειστό της Γλυφάδας. Πρώτοι σκόρερ της εθνικής μας ήταν οι Κακιούζης και Φώτσης που πέτυχαν από 16 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 19-20, 45-28, 74-44, 91-62.

    [20] Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ COSMOPOLIS

    26/8/2003 9:40:00 πμ

    Με πανηγυρικό τρόπο ολοκληρώθηκε το πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ COSMOPOLIS, που έγινε στην παλιά πόλη της Καβάλας. Περίπου 30.000 ήταν τα άτομα, που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, οι οποίες άρχισαν στις 20 Αυγούστου και περιελάμβαναν μουσικές, χορούς και άλλες παρουσιάσεις, ακόμη και γευστικά-γαστρονομικά παρασκευάσματα από σεφ, οι οποίοι μαγείρεψαν παραδοσιακές νοστιμιές των χωρών, που αντιπροσωπεύουν. Στόχος του φεστιβάλ ήταν για άλλη μια χρονιά η ανάγκη διατήρησης των ξεχωριστών πολιτισμών και της διαφορετικότητας. Σ'αυτό συμμετείχαν η Νότιος Αφρική, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία).

    Ειδικά αφιερώματα

    Την τελετή λήξης των εκδηλώσεων του COSMOPOLIS έκανε ο δήμαρχος Καβάλας Στάθης Εριφυλλίδης, ο οποίος υποσχέθηκε πως η επόμενη φεστιβαλική διοργάνωση, του 2004, θα είναι ακόμη πιο προσεγμένη και θα περιλαμβάνει πάμπολλες εκπλήξεις.

    Στο φετινό COSMOPOLIS προβλήθηκαν ειδικά αφιερώματα με ταινίες από τον γαλλικό, τον ελληνικό, τον πολωνικό και τον βραζιλιάνικο κινηματογράφο, σε υπαίθριο σινεμά, που στήθηκε με τη βοήθεια της Κινηματογραφικής Λέσχης της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών στο θεατράκι Μεχμέτ Αλή.

    Οι μικροί φίλοι του COSMOPOLIS παρακολούθησαν παραστάσεις θεάτρου σκιών και ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό των συμμετεχουσών χωρών, μέσα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια και παραμύθια τους δοσμένα με παιδαγωγικό τρόπο.

    Οι φυλακές του Φρουρίου της Καβάλας, εξάλλου, λειτούργησαν σαν εκθεσιακός χώρος, φιλοξενώντας εικαστικές εκθέσεις, ενώ στις εκδηλώσεις το παρόν έδωσαν μη κυβερνητικές Οργανώσεις όπως η WWF, ο Αρκτούρος, οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, η ΕΚΠΟΙΖΩ, κα.

    Το βράδυ της Κυριακής -ημέρα αφιερωμένη στην Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία) ο Βασίλης Σαλέας εντυπωσίασε το κοινό με το κλαρίνο του, και με τον τρόπο αυτό "έπεσε η αυλαία" του φεστιβάλ, την διοργάνωση του οποίου είχε ο δήμος της Καβάλας και η Δημοτική επιχείρηση Τουρισμού-Ανάπτυξης Καβάλας (ΔΕΤΑΚ).

    [21] Δύο συναυλίες στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου

    Πηγή: ΑΠΕ 26/8/2003 9:11:00 πμ

    Η Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Αιγαίου, οργανώνει δύο συναυλίες στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Αυγούστου 2003. Οι συναυλίες έχουν τίτλο Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο και περιλαμβάνουν τα έργα Επιτάφιος, Ρωμιοσύνη, Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης με συντελεστές τους : Μαρία Σουλτάτου, Δημήτρη Μπάση, Γιάννη Μπέζο, Παντελή Θεοχαρίδη, Γιάννη Φέρτη, Κάτια Ιγερινού και Θοδωρή Αντωνιάδη. Eπίσης, θα ακουστούν και τραγούδια από τον κύκλο της εξορίας που έγραψε ο συνθέτης στη Μακρόνησο και Ικαρία αλλά και δυο τραγούδια σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, που υπήρξε επίσης δεσμώτης της Μακρονήσου.

    Δηλώσεις

    Ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε (Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003), στις συναυλίες στη Μακρόνησο ανέφερε ότι "δεν θα αγαλλιάσουν μόνο οι ζωντανοί, θα αναστηθούν και οι νεκροί. Η συναυλία θα είναι ιεροτελεστία με ευαγγελιστή το Γιάννη Ρίτσο".

    Ο Μανώλης Γλέζος, που ήταν παρών στην συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι "όποιος ξεχνάει, όποιος διακατέχεται από λήθη, δεν μιλάει αληθινά. Όποιος θέλει την αλήθεια δεν μπορεί να ξεχνάει".

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης υπογράμμισε ότι, οι συναυλίες στη Μακρόνησο έχουν ένα έντονο και πολύ σημαντικό συμβολισμό: την επικράτηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας πάνω στον αυταρχισμό και τα ανελεύθερα καθεστώτα που ταλάνισαν την μεταπολεμική Ελλάδα. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, που δόνησαν για δεκαετίες τις ψυχές των Ελλήνων και κυνηγήθηκαν άγρια από ανελεύθερα και αυταρχικά καθεστώτα και την δικτατορία των Συνταγματαρχών, θα ακουστούν ελεύθερα στον τόπο της εξορίας και του μαρτυρίου.

    [22] Φεστιβάλ ''Κύπρια'' τον Σεπτέμβριο

    26/8/2003 9:10:00 πμ

    Πέντε εβδομάδες θεάτρου, όπερας, χορού, μουσικής και κινηματογράφου, θα προσφέρει στο κοινό το φεστιβάλ ''Κύπρια'' που αρχίζει στις 2 Σεπτεμβρίου. Στο φεστιβάλ θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων : το Κρατικό Θέατρο Μόσχας, η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα Βρετανίας, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Μπαλέτο Μπόρις Εϊφμαν από την Αγία Πετρούπολη. Τις περισσότερες παραστάσεις θα στεγάσει το Αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών και κάποιες το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Μικρό αριθμό παραστάσεων θα φιλοξενήσει η Λεμεσός, η Πάφος και η Λάρνακα.

    [23] Το καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ

    26/8/2003 9:37:00 πμ

    Ένα εκατομμύριο επισκέπτες αναμένονται στο ετήσιο καρναβάλι του Νόντινγκ Χίλ, σύμφωνα με την αστυνομία του Λονδίνου. Το καρναβάλι που καθιέρωσαν κάτοικοι της πόλης οι οποίοι προέρχονται από την Καραϊβική και θεωρείται ως το μεγαλύτερο πάρτι που γίνεται σε δρόμο, στην Ευρώπη, γιορτάζει φέτος την 38η επέτειο του. Η αστυνομία του Λονδίνου εκφράζει τη βεβαιότητα της πως το καρναβάλι θα πραγματοποιηθεί φέτος σε ειρηνική ατμόσφαιρα, καθώς έχει λάβει αυστηρά μέτρα. Το συγκεκριμένο καρναβάλι έχει σημαδευτεί πολλές φορές από βίαια επεισόδια, τα οποία το 2000 είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό.

    Εξήντα συλλήψεις

    Η παρέλαση μασκαρεμένων, αρμάτων και μπάντων, περνάει από ένα δρόμο 5 χιλιομέτρων στη φημισμένη περιοχή του Νότινγκ Χίλ στο δυτικό Λονδίνο. Η αστυνομία αναφέρει ότι από την Κυριακή, την πρώτη δηλαδή μέρα του καρναβαλιού, έχουν γίνει κιόλας 60 συλλήψεις.

    Οι συλλήψεις αυτές σχετίζονται με κατοχή όπλων, ναρκωτικά και κλοπές αυτοκινήτων.

    Ένας σαραντάχρονος άντρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα στον ώμο πιθανώς από μαχαίρι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 August 2003 - 9:15:21 UTC