Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-08-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυσφορία για τα νέα ανθελληνικά δημοσιεύματα
  • [02] Γεμάτο στομάχι είχε ο 3χρονος που πνίγηκε στη Χαλκιδική
  • [03] Δυστύχημα σε λατομείο
  • [04] Το Νοέμβριο η ολοκλήρωση ελέγχου των δηλώσεων 'πόθεν έσχες'
  • [05] Συνάντηση Καστανίδη - Παπαγεωργόπουλου
  • [06] Σάμος: Βλάβη σε ιστιοφόρο
  • [07] Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
  • [08] Συνθήκη Σένγκεν - ''Δικαίωμα εισόδου'' στην Ελλάδα
  • [09] Ευθύνες στη ΝΑΣΑ για την έκρηξη του Κολούμπια
  • [10] Η ΙΑΕΑ ανησυχεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • [11] Στο ''κοιμητήριο των βασιλέων'' θα ταφεί o ντε Μέλο
  • [12] Τα αίτια του τροχαίου στην Αμάσεια
  • [13] Ιταλία: Νεκρός 16χρονος Αφγανός σε φορτηγό από την Ελλάδα
  • [14] Ιράν: Σε βάθος έρευνα για την Καζεμί, θέλει η κυβέρνηση
  • [15] Απειλούν το ιρακινό προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο
  • [16] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης
  • [17] Τον Οκτώβριο η απόφαση για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων
  • [18] Αμερικανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Τικρίτ
  • [19] Οδηγίες Φωτιάδη για τους φορολογικούς ελέγχους
  • [20] Τραυματίστηκε στο δικέφαλο ο Κεντέρης
  • [21] Αποκλείστηκε ο Αιμίλιος Παπαθανασίου
  • [22] Προκρίθηκε η Ρεντούμη - Ελπίδες για Βασδέκη και Δεβετζή
  • [23] Βραζιλία: Ιστορική έκθεση για τον Ναπολέoντα

    [01] Δυσφορία για τα νέα ανθελληνικά δημοσιεύματα

    26/8/2003 7:25:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής, προκαλούν τα νέα δυσφημιστικά δημοσιεύματα αυστραλιανών εφημερίδων για την ασφάλεια και την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. "Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους γράφονται τέτοια δημοσιεύματα" δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής και θα διοργανώσει ασφαλείς και επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αθλια χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δίδεται έμφαση στα δημοσιεύματα του εξωτερικού.

    Πρωτόπαπας: Αθλια και ανιστόρητα δημοσιεύματα

    Σε ένα νέο ανθελληνικό παραλήρημα προχώρησαν έντυπα του αυστραλιανού Τύπου.

    Στο άρθρο με τίτλο, "Μεγάλο, χοντρό, ελληνικό φιάσκο" ("Big Fat Greek Fiasco", λογοπαίγνιο με την πετυχημένη κινηματογραφική ταινία "My Big Fat Greek Wedding") το περιοδικό Inside Sport, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την προετοιμασία της Αθήνας.

    Στο 9σέλιδο άρθρο του ο συντάκτης, αναφέρεται στις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε έργα υποδομής, στον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, στα προβλήματα της φιλοξενίας, ενώ φθάνει στο σημείο να συνδέσει την ημερομηνία έναρξης των Αγώνων (Παρασκευή και 13, με την "κακότυχη" μέρα Τρίτη και 13)

    Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και σημερινό δημοσίευμα της The Daily Telegraph" του Σίδνεϊ με τίτλο "Οι Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας βάφονταν στο αίμα, καθώς άνθρωποι σκοτώνονταν στις αρματοδρομίες ή ξυλοκοπούνταν άγρια σε αγώνες πάλης".

    Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η νέα επίθεση μερίδας του αυστραλιανού Τύπου, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.

    ''Είναι σαφές ότι αυτή η εμπάθεια εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Τα δημοσιεύματα διακρίνονται για δεισιδαιμονίες που φθάνουν στα όρια του γελοίου, για ανιστόρητες αναφορές, κατά τις οποίες μπερδεύονται οι ελληνικοί με τους ρωμαϊκούς αγώνες" υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας τονίζοντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πετύχουν.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δίδεται μεγάλη προσοχή στα ξένα δημοσιεύματα.

    "Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε σημασία σε οποιαδήποτε δημοσιεύματα του εξωτερικού. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να οδηγείται σε Ολυμπιακή διοργάνωση και με αστυνομικές μεθόδους να ερευνά την πηγή των όποιων δημοσιευμάτων" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Έντονη ήταν και η αντίδραση της Οργανωτικής Επιτροπής.

    "Η καλοπροαίρετη κριτική είναι πάντοτε αποδεκτή και χρήσιμη. Υπάρχουν όμως φορές που η κακοπροαίρετη κριτική υποκινείται για άλλους άλλους λόγους και από άλλα συμφέροντα" σχολιάζουν στελέχη της Αθήνα 2004.

    Τονίζουν ωστόσο, ότι πάντα η διοργανώτρια πόλη βρίσκεται στο στόχαστρο μερίδας ξένου Τύπου.

    Σημίτης: Πήραμε πολλά μαθήματα από τα Test Events

    Νωρίτερα, η πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και οι δοκιμαστικές διοργανώσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της Διυπουργικής Επιτροπής.

    Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρωθυπουργός για τα test events, από τα όποια όπως είπε, προέκυψαν πολλά μαθήματα.

    "Η διεξαγωγή των δοκιμαστικών ελέγχων κρίθηκε απολύτως ικανοποιητική και αυτό δεν είναι διαπίστωση των δημοσίων φορέων, αλλά του ίδιου του Ντένις Οσβαλντ" τόνισε ο Κώστας Σημίτης στη συνεδρίαση.

    Τα συμπεράσματα της Οργανωτικής Επιτροπής από τα test events παρουσίασε στον πρωθυπουργό η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.

    "Η οργανωτική διάσταση ήταν θετική. Δουλειά μας είναι να αντιμετωπίζουμε τις δυσλειτουργίες και όχι να επισημαίνουμε μόνο τις επιτυχίες μας" τόνισε μεταξύ άλλων.

    Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν ακόμα 33 δοκιμαστικές διοργανώσεις και δίνοντας το στίγμα των ελληνικών προσπαθειών έκανε λόγο για "διαρκή προετοιμασία και εκγρήγορση".

    Η επόμενη συνεδρίαση της διυπουργικής θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

    [02] Γεμάτο στομάχι είχε ο 3χρονος που πνίγηκε στη Χαλκιδική

    26/8/2003 5:10:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη η νεκροψία-νεκροτομή του 3χρονου Τομ Λέον Χολτς (Tom Leon Holz), που πνίγηκε σε πισίνα ξενοδοχείου στη Νικήτη Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Σαμουήλ Ντουγκουτζάου ο άτυχος 3χρονος όταν έπεσε στην πισίνα είχε μόλις φάει, οπότε, όπως δήλωσε, ακόμη και να ήξερε να επιπλέει η ποσότητα της τροφής που είχε στο στομάχι του ήταν τέτοια που μπορούσε να προκαλέσει τον πνιγμό. Στο μεταξύ, σήμερα αναχώρησαν για τη Γερμανία οι γονείς του 3χρονου, ενώ η υπεύθυνη του ξενοδοχείου, με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερη. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΤ επισημαίνει ότι δεν χορηγεί άδειες λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών, τις οποίες χορηγούν αρμόδιες Υπηρεσίες εκτός ΕΟΤ, οι οποίες και τις ελέγχουν (Νομαρχίες, Δήμοι).

    Για τα ξενοδοχεία, όπως και αυτό στο Νομό Χαλκιδικής, οι αρμοδιότητες του ΕΟΤ έχουν μεταφερθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το Φθινόπωρο του 2001, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΤ.

    Οι σχετικές αρμοδιότητες για όλα τα σήματα, άδειες, εστιατόρια, πισίνες κ.λπ., που σχετίζονται με τον τουρισμό, εκτός ειδικών περιπτώσεων, αρμόδιες είναι κατά περίπτωση οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες, οι Δήμοι. Ο ΕΟΤ, που στην αρμοδιότητα του έχει την Περιφέρεια Αττικής έως και το 2004, έχει εντατικοποιήσει όλους τους ελέγχους των Ξενοδοχείων της Αττικής, κι όπου διαπιστώθηκαν αιτίες, επέβαλε πρόστιμα. Και για την Αττική, οι άδειες λειτουργίας για πισίνες δίνονται από τον οικείο Δήμο, το δε υγειονομικό έλεγχο ασκούν οι υπηρεσίες των Νομαρχιών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΟΤ.

    [03] Δυστύχημα σε λατομείο

    26/8/2003 4:00:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε χειριστής μηχανήματος έργων μέσα σε λατομείο της περιοχής Βώλακα Δράμας. Πρόκειται για τον Δημήτριος Ράδος, 34 χρόνων, που καταγόταν από τον Βώλακα. Σύμφωνα με αυτοψία που διενήργησαν αστυνομικοί και τεχνικοί εμπειρογνώμονες του δημοσίου ο Ράδος βρέθηκε με το μηχάνημά του (φορτωτής) σε έδαφος που παρουσίαζε μεγάλη κλίση, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του φορτωτή, ο οποίος ανατράπηκε και τον καταπλάκωσε. Τον ανέσυραν νεκρό εργαζόμενοι στο λατομείο. Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί η αστυνομία της Προσοτσάνης Δράμας.

    [04] Το Νοέμβριο η ολοκλήρωση ελέγχου των δηλώσεων 'πόθεν έσχες'

    26/8/2003 2:26:00 μμ

    Το Νοέμβριο ολοκληρώνεται ο έλεγχος των δηλώσεων "πόθεν έσχες" των βουλευτών. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ο μετείχε σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη για τη διαδικασία ελέγχου "πόθεν έσχες", ο κ. Κακλαμάνης μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης, το σχετικό νομοσχέδιο να είναι από τα πρώτα που θα έρθουν στη νέα σύνοδο της Βουλής, δηλαδή τον Οκτώβριο. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου των δηλώσεων "πόθεν έσχες" των βουλευτών και την ψήφιση του νέου νόμου "θα μπορεί να υπάρξει -δεν λέω πλήρης- περισσότερη διαφάνεια ή ένα σημαντικό βήμα για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο της χώρας" είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, προϋποτίθεται ότι και ο Αρειος Πάγος θα προσχωρήσει και αυτός στον έλεγχο των δηλώσεων "πόθεν έσχες" των κρατικών λειτουργών, των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, των δημοσιογράφων και όσων άλλων είναι υπόχρεοι σε δήλωση.

    Σε ερώτηση για τον χαμηλό αριθμό βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έως τώρα κατέθεσαν δήλωση χρηματιστηριακών συναλλαγών στο γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "δεν υπάρχει κανένα θέμα. Διακοπές υπάρχουν".

    Περί εκλογικού νόμου

    Για το εάν ο εκλογικός νόμος ψηφιστεί στην παρούσα περίοδο της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι το ακρότατο όριο για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού είναι ο Απρίλιος του 2004.

    "Η Βουλή θα συζητήσει και αναλόγως θα αποφασίσει" είπε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ για τις δικές του επιφυλάξεις είπε ότι "υπάρχουν πολλές και διάφορες απόψεις, και οι δικές μου και πολλών άλλων συναδέλφων, και εντός ΠΑΣΟΚ και σε άλλα κόμματα. Αυτά όλα συζητούνται" είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    Τέλος, ερωτηθείς για το αν προβληματίζεται από το κλίμα αναταραχής στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κακλαμάνης είπε: "Εγώ είμαι ο πρόεδρος της Βουλής. Δεν είμαι ο αρμόδιος για την κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα σοβαρό".

    [05] Συνάντηση Καστανίδη - Παπαγεωργόπουλου

    26/8/2003 2:11:00 μμ

    Χάρης Καστανίδης

    Με πρωτοβουλία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Χάρη Καστανίδη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη συνάντηση του ιδίου με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, όπου και συζήτησαν τα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην πόλη για την 68η ΔΕΘ. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έχει ήδη δηλώσει πως θα παραστεί σε όλες τις εκδηλώσεις της ΔΕΘ στις οποίες θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός. Το ίδιο και ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, που μάλιστα έχει δηλώσει ότι πρόκειται να προσκαλέσει τον κ. Σημίτη στη νομαρχία. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε την συζήτηση που είχε με τον κ. Παπαγεωργόπουλο σοβαρή και εποικοδομητική.

    Ο υπουργός τόνισε, επίσης, την ανάγκη διαμόρφωσης εκ μέρους των φορέων της πόλης πνεύμα συναντίληψης και συνδιαμόρφωσης για τα κοινά πράγματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε πως η υποδοχή του πρωθυπουργού θα πρέπει να γίνει με κάθε σοβαρότητα παρατηρώντας πως και οι κυβερνώντες "θα πρέπει να συμπεριφερθούν με σοβαρότητα στην λαό της Θεσσαλονίκης".

    Αναφορά έγινε και στο επίμαχο θέμα της κατασκευής των μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη και επ' αυτού ο δήμαρχος είπε ότι "δεν μπορεί να γίνεται λόγος ότι έγιναν, όταν κάποια από αυτά, όπως η Εγνατία Οδός δεν έχουν ολοκληρωθεί, ή άλλα, όπως το μετρό, δεν έχουν ξεκινήσει".

    Ο κ.Καστανίδης σχολίασε λέγοντας πως "τα πολλά λόγια και τα βιαστικά συμπεράσματα έχουν κάνει κακό στην υπόθεση της κατασκευής του μετρό" και ανέφερε ότι οι προτάσεις και οι θέσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

    [06] Σάμος: Βλάβη σε ιστιοφόρο

    26/8/2003 2:05:00 μμ

    Μηχανική βλάβη υπέστη το ιστιοφόρο "Hurt of Gold" την Τρίτη το πρωί, σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της νήσου Σάμου. Στο σκάφος επέβαιναν δυο Αγγλοι οι οποίοι εξέπεμψαν SOS. Προς το ιστιοφόρο έσπευσε το σκάφος του Δημ. Κοτταρά από τους Φούρνους το οποίο με τη συνοδεία του Λιμενικού σκάφους τους ρυμούλκησε ως το λιμάνι Καρλοβάσου.

    [07] Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

    26/8/2003 12:00:00 μμ

    Την τελευταία της συνεδρίαση για το για το εκκλησιαστικό έτος 2002-2003 πραγματοποιεί αυτήν την ώρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη Μονή Πετράκη. Υπό τη σκιά που έχει δημιουργηθεί από τη διένεξη μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος ενημερώνει σήμερα τα μέλη του οργάνου για το αίτημα του Πατριαρχείου να εγκρίνει τον κατάλογο των υποψηφίων Μητροπολιτών, των λεγομένων νέων χωρών.

    Πάντως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν άφησε περιθώρια συμβιβασμού μιλώντας από την Κεφαλονιά. Απαντώντας στην έκκληση του μητροπολίτη Κεφαλληνίας, Σπυρίδωνα για ειρήνη και αγάπη στις σχέσεις του Πατριαρχείου ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι στη ζωή της Εκκλησίας δεν αρκεί μόνο η αγάπη, αλλά χρειάζεται η τήρηση των συμφωνημένων και των τεθεσπισμένων.

    [08] Συνθήκη Σένγκεν - ''Δικαίωμα εισόδου'' στην Ελλάδα

    26/8/2003 1:09:00 μμ

    Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε, που οργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες και Παραολυμπιακούς Αγώνες, μετά την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν (αυστηρή φύλαξη εξωτερικών συνόρων ΕΕ-ελεύθερη διακίνηση στο εσωτερικό της ΕΕ) και κατά συνέπεια θα είναι και η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ, η οποία θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει διατάξεις παρέκκλισης της συνθήκης, ειδικά για τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας. Τα μέλη αυτά θα έχουν ''δικαίωμα εισόδου'' στην Ελλάδα, μετά την επίδειξη του Ολυμπιακού Δελτίου Διαπίστευσης (ΟΔΔ) και του διαβατηρίου, χωρίς των άλλων διατυπώσεων και ελέγχων, που υπόκεινται οι πολίτες Τρίτων Χωρών.

    Ο Κανονισμός ορίζει ...

    Τα ΟΔΔ, τα οποία χαρακτηρίζονται από την ΕΕ ως έγγραφο υψηλής ασφαλείας, θα εκδίδονται από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων μετά από αίτηση των αρμοδίων οργανισμών των Τρίτων Χωρών.

    Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ, που οργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες και Παραολυμπιακούς Αγώνες μετά την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, θα αποτελέσει πρόκριμα για τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες θα αναλάβουν τις ίδιες υποχρεώσεις αργότερα.

    Όπως ορίζει η ΕΕ, οι παρεκκλίσεις, που θεσπίζονται, θα πρέπει να αξιολογηθούν με γνώμονα την πείρα από την πρακτική εφαρμογή τους. Αρα, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση μετά τους αγώνες, για να διαπιστωθεί αν ήταν εύστοχες οι εν λόγω παρεκκλίσεις, αναφέρεται στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1925/2003 του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για ''Τα μέτρα που αποβλέπουν στη διευκόλυνση των διαδικασιών υποβολής αίτησης και έκδοσης θεωρήσεων για τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας που συμμετέχουν στους ΟΑ στην Αθήνα''.

    Ο Κανονισμός ορίζει πως το αργότερο τέσσερις ημέρες μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα πρέπει να διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού.

    Με βάση την έκθεση αυτή, θα γίνει και η αξιολόγηση των διαδικασιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ενημερώσει το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ, παράλληλα, θα συντάξει και αυτή μια έκθεση, που θα διαβιβασθεί στις ιταλικές αρχές, ώστε να ληφθεί υπόψη ενόψει της οργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα πραγματοποιηθούν στο Τορίνο το 2006.

    [09] Ευθύνες στη ΝΑΣΑ για την έκρηξη του Κολούμπια

    26/8/2003 7:47:00 μμ

    Ευθύνες στην ΝΑΣΑ επιρρίπτει στο πόρισμα της η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, για την έκρηξη και συντριβή του διαστημικού αεροσκάφους Κολούμπια. Σύμφωνα με το πόρισμα, η έκρηξη του Κολούμπια που σημειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου πάνω από το Τέξας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι επτά αστροναύτες, οφείλεται σε τεχνική βλάβη για την οποία ευθύνεται η κακή συντήρηση του διαστημοπλοίου.

    Η βλάβη ήταν γνωστή στους τεχνικούς της ΝΑΣΑ

    Η ανεξάρτητη επιτροπή ερευνών που ανέλαβε να ερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος και μελέτησε όλα τα δεδομένα επί επτά μήνες ανακοίνωσε ότι η αποτυχία ολοκλήρωσης της αποστολής του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια οφείλεται σε σοβαρά λάθη που έγιναν από τη ΝΑSA και από την αποκόλληση ενός μικρού κομματιού της ατράκτου.

    Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι η βλάβη ήταν γνωστή στους τεχνικούς της ΝΑΣΑ, οι οποίοι, μάλιστα, ήξεραν πως μια τέτοια βλάβη θα μπορούσε να διαλύσει το σκάφος κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα.

    Το σκάφος θα μπορούσε να είχε σωθεί σε περίπρωση είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη από τη NASA η ζημιά που θα προκαλούσε η αποκόλληση του μικρού κομματιού της ατράκτου στο σημείο που υπήρχαν οι δεξαμενές των καυσίμων, όταν το σκάφος θα έμπαινε στην ατμόσφαιρα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση των ειδικών.

    "Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα το κενό που δημιουργήθηκε από την αποκόλληση αυτού του μικρού κομματιού, επέτρεψε σε αέρα πολύ υψηλών θερμοκρασιών να εισέλθει εντός του σκάφους και να διαλύσει σταδιακά όλο το σύστημά του στη δεξιά πλευρά, με αποτέλεσμα να χαθεί κάθε έλεγχος του σκάφους", αναφέρεται σε ένα σημείο της έκθεσης.

    "Με δεδομένη την εξέλιξη της ζημιάς, ήταν φύσει αδύνατον να ζήσουν οι επτά αστροναύτες που επέβαιναν στο Κολούμπια", καταλήγει η έκθεση.

    Αμέσως μετά το δυστύχημα, η ΝΑΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα e-mail, όπου οι μηχανικοί εξέφραζαν τους φόβους τους για τις συνέπειες της βλάβης. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν γνωστοποιήθηκε στα υψηλόβαθμα στελέχη, που θα είχαν και την αρμοδιότητα να λάβουν αποφάσεις.

    Ουσιαστικά το πόρισμα επικρίνει το οργανωτικό και διοικητικό καθεστώς που ισχύει στη ΝΑΣΑ και προτείνει αλλαγές για ασφαλέστερες αποστολές. Οι προτάσεις της επιτροπής προβλέπουν την παρακολούθηση των σκαφών από δορυφόρους σε όλη τη διάρκεια της αποστολής και επιχειρήσεις επιδιόρθωσης των βλαβών από το πλήρωμα.

    [10] Η ΙΑΕΑ ανησυχεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    26/8/2003 5:26:00 μμ

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Πηγή ανησυχίας αποτελεί για τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το ατομικό πρόγραμμα του Ιράν και ιδιαίτερα οι πλευρές του που αφορούν τον εμπλουτισμό πυρηνικών καυσίμων. Σε έκθεση της ΙΑΕΑ, που διαβιβάστηκε την Τρίτη στα 35 μέλη του Συμβουλίου Διοικητών, επισημαίνεται ότι ορισμένες πλευρές του ιρανικού ατομικού προγράμματος απαιτούν αποσαφήνιση και για το λόγο αυτό η Υπηρεσία του ΟΗΕ ζήτησε από την Τεχεράνη να συνεχίσει την συνεργασία της με την ΙΑΕΑ με πλήρη διαφάνεια.

    Το Ιράν πρόθυμο να υπογράψει Πρόσθετο Πρωτόκολλο για επιθεωρήσεις

    Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι απαιτείται πρόσθετη εργασία, έτσι ώστε να η ΙΑΕΑ να καταλήξει σε συμπεράσματα ως προς τις διαβεβαιώσεις του Ιράν ότι δεν πραγματοποιήθηκαν εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου με πυρηνικό υλικό.

    Εξάλλου, σε ένα άλλο σημείο επιβεβαιώνεται ότι η Υπηρεσία ανακάλυψε εμπλουτισμένο ουράνιο σε δείγματα του περιβάλλοντος που είχαν συλλεχθεί σε μία περιοχή κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Νατάνζ στο Ιράν.

    Το Συμβούλιο Διοικητών, εκτελεστικό όργανο της IAEA, θα συνεδριάσει από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη, προκειμένου να εξετάσει την έκθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία θα παρουσιαστεί από τον γενικό γραμματέα της διεθνούς υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    Το Ιράν δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για να υπογράψει ένα πρόσθετο πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, το οποίο θα επιτρέπει στους εμπειρογνώμονες της IAEA να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του.

    Ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χρησιμεύει στην πραγματικότητα στη συγκάλυψη ενός στρατιωτικού προγράμματος που αποσκοπεί στην παραγωγή ατομικών όπλων.

    Από την πλευρά του, το Ιράν δηλώνει πρόθυμο να υπογράψει ένα Πρόσθετο Πρωτόκολλο για αιφνιδιαστικούς ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ΙRNA, επικαλούμενο εκπρόσωπο της Τεχεράνης στην ΙΑΕΑ.

    Ο Αλι Ακμπάρ Σαλεχί φέρεται να δήλωσε ότι το Ιράν θα επιθυμούσε να διευκρινιστούν ορισμένες πλευρές σχετικά με τη διαφύλαξη της κυριαρχίας του λόγω των αποκαλούμενων αδήλωτων ελέγχων που προβλέπονται στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συνθήκης για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

    [11] Στο ''κοιμητήριο των βασιλέων'' θα ταφεί o ντε Μέλο

    26/8/2003 4:42:00 μμ

    Ο Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ που σκοτώθηκε στη βομβιστική επίθεση κατά της έδρας του Οργανισμού στη Βαγδάτη, θα ταφεί την Πέμπτη στη Γενεύη, ανακοινώθηκε την Τρίτη από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο ντε Μέλο, ο 55χρονος Βραζιλιάνος διπλωμάτης που υπηρέτησε πάνω από 30 χρόνια στον ΟΗΕ και εθεωρείτο ως ένας από τους υποψήφιους για το αξίωμα του γενικού γραμματέα, πέθανε μαζί με άλλους 22 ανθρώπους στα ερείπια της έδρας του Οργανισμού στην ιρακινή πρωτεύουσα, που χτυπήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο την περασμένη Τρίτη.

    Σιωπηλή πορεία στη Γενεύη

    Η σορός του ντε Μέλο μεταφέρθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και επέστρεψε τη Δευτέρα στη Γενεύη, όπου ο άτυχος διπλωμάτης είχε υπηρετήσει ως ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Πηγές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι ο ντε Μέλο θα ταφεί στο λεγόμενο ''Κοιμητήριο των Βασιλέων'' της ελβετικής πόλης όπου αναπαύονται μεταξύ άλλων ο Καλβίνος, ο Τζέιμς Τζόις, ο Χόρχε Λούις Μπόρχες και ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε.

    Σήμερα στη Γενεύη, εκατοντάδες υπάλληλοι του ΟΗΕ πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία στους δρόμους της πόλης στη μνήμη των 23 θυμάτων της επίθεσης της Βαγδάτης. Στην πορεία πήραν μέρος μέλη όλων των υπηρεσιών του ΟΗΕ της πόλης, όπως της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οποίου προΐστατο ο ντε Μέλο.

    [12] Τα αίτια του τροχαίου στην Αμάσεια

    26/8/2003 3:20:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Η συντριβή του λεωφορείου κοντά στην πόλη Αμάσεια στη Μαύρη Θάλασσα την Κυριακή, που στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους και τον τραυματισμό σε 23, οφείλεται στο γεγονός ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο επειδή επιχείρησε να αλλάξει κασέτα στο μαγνητόφωνο ενώ οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων. Οι εφημερίδες, επικαλούμενες δηλώσεις του επικεφαλής της αστυνομίας στην Αμάσεια Μετίν Χατίπογλου, υποστηρίζουν ότι αναζητείται ο οδηγός του λεωφορείου, που τραυματίστηκε κατά την πρόσκρουση του λεωφορείου σε τοίχο, αλλά κατόρθωσε να διαφύγει αμέσως μετά και έκτοτε έχουν χαθεί τα ίχνη του. Σύμφωνα με τον Χατίπογλου, ο ταχογράφος του λεωφορείου, που καταγράφει την ταχύτητα με την οποία κινείται, είχε αποσυνδεθεί περίπου δέκα ώρες πριν από το δυστύχημα. Το λεωφορείο μετέφερε προσκεκλημένους σε ένα γάμο όταν ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο και το έριξε πάνω στον τοίχο.

    [13] Ιταλία: Νεκρός 16χρονος Αφγανός σε φορτηγό από την Ελλάδα

    26/8/2003 6:01:00 μμ

    Ένας 16χρονος Αφγανός βρέθηκε νεκρός κάτω από σωρούς καρπούζια μέσα σε ένα φορτηγό προερχόμενο από την Ελλάδα, ανακοινώθηκε την Τρίτη από τους καραμπινιέρους, οι οποίοι συνέλαβαν τον οδηγό του οχήματος κοντά στο Ρίμινι. Το πτώμα του άτυχου λαθρομετανάστη ανακαλύφθηκε όταν ξεφορτώθηκαν τα καρπούζια στη λαχαναγορά του Σανταρκάντζελο ντι Ρομάνια. Δίπλα στο πτώμα βρέθηκε ένα μικρό σακίδιο, μερικές προμήθειες και ένα μισοάδειο μπουκάλι με νερό. Οι ιταλικές αρχές πιστεύουν ότι το φορτηγό πρέπει να μετέφερε αρχικά και άλλους λαθρομετανάστες, διότι στο εσωτερικό του βρέθηκαν και άλλες κρυψώνες κάτω από καφάσια.

    [14] Ιράν: Σε βάθος έρευνα για την Καζεμί, θέλει η κυβέρνηση

    26/8/2003 5:23:00 μμ

    Μία έρευνα σε βάθος επιθυμεί η ιρανική κυβέρνηση στην πολυσυζητημένη υπόθεση του θανάτου της Ιρανο-καναδής φωτορεπόρτερ Ζάχα Καζεμί, μετέδωσε την Τρίτη το φοιτητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αμπντάλα Ραμεζανζαντέχ, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το υπουργείο Πληροφοριών είχε ανάμειξη στη δολοφονία και είπε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. ''Εμείς δεν φοβόμαστε την αλήθεια και θα καλωσορίσουμε μία διάφανη έρευνα'', ανέφερε.

    Η ιρανική δικαιοσύνη παραδέχθηκε τελικά τη Δευτέρα ότι η Καζεμί δολοφονήθηκε από δύο ανακριτές στο διάστημα που εκρατείτο στις φυλακές Εβίν.

    Μεταρρυθμιστές κατηγόρησαν σκληροπυρηνικούς στο δικαστικό σώμα και ιδιαίτερα τον εισαγγελέα της Τεχεράνης Σααΐντ Μορταζαβί για το θάνατο της Καζεμί, η οποία συνελήφθη στις 23 Ιουνίου ενώ φωτογράφιζε τις φυλακές Εβίν στην βόρεια Τεχεράνη.

    Πέθανε στις 10 Ιουλίου, 17 ημέρες μετά τη σύλληψή της. Στις 24 Ιουνίου κατά τη διάρκεια ανάκρισής της είχε καταρρεύσει.

    Η κυβέρνηση της Τεχεράνης είχε αρχικά υποστηρίξει, στις 12 Ιουλίου, ότι η φωτογράφος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ύστερα από παρέμβαση του προέδρου Χαταμί, η επιτροπή που είχε αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άτυχη φωτογράφος πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία έπειτα από κτύπημα στο κεφάλι στη διάρκεια της κράτησής της.

    [15] Απειλούν το ιρακινό προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο

    26/8/2003 7:09:00 μμ

    Βιντεοταινία στην οποία παρουσιάζονται άντρες ένοπλοι και μασκοφόροι που απειλούν να σκοτώσουν και τα 25 μέλη του ιρακινού προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου αλλά και όσους συνεργάζονται με αυτό, μετέδωσε την Τρίτη το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Αραμπίγια. ''Θάνατος στους κατασκόπους και στους προδότες. Θα σκοτωθούν από εμάς πριν και από τους Αμερικανούς'', αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο τηλεοπτικό μήνυμα.

    Οι ένοπλοι άνδρες είναι μέλη τριών οργανώσεων

    Οι μασκοφόροι παρουσιάστηκαν ως μέλη του "Κινήματος της ισλαμικής Τζιχάντ", της "Οργάνωσης μουσουλμανικής νεολαίας" και της "Οργάνωσης για την απελευθέρωση του Ιράκ".

    Επίσης, στο μήνυμά τους κατήγγειλαν τη δολοφονία του σιίτη ηγέτη αγιατολάχ Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Χακίμ στην πόλη Νατζάφ, Νότια της Βαγδάτης αλλά και τις πρόσφατες συγκρούσεις Τουρκομάνων και Κούρδων στην περιοχή του Κιρκούκ, στο Βόρειο Ιράκ.

    Το 25μελές ιρακινό προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο ασκεί καθήκοντα από τις 13 Ιουλίου και έχει διοριστεί από τον αμερικανοβρετανικό συνασπισμό που έχει δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ.

    [16] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης

    26/8/2003 3:57:00 μμ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν την Τρίτη σε επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής στο Ιράκ, ανακοινώθηκε από την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι στρατιώτες από το 3ο Σώμα Υποστήριξης δέχθηκαν επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Αλλες λεπτομέρειες δεν έγιναν προς το παρόν γνωστές. Από την 1η Μαΐου, που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον τερματισμό των μεγάλων μαχών στο Ιράκ, έχουν σκοτωθεί 65 Αμερικανοί στρατιώτες σε διάφορες επιθέσεις.

    [17] Τον Οκτώβριο η απόφαση για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων

    26/8/2003 3:50:00 μμ

    "Η κυβέρνηση δεν αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του κοινοβουλίου", δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέχρι τότε δεν πρέπει να αναμένεται λήψη απόφασης σχετικά με την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την 1η Οκτωβρίου λόγω θερινών διακοπών. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η απόφαση για την μη σύγκληση έκτακτης συνόδου του κοινοβουλίου ελήφθη κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνόδου ηγετικών στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με πρωτοβουλία του Ερντογάν. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Φαλούτζα υπόσχονται ''κόλαση'' για τις τουρκικές δυνάμεις.

    Ιστορικά προβλήματα στην περιοχή της Φαλούτζα

    Η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο και η κοινή γνώμη στην Τουρκία είναι κατά της αποστολής τουρκικών δυνάμεων στο γειτονικό Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα μεταξύ 2032 ανθρώπων και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε αντίθετο στην αποστολή στρατευμάτων.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε περιοχές βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Φαλούτζα υποσχέθηκαν μία ''κόλαση'' για τα τουρκικά στρατεύματα που σχεδιάζουν να αναπτυχθούν στην περιοχή για να αντικαταστήσουν τα αμερικανικά.

    "Καταγγέλλουμε ομόφωνα την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στην Φαλούτζα'', δήλωσε την Τρίτη προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο νομάρχης της Φαλούτζα Τάχα Μπαντιουί στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων και θρησκευτικοί ηγέτες αυτής της σουνιτικής πόλης του Ιράκ. Ταυτόχρονα υποσχέθηκε μία ''κόλαση για τις δυνάμεις αυτές'' εξαιτίας της ''άρνησης του ιρακινού λαού ''να συνεργαστεί μαζί τους.

    ''Οι κάτοικοι της Φαλούτζα ανησυχούν για το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν τούρκοι στρατιώτες στην επαρχία Αλ-Ανμπάρ, στην οποία υπάγεται η Φαλούτζα'', αναφέρεται σε ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα μετά την συνέντευξη Τύπου.

    Οι συμμετέχοντες πίεσαν την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση να ''αναθεωρήσει την απόφασή της να αναπτυχθούν στην πόλη τους δυνάμεις από την Τουρκία ή άλλες γειτονικές χώρες εξαιτίας των ιστορικών προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή τα οποία δημιουργούν μία δύσκολη κατάσταση για τον ιρακινό λαό και για τις δυνάμεις που μετέχουν στον συνασπισμό''.

    [18] Αμερικανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Τικρίτ

    26/8/2003 12:10:00 μμ

    Επιδρομές στο λεγόμενο ''Σουνιτικό τρίγωνο'', στην περιοχή του Τικρίτ, εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας Αμερικανοί στρατιώτες αναζητώντας ιρακινούς αντάρτες και εγκληματίες, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός στη Βαγδάτη. Εκπρόσωπος της 4ης μεραρχίας Πεζικού ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομές στο Χαλίς και στο Τικρίτ και συνέλαβαν αρκετούς υπόπτους. Στόχος και αυτής της εκκαθαριστικής επιχείρησης ήταν η σύλληψη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν και στενών συνεργατών του. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο Σαντάμ Χουσεΐν κρύβεται μεταμφιεσμένος και μετακινείται από κρησφύγετο σε κρησφύγετο κάθε λίγες ώρες.

    [19] Οδηγίες Φωτιάδη για τους φορολογικούς ελέγχους

    26/8/2003 4:38:00 μμ

    Αυστηρές οδηγίες προς τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα για τον τρόπο διενέργειας των ελέγχων στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες και για τη συμπεριφορά των ελεγκτών προς τους ελεγχόμενους περιλαμβάνει εγκύκλιος που απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης. Το υπουργείο είναι αποφασισμένο να πατάξει τυχόν περιπτώσεις εκτροπών των ελεγκτικών οργάνων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις υπερβολικών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση εντολών ελέγχου από ελεγκτές.

    Αναλυτικά οι οδηγίες της εγκυκλίου

    Επίσης, στην εγκύκλιο ορίζονται συγκεκριμένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθούν οι ελεγκτές κατά τη διαδικασία του ελέγχου, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου η συμπεριφορά των ελεγκτών δεν είναι κατάλληλη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αρνητικές εντυπώσεις προς τους φορολογούμενους και αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων ελέγχου.

    Οι οδηγίες που παρέχονται μέσω της εγκυκλίου είναι οι ακόλουθες:

    Στις εντολές τακτικού ελέγχου, που θα επιδιώκονται στους ελεγχόμενους θα αναγράφονται εφεξής υποχρεωτικά και το κριτήριο ή τα κριτήρια επιλογής κάθε υπόθεσης για έλεγχο. Επίσης ο ελεγκτής θα επιδίδει υποχρεωτικά στον ελεγχόμενο, πριν από την έναρξη του ελέγχου ενημερωτική επιστολή για το σκοπό του ελέγχου.

    Σε περιπτώσεις υπερβολικής και αδικαιολόγητης καθυστέρησης ολοκλήρωσης του ελέγχου θα γίνεται αντικατάσταση του ελεγκτή για την έκδοση νέας εντολής ελέγχου. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εντολές ελέγχου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και μετά από την παρέλευση 2-3 ετών.

    Θα επανεξετασθούν άμεσα από τους προϊσταμένους όλες οι εκκρεμείς εντολές ελέγχου προκειμένου να εκδοθούν νέες προς άλλους ελεγκτές. - Δεν θα επιτρέπεται ελεγκτής να έχει πάνω από τρεις εκκρεμείς εντολές προς υλοποίηση.

    Κάθε μήνα θα συντάσσεται κατάλογος με τις υποθέσεις που θα ελεγχθούν τον επόμενο μήνα.

    Ο εύλογος χρόνος για την ολοκλήρωση του τακτικού ελέγχου -για μέσο όρο 6 ανέλεγκτων χρήσεων- ορίζεται σε 4-5 μέρες για βιβλία Α' κατηγορίας, 5-8 ημέρες για βιβλία Β' κατηγορίας, 8-15 μέρες για βιβλία Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ. Η διάρκεια του ελέγχου μπορεί να είναι μεγαλύτερη μόνο σε περιπτώσεις που συντρέχουν αντικειμενικές αδυναμίες.

    Στα ειδικά σημειώματα ελέγχου ή στις εκθέσεις ελέγχου θα καταγράφονται υποχρεωτικά και τεκμηριωμένα όλες οι διαπιστώσεις και τα ευρήματα του ελέγχου χωρίς να μένουν αμφιβολίες ή επιφυλάξεις για το είδος και την έκτασή τους.

    Οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν γνώση των αποτελεσμάτων των ελέγχων αποκλειστικά και μόνο μέσω των ειδικών σημειωμάτων ελέγχου ή των εκθέσεων ελέγχου.

    Οι αρμόδιοι οικονομικοί επιθεωρητές θα παρακολουθούν στενά την ορθή και πιστή εφαρμογή των οδηγιών αυτών. Όταν διαπιστώνονται παραβάσεις θα προβαίνουν στις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις διαδικασίες που προαναφέρθηκαν θα συνιστά παράβαση καθήκοντος και θα ελέγχεται πειθαρχικά με την επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων.

    [20] Τραυματίστηκε στο δικέφαλο ο Κεντέρης

    26/8/2003 1:05:00 μμ

    Μόναχο 2002

    Το "χρυσό παιδί" του Ελληνικού αθλητισμού, Κώστας Κεντέρης αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού στο δικέφαλο και η συμμετοχή του στα αυριανά προκριματικά των 200μ. είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό προπονητή, Οδυσσέα Παπατώλη, η συμμετοχή του Κεντέρη θ' αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. "Αντιμετωπίζει κάποιες ενοχλήσεις στο μηρό του από την Δευτέρα το βράδυ και δεν ξέρουμε αν είναι σε θέση να αγωνιστεί στα προκριματικά. Θα μάθουμε εντός της ημέρας και θα δούμε την Τετάρτη αν ο Κώστας θα αγωνιστεί με τους Γκούση και Σαρρή στα 200μ.", δήλωσε ο Οδυσσέας Παπατώλης.

    [21] Αποκλείστηκε ο Αιμίλιος Παπαθανασίου

    26/8/2003 7:42:00 μμ

    Με τρεις συνολικά ποινές αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης " Αθήνα 2003 Regata" ο Έλληνας αθλητής των Finn, Αίμιλιος Παπαθανασίου. Στις δυο σημερινές ιστιοδρομίες, δέχτηκε ισάριθμα "πέναλτι", πιθανότατα για "κούνημα" του σκάφους. Ο Ελληνας αθλητής των FINN είχε δεχτεί άλλο ένα "πέναλτι" την Κυριακή.

    [22] Προκρίθηκε η Ρεντούμη - Ελπίδες για Βασδέκη και Δεβετζή

    26/8/2003 4:21:00 μμ

    H Φλώρα Ρεντούμη

    Την 4η θέση στην 2η προκριματική σειρά των 100μ εμπόδια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που γίνεται στο Παρίσι πήρε η Φλώρα Ρεντούμη με 13.15, επίδοση που της χάρισε την συμμετοχή στα προημιτελικά που θα γίνουν σήμερα στις 21.30. Μία ώρα νωρίτερα, στον τελικό του τριπλούν θα αγωνιστούν οι Ολγα Βασδέκη και η Πηγή Δεβετζή. Στο μεταξύ, έχασε την πρόκριση στον τελικό της σφύρας, η Εύη Τσάμογλου (όριο 68.50μ.). Η Ελληνίδα ρίπτρια έμεινε πολύ μακριά από τον καλό της εαυτό και το ατομικό της ρεκόρ (68.12μ.), καθώς οι πρώτες δύο προσπάθειές της ήταν άκυρες και στην τρίτη έριξε τη σφύρα στα 61.44μ., επίδοση που ήταν η 14η καλύτερη επίδοση του Α' προκριματικού γκρουπ. Επίσης, και η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου αποκλείστηκε από τον τελικό της σφύρας.

    Όλγα Βασδέκη

    Φλώρα Ρεντούμη

    Την 4η θέση στην 2η προκριματική σειρά των 100μ εμπόδια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου πήρε η Φλώρα Ρεντούμη με 13.15, επίδοση που της χάρισε την συμμετοχή στα προημιτελικά που θα γίνουν σήμερα.

    Πρώτη στη σειρά της Ρεντούμη ήταν η Τζαμαϊκανή, Μπριγκίτε Φόστερ με 12.67.

    Στις 21.30, η Ρεντούμη θα πάρει μέρος στην Α' ημιτελική σειρά, όπου έχει την 6η καλύτερη επίδοση μεταξύ των αντιπάλων της, της Ρωσίδας Σεκοντάνοβα 12.83, της Κουβανής Νέιρα 12.96, της Αμερικανίδας Ντίβερς 12.49, της Καναδής Φελισιέν 12.67, της Γαλλίδας Φεργκά 12.86, της Τζαμαϊκανής Γκόλντινγκ-Κλαρκ 12.72 και της Βραζιλιάνας Μασάδο 13.10. Την πρόκριση παίρνουν οι δύο πρώτες από κάθε σειρά και οι δύο με τον καλύτερο χρόνο.

    Όλγα Βασδέκη - Χρυσοπηγή Δεβετζή

    Στον τελικό του τριπλούν αγωνίζονται (20.30) η Όλγα Βασδέκη και η Χρυσοπηγή Δεβετζή.

    Χρύσα Ιακώβου

    Στη 2η προκριματική σειρά των 5.000 μ., θα αγωνιστεί (20.25 μ.μ), η Χρύσα Ιακώβου.

    Περικλής Ιακωβάκης

    Ο Έλληνας πρωταθλητής των 400 μ. εμπ., Περικλής Ιακωβάκης, ξεκινά την προσπάθεια του στις 19.15.

    Αποκλείστηκε η Παπαγεωργίου

    Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου

    Μετά την Εύη Τσάμολου και η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου αποκλείστηκε από τον τελικό της σφύρας. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε καλύτερη βολή στα 64 μέτρα 72 εκατοστά, επίδοση που ήταν η 11η καλύτερη του Β' προκριματικού γκρουπ. Να σημειωθεί ότι την τρίτη προσπάθειά της θεωρήθηκε άκυρη, παρά το γεγονός ότι η σφύρα δεν βρήκε έξω, όπως τουλάχιστον φάνηκε από το βίντεο.

    "Ίσως η σφύρα βρήκε έξω. Δεν διαμαρτυρήθηκα. Ήμουν σε καλή κατάσταση. Είναι κρίμα να χάνω τέτοιες βολές. Είχα ενοχλήσεις στην πλάτη. Σε τέτοιους αγώνες δεν μπορείς να βρεις δικαιολογίες. Ήταν πολλές οι αθλήτριες. Είναι κρίμα, πολύ κρίμα. Η βαλβίδα ήταν ίδια για όλες. Η αναμονή όμως ήταν πολύ κουραστική. Όλες οι αθλήτριες το έλεγαν αυτό. Το αγώνισμα ανεβαίνει. Πρέπει να βελτιωνόμαστε και εμείς. Του χρόνου θα προσπαθήσω πάρα πολύ. Θα τα δώσω όλα και ό,τι βγει. Για να μου σήκωσε ο κριτής κόκκινη σημαία... Δεν έχει σημασία τι λέω εγώ. Σημασία έχει τι λέει ο κριτής. Πολλά φαβορί έμειναν έξω. Τι να πω. Στεναχωριέμαι πάρα πολύ. Δεν είμαι ικανοποιημένη. Ας ελπίσουμε ότι θα είμαι καλύτερη του χρόνου", είπε η Παπαγεωργίου.

    [23] Βραζιλία: Ιστορική έκθεση για τον Ναπολέoντα

    26/8/2003 2:47:00 μμ

    Μια σημαντική καλλιτεχνική και ιστορική έκθεση αφιερωμένη στο Μεγάλο Ναπολέοντα, ανοίγει τις πύλες της την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου, στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Νοεμβρίου. Η έκθεση θα περιλαμβάνει 400 εκθέματα, 300 από τα οποία έχουν δανειστεί από το Ίδρυμα Ναπολέων και από μεγάλα γαλλικά μουσεία, όπως το Λούβρο και τις Βερσαλλίες. Ορισμένα αντικείμενα όπως ένα καπέλο που είχε φορεθεί από τον Ναπολέοντα το 1805, τα έχουν παραχωρήσει στους διοργανωτές της έκθεσης διάφοροι ιδιώτες. Τα περισσότερα εκθέματα, όπως γράμματα, πίνακες, όπλα και ενδύματα, προέρχονται από το Ίδρυμα Ναπολέων.

    ''Ο Ναπολέων δεν δηλητηριάστηκε...''

    Η γενική επιμέλεια της έκθεσης αυτής, που διοργανώνεται από το Μουσείο Τέχνης της Βραζιλίας, βρίσκεται στα χέρια του διευθυντή του Ιδρύματος Ναπολέων, Τιερί Λέντζ.

    Σκοπός της έκθεσης στο Σάο Πάολο, που κινείται μεταξύ του μύθου και της ιστορίας, είναι να γνωρίσει το κοινό περισσότερα για το Ναπολέοντα, εξηγεί ο Τιερί Λέντζ.

    Με την έκθεση αυτή, οι διοργανωτές προσπαθούν να φωτίσουν ορισμένες πτυχές της ζωής του Μεγάλου Ναπολέοντα, όπως δήλωσε ο Λέντζ.

    "Ο Ναπολέων δεν δηλητηριάστηκε. Ηταν φυματικός, είχε έλκος και βαριότανε. Πέθανε από ανία και μελαγχολία", δήλωσε ο Τιερί Λεντζ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 August 2003 - 17:01:44 UTC