Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον υπουργό Εργασίας οι απολυμένοι της ΠΑΛΚΟ
  • [02] Εκλογική ετοιμότητα ζητά ο Καραμανλής
  • [03] Εξιτήριο για τη νύφη που την καταπλάκωσε δέντρο
  • [04] Επιδοτήσεις για την ανανέωση των ΚΤΕΛ
  • [05] Πρόγραμμα της Γ.Γ. Ισότητας για την γυναικεία απασχόληση
  • [06] Αρραγείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο ''πόθεν έσχες''
  • [07] Σύνδεση του ΑΠΘ με φυσικό αέριο
  • [08] Τα ...είπε στο Γιωτόπουλο
  • [09] Ακρως επιβαρυντική αγόρευση για τον Π. Τσελέντη
  • [10] Σουηδία: Ακόμα ελεύθερος ο δολοφόνος της Ανα Λιντ
  • [11] Αποζημίωση ζητά τώρα ...ο Μπερλουσκόνι!
  • [12] Ρώσοι αστυνομικοί νεκροί σε επίθεση στην Τσετσενία
  • [13] Αδιέξοδο στις συνομιλίες για ειρήνη στο Μπουρούντι
  • [14] Τραυματισμοί Αμερικανών στρατιωτών
  • [15] Συμμετοχή του Ιράκ στη σύνοδο του ΟΠΕΚ
  • [16] Συνάντηση Σιράκ-Μπλερ-Σρέντερ για το Ιράκ
  • [17] Ανατιμήσεις πριν το πάγωμα καταγγέλλει το ΙΝΚΑ
  • [18] Γερμανικό δημοσίευμα για την ασφάλεια των Αγώνων του 2004
  • [19] Κάθε αρχή και δύσκολη...
  • [20] Αύριο η παρουσίαση μασκότ και μεταλλίου της Παραολυμπιάδας
  • [21] ''Λευκός Κύβος''
  • [22] Πες μου πώς κοιμάσαι να σου πω... ποιος είσαι!

    [01] Στον υπουργό Εργασίας οι απολυμένοι της ΠΑΛΚΟ

    16/9/2003 2:05:00 μμ

    Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα είχε την Τρίτη το προεδρείο του σωματείου των απολυμένων της ΠΑΛΚΟ από τον οποίο ζήτησαν να τηρηθούν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί στους εργαζόμενους όταν έκλεισε το εργοστάσιο. Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε υπομονή λίγων εβδομάδων από την αντιπροσωπεία των απολυμένων μέχρι να αρχίσει η εφαρμογή των προγραμμάτων επανακατάρτισης και επιδοτούμενης εργασίας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Μέσα από αυτά τα προγράμματα τόνισε ο υπουργός θα φανεί πόσοι από τους απολυμένους θα μπορέσουν να απορροφηθούν σε νομαρχιακές και δημοτικές επιχειρήσεις καθώς και σε θέσεις μερικής απασχόλησης στο δημόσιο.

    Ο κ. Ρέππας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη επιπλέον μέτρων που θα αφορούν στις απολυμένες εργάτριες, οι οποίες βρίσκονται κοντά στις προϋποθέσεις για την συνταξιοδότησή τους.

    Οι απολυμένοι της ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ ζήτησαν την ένταξή τους σε προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορούν επανακαταρτιση καθώς και σε προγράμματα με 24μηνη επιδοτούμενη εργασία. Σημειώνεται ότι 245 εργάτες και εργάτριες έχουν υποβάλει αγωγή κατά της επιχείρησης, ζητώντας να κηρυχθούν οι απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές.

    Οι εργαζόμενοι έφτασαν έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 10 το πρωί, απέκλεισαν την κάθοδο της Πειραιώς και παρέμειναν εκεί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι, ενώ αντιπροσωπεία τους είχε πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

    [02] Εκλογική ετοιμότητα ζητά ο Καραμανλής

    16/9/2003 1:51:00 μμ

    Οργανωτική και εκλογική ετοιμότητα ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ρηγίλλης με τους γραμματείς του κόμματος. Στη σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΝΔ, έδωσε τέσσερις κατευθύνσεις, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρχει διάταξη μάχης σε όλους τους τομείς, να οριστούν από τώρα οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του κόμματος, να συγκληθούν επιτροπές εκλογικού αγώνα, ώστε να υπάρχει άμεση παρακολούθηση των εξελίξεων και να προχωρήσει η διαδικασία επιλογής υποψηφίων πρώτα από τις περιφέρειες που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει εκλέξει βουλευτές.

    Η ΝΔ θα συμμετάσχει στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

    Το προσεχές διάστημα η ΝΔ θα εκδώσει εγκύκλιο με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και εγγραφής στους προεκλογικούς καταλόγους του κόμματος, ενώ ανοιχτό παραμένει το αν θα συμμετέχει στην επιτροπή προεκλογικού αγώνα η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Για το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, η ΝΔ θα συμμετάσχει στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, όπως δήλωσε ο Βύρων Πολύδωρας, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα για την ψηφοφορία.

    Παράλληλα χαρακτήρισε το διάλογο επί των προτάσεων Σκανδαλίδη προσχηματικό, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ύποπτη πρωτοβουλία, που δεν προσφέρει εν μέσω προεκλογικής περιόδου στα πολιτικά πράγματα.

    [03] Εξιτήριο για τη νύφη που την καταπλάκωσε δέντρο

    16/9/2003 11:58:00 μμ

    Εξιτήριο για το σπίτι της πήρε η 23χρονη Αναστασία Στράγκα, που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" από τις 23 Αυγούστου. Η 23χρονη τραυματίστηκε από πτώση κλαδιού λεύκας στο πάρκο της Aγιας Βαρβάρας Δράμας την ώρα της φωτογράφησής της με το σύζυγο της, αμέσως μετά την τέλεση του γάμου τους. Αρχικά, η κ. Στράγκα νοσηλεύτηκε στη μονάδα εντατικής του νοσοκομείου, καθώς έφερε βαριά τραύματα στο θώρακα, τον τράχηλο και σε διάφορα άλλα μέρη του σώματός της. Η 23χρονη, ύστερα από περίπου ένα μήνα νοσηλείας στο νοσοκομείο, πήρε εξιτήριο, καθώς το μόνο τραύμα που φέρει πλέον είναι ένα σπασμένο πόδι και σύντομα θα αφαιρέσει και το γύψο.

    Σώθηκε από θαύμα και με τη βοήθεια των γιατρών

    Η 23χρονη παντρεύτηκε τον Αναστάσιο Αντωνιάδη, 25 ετών από τη Θεσσαλονίκη στις 23 Αυγούστου και το μυστήριο τελέστηκε σε εκκλησία του Νευροκοπίου Δράμας, από όπου κατάγεται η νύφη, που είναι μαζί με τους γονείς της μετανάστρια στη Γερμανία.

    Οταν οι νεόνυμφοι πήγαν στο πάρκο για να φωτογραφηθούν, έσπασε ένα κλαδί από λεύκα και καταπλάκωσε τη νύφη, που καθόταν κάτω από το δέντρο, προκαλώντας της βαριά τραύματα, κυρίως στη θωρακική χώρα με αποτέλεσμα να έχει έντονα αναπνευστικά προβλήματα.

    [04] Επιδοτήσεις για την ανανέωση των ΚΤΕΛ

    16/9/2003 5:23:00 μμ

    Οι πρώτες επιδοτήσεις για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων των ΚΤΕΛ δόθηκαν την Τρίτη από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή, προς τις διοικήσεις των ΚΤΕΛ και τις Ομοσπονδίες τους. Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, ο κ. Βερελής τόνισε ότι οι επιδοτήσεις δίδονται σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου με τον οποίο τα ΚΤΕΛ μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες, στις οποίες μπορεί να μετέχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών που ετησίως ανέρχονται σε 150 εκατομμύρια. Σήμερα κυκλοφορούν 5.000 λεωφορεία ΚΤΕΛ σε όλη τη χώρα, από τα οποία έχει ανανεωθεί το 50%.

    [05] Πρόγραμμα της Γ.Γ. Ισότητας για την γυναικεία απασχόληση

    16/9/2003 5:22:00 μμ

    Επτά χιλιάδες Ελληνίδες θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα ''Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υπέρ των γυναικών'' που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας με την επιστημονική στήριξη του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι μέχρι το 2006, ενώ η υποβολή των σχετικών αιτήσεων λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου. Εντάσσεται στο μέτρο 3 του Αξονα Προτεραιότητας 5 του επιχειρησιακού προγράμματος για την ''απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση'' του Γ' ΚΠΣ. Αναλυτικότερα, για τις παρεμβάσεις και την καλύτερη υλοποίηση των μέτρων μίλησαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι υφυπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας Νίκος Μπίστης και Λευτέρης Τζιόλας, αντίστοιχα, και η γ.γ. Ισότητας Εφη Μπέκου, αμέσως μετά την ενημερωτική ημερίδα που οργανώθηκε με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Αττικής, στο ΕΒΕΑ.

    ''Ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας''

    Ειδικότερα, ο κ. Μπίστης αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική της ανάληψης πρωτοβουλιών για τη διάγνωση των αναγκών νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τη βελτίωση των δεξιοτήτων ευπαθών κοινωνικών ομάδων (νέοι, παλιννοστούντες, γυναίκες), υπογράμμισε ότι για τις γυναίκες υπάρχει η δέσμευση της αύξησης του ποσοστού απασχόλησής τους από 40% σε 60%. Διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα επιδιώκει την ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας μέσα από εξατομικευμένη πληροφόρηση, συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη.

    Η κατανομή του προγράμματος θα γίνει και στις 13 περιφέρειες, ενώ τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα παίξουν το ρόλο της ''πύλης εισόδου'': δηλαδή υποδοχής, πρώτης ενημέρωσης, κατεύθυνσης και διασύνδεσης με το πρόγραμμα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τζιόλας αναφερόμενος στο στόχο της αύξησης της γυναικείας απασχόλησης στο 60% μέχρι το 2010, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Λισσαβόνας, είπε ότι προβλέπονται δράσεις για τη μείωση του χάσματος. Προέχει, πρόσθεσε, η ανάπτυξη των υποδομών που θα ευνοήσουν την οικογενειακή και κοινωνική ζωή της γυναίκας, όπως παιδικοί σταθμοί, ολοήμερα σχολεία και τα προγράμματα Φροντίδας στο Σπίτι και Ημερήσιας Φροντίδας των Ηλικιωμένων.

    Ήδη από τον Οκτώβριο, συνέχισε, ο ΟΑΕΔ θα λειτουργεί αναβαθμισμένος με 67 Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης, με επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης ή ιδιώτες. Μέσω αυτών, όπως και μέσω του δημόσιου τομέα όπου προβλέπεται η γυναικεία απασχόληση σε ποσοστό 60%, και στον τομέα της μερικής εργασίας θα προωθηθούν δράσεις υπέρ των γυναικών.

    Στις δράσεις αυτές, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιόλας, περιλαμβάνεται η απαλλαγή του εργοδότη από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενης μητέρας τόσα έτη όσο και τα παιδιά της. Επίσης, όποιος αντικαθιστά γυναίκα που απουσιάζει από την εργασία της λόγω τοκετού ή λοχείας απαλλάσσεται των ασφαλιστικών εισφορών του.

    Ο μέγιστος προϋπολογισμός, κατέληξε ο υφυπουργός, για τις επιδοτήσεις αυτών των περιπτώσεων ανέρχεται στα 60.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις και στα 200.000 ευρώ για τις μεσαίες και μεγάλες.

    [06] Αρραγείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο ''πόθεν έσχες''

    16/9/2003 2:13:00 μμ

    Όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τις δηλώσεις για τις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές, οι οποίες θα σταλούν τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Ακριβάκης διευκρίνισε ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος και η Νόρα Κατσέλη απέστειλαν επιστολή στην οποία ανέφεραν ότι δεν έχουν επενδύσει στο χρηματιστήριο και δεν συμπλήρωσαν το ειδικό έντυπο ενώ οι κύριοι Γκούσκος, Κρητικός και Παπαθεμελής παρέπεμψαν στις δηλώσεις πόθεν έσχες. "Απεδείχθη και πάλι ότι η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι αρραγής", δήλωσε ο κ. Ακριβάκης, ο οποίος κάλεσε την αντιπολίτευση να ακολουθήσει το εγχείρημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Κόντρες για το ''πόθεν έσχες''

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας υπογραμμίζοντας ότι ολοκληρώθηκε χθες βράδυ ''μια πολιτική πρωτοβουλία επίθεσης στη διαφάνεια'' τόνισε πως η ΝΔ έχει τώρα ''την πολιτική ευθύνη'' να αποδειχθεί συνεπής, καθώς πριν εμφανιζόταν να κόπτεται για στοιχεία χρηματιστηριακών συναλλαγών ενώ τώρα αποφεύγει να ζητήσει από τους βουλευτές της τη διαφάνεια της οικονομικής συμπεριφοράς τους. Αναμένουμε τις ενέργειες του Κώστα Καραμανλή και θα επανέλθουμε''.

    ''Τώρα η ΝΔ έχει μπροστά της την ανοιχτή πρόκληση να δώσει η ηγεσία της την εντολή στους βουλευτές της για ανάλογη υποβολή των χρηματιστηριακών συναλλαγών τους'', επεσήμανε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ως διαδικασία κουκουλώματος του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου χαρακτήρισε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος την κατάθεση των χρηματιστηριακών κωδικών από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    "Οι συναλλαγές αυτές είναι ήδη γνωστές για όλους τους βουλευτές από το πόθεν έσχες και η κυβέρνηση είναι διπλά εκτεθειμένη, αφού δεν δέχθηκε τις προτάσεις της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή και για επέκταση του ελέγχου σε διοικητές ΔΕΚΟ και τραπεζών. Τι είναι αυτό για το οποίο φοβάται η κυβέρνηση και αρνείται τον πλήρη έλεγχο;", κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ .

    [07] Σύνδεση του ΑΠΘ με φυσικό αέριο

    16/9/2003 6:29:00 μμ

    "Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο πανελλαδικά, αλλά και ο πρώτος δημόσιος φορέας της Θεσσαλονίκης, που εισάγει το φυσικό αέριο", υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την υπογραφή της τριμερούς σύμβασης μεταξύ του ΑΠΘ, της Εταιρείας Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης και της ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, υπολογίζεται ότι μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους, 5.000 καταναλωτές θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, είτε στις ιδιωτικές κατοικίες, είτε στις βιομηχανίες.

    Επιπλέον, πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή ο ενεργειακός νόμος που υποχρεώνει τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα να συνδεθούν με το φυσικό αέριο, ένα χρόνο αφότου το δίκτυο φτάσει στην πόλη τους, με τη σχετική επιδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τη σύνδεση και τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία, ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της τουρκικής "Μπότας" για την κατασκευή του αγωγού και απομένει η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    [08] Τα ...είπε στο Γιωτόπουλο

    16/9/2003 4:16:00 μμ

    Φραστική επίθεση από τη σύζυγο του αστυνομικού Σωκράτη Κότσια, που είχε τραυματιστεί στη συμπλοκή των Σεπολίων δέχθηκε κατά τη διάρκεια διαλείμματος της δίκης ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Η Φωτεινή Κότσια επέπληξε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο όταν τον είδε να χαμογελά. "Δεν ντρέπεσαι; Έχεις στείλει τόσους ανθρώπους στον τάφο και άλλους σε αναπηρική καρέκλα και χαμογελάς;" είπε η Κότσια με έντονο ύφος στον κατηγορούμενο, ο οποίος έδειξε ενοχλημένος. Ο Γιωτόπουλος απάντησε στη γυναίκα, ότι είναι αθώος και ότι τον κατηγορούν χωρίς στοιχεία. Νωρίτερα αγόρευσε στο δικαστήριο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στην υπόθεση της δολοφονίας του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη το 1986 Ευστάθιος Ποταμίτης.

    ''Ροπή προς την πρακτορολογία''

    Ο Ποταμίτης χαρακτήρισε ύπουλη τη διπλή δολοφονία και υποστήριξε, ότι θεωρεί φυσικούς αυτουργούς στη δολοφονία του εκδότη τους Δημήτρη Κουφοντίνα και Χριστόδουλο Ξηρό ενώ τόνισε ότι κατά του Παναγιώτη Ρουσέτη είχε πυροβολήσει και ο Πάτροκλος Τσελέντης.

    Αναφερόμενος στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ο Ποταμίτης υποστήριξε ότι "βρήκε άτομα, που έπασχαν από ιδεοληψίες και τους εμφύτευσε το δικό του ιδεολόγημα, που ήταν συγκερασμός μαρξισμού και ένοπλης βίας", ενώ για τις προκηρύξεις της οργάνωσης ο συνήγορος επισήμανε, ότι διακρίνονται για την "ροπή τους προς την πρακτορολογία".

    Στο δικαστήριο αγόρευσε και ο πληρεξούσιος συνήγορος της οικογένειας του Παναγιώτη Ρουσέτη Γιώργος Παπαλάμπρος. Ο Παπαλάμπρος υποστήριξε, ότι η δολοφονία του εκδότη και του οδηγού του αποτέλεσε ένα νέο κεφάλαιο για τη 17Ν η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή επιδιδόταν κυρίως σε "εκδικητικού τύπου" χτυπήματα κατά ανθρώπων της δικτατορίας.

    [09] Ακρως επιβαρυντική αγόρευση για τον Π. Τσελέντη

    Πηγή: ΑΠΕ 16/9/2003 12:13:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου του

    δικηγόρου Σ. Γεωργίου

    Υπόνοιες για τη συμμετοχή και γυναίκας στη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων, το 1984, όπου δολοφονήθηκε ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης, άφησε στην αγόρευσή του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Σταύρος Γεωργίου. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας του αστυφύλακα υποστήριξε ότι οι καταθέσεις και η απολογία του Πάτροκλου Τσελέντη περιέχουν ψεύδη και αντιφάσεις, αποκρύπτοντας σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση. ''Λέει ψέματα ότι δε μπήκε μέσα στην τράπεζα και πως κάθισε στη πόρτα του υποκαταστήματος για να ελέγχει την είσοδο. Επίσης, λέει ψέματα ότι δεν υπήρχε γυναίκα στη ληστεία. Αποκρύπτει, τέλος, ότι κρατούσε περίστροφο του ίδιου τύπου με αυτό που πυροβολήθηκε ο Χρήστος Μάτσης'', είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργίου, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Πάτροκλου Τσελέντη.

    ''O Tσελέντης κι όχι ο Κουφοντίνας σκότωσε το Μάτη''

    Π. Τσελέντης

    O κ. Γεωργίου αναφερόμενος στη δολοφονία του αστυνομικού κατά τη διάρκεια ληστείας στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων, το 1984, υποστήριξε ότι ο άνθρωπος, που πυροβόλησε και σκότωσε το Μάτη δεν ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπως δέχεται το βούλευμα, αλλά ο Πάτροκλος Τσελέντης.

    Οπως τόνισε ο κ. Γεωργίου, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, ο δράστης, ο οποίος ήταν ντυμένος αστυνομικός, δηλαδή ο Δημήτρης Κουφοντίνας, απλά είχε ακινητοποιήσει τον αστυνομικό φρουρό της τράπεζας, τον οποίο πυροβόλησε άλλο άτομο, ντυμένο με πολιτικά.

    Αμφισβήτησε τον αρχηγικό ρόλο του Γιωτόπουλου στη 17Ν

    Στην αγόρευσή του, ο κ. Γεωργίου αμφισβήτησε τον αρχηγικό ρόλο του Αλεξάνδρου Γιωτόπουλου στη 17Ν. ''Δείτε το Γιωτόπουλο. Αυτή η καρικατούρα ηγέτη είναι ο μοναδικός αρχηγός της οργάνωσης με τη συγκεκριμένη δράση και τις τόσες επιτυχίες; Ποιός θα σας πιστέψει; Και βέβαια ο Γιωτόπουλος ήταν μέλος της οργάνωσης, το λένε τα στοιχεία και τα πειστήρια. Και βέβαια ο Γιωτόπουλος πρέπει να έχει σημαντική θέση στην οργάνωση λόγω μόρφωσης και λόγω ηλικίας. Αλλά ο μοναδικός αρχηγός αυτός, η κορυφή της πυραμίδας, ε, όχι! Δεν έχει τα φόντα του ηγέτη. Αυτό βοά η εμφάνισή του έξι μήνες εδώ μέσα!''

    Ο κ. Γεωργίου άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα μέλη της οργάνωσης, που δε βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά παραμένουν ασύλληπτα.

    [10] Σουηδία: Ακόμα ελεύθερος ο δολοφόνος της Ανα Λιντ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/9/2003 7:47:00 μμ

    Η σουηδική Αστυνομία ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι έχει αναγνωριστεί ο άνδρας που εικάζεται ότι είναι ο δολοφόνος της υπουργού Εξωτερικών, Ανα Λιντ. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας τόνισε πως έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον συγκεκριμένο άνδρα, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι 35 ετών και ανήκει στην ακροδεξιά. Νωρίτερα, η σουηδική Αστυνομία αρνήθηκε ότι συνέλαβε έναν ύποπτο ως δράστη της δολοφονίας της Ανα Λιντ, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. ''Ουδείς συνελήφθη'', δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Λαρς Γκρένσκογκ. Ωστόσο, η ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Εξπρέσεν της Στοκχόλμης αναφέρει ότι η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του δράστη της δολοφονίας της Ανα Λιντ.

    Ο δράστης γνώριζε ότι το θύμα του ήταν η υπουργός

    Στο δημοσίευμά της, η εφημερίδα επικαλείται αστυνομική πηγή, η οποία δήλώσε πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συνελήφθη το άτομο που κινηματογράφησαν οι κάμερες ασφαλείας του πολυκαταστήματος NK.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία συνέλαβε τον ύποπτο στη διάρκεια επιχείρησης στη Στοκχόλμη, ενώ προχώρησε και στη σύλληψη ενός δεύτερου ατόμου που είχε σχέση με τον ύποπτο, προκειμένου να το ανακρίνει.

    Σε προηγούμενο δημοσίευμά της η εφημερίδα Expressen, ανέφερε πως η Αστυνομία αναζήτησε τη νύχτα της Δευτέρας τον ύποπτο σε ''εύπορη συνοικία'' της Στοκχόλμης και πως ετοιμάζει τη διαδικασία σύλληψής του.

    Η σουηδική Αστυνομία είχε αφήσει να εννοηθεί μία ημέρα μετά τη δολοφονία ότι ο δράστης ήταν ένας περιθωριακός, χωρίς σταθερό τόπο κατοικίας, τοξικομανής και με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, ο οποίος επετέθη κατά τύχη εναντίον της υπουργού Εξωτερικών.

    Ωστόσο, οι έρευνες των τελευταίων ημερών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο δράστης γνώριζε ότι το θύμα του ήταν η Σουηδέζα υπουργός Εξωτερικών.

    [11] Αποζημίωση ζητά τώρα ...ο Μπερλουσκόνι!

    16/9/2003 1:42:00 μμ

    Στις μηνύσεις κατέληξε η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ιταλία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ ακόμη και το Βατικάνο κάλεσε τον Ιταλό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ε.Ε για τον τρέχον εξάμηνο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να χαμηλώσει τους τόνους. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ιταλία, αρνείται να συναντήσει τον Πρωθυπουργό μετά τις δηλώσεις, που έκανε υπέρ του Μουσολίνι. Ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε, ότι υπέβαλε μήνυση και ζητά αποζημίωση 15 εκατ. ευρώ, από τον γ.γ των "Δημοκρατικών της Αριστεράς" Πιέρο Φασίνο, τον οποίο κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση. Η όλη υπόθεση ξεκίνησε το καλοκαίρι όταν ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, ενέπλεξε το όνομα του Φασίνο στο σκάνδαλο της ΤΕΛΕΚΟΜ Σερβίας, για μέρος της αγοράς της από την Ιταλία, ότι δήθεν πήρε μίζες το 1997, όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Φασίνο σε δηλώσεις του κατηγόρησε ότι πίσω από αυτά κρύβεται και κινεί τα νήματα ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι.

    Τώρα η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια, αλλά ο Φασίνο δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και δεν θα κάνει χρήση της βουλευτικής ασυλίας, καλώντας να πράξει το ίδιο και ο κ. Μπερλουσκόνι που έκανε νόμο να αποφύγει τα δικαστήρια.

    Επίσης ανακοίνωσε, ότι θα κάνει μήνυση στην "Ιλ Τζορνάλε", εφημερίδα της οικογένειας Μπερλουσκόνι και θα ζητήσει αποζημίωση 15 εκατ. ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση. Αυτό το κλίμα έντασης κατήγγειλε και το "SIR" ειδησεογραφικό πρακτορείο των Ιταλών επισκόπων, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια μόνιμη προεκλογική περίοδο.

    Κριτικάροντας μάλιστα τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπερλουσκόνι εναντίον των δικαστών και εκείνες υπέρ του φασισμού και Μουσολίνι, διερωτάται ποιο θα είναι το μέλλον της ιταλικής Δημοκρατίας.

    Τέλος, ο Αμος Λουτσάτο, πρόεδρος των εβραϊκών Κοινοτήτων Ιταλίας δήλωσε, ότι μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Μπερλουσκόνι, που χαρακτήρισε σαν διακοπές τις εξορίες, είναι αμφίβολη η συνάντησή τους

    [12] Ρώσοι αστυνομικοί νεκροί σε επίθεση στην Τσετσενία

    16/9/2003 1:49:00 μμ

    φωτο Αρχείου

    Δύο Ρώσοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά στην Τσετσενία, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ με αυτόματο όπλο σε καφενείο, όπου κάθονταν οι αστυνομικοί, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ιντερφαξ επικαλούμενο τη διοίκηση της περιοχής Σουνγιένσκι. Ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης Χιζίρ Βιτάγιεφ ανέφερε στο πρακτορείο ότι δύο άνδρες εξαπέλυσαν την επίθεση στο καφενείο που βρίσκεται κοντά στην έδρα της διοίκησης της πόλης Σερνοβόντσκ, οι οποίοι και τράπηκαν σε φυγή μετά το συμβάν. Το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ-Τας, ανακοίνωσε ότι απέτρεψε αρκετές επιθέσεις στη δημοκρατία αυτή, μια εκ των οποίων είχε στόχο μια γέφυρα του ποταμού Σούνγια στο Γκρόζνι.

    Περίπου τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις και η φιλορωσική διοίκηση, που έχει τοποθετηθεί από τη Μόσχα συνεχίζουν να δέχονται καθημερινά επιθέσεις από τους αντάρτες.

    Μια επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό, για την οποία δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων είκοσι, χθες, στην έδρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FBS) στην Iνγκουσετία, τη ρωσική δημοκρατία του Καυκάσου που συνορεύει με την Τσετσενία.

    [13] Αδιέξοδο στις συνομιλίες για ειρήνη στο Μπουρούντι

    16/9/2003 12:57:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Οι αρχηγοί των όμορων κρατών, που είχαν την πρωτοβουλία για τη διάσκεψη του Νταρ Ες Σαλάαμ για την ειρήνευση στο Μπουρούντι ανακοίνωσαν, ότι απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης του Μπουρούντι και μίας εκ των μεγαλυτέρων ανταρτικών ομάδων. Ο Πρόεδρος της Τανζανίας, Μπενιαμίν Μκάπα δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι στη διάσκεψη του Νταρ Ες Σαλααμ η μεταβατική κυβέρνηση του Μπουρούντι και οι αντάρτες της οργάνωσης "Δυνάμεις για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας" (FDD) δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους όρους για τη συμμετοχή των ανταρτών στην κυβέρνηση. Οι αντάρτες ζητούν να έχουν δικό τους αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, και πρόεδρο του κοινοβουλίου και σημαντικά στρατιωτικά αξιώματα.

    Οι ελπίδες για τερματισμό της εμφύλιας διαμάχης στο Μπουρούντι αναζωπυρώθηκαν τους τελευταίους μήνες, όταν διάφορες μικρές ανταρτικές ομάδες υπέγραψαν συμφωνίες εκεχειρίας με την κυβέρνηση και ορκίσθηκε πρόεδρος, ο Ντομιτιέν Νταγιζέιε, που προέρχεται από τη φυλή Χούτου.

    Επιπλέον, με πρωτοβουλία της Νότιας Αφρικής, επιτεύχθηκε συμφωνία για την ένταξη των ανταρτικών δυνάμεων των Χούτου στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, τις οποίες ήλεγχαν οι Τούτσι, που αποτελούν τη μειοψηφία του πληθυσμού στο Μπουρούντι.

    Ωστόσο οι αντάρτες της οργάνωσης FDD και μίας άλλης μεγάλης ομάδας, των "Δυνάμεων για την Εθνική Απελευθέρωση", αρνήθηκαν να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία.

    [14] Τραυματισμοί Αμερικανών στρατιωτών

    16/9/2003 7:34:00 μμ

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σε ξεχωριστές επιθέσεις στις ιρακινές πόλεις Φαλούτζα και Μοσούλη, έγινε γνωστό από Αμερικανούς αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες. Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο χωριό Αμέρια, δυτικά της Φαλούτζα, από χειροβομβίδα που εξερράγη τη στιγμή που πέρασε από δίπλα της μια αμερικανική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή. Το βράδυ της Δευτέρας, ένας ακόμα Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε στη Μοσούλη σε επίθεση με εκρηκτικά και αυτόματα όπλα που χρησιμοποίησαν άγνωστοι κατά αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Τέλος, ένας τρίτος στρατιώτης τραυματίστηκε στην ίδια πόλη μια ώρα αργότερα σε άλλη επίθεση εναντίον του, ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο Αμι Αμποτ.

    [15] Συμμετοχή του Ιράκ στη σύνοδο του ΟΠΕΚ

    16/9/2003 5:50:00 μμ

    Επίσημη πρόσκληση στη Βαγδάτη απέστειλε την Τρίτη ο ΟΠΕΚ, με την οποία καλεί ιρακινή αντιπροσωπεία να μετάσχει για πρώτη φορά σε σύνοδο του οργανισμού από τότε που η χώρα τελεί υπό αμερικανική κατοχή. Το πρακτορείο ειδήσεων του ΟΠΕΚ μετέδωσε δήλωση του γενικού γραμματέα του οργανισμού Αλβάρο Σίλβα ότι ο ίδιος έστειλε πρόσκληση στον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου Ιμπραήμ Μπαρ αλ Ούλουμ. Παράλληλα και το Ιράκ ανακοίνωσε επισήμως τη συμμετοχή του στη σύνοδο του ΟΠΕΚ. Ο εκπρόσωπος του Αχμεντ Σάλαμπι, προέδρου του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου, τόνισε πως ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου θα λάβει μέρος στην υπουργική σύνοδο που προβλέπεται για τις 24 Σεπτεμβρίου, στη Βιέννη.

    [16] Συνάντηση Σιράκ-Μπλερ-Σρέντερ για το Ιράκ

    16/9/2003 2:59:00 μμ

    Σε αναζήτηση κοινών θέσεων μετά τις αποκλίσεις τους στο θέμα του Ιράκ, βρίσκονται οι ηγέτες της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ που πρόκειται να συναντηθούν το Σάββατο στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι τρεις ηγέτες, οι χώρες των οποίων είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συναντηθούν στο γραφείο του Γερμανού καγκελαρίου στις 12.30 (ώρα Ελλάδος) και μετά το πέρας των συνομιλιών θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 14.30.

    Πριν την τριμερή συνάντηση οι Σιράκ και Σρέντερ, πρόκειται να έχουν διμερείς συνομιλίες στο Βερολίνο την Πέμπτη.

    Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα είναι ''μία καλή ευκαιρία για ειλικρινείς συζητήσεις σε ευρύ φάσμα οικονομικών και διεθνών υποθέσεων. Προφανώς το Ιράκ θα συζητηθεί όπως επίσης και άλλα ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική''.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Τόνι Μπλερ προσκάλεσε τον ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στη Βρετανία για συνομιλίες την Κυριακή.

    [17] Ανατιμήσεις πριν το πάγωμα καταγγέλλει το ΙΝΚΑ

    16/9/2003 7:45:00 μμ

    Το μικρόβιο της αμφιβολίας, σχετικά με το κατά πόσο είναι αληθινό το πάγωμα των τιμών, που εξήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έσπειρε το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του, του παγώματος των τιμών προηγήθηκαν ανατιμήσεις που έφθαναν από 0,19% μέχρι και 11,27%.

    ΙΝΚΑ: Υποπτη και η ημερομηνία έναρξης του παγώματος

    Το ΙΝΚΑ, τονίζει επίσης, ότι ύποπτη είναι και η ημερομηνία, που ανακοίνωσαν τα σούπερ μάρκετ για το πάγωμα των τιμών, τονίζοντας ότι επιλέχθηκε η χθεσινή μέρα, ώστε να υπάρχει χρόνος να ενσωματωθούν και νέες αυξήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων.

    Πιο συγκεκριμένα το ΙΝΚΑ, υποστηρίζει ότι ο όμιλος Carrefour, πριν ανακοινώσει το πάγωμα των τιμών, είχε ήδη προβεί σε ανατιμήσεις 246 προϊόντων ως και 11,27% από τον Αύγουστο ως τις 3 Σεπτεμβρίου.

    Από την πλευρά του ο όμιλος Carrefour, υποστηρίζει ότι δεν έγινε καμία ανατίμηση το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνο συνήθεις αυξομειώσεις των τιμών στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, αλλά πάντα με στόχο την προσφορά των προϊόντων στην πιο χαμηλή τιμή της αγοράς.

    Στο μικροσκόπιο του ΙΝΚΑ και άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ

    Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Βερόπουλος παραδέχτηκε ότι την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, προτού ληφθεί η απόφαση για πάγωμα των τιμών, έφτασαν στα ράφια προϊόντα ανατιμημένα από τους προμηθευτές, κάτι που γίνεται συνέχεια.

    Ωστόσο τόνισε ότι σημασία έχει πλέον πως οι τιμές δεν θα ξανά ανατιμηθούν στους επόμενους 4 μήνες.

    Τις επόμενες ημέρες το ΙΝΚΑ θα ολοκληρώσει την έρευνά του και σε άλλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ.

    Την ίδα ώρα, επιθετική κίνηση για πάγωμα των τιμών, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ.

    Μάλιστα ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι ακόμη και με μειώσεις τιμών.

    [18] Γερμανικό δημοσίευμα για την ασφάλεια των Αγώνων του 2004

    Πηγή: ΑΠΕ 16/9/2003 2:37:00 μμ

    "Η Αθήνα πληρώνει 600 εκατομμύρια ευρώ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων". "Η ελληνική αστυνομία εκπαιδεύεται, ώστε να μην συμβεί τίποτε στους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004". Οι Γερμανοί θεωρούνται "μέσης μόνον επικινδυνότητας" επιγράφεται η εκτενής ανταπόκριση του Gerd Hohler, που προβάλλεται στην κορυφή της τελευταίας σελίδας της σημερινής Frankfurter Rundschau και πλαισιώνεται από ευμεγέθη φωτογραφία με ασκήσεις ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στον Ισθμό της Κορίνθου.

    Το δημοσίευμα έχει ως εξής

    "Δεν προπονούνται μόνον οι αθλητές σε όλο τον κόσμο για την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και χιλιάδες Έλληνες αστυνομικοί στους δρόμους της Αθήνας για το μεγάλο αυτό γεγονός. Η προπόνηση αποτελεί μέρος σχεδίου για την ασφάλεια, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση επενδύει 600 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα δεν προτίθεται να "αφήσει στην τύχη" το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το λόγο αυτό, έχει από τώρα κλείσει ερμητικά όλες τις εγκαταστάσεις των ολυμπιακών έργων.

    Η πρόσβαση σ αυτά επιτρέπεται πλέον μόνον με ειδική άδεια. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει, ήδη κατά τη φάση της κατασκευής των έργων, την τοποθέτηση εκρηκτικών υλών από τρομοκράτες. Επιπλέον, η αστυνομία έχει ήδη ενισχύσει την ασφάλεια των διπλωματικών αντιπροσωπειών, ξένων εταιριών, υπουργείων και άλλων κτιρίων υψηλού κινδύνου. Επίσης, κατά τους επόμενους δύο μήνες, θα τοποθετηθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις και σε 380 οδούς, 1200 κάμερες παρακολούθησης.

    Επιπλέον, η ελληνική ακτοφυλακή θα εγκαταστήσει και 11 νέους σταθμούς ραντάρ, προκειμένου να παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα καθ` όλο το μήκος των ακτών. Όλα αυτά εντάσσονται στο εκτενές σχέδιο ασφάλειας των Αγώνων, το οποίο αποφασίστηκε την Πέμπτη από ειδική επιτροπή υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Μέχρι την έναρξη των Αγώνων στις 13 Αυγούστου 2004, πρόκειται να ενισχυθούν βαθμιαία οι προετοιμασίες για την ασφάλεια. Το ότι η επιτροπή συνεδρίασε την ημέρα της 2ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, αποτελεί μία σύμπτωση με μεγάλη σημασία: Οι Αγώνες στην Αθήνα θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός από πλευράς συγκέντρωσης ατόμων, που θα λάβει χώρα από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Γι αυτό και οι προετοιμασίες για την ασφάλεια αυτών των Αγώνων θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο ασφάλειας που υπήρξε σε Ολυμπιακούς Αγώνες".

    [19] Κάθε αρχή και δύσκολη...

    16/9/2003 12:31:00 μμ

    Mε τον αέρα του πρωτοπόρου στο ελληνικό πρωτάθλημα και στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα στο επιλεγόμενο και ''θέατρο των ονείρων'' Ολντ Τραφορντ, του Μάντσεστερ, ξεκινά την ευρωπαϊκή του πορεία την Τρίτη ο Παναθηναϊκός, κόντρα στη διάσημη Γιουνάιτεντ, στο πλαίσιο της 1ης ημέρας των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ (21.45 ΝΕΤ). Το Νοέμβριο του 2000, οι ''πράσινοι'' με εξαιρετική απόδοση και ένα γκολ όνειρο από απευθείας χτύπημα φάουλ του Γιώργου Καραγκούνη, κρατούσαν τους ''μπέμπηδες'' στην ισοπαλία 1-1, μέχρι το 80΄του αγώνα λυγίζοντας στα τελευταία δέκα λεπτά και γνωρίζοντας την ήττα με 3-1. Σήμερα, χωρίς τον σκόρερ που αγωνίζεται πλέον στην Ίντερ, αλλά με προπονητή τον Ιτζάκ Σουμ ο οποίος με τη Μακάμπι κατάφερε στο ίδιο γήπεδο να παραβιάσει δύο φορές την εστία των ''Μπέμπηδων'', ενώ στη συνέχεια τους ταπείνωσε στην Κύπρο νικώντας τους 3-0, θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Στο άλλο παιχνίδι η Ρέιντζερς υποδέχεται στη Γλασκόβη τη Στουτγάρδη και θέλει τη νίκη, μολονότι θ' αγωνιστεί χωρίς τον ηγέτη της, τον Πολ Λαμπέρτ.

    Σουμ: ''Δεν θα κλειστούμε πίσω''

    Έχει περάσει ένας χρόνος, παρά τέσσερις μέρες, από τότε που ο Ιτζάκ Σουμ βρέθηκε για πρώτη φορά στον πάγκο των φιλοξενούμενων του "Ολντ Τράφορντ". Τότε, ως προπονητής της Μακάμπι Χάιφα, είχε γνωρίσει την ήττα με 5-2 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως στη φετινή πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ τα πράγματα θα είναι διαφορετικά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

    Αλλωστε, κι ο ίδιος ο Ισραηλινός, όταν ρωτήθηκε σχετικά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, απάντησε ότι αλλη ομάδα προπονούσα τότε, άλλη σήμερα.

    "Η Μάντσεστερ δεν είναι ίδια με πέρσι", τόνισε στη συνέχεια ο ισραηλινός προπονητής, που ξεκαθάρισε ότι απέναντι σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου, ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να κλειστεί στην άμυνα. "Η τακτική έχει μεγάλη σημασία. Αν δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας, τότε μπορούμε να κοντράρουμε την Μάντσεστερ", επισήμανε.

    Για την ενδεκάδα δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Θα δείτε πώς θα παίξουμε. Ολοι οι παίκτες είναι ετοιμοπόλεμοι, εκτός βεβαίως του Μπασινά'.

    Την αναμέτρηση στις 8 Μαρτίου του 2001 με τον Παναθηναϊκό, θυμήθηκε ξανά ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

    Ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραδέχθηκε ιπποτικά ότι εκείνο το 1-1 ήταν ένα από τα πιο τυχερά αποτελέσματα που έχει πάρει η ομάδα του, γεγονός που τον οδηγεί να μην υποτιμά τον Παναθηναϊκό. "Είναι μια πολύ καλή ομάδα, με εξαιρετικούς παίκτες και εμπειρία στην Ευρώπη. Νομίζω πως πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τους τρεις παίκτες που παίζουν μπροστά", πρόσθεσε ο "Φέργκι", που προφανώς έχει στο μυαλό του τούς Σανμαρτεάν, Κωνσταντίνου, Παπαδόπουλο.

    Οσον αφορά τις απουσίες της ομάδας, ο επιτυχημένος προπονητής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αγωνιστεί ο Ρόι Κιν που δεν μπόρεσε να αναρρώσει από τον τραυματισμό του στον αστράγαλο, ενώ σίγουρα θα λείψει και ο Πολ Σκόουλς, με τον Γουές Μπράουν.

    Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχει αναμετρηθεί οκτώ φορές με ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης και είναι αήττητη. Στην έδρα της έχει μόνο νίκες (τέσσερις) ενώ συνολικά έχει 6 νίκες και δύο ισοπαλίες (μία με τον Αθηναϊκό και μία με τον Παναθηναϊκό).

    Διαιτητής του αγώνα ορίστηκε ο Γάλλος Αλέν Σαρ με τον οποίο ο Παναθηναϊκός έχει παίξει τρία ματς στην Αθήνα: με τη Λα Κορούνια 1-1 (9/12/1999), με την Στουρμ Γκρατς του Όσιμ 1-2 (20/2/2001) και τη Σάλκε 2-0 (24/10/2001).

    Η παράσταση αρχίζει

    Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλα σπουδαία παιχνίδια, με σημαντικότερο αυτό που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν να υποδέχεται τον πάντα επικίνδυνο Αγιαξ. Η ομάδα του Κάρλος Αντσελότι φιλοδοξεί να υπερασπιστεί το τρόπαιο της και θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα.

    Στο άλλο παιχνίδι του 8ου ομίλου, η Μπριζ και η Θέλτα θα είναι οι δύο ομάδες, που θα παλέψουν για την θέση που οδηγεί στο Κύπελλο UEFA. Οπότε οι μεταξύ τους αναμετρήσεις κατά κύριο λόγο θα παίξουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην τελική κατάταξη του ομίλου.

    Σπουδαίο παιχνίδι (21.45 ΕΤ-1), θα γίνει και στο ''Σαντιάγο Μπερναμπέου'', στο πλαίσιο του 6ου ομίλου, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης των Ραούλ, Ζιντάν, Φίγκο, Ρονάλντο και Μπέκαμ θα υποδεχθεί τη Μαρσέιγ, η οποία έκανε σημαντικές μεταγραφές και είναι ιδιαίτερα αξιόμαχη τη φετινή σεζόν.

    Για τον ίδιο όμιλο, στο Βελιγράδι, η Παρτιζαν, υποδέχεται την Πόρτο που πέρσι έκανε περίπατο στο ΟΥΕΦΑ. Το άγνωστο της ομάδας του Λόταρ Ματέους, φοβίζει τους Πορτογάλους, που διαθέτουν το σύνολο για να χτυπήσουν το παιχνίδι.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    5ος όμιλος

    Μάντσεστερ Γ.-Παναθηναϊκός

    Ρέιντζερς-Στουτγάρδη

    6ος όμιλος

    Παρτιζάν-Πόρτο

    Ρεάλ Μαδρίτης-Μαρσέιγ

    7ος όμιλος

    Μπεσίκτας-Λάτσιο

    Σπάρτα Πράγας-Τσέλσι

    8ος όμιλος

    Μπριζ-Θέλτα

    Μίλαν-Αγιαξ

    [20] Αύριο η παρουσίαση μασκότ και μεταλλίου της Παραολυμπιάδας

    16/9/2003 5:51:00 μμ

    Σε έναν χρόνο σαν αύριο, στις 17 Σεπτεμβρίου 2004, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας θα γίνει η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Αύριο, ακριβώς ένα χρόνο πριν, η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Φίλιπ Γκρέιβεν, θα παρουσιάσουν τη μασκότ και το μετάλλιο των Παραολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια της Παραολυμπιάδας, επί έντεκα ημέρες, 4.000 αθλητές με αναπηρία θα συναγωνιστούν σε 19 αθλήματα, 14 από τα οποία είναι κοινά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τέσσερα μοναδικά. Είναι η πρώτη φορά που τα έξοδα της διοργάνωσης των Παραολυμπιακών Αγώνων έχει αναλάβει η διοργανώτρια χώρα. Οι παραολυμπιακοί αγώνες του 2004 θα είναι οι μεγαλύτεροι από πλευράς συμμετοχών που έχουν γίνει ποτέ. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 142 χώρες έναντι 123 στο Σίδνεϋ. Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης ανέρχεται σε 130 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία 50 είναι η συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

    [21] ''Λευκός Κύβος''

    16/9/2003 2:15:00 μμ

    Η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει έκθεση εικαστικών της καλλιτέχνιδας Αρτέμιδος Ποταμιάνου με τον τίτλο "White Cube - Λευκός Κύβος" που θα παρουσιαστεί στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκαs της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2003. Στην έκθεση παρουσιάζονται Light Βoxes με φωτογραφικές απεικονίσεις εσωτερικών χώρων από τα σημαντικότερα διεθνώς Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης.

    Έκθεση βραβευμένης Ελληνίδας Εικαστικού

    Η έκθεση White Cube έχει σκοπό την εξερεύνηση της ποπ κουλτούρας και της Τέχνης. Παράλληλα αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο πάνω στη παντοδυναμία των σύγχρονων "ναών" της τέχνης, που ορίζουν τι είναι τέχνη σήμερα, σχόλιο το οποίο αρχικά τουλάχιστον επιτυγχάνεται με τη μετατροπή ενός συνηθισμένου αντικείμενου Design (lightbox) σε "φωτεινό" (κυριολεκτικά και μεταφορικά) έργο τέχνης, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες κενών, από ανθρώπους και εκθέματα, μουσειακών χώρων.

    Η αίσθηση του Design αντικείμενου τονίζεται περισσότερο από τα επεξεργασμένα έντονα χρώματα των χώρων των φωτογραφιών και ενός τρισδιάστατου εφέ. Τα περισσότερα σύγχρονα μουσεία έχοντας εγκαταλείψει το πρότυπο του μοντερνισμού - τον λευκό κύβο - για την παρουσίαση των έργων τέχνης, μετατρέπουν σε "γλυπτική" την αρχιτεκτονική του κτιρίου τους ανάγοντας τον εκθεσιακό χώρο σε έκθεμα - έργο τέχνης δρώντας εντέλει ανταγωνιστικά με τα πραγματικά έργα τέχνης που εκτίθενται στο χώρο αυτό.

    Η σειρά White Cube έρχεται να θέσει ερωτήματα για τον τρόπο παρουσίασης του καλλιτεχνικού αντικειμένου, την επιρροή των μουσειακών εκθεσιακών χώρων σε αυτό, καθώς και τα κριτήρια που καθορίζουν την καλλιτεχνική υπόσταση του αντικειμένου. Επομένως επιχειρεί μια διαλλακτική προσέγγιση τόσο στον τρόπο όσο και στον τόπο καθορισμού της Τέχνης σήμερα.

    Η έκθεση White Cube έχει ήδη παρουσιαστεί στο Borough Museum and Art Gallery στο Newcastle της Αγγλίας, ενώ μέρος της σειράς έχει εκτεθεί στα πλαίσια της 11ης Biennale Νέων Δημιουργών και στη Biennale Internazionale Dell' Art Contemporanea στη Φλωρεντία. Το εικαστικό έργο της Αρτεμις Ποταμιάνου προωθείται από τα Sotheby' s και έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη, την Αγγλία, τη Μόσχα, το Αμστερνταμ, το Τελαβίβ κα.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

    Ώρες λειτουργίας έκθεσης : Δευτέρα - Παρασκευή: 12:00 - 21:00, Σάββατο: 10:30 14:30, Κυριακή: κλειστά.

    [22] Πες μου πώς κοιμάσαι να σου πω... ποιος είσαι!

    16/9/2003 5:00:00 μμ

    Κουλουριασμένοι και στο πλευρό όπως τα έμβρυα, μπρούμυτα ή ανάσκελα, ο τρόπος που κοιμόμαστε αποκαλύπτει ιδιαιτερότητες της προσωπικότητάς μας, ανακοίνωσε Βρετανός ειδικός σε θέματα ύπνου. Ο καθηγητής Κρις Ιντζικόφσκι, διευθυντής της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Ύπνου και επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σάρει, προσδιόρισε σε μελέτη του έξι στάσεις ύπνου και ανέλυσε τι σημαίνουν για την προσωπικότητα μας. ''Όλοι μας γνωρίζουμε τη γλώσσα του σώματος όταν είμαστε ξύπνιοι, αλλά είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να δούμε τι λέει το υποσυνείδητό μας για εμάς'', τόνισε.

    Η πλειοψηφία προτιμά την ''εμβρυακή'' στάση

    Η "εμβρυακή" στάση είναι η πιο συνηθισμένη και την προτιμά το 51% των γυναικών, προκύπτει από έρευνα που έγινε σε πελάτες ενός μεγάλου ξενοδοχείου. Όσοι κοιμούνται έτσι είναι ντροπαλοί και ευαίσθητοι.

    Αυτοί που προτιμούν τη "στρατιωτική" στάση, ανάσκελα με τα χέρια τεντωμένα στα πλευρά, είναι ήσυχοι και συγκρατημένοι.

    Όσοι κοιμούνται στο πλάι με τα πόδια τεντωμένα και τα χέρια κάτω, η στάση που ο Ιντζικόφσκι ονομάζει ''κούτσουρο'', είναι κοινωνικοί και εύκολοι άνθρωποι. Αν όμως τα χέρια είναι απλωμένα προς τη μια πλευρά, αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο καχύποπτοι.

    Η στάση ''ελεύθερη πτώση'', μπρούμυτα με τα χέρια τεντωμένα πάνω από το κεφάλι, είναι η πιο ασυνήθιστη στάση, την προτιμά μόνο το 6,5% και δείχνει πως τα άτομα αυτά είναι συνήθως κοινωνικά, αλλά αλαζονικά.

    Οι ανεπιτήδευτοι άνθρωποι συνήθως προτιμούν τη στάση ''αστερίας'', ανάσκελα με τα χέρια και τα πόδια απλωμένα.

    Ο Βρετανός επιστήμονας, που καθόρισε τις στάσεις αυτές συγκρίνοντας ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα με τις στάσεις ύπνου που προτιμούν και τις πιο συνηθισμένες στάσεις, επισήμανε πως όταν ένας άνθρωπος υιοθετήσει μια συγκεκριμένη στάση σπάνια την αλλάζει.

    ''Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το ότι το προφίλ που κρύβει μια στάση είναι συχνά πολύ διαφορετικό από αυτό που περιμένουμε'', κατέληξε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 September 2003 - 17:26:44 UTC